Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 30 Disember 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Felda Plantation untuk Korporat?

Posted: 30 Dec 2011 04:40 PM PST

Sejak Pakatan Rakyat menjalankan kempen untuk pemansuhan Felda Plantation untuk ladangnya diagih-agihkan kepada Generasi Baru Felda berikutan keputusan Konvensyen Pakatan Rakyat di Pulau Pinang setahun yang lalu, UMNO telah membuat ketetapan bahawa Felda Plantation tidak akan dimansuhkan kerana Felda Plantation merupakan tulang belakang kepada kewangan Felda kerana Kerajaan tidak lagi menyumbangkan apa-apa peruntukan kepada Felda.

Felda Plantation dikatakan sebagai sumber kewangan bagi Felda didalam usahanya memberikan pengurusan yang baik bagi mentadbirkan Felda, kakitangannya dan kepada masyarakat Peneroka Felda.

Timbalan Menteri, Ahmad Maslan, yang memikul tanggungjawab keatas Felda telah menyatakan di Parlimen bahawa Kerajaan tidak akan memansuhkan Felda Plantation dan ladang Felda Plantation tidak akan diagih-agihkan kepada generasi kedua dan ketiga masyarakat Felda.

Kerajaan memberi amaran bahawa Felda akan bankerap jika Felda Plantation dimansuhkan kerana ladang Felda itulah yang menanggung segala kos pengurusan dan pentadbiran Felda.

Pakatan Rakyat didalam Konvensyennya di Pulau Pinang telah megambil ketetapan berikut bahawa didalam tempoh 100 hari Pakatan Rakyat mentadbirkan Puterajaya, Felda Plantation akan dimansuhkan dan ladang-ladang Felda itu akan diagih-agihkan kepada generasi baru Felda.

Keputusan ini diambil kerana generasi kedua dan ketiga Felda sedang berhadapan dengan pengangguran dan tidak mempunyai masa depan yang cerah.

Mereka tinggal bersama-sama dengan ibu-bapa peneroka mereka berkongsi rumah walaupun sesetengah dari mereka sudah berumah tangga.

Mereka berhadapan dengan kesukaran hidup yang mendatang kerana dibawah GSA hanya seorang sahaja daripada waris-waris kepada peneroka tersebut boleh didaftarkan sebagai pemilik tanah ladang dan rumah ibu-bapa mereka. Apakah akan terjadi kepada anak-anak peneroka dan famili mereka apabila ibu-bapa mereka meninggal dunia?

Kini, generasi baru Felda ini membantu juga ibu bapa mereka di ladang-ladang dan berkongsi pendapatan dengan ibu bapa mereka. Tetapi apabila ibu-bapa mereka sudah meninggalkan mereka sudah tentu kehidupan mereka menjadi amat sukar kerana hanya seorang sahaja daripada adik beradik mereka layak menjadi pemilik ladang ibu-bapa mereka.

Keadaan ini lebih menyukarkan lagi kepada anak-anak peneroka itu apabila setiap daripada mereka sudah berumah tangga. Kalau selama ini mereka boleh menumpang pendapatan dan rumah ibu-bapa mereka, kini keadaan itu secara drastiknya berubah apabila ibu-bapa mereka meninggalkan mereka.

Selain daripada dasar ekonomi yang akan dibawakan oleh Pakatan Rakyat untuk mengadakan pekerjaan penuh kepada anak-anak muda termasuk generasi baru Felda, maka pemansuhan Felda Plantation dan pengagihan ladang itu kepada anak-anak peneroka Felda akan dapat menjaminkan kehidupan sebahagian besar daripada anak-anak peneroka tersebut untuk menjadi peneroka baru.

Apabila UMNO mengambil ketetapan untuk tidak memansuhkan Felda Plantation maka harapan anak-anak peneroka untuk memperolehi ladang sebagai peneroka baru hancur berkecai.

Dan apabila mereka mengetahui bahawa dasar Pakatan Rakyat untuk memansuhkan Felda Plantation dan pengagihan ladang-ladang itu untuk golangan mereka yang memerlukan maka mereka kini berbondong-bondong menyokong Pakatan Rakyat.

Parti Keadilan Rakyat umpamanya menerima permohonan menjadi anggota daripada generasi baru Felda ini dengan begitu ramai sehingga kebanyakan ranting-ranting PKR yang baru ditubuhkan di rancangan-rancangan Felda kini adalah terdiri daripada anak-anak muda generasi baru Felda.

Adakah benar bahawa UMNO enggan memansuhkan Felda Plantation itu kerana mahu menjaga kepentingan Felda?

Perkembangan mutakhir ini membuktikan bahawa UMNO tidak berhajat melindungi kepentingan Felda dan Masyarakat Felda dengan dasarnya enggan memansuhkan Felda Plantation tetapi untuk melanjutkan dasar UMNO yang pro-kaum modal dan golongan korporat.

Felda Plantation akan dicagarkan oleh UMNO kepada Felda Global Ventures untuk melengkapkan kelayakan syarikat itu supaya dapat diapungkan kedalam Bursa Saham.

Dengan tindakan UMNO sedemikian itu, Felda akan kehilangan lebih dari RM1 billion setiap tahun daripada Felda Plantation, dan Felda Global Ventures akan hanya memperuntukkan RM500 juta sahaja kepada Felda setiap tahun.

Harta milik Koperasi Permodalan Felda (KPF) akan juga turut diapungkan melalui Felda Global Ventures didalam Bursa Saham, dan risiko yang paling nyata bahawa akhirnya peneroka-peneroka Felda akan kehilangan hak didalam KPF apabila saham-saham didalam Felda Global Ventures akan dibeli oleh pihak kaum modal dan korporat daripada dalam dan luar negara.

Akhirnya Felda Plantation KPF akan menjadi hak kaum korporat dan pada waktu itu Felda dan Masyarakat Felda akan berputih mata.

Penyenaraian di Bursa Saham akan berlangsung pada bulan April 2012 jika UMNO masih berjaya menguasai Parlimen Malaysia.

ANAK telah memfailkan Injunksi bagi menghalang penyenaraian ini dan permohonan itu akan didengar di Mahkamah Tinggi Kuantan pada 4hb Januari 2012. Amatlah diharapkan supaya pihak Mahkamah dapat menilai dari sudut kepentingan rakyat didalam menyelesaikan kes Injunksi ini.

Dan jika segala usaha dari sudut undang-undang ini gagal, maka pendekatan lain perlu diambil bagi menghalang penyenaraian ini.

Kepada seluruh masyarakat Felda dan Generasi Baru Felda keputusan terakhirnya adalah terletak ditangan anda bagi mengenepikan UMNO/BN daripada terus menguasai Putrajaya dan dengan itu terhalang usaha UMNO yang mengenepikan hak dan kepentingan masyarakat Felda. Ubahlah, Demi Rakyat!

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Perutusan YB Dr Xavier Jayakumar Sempena Tahun Baru 2012

Posted: 30 Dec 2011 08:00 PM PST

Saya ingin mengucapkan selamat menyambut tahun baru 2012 kepada semua rakyat di negeri Selangor. Tahun 2011 telah pun melabuhkan tirainya.

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada semua rakyat yang telah memberi sokongan kepada Pakatan Rakyat yang telah diberi mandat untuk menerajui negeri Selangor yang kita cintai ini.

Pakatan Rakyat akan terus berusaha meningkatkan taraf hidup rakyat di negeri Selangor dengan program-program pembangunan dan program-program bersifat kebajikan Merakyatkan Ekonomi Selangor.

Tidak lupa ucapan terima kasih dan penghargaan kepada kesemua tenaga kerja sukarela dan mereka yang terlibat secara langsung atau tidak langsung demi mengusahakan impian rakyat negeri Selangor menjadi satu kenyataan.

Ayuh, mari kita melangkah maju ke tahun baru ini dengan penuh keazaman, perubahan ke satu tahap yang lebih baik serta mencapai kebahagiaan dan kemakmuran yang diidamkan.


Sekian, Selamat Menyambut Tahun Baru 2011.


YB DR XAVIER JAYAKUMAR
ADUN Seri Andalas
EXCO Kerajaan Negeri Selangor

Rakyat Selangor Dapat Wifi Percuma 2012

Posted: 30 Dec 2011 01:00 AM PST

KUALA LUMPUR 30 Disember : Bagi mendekatkan lagi agenda kerajaan negeri dalam program Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES), Selangor bakal memperuntukkan jalur lebar (wifi) percuma kepada rakyatnya bermula 2012.

Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Rawang, Gan Pei Nei, langkah bijak Selangor itu bagi melahirkan rakyat celik internet di samping dapat menyalurkan maklumat dengan tepat kepada rakyat lapor Keadilan Daily.

"Dengan adanya wifi percuma, rakyat lebih senang mendapatkan informasi tepat dan benar daripada kerajaan negeri khususnya.

"Ini adalah salah satu cara sesebuah negara demokrasi memberi kemudahan kepada rakyatnya," kata Pei Nei.

Kata beliau, bagi memperluaskan kemudahan itu, beliau menyarankan Kerajaan Selangor menubuhkan pusat internet terutamanya di kawasan kampung.

"Sasaran kemudahan ini akan dinikmati masyarakat bandar dan desa seluruh Selangor. Pelaksanaan yang bakal dimulakan pada tahun depan itu akan diadakan secara berperingkat.

"Kita sedar bukan semua mempunyai komputer, dan atas sebab itu saya mencadangkan pembinaan pusat cyber rakyat bagi keluarga yang tidak mempunyai komputer," ujarnya.

Tambah Pei Nei, program itu juga mungkin diperluaskan dengan menyalurkan komputer percuma kepada setiap keluarga.

"Kerajaan Selangor harus memberikan komputer percuma kepada golongan belia dan keluarga kurang berkemampuan supaya mereka tidak akan ketinggalan maklumat terkini," katanya.

Sementara itu, Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains, Teknologi dan Inovasi, Rodziah Ismail berkata, pelaksanaan wifi percuma di Selangor bagi memastikan rakyatnya dapat menerima informasi dengan tepat dan bebas, sesuai dengan Enakmen Kebebasan Informasi (FOI) yang diluluskan kerajaan negeri.


Sumber: Selangorkini

Kerajaan Selangor Sediakan Banyak Tanah Simpanan Untuk Bina Sekolah

Posted: 29 Dec 2011 01:00 AM PST

SHAH ALAM, 29 DIS: Selangor memiliki beberapa rizab tanah simpanan yang boleh dibangunkan untuk pembinaan sekolah baru di negeri ini.

Exco Kesihatan, Pekerja Ladang dan Kemiskinan, Dr Xavier Jayakumar berkata, beberapa pemaju besar di negeri ini memiliki kapisiti tanah yang besar yang boleh dibangunkan Jabatan Pendidikan sebagai kawasan sekolah pada bila-bila masa.

"Walaupun kita telah menyediakan beberapa tanah untuk pembinaan sekolah di Selangor, malangnya ianya dibiarkan dan pembinaan sekolah kita tidak nampak. Oleh itu kita membuat keputusan di mana tanah-tanah sekolah yang dikemukakan pemaju kepada kerajaan negeri dalam pelan-pelan mereka untuk kelulusan daripada perancang bandar negeri, tanah tanah itu akan disimpan dibawah pejabat tanah dan galian.

"Bila Jabatan Pendidikan bersedia untuk membina mana-mana sekolah, kita akan beritahu mereka tanah yang telah disiapkan untuk sekolah," katanya.

Jelas beliau, kerajaan negeri juga sedang merancang pembinaan beberapa sekolah tamil baru seperti Sekolah Tamil Coalfields di Ijok memandangkan terdapat pembangunan pesat di kawasan antara Kuala Lumpur dan Kepong. Dijangkakan pembinaan akan dimulakan pada tahun hadapan dan siap dalam tempoh satu tahun setengah.

"Sekarang kita perlu lebih sekolah tamil di dalam bandar. Sudah penuh di seluruh Shah Alam. Kita perlu sekolah-sekolah baru. Kerajaan negeri sudah memberikan tanah kepada tiga tempat dan dimaklumkan kepada Jabatan Pendidikan untuk pembinaan. Satu di Sentosa (3 ekar), Desa Mentari (1 ½ Ekar) sementara di PJS 1 yang telah diberikan sejak zaman Barisan Nasional.

"Sekarang kita telah buat semakan, dan tiga jenis sekolah akan dibina di kawasan itu iaitu sekolah kebangsaan, sekolah cina yang sudah dibina, dan sekolah tamil.

"Malangnya dalam tiga tahun setengah ini walaupun kita telah menghubungi pihak Jabatan Pendidikan namun sampai sekarang kita tidak nampak perancangan oleh kerajaan pusat untuk membina sekolah," katanya.

Kesan daripada ini katanya, pihak PIBG sekolah terpaksa mengutip dana untuk membina kelas tambahan dan ini menjadi beban besar kepada mereka.

Sementara itu, Xavier berharap agar projek pembinaan SRJK(T) Ladang Midlands, Seksyen 7, Shah Alam dapat disiapkan lebih awal pada Februari 2012 memandangkan jangkaan asal projek ini bakal siap pada Mac 2012.

"Saya teruja melihat perkembangngan projek ini memandangkan sebelum ini khususnya sekolah tamil, tidak ada sekolah tamil dibina dengan kelengkapan sepenuhnya. Saya diberitahu tarikh akhir yang telah diberikan kepada MBSA ialah pertengahan bulan Mac.

"Tapi saya minta pihak kontraktor untuk mempercepatkan proses penyerahan pada bulan Februari sebab kita ada perancangan untuk mengadakan perasmian pembukaan yang akan dilakukan oleh Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim," katanya.

Sekolah ini memiliki 24 buah kelas, satu dewan besar yang boleh memuatkan 130 buah meja, makmal sains, bilik guru dan beberapa infrastruktur lain.

Beliau menambah, kawasan permainan akan dinaiktaraf di kawasan ini memandangkan pembinanan sekolah ini menggunakan sedikit ruang kawasan yang menempatkan tapak permainan untuk penduduk setempat.

Kerajaan negeri memberikan peruntukan pembinaan sekolah sebanyak RM3 juta sementara pihak Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) sekolah turut mengadakan kutipan dana untuk menampung perbelanjaan.

Ujar beliau lagi, tanah ini juga akan diwartakan kepada nama sekolah setelah ianya siap sepenuhnya.Sumber: TVSNEWS

MPK Peruntuk RM194 Juta Untuk Penyelenggaraan

Posted: 28 Dec 2011 01:00 AM PST

KLANG, 28 DIS - Majlis Perbandaran Klang (MPK) meminta kerjasama masyarakat dalam usaha menjaga kebersihan di bandar itu supaya kehidupan masyarakat menjadi lebih baik dan sempurna.
Pemangku Yang DiPertua MPK, Ikhsan Mukri berkata, usaha sebegitu membolehkan MPK menjimatkan kos penyelenggaraan yang tinggi kerana pihaknya mendapati antara punca berlakunya masalah itu adalah kerana rakyat sering membuang segala sampah dan bahan buangan ke tempat yang tidak sewajarnya.

Katanya, MPK memperuntukkan perbelanjaan sebanyak RM6 juta dari peruntukan keseluruhan RM193.9 juta bagi tujuan kerja penyelenggaraan di seluruh bandar itu bagi tahun 2012.

"Perkhidmatan ini kita boleh berkongsi dengan rakyat. Kenapa penyelenggaraan tinggi kerana longkang banyak tersumbat. Kenapa longkang tersumbat kerana rakyat suka buang sampah," katanya dalam sidang media selepas Mesyuarat Bulanan MPK di isin hari ini.

Bagi mencapai sasaran itu, katanya, MPK sudah merangka program holistik bersama beberapa pihak seperti NGO, persatuan penduduk dan yang lain untuk memberi kesedaran kepada orang ramai.

Menurutnya, perancangan juga dibuat bagi mewujudkan jawatankuasa bertindak di kawasan penempatan penduduk bagi tujuan menjalankan kerja pembersihan kawasan serta yang lain yang bersesuaian demi kebaikan bersama.

Tegasnya, usaha itu sudah dirintis Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago yang mewujudkan jawatankuasa bertindak di kawasannya bagi mengatasi masalah seperti banjir dan sebagainya.

Bagi menambahkan kecantikan bandar itu dan keselasaan masyarakat, katanya, MPK juga sedang menjalankan kerja-kerja pembersihan Sungai Klang secara berperingkat serta kawasan terbiar yang bakal dibangunkan sebagai kawasan hijau.

"JPS tiada halangan benarkan kami bersihkan Sungai Klang di samping bersihkan tebing. Kita bantu JPS cantikkan Sungai Klang. Dan kita ada pula tanah-tanah kita milik MPK di Meru dan Pandamaran yang terbiar semak. Mengapa tidak kita jadikan nersuri," katanya.


Sumber: TVSNEWS

Membawa Pelajar-pelajar Membeli-belah Dalam Program Prihatin Bantuan Sekolah

Posted: 27 Dec 2011 07:50 AM PST

Bukit Tinggi, Klang, 27 Disember 2011 - Seramai 50 orang pelajar dari seluruh kawasan Kota Raja telah diberi baucar RM100 setiap seorang untuk dibelanjakan membeli peralatan dan pakaian sekolah.
Program Prihatin Bantuan Sekolah yang dianjurkan oleh Angkatan Muda Keadilan Kota Raja dihadiri oleh YB Dr Xavier Jayakumar, ADUN Seri Andalas dan YB Shuhaimi Shafiei, ADUN Sri Muda dan Ketua Kampung Johan Setia Imam Jalil. Menjayakan program tersebut adalah saudara Azmizam Zaman Huri, Ketua Angkatan Muda Keadilan Kota Raja dan saudara PS Rajoo, Ahli Majlis, Majlis Perbandaran Klang.

Kesemua 50 orang pelajar dari keluarga yang kurang berkemampuan yang hadir telah ditemani penjaga masing-masing serta dibantu oleh ahli-ahli Angkatan Muda Kota Raja. Program ini juga dimeriahkan dengan kehadiran Bubu The Clown serta saudara kembarnya.


Baucar RM100 telah diserahkan kepada para peserta oleh YB Dr Xavier Jayakumar dan YB Shuhaimi Shafiei. Kedua-dua YB telah menghabiskan masa selama hampir 2 jam tersebut bersama-sama peserta-peserta membeli peralatan dan pakaian sekolah.


Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


PSC Harus Menimbang Secara Menyeluruh Tuntutan BERSIH

Posted: 29 Dec 2011 09:07 PM PST

KENYATAAN MEDIA
30 DISEMBER 2011
UNTUK EDARAN SEGERA

 
Saya mengalu-alukan keputusan Jawatankuasa Terpilih Parlimen Untuk Menambahbaik Pilihan Raya (PSC) semalam yang mengumumkan pindaan ke atas peraturan pilihan raya bagi mewajibkan penggunaan dakwat kekal dalam proses pilihan raya menjelang 1 Februari 2012. Namun demikian, perubahan kecil ini tidak seharusnya dilihat sebagai jaminan kepada proses pengendalian pilihan raya yang telus, bebas dan bersih sepenuhnya.
 
Merujuk kepada senarai tuntutan yang dikemukakan oleh Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH), saya percaya demokrasi dan proses pilihan raya bebas dan adil sewajarnya turut didukung dengan amalan serta pendekatan yang menjurus kepada kebebasan media dan kempen terbuka. Agensi media awam seperti RTM dan BERNAMA sewajarnya bersikap lebih adil dalam memberikan liputan untuk semua parti politik dan kempen politik parti-parti pembangkang sewajarnya tidak didiskriminasi menerusi tapisan melampau yang tidak munasabah serta mencabul hak kebebasan bersuara.
 
Saya juga ulangi desakan agar tempoh masa kempen pilihan raya dilanjutkan dalam memastikan sebaran maklumat sepanjang tempoh berkempen dapat dicapai oleh segenap lapisan rakyat. Tempoh masa berkempen yang terlalu singkat – 10 hari – sepertimana yang berlaku sewaktu Pilihan Raya Negeri Sarawak baru-baru sewajarnya tidak berulang.
 
Manakala pengawasan terhadap komitmen Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) juga perlu dijamin menerusi pengukuhan badan kehakiman yang lebih bebas dan adil. Justeru, Pakatan Rakyat komited dan menuntut supaya pihak PSC turut menumpukan penambahbaikan proses pilihan raya ini dengan mengkaji serta menimbang secara menyeluruh ke semua tuntutan yang dikemukakan oleh BERSIH dalam menjamin pilihan raya yang bebas, telus dan adil.
 
ANWAR IBRAHIM

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Posted: 30 Dec 2011 07:30 AM PST

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党

0 ulasan
sumber :-

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党


郑立慷严厉谴责暴力政治

Posted: 29 Dec 2011 10:48 PM PST

针对太平区国会议员倪可敏家人收到子弹死亡恐吓的事件,霹雳州人民公正党副主席郑立慷深表震惊,并严厉谴责这种暴力政治。 他表示,政治领袖接获子弹恐吓事件屡次发生,已经严重破坏国内原本和平的政治生态。希望这次朝野政党领袖能够抛开异见,同声谴责这种野蛮的政治恐吓。因为如果不杜绝这类龌龊的政治文化,任何政党领袖都有可能成为下一位受害者。 此外,郑立慷也促请警方采取强硬且快捷的行动,将暴徒绳之以法。由于案情严重并涉及人民代议士,他呼吁霹雳州总警长成立一个特别专案小组来调查这起案件,并在一定的期限内完成调查工作和破案。 他表示,无论政见不一或意见分歧,人民都应该以民主的方式解决。 "虽然我们会有政治观点的差异,但我们应该容许这些分歧,通过文明和理智的方法寻求解决方案。" 也是迪遮区州议员的他不愿意在事情没有调查清楚前指责任何一方。但他希望大家能冷静地看待问题,切勿以暴易暴,用情绪化和极端的手段来回应暴力。 最后,他呼吁各方停止利用恐吓及抹黑的肮脏政治手段,并且希望警方能够秉公处理这起案件。

PSC Harus Menimbang Secara Menyeluruh Tuntutan BERSIH

Posted: 29 Dec 2011 10:45 PM PST

KENYATAAN MEDIA 30 DISEMBER 2011 UNTUK EDARAN SEGERA Saya mengalu-alukan keputusan Jawatankuasa Terpilih Parlimen Untuk Menambahbaik Pilihan Raya (PSC) semalam yang mengumumkan pindaan ke atas peraturan pilihan raya bagi mewajibkan penggunaan dakwat kekal dalam proses pilihan raya menjelang 1 Februari 2012. Namun demikian, perubahan kecil ini tidak seharusnya dilihat sebagai jaminan kepada proses pengendalian pilihan [...]

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak


AMK Bukit Gantang Yakin Menang Di C Jering Dan K Sepetang

Posted: 30 Dec 2011 12:36 AM PST

En Khairul Azman Bin Ahmad (Ketua AMK Bkt Gantang)

Bkt Gantang -  Angkatan Muda Keadilan(AMK) Cabang Bukit Gantang yakin dapat menpertahankan kemenangan di DUN Changkat Jering dan Kuala Sepetang pada Pilihan Raya Umum(PRU) ke 13 nanti kerana yakin rakyat akan memberi sokongan kepada Pakatan Rakyat.

Ketua AMK Bukit Gantang Khairul Azman Bin Ahmad berkata, keyakinan itu muncul setelah kajian yang dijalankan terhadap pengundi di sekitar DUN K Sepetang dan DUN C Jering menunjukkan mereka tetap mahu menyokong Calon Pakatan Rakyat pada PRU 13 nanti.

Ini berdasarkan kepercayaan mereka bahawa hanya Pakatan Rakyat sahaja mampu mengubah dan membela nasib mereka dan  membawa lebih banyak pembangunan demi rakyat pelbagai kaum tanpa ada rasuah dalam melaksankan projek pembangunan.

Beliau berkata, Walaupun wakil rakyat DUN C Jering Kap(B) Osman Jailu yang bertandin atas tiket Parti Keadilan Pada PRU 12 dulu kini sudah tidak bersama parti keadilan rakyat lagi, namun itu tidak mematahkan semangat kami AMK Bkt Gantang untuk berkerja keras mempertahankan kerusi DUN Ckt Jering dan DUN Kuala Sepetang. Malah, AMK Bukit Gantang juga yakin Pakatan Rakyat akan kekalkan kemenangan di Parlimen Bkt Gantang yang ditandingi calon dari PAS.

Beliau juga berkata, kami tetap akan memperjuangan isu harga barang dan harga minyak yang semakin meningkat selain isu nelayan, petani, pembangunan setempat demi masa depan rakyat. Selain itu, AMK Bukit Gantang telah menyusun pelbagai program anak muda menjelang PRU 13 yang kami jangkakan akan diadakan pada Mac depan bagi memenangi hati rakyat pelbagai kaum.

Beliau  berpendapatan, bahawa pengundi muda yang berumur bawah 40 tahun akan menjadi penentu keputusan pada PRU 13 nanti. Pengundi muda ini jugalah yang akan menetukan masa depan UMNO-BN.

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


NAUTICA: Arifin Jaka meninggal dunia

Posted: 29 Dec 2011 03:17 PM PST

NAUTICA: Zakat: PKR harap Jamil Khir tidak menyorok

Posted: 29 Dec 2011 03:14 PM PST

NAUTICA: January 9, 2012: The start of the Najib riots

Posted: 29 Dec 2011 03:13 PM PST

NAUTICA: MCA implodes: 30% of members to abandon party by GE-13

Posted: 29 Dec 2011 03:09 PM PST

400 orang Peneroka Felda Mempaga 1 tubuh Jawatankuasa Bertindak untuk saman Felda

Posted: 29 Dec 2011 05:26 AM PST

Peneroka-peneroka Felda Mempaga 1, 2 dan 3 di Bentong berikrar untuk memfailkan saman terhadap Felda berhubung dengan lebihan pendapatan mereka yang tidak dikembalikan oleh Felda.

Pengiraan yang terperinci telah dibuat bahawa setiap peneroka Felda disana telah kehilangan pendapatan didalam tempoh 5 tahun adalah sebanyak RM150,000.00.

Beberapa orang peneroka yang menghadiri Majlis Taklimat mengenai lebihan pendapatan yang tidak dikembalikan oleh Felda menyangkal pengakuan Felda bahawa pengurusan Felda melalui ketua-ketua blok ada memberitahu peneroka-peneroka akan Penyata Kira-Kira pendapatan dan tanggungan mereka.

Sehingga kini Felda ada memberitahu mengenai hutang mereka dengan Felda tetapi tidak pernah diberitahu mengenai pendapatan mereka.

Jika dibandingkan dengan peneroka-peneroka yang tanam sendiri, elaun sara hidup yang diterima oleh peneroka-peneroka amatlah kecil, iaitu RM1500.00 sebulan berbanding dengan mereka yang tanam sendiri yang boleh berpendapatan bulanan melebihi RM5000.00 setiap bulan. Peneroka-peneroka yang tanam sendiri juga tidak dibebankan dengan sebarang hutang, manakala peneroka-peneroka yang menyerahkan ladang mereka untuk diuruskan oleh Felda memperolehi pendapatan hanya sekadar RM1500.00 sebagai elaun sara hidup yang dianggap sebagai hutang dan hutang mereka meningkat dari bulan ke bulan dan sehingga 8 tahun hutang mereka sudah pun meningkat melebihi RM90,000.00.

Jawatankuasa Bertindak yang ditubuhkan siang tadi bagi mewakili peneroka-peneroka Felda Mempaga 1, 2 dan 3 akan mengumpulkan semua peneroka-peneroka yang bakal memfailkan saman terhadap Felda dan mereka berikrar bahawa mereka akan menyelesaikan tugas itu didalam tempoh 2 minggu dan selepas itu pihak peguam akan sekali lagi turun ke Felda Mempaga dan setelah itu dokumen akan diproses untuk pemfailan saman terhadap Felda.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang