Pengikut

Nuffnang

Rabu, 5 Januari 2011

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


ADUN Seri Muda Sedia Mengadap Sultan, Perjelas Kenyataan

Posted: 05 Jan 2011 12:24 AM PST


SHAH ALAM 5 JAN: ADUN Seri Muda, Shuhaimi Shafiei, bersedia untuk mengadap baginda Sultan Sharafuddin Idris Shah sekiranya baginda tersinggung berhubung isu perlantikan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor (SUK) yang baru.

Perkara ini dinyatakan oleh Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Cabang Kota Raja, Azmizam Zaman Huri yang mewakili Shuhaimi sewaktu sidang media bagi menjelaskan tomahan yang dilemparkan oleh Utusan Malaysia yang seolah-olah menunjukkan Shuhaimi derhaka terhadap Institusi Raja di Selangor.

Utusan memanipulasikan kenyataan Shuhaimi berkaitan isu perlantikan SUK untuk menimbulkan pertentangan antara pihak-pihak yang terbabit khususnya antara Kerajaan Negeri dan Sultan Selangor.

Dalam kenyatan Shuhaimi yang dibacakan Azmizam, beliau menegaskan kenyataannya tidak ditujukan kepada Sultan Selangor sebaliknya menyanggah kenyataan yang dibuat Setiausaha Sulit baginda serta mantan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Khir Toyo yang memberikan tafsiran mereka sendiri ke atas peruntukan Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor, 1959.

"Yang dipersoalkan mengapa Fasal 50 (kuasa eksekutif DYMM Sultan Selangor) dan Fasal 52(1) (peranan Suruhanjaya Perkhidmatan melantik YB SUK) tidak dibaca bersama Fasal 55(1)," katanya.

Beliau turut menafikan ada berkata bahawa perlantikan jawatan SUK tidak memerlukan perkenan Sultan Selangor sebaliknya ia adalah dibawah kuasa Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri(MMKN).

Bagi pihak AMK Azmizam menambah, sekiranya isu ini dipanjangkan, pihaknya tidak akan teragak-agak untuk membongkar lebih banyak isu mengenai penderhakaan terhadap Institusi Beraja oleh Umno-Barisan Nasional.

"Kami tengok Ibrahim Ali yang begitu bersungguh-sungguh tapi beliau hanya cakap tak serupa bikin," katanya.

Pihak AMK akan membuat laporan polis dalam masa terdekat berhubung isu fitnah kenyataan terhadap Shuhaimi dan kenyataan Ibrahim Ali dalam Dewan Rakyat bertarikh 18 Januari 1993 yang jelas menghina Raja-Raja Melayu.


Sumber: TVSNEWS

Kesan Semula Semua RM340 Bilion Ketirisan Ekonomi Biayai Sekolah Usang

Posted: 05 Jan 2011 12:20 AM PST

ZK3Membalas kenyataan Timbalan Perdana Menteri (TPM) yang juga merangkap Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam laporan SINCHEW DIGEST pada 3 Jan yang mendakwa seolah kerajaan tiada kemampuan untuk membiayai kos pembaikan RM30 juta buat setiap 300 buah sekolah usang yang kini telah diklasifikasikan sebagai 'menghadapi risiko keruntuhan', adalah sesuatu yang amat memeranjatkan.

Ini kerana, jumlah RM30 juta buat 300 buah sekolah usang ini hanya akan melibatkan peruntukan sebanyak RM9 bilion walhal Kementerian telah diperuntukkan sebanyak RM36 bilion buat Perbelanjaan sepanjang 2011 ini.

Kenyataan TPM ini seolah mengiyakan sikap tidak ikhlas kerajaan lanun Umno-BN selama ini apabila dengan awal-awal lagi hanya memperuntukkan RM6 bilion buat Pembangunan berbanding RM29 bilion buat menanggung kos Pengurusan Kementerian Pelajaran. Ini bermakna, kerajaan lanun Umno-BN memang tidak pernah merancang untuk menyelamatkan sekolah-sekolah usang ini, walaupun sedia tahu anya melibatkan keselamatan dan nyawa anak-anak serta guru-guru kita.

Saya yakin, jika ketirisan berjumlah RM340 bilion, iaitu sebanyak Rm100 bilion telah berlaku sepanjang 22 tahun di era Tun Mahathir, dan ketirisan RM240 bilion sepanjang 5 tahun pemerintahan PM berikutnya seperti yang dilapor Brian Wain dapat dikawal dan dikesan semula, pastinya masalah kekurangan peruntukan ini tidak akan berlaku.

Maka, bagi menjaga keselamatan anak-anak dan para guru yang belajar dan bertugas di 300 buah sekolah usang ini, saya menggesa agar TPM sedia bekerjasama dengan Kementerian Kewangan, Jabatan Audit, SPRM, PDRM dan badan berkaitan lain untuk segera mengesan semula semua wang ketirisan sebanyak RM340 bilion ini, agar dapat menampung kos pembaikan RM9 bilion ini.ZURAIDA KAMARUDDIN
AHLI PARLIMEN AMPANG
MERANGKAP KETUA WANITA KEADILAN


Sumber: Suara Keadilan

AMK Desak Rais Yatim Tampil Bersihkan Nama

Posted: 05 Jan 2011 12:18 AM PST

Sam15Mutakhir ini ruang siber Malaysia digegarkan dengan beberapa pendedahan mengenai keterlibatan seorang Menteri di dalam kes rogol melibatkan pembantu rumah yang berasal daripada Indonesia. Dikhabarkan, kes ini telahpun berlaku sewaktu pemerintahan Tun Abdullah Ahmad Badawi lagi, tetapi tidak ada sebarang tindakan diambil kononnya untuk 'mengelakkan konflik serantau'.

Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK) memandang serius mengenai pendedahan ini. Isu ini yang pernah dihebahkan oleh sebuah NGO kebajikan pekerja Indonesia, Migrant Care di mana kejadian tersebut berlaku pada 19 Februari 2007 dan mangsa dikatakan telah dipaksa untuk mendiamkan perkara ini berikutan ugutan yang dibuat ke atas mangsa.

Isu ini, yang hebat dibahas di dalam ruang siber jelas merujuk kepada Datuk Seri Dr. Rais Yatim, Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan. Sejauhmana kebenarannya, hanya beliau dan Tuhan sahaja yang mengetahuinya.

AMK yakin dan percaya, sekiranya dakwaan ini benar, isu ini membawa impak yang sangat buruk kepada kerajaan di bawah kepimpinan Dato' Sri Najib Tun Razak, dalam keadaan beliau gagal menjamin kredibiliti dan integriti kabinet beliau sehinggakan tergamak mengekalkan seorang penjenayah seksual di dalam kabinet beliau. Lebih parah, ia memberi kesan yang negatif kepada hubungan serantau Malaysia-Indonesia berikutan sikap 'duduk dan diam' oleh kerajaan Malaysia.

AMK mendesak Dr. Rais segera menafikan cerita ini, sekiranya ia tidak benar. AMK juga menggesa agar Perdana Menteri melakukan penyiasatan menyeluruh demi membersihkan maruah negara yang tercemar.

Selanjutnya di dalam waktu terdekat, AMK akan menghantar beberapa orang Exco untuk suatu misi mendapatkan maklumat (fact findings mission) mengenai jenayah terkutuk ini dengan mengunjungi pihak Migrant Care dan juga pihak Kedutaan Indonesia bertujuan untuk
mendapatkan fakta-fakta yang sebenar berkaitan kejadian rogol ini.


Shamsul Iskandar Mohd Akin
Ketua Angkatan Muda KEADILANSumber: Suara Keadilan

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


120 Peneroka-Peneroka Felda Lui Selatan 2 dinafikan hak sarahidup

Posted: 05 Jan 2011 09:04 PM PST

Peneroka-Peneroka Felda Lui Selatan Dua, Negeri Sembilan akan menghadiri satu Majlis Taklimat yang akan disampaikan oleh Sdr Rebin Birham dan peguam T. Kumar, kedua-duanya Anggota Jawatankuasa Biro Felda PKR Pusat hari ini.
Mereka akan hadir untuk menyampaikan masalah yang menimpa 120 peneroka-peneroka Felda Lui Selatan 2 kerana Felda telah gagal membayar elaun sara hidup untuk mereka.
Mereka adalah diantara peneroka-peneroka Felda di Lui Selatan 2 yang mahu mengekalkan tanaman getah melalui Felda.
Sebagai peneroka-peneroka yang patuh untuk menanam semula melalui Felda maka amatlah tidak berhati perut bagi Felda menafikan kepada mereka elaun sara hidup bulanan yang akhirnya dianggap sebagai hutang kerana mereka tetap mahu bersama Felda.
Peneroka-peneroka itu juga dinafikan hak untuk mendapat "bonus" yang sekarang ini sedang dibayar oleh Felda kepada peneroka-peneroka dengan bayaran diantara RM400.00 hingga RM500.00.
Tindakan Felda ini dianggap oleh Peneroka-Peneroka itu sebagai sudah melampau dan seolah-olah Felda mencabar peneroka-peneroka itu supaya tidak menanam semula melalui Felda.

Tuntutan Saman terhadap Felda diteruskan

Posted: 05 Jan 2011 08:12 PM PST

Jawatankuasa Bertindak Peneroka-Peneroka Felda Jengka 9, Pahang
Sdr Rosli Ahmad, Timbalan Ketua PKR Cabang Jerantut berbual dengan AJK Jawatankuasa Bertindak Peneroka-Peneroka Felda Jengka 9 sebelum mesyuarat dimulakan

Sebahagian dari Jawatankuasa Bertindak Peneroka Felda Jengka 9 sedang menunggu mesyuarat dimulakan.
Jerantut, Pahang, 5hb Januari 2011: Suhaimi Said, Pengerusi Biro Felda Parti Keadilan Rakyat Pusat mengalu-alukan tindakan Felda menaikkan peratusan perahan KPG dihampir kesemua kilang sawit Felda di Gugusan Felda Jengka sejak dua bulan yang lepas.
Peratusan perahanKPG di Kilang Sawit Felda Jengka 8 yang dahulunya sekadar memberikan peratusan perahan ditahap 17-18% sahaja, kini setelah pihak Peneroka-Peneroka menubuhkan Jawatankuasa Bertindak untuk menyaman Felda kerana manipulasi peratusan perahan ini telah menaikkan hingga 20%.
Suhaimi berkata demikian semasa berlangsungnya mesyuarat Jawatankuasa Bertindak Peneroka-Peneroka Felda Jengka 9 semalam.
Pengerusi Biro Felda itu menyatakan bahawa walaupun Peneroka-Peneroka telah menubuhkan Jawatankuasa Bertindak untuk menyaman Felda, Peneroka-Peneroka masih menginginkan jalan rundingan untuk menyelesaikan tuntutan mereka mengenai peratusan perahan KPG, dan rundingan itu biarlah untuk memberi menfaat kepada kedua-dua pihak agar kedua-dua pihak berada didalam keadaan menang-menang.
Beliau menyatakan bahawa peratusan perahan KPG yang dinaikkan oleh Kilang Sawit Jengka 8 perlu disemak lagi kerana perahan hingga 20% itu masih rendah jika dibandingkan dengan perahan sebenar.
Suhaimi menyarankan agar kedua-dua pihak menggunakan perahan yang diputuskan oleh makmal sebagai peratusan perahan yang dipersetujui oleh kedua-dua pihak.
"Selain daripada isu peratusan perahan semasa, peneroka-peneroka juga menuntut gantirugi diatas peratusan perahan yang telah dimanipulasi oleh Felda selama lebih 15 tahun terhadap peneroka-peneroka," tegas Suhaimi Said, " Didalam tempoh itu setiap peneroka berhak mendapat lebihkurang RM30,000.00, dan jika melalui jalan rundingan Peneroka-Peneroka boleh bersetuju menerima kurang sedikit dari jumlah itu."
"Selain dari peratusan perahan yang dipertikaikan itu, peneroka-peneroka juga menuntut kerugian diatas buah-buah sawit yang dibuang dari setiap penghantaran kerana dikatakan buah muda, tangkal panjang dan buah mengkal. Peneroka-peneroka telah didenda kerana membawa buah-buah yang ditolak itu, namun peneroka-peneroka tidak dibenarkan membawa balik buah-buah itu, dan umum mengetahui bahawa buah-buah itu diproses bersekali dengan buah-buah yang diterima.
"Walaupun sudah berlaku penolakan keatas buah-buah yang tidak diterima itu, peneroka-peneroka tetap diberikan peratusan perahan yang rendah, sepatutnya mereka memperolehi peratusan perahan yang tertinggi kerana hantaran buah-buah mereka sudah diasingkan dari buah-buah yang tidak diterima. Namun selama lebih 15 tahun, mereka hanya diberikan sekadar 17-18% sahaja.
"Setiap hantaran buah-buah sawit itu tidak kurang dari 3 tan dikeluarkan sebagai buah-buah muda dan mengkal, dan peneroka-peneroka kerugian tidak kurang dari RM250.00 setiap bulan selama lebih 15 tahun.
"Biro Guaman PKR Pusat akan mengkaji untuk memasukkan tuntutan ini bersama dengan tuntutan keatas peratusan perahan KPG yang dimanipulalsi oleh Felda." jelas Suhaimi Said lagi.
Suhaimi Said menjelaskan bahawa lebih 1000 peneroka-peneroka Gugusan Bera, 300 dari Rompin, 300 dari Lepar, lebih 300 dari DUN Jengka, hampir 400 dari sekitar kilang Felda Jengka 3, dan hampir 300 dari Kilang Jengka 8, akan mengemukakan saman terhadap Felda jika Felda gagal merundingkan tuntutan ini dengan pampasan yang munasabah.
Selain dari itu, Pengerusi Biro Felda PKR Pusat itu menyatakan bahawa seramai 354 peneroka-peneroka Felda Kemahang 3, Kelantan telah pun menerima pampasan masing-masing berjumlah RM11 juta; manakala perbicaraan tuntutan peneroka-peneroka Felda Moakil, Johor melibatkan 650 orang peneroka-peneroka dan Serting 1 dan 2 di Negeri Sembilan yang melibatkan 776 peneroka-peneroka sedang menunggu perbicaraan di Mahkamah Tinggi Johor Bharu dan Mahkamah Tinggi Seremban.
Sementara itu, Saman bagi pihak Peneroka-Peneroka Felda sekitar Kilang Sawit Jengka 8 dan Kilang Sawit Jengka 3 akan difailkan di Mahkamah Tinggi Temerloh sebaik sahaja penambahan peneroka-peneroka dari Felda Jengka 1 dibuat pada pertengahan bulan Januari 2011.
Menjawab persoalan dari hadirin di Mesyuarat Jawatankuasa Bertindak Felda Jengka 9 tersebut, Suhaimi Said, mengatakan bahawa jika tuntutan ini dimenangi oleh Peneroka-Peneroka, maka hanya peneroka-peneroka yang terlibat dengan saman ini sahaja yang akan mendapat menfaatnya, manakala peneroka-peneroka lain tidaklah terlibat seperti mana apabila hanya 10 orang peneroka sahaja dari Gugusan Felda Koyan yang menang di Mahkamah Tinggi Kuantan didalam saman mereka untuk pengembalian wang dana tanam semula dari Felda.Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


ADUN Seri Muda Sedia Mengadap Sultan, Perjelas Kenyataan

Posted: 05 Jan 2011 12:44 AM PST

SHAH ALAM 5 JAN: ADUN Seri Muda, YB Shuhaimi Shafiei, bersedia untuk mengadap baginda DYMM Sultan Sharafuddin Idris Shah sekiranya baginda tersinggung berhubung isu perlantikan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor (SUK) yang baru.

Perkara ini dinyatakan oleh Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Cabang Kota Raja, Azmizam Zaman Huri yang mewakili YB Shuhaimi sewaktu sidang media bagi menjelaskan tomahan yang dilemparkan oleh Utusan Malaysia yang seolah-olah menunjukkan YB Shuhaimi derhaka terhadap Institusi Raja di Selangor.

Utusan memanipulasikan kenyataan YB Shuhaimi berkaitan isu perlantikan SUK untuk menimbulkan pertentangan antara pihak-pihak yang terbabit khususnya antara Kerajaan Negeri dan Sultan Selangor.

Dalam kenyatan YB Shuhaimi yang dibacakan Azmizam, beliau menegaskan kenyataannya tidak ditujukan kepada Sultan Selangor sebaliknya menyanggah kenyataan yang dibuat Setiausaha Sulit baginda serta mantan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Khir Toyo yang memberikan tafsiran mereka sendiri ke atas peruntukan Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor, 1959.

"Yang dipersoalkan mengapa Fasal 50 (kuasa eksekutif DYMM Sultan Selangor) dan Fasal 52(1) (peranan Suruhanjaya Perkhidmatan melantik YB SUK) tidak dibaca bersama Fasal 55(1)," katanya.

Beliau turut menafikan ada berkata bahawa perlantikan jawatan SUK tidak memerlukan perkenan DYMM Sultan Selangor sebaliknya ia adalah dibawah kuasa Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri(MMKN).

Bagi pihak AMK Azmizam menambah, sekiranya isu ini dipanjangkan, pihaknya tidak akan teragak-agak untuk membongkar lebih banyak isu mengenai penderhakaan terhadap Institusi Beraja oleh Umno-Barisan Nasional.

"Kami tengok Ibrahim Ali yang begitu bersungguh-sungguh tapi beliau hanya cakap tak serupa bikin," katanya.

Pihak AMK akan membuat laporan polis dalam masa terdekat berhubung isu fitnah kenyataan terhadap Shuhaimi dan kenyataan Ibrahim Ali dalam Dewan Rakyat bertarikh 18 Januari 1993 yang jelas menghina Raja-Raja Melayu.

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim


PRK DUN TENANG : INGATAN UNTUK PEMUDA PAKATAN RAKYAT

Posted: 05 Jan 2011 06:54 PM PST

Yang Berhormat Tn. Hj Salahudin Ayob, Naib Presiden PAS telah melancarkan Jentera Pemuda Pakatan Rakyat bagi menghadapi PRK N.05 Dun Tenang pada 1/1/2011 (Sabtu lalu) di Bilik Gerakan Utama Pemuda PAS di Labis.
Dalam ucapannya, beliau menegaskan bahawa Pemuda Pakatan Rakyat akan mematuhi segala peraturan yang telah ditetapkan namun jika Jentera Pemuda BN cuba bermain kasar sepertimana yang berlaku di Bagan Pinang, maka Jentera Pemuda Pakatan Rakyat sedia "meladeni" atau melayan permainan mereka.
Pesanan itu wajar diresap dalam jiwa setiap Pemuda Pakatan Rakyat agar tidak gentar berdepan dengan Pemuda Umno/BN.
Pesanan untuk Pemuda Umno/BN : Jangan cuba bermain api.... Pemuda Pakatan Rakyat Umpama Anak Harimau Yang Tak Perlu Diajar Makan Daging...."


PRK DUN N.05 TENANG : PENGARAH PENDIDIKAN JOHOR BERKEMPEN UNTUK BN

Posted: 04 Jan 2011 09:25 PM PST

MINYAK RON 97 NAIK LAGI

Posted: 04 Jan 2011 08:27 PM PST

Semua sudah tahu bahawa Minyak Petrol Ron 97 naik lagi sebanyak 10 sen menjadikan RM2.40/liter.
Apa yang pasti dengan kenaikan minyak yang berturut-turut ini akan menyebabkan ribuan barangan akan turut naik walaupun ada jaminan dari pihak kementerian bahawa mereka akan mengawal dan memantau kenaikan harga barang. Walaupun usaha tersebut dilakukan namun setakat mana pihak kementerian mampu memantau kenaikan harga barang diseluruh negara.
Isu minyak masak juga heboh diperkatakan. Diberitakan harga minyak masak, bawang merah dan bawang putih juga akan naik mendadak. Nah... inikah kerajaan prihatin. Inikah slogan "Rakyat Didahulukan dan Pencapaian Diutamakan..."???
Bukan setakat orang2 kampung menderita akibat kenaikan harga barang, namun mereka2 yang bergaji dibawah paras kemiskinan yang hidup dibandar2 besar cukup terkesan dengan kenaikan beberapa harga barang.
Di Johor, selepas dikejutkan dengan kenaikan harga air, kini rakyat Johor terpaksa berdepan dengan kenaikan harga bahan api dan barangan lain. Apakah ini yang perlu dikorbankan oleh rakyat Johor bagi mengekalkan Umno/BN terus berkuasa??? Apakah ini yang dimahukan oleh rakyat Johor..??? Apakah Rakyat Johor tidak terkesan dengan kenaikan harga barangan ini??? Ayuh Bangkit Rakyat Johor.... Kita Tolak Umno/BN pada PRK Tenang dan PRU-13 nanti...

Hancur.. Hancur... Hancur Umno
Hancur.. Hancur... Hancur BN
Hancur.. Hancur... Hancur APCO

MAKAN MALAM BERSAMA DS ANWAR DAN CERAMAH UMUM

Posted: 04 Jan 2011 08:10 PM PST

Dato Seri Anwar bin Ibrahim akan sekali lagi berada di Labis pada 6hb Januari 2011 ini untuk satu Majlis Makan Malam dan Ceramah Umum anjuran Keadilan Cabang Labis.
AMK Johor menjangkakan bahawa majlis ini juga akan mendapat gangguan dari pihak Polis sepertimana yang berlaku pada 3hb Januari yang lalu namun pada hari tersebut semuanya terkawal.
Antara program2 yang telah disusun pada 6 Januari 2011 tersebut adalah :-

  • Jamuan Makan Malam di Restoran G & D di Pekan Labis
  • Ceramah Umum di Bilik Gerakan UPU Tenang Station, Labis
  • Ceramah Umum di Bilik Gerakan UPU Kg. Tenang, Labis
Penduduk disekitar Labis adalah dijemput hadir ke program tersebut.

Ketua AMK Cabang pula diminta menghantar seberapa ramai AJK AMK Cabang bagi membantu tugas2 yang perlu terutama dari segi keselamatan.

JANGAN LEBIH-LEBIH

Posted: 04 Jan 2011 07:31 PM PST

Semenjak kebelakangan ini apabila diberitakan PRU-13 semakin hampir, beberapa pimpinan PKR Johor terutama Ketua Cabang sudah mula melobi untuk menjadi calon. Bertambah muak dan mual lagi apabila ada sesetengah pimpinan PKR Johor cuba mengampu Pengerusi MPN Johor, Datuk Chu Jui Meng dengan pelbagai pujian dan sentiasa mendampingi Datuk Chua Jui Meng ke mana sahaja.
Sikap dan perangai tersebut menyebabkan beberapa Ketua Cabang sudah mula buka mulut dan merasa muak dengan perlakuan sesetenggah Ketua Cabang yang berperangai sedemikian. Jikapun benar mahu menjadi calon pada PRU 13 nanti, bukan begini caranya. Tunjukkanlah kreadibiliti, kesungguhan dan rajin bertemu rakyat di kawasan yang hendak ditandingi. Gerakerja yang tersusun serta perkukuhkan organisasi serta perbanyakkan ranting.
Justeru AMK Gelang Patah mengharapkan mana2 pimpinan Keadilan Johor yang mahu bertanding pada PRU 13 nanti bersikap matang dan profesional. Kami mahukan calon yang benar2 berkelayakan dari pelbagai sudut.

PRK N.05 TENANG : AMK JOHOR ADA SLOT ISTIMEWA UNTUK TS MUHYIDDIN

Posted: 04 Jan 2011 07:15 PM PST

Akhirnya bertemu di gelanggang sendiri. Itulah ungkapan istimewa kepada Timbalan Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin apabila setelah beberapa PRK di luar Johor memperlihatkan TS Muhyiddin menyerang DS Anwar dan melabelkan DS Anwar sebagai pengkhianat.
Di PRK Tenang ini, AMK Johor akan menyediakan pentas khas khusus untuk perdebatan antara TS Muhyiddin Yassin dan DS Anwar Ibrahim. Kali ini TS Muhyiddin tidak boleh mengelak lagi dan beliau kena berdepan dan berdebat dengan DS Anwar mengenai isu "Pengkhianatan Bangsa Melayu" yang sering keluar dari mulut beliau.
Tenang/Johor diibarat gelanggang sendiri buat TS Muhyiddin dan kali ini beliau tidak boleh lari lagi. Yang pastinya beberapa Jawatankuasa telah dibentuk khusus untuk mengendali program ini.
Harapan AMK Johor agar TS Muhyiddin tidak kecut dan bacul untuk berdepan dengan DS Anwar dalam perdebatan "SIAPAKAH SEBENARNYA PENGKHIANAT BANGSA MELAYU". Nantikan sajian istimewa dari AMK Johor untuk Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Program Anwar Ibrahim Tawan DUN Tenang, Johor

Posted: 05 Jan 2011 03:09 PM PST

6 Januari 2011 (Khamis)

Program 1 – Jamuan Makan Malam

Masa – 7.30 – 11.00 malam

Lokasi – Restoran G & D – Pekan Labis

———-

Program 2 – Ceramah Perdana 1

Masa – 8.30 – 12.00 malam

Lokasi – Bilik Gerakan UPU PAS – Tenang Stesyen

————

Program 3 – Ceramah Perdana 2

Lokasi – Bilik Gerakan UPU PAS – Kampong Tenang 

Penceramah:

1) YB Anwar Ibrahim
2) YB Salehuddin Ayub
3) YB Boo Cheng Hau
4) YB Khalid Samad
5) YB Dr Hatta Ramli
6) YB Tian Chua
7) YB Zuraidah Kamaruddin
8) YBhg Chua Jui Meng
9) YBhg Shamsul Iskandar Mohd Akin
10) YB Amiruddin Shari
11) YBhg Mazlan Aliman

Selangor Tidak Sokong Slogan Hipokrasi

Posted: 05 Jan 2011 01:14 AM PST

KENYATAAN AKHBAR
6 JANUARI 2011

­­­­­­­
SELANGOR TIDAK SOKONG SLOGAN HIPOKRASI

Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri hari ini mengulangi ketetapan untuk tidak menerima penggunaan slogan 1Malaysia dan disebarluas di dalam negeri Selangor atas sebab-sebab berikut;

1) Ia slogan hipokrasi yang tidak mempunyai makna jelas dari segi tafsiran dan perlaksanaan.

2) Ia adalah slogan propaganda BN bagi mempromosi sokongan berbentuk kepartian.

3) Ia membazir wang rakyat dan pembayar cukai.

Justeru itu, Kerajaan Negeri tidak membenarkan mana-mana agensi kerajaan dan syarikat berkaitan kerajaan negeri ( GLC ) membelanjakan dana rakyat untuk mempromosikan konsep 1Malaysia yang dilaungkan oleh Barisan Nasional.

Pentadbiran Kerajaan Negeri Selangor tidak akan terlibat dengan sebuah konsep yang tidak mencerminkan keadaan dan polisi sebenar Kerajaan Pusat Barisan Nasional yang mana konsep tersebut seolah-olah mempersendakan harapan rakyat untuk mewujudkan satu Malaysia yang adil dan saksama.

Kerajaan Negeri Selangor akan sentiasa mempraktikkan amalan perpaduan sejati bagi mewujudkan negeri yang senang didiami seluruh rakyat pelbagai kaum, bangsa dan kepercayaan agama.

Oleh itu logo 1Malaysia tidak akan dipaparkan di papan tanda milik Kerajaan Negeri, agensi mahupun anak syarikat Kerajaan Negeri Selangor. Keutamaan mesej Negeri Selangor lebih tertumpu kepada pelbagai program Merakyatkan Ekonomi Selangor.

Walaubagaimanapun, Kerajaan Negeri tidak menghalang pemasangan iklan oleh individu untuk tujuan komersil selagi ia tidak bercanggah dengan mana-mana undang-undang sedia ada dan permohonan boleh dilakukan kepada pihak berkuasa tempatan berkaitan.

SEKRETARIAT AKHBAR
PEJABAT DATO' MENTERI BESAR SELANGOR

Mat Zain dakwa bukti laporan DNA kes Anwar 1998 dipalsukan

Posted: 04 Jan 2011 10:50 PM PST

Dari Malaysian Insider

Bekas pegawai polis kanan yang menyiasat insiden mata lebam hari ini mendedahkan beliau ada maklumat wujudnya elemen pemalsuan laporan DNA dalam kes melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim 12 tahun lalu.

Datuk Mat Zain Ibrahim, ketika itu bekas ketua CID Kuala Lumpur, mendedahkan perkara tersebut dalam surat terbuka terbarunya kepada Peguam Cara Negara Datuk Idrus Harun.

"Maklumat mengenai penipuan dan pemalsuan-pemalsuan yang dilakukan berkenaan ujian DNA dalam kes berprofil tinggi 1998.

"Sehubungan dengan perkara tajuk, suka cita saya menjemput Datuk menyemak semula surat saya bertarikh 27 Disember 2010, berkaitan isu di atas yang dialamatkan kepada Tan Sri Ketua Polis Negara, dengan salinannya kepada Perdana Menteri Malaysia dan Datuk sendiri yang diakui telah diterima oleh masing-masing pada tarikh berkenaan juga," kata beliau dalam surat terbuka dikeluarkan hari ini.

Kata beliau, dalam suratnya bertarikh 27 Disember lalu tu juga telah jelaskan bahawa sebarang siasatan mengenai maklumat berkenaan perlu merujuk kepada kertas siasatan kes mata lebam oleh kerana beberapa insiden yang berlaku "bertindih" lebih-lebih lagi "pemain utama" kedua-dua kes pemalsuan dalam insiden mata-lebam dan pemalsuan DNA adalah sama.

"Fokus saya dalam surat rayuan terbuka ini adalah kepada Bahagian I surat tersebut iaitu berkaitan dengan penjelasan dan Jawapan secara bertulis kepada soalan-soalan yang tidak sempat dijawab semasa sesi penggulungan perbahasan Bajet 2011, yang diberi oleh Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein pada 2 Disember sebagai menjawab soalan daripada Lim Kit Siang dan berkaitan dengan kenyataan menteri oleh Menteri Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz, di bawah Peraturan Mesyuarat 14(1)(i) pada 14 Disember sebagai penjelasan kepada usul memotong RM10 daripada gaji Peguam Negara.

"Saya percaya Datuk sedar bahawa kenyataan berkenaan adalah terbit daripada arahan khusus jemaah menteri kepada Nazri dan seorang lagi Menteri Kanan iaitu Datuk Seri Utama Dr.Rais Yatim supaya mendapatkan penjelasan lanjut daripada Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail sendiri, berkaitan isu yang dibangkitkan sekembalinya Gani daripada Mekah setelah menunaikan Haji musim lalu," katanya.

Oleh itu katanya, beliau percaya Idrus akan bersetuju dengannya jika mengatakan bahawa Hishammuddin dan Nazri mahupun Rais tidak mempunyai akses kepada kertas siasatan polis ataupun SPRM.

"Mereka juga tidak mempunyai sebarang kuasa penyiasatan seperti mana terdapat dalam Kanun Prosedur Jenayah ataupun kuasa berkaitan pendakwaan atau perkara yang 'incidental' mengenainya sepertimana yang dibekalkan kepada Peguam Negara mengikut Artikel 145(3) dan 145(3A) Perlembagaan Persekutuan.

"Oleh hal yang demikian pengumuman yang telah dibuat oleh Hishammuddin dan Nazri secara berasingan itu adalah semata-mata berdasarkan kepada fakta-fakta yang dibekalkan dan nasihat yang diberikan oleh Peguam Negara kerana perkara-perkara pengumuman berkenaan adalah berkaitan siasatan dan undang-undang," katanya.

Sehubungan itu, Mat Zain berkata, beliau percaya Idrus sendiri turut sedar bahawa pengumuman yang dibuat oleh kedua-dua menteri berkenaan mengandungi fakta-fakta atau maklumat-maklumat mustahak yang tidak benar atau yang mengelirukan atau telah dipesongkan.

"Saya juga percaya Datuk turut sedar dengan demikian itu, Peguam Negara sama ada secara sengaja atau sebaliknya, telah menyebabkan Hishammuddin dan Nazri membuat pengumuman yang mengelirukan dalam Parlimen atau lebih jelas lagi, jika saya katakan, mereka telah memberi maklumat palsu kepada rakyat.

"Akibatnya, kedua-dua Menteri terlibat, mungkin terdedah kepada risiko dikenakan sesuatu tindakan undang-undang," kata beliau lagi.
======

Ex-cop claims DNA evidence faked in Anwar's 1998 case

By Adib Zalkapli
January 05, 2011

KUALA LUMPUR, Jan 5 — A former investigating officer in the 1998 "black-eye incident" today claimed he has information on the fabrication of DNA evidence against Datuk Seri Anwar Ibrahim in the latter’s first sodomy trial.

Former Kuala Lumpur CID chief Datuk Mat Zain Ibrahim also appealed to the Solicitor-General Datuk Idrus Harun to end the alleged cover-up of the case, which took place after the sacking of Anwar as deputy prime minister more than 12 years ago.

"In my letter dated December 27, 2010, I have explained that any investigation on the information must also refer to the investigation papers on the black-eye case because of overlapping incidents and especially the key players in the fabrication of evidence in the black-eye case and DNA fabrication are the same," said Mat Zain in an open letter to Idris which was extended to the media.

Anwar was assaulted by then Inspector-General of Police Tan Sri Rahim Noor, soon after his arrest in 1998. He was later convicted for corruption and sodomy, but was released in 2004 after the Federal Court cleared him of sexual misconduct.

During his first sodomy trial, a mattress, from which Anwar's DNA samples were extracted, was presented to the court to prove sexual acts.

Mat Zain's latest allegation on fabrication of DNA evidence in Anwar's case was briefly mentioned in his appeal for Idris to intervene in the "black-eye case".

In October last year, Mat Zain had written to the current IGP Tan Sri Ismail Omar that he had new information on the "black-eye incident" which implicated the Attorney-General Tan Sri Gani Patail and former IGP Tan Sri Musa Hassan.

In today's letter to Idris, Mat Zain claimed that both Home Minister Datuk Seri Hishammuddin Hussein and Minister in the Prime Minister's Department Datuk Seri Nazri Aziz had presented inaccurate and misleading facts on the case to Parliament.

"I am confident Datuk (Idris), that you too realise that the announcement made by the two ministers contain false, confusing and distorted facts," said Mat Zain.

"The Attorney-General, whether intentionally or not, had caused Hishammuddin and Nazri to make confusing announcements in Parliament," he added pointing out that the details of the case were provided to the ministers by the A-G Chambers.

Hishammuddin had told Parliament early last month that the case would not be reopened after Mat Zain wrote his first letter to Ismail.
On December 14, Nazri side-stepped Mat Zain's accusation that Gani and Musa had fabricated evidence but explained there was no need for Mat Zain to seek to clear his name as he was not the subject of investigation.

In July 2008, Anwar had lodged a police report, accusing Gani, Mat Zain, Musa and a Dr Abdul Rahman Yusof of falsifying a medical report on his assault, which alleged that his injuries had been self-inflicted.

Three independent panel members comprising Federal and Court of Appeal judges later cleared Gani and Musa of the allegations, but the status of Mat Zain and Dr Abdul Rahman remained uncertain.

Mat Zain had also filed a defamation suit against Anwar after the opposition leader claimed that Gani, who was a senior deputy public prosecutor then, and Musa, who was an investigating officer, had fabricated evidence against him in the black-eye assault.

Today, Mat Zain urged Idris to exercise his power as a public prosecutor to make an official stand over the issue.

"To address the confusion that has been ongoing for the past 12 years, I appeal to you in your capacity as the solicitor-general, who can act as a public prosecutor under certain conditions, to issue a public statement to explain your position on the issue," said Mat Zain.

"It is inappropriate for the A-G to hide behind ministers in issuing statements on investigations made by prosecutors and you have argued before that even the prime minister is not the competent authority to make such statements on behalf of the A-G," he added.

Mat Zain said that Idris' swift action was needed to restore the integrity of the A-G's Chambers and allow it to start anew.

"You can either choose to continue to cover up the criminal act and to continue lying to protect previous lies or you can choose to save the credibility of the A-G's Chambers," said Mat Zain.

Mat Zain had previously revealed that there had been an agreement involving himself, former IGP Rahim, and former Deputy IGP Tan Sri Norian Mai on October 8, 1998 that there would be "complete closure" to the black-eye case.

Mat Zain said Rahim was prepared to step down after the closure of the black-eye incident, but the agreement was cancelled after Rahim met with Gani and then Attorney-General Tan Sri Mohtar Abdullah a few hours later.

Aziz Bari:Sultan Not Chief Executive

Posted: 04 Jan 2011 10:36 PM PST

From Malaysiakini

The claim by the Selangor sultan’s private secretary Mohamad Munir Bani that the sultan is the "chief executive" of the state with "executive powers" is incorrect, constitutional law expert Abdul Aziz Bari said.

According to Abdul Aziz’s interpretation of the federal constitution, the state authority is formally vested in the office of the sultan, but it rests with and is executed by the menteri besar and his elected government.

"It is not correct for Munir to say that the sultan is the chief executive, having executive powers. The position in a state or for the country cannot be compared to that of a company," he said.

Abdul Aziz (left), a law professor with the International Islamic University of Malaysia, said Munir’s statement yesterday was unconstitutional.

"The private secretary (by) making that statement is actually something that goes against the constitution.” he argued.

"This is because state power has to be exercised by those who are elected. This is important, for they have to be made accountable to the people through their representatives in the House."
Abdul Aziz was responding to a statement issued by Munir yesterday on behalf of the sultan, which chastised Selangor Menteri Besar Abdul Khalid Ibrahim for questioning the appointment of former Selangor Islamic Affairs Department head Muhammed Khusrin Munawi as the new state secretary.

‘State pays ex-officio members’

Abdul Aziz said the ruler is mostly confined to a check-and-balance role, which is the basis of a constitutional monarchy and responsible governance.

"That is how the role of the sultan on the matter is to be understood. The sultan’s duty is to ensure that the public service remains true to its constitutional role," he said.

Unlike the ceremonial role of the sultan, Abdul Aziz said, the menteri besar should have a say on the appointment of executive officers as the public service is the machinery that implements the government’s policies and programmes.

Moreover, Abdul Aziz argued, although the state secretary is appointed by the federal Public Service Commission, his remuneration is derived from the state.

"Not many people realise that actually it is the state that pays the salaries and allowances of the state secretary, state legal advisor and state financial officer.

"Indeed, the federal officers serving in state agencies also are being taken care of by the Selangor taxpayers," Abdul Aziz said.

He said it is strange that the palace is not defending the menteri besar’s claim on the state’s role in choosing the state secretary.

"It is hard to make sense as to why the sultan – as reported – did not quite bother to complain about the amendment which gave his powers away to the federal government," he said.

Constitutional bounds ‘exceeded’

Abdul Aziz opined that the ongoing row over the appointment has seen the federal government going beyond its constitutional limits, such as by exerting pressure on the sultan to appoint the candidate of its choice.

The sultan has also failed to perform his check-and-balance role, since he has urged the state government to accept the federal government’s appointee.

He also said the state government’s intention in planning to restore the sultan’s authority in the selection of the state secretary should be lauded as this shows its constitutional ideals.

He was commenting on Khalid’s plan to amend the state constitution to address the 1993 amendment that restricted the authority of the Malay rulers in a number of areas.

For now, the onus will be on Umno and BN to explain why the ruler’s authority in the appointment of an ex-officio member was removed in the first place in 1993.

"They owe a duty to the Selangor people as to why state autonomy was surrendered to federal authorities through the amendment," he added.

Bukti Pemalsuan Ujian DNA Dalam Kes Perbicaraan Anwar Ibrahim Tahun 1998

Posted: 04 Jan 2011 07:14 PM PST

SURAT RAYUAN TERBUKA

Mat Zain bin Ibrahim                                                         5 hb.Januari 2011

Kepada;

Yang Berbahgia Datuk Idrus Harun,

Peguam Cara Negara Malaysia,

(Solicitor General of Malaysia)

Jabatan Peguam Negara,                                              Dengan tangan.

Block C3,Kompleks C,

Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan,

62152 Putrajaya.

YBhg.Datuk,

Maklumat mengenai penipuan dan pemalsuan-pemalsuan yang dilakukan berkenaan ujian Deoxyribonucleic Acid ("DNA") dalam kes berprofil tinggi 1998.

Assalamualaikum YBhg.Datuk,semoga dalam sihat walfiat.

2.         Sehubungan dengan perkara tajuk,sukacita saya menjemput YBhg.Datuk menyemak semula surat saya bertarikh 27hb.Disember 2010,berkaitan isu diatas yang dialamatkan kepada YDH Tan Sri Ketua Polis Negara, dengan salinannya kepada YAB Perdana Menteri Malaysia dan YBhg.Datuk sendiri yang diakui telah diterima oleh masing-masing pada tarikh berkenaan juga.

2.1.      Dalam Surat Rayuan Terbuka ini,saya akan tinggalkan dahulu buat sementara waktu, kandungan maklumat-maklumat berkaitan perkara tajuk,yang saya huraikan dalam Bahagian II dan Bahagian III dalam muka surat 7 hingga 20 surat tersebut.Saya berasa yakin bahawa YDH Ketua Polis Negara sedang dalam proses menyiasat kesahihan maklumat-maklumat berkaitan perkara tajuk dalam Bahagian II , manakala maklumat berkaitan "subsequent conduct" individu tertentu dalam Bahagian III surat tersebut.

2.2.      Dalam surat saya bertarikh 27.12.2010 itu juga,saya telah jelaskan bahawa sebarang siasatan mengenai maklumat diatas,perlu merujuk kepada kertas siasatan kes mata-lebam oleh kerana beberapa insiden yang berlaku adalah "bertindih" (overlapping) lebih-lebih lagi "pemain utama" kedua-dua kes pemalsuan dalam insiden mata-lebam dan pemalsuan "DNA" adalah sama.

3.         Fokus saya dalam Surat Rayuan Terbuka ini adalah kepada Bahagian I surat tersebut iaitu;

3.1.      Berkaitan dengan "Penjelasan dan Jawapan secara bertulis kepada soalan-soalan yang tidak sempat dijawab semasa sessi penggulungan perbahasan Bajet 2011" yang diberi oleh YB Dato'Seri Hishammuddin Tun Hussein (YB Hishammuddin),Menteri Dalam Negeri,pada 2.12.2010,sebagai menjawab soalan daripada YB Tuan Lim Kit Siang dan;

3.2.      Berkaitan dengan "Ministerial Statement" oleh Menteri Jabatan Perdana Menteri,YB Dato'Seri Mohamed Nazri Abdul Azizi (YB Nazri)), dibawah Peraturan Mesyuarat 14(1)(i) pada 14.12.2010,sebagai penjelasan kepada usul memotong RM10 daripada gaji Peguam Negara yang dibangkitkan oleh YB Tuan Lim Kit Siang juga.Saya percaya YBhg.Datuk sedar bahawa kenyataan berkenaan adalah terbit daripada arahan khusus Jemaah Menteri kepada YB Nazri dan seorang lagi Menteri Kanan iaitu YB Dato'Seri Utama Dr.Rais Yatim (YB Rais Yatim),supaya mendapatkan penjelasan lanjut daripada Peguam Negara, Tan Sri Abdul Gani Patail (Gani Patail) sendiri, berkaitan isu yang dibangkitkan sekembalinya Gani Patail daripada Mekah setelah menunaikan Haji musim  lalu.

3.3.      Saya percaya YBhg.Datuk akan bersetuju dengan saya, jika saya katakan bahawa, YB Hishammuddin dan YB Nazri mahupun YB Rais Yatim TIDAK mempunyai ekses kepada kertas siasatan Polis ataupun SPRM.Mereka juga TIDAK mempunyai sebarang kuasa penyiasatan sepertimana terdapat dalam Kanun Prosidur Jenayah (CPC), ataupun kuasa berkaitan pendakwaan atau perkara yang incidental mengenainya,sepertimana yang dibekalkan kepada Peguam Negara,mengikut Artikel 145(3) dan 145(3A) Perlembagaan Persekutuan.Oleh hal yang demikian pengumuman yang telah dibuat oleh YB Hishammuddin dan YB Nazri secara berasingan itu, adalah semata-mata berdasarkan kepada fakta-fakta yang dibekalkan dan nasihat yang diberikan oleh Peguam Negara,kerana perkara-perkara pengumuman berkenaan adalah berkaitan siasatan dan undang-undang.

4.         Saya percaya YBhg.Datuk sendiri turut sedar bahawa pengumuman yang dibuat oleh kedua-dua YB Menteri berkenaan mengandungi fakta-fakta dan/atau maklumat-maklumat mustahak yang tidak benar dan/atau yang mengelirukan dan/atau yang telah dipesongkan (distorted).Saya juga percaya YBhg.Datuk turut sedar dengan demikian itu, Peguam Negara sama ada secara sengaja atau sebaliknya,  telah menyebabkan YB Hishammuddin dan YB Nazri membuat pengumuman yang mengelirukan dalam Parlimen atau lebih jelas lagi, jika saya katakan, mereka telah memberi maklumat palsu kepada rakyat.Akibatnya, kedua-dua YB Menteri terlibat, mungkin terdedah kepada risiko dikenakan sesuatu tindakan undang-undang.

4.1.      Tindakan Peguam Negara boleh diibaratkan,sebagai "sebuah roda yang terbenam didalam lumpur yang licin.Lebih ligat roda tersebut diputarkan untuk keluar dari lumpur tersebut,lebih dalam ia akan terbenam". Begitulah keadaannya dalam isu ini.Lebih ligat Peguam Negara memutar belitkan undang-undang,fakta dan keterangan,untuk keluar daripada masaalah penipuan dan pemalsuan yang beliau telah lakukan sendiri,lebih kuat beliau menjerut leher sendiri.Malangnya orang lain yang tidak berkenaan pula turut menjadi mangsa keadaan.

5.         Bagi meleraikan kekalutan diatas,yang telah berlarutan selama 12 tahun,saya merayu YBhg.Datuk,atas sifat Peguam Cara Negara,yang boleh dalam keadaan tertentu bertindak sebagai Pendakwa Raya,mengeluarkan kenyataan resmi kepada umum, bagi mengesahkan posisi  YBhg.Datuk sendiri dalam hal ini. Adalah sangat tidak wajar untuk pihak Peguam Negara mencari perlindungan di-belakang Menteri-Menteri dalam membuat kenyataan-kenyataan berkenaan perkara penyiasatan dan pendakwaan,sedangkan YBhg.Datuk sendiri yang telah berhujah menyatakan bahawa Perdana Menteri pun bukan "competent authority" untuk membuat kenyataan sedemikian bagi pihak Peguam Negara.Saya jemput YBhg.Datuk merujuk kepada kes yang diperturunkan dibawah;

5.1.      Dalam Rayuan Jenayah No:43-(70)-2008,Keputusan "Decision on Revision" oleh Hakim Mahkamah Tinggi Yang Ariff  Dato'Mohamad Zabidin bin Mohd.Diah bertarikh 5.3.2009.

"Suffice for me to say I agree with learned SDPP's submission that "it is well settled that the authority or discretion to institute a prosecution and all other powers incidental to it,is vested with the Attorney-General by virtue of Article 145(3)and 145(3A) of the Federal Constitution.Such being the case,any promise with regard to the prosecution or anything incidental to it can only be made by the Attorney-General and not the Prime Minister.Surely,the Prime Minister could not be seen to be making promise on behalf of a competent authority which is given the exclusive discretion under the Federal Constitution with regard to prosecution or any matter incidental thereto."

5.2.      Dalam premis diatas, diharap YBhg.Datuk dapat memberikan penjelasan mengenai status kenyataan YB Nazri yang beliau buat pada 14.12.2010 dan sama ada YB Menteri berkenaan merupakan "competent authority" membuat kenyataan sedemikian bagi pihak Peguam Negara.Lebih-lebih lagi kenyataan tersebut menyentuh bidang kuasa Pendakwa Raya.YBhg.Datuk juga wajar menjelaskan sama ada Jemaah Menteri merupakan "competent authority" untuk mengistiharkan perlantikkan Ahli Panel Bebas berkenaan sebagai "sah" atau sebaliknya,  dan sama ada YB Menteri boleh mengistiharkan sesuatu siasatan kes jenayah itu ditutup.

6.         Untuk faedah umum dan pihak-pihak yang mempunyai kepentingan berkaitan perkara dalam persoalan ini,saya merayu YBhg.Datuk menjelaskan persoalan-persoalan yang berikut dibawah dengan telus dan ikhlas.Semoga penjelasan  YBhg.Datuk berikan kelak, akan dapat menyelesaikan kemelut ini "once and for all".Tidak dapat tiada isu pemalsuan keterangan dalam insiden mata-lebam, akan berbangkit semula apabila siasatan menyeluruh dijalankan berkaitan maklumat sepertimana perkara tajuk.Persoalan utama adalah seperti berikut dibawah;

6.1.      Benar atau tidak terdapat tiga (3) laporan perubatan yang berbeza antara satu sama lain,yang disediakan oleh Dr.Abdul Rahman Yusof.Laporan pertama disediakan pada 26.10.1998 atas arahan Gani Patail.Laporan kedua (yang akan dirujuk sebagai Ekshibit-A9) dan Laporan Ketiga masing-masing tanpa bertarikh disediakan oleh Dr.Rahman diantara 14.12.1998 hingga 21.12.1998 yang diarahkan oleh Tan Sri Mohtar Abdullah (Allahyarham Mohtar),Peguam Negara ketika itu.

6.2.      Benar atau tidak dua(2) daripada tiga(3) Laporan diatas,iaitu Laporan Pertama bertarikh 26.10.1998 dan Ekshibit-A9 telah dikemukakan dalam prosiding Suruhanjaya Di-Raja Tersebut,dan dirakamkan dalam Laporan Suruhjaya berkenaan.

6.3.      Benar atau tidak Laporan Pertama bertarikh 26.10.1998 yang penyediaannya diarahkan oleh Gani Patail,tidak terdapat dalam Laporan Suruhanjaya yang kemudiannya diperkenankan oleh SPB Yang Di-Pertuan Agong.

6.4.      Jika Gani Patail dan/atau Tan Sri Musa Hassan (Musa Hassan),dan/atau Dr.Rahman dan/atau ACP Mat Zain Ibrahim (ketika itu Pegawai Penyiasat kes mata-lebam),sama ada secara bersendiri atau berpakat,tidak terlibat dengan apa cara sekalipun dalam pembikinan ketiga-tiga Laporan Perubatan seperti yang tersebut diatas,bolehkah YBhg.Datuk jelaskan bagaimana laporan-laporan tersebut,kesemuanya berjumlah 65 muka surat, boleh ujud dan siapa yang bertanggungjawab dalam pembikinannya.

(i)         Bolehkah YBhg.Datuk turut jelaskan bagaimana laporan-laporan berkenaan boleh berada dalam kertas siasatan mata-lebam,kertas siasatan SPRM dan Laporan Suruhanjaya Di-Raja tersebut.

6.5.      Berkaitan dengan kuasa Peguam Cara Negara (Solicitor General-SG) sepertimana terkandung dalam Seksyen 376 Kanun Prosidur Jenayah (CPC).

(i).        Benarkah mengikut Seksyen 376 (2)CPC,kuasa SG sama dengan kuasa yang ada pada seorang Timbalan Pendakwa Raya (DPP) sahaja.Apabila SG bertindak sebagai Pendakwa Raya ketika ketiadaan Peguam Negara atau pada waktu ia tidak berupaya bertindak sebagainya,adalah untuk "administrative purposes" sahaja dan tidak melibatkan pengambilan "kuasa penuh" Pendakwa Raya. Kuasa penuh Pendakwa Raya hanya boleh dilaksanakan oleh Peguam Negara seorang sahaja yang dilantik oleh SPB Yang Di-Pertuan Agong.

(ii)        Semua DPP,dan termasuk SG,boleh menjalankan semua atau mana-mana hak dan kuasa yang ada atau yang boleh dijalankan oleh Pendakwa Raya dengan atau dibawah CPC atau mana-mana undang-undang bertulis kecuali (diulangkan)..kecuali apa-apa hak atau kuasa yang dinyatakan wajar dilakukan oleh Pendakwa Raya sendiri, iaitu;

a)         Melantik DPP dibawah Seksyen 376  subseksyen (3)CPC,dibaca bersama dengan Seksyen 376 subseksyen (4).

b)         Menandatangani sijil dibawah Seksyen 418A subseksyen (2) CPC iaitu untuk memindahkan perbicaraan dari Mahkamah Rendah kepada Mahkamah Tinggi.

c)         Perintah menjalankan perbicaraan terhadap pengarang,tuan punya, pencetak atau penerbit sebarang buku atau surat khabar yang didaftarkan dibawah Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 atau dibawah Akta Penyerahan Bahan Perpustakaan 1986.

6.5.1.  Sehubungan perkara diatas,izinkan saya merujuk  sekali lagi nota prosiding Rayuan Jenayah 43-(70)-2008 mengenai "Decision on Revision" di-hadapan Hakim YA Dato'Mohamad Zabidin bin Mohd.Diah.Dalam hujah pihak Pendakwaan,YBhg.Datuk  sendiri telah menekankan dengan membawa contoh-contoh case-laws bahawa hanya Pendakwa Raya sahaja yang mempunyai kuasa untuk menandatangani sijil dibawah Seksyen 418A tersebut,oleh kerana keperluan tersebut adalah "statutory requirement",atau dalam bahasa mudah ianya adalah kehendak undang-undang.Jika demikian,bolehkah YBhg.Datuk jelaskan mengapakah aplikasinya dalam perlantikkan DPP mengikut Seksyen 376 (3) CPC dibaca bersama dengan Seksyen 376(4) berbeza dengan apa yang YBhg.Datuk hujahkan di-Mahkamah,sedangkan undang-undang yang dipakai ialah CPC yang sama.

6.6.      Dengan mengenepikan persoalan kesahihan perlantikkan DPP-DPP berkenaan sebagai Ahli Panel Bebas,diharap YBhg.Datuk jelaskan sama ada sekumpulan DPP yang dilantik sedemikian itu mempunyai hak dan kuasa untuk mengadili (adjudicate) perkara berkaitan kelakuan dan/atau salah-laku jenayah seorang Peguam Negara,sama sepertimana hak dan kuasa sebuah Tribunal yang dilantik oleh Yang Di-Pertuan Agong setelah dinasihatkan oleh Perdana Menteri mengikut Perlembagaan Persekutuan.

6.7.      Saya percaya YBhg.Datuk tidak akan menafikan telah menerima ketiga-tiga laporan perubatan disediakan oleh Dr.Rahman dalam persoalan ini,menerusi salinan surat-surat saya bertarikh 15.4.2009 dan 7.5.2009.Saya percaya YBhg.Datuk bukan orangnya yang akan membakul-sampahkan dokumen-dokumen tersebut, sebaliknya YBhg.Datuk telah meneliti kesahihan laporan-laporan berkaitan dengannya.

6.7.1.  Oleh hal yang demikian itu,bolehkah YBhg.Datuk jelaskan,keterangan yang macam mana lagi  YBhg.Datuk ingin cari.

6.7.2.  Malahan dengan hanya bersandarkan laporan saya bertarikh 15.4.2009 dan 7.5.2009 itu sahaja,saya yakin YBhg.Datuk telah boleh membentuk suatu kes prima facie terhadap Gani Patail dan orang atau orang-orang yang bersubahat dengannya, kerana memalsukan keterangan ketika proses penyiasatan kes mata lebam,tanpa perlu merujuk kepada kertas siasatan kes  itu sendiri ataupun kertas siasatan SPRM berkaitan.

YBhg.Datuk,

7.         Saya telah menunggu sehingga hari ini 5hb.Januari 2011 untuk mengedarkan maklum balas bersangkutan dengan kenyataan yang dibuat oleh YB Menteri-Menteri tersebut itu.Saya percaya YBhg.Datuk dan khasnya Gani Patail,masih ingat bahawa dua belas tahun lalu, pada 5hb.Januari 1999, Peguam Negara,Allahyarham Mohtar telah mengeluarkan Press Statement yang disediakan oleh Gani Patail berkaitan dengan Penyiasatan Polis dalam insiden mata-lebam kepada umum.Saya sendiri tidak akan lupa tarikh bersejarah ini.

7.1.      Press Statement  5.1.199 inilah yang telah memusnahkan kredibiliti PDRM dan khasnya Pasukan Penyiasat insiden mata lebam ketika itu.Press Statement ini juga telah menyebabkan Jemaah Menteri terpedaya untuk mempercayai bahawa PDRM tidak berupaya untuk menangani sesuatu siasatan jika melibatkan pucuk pimpinan tertinggi sendiri,dan dalam hal ini penglibatan Ketua Polis Negara.Akibatnya Jemaah Menteri telah memutuskan bahawa Suruhanjaya Di-Raja pula dibentuk untuk mengambil alih siasatan daripada Polis.

7.2.      Bagaimanapun PDRM akhirnya telah membuktikan bahawa ia adalah satu Pasukan yang berkecuali dan professional dan mampu menjalankan penyiasatan yang adil "without fear or favour",sekalipun ianya adalah terhadap orang nombor satunya.Ini telah diakui oleh Ahli Suruhanjaya Di-Raja tersebut sepertimana yang dirakamkan dalam "Part Two,muka surat 69 perenggan 6.6.Laporan Suruhanjaya",walaupun ramai yang tidak menyedarinya atau mempedulikannya.

8.         Saya percaya YBhg.Datuk serta Pimpinan Tertinggi dalam Jabatan Peguam Negara,turut sedar, bahawa Press Statement 5.1.1999 itu adalah merupakan bukti utama yang boleh digunakan untuk mensabitkan beberapa kesalahan jenayah terhadap Gani Patail dan orang atau orang/orang yang bersubahat dengannya,berkaitan penipuan dan pemalsuan keterangan.

8.1.      Bersempena dengan ulang tahun ke-duabelas Press Statement 5.1.1999 itu pada hari ini,saya mengajak YBhg.Datuk "to come clean" untuk menyelesaikan kemelut ini.

9.         YBhg.Datuk bebas memilih untuk terus melindungi perbuatan jenayah ini dan terpaksa bersedia untuk terus berbohong untuk menutup pembohongan terdahulu yang tidak akan berkesudahan, ataupun YBhg.Datuk memilih untuk menyelamatkan kredibiliti Jabatan Peguam Negara pada hari ini,supaya membolehkan YBhg.Datuk dan rakan-rakan yang lain membuka tirai baru dalam membawa AG's Chambers kezaman kecermelangannya sebelum 1998.

9.1.      Apa pun pilihan yang akan dibuat,saya inginkan YBhg.Datuk tahu bahawa penipuan dan pemalsuan yang dilakukan sejak 1998 itu dan terus terpaksa dilakukan sehingga hari ini, adalah berputik daripada perasaan marah, dendam peribadi dan keegoan sesaorang yang mengambil kesempatan situasi tidak menentu ketika itu.

10.       Akhir kata saya menuntut maaf sekiranya surat rayuan terbuka saya kepada YBhg.Datuk ini membebankan,dan saya memohon maaf juga sekiranya terdapat kata-kata saya yang terlanjur atau menyinggung perasaan.Saya pernah membuat rayuan yang serupa kepada Allayarham Tan Sri Peguam Negara ketika itu, menerusi minit saya dalam muka surat 26 hingga 29 perenggan 10,11 dan 12 bertarikh 27.1.1999,dan diharap YBhg.Datuk sudi melihatnya jika ada kelapangan.

Salam sejahtera, selamat maju jaya dan Selamat Tahun Baru.

Terima kasih.

Yang benar,

(Mat Zain bin Ibrahim)

5hb.Januari 2011.

( Nota:Surat Asal telah diakui terima oleh Pejabat Peguam Cara Negara @ 0850 pagi  5.1.2011)

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT


Isu SS Selangor - Hormati semangat Persekutuan.

Posted: 05 Jan 2011 07:39 AM PST

DILANGKAWI DEPA JUAL 1KG: RM2.80

Posted: 05 Jan 2011 06:39 AM PST

PKR SABAH BERMASALAH?

Posted: 05 Jan 2011 06:34 AM PST

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Menteri Umno BN tak kisah pelajar susah, sekolah daif

Posted: 04 Jan 2011 06:14 PM PST

Di bawah ini beberapa kisah benar kesusahan pelajar-pelajar di Malaysia untuk ke sekolah. Tahun 2011, tahun NAIK, SEMUA NAIK. Ada Menteri kisah berapa ramai pelajar tak sekolah, berapa banyak sekolah daif? MEREKA TAK KISAH !

*****************
GAMBAR-GAMBAR PEMBANGUAN DI LUAR BANDAR DI SABAH

Gambar-gambar menunjukkan bukti-bukti kukuh. Berapa lama sudah Sabah di bawah pemerintahan UMNO/BN? Ke mana perginya wang royalti Petronas untuk Sabah selama ini?

Inilah yang dibanggakan oleh penyokong UMNO di Sabah, lihat gambar-gambar di bawah ini, iaitu di Kawasan Piiharaya yang wakil rayat kini adalah seorang Menteri, iaitu Dato' Shafee Afdal, seorang Hero Semporna. Tetapi lihatlah, ini salah satu contoh kawasan yg diwakili olehnya sebagai Ahlli Parlimen.

SEKOLAH KEBANGSAAN PULAU BAIT
WDT 27 91309 SEMPORNA
Sabah
Malaysia

Sumber : http://www.sabahan.net/forum/showthread.php?tid=2982


*************************

KISAH SEDIH ANAK MELAYU BERKONGSI BAJU SEKOLAH

Penulis akan paparkan kisah benar seorang guru yang berlaku beberapa tahun yang lalu. Beliau menyaksikan sendiri kesusahan sebuah keluarga. Bacalah…..

Saya mengajar di sekolah rendah di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur . Saya mengajar sesi petang. Salah seorang murid saya setiap hari datang lambat ke sekolah.

Kasut dan bajunya selalu kotor. Setiap kali saya bertanya tentang baju dan kasutnya dia hanya berdiam diri.

Saya masih bersabar dengan keadaan pakainnya, tetapi kesabaran saya tercabar dengan sikapnya yang setiap hari datang lambat.

Pada mulanya saya hanya memberi nasihat. Dia hanya menundukkan kepala tanpa berkata-kata kecuali anggukkan yang seolah-olah dipaksa.

Kali kedua saya memberi amaran, dia masih juga mengangguk tetapi masih juga datang lambat keesokannya. Kali ketiga saya terpaksa menjalankan janji saya untuk memukulnya kalau masih lambat.

Anehnya dia hanya menyerahkan punggungnya untukdirotan . Airmata saja yang jatuh tanpa sepatah kata dari mulutnya.

Keesokan harinya dia masih juga lambat, dan saya memukulnya lagi. Namun ia masih tetap datang kesekolah dan masih tetap lambat.

Suatu hari saya bercadang untuk mengintipnya ke rumahnya. Setelah mendapatkan alamatnya, saya meneruskan niat saya. Dia tinggal di sebuah kawasan setinggan tidak berapa jauh dari sekolah.

Keadaan rumahnya sangat daif. Saya nampak murid saya itu sedang berdiri di depan rumahnya dalam keadaan gelisah. Seorang wanita yang mungkin ibunya juga kelihatan gelisah.

Lebih kurang pukul 1.30 seorang anak lelaki sedang berlari-lari sekuat hati menuju ke rumah itu. Sambil berlari dia membuka baju sekolahnya.

Sampai di depan rumah baju dan kasutnya diserahkan pula kepada murid saya yang terus bergegas memakainya. Sebelum pakaian sekolah sempurna dipakai, dia sudah berlari ke arah sekolah.

Saya kembali ke sekolah dengan penuh penyesalan. Saya memanggil anak itu sambil menahan airmata yang mula tergenang.

"Maafkan cikgu. Tadi cikgu pergi ke rumah kamu dan memerhatikan kamu dari jauh. Siapa yang berlari memberikan kamu baju tadi?"

Dia terkejut dan wajahnya berubah.


"Itu abang saya. Kami kongsi baju dan kasut sebab tak ada baju lain. Itu saja baju dan kasut yang ada. Maafkan saya, cikgu." Jawabnya

"Kenapa kamu tak beritahu cikgu dan kenapa kamu biarkan saja cikgu pukul kamu?"

" Mak pesan, jangan meminta-minta pada orang, jangan ceritakan kemiskinan kita pada orang. Kalau cikgu nak pukul serahkan saja punggung kamu."

Sambil menahan airmata yang mula berguguran saya memeluk anak itu, "Maafkan cikgu, ……."

Sumber : http://tulahan.blogspot.com/2011/01/kisah-sedih-anak-melayu-berkongsi-baju_03.html

********************

PENDAFTARAN SEKOLAH DAN PINDAH SEKOLAH..

Sekolah Agama Buloh Kasap (JOHOR) menghadapi kekurangan bilik darjah apabila Sekolah Keb Buloh Kasap (sekolah berjiran) mengadakan satu sesi pembelajaran sahaja setelah bangunan barunya siap. Sekolah Agama terpaksa menggunakan bangunan lama; bilik kelas di Dewan Orang Ramai Tandung.

Bilik kelasnya agak daif dan naif. Maklumlah kelas buruk yang lama tidak digunakan. Tingkap dan cermin banyak yang pecah dan rosak. Tetapi itulah pilihan terbaik yang ada bagi menampung keperluan semasa terdesak lagi terpaksa. Guru-guru SABK amat saya kagumi dengan ketabahan dan kerendahan hati mereka demi pembelajaran anak-anak.

Sumber : http://ahmadnawawiuitmjohor.blogspot.com/2010/12/pendaftaran-sekolah-dan-pindah-sekolah.html

Sekolah Plaster, satu lagi kejayaan Umno BN

Posted: 04 Jan 2011 04:00 PM PST

Utusan Malaysis 5 Dis 2010
'Sekolah Plaster' tampung ramai pelajar bermasalah

SEKALUNG tahniah dan syabas diucapkan kepada semua pelajar yang menduduki peperiksaaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun 2010 kerana kejayaan mengukir sejarah keputusan terbaik dalam tempoh empat tahun.

Ratusan Sekolah Rancangan Khas dan Sekolah Kluster merekodkan kejayaan masing-masing dengan pencapaian terbaik 9A dan 8A. Di sebalik segala uapan tahniah dan syabas, tekanan turut dirasai oleh sekolah-sekolah yang terkenal sebagai 'Sekolah Plaster'.

'Sekolah Plaster' merupakan istilah baru yang diberikan oleh golongan setempat terhadap sekolah yang menempatkan pelajar-pelajar bermasalah. Pelajar-pelajar bermasalah ini merangkumi pelajar yang mengalami masalah pembelajaran, pelajar yang dibuang sekolah dan pelajar yang tidak mematuhi arahan sekolah.

Persoalan utama kini ialah bagaimanakah boleh wujud keadaan sedemikian? Mungkin ramai di luar yang tidak menyedari hakikat ini. Punca utama kewujudan 'Sekolah Plaster' ini ialah ekoran pengurusan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) yang bersikap pilih kasih terhadap sekolah-sekolah dalam daerahnya.

Dalam usaha mengekalkan prestasi sekolah-sekolah tertentu, pihak terbabit mengelompokkan pelajar-pelajar yang bermasalah di satu sekolah yang sama. Akibatnya, sekolah yang menjadi sasaran ini menghadapi pelbagai masalah. Di Muar sendiri ada sebuah 'Sekolah Plaster' yang terkenal. Ia wujud ekoran sikap PPD Muar mengelompokkan pelajar bermasalah di sekolah terbabit.

Masalah ini pernah diadukan tetapi pengaruh Sekolah Kluster lebih kuat berbanding 'Sekolah Plaster', mengakibatkan usaha ini bagai mencurah air ke daun keladi. Apakah kriteria yang diambil kira? Jika keputusan, adakah ini bermakna istitusi pendidikan melabel dan mengasingkan pelajar mengikut pencapaian dan apakah peranan sekolah khas diwujudkan?

Jika kelakuan, wajarkah pelajar yang bermasalah dikelompokkan bagi merumitkan lagi keadaan? Jika jarak dari rumah, bukankah terdapat banyak lagi sekolah yang berhampiran jika dibandingkan daripada sekolah sasaran?

Dalam usaha mengambil jalan mudah dan melonjakkan kegemilangan institusi pendidikan terpilih, janganlah mewujudkan 'Sekolah Plaster' kerana tindakan ini menyulitkan pelbagai pihak. Keputusan cemerlang yang disogokkan oleh sesetengah sekolah telah mengaburi mata PPD untuk bertindak kurang wajar. Pemantauan oleh pegawai yang terbabit semuanya sia-sia jika kewujudan 'Sekolah Plaster' ini tidak dapat ditangani segera.

GURU LAMA
Muar, Johor
http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2011&dt=0105&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_02.htm

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang