Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 29 Oktober 2010

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Kerajaan Negeri Selangor Bantah Kerajaan Pusat Lepaskan Nyamuk GM Uji Penghapusan Denggi

Posted: 29 Oct 2010 10:26 PM PDT

Kerajaan Negeri Selangor membantah rancangan Kerajaan Pusat melepaskan nyamuk aedes yang menjalani kejuruteraan / pengubahsuaian genetik, 'Genetically Modified' (GM) sebagai satu ujikaji penghapusan denggi. Sebarang bentuk eksperiman berkaitan pelepasan nyamuk GM ini menyebabkan risiko terdedah kepada ujikaji yang boleh mengakibatkan kesihatan awam dan alam sekitar terjejas.

Nyamuk GM Sebagai Penghapus Denggi

Kaedah penghapusan denggi ini menggunakan nyamuk transgenik untuk membendung penyakit denggi bawaan vektor. Ujikaji ini melibatkan pelepasan nyamuk jantan GM, Aedes aegypti (OX513A) yang membawa gen "pembunuh", untuk mengawan dengan nyamuk betina liar yang boleh menyebabkan kematian progeni (keturunan) kedua-duanya.


Pertikaian Ujikaji, Kebimbangan dan Risko Perlu Ditanggung Orang Awam serta Alam Sekitar

Hasil kajian yang ada seperti yang dilaporkan menyatakan larva nyamuk yang terhasil selepas nyamuk jantan GM mengawan dengan nyamuk betina liar hanya akan mati dengan kehadiran tetracycline dalam alam sekitar. Namun ada beberapa pihak memepertkaikan pendapat ini seperti yang dinyatakan oleh aktivis alam sekitar, Gurmit Singh selaku Pengarah Eksekutif Pusat Alam Sekitar, Teknologi dan Pembangunan, Malaysia (CETDEM);

"Once you release these GM mosquitoes into the environment, you have no control and it can create more problems than solving them. If the larvae come into contact with the tetracycline, the chances of the larvae surviving are higher than it dying off. We don't know how the genetic flow will be affected. The non-targeted species might be adversely affected and increase the risk of ecological harm."

Begitu juga tiada jaminan bahawa kesemua nyamuk dan larva yang dibebaskan berjaya dihapuskan. Adakah pihak yang bertanggungjawab membebaskan nyamuk GM ini boleh mengenalpasti nyamuk-nyamuk ini kemudian? Adakah mereka akan memeriksa seekor demi seekor kualiti jangka hayat umur mereka? Bolehkah mereka memastikan semua nyamuk GM ini mati? Bagaimana jika ada sebahagian daripadanya yang hidup lama?

Beberapa kajian lain juga menunjukkan aedes aegypti boleh kekal sebagai larva selama berbulan-bulan selagi suhunya sejuk dan bekalan airnya mencukupi.

Satu lagi kebimbangan yang perlu disuarakan ialah impak ujikaji ini kepada populasi serangga lain, yang sesetengahnya lebih berbahaya daripada aedes aegypti, mungkin akan menghuni di kawasan yang dikosongkan oleh nyamuk-nyamuk terbabit. Misalnya jika nyamuk aedes aegypti berjaya mengatsi jumlah nyamuk liar, ia boleh menyebabkan pertambahan nyamuk aedes albopictus, yang menyebarkan wabak chikugunya dan denggi.


Kos Mahal Berterusan Ditanggung Rakyat

Disebabkan transgen mati bersama nyamuk berkenaan, ini bermakna nyamuk GM perlu dilepaskan secara berterusan. Kerajaan Pusat akan menngunakan wang yang banyak untuk proses melepaskan nyamuk GM sekalipun tiada jaminan mengenai keselamatannya. Tindakan ini seterusnya akan membebankan rakyat secara berterusan. Kerajaan Pusat sepatutnya mencari kaedah yang lebih baik serta berkesan.

Pencegahan Adalah Tindakan Yang Betul

Disebalik bantahan ini, saya ingin menekankan kepada semua pihak bahawa tindakan yang betul bagi mengelakkan denggi berlaku adalah langkah pencegahan yang berterusan. Rakyat terutamanya perlu sedar akan kepentingan menjaga kebersihan dan menghapuskan tempat pembiakan nyamuk yang membawa denggi ini.

Tanpa kesedaran umum ini, denggi tidak dapat dicegah dan langkah Kerajaan Pusat melepaskan nyamuk GM hanya akan membawa kesan kepada orang awam dan alam sekitar.

Kajian yang lebih terperinci terhadap kaedah-kaedah pencegahan  dan penghapusan denggi sepatutnya dibuat dengan lebih baik dan terancang tanpa melibatkan ujikaji secara terbuka.

Sekiranya Kerajaan Pusat meneruskan rancangan ini, mereka patut berjanggungjawab ke atas kesan jangka masa panjang yang mungkin memakan masa dua puluh tahun akan datang untuk diselesaikan.


YB DR XAVIER JAYAKUMAR
PENGERUSI TETAP JAWATANKUASA KESIHATAN, PEKERJA LADANG, KEMISKINAN
DAN KERAJAAN PRIHATIN NEGERI SELANGOR

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Medical Reports: Judge To Decide On Nov 22

Posted: 28 Oct 2010 09:49 PM PDT

Dari Malaysiakini

Perbicaraan liwat melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim bersambung dengan mahkamah mendengar penghujahan daripada pihak pendakwaan dan pembelaan berhubung laporan kimia, termasuk ujian toksikolgi yang dibuat oleh pengadu Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Peguam Anwar diketuai KarpLr Singh manakala Peguam Cara II Mohd Yusof Zainal Abiden akan berhujah bagi pihak pendakwaan.

Selepas itu, mahkamah akan diteruskan dengan pemeriksaan semula oleh pakar bedah Hospital Kuala Lumpur HKL Dr Mohd Razali Ibrahim.

Semalam, pakar bedah Am Dr Razali Ibrahim yang memeriksa Mohd Saiful Bukhary Azlan untuk mengenal pasti kesan-kesan diliwat memberitahu mahkamah, beliau mendapati rektum pengadu itu “kosong.”

LAPORAN LANGSUNG

9.07am: Mahkamah disambung semula oleh hakim Mahkamah Tinggi Mohamad Zabidin Mohd Diah.

Peguam CaraI I Yusof memberitahu mahkamah hari ini akan akan mendengar permohonan daripada pihak pembelaan bagi mendapatkan nota klinikal dan laporan kimia sama ada ia menepati Seksyen 51A Kanun Acara Jenayah.
9.13am: Karpal merujuk kepada keputusan Mahkamah Persekutuan berkenaan asas pembelaan bagi mendapatkan nota klinikal.

Katanya, Mahkamah Persekutuan membuat keputusan bahawa dalam pra-perbicaraan kes itu, pembelaan tidak berhak untuk dokumen itu.

Karpal berkata mahkamah terlalu bergantung terhadap hujah pendakwaan bahawa nota itu tidak dirujuk, justeru tidak boleh diberikan kepada pembelaan.

Katanya, kredibeliti saksi pakar (Dr Mohd Razali) bergantung pada nota tersebut.

9.29am: Karpal berkata hakim akan dilihat tidak melakukan apa-apa sekiranya permintaan pembelaan tidak diendahkan.

9.38am: Karpal juga berhujah laporan ahli kimia tidak dapat diterima apabila pendakwaan tidak mahu memasukkan laporan toksikolgi Saiful sebagai sebahagian daripada bukti walaupun ia dilampirkan bersama laporan ahli kimia itu.

9.55am: Karpal berhujah bahawa melalui nota klinikal itu “kami akan cuba dan buktikan bahawa testimoni saksi pakar akan bercangggah dengan notanya”

Karpal menamatkan hujahnya dan kini giliran Yusof pula.

10.03am: Yusof mempertahankan bahawsa nota klinikal hanya akan diberikan sekiranya saksi memutuskan mahu merujuknya.

10.12am: Yusof memberitahu mahkamah, seperti dalam kes pembunuhan, hanya laporan bedah siasat akhir sahaja yang dikemukakan.

10.22am: Yusof berkata, tiada permohonan daripada saksi untuk merujuk kepada nota klinikal tersebut.

10.36am: Seperti laporan ahli kimia, Yusof berkata ia tidak mewujudkan prejudis terhadap tertuduh (Anwar).

10.55am: Sambil memohon membatalkan permohonan pembelaan, Yusof menegaskan pihak pembelaan tidak berhak mendapatkan laporan klinikal kerana tidak menepati Seksyen 155 dan 161 Kanun Acara Jenayah.

Karpal memohon masa rehat singkat.

11.16am: Mahkamah bersambung dengan jawatan Karpal.

Beliau mengingatkan bahawa menjadi tanggungjawab hakim bagi memastikan keadilan – di mana ia mesti banyak bergantung kepada bukti pakar.

11.24am: Hakim Zabidin menetapkan tarikh 22 November bagi membuat keputusan.
—–

Anwar Ibrahim’s sodomy trial resumes today with submissions by the prosecution and the defence on the admissibility of the chemist reports, which included the toxicology test done on complainant Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Both parties will also submit on the defence’s application to obtain the clinical notes taken by three Hospital Kuala Lumpur (HKL) doctors during Saiful’s medical examination.

Anwar’s lawyer Karpal Singh will lead the defence submission, while solicitor-general II Mohd Yusof Zainal Abiden will argue on behalf of the prosecution.
Following this, the court will proceed with the continual re-examination of HKL general surgeon Dr Mohd Razali Ibrahim.

Yesterday, Dr Razali testified that Saiful’s rectum was empty when he inspected the alleged victim’s anus during the three-hour examination at HKL on the night of June 28, 2008.

This was despite that Saiful had earlier told the court that he had not defecated for two days after the alleged sodomy act.

LIVE REPORTS

8.36am: Solicitor-general II Mohd Yusof Zainal Abiden and deputy public prosecutors Mohd Hanafiah Zakaria and CK Wong are in court.

Also present are members of the defence team – Param Cumaraswamy, Sankara Nair and Australian criminologist and forensic specialist Dr David Wells.

8.47am: Opposition Leader Anwar Ibrahim arrives with his wife, PKR president Wan Azizah Wan Ismail, and daughter, Nurul Nuha.

He looks cheery although last night he was on the campaign trail and addressed two ceramahs in Galas.

In his early morning tweet on his return from Galas, he called on voters to defend the Tok Guru (Nik Abdul Aziz Nik Mat) Kelantan government against the BN.

The courtroom is still half empty – there are a number of Anwar’s supporters and his aides in the public gallery.

8.56am: Top defence lawyer Karpal Singh is wheeled in by his assistant into the courtroom.

9.07am: Court resumes with High Court judge Mohamad Zabidin Mohd Diah (left) presiding.

Solicitor-general II Yusof tells the court that today is for the submission on the defence’s application for the clinical notes as well as the admissibility of the chemist reports on whether they comply with Section 51A of the Criminal Procedure Code.

9.13am: Karpal refers to the Federal Court decision on the defence’s basis in getting the clinical notes.

He says the Federal Court had ruled that during the pre-trial of this case, the defence was not entitled to the documents.

“However, the apex court ruled the defence could apply documents during the course of trial.”

Karpal says the court had relied heavily on the prosecution’s submission that if the notes were not referred to, hence it (the notes) cannot be made accessible to the defence.

“However, the court has a wide latitude, and the defence has similar rights to do the case.”

He said the credibility of the expert witness (HKL’s Dr Mohd Razali Ibrahim) depends on the notes.

9.29am: Karpal says the judge will be seen as abdicating his duty if the court decides not to entertain the defence application for the clinical notes.

“Your lordship will be seen as sitting and doing nothing about it if the defence application is not allowed as truth must prevail.”

9.38am: Karpal (right) also submits that the chemist report is not admissible as the prosecution does not want to include Saiful’s toxicology report as part of its evidence although it is attached to the chemist report.

He said the Federal Court had ruled that if a document is to be submitted as evidence, the whole of it must be admitted.

“The defence is denied access to the toxicology report, but they want to admit the chemist report,” argues Karpal.

“We have been denied our right. Yang Arif (Your Honour) can’t just sit back and not do anything about it.”

If the documents, he says, are not admitted in its entirety than the whole chemist report should be rejected.

9.55am: Karpal argues that the defence is acting on a hunch that through the clinical notes "we will try and prove that the expert witnesses’ testimony will be contradicted by their notes".

“We want to know the patient’s history. It cannot just be a two-liner as stated in the final medical report," he tells the court.

“Even a kindergarten kid can tell a two-liner is not a detailed report. Hence, the court should provide us with the clinical notes for us to prove and possibly challenge the witness testimony.”

Karpal ends his submission. It is Yusof’s turn to submit.

10.03am: Yusof maintains that the clinical notes can only be given if the witness decides to refer to it.

He said the situation in India, which Karpal had earlier referred to, is different.

“What’s important is the experts’ evidence, and not the notes.”

10.10am: Yusof tells the court at the present stage of the trial, it is still the prosecution’s case and it can so chooses which evidence to tender.

“It is not yet the defence’s case.”

10.12am: Yusof (right) tells the court as in murder cases, only the final post-mortem report is submitted.

“The post-mortem notes is not submitted,” he says.

“It is wrong that defence should be given all the latitude as this is the prosecution’s case. The witness (Dr Razali) did not apply to look at the notes.”

10.22am: Yusof says there is no application for the witness to look at the clinical notes.

He adds that the defence cannot act on hunch alone, as the defence must show material contradiction and discrepancy to justify their application.

“So far, the defence has not shown any material contradiction or unexplained circumstances (to ask for the clinical report) and challenged the witness (Dr Razali’s) testimony.”

10.36am: As to the chemist report, Yusof says it has not prejudiced the accused, Anwar Ibrahim.

According to the solicitor-general II, the defence argued that they have been prejudiced because they are not given a copy of Saiful’s toxicology report.

Yusof points out that the chemist has yet been called to give her evidence, and the report itself has not been marked as an exhibit.

10.45am: DAP stalwart Lim Kit Siang arrives and sits next to Wan Azizah in the public gallery.

10.55am: In pleading to dismiss the defence application, Yusof says it is not entitled to get the clinical report as it did not fulfil section 155 and 161 of the Criminal Procedure Code.

"The witness did not apply to see the clinical report. Furthermore, they had failed to show any material contradiction for them to act on a hunch to disprove the witness testimony.

"Furthermore, the defence cannot compel the prosecution to do so."

On the chemist’s report, Yusof says the attached toxicology report on Saiful is not related, and would not prejudice the accused.

Following this, he asks the court to dismiss the application.

Karpal applies for a short break.

11.16am: The court resumes with Karpal’s reply.

He reminds that it is the judge’s duty to ensure justice, as the court depends a lot on the experts’ evidence.

"The expert is here to assist the court. He is duty-bound to tell the truth."

Karpal promises to provide an Indian authority which the defence is relying on to show that the court can compel the clinical reports to be revealed.

11.24am: Justice Zabidin fixes Nov 22 to deliver its decision.

Isu Hutang Isi Rumah: UMNO-BN Sembunyi Laporan BNM

Posted: 28 Oct 2010 08:04 PM PDT

Dari Suara Keadilan

Kerajaan Umno-Barisan Nasional cuba menyembunyikan pendedahan laporan Bank Negara Malaysia (BNM) pada tahun 2009 berhubung hutang isi rumah yang meningkat secara ketara kepada 76.6% daripada 63.9% Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) iaitu sebanyak RM389 bilion.

Menurut Ahli Parlimen Kuala Selangor Dr Dzulkifly Ahmad berkata berdasarkan laporan tersebut, ia telah meletakkan negara di tahap yang tertinggi di Asia dari segi tanggungan hutang isi rumah.

“Lebih membimbangkan, Bajet 2011 langsung tidak menyebut apa-apa langkah konkrit untuk menangani masalah tersebut.

“Gabenor BNM, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz telah menyebut bahawa mereka telah bersedia dengan pelbagai langkah institusi supaya paras hutang melebihi paras pruden.

“Beliau juga menyebut bahawa tanda-tanda tekanan inflasi akibat daripada perbelanjaan masih belum kelihatan untuk sebarang campur tangan segera dan memadai dengan meningkat kadar Apungan Semalaman (OPR).

Menurut Dr Dzulkifly,setakat ini Laporan Petunjuk Perbankan dan Monetari BNM oleh Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) menunjukkan pinjaman isi rumah pada April hingga Jun tahun ini masing-masing berada pada 10 peratus, 11.7 peratus, 12.5 peratus, 11.9 peratus dan 11.8 peratus.

“Pihak Kaunseling Kredit dan Agensi Pengurusan Hutang Kebangsaan (AKPK) tahun lalu turut merakamkan, hampir 50 peratus dari 3000 yang datang mendapatkan khidmat AKPK adalah dalam likungan umum 30 tahun hingga 40 tahun.

“AKPK turut mendedahkan sebanyak 15 peratus mereka yang terbabit adalah dalam lingkungan usia 20an.

Kerjasama: UMNO Umpama Lebai Malang

Posted: 28 Oct 2010 07:34 PM PDT

Dari Harakah

Umno terus membayangkan fobianya terhadap PAS apabila terus bertindak menghentam parti itu dalam isu kerjasama dengan DAP dalam Pakatan Rakyat.

Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat hairan dengan sikap Umno yang dianggap sebagai sebuah parti bertaraf elit sebelum ini tetapi pendek akal untuk memahami konsep atau matlamat kerjasama PAS-DAP.

"Kadang-kadang terfikir juga pasal apa tak faham sangat Umno ini pada hal telah berkali-kali kita beri penjelasan. Perbezaan kerjasama antara Umno dan MCA serta MIC dalam Barisan Nasional (BN) dengan kerjasama antara PAS dan DAP dalam Pakatan Rakyat (PR) amat jelas.

"Kerjasama PAS dengan DAP dalam Pakatan tidak pernah menjejaskan prinsip PAS sebagai sebuah gerakan Islam. PAS masih dengan agenda Islamnya bahkan kami di Kelantan setiap tahun meraikan Hari Hudud," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas kenyataan Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang disiarkan akhbar Utusan Malaysia semalam di bawah tajuk 'TPM bidas 'fatwa' ikut suka Pas'.

"Perangai mereka macam biasalah, apa yang mereka buat ‘halal’ yang kita ‘haram’, yang dia masuk syurga, yang kita masuk neraka. Dari segi konteks kerjasama dengan masyarakat apa bezanya antara DAP dan MCA," Muhyiddin dipetik sebagai berkata ketika berkempen di Galas.

Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkata, secara umumnya pemimpin DAP hari ini tidak lagi menjadi kumpulan yang anti Islam sebaliknya beransur-ansur mengenali kesucian agama ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata kerjasama dengan DAP yang dikatakan sebagai chauvinis Cina tidak pernah menjejaskan prinsip PAS sebagai sebuah gerakan Islam.

Tuan Guru menyifatkan Umno masih berfikir dengan kerangka perjuangan Melayu yang sempit sehingga tidak tahu menilai kesyumulan Islam secara keseluruhan.

"Melayu pun tidak terbela, Islam pun tidak terjaga. Umpama Lebai Malang, ke hilir pun berlapar, ke hulu pun tidak kenyang. Kononnya, bila Melayu dan Islam ialah perkara yang sama.

"Apa yang mereka tahu, hanya mengkritik orang saja," jelasnya.

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Beware of internet scam regarding your bank account!

Posted: 29 Oct 2010 01:08 AM PDT

There are emails purportedly sent from Maybnak Bhd with the following messsage: Attention!! Maybank detected a security problem in your account. For security reasons, we suspended access to your account pending your verification and reactivation. Please be informed that inactive accounts will be deactivated now. Sorry for the for the inconvenience inconvenience caused. Activate now [...]

anjung setiawangsa

0 ulasan
sumber :-

anjung setiawangsa


Zulkifli Noordin "Anjing yang Menyalak" - Azmin Ali

Posted: 29 Oct 2010 02:12 AM PDT

Pemimpin Keadilan dan DAP menafikan dengan sekeras-kerasnya dakwaan Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu bahawa mereka mengadakan pakatan rahsia dengan mengetepikan PAS bagi menjamin dominasi kepimpinan Cina jika Pakatan Rakyat (PR) menguasai Putrajaya.

Sebaliknya kepimpinan kedua-dua parti itu membidas Zulkifli Noordin, yang keluar keadilan awal tahun ini, sebagai pembohong yang memutarbelitkan cerita untuk 'berkhidmat' kepada pemimpin-pemimpin Barisan Nasional (BN).

"Tiada pakatan atau perjanjian rahsia sama sekali. Ini cerita mengarut Zulkifli yang hanya berminat untuk memecahbelahkan anggota Pakatan Rakyat.

"Dia ahli politik yang sudah bankrup, yang digunakan oleh BN untuk membangkitkan dakwaan-dakwaan seperti ini ke atas kami," kata Azmin Ali 

"Kami bukan macam B-end," kata Azmin yang menyifatkan Zulkifli sebagai "anjing yang menyalak."
Azmin juga berkata, serangan bertubi-tubi B-end terhadap mereka membuktikan bahawa perikatan diterajui Datuk Seri Najib Razak terganggu dengan perpaduan kukuh di kalangan pemimpin DAP, Keadilan dan PAS.

"Kami berada dalam kedudukan mantap sekarang. Kami akan terus kuat, bersatu dan akan membuktikan untuk muncul barisan yang menggerunkan dalam pilihan raya umum akan datang.

"Kekuatan Pakatan Rakyat ialah menerusi (pendekatan) perbincangan sepanjang masa dan datang dengan (keputusan) konsensus," kata Azmin lagi.

Semalam, Zulkifli mendakwa DAP dan Keadilan membuat perjanjian sulit di luar pengetahuan PAS untuk memberi kuasa kepada DAP memerintah di tiga negeri sekiranya pakatan pembangkang berjaya menawan Putrajaya pada pilihan raya umum ke-13.

Zulkifli mendakwa hubungan rapat antara DAP dan Keadilan adalah didorong oleh perjanjian kuasa tersebut.
"Saya rasa perkara ini kawan-kawan saya dalam PAS juga tak tahu. Sebenarnya ada perjanjian sulit antara mereka iaitu jika Keadilan menang di peringkat Persekutuan, kuasa autonomi akan diberikan kepada Pulau Pinang.

"Calon Melayu akan diletakkan di Perak dan Negeri Sembilan, kalau menang, Menteri Besar akan dilantik dari kalangan DAP... saya mohon perkara ini dipandang berat," katanya ketika membahaskan Bajet 2011 di Dewan Rakyat.

Beliau yang merupakan anggota ke-100 mengambil bahagian dalam perbahasan rang undang-undang tersebut juga menyarankan lebih banyak bahan bacaan berhubung peristiwa 13 Mei diterbitkan untuk membolehkan rakyat mengetahui fakta sebenar di sebalik peristiwa hitam berkenaan.

Penasihat DAP Lim Kit Siang yang senada dengan pandangan Azmin pula mempertikaikan waktu wakil rakyat itu membuat "pendedahan" itu.

"Tiada perkara sedemikian, ia tidak benar. Ke mana dia hendak pergi dengan ini (kenyataan)," kata Ahli Parlimen Ipoh Timur ini.

"Apa yang dia katakan itu cerita dongeng. Parlimen tidak harus dijadikan tempat untuk membuat cerita-cerita dongeng," kata beliau

Bagaimanapun pemimpin veteran ini enggan mengulas lanjut atas alasan tidak mahu memberi tumpuan kepada bekas pemimpin PR itu.

Pengarah Pilihan Raya Keadilan Fuziah Salleh juga mengetepikan dakwaan Zulkifli sambil berkata, beliau melihatnya sebagai perkara "normal" memandangkan PR berhadapan dengan dua pilihan raya kecil sekarang.

"Ini perkara biasa bagi Zulkifli Noordin, ini helah untuk dia berkhidmat bagi pemimpin-pemimpin politik (dari BN).

"Biasalah, hari pengundian semakin dekat, kami memang telah menjangkakan yang dia akan muncul dengan perkara-perkara macam ini," kata Fuziah lagi.
"Zul, berhentilah daripada bercakap cerita dongeng... bertanggungjawab dengan tindakan-tindakan kamu," kata Fuziah yang menyelia jentera pilihan raya Keadilan di Batu Sapi sekarang.

Malah Fuziah menegaskan, Keadilan sama sekali tidak akan membuat pakatan berasingan bersama DAP dengan mengetepikan PAS.

"Kami menafikan dakwaan ini. Ia tidak benar. Jika anda melihat, kesemua PAS, DAP, Keadilan, kami bersatu," kata beliau sambil menambah, "mengapa kami perlu buat macam ini?"

"Ia bukan ciri politik dalam Pakatan Rakyat. Dia pembohong," kata Fuziah yang juga Ahli Parlimen Kuantan.

KENAPA UMNO MASIH TAK PULANGKAN DUIT WARGA EMAS PP? - LIM GUAN ENG

Posted: 28 Oct 2010 06:44 PM PDT

Kerajaan Negeri Pulau Pinang tetap meneruskan program penghargaan kepada warga emas dengan memberi sumbangan wang tunai sebanyak RM100 kepada mereka yang berusia 60 tahun dan RM1,000 kepada waris warga emas yang kematian ibu dan bapa.

Demikian dinyatakan oleh Ketua Menteri, Lim Guan Eng, ketika menyampaikan sumbangan kepada 123 waris warga emas yang meninggal dunia dalam satu majlis yang telah diadakan di Yayasan Aman, Penanti baru-baru ini.

Dalam majlis tersebut sebanyak RM123,000 telah disumbangkan kepada waris warga emas yang berdaftar dengan kerajaan negeri sebagai penerima sumbangan yang telah diperuntukkan.

"Walaupun sebelum ini timbul dakwaan dari Umno dengan pelbagai andaian, kita yakin rakyat terutamanya warga emas tidak akan terpedaya dengan motif politik mereka. Sehingga sekarang kita tidak menerima sesen pun wang yang mereka dakwa dipulangkan oleh warga emas sepertimana yang diuar-uarkan.

"Kita juga sangsi dan ragu kenapa begitu lama mereka mengambil masa untuk memulangkan wang yang mereka dakwa dikutip dari senarai warga emas yang telah pun mereka lakukan sebelum ini dalam beberapa siri program bikinan mereka sendiri," ujarnya lagi.

Lim juga berkata, jumlah warga emas yang mendaftar dengan kerajaan negeri bagi menerima sumbangan dalam program penghargaan warga emas adalah melebihi 120,000 orang.

"Oleh kerana Umno melihat sokongan yang diterima oleh kerajaan negeri dalam program penghargaan ini begitu memberansangkan serta menggugat kedudukan mereka, maka pelbagai cara yang akan mereka lakukan bagi mengganggu-gugat program yang telah direncanakan.

"Bagi warga emas yang beragama Islam, janganlah terpengaruh dengan fitnah dan tohmahan Umno dan BN yang cuba memainkan sentimen kaum dan agama dengan menuduh kerajaan negeri memberi sumbangan dari sumber yang tidak halal.

PSM WAKILI MP PEMBANGKANG AKAN SAMAN KERAJAAN BN

Posted: 28 Oct 2010 06:27 PM PDTKUALA LUMPUR, 28 Okt - Parti Sosialis Malaysia (PSM) akan melaksanakan saman secara berkumpulan (Class Action Suit) terhadap Kerajaan Persekutuan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur esok.

Tindakan saman itu dibuat berikutan kegagalan kerajaan persekutuan Barisan Nasional menyalurkan peruntukan tahunan berjumlah RM1 juta kepada setiap 74 ahli parlimen pembangkang sejak tiga tahun lalu.

Ahli Parlimen PSM Sungai Siput, Dr D Jeyakumar berkata, beliau masih belum menerima peruntukan terbabit sejak memenangi pilihanraya kawasan parlimen Sungai Siput menewaskan presiden MIC Datuk Seri Samy Vellu 2008 lalu.

Dalam saman yang dikemukakan esok, Jeyakumar mahu Mahkamah Tinggi membuat penghakiman bahawa kerajaan persekutuan Barisan Nasional mesti bertanggungjawab terhadap penyaluran peruntukan tahunan ahli parlimen kerana ia membabitkan wang rakyat.

Beliau juga akan meminta mahkamah menggunakan Artikel 8 (1) Perlembagaan Persekutuan dalam samannya yang menyebut setiap individu adalah saksama mengikut undang-undang dan berhak mendapat perlindungan yang saksama sekaligus peruntukan terbabit tidak sepatutnya hanya diberikan kepada ahli parlimen BN sahaja.

Menurutnya lagi, peruntukan untuk ahli parlimen adalah bagi membolehkan mereka berkhidmat kepada rakyat di kawasan parlimen yang diwakili.

Terdapat 222 kerusi parlimen di Parlimen dimana BN memegang 140 kerusi dan ahli Pakatan Rakyat 74 kerusi manakala lapan lagi dipegang oleh ahlli parlimen bebas.

Jeyakumar mendakwa, semua ahli parlimen Pakatan Rakyat menghadapi masalah kewangan memberikan perkhidmatan di kawasan parlimen masing-masing berbeza dengan ahli parlimen BN yang diberikan peruntukan terbabit.

Beliau seterusnya menyelar BN kerana menggunakan langkah menafikan hak ahli parlimen pembangkang mendapat peruntukan sehingga mereka menghadapi kesulitan untuk berkhidmat kepadda rakyat di kawasan parlimen masing-masing sebagai alat untuk mencemarkan imej ahli parlimen Pakatan Rakyat.

"Majoriti pengundi di kawasan parlimen pembangkang tidak menyedari bahawa perutukan kewangan bagi kawasan parlimmen mereka disekat," katanya lagi.

Menurutnya lagi, beliau telah berusaha untuk mencari penyelesaiian masalah ini sejak tiga tahun lalu dengan usaha mendapatkan jawapan dari Jabatan Perdana Menteri dan Jabatan Kemajuan Negeri Perak yang bertanggungjawab menyalurkan peruntukan kepada ahli parlimen tetapi sehinngga kini masih gagal.- tvs

TERAS PULAK TIBAI NAJIB : KERAJAAN HILANG PERTIMBANGAN AKHLAQ UNTUK MENINGKATKAN PENDAPATAN NEGARA.

Posted: 28 Oct 2010 06:25 PM PDT

Kenyataan Media TERAS
28hb Oktober 2010

HUB HIBURAN MALAM DAN INDUSTRI SPA DALAM ETP, KERAJAAN HILANG PERTIMBANGAN AKHLAQ DALAM KEGHAIRAHAN UNTUK MENINGKATKAN PENDAPATAN NEGARA.

TERAS membantah keras pelan ETP untuk menjadikan hiburan malam sebagi pendekatan meningkatkan Malaysia sebagai destinasi pelancongan mengikut yang tercatat dalam dokumen Program Transformasi Ekonomi.

Kami kecewa dan membantah rancangan kerajaan untuk memperbanyakan pusat hiburan malam bagi menganjur acara-acara konsert antarabangsa dengan mengendurkan peraturan yang ada. .

Dalam dokumen ETP didedahkan akan ada 12 projek hiburan untuk meningkatkan pendapatan melalui pelancongan.

Soalnya apakah ini yang ingin ditonjolkan oleh ETP untuk meningkatkan pendapatan dikalangan rakyat di negara ini.? Dimanakah pertimbangan nilai dan budaya tempatan yang sepatutnya ditonjol dan dipertahankan? Adakah ini caranya kerajaan mengutamakan keperluan rakyat?

Kami kesal bila mendapat tahu bahawa peraturan yang sedia ada akan dikendurkan bagi memudahkan pertunjukkan antarabangsa di bawa masuk ke Malaysia.. Bagi kami ini adalah benar-benar tindakan mengadai maruah negara dan nilai akhlaq rakyat diketepikan hanya kerana mahu melayan kehendak pelancong dan mengutamakan komersialisasi kebudayaan hedonistik.

Jelas sekali peraturan yang ada didalam PUSPAL yang menjaga syarat penganjuran pertunjukan dari artis luar akan dikorban kerana mahukan Malaysia lebih mudah menarik persembahan artis dunia.

Melihat kepada kriteria yang ditetapkan untuk mengecualikan mereka dari peraturan PUSPAL akan menjejaskan akhlaq dan budaya kebangsaan. Malah syarat imigresyen juga akan dilonggarkan untuk memudahkan artis luar masuk ke Malaysia.

TERAS membantah keras perbelanjaan RM467 juta yang akan dibelanjakan oleh kerajaan yang diperuntukan untuk tujuan ini. Kononya program ini akan menjana pendapatan RM427 juta dan menyediakan 8,000 pekerjaan.

TERAS berpendirian bahawa ETP yang mahu menetapkan kawasan hiburan khas iaitu di lima zon iaitu Lembah Kuala Lumpur/Klang , Genting Highlands, Penang, Langkawi and Kota Kinabalu melalui kegiatan hiburan malam adalah sangat bertentangan dengan budaya hidup timur dan Islam.

Dalam dokumen ETP dinyatakan 6 kelab malam baru berkapasiti 900 orang pada hujung minggu akan beroperasi pada awal 2012 dan dua lagi akan dibuka pada 2013 dan 2014.

Kerajaan nampaknya sudah hilang pertimbangan akhlaq dalam keghairahan untuk meningkatkan pendapatan negara. Kami sangat terkejut industry spa juga dilihat menjadi sektor yang akan dibangunkan secara lebih meluas di negara ini mengikut pelan dalam ETP.
TERAS mengesa dan mendesak kerajaan menarik balik pelan ini dan mengubahkan hala tuju pembangunan ekonomi negara kepada kegiatan yang lebih sihat berteraskan budaya dan nilai agama .


Haji Mohd Azmi Abdul Hamid
Presiden TERAS
019-4744856

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Beware of internet scam regarding your bank account!

Posted: 29 Oct 2010 01:08 AM PDT

There are emails purportedly sent from Maybnak Bhd with the following messsage: Attention!! Maybank detected a security problem in your account. For security reasons, we suspended access to your account pending your verification and reactivation. Please be informed that inactive accounts will be deactivated now. Sorry for the for the inconvenience inconvenience caused. Activate now [...]

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Tarikh-Tarikh Pemilihan Pimpinan Pusat di Negeri Sembilan

Posted: 28 Oct 2010 10:44 PM PDT

Berikut adalah tarikh-tarikh pengundian bagi Pemilihan Pusat di Negeri Sembilan:

30 Oktober 2010/Sabtu

1. Jelebu (Stesen Petronas Simpang Pertang)
2. Jempol (Pejabat Cabang Jempol, Bandar Seri Jempol)
3. Kuala Pilah (Pejabat Pakatan Rakyat Jemapoh, Taman Seri Juasseh)
4. Seremban (Pejabat ADUN Sikamat, Jalan Sikamat)
5. Rasah (Pejabat MPN, Jalan Tuanku Antah, Seremban)
6. Telok Kemang (Hotel Glory Beach Resort, Port Dickson)

31 Oktober 2010/Ahad

1. Rembau (Dewan D'ark, Taman Seri Kasih, Senawang)
2. Tampin


Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Bekas komando tuntut hak

Posted: 29 Oct 2010 01:03 AM PDT


Sinar Harian 29 Okt 2010

TANGGA BATU - Bekas Komando Angkatan Tentera yang pernah berjuang ketika zaman menentang pengganas komunis era 70-an menuntut kerajaan memberikan hak sama rata bagi Elaun Hilang Upaya anggota yang mengalami kecacatan kekal sewaktu mereka berkhidmat dahulu.

Koperal (B) Yaacob Hassan, 58, mendakwa, ketika ini kerajaan hanya menyediakan Skim Bayaran Pampasan Bencana Kerja (Ex-Gratia) bagi anggota tentera yang mengalami kecederaan bermula pada 2001 hingga sekarang.

Sedangkan menurutnya, anggota tentera sezaman dengannya hanya diberikan sedikit pampasan dianggap tidak setimpal berbanding zaman kini yang diberikan pelbagai kemudahan oleh pihak kerajaan.

Yaacob yang kehilangan pergelangan tangan kanan dan mengalami kecacatan tangan kiri akibat jerangkap samar ketika menyertai operasi mempertahankan negara daripada ancaman komunis pada 1976 di Gubir, Kedah mendakwa, hanya diberikan pampasan RM2,000 atas kecederaannya itu.

Menurutnya, ketika itu dia berumur 25 tahun dan terpaksa menerima hakikat menjalani kehidupan sebagai orang kurang upaya (OKU) seumur hidup.

"Umum sedia maklum, pada 2001 ke atas tiada lagi ancaman komunis. Bagi anggota yang menerima skim pencen bawah RM720 naik ke RM720.

"Tetapi, bagi yang sudah mencecah RM720 tidak merasa naik lagi. Begitu juga kadar elaun kecacatan kekal yang dibayar tidak sama rata antara kami. Tangan saya kudung dapat RM500 tetapi ada dalam kalangan rakan seperjuangan yang kudung kaki dapat RM150 sahaja," katanya ketika meluahkan rasa tidak puas hatinya itu di rumahnya di Kampung Tanah Merah Jaya, semalam.

Yaacob berkata, golongan sepertinya berjuang melawan komunis tetapi jasa dan pengorbanannya bagaikan tidak dihargai.

"Apa salahnya jika kerajaan samakan bayaran kami semua dan serapkan dalam pencen. Saya dah jumpa pelbagai pihak untuk menyuarakan masalah ini tetapi malangnya masih tidak berhasil walaupun saya sudah perjuangkan perkara ini sejak 1978 lagi.

"Bukan saya sahaja yang tertunggu-tunggu perkara ini, bahkan hampir 200 bekas tentera seperti saya yang menjadi OKU kerana berperang dengan komunis menunggu tindakan kerajaan," katanya.

Menurutnya, golongan tentera kini dilayan istimewa oleh kerajaan apabila disediakan dengan pelbagai kemudahan dan insurans berkelompok serta pelbagai skim berbanding zaman dahulu.

"Bagi yang cedera atau terkorban ketika berkhidmat di luar negara, mereka dibayar dengan puluhan ribu ringgit.

"Kami pula diberikan sedikit sumbangan, kadang-kadang RM200 dan kadang-kadang RM500 ketika menghimpunkan kami sewaktu menyambut Hari Pahlawan, Hari Kemerdekaan ataupun hari raya," katanya.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story8343377.asp

Pekerja kilang derita bau busuk longkang

Posted: 29 Oct 2010 01:02 AM PDT


Sinar Harian 29 Okt 2010

BANDARAYA MELAKA – Terpaksa menahan bau busuk hampir dua bulan dan diancam Aedes membuatkan ramai pekerja kilang di Kawasan Industri Kecil dan Sederhana (IKS) Taman Merdeka berasa tidak selesa.

Puncanya kerana tiada kerja penyelenggaraan kebersihan dilakukan sehingga menyebabkan longkang tersumbat dan sisa kumbahan dari kilang memproses makanan tidak dapat mengalir dengan lancar.

Apatah lagi tiada kerja pembersihan dilakukan di lorong berkenaan sehingga tumbuh rumput dan kangkung liar memburukkan lagi keadaan.

Neo Hock Heng, 56, berkata, dia sering datang ke kilang anaknya yang beroperasi di situ dan sememangnya berasa tidak selesa.

"Apabila datang sini sahaja, saya susah nak bernafas. Bau busuk, lalat dan nyamuk membuatkan saya bersama pekerja rasa rimas.

"Aduan sudah dibuat kepada pemaju tetapi sampai sekarang tiada tindakan. Pihak yang bertanggungjawab menjaga kebersihan pun tidak datang," katanya.

Sementara itu, pekerja kilang, Joseph Tan, 34, berkata, mereka sering melakukan kerja pemunggahan barang sekitar waktu petang.

"Jadi kami memang menjadi mangsa digigit nyamuk. Memang takutlah jika terkena demam denggi.

"Saya sudah membuat aduan kepada pemaju tetapi diberitahu, bidang kuasa pembersihan diberikan kepada pihak berkuasa tempatan (PBT)," katanya.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ayer Keroh, Khoo Poay Tiong pula berkata, keadaan seperti itu sepatutnya tidak lagi berlaku selepas Melaka diiktiraf negeri maju.

"Sebagai negara maju, kebersihan menjadi aspek penting. Saya berharap keadaan ini segera diatasi. Walaupun pada mata kasar perkara ini dilihat ringan tetapi keadaan ini sudah berlaku sejak dua bulan.

"Mereka yang beroperasi di sini terdedah dengan pelbagai penyakit berbahaya seperti demam denggi," katanya.

Sementara itu, di Cheng, Yang Dipertua Majlis Perbandaran Hang Tuah Jaya, Kamarudin Md Shah berkata, tiada penyelenggaraan kebersihan di kawasan Industri Kecil dan Sederhana (IKS) Taman Merdeka sehingga mengundang bahaya kepada orang ramai sekitar diatasi segera.

Menurutnya, pihaknya sudah melantik kontraktor pembersihan minggu lalu.

"Kawasan berkenaan mempunyai dua kontraktor pembersihan iaitu di fasa pertama dan kedua, membabitkan 150 unit kilang.

"Bahagian IKS yang sudah lama beroperasi sememangnya diselenggarakan dengan baik dan kawasan bersih," katanya.

Bagaimanapun, Kamarudin berkata, IKS yang terlibat dengan permasalahan longkang tersumbat itu adalah IKS yang baru siap dibina.

"Tetapi sebenarnya kerja pembersihan giat dijalankan. Kami juga akan mengambil tindakan terhadap sebuah kilang memproses makanan di kawasan berkenaan yang menyebabkan air bertakung akibat sisa kumbahan mengalir tidak lancar," katanya.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story8343364.asp

Bangunan Majlis Agama Islam Melaka dijual ke Taukeh Cina?

Posted: 28 Oct 2010 07:50 PM PDT
Menggemparkan dan menyedihkan. Laporan Ketua Audit Negara tahun 2009 untuk Melaka mendedahkan tanah dan bangunan Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) telah terjual ke BC Lim Enterprise. Siapa BC Lim ini? Taukeh Cina ke ? Cina DAP ke ? Juga tanah MAIM telah dijual ke Universiti Terbuka Malaysia. Paling pelik sebuah rumah jenis kekal telah dibina atas Tanah BaitulMal tanpa kebenaran MAIM.

Apa nak jadi Melaka ni ? Negeri Maju tapi tanah dan bangunan MAIM dah terjual, dijual, diceroboh ? Apa tunggu lagi , buatlah laporan polis dan SPRM.

Sila baca laporan penuh di laman web Ketua Audit Negara di http://www.audit.gov.my/

MENANG SORAK ! KAMPUNG TERGADAI !

MELAKA MAJU ! MELAKA MAJU ! MELAKA MAJU !

Sarawak dilanda Malapetaka di Sungai Rajang

Posted: 28 Oct 2010 05:53 PM PDT

Oleh Dr Jeniri Amir - Berita Harian 29 Okt 2010 - Malapetaka Sungai Rajang mula dirasai. TIGA kejadian membabitkan sungai di Sarawak menjadi tajuk berita sejak kebelakangan ini. Pertama, kemalangan membabitkan bot ekspres yang mengorbankan nyawa di Sungai Anap, Tatau. Kedua, air di Sungai Rajang yang semakin surut.

Ketiga, usaha kerajaan negeri di bawah pelan induk untuk membersihkan semua sungai dan cabangnya bermula dengan Sungai Sarawak.

Sungai menjadi nadi kegiatan ekonomi, sistem pengangkutan dan kehidupan sebahagian besar daripada 2.5 juta penduduk Sarawak, terutama mereka di sepanjang Sungai Rajang, Sungai Baram, Batang Sadong, Batang Tatau, Batang Lupar dan Sungai Limbang.

Sarawak mempunyai 55 batang sungai. Jika sungai mati, maka segala kehidupan dan kegiatan mereka akan turut mati. Sungai mempunyai peranan signifikan dan kesan besar dalam kehidupan seharian mereka. Sungai bukan saja perlu dipelihara tetapi dilindungi daripada segala kegiatan yang mengancam hayatnya.

Jika sungai sudah tercemar dan mati, ia tentu merugikan manusia dan mendatangkan malapetaka yang tidak sukar dibayangkan. Tidak ada gunanya menyesal apabila nasi sudah menjadi bubur.

Jadi, sebelum sesuatu yang tidak diingini terjadi, pelbagai langkah perlu diambil untuk mengelakkan kejadian buruk menimpa kita. Usaha menyelamatkan sungai daripada pencemaran bukan saja memakan masa dan tenaga, tetapi memerlukan peruntukan besar.

Sebenarnya, semua itu tidak perlu jika kita sensitif dan prihatin terhadap sungai dan tidak mengambil ringan dengan membuang segala sampah ke dalamnya sehingga mencekik dan mematikan sungai.

Tidakkah kita berasa berdosa dan kesal melihat sungai yang mengalir lancar dan begitu bersih suatu ketika dulu, kini tidak lagi bergerak, berbau busuk dan dipenuhi sampah dan keladak?

Jadi, apabila Sungai Rajang dicemar oleh sampah sarap dan balak dua minggu lalu, tidak hairan ramai yang memperlihatkan keprihatinan mereka. Sungai Rajang perlu segera diselamatkan dan dibersihkan daripada sebarang ancaman angkara perbuatan manusia yang rakus dan tidak mempedulikan alam sekitar.

Kini, kita wajar berasa risau dengan kejadian yang menimpa Sungai Rajang. Sungai Rajang yang menarik perhatian ramai baru-baru ini kerana fenomena balak dan sampah sepanjang 50 kilometer sehingga menggemparkan penduduk di sepanjang sungai terbabit, kini berdepan dengan ancaman lain yang tidak kurang risikonya.

Kerajaan memang sedar peranan sungai berkenaan sebagai laluan kapal dan bot. Pada 2002 misalnya, kerajaan Pusat menyumbang peruntukan RM4 juta bagi tujuan khas untuk melaksanakan Program Pencegahan Pencemaran dan Peningkatan Kualiti Air Batang Rajang. Program itu bertujuan untuk membantu memastikan setiap aktiviti pembangunan dilaksanakan di kawasan Lembangan Batang Rajang, termasuk Projek Bakun, tidak menjejaskan kualiti air, serta kegunaan berfaedah Batang Rajang.

Sungai Rajang semakin kering. Air semakin susut dan akibatnya, penduduk di Sibu, Kanowit, Song, Kapit dan Belaga dicengkam kebimbangan yang bukan kepalang. Ini berita buruk kepada mereka yang sekian lama bergantung kepada sungai sebagai nadi kehidupan dan pengangkutan.

Malah, sungai berkenaan menjadi mangkin kehidupan sejak zaman-berzaman lagi. Bayangkan tanpa jalan raya, bagaimanakah penduduk dari kawasan terbabit dapat bergerak dari satu tempat ke tempat lain dan juga pergi ke Sibu?

Apakah yang menjadi sebab air semakin kering? Adakah kerana langkah menakung air di Empangan Bakun setinggi 205 meter? Hakikatnya, satu pertiga daripada sumber air yang mengalir ke dalam Sungai Rajang dinafikan dengan langkah penakungan air berkenaan.

Puncanya bukan kerana ketiadaan hujan kerana sebelum itu pun hujan tidak pernah turun untuk beberapa hari tetapi tidaklah seperti sekarang. Kali ini air cepat susut di dalam sungai sehingga mendedahkan tebing dan segala kemudahan prasarana berkaitan dengan sistem pengangkutan.

Kerisauan penduduk di sepanjang sungai berkenaan memang beralasan kukuh. Penduduk dari Kanowit mungkin tidak begitu risau kerana mereka dihubungkan dengan jalan raya ke Sibu, tetapi bagaimana dengan mereka di Song, Kapit, Belaga dan kawasan sekitarnya?

Sungai Rajang satu-satunya sistem pengangkutan yang memungkinkan mereka bergerak dari satu tempat ke tempat lain. Jika sungai itu sudah kering kontang, ini satu malapetaka yang pasti mendatangkan kesulitan yang luar biasa kepada petani, penangkap ikan, pembalak, pengendali bot dan sebagainya.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/MalapetakaSungaiRajangmuladirasai/Article

Keadilan Cabang Rasah

0 ulasan
sumber :-

Keadilan Cabang Rasah


HARI PENGUNDIAN PIMPINAN PUSAT CBG RASAH

Posted: 28 Oct 2010 10:31 PM PDT

Pemilihan PKR 2010 telah memasuki fasa pemilihan pimpinan pusat. Pemilihan pimpinan pusat telah bermula pada 29 Oktober 2010 bagi negeri Kedah dan Kelantan.

Bagi Cabang Rasah, hari pemilihan/pengundian pimpinan pusatnya akan berlangsung pada 30 Oktober 2010 serentak dengan lima (5) cabang lain di Negeri Sembilan iaitu Jelebu, Jempol, Kuala Pilah, Seremban dan Telok Kemang.

Pengundian pimpinan pusat di Cabang Rasah akan berlangsung di Pejabat MPN Keadilan N.Sembilan di Seremban. Proses demokrasi tersebut akan bermula jam 10.00 pagi hingga 4.00 petang.

Calon-calon dari Cabang Rasah yang bertanding untuk Ahli Majlis Pimpinan Pusat adalah:

1. Haji Muhammad Kamel Yassin (NO. 57)
2. YB Chai Tong Chai (NO. 25)

Calon dari Cabang Rasah yang bertanding untuk Exco AMK Pusat adalah:

1. Zulrisyah Kalam Noor Zulkifli (NO. 61)


Angkatan Muda Keadilan Bagan Datoh,Perak Darul Ridzuan

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Bagan Datoh,Perak Darul Ridzuan


PEMILIHAN KEADILAN

Posted: 28 Oct 2010 09:21 AM PDTSeramai 400,000 ahli layak mengundi dalam pemilihan pucuk pimpinan PKR yang akan bermula esok sehingga 21 November depan.

Ahli di 69 daripada 222 cabang PKR mengundi esok, lusa dan hari Ahad ini. Mereka ialah ahli tujuh cabang di Kedah, Kelantan (10), Pahang (14), Negeri Sembilan (8), Perak (17), Perlis (3), Pulau Pinang (6) dan Melaka (4).

Mereka akan mengundi memilih timbalan presiden, empat naib presiden dan 20 anggota Majlis Pimpinan Pusat (MPP). Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail telah mengekalkan jawatan presiden tanpa bertanding.

Manakala ahli Pemuda dan Wanita akan memilih ketua, timbalan, naib dan exco masing-masing. Menurut pekeliling ibupejabat PKR, proses pengundian untuk memilih pucuk pimpinan parti itu akan berlangsung pada hujung minggu.
Pemilihan bagi jawatan timbalan presiden menyaksikan pertembungan tiga penjuru antara dua naib presiden - Azmin Ali dan Mustaffa Kamil Ayub - serta penyelaras Pakatan Rakyat Datuk Zaid Ibrahim.

Bagi naib presiden pula, 17 calon layak bertanding jawatan tersebut, manakala 132 calon akan bersaing kerusi MPP.

Bagi jawatan Ketua AMK pula, ia menyaksikan persaingan dua penjuru antara penyandangnya Shamsul Iskandar Md Akin dengan ahli MPP Badrul Hisham Shaharin.

Manakala bagi jawatan Ketua Wanita pula, penyandangnya Zuraida Kamaruddin dicabar oleh Animah Ferrar dan Suraya Sudin.

Sementara itu, di Kedah, lima cabang akan mengundi esok - Langkawi, Kubang Pasu, Alor Star, Kuala Kedah dan Pokok Sena. Manakala dua cabang lagi akan mengundi pada hari Sabtu (Kulim-Bandar Baharu dan Padang Serai).
Di Kelantan pula,lima cabang - Tumpat, Kota Bharu, Pasir Mas, Rantau Panjang dan Pengkalan Chepa - akan mengundi esok, manakala lima lagi akan mengundi lusa - iaitu Kubang Kerian, Bachok, Ketereh, Tanah Merah dan Pasir Puteh.

Di Pahang, tujuh cabang - Cameron Highlands, Lipis, Raub, Jerantut, Indera Mahkota, Kuantan dan Pekan - akan mengundi pada hari Sabtu. Tujuh cabang lagi - Paya Besar, Maran, Kuala Krau, Temerloh, Bentong, Bera dan Rompan - akan mengundi pada hari Ahad.

Di Negeri Sembilan, enam cabang - Jelebu, Jempol, Kuala Pilah, Rasah, Seremban dan Telok Kemang - akan mengundi pada hari Sabtu. Dua lagi cabang - Rembau dan Rompin - akan mengundi pada hari berikutnya.

Bagi Perak pula, sembilan cabang - Gerik, Lenggong, Larut, Parit Buntar, Bagan Serai, Bukit Gantang, Taiping, Padang Rengas dan Sungai Siput - akan mengundi pada hari Sabtu. Manakala lapan cabang lagi - Tambun, Ipoh Timur, Ipoh Barat, Batu Gajah, Kuala Kangsar, Beruas, Parit dan Kampar - akan mengundi pada hari Ahad.

Di Perlis - ketiga-tiga cabang PKR di negeri - Padang Besar, Kangar dan Arau - semuanya akan mengundi pada hari Sabtu.

Manakala enam cabang di Pulau Pinang - Kepala Batas, Tasek Gelugor, Bagan, Permatang Pauh, Batu Kawan dan Bukit Mertajam - akan mengundi pada hari Ahad.

Di Melaka pula, empat cabang - Masjid Tanah, Alor Gajah, Tangga Batu dan Bukit Katil - akan mengundi pada hari Ahad.

Sementara itu, pentadbir Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) PKR, Raden Shamsulkamar Raden Shamsudin berkata ibupejabat menetapkan masa pemilihan berlangsung jam 10 pagi hingga 4 petang.

Manakala proses pengiraan undi pula akan dilakukan sejurus selepas pusat pengundian ditutup.

Mengenai keputusan pemilihan di cabang-cabang berkenaan, Raden Shamsulkamar berkata ia bergandung kepada jumlah ahli yang mengundi,

"Kalau cabang yang ramai ahlinya, mungkin lewat malam atau awal pagi," katanya ketika dihubungi Malaysiakini petang ini.

Beliau berkata, pihaknya juga membenarkan calon atau wakil calon memantau ketika pengiraan undi dijalankan.

"Seramai 200 pengawas dilantik untuk menguruskan pemilihan cabang di seluruh negara," katanya.

Menurutnya, jumlah pengawas adalah berbeza-beza bergantung kepada jumlah ahli dan tahap "sensitiviti dan kehangatan" di cabang.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang