Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 11 Februari 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Petugas-petugas PKR Kuala Krau turun padang

Posted: 11 Feb 2011 12:40 AM PST

Sdr Razak Husin (paling kiri), Pn Hendon Jaafar (3 dari kiri) dan Pn Khalia Sh Mohamed (4 dari kiri)


Dengan 22 orang tenaga kerja Parti Keadilan Rakyat Cabang Kuala Krau turun padang mengedarkan risalah di Felda Jenderak Utara dan Felda Jenderak Selatan.


2 jenis edaran yang dibawa iaitu Risalah Warga Perihatin Felda, suatu risalah yang dikeluarkan secara bulanan oleh Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal KEADILAN Pusat dan handbil untuk menjemput masyarakat Felda di Jenderak Utara dan Jenderak Selatan menghadhiri ceramah yang akan diadakan pada 12.2.11 jam 9.00 malam di Markaz PAS Felda Jenderak Utara.


Kami pecahkan tenaga ini kepada 3 kumpulan, masing-masing di ketuai oleh saya sendiri, dan dua kumpulan lagi oleh Sdr Abdul Razak Husin, Timbalan Pengerusi KEADILAN Cabang Kuala Krau dan Sdr Ramli Idup, Ketua Penerangan.


Turut bersama didalam tenaga kerja ini adalah Pn Khalia Sh. Mohamed, Setiausaha KEADILAN Cabang Kuala Krau merangkap Ketua Wanita dan Pn Hendon Jaafar, Bendahari Cabang.


Kami bermula dari jam 9.30 pagi dan mengham piri jam 12.00 tengah hari kami telah selesai mengedarkan dari rumah ke rumah hampir 1000 buah rumah di kedua-dua kawasan Rancangan Felda di kawasan DUN Jenderak didalam kawasan Parlimen Kuala Krau.


Jadual turun padang beramai-ramai oleh petugas-petugas KEADILAN Kuala Krau akan dilakukan untuk meliputi kawasan kampong-kampong Gajah Mati, Kg Jenderak, Kg Dato Shariff Ahmad, Taman Bahagia, Taman Mewah, dan kawasan-kawasan Taman di Pekan Kuala Krau, Kg Paya Luas terus ke Kg Masjid, Kg Seboi (Melayu), Kg Kuala Mai, Kg Gong Halt dan Kg Paya Sok bersempena dengan Jadual Ceramah kami di Kg Kuala Mai nanti.


Dengan kerja turun padang secara beramai-ramai ini dapat mengeratkan hubungan tenaga kerja kami secara berprinsip dan disampingi dapat menghubungkan tali silaturrahim diantara KEADILAN dengan penduduk setempat.


Mulai minggu hadapan, Jadual Turun Padang akan meliputi Kg Penderas, Kg Pasu, Kg Lubok Wong, Kg Seboi (Asli), Kg Mendoi, Kg Pian, Kg Galung/Terbol, Kg Rekoh, Kg Berdut dan Kg Paya Pelong (iaitu perkampongan Orang Asal di DUN Jenderak).


Kami mengharapkan anggota-anggota Majlis Pimpinan Pusat dapat terlibat didalam Jadual-Jadual turun padang dan ceramah yang diadakan di Kuala Krau.
Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Selangor, Indonesia Setuju Tingkat Kerjasama Perdagangan Dua Hala

Posted: 11 Feb 2011 01:30 AM PST

SHAH ALAM 11 FEB: Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengadakan pertemuan dengan beberapa pemimpin Indonesia bagi meningkatkan lagi kerja sama dan persefahaman antara Kerajaan Selangor dan Republik Indonesia khususnya melibatkan hubungan perdagangan dan pelaburan dua hala.

Pada pertemuan dengan Ketua Dewan Perwakilan Daerah (DPD), Irman Gusman di Jakarta hari ini, Menteri Besar menyarankan perlu adanya hubungan baik antara kedua belah pihak yang akan memberi kesan positif kepada pertumbuhan ekonomi Indonesia dan Malaysia khususnya Selangor.

Dalam pertemuan itu juga, Menteri Besar mengucapkan tahniah kepada Irman Gusman yang menyambung ulang tahun kelahiran ke-49 hari ini. Menteri besar dan Irman Gusman adalah kenalan lama sebelum masing-masing menceburi politik.

Kedua-duanya juga sepakat untuk bekerjasama meningkatkan sektor pelancongan dan pendidikan.  Majlis itu juga dihadiri anggota DPD lain termasuk AM Fatwa, Ibu Asmawati dan Jaafar Usman.


Ketika menghadiri Majlis Jalinan Perniagaan antara Delegasi Perniagaan dari Selangor dengan Dewan Perniagaan dan Perdagangan Jakarta di Hotel Sultan, Jakarta pada sebelah petang hari ini, Menteri Besar mempelawa pelabur Indonesia untuk terus menambah pelaburan di Selangor.

Tahun lalu, pelaburan Indonesia di Selangor berjumlah kira-kira RM200 juta dalam sektor pengeluaran makanan dan minuman, pengeluaran kosmetik dan penjagaan kecantikan diri.

Selain Menteri Besar, Kerajaan Selangor turut diwakili Exco termasuk iaitu YB Teresa Kok, YB Dr Halimah Ali dan YB Dr Xavier Jayakumar beberapa wakil anak syarikat kerajaan negeri.

Tan Sri Abdul Khalid ketika berucap kepada ahli-ahli Dewan Perniagaan dan Perdagangan Jakarta serta delegasi perniagaan Malaysia berkata, Selangor sebagai negeri termaju berperanan penting mengekal dan melonjakkan prestasi ekonomi Malaysia.

Ini kerana, katanya, Selangor menyumbang 35 peratus perdapatan ekonomi Malaysia dan lebih 60 peratus pembayar cukai adalah rakyat Selangor atau mereka yang bekerja di Selangor.

Menteri Besar mempelawa ahli perniagaan Indonesia dan Jakarta khususnya supaya merebut peluang pelaburan di Selangor kerana mempunyai kemudahan infrastruktur bertaraf antarabangsa.

"Pusat Pelaburan Negeri Selangor (SSIC) menyediakan khidmat nasihat dan bantuan bermula sejak proses pemohonan sehingga kilang siap beroperasi. Malah, semua pihak berkuasa tempatan mempunyai pegawai pelaburan dan Pusat Sehenti Setempat (OSC) untuk menguruskan urusan pelaburan," kata Menteri Besar.

Tan Sri Abdul Khalid berkata, Selangor memperoleh pelaburan kedua tertinggi sepanjang tahun lalu dengan pelaburan RM10.6 billion melibatkan 207 projek pelaburan baru dan 118 projek penambahan pelaburan sedia ada.

Sementara itu, Pengerusi Dewan Perniagaan dan Perdagangan Jakarta, Edi Kutandi berkata, pihaknya amat menghargai usaha-usaha yang diambil Kerajaan Selangor untuk meningkatkan hubungan perdagangan kedua-dua pihak.

Beliau yang gembira dengan perjumpaan itu berjanji untuk membawa delegasi perniagaan ke Selangor dalam waktu terdekat untuk meninjau lebih dekat peluang-peluang perniagaan.


Sumber: TVSNEWS

Kupon RM30: SJK(T) Terima Bantuan Kerajaan Selangor

Posted: 11 Feb 2011 01:00 AM PST

SIJANGKANG 11 FEB: Fasa kedua penyerahan kupon-kupon yuran pendidikan kepada pelajar miskin disempurnakan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sijangkang, Dr Ahmad Yunus Hairi.

Di bawah program Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Negeri Selangor, Dr Xavier Jayakumar hari ini menyaksikan Sekolah Jenis Kebangsaan (Tamil) Telok Panglima Garang dan Sekolah Jenis Kebangsaan (Tamil) Jenjarom menerima bantuan tersebut.

Dalam ucapannya Yunus memberitahu, peruntukan RM4 juta oleh Kerajaan Negeri Selangor untuk pembangunan sekolah Tamil membuktikan komitmen kerajaan pimpinan Pakatan Rakyat bagi menyediakan pembangunan pendidikan terbaik sejajar dengan tema belanjawan negeri 'hasil negeri untuk rakyat'.

"Untuk SJK(T) Telok Panglima Garang seramai 104 orang penerima kupon yuran pendidikan ini dan di SJK (T) Jenjarom ada 77 pelajar yang akan menerima. Jadi saya kira pada hari ini sekolah-sekolah Jenis Kebangsaan Tamil, Cina dan sekolah juga sekolah rendah agama telah merasa  nikmat hasil negeri yang telah diberikan dalam bentuk bantuan keperluan pendidikan juga infrastruktur pembaikpulihan sekolah,"ujarnya sebelum majlis penyerahan bermula.


Yunus juga menjelaskan dengan adanya inisiatif daripada kerajaan ini, maka lebih ramai rakyat akan merasa hasil negeri dan setidaknya meringankan beban ibu bapa pelajar yang kurang berkemampuan.

"Jadi saya kira dengan inisiatif ini lebih ramai lagi rakyat di negeri Selangor ini dapat menikmati hasil negeri yang mereka dapat rasai," katanya.

Sementara itu, Pengerusi PIBG SJK (T) Telok Panglima Garang), Mutusamy Subramaniam mengucapkan terima kasih kepada kerajaan negeri kerana menyumbangkan RM50 ribu untuk keperluan sekolah tersebut. 

Beliau juga berbesar hati atas keprihatinan yang ditonjolkan oleh pemimpin kerajaan negeri, Tan Sri Khalid Ibrahim dalam membela nasib rakyat di Selangor ini.

"Saya sungguh gembira, bagi pihak PIBG saya mengambil begitu berterima kasih kepada Menteri Besar Selangor, di mana begitu bermesra dengan masyarakat India di seluruh Selangor  dan juga di Kuala Langat. 

"Saya juga ingin ambil  kesempatan ini untuk mengucapkan ribuan terima kasih kepada Dr Yunus dimana setiap kali dia datang ke sekolah kami dia tetap akan memberi sumbangan untuk kejayaan sekolah kami," ujarnya kepada Tv  Selangor siang tadi.

Menerusi bantuan ini, setiap pelajar yang tersenarai, menerima kupon yuran bantuan sejumlah RM30 untuk mengurangkan beban keluarga pelajar yang rata-ratanya hadir dari kalangan mereka yang berpendapatan rendah.


Sumber: TVSNEWS

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


KHUTBAH: AL-VALANTINO

Posted: 10 Feb 2011 11:28 PM PST

(Sambutan hari valentine membuka ruang untuk maksiat dan perzinaan berlaku - akhirnya yang menjadi mangsa ialah bayi-bayi yang tidak berdosa)

Salam 2 all.

Segala puji bagi ALLAH Raja segala raja, Pemerintah segala pemerintah, Penguasa segala yang berkuasa. Salam dan salawat keatas Rasulullah saw, pembawa rahmat keatas seluruh alam. Saya mengajak diri saya dan para jemaah sekelian supaya marilah kita bertaqwa dengan sebenar-benarnya kepada ALLAH swt, tanpa sebarang keraguan tetapi keyakinan yang syumul.

Rasulullah saw bersabda, "akan datang suatu zaman nanti, kamu akan melihat wanita kamu yang menderhaka, remaja kamu yang fasik, dan kamu meninggalkan jihad!". Para sahabat lantas bertanya "Ya Rasulullah, akan terjadi sedemikian?"
"Bahkan! Malah kamu akan meninggalkan kerja amar ma'ruf, nahi munkar!
"Sampai begitu ya Rasulullah?"
"Bahkan! Malah kamu akan melihat yang ma'ruf menjadi munkar, dan munkar menjadi ma'ruf!"

"Sampai begitu sekali ya Rasulullah?"
"Bahkan! Malah kamu akan disuruh membuat yang munkar, dan ditegah membuat yang ma'ruf!".


Begitulah dahsyatnya gambaran yang diberikan oleh Rasulullah saw mengenai keadaan umat Islam diakhir zaman. Gambaran yang kini sebenarnya berlaku didepan mata kita, namun hanya yang punya cahaya keimanan akan dapat melihatnya. Sebaliknya bagi yang sudah buta dan tenggelam dengan gemerlapan duniawi, mereka akan menjadi umat kalkatu yang terpegun dengan cahaya kehancuran!

Saya memanjatkan syukur kehadrat ALLAH swt kerana melihat adanya kesatuan suara diantara umat Islam bangsa Melayu dalam berdepan dengan perayaan maksiat yang dipanggil Valentine yang disambut pada tiap 14 Februari. Perayaan yang penuh dengan segala macam maksiat dan mungkar, menjadi antara faktor keruntuhan akhlak dan penyumbang kepada meningkatnya gejala zina dan akhirnya kepada gejala pembuangan bayi. Malangnya, tahun ini ianya muncul kebetulan sehari sebelum sambutan memperingati Maulidur Rosul, tarikh kelahiran Nabi Muhammad saw. Janganlah kita benarkan maksiat mungkar mencemari sambutan memperingati kelahiran Rasulullah saw.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, YB Dato' Seri Jamil Khir telah mengumumkan bahawa Jabatan Kemajuan Islam Malaysia akan mengadakan siri penerangan tentang kemaksiatan sambutan Hari Valentine ini, dan Jabatan Agama Islam Negeri-Negeri telah diarah menjalankan operasi mencegah maksiat di hari sambutan tersebut. Saranan yang sama disuarakan oleh Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Ustadz Nasharudin Hassan At-Tantawi yang menyeru supaya gerakan penerangan dan pencegahan maksiat diadakan pada hari tersbut. Bahkan beliau menyatakan Dewan Pemuda PAS sanggup membantu pihak berkuasa negeri-negeri untuk melaksanakan tugas tersebut.

Malahan apa yang disebut oleh kedua-dua tokoh tersebut adalah bersesuaian dengan keputusan Muzakarah Majlis Fatwa Kebangsaan yang memfatwakan amalan perayaan menyambut Hari Valentine sebagai haram dan wajib dijauhi oleh umat Islam.

Namun malangnya ada diantara kita yang telah menjadi kalkatu dan buta terhadap agamanya sendiri. Pendirian Ketua Pemuda PAS tersebut telah dikritik oleh segelintir pimpinan PAS sendiri. Malah ada yang mengherdik Ustadz Nasharudin kerana tindakannya dikatakan akan merugikan PAS dalam usaha untuk mendapat undi para kaafirun dalam pilihanraya akan datang! Ustadz Nasharudin didakwa terlalu jumud dan buta politik. Ada suara sumbang yang meminta Ustadz Nasharudin supaya menumpu kepada soal politik kepartian dan menjaga kepentingan dan peluang parti untuk pilihanraya akan datang. Begitu ghairah mereka gilakan kuasa, sehingga sehingga politik dipertuhankan, aqidah digadaikan!! Maka sudah terjadilah apa disebut Rasulullah saw, "kamu akan ditegah membuat yang ma'ruf, dan disuruh buat yang mungkar!".

Suara-suara dajal kecil ini rupa-rupanya mendapat sambutan puak-puak kaafirun dan yang sewaktu dengannya. Suara dajal-dajal kecil ini senada seirama dengan golongan kaafir dan munafiq. Kita melihat parti-parti politik kafir, termasuk parti paling rasis dan cauvinis dan rakan sekutu PAS sendiri iaitu DAP lantang mengkritik pendirian Ustadz Nasharudin. Tidak ketinggalan adalah parti komponen Barisan Nasional saperti kepimpinan MCA dan Gerakan yang turut sama menghentam Ustadz Nasharudin. Malahan kumpulan nyamuk yang mengaku Islam saperti SiS Forum Sdn. Bhd. turut mengutuk pendirian Ustadz Nasharudin.

Benarlah sabda Rasulullah saw yang mafhumnya, "kelak nanti akan datang kepada kamu suatu zaman, dimana para kaafir bersatu meratah kamu saperti meratah makanan didalam talam. Walaupun kamu ramai jumlahnya, tetapi nilai kamu hanya saperti buih dilautan. Ditiup ombak ke kiri, kekirilah kamu. Ditiup ombak kekanan, maka kekananlah kamu. Ini kerana kamu sudah dihinggap penyakit hubbud dunya wakaroohiyatul maut - terlalu sayangkan dunia dan takut mati!".

Begitulah nasib umat Islam bangsa Melayu didalam tanahairnya sendiri. Ditentang rakan, dihentam musuh. Sedangkan jelas bagi kita, jika kita berpegang kepada Islam, syariat Islam, kita pasti akan menang, walaupun kafir tidak menyukainya. Firman ALLAH swt, "huwal lazhi arsalarasulahuu bil hudaa wadii nil haq, liyuz hiro hu 'aladdii ni kullih, walau karihal musyrikuun - Kami yang mengutus Muhammad sebagai Rasul dengan petunjuk yang benar, dimenangkan diatas agama lain, walaupun musyrikin (kafir) tidak menyukainya".

Persoalan sekarang ialah, kita mesti tetap istiqomah dan berpegang kepada syariat Islam, walaupun terpaksa berhadapan dengan pelbagai cemuhan, celaan dan kutukan. Kerana Rasulullah saw sendiri telah bersabda, "sesiapa yang berpegang kepada Islam diakhir zaman, umpama ia mengenggam bara api".

Para jemaah yang dirahmati ALLAH sekelian, percaya dan yaqinlah dengan janji ALLAH. Kita umat yang dijanjikan kemenangan, kita umat yang terpilih untuk diberi kemenangan. Dengan syarat kita membantu agama ALLAH. Firman ALLAH swt, "intan surullah hayan surkum, wayusabbit aqdaamakuum - bantulah agama ALLAH, pasti ALLAH akan membantu kamu".

Maka dihari Jumaat sayyidul ayyam, hari penghulu segala hari, hari yang diberi kemuliaan oleh ALLAH swt, saya menyeru diri saya dan para jema'ah rahimakumullah sekelian, bangkitlah mempertahankan agama ALLAH. "Stand up and be counted before ALLAH". Jadilah pembantu ALLAH. Jadilah soldadu ALLAH. Jadilah tentera ALLAH. Bangkitlah menentang kemungkaran yang berlaku ini, cegahlah kemaksiatan ini, hapuskanlah segala punca kepada bala dan kebencian ALLAH ini. "Aamantu billah summastaqeem - berimanlah kepada ALLAH dan beristiqomahlah"!!

Dalam kita menyambut maulidurrosul ini, marilah kita menegakkan perjuangan Rasulullah saw agar sambutan kita kali ini benar-benar membawa makna yang besar didalam hidup kita! Ameen ya rabbal 'alamiin.

Wallahua'lam & wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Jumaat
09 Rabi'ul Awal 1432
11 Februari 2011

*Nota: semua rukun dan hukum khutbah insyallah telah disempurnakan. Khutbah telah disampaikan secara lisan tanpa bacaan teks. Ini adalah catatan sebahagian daripada khutbah. Sekiranya ada sebarang kekhilafan dan kesilapan adalah semata-mata kerana kelemahan teman sendiri dan moga ALLAH memberikan keampunan serta hidayah.

Haniza Talha - Landscaping New Politics

0 ulasan
sumber :-

Haniza Talha - Landscaping New Politics


Rais describes Mallot’s criticism of Malaysia as outdated

Posted: 10 Feb 2011 11:44 PM PST

11 Februari 2011 – KUALA LUMPUR: Information, Communication and Culture Minister Rais Yatim today described as outdated the criticism hurled at Malaysia by former United States ambassador to Malaysia John Malott, and said the latter's intention was purely dirty politics.

He said that as an envoy, Malott should not take sides or adopt a stand which clearly reflected his political leaning.

"When he was the ambassador in Kuala Lumpur, Malott enjoyed the modernity and progress of our country. Of course, he preferred to associate himself with the opposition. We abhor such an envoy.

"We have to regard him as a political practitioner who is nothing more or less than (Opposition Leader) Anwar Ibrahim or as one of the members of PKR in Kuala Lumpur," he told reporters after MIC president G Palanivel had called on him at his office, here.

Rais was asked to comment on Malott's article titled "The Price of Malaysia's Racism", recently carried in The Asian Wall Street Journal, critical of the 1Malaysia concept initiated by Prime Minister Najib Tun Razak.

Malott had said, among others, that racial and religious tensions were higher today than when Najib took office as the prime minister in 2009.

Rais said Malott's criticism was baseless because the judicial system, the parliamentary system and the national education system moulding 1Malaysia denizens were realities which people like Malott did not comprehend.

 "I am amazed that The Asian Wall Street Journal was willing to publish such an article," he said.

He said the intention behind the article was dirty politics.

- Bernama


Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Tahniah rakyat Mesir!

Posted: 11 Feb 2011 06:18 PM PST

Tahniah rakyat Mesir! Akhirnya selepas 18 hari berhimpun di Medan Kemerdekaan atau lebih dikenali sebagai Medan Tahrir, mereka berjaya memastikan Hosni Mubarak, seorang diktator yang memerintah selama 30 tahun, berundur dari tampuk pemerintahan. Rakyat Mesir akhirnya berjaya meruntuhkan tembok ketakutan yang selama ini mengepung mereka. Dihimpit kesusahan akibat kos sara hidup yang semakin melonjak, kadar pengangguran yang tinggi dan mual dengan keganasan pihak keselamatan, rakyat Mesir memilih untuk berdepan dengan aparat pemerintah yang terkenal memerintah secara kuku besi.

Saya berharap pengorbanan rakyat Mesir tidak akan disia-siakan begitu sahaja. Kebangkitan ini sewajarnya disusuli dengan usaha memulihkan Perlembagaan, sistem keadilan serta pilihanraya yang adil dan telus. Majlis Tertinggi Tentera yang kini mengambil alih kuasa dari Mubarak sewajarnya segera mengembalikan kuasa kepada rakyat.

ANWAR IBRAHIM

Engage Muslim Brotherhood, Anwar Tells US

Posted: 11 Feb 2011 11:11 AM PST

From Malaysiakini

The United States should not fear engaging Egypt’s Muslim Brotherhood as it is crucial to support people’s choices in the Islamic world, opposition leader Anwar Ibrahim said.
Anwar, who has written extensively about democracy in Islamic societies, said on a visit to Washington that engaging Islamic-oriented groups has proven successful in Indonesia, Turkey and Malaysia.

Anwar said that Egypt presented a special “opportunity” due to the country’s outsized influence across the Arab and Islamic worlds.

“Engagement works in meaningful ways. They will have to engage on every single issue,” Anwar said late today at the New America Foundation think-tank.

While many Egyptians may disagree with the Muslim Brotherhood, the group represents a significant part of the population and “the only other option is to wage war against them,” Anwar said.

“We can only succeed in Muslim societies if you are seen to be respectful of the choice made by Muslims, or Egyptians in this case,” Anwar said.

He added that engagement must come only after strict constitutional guarantees for freedom of expression, freedom of religion, the rule of law and “economic justice.”

The Muslim Brotherhood was founded in 1928 and is Egypt’s most powerful organized opposition, although it has taken a back seat in the mass demonstrations against strongman President Hosni Mubarak.

The future role of the Muslim Brotherhood is a heated topic of discussion in Washington, with some US policymakers uneasy about the movement’s goals but others believing that it is comparatively moderate in ideology.

US President Barack Obama’s spokesperson said on Monday that the White House had had no contact with the Muslim Brotherhood.

“We have many disagreements with the rhetoric of some of the leaders in that organization,” spokesperson Robert Gibbs told reporters.

- AFP

Mubarak Family Fortune Could Reach $70bn, Say Experts

Posted: 11 Feb 2011 11:07 AM PST

From Guardian (UK)
By Phillip Inman

Egyptian president has cash in British and Swiss banks plus UK and US property

President Hosni Mubarak’s family fortune could be as much as $70bn (£43.5bn) according to analysis by Middle East experts, with much of his wealth in British and Swiss banks or tied up in real estate in London, New York, Los Angeles and along expensive tracts of the Red Sea coast.

After 30 years as president and many more as a senior military official, Mubarak has had access to investment deals that have generated hundreds of millions of pounds in profits. Most of those gains have been taken offshore and deposited in secret bank accounts or invested in upmarket homes and hotels.

According to a report last year in the Arabic newspaper Al Khabar, Mubarak has properties in Manhattan and exclusive Beverly Hills addresses on Rodeo Drive.
His sons, Gamal and Alaa, are also billionaires. A protest outside Gamal’s ostentatious home at 28 Wilton Place in Belgravia, central London, highlighted the family’s appetite for western trophy assets.

Amaney Jamal, a political science professor at Princeton University, said the estimate of $40bn-70bn was comparable with the vast wealth of leaders in other Gulf countries.

“The business ventures from his military and government service accumulated to his personal wealth,” she told ABC news. “There was a lot of corruption in this regime and stifling of public resources for personal gain.

“This is the pattern of other Middle Eastern dictators so their wealth will not be taken during a transition. These leaders plan on this.”

Al Khabar said it understood the Mubaraks kept much of their wealth offshore in the Swiss bank UBS and the Bank of Scotland, part of Lloyds Banking Group, although this information could be at least 10 years old.

There are only sketchy details of exactly where the Mubaraks have generated their wealth and its final destination.

Christopher Davidson, professor of Middle East politics at Durham University, said Mubarak, his wife, Suzanne, and two sons were able to accumulate wealth through a number of business partnerships with foreign investors and companies, dating back to when he was in the military and in a position to benefit from corporate corruption.

He said most Gulf states required foreigners give a local business partner a 51% stake in start-up ventures. In Egypt, the figure is commonly nearer 20%, but still gives politicians and close allies in the military a source of huge profits with no initial outlay and little risk.

“Almost every project needs a sponsor and Mubarak was well-placed to take advantage of any deals on offer,” he said.

“Much of his money is in Swiss bank accounts and London property. These are the favourites of Middle Eastern leaders and there is no reason to think Mubarak is any different. Gamal’s Wilton Place home is likely to be the tip of the iceberg.”

Al Khabar named a series of major western companies that, partnered with the Mubarak family, generated an estimated $15m a year in profits.

Aladdin Elaasar, author of The Last Pharaoh: Mubarak and the Uncertain Future of Egypt in the Obama Age, said the Mubaraks own several residences in Egypt, some inherited from previous presidents and the monarchy, and others the president has commissioned.

Hotels and land around the Sharm el-Sheikh tourist resort are also a source of Mubarak family wealth.

Source: Guardian

Bukan Sumpah Tutankhamun, Bukan Salah Jebat Derhaka

Posted: 11 Feb 2011 02:04 AM PST

Dari Merdeka Review
Oleh Hafiz Zainuddin

Pagi masih awal. Sekumpulan demonstran sedang membuat senaman ringan. Ada yang masih lena tidur, dingin diselimuti hawa pagi. Pihak tentera bertukar giliran mengawal keadaan. Khemah-khemah besar kelihatan merata-rata. Dataran Tahrir telah menjadi tempat tinggal bagi sebahagian besar warga. Begitulah fenomena di Kaherah sekarang ini. Rakyat Mesir sedang menunggu era kegemilangan mereka.

Sejak bermulanya revolusi lebih kurang tiga minggu lalu, ekonomi Mesir telah lumpuh. Kedai-kedai, pejabat dan perusahaan telah ditutup. Sebahagian besar pekerja sibuk membuat kerja baru mereka kepada negara; menurunkan pemimpin melalui jalan raya! Kerajaan Mesir mahu “krisis ini dihentikan segera”. Rakyat sudah tidak peduli malah makin seronok berdemonstrasi.

Demonstrasi adalah pesta demokrasi. Seorang teman saya melawak. Beliau berkata bahawa demonstrasi di Mesir ini sudah menjadi sebuah budaya yang dilihat cool dan hip. Walaupun protes ini telah mengorbankan sekitar 300 orang, rakyat Mesir sama sekali tidak gentar malah semakin berani dan bersemangat. Perjuangan untuk membebaskan negara dari cengkaman kukubesi harus diteruskan!

Ruang untuk terus berkuasa semakin suntuk buat regim Hosni Mubarak. Kerajaan Mesir melalui Timbalan Presidennya Omar Sulaiman cuba berkompromi dengan para demonstran tetapi menemui jalan buntu. Malah, lebih ramai rakyat dan kesatuan-kesatuan pekerja turun ke jalan raya bersama yang lain. Mereka terdiri dari pekerja-pekerja sektor elektrik, mekanikal, keretapi, pekerja bas, pekerja kilang tekstil, tidak terkecuali para doktor dan sebagainya.

Menurut agensi berita AP, kehadiran semakin ramai demonstator ke jalan raya adalah disebabkan mereka “termotivasi” dengan maklumat terkini yang menyatakan jumlah harta terkumpul keluarga Mubarak! Mubarak dipercayai manusia paling kaya di dunia. Menurut laporan The Guardian; harta keluarga diktator itu bernilai sekitar USD70 billion! Sekiranya di Malaysia; orang Melayulah yang paling suka pemimpinnya kaya walaupun dia hidup melarat. Katanya “…asal Melayu tak apa…”

Hosni cuba rasuah kakitangan awam

Untuk meredakan kebangkitan rakyat, Hosni Mubarak (gambar bawah) dilihat cuba merasuah sebahagian kakitangan awam dan pesara tentera dengan menawarkan kenaikan bayaran dan gaji sebanyak 15% bermula April ini. Malangnya, tawaran ini tidak mendapat tempat di hati. Apalah sangat 15% dengan kesengsaraan yang dihadapi rakyat selama ini. Rakyat Mesir telah sedar. Pemerintahan kuku besi Mubarak selama 30 tahun bukanlah suatu jangka masa yang pendek.

Sumber Gambar: Reuters
Telah lama kebebasan bersuara disekat. Ramai pejuang dan aktivis ditangkap dan dibunuh. Ramai rakyat Mesir yang menderita akibat kemiskinan dan tekanan hidup. Pengangguran mencatatkan kadar sehingga 30%. Apakah semua ini adalah sebab rakyat malas bekerja? Apakah ramai rakyat Mesir menderita kerana sumpah Tutankhamun ribuan tahun dahulu? Tidak. Ini semua berlaku akibat rasuah, salahguna kuasa dan “bad governance”.

Rasuah bermaharajalela di Mesir. Sama halnya yang berlaku di Tunisia, Yaman dan negara-negara Arab yang lain. Duit negara dibazirkan dan diselewengkan sewenang-wenangnya. Berbilion-bilion dolar telah masuk ke poket pemimpin tertentu.

Semakin hari semakin ramai rakyat mesir berhimpun di Dataran Tahrir. Jalan-jalan di sekitar Kaherah-Iskandariah dipenuhi dengan lautan manusia yang terus bangkit mendesak regim Mubarak supaya berundur. Penganut Islam dan Kristian bersatu bergandingan tangan. Malah, sejak akhir-akhir ini, anggota tentera dan polis kelihatan sangat akrab dengan demonstrator. Ini merupakan isyarat kepada regim Mubarak agar turun segera!

Demonstrasi solidariti di Malaysia

Sebagai sokongan kepada Revolusi Sungai Nill ini; Jumaat lalu, Kuala Lumpur disaksikan dengan perhimpunan solidariti yang berarak dari masjid As-Syakirin KLCC ke kedutaan AS. Perhimpunan ini lebih disertai lebih kurang 7000 demonstrator yang terdiri dari rakyat Malaysia dan rakyat Mesir sendiri.

Walaupun ini merupakan sebuah demonstrasi aman, kerajaan Malaysia begitu serius menangani demonstrasi ini (malah demonstrasi-demonstrasi lain). Aksi Polis memukul, sepak dan meludah demonstran tidak kurang sama dengan apa yang berlaku di Mesir bahkan Israel. Sebagai negara dunia ketiga yang sedang membangun dengan pesat, kerajaan sepatutnya bertindak matang dalam menghadapi situasi sebegini. Demonstrasi aman merupakan sebuah hak dalam sesebuah negara demokrasi.

Sumber gambar: Reuters
Apa yang berlaku di Mesir sepatutnya menjadi pengajaran kepada seluruh kerajaan yang ada di dunia. Rakyat Mesir telah keluar dari ketakutan yang menghantui diri mereka selama ini. Ugutan pihak kerajaan sama sekali tidak mematahkan semangat mereka untuk terus teguh mendesak regim Mubarak berundur.

Saya masih ingat ketika zaman reformasi 1998. Masa itu saya baru berumur 17 tahun. Pada waktu itu, kadar penggunaan internet agak terhad. Kebanyakan maklumat yang sampai ke tangan adalah melalui fotostat, kaset-kaset dan VCD. Dan sekarang, situasi telah jauh berbeza (sangat jauh); segalanya diketahui melalui internet dengan mudah dan pantas di manapun kita berada. Rakyat Malaysia tahu apa yang sedang berlaku.

Kerajaan Malaysia perlu sedar bahawa saat ini adalah saat kritikal bagi rakyat dalam menghadapi masalah ketidaktentuan ekonomi. Rakyat sedaya upaya berjuang untuk kehidupan mereka yang lebih baik. Apakah ertinya jika saat kritikal ini tidak dikongsi?

Kerajaan perlu tahu bahawa bukan semua rakyat bekerja sebagai kakitangan awam yang boleh dikatakan berada pada skala kehidupan yang berbeza. Malah ramai rakan-rakan saya yang menjawat jawatan sebagai pekerja kontrak dan sambilan di sektor kerajaan telah tidak disambung kontrak mereka. Apakah makna semua ini? Ya. Kerajaan bertindak begini mungkin sebagai langkah berjimat cermat (kononnya).

Dalam situasi ekonomi dunia yang diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga, saya hairan mengapa kerajaan boleh menamatkan kontrak sebahagian penjawat awam dan berbelanja jutaan ringgit untuk perkara yang membazir? Saya merujuk kepada pendedahan pemimpin pembangkang bahawa pembelian enam kapal tentera laut oleh Kementerian Pertahanan di mana pihak kementerian bersedia membayar RM6 bilion untuk kapal-kapal tersebut. Pada masa yang sama; rakyat mempersoalkan mengapakah pembelian itu 870% lebih mahal dari bayaran negara lain untuk kapal yang sama? Apa yang telah berlaku sebenarnya? Duit rakyat keluar begitu sahaja dengan mudah.

Takkan kita sudah lupa, kerajaan Malaysia dilihat sangat membazir dengan melantik APCO sebagai syarikat perundingan antarabangsa dengan membayar lebih RM76 juta setahun. Isu ini telahpun mendapat liputan meluas. Tak perlulah saya menjelaskan lagi. Ini tidak lagi mengambil kira projek-projek kerajaan yang lain.

Bagaimana pula dengan pendedahan oleh Anwar Ibrahim mengenai “skandal” yang melibatkan RM888 billion yang lesap dalam tempoh sembilan tahun? Selain itu, rakyat juga persoalkan di mana datangnya peruntukan untuk FLOM dan mengapa peruntukan untuk ubahsuai Seri Perdana sehingga RM65 juta?

Duit negara dilihat keluar dengan mudah. Kerajaan mungkin akan berkata bahawa ia adalah satu “pelaburan” untuk masa akan datang. Saya yakin rakyat tahu. Semuanya terang lagi bersuluh. Kita tidak mahu segala penyelewengan ini mengundang kemusnahan untuk Malaysia. Malah kita sebagai rakyatlah yang menanggung beban perbelanjaan oleh kerajaan.

Harga petrol naik beberapa kali dalam satu jangka masa yang dekat. Kenaikan ini disertai dengan kenaikan harga makanan dan barang keperluan yang lain. Kasihan melihat rakyat terutamanya golongan berpendapatan sederhana dan rendah menanggung kesan kenaikan ini. Apabila kadar jenayah semakin berleluasa, apabila tekanan hidup semakin dirasai, apabila rasuah dianggap perkara biasa, apabila pemimpin korup dianggap bersih. Apakah semua ini merupakan petanda kejatuhan sesebuah negara?

Bukan salah kalau Jebat derhaka lagi. Kita berdoa agar Malaysia akan terus aman dan makmur. Kita mahu kekayaan negara dapat dirasai oleh seluruh rakyat. Kita tidak mahu ekonomi Malaysia lumpuh seperti apa yang berlaku di Mesir.

*Hafiz Zainuddin ialah penulis bebas.

The Future of Democracy in the Islamic World

Posted: 11 Feb 2011 01:04 AM PST

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


President Hosni Mubarak finally resigns!

Posted: 11 Feb 2011 10:26 AM PST

After 18 days of protest by Egyptians, President Hosni Mubarak, the ally of the West and the longest serving Arab ruler, finally saw the light and resigns.  He left for Sharm el-Sheikh.  Egypt received US$2 billion aid a year from America.  The Egyptian celebrating the change of power. The only country that is still hoping [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Tawaran pengiklanan dalam BISNES N.Sembilan

Posted: 10 Feb 2011 04:48 PM PST

Lajnah Ekonomi PAS Kawasan Rembau akan mengedarkan Direktori BISNES sebagai lampiran dalam Buku Cenderamata Majlis Makan Malam PAS Kawasan Rembau yang akan dihadiri oleh Dato Dr Haron Din pada 9 Mac 2011 ini.

Dijangkakan 1000 orang akan menghadiri majlis ini.

BISNES adalah merupakan singkatan untuk Buku Iklan uSahawan NEgeri Sembilan.

Kadar pengiklanan dalam BISNES ialah RM400 untuk saiz 12cm x 20cm (satu mukasurat A5) dan RM200 untuk saiz 12cm x 10 cm (setengah mukasurat A5)

Mana-mana pihak yang membuat pengiklanan dalam Direktori BISNES ini akan mendapat tawaran pengiklanan dalam Blog http://bisnes9.blogspot.com selama satu tahun secara PERCUMA.

Untuk maklumat lanjut tawaran pengiklanan dalam BISNES sila hubungi Sdr Hakki 013-3840022 alhaqqy@yahoo.com

Maklumat lanjut mengenai Majlis Makan Malam PAS Kawasan Rembau di http://danarembau.blogspot.com

KEDAH online

0 ulasan
sumber :-

KEDAH online


Rakyat didahulukan

Posted: 11 Feb 2011 02:08 AM PST

Merealisasikan Malaysia sebagai sebuah Negara Bangsa

Posted: 10 Feb 2011 08:16 PM PST

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


PEJABAT DAERAH HULU SELANGOR KESAN AKTIVITI HARAM LUPUS SISA KENDERAAN..BRAVO !

Posted: 10 Feb 2011 06:04 AM PST

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang