Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 28 Januari 2011

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Sumbangan Kerusi Roda Kepada Pesakit Dialisis

Posted: 28 Jan 2011 03:00 AM PST

Sumbangan kerusi roda telah disampaikan kepada seorang pesakit yang menjalani rawatan dialisis. Sumbangan tersebut telah dibuat di pejabat DUN Seri Andalas oleh Puan Sheila yang mewakili YB Dr Xavier Jayakumar.

Menurut Puan Sheila, pihak DUN Seri Andalas telah membuat lawatan ke rumah pesakit sebelum ini, namun pesakit serta keluarganya tiada di rumah dan menyebabkan sumbangan tersebut tidak dapat diserahkan. Kerusi roda tersebut kemudiannya diserahkan kepada isteri pesakit yang datang ke pejabat DUN Seri Andalas.

Dalam menjalankan kewajipan dan amanah yang telah diberikan oleh rakyat, DUN Seri Andalas dibawah kepimpinan YB Dr Xavier Jayakumar menyampaikan sumbangan dan bantuan Kerajaan Negeri setiap bulan. Antara bantuan dan sumbangan yang diberikan adalah hamper yang merangkumi keperluan harian, lampin pakai buang, kerusi roda, basikal dan bantuan yuran bas sekolah.

Bagi rakyat di DUN Seri Andalas yang kurang berkemampuan dan memerlukan bantuan disarankan datang atau hubungi pejabat DUN Seri Andalas bagi mendapatkan bantuan. 

Pemberian Limau Sempena Tahun Baru Cina di Taman Sentosa

Posted: 28 Jan 2011 02:00 AM PST

Pada 24 Januari 2011 yang lepas, YB Dr Xavier Jayakumar telah mengadakan satu program pemberian buah limau di Taman Sentosa Klang.

Program pemberian limau kepada orang ramai tersebut adalah bersempena dengan Tahun Baru Cina yang akan diraikan pada 3 dan 4 Februari ini. Turut membantu YB Dr Xavier dalam mengagihkan buah-buah limau tersebut adalah kakitangan dari pejabat DUN Seri Andalas serta para sukarelawan.

Seperti tahun-tahun lepas, program ini disambut baik oleh orang ramai. Akhbar-akhbar dari tiga bahasa mengenai berita semasa Kerajaan Negeri Selangor dan pamplet mengenai skim TAWAS (Tabung Warisan Anak Selangor) dan MUES (Skim Mesra Usia Emas Selangor) turut diedarkan kepada orang ramai.


Satu lagi program pemberian buah limau akan diadakan hari Sabtu ini di pasar pagi, Taman Klang Jaya.  


Hentikan Tekanan Terhadap Pegawai-Pegawai (P.A) Kepada Wakil Rakyat Pakatan Rakyat Negeri Selangor

Posted: 28 Jan 2011 01:00 AM PST

Kenyataan Akhbar
(Khamis 27 Januari 2011)
Persatuan Pegawai-pegawai Wakil Rakyat Pakatan Rakyat Negeri Selangor (SELPROA)


Selproa merakamkan rasa kesal terhadap tindakan tidak professional Polis yang seringkali meminta Saudara Mohamad Azmin Bin Abdul Karim, Pegawai Khas kepada YB Shuhaimi Shafiei, Adun Sri Muda untuk hadir memberikan keterangan kepada pihak Polis di Ibupejabat Polis Daerah Shah Alam, Seksyen 11, Shah Alam.

Setakat ini beliau telah diambil keterangan sebanyak LIMA (5)  KALI termasuk keterangan yang diambil hari ini ( Khamis 27 Januari 2011) di IPD Shah Alam.

Untuk pengetahuan, Saudara Mohamad Azmin adalah salah seorang ahli Selproa.

Selproa beranggapan tindakan Polis ini lebih merupakan satu bentuk tekanan / gangguan  psikologi (psychological harassment) terhadap pegawai-pegawai yang berkhidmat dengan Adun-adun / Ahli parlimen Pakatan Rakyat Negeri Selangor.


Selproa juga percaya ia juga merupakan satu bentuk tekanan terhadap YB Shuhaimi Adun Sri Muda yang sedang dikritik hebat oleh gerombolan dan kuncu-kuncu UMNO / Barisan Nasional ekoran tulisan beliau dalam blognya yang kononnya "dikatakan" menghina Istana berkaitan isu perlantikan SUK Selangor.

Selproa ingin menegaskan disini agar pihak Polis tidak 'diperalatkan' oleh pemimpin UMNO dan isu perlantikan SUK tersebut.

Pihak Polis sepatutnya tidak mengamalkan 'pilih kasih' dalam menjalankan siasatannya kerana dilihat tidak mengambil sebarang tindakan terhadap lebih 30 laporan Polis yang dibuat oleh Angkatan Muda Keadilan (AMK) terhadap beberapa editor akhbar Utusan Malaysia dan beberapa orang individu lagi yang boleh disabitkan kesalahan jenayah di bawah Akta Hasutan yang juga boleh diklasifikasikan mengancam keharmonian awam dalam isu perlantikan SUK tersebut.

Presiden Selproa telah turut hadir di IPD Shah Alam, Seksyen 11, Shah Alam bersama-sama YB Shuhaimi dan beberapa pemimpin Keadilan Cabang Kota Raja menemani Saudara Azmin untuk diambil keterangan buat kali ke 5, pada pukul 4.00 petang tadi.

Selproa bertegas agar pihak Polis atau mana-mana pihak Penguatkuasa Undang-undang mengambil iktibar dari peristiwa kematian Teoh Beng Hock dan Selproa tidak mahu ahli-ahli Selproa dijadikan 'kambing hitam' dalam usaha pihak berkenaan  cuba 'mengenakan' wakil-wakil rakyat Pakatan Rakyat Negeri Selangor

ABDUL RAZAK BIN ISMAIL (012-3966744)
Presiden Selproa

Tarikh : 27 Januari 2011

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Program Jelajah Dato’ Seri Anwar Ibrahim ke Perak

Posted: 28 Jan 2011 05:28 AM PST

Ubah Sekarang / Selamatkan Malaysia

31 Januari 2011 (Isnin)

1) 5.00 – 7.00 ptg – Hi-Tea

Loaksi : Dewan Ko Chow, Ulu Bernam, Tanjong Malim

Penceramah:
1. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2. YB Dato' Mahfuz Omar
3. YB Ng Swee Lin
4. YBhg Dr Muhammad Nor Manuty

2) 8.00 – 12.00 malam – Jamuan Makan Malam

Lokasi: Dewan Sek Men Cina Tsung Hwa, Jalan Tenas, Kuala Kangsar

Penceramah:
1. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2. YB Zuraida Kamaruddin
3. YB Leong Mee Meng
4. YB Nga Kor Meng
5. YB Keesavan
6. YB Yunus Jamari
7. YBhg Dr Muhammad Nor Manuty

3) 9.00 – 12.00 malam – Ceramah – Ubah Sekarang / Selamatkan Malaysia

Lokasi: Tokong Lao Sin See Yeh, Kopisan Baru, Gopeng

Penceramah:
1. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2. YB Dato' Seri Nizar Jamaluddin
3. YB Dato' Ngeh Koo Ham
4. YB Lee Boon Chye
5. YBhg Dr Muhammad Nor Manuty

Pembekuan/Penghapusan Tol Bukti Buku Jingga Boleh Dilaksanakan

Posted: 28 Jan 2011 05:20 AM PST

Pengumuman Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Razak bahawa kenaikan tol bagi Lebuhraya Karak dan Lebuhraya dibekukan serta pembatalan tol di persimpangan Salak dan Taman Connaught bermula Mei ini; adalah pengakuan dan penerimaan Barisan Nasional bahawa janji-janji di dalam Buku Jingga boleh dilaksanakan.

Hakikat bahawa tindakan ini hanya diambil sekarang, selepas janji Buku Jingga untuk menghapuskan tol, adalah bukti Pakatan Rakyatlah yang kini memimpin perubahan dalam negara ini melalui idea-idea dasarnya yang pro-rakyat dan kini menjadi asas perbincangan utama ke arah perubahan.

Sementara saya mengalu-alukan keputusan itu, Perdana Menteri juga perlu berterus terang dan mengesahkan bahawa Kerajaan Persekutuan tidak akan memberi pampasan kepada syarikat konsesi tersebut – sama ada pampasan tunai secara langsung mahupun pampasan tidak langsung dalam bentuk anugerah aset atau kontrak secara terus. Sewajarnya keputusan besar yang akan mendatangkan kesan kewangan kepada perbelanjaan negara seperti ini dibentangkan di Dewan Rakyat terlebih dahulu, bukannya diputuskan mengikut kemahuan Perdana Menteri.

Penerimaan Perdana Menteri hari ini bahawa janji Buku Jingga adalah praktikal dan ada kelebihan ekonomi adalah salah satu sebab kenapa beliau enggan berdebat dengan Dato' Seri Anwar Ibrahim. Pun begitu, demi rakyat saya menyeru Kerajaan Persekutuan untuk terus melaksanakan janji Buku Jingga terutamanya menghapuskan ISA, kerana ini boleh dilakukan dengan mudah.

Parti Keadilan Rakyat akan terus memantau tindakan Kerajaan Persekutuan dan menyokong tindakan mana-mana pihak yang didasarkan pada Buku Jingga kerana ia akan menguntungkan rakyat.

AZMIN ALI
TIMBALAN PRESIDEN
28 JANUARI 2011

Najib Patut Fokus Perbetulkan Ekonomi, Bukan Salahguna Kuasa Diplomatik Untuk Risik Pimpinan Pakatan Rakyat

Posted: 28 Jan 2011 12:49 AM PST

Parti Keadilan Rakyat sangat mual dengan tingkahlaku Perdana Menteri Dato' Seri Najib Tun Razak yang dilaporkan menekan Kerajaan Saudi untuk menyiasat tuduhan beliau bahawa Dato' Seri Anwar Ibrahim dibiayai tokoh-tokoh Saudi, sedangkan sehingga sekarang Perdana Menteri masih membisu apabila berdepan dengan desakan pelbagai pihak supaya siasatan lanjut dibuat mengenai aliran keluar wang haram sebanyak RM888 billion antara tahun 2000 dan 2008 seperti dilaporkan GFI (Global Financial Integrity) baru-baru ini.

Walaupun tindakan Perdana Menteri yang menyalahgunakan saluran diplomatik untuk kepentingan peribadi itu mengejutkan rakyat, keengganan beliau menyiasat aliran keluar wang haram sebanyak RM888 billion itu saya kira lebih mencemaskan.

Umno/BN semakin taksub dengan jalan memfitnah dan menekan lawan sebagai satu-satunya cara berdepan dengan cabaran politik dari Pakatan Rakyat. Apabila dijemput berdebat mengenai Buku Jingga, Perdana Menteri menghamburkan serangan peribadi. Di kala kebimbangan rakyat mengenai kemampuannya menghidupkan semula pelaburan swasta dan mencegah aliran wang haram sebanyak RM98 billion setahun memuncak, Perdana Menteri nampaknya lebih sibuk menyalahgunakan saluran diplomatik untuk menjaga tepi kain Ketua Pembangkang.

Laporan GFI sememangnya perlu diberi perhatian berat kerana kaedah dan data yang digunakan adalah benar dan diterimapakai di seluruh dunia. Kaedahnya adalah berdasarkan model Bank Dunia yang merujuk kepada perubahan di dalam hutang luar negara (melalui data Imbangan Pembayaran negara) untuk menentukan ketirisan wang dan modal yang tidak dilaporkan mengikut undang-undang. Ketirisan wang dan modal ini disembunyikan dari pihak berkuasa kerana ia selalunya bersabit sumber rasuah, kecurian dan pengelakan cukai. Model ini diterimapakai di seluruh dunia, maka kenyataan seorang Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa yang mempersoalkan kesahihan model ini menunjukkan kedangkalan beliau sendiri. Datanya pula adalah data rasmi yang diumumkan oleh Bank Negara Malaysia dari semasa ke semasa.

Oleh sebab itu, sepatutnya seorang Menteri Kewangan tidak akan tidur malam dengan pendedahan GFI itu, apatah lagi apabila statistik rasmi Bank Negara Malaysia sendiri menunjukkan angka negatif besar "Kesilapan dan Ketinggalan" dalam Imbangan Pembayaran negara yang telah berlanjutan sejak tahun 2005.

Statistik "Kesilapan dan Ketinggalan" dalam Imbangan Pembayaran negara merujuk kepada angka pengimbang bagi mengambil kira anggaran statistik dan laporan aliran wang keluar masuk yang tidak dilaporkan sepenuhnya kepada Bank Negara Malaysia. Maka, angka negatif "Kesilapan dan Ketinggalan" bermaksud sama ada aliran wang tunai keluar yang dilaporkan adalah lebih rendah dari aliran wang tunai keluar yang sebenarnya berlaku; atau aliran wang tunai masuk adalah lebih tinggi dari yang sebenarnya masuk (atau gabungan kedua-duanya).

Sejak 2005, Malaysia telah mencatatkan angka negatif "Kesilapan dan Ketinggalan" yang besar di dalam Imbangan Pembayarannya seperti berikut:

  Tahun Angka negatif "Kesilapan dan Ketinggalan" dalam RM billion
  2005 27.8
  2006 27.4
  2007 17.8
  2008 29.9
  2009 17.9

Sumber: Bank Negara Malaysia, November 2010

Jumlah keseluruhan kemungkinan aliran wang tunai keluar negara yang dilaporkan adalah lebih rendah dari yang sebenarnya berlaku bagi tahun 2005 hingga 2009 adalan RM120.8 billion seperti yang diakui oleh Bank Negara Malaysia sendiri. Statistik rasmi dari Kerajaan Malaysia ini selari dengan pendedahan laporan GFI mengenai jumlah aliran keluar wang haram yang mencecah puluhan billion ringgit setiap tahun.

Justeru, adalah lebih baik sekiranya Perdana Menteri menumpukan tenaganya memperbetulkan ekonomi negara dengan berbelanja secara berhemah dan bertindak segera ke atas pendedahan yang dibuat di dalam laporan GFI. Usahlah beliau menghabiskan wang negara mengunjungi negara-negara asing dan menyalahgunakan saluran diplomatik untuk menjaga tepi kain Pakatan Rakyat dan Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Akhirnya, fitnah Umno/BN bahawa Pakatan Rakyat menggunakan saluran antarabangsa demi kepentingan politik tidak ubah seperti meludah ke langit terkena muka sendiri; apabila Presiden Umno/BN sendiri yang sibuk memohon simpati dan bantuan antarabangsa untuk berdepan dengan Pakatan Rakyat dan Dato' Seri Anwar Ibrahim.

MOHD RAFIZI RAMLI
PENGARAH STRATEGI
28 JANUARI 2011

Laman Direktori ‘Wanita Pertama’ JPM Dikeluarkan

Posted: 28 Jan 2011 12:33 AM PST

Dari Malaysiakini

Laman direktori sesawang Pejabat Perdana Menteri yang memuatkan bahagian F.L.O.M. yang misteri serta mendatangkan pelbagai perdebatan telah dikeluarkan.

Bahagian berkenaan telah sejak sekian lama menjadi bahan gurauan di blog dan juga forum online yang semuanya bersependapat abjad itu membawa pengertian “First lady of Malaysia” atau "Wanita pertama Malaysia".

Menurut beberapa blogger senarai dalam direktori itu menunjukkan ia adalah sebahagaian daripada divisyen di Jabatan Perdana Menteri yang ditubuhkan khas bagi memberi perkhidmatan kepada Datin Seri Rosmah Mansor, isteri Perdana Menteri Najib Abdul Razak.

Antara lain, beberapa blogger telah memuat-naikkan video perbualan telefon diposting klip video dari telefon kepada seseorang yang bernama Nurul Rosemiemmy Khasimi @ Mohamed, yang disenaraikan oleh F.L.O.M. sebagai penolong pegawai dengan tugas-tugas khas.
Tiada jawapan diberikan

Dalam satu video, seorang pemanggil gagal untuk bercakap dengan Nurul Rosemiemmy dengan orang di hujung talian itu mengatakan beliau telah keluar mengiringi “Datin Rosmah”.

Satu lagi video menunjukkan seorang pemanggil mencari seseorang yang dipercayai Nurul Rosemiemmy, dan ditanya apa itu singkatan bagi F.L.O.M. tetapi tiada jawapan yang diberikan.

Kewujudan bahagian F.L.O.M. dikesan beberapa bulan yang lalu oleh beberapa blogger tetapi ia hanya menjadi perhatian ketara berikutan lawatan 15 hari oleh Rosmah ke Muscat, Oman; Riyadh, Arab Saudi dan Dhaka, Bangladesh.

Semasa lawatan itu Rosmah berjumpa dengan Timbalan Perdana Menteri Oman, Sayyid Fahad Mahmood al-Said, Menteri Pendidikan Arab Saudi, Putera Mohamad Faisal Abdullah Al-Saud dan Perdana Menteri, Bangladesh Sheikh Hasina.

Menipu rakyat

Selesai lawatan itu, media arus perdana melaporkan kunjungan Rosmah berjaya meningkatkan hubungan dua hala, dan pelaburan Malaysia.

Dalam perkembangan berkaitan, ahli parlimen Seputeh, Teresa Kok berkata kewujudan bahagian F.L.O.M. adalah bukti bahawa Najib telah berbohong di Dewan Rakyat.

Menurut Kok, dalam jawapan perdana menteri kepada ahli parlimen Bukit Bendera, Liew Chin Tong, Najib berkata Rosmah tidak diperuntukan elaun perjalanan ataupun mempunyai kakitangan sepenuh masa.

Menurutnya, mengikut undang-undang, isteri perdana menteri hanya dibenarkan menuntut perbelanjaan perjalanan sekiranya beliau menemaninya bagi lawatan rasmi.

Kok berkata kewujudan F.L.O.M. Yang disenaraikan dalam lamn direktori Jabatan Perdana Menteri membuktikan Najib sebenarnya berbohong.

“Hakikat direktori di laman web itu yang tiba-tiba hilang beberapa hari lalu selepas dikritik oleh orang awam membuatkan kewujudan bahagian ini semakin mencurigakan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kok berkata dengan pendedahan itu, Najib harus memberi penjelasan dan mengakui bahawa dia telah memesongkan Dewan Rakyat dan rakyat Malaysia.

Dan ‘Wanita Pertama’ Rosmah perlu menjelaskan kepada rakyat mengapa beliau berdiam diri dan membiarkan Najib untuk berbohong, menjadikan dirinya bersubahat.

Christians Under Siege: The Challenge of Religious Pluralism in the Muslim World

Posted: 27 Jan 2011 10:35 PM PST

From huffington post

By John L. Esposito
Professor of Religion
and International Affairs

Note: This post was co-authored by Sheila B. Lalwani.

Conflicts and killings from Africa to Southeast Asia have brought into sharp relief the significant threat to religious minorities in some Muslim societies. While constitutionally entitled in many countries to equality of citizenship and religious freedom, religious minorities in the Muslim world increasingly fear the erosion of their rights — and with good reason. Interreligious and inter-communal tensions have flared up not only in Egypt and Malaysia but also in Sudan, Nigeria, Turkey, Iran, Iraq, Afghanistan, Bangladesh, Indonesia and Pakistan. Conflicts have varied from acts of discrimination, to forms of violence escalating to murder, to the destruction of villages and mosques.

Majorities of Muslims and Christians embrace religious diversity. However, a significant minority of hard-line conservative, fundamentalist, and militant Muslims — like their counterparts in Christianity and Judaism — are not pluralistic, but rather strongly exclusivist in their attitudes toward other faiths and even fellow believers with whom they disagree. As recent events in Egypt and Pakistan illustrated, these myopic religious worldviews can turn ugly.

The Coptic Christian community in Egypt is an ancient faith group whose presence in Egypt predates the coming of Islam. Relations between Copts and Muslims in society had generally been good. However, in recent decades, extremists have targeted Copts and the government. While the government has addressed their status as a security issue, it has failed to respond to the desire of Egypt’s Christian Copts for full equality of citizenship: equal treatment with regard to building their churches; appointment into top positions, and non-discriminatory policies.

In the past year, extremists have again targeted Coptic Christians. In the town of Nag Hamadi in southern Egypt, seven people were killed when gunmen sprayed automatic fire into a crowd of churchgoers after a Coptic New Year’s eve midnight mass on Jan. 7, 2010. Officials believed the attack was in retaliation for the November rape of a Muslim girl by a Christian man. But in December 2010, Egyptians were shocked when Muslim militants slaughtered 25 and injured another 100 Coptic Christian worshipers in Alexandria on New Year’s Eve.

The magnitude of the atrocity triggered an unprecedented public outcry. Egyptian government officials, Muslim religious leaders, the media, and civil society moved quickly to condemn the attacks. Islamic leaders and groups from the Muslim Brotherhood to Dr. Ahmed Al-Tayeb, Sheik of al-Azhar (Egypt’s highest religious authority) and the Grand Mufti Ali Gomaa, along with the Coptic Pope Shenouda III, all came out with strong condemnatory statements and calls for Egyptian unity. Across the country Egyptians rallied to the defense of the Coptic community, its freedoms and its security. Thousands of Muslims turned out at Coptic Christmas eve mass services on Jan 6, 2011 around the country for candle light vigils and to serve as human shields and protect Coptic churches as they celebrated their Christmas. In Pakistan the assassination of a major politician who opposed its blasphemy law and its aftermath signaled any even more critical and worrisome threat.

A Christian woman, Asia Bibi, a 45-year-old mother of four was sentenced to death on charges of insulting Islam, in a case stemming from a village dispute. This case is not an isolated incident; allegations of blasphemy against the Prophet or desecration of the Quran have often been used against Christians in local disputes.

Asia Bibi, believed to be the first woman sentenced to death under Pakistan’s blasphemy law, strongly denied the charges and requested a presidential pardon. In November 2010 the Lahore High Court in Pakistan barred President Asif Ali Zardari from issuing a pardon. The issue resurrected calls in Pakistan and internationally for the recall of the blasphemy law. The violent reactions of militant religious leaders and mosque preachers triggered the assassination of Salmaan Taseer — the governor of Punjab and an outspoken critic of the blasphemy law — by one of his bodyguards who shot him 27 times on 4 January 2011. The assassin, Mumtaz Qadri, admitted that he was influenced by the fiery sermons of militant preachers who had denounced Taseer. According to Pakistani journalist Ahmed Rashid, an internationally recognized expert on Sout Asian politics:

Taseer’s death has unleashed the mad dogs of hell, inspiring the minority of fanatics to go to any lengths to destroy the democratic, secular and moderate Islamic Republic of Pakistan. We Pakistanis are at the edge of a precipice and as a consequence the stability of the entire region is at risk. Not a single registered mullah in the city of Lahore with its 13 million people was willing to read Taseer’s funeral prayers, because they were too scared to do so. Five hundred lawyers have signed up to defend Taseer’s killer Mumtaz Qadri, but Taseer’s wife cannot find a single criminal lawyer to prosecute him. It is hard to see which judge is even likely to pursue the case to its obvious conclusion.

Shockingly, the assassin has been greeted as a celebrity and hero. The extent of extremist influence, its power to turn out large street demonstrations and to intimidate liberal reformers could be seen in mass street rallies like that in Karachi where more than 40,000 people took to the streets in his support. At the same time, a notable number of more mainstream as well as militant religious leaders were quick to come out against repeal of the blasphemy law and the government has been quick to retreat, declaring it would never amend the law. The deafening silence of marginalized liberals and reformers, who fear to speak out, and political parties has been testimony of the extent to which extremists have been able to threaten and intimidate, target, issue death threats and kill. This is nothing new. Two of Pakistan’s prominent reformist Islamic scholars and popular television preachers, Dr. Tahir al-Qadri and Javed Ahmad Ghamidi, have been forced in recent years to flee the country and live in exile in Canada and Malaysia.

Muhammad Tahir al-Qadri authored a 600 page fatwa, an exhaustive study of what the Quran and Islamic sources have to say about the use of violence, terrorism, suicide bombing. Qadri categorically and unequivocally rejects all acts of illegitimate violence, terrorism and every act of suicide bombing against all human beings, whether Muslim or non-Muslim. He also distances himself from all, whether fellow prominent religious leaders or Muslim youth, who have the potential to be radicalized, who would seek to justify and excuse suicide bombing and terrorism for any reason.

Javed Ahmad Ghamidi, who fled to Malaysia last year after police foiled a plot to bomb his Lahore home has publicly opposed the blasphemy laws since the assassination of Salmaan Taseer. Like al-Qadri’s condemnation of terrorism and suicide bombings, Ghamidi attacks the blasphemy law on religious grounds, maintaining it has no foundation in either the Qur’an or the Hadith — the sayings of the prophet Muhammad.

Religious tolerance and equality of citizenship remain fragile both in secular Muslim countries and in self-styled Islamic states. Mainstream Muslim religious and political leaders and the media need to not only condemn religious extremism and terrorism, as many have done nationally and internationally, but also speak out against those mainstream religious leaders and others who continue to advocate religious exclusivist theologies or doctrines and their implementation in law and society.

Critical is the implementation of reforms in religious thought, in law, and in society to ensure equality of citizenship. Both Muslim and Christian religious leaders will need to work more closely on religious and curricula reforms for madrasas, seminaries, schools, and universities and utilize mass media, the internet, and other avenues of popular culture. Failure to do so will not only feeds the growth of religious extremism but also contributes to the mentality of sectors of mainstream society, the estimated 500 to 800 lawyers, who offered to represent the self-confessed killer, and the physicians, teachers, police and others who have also publicly supported him.

The plight of Christians and other minorities in some Muslim countries in the face of a significant and dangerous minority of religious extremists and the failures of political and religious leaders threatens both the safety and security of religious minorities and the very fabric of Muslim societies.

*Prof. John L. Esposito, author of The Future of Islam, is University Professor of Religion & International Affairs at Georgetown University and founding director of the Center for Muslim-Christian Understanding. Sheila B. Lalwani is a Research Fellow at the Center.*

Seminar Critical Islam Oleh Ziauddin Sardar

Posted: 27 Jan 2011 08:38 PM PST

Kami menjemput wakil media untuk hadir ke Seminar Critical Islam Oleh Ziauddin Sardar

Ziauddin Sardar, seorang cendekiawan muslim progresif cuba menawarkan pola pemikiran yang 'out of box', yang diharapkan mampu menyegarkan pemikiran umat Islam terhadap dirinya, masa lalu dan masa depannya berkaitan peradaban Islam, dan posisinya terhadap peradaban lain.

Institut Kajian Dasar melihat peri penting persoalan ini dibincangkan dengan lebih mendalam, dengan harapan ia menjadi pencetus kepada wujudnya wacana-wacana yang menyegarkan kembali pemikiran umat Islam di Malaysia.

TENTATIF

SABTU 29/01/2011

MASA
Agenda

9:00pg

Pendaftaran & Minum Pagi

9:45pg

Ucapan Aluan
Khalid Jaafar & Ilham Marzuki

10:00pg

"Critical Islam"

Oleh: Ziauddin Sardar
Moderator: YB Nik Nazmi Nik Ahmad

11:00pg

Ulasan oleh: YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

12:00tgh

Perbincangan oleh: YB Nik Nazmi Nik Ahmad

1:00tgh

Makan Tengahari & Bersurai

Malaysian Insider Digesa Perbetulkan Laporan Mengelirukan

Posted: 27 Jan 2011 08:30 PM PST

Laman berita the Malaysian Insider telah menyiarkan laporan berita bertajuk ‘Muslim group with links to Anwar accused of terror connection, says CNN’.

Berita ini adalah berdasarkan laporan CNN oleh Nic Robertson iaitu ‘Saudi discover new funding channels for Taliban, al-Qaeda’ (laporan disertakan sebagai rujukan).

Laporan CNN tersebut jelas melaporkan bahawa pihak berkuasa Arab Saudi mula melakukan siasatan berikutan dakwaan oleh Perdana Menteri Dato’ Seri Najib Razak bahawa Dato’ Seri Anwar Ibrahim mendapat tajaan dana daripada dua orang putera raja Saudi.

Bagaimanapun, hasil siasatan mendapati dakwaan Dato’ Sri Najib adalah tidak benar dan tidak berasas.

‘Laporan sulit yang didapati oleh CNN menyimpulkan: “Tidak wujud bukti mana-mana pegawai Saudi menyokong Anwar Ibrahim” dan “dakwaan sokongan daripada keluarga diraja Saudi yang dinamakan dalam laporan awal [nama diubah] didapati tidak berasas.”‘

Sebaliknya, dana Saudi didapati disalurkan kepada ahli politik dan aktivis Islam, di samping Taliban dan al-Qaeda berupaya mendapatkan dana dari Arab Saudi.

Tidak terdapat mana-mana perenggan dalam laporan CNN yang menyebut Anwar mempunyai kaitan dengan organisasi pengganas. The Malaysian Insider juga tidak mengemukakan sebarang bukti tentang percanggahan di dalam laporan tersebut.

Ini jelas membuktikan bahawa laporan TMI mengelirukan. KEADILAN menuntut TMI agar membuat pembetulan yang sewajarnya serta memohon maaf di atas kesilapan tersebut.

NIK NAZMI NIK AHMAD
Pengarah Komunikasi
Parti Keadilan Rakyat

AMK KLGT

0 ulasan
sumber :-

AMK KLGT


Kesihatan suami: Normala seru tanya doktor

Posted: 28 Jan 2011 07:03 AM PSTCalon PAS bagi PRK Tenang, Normala Sudirman mahu semua pihak merujuk kepada doktor yang mengeluarkan cuti sakit kepada suaminya, sebelum membuat sebarang spekulasi.

Menurutnya, jawapan dari doktor berkenaan adalah lebih wajar kerana hanya doktor tersebut sahaja mengetahui kenapa suaminya Maarof Abdul Mutalib wajar diberi cuti.

"Saya rasa lebih baik media bertemu doktor yang mengeluarkan surat, kerana sebagai doktor dia lebih profesional dan tahu kenapa surat dikeluarkan kepada pesakitnya," katanya pada sidang media PAS di Tenang hari ini.

Beliau membuat gesaan demikian sebagai menjawab laporan akhbar pro Umno, Utusan Malaysia hari ini yang memaparkan tajuk 'Suami Normala sakit kritikal?'.

Laporan itu mempersoalkan status kesihatan Maarof kerana mengambil cuti sakit sehingga 21 hari sepanjang bulan ini.

Selain akhbar, beberapa blog turut mempersoalkan status Maarof kerana bercuti cuti sakit yang panjang.

Malah sijil sakit itu juga disiarkan di sebuah blog berkenaan dan laporannya membayangkan Maarof sedang berdepan masalah kesihatan yang serius.

Laporan tersebut juga menjadikan persoalan sekitar status kesihatan suaminya itu menjadi fokus utama soalan wartawan, apatah lagi Maarof tiada bersama Normala pada kempen pagi tadi.

Bagaimanapun menurut Normala, suaminya terpaksa menyelesaikan satu tugas lain dan tidak dapat menemaninya pada kempen hari ini.

Tambah Normala, gambaran 'terlantar' yang diberikan media berhubung status kesihatan suaminya juga adalah tidak tepat.

"Istilah sakit itu bukan terlantar, kita dah jelaskan pagi tadi oleh pihak operasi...Media lebih baik tanya doktor," ulangnya lagi setelah diaju bertubi-tubi wartawan.

"Setakat ini keadaannya ok insyaAllah, emosinya stabil dan ok.

Sepanjang pengetahuannya kata Normala, suaminya itu seorang yang jarang mengambil cuti, selain kerap menghantar pelajar bermain hoki pada setiap Sabtu dan Ahad.

Sehubungan itu katanya, apa yang dilaporkan media hanya spekulasi dan berharap media melaporkan dengan tepat.

Posted: 28 Jan 2011 06:56 AM PST

Makin popularlah KFC lepas ni..gara-gara tak suka KFC..hehehe..kenapa ye?hairan bin ajaib..Pelik sungguh apabila Normala secara tiba2 marah apabila dikaitkan beliau dengan Syarikat tersebut. Menurut beberapa ahli PAS terdekat, Normala mendakwa ayam KFC itu bukan dari sumber yang halal, maka beliau secara peribadi menjatuhkan hukum haram untuk makan produk KFC.eceluparan mulut wanita ini seolah2 tidak menghormati pekerja2 KFC yang rata2 nya beragama Islam. Dikata pula makan KFC hukumnya haram. Maknanya, pekerja2 KFC turut bersubahat menjual makanan haram tersebut?Kesian kat pekerja-pekerja KFC seluruh Malaysia ni..mereka cari rezeki yang HALAL .Rezeki untuk sapa?pastinya untuk menyara keluarga..janganlah sewenang-wenangnya berkata sesedap hati aje..Kepada pengundi DUN TENANG,PUcTD berharap agar Tuan/Puan buatlah pilihan yang bijak,SELAMAT MENGUNDI!

Dari Blog Pemuda umno Telok Datok


AMK KLGT nak tnya satu soalan kpd PUcTD , apakah bukti yg mereka ada utk menggukuhkan dakwaan di atas !!!!

Jawap

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Guru KAFA belum dapat kenaikan elaun dijanjikan kerajaan BN?

Posted: 27 Jan 2011 07:21 PM PST

Terdapat beberapa perkhabaran yang mengatakan guru-guru KAFA masih belum dapat kenaikan elaun sebanyak RM200 sebulan bermula Januari 2011. Ada sesiapa boleh sahkan berita ini? Jika belum dapat kenaikan, kenapa? Bilakah akan dibayar beserta dengan tunggakan? Tunggu Pilihanraya Kecil, Pilihanraya Umum? Guru KAFA ini amat mengharapkan kenaikan tersebut. Mungkin kalau terdesak BaitulMal boleh beri pinjaman, bila dapat tunggakan tolaklah elaun. Kalau BaitulMal tak ada duit , Ahlong sentiasa ada duit.

Jumaat Oktober 15, 2010
Jakim Sambut Baik Kenaikan Elaun Imam & Guru KAFA

KUALA LUMPUR: Peningkatan kadar elaun bulanan untuk imam dan guru agama menunjukkan kerajaan yakin dengan kemampuan mereka memberikan khidmat lebih baik untuk meningkatkan syiar Islam negara, kata KetuaPengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) Datuk Wan Mohamad Sheikh AbdulAziz.

Beliau berkata elaun bulanan Imam yang dinaikkan daripada RM450 kepada RM750 sebulan dan guru Kemahiran Asas Fardhu Ain (KAFA) dinaikkan daripada RM500 kepada RM800 mulai Januari ini, juga dapat meringankan beban mereka.

Katanya golongan imam sangat berpengaruh dalam masyarakat setempat dan harus diberi perhatian oleh kerajaan agar mereka lebih bersemangat menjalankan aktiviti keagamaan untuk memberi kebaikan kepada umat Islam. Bercakap kepada BERNAMA ketika dihubungi bagi mendapatkan pandangan mengenai Bajet 2011 yang dibentang Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di Parlimen Jumaat, beliau berkata kenaikan imbuhan bulanan guru KAFA juga akan mendorong mereka memberi khidmat yang lebih baik pada masa depan.

"Khidmat guru KAFA sangat penting kerana mereka juga berperanan memperkasa lagi sistem pendidikan Islam negara," katanya.

Secara keseluruhannya, Wan Mohamad berkata Bajet 2011 dilihat sebagai bajet yang turut memberi perhatian dalam aktiviti dan pendidikan agama negara kerana kenaikan elaun dan imbuhan bulanan itu merupakan satu berita baik yang dinanti-nantikan oleh 14,252 imam dan 33,664 guru KAFA di seluruh negara. - BERNAMA

http://mstar.com.my/cerita.asp?sec=mstar_berita&file=/2010/10/15/mstar_berita/20101015201948

Semua Kedai WAJIB ada WIFI, jadi Tunisia lah Malaysia

Posted: 27 Jan 2011 04:35 PM PST

Mulai tahun depan semua premis perniagaan WAJIB (tak sedia HARAM HUKUMNYA) ada Kemudahan Internet Tanpa Wayar WIFI. Kedai yang tak ada WIFI, Lesen Perniagaan Mereka TIDAK akan diperbaharui. Jadi macam Tunisia lah nampaknya Malaysia ni. SIAPA YANG UNTUNG BILA SEMUA KEDAI ADA WIFI? Pengguna atau Pemegang LESEN WIFI?

WIFI lebih WAJIB dari status HALAL untuk RESTORAN, KAFE dan HOTEL!!!

Jangan Gerai Nasi Lemak dan Warung Burger pun wajib ada WIFI cukuplah, tapi tak mustahil.

******************
Wajib sedia jalur lebar
Utusan Malaysia 28 Jan 2011

KUALA LUMPUR 27 Jan. - Setiap projek pembangunan perumahan baru di ibu negara kini disyaratkan menyediakan kemudahan jalur lebar berkuat kuasa hari ini.

Datuk Bandar Kuala Lumpur, Datuk Seri Ahmad Fuad Ismail berkata, peraturan itu akan membolehkan lebih ramai isi rumah mendapat kemudahan capaian internet yang lebih baik.

Ahmad Fuad berkata, PREMIS PERNIAGAAN PULA AKAN DISYARATKAN MENYEDIAKAN KEMUDAHAN INTERNET TANPA WAYAR UNTUK PENGUNJUNG PADA TAHUN DEPAN.

"SEKIRANYA PREMIS-PREMIS INI BERDEGIL, KITA TIDAK AKAN MEMBERI LESEN ATAU LESEN PERNIAGAAN MEREKA TIDAK AKAN DIPERBAHARUI, ARAHAN INI AKAN BERKUAT KUASA PADA TAHUN DEPAN," katanya.
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0128&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kota&pg=wk_06.htm

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Mahkamah Tinggi Seremban gugur kes injuksi kontraktor Felda

Posted: 28 Jan 2011 01:17 AM PST

Naib Ketua Cabang Jempol, T. Kumar telah memaklumkan Mahkamah Tinggi Seremban hari ini telah menggugurkan kes injuksi kontraktor Felda terhadap peneroka-peneroka Felda Alias 2 berhubung penebangan pokok getah tua.

Menurut beliau, mahkamah berkeputusan menolak injuksi tersebut kerana kontraktor tidak ada hak untuk menghalang para peneroka untuk menebang pokok getah tua mereka sendiri dengan kontraktor lain. Mahkamah juga berpendapat sebagai tuan tanah, para peneroka mempunyai hak untuk memilih kontraktor mereka sendiri.

Kemenangan ini telah menyuntik semangat para peneroka yang hadir di Mahkamah Tinggi Seremban dalam mempertahankan hak-hak mereka sebagai tuan tanah di kawasan Felda.

Nik Aziz, Anwar 'terjah' Felda Chempelak Barat

Posted: 27 Jan 2011 08:45 PM PST

Gambar & Berita dipetik daripada Malaysiakini.com

Hujan lebat yang mencurah malam tadi tidak mematahkan semangat kira-kira 300 hadirin, khususnya penduduk tempatan untuk mendengar ceramah yang disampaikan oleh Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat dan Ketua Umum PKR Datuk SeriAnwar Ibrahim.

NONERamai yang 'bermandikan hujan' meskipun datang dengan berpayung, memakai baju hujan dan bertopi demi untuk mendengar dan melihat kedua-dua tokoh tersebut berucap sempena kempen pilihan raya kecil DUN Tenang.

Terdapat juga di kalangan mereka mencari tempat berteduh di bawah payung peniaga-peniaga berhampiran dengan kawasan ceramah dan di bawah bumbung pentas ceramah.

Dengan kempen pilihan raya hanya berbaki dua hari lagi, ini kali pertama usaha Pakatan Rakyat mengempur kubu BN di Tenang menampakkan hasilnya.

Paling ramai

Jika dibandingkan ceramah lain di kawasan Felda sebelum ini, ceramah malam semalam adalah antara paling ramai hadirin.

Hujan renyai-renyai tanpa henti sejak petang semalam tidak membatalkan hasrat mereka untuk mendengar amanat dan ucapan daripada dua-dua pemimpin berkenaan.

NONENik Aziz dalam ucapannya memberikan tiga amanat penting kepada pengundi di Felda berkenaan - antaranya mendakwa Umno melakukan tangkapan guru pondok.

Beliau mengimbau kembali sejarah pada tahun 1967, ketika beliau baru sahaja menyertai PAS selepas pulang daripada belajar di luar negara.

"Pada tahun itu Umno mengamuk dengan menangkap ramai tok guru pondok kerana mengajar kepada penduduk orang-orang kampung (tentang Islam).

"Sepatutnya apa salahnya tanya, kenapa tok guru ajar begini, begini. Tanya... tangkap tok guru, masukkan ke dalam ISA, ini ajaran komunis.

"Sebab itu malam ini, saya bertongkat, saya gagah datang juga nak minta jangan undi selain daripada PAS... Umno datang nak bagi duit ambil, beri gula ambil, beri lembu sembelih, beri kertas undi, pangkah bulan," katanya yang diiringi dengan laungan takbir.

NONEPesanannya bahawa setiap yang hidup pasti akan mati dan akan dihidupkan semula bertemu semula pada Hari Kebangkitan dan percaya bahawa Allah itu pencipta alam ini.

Sementara itu, Anwar yang tiba kira-kira jam 10.50 malam, berkata mengundi calon PAS, Normala Sudirman adalah sebagai usaha membawa masalah rakyat, isu ekonomi, isu pendidikan ke DUN Johor.

Tiada wang

Beliau memberi contoh teladan yang ditunjukkan oleh Khalifah Umar Abdul Aziz yang meminta menterinya menegurnya jika beliau membuat kesilapan dan membawa masalah rakyat kepadanya.

Beliau juga tidak faham mengapa perlu menyokong Umno sedangkan ada di kalangan anak peneroka yang tidak ada pekerjaan bagi membayar kembali wang pinjaman pendidikan.

NONE"Negeri kita kaya, pemimpin kita kaya raya, (tetapi) kenapa ayah kena bayar, anak tak ada kerja, sudah kutip hutang,"katanya.

Beliau turut menyatakan keyakinan dengan pertolongan Allah, Pakatan Rakyat akan mencapai kemenangan pada pilihan raya kecil itu walaupun mengakui ia bukan satu perkara yang mudah.

Program 100 Hari Pakatan Rakyat

Posted: 27 Jan 2011 08:27 PM PST

Berikut adalah lampiran Program 100 Hari Pakatan Rakyat yang telah dilancarkan pada Konvensyen Pakatan Rakyat di Dewan Millenium, Kepala Batas, Pulau Pinang pada hujung tahun lalu.

Program ini telah dikatakan menjadi suatu 'puaka' yang menakutkan BN dan dikhuatiri akan menggugat sokongan rakyat kepada BN pada PRU-13 nanti. Ketakutan itu terserlah dengan kecaman-kecaman pimpinan BN yang melabelkan program ini sebagai ilusi atau mimpi-mimpi Pakatan Rakyat.

azlan

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党

0 ulasan
sumber :-

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党


Selamat Tahun Baru Cina

Posted: 27 Jan 2011 09:44 PM PST

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak


Jersi Baru Skuad Bola Sepak Perak dan Senarai Pemain Musim 2011

Posted: 27 Jan 2011 08:14 PM PST

Jurulatih baru : Norizan Bakar (Cikgu Jan)
Penolong Jurulatih : Chong Yee Fatt

Jurulatih Piala Presiden : Abu Bakar Fadzim
Pembantu Jurulatih : Shamsul Saad

Senarai Pemain Terkini :

1 KHAIRUL AMRI
2 CHAN WING HONG
3 KHAIRI ZAINUDDIN
4 SYAHMAN ZAINUDDIN (MANDIN)
5 ARIFF ISMAIL
6 SYAZWAN ROSLAN (ATONG)
7 -
8 SHARULNIZAM MUSTAFFA (ARUL)
9 SYAFIQ JAMAL
10 NAZRI KAMAL (JELI)
11 MOHD SHAHRUL HAFIZ (BLACK)
12 KHAIRUL IZZAT JAMALUDDIN
13 -
14 AKMAL RIZAL
15 AZMEER YUSSUF
16 -
17 K.NATHAKUMAR
18 -
19 HAZRUL MUSTAFFA (o'oi)
20 HARIZUL IZWAN ABD RANI
21 KAMARUL EFFENDI (KE)
22 ISMA ALIF
23 RAZALI UMAR (EL TORNADO)
24 -
25 NASRIL NOURDIN
26 NURRIDUAN ABU HASSAN
27 NURUL NASRIQ
28 MOHD NASIR
29 -
30 KHALIS IBRAHIM


    Jersi Perak tahun ini ditaja oleh Specs,Harap-harap pasukan Perak tahun ini lebih kuat.Kejor Yob Kejor.

        Jangan lupa berikan sokongan anda terhadap skuad bola sepak Perak yang akan menentang Kuala Lumpur malam esok untuk perlawanan pembukaan Liga Super musim 2011.Semoga skuad Seladang menang....

Nik Aziz: MCA tak faham islam, UMNO pun sama

Posted: 27 Jan 2011 06:44 PM PST

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang