Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 10 Disember 2010

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Cabaran Terbuka kepada Datuk Dr Ahmad Shukri Ismail, ADUN Pulau Tawar

Posted: 08 Dec 2010 11:02 PM PST

Peneroka-Peneroka Felda Sebertak, Bera sedang mengadakan mesyuarat untuk menyaman Felda (setakat ini 1000 lebih peneroka gugusan Bera sudah bersedia menyaman Felda kerana tertipu perahan KPG)
==


Saya rojok kepada kenyataan akhbar Datuk Dr Ahmad Shukri Ismail, ADUN Pulau Tawar didalam Sinar keluaran 9hb Disember 2010 muka surat P 7.


Dr Shukri menasihatkan peneroka-peneroka Felda supaya mereka mengimbas kembali sejarah pembentukan Felda untuk pembangunan masyarakat luar bandar.


Beliau menyatakan bahawa kemenangan Peneroka-Peneroka Felda di Kemahang 3 Negeri Kelantan adalah kerana kecuaian Peguam Felda yang tidak menghadiri perbicaraan di Mahkamah.


Katanya bahawa didalam kes itu Felda telah mengambil tindakan menyaman semula peneroka-peneroka untuk membetulkan situasi sebenar.


Beliau seterusnya menasihatkan peneroka-peneroka Wilayah Jengka supaya tidak terpengaruh dengan pihak luar yang mempunyai agenda tersendiri sedangkan isu-isu yang ditimbulkan mampu diselesaikan secara berhemah dengan mengadakan forum melibatkan pengurusan Felda dan peneroka.


Dr Shukri mengingatkan peneroka bahawa mereka mendatangi rancangan Felda dulu dalam keadaan yang berbeza dan kini mereka mampu hidup dengan lebih senang dengan Felda memberikan pinjaman untuk perumahan, dan beliau menyifatkan sesetengah peneroka tidak tahu bersyukur.
Dr. Shukri,
Setiap kali peneroka-peneroka Felda menuntut hak mereka yang hakiki, setiap kali itulah kamu menyifatkan bahawa mereka ini tidak bersyukur.

Sesungguhnya, peneroka-peneroka sangat bersyukur kepada Allah swt diatas rezeki yang Allah kurniakan, tetapi wakil-wakil rakyat Barisan Nasional seperti Dr Shukri tidak mahu bersyukur dan tidak berterima kasih diatas pengorbanan peneroka-peneroka Felda.


Pernah peneroka-peneroka Felda semasa diperingkat awalan berada didalam rancangan-rancangan Felda hanya menerima barang-barang makanan sahaja dari kanteen (PNF) dan tidak mempunyai apa-apa pendapatan bulanan, bahkan ada diantara peneroka-peneroka itu menerima -RM10.00.


Mereka tetap bekerja sebagai peneroka didalam rancangan Felda walaupun kedudukan mereka begitu dhaif tanpa mendapat sebarang pendapatan. Mereka sanggup meneruskan kedudukan mereka sebagai peneroka Felda kerana mereka berkeyakinan bahawa dihari muka mereka akan mendapat pendapatan yang baik.


Keyakinan inilah yang menyebabkan mereka terus menduduki rancangan Felda dan melakukan tugasan harian sehinggalah mereka kini boleh mendapat pendapatan yang lebih baik.


Didalam keadaan mereka boleh mendapat pendapatan yang lebih baik, Felda telah mula menipu mereka.


Peneroka-peneroka sawit telah ditipu oleh Felda diatas isu perahan KPG. Peneroka-peneroka di Kilang Jengka 8 hanya diberikan perahan 17%-18% sahaja. Kadar perahan ini amatlah tidak berpatutan kerana buah sawit mereka boleh mengeluarkan perahan hingga 21% kiraan MPOB diatas kadar perahan dimakmal sebanyak 24%-25%.


Adakah Dr Shukri tahu berapakah jumlah kerugian peneroka-peneroka Felda kerana tidak diberikan perahan KPG diatas kadar yang sebenar. Kerugian setiap peneroka Felda yang memperolehi perahan KPG 17-18% adalah sebanyak 3%-4% setiap bulan. Setiap peratus kerugian itu boleh dikadarkan sebanyak RM20-RM40 setiap tan, maka jika pengeluaran sawit si peneroka itu 8 tan sebulan, maka kerugian kepada dia adalah RM20-RM40 x 8 tan x 3%-4% = RM480.00 - RM12870.00 setiap bulan.


Kepada Wakil Rakyat seperti Dr Shukri yang mempunyai elaun tetap yang besar sebagai wakil rakyat disamping pelbagai kemudahan yang diperolehinya, tentulah jumlah RM480.00 hingga RM1280.00 ini kecil, tetapi kepada peneroka-peneroka Felda jumlah ini amat besar. Dr Shukri kena maklum bahawa peneroka-peneroka yang menyerahkan ladang mereka kepada Felda hanya memperolehi pendapatan RM1500.00 (pendapatan kasar) sebulan.


Felda telah menipu Peneroka-Peneroka Felda dari sejak peneroka-peneroka itu mengeluarkan hasil sawit masing-masing dan mengikut equity peneroka-peneroka boleh menuntut untuk selama 15 tahun. Maka kalau dikirakan 15 tahun, Felda sudah mengaut secara tipu wang setiap peneroka Felda sebanyak antara RM480x12x15 - RM1280x12x15 iaitu antara RM86,000.00 hingga RM230,000.


Saman-menyaman bukanlah perkara yang mennyeronokkan dan peneroka-peneroka lebih berminat mencari penyelesaian secara rundingan tetapi rundingan itu biarlah menjuruskan kepada mencari penyelesaian bukan dengan cara pegawai-pegawai tinggi Felda mengambil kesempatan memaki-hamun peneroka-peneroka sebagai manusia yang tidak pandai bersyukur, tetapi biarlah diatas landasan mengikut fakta.


Kalau rundingan perlu diadakan maka kesefahaman seperti berikut perlu dipatuhi, iaitu, Felda wajib membayar kepada peneroka-peneroka mengikut kadar perahan sebenar.


Dan Felda kena bertanggungjawab menggantirugi peneroka-peneroka diatas kehilangan pendapatan saekurang-kurangnya untuk 15 tahun yang lampau (mengikut yang dibenarkan oleh equity).


Isu tandan muda, buah mekal dan tangkai panjang yang sentiasa dibuang oleh pihak kilang kena diselesaikan juga iaitu mana-mana tandan yang tidak dimasukkan untuk ditimbang hendaklah dikembalikan kepada peneroka-peneroka kerana setiap peneroka yang didapati membawa tandan muda, mekal dan panjang itu telah didenda oleh pihak kilang Felda; dan setelah buah-buah yang tidak masuk timbangan itu dibuang maka kadar perahan yang tertinggi mestilah diberikan kepada peneroka-peneroka tersebut.


Apa yang berlaku sekarang tandan-tandan yang dibuang dari lori sebelum ditimbang bukan sahaja tidak dikembalikan kepada peneroka-peneroka bahkan dicampur semula dengan tandan-tandan baik dan diperah bersama.


Kerugian kepada peneroka-peneroka hasil amalan yang tidak beretika ini boleh dihitung dengan kerugian hampir beratus ribu ringgit kepada peneroka-peneroka berkenaan.


Saya mencabar Dr Shukri supaya merundingkan masalah ini dengan Felda dan saya boleh berikan masa kepada Dr Shukri selama mana beliau masih menjadi Wakil Rakyat, dan kalau beliau gagal didalam rundingan itu dalam jangka hayat dia menjadi Wakil Rakyat, beliau hendaklah memohon maaf kepada peneroka-peneroka Felda dan tidak lagi membuat kenyataan-kenyataan yang sentiasa menghina peneroka-peneroka Felda.


Seperkara lagi yang perlu diketahui oleh Dr Shukri ialah berhubung dengan kes Felda Kemahang 3. Amatlah dangkal bagi seorang wakil rakyat yang tidak mengetahui perjalanan sesuatu kes didalam Mahkamah. Amat dangkal baginya mengatakan bahawa Peguam Felda tidak hadir di Mahkamah.


Kes itu berjalan lebih dari 10 tahun. Felda kalah di Mahkamah Tinggi Kota Bharu, kalah lagi di Mahkamah Rayuan, kalah lagi di Mahkamah Persekutuan dan kalah lagi didalam semakan di Mahkamah Persekutuan.


Kes ini tidak akan dibawa ke Mahkamah Rayuan, Mahkamah Persekutuan dan semakan di Mahkamah Persekutuan jika Felda tidak menggunakan khidmat peguam. Bahkan peguam yang digunakan oleh Felda adalah dari kalangan peguam kanan/elit dengan bayaran guaman yang tidak tergambar oleh Dr Shukri.


Mahkamah di semua peringkat didalam perintahnya mengatakan FELDA MENIPU.


Felda perlu menyaman peguamnya yang cuai jika benar kekalahan Felda itu disabitkan kerana peguamnya tidak hadir di Mahkamah. Tetapi hingga hari ini Felda tidak menyaman kembali peguam berkenaan itu!


Dan sekali lagi menunjukkan kedangkalan Dr Shukri apabila dia mengatakan bahawa Felda sedangan menyaman kembali peneroka-peneroka tersebut untuk menuntut kerugian.


Takkanlah seorang wakil rakyat yang pernah menjadi Ahli Exco Kerajaan tidak mengetahui sistem kehakiman Negara ini. Mahkamah Persekutuan adalah Mahkamah yang tertinggi di Negara ini, dan setelah perintah dikeluarkan oleh Mahkamah Persekutuan tidak ada lagi rayuan kemana-mana pihak apatah lagi apabila Felda turut kalah semasa membuat semakan di Mahkamah Persekutuan.


Felda hanya ada satu jalan sahaja lagi iaitu menjelaskan RM11 juta tersebut kepada peneroka-peneroka dan jika Felda gagal berbuat demikian peneroka-peneroka boleh mengambil tindakan pelaksanaan termasuklah tindakkan menggulung Felda atau tindakan menyitar Felda dan lain-lain tindakan sehingga Felda membuat bayaran.
Dr Shukri,
Kamu kena mengetahui bahawa peneroka-peneroka Felda adalah segolongan manusia yang telah memberikan pengorbanan kepada Negara, bahkan Felda melalui pengorbanan peneroka-peneroka menjadi penyumbang kedua kepada pendapatan Negara selepas Petronas.


Cuba pula kamu kaji dengan pemegang-pemegangan jawatan utama didalam Felda yang dikatakan memperolehi RM2 juta setahun, bandingkan dengan peneroka-peneroka Felda yang hanya mendapat RM1500.00 sebulan pendapatan kasar dan dibebankan dengan hutang antara RM60,000.00 hingga RM100,000.00.


90% lebih peneroka-peneroka Felda adalah orang Melayu, organisasi Felda sebagai suatu agensi Kerajaan adalah organisasi Melayu, maka kenapakah organisasi Melayu (Felda) sanggup menindas dan menipu peneroka-peneroka yang juga orang Melayu? Ketuanan Melayu ala-UMNO ini adalah penindas kepada masyarakat Melayu.


Akhirnya, saya cabar Dr Shukri untuk diadakan satu debat terbuka diadakan didalam mana-mana rancangan Felda termasuk didalam rancangan-rancangan Felda di Pulau Tawar iaitu kawasan DUN yang diwakili oleh Dr Shukri untuk mendebat isu Felda secara terbuka dan disaksikan oleh peneroka-peneroka Felda!
Dr Shukri,
Tidakkah anda telah dijemput oleh Peneroka-Peneroka Felda Kota Gelanggi 1 didalam kawasan Pilihanraya anda sendiri untuk menyelesaikan masalah hutang mereka yang sudah menjangkau RM90,000.00. Apakah yang anda buat?
Tidakkah anda diminta menyelesaikan isu geran tanah kepada peneroka-peneroka Felda Kota Gelanggi 4 yang sudah menjelaskan bayaran hutang mereka dan CAC sejak 14 tahun yang lampau tetapi hingga kini masih belum dikeluarkan geran tanah. Alhamdulillah, pihak saya telah merojok kepada Felda dan Felda telah memaklumkan bahawa pemperosesan geran sudah dihantar ke Pejabat Tanah Jerantut dan pihak saya sedang membuat follow-up dengan Pejabat Tanah Jerantut.
Harapkan YB kawasan Pulau Tawar? Tidur!

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


GM Mosquitoes: 'Cayman Islands Unreliable Model'

Posted: 10 Dec 2010 06:00 PM PST

By G Vinod, Free Malaysia Today

PETALING JAYA: The Malaysian public are in the best position to decide if the soon-to-be-released genetically modified (GM) mosquitoes is the most effective method to combat the dengue menace.

GeneWatch United Kingdom (UK), a non-profit group that monitors genetic engineering issues worldwide, however, said adequate information must be provided by Oxitec Limited, the producers of the GM mosquitoes.

Its director, Helen Wallace, said that Oxitec cannot use the Cayman Islands' project in 2007, which it touted as a success, as a model for the latest experiment. This is because the island did not have biosafety regulations in place to evaluate the effectiveness of the GM mosquitoes.

"The Cayman Islands is not even a member of the Aarhus Convention or Biosafety Protocol to the Convention on Biological Diversity which would require it to consult the public and produce an environmental risk assessment before releasing GM mosquitoes into the environment."Cayman Islands appears to have been used by Oxitec to bypass the regulatory requirements that apply in the US or the European Union (EU)," she said.

The Malaysian government is keenly promoting the GM mosquito project using the Cayman Islands as the model to justify the proposed release in stages of the GM mosquitioes into several parts of the country, saying that the Cayman project had managed to reduce the Aedes population by 80%.

Wallace, however, dismissed the figures, saying that there has been no documented proof to substantiate the claims by Oxitec.

"The company now says it is producing an environmental impact assessment following the Cayman Islands project, but nothing has been made public. It still has not addressed concerns over the impact of the long-term release of GM mosquitoes," she said.

Company making losses

Oxitec, which had been running at a loss since 2008, had thus far been evading scrutiny by the Malaysian public, said Wallace.

A check by FMT on the company's financial statement as of Dec 31, 2009, showed that it had suffered losses of 1,697,952 British pounds in 2009 and 1,712,994 pounds in 2008 (see table above).

Wallace said that it was clear that Oxitec was under tremendous pressure to commercialise its GM mosquito project to generate revenue and Malaysia must be wary.

"The company is losing about 1.7 million pounds annually. It needs to meet all the regulatory requirements first before it can begin marketing its product and is under pressure from investors keen to recoup their investments.

"As a business entity, it needs to keep generating new markets for its GM mosquitoes and developing countries are its primary targets," said Wallace.

Malaysia's National Biosafety Board (NBB) plans to release between 3,000 and 4,000 GM male mosquitoes in Bentong, Pahang and Alor Gajah, Malacca soon in a trial to suppress the Aedes population.

The progeny of the GM male mosquitoes die before they can hatch, thus preventing the spread of the deadly dengue virus. The move by the NBB has come under fire by several concerned groups, among them the Third World Network.

56 DUN Terima Bantuan Buku Sekolah Bernilai RM650 Ribu- MB Selangor

Posted: 10 Dec 2010 01:00 AM PST

KUALA LUMPUR 10 DIS : Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menegaskan kepentingan pendidikan bagi meningkatkan kehidupan rakyat Selangor dan membebaskan diri dari belenggu kemiskinan.

"Kerajaan Negeri prihatin terhadap keperluan mereka kerana kita merasakan pendidikan adalah salah satu dari usaha kerajaan melepaskan masyarakat dari kongkongan kemiskinan. Oleh itu kita sangat berminat untuk meningkatkan pendidikan kepada semua rakyat," jelasnya.

Menurut beliau, dasar itulah yang mendorong pelbagai bantuan dan program dilakukan oleh kerajaan negeri bagi membantu rakyat.

Beliau berkata demikian dalam majlis penyerahan buku latihan kepada pelajar sekolah di Negeri Selangor bagi sesi persekolahan tahun hadapan.

Sekumpulan lebih 70 pelajar sekolah rendah dan menengah dari keluarga kurang berkemampuan bersama Khalid di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah hari ini menerima bantuan buku dan kewangan bagi sesi persekolahan akan datang.


Kerajaan Negeri membelanjakan lebih RM650 ribu bagi membekalkan lebih sejuta naskah kepada semua 56 Dewan Undangan Negeri(DUN) termasuk kawasan parlimen tanpa mengira parti politik kepada pelajar kurang berkemampuan.

Difahamkan setiap pelajar menerima 20 buah buku latihan yang akan digunakan mereka pada sesi persekolahan akan datang sekaligus mengurangkan beban keluarga mereka.

Turut hadir ialah Exco Negeri Dr Xavier Jayakumar dan Yaakob Sapari serta ADUN Selangor iaitu Dr Nasir Hashim, Amiruddin Shari dan Yunus Khairi.

Khalid turut mengumumkan pembinaan insitut vokasional baru bagi memperkembangkan lagi industri dan membekal pekerja mahir beraliran vokasional dalam industri di negeri ini.

Ia merupakan pilihan kepada pelajar yang berminat melanjutkan pelajaran dalam bidang vokasional selepas peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia(SPM).

"Kerajaan Negeri juga akan merancakkan pembinaan institut vokasional untuk melatih mereka yang walaupun boleh masuk universiti tapi berminat dalam pelajaran berbentuk kemahiran.

Khalid turut berbangga dengan pencapaian negeri Selangor yang melahirkan lebih 30 ribu graduan dari ijazah setiap tahun dari lebih 30 institusi pengajian tinggi awam dan swasta di negeri ini.

Justeru beliau bertekad bagi menambah lagi bilangan graduan bagi memajukan negeri Selangor melahirkan pelajar berkelulusan tinggi, bermotivasi dan berdaya saing dalam pasaran kerja.

"Oleh itu kita mahukan semua anak-anak kita sekarang mempunyai tempat belajar sehingga ke Universiti dan program kedua kita nak galakkan ialah kelas tuisyen supaya dapat pelajaran tambahan dan dapat keputusan baik supaya dapat memasuki universiti," ujarnya.

Sementara itu, Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin Dr Xavier Jayakumar meminta semua ADUN memantau masalah yang dihadapi oleh penduduk bandar yang ditekan berikutan peningkatan kos Petrol dan Diesel.

Beliau mengumumkan bahawa Kerajaan Negeri bersedia memberi subsidi bas sekolah seperti yang diberikan pada kepada pekerja ladang.

"Kemiskinan dalam bandar makin meningkat, Kita minta ADUN prihatin dengan keadaan di bandar sebab tambang bas sekolah ini meningkat seiring dengan peningkatan harga petrol dan diesel. Saya minta ADUN perhatikan betul-betul supaya kita boleh bagi subsidi kepada mereka yang berpendapatan rendah sekali di dalam kawasan," katanya.


Sumber: TVSNEWS

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Umno-BN Takut Kuasa Mahasiswa Tahan Tiga Pemimpin Pelajar

Posted: 10 Dec 2010 12:05 AM PST

tahanPUTRAJAYA 10 Dis - Tidak mampu berdepan dengan desakan golongan mahasiswa yang membantah kenaikan harga minyak, gas dan gula, kerajaan Umno-BN bertindak menangkap tiga daripada kira-kira 100 pelajar universiti yang berhimpun di depan Pejabat Perdana Menteri bagi menyerahkan memorandum kepada Datuk Seri Najib Razak tengahari tadi.

Setiausaha Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Mohd Ridzuan Othman, pemimpin Gabungan Mahasiswa Islam Semalaysia (Gamis), Ahmad Shukri Abdul Razak, serta pelajar Universiti Malaya, Mohd Shahruldeen Ahmad Rosli ditahan selepas mereka menyertai perhimpunan di luar Masjid Putrajaya menuju ke Jabatan Perdana Menteri (JPM).

Sambil memakai pakaian serba hitam kumpulan pelajat tersebut melaungkan slogan "Kuasa Mahasiswa" ketika berkumpul di hadapan masjid di Putrajaya itu.

Pihak polis bagaimanapun memberi amaran supaya mereka bersurai atau mengambil risiko ditangkap.

Bagaimanapun setelah berunding pihak polis membenarkan lima wakil pelajar menuju ke JPM untuk menyerahkan memorandum mereka.

Golongan mahasiswa membantah serta merasa kesal terhadap tindakan kerajaan Umno-BN yang menaikkan harga 4 dalam 1 barangan keperluan rakyat minggu lalu.

Mereka mendesak gaji menteri disemak semula dan dikurangkan bagi mengurangkan kos pengurusan dan perkhidmatan awam serta menuntut dikembalikan semula subsidi barangan yang telah dipotong termasuk penurunan harga barangan asas.

Memorandum diserahkan oleh presiden Gamis Ahmad Syazwan Hassan kepada wakil JPM Datuk Abdul Moin Omar.

Kenaikan itu melibatkan kenaikan harga petrol RON95 sebanyak 5 sen menjadi RM1.90, diesel naik 5 sen menjadi RM1.80 sen, gas pula naik 5 sen menjadi RM1.90 sen sekilogram dan gula juga naik 20 sen menjadi RM2.10 sen.

Ridzuan ditahan ketika meminta kebenaran berucap setelah menyerahkan memorandum tersebut pada kira-kira pukul 2.15 petang.

Ridzuan dan Shukri di bawa ke ibu pejabat polis (IPD) Putrajaya sementara Mohd Shahruldeen ditahan di hadapan IPD Putrajaya.


Sumber: Suara Keadilan

Pemilihan 'Satu Anggota Satu Undi' Hasilkan Pimpinan Berkaliber, Kurangkan Politik Wang

Posted: 10 Dec 2010 12:00 AM PST

IMG_4175PETALING JAYA 10 Dis - Keputusan Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) untuk melaksanakan sistem 'satu anggota satu undi' dalam Pemilihan 2010 adalah langkah yang tepat yang telah menghasilkan barisan pimpinan yang berkualiti serta mengurangkan risiko berleluasanya buadaya politik wang seperti parti politik lain di negara ini.

Demi membuktikan KEADILAN sebagai sebuah parti masa depan sisten tersebut diteruskan walaupun berdepan dengan persaingan yang berpanjangan untuk merebut pelbagai jawatan dalam parti.

Pengarah Komunikasi KEADILAN Nik Nazmi Nik Ahmad berkata parti mengambil risiko ini sekarang meskipun wujud kemungkinan persepsi negatif pengundi selepas kempen serangan Umno-BN untuk memanipulasi pemilihan.

"Sebelum in, KEADILAN telah membuat satu lagi keputusan berani. Pada tahun 1999, konsep parti pelbagai kaum yang benar-benar mewakili semua rakyat Malaysia dilihat berisiko, namun KEADILAN tetap istiqamah dan pendekatan ini menyumbang kepada kejayaan pada Pilihan Raya Umum ke-12 dan pembentukan Pakatan Rakyat.

"Keputusan melalui proses pemilihan langsung telah terbukti keputusan yang baik apabila lebih ramai pimpinan wanita dan muda mendapat tempat di peringkat nasional dan cabang seluruh negara.

"Kami yakin dengan kematangan rakyat dan KEADILAN mempunyai kebolehan untuk bertindak berdasarkan kematangan ini," kata Nik Nazmi dalam kenyataannya hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai respons kepada soalselidik yang baru dijalankan oleh Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya UM yang menyatakan terdapat kesan negatif hasil daripada proses pemilihan parti yang berlangsung baru-baru ini.

"Sebenarnya hasil kajian soalselidik itu yang dijalankan menjelang pemilihan parti telah dibentangkan kepada pimpinan KEADILAN beberapa minggu sebelum disampaikan kepada media.

"KEADILAN merupakan parti yang memimpin budaya politik baru di Malaysia.

"Kekuatan KEADILAN datangnya daripada rakyat dan kami akan terus berusaha untuk terus memantapkan KEADILAN agar rakyat Malaysia mendapat parti politik yang terbaik. Justeru kami mengalu-alukan sebarang kritikan membina dan pandangan dengan hati yang terbuka.

"KEADILAN akan memulakan siri kempen di peringkat nasional untuk kembali menengahkan keadilan sosial dan permasalahan rakyat dalam wacana politik Malaysia," jelas beliau lagi.


Sumber: Suara Keadilan

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


PAKATAN SYAITAN BERMULA!

Posted: 10 Dec 2010 01:13 AM PST

(Pakatan Syaitan mahu merampas Putrajaya dengan apa cara sekalipun)

Salam 2 all.

Tidak berapa lama dahulu, teman ada menulis tentang satu Pakatan Syaitan yang dibuat oleh pucuk pimpinan PKR-DAP tanpa pengetahuan PAS, dan ramai kepimpinan dan ahli PKR sendiri. Antara lain teman sebut Pakatan Syaitan itu antaranya ialah:

1. Kepimpinan DAP akan diberi kuasa autonomi untuk memerintah Pulau Pinang;

2. Kepimpinan DAP akan diberi jawatan Timbalan Perdana Menteri;

3. DAP akan diberi kuasa memerintah dan menjadi Menteri Besar di Perak dan Negeri Sembilan selain terus memegang kerusi Ketua Menteri Pulau Pinang; juga beberapa kerusi Exco termasuk Exco agama akan diberikan kepada wakil rakyat DAP berbangsa Melayu;

4. Bagi maksud itu, DAP akan memasang strategi meletakkan beberapa calon berbangsa Melayu kerana bagi jawatan Menteri Besar, Perlembagaan negeri-negeri jelas memperuntukkan hanya mereka yang berbangsa Melayu boleh dilantik menjadi Menteri Besar;

5. Strategi awal ialah untuk juga meletakkan beberapa calon Melayu untuk bertanding dikawasan selamat bagi kerusi Parlimen untuk membolehkan jawatan Timbalan Perdana Menteri diberikan terlebih dahulu kepada calon DAP Melayu untuk mengelakkan sensitiviti bangsa Melayu bergolak jika Pakatan Pembangkang memerintah. Hanya setelah keadaan reda dan mereka telah menguasai jentera dan institusi Kerajaan Persekutuan barulah Kitsiang akan ditabal sebagai Timbalan Perdana Menteri.

Walaupun pada awalnya mereka bukan sahaja menafikan pendedahan Pakatan Syaitan itu, malah memaki hamun teman dengan pelbagai makian (tanpa menjawab isu yang teman bangkitkan), akhirnya beberapa fakta yang mula berlaku menunjukkan apa yang teman sebut itu adalah benar.

Jelas daripada kenyataan Anwar pemimpin anugerah tuhan yang tanpa berselindung lagi mengisytiharkan wahyu bahawa jika Pakatan Pembangkang menang maka Kitsiang akan dilantik menjadi Timbalan Perdana Menteri. Walaupun dibantah oleh kepimpinan PAS, malah Ketua Dewan Ulama' Dato' Harun Taib mengherdik Anwar kerana tidak menghormati kepimpinan Pakatan dengan membuat keputusan yang belum pun dibincangkan, namun pemimpin anugerah tuhan itu berkeras dengan rancangan mahu melantik Kitsiang sebagai TPM. Ianya suatu penghinaan kepada kepimpinan PAS khususnya YB Tuan Guru Haji Hadi yang kelihatan saperti dibakulsampahkan oleh pemimpin anugerah tuhan ini!

Terbaru DAP Selangor juga telah menyusun strategi dengan melantik Melayu kedalam Jawatankuasa DAP Negeri Selangor. Ean Yong Hian Wah, Setiausaha baru DAP Selangor membuat kenyataan tadi bahawa "lima ahli jawatankuasa baru yang dilantik adalah Azman Masri (ahli majlis Majlis Daerah Sabak Bernam (MDSB), Ganabatirau Veraman (peguam, aktivis dan ahli majlis Majlis Bandaraya Shah Alam dan bekas tahanan ISA), Lee Kee Hiong (ahli majllis Majlis Perbandaran Kajang), Ang Leng Kiat (ahli majlis Majlis Bandaraya Shah Alam) dan Lwi Kian Keong (ahli majlis Majlis Perbandaran Sepang)".

Dalam memasang strategi ini, kepimpinan DAP-PKR akan berkokok menyatakan DAP adalah parti multi-etnik yang sedang melakukan perubahan dan reformasi. Mereka sudah bersedia membuka pintu untuk bukan Cina khususnya Melayu menyertai dan menganggotai parti DAP dan akan diberi ruang dan peluang memegang jawatan tinggi termasuk menjadi calon pilihanraya. Mereka akan berkokok inilah sinar baru politik tanpa perkauman, walaupun merekalah sebenarnya bapak segala cauvinis dan rasis sejarah negara pernah lihat.

Selanjutnya mereka akan korbankan beberapa pimpinan kanan DAP berbangsa Cina kononnya untuk memberikan laluan kepada muka baru termasuk dari kalangan Melayu. Mereka akan dakwa ini adalah bukti serius mereka untuk mengetengahkan bangsa selain Cina terutamanya Melayu, sehingga mereka sanggup mengenepikan pimpinan Cina yang sudah lebih senior dan veteran.

Dan yang paling canggih mereka sudah atur beberapa pak jangoat untuk mengiyakan dan mena'amkan apa yang mereka lakukan. Mike semua jangan terkejut kalau ada pak jangoat yang yang mengembik mengalu-alukan transformasi DAP ini dan bukti bahawa DAP sudah berubah. Yang tidak berubahnya kata mereka ialah UMNO dan BN. DAP sudah insaf sejak menerima tarbiyyah dari pak jangoat-pak jangoat. Maka nanti bertakbirlah para pak jangoat mengusung calon DAP dalam pilihanraya nanti.

Teman berharap mike semua, khususnya umat Islam bangsa Melayu, agar tidak termakan dengan sandiawara terbaru ini. Janganlah kelak nanti kerana keghairahan melampau kita untuk memahkotakan diri di Putarajaya, akhirnya nanti kita yang rugi ternganga kosong.

Nampak gaya kepimpinan DAP telah mula mengatur strategi untuk memenuhi Pakatan Syaitan itu. Teman mendedahkan ini kerana berharap para pak jangoat semua yang terkilau bak kalkatu dengan cahaya mahkota Putrajaya supaya jangan esok bila dah terjadi baru nak ternganga mulut melopong. Ingatlah pesan ALLAH bahawa kafir sentiasa tidak redho dengan kita umat Islam dan sentiasa mereka mencari jalan dan strategi untuk merosakkan kita, "walan tardho ankal yahuudu walan nasooro hatta tat tabi'a millatahum; sesungguhnya Yahudi & Nasara (golongan kafir) sekali-kali tidak redho dengan kamu selama-lamanya sehinggalah kamu mengikut kehidupan mereka- Al Baqarah: 120".

Terbaru teman mendapat maklumat Pakatan Syaitan diantara kepimpinan PKR dan DAP telah memutuskan untuk sabotaj pilhanraya umum akan datang. Dalam perbincangan sulit yang diadakan baru-baru ini, mereka membuat keputusan sekiranya YDP Agong membubarkan Parlimen dan mengisytiharkan Pilihanraya Umum Ke 13, maka mereka akan melakukan beberapa perkara.

Apakah yang akan mereka lakukan? Apa rancangan mereka? Insyallah teman akan dedahkan dalam masa terdekat ini tentang Pakatan Syaitan ini yang sedang merancang satu Pakatan Luar Tabi'i - atau singkatannya PALAT!

Adios amigos, grasias senor & senorita.

Zulkifli Bin Noordin
Jumaat
03 Muharram 1432
10 Disember 2010

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Surat Terbuka Kedua Kepada Tan Sri Ismail Omar

Posted: 10 Dec 2010 05:15 PM PST

Kepada,

YDH Tan Sri Haji Ismail bin Haji Omar IGP,
Ketua Polis Negara,
Polis Di-Raja Malaysia,
Bukit Aman,
50560 Kuala Lumpur.

10hb.Disember 2010

YDH Tan Sri,

JAWAPAN KDN MENGENAI INSIDEN MATA-LEBAM.

Assalamualaikum wbt.,Semoga YDH Tan Sri dalam sihat walfiat.

2. Izinkan saya dengan segala hurmatnya merujuk kepada jawapan YB Menteri Dalam Negeri bertarikh 2.12.2010 kepada persoalan yang ditimbulkan di-Parlimen oleh YB Lim Kit Siang berkaitan isu diatas.

3. Saya menarik perhatian Tan Sri kepada petikan jawapan tersebut; "Pihak PDRM telah membuat semakan keatas penyiasatan yang melibatkan Dato Seri Anwar Ibrahim dalam kes serangan mata-lebam pada 1998.Tiada apa apa keterangan yang boleh menunjukkan berlakunya keterangan palsu dalam penyiasatan tersebut".Saya memohon maaf kerana terpaksa menyatakan pendapat saya, bahawa pendirian yang PDRM ambil dalam menyediakan jawapan tersebut adalah jauh berbeza,malahan bertentangan dengan pendirian PDRM, ketika menangani siasatan insiden ini pada 1998.Saya wajar menegaskan bahawa pendirian PDRM ketika itu, adalah untuk menjalankan siasatan "without fear or favour;leaving no stone unturned;and to get it over with as soon as possible" dan tidak ada sebarang "cover-up" untuk sesiapa pun.Namun begitu pendirian kali ini nampaknya cenderong kepada melindungi orang-orang tertentu.

4. Saya berharap pendirian sedemikian yang Tan Sri ambil dalam penyediaan jawapan diatas adalah terbatas yang disebabkan oleh kekurangan bahan rujukan yang sepatutnya berada dalam kertas siasatan kes mata-lebam tersebut. Pada ketika penyiasatan kes ini lagi, beberapa dokumen penting dalam kertas siasatan itu, pernah dihilangkan ketika ditangan Peguam Negara dan kami terpaksa menggantikannya dengan salinan pendua.Malah keseluruhan kertas siasatan berkenaan pernah "dihilangkan" sementara, selama lebih kurang 3 minggu diatara 30.10.1998 hingga 20.11.1998 sepertimana yang saya jelaskan dalam perenggan 16 Surat Terbuka saya kepada Tan Sri pada 22.11.2010. Tidak hairan jika berlaku kekurangan kandungan kertas siasatan itu, kerana ianya tersorok lama di-Jabatan Peguam Negara.

5. Sebelum saya pergi kepada isu pokok surat ini,izinkan saya menegaskan bahawa diari penyiasatan saya dalam kes ini adalah dibuat "as and when the events unfolded", sama-ada yang saya rakamkan secara detail atau sekadar mencatitkan perkara mustahak setakat membolehkan saya menyegarkan ingatan saya kepada peristiwa berkenaan.Seperti apa yang kita pernah diajar di-Maktab KKB dahulu, "you see..you recognize;you read..you will know;if you write…you will remember for ever.".Saya juga ada merakamkan perkara-perkara penting dalam perharian rasmi (official diary) khususnya bagi memelihara kerahsiaan identity individu dan maklumat penting yang saya terima berkaitan siasatan kes ini. Selain daripada diari penyiasatan tersebut saya telah menyediakan summary of evidence dalam minit-minit bertarikh 15.10.1998, 29.10.1998 dan 27.1.1999 yang saya jadikan sebahagian daripada diari penyiasatan, kesemuanya diedarkan mengikut prosidur edaran kertas siasatan,kepada Peguam Negara.Jika terdapat rakaman diari atau minit saya yang palsu atau tidak benar,sudah lama saya telah dikenakan tindakan Mahkamah.

6. Apabila PDRM baru-baru ini menyatakan, "Tiada apa apa keterangan yang boleh menunjukkan berlakunya keterangan palsu dalam penyiasatan ini",persoalan yang muncul secara spontan ialah;bagaimana dan dimanakah hendak disorokkan sebanyak tiga(3) laporan perubatan yang telah dipalsukan dalam siasatan tersebut?.Malah dua(2) daripada tiga laporan berkenaan telah dikemukakan dan dipertimbangkan dalam prosiding Suruhanjaya Di Raja menyiasat insiden mata-lebam ini pada tahun 1999,dan laporan Suruhanjaya diistiharkan dokumen public.Laporan-laporan ini pula bukannya sekadar satu atau dua muka surat yang boleh terlepas pandang. Ketiga-tiga laporan ini berjumlah enam puloh lima(65) muka surat kesemuanya.Selain itu ketiga-tiga laporan berkenaan telah saya edarkan kepada;

YAB Perdana Menteri sendiri pada 19.2.2009.
YA Bhg.Pengerusi Lembaga Penasihat SPRM pada 15.4.2009 dan 7.5.2009
Ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Pengarah Hospital Kuala Lumpur dan Presiden Malaysian Medical Association pada 7.5.2009.
Peguam Cara Negara menerusi salinan laporan 15.4.2009 dan 7.5.2009.

6.1. Saya percaya Tan Sri masih ingat,bilamana satu helai surat sahaja,bertarikh 21.9.1953 yang ditanda tangani oleh seorang Pemangku Setia Usaha Kerajaan Negeri, menjadi antara sebab utama,maruah dan kedaulatan Negara tercemar apabila kita terpaksa menyerahkan Pulau Batu Putih (Pedra Branca) kepada Singapura.Bayangkanlah apa yang boleh enam puloh lima (65) muka surat dokumen yang dipalsukan atas arahan Peguam Negara-Peguam Negara, boleh lakukan terhadap Sistem Keadilan Jenayah kita.

7. Saya turut yakin Tan Sri mahir dengan case laws berkaitan pemalsuan.Setiap pemalsuan itu adalah dilakukan secara "deliberate".Tidak ada pemalsuan yang sebegini banyak dilakukan secara tidak sengaja.Saya ingin menegaskan bahawa ketiga-tiga laporan perubatan yang dipalsukan itu dilakukan dengan perancangan, persediaan dan perlaksanaannya dilakukan secara deliberate bagi memenuhi motif-motif yang jelas.Diary penyiasatan saya dan minit-minit berkaitan boleh membantu mengenalpasti sequent of events pemalsuan-pemalsuan ini.

8. Jika saya yang menjelaskan motif-motif pemalsuan itu dilakukan,mungkin ada pihak yang akan mempertikaikannya atau mungkin ada yang akan mengatakan saya melampau atau bias.Untuk menjauhi tanggapan khilaf sedemikian,apa kata saya jemput Tan Sri menilai sendiri dengan merujuk kepada penemuan Ahli Suruhanjaya Di-Raja Tersebut yang bijaksana, dirakamkan dalam Laporan Volume 1,PART TWO,Item 2 "OVERVIEW" perenggan 2.1.Komen Suruhanjaya ini dibuat berkaitan Press Statement Peguam Negara bertarikh 5.1.1999 yang ditanda tangan sendiri oleh Tan Sri Mohtar Abdullah (Allahyarham TSMA) khususnya muka surat 5 Press Statement tersebut:-

:Quote:( 6 baris terakhir muka surat 5 "Overview")

"Quite simply,this passage meant that Dato Seri Anwar Ibrahim(DSA)had made untrue allegations about several injuries sustained by him but more to the point that it had been proved,to the satisfaction of the Honourable the Attorney General,that more than one Police Officer was involved in causing other injuries on certain parts of DSA's body" ( penekanan saya kepada perkataan dalam "bold & italic").Unquote.

8.1. Perkara dalam 2nd limb,quotation diatas yang menyebabkan pertembungan "head-on" antara Tan Sri Abdul Gani Patail(TSGP) dengan saya.Jika saya sebutkan nama-nama pegawai tinggi Polis dan berapa jumlahnya yang TSGP katakan beliau ada kuasa untuk menuduh dan atas kesalahan apa berkaitan insiden mata-lebam ini,mungkin saya akan dianggap sebagai seorang penghasut atau batu api. Tiada faedah untuk saya memainkan script usang ini.Bagaimanapun untuk makluman Tan Sri ,pada ketika saya dipanggil memberi keterangan oleh pihak SPRM bulan July 2008 itu,saya disoal juga mengenai "sikap tidak sopan" saya ini.Mungkin ianya tidak penting tetapi sekadar untuk Tan Sri membuat verifikasi jika relevan.

9. Dalam prosiding Suruhanjaya DiRaja tersebut yang diadakan diantara 22.2.1999 dan 4.3.1999,dua laporan pakar dalam persoalan ini,yang disediakan oleh Dr.Rahman Yusof masing-masing yang diarahkan oleh TSGP pada 26.10.1998 dan satu lagi yang diarahkan oleh Allahyarham TSMA,yang dipercayai disediakan diantara 14.12.1998 dan 21.12.1998 (Ekshibit A9) telah dikemukakan dan diteliti oleh Suruhanjaya. Perkara ini dirakamkan dalam Volume 1,PART FOUR,Item 4(B) The Medical Evidence,perenggan 4.11 dan 4.12.

9.1. Saya mendapat faham pendedahan dalam prosiding ini telah membuat Allahyarham TSMA merasa cemas.Diberitakan beliau tidak tahu TSGP telah lebih awal melantik Dr.Rahman menyediakan laporan pada 26.10.1998. Allahyarham juga dikatakan tidak diberitahu mengenai latar belakang Dr.Rahman sepertimana yang saya telah jelaskan kepada TSGP.Saya turut percaya sekiranya Allahyarham TSMA diberitahu mengenai kedua perkara ini,tidak mungkin beliau akan melantik Dr.Rahman buat kali kedua oleh kerana sebarang pemalsuan yang dilakukan akan mudah dikesan kerana semua aktibiti siasatan ini dirakamkan secara ketat oleh Pasukan Penyiasat.

9.2. Saya kemudiannya diberitahu ,TSGP telah memainkan peranannya dibelakang tabir untuk cuba "membetulkan" keadaan.Apa yang boleh saya sahkan ialah Dr.Rahman sendiri memohon, malah merayu kepada pembantu-pembantu saya untuk mendapat kerjasama saya memasukkan laporan ketiga pula untuk "neutralize" laporan pertama bertarikh 26.10.1998 dan laporan kedua sepertimana Ekshibit 9,yang saya tolak.

10. Perkara yang sangat penting yang saya harapkan Tan Sri mengambil perhatian ialah;

10.1. Dalam prosiding Suruhanjaya DiRaja tersebut,dua laporan Dr.Rahman yang diarahkan oleh Allahyarham TSMA dan TSGP telah dikemukakan; sepertimana disebut dalam perenggan 9 diatas.

10.2. Apabila laporan Suruhanjaya tersebut lengkap dicetak dan dipersembahkan kepada SPB Yang Di Pertuan Agong,dan kemudiannya diistiharkan sebagai dokumen public,didapati laporan Dr.Rahman yang diarahkan oleh TSGP tidak ada dalam laporan tersebut.Bagaimanapun laporan yang diarahkan oleh Allahyarham TSMA ada sepertimana Ekshibit A9.

10.3. Untuk berlaku adil kepada TSGP,saya tiada maklumat mengatakan yang beliau ada peranan sehingga menyebabkan laporan yang beliau arahkan itu digugurkan daripada laporan Suruhanjaya tersebut.Bagaimanapun saya tidak akan terkejut jika beliau terlibat,oleh kerana orang lain tiada mempunyai kepentingan berkaitan laporan ini.Pun begitu saya tidak bimbang dengan ketiadaan dokumen tersebut dalam laporan Suruhanjaya, oleh kerana salinan-salinanya adalah dalam kawalan dan rakaman mengenai pembikinan laporan ini, dalam diari penyiasatan saya adalah lengkap dan jelas.

10.4. Apa yang patut dibimbangkan ialah;jika laporan penting sepertimana rekod prosiding Suruhanjaya Di-Raja ini,yang akan dipersembahkan kepada SPB Yang Di Pertuan Agong, pun boleh dimanipulasikan,maka bayangkan apa yang boleh dilakukan terhadap rekod siasatan melibatkan rakyat biasa.

11. Saya berharap Tan Sri akan menimbangkan semula pendirian yang PDRM ambil dalam isu ini.Perkara mantan IGP,TSRN mengaku bersalah dan mengambil tanggung-jawab dan melalui hukuman yang dikenakan keatasnya, TIDAK sepatutnya diungkit lagi.Perkara yang patut dititikberatkan ialah mengenai pemalsuan-pemalsuan yang dilakukan dalam penyiasatan mata-lebam ini,dan pemalsuan-pemalsuan serta penipuan-penipuan yang dilakukan susulan dari itu dan/atau yang berkaitan dengannya dan mengenalpasti siapa pemain-pemain utamanya.Keterangan mengenainya baik keterangan direct mahupun circumstancial adalah jelas.Saya percaya Tan Sri turut sedar bahawa tidak ada pihak yang mempunyai kuasa untuk indemnify mana-mana individu daripada criminal liability.

11.1. Tidak salah untuk saya membawa ingatan Tan Sri kepada Januari 1999, dimana kesan daripada pemalsuan dan penipuan yang terkandung dalam Press Statement Peguam Negara bertarikh 5.1.1999 telah membawa PDRM to the brink of collapse. Betapa masyarakat memandang rendah dan hinanya kita ketika itu,sehinggakan timbul cakap-cakap yang orang luar dari kalangan PTD pula akan mengambil alih jawatan Ketua Polis Negara,seolah-olah dalam PDRM tidak ada orang yang layak atau mampu memimpin pasukan.Saya percaya Tan Sri juga ingat situasi ini dan tentunya tahu orang-orang yang terlibat dan bersubahat membawa kita kepada situasi itu.Saya berharap sejarah ini tidak berulang.

12. Apa pun,saya serahkan kepada kebijaksanaan Tan Sri untuk membuat keputusan yang terbaik untuk PDRM dan adil untuk semua pihak.Bagaimanpun saya memelihara hak saya, untuk menyambung atau menghentikan setakat ini sahaja, persuratan berkaitan perkara dalam persoalan ini atau perkara yang berkaitan dengannya.

Salam sejahtera dan selamat maju jaya.Wassalam.

Yang benar,

(Mat Zain bin Ibrahim)

10hb.Disember 2010

Hak Asasi:Najib Amal Kukubesi Ala-Mahathir

Posted: 10 Dec 2010 01:25 AM PST

Dari TV Selangor

Sikap kerajaan Umno-Barisan Nasional(BN) yang tidak mengendahkan hari hak asasi sedunia yang disambut hari ini membuktikan pemerintahan kukubesi ala-Mahathir kini merupakan modus operandi di bawah pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali dalam kenyataannya hari ini berkata laporan hak asasi yang dikeluarkan oleh Suara Rakyat Malaysia (Suaram) semalam, mengesahkan kongkongan yang terus mencengkam kebebasan rakyat Malaysia oleh rejim penguasa.

“Merenung situasi dalam negara, kita menyambut hari yang penting ini dalam keadaan yang suram apabila kurang seminggu yang lepas, rakyat dipukul, disembur dengan air asid dan ditangkap hanya kerana berhimpun secara aman untuk menyuarakan isi hati dan protes terhadap syarikat kroni Umno-BN, Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS).

“Pihak polis juga digunakan untuk menyekat kebebasan rakyat yang asas – iaitu hak untuk berhimpun yang mana sepatutnya undang-undang dan peraturan seharusnya memihak kepada kebenaran dan keadilan,” kata Azmin yang juga Ahli Parlimen Gombak.

Ujarnya lagi, dalam sejarah moden, setiap negara yang dikuasai oleh rejim yang angkuh, rakyat pasti bangkit melawan undang-undang yang zalim dan menindas.

“Apa yang berlaku di negara kita, undang-undang diguna untuk mempertahankan kelompok penguasa dan golongan elit tetapi pada masa yang sama, terus menindas dan mengongkong kebebasan rakyat. Ini merupakan cabaran besar kepada rakyat dan para pejuang demokrasi,” ujar beliau.

Oleh itu kata Azmin, beliau menyeru supaya rakyat mengimbau kembali mutiara kata dari Widji Tukul dalam salah sebuah sajaknya yang terkenal berjudul 'Peringatan' yang berbunyi;

Apabila usul ditolak tanpa ditimbang

Suara dibungkam kritik dilarang tanpa alasan

Dituduh subversif dan mengganggu keamanan

Maka hanya ada satu kata: lawan!

Protes Naik Harga, Tiga Siswa Ditahan

Posted: 10 Dec 2010 01:20 AM PST

Dari Malaysiakini

Tiga pemimpin siswa ditahan selepas mereka menyertai perhimpunan di luar Masjid Putrajaya untuk menyerahkan memorandum kepada Jabatan Perdana Menteri (JPM) kerana membantah kenaikan harga minyak, gas dan gula minggu lalu.Mereka yang ditahan itu ialah setiausaha Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM), Mohd Ridzuan Othman, pemimpin Gabungan Mahasiswa Islam Semalaysia (Gamis), Ahmad Shukri Abdul Razak, serta pelajar Universiti Malaya, Mohd Shahruldeen Ahmad Rosli.

Ketiga-tiganya adalah sebahagian daripada 100 pelajar yang berhimpun di situ.

Kumpulan pelajar yang memakai baju berwarna hitam itu turut menjerikkan slogan-slogan seperti “Kuasa Mahasiswa” ketika berkumpul di hadapan masjid di Putrajaya itu.
Bagaimanapun, kira-kira lima anggota polis menemui mereka dan meminta mereka bersurai.

Seorang anggota polis memberitahu mereka tidak boleh berkumpul di situ atau mereka akan ditangkap.

Setelah berunding seketika, anggota polis membenarkan lima wakil pelajar tersebut menuju ke JPM yang terletak berhampiran masjid tersebut, untuk menyerahkan memorandum mereka.

Dalam memorandum berkenaan, kumpulan mahasiswa itu menyuarakan rasa kesal dan kecewa terhadap kenaikan harga barangan baru-baru ini.

Minggu lalu, kerajaan mengumumkan kenaikkan harga petrol RON95 sebanyak 5 sen menjadi RM1.90, diesel naik 5 sen menjadi RM1.80 sen, gas pula naik 5 sen menjadi RM1.90 sen sekilogram dan gula juga naik 20 sen menjadi RM2.10 sen. Semua kenaikan itu dibuat di sebalik jaminan kerajaan bahawa tiada kenaikan harga untuk tahun ini.

Selepas menyerahkan memorandum tersebut pada kira-kira jam 2.15 petang, polis mengarahkan mahasiswa berkenaan bersurai.

Ketika itu, Ridzuan kelihatan bercakap dengan anggota polis di situ, difaham dia meminta kebenaran untuk berucap, tetapi dia ditahan dan dibawa menaiki sebuah kenderaan pacuan empat roda.

Ridzuan dan Shukri kini ditahan di ibupejabat polis (IPD) Putrajaya. Mohd Shahruldeen pula ditahan di hadapan IPD Putrajaya.

Dalam memorandum empat muka surat itu juga, mereka mendesak agar gaji menteri dikaji semula dan dikurangkan bagi mengurang kos pengurusan dan perkhidmatan awam.

Mereka juga menuntut agar kerajaan mengembalikan semula subsidi barangan yang telah dipotong serta menurunkan harga barangan asas (kawalan) bagi kemudahan rakyat.

Memorandum tersebut diserahkan oleh presiden Gamis Ahmad Syazwan Hassan kepada wakil dari Jabatan Perdana Menteri Datuk Abdul Moin Omar di pintu masuk JPM.

Ahmad Syazwan turut diiringi oleh pengerusi dan setiausaha SMM Shazni Munir Mohd Ithnin dan Mohd Ridzuan menyerahkan memorandum tersebut.

Sewaktu menerima memorandum tersebut, Abdul Moin memberitahu mereka bahawa beliau akan memajukan memorandum tersebut kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

BN’s Election Gimmick, Ketuanan Issue And Racial Politics

Posted: 10 Dec 2010 01:17 AM PST

Ihsan Malaysiakini

Pendedahan: Ahli Umno Peroleh Projek RM2 Bilion Dari KEMENTAH

Posted: 09 Dec 2010 08:17 PM PST

Dari TV Selangor

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mendedahkan tindakan kerajaan Umno-Barisan Nasional(BN) memberikan projek-projek lumayan Kementerian Pertahanan berjumlah lebih RM2 bilion kepada seorang dua individu.

Beliau berkata tindakan itu membuktikan Umno hanya menggunakan slogan Ketuanan Melayu untuk memperkayakan kroni.

Anwar berkata sejak tahun 2008, seorang individu bernama Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal percayai dari Umno Bukit Gantang Perak telah diberikan pelbagai tender berjumlah RM2 bilion.

“Ada tender yang dikeluarkan, tender terhad sejak 2008 yang diberikan kepada dua orang. Sebanyak 16 syarikat bumiputera dipelawa tetapi kebanyakan syarikat itu, seperti dokumen yang terdapat di tangan saya. ‘Suruhanjaya Syarikat Malaysia sebenarnya dipunyai oleh satu orang.

“Jadi ada seolah satu pakatan di peringkat tertinggi kementerian pertahanan dengan satu dua orang tokoh Umno atas nama Melayu. Jadi Melayu ini, ketuanan Melayu ini hanya menguntungkan dua tiga orang dan lain itu pasukan sorak menyokong mereka.

“Saya bagi contoh berdasarkan bukti mengapa kementerian sering mengelak mengadakan tender terbuka. Mengapa 16 syarikat ini sahaja dipelawa sedangkan banyak lagi syarikat bumiputera yang cukup kelayakan memenuhi kriteria yang harus diajak untuk bersama,” kata Ahli Parlimen Permatang Pauh itu.

Datuk Seri Anwar menunjukkan dokumen-dokumen berkaitan untuk membuktikan bahawa tender-tender Kementerian Pertahanan diberikan kepada kroni Umno itu berkenaan dengan sewenang-sewenang-wenangnya.

“Ada syarikat, Gahmata Sajian Sdn Bhd penswastaan perkhidmatan katering Angkatan Tentera Malaysia bagi kawasan Sabah, Sarawak dan Labuan nilai RM 800 juta dipunyai oleh seorang bernama Syed Abu Hussin tanpa tender runding terus dari Mindeft.

“Kemudian diberi satu lagi syarikat. Nama lain. Namanya Komatra Sajian Sdn Bhd, penswastaan perkhidmatan katering Angkatan Tentera bagi zon Utara dan Timur Semenanjung. Nilai RM 600 Juta.

“GPB COrporation Sdn Bhd kontrak 1 Jan 2009 nilai RM 300 juta ringgit. Tuan Punya, dan alamat daftar pun sama No 10 level 2 Damai Kompleks Tuan Punya, Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal, tiada Melayu lain,” katanya.

Datuk Seri anwar kesal kerana pemberian kontrak-kontrak lumayan kepada kroni Umno dari Perak bukan sahaja membelakangkan kepentingan Kementerian Pertahanan sendiri tetapi meminggirkan keutamaan untuk membantu bumiputera umumnya.

“Apa hubungan Melayu ini dapat sampai RM2 bilion.

“Apakah ini bukan satu kompromi terhadap mutu dan kepentingan Kementerian Pertahanan? Apakah ia satu usaha mengetepikan kepentingan ramai pasukan tentera? Apakah ini tanda, kita betul-betul patriotik kepada negara dengan memunggah kekayaan, memperkaya satu, dua orang melalui perbelanjaan ketenteraan,” terangnya.

Sebelum ini pada Mac tahun lalu, Ahli Parlimen Batu, Tian Chua dalam satu kenyataan akhbar mendedahkan penyelewengan dalam Kementerian Pertahanan mengenai proses perolehan dan mempunyai unsur kronisme bagi pemimpin negara.

Orang yang bernama Syed Abu Hussin Bin Hafiz Syed Abdul Fasal tidak asing lagi bagi kakitangan dan kontraktor-kontraktor Kementerian Pertahanan. Pada masa yang sama, beliau juga merupakan ahli Umno (No ahli: 00924477) dari Bahagian Bukit Gantang, Perak.

Beliau mempunyai lebih 30 syarikat di mana beliau merupakan ahli lembaga pengarah ataupun pemegang syer. Melalui syarikat-syarikat ini, beliau berjaya menguasai hampir 90 peratus projek-projek pembekalan bagi Kementerian Pertahanan yang mencecah ratusan juta ringgit.

Respons Terhadap Soalselidik Pusat Kajian Demokrasi Dan Pilihan Raya UM

Posted: 09 Dec 2010 08:03 PM PST

Soalselidik yang baru dijalankan oleh Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya UM menjelang pemilihan parti telah dibentangkan kepada pimpinan KEADILAN beberapa minggu sebelum disampaikan kepada media.

KEADILAN merupakan parti yang memimpin budaya politik baru di Malaysia. Sejak awal lagi, parti menyedari risiko yang dihadapai, sekiranya sistem satu anggota satu undi menyebabkan persaingan yang berpanjangan. Namun walaupun proses pemilihan mencabar, proses tersebut juga perlu bagi memastikan kualiti kepimpinan dan mengurangkan risiko politik wang.

Parti mengambil risiko ini sekarang meskipun wujud kemungkinan persepsi negatif pengundi selepas kempen serangan UMNO-BN untuk memanipulasi pemilihan. Sebelum in, KEADILAN telah membuat satu lagi keputusan berani. Pada tahun 1999, konsep parti pelbagai kaum yang benar-benar mewakili semua rakyat Malaysia dilihat berisiko, namun KEADILAN tetap istiqamah dan pendekatan ini menyumbang kepada kejayaan pada Pilihan Raya Umum ke-12 dan pembentukan Pakatan Rakyat.

Keputusan melalui proses pemilihan langsung telah terbukti keputusan yang baik apabila lebih ramai pimpinan wanita dan muda mendapat tempat di peringkat nasional dan cabang seluruh negara.

Kami yakin dengan kematangan rakyat dan KEADILAN mempunyai kebolehan untuk bertindak berdasarkan kematangan ini. Kekuatan KEADILAN datangnya daripada rakyat dan kami akan terus berusaha untuk terus memantapkan KEADILAN agar rakyat Malaysia mendapat parti politik yang terbaik. Justeru kami mengalu-alukan sebarang kritikan membina dan pandangan dengan hati yang terbuka.

KEADILAN akan memulakan siri kempen di peringkat nasional untuk kembali menengahkan keadilan sosial dan permasalahan rakyat dalam wacana politik Malaysia.

Nik Nazmi Nik Ahmad

===

Response to UM Democratic and Elections Research Centre Study

The recent study conducted by the University of Malaya Democratic and Elections Research Centre during the party elections was made available to the KEADILAN leadership a few weeks ago before it was released to the media.

KEADILAN prides itself as a party that leads in bringing new political culture in the country. The party full recognised the risk it would face, should the one-member one-vote election become fractious and long drawn. While it is difficult, it is also a necessary step to ensure high quality of leadership and reducing the risk of money politics.

The party takes the risk now despite a possible backlash from the voters given
the anticipated hate campaign by UMNO- BN to manipulate the election. In the past, we had made a similar bold move. When the concept of a
multi-racial party that is truly representative of the population was
considered risky in 1999, KEADILAN persevered – that perseverance contributed to the gains made in the 12th General Elections and the subsequent formation of Pakatan Rakyat.

The direct election has been vindicated as more capable women and youth leaders have been promoted both at the central and local levels.

We trust the maturity of the public and KEADILAN – of all the parties
- has the inert ability to respond to the maturity of the public
accordingly. At the end of the day our power comes from the people, and we will do our best to keep changing KEADILAN for the better so that Malaysians have the political party that they deserve. We therefore welcome all constructive criticisms and feedback with an open heart and mind.

KEADILAN is preparing a series of national level campaigns aimed at bringing social justice and people’s issues back at the centre of
political debate in the country.

Nik Nazmi Nik Ahmad

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Jom bantu ramai pelajar Melayu di Timur Tengah yang derita

Posted: 09 Dec 2010 11:58 PM PST

2,000 pelajar Malaysia Timur Tengah dihimpit masalah kewangan
Oleh Syed Mu'az Syed Putra

December 09, 2010KUALA LUMPUR, 9 Dis – Beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mendesak Putrajaya supaya mencari jalan penyelesaian berhubung masalah yang dihadapi pelajar-pelajar yang menuntut di rantau Timur Tengah yang sehingga kini masih gagal mendapatkan pinjaman mahupun biasiswa daripada kerajaan.

Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS), Pertubuhan Pribumi Perkasa (Perkasa), Majlis Belia Malaysia dan Majlis Perundingan Melayu turut menggesa syarikat berkaitan kerajaan (GLC) supaya menghulurkan bantuan kepada pelajar-pelajar Malaysia yang berada di Timur Tengah terutamanya kepada kira-kira 2,000 pelajar di Mesir.

Turut terlibat dalam usaha itu syarikat milik pelakon dan pengacara AC Mizal iaitu AC Konsortium Sdn Bhd.

Pada sidang media hari ini, turut dilancarkan ialah Tabung Kecemasan Pendidikan yang berfungsi untuk membantu pelajar-pelajar yang gagal mendapatkan pinjaman kerajaan.

Menurut Setiausaha Agung PPIM Datuk Dr Ma'amor Osman, tabung itu diwujudkan kerana sehingga kini masih belum ada kata putus terhadap nasib pelajar di Mesir yang kini menghadapi masalah kewangan.

"Kebanyakan pelajar ini gagal mendapatkan pinjaman mahupun biasiswa daripada kerajaan, menyebabkan mereka terpaksa mengikat perut di sana, saya juga difahamkan bagi tahun pertama kos pengajian ditanggung oleh ibubapa masing-masing.

"Menurut maklumat yang saya terima, kerajaan bersetuju sekiranya pelajar-pelajar ini mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan mereka akan menerima bantuan daripada kerajaan, tapi sehingga kini tiada sebarang respons daripada pihak bertanggungjawab," katanya.

Tambah Dr Ma'amor, terdapat beberapa pelajar cemerlang di Mesir amat memerlukan bantuan kewangan bagi meneruskan pengajian dalam bidang masing-masing di sana.

Namun, tambah beliau sehingga kini kerajaan masih belum memberi kata putus berhubung status pinjaman mereka.

"Jumlah sebenar pelajar ini saya belum dapat lagi, tapi mereka ini amat memerlukan bantuan kewangan. Jika mereka gagal menerima bantuan menjelang Januari ini, mereka terpaksa pulang ke Malaysia tanpa menghabiskan pengajian mereka.

"Melalui tabung ini kita sasarkan RM30,000 untuk membantu pelajar-pelajar ini, saya percaya dalam tempoh tiga minggu ini kita akan dapat mengumpul jumlah tersebut sebelum disalurkan kepada mereka.

"Buat masa terdekat ini kita sasarkan RM30,000 dulu kerana pelajar-pelajar ini amat memerlukan bantuan, tabung ini juga kita akan teruskan sampai bila-bila," katanya.

Dr Ma'amor berkata, selain sumbangan daripada rakyat sumbangan daripada GLC amat diperlukan bagi membantu menampung kos pelajar-pelajar Malaysia di luar negara yang dianggarkan mencecah puluhan ribu.

"Kita akan bantu semua pelajar Malaysia yang menuntut di luar negara tidak terhad kepada pelajar di Timur Tengah sahaja.

"Sebab itu kita memerlukan sumbangan daripada semua pihak termasuk GLC untuk menghulurkan bantuan melalui tabung yang kita tubuhkan ini.

"Saya percaya GLC ini akan menghulurkan bantuan untuk membantu pelajar-pelajar Malaysia yang menuntut di luar negara," katanya.

Tambah Dr Ma'amor, satu pertemuan akan diadakan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bagi membincangkan itu tersebut dan sekiranya Najib gagal mencari jalan penyelesaian pihaknya akan membawa isu itu kepada Yang di-Pertuan Agong.

"Kita akan jumpa Perdana Menteri untuk bincangkan perkara ini sekiranya beliau juga tidak boleh mencari jalan penyelesaian kita akan membawa perkara ini kepada Yang di-Pertuan Agong," katanya.

Sebarang maklumat mengenai Tabung Kecemasan Pendidikan boleh didapati di www.tabungkecemasanpendidikan.blogspot.com dan bantuan juga disalurkan melalui akaun bank atas nama Persatuan Pengguna Islam Malaysia nombor akaun 1437-0003-7710-50 (CIMB).

http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/2000-pelajar-malaysia-timur-tengah-dihimpit-masalah-kewangan/

Rakyat perlukan pengankutan awam yang sempurna

Posted: 09 Dec 2010 11:57 PM PST

Perkhidmatan bas awam di Malaysia ini, terutama di pinggir dan luar bandar adalah menyedihkan. Dengan kenaikan harga petrol, penduduk pinggir dan luar bandar semakin tertekan. Baca sendiri nasib rakyat yang menagih pengangkutan awam yang sempurna di Negeri Sembilan pada pautan berikut http://pasns.blogspot.com/2010/04/perkhidmatan-bas-di-nsembilan-teruk.html

Tidak tahan tanggung rugi
Kosmo 10 Dis 2010

Oleh RAIS YEOP JOHARI rais.johari@kosmo.com.myKewujudan bas RapidKL dikatakan turut menyumbang kepada kerugian operasi 130 syarikat bas henti-henti di seluruh negara sejak 15 tahun lalu. - Gambar hiasan
--------------------------------------

SEREMBAN – Kerajaan diminta mengambil alih pengurusan kesemua 130 syarikat bas henti-henti di negara ini yang kini mengalami kerugian operasi akibat ketidakadilan dasar sedia ada termasuk saingan daripada syarikat bas yang dikuasai kerajaan.

Presiden Persatuan Pengusaha-Pengusaha Bas SeMalaysia (PMBOA), Datuk Mohamad Ashfar Ali berkata, langkah tersebut juga bertujuan untuk membela nasib kira-kira 8,000 pekerja yang mungkin hilang pekerjaan.

Beliau berkata, saingan yang tidak adil dengan syarikat pengangkutan bas kendalian kerajaan terutama bas RapidKL dan RapidPenang semakin memburukkan keadaan.

"Ahli-ahli kami tidak menerima bantuan daripada kerajaan, jadi macam mana mereka hendak memberi perkhidmatan yang baik,'' katanya pada sidang akhbar selepas mengadakan pertemuan dengan pengusaha-pengusaha bas seluruh negara di sini semalam.

http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2010&dt=1210&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm

Projek gajah putih perumahan rakyat di Pahang?

Posted: 09 Dec 2010 11:55 PM PST

Laporan Ketua Audit Negara tahun 2009 untuk Pahang telah melaporkan banyak projek sakit di Pahang. Sinopsis Laporan Ketua Audit Negara tersebut pada pautan berikut http://amkns.blogspot.com/2010/11/banyak-projek-sakit-di-pahang.html

Siap tanpa penghuni
Berita Harian 10 Dis 2010


REMAJA melepak di kawasan Perumahan Rakyat Lorong Pak Mahat yang tidak berpenghuni.Perumahan Rakyat Lorong Pak Mahat terbiar, semak

KUANTAN: Biarpun siap lapan tahun lalu, Perumahan Rakyat Lorong Pak Mahat di Kempadang di sini yang mempunyai 860 unit rumah masih tidak berpenghuni, malah bangunan juga kelihatan semakin usang dan terbiar.

Projek perumahan terbabit yang mempunyai dua blok A dan B siap sepenuhnya pada 2002, dengan setiap unit rumah mempunyai tiga bilik dan dua bilik air serta dilengkapi dengan pendawaian, meter elektrik dan kipas siling. Difahamkan, projek perumahan itu dirasmikan mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi pada 2007 untuk projek perumahan rakyat dan dikhususkan bagi nelayan yang tinggal sekitar Tanjung Lumpur dan Tanjung Api.

Pengurusan penyelenggaraan bagi blok A perumahan itu dikendalikan Majlis Perbandaran Kuantan (MPK), manakala blok B pula diuruskan pejabat Setiausaha Kerajaan negeri (SUK).

Tinjauan Berita Harian mendapati lalang memenuhi sekitar kawasan perumahan itu yang lengkap dengan taman permainan dan surau.

Malah, beberapa remaja lelaki dilihat berkeliaran dan melepak di sekitar kawasan perumahan yang terbiar itu dan sempat menemubual seorang pengawal keselamatan, Muhd Nasrul Abdul Khalid, 26, yang dilantik pejabat SUK untuk menjaga dan mengawasi blok B.

Beliau yang bertugas sejak setahun lalu, mendakwa ramai orang terutama nelayan tidak mahu tinggal di rumah itu kerana ia tidak akan menjadi hak milik kekal mereka malah perlu membayar sewa selama mereka tinggal.

Katanya, berikutan itu bangunan berkenaan terbiar begitu saja dan tidak mendapat sambutan dan lebih membimbangkan ialah setiap pintu rumah tidak dikunci seterusnya menjadi sasaran penagih dadah yang menyelinap masuk serta memotong wayar elektrik untuk mencuri tembaga, selain melarikan kipas siling dan besi yang boleh dijual.

Malah, Muhd Nasrul berkata, bilik pencawang elektrik milik Tenaga Nasional Berhad juga di pecah masuk dan generatornya dilarikan.

"Saya ditugaskan menjaga kawasan ini dan setakat ini tiada apa-apa perkara tidak diingini berlaku, cuma kadang kala terserempak penagih yang cuba pecah masuk rumah, namun sebaik disergah mereka melarikan diri.

"Jalan masuk juga dihadang dengan kayu untuk mengelakkan ada pasangan remaja masuk secara senyap dan membuat perkara tidak elok di sekitar kawasan ini," katanya.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Timur_Siaptanpapenghuni/Article

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang