Pengikut

Nuffnang

Khamis, 9 Disember 2010

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Kenaikan 4-dalam-1: PROTES sedia berdemo

Posted: 09 Dec 2010 12:45 AM PST

Pemimpin dan penyokong Pakatan Rakyat bersedia turun ke jalanan bagi menuntut kerajaan menarik balik kenaikan harga barangan 4-dalam-1 yang diumumkan minggu lalu.

protes fuel price hike rally mppj stadium 070708 43Bagaimanapun, setakat hari ini, pihak-pihak berkenaan masih memantau kesan kenaikan itu sebelum membuat sebarang keputusan.

Minggu lalu, harga petrol RON95 naik 5 sen menjadi RM1.90, diesel naik 5 sen menjadi RM1.80 sen, gas pula naik 5 sen menjadi RM1.90 sen sekilogram dan gula juga naik 20sen menjadi RM2.10 sen. Semua kenaikan itu dibuat di sebalik jaminan kerajaan bahawa tiada kenaikan harga untuk tahun ini.

petrol hike talk 170406 aruchelvanSetiausaha agung PSM, S Artuchelvan ketika dihubungi berkata parti itu bersedia menggerakkan ahlinya menyertai demonstrasi membantah kenaikan yang sedang diteliti oleh Gabungan Anti-Inflasi (PROTES).

Katanya, bantahan itu adalah hak bagi setiap individu tetapi demonstrasi itu perlu diadakan dengan aman.

"Kita kena mengadakan perbincangan dengan gabungan PROTES terlebih dahulu untuk tindakan selanjutnya," katanya dihubungi Malaysiakini.

Mungkir janji

Sementara itu, Penyelaras PROTES Dr Hatta Ramli berkata gabungan itu kecewa kerana kerajaan telah memungkiri janjinya untuk tidak menaikkan harga barangan utama keperluan rakyat tahun ini.

NONEBeliau yang sedang bercuti di luar negara berkata, kerajaan tidak prihatin masalah rakyat di hujung tahun yang memerlukan perbelanjaan bagi menyediakan keperluan untuk anak-anak bersekolah.

"PROTES akan bincangkan langkah seterusnya kemudian," katanya kepada Malaysiakini menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS).

Di Pulau Pinang, setiausaha PAS negeri, Mohd Fadzil Kemi berkata parti itu sedang memantau kesan kenaikan harga 4-dalam-1 itu sebelum bertindak.

Katanya, sebagai langkah awal, pihaknya menyokong cadangan ketua penerangan PAS, Idris Ahmad yang meminta supaya semua cawangan PAS di seluruh negara menggantung kain rentang membantah kenaikan itu.

"Yang penting, orang nak tahu, orang nak tengok kesan daripada kenaikan harga itu," katanya sambil menambah ia lebih berkesan daripada demontrasi.

NONEIni kerana, katanya, demonstrasi hanya diadakan "di tempat tertentu, fokus tidak sampai dan memerlukan ramai orang supaya ada kesannya".

Menurut Mohd Fadzil, kos bagi menyediakan kain rentang tersebut murah dan ia boleh diletakkan di tempat tumpuan orang ramai seperti di masjid, pasar awam atau jalan yang menjadi tumpuan rakyat.

"Kain rentang diletakkan di kawasan strategik kerana ia lebih berkesan kepada masyarakat terutama bagi mereka yang tidak sedar atau tidak mengetahui kesan kenaikan tersebut," katanya.

Secepat mungkin

Beliau bagaimanapun menyerahkan perkara tersebut kepada ketua penerangan negeri supaya mengarahkan kawasan dan cawangan menaikkan kain rentang itu.

Sementara itu, setiausaha PAS Perak Misbahul Munir Masduki berkata cadangan tersebut "baik dan lebih berkesan" sebagai menimbulkan kesedaran kepada rakyat berhubung kenaikan harga 4-dalam-1 itu.

protes fuel price hike rally mppj stadium 070708 37'Ia mudah dibuat dan menaikkan sepanduk di kawasan strategik di kawasan tertentu di negeri ini... Kita akan laksanakan secepat mungkin kerana isu ini masih baru," katanya.

Menurutnya lagi, tindakan menggantung kain rentang, bukan satu perkara baru kerana sebelum ini, PAS negeri itu pernah berbuat demikian mendesak DUN Perak dibubarkan.

Beliau akan menyelaras cadangan Idris itu kepada seluruh kawasan di negeri itu yang mempunyai kira-kira 800 cawangan.

Bagaimanapun, pihaknya juga akan berbincang untuk mengadakan demonstrasi membantah kenaikan harga tersebut sekiranya perlu.

protes fuel price hike rally mppj stadium 070708 22Manakala setiausaha PKR Perak Datuk Abdul Halim Husin berkata bersetuju dengan kempen tersebut kerana mendakwa media arus perdana "tidak membuat hebahan berhubung kenaikan harga bahan api dan makanan tersebut".

"Saya menyokong sebarang usaha untuk menghebahkan perkara ini. Kerajaan sebut rakyat didahulukan, tetapi pelaksanaannya berlaku sebaliknya," katanya ketika dihubungi Malaysiakini petang ini.

"Hebahan bantahan itu melalui kain rentang (perlu) kerana kesan (kenaikan) diterima oleh orang ramai".

Konvensyen Pakatan

Abdul Halim menjangkakan kenaikkan harga itu akan dibicangkan dalam Konvensyen Pakatan Rakyat pada 19 Disember ini, yang mana beliau merupakan salah seorang ahli jawatankuasanya.

protes fuel price hike rally mppj stadium 070708 17Beliau juga setuju supaya diadakan demontrasi membantah kenaikan tersebut bagaimanapun, perkara tersebut perlu kepada perbincangan dengan rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat.

Katanya, bantahan tersbut sebagai cara "untuk menunjukkan kerajaan tidak efisen dalam pengurusan penradbiran negara".

Bagi DAP Perak pula, naib pengerusinya A Sivanesan berkata beliau menyokong demontrasi diadakan bagi membantah kenaikan harga itu, sekiranya kerajaan tidak mendengar rintihan rakyat.

'Kita tidak ada opsyen. Kita bukan demonstrasi suka-suka. Selama ini kita buat demonstrasi, satu pasu bunga pun tak pernah pecah.

Apa salah berdemo?

"Apa salahnya (berdemonstrasi). Kita bukan berada di Kashmir. Kita berhimpun dengan satu tujuan untuk mendapatkan perhatian kerajaan," katanya.

protes fuel price hike rally mppj stadium 070708 16Sivanesan yang juga ADUN Sungkai berkata beliau akan menggantung sendiri kain rentang di kawasannya dan akan membangkitkan perkara ini dalam mesyuarat DAP negeri dua minggu lagi.

"Bukan sahaja murah malah ia untuk menunjukkan rasa tidak puas hati kerana rakyat tidak ada saluran (untuk membantah). Hanya melalui gantung kain rentang.

"Saya mahu mengajak Melayu dalam Umno atau India dalam MIC mengambil bahagian (dalam usaha ini)," katanya ketika dihubungi.

a sivanesanIni kerana, kata Sivanesan (kanan), rakyat berpendapatan sederhana menerima kesan daripada kenaikkan itu lebih-lebih lagi menjelang sesi persekolahan di buka awal tahun depan.

Sementara itu, Penyelaras Suara Anak Malaysia (Suaram), E Nalini berkata beliau bersama tujuh orang ahlinya bersiap sedia untuk memantau keadaan di lokasi jika demonstrasi itu diadakan.

gmi indonesian embassy memo isa detainees 180108 e naliniMenurutnya Suaram menyokong sebarang langkah sama ada menaikan kain rentang, poster atau demonstrasi untuk menyedarkan rakyat berhubung kenaikan harga barangan.

"Kita akan pantau anggota polis dan meminta bantuan daripada wakil NGO lain untuk berada di lokasi demonstrasi serta balai polis sekiranya ada orang awam ditahan dalam demonstrasi tersebut," katanya kepada Malaysiakini.


Sumber: Malaysiakini

Tumpu kalahkan Umno BN dulu

Posted: 09 Dec 2010 12:40 AM PST

KUALA LUMPUR, 9 Dis: Semua pihak mestilah menumpukan keutamaan untuk mengalahkan Umno dan Barisan Nasional (BN) terlebih dahulu dan jangan tersasar dengan isu-isu tidak relevan dan tidak matang, kata Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar.

"Dalam hal ini, adalah sangat tepat penegasan (Presiden PAS) Tuan Guru (Datuk Seri) Abdul Hadi Awang bahawa apa yang penting kita menang pilihan raya dan Pakatan Rakyat (PR) boleh menilai siapa pemimpin yang boleh diterima semua rakyat.

"Ada isu yang tidak relevan buat masa ini dan ada pula yang belum matang untuk diperdebatkan. Yang paling penting dan paling relevan ialah usaha habis-habisan untuk mengalahkan Umno dan BN dalam pilihan raya akan datang," katanya.

Mahfuz percaya, banyak perkara yang masih belum matang untuk dibangkitkan boleh diselesaikan dengan penuh hemah berdasarkan prinsip demokrasi dan perundingan yang seimbang dan bertanggungjawab.

"Bagi PAS, setiap kali kita berunding dengan mana-mana pihak pun, kita berpegang tegas dengan tujuan perjuangan kita untuk mendirikan agama dan berpolitik dengannya sambil memberikan pertimbangan kepada realiti semasa.

"Malah, Rasulullah s.a.w. sendiri sentiasa memberi pertimbangan kepada realiti semasa sehingga dibantah oleh sahabat-sahabat tertentu kerana menganggap baginda terlalu bertolak ansur," kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Mahfuz begitu yakin, pendirian tegas untuk mendirikan agama dan berpolitik dengannya dan kerananya akan membawa kesejahteraan kepada semua pihak kerana Islam bukan sahaja ajaran yang sangat rasional dalam hubungan sesama manusia malah ia adalah rahmat bagi seluruh alam.

"Apa yang penting, adalah menjadi tanggungjawab kita untuk membuktikan Islam adalah rahmat kepada seluruh alam dengan tingkah laku, perbuatan dan amalan politik kita dan jangan melakukan tindakan yang menyebabkan Islam dituduh akibat persepsi terhadap kita," katanya.

Presiden PAS baru-baru ini menegaskan bahawa PR bergerak secara kolektif.

"Apa yang penting kita menang pilihan raya dan Pakatan Rakyat boleh menilai siapa pemimpin yang boleh diterima semua rakyat

"Ketua bukan semesti PAS, bukan semesti PKR, tidak semestinya... kemungkinan ada orang Umno yang masuk PAS, ada orang Umno yang masuk PKR ada tokoh-tokoh mereka atau daripada kalangan kita sendiri yang jadi pemimpin," katanya.


Sumber: Harakah Daily

MPK : Masalah banjir Kota Alam Shah bakal berakhir

Posted: 09 Dec 2010 12:35 AM PST


KLANG, 9 Dis – Majlis Perbandaran Klang (MPK) memberi jaminan, masalah banjir yang sering dialami penduduk sekitar Kota Alam Shah bakal berakhir tidak lama lagi.

Ia berikutan MPK akan mengambil beberapa langkah untuk penyelenggaraan parit dan longkang yang menjadi punca utama kepada masalah berkenaan.

Pihak Berkuasa Tempatan itu menjelaskan kewujudan pusat komersil dikawasan itu turut menyumbang kepada masalah banjir tersebut.

Majlis Perbandaran Klang menggariskan beberapa pelan jangka pendek dan rancangan jangka panjang dengan kerjasama pelbagai jabatan dan agensi yang terlibat.

Sebelum ini rungutan penduduk mengenai isu banjir telah dibangkitkan dalam Sidang Dewan Undangan Negeri November lalu.


Sumber: Selangorkini

Kerajaan Malaysia Dicengkam Israel

Posted: 09 Dec 2010 12:30 AM PST


KUALA LUMPUR 9 DIS: Rasa terhutang budi kerajaan Malaysia terhadap perunding rejim Zionis, Apco Worldwide mengakibatkan Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen gigih untuk menghukum Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim daripada terus menjadi tembok penghalang Barisan Nasional (BN).

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar yang ditemubual Tv Selangor di lobi parlimen berkata agenda merapatkan hubungan Malaysia dan Amerika Syarikat telah tersasar dari objektif sehingga mengakibatkan negara dicengkam Israel tanpa disedari.

"Tetapi sudah sampai kepada peringkat kerajaan begitu jauh sehingga pemimpin termasuk isteri Perdana Menteri telah terikat dengan Apco," jelas beliau.

Pemilik laman web Malaysia Today, Raja Petra Kamaruddin hari ini mendedahkan dokumen-dokumen Apco yang berkisarkan tindakan terdesak kerajaan Malaysia memperkukuh hubungan dengan Amerika Syarikat selain mendedahkan syarikat itu membiayai program isteri Perdana Menteri, Rosmah Mansor dan Menteri Pertahanan Datuk Seri Zahid Hamidi sehingga bulan September tahun ini.

Mahfuz yang juga Naib Presiden PAS berkata kesan langsung daripada usaha itu mengakibatkan Malaysia diheret supaya akur dengan kehendak Amerika Syarikat dan Israel sekaligus memaparkan imej buruk kepada negara-negara Islam yang membenci rejim itu.

Justeru beliau menyifatkan Malaysia telahpun tunduk kepada Apco apabila mengambil keputusan tergesa-gesa untuk menghukum Anwar tanpa memberi peluang Ketua Umum itu membela diri.

"Tindakan terhadap Datuk Seri Anwar adalah tindakan mempertahankan Apco," tegas beliau.

Selain itu Mahfuz khuatir sekiranya Malaysia begitu tunduk kepada perunding antarabangsa itu mungkin mereka akan bertindak mendedahkan rahsia negara termasuk pemimpin-pemimpin tanahair.

Beliau mengambil contoh kejadian yang berlaku dalam pendedahan laman web kontroversi 'Wikileaks' yang mengaibkan nama baik Malaysia dengan mengaitkan dua syarikat tanah air dalam skandal kewangan dunia.

Ditanya adakah tindakan kerajaan terhadap Datuk seri Anwar adalah untuk menutup mulut beliau, Mahfuz setuju.

"Ya. Ini sudah tentu usaha untuk menutup kejahatan yang dilakukan pemimpin-pemimpin Umno," ujarnya.


Sumber: TVSNEWS

Konvensyen BN Cuba Tutup Kelemahan Sendiri- Ann Weng Seng

Posted: 09 Dec 2010 12:25 AM PST


SHAH ALAM 9 DIS : Perhubungan mesra antara parti komponen yang kononnya cuba ditonjolkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dalam Konvensyen Barisan Nasional(BN) baru-baru ini seolah cuba menutup kelemahan dan keretakan perhubungan sesama mereka.

Bermula dengan 'permintaan' Presiden MCA, Datuk Dr Chua Soi Lek yang mahu Umno tidak bersikap seperti 'Big Brother' dan penggunaan frasa keramat Umno 'ketuanan Melayu', tampak bagaimana hubungan kedua parti utama BN ini tidaklah selancar dan semesra seperti senyuman dan laungan 1 Malaysia yang ditunjukkan di TV dan akhbar.

Hari ini Ahli Umno dan Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Dr Puad Zarkashi membidas sikap 'tidak sensitif' Chua yang menurutnya memberikan pendapat yang 'kurang' relevan dalam perjuangan BN.

Setiausaha Agung Kehormat Persatuan Cina Muslim Malaysia (Macma) Ann Wan Seng berpendapat hal ini menunjukkan betapa perlunya politik negara ini bergerak ke arah politik tanpa perkauman.

Menurutnya ketika dihubungi TV Selangor, sikap terlalu memperjuangkan bangsa masing-masing menyebabkan perpecahan dan pertelingkahan antara Parti Komponen Utama BN.

"Tranformasi politik yang dilakukan itu ialah untuk memecahkan tembok perkauman itu. Selagi mana tembok perkauman ini tidak diatasi, selagi itulah kerjasama yang terjalin antara parti-parti dalam BN itu hanya sekadar untuk kekuasaan mereka dan bukannya ke arah memastikan wujudnya masyarakat yang harmoni dan dapat hidup dengan saling memahami antara satu sama lain," katanya.

Dalam Konvensyen Ahad lalu, Najib mendesak ahli-ahli BN supaya melakukan perubahan agar tidak dijauhi rakyat kerana mereka telah memerintah sejak sekian lama.

Najib yang juga Pengerusi BN berkata konvensyen sehari yang dihadiri kira-kira 2,340 anggota perwakilan daripada 13 parti komponen BN, rakan-rakan BN dan badan bukan kerajaan (NGO) bertemakan "1Rakyat, 1Negara, 1Wawasan" itu telah meningkatkan semangat mereka untuk melakukan pembaharuan dalam parti.

Namun Ann menganggap parti BN tidak bergerak kerana konsensus ahlinya sebaliknya, berdasarkan suara dan 'arahan' hanya dari satu pihak iaitu Umno dan bertentangan dengan konsep kerjasama antara perikatan BN.

"Kalau kita tengok dasar dan konsep kerjasama dalam BN itu, meletakkan setiap parti itu berada pada landasan ataupun kedudukan sama. Tapi apa yang berlaku hari ini, seolah-olah menunjukkan Umno mendominasi segala perkara dan keputusan BN dan ini yang menyebabkan parti lain terpinggir," katanya.

Justeru, Ann menganggap hal ini menyebabkan Chua, dalam usaha meningkatkan imej dirinya terpaksa menyuarakan suara hati masyarakat Cina kerana tidak mahu MCA ketinggalan sokongan kaum mereka dalam pilihan raya akan datang.

"Barangkali disebabkan Chua Soi Lek ini perlu menyalurkan perasaan dan sikap orang Cina yang sebenarnya iaitu mereka mahukan kaum Cina itu diberikan hak keadilan sebagai sebahagian dari negara ini di mana banyak hak orang Cina diketepikan selama ini seperti berkaitan ekonomi, pemberian biasiswa dalam bidang pendidikan dan sebagainya," jelasnya.

Ann Juga menganggap betapa konvensyen ini bukanlah penyelesaian masalah, sebaliknya menunjukkan betapa Umno masih lagi berleluasa dalam melakukan semua polisi BN walaupun banyak lagi parti dilihat berada dalam 'gabungan' ini.

"Hakikatnya, banyak dari parti-parti itu adalah parti yang kecil, parti yang tidak diberikan kedudukan yang sewajarnya. Sebab itulah ada parti yang tidak diberikan banyak kerusi, kerusi terlalu sedikit. Jadi hal ini yang buat saya rasa akan wujud banyak lagi krisis walaupun tidak secara terbuka antara parti dalam BN," katanya.


Sumber: TVSNEWS

Kes Mata Lebam, Nazri kata Keputusannya Isnin Depan

Posted: 09 Dec 2010 12:20 AM PST


SHAH ALAM 9 DIS: Putrajaya akan mengumumkan keputusan sama ada perlu membuka semula kertas siasatan berkaitan insiden mata lebam Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang berlaku 12 tahun lalu, ekoran dakwaan wujudnya bukti terbaru, Isnin depan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Nazri Aziz berkata beliau akan menjawab gesaan pembangkang di Parlimen minggu depan berhubung isu itu dan keputusan yang bakal diumumkan adalah "muktamad" lapor The Malaysian Insider.

Nazri berkata, penjelasan telah diperoleh daripada Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail berhubung dakwaan terbaru bahawa beliau telah memalsukan keterangan dalam siasatan kes Anwar dipukul ketika ditahan di lokap Bukit Aman pada September 1998. Beliau sedang meneliti butiran berkaitan isu tersebut.

"Kami akan menyampaikan pendirikan peringkat menteri Isnin ini dan itu akan menjadi keputusan muktamad berhubung perkara itu," kata beliau sambil berkata, tidak akan mengeluarkan sebarang maklumat lanjut.

Nazri berkata kenyataan terbaru Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein kepada Penasihat DAP Lim Kit Siang bahawa kes mata lebam sudah ditutup adalah "tepat."

"Hishammuddin tidak salah dalam mengatakan ia sudah ditutup. Kes itu sudah lama ditutup. APa yang yang berlaku baru-baru ini ialah wujudnya maklumat terbaru.

"Kami akan menjawab minggu depan, tunggu dan lihat," kata Nazri. Kelmarin, Lim mendesak penjelasan pentadbiran Najib berhubung komitmen Kabinetnya bahawa akan membuka semula siasatan berkaitan dengan insiden mata lebam Anwar sambil mendakwa menteri-menterinya membuat kenyataan-kenyataan yang bercanggah.

Lim mempersoalkan sama ada Hishammuddin merampas tanggungjawab yang diberikan kepada rakan sejawatannya Nazri agar mengendalikan perkara berkenaan, dengan mengisytiharkan kes itu sudah pun ditutup.

"Adakah beliau menyebabkan jaminan Nazri Aziz di Parlimen bahawa Kabinet mahu menyiasat dakwaan baru sebagai sesuatu yang sudah tidak relevan lagi?" kata Lim.

Ahli politik veteran ini merujuk kepada satu surat yang diterima daripada Hishammuddin pada 2 Disember lalu di mana menteri itu menafikan wujudnya sebarang percanggahan dalam kes mata lebam 1998 melibatkan Anwar dan mengisytiharkan kes itu tidak perlu dibuka semula meskipun adanya dawkaan terbaru bukti-bukti telah dipalsukan oleh seorang bekas pegawai penyiasat.

Pada 24 November lalu, Nazri berkata, kerajaan akan menyiasat surat terbuka Datuk Mat Zain Ibrahim yang mendakwa Peguam Negara mempunyai peranan dalam insiden mata lebam Anwar yang berlaku 12 tahun lepas.

Nazri berkata, Kabinet mengarahkan beliau dan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim berjumpa dengan Gani bagi mendapatkan penjelasan lanjut berkaitan surat terbuka Mat Zain.

Nazri berkata beliau dan Rais perlu menemui Gani berhubung surat terbuka Mat Zain itu sebelum mengambil tindakan selanjutnya.

Dalam surat terbukanya kepada Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar pada Isnin lepas, Mat Zain merujuk kepada usul memotong gaji Peguam Negara RM10 yang dibawa Lim pada sidang Dewan Rakyat 9 November lepas.

Beliau juga mengesahkan ada menghantar e-mel kepada Lim pada 14 April lepas.

Hishammuddin dalam respons bertulis kepada pertanyaan Lim mengenai perkara itu ketika sesi perbahasan Bajet 2011 juga memberitahu Lim, Ahli Parlimen Ipoh Timor bahawa, Polis Diraja Malaysia telah melengkapkan pemeriksaan mereka ke atas siasatan lama dan mendapati tiada sebab untuk mengesyorkan bahawa bukti palsu telah diberikan.

Dalam suratnya kepada Lim, Hishammuddin menegaskan, meskipun Mat Zain mendakwa tetapi surat terbukanya tidak mempunyai elemen-elemen yang memerlukan sebarang siasatan susulan polis.


Sumber: TVSNEWS

Isu Ketuanan Melayu Dipolemik Apabila Umno Tergugat

Posted: 09 Dec 2010 12:15 AM PST


SHAH ALAM 9 DIS - Isu 'Ketuanan Melayu' telah dipolemikkan dengan begitu dahsyat sekali setelah Umno gagal menjaga hak dan kepentingan orang Melayu walaupun negara sudah 53 tahun mencapai kemerdekaan.

Ketua Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat (PKR), Shamsul Iskandar Mohd Akin ketika dihubungi TV Selangor berkata banyak perkara yang dilakukan oleh pemimpin Umno telah menunjukkan orang Melayu jauh ketinggalan kebelakangan daripada bangsa-bangsa yang lain maka hari ini peranannya dipertikaikan.

"Saya ingin tegaskan, PKR dan Pakatan Rakyat tidak menolak institusi Raja-Raja Melayu yang mana peranannya sebagai raja berpelembagaan seperti yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan.


Sumber: TVSNEWS

"Ini selaras dengan permuafakatan bersama yang telah ditandatangani oleh ketiga-tiga pemimpin parti iaitu Lim Kit Siang (DAP), Datuk Seri Abdul Hadi Awang (PAS) dan Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR),"katanya.

Ujarnya, ketiga-ketiga pemimpin utama di dalam PR telah bermuafakat yang mana mereka telah menandatangani satu perfahaman atau piagam bersama bagi menjaga hal-hal yang berkaitan dengan Hak Keistimewaan Orang Melayu di bawah Artikel 152 dan juga institusi raja-raja Melayu yang dipertahankan di negeri-negeri serta di peringkat persekutuan.

"Pada saya, tidak timbul soal memperlekehkan kedudukan raja-raja Melayu. Kita perlu ingat dan rakyat juga perlu memahami bahawa sebenarnya, yang bersungguh-sungguh cuba menghapuskan kekebalan dan imuniti Raja-Raja Melayu adalah pada zaman bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Kononnya, ingin mempertahankan Melayu tetapi merekalah yang daripada awal dan secara konsisten menyerang institusi tersebut dengan pelbagai alasan.

"Kalau tidak percaya...kita minta mereka rujuk hansard Parlimen pada tahun 1993 di mana isu kekebalan dan imuniti raja-raja dibahaskan dan pemimpin Umno pada ketika itu dengan lantang mengkritik Raja-Raja Melayu secara terbuka," ujarnya.

Justeru, Shamsul dalam nada yang kesal berkata tindakan pemimpin Umno itu telah memberikan imej buruk terhadap institusi itu di kaca mata masyarakat majmuk yang terdiri daripada bangsa Cina, India dan pelbagai lagi kaum yang lain.

Tambah beliau, semenjak PKR, PAS dan DAP ditubuhkan, tidak pernah sekali PR membahaskan dengan tujuan menghina atau mengkritik institusi raja-raja Melayu.

Shamsul mengulas isu tersebut, selepas media pro Umno berkali-kali mengeluarkan artikel ucapan Raja-Raja Melayu berhubung isu ketuanan Melayu.

Semalam, Sultan Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar dalam titahnya, ketuanan Melayu merujuk kepada kedaulatan di negeri Melayu dengan kedudukan Raja sebagai puncak kerajaan negeri Melayu.

Konvensyen PR: Meninggalkan Retorik Perkauman

Posted: 09 Dec 2010 12:10 AM PST


KUALA LUMPUR 9 DIS: Konvensyen Pakatan Rakyat di Pulau Pinang pada pertengahan bulan ini akan menjadi pencetus momentum perjuangan parti itu mengorak langkah menjana perubahan meninggalkan retorik perkauman kerajaan Barisan Nasional(BN).

Justeru rakyat semakin lantang menolak kemahuan politik yang diperlekeh kerajaan sedia ada setelah masa yang begitu lama diberi.

Naib Presiden PKR, Tian Chua yang ditemui media di lobi parlimen berkata, konvensyen yang akan berlangsung pada 19 Disember nanti akan memberi tumpuan kepada proses mengubah taraf hidup rakyat dalam pelbagai aspek.

Tian menyifatkan PR tidak akan melengahkan perubahan kerana rakyat telahpun menghantar mesej jelas pada pilihanraya lalu menuntut dimensi kehidupan lebih baik.

"Maksudmya ramai pemimpin-pemimpin di kalangan Barisan Nasional sedar tentang masalah ini tetapi mengapa janji demi janji selepas banyak peluang yang diberi sehingga hari ini menampakkan tiada kesungguhan dan kemahuan politik. Ini kerana kepentingan yang terikat dalam sistem kronisme dan kepimpinan Umno-BN menjadikan agak mustahil untuk melakukan perubahan," kata beliau kepada TV Selangor.

Tian Chua yang juga Ahli Parlimen Batu berkata, kerajaan Umno-BN gagal dalam merancang pertumbuhan ekonomi sihat dan mampan justeru tidak mementing daya saing dan kreativiti sebilangan besar masyarakat di negara ini.

Malah beliau berkata kerajaan Pakatan Rakyat tidak akan mengenepikan konsep keadilan sosial selain membuka ruang kepada golongan berpendapatan rendah untuk bersama menikmati kekayaan negara menerusi pengagihan yang saksama.

"Kita tidak teragak-agak menyatakan penyelesaian kepada masalah-masalah baikpun ekonomi, masyarakat dan politik sudah ada dan ramai di kalangan kita sudah ketahui. Memang rakyat pun sangat berharap perubahan ini boleh berlaku," kata Tian lagi.

Justeru kata beliau kerajaan gabungan PKR, PAS dan DAP akan mempertingkatkan aspek pengedaran maklumat tetap bagi menyelaraskan persepsi masyarakat terhadap isu yang dipropagandakan media Umno-BN selain memperluas jaringan hubungan antara rakyat.

Tambahnya, usaha mempamerkan kejayaan dan komitmen Pakatan Rakyat akan digerakkan secara komprehensif secara berterusan sehingga menjelang pilihanraya akan datang.

Selain itu Tian mengakui ramai di kalangan pemimpin Barisan Nasional menyedari kekusutan politik dalaman Umno justeru memperlihatkan ada pemimpin-pemimpin komponen secara berterus-terang mengesyorkan kelemahan dan masalah dominasi Umno termasuk rasuah dan ketidakseimbangan pembangunan.

"Walaupun ada campurtangan kerajaan, kita tetap berjaya melaksanakan perubahan asas dengan melaksanakan program yang menekankan kesejahteraan dan keadilan. Kita perlu perbanyakkan penerangan kepada rakyat," ujar beliau lagi.

Di sebelah pagi, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng menjelaskan kepada media bahawa Konvensyen PR akan membincangkan peningkatan aspek ekonomi, pendidikan, membanteras gejala rasuah dan meningkatkan taraf hidup masyarakat kini bagi negeri-negeri di bawah jajahan pemerintahan Pakatan Rakyat.


Sumber: TVSNEWS

Mesyuarat JK Hak Dan Kebebasan Parlimen Seperti Mahkamah Kangaroo

Posted: 09 Dec 2010 12:05 AM PST

kangarooKUALA LUMPUR Dis 9 - Imej Malaysia di mata masyarakat antarabangsa tercalar di bawah kerajaan Umno-Barisan Nasional apabila mesyuarat Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen dilabel sebagai 'mahkamah kangaroo'.

Gelaran itu yang diberikan oleh anggota bebas parlimen Australia, Senator Nick Xenophone susulan usaha jawatankuasa itu untuk menggantung Ketua Oposisi Datuk Seri Anwar Ibrahim tanpa dipanggil pembelaannya berkaitan isu Apco- 1Malaysia-One Israel.

Semasa mengadakan sidang media di lobi parlimen bersama Anwar semalam, Xenophone berkata beliau mendapati keengganan jawatankuasa yang dipengerusikan oleh Yang Di Pertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia untuk membenarkan Ketua Oposisi itu mempertahankan dirinya adalah suatu yang amat mengejutkan.

"Saya sedar akan kewujudan jawatankuasa ini kerana saya tahu di Senat kami pun terdapat jawatankuasa yang sama. Saya amat terkejut dan hairan anda mempunyai sebuah jawatankuasa yang tidak membenarkan anggota dewan yang dituduh tidak diberi peluang untuk membela diri.

"Mungkin anda biasa dengan ungkapan mahkamah kangaroo di Australia, ini bagi saya adalah lebih teruk daripada mana-mana mahkamah kangaroo," kata beliau.

Xenophone berkata adalah perkara dan persefahaman lumrah di parlimen dalam mana-mana negara Komanwel bahawa mana-mana anggota dewan yang didakwa melakukan kesalahan haruslah di beri hak pembelaan.

Beliau juga menyentuh mengenai perjalanan perbicaraan pertuduhan liwat terhadap Anwar yang menurutnya terdapat kelompongan dalam menegakkan keadilan.

"Perbicaraan Anwar telah mendapat perhatian meluas di Australia berhubung ketidakadilan dalam proses mahkamah dan dalam hal yang sama jika pihak kami juga melakukan perbuatan yang sedemikian kami juga mahu Malaysia membuat teguran, jadi sebab itu saya berada di sini.

"Saya ke sini bukan sahaja untuk memerhati prosiding perbicaraan tetapi juga memberi sokongan sebagai anggota bebas.

Bercanggah dengan kenyataan pimpinan Umno-BN, Xenophine berkata Anwar sangat dihormati oleh Parlimen Australia kerana perjuangan beliau untuk demokrasi dan keadilan.

"Saya percaya isu di sini ialah keadilan kerana Australia dan Malaysia adalah sahabat lama dan karib. Apabila sudah lama berkawan kadangkala anda perlu beritahu satu sama lain mengenai apa yang benar.

Xenophone menegaskan lebih 60 ahli parlimen Australia telah menandatangani surat sokongan terhadap Anwar dan isu perbicaraan beliau akan dibangkitkan semula dalam parlimen negaranya Februari depan.

"Perlu saya tekankan petisyen sokongan terhadap Anwar daripada ahli-ahli parlimen pihak kerajaan dan juga oposisi adalah sesuatu yang jarang berlaku dan menakjubkan. Jarang sekali sokongan menyeluruh seperti ini diperolehi," ijar beliau lagi.


Sumber: Suara Keadilan

Dakwaan Terhadap Khir Toyo Hanya Sekelumit Dosa Terhadap Rakyat Selangor

Posted: 09 Dec 2010 12:00 AM PST

faekah1KUALA LUMPUR 9 Dis - Dakwaan rasuah yang melibatkan pembelian tanah lot banglo dikenakan terhadap Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo tidak mengambarkan keseluruhan kesalahan yang telah dilakukan mantan Menteri Besar Selangor itu.

Menurut Setiausaha Politik Menteri Besar Faekah Hussin , ia juga tidak memperlihatkan kesungguhan kerajaan dalam menangani penyakit utama negara yakni rasuah malah jauh sekali membersihkan kekotoran yang terpalit dan sebati pada Umno.

"Apatah lagi kesalahan Dr Khir bukan semudah yang digambarkan. Selain SPRM, kes ini juga melibatkan Lembaga Hasil Dalam Negeri. Siasatan perlu dilakukan samada cukai hartanah dikenakan mengikut nilai sebenar lot tanah tersebut memandangkan Dr Khir dengan sengaja memberikan taksiran palsu bagi mengelak dari membayar cukai.

"Begitu juga dengan bayaran duti setem. Perkara ini tidak boleh dipandang remeh kerana perbuatan mengelak dari membayar cukai dengan melakukan 'under declare' adalah satu kesalahan yang serius.

"Rakyat merasakan pendakwaan terhadap Mohd Khir ke mahkamah semata-mata sandiwara politik yang sering dimainkan Umno dan Barisan Nasional bagi menutup salahguna kuasa yang lain," kata Faekah dalam kenyataannya semalam.

Kata beliau pendakwaan ini lebih kepada memberi laluan mudah bagi pimpinan Umno untuk melantik Pengerusi Negeri yang baru.

Ia juga satu helah untuk Umno Selangor menonjolkan imej bersih dengan mengganti pemimpinnya yang sudah hilang kredibiliti.

"Ingin ditegaskan, rakyat sebenarnya tidak peduli dengan sandiwara politik ini. Bagi rakyat, apa yang lebih penting ialah tindakan yang diambil pihak berkuasa terhadap pemimpin-pemimpin Umno dan Barisan Nasional (BN) yang mengamalkan rasuah dan sejauh mana kesungguhan Umno menangani masalah rasuah.

"Rakyat tetap akan menghukum mereka kerana selama 50 tahun, pemimpin-pemimpin Umno bukan saja mengamalkan rasuah malah gagal mentadbir Negeri Selangor secara bijak, cuai dan tidak telus. Puluhan projek pembangunan yang diluluskan tidak mengikut garis panduan yang ditetapkan. Akibatnya ia hanya menguntungkan syarikat kroni dan projek pula terbengkalai begitu sahaja. Ribuan pembeli rumah di projek Bukit Botak tertipu dan ramai pula menjadi bankrup," tegas Faekah.

Tambahnya lagi antaranya adalah projek Alam Perdana yang melibatkan hartanah seluas lebih 7,000 ekar juga terbengkalai; puluhan ribu pembeli rumah menggigit jari sehingga ke hari ini.

Hutang Talam sebanyak RM391 juta adalah satu lagi contoh nyata kegagalan pentadbiran Umno-BN.

"Ribuan ekar tanah telah diagih-agih sesama mereka, baik dalam bentuk pembangunan mahupun sebagai peneroka felda hatta Projek Revolusi Hijau.
"Mendakwa Dr Khir tidak bermakna mereka kini sedang di dalam proses pemutihan dan pemimpin yang bakal dipilih menerajui UMNO Selangor harus diberikan peluang. Pilihlah sesiapapun, rakyat Selangor telah membuat keputusan.

"Dosa dan perbuatan rasuah mereka terbongkar selepas Selangor diambil alih Kerajaan Pakatan Rakyat yang kini berhempas pulas membersihkan sampah sarap yang ditinggalkan. Memang sukar namun hampir separuh masalah tersebut telah berjaya diselesaikan walaupun baru bertapak di Selangor kurang dari 3 tahun. Kesilapan yang dilakukan oleh Umno dan BN tidak akan diulangi oleh Kerajaan Pakatan Rakyat kerana kami tidak akan sesekali memandang rendah kebijaksanaan rakyat membuat penilaian dan pilihan," ujar beliau.


Sumber: Suara Keadilan

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


LABBAIKALLAH SAIFUL

Posted: 09 Dec 2010 02:43 AM PST


Salam 2 all.

Labbaikallah hummalabbaik..labbaikala syarii kala-kalabbaik. Innalhamda, wanni'mataa, lakawalmulk, laa syariikalak. Ini wajah terbaru Tuan Haji Saiful Bukhori Azlan. Gambar beliau semasa mengerjakan haji yang baru lepas. Pergi menunaikan rukun Islam kelima sambil menemani nenek kesayangan. Wajah ketenangan dengan tanda sujud yang jelas didahi.

Teman memilih menulis perkara ini kerana teman masih ingat ada dikalangan pak jangoat dok bawak cerita Saiful dah lumpuh. Saiful dah kena sopak. Saiful dah tak boleh berjalan. Saiful badan penuh kudis buta. Saiful dah terbaring dengan mulut berbuih. Saiful dok terbaring menyebut-nyebut nama Bang Non..Bang Non. Saiful dok berjalan macam orang tak waras nak mintak ampun dengan pemimpin anugerah tuhan. Semuanya berpunca daripada tohmahan konon Saiful telah terkena laknat ALLAH akibat sumpah muhabbalah yang dibuat Saiful.

Saiful telah bersumpah menegaskan bahawa pemimpin anugerah tuhan telah meliwatnya. Sumpah dibuat di Masjid Wilayah Persekutuan. Dipancarkan oleh media dalam negara dan peringkat antarabangsa. Saiful menegaskan jika sumpahnya tidak benar maka laknat ALLAH keatas dirinya, dan keluarganya!

Maka pak jangoat semua menunggu laknat ALLAH keatas Saiful. Pelbagai cerita dongeng dibawa. Malah pemimpin anugerah tuhan sendiri pernah memberitahu bahawa Saiful ini tinggal masa saja untuk hancur dilaknat, begitu pemimpin anugerah tuhan ceritakan bagaimana golongan agamawan mengkhabarkan kapada pemimpin anugerah tuhan yang menyampaikannya pula kepada teman. Maka ramailah para pak jangoat yang dengan bodoh mengangguk dan mena'amkan patwa pemimpin anugerah tuhan itu; dan menunggulah para pak jangoat untuk laknat itu turun.

Tapi gambar-gambar yang dipaparkan disini menceritakan seribu kisah sebaliknya. Bukan sahaja tiada laknat. Sebaliknya wajah Saiful makin berseri dengan ketenangan. dan tanda sujud yang jelas. Berlatarbelakangkan Ka'bah, di Masjidil Haram. Diatas Jabbal Nur tempat turunnya wahyu menadah tangan memanjatkan doa kepada Yang Maha Esa sambil mata memandang tepat ke Baitullah. Bertawaf sambil mengiringi nenek yang sudah uzur; ditempat paling suci didunia ini. Rumah ALLAH, Baitullah. Langsung tiada tanda ia dilaknat, malah semakin mendapat keberkatan.

Dan dimana pemimpin anugerah tuhan? Dengan wajah yang semakin keruh dan kerut. Parti yang semakin hancur. Penyokong yang makin menjauhkan diri. Rakyat yang mula menyedari pembohongannya. Umat yang insaf tembelangnya. Kawan yang makin tersedar kelentongnya. Hanya golongan kafir yang makin merapati. Hanya penyokong antarabangsa termasuk dari golongan gay terus menyokong. Dan hari ini diisytihar oleh bini sendiri sebagai pemimpin anugerah tuhan. Apakah kelak nanti akan mengikut jejak Fir'aun, "ana robbukumul a'laa!!"? Na'uzubillah min zalik!!

Kepada Saiful, nasihat teman bersabarlah, tetapi istiqomah. Ingatlah pesan Rasulullah saw, do'a seorang yang dianiaya tiada hijabnya dengan ALLAH. Pasti ALLAH akan maqbulkan. Jangan lupa do'a itu senjata muqmin. Berdo'alah..aamantubillah summastaqeem - berimanlah kepada ALLAH, dan istiqomahlah. Kebenaran pasti akan datang jua insyallah. Mereka merancang dengan pelbagai rancangan, tetapi yakinlah ALLAH juga Maha Perancang, dan rancangan ALLAH mengatasi segalanya.

Kepada para pak jangoat, hentikanlah kerja fitnah dan tak berfaedah ini. Mengata dan mengumpat adalah perbuatan keji lagi terkutuk. Ianya termasuk golongan dilaknat ALLAH. Cukuplah para pak jangoat menghina ALLAH dengan memartabatkan manusia yang dituduh meliwat sebagai pemimpin anugerah tuhan. Cukuplah menggadaikan anak isteri untuk dagangan politik. Cukuplah menghina dan meludah bangsa sendiri. Cukuplah dengan menjual nama ALLAH Maha Esa untuk disyirikkan. Cukuplah menghalalkan hasil arak. Cukuplah semua itu. Jangan ditambah dengan dosa umpat dan fitnah. Kelak nanti kamu tidak terpikul bebannya diakhirat. Beban yang pemimpin anugerah tuhan pun tidak akan dapat menolong kamu. Bertaubatlah sebelum terlambat!

Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Khamis
03 Muharram 1431
09 Disember 2010

SURAU AL FALAH

Posted: 08 Dec 2010 11:17 PM PST


(Madarasatul Falah, Kg. Kerinci)
Salam 2 all.

Teman sangat dukacita dengan cadangan dan ura-ura Dewan Bandaraya Kuala Lumpur untuk merobohkan surau Madarasatul Falah, Kg. Kerinci, Kuala Lumpur. Notis perobohan yang dikeluarkan bertarikh 10.11.2010 berakhir pada hari ini. Teman mendapat maklumat kononnya perobohan itu akan dibuat dalam beberapa hari ini dan dibuat atas nama pembangunan!

Teman membantah cadangan perobohan tersebut. Ini adalah kerana surau Madrasatul Falah telah ujud lebih daripada 12 tahun sejak 1998 lagi dan menjadi surau utama penduduk sekitar. Dan yang lebih pelik baru dua bulan lepas surau Madrasatul Falah mendapat peruntukkan daripada DBKL untuk mengecat dan membaik pulih surau.

Pihak DBKL sepatutnya lebih telus dan bertanggungjawab dalam hal ini. Teman cadangkan supaya pihak DBKL mengadakan pertemuan dengan AJK dan anak kariah surau Madrasatul Falah, dan lebih baik kalau wakil Jabatan Agama Islam Wilayah juga dijemput. Sekiranya benar ianya perlu dirobohkan, apakah alternatif yang disediakan kepada anak kariah? Dan adakah jaminan surau baru akan dibina bagi menggantikan surau tersebut jika benar ianya perlu dirobohkan?

Insyallah teman sedang berusaha untuk mendapat penjelasan daripada pihak pengurusan DBKL berserta Kementerian dan lain-lain pihak yang bertanggungjawab insyallah. Jika perlu teman akan meminta pihak DBKL dan JAWI mengadakan pertemuan dengan AJK dan anak kariah surau tersebut dalam masa terdekat ini. Sebarang maklumat akan teman salurkan secepat mungkin insyallah.

Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Khamis
03 Muharram 1432
09 Dis 2010

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Mahathir Era Controls Have Returned

Posted: 08 Dec 2010 09:55 PM PST

Dari Malaysiakini

Senarai kesilapan dan salah-laku ke atas parti-parti politik dan pencabulan hak asasi oleh kerajaaan sepanjang 2010 menunjukkan negara kini kembali ke era zaman Tun Dr Mahathir Mohamad, kata pertubuhan hak asasi manusia, Suaram.

Ketika mendedahkan laporannya – Civil and Political Rights Report 2010 hari ini, ahli jawatankuasa sekretariat, Hasbeemaputra Abu Bakar berkata pencabulan itu termasuk jumlah tangkapan yang tinggi ketika perhimpunan oleh rakyat dan kawalan ketat ke atas media yang menunjukkan ‘tanda-tanda dasar masyarakat tertutup’.

"Terdapat ruang yang sebegitu kecil bagi golongan yang menentang ataupun pandangan alternatif yang tidak sehaluan dengan kerajaan.

"Ini adalah masa yang getir; ia boleh bergerak kepada kedua-dua arah, tetapi Suaram berpandangan ia petanda bahawa era Mahathir ketika mengawal masyarakat kini kembali," katanya.
===
The laundry list of transgressions on political and civil rights by the government in 2010 signals a return to the Dr Mahathir Mohamad era, says human rights organisation Suaram.

Unveiling its Civil and Political Rights Report 2010 overview today, secretariat member Hasbeemaputra Abu Bakar said the violations, that include a high number of arrests for public assemblies and clampdowns on the media are "signs of a closing society".

"There has been very little space for dissent or alternative views that do not jive with the government.

"It’s a very tricky time; things could go either way, but Suaram views it as a signal of a return of the Mahathir era of control over society," he said.

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim


PENDEDAHAN : APA ISTIMEWANYA AHLI UMNO INI

Posted: 09 Dec 2010 12:10 PM PST

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mendedahkan tindakan kerajaan Umno-Barisan Nasional(BN) memberikan projek-projek lumayan Kementerian Pertahanan berjumlah lebih RM2 bilion kepada seorang dua individu.

Beliau berkata tindakan itu membuktikan Umno hanya menggunakan slogan Ketuanan Melayu untuk memperkayakan kroni.

Anwar berkata sejak tahun 2008, seorang individu bernama Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal percayai dari Umno Bukit Gantang Perak telah diberikan pelbagai tender berjumlah RM2 bilion.

"Ada tender yang dikeluarkan, tender terhad sejak 2008 yang diberikan kepada dua orang. Sebanyak 16 syarikat bumiputera dipelawa tetapi kebanyakan syarikat itu, seperti dokumen yang terdapat di tangan saya. 'Suruhanjaya Syarikat Malaysia sebenarnya dipunyai oleh satu orang.

"Jadi ada seolah satu pakatan di peringkat tertinggi kementerian pertahanan dengan satu dua orang tokoh Umno atas nama Melayu. Jadi Melayu ini, ketuanan Melayu ini hanya menguntungkan dua tiga orang dan lain itu pasukan sorak menyokong mereka.

"Saya bagi contoh berdasarkan bukti mengapa kementerian sering mengelak mengadakan tender terbuka. Mengapa 16 syarikat ini sahaja dipelawa sedangkan banyak lagi syarikat bumiputera yang cukup kelayakan memenuhi kriteria yang harus diajak untuk bersama," kata Ahli Parlimen Permatang Pauh itu.

Datuk Seri Anwar menunjukkan dokumen-dokumen berkaitan untuk membuktikan bahawa tender-tender Kementerian Pertahanan diberikan kepada kroni Umno itu berkenaan dengan sewenang-sewenang-wenangnya.

"Ada syarikat, Gahmata Sajian Sdn Bhd penswastaan perkhidmatan katering Angkatan Tentera Malaysia bagi kawasan Sabah, Sarawak dan Labuan nilai RM 800 juta dipunyai oleh seorang bernama Syed Abu Hussin tanpa tender runding terus dari Mindeft.

"Kemudian diberi satu lagi syarikat. Nama lain. Namanya Komatra Sajian Sdn Bhd, penswastaan perkhidmatan katering Angkatan Tentera bagi zon Utara dan Timur Semenanjung. Nilai RM 600 Juta.

"GPB COrporation Sdn Bhd kontrak 1 Jan 2009 nilai RM 300 juta ringgit. Tuan Punya, dan alamat daftar pun sama No 10 level 2 Damai Kompleks Tuan Punya, Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal, tiada Melayu lain," katanya.

Datuk Seri anwar kesal kerana pemberian kontrak-kontrak lumayan kepada kroni Umno dari Perak bukan sahaja membelakangkan kepentingan Kementerian Pertahanan sendiri tetapi meminggirkan keutamaan untuk membantu bumiputera umumnya.

"Apa hubungan Melayu ini dapat sampai RM2 bilion.

"Apakah ini bukan satu kompromi terhadap mutu dan kepentingan Kementerian Pertahanan? Apakah ia satu usaha mengetepikan kepentingan ramai pasukan tentera? Apakah ini tanda, kita betul-betul patriotik kepada negara dengan memunggah kekayaan, memperkaya satu, dua orang melalui perbelanjaan ketenteraan," terangnya.

Sebelum ini pada Mac tahun lalu, Ahli Parlimen Batu, Tian Chua dalam satu kenyataan akhbar mendedahkan penyelewengan dalam Kementerian Pertahanan mengenai proses perolehan dan mempunyai unsur kronisme bagi pemimpin negara.

Orang yang bernama Syed Abu Hussin Bin Hafiz Syed Abdul Fasal tidak asing lagi bagi kakitangan dan kontraktor-kontraktor Kementerian Pertahanan. Pada masa yang sama, beliau juga merupakan ahli Umno (No ahli: 00924477) dari Bahagian Bukit Gantang, Perak.

Beliau mempunyai lebih 30 syarikat di mana beliau merupakan ahli lembaga pengarah ataupun pemegang syer. Melalui syarikat-syarikat ini, beliau berjaya menguasai hampir 90 peratus projek-projek pembekalan bagi Kementerian Pertahanan yang mencecah ratusan juta ringgit.

blog.yusmadi.com

0 ulasan
sumber :-

blog.yusmadi.com


Saya tak mahu Speaker Dewan dibeli Umno BN

Posted: 08 Dec 2010 08:14 PM PST

Hazayani Zakaria /Harakah Daily

KUALA LUMPUR, 8 Dis: Ahli Parlimen Pakatan Rakyat bertindak keluar dewan sebagai tanda protes terhadap keputusan Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia menolak usul tergempar meminta penjelasan berhubung hasrat Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen menggantung Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tanpa diberi peluang membela diri.

Usul di bawah peraturan mesyuarat 18 (1) itu dibawa oleh Mohamed Azmin Ali (PKR-Gombak).

Beliau dalam sidang media sejurus keluar dari dewan, mempersoal keputusan Pandikar yang didakwa bercanggah dengan kenyataannya di Dewan Rakyat pada 22 April lalu.

“Keputusan Tan Sri Speaker ini melanggar keputusan yang dibuat beliau sendiri pada 22 April 2010 dalam hansard di mana Tan Sri Speaker menegaskan bahawa seseorang yang dirujuk ke jawatankuasa akan diberikan hak untuk memberikan keterangan dan memanggil saksi-saksi.

“Ini adalah keterangan yang dibuat oleh speaker sendiri dalam Dewan Rakyat namun keputusan ini pun dilanggar oleh Pengerusi Jawatankuasa Hak dan Kebebasan,” kata beliau yang juga Timbalan Pengerusi PKR.

Menurutnya juga, beliau berhak meminta penjelasan berhubung keputusan itu memandangkan Anwar dan saksi-saksi langsung tidak dipanggil untuk memberikan keterangan.

Yang paling mengejutkan kami ialah apabila Tan Sri Speaker menggunakan peraturan mesyuarat 83 (11) di mana berbunyi, jawatankuasa itu jika baik pada timbangannya boleh enggan mendengar apa-apa keterangan yang tiada perkaitan sedangkan keterangan yang akan diberikan oleh Permatang Pauh berkaitan terus dengan pertuduhan yang dibuat ke atas beliau.

“Bagaimana tafsirannya boleh begitu jauh menyimpang daripada apa yang ditetapkan oleh peraturan mesyuarat dan berkata mendengar cakap saksi yang degil sedangkan belum pun tertuduh dan saksi dipanggil untuk memberi keterangan tetapi jawatankuasa telah menghukum bahawa keterangan itu tidak relevan,” katanya lagi.

Sementara itu, Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor) berkata, berlaku ‘conflict of interest’ dalam perkara berkenaan kerana Pandikar yang merupakan speaker sendiri yang mempengerusikan jawatankuasa berkenaan.

Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) pula menyifatkan keputusan itu sebagai mencemar nama baik Parlimen.

“Sepatutnya jawatankuasa perlu memperlihatkan satu prinsip demokratik. Bukan menghukum Anwar tanpa memanggil beliau memberi keterangan,” katanya yang juga Naib Presiden PAS.

Azmin di dalam dewan sebelum itu membidas Pandikar kerana menolak saksi, bukti dan dokumen yang membantu Anwar membela dirinya di Jawatankuasa Hak dan Kebebasan.

Katanya, Dewan Rakyat sama-sekali tidak boleh bersetuju dengan tindakan jawatankuasa yang sengaja melanggar prosedur dan prinsip ‘natural justice’.

“Kalau hakim boleh dibeli, doktor boleh dibeli beri keterangan palsu, saya tidak mahu Speaker Dewan dibeli oleh Umno Barisan Nasional,” kata Azmin yang menimbulkan kekecohan apabila wakil Barisan Nasional meminta beliau menarik balik kenyataan itu.

Kekecohan itu menyebabkan lima wakil Pakatan digantung dari persidangan sehingga jam 2.30 petang.

Selain Azmin mereka ialah Tian Chua (PKR-Batu), Yusmadi Yusuf (PKR-Balik Pulau), Gobalakrishnan (PKR-Padang Serai), Azan Ismail (PKR-Indera Mahkota).

Minggu lalu, Jawatankuasa Hak dan Kebebasan dilaporkan tidak akan mendengar lagi keterangan saksi, termasuk dari Anwar dan akan membuat rumusan berdasarkan sepucuk surat penjelasan oleh firma perhubungan antarabangsa, Apco Worldwide.

Kerajaan pada April lalu mendesak tindakan diambil ke atas Anwar kerana membidas slogan ‘Satu Malaysia’ yang diilhamkan oleh Apco, diodakwanya ditiru dari konsep ‘One Israel’ yang digunakan oleh perdana menteri Israel, Ehud Barak pada 1999.

Pada 3 Disember lalu, Karpal yang juga anggota jawatankuasa itu berkata ahli-ahlinya diberikan sepucuk surat dari Apco bertarikh 19 Ogos dan memutuskan telah membuat rumusan mereka.

Lagi Berita:

Chaos erupts in Parliament over Anwar-Apco issue
Malay Mail
After continuous attempts to calm them down failed, Pandikar Amin ordered Azmin, Karpal Singh, Gobalakrishnan, Yusmadi and Azan out of the Dewan and only to …

Opposition MPs walk out over Apco case
The Sun Daily
“Padang Serai (PKR’s N. Gobalakrishnan), Balik Pulau (PKR’s Yusmadi Yusoff) and Indera Mahkota (PKR’s Azan Ismail), please leave. Who else is standing? …

MPs booted out of Parliament, Opposition stages walkout (Updated)
Malaysia Star
Opposition MPs staged a walkout after Pandikar kicked out Azmin, Chua, Gobalakrishnan, Khalid Samad (PAS-Shah Alam), Yusmadi Yusoff (PKR-Balik Pulau) and …

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Bina saja kuil Hindu sebelah Surau Kg Kerinchi, KL

Posted: 08 Dec 2010 11:07 PM PST

Senang je nak elak DBKL merobohkan Surau Al Falah di Kg Kerinchi, Kuala Lumpur. Minta penganut Hindu bina kuil sebelah surau tersebut, kita tengok berani tak DBKL nak roboh kuil tersebut. Tak percaya, baca kisah benar nasib masjid di Negeri Sembilan di http://amkns.blogspot.com/2010/11/bina-kuil-hindu-sebelah-surau-masjid.html

Persatuan Mahasiswa UM Bantah Pencerobohan Surau Al-Falah

Kuala Lumpur: Beberapa persatuan mahasiswa kampus Universiti Malaya hari ini menyatakan bantahan terhadap usaha pihak tertentu untuk merobohkan sebuah Surau yang terletak di Kampung Kerinchi.

Surau itu didakwa akan dirobohkan oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menyebabkan penduduk dan mahasiswa yang tinggal di sekitar Pantai Dalam menyatakan bantahan terhadap usaha tersebut.

Minggu lalu, isu ini tercetus apabila satu surat telah dikeluarkan oleh DBKL mengarahkan agar surau tersebut dikosongkan sebelum tarikh 9 Disember ini bagi untuk kerja-kerja perobohan dilakukan.

Akibatnya, beberapa penduduk khususnya penduduk asal Kampung Kerinchi mula membuat bantahan bagi mempertahankan surau yang telah dibina melebihi 20 tahun ini.

Menurut YDP PMIUM, Saudara Ahmad Syazwan Muhammad Hassan menyatakan bahawa perbincangan secara terperinci harus dilakukan oleh pihak terbabit dengan penduduk kampung.

"Pihak yang ingin merobohkannya harus berbincang, tanya kepada penduduk di sana mengapa tak nak dirobohkan surau itu, semestinya ada sebab tertentu yang amat penting yang sepatutnya didengar.", jelasnya.

Tambahnya, "Ini hak rakyat, rakyat bebas membuat keputusan berdasarkan hak mereka dan demi kesejahteraan masyarakat setempat. Surau itu semestinya ada sejarahnya tersendiri dan pihak terbabit patut melihat pro kontranya (merobohkan surau)."

Menurut kenyataan YDP Persatuan Mahasiswa Kedah UM (PERMADAH UM), Saudara Mohd Fazrin Mustaffa, beliau tidak bersetuju dengan usaha untuk merobohkan Surau Al-Falah itu.

"Saya memang menentang usaha itu kerana bagi saya isu pembangunan yang dimainkan pihak terbabit tidak releven kerana di ibu kota ini sudah maju dan sepatutnya pihak terbabit memikirkan pembangunan di sekitar luar bandar yang masih ternanti-nantikan 'kedatangan' mereka."

"Surau ini pernah cuba dipindahkan ke PPR Kerinchi, namun surau yang baru itu hanya mampu menampung 50 orang sahaja dalam satu-satu masa. Sebab itulah mereka (masyarakat Pantai Dalam) mahu pertahankan sebab surau yang lama ini dapat menampung lebih ramai.", jelasnya.

Sementara itu, wakil MPMUM, Saudara Mohd Syahid Mohd Zaini menyatakan MPMUM turut sama membantah usaha yang cuba dilakukan pihak terbabit.

"Saya mewakili mahasiswa Islam menyatakan pendirian tidak bersetuju dengan usaha yang cuba dilakukan untuk merobohkan surau tersebut."

"Saya dapat tahu masyarakat di sekitar sana memang selalu mengadakan sesuatu program dan aktiviti di surau terbabit termasuk yang terbaru Majlis Korban Perdana. Jadi, aktiviti seperti itu amat baik terutama kepada generasi muda dan anak-anak kecil demi perpaduan dan kesejahteraan masyarakat setempat.", ujarnya.

Arahan merobohkan surau tersebut telah dikeluarkan oleh Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin atas alasan projek pembangunan yang akan dilakukan.

Namun menurut beberapa penduduk di sekitar sana, pemaju yang bertanggungjawab membangunkan projek tersebut menyatakan bahawa projek tersebut masih dalam perancangan dan tidak akan dilakukan dalam masa terdekat.

Malah pemaju juga pernah berjanji akan menaiktaraf semula surau yang telah sedia ada selaras dengan pembangunan yang akan dilaksanakan.

Surau Al-Falah antara surau yang awal didirikan di kawasan penempatan awam di Kampung Kerinchi. Pada tahun 2008, semua penempatan penduduk di sekitar surau telah dirobohkan dan penduduk telah dipindahkan ke PPR Kerinchi.

Dengan pelbagai usaha dilakukan, Surau Al-Falah tersebut dapat dipertahankan sehingga kini dan berita tentang usaha untuk merobohkan surau tersebut ternyata tidak menyenangkan penduduk sekitar. – UMtoday.

http://umtoday.blog.com/2010/11/30/persatuan-mahasiswa-um-bantah-pencerobohan-surau-al-falah/

Lebuh Raya PLUS Dekat Rembau Berhantu?

Posted: 08 Dec 2010 06:20 PM PST

Dari Blog Singalautmetro
LEBUH RAYA DEKAT PLAZA TOL LINGGI-PEDAS BERHANTU?
17 MATI DALAM TEMPOH 60 HARI! TELAH menjadi lelucon di kalangan sesetengah orang konon lebuhraya berdekatan Plaza Tol Pedas-Linggi berhantu.

(Mungkin pemimpin negara perlu buat solat hajat di lebuhraya ini sepertimana pemimpin negara ini buat solat hajat sebelum terowong dirasmikan , gambar di sini http://tehranifaisal.blogspot.com/2010/12/hukum-solat-dalam-terowong-smart.html )

Sementara mereka yang pernah cedera kerana terbabit di dalam kemalangan di kawasan berkenaan pula dikatakan paranoid, sehingga penduduk berdekatan kawasan berkenaan mula menggelar kawasan itu sungai maut!

Secara kebetulan menarik dilihat berdasarkan jumlah 17 yang terkorban akibat nahas maut di kawasan itu dalam tempoh 60 hari sehingga semalam.

Kes terbaru membabitkan kematian berlaku malam tadi apabila seorang penumpang kenderaan pacuan empat roda terbunuh apabila kenderaan dinaiki terbabas dan terbalik ke dalam longkang tidak jauh dari plaza tol itu.

Pada 4 Disember lalu pula, tiga lagi menjadi mangsa kemalangan di kawasan itu apabila kereta jenis MyVi yang dinaiki melanggar belakang treler yang membawa jengkaut. Ketiga-tiga mangsa turut rentung apabila kenderaan dinaiki terbakar.

Jumlah angka paling ramai terkorban masih dalam ingatan kita pada pertengahan Oktober lalu. seramai 13 orang termasuk seorang mati di hospital apabila sebuah bas ekspress terbabs dan terbalik lalu merintang jalan bertentangan.

Sehingga kini, berdasarkan laporan akhbar tidak kurang 40 tercedera kerana terbabit dalam kemalangan di kawasan itu dalam tempoh lebih kurang 60 hari.

Dengan angka kematian sebanyak 17 orang dan 40 tercedera, benarkah plaza tol Pedas-Linggi berhantu, atau sebenarnya kita sebagai pemandu yang memandu melulu!?

Posted by SINGALAUTMETRO at 9:25 PM 8 Dec 2010 http://singalautmetro.blogspot.com/2010/12/lebuh-raya-dekatt-plaza-tol-linggi.html

Angkatan Muda Keadilan Bagan Datoh,Perak Darul Ridzuan

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Bagan Datoh,Perak Darul Ridzuan


Satu Dunia Menyaksikan, Bagaimana Polis Boleh Menafikan Kekejamannya?

Posted: 08 Dec 2010 06:59 PM PSTPolis nafi bertindak luar batas undang-undang bagi leraikan demo

KUALA LUMPUR — Polis menafikan pihaknya bertindak di luar peruntukan undang-undang bagi meleraikan perhimpunan dan perarakan penyokong yang membantah kenaikan tarif 37 peratus air Selangor di Masjid Negara Ahad lepas, sebaliknya hanya mengambil tindakan yang minimum untuk menyuraikan kumpulan tersebut.

Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Zulkifli Abdullah berkata polis telah memberikan kerjasama dengan memberi laluan kepada Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bagi membolehkan beliau menghantar memorandum tersebut ke Istana Negara.

"Menteri Besar telah bersetuju dengan cadangan dan nasihat polis bahawa mereka tidak berarak ke Istana Negara dan selepas solat Zuhor di Masjid Negara, beliau telah diberi laluan bagi menyerahkan memorandum itu di Istana Negara," katanya dalam kenyataan media di sini hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas artikel bertajuk "Bar Council Slams Cops For Polis-State Mindset" dalam The Malaysian Insider yang menyatakan tindakan polis bagi meleraikan perhimpunan itu kasar dan menindas.

Zulkifli berkata kedegilan sekumpulan penyokong yang masih berkumpul dan berarak menuju ke Istana Negara menyebabkan polis terpaksa bertindak bagi menyuraikan perhimpunan sekaligus mengekalkan keamanan dan ketenteraman awam di Bandaraya Kuala Lumpur

"Pada masa kini peruntukan Seksyen 27 Akta Polis 1967 masih berkuatkuasa dan selaras dengan artikel 10 Perlembagaan Persekutuan, sebarang perhimpunan perlu mendapat lesen daripada polis terlebih dahulu," katanya.

Ahad lepas, kira-kira 4,000 orang berkumpul dalam dua perhimpunan di Masjid Negara bagi membantah kenaikan tarif 37 peratus air Selangor.

Kedegilan kumpulan penyokong itu yang enggan bersurai serta mengganggu tugas polis menyebabkan polis terpaksa melepaskan gas pemedih mata.

Akibat perhimpunan itu, ribuan warga kota terperangkap dalam kesesakan jalan raya selain mendatangkan kerugian kepada peniaga di sekitar lokasi perhimpunan. — Bernama

Mahathir Terus Kritik Kerajaan Najib

Posted: 08 Dec 2010 06:59 PM PST

Mantan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohammad hari ini mempertikaikan keperluan kerajaan menggantikan pesawat tempur buatan Rusia, MiG-29 dengan pesawat baru.

NONEDalam blognya, Mahathir berkata kerajaan seharusnya mengikut jejak langkah India yang hanya menaik taraf pesawat tempurnya dan tidak berbelanja jutaaan ringgit bagi membeli pesawat baru.

"Malaysia telah bekerjasama dengan India berkaitan pengubahsuaian pesawat buatan Rusia. Mungkin kita sepatutnya mengetahui apakah maksud sebenar menaiktaraf Sukhoi Su-30 dan MiG-29.

"Saya tidak pasti sama ada Malaysia menghadapi ancaman perang. Jika tidak, adalah lebih baik untuk hanya membaik pulih pesawat yang ada," kata Mahathir.Menurut beliau, berdasarkan laporan antarabangsa, India dikatakan akan menaik-taraf pesawat Sukhoi-30MKI milik negara itu manakala MiG-21 mungkin 'dibersarakan' namun MiG-29 akan dinaik-taraf.


Menteri Pertahanan Datuk Ahmad Zahid Hamidi sebelum ini mendakwa pesawat MiG buatan Russia harus diberhentikan kerana kos penyenggaraannya semakin tinggi.

Mahathir sebelum ini mengingatkan kemungkinan wujud orang tengah yang akan mengaut keuntungan berganda dengan keputusan untuk membeli pesawat tempur baru dan menjual yang lama.

Beliau juga berekata keputusan kerajaan menukar pesawat MiG dipengaruhi oleh pihak yang berkepentingan sendiri.

russia military might 220808 04Sebelum ini, Zahid memberitahu Dewan Rakyat bahawa penamatan perkhidmatan pesawat selama 10 tahun itu adalah kerana peningkatan ketara kos penyelenggaraan dan operasi pesawat buatan Rusia itu,

Kementerian Pertahanan dilaporkan menimbang untuk menggantikan pesawat MiG buatan Rusia sama ada dengan SU-35, FA-18 E/F Super Hornet, JAS Gripen, Eurofighter Typhoon, Dassault Aviation Rafael, F-16 C/D Block 52 atau F-15 Eagle.

Undi Pos Untuk Semua Rakyat Malaysia

Posted: 08 Dec 2010 06:58 PM PST

Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan (DPPWP) membantah sekeras-kerasnya cadangan Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) yang mahu menjadikan golongan doktor, jururawat, juruterbang dan wartawan sebagai pengundi pos.

DPPWP berpendapat, menggunakan sistem undi pos terhadap golongan profesional ini menutup lagi ruang demokrasi negara yang kian dipertikaikan rakyat.

DPPWP menegaskan undi pos adalah talian hayat kerajaan UMNO-BN. Cadangan SPR seakan mahu menambah lagi jangka hayat pemimpin UMNO-BN terutama di kawasan yang mereka tidak selamat. Apakah SPR mahu menjadi sebuah lagi parti komponen Barisan Nasional dengan menjalankan usaha yang licik buat membantu memenangkan UMNO-BN dalam PRU ke 13?


Sistem undi pos telah lama dipertikaikan rakyat. Apakah jaminan SPR ketelusan undi pos dapat dijalankan dengan baik memandangkan ada pengalaman anggota tentera yang tidak dapat mengundi pos semasa mereka bertugas kerana telah diundi oleh pihak atasan mereka?

Dalam Pilihanraya kecil di Bagan Pinang, daftar pemilih SPR tidak sama dengan daftar pemilih tentera, serta kertas undi boleh diserahkan di mana-mana termasuk di kompleks beli belah. Bagaimana kertas undi yang dipos dua hari sebelum mengundi mampu dipulangkan balik tepat pada masanya tanpa berlau kesilapan.

Hampir setiap pilihanraya kecil atau umum, kemenangan besar calon BN diraih melalui undi pos dan terlalu sedikit yang mengundi calon pembangkang. Mungkinkah semua anggota tentera adalah ahli BN atau pengundi tegar BN di mana-mana kawasan?

Dalam kes anggota tentera, DPPWP mempersoalkan keperluan SPR menjadikan golongan ini sebagai pengundi pos memandangkan suasana negara yang tidak mendesak sedemikian. Dalam keadaan aman dan tenteram sebeginilah, ruang demokrasi perlu dibuka seluas-luasnya dengan memberi peluang anggota tentera mengundi sebagaimana pengundi yang lain.

Alasan SPR mahu menjadikan kumpulan profesional ini sebagai pengundi pos hanya semata-mata mahu memberi peluang kepada mereka untuk mengundi kerana terlalu sibuk bekerja adalah alasan yang tidak boleh diterima. Golongan ini bekerja mengikut jadual dan syif.

DPPWP tidak fikir sekiranya mereka turun mengundi mengikut jadual sepertimana golongan profesional yang lain, menyebabkan operasi kerja mereka terjejas. Kalaulah mereka tidak berpeluang mengundi kerana sedang bekerja, mereka tidaklah mewakili golongan majoriti yang perlu dijadikan sebagai pengundi pos.

Dalam hal ini, SPR perlu mengelak hari bekerja sebagai hari mengundi sepertimana yang dibuat ketika beberapa pilihanraya kecil baru-baru ini. Ini lebih menyukarkan semua golongan bekerja untuk turun mengundi.

Sekiranya SPR berkeras juga mahu menjadikan golongan doktor, jururawat, juruterbang dan wartawan sebagai pengundi pos, DPPWP mengesyorkan agar menjadikan semua golongan profesional sebagai pengundi pos.

Bukan setakat itu, mahasiswa yang layak mengundi, penoreh getah, pekebun, pemandu teksi dan bas, nelayan, peniaga dan lain-lain juga boleh dijadikan sebagai pengundi pos memandangkan semua golongan ini sibuk bekerja dan tidak mampu meninggalkan tempat kerja mereka untuk turun mengundi. Dengan demikian, mudahlah BN meraih kemenangan besar dalam PRU ke 13 akan datang!

Fadhil Osman [Harakah]
Penulis adalah Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan

Pembangkang Bukan Anti Nasional

Posted: 08 Dec 2010 06:57 PM PST

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata golongan yang menentang kerajaan selama ini bukannya anti nasional.

Penasihat Parti Keadilan Rakyat itu berkata terdapat perbezaan antara anti nasional dan perjuangan menentang penyelewengan, jenayah dan rasuah yang berlaku.

Beliau berkata demikian kepada pemberita di lobi Parlimen pada Isnin.

Hadir sama Ketua Menteri Pulau Pinang yang juga Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar.

Semalam, ketika berucap pada Konvensyen Barisan Nasional, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menyifatkan pembangkang sebagai anti nasional dan sanggup melakukan apa saja termasuk memburuk-burukkan nama Malaysia di luar negara bagi mencapai matlamat mereka.

Umno Khianati Janji Pada Rakyat

Posted: 08 Dec 2010 06:56 PM PST

Janji-janji pemimpin kerajaan BN ternyata tidak boleh dipegang kerana mereka ternyata hanya sekadar tahu berjanji tetapi tidak pula jujur dan tahu menunaikan segala janji-janjinya kepada rakyat sejak dulu, melainkan hanya sekadar mahu menggula-gulakan rakyat untuk meraih undi bagi mencapai kemenangan dalam pilihanraya.

Lebih jauh dari itu, slogan yang diwar-warkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak sendiri juga, "Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan" tidak boleh dipegang oleh rakyat kerana slogan tersebut hanya sekadar slogan, tetapi ia tidak pula dilaksanakan seperti yang digembar-gemburkan itu.

Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat, Nuridah Mohd Salleh berkata, realiti itu terserlah apabila kerajaan BN sejak 3 Disember lalu telah mengambil keputusan menaikkan harga barangan keperluan utama rakyat, petrol, diesel, gas dan gula, sehingga menyebabkan rakyat semakin terhimpit walaupun ia telah dijanjikan tidak akan dinaikkan.


"Pada hal, 2 November 2010 yang lalu, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kenaikan RON97 ditentukan oleh syarikat pengeluar minyak. Kerajaan tidak bertanggungjawab terhadap kenaikan harga minyak petrol RON97 kerana harga bahan mentah itu dikawal sepenuhnya oleh pasaran terbuka," katanya.

"Bagaimanapun kerajaan memberi jaminan harga minyak RON 95 tidak akan naik dalam tempoh terdekat. Rakyat juga tidak perlu risau kerana kerajaan juga tidak ada perancangan untuk menaikkan harga minyak RON95 dalam tempoh terdekat," kata Ismail Sobri seperti yang dilaporkan media tempatan.

Malangnya pada 3 Disember lalu, berkuatkuasa pada jam 12.01 minit pagi, harga petrol RON95 telah dinaikkan 5 sen menjadikannya berharga RM1.90 seliter. Dua hari setelah itu, petrol RON 97 naik sebanyak 15 sen kepada RM2.30 seliter. Kenaikan itu dikatakan kerana harga minyak dunia yang diapungkan sejak Julai lalu.

Selain itu, harga diesel pula dinaikkan 5 sen menjadikannya RM1.80 seliter, manakala gas LPG juga naik 5 sen menjadikan harganya RM1.90 sekilogram. Harga gula pula dinaikkan 20 sen menjadikan harganya RM2.10 sekilogram.

Pada hari yang sama, Bernama melaporkan Menteri yang sama juga telah berkata sekali lagi bahawa harga barang seperti gandum, beras dan minyak masak dijangka tidak akan dinaikkan buat masa ini. Kononnya kerajaan juga masih mengekalkan subsidi ke atas barangan berkenaan memandangkan ia adalah barangan keperluan semua rakyat di negara ini.

"Percayakah anda akan kata-kata beliau itu? Ternyata segala janji pemimpin BN tidak boleh dipegang. Itu semua samalah dengan slogan yang diwar-warkan oleh Datuk Seri Najib itu sendiri yang juga tidak boleh dipegang. Sebaliknya, tindak-tanduk para pemimpin BN ternyata tidak pernah mendahulukan rakyat dan mengutamakan pencapaian, tetapi hanya menekan dan menzalimi rakyat dalam segala aspek.

"Mereka ternyata hanya mementingkan diri mereka sendiri sahaja, bukannya mementingkan rakyat. Jadi, rakyat mesti sedar perkara ini. Jika rakyat tidak sedar dan terus tertipu dengan janji-janji pemimpin BN, para pemimpin dan penyokong Pakatan Rakyatlah yang mesti menyedarkan rakyat agar tidak terus tertipu dengan permainan politik kotor mereka itu," tegas Nuridah ketika dihubungi hari ini.

Kenaikan harga petrol, disel, gas dan gula, katanya, sememangnya amat menyusahkan rakyat di semua peringkat, termasuk para penganut Kristian yang akan merayakan sambutan perayaan mereka tidak lama lagi, tetapi para pemimpin BN tidak pernah memikirkan masalah rakyat.

Selain itu, beliau juga kesal kerana kerajaan BN turut menzalimi rakyat dalam aspek air, apabila sanggup bertindak untuk menaikkan harga air di Selangor, sehingga memaksa Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor mengambil tindakan tegas untuk membantu rakyat yang sedang dizalimi oleh kerajaan BN.

Sehubungan itu, katanya, Wanita Pakatan Rakyat dalam mesyuaratnya di bangunan Parlimen hari ini antara lain telah memutuskan untuk mengambil tindakan aktif berhubung perkara itu.

Antara lain, mereka akan berjumpa dengan orang ramai untuk mengedarkan risalah untuk menyedarkan orang ramai agar tidak lagi terus tertipu dengan para pemimpin BN dan memberi undi kepada Pakatan Rakyat dalam pilihanraya akan datang.

Selain berjumpa orang ramai di kampung-kampung, mereka juga akan mengedarkan risalah itu kepada orang ramai yang akan pulang berhari raya di kampung di plaza-plaza tol, bagi membolehkan rakyat faham tentang realiti sebenar para pemimpin BN yang tidak pernah mementingkan rakyat, tetapi hanya mementingkan diri mereka sendiri sahaja.

"Jadi rakyat mesti disedarkan agar tidak lagi memberi undi kepada BN, tetapi kepada Pakatan Rakyat kerana hanya dengan cara itu barulah kehidupan rakyat akan terbela," ujar beliau. - Hrkh

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang