Pengikut

Nuffnang

Selasa, 30 November 2010

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Jangan Puas Hati Dengan Kerja-Kerja yang telah dilakukan

Posted: 30 Nov 2010 09:09 PM PST

Jangan ambil sikap mudah puas hati. Sikap inilah yang akan membawa rebah dan akan berada didalam keadaan sentiasa tidak bersedia.
Pilihanraya Umum sudah begitu hampir, entah Januari, Februari dan selewat-lewatnya Mac 2011.
Sudahkah kita semua membuat persediaan yang rapi? Jawatankuasa Pilihanraya, sudahkah ditubuhkan? PACA sudahkah dilantik? Berapa ramai tenaga Pilihanraya yang disediakan? Sudahkah senarai calon-calon disediakan? Jangan nanti Cabang-Cabang menghantar hanya nama Ketua Cabang untuk menjadi calon sehingga parti tidak ada pilihan dan terpaksa menerima sahaja Ketua Cabang untuk menjadi calon!
Kursus-kursus PACA dan Pilihanraya, sudahkan diadakan? Berapa orang yang terlibat untuk menjadi PACA dan jentera Pilihanraya?
Sudahkan Bilik-Bilik Gerakan ditubuhkan? Sudahkah dilantik petugas-petugas di Bilik-Bilik Gerakan itu? Sudahkah masalah logistik diselesaikan?
Berapa banyak kenderaan yang perlu digunakan? Sudahkah disenaraikan kenderaan-kenderaan itu?
Bendera-bendera dan banner-banner, sudahkah disediakan? Berapa banyak keperluan dan berapa banyak sudah disediakan?
Dari segi mental, sudahkah Cabang-Cabang bersedia menghadapi Pilihanraya ini?
Kita tidak lagi perlu meraikan sikap "cemas menang", "hampir menang", "kalah sedikit sahaja", tidak ada tak kalah tak menang, yang ada hanyalah "Kalah atau Menang", dan kalau kita mahu ke Putrtajaya, maka kita hanya perlu menang!
Bagaimana mahu menang jika sehingga sekarang tidak ada satu persiapan pun lagi yang sudah dibuat? Mahu buat persiapan semasa sudah diumumkan tarikh Pilihanraya dan Parlimen sudah dibubarkan? Masa itu sudah terlewat.
Buat kerja NOW! SEKARANG! Buat kerja belum tentu menang, tak buat kerja sudah tentu tidak menang, apatah lagi jika kawasan pilihanraya itu begitu sukar seperti di Kuala Krau!

MESYUARAT

Posted: 30 Nov 2010 12:22 AM PST

Mesyuarat adalah satu elemen penting didalam sesebuah organisasi. Pengurusan mesyuarat adalah penting untuk seseorang memperbaiki pengendalian mesyuarat, samada anda hadir sebagai seorang ajk atau mempengerusikannya.
Persoalan pertama adalah keperluan kepada sesuatu mesyuarat. Mesyuarat bukan untuk mengisi ruang masa semata-mata, tatapi mengikut keperluannya.
Mesyuarat menjadi perlu untuk tujuan mengatasi masalah atau membuat keputusan, mesyuarat yang formal hendaklah ditetapkan tarikh dan masa dan tempat yang sesuai, mesyuarat yang terbaik adalah yang boleh meringkaskan masa dan mengurangkan kos untuk menjemput mereka yang betul-betul untuk sesuatu tujuan yang tetap, mesyuarat hanya untuk bermesyuarat merugikan masa menjadi satu habit yang tidak mempunyai tujuan yang tetap.
Mesyuarat yang sempurna hendaklah mempunyai tujuan dengan agenda yang tersusun untuk tujuan mengambil sesuatu keputusan yang boleh memperbaiki sesuatu, seperti organisasi, dan mengatasi sesuatu masalah, dan untuk tujuan-tujuan tindakan yang perlu dirancang dan dipersetujukan atau penentuan dasar.
Hendaklah sentiasa mempunyai tujuan yang tetap dari permulaan sebelum mesyuarat dipanggil, jika sesuatu isu itu boleh diatasi tanpa memerlukan mesyuarat, batalkanlah mesyuarat itu; mesyuarat itu perlu dirancang dengan baik agar natijah-natijah yang baik dapat digarap, dan jangan sekali-kali memanggil mesyuarat untuk mewujudkan keadaan kucar-kacir sehingga tidak ada kebaikan boleh tercapai, bahkan kerosakan akan berlaku; dan jika perlu diadakan mesyuarat-mesyuarat regula, cuba kaji samaada keburukannya yang akan timbul jika mesyuarat regular seperti mesyuarat bulanan itu tidak diadakan.
Pastikan semua Jawatankuasa hadir mesyuarat itu atau setidak-tidaknya korumnya mesti mencukupi dan diantara korum yang hadir ialah mereka yang memegang jawatan-jawatan penting. Buat persediaan-persediaan rapi untuk menjayakan mesyuarat itu kerana mesyuarat yang tidak ada persediaan rapi merugikan masa dan kos.
Mesyuarat bukan sahaja perlu mempunyai agenda, tetapi agenda yang kemas dengan tujuan tertentu untuk dicapai. Jangan terlalu bebankan dengan agenda-agenda sehingga mesyuarat itu hilang fokus.
Janganlah mesyuarat itu meleret-leret, dan hendaklah fokus kepada agenda yang dibentangkan.
Tindakan positif mengendalikan mesyuarat itu mengandungi tindakan-tindakan berikut:
Pengerusi memulakan mesyuarat dengan mukaddimah yang kemas. Bincangkan isu-isu didalam agenda. Dapatkan pandangan bagi setiap isu. Tuju kearah objektif-objektif. Ambil keputusan dan tamatkan mesyuarat - tepat, padat dan bermenfaat.
Tindakan negatif yang tidak menguntungkan sesuatu mesyuarat yang mesti dielakkan:
AJK (apatah lagi Pengerusi) hadir lewat, tidak berbincang mengikut agenda, pertengkaran berlaku, percakapan yang yang tidak kontributif digalakkan, perbincangan berakhir dengan deadlock, dan mesyuarat gagal membuat keputusan.

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Lo'Lo': Habislah orang Kampung Baru kena pindah

Posted: 30 Nov 2010 12:45 AM PST

Ahli parlimen Titiwangsa, Dr Lo' Lo' Mohd Ghazali berkata pindaan terbaru Draf Rancangan Pembangunan Kuala Lumpur 2020 yang menyaksikan Kampung Baru ditandakan sebagai kawasan komersial sepenuhnya, perlu dipersoal,.

NONEKatanya, pindaan itu juga memberi maksud bahawa penduduk Kampung Baru tidak boleh lagi menetap di Kampung Baru dan perlu berpindah.

"Habislah orang Kampung Baru. Pindaan terkini Deraf KL 2020 menandakan Kampung Baru sebagai kawasan komersial seratus peratus.

"Bermakna tiada residential area. Orang Kampung Baru tak boleh tinggal dah di Kampung Baru, semua kena pindah terus," katanya yang juga AJK PAS Pusat kepada Harakahdaily.

Dr Lo' Lo' berkata demikian sebagai mengulas pindaan terbaru Draf Rancangan Pembangunan Kuala Lumpur 2020.

Zon komersial sepenuhnya

Mengikut draf rancangan itu, Kampung Baru di Kuala Lumpur telah ditandakan sebagai kawasan komersial sepenuhnya.

NONEPerancangan itu, kini dipamerkan di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur sehingga Rabu ini dan menunjukkan semua kawasan seluas 250 ekar tanah di Kampung Baru akan dimasukkan sebagai satu daripada tiga Pusat Komersial Bandaraya (CCC).

Dua lagi CCC itu adalah kawasan sekitar Kuala Lumpur City Centre (KLCC) dan kawasan sekitar KL Sentral di Brickfields.

CCC, seperti ditakrif dalam draf itu tidak perlu mempunyai unit kediaman dan boleh mempunyai 100 peratus kawasan komersial.

Ini menimbulkan tandatanya sama ada rumah-rumah kediaman di Kampung Baru, termasuk rumah tradisional Melayu terpaksa dirobohkan untuk pembinaan bagunan komersial.

Namun plan draf itu menyatakan pembangunan masa depan tidak akan menghakis imej Kampung Baru sebagai tapak warisan Melayu tetapi sebaliknya berkata akan 'memperkuatkan lagi identiti Melayu daripada pelbagai aspek".

Masjid diperbesarkan

Ia bagaimanapun tidak memberi butiran tersebut kecuali berkata konsep seni bina Melayu akan diterapkan.

NONESeorang pegawai DBKL yang mengendalikan 'booth' di sana memberi jaminan bahawa rancangan pembangunan Kampung Baru akan memastikan tanda mercu seperti Masjid Jamek dan Kelab Sultan Sulaiman tidak akan diusik.

"Malah, masjid akan diperbesarkan," katanya yang memohon namanya tidak disiarkan.

Ditanya mengenai nasib yang bakal dialami oleh kira-kira 39,000 penduduk Kampung Baru, pegawai itu memberi jaminan mereka tidak akan diusir keluar.

Apabila diajukan bagaimana ini akan dilakukan, beliau berkata pembangunan akan dijalankan secara berperingkat tetapi tidak mahu mengulas lanjut.

Penjara Pudu

Perkembangan terbaru itu menimbulkan persoalan sama ada rumah-rumah kediaman di Kampung Baru, termasuk rumah tradisional Melayu terpaksa dirobohkan untuk pembinaan bagunan komersial.

NONEMenurut Lo' Lo' lagi, lebih menghairankan, kenapa kawasan Penjara Pudu boleh dibina kawasan penempatan, sedangkan ia juga terletak di kawsan bandar Kuala Lumpur, malah bukan kawasan penempatan pun sebelum ini.

"Hairannya Penjara Pudu akan dibangunkan dengan 30 peratus residential," katanya lagi.

Kira-kira 39,000 penduduk menetap di Kampung Baru dan nasib mereka kini menjadi tanda tanya.


Sumber: Malaysiakini

Isu Air: Kerajaan Pusat belakangkan rakyat Selangor

Posted: 30 Nov 2010 12:40 AM PST


KUALA LUMPUR, 30 Nov – Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad mencadangkan agar gaji Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air dipotong sebanyak RM10 di atas kegagalannya menguruskan dasar penswastaan dalam sektor berkaitan, secara tidak langsung telah membelakangkan masalah rakyat Selangor.

Beliau sewaktu mengemukakan usul berkenaan berkata, menteri tersebut gagal melaksanakan tarif yang dijanjikan dalam perjanjian konsesi penswastaan dahulu dan untuk mendapatkan pulangan yang telah mereka janjikan, kerajaan terpaksa sama ada membayar pampasan dan subsidi dengan mengorbankan wang rakyat.

"Contoh empat konsesi air di Selangor, tiga yang merawat, satu yang mengagih. Puncak Niaga, Splash dan Abbas yang mengagih dan Syabas yang merawat air manakala empat konsesi ini menanggung hutang RM6.4 bilion," katanya dipetik daripada Harakahdaily,

Menurutnya juga, sehingga kini masalah penstrukturan air di Selangor gagal diselesaikan kementerian berkenaan.

"Pertikaian di Selangor sehingga kini setelah dua tahun lebih Selangor di bawah Pakatan, sehingga kini persoalan penstrukturan air tidak dapat diselesaikan.

"Nyata dalam perkara ini wujud kecenderungan yang menyaksikan masalah yang terbit kerana air tidak diurus secara baik padahal Span telah diwujudkan," katanya.

Beliau turut menyentuh mengenai audit yang tidak dijalankan dengan baik menyebabkan banyak berlakunya kepincangan.

"Kita masih tidak dapat melihat satu audit ke atas tadahan air yang seperti tidak diletakkan kepentingan. Semua air mentah sehingga kini tidak diurus tadbir dengan baik," katanya lagi.

Beliau turut menegaskan, sekiranya menteri masih mahu memberikan penguruskan air kepada syarikat swasta khususnya di Selangor, ternyata mereka membelakangi rakyat.

"Jika kementerian masih bertegas untuk memberi kembali hak mengurus air kepada pihak swasta, khususnya di Selangor maka nyata menteri bersedia membelakangi rakyat dan tidak melindungi kepentingan umum," katanya.

Usul itu bagaimanapun tidak dipersetujui oleh Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) setelah dibahaskan.

Ahli Parlimen Pakatan Rakyat (Pakatan) seramai 15 orang bagaimanapun bangun mempertikaikan keputusan itu bagi membolehkan undi belah bahagian diadakan.

Undi belah bahagian itu menyaksikan seramai 58 wakil BN tidak bersetuju manakala seramai 47 wakil Pakatan bersetuju.


Sumber: Selangorkini

Usir ADUN PR: Speaker Perak Cipta Kontroversi lagi

Posted: 30 Nov 2010 12:35 AM PST


IPOH 30 NOV: Speaker Dewan Undangan Negeri Perak yang dipertikai statusnya oleh Pakatan Rakyat, kembali mencetuskan kontroversi apabila bertindak mengusir ADUN Hutan Melintang S Kesavan keluar dewan hari ini.

Menurut A Ganeson, Kesavan diusir atas alasan berkelakuan tidak sopan dan mengharu-birukan dewan dengan menuntut jawapan berhubung soalan yang dikemukakannya.

Pada sesi pagi, selepas sesi soalan berakhir, Kesavan bangkit dan menuntut soalannya berhubung pemindahan tanah di kawasannya dijawab oleh Menteri Besar, Datuk Seri Zambry Abd Kadir.

Walau dihalang Ganesan, ADUN Hutan Melintang itu berkeras berkata beliau adalah wakil rakyat, dan menjadi tanggungjawabnya menyuarakan 'masalah rakyat'.

Ganesan kemudian menggantung Kesavan mengikut Artikel 44(2) Peraturan Dewan selama sehari.

Apabila beliau enggan meninggalkan dewan, Mohammad Zahir Abdul Khalid (BN-Kamunting) pula bangkit dan memohon Artikel 44(3) dan 44(5) Pearturan Dewan digunakan bagi menggantungnya terus daripada menghadiri sidang DUN Perak.

Usul itu diluluskan dengan suara majoriti.

Tindakan itu menyaksikan ADUN pembangkang yang diketuai oleh menteri besar Perak yang disingkirkan, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin meninggalkan dewan.

Dalam satu satu sidang akhbar selepas berakhir Sidang DUN Perak di Ibu Pejabat DAP lewat tengahari tadi.

Beberapa perkara yang bercanggah dengan peraturan telah disuarakan dengan tidak puas hati oleh sebilangan ahli dewan dari Pakatan Rakyat.

Menurut Datuk Seri Nizar Jamaluddin, Speaker Ganesan yang kurang arif berkaitan peraturan dewan telah menyebabkan Adun Hutan Melintang diusir keluar.

"Hal ini sangat mendukacitakan, beliau(Ganesan) merujuk kepada peraturan apa dan dimana rujuknya. Ini satu penganiyaan yang jelas lagi terang kepada anggota Dewan dari Pakatan Rakyat," katanya.

Jelas Nizar lagi, apakah kerana usul besar yg diketengahkan berhubung penempatan penduduk oleh Hutan Melintang itu membuatkan kezaliman berlaku keatas beliau.

Dalam sidang media yang sama, Kesavan menafikan beliau berlaku biadap kepada speaker dan mendakwa beliau meninggikan suaranya kerana pembesar suaranya telah dipadamkan.

Katanya, beberapa surat telah dihantar ke pihak yang bertanggungjawab, termasuk pejabat Zambry berhubung isu tanah itu, namun semuanya tidak dijawab.


Sumber: TVSNEWS

PNSB Dapat Suntikan Tanah Biayai Program Basmi Kemiskinan

Posted: 30 Nov 2010 12:30 AM PST


SHAH ALAM 30 NOV:Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) hari ini menerima suntikan hartanah bernilai lebih RM565 juta yang akan dibangunkan untuk manfaat rakyat negeri ini.

Dua bidang tanah berkenaan yang terletak di Bukit Beruntung dan Bestari Jaya ini dimiliki Talam Corporation (Talam) sebelum ini dan diserahkan kepada Pemerbadanan Menteri Besar sebagai sebahagian daripada penyelesaian hutang syarikat itu kepada kerajaan negeri.

Tan Sri Khalid hari ini menyaksikan pemeteraian perjanjian menjual dua hartanah berkenaan oleh Pemerbadanan Menteri Besar atau MB Incorporated (MBI) kepada PNSB.

Perjanjian ini adalah kemuncak rundingan untuk menguruskan hutang Talam kepada kerajaan negeri yang bernilai RM392 juta kepada anak-syarikat kerajaan negeri.

Pada April tahun ini, Talam menyerahkan hak,kuasa dan kepentingan kepada MBI untuk menguruskan jualan hartanah Talam sebagai bayaran penyelarasan hutang syarikat itu.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menegaskan bahawa tidak timbul soal kerajaan negeri menyuntik dana untuk menyelamatkan Talam.

"Ini bukan tindakan menyelamatkan (Talam), pihak yang mengatakan kerajaan negeri telah melunaskan Talam dengan cara melupuskan segala hutang Talam, sebenarnya tidak betul," tegas Tan Sri Khalid.

Khalid berkata, kerajaan negeri menjalankan penstrukturan semula pengurusan aset-aset tanah itu dengan tujuan untuk mempertahankan haknya.

Rentetan daripada itu, Talam menerusi syarikat-syarikatnya memberikan aset bernilai RM688 juta kepada MBI. Oleh kerana Talam mempunyai hutang tanggungan sejumlah RM 266 juta, nilai aset sebenar berjumlah RM 422 juta.

MBI hari ini menjual kepada PNSB 1,2752.92 ekar tanah di Bukit Beruntung yang bernilai RM333.4 juta dan 1,312.89 ekar di Bestasi Jaya dengan nilai RM181 juta ringgit.

"Melalui perjanjian ini, PNSB akan mempunyai bank tanah yang luas dan seterusnya dapat merancang, melaksana dan membangunkan pusat pertumbuhan ekonomi, pusat perdagangan atau industri baru di Selangor," tegas Tan Sri Khalid.

Beliau yakin PNSB mampu mendapatkan pulangan 'selesa' menerusi perancangan teliti untuk membangunkan tanah terbabit.

"Kita akan memilih perancang-perancang swasta yang berperanan memberi khidmat untuk cadangan untuk memastikan perancangan pembangunan akan mendatangkan hasil yang terbaik untuk PNSB," tambah beliau.

Khalid, berkata perjanjian hari ini hanya membabitkan sebahagian daripada tanah Talam yang diserahkan kepada MB Incorporated.

"Selainnya termasuklah tanah yang terlibat dalam projek Canal City yang gagal dilakukan pentadbiran terdahulu yang dijangka akan selesai suku penggal pertama tahun hadapan," tambah beliau.


Sumber: TVSNEWS

Dana MP: Bantahan AG Didengar 5 Jan

Posted: 30 Nov 2010 12:25 AM PST


KUALA LUMPUR 30 NOV: Mahkamah Tinggi menetapkan 5 Jan untuk mendengar bantahan anggota parlimen Sungai Siput Dr Michael Jeyakumar Devaraj untuk tindakan undang-undang bagi satu perintah mandamus meminta kerajaan menentukan prosedur dalam pengagihan dana daripada peruntukan khas kawasan pilihan raya.

Hakim Datuk Aziah Ali menetapkan tarikh itu selepas menemui pihak-pihak berkenaan dalam kamar hari ini.

Peguam kanan persekutuan Suzana Atan, yang mewakili responden, memberitahu pemberita bahawa Jabatan Peguam Negara telah membangkitkan bantahan permulaan itu atas alasan bahawa tidak ada perkara dalam permohonan Dr Jeyakumar serta menyalahgunakan proses mahkamah.

Peguam Dr Jeyakumar Datuk S.Ambiga berkata beliau memerlukan masa untuk menjawab penghujahan Jabatan Peguam Negara mengenai bantahan itu yang diterimanya pagi ini.

Pada 29 Okt, pegawai Parti Sosialis Malaysia (PSM) memfailkan permohonan kebenaran untuk satu semakan kehakiman terhadap kerajaan dan dua yang lain antara lain memohon satu pengisytiharan bahawa peruntukan khas kawasan pilihanraya mestilah diberikan kepada semua angota Parlimen secara saksama mengikut Artikel 8 (1) Perlembagaan Persekutuan.

Dalam permohonannya, beliau menamakan Ketua pengarah Unit Pelaksanaan Penyelarasan (ICU) Jabatan Perdana Menteri (JPM), Pengarah Kemajuan Negeri Perak (PPN Perak) dan kerajaan sebagai responden.

Beliau memfailkan saman undang-undang setelah permohonannya kepada pengarah PPN Perak untuk dana yang akan digunakan sebagai sumbangan kepada pojek kecil SMJK Shin Chung, SJK Methodist dan Rumah Anak-anak Yatim Nurul Ihsan serta dana untuk projek kecil bagi manfaat kampung-kampung Orang Asli, ditolak melalui sepucuk surat daripada pengarah itu pada 12 Okt.

Dr Jeyakumar berkata pemintaannya untuk dana itu sepatutnya diberikan kerana semua projek yang beliau pohon adalah jenis dalam peruntukan khas kawasan pilihan raya yang sepatutnya digunakan.

Beliau mendakwa bahawa responden itu tidak menggunakan budibicaranya dalam memberikan dana itu daripada peruntukan khas kawasan pilihan raya yang berat sebelah dengan berpihak kepada para anggota daripada parti campuran Barisan Nasional (BN) dan prejudis terhadap anggota daripada parti-parti pembangkang.

Dr Jeyakumar memohon satu perintah mandamus untuk mendesak responden menjelaskan autoriti mereka dalam pengagihan dana daripada peruntukan khas kawasan pilihanraya, menggunakan budibicaranya dan bagi menentukan prosedur untuk peruntukan pembiayaaan sejak 2008.

Anggota Parlimen itu juga mahukan satu writ quo waran yang akan dikeluarkan kepada responden untuk mereka memberikan maklumat sebagai autoritinya menggunakan budibicaranya untuk melulus dan mengagihkan dana daripada dana persekutuan yang disatukan dan peruntukan khas kawasan pilihanraya.-Bernama.

Isu Air: Khalid Yakin Sokongan Rakyat Selangor

Posted: 30 Nov 2010 12:20 AM PST


SHAH ALAM 30 NOV: Kempen 'Kembalikan Hak Air Selangor diyakini Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim akan mendapat sokongan rakyatnya yang akan bersama kerajaan dalam menuntut hak air.

Memetik laporan Harakahdaily, sehingga kini katanya, kempen 'Kembalikan Hak Air Selangor' telah mencecah 50,000 tandatangan rakyat Selangor dan Wilayah Persekutuan.

Sehubungan itu katanya, perhimpunan pada Ahad, 5 Disember ini akan diteruskan seperti dirancang.

Menurut Khalid, rakyat diseru turun beramai-ramai ke Masjid Negara bagi menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara.

Beliau juga turut menyatakan komitmen untuk hadir mengetuai perarakan tersebut.

"Saya akan turun bersama-sama rakyat untuk berhimpun di Masjid Negara.

"Jika perlu, rakyat akan bergerak ke Istana Negara untuk serah memorandum untuk minta Yang di-Pertuan Agong beritahu Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) supaya penswastaan air dihentikan.

"Beri peluang kepada rakyat agar diberi harga yang munasabah," katanya.

Himpunan itu merupakan kemuncak siri kempen membantah penswastaan air di Selangor, yang dianjur kerajaan negeri.

Ia juga sebagai desakan agar empat syarikat swasta air dibeli semula dan diletak dalam satu badan milik kerajaan negeri untuk dikawal urus.

Melalui penghapusan penswastaan air, kerajaan negeri menjangkakan tarif air mampu dikurangkan sehingga 12 peratus setahun dan mengekalkan dasar pemberian 20 meter padu air percuma kepada isi rumah.

Jika penswastaan diteruskan, rakyat negeri ini akan menghadapi kenaikan tarif air sehingga 27 peratus.

Sebelum ini, kerajaan Selangor juga telah menghantar notis 14 hari kepada Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) agar memberhentikan Program Tabung Budi kerana melanggar syarat perjanjian konsesi air negeri.


Sumber: TVSNEWS

Saksi Ke-32 Dakwa Aminulrasyid Pemandu Berpengalaman

Posted: 30 Nov 2010 12:15 AM PST


SHAH ALAM 30 NOV: Saksi ke-32 kes pembunuhan Aminulrasyid Amzah mendakwa kereta putih Iswara yang digunakan oleh mangsa dikatakan sebagai pemandu lapor Malaysiakini.

Saksi tersebut Lokman Hakim R Daily berkata pemandu kelihatan tahu cara mengendalikan kereta dalam usahanya melarikan diri daripada - dirinya, - Lokman Hakim dan kawan-kawannya - semasa dia mengejar remaja itu selama 30 minit.

"Nampaknya dia pemandu berpengalaman," katanya ketika disoal balas oleh peguambela, M Athimulan.

Semalam, Lokman Hakim memberitahu mahkamah bahawa dia bersama dua lagi rakannya mengejar kereta yang dipandu Aminulrasyid pada kira-kira jam 12.15 pagi.

Mereka bertindak demikian selepas kenderaan itu melanggar kereta Toyota Celica rakannya yang diparkir di tepi sebatang jalan di Seksyen 7, Shah Alam.

Menurut Lokman Hakim, dia mengejar kenderaan itu untuk mendapatkan ganti rugi daripada pemandu kereta Proton Iswara berkenaan yang merosakkan bahagian bumper depan kenderaan Toyota Celica rakannya.

Diasak oleh seorang lagi peguambela, Salim Bashir, beliau setuju bahawa kereta Iswara itu dipandu dalam cara semberono dan berbahaya.

Pengakuan Lokman Hakim selaras dengan kenyataan sahabat Aminulrasyid yang juga saksi utama kes ini Azamuddin Omar yang pada sidang media beberapa hari selepas kejadian itu berkata mangsa memecut selepas kereta yang dipandunya bergesel dengan sebuah kereta lain.

Azamuddin, yang ketika kejadian duduk di kerusi penumpang hadapan berkata Aminulrasyid panik selepas melihat sekumpulan lelaki bermotosikal mengejarnya.

Lokman Hakim, apabila disoal-balas oleh DPP Mohd Dusuki Mokhtar, berkata beliau mengandaikan pemandu kereta putih itu seseorang yang berpengalaman berdasarkan cara beliau mengendalikan kereta tersebut.

"Kereta dipandu laju dan melanggar lampu isyarat," katanya.

Korporal Jenain Subi, 48, dibicarakan atas tuduhan menyebabkan kematian Aminulrasyid di Jalan Tarian 11/2 di Seksyen 11, antara pukul 1.10 pagi dan 2 pagi 26 April lalu.

Dia didakwa mengikut Seksyen 304 (a) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 30 tahun dan boleh dikenakan denda, jika sabit.


Sumber: TVSNEWS

Idham Lim: Hanya Umno Pertahan 'Azimat' Ketuanan Melayu

Posted: 30 Nov 2010 12:10 AM PST


IPOH 30 NOV: Isu Ketuanan Melayu yang dilontar oleh Presiden PKR, sewaktu kongres nasional ke-7 baru-baru ini menampakkan perbuatan jahat pemimpin konponen Barisan Nasional (BN) memanipulasi isu perkauman sebagai modal untuk mempengaruhi rakyat, ujar Drs Khalil Idham Lim.

Pelbagai usaha yang dilakukan oleh BN, peringatan tentang pentingnya perlembagaan dijaga, konsep ketuanan Melayu perlu dipelihara dengan baik, dan pelbagai lagi peringatan yang disebar melalui media BN kepada seluruh rakyat.

Tambahan pula ucapan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dimanipulasi dengan hebat sehingga menyimpang jauh dari maksud sebenarnya.

Sebagaimana yang disebut oleh Wan Azizah, Konsep tersebut wajib ditinggalkan terus kerana ia hanya menjadi landasan bagi segolongan kecil 'VIP' Melayu untuk kepentingan dan memperkayakan diri, keluarga, kaum kerabat dan kroni mereka sahaja.

"Kronologi hakisan ketuanan Melayu telah berlaku sejak pasca Tunku Abdul Rahman lagi, ia dimulai oleh Umno sendiri yang telah mencabar institusi diRaja sehingga menyifat serta meletakkan Institusi Raja-Raja sebagai bebanan bangsa satu ketika dahulu, dalam masa yang sama melaungkan bahawa mereka adalah pembela Melayu dan kaum lain," tulis Ketua Penerangan PAS Perak itu dalam blognya.

Menurutnya lagi yang juga Ketua Sekretariat Pakatan Rakyat Perak, golongan elit Melayu Umno telah mengaut keuntungan yang amat besar dengan keberkatan "ketuanan Melayu" yang mereka guna selama 50 tahun lebih.

Jika kita mahu entiti bangsa menjadi hebat serta dipandang mulia, jolokan tuan amat tidak sesuai, seolah-olah kita menggesa dengan tegas kepada bangsa lain supaya menghormati kita, katanya.

Khilafah Uthmaniah tidak pernah melaungkan ketuanan Turki semasa kegemilangan empayar itu sehingga ditakuti dunia barat suatu ketika dahulu, tegasnya lagi.

Selepas ini BN dijangka akan melakukan apa sahaja cara bagi mempertahankan Putrajaya dari dikuasai oleh Pakatan Rakyat, dan kita ingin menegaskan bahawa kita (Pakatan Rakyat) sentiasa bersedia ke arah itu.


Sumber: TVSNEWS

Guan Eng: Tiada Kabel Politik, PP Mahu Martabat Kontraktor Melayu.

Posted: 30 Nov 2010 12:05 AM PST


GEORGETOWN 30 NOV: Sistem tender terbuka yang dijalankan oleh kerajaan negeri Pulau Pinang bertujuan menghapuskan kabel politik bagi mendapatkan kontrak kerajaan negeri.

Langkah ini juga menurut Ketua Menterinya, Lim Guan Eng membuktikan kerajaan negeri mahu memartabatkan usahawan Bumiputera dengan tawaran tender secara terbuka menerusi e-perolehan dan kontraktor kelas F tidak perlu hanya datang dari Umno sahaja.

"Di Pulau Pinang, mana-mana kontraktor tidak perlu pakai kabel politik untuk dapat kontrak tetapi hanya pakai kabel komputer," katanya.

Di sebalik dakwaan negatif seumpama itu selama ini, Guan Eng berkata, sistem berlandaskan prinsip Cekap, Akauntabiliti & Telus (CAT) yang menjadi pedoman pimpinan kerajaan negeri menunjukkan lebih 70 peratus bidaan kontrak kerajaan negeri berjaya dimenangi oleh kontraktor Melayu.

"Malah, program Titian Saksama Rakyat (PTSR) sebanyak RM3 juta untuk membiayai program perniagaan ekonomi kecil telah memberi manfaat kepada 356 peminjam dan 81 peratus daripada jumlah itu ialah usahawan kecil Melayu di Pulau Pinang.

"Biarlah Umno-Barisan Nasional menerusi lidahnya, Utusan Malaysia hari-hari cuba menggambarkan kerajaan Pakatan Rakyat dan saya anti-Melayu tetapi kita tahu kita memang memerintah berteraskan rakyat, berjiwa rakyat demi memartabatkan rakyat tanpa mengira kaum," katanya dalam kenyataan baru-baru ini.

Pada masa yang sama, Kementerian Kerja Raya turut diminta untuk menambahkan bilangan sub-kontraktor dari Pulau Pinang untuk projek pembinaan Jambatan

Kedua Pulau Pinang daripada 24.5 peratus sahaja buat masa ini kepada lebih 50 peratus di masa depan, jelasnya.

Tambahan sub-kontraktor daripada Pulau Pinang adalah perlu untuk memberikan peluang kepada sub-kontraktor Pulau Pinang mendapat peluang daripada projek RM4.5 bilion yang bertapak di negeri mereka sendiri, katanya.

Bilangan sub-kontraktor dari Pulau Pinang yang kecil ini dinyatakan dalam jawapan Menteri Kerja Raya kepada Guan Eng dalam jawapan bertulis di Parlimen baru-baru ini yang menjelaskan bahawa setakat 30 September 2010, seramai 106 sub-kontraktor telah dilantik oleh kontraktor utama bagi melaksanakan projek ini.

Daripada jumlah tersebut, seramai 26 sub-kontraktor atau 24.5 peratus sahaja merupakan kontraktor yang berdaftar di Pulau Pinang, tambahnya.

Kerajaan Persekutuan menubuhkan syarikat khas, Jambatan Kedua Sdn. Bhd. (JKSB), iaitu anak syarikat milik penuh Kementerian Kewangan Diperbadankan sebagai pemegang konsesi projek pembinaan Jambatan Kedua Pulau Pinang.

Pembinaan jambatan sepanjang 23.5 kilometer ini akan menghubungkan Batu Maung di Pulau Pinang dan Batu Kawan di Seberang Perai Selatan dan telah dimulakan pada tahun 2008 dan dijangka siap pada bulan November 2013.

Kontraktor- kontraktor utama yang terlibat dengan pembinaan projek Jambatan Kedua Pulau Pinang ini ialah Chec Contructions (M) Sdn. Bhd yang berasal dari Republik Rakyat China, UEM Builders Berhad, Cergas Murni Sdn. Bhd., IJM Contructions Sdn. Bhd., HRA Teguh Sdn. Bhd.

Sumber: TVSNEWS

Kes Ling: Pindah Ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur

Posted: 30 Nov 2010 12:00 AM PST


KUALA LUMPUR 30 NOV: Mahkamah Sesyen Putrajaya hari ini membenarkan permohonan pihak pembelaan supaya kes membabitkan bekas Menteri Pengangkutan, Tun Dr Ling Liong Sik, 67, dipindahkan ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur untuk perbicaraan.

Timbalan pendakwaraya (DPP) Manoj Kurup memaklumkan kepada mahkamah bahawa pihaknya telah menerima permohonan daripada pihak pembelaan untuk memindahkan kes berkenaan pada 30 Ogos lalu.

"Kita telah mempertimbagkan permohonan itu dan Peguam Negara bersetuju memindahkan kes ke Mahkamah Tinggi," katanya.

"Kita membuat permohonan mengikut Seksyen 418 di bawah Akta Kanun Jenayah."

Manoj dibantu oleh DPP Dzulkifli Ahmad, manakala Dr Ling diwakili oleh peguam Wong Kian Kheong.

Hakim Suzana Hussin kemudian meluluskan permohonan itu dan mengarahkan kes berkenaan ke tarikh baru yang ditetapkan.

Beliau juga bersetuju wang ikat jamin RM1 juta ke atas Ling dikekalkan sehingga kes itu disebut semula.

Pada 29 Julai lalu, Ling, 67, mengaku tidak bersalah terhadap satu pertuduhan utama dan satu pertuduhan alternatif menipu Jemaah Menteri dengan menyembunyikan fakta dalam pembelian tanah itu, di Tingkat 4, Pejabat Perdana Menteri, Bangunan Perdana Putra, di Putrajaya di antara 25 Sept 2002 dan 6 Nov 2002.

Mengikut pertuduhan utama, Ling dituduh memperdayakan jemaah menteri untuk memberikan persetujuan pembelian tanah itu mengikut terma-terma yang dipersetujui antara Kuala Dimensi Sdn Bhd dan Lembaga Pelabuhan Klang.

Pertuduhan adalah mengikut Seksyen 418 Akta Kanun Jenayah dan beliau juga diberi pertuduhan alternatif mengikut Seksyen 417, akta yang sama.

Ling, diiringi oleh dua anknya serta isteri, Toh Puan, Ena Ling di mahkamah hari ini dan berkata beliau mahu membersihkan namanya di mahkamah.

"Saya mahu perbicaraan disegerakan," katanya.- Malaysiakini.

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

0 ulasan
sumber :-

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Sivarasa Speaks for Justice

Posted: 30 Nov 2010 05:55 PM PST

'Did my son beg for mercy before being shot?'Aidila Razak


Nov 29, 10

12:26pmShare 11There is nothing that she wants more than to see the person who killed her child be hauled up to court to face justice.But for now, Norhafizah Mad Razali (left in pix) just cannot help thinking of her son's last moments before he was shot dead by police."I keep thinking what he was thinking, how he felt before the fatal shot. Did he plead for mercy? Was he crying in pain?" she said in tears, while her husband, Shapiei Zainal Abidin who in spite of his own wet eyes tried to offer comfort.Their son, Mohd Shamil Hafiz Shapiei, was shot dead about 4am on Nov 13 on a street in Glenmarie in Shah Alam, Selangor. He was about a week away from turning 16.He was shot once in the chest and in the middle of his forehead, an image which will not leave his parents' minds."Call it a mother's instinct...I don't know how or why, but the words just slipped out of my mouth when I saw his body: 'He has been murdered'," she said when met at the low-cost flat where they live in Kota Damansara.The police have claimed they fired in self-defence, as Mohd Shamil and two others - Mohd Hanafi Omar (right), 22 and Hairul Nizam Tuah, 20, said to be from Cheras - had allegedly charged at police with machetes after attempting to rob a petrol station.All three sustained similar gunshots to the chest and head, with Hairul Nizam also shot at the side of his head while Mohd Hanafi was shot at the top of his head.All the bullets passed through the bodies, with exit wounds on Hairul Nizam's body at a lower part of his head and torso compared to the entry wound.Headlines immediately after the incident screamed 'Teen Terrorist', with reports quoting the police as saying that Mohd Shamil was a seasoned criminal and a ringleader of Geng Minyak- a gang that had been targeting petrol stations across the Klang Valley.If the manner in which the youths were shot dead was not enough to raise their suspicion, it was the police statements which have steeled the families' resolve to get more answers.Hairul Nizam's sister Norliza Tuah took her concerns to their parliamentarian R Sivarasa (left) of PKR."I kept thinking of the way he was shot. The trajectory of the bullet (evident from the wounds) makes it seem like he was shot from a higher point. Did the police climb a tree to shoot him?"My brother was afraid of the police and refused to drive if he didn't have his driver's licence on him because he was afraid of getting caught. How could he have charged at police with a machete?"And where is this machete? I want to see it. We have not been shown anything that was found on (the deceased) and the police kept asking us what colour his helmet is, but he left his helmet at the cyber cafe."Fourth person involved?The helmet and the keys to the Hairul Nizam's motorcycle had been passed to Norliza on the morning of Nov 13 by his friends who had waited for him to return to the nearby cyber cafe where they were.The friends told her that Hairul Nizam and Mohd Hanafi were there at 3.30am that day when someone in a Proton Waja - she does not know who - stopped by the cyber cafe and invited them out for supper."(Hairul Nizam) asked his friends to wait for him and said he would be back in a short while. They waited until morning but he never came back," she said.The last time Norhafizah saw her son was at around 2.30am, when he came to the tomyam stall which she operates next to the flats."He always hung around with other youths who live here and played checkers. His father saw him at around 3am," she said.Although only 15, Mohd Hafiz had much time on his hands as he was no longer attending school, having dropped out of Tahfiz (religious) school last year.Norhafizah said he was not academically inclined and that he had asked her to search for a place for him to take up vocational training.The teen's absence was noticed early in the morning as he has not returned home - something he had never done before."His sister was receiving an award for academic excellence (on Nov 13) and he told me he wanted to go to the ceremony. I called him several times but his phone was turned off," she said.No drugs or alcohol foundAnswers, albeit vague, were found in the morgue of Tuanku Ampuan Rahimah Hospital, where forensic pathologist Khairul Azman Ibrahim informed them of their worst nightmare."We asked the police officer who was there to tell us more but he only said that he was not at the scene of the incident. No one could answer us properly," said Norliza.But what they did find out was that none of the youths were under the influence of drugs or alcohol when they died, leaving question marks over why they would charge at armed officers with machetes.Just like slain teen Aminulrasyid Amzah's (right)family, who had in vain sought an apology from the police for labelling the 14-year-old a criminal, these families too cannot fathom that the youths were involved in criminal activity.Also on their minds is the identity of the mysterious fourth person in the Proton Waja, in which police said the youths had sped off."That is for the police to find out, I don't want to speculate. I just want justice for my son, for my children," Norhaliza said.Her second son has been taunted by his peers who have been telling him that his brother was a criminal, while her four-year-old is now asking his parents to buy him a gun."The little one keeps asking us where his brother is, and when we don't answer he says, 'He is dead, shot by police...police are bad'," she said.More than clearing the name of their loved one, Hairul Nizam's family also wants this to be the case that changes the way police conduct operations."Someone has been charged in the Aminulrasyid case…(but) there is still something wrong with the system in which the police operate.If this could happen to our family, it could happen to another family too."Maybe the real Geng Minyak is still out there and my brother was the scapegoat," Norliza (left in pix) said.The family has since filed a police report about their suspicion over the shooting.An emergency motion on the issue, which Sivarasa attempted to raise in Parliament on Thursday, wasrejected.Mohd Hanafi's family filed a similar police report today.Senior Shah Alam police officers could not be contacted for a response.

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


DINASTI ANWAR-KETUANAN 3A

Posted: 30 Nov 2010 06:56 PM PST

(Pakatan 3A-Anwar-Azizah-Azmin bercita-cita mendirikan Dinasti Anwar berdasarkan konsep Ketuanan Anwar yang didakwa makhluk anugerah tuhan)

Salam 2 all.

Teman melihat respon kepada cubaan Pakatan 3A-Anwar-Azizah-Azmin mempertikai konsep Ketuanan Melayu sudah makan tuan. Desakan semakin kuat supaya Pakatan 3A ini mengembalikan semua pingat dan darjah kebesaran yang telah dianugerah oleh Raja-Raja Melayu kepada mereka; dan supaya tindakan tegas diambil terhadap mereka!

Pada teman, Pakatan 3A ini pada teman adalah spesis yang sengaja memilih memutarbelitkan konsep Ketuanan Melayu untuk kepentingan politik sempit mereka. Isunya bukan soal ekonomi atau kekayaan, walaupun mereka bertiga antara yang paling banyak mendapat menafaat dari konsep Ketuanan Melayu semasa memegang tampuk kekuasaan didalam UMNO dahulu.

Konsep Ketuanan Melayu bermakna negeri yang dahulu dikenali sebagai Persekutuan Tanah Melayu ini adalah dibawah pemerintahan, kedaulatan dan naungan Raja-Raja Melayu. Itu sahaja. Dan bagi maksud itu, Perlembagaan memberi hak dan keistimewaan kepada Raja-Raja Melayu, orang Melayu dan umat Islam.

Tidak timbul soal bangsa Melayu lebih superior dari bangsa lain. Ini adalah kerana dengan sifat kemurahan dan bertolak ansur yang sangat tinggi bangsa Melayu, kita menganggap kaum lain adalah sama dengan kita, sebab itu kita berikan mereka kewargenegaraan. Pemberian kewarganegaraan itu satu pengiktirafan dari bangsa Melayu bahawa kaum lain adalah rakanwarga kita. Tetapi kedudukan Kesultanan Melayu dan hak istimewa bangsa Melayu tetap dipertahankan. Itu sahaja.

Kalau dilihat dari segi ekonomi dan kekayaan, ianya adalah pengetahuan umum bahawa kaum bukan Melayu khususnya kaum Cina yang menguasai kekayaan negara. Mereka menguasai hampir semua industri dan perdagangan dalam negara ini. Barisan individu terkaya di Malaysia, teramsuk disenaraikan diperingkat dunia adalah kaum bukan Melayu. Jadi tidak timbul soal bangsa Melayu lebih superior daripada kaum bukan Melayu dalam negara ini!

Yang memutarbelit dan mempolitikkan konsep Ketuanan Melayu ini adalah Pakatan 3A ini. Cita cita dan nafsu mereka sebenarnya adalah untuk mendirikan Dinasti Anwar dengan konsep baru Ketuanan 3A. Sebab itulah Azizah mengisytiharkan "Anwar adalah anugerah tuhan untuk memimpin mereka!!".

Dan itulah yang terbukti apabila kita melihat segala penipuan, penyelewengan dan putarbelit serta pembohongan yang berlaku semasa proses pemilihan PKR baru-baru ini. Insiden yang membuat rakyat terbuka mata. Semuanya dilakukan untuk memastikan Dinasti Anwar tercipta dengan nyata dalam PKR. Apabila Anwar menjadi Ketua Umum (tanpa perlu bertanding jawatan yang tidak ujud sebab dia dianggap anugerah tuhan), Azizah yang menang free (kerana dia isteri makhluk anugerah tuhan ini), Azmin (anak emas yang menang dengan bantuan manusia anugerah tuhan ini), dan Nurul Izzah (anak sulung Dinasti Anwar ini).

Lengkap sudah Dinasti Anwar didalam PKR. Kini mereka mahukan Dinasti Anwar memerintah negara ini pula berdasarkan konsep Ketuanan 3A. Itulah cita-cita dan nafsu serakah mereka. Untuk apa mereka begitu ghairah mahu memerintah, wallahua'lam, hanya ALLAH sahaja yang tahu. Tetapi apa yang jelas, bagaimana rosaknya UMNO dahulu kerana mereka, bagaimana rosaknya PKR sekarang kerana mereka, begitulah kelak akan rosak negara kerana Pakatan 3A ini. Sebab itu adalah menjadi tanggungajawab bagi semua rakyat yang cintakan negara ini menghalang mereka - saya ulangi, kita bukan gila kuasa, tetapi kita wajib menghalang orang gila daripada berkuasa!!

Adios amigos, wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Rabu
24 Zulhijjah 1431
01 Disember 2010

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

(Pandangan dua tokoh akademik negara mengenai isu Ketuanan Melayu yang disiarkan oleh media hari ini 01.12.2010)

PUTAR BELIT ISU KETUANAN MELAYU UNTUK KABURKAN CITA-CITA KETUANAN 3A

Pengarah Institut Kajian Etnik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Profesor Datuk Shamsul Amri Baharuddin berkata istilah Ketuanan Melayu hanya ciptaan ahli politik dalam menggambarkan kedudukan politik dan ekonomi orang Melayu. dr shamsul amri"Saya tidak tahu kenapa timbulkan isu ini. Apa yang saya nampak adalah 'Ketuanan Anwar' dalam PKR. 'Ketuanan Anwar' yang perlu dihapuskan. 'Ketuanan Melayu' hanya nak kaburkan 'Ketuanan Anwar'. Pada pandangan saya, konsep itu (Ketuanan Melayu) tidak ada," katanya. Shamsul mengulas kenyataan presiden PKR Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail mengenai Ketuanan Melayu yang dibangkitkannya ketika menyampaikan ucapan dasar pada Kongres Nasional Tahunan Ketujuh parti itu Ahad lalu. Dr Wan Azizah meminta konsep Ketuanan Melayu dihapuskan bagi membolehkan anak-anak membesar dengan visi 'bangsa bermaruah' atau 'Melayu bermaruah'. Sambil mempersoalkan tindakan Dr Wan Azizah, Shamsul berkata kenyataan isteri Datuk Seri Anwar Ibrahim itu hanyalah gimik politik dan untuk menutup kemelut yang dihadapi PKR ketika ini. Katanya, Dr Wan Azizah perlu melihat semula apa yang dimaksudkan dengan ketuanan itu dan tidak seharusnya mempersoalkan hak keistimewaan orang Melayu yang telah termaktub sejak zaman kesultanan Melayu lagi. Menurut beliau jika dilihat dalam soal ekonomi, kaum Cina mendominasi sebanyak 70 peratus daripadanya manakala Melayu hanya 30 peratus, dan tiada istilah kaum Melayu mendominasi dalam semua aspek.

Kesan buruk "Kalau kita lihat sepatutnya 70 peratus itulah yang tuan. Jadi, ketuanan Melayu itu menunjukkan apa? Apa dia ketuanan itu? Dia (Dr Wan Azizah) sendiri tidak jelas apakah maksud ketuanan itu," katanya. Beliau berkata ahli politik seharusnya memikirkan isu yang relevan untuk dibincangkan dan tidak membangkitkan isu yang boleh mendatangkan kesan buruk antara kaum. ethnic relations khoo kay kim interview 130706 shamblesSementara itu bagi pakar sejarah Profesor Emeritus Tan Sri Dr Khoo Kay Kim istilah Ketuanan Melayu tidak perlu dibahaskan kerana ia tidak wujud dalam perlembagaan negara,. Beliau berkata dalam aspek sejarah, hanya 'Ketuanan Raja' yang termaktub dalam perlembagaan kerana rakyat perlu menunjukkan taat setia kepada raja. "Sebelum ini tidak pernah disebut 'Ketuanan Melayu' dalam masyarakat Melayu. Dalam sejarah hal sebegitu tidak betul. Yang ada dalam perlembagaan cuma 'Ketuanan Raja' iaitu di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung. "Orang Melayu mendapat hak keistimewaan kerana mereka adalah rakyat raja, kerana itu raja yang penting. Kedudukan orang Melayu memang diberikan pertimbangan khas dan tidak perlu dipersoalkan," katanya. majlis raja raja rulers council 300609 2Khoo berkata istilah Ketuanan Melayu hanya dibangkitkan oleh ahli politik bagi tujuan politik semata-mata, dan beliau melihat ahli politik sekarang sering membangkitkan isu yang boleh mendatangkan konfrontasi antara kaum. "Ahli politik seharusnya memberi perhatian kepada perkhidmatan mereka kepada rakyat, menolong rakyat. Bukan menggalakkan rakyat untuk bergaduh," katanya. - Bernama

MENDAULATKAN KETUANAN 3A?!

Posted: 29 Nov 2010 09:59 PM PST

("Kita bukan gila kuasa, tetapi kita wajib halang orang gila daripada berkuasa-mereka yang mahu memansuhkan Ketuanan Melayu dan mendaulatkan Ketuanan 3A)

Salam 2 all.

Teman tertarik dengan titah Paduka Tuanku Sultan Selangor baru-baru ini melahirkan perasaan dukacita dengan sikap biadap segelintir orang Melayu yang mempertikaikan institusi Ketuanan Melayu dan Kesultanan Melayu dalam negara ini. Institusi yang sudah dimartabatkan didalam Perlembagaan Negara itu kini menjadi bahan cemuhan dan diperkecilkan oleh segelintir petualang dan pengkhianat dikalangan bangsa Melayu sendiri!

Kebetulan semasa ucapan penutup Kongres PKR di Petaling Jaya Ahad lepas, Pakatan 3A iaitu Anwar, Azizah & Azmin berserta konco dan balaci mereka telah secara terbuka mempertikai institusi Ketuanan Melayu dan secara terbuka mengisytiharkan untuk memansuhkannya. Malahan Anwar dipetik oleh sebuah akhbar Cina tempatan menawarkan jawatan Timbalan Perdana Menteri kepada ahlul cauvinis dan rasis Lim Kit Siang jika Pakatan Rakyat memenangi pilihanraya umum! Bertambah parah apabila Azizah mengisytiharkan Anwar sebagai "anugerah Tuhan untuk memimpin negara!!".

Pada teman ini adalah cakap-cakap orang yang sudah desperado, yang sudah hilang kewarasan akal fikiran; pendek kata mereka sudah gilakuasa! Dalam menghadapi kemelut parti yang kian hancur, dalam menutup kelemahan peribadi dan "penyakit politik" yang dihadapi, mereka bisa melakukan apa sahaja demi survival politik dan gilakuasa mereka! Putrajaya at all cost!! Menggunakan politik sumbang pembohongan dan cakap tidak serupa bikin, hanya untuk memahkotakan diri ke Putrajaya!!

Pada teman, Pakatan 3A ini serta konco dan balaci mereka adalah orang yang paling tidak layak nak bercakap mempertikai institusi Ketuanan Melayu & Raja-Raja Melayu. Semasa dipuncak kuasa didalam UMNO, Anwarlah antara pelopor kepada konsep Ketuanan Melayu. Dialah juaranya, dialah championnya. Konsep Ketuanan Melayu dicanang dan dikompang sebegitu rupa, sehingga ianya menjadi agenda besar mereka semasa bersemayam dipuncak kuasa.

Dan dengan paluan gendang Ketuanan Melayu, ramai rakan, teman, kroni dan ahli keluarga yang telah meraih keuntungan dan menafaat yang yang tiada taranya. Kita masih ingat budaya "pink form" dizaman Anwar menjadi Menteri Kewangan UMNO dan kemudiannya Timbalan Perdana Menteri UMNO. Ramai rakan taulan, kroni dan teman Anwar yang menjadi kaya raya kerana anugerah "pink form" ini. Ini terbukti apabila meletusnya perang kroni pada tahun 1996-1997, dimana Anwar, yang sudah tidak sabar untuk memahkotakan diri sebagai Perdana Menteri, menyerang Tun Mahathir menggunakan isu kroni & nepotisma, dan Tun Mahathir membalas dengan mendedahkan senarai rakan, teman dan kroni Anwar yang mendapat limpah rahmat agihan kekayaan negara dari dasar "pink form" yang dipelopori Anwar menggunakan slogan Ketuanan Melayu!

Malahan teman masih lagi menyimpan beberapa dokumen yang membuktikan betapa kaya dan mewahnya golongan rakan, teman dan kroni pada masa itu. Ada diantara mereka, yang walaupun gaji dan pendapatan hanya seciput, tetapi mampu membeli perabut kulit yang diimpot dengan harga dan nilai ratusan ribu untuk menghiasi rumah mewah yang tersergam indah!!

Dan ini golongan yang hari ini mempertikai dan memperlekeh institusi Ketuanan Melayu & Raja-Raja Melayu! Sesudah mereka membuncitkan tembolok dan memenuhkan kantung dengan kompang Ketuanan Melayu, hari ini mereka menjadi saperti "anjing yang dilepaskan dari tersepit, menggigit kembali orang yang melepaskannya!".

Tidak cukup dengan menghina dan memperlekeh institusi yang memperkayakan mereka, kini mereka menambah penghinaan itu dengan mahu melantik jantan paling cauvinis dan rasis untuk menjadi Timbalan Perdana Menteri jika mereka memerintah negara ini! Pengumuman Anwar bahawa Lim Kit Siang akan menjadi Timbalan Perdana Menteri adalah satu penghinaan besar kepada YB Tuan Guru Haji Hadi, Presiden PAS. Nama Tuan Guru langsung tidak pernah disebut sebagai pemimpin yang berkelayakan.

Teman tahu Anwar memang cukup fobia dengan ketrampilan Tuan Guru dengan serban dan jubahnya, dengan ayat Quran dan hadis yang tidak pernah lekang dari mulut. Ini politikus kekampungan bagi Anwar, tidak layak disebut pun untuk memimpin. Sungguh malang bagi Tuan Guru Haji Hadi yang dipandang hina begitu rupa. Dan lebih malang bagi Tuan Guru Haji Hadi kerana terdapat segelintir pak jangoat dikalangan beliau yang kiblat sujud mereka adalah kepada Anwar bukannya Tuan Guru. Golongan yang menjulang Anwar tetapi menendang Tuan Guru sendiri! Bertambah naiklah tocang Anwar dan Pakatan 3A. Lim Kit Siang dicanang sebagai bakal Timbalan Perdana Menteri, Tuan Guru dan PAS ditunggang dan diperkuda tanpa penghormatan sama sekali!

Ada pengikut pemimpin "anugerah tuhan' ini berkata, mengapa isu ketuanan Melayu dan Kesultanan Melayu dibangkitkan hari ini! Sedangkan dahulu institusi Raja-Raja Melayu dihina. Cuma teman nak peringatkan sikitol yang bercakap itu, siapa dia dalang UMNO pada masa itu yang menghina institusi Raja-Raja Melayu itu. Siapa dalang yang beriya-iya membawa keris UMNO mengamuk sakan semacam Hang Musibat untuk menarik balik kekebalan Raja-Raja Melayu pada lewat tahun 1980an! Padanlah Tun Mahathir kata "Melayu mudah lupa", kerana ada orang yang buat-buat gila lupa seolah-olah tidak ingat siapa dalang dan petualang itu! Kini sebaliknya cuba menuding satu jari kepada orang lain, sedang tiga jarinya menuding ke diri sendiri!!

Bagi teman, kalau Pakatan 3A ini benar-benar ada maruah, dan ada harga diri, teman cabar mereka supaya memulangkan kembali kesemua anugerah pingat dan darjah kebesaran yang di anugerahkan oleh Raja-Raja Melayu kepada mereka selama ini. Mereka adalah orang yang paling tidak layak untuk terus bermuka-muka dan bermegah-megah dengan darjah kebesaran yang dianugerah oleh Raja-Raja Melayu, tetapi diwaktu yang sama memaki hamun dan memperlekeh insitusi Ketuanan Melayu.

Janganlah jadi saperti anjing yang menggigit tangan tuan yang memberinya makan! Kalau ada maruah, kalau ada harga diri, teman cabar mereka supaya serahkan kembali anugerah dan darjah kebesaran yang diberi oleh Raja-Raja Melayu itu. Dan kesemua macai dan balaci Pakatan 3A ini juga sepatutnya melakukan perkara yang sama. Kalau kamu semua mahu bersekongkol dengan Pakatan 3A ini mempertikaikan insititusi Ketuanan Melayu, memperkeleh institusi Raja-Raja Melayu, maka kembalikan semua anugerah dan darjah kebesaran yang diberi oleh Raja-Raja Melayu kepada kamu!

Malahan Anwar lebih-lebih lagi sepatutnya memulangkan darjah kebesaran yang diberi Paduka Tuanku Raja-Raja Melayu kepada beliau. Sebagai seorang bekas banduan, yang pernah dihukum penjara atas kesalahan salahguna kuasa, Anwar sepatutnya sedar diri bahawa untuk dia terus bermegah dengan darjah kebesaran anugerah Raja-Raja Melayu itu adalah satu penghinaan besar kepada institusi Ketuanan Melayu dan institusi Raja-Raja Melayu. Darjah kebesaran Raja-Raja Melayu tidak sepatutnya digunapakai oleh golongan saperti ini. Apatah lagi kini Anwar sedang berdepan dengan pertuduhan meliwat kakitangan beliau sendiri. Pekerja yang beliau bayar gajinya mengadu diliwat oleh Anwar.

Ditambah pula dengan dua orang bekas pembantu khas Anwar yang membuat lapuran polis bahawa mereka dipaksa membuat Surat Akuan Sumpah palsu untuk digunakan oleh Anwar dalam pembelaan kesnya meliwat staf dia sendiri Saiful Bukhori. Akuan Sumpah palsu yang antara lain cuba memalukan YAB Perdana Menteri dan isteri. Kini semuanya terbongkar! Kalau Anwar seorang yang ada maruah, kalau Anwar seorang yang ada harga diri, teman cabar Anwar supaya kembalikan pingat dan darjah kebesaran yang diberi oleh Paduka Tuanku Raja-Raja Melayu kepada beliau! Janganlah insitusi Ketuanan Melayu & Raja-Raja Melayu terus dihina dengan permasalahan peribadi yang beliau hadapi!

Dan kepada pengikut taksub Pakatan 3A ini, teman ingin memetik peringatan wakil AMK saudara K.Subramaniam semasa berucap dalam Kongres PKR Sabtu lepas, "sesungguhnya dalam penciptaan langit dan bumi dan silih bergantinya siang dan malam, maka terdapatlah tanda-tanda manusia berakal agar kita sentiasa berfikir, agar minda diasuh dan terbentuk dengan baik lalu seterusnya melakarkan budaya sihat supaya tidak songsang dan tidak menyeleweng dari norma-norma kehidupan manusia yang beradab lagi bertamadun".

Jadi kepada mereka yang masih taksub mengikut Pakatan 3A ini, teman berseru gunakanlah akal yang dianugerah ALLAH, berfikirlah dengan waras, apakah kepimpinan Pakatan 3A ini benar-benar "anugerah tuhan untuk memimpin kamu", apakah mereka sedang melakar budaya sihat yang tidak songsang dan diluar tabi'i, dan adakah cara kehidupan dan politiking mereka tidak menyeleweng dari norma kehidupan manusia yang beradab lagi bertamaddun!!

Persoalan pokok yang kamu para macai dan balaci wajib tanya ialah, "adakah Pakatan 3A ini mempertikaikan Ketuanan Melayu kerana mereka mahu mengujudkan Ketuanan 3A dinegara ini!!". Dari apa yang teman lihat, itulah yang diimpikan oleh Pakatan 3A ini, itulah cita-cita mereka, mereka mahu memansuhkan Ketuanan Melayu dan mendaulatkan Ketuanan 3A!! Sebab itu teman membuat seruan, "kita bukan gila kuasa, tetapi kita wajib halang orang gila daripada berkuasa-orang yang bercita-cita mahu memansuhkan Ketuanan Melayu dan diganti dengan Ketuanan 3A !!".

Tepuk dada tanyalah keimanan masing-masing.

Wassalam, adios amigos. Grasias & jazakallah.

Zulkifli Bin Noordin
Selasa
23 Zulhijjah 1431
30 November 2010

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Pastikan Penswastaan Tidak Beban Rakyat

Posted: 30 Nov 2010 07:00 PM PST

Dari Tvselangor

Kerajaan Umno-Barisan Nasional(BN) hari ini sekali lagi digesa untuk memastikan konsep pengswastaan tidak membebankan rakyat dan bukan hanya menguntungkan syarikat kroni.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim merujuk kepada konsesi air yang diberikan kepada Syarikat Bekalan Air Selangor(SYABAS) di Selangor sebagai contoh jelas bagaimana rakyat Selangor di paksa membayar harga tinggi untuk air ketika negeri itu di bawah pimpinan Umno.

“Naik 31 peratus satu tahun. Kalau Pakatan Rakyat tidak menang harga air di Selangor naik 31 peratus. Ini yang dihalang oleh kerajaan Pakatan Rakyat, menteri jawab, ini terma dalam perjanjian. Saya setuju. Sebab itu kita katakan kita berunding semula dan minta SYABAS mengambilkira kepentingan supaya jangan dibebankan. Bukan isu nak tolak, nak rombak perjanjian syarikat itu, tidak,” katanya.

Kerajaan Persekutuan Umno-BN setakat ini enggan menarik balik konsesi yang diberikan kepada SYABAS sungguhpun syarikat itu melanggar terma-terma kontrak dan berkeras untuk menaikan harga air.

Ahad ini, warga Selangor akan keluar beramai-ramai untuk menyerahkan memorandum kepada Yang Di pertuan Agong untuk menuntut supaya kerajaan Selangor mengambil alih perkhidmatan air dari SYABAS.

“Syarikat Kerajaan Negeri Selangor punya ekuiti. Benar, tetapi yang menentukan dasar pengeluaran ini ialah SYABAS dengan ‘golden share’ kerajaan persekutuan. Saya pernah jadi Menteri Kewangan jadi saya tahu apa dia ‘power of golden share’.

‘Jadi untuk ahli parlimen BN macam tak tahu langsung, itu tak betul. Tak berlandaskan fakta asas dalam membicarakan isu diparlimen ini. Yang dibantah kerajaan Negeri Selangor ialah kenaikan keterlaluan. Bukan naik dua, tiga peratus setahun naik 31 peratus,” kata Ahli Parlimen Permatang Pauh itu.

Anwar berkata kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor yakin dapat menawarkan bekalan air pada harga yang lebih rendah jika diberikan peluang menguruskan perkhidmatan air negeri itu.

“Kerajaan Negeri Selangor mengatakan mereka berupaya mendapatkan pinjaman, menguruskan syarikat ini dengan menjamin kos yang jauh lebih rendah.

Bagaimana kita jamin kos lebih rendah. Tentukan ada tender yang telus dan terbuka. ini akan menjamin kos yang rendah. pokoknya kerajaan negeri selangor tidak menaikkan tarif kerana ini akan membebankan jutaan rakyat terutama yang berpendapatan rendah,” jelasnya lagi.

Anwar kesal dengan tindakan kerajaan persekutuan yang mempunyai agenda tersendiri apabila terus melindungi kepentingan SYABAS dan bukannya kebajikan rakyat di Selangor.

Saya harap menteri berlaku adil dalam hal ini dan terbuka dan telus. perbincangan sudah dua tahun. Kerajaan persekutuan berikan tawaran tidak munasabah kerana kawalan masih pada syarikat dan tidak ada jaminan tentang harga yang berpatutan kepada rakyat Selangor, hujahnya.

Menurut beliau, selain SYABAS di Selangor, syarikat yang menjadi penjana letrik bebas atau IPP juga mengaut keuntungan yang keterlaluan sehingga memberi kesan kepada prestasi Tenaga Nasional Berhad.

“Prinsip penswastaan harus dilakukan secara telus. Pengalaman kita denga IPP menunjukkan kos meningkat, subsidi kepada sayrikat meningkat dan jawapan di parlimen soalan yang kita bangkitkan dijawab dengan remeh dan hambar. Kita minta apa kerugian dan masalahnya ini untuk kerajaan melihat semula perjanjian itu kerana perlaksanaannya itu jelas merugikan negara,” tambah Anwar.

Anwar kesal kerana segala gesaan rakyat mahukan Umno-BN untuk mengkaji semula kontrak IPP tidak diendahkan.

“Kita minta bukan merungkai syarat perjanjian. Tetapi memberikan ruang supaya mempertahankan kepentingan pengguna. Saya dengar ucapan ahli-ahli parlimen Umno dan MIC maklumat tidak tepat. Bukan nak batalkan semuanya. Soalnya ialah kenaikkan harga yang tidak dapat dipertahankan dan menjadi beban kepada pengguna,” kata bekas Menteri Kewangan itu.

Subsidi IPP RM15.1b, Rakyat Cuma RM11 bilion

Posted: 30 Nov 2010 06:22 PM PST

Dari Harakah

Ahli Parlimen Permatang Pauh, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyifatkan tindakan kerajaan memberi subsidi Petronas kepada syarikat konsesi penjana kuasa bebas (IPP) sebagai membelakangkan rakyat.

Anwar ketika berbahas di peringkat jawatankuasa bagi Kementerian Tenaga, Teknologi Hijau dan Air di Dewan Rakyat berkata, subsidi sebanyak RM15.1 bilion berbanding subsidi minyak kepada rakyat yang hanya sebanyak RM11 bilion jelas tidak munasabah.

“Subsidi kepada IPP RM15.1 bilion, subsidi kepada rakyat hanya RM11 bilion. Adakah ini yang dikatakan rakyat didahulukan?” katanya yang juga ketua pembangkang di Parlimen, semalam.

Anwar turut mempertikai dasar penswastaan yang dilihat hanya memberi kepentingan kepada syarikat konsesi yang sedia kaya, sehingga kerajaan tidak berupaya untuk mengkaji dan membuat runding semula perjanjian yang termeterai.

“Kita tidak menentang penswastaan tapi perlu lihat kesan tarif dan kerugian kepada negara dan juga kepada Petronas ekoran keengganan kerajaan mengkaji dan runding semula dengan syarikat konsensi IPP. Sikap yang sama dilihat dalam isu air di Selangor,” kata beliau.

Dakwa beliau juga, kerajaan seolah-olah tidak mempunyai keupayaan untuk mengkaji dan mengadakan runding semula semua perjanjian kerajaan dengan syarikat konsesi.

Sehubungan itu, beliau mendesak kerajaan agar mengkaji semula perjanjian dengan IPP dan juga syarikat konsesi air agar rakyat tidak terbeban dengan dasar penswastaan berkenaan.

Dalam pada itu, Anwar turut membidas P. Kamalanathan (BN-Hulu Selangor) yang tidak memihak kepada pengundi Hulu Selangor kerana menyokong tindakan Syabas yang berhasrat menaikkan taraf air sebanyak 31 peratus.

Sebelum itu, usul memotong gaji Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air dikemukakan Dr. Dzulkefly Ahmad (PAS- Kuala Selangor), namun tidak dipersetujui wakil Barisan Nasional.

Our Struggle Is Based On The Principle Of Honesty

Posted: 30 Nov 2010 06:13 PM PST

Hak Keistimewaan Orang Melayu

Posted: 30 Nov 2010 12:23 AM PST

Dari Blog lubuk kawah

Hak Keistimewaan Orang Melayu adalah suatu topik yang banyak dibincangkan, namun tidak merojok kepada peruntukan-peruntukan yang ada didalam Perlembagaan Malaysia. Justeru, perbincangan-perbincangan itu lebih berkisar kepada emosi dan lari dari landasan undang-undang serta

menimbulkan kontrobesi yang boleh menggugat perpaduan kaum.

Politikus-politikus Melayu khususnya dari UMNO menjadikan peruntukan-peruntukan yang tidak jelas didalam Perlembagaan Malaysia sebagai satu “ransom” untuk membuat dan mendapatkan sesuatu seperti lesen-lesen, permit-permit dan peluang-peluang.

Orang-orang bukan Melayu pula beranggapan bahawa orang-orang Melayu sudah diberikan keistimewaan yang tidak diperolehi oleh mereka dan menganggap “keistimewaan” ini sebagai diskriminasi terhadap mereka.

Melayu dan bukan Melayu berbalah diatas perkara yang tidak ada, yang jelasnya Melayu atasan bersekongkol dengan bukan Melayu atasan mengaut harta kekayaan Negara untuk kepentingan mereka.

Sebenarnya, apa yang diperuntukkan didalam Perlembagaan Malaysia mengenai “Hak Keistimewaan Orang Melayu” itu adalah peruntukan umum dan tidak berbentuk khusus, dan tidak mutlak.

Mendiang Tun Tan Siew Sin, didalam Majlis Permesyuaratan pada tahun 1956 menyatakan seperti berikut:

“Pertamanya, prinsip berhubung dengan kedudukan istimewa orang-orang Melayu telah pun diperuntukkan didalam Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu. Orang-Orang Melayutidak perlu dikehendakii melepaskan apa yang telah mereka ada seperti juga mereka tidak mengharapkan masyarakat lain itu melepaskan hak-hak yang ada pada mereka…”

Kedudukan untuk Orang Melayu yang tidak perlu dilepaskan oleh Orang-Orang Melayu adalah seperti berikut:

1. Tanah Rezab Orang Melayu

Perkara 89 Perlembagaan Malaysia memperuntukkan bahawa jika mana-mana tanah disesuatu negeri yang menjadi tanah rezab orang Melayu sebelum Hari Merdeka mengikut undang-undang yang ada maka tanah itu boleh terus-menerus menjadi rezab orang Melayu……dengan proviso bahawa tanah seluas itu perlu diganti jika tanah rezab Melayu itu digunakan untuk lain-lain tujuan, dan tanah-tanah yang direzabkan ini tidak boleh melebihi tanah-tanah yang diberikan kepada umum.

Tanah untuk Rezab Melayu ini sesungguhnya adalah terlalu kecil jika dibandingkan dengan tanah-tanah yang diberikan kepada umum, sebagai contoh tanah-tanah yang diberikan kepada Guthrie, Sime Darby, Harrison & Crossfield sahaja sudah jauh…jauh lebih besar dari tanah Rezab Melayu.

Di Semenanjung Malaysia, tanah orang-orang Melayu hanyalah ada 37% sahaja berbanding dengan tanah-tanah yang dimiliki oleh orang-orang bukan Melayu/bukan warga Negara sejumlah 63%.

Tanah-tanah Rezab Melayu ini sebahagian besarnya berada di luar bandar dan nilai ekonominya tersangatlah rendah jika dibandingkan dengan tanah-tanah yang dimiliki secara “geran putih” (suatu deskripsi untuk pemilikan bebas).

Jika untuk tujuan mendapatkan modal dari institusi-institusi kewangan, tanah-tanah ini diberikan nilai yang sangat kecil dan tidak semua bank yang boleh menerimanya sebagai kolatoral. Begitu juga jika didirikan bangunan-bangunan diatas tanah-tanah itu, nilai bangunan itu jauh lebih rendah dari tanah-tanah yang lain.

Ini membawa erti bahawa Tanah Rezab Melayu ini hanyalah memberikan pemilikan kepada orang-0rang Melayu namun nilainya amatlah rendah.
Tetapi telah berlaku penyelewengan bahawa Tanah Rezab Melayu ini telah dilepaskan Rezabnya tetapi tidak digantikan oleh pihak Kerajaan dengan keluasan tanah yang sama untuk direzabkan.

2. Perkara 153 – Perbezaan Kuota Mengenai Perkhidmatan, Permit, dsb untuk Orang Melayu

Perkara inilah yang disibukkan oleh pemuka-pemuka Melayu mengatakan bahawa Perlembagaan Malaysia memperuntukkan Hak Keistimewaan Orang-Orang Melayu. Mari kita tengok Artikel 153 ini samada ia memperuntukkan Hak Keistimewan Orang Melayu atau hanya sekadar memberikan sedikit kelebihan didalam perkara-perkara yang diperuntukkan.

Perkara ini menghendakki Yang Di Pertuan Agong menentukan perezaban bagi Orang Melayu mengenai jawatan didalam perkhidmatan awam, mengenai biasiswa, permit-permit perniagaan dan lesen-lesen dan pengrezaban untuk kemasukan ke institusi pengajian tinggi.

Perkara 153 membawa maksud bahawa orang-orang Melayu diberikan perlindungan dengan perezaban berhubung dengan perjawatan didalam perkhidmatan awam (tidak termasuk swasta), biasiswa, bantuan dan lain-lain berkaitan pelajaran dan latihan, dan permit dan lesen tetapi tidak sekali-kali bertujuan mengurangkan hak, kepentingan, kedudukan dan perjawatan kaum-kaum lain.

Perkara 153 ini telah digunakan oleh UMNO/BN untuk meraih sokongan orang Melayu sehingga menjadi bahan ugutan kepada orang Melayu bahawa supaya memberikan sokongan kepada UMNO/BN seolah-olahnya jika orang Melayu itu tidak bersetuju dengan UMNO/BN hak-hak ini lucut dari orang Melayu itu, walhal, peruntukan ini telah disalahgunakan oleh UMNO/BN semata-mata untuk memperkayakan segelintir manusia Melayu; namun disalah tafsirkan oleh orang-orang bukan Melayu kononnya orang Melayu (kesemuanya) dilindungi oleh Artikel 153 ini dan menyebabkan hubungan kaum retak kerana ini.

Sebenarnya, hak keistimewaan Orang Melayu yang dilindungi oleh Perkara 153 ini tidak membawa erti besar kepada golongan terbesar orang Melayu, dan apabila dipergiatkan Dasar Ekonomi Melayu selepas 13 Mei, penyelewengan yang paling besar telah berlaku apabila segelintir manusia Melayu merompak kekayaan Negara atas nama Hak Istimewa Orang Melayu.

Melalui Dasar Ekonomi Melayu segelintir Orang Melayu berjaya menjadi jutawan dan korporat, dan kejayaan mereka itu hanyalah boleh dijadikan lambang kononnya Orang Melayu juga boleh berjaya dan boleh menjadi jutawan, walhal golongan Melayu yang ramai masih berada ditahap yang sukar dibidang ekonomi.

Hak Keistimewaan Orang Melayu telah berjaya menjadikan pemimpin-pemimpin UMNO sebagai golongan kapitalis dan korporat untuk dibanggakan kononnya itulah pencapaian bagi orang-orang Melayu.

Perkara 3 didalam Perlembagaan Malaysia

Perkara ini memperuntukkan kedudukan Ugama Islam sebagai Ugama Persekutuan yang tidak membawa erti bahawa Islam itu menjadi ideologi atau pegangan Negara.

Dengan peruntukan Artikel 3 ini tidak membawa erti bahawa Malaysia menjadi sebuah Negara Islam yang berpandu kepada Quran dan Hadith, tetapi kekal sebagai Negara sekular seperti yang dinyatakan oleh Almarhum Tunku Abdul Rahman Putra Al-Hajj seperti berikut:
“Saya suka menjelaskan bahawa Negara ini bukanlah sebuah Negara Islam sebagaimana difahamkan secara umumnya, kita cuma memperuntukkan Islam hendaklah menjadi agama rasmi bagi Negara”.

Dan Suruhanjaya Reid pada tahun 1956 menerima memorandum dari Parti Perikatan (UMNO, MCA, MIC) berbuynyi:

“Agama bagi Malaya adalah Islam, kepatuhan kepada prinsip ini tidaklah menjadikan halangan kepada orang-orang bukan Islam bagi menyibar dan mengamalkan Agama mereka dan tidak boleh ditakrifkan bahawa Negara ini sebagai Negara bukan sekular”.

Bahawa Negara ini adalah Negara sekular adalah jelas dan tidak perlu diperjelaskan, maka jika UMNO mengatakan bahawa Negara ini adalah Negara Islam dan bukan Negara sekular, UMNO hanya bermaksud memperbodohkan Orang Melayu untuk meraih sokongan politik semata-mata.

Perkara 152 – Kedudukan Bahasa Melayu

Bahasa Kebangsaan adalah Bahasa Melayu (bukan Bahasa Malaysia) adalah diperuntukkan dibawah Perkara 152 Perlembagaan dan tiada sesiapapun boleh dilarang atau ditahan daripada menggunakan atau mengajar atau belajar apa-apa bahasa yang lain. Artikel ini adalah jelas mengenai kedudukan Bahasa Melayu.

Perkara 32, 33, 38 – Kedudukan Raja-Raja Melayu

Kedudukan Raja-Raja Melayu dan Yang Di Pertuan Agong diperuntukkan didalam beberapa Peruntukan termasuk sabitan kuasa-kuasa didalam pelbagai bidang, Perkara 32 memperuntukkan kedudukan Kepala Utama Negara Bergelar Yang di Pertuan Agong, Perkara 33 jawatan Timbalan Yang Di Pertuan Agong, Perkara 38 peruntukan mengenai Majlis Raja-Raja, peruntukan-peruntukan ini dikatakan “entrenched” dan tidak boleh dipersoalkan.

Maka, apakah yang riuh-rendah “keriau” mengenai “Hak Istimewa Orang-Orang Melayu itu” seolah-olah boleh menggugat kestabilan Negara dan perpecahan kaum?

Tiada siapa di Negara ini yang mempersoalkan peruntukan Perlembagaan mengenai kedudukan Orang-Orang Melayu; Parti Keadilan Rakyat bersama sekutunya PAS dan DAP telah menandatangani suatu Memorandum Bersama bahawa parti-parti itu mempertahankan semua peruntukan bersabit kedudukan Orang-Orang Melayu khususnya mempertahankan peruntukan-peruntukan mengenai Bahasa Melayu, Raja-Raja Melayu dan Kedudukan Istimewa Orang-Orang Melayu.

Hanya UMNO yang pernah menggugat Peruntukan Perlembagaan mengenai Raja-Raja Melayu apabila parti itu berjaya mengurangkan Kuasa-Kuasa Raja dan menarik balik kekebalan Raja-Raja Melayu didalam episod Pindaan Perlembagaan yang menggoncangkan kesetabilan Negara.

Parti-parti Pembangkang khususnya PAS pada waktu itu mempertahankan kuasa-kuasa Raja dan kekebalan Raja-Raja.
UMNO sudah ada sejarah menggugat Kuasa Raja, adakah parti itu bersedia memberikan jaminan bahawa parti itu akan mempertahankan kuasa-kuasa Raja dimasa-masa yang akan datang?

Pusat Belakangi Rakyat Isu Air Di Selangor

Posted: 29 Nov 2010 11:57 PM PST

Dari Harakah

Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad mencadangkan agar gaji Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air dipotong sebanyak RM10 di atas kegagalannya menguruskan dasar penswastaan dalam sektor berkaitan.

Beliau sewaktu mengemukakan usul berkenaan berkata, menteri gagal melaksanakan tarif yang dijanjikan dalam perjanjian konsesi penswastaan dahulu dan untuk mendapatkan pulangan yang telah mereka janjikan, kerajaan terpaksa sama ada membayar pampasan dan subsidi dengan mengorbankan wang rakyat.

“Contoh empat konsesi air di Selangor, tiga yang merawat, satu yang mengagih. Puncak Niaga, Splash dan Abbas yang mengagih dan Syabas yang merawat air manakala empat konsesi ini menanggung hutang RM6.4 bilion,” kata beliau.

Menurutnya juga, sehingga kini masalah penstrukturan air di Selangor gagal diselesaikan kementerian berkenaan.

“Pertikaian di Selangor sehingga kini setelah dua tahun lebih Selangor di bawah Pakatan, sehingga kini persoalan penstrukturan air tidak dapat diselesaikan.

“Nyata dalam perkara ini wujud kecenderungan yang menyaksikan masalah yang terbit kerana air tidak diurus secara baik padahal Span telah diwujudkan,” katanya.

Beliau turut menyentuh mengenai audit yang tidak dijalankan dengan baik menyebabkan banyak berlaku kepincangan.

“Kita masih tidak dapat melihat satu audit ke atas tadahan air yang seperti tidak diletakkan kepentingan. Semua air mentah sehingga kini tidak diurus tadbir dengan baik,” katanya lagi.

Beliau turut menegaskan sekiranya menteri masih mahu memberikan penguruskan air kepada syarikat swasta khususnya di Selangor, ternyata mereka membelakangi rakyat.

“Jika kementerian masih bertegas untuk memberi kembali hak mengurus air kepada pihak swasta khususnya di Selangor maka nyata menteri bersedia membelakangi rakyat dan tidak melindungi kepentingan umum,” katanya.

Usul itu bagaimanapun tidak dipersetujui oleh Ahli Parlimen Barisan Nasional setelah dibahaskan.

Ahli Parlimen Pakatan Rakyat seramai 15 orang bagaimapun bangun mempertikaikan keputusan itu bagi membolehkan undi belah bahagian diadakan.

Undi belah bahagian itu menyaksikan seramai 58 wakil BN tidak bersetuju manakala seramai 47 wakil Pakatan Rakyat bersetuju.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Lo’Lo’: Habislah orang Kampung Baru kena pindah

Posted: 29 Nov 2010 11:45 PM PST

Dari Malaysiakini

Ahli parlimen Titiwangsa, Dr Lo’ Lo’ Mohd Ghazali berkata pindaan terbaru Draf Rancangan Pembangunan Kuala Lumpur 2020 yang menyaksikan Kampung Baru ditandakan sebagai kawasan komersial sepenuhnya, perlu dipersoal,.

Katanya, pindaan itu juga memberi maksud bahawa penduduk Kampung Baru tidak boleh lagi menetap di Kampung Baru dan perlu berpindah.

“Habislah orang Kampung Baru. Pindaan terkini Deraf KL 2020 menandakan Kampung Baru sebagai kawasan komersial seratus peratus.

“Bermakna tiada residential area. Orang Kampung Baru tak boleh tinggal dah di Kampung Baru, semua kena pindah terus,” katanya yang juga AJK PAS Pusat kepada Harakahdaily.

Dr Lo’ Lo’ berkata demikian sebagai mengulas pindaan terbaru Draf Rancangan Pembangunan Kuala Lumpur 2020.
Zon komersial sepenuhnya

Mengikut draf rancangan itu, Kampung Baru di Kuala Lumpur telah ditandakan sebagai kawasan komersial sepenuhnya.

Perancangan itu, kini dipamerkan di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur sehingga Rabu ini dan menunjukkan semua kawasan seluas 250 ekar tanah di Kampung Baru akan dimasukkan sebagai satu daripada tiga Pusat Komersial Bandaraya (CCC).

Dua lagi CCC itu adalah kawasan sekitar Kuala Lumpur City Centre (KLCC) dan kawasan sekitar KL Sentral di Brickfields.

CCC, seperti ditakrif dalam draf itu tidak perlu mempunyai unit kediaman dan boleh mempunyai 100 peratus kawasan komersial.

Ini menimbulkan tandatanya sama ada rumah-rumah kediaman di Kampung Baru, termasuk rumah tradisional Melayu terpaksa dirobohkan untuk pembinaan bagunan komersial.

Namun plan draf itu menyatakan pembangunan masa depan tidak akan menghakis imej Kampung Baru sebagai tapak warisan Melayu tetapi sebaliknya berkata akan ‘memperkuatkan lagi identiti Melayu daripada pelbagai aspek".

Masjid diperbesarkan

Ia bagaimanapun tidak memberi butiran tersebut kecuali berkata konsep seni bina Melayu akan diterapkan.

Seorang pegawai DBKL yang mengendalikan ‘booth’ di sana memberi jaminan bahawa rancangan pembangunan Kampung Baru akan memastikan tanda mercu seperti Masjid Jamek dan Kelab Sultan Sulaiman tidak akan diusik.

"Malah, masjid akan diperbesarkan," katanya yang memohon namanya tidak disiarkan.

Ditanya mengenai nasib yang bakal dialami oleh kira-kira 39,000 penduduk Kampung Baru, pegawai itu memberi jaminan mereka tidak akan diusir keluar.

Apabila diajukan bagaimana ini akan dilakukan, beliau berkata pembangunan akan dijalankan secara berperingkat tetapi tidak mahu mengulas lanjut.

Penjara Pudu

Perkembangan terbaru itu menimbulkan persoalan sama ada rumah-rumah kediaman di Kampung Baru, termasuk rumah tradisional Melayu terpaksa dirobohkan untuk pembinaan bagunan komersial.

Menurut Lo’ Lo’ lagi, lebih menghairankan, kenapa kawasan Penjara Pudu boleh dibina kawasan penempatan, sedangkan ia juga terletak di kawsan bandar Kuala Lumpur, malah bukan kawasan penempatan pun sebelum ini.

“Hairannya Penjara Pudu akan dibangunkan dengan 30 peratus residential,” katanya lagi.

Kira-kira 39,000 penduduk menetap di Kampung Baru dan nasib mereka kini menjadi tanda tanya.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang