Pengikut

Nuffnang

Selasa, 23 November 2010

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Bumbung Parlimen bocor lagi

Posted: 23 Nov 2010 12:13 AM PST

KUALA LUMPUR, 23 Nov: Rata-rata Ahli Parlimen dan petugas media hari ini terkejut apabila bumbung bangunan parlimen bocor lagi.

Kebocoran kali ini berlaku di bahagian bumbung kafetaria Ahli Parlimen yang terletak bersebelahan dewan rakyat.

Kebocoran disedari seawal jam 2.50 petang ketika sidang Dewan Rakyat baharu sahaja bermula kira-kira 20 minit selepas berhenti rehat.

Air mengalir keluar dari bumbung sehingga sebahagian kafetaria ditutup.

Hujan lebat mula turun kira-kira jam 1 petang, namun begitu punca sebenar kebocoran belum dikenalpasti.

Kebocoran membabitkan bagunan di Parlimen pernah dua kali berlaku iaitu pada Mei 2008 akibat kebocoran saluran air di laluan ruang legar Dewan Rakyat.

Insiden yang hampir sama pernah beberapa kali berlaku iaitu pada April 2010, Mei 2008 dan April 2005.

Bangunan Parlimen mula diubah suai pada awal tahun 2004 dengan kos RM80 juta melibatkan kerja-kerja mengubah suai Dewan Rakyat, Dewan Negara, lobi serta dilengkapkan dengan pelbagai kemudahan termasuk teknologi maklumat.

Kerja-kerja ubah suai masih dilakukan terutama di dalam Dewan Negara dan beberapa bahagian lain di tingkat bawah bangunan Parlimen.

Pada 28 April 2005, masalah kebocoran bumbung di Parlimen ketika sidang Dewan Rakyat berlaku disebabkan kesilapan teknikal yang kecil iaitu penutup kabel elektrik (cable trunking) pada bahagian bumbung Dewan Rakyat menghalang pengaliran air hujan.

Ekoran itu, air hujan yang terhalang telah mengalir melalui bahagian 'kanvas PVC' yang digunakan dalam pemasangan penyedut asap yang terkopak dan kemudian terus masuk ke dalam dewan.


Sumber: Harakahdaily

Anti ISA: Jurufoto polis hanya jalan tugas

Posted: 23 Nov 2010 12:00 AM PST

KUALA LUMPUR, 23 Nov: Perbicaraan 29 tertuduh kes himpunan anti-ISA, 1 Ogos tahun lalu masuk hari kedua hari ini yang bermula dengan menyambung soal balas saksi pertama, Koperal Nizam Yahya, iaitu jurufoto polis Bukit Aman yang diarah mengambil gambar himpunan di sekitar Masjid Negara.

Manakala saksi kedua, Sarjan Mujni yang juga bertugas sebagai jurufoto di Bukit Aman ditugas mengambil gambar di sekitar kompleks Sogo.

Kedua-dua saksi memberitahu mahkamah, menerima arahan dari pegawai atasan untuk mengambil gambar di kawasan yang ditetapkan.

Ketika ditanya peguam, Sarjan Mujni bersetuju bahawa beliau hanya menjalankan tugas mengambil gambar dan tidak tahu apa yang sedang berlaku.

Kesemua mereka dituduh secara berasingan dengan beberapa pertuduhan, namun dibicarakan bersekali kerana pertuduhan hampir sama.

Antara pertuduhan tersebut mendakwa mereka terlibat sebagai ahli perhimpunan yang menyalahi undang-undang bertujuan melakukan mudarat awam, di kawasan letak kereta di belakang Masjid Negara pada jam 9 pagi, 1 Ogos lalu.

Kesalahan tersebut boleh dihukum mengikut Seksyen 143 Kanun Keseksaan (Akta 574).

Turut hadir melawat orang kena tuduh (OKT) di Mahkamah Sesyen Jenayah hari ini, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan isteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Manakala dalam perbicaraan semalam, Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anuar diarah keluar dari bilik mahkamah.

Hakim, Ainul Shahrin Mohamad membuat arahan itu kerana mendakwa Nurul Izzah 'membuat bising' semasa perbicaraan sedang berjalan.

Pada 1 Ogos lalu, kira-kira 20,000 orang membanjiri ibu negara menyertai perhimpunan anti-ISA anjuran Gerakan Mansuhkan ISA (GMI).

Mereka berhimpun di kompleks membeli-belah Sogo, sekitar Masjid Jamek, Jalan Tuanku Abdul Rahman, Jalan Raja Laut, Dataran Merdeka, Masjid Negara serta di perkarangan Pejabat Agung PAS di Jalan Raja Laut.

Perhimpunan itu juga bagi menyerahkan memorandum kepada Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara.

Himpunan itu bagaimanapun berdepan anggota polis yang melepaskan tembakan gas pemedih mata serta tembakan meriam air serta membuat tangkapan bagi meleraikan orang ramai.

Perhimpunan itu berakhir jam 3.45 petang dengan 589 orang termasuk 44 remaja bawah umur 18 tahun dan 40 wanita ditangkap.

Dari jumlah itu, hanya 29 dituduh di mahkamah manakala yang lain dibebaskan.


Sumber: Harakah Daily

Pegawai Kanan Yayasan Selangor Direman Tujuh Hari

Posted: 22 Nov 2010 11:50 PM PST


SHAH ALAM 23 NOV: Seorang pegawai kanan Yayasan Selangor ditahan reman selama tujuh hari mulai hari ini, bagi membantu siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung isu perbelanjaan Majlis Sambutan Ulang Tahun ke-40 yayasan itu yang dikatakan melebihi RM300,000.

Menurut Bernama, perintah tahanan reman sehingga 29 Nov itu dikeluarkan oleh penolong kanan pendaftar Mahkamah Tinggi Khairul Nizam Abu Bakar.

Pegawai berusia 40-an itu ditahan pagi semalam oleh SPRM berikutan pembabitannya sebagai pengerusi pengelola untuk majlis tersebut.

Sambutan ulang tahun yayasan berkenaan mendapat perhatian apabila Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah membatalkan hasrat baginda berangkat ke majlis itu kerana dukacita dengan kosnya yang dikatakan amat tinggi.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Noh Omar sebelum ini mendakwa kos majlis berkenaan menjangkau lebih RM800,000 dan sebahagian daripada jumlah itu sudah dibayar kepada syarikat yang diberi kontrak menganjurkannya.

Bagaimanapun Menteri Besar Tan Sri Khalid Ibrahim mencabar Noh membuktikan kos yang didakwanya itu. Sehingga berita ini ditulis Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Selangor itu masih gagal membuktikan dakwaan yang dibuatnya.

Khalid juga sebelum itu mengarahkan agar majlis itu dibatalkan dan mengalu-alukan siasatan oleh SPRM.

Untuk rekod sebelum ini Yayasan Selangor di bawah kerajaan Barisan Nasional tidak diaudit selama lima tahun bermula dari tahun 2005.


Sumber: TVSNEWS

Halang Anwar Keluar Negara: Saranan MP BN tidak wajar

Posted: 22 Nov 2010 11:43 PM PST


KUALA LUMPUR 23 NOV: Saranan Ahli Parlimen Umno-Barisan Nasional (BN) supaya Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak dibenarkan keluar negara merupakan tindakan yang tidak wajar sama sekali.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Selatan, Hee Loy Sian berkata tindakan ini menggambarkan ketakutan Ahli Parlimen BN dengan pendedahan yang dibuat oleh Anwar di luar negara.

"Kita tidak boleh sekat seseorang itu keluar negara kerana ia merupakan hak kebebasan setiap individu di negara ini.

"Kalau pemberita, wartawan menanyakan sesuatu perkara, beliau kena komen kerana beliau adalah Ketua Pembangkang walaupun pemikirannya berbeza dengan pemimpin BN," ujar Hee kepada Tv Selangor di lobi Parlimen, pagi tadi.

Sementara itu, Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar berkata Ahli Parlimen BN seharusnya menghindari daripada amalan yang akan menyebabkan masyarakat dalam dan luar negara mempersoalkan tindakan mereka.

"Pemimpin BN ini menganggap seolah-olah dunia luar daripada segi teknologi maklumat lebih terkebelakang daripada kita sedangkan mereka lebih maju daripada kita.

"Mereka boleh layari laman sesawang yang menyiarkan perbahasan di parlimen di negara kita dan mereka mempunyai pemikiran yang lebih cerdik dalam menilai tingkah laku pemimpin negara kita.

Justeru, pemimpin BN seharus menghalang diri mereka daripada melakukan keburukan dan politik yang tidak sihat yang akan menyebabkan keadaan ekonomi dan politik negara ini menjadi lebih buruk.

Semalam dalam perbahasan di parlimen beberapa wakil BN mengesa agar Anwar dihalang daripada keluar negara kerana pemimpin pembangkang yang berkarisma itu dituduh memburukkan nama negara sewaktu lawatannya keluar negara.

Tuduhan liar ini disabitkan dengan kritikan Anwar terhadap kerajaan sewaktu berada di Australia baru-baru ini.

Sementara itu, Timbalan Menteri Luar A Kohilan Pillay berkata usaha pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab berkempen memburukkan nama baik negara dan menyebarkan fitnah serta persepsi salah mengenai Malaysia sememangnya melanggar kesetiaan kepada Raja dan negara.


Sumber: TVSNEWS

2,400 Perwakilan, 1,025 Pemerhati Dijangka Menghadiri Kongres PKR

Posted: 22 Nov 2010 11:39 PM PST


SHAH ALAM 23 NOV: Kongres Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang akan diadakan hujung minggu ini dijangka akan dihadiri perwakilan daripada kesemua 222 cabang, pemerhati, dan juga beberapa badan bebas.

Setiausaha Agungnya, Saifuddin Nasution Ismail berkata seramai 2,400 perwakilan daripada keseluruhan 222 cabang PKR seluruh negara dijangka menghadiri kongres yang akan diadakan selama tiga hari bermula 26 November ini.

"Mesyuarat Angkatan Muda Keadilan (AMK) dan Wanita akan diadakan pada 26 November diikuti Kongres Nasional parti pada 27 dan 28 November bertempat di Dewan Majlis Bandaraya Petaling Jaya(MBPJ)," kata beliau.

Beliau seterusnya memberitahu, seramai 1,025 pemerhati juga akan menghadiri kongres pada hujung minggu ini beserta wakil-wakil daripada parti-parti sahabat, badan-badan bebas, individu-individu penting dan juga wakil daripada duta-duta asing.

Kongres kali ini dijangka akan dihadiri ramai muka baru kerana menurut Saifuddin, daripada semakan awal pemilihan PKR yang tamat baru-baru ini mendapati hampir 60 peratus pimpinan cabang memperlihatkan pimpinan baru dengan pertambahan ketara penglibatan golongan muda dan wanita.

Saifuddin menjelaskan peratusan jumlah pengundi yang keluar mengundi semasa pemilihan adalah 13.56 iaitu kira-kira 30 ribu daripada jumlah ahli PKR seluruh negara, iaitu kira-kira 400 ribu ahli.

Beliau seterusnya menjemput pihak media agar mendaftar terlebih dahulu bagi membuat liputan kongres tetapi menegaskan Utusan Malaysia tidak akan dibenarkan membuat liputan.


Sumber: TVSNEWS

Kongres: PKR Parti Berbilang Kaum Dinamik dan Berdaya Saing

Posted: 22 Nov 2010 11:36 PM PST


SHAH ALAM 23 NOV: Parti Keadlian Rakyat (PKR) mmerupakan satu-satunya parti politik di negara ini yang bersifat berbilang kaum, yang dipegang teguh oleh pemimpinnya sejak penubuhan parti itu pada April 1999.

Dalam satu sidang media di ibupejabat PKR semalam, Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail berkata dalam kongres PKR yang akan diadakan hujung minggu ini, antara isu yang akan disampaikan oleh Presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail adalah berkenaan membina keutuhan dan juga keupayaan PKR sebagai parti berbilang kaum yang dinamik dan berdaya saing.

"Ini adalah satu-satunya parti politik yang bersifat multiracial(pelbagai kaum) di Malaysia sejak pelancaran pada April 1999, kita menawarkan keadilan sebagai parti multiracial dan selepas 11 tahun ia terbukti dicerminkan daripada keanggotaan pelbagai kaum.

"Tumpuan juga dalam ucapan presiden akan mengandungi komitmen PKR untuk mengukuhkan Pakatan Rakyat(PR) sebagai satu alternatif yang berkesan bagi menyaingi Barisan Nasional," kata Saifuddin kepada media.

Beliau menjelaskan, ini terbukti dan dicerminkan melalui komposisi keanggotaan parti di mana pecahan keahlian parti mengikut kaum adalah 50 peratus kaum Melayu, 23 peratus India, 12 peratus Cina dan 15 peratus lagi terdiri daripada kaum etnik Sabah dan Sarawak.

"Tumpuan kepada ucapan presiden ini juga ialah bagi mengukuhkan lagi imej PKR sebagai parti masa depan yang melaksanakan beberapa inovasi baru termasuklah mengadakan sistem pengundian terus dan menjadikan PKR sebuah parti yang sebenar-benarnya berbilang kaum," jelas beliau.

Katanya lagi, sistem pengundian terus yang digunakan oleh PKR dalam pemilihan parti baru-baru ini merupakan satu inovasi yang belum pernah dibuat oleh mana-mana parti politik di negara ini di mana PKR telah memberanikan diri mengorak langkah memulakan proses ini.

"Sekaligus ucapan dasar presiden akan mengupas topik-topik berkenaan dengan pendidikan, ekonomi dan juga berkaitan dengan komitmen parti menangani isu-isu yang menyelubungi kaum Melayu seperti, versi melayu bermaruah dan sebagainya," ujar beliau.

Selain itu, beliau menjelaskan pimpinan PKR juga akan mengetengahkan kejayaan kerajaan-kerajaan negeri Pakatan Rakyat berkat polisi-polisi kerajaan PR yang sentiasa mendahulukan rakyat.


Sumber: TVSNEWS

Kongres: PKR Sedia Mencetus Lonjakan- Anwar

Posted: 22 Nov 2010 11:30 PM PST


KUALA LUMPUR 23 NOV: Jentera Parti Keadilan Rakyat (PKR) bersiap sedia mencetus lojakan pada kongres minggu hadapan bagi membawa gelombang perubahan demokrasi selepas selesai memilih kepimpinan semalam.

Perkara ini dilontarkan oleh Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim kepada media di perkarangan Mahkamah Kuala Lumpur semalam.

Beliau percaya tumpuan kongres lebih kepada persedian pilihanraya justeru optimis tumpuan masyarakat yang mula memandang parti sebagai pencetus perubahan dalam sistem pentadbiran negara kini.

"Sekarang pemilihan telah selesai dan kita akan menghadapi kongres. Tumpuan tentu kepada pilihanraya akan datang," jelas Anwar.

Tambahnya lagi, keraguan rakyat terhadap ketelusan demokrasi pemilihan kepimpinan PKR dianggap cabaran justeru membalas dengan penjelasan terbuka sekaligus menarik perhatian sejumlah besar masyarakat yang mencari pendekatan demokrasi mutlak baru.

Kepimpinan Johor menurut beliau sangat menggalakkan selain mempamerkan pendekatan yang amat unik.

Dalam temubual itu, Anwar turut menzahirkan rasa was-was kreadibiliti Zaid Ibrahim mencipta haluan politik baru di Malaysia justeru sinikal terhadap sokongan yang akan diterima bekas calon timbalan presiden PKR itu apabila mengorak langkah kelak.

"Tidak perlu saya untuk respon kepada beliau kerana dia (Zaid) belum menunjukkan senarai nama ahli baru yang beliau dakwa akan bersamanya," ujar beliau di sini.

Anwar turut berpendapat pejuang-pejuang rakyat yang ingin berlagak 'hooligan' tidak ada tempat dalam PKR justeru beliau memberitahu pendekatan PKR kini adalah memperkenalkan pemimpin-pemimpin muda.

"Untuk kongres minggu hadapan, kita akan tampil lebih kuat dengan memperkenalkan ahli pasukan baru terdiri daripada golongan pemimpin muda yang lebih profesional," kata beliau kepada media.

Anwar berkata beliau akan terus memimpin parti Pakatan Rakyat kerana yakin gabungan PAS dan DAP sedang memberi reaksi terbaik menperkukuh prinsip parti justeru akan memberi laluan mudah kepada pakatan pembangkang mengorak langkah membina sebuah kerajaan demokrasi tulen.

"Sehingga kini Pakatan Rakyat bersetuju cara kita membawa pendekatan ini, jadi kita akan teruskan. Kita akan mengadakan pertemuan Rabu ini untuk menghurai perjalanan akan datang dan saya rasa itu bukan isu. Melainkan Umno yang mahu saya keluar," jelas beliau lagi.

Anwar juga berpendirian tindakan Zaid meninggalkan parti bukan isu yang perlu diberi fokus. Beliau juga mengesa agar PKR lebih proaktif memperlihat kematangan justeru memberi kerjasama terbaik kepada jentera kepimpinan parti.

Ditanya padangan bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa ramalan PKR berjaya mengekalkan dua pertiga kerusi pada pilihanraya akan datang, beliau berkata PKR bersedia menawan dua negeri lagi.

"Pandangan beliau boleh dikatakan relevan pada ketika ini kerana pada 2008 dia fikir kita tidak akan berjaya sehingga kita buktikan ia salah. Jadi kita akan cuba dapatkan satu atau dua negeri lagi," kata beliau kepada media.

Sumber: TVSNEWS

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


MAHATHIR JAHIL POLITIK

Posted: 23 Nov 2010 08:29 PM PST

Tidak saya sangka bahawa Dr Mahathir Mohamed yang menjadi Perdana Menteri lebih dari 20 tahun rupa-rupanya tersangat jahil tentang politik. Politik baginya hanyalah UMNO dan politik perkauman Melayu sehingga tergamak dia menyarankan supaya PKR dibubarkan supaya ahli-ahli PKR kembali kepada UMNO bagi memperkukuhkan perjuangan orang Melayu dan tidak lagi berpecah kepada tiga kelompok.
Kenapa saya katakan dia jahil kerana dia tidak mengetahui sedikit pun politik multirasial, dia tidak mengetahui sedikit pun bahawa sebahagian besar penduduk Negara ini sudah menolak politik perkauman sempit seperti yang dimainkan oleh UMNO-MCA-MIC.
Dia jahil kerana ketidakadilan yang berlaku di Negara ini adalah kerana permainan perkauman sempit oleh parti-parti yang mendokong Perikatan/Barisan Nasional sehingga tercetus 13 Mei dan rakyat mahukan satu perubahan besar agar keadilan dapat dibahagi-bahagikan kepada golongan rakyat yang memerlukan tanpa mengira kaum dan tidak berlandaskan perkauman.
Golongan miskin tegar yang besar di Negara ini adalah golongan Orang Asal dan pribumi Sabah dan Sarawak, golongan miskin Melayu, Cina dan India adalah besar dan kesemua mereka ini memerlukan pembelaan. Dan mereka adalah didahulukan jika keadilan sebenar mahu dimartabatkan.
Betapa UMNO telah menyalahgunakan DEB untuk kepentingan kroni-kroninya dengan menapikan hak kepada golongan Melayu miskin yang besar.
Rakyat pelbagai kaum menuntut keadilan dari segi sosial, pekerjaan, ekonomi, kesihatan, pendidikan dan peluang-peluang kehidupan. Tetapi mereka tidak mendapat hak mereka sebaliknya mereka ditaburkan dengan sentimen perkauman agar kaum-kaum yang ada didalam Negara ini membenci dan mencemburui antara satu dengan yang lain, dan keadaan ini menyebabkan negara ini sentiasa berada didalam keadaan "panas" dan tidak wujud perpaduan kaum dalam erti sebenar.
Parti Keadilan Rakyat adalah parti pelbagai kaum. Parti seumpama ini telah diusahakan melalui GERAKAN yang kini menjadi komponen Barisan Nasional, tetapi parti itu akur dengan keadaan bahawa ia didominasikan oleh orang-orang kaum Cina walaupun hasrat Perlembagaannya adalah multi-rasial.
Ini menjadikan Parti Keadilan Rakyat sebagai parti utama menjadi parti multi-rasial yang berjaya dan didalam PKR wujud hampir 60% anggota-anggota yang terdiri daripada Orang Melayu, Orang Asal dan Peribumi Sabah dan Sarawak manakala 40% lagi adalah dari kaum Cina, India dan lain-lain kaum yang bukan Melayu, memancarkan keadaan kependudukan di Negara ini yang juga berteraskan hampir 60% (Melayu, Orang Asal dan Peribumi) dan 40% (Cina, India dan kaum-kaum bukan Melayu).
PKR adalah parti yang unik, ia bukan ditubuhkan oleh kelompok UMNO, MCA, MIC, Gerakan, PPP sahaja tetapi dari semua kelompok politik tanah air dan yang paling nyatanya ia disertai oleh kelompok-kelompok NGO yang berjuang untuk keadilan sosial, ekonomi, politik dan sebagainya, golongan ini tidak pernah menyertai mana-mana parti politik sebelumnya.
Tidak pernah berlaku didalam mana-mana parti politik di Negara ini dimana keanggotaannya yang terdiri daripada pelbagai kaum dapat duduk bersama dan memutuskan kepentingan bersama.
Umpamanya, PKR akan membincangkan kedudukan Raja-Raja Melayu, Bahasa Melayu, Hak Orang-Orang Melayu dengan tidak perlu berselindung dan dipersetujukan oleh semua kaum didalam parti ini, dan lebih dari itu PKR bersama-sama dengan PAS dan DAP menandatangani persefahaman bersama mengenai kedudukan Raja-Raja Melayu, Bahasa Melayu dan Hak Orang-Orang Melayu dan dibentangkan oleh ketiga-tiga parti itu didalam Konvensyen Pakatan Rakyat dan persefahaman seumpama ini tidak pernah dibentang atau dipersetujukan oleh parti-parti Barisan Nasional didalam satu forum bersama dan ditandatangani oleh parti-parti yang terlibat.
UMNO bukanlah tempat kembali kepada anggota-anggota Parti Keadilan Rakyat kerana keanggotaannya datang daripada pelbagai kelompok dan ngo yang berjuang untuk keadilan.
Dr Mahathir mungkin menjangkakan bahawa keanggotaan PKR hanya datangnya dari UMNO sahaja dan terdiri daripada Orang Melayu sahaja dan berjuangan untuk perkauman sempit. Disinilah letaknya kejahilan beliau.
Mereka yang menentang kepimpinan Dr Mahathir dan menubuhkan Parti Melayu S46, sebuah parti yang mengakui lebih UMNO dari UMNO, dan mereka tidak ada agenda lain selain daripada agenda UMNO itu sendiri, bahkan ada yang memperjuangkan perkauman yang jauh lebih sempit seperti PERKASA yang mana Dr Mahathir menjadi penaungnya, memanglah boleh dipujuk dan dirayu untuk kembali kepada UMNO apabila mereka mendapati parti mereka tersepit dan tidak daya upaya dan jauh dari usaha untuk terus menghidupkan S46.
Parti Keadilan Rakyat tidak tersepit. Ia adalah parti yang segar, kukuh dan kuat. Walaupun UMNO/BN tidak henti-henti berusaha menghancurkannya dengan menggunakan segala alat negara, media massa elektronik dan citak untuk menghancurkannya, PKR tetap menjadi pilihan rakyat yang cintakan demokrasi dan keadilan yang sebenar dan perjuangan yang berlandaskan kepada multi-rasialisme sebenar.
Daripada sebuah parti yang kecil, PKR kini sudah bertapak di 222 kawasan Parlimen, dengan keanggotaannya yang setia kepada perjuangan parti yang bertunjangkan kepada roh Reformasi.
Usaha dari media UMNO/BN untuk memporakperandakan parti ini tidak akan berjaya walaupun dengan taktik licik menghantarkan Trojan Horse, tetapi anggota-anggota PKR adalah terdiri daripada pemain-pemain politik yang insaf dan sedar dan mengetahui arah tuju perjuangan mereka, Trojan Horse boleh menggemparkan keadaan seketika, tapi apabila sudah terbongkar bukan sahaja Trojan Horse itu tersungkur tetapi parti menjadi organisasi yang lebih kukuh dan kuat.
Road Show yang kini dilakukan oleh kepimpinan parti mendapat sambutan luar biasa bukan sahaja daripada anggota-anggota parti bahkan orang-orang bukan parti, dan mereka terus yakin bahawa pakatan melalui PAS-DAP-PKR akan menawan Putrajaya didalam PRU yang akan tiba.

Ceramah oleh Dato Fauzi dan Fellicia Ling

Posted: 23 Nov 2010 08:21 PM PST

CERAMAH POLITIK OLEH DATO FAUZI ABDUL RAHMAN
PENGERUSI MAJLIS PIMPINAN PKR PAHANG DAN
FELLICIA LING ANGGOTA MPP PKR PUSAT
TEMPAT
KG PENDERAS, KUALA KRAU
TARIKH
1HB DISEMBER 2010 MASA (RABU)
8.00 MALAM
Penceramah-Penceramah Lain
Haji Suhaimi Said
Ramli Lugan
Yusri Ahon
Lia
Pengerusi Majlis
MAN KADIR
Timbalan Ketua PKR Cabang Temerloh
Pertunjukan filem-filem yang diarahkan
oleh pimpinan kaum Orang Asal
mulai jam 7.00 malam

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


DR. SHEIKH YUSUF ISLAM

Posted: 23 Nov 2010 01:14 AM PST

Salam 2 all.

Alhamdulillah Dr. Sheikh Yusuf Islam telah sudi untuk melawat Malaysia minggu ini. Dalam lawatan singkat tersebut, Sheikh Yusuf dijadualkan mengadap DYMM Yang Di Pertuan Agong Tuanku Mizan Sultan Zainal Abdidin & DYMM Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah dan mengadakan pertemuan dengan YAB Perdana Menteri Dato' Sri Najib Tun Razak dan YABhg Datin Sri Rosmah Mansur. Dr. Sheikh Yusuf juga dijangka muncul di TV3dalam satu program yang telah dirancang.

Lawatan singkat Dr. Sheikh Yusuf tersebut yang dikendalikan oleh Peace Train Community Malaysian Chapter yang dipengerusikan oleh YBhg Ambassador Datuk Yeop Adlan Rose dan di urus oleh Sdr. Fudzail Md. Nor.

Semoga lawatan singkat Dr. Sheikh Yusuf akan membawa menafaat kepada misi dakwah dan pembangunan pendidikan di negara ini insyallah.

Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Selasa
15 Zulhijjah 1431
23 Nov 2010

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

KENYATAAN AKHBAR
KUNJUNGAN SHEIKH YUSUF ISLAM KE MALAYSIA
25 DAN 26 NOVEMBER 2010

Muallaf yang paling terkenal di dunia pada hari ini, Dr Sheikh Yusuf Islam, atau sebelum ini dikenali sebagai Cat Stevens, dan isterinya akan berada di Malaysia untuk kunjungan singkat.

Sheikh Yusuf sudah banyak kali mengunjungi Malaysia. Begitupun, kunjungan kali ini signifikan dan istimewa kerana pertama kalinya beliau berkesempatan untuk mengadap DYMM Yang Di Pertuan Agung Malaysia, Tuanku Mizan Sultan Zainal Abidin, serta bertemu dengan YAB Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak.

Sheikh Yusuf, sama ada sebagai Cat Stevens atau Yusuf Islam mempunyai pengikut dan peminat yang ramai di Malaysia, sebuah negara majmuk dengan pelbagai bangsa, agama dan budaya. Di iktiraf diperingakt dunia, Sheikh Yusuf telah menggunakan anugerah Allah SWT kepadanya sebaik-baiknya.

Sumbangan beliau secara aktif dan berterusan untuk bantuan kemanusiaan di Timur dan Barat telah lama didokumentasikan selengkapnya. Walaupun melodi indah beliau telah menjadi antem sejarah buat generasi terdahulu, mereka terus menjadi pengikut dan peminat, sesungguhnya kata-kata dan nasyid yang penuh inspirasi secara semula jadinya merentas masa dan sempadan buat generasi-generasi masa depan. Sheikh Yusuf adalah ikon yang menjadi idola contoh untuk generasi kontemporari untuk apa yang beliau lakukan dan tegakkan di atas nama Islam dan Keamanan dunia. Beliau adalah tokoh berpengaruh yang sesuai berperanan sepanjang masa dan semua negara di muka bumi.

Kita berasa amat bertuah kerana kesudian Sheikh Yusuf untuk menerima jemputan sebagai tetamu khas kerana beliau sendiri memang sukakan keindahan dan kesejahteraan Malaysia. Biarpun sibuk dengan urusan rasmi, beliau sudi untuk meluangkan masa dalam jadual kunjungan singkat ini untuk melancarkan single nashid terbaru, "Wind East and West' dan melancarkan inisiatif beliau untuk keamanan dunia, "Peace Train Community" dalam mempromosikan dunia yang lebih aman, sejahtera melalui rangkaian dan interaksi, dengan bantuan golongan siswa di Malaysia.

Sheikh Yusuf juga terkenal dalam usaha mempelopori dunia pendidikan. Bersama dengan para ilmuan seluruh dunia, Sheikh Yusuf bekerja keras lebih dua dekad dalam membangunkan sebuah Silibus Antarabangsa, berusaha dalam mencari formula dan perlaksanaan silibus pendidikan Islam yang bersepadu dan komprehensif dari peringkat pra- sekolah, sekolah rendah ke peringkat sekolah menengah. Silibus ini sedang digunakan secara sepenuhnya atau sebahagian di sekolah Islam berbahasa Inggeris di United Kingdom, Afrika Selatan, Nigeria dan Amerika Syarikat. Ini adalah satu aspek untuk kerjasama erat dengan Sheikh Yusuf dalam menawarkan pendidikan Islam alternatif untuk generasi muda Malaysia.

Lawatan singkat Sheikh Yusuf ini memang dirancangkan untuk fasilitasi projek-projek bersama di masa terdekat. Dengan lawatan yang ekspres ini, kita gembira dengan kemungkinan untuk kembali menyambut kedatangan Sheikh Yusuf tahun depan dalam rangka siri konsert 'world tour' beliau, dimana seperti yang di maklumkan, Malaysia termasuk dalam senarai tempat singgah. Ini memberi peluang kepada kita untuk memberi penghargaan, 'tribute' kepada Sheikh Yusuf sebagai 'Man of Peace' yang telah banyak menyumbang dalam pelbagai bentuk kepada kemanusiaan sejagat.

Kedudukan tinggi peringakt globalnya sebagai artis dan aktivitis kemanusiaan telah menjadi testimoni hebat yang tidak perlu diragukan lagi. Begitupun, kita amat berbangga sekiranya dapat turut sama memainkan peranan, apa sahaja peranan sesuai dalam menambah baik atau menrealisasikan misi Sheikh Yusuf setakat ini, yang juga bertepatan dan selari dengan misi negara Malaysia; pembelajaran Islam yang betul dan tepat, pemahaman yang lebih luas mengenai Islam sebagai agama yang menekankan keamanan, menekankan kebajikan dan kesejahteraan sosial untuk mereka yang memerlukan, juga mempromosikan keamanan dan keharmonian untuk setiap makhluk Allah.

Sesungguhnya kehidupan kita adalah anugerah Allah yang berharga. Syukur Alhamdulillah kerana Sheikh Yusuf yang dianugerahkan kelebihan telah ikhlas menyumbang berganda-ganda dalam pelbagai bentuk. Kita doakan beliau dan keluarga beliau kesejahteraan di dunia dan di akhirat, dan kita doakan segala yang telah beliau korbankan dan sumbangkan akan mendapat keredhaan Ilahi.

Kunjungan Sheikh Yusuf Islam dan isterinya ke Malaysia diuruskan sepenuhnya oleh The Peace Train Community, Malaysian Chapter yang dipengerusikan oleh Yang Berbahagia Ambassador Datuk Yeop Adlan Rose.

BIODATA DR. SHEIKH YUSUF ISLAM
BIOGRAPHY (Malaysia November 2010)

Born Steven Demetre Georgiou, the son of a Greek Cypriot father and Swedish mother, Yusuf Islam grew up in the heart of London's theatre district. From 1968-1979, he
performed as Cat Stevens and was one of the biggest solo artists of his generation,
penning such classics as Matthew & Son, Moonshadow, Wild World and Father & Son and selling in excess of 60 million albums.

Following a bout of tuberculosis early on in his career, he undertook an ongoing search for peace and spiritual truth. It was during a travels that he first discovered numerology and later, the works of Jalaluddin Rumi – a moment that he now acknowledges as having had a profound effect on his life to come. A few years later, after almost drowning in the Pacific Ocean at Malibu, he received a translation of the Qur'an from his elder brother, David. His quest for answers was fulfilled and he embraced Islam in 1977. He changed his name to Yusuf Islam and walked away from the music business to start a new life and raise a family.

As one of the world's most famous converts to Islam he went on to become an
energetic supporter of Islamic education in UK, his pioneering work in education and
humanitarian relief is recognized all over the world. His efforts helped secure the first Muslim School supported by the British Government in 1998. Yusuf is also the original founder of Muslim Aid UK.

In 2003 Yusuf Islam received the 'World Social Award', the 'Man for Peace' award
(2004) and holds honorary doctorates from the universities of Gloucestershire and
Exeter. In 2009, Yusuf was named an Honorary Laureate at the German Sustainability Awards. Small Kindness, the U.N affiliated NGO which he founded in 2000, is a wellrespected charity actively operating in some of the poorest parts of the world including Indonesia, Iraq, Bosnia + Herzegovina and Kosova.

A pioneering English Islamic Nasheed artist and producer. His record company, Mountain of Light , has producer some of the most popular recordings for children, including A is for Allah and I Look, I See. Recently, he has turned his attention to Dawah through the mainstream media and recordings. Since his return to music in 2006, Yusuf has released two albums (An Other Cup and Roadsinger) to widespread critical acclaim. In winter 2009, he completed his first full concert tour of the UK, Ireland and Australia in over three decades, which was enthusiastically received by both press and fans alike. Yusuf is now back in the public spotlight after an absence of nearly four decades, and for many millions of fans all over the world, it is a most welcome return.

ANAK MEMALI DIANIAYA!?

Posted: 22 Nov 2010 11:55 PM PST

Salam 2 all.

Dalam keghairahan beberapa pihak untuk mempolitikkan isu Memali, mengutip derma atas simpati orang ramai terhadap mangsa Memali, malah ada yang "menunggang" atas kesyahidan 14 penduduk kampung Memali termasuk Assyahid Ustadz Ibrahim Libya, namun keluarga mangsa Memali sendiri diketepikan, malah dianiaya dan dianaktirikan.

Sala seorang anggota keluarga mangsa Memali, Cikgu Zainon Ismail atau lebih dikenali dengan nama penanya CN Al Afghan telah melahirkan rasa kecewa yang amat sangat terhadap tindak-tanduk segelintir pihak yang menafikan hak dan kebajikan keluarga mangsa Memali, termasuk berkaitan dengan isu Tabung Memali (untuk kupasan saya sila rujuk kembali artikel bertajuk "Memali" bertarikh 19.11.2010).

Cikgu Zainon turut ditemani oleh anak Allahyarham Ustadz Ibrahim Libya iaitu Mohd. Irsyad Zamani Bin Ibrahim dan beberapa orang ahli PAS semasa membuat kenyataan tersebut (lapuran penuh kenyataan beliau sila rujuk lampiran dibawah). Cikgu Zainon adalah bekas tahanan ISA, dan berkahwin dengan salah seorang mangsa Memali. Beliau adalah antara mujahidin Melayu yang terlibat dalam Perang Afghanistan melawan Rusia.

Sebenarnya isu Tabung Memali dan lain-lain isu kebajikan keluarga Memali telah lama timbul. Malah sehingga ada lapuran polis dibuat mengenainya. Saya difahamkan pihak berkuasa meminta pihak-pihak menyelesaikannya secara baik.

Saya menasihatkan pihak kepimpinan PAS supaya menyelesaikan perkara ini secara baik sebelum ianya terdedah dan mendatangkan aib dan memalukan pihak PAS. Saya sendiri pernah didatangi beberapa orang mangsa Tabung Memali semasa pulang ke kampung di Baling meminta pandangan dan nasihat untuk membawa isu ini ketengah. Mereka membawa dokumen dan bukti yang cukup jelas. Buat masa ini saya tidak bercadang mengambil tindakan selanjutnya, tetapi jika pihak tersebut tidak mahu menyelesaikannya secara baik, mungkin pihak mangsa tiada pilihan melainkan membawa perkara ini ke peringkat selanjutnya.

Sebenarnya ada beberapa isu yang lain berkaitan kewangan yang perlu diselesaikan oleh kepimpinan PAS, termasuk isu Tabung Kohilal. Beberapa ahli yang menabung di Kohilal telah merujuk kes mereka kepada saya untuk meminta nasihat guaman. Saya cuma sekadar menjawab bahawa saya pernah terlibat dengan kes Kohilal dan saya tahu beberapa kepincangan yang berlaku. Saya tidak bercadang mendedahkan apa-apa buat masa ini, tetapi saya menasihatkan pihak berkaitan supaya jangan memandang remeh isu ini. Ramai ahli dan penabung yang tertanya-tanya apa jadi dengan pelaburan dan saham mereka. Ada antara mereka orang kampung, yang sanggup bersengkang mata mengikat perut untuk menabung dan melabur didalam Kohilal, dengan tujuan bukan sahaja sebagai simpanan hari tua, tetapi beranggapan mereka sedang membantu perjuangan membawa mereka ke syurga. Kasihanilah orang-orang kampung yang miskin ini.

Dari ALLAH kita datang, kepada ALLAH kita kembali. Yakinlah kita akan berjumpa dengan ALLAH dan dipertanggungjawabkan dengan urusan kita didunia ini. Kamu boleh berselindung disebalik janggut kita, atau serban jubah kamu, kamu boleh bersembunyi dibalik takbeer sehingga pecah kerongkong, kamu boleh membelit ayat-ayat ALLAH dan sirah Nabawi, tetapi percaya dan yakinlah, ALLAH Maha Mengetahui!!

Wallahua'lam & wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Selasa
15 Zulhijjah 1431
23 Nov 2010

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

BALING 22 Nov. - Penulis buku "Air Mata di Bumi Memali" kesal dengan sikap pemimpin Pas yang melarang ahlinya membeli buku tersebut ketika majlis memperingati 25 tahun Memali diadakan di sini, baru-baru ini.

Menurutnya, buku yang banyak mendedahkan penyelewengan Tabung Memali itu oleh pihak tertentu dalam Pas telah dihalang dan disekat daripada dijual kepada orang ramai pada majlis berkenaan.

Penulis buku itu, CN Al-Afghani atau nama sebenarnya, Zainon Ismail berkata, tindakan penganjur majlis iaitu Dewan Pemuda Pas Pusat melarang orang ramai membeli buku berkenaan membuktikan mereka sebenarnya takut dengan pendedahan penyelewengan yang dilakukan oleh pihak tertentu dalam Pas itu daripada terbongkar.

"Saya kecewa dengan halangan pihak berkenaan untuk mengedarkan buku ini," katanya kepada Utusan Malaysia ketika ditemui di rumahnya di sini, hari ini.

Hadir sama anak Ibrahim Libya, Mohd. Irsyad Zamani Ibrahim, 28, dan beberapa ahli Pas.

Majlis memperingati 25 tahun Memali itu diadakan selama tiga hari yang berakhir semalam dan majlis penutupnya disempurnakan oleh Mohd. Sabu.

Tabung tersebut dilancarkan oleh Pas selepas peristiwa berdarah Memali pada November 1985 yang menyaksikan 14 orang awam dan empat anggota polis terbunuh ketika operasi menahan guru agama, Ibrahim Mahmud atau Ibrahim Libya dilakukan oleh pihak berkuasa atas dakwaan terbabit dengan kegiatan ekstremis.

Tambah Zainon, halangan penjualan buku itu menunjukkan sikap tidak adil kepimpinan Pas terhadap kebebasan bersuara dan mahu melindungi salah laku pemimpin yang berkenaan.

''Jika penyelewengan itu dilakukan oleh pemimpin UMNO atau Barisan Nasional (BN), mereka akan menelanjangi habis-habisan tetapi jika dilakukan oleh pemimpin Pas sendiri, mereka akan cuba menutup dan menganggapnya fitnah.

"Inilah sikap double standard dalam Pas yang cuba melindungi pemimpin berkepentingan,'' tegasnya.

Zainon juga mencabar pihak yang tidak berpuas hati dengan pendedahan buku tersebut dan menganggapnya sebagai fitnah, menggunakan saluran undang-undang untuk mengambil tindakan.

Bekas guru itu juga mencabar pihak berkenaan mengadakan forum di pentas terbuka untuk memberi penjelasan tentang dakwaan penyelewengan wang anak-anak yatim dan ibu tunggal yang telah disalahgunakan pihak berkenaan.

Tegasnya, Ahli Dewan Undangan Negeri atau Ahli Parlimen yang mewakili Pas perlu telus dalam hal itu kerana jika tidak, mereka tidak layak untuk bercakap dan mempertikaikan salah laku pihak lain.

Haniza Talha - Landscaping New Politics

0 ulasan
sumber :-

Haniza Talha - Landscaping New Politics


Syabas diberi 14 hari untuk hentikan program tabung budi

Posted: 23 Nov 2010 06:48 PM PST

SHAH ALAM, 23 Nov – Kerajaan Selangor telah menghantar notis kepada Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) supaya menghentikan Program Tabung Budi kerana ia melanggar syarat perjanjian konsesi air.

Notis bertarikh 23 November 2010 ini dikeluarkan oleh Pengarah Kawal Selia Air Selangor, Nor Azmi Diron di bawah Subseksyen 12(2) Akta Pembekalan Air 1997.

Selain menghentikan program tersebut dalam masa 14 hari, Syabas juga dikehedaki memaklumkan kepada Kerajaan Selangor berkenaan pembatalan Tabung Budi. Pembatalan tersebut juga perlu diiklankan di dalam akhbar-akhbar utama di Malaysia.

Mengikut notis itu, Lesen Pembekalan Air yang diberikan kepada Syabas mengikut Subseksyen 12 (3) Akta Pembekalan Air 1997 akan dibatalkan jika Syabas gagal mematuhi arahan pembatalan program itu.

Notis tersebut juga telah mengingatkan Syabas bahawa selaku pemegang lesen, syarikat itu hanya boleh mengutip dan menyimpan caj yang masih berhutang (caj tertunggak) oleh pengguna dalam kawasan pembekalan air.

Syabas tidak boleh mengutip sumbangan daripada orang ramai bagi tujuan membayar caj bekalan air tertunggak seperti yang dilakukannya melalui Tabung Budi.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebelum ini telah beberapa kali menasihatkan Syabas supaya menghentikan segera Tabung Budi kerana program tersebut bukan sahaja melanggar syarat konsesi tetapi juga menyalahgunakan dana Kerajaan Negeri.

"Syabas mendakwa program ini untuk kebajikan tetapi hakikat sebenarnya Syabas menggunakan wang rakyat untuk kepentingan peribadi," katanya.

Menteri Besar berkata, Kerajaan Negeri membayar Syabas setiap bulan menerusi Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB) untuk pemberian air percuma dan pada masa yang sama Syabas mengutip sumbangan orang ramai.

"Jika Syabas benar-benar ikhlas menjalankan Tanggungjawab Sosial Korporat, mereka sepatutnya melupuskan caj air dan tunggakan yang ditanggung mereka yang tidak mampu," katanya.

SUMBER: SELANGORKINI


Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Malaysians Abroad Are Also Keeping an Eye on The BN gov’t

Posted: 23 Nov 2010 07:00 PM PST

By Sydney Sasson

Have things really changed at all?

You claim that 'irresponsible people are tarnishing the good name of Malaysia'. We beg to differ. In our opinion, the only one tarnishing the good name of Malaysia is the Malaysian government itself. The only traitors in this whole saga, are the politicians who have betrayed the citizens who elected them. And this is why Malaysians abroad are standing in solidarity with their fellow citizens back home to demand good governance, justice, accountability and transparency. Till then, please let Prime Minister Najib and his cabinet know that you are all under watch.

Dear Deputy Foreign Minister Pillay,

We read with interest your latest statements in the Dewan Rakyat today that the Malaysian government is keeping Malaysians abroad under watch.

Guess what? Malaysians abroad are keeping the Malaysian government under watch too. Its encouraging to know that a number of civil society initiatives and solidarity actions taken by Malaysians overseas in the past year have been noticed by the Malaysian government.

It means that all those days of braving the cold and rain to protest against the archaic Internal Security Act and government corruption, and writing to various overseas Members of Parliament and lobbying politicians, the United Nations Human Rights Council, the Commonwealth Human Rights Council, the overseas press and international civil society organisations to alert them to the worrying state of human rights in Malaysia has not been in vain.

When will we stop protesting, letter writing, lobbying, campaigning and keeping the Malaysian government under watch?

When the Malaysian government starts listening to the voice of the people and restoring social justice and democracy to the citizens of Malaysia.

When the Malaysian government starts behaving like elected and paid servants of the rakyat, rather than lawless, corrupt political masters.

When the Malaysian government stops spending RM1.8 million of the Malaysian tax payers money on luxury holidays to Disneyland.

When the Malaysian government abolishes the Internal Security Act and stops using it to suppress freedom of thought, speech and association.

When the Malaysian government stops using the University College and Colleges Act to penalise students who choose to observe or participate in the socio-political life of our nation.

When the Malaysian government stops arresting peaceful candle light vigil protestors and throwing grandmothers in jail.

When the Malaysian government stops exerting absolute control over the media and using the Press and Printing Act 1985 to stamp out free speech.

When the Malaysian government stops stripping the judiciary of its independence and autonomy.

When the Malaysian government stops torture and murder in detention.

When the Malaysian government starts to recognise and uphold the rights of migrant workers and refugees.

When the Malaysian government stops institutionalised racism.

When the Malaysian government stops recklessly threatening that a challenge to their 53 years of BN rule will result in "crushed bodies" and "lost lives".

Listen – loosing an election is not the worst thing in the world. This is politics — some days you win, some days you loose. When you don't win, you retreat gracefully to the sidelines, show some statesmanship and rebuild and strengthen your team. You reflect on why you may have lost the popular support of the people and you try to adapt and improve accordingly. You form a shadow cabinet, you develop progressive policies and wait for the next election to once again capture the imagination and hearts of the people.

So get real and grow up, BN. No one party can rule for over 50 years and not be considered a despot.

When the Malaysian government stops plundering and cheating our brother and sisters in Sabah and Sarawak of their native customary rights and rich and beautiful heritage.

When the Malaysian government stops throwing cartoonist in jail.

Dear Deputy Foreign Minister Pillay, why do you think over a million Malaysians abroad choose to reside overseas?

Because they cherish their basic civil liberties and human rights which are all too often trampled on back home. Because they hold dear the fact that the most important ingredients to success are in fact talent and hard work, not the colour of your skin.

Because they acknowledge that any truly developed and civilised society emphasises the importance of high quality education, healthcare and social equity, not merely the senseless pursuit of obscene wealth and 100-storey vanity projects.

You claim that 'irresponsible people are tarnishing the good name of Malaysia'. We beg to differ. In our opinion, the only one tarnishing the good name of Malaysia is the Malaysian government itself. The only traitors in this whole saga, are the politicians who have betrayed the citizens who elected them. And this is why Malaysians abroad are standing in solidarity with their fellow citizens back home to demand good governance, justice, accountability and transparency. Till then, please let Prime Minister Najib and his cabinet know that you are all under watch.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Akta Kampung Baru: Perlu Dibentang Kepada Penduduk Dahulu

Posted: 23 Nov 2010 06:34 PM PST

Dari TV Selangor

Rang Undang-Undang Penubuhan Perbadanan Pembangunan Kampung Baru perlu dibentangkan kepada penduduk di situ terlebih dahulu sebelum ianya dibentangkan di Parlimen tegas Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

Mahfuz berkata, selagi cadangan rang undang-undang itu tidak mendapat persetujuan penduduk Kampung Baru,Menteri Wilayah dan Kesejahteraan Bandar, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin tidak berhak membentangkannya di Parlimen lapor Harakah Daily Online.

“Saya nak tanya kerajaan khususnya Datuk Raja Nong Chik, apa yang nak takut sangat nak bentang cadangan rang undang-undang Perbadanan Pembangunan Kampung Baru ini kepada penduduk-penduduk? Apa yang nak disembunyikan daripada penduduk-penduduk?

“Selagi mana pandangan daripada penduruk Kampung Baru tidak diterima, selagi itu mereka tidak berhak untuk bentang satu rang undang-undang baru mengenai Kampung Baru. Ini bukan tanah mak bapak dia,” kata beliau ketika berucap di majlis ceramah umum Penubuhan Perbadanan Pembangunan Kampung Baru – Rampasan atau Pembelaan di Kelab Sultan Sulaiman, malam tadi.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu juga menegaskan, ahli Parlimen Pakatan Rakyat tetap berpendirian menolak rang undang-undang itu selagi kerajaan berkeras tidak mahu menerima pandangan penduduk.

“Komitmen kami sebagai ahli Parlimen Pakatan Rakyat, kami akan tolak rang undang-undang ini kecuali kalau penduduk Kampung Baru bersetuju dengan syarat-syarat yang ditetapkan kerajaan, dan kerajaan bersedia mengubah syarat-syarat mengikut permintaan mereka,” katanya.

Turut berucap di majlis yang dihadiri lebih 200 penduduk itu ialah ahli Parlimen Batu, Tian Chua, ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar dan peguam, Hanipa Maidin.

Tian Chua dalam ucapannya berkata, Kerajaan Persekutuan telah menafikan hak Kerajaan Selangor terhadap Kampung Baru sedangkan tanah Kampung Baru adalah anugerah Sultan Selangor kepada masyarakat Melayu di Kuala Lumpur.

“Tidak wajar Kerajaan Persekutuan menafikan hak Kerajaan Selangor untuk ambil tahu hal Kampung Baru.

“Kerajaan memang buta sejarah, buta undang-undang dan yang mereka nampak hanya wang tanpa memikirkan untuk mempertahankan Kampung Tradisi Melayu.

“Isu kampung Baru ini bukan isu penduduk sahaja, bukan isu orang Melayu, tapi isu nasional yang berpunca daripada Umno, parti orang Melayu yang ingin meminggirkan orang Melayu sendiri,” katanya yang juga Pengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Sementara itu, Nurul Izzah mendakwa, usaha membangunkan semula Kampung Baru itu menunjukkan kegagalan dasar kerajaan yang memberi kesan kepada ekonomi penduduk kawasan itu.

“Isu pembangunan semula Kampung Baru ini timbul adalah berpunca daripada kegagalan Kampung Baru dari segi ekonomi bangsa kerana dasar-dasar kerajaan sebelumnya.

“Kalau kita lihat di sekeliling Kampung Baru, adanya bangunan pencakar langit tapi di tengah-tengahnya masih terdapat kawasan yang tidak dibangunkan dalam erti kata yang sebenar.

“Ini juga berpunca daripada ketidaktelusan kerajaan dalam menguruskan tanah rezab Orang Melayu, sebaliknya hanya meahu membangunkannya kerana memikirkan keuntungan,” katanya.

Hanipa Maidin pula mempersoal tindakan kerajaan ingin mengawal selia Kampung Baru sedangkan mereka sendiri tidak bersedia untuk dikawal selia.

Katanya, tidak ada satu jaminan bahawa kerajaan akan telus dalam memastikan perbadanan Kampung Baru digunakan untuk kepentingan penduduk semata-mata.

“Penduduk Kampung Baru menentang Perbadanan Kampung Baru bukan menentang pembangunan tapi apa yang kita khuatir adalah sejarah yang dibuktikan Barisan Nasional yang berjanji kepada rakyat tetapi selalunya janji yang bohong.

“Sebab Menteri Wilayah mengatakan perbadanan ini untuk kawal selia Kampung Baru tapi persoalannya siapa pula yang nak kawal selia kerajaan?

“Kalau perbadanan ini lari dari hasrat, apa kita nak buat sedangkan kerajaan selalu menutup pintu untuk kita membawa perkara sebegini ke mahkamah,” katanya.

Rang Undang-Undang Perbadanan Kampung Baru dijangka dibentangkan di Parlimen pada bulan hadapan setelah Kabinet bersetuju untuk melaksanakan konsep pembangunan semula Kampung Baru secara komprehensif.

Mata Lebam Anwar: Kabinet Arah Dua Menteri Soal Peguam Negara

Posted: 23 Nov 2010 06:23 PM PST

Dari Malaysian Insider

Pentadbiran Najib telah mengarahkan dua menteri Kabinet agar menyoal Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail berhubung dakwaan peranan beliau dalam insiden mata lebam melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang mengejutkan negara 12 tahun lalu.
The Malaysian Insider difahamkan Kabinet memutuskan langkah itu selepas seorang bekas pegawai polis Datuk Mat Zain Ibrahim mendakwa mempunyai maklumat terbaru berkaitan insiden itu, yang menurutnya turut melibatkan peranan Gani.

"Sekarang saya telah diarahkan (oleh Kabinet), Datuk Rais dan saya sendiri agar bercakap dengan Peguam Negara. Kami menunggu beliau pulang dari Mekah," kata Nazri kepada The Malaysian Insider.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu memberitahu The Malaysian Insider, Kabinet mahu mendengar sendiri daripada Gani sendiri mengenai dakwaan terbaru Mat Zain dalam satu lagi surat terbukanya kelmarin sebelum mengambil tindakan susulan.

"Kami mahu mendengar daripada Peguam Negara sendiri (mengenai surat terbuka).

"Ini perkara yang serius. Jika beliau (Mat Zain) bercakap benar, kita kena mendapatkan maklumat lanjut… tetapi sehingga itu, tiada apa-apa keputusan," kata Nazri.

Dalam surat terbukanya kepada Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar kelmarin, Mat Zain, yang merujuk kepada usul memotong gaji Peguam Negara RM10 yang dibawa Lim Kit Siang di Parlimen pada 9 November lalu, mengesahkan telah menghantar e-mel kepada Ahli Parlimen Ipoh Timur itu pada 14 April lalu.

"Sebagai membalas komen beliau terhadap PDRM berkaitan siasatan kes mata lebam, yang sedikit tersasar. Saya turut megesahkan bahawa kenyataan-kenyataan yang beliau petik daripada surat saya bertarikh 15 April 2009 kepada Lembaga Penasihat SPRM dan surat terbuka kepada YBhg Datin Kalsom Taib bertarikh 8 Oktober 2010 (surat terbuka pertama), yang salinannya saya e-mel kepada Tan Sri, adalah betul setakat yang terkandung dalam salinan-salinan asal surat-surat berkenaan.

"Saya akan merujuk kepada kandungan surat-surat tersebut apabila, atau jika berkenaan," kata Mat Zain.

Ekoran isu dibangkitkan oleh Lim di Parlimen, Nazri telah memaklumkan bahawa akan membawa isu itu ke Kabinet yang bermesyuarat 12 November lalu.

Beliau turut mengumumkan penjelasan akan diminta daripada Gani bagi memberinya peluang untuk menjelaskan diri beliau yang merupakan hak beliau kepada pendengaran yang adil.

"Saya menyokong sepenuhnya Tan Sri Gani diberikan hak sedemikian oleh kerana hak kesamarataan dari sudut undang-undang dan hak pendengaran yang adil adalah merupakan hak asasi individu yang dijamin oleh Perlembagaan Malaysia dan wajar dihormati oleh semua pihak.

"Bagaimanapun apa yang menjadi kemusykilan saya kini ialah apabila penjelasan diberi oleh Tan Sri Gani, seorang Peguam Negara, dalam bentuk apa sekalipun, sama ada secara lisan atau kenyataan akhbar atau representasi dan lain-lainnya, pihak berkuasa manakah yang layak dan berhak serta mempunyai kuasa untuk memberikan pendengaran adil kepada semua pihak terlibat dalam persoalan ini.

"Dan, tidak hanya adil kepada Tan Sri Gani seorang sahaja. Sesuai untuk saya nyatakan di sini bahawa pihak-pihak yang terlibat, bukan setakat empat individu yang dinamakan dalam laporan Datuk Seri Anwar Ibrahim iaitu Tan Sri Gani, Tan Sri Musa Hassan (bekas Ketua Polis Negara), Dr Abdul Rahman Yusof dan saya sendiri," katanya,

Mat Zain juga berkata, Jabatan Peguam Negara, polis dan Kementerian Kesihatan juga merupakan pihak yang mempunyai kepentingan dalam perkara ini.

Malah dalam surat terbuka itu, Mat Zain menggesa kerajaan mendedahkan secara terperinci insiden itu bagi mempertahankan imej dan kredibiliti pasukan polis.

Dalam kenyatannya semalam, Lim yang juga Penasihat DAP berkata, beliau telah mengadakan pertemuan dengan Nazri berhubung isu yang dibangkitkan oleh bekas pegawai kanan polis itu.

Pada Julai 2008, Anwar membuat laporan polis mendakwa Gani, Mat Zain, Musa yang ketika itu pegawai penyiasat dan Dr Abdul Rahman telah memalsukan satu laporan perubatan mengenai kejadian mata lebam itu.

Tan Sri Rahim Nor, ketika kejadian merupakan Ketua Polis Negara, telah mengaku kepada suruhanjaya diraja siasatan bahawa telah memukul Anwar ketika ditahan di Bukit Aman.

Kejadian itu berlaku selepas Anwar dipecat daripada kerajaan dan Umno.

France’s Sub Scandal Resurfaces

Posted: 23 Nov 2010 05:40 AM PST

From Asia Sentinel
Written by Gavin M. Greenwood and John Berthelsen

Torpedoes Running!

Questions over the sale of French-built Scorpène submarines to militaries across the world may finally ensnare some of France's highest-ranking leaders.

ImageThey include former French President Jacques Chirac, former Prime Ministers Dominique de Villipin and Edouard Balladur and the country's current president, Nicholas Sarkozy in addition to an unknown number current and former French defense executives. In addition, Malaysian Prime Minister Najib Tun Razak should be starting to get nervous, along with officials in India, Chile and Brazil.

Lawyers for the families of 11 French engineers killed in a 2002 bomb attack in Karachi were quoted Friday as saying they would file a manslaughter suit against Chirac, allegedly because he cancelled a bribe to Pakistani military officials in the sale of three Agosta 90-class submarines to that country's navy. Sarkozy was Minister of the Budget when the government sold the subs, built by the French defense giant DCN (later known as DCNS) to Pakistan for a reported US$950 million.

Prosecutors allege that Pakistani politicians and military officials and middlemen received large "commissions" with as much as €2 million in kickbacks routed back to Paris to fund Balladur’s unsuccessful 1995 presidential campaign against Chirac. As budget minister, Sarkozy would have authorized the financial elements of the submarine sale. At the time he was the spokesman for Balladur's presidential campaign and, according to French media, has been accused of establishing two Luxemburg companies to handle the kickbacks.

It is alleged that when Chirac was re-elected, the president canceled the bribes to the Pakistanis, which resulted in the revenge attack on a vehicle in which the French engineers and at least three Pakistanis were riding. For years, the Pakistanis blamed the attack on fundamentalist Islamic militants, including Al Qaeda.

"Our complaint is going to target how the decision was arrived at to stop the commissions," Morice told AFP, saying the suit was prompted by recent testimony from arms executives in the case. Morice also called for Sarkozy, who witnesses have told investigators was linked to the bribes, to be questioned. The French president angrily denounced the allegations. As president, he has immunity and can refuse to be questioned while in office.

Nonetheless, l’affaire Karachi, as it is widely known in France, has been called the most explosive corruption investigation in recent French history, according to AFP. It may well be far bigger than just the unpaid bribes to the Pakistanis. Executives of DCNS embarked on a global marketing drive to sell the diesel-electric Scorpène-class subs, a new design. They peddled two to the Chilean Navy in 1997, breaking into the market previously dominated by HDN of Germany.

DCNS also sold six Scorpènes in 2005 with the option for six other boats, to India, whose defense procurement agency has been involved in massive bribery scandals in the past. Defense Minister George Fernandes was forced to step down in 2001 after videos surfaced of procurement officials taking bribes. In 2008, Gen. Sudipto Ghosh, the chairman of the Ordnance Factory Board, was arrested and seven foreign companies were barred from doing business in India as a result of a bribery scandal.

In 2008, DCNS also won a bid to supply four Scorpènes to Brazil. DCNS is to provide the hull for a fifth boat that Brazil intends to use as a basis for developing its first nuclear-powered submarine.

DCNS sold the Scorpènes to Pakistan in 1994. At about the same time the French engineers were murdered in 2002, Malaysia placed an US1 billion order for two Scorpènes in a deal engineered by then-defense minister and Deputy Prime Minister Najib. In exchange, a company wholly owned by Najib's close friend, Abdul Razak Baginda, was paid €114 million in "commissions," according to testimony in the Malaysian parliament.

It is unclear why Malaysia decided to acquire the two boats. A new naval base is being built to house the two at Teluk Sepanggar in the East Malaysian state of Sabah because the waters around peninsular Malaysia are generally too shallow for optimal submarine operations. In addition, the boats were delivered without advanced navigational and weapons gear, which the Royal Malaysian Navy is acquiring at a high cost from individual suppliers.

That episode has been widely reported. Caught up in it, besides Najib and Razak Baginda, was Altantuya Shaariibuu, the Mongolian translator who was murdered in 2006 and whose body was blown up with military grade explosives. Razak Baginda, her jilted lover, was charged along with two of Najib's bodyguards but was acquitted under unusual circumstances without having to put on a defense. Before she was murdered, Altantuya told witnesses she was to be paid US$500,000 for her role in the submarine deal.

After his release Razak Baginda immediately decamped for Oxford University and apparently hasn't set foot in Malaysia since. On Nov. 5, Malaysian prosecutors closed the book on the case, despite statements by a private investigator that tied Najib to Altantuya's murder.

The case, however, remains alive in France. In April, three French lawyers, William Bourdon, Renaud Semerdjian and Joseph Breham filed a case with prosecutors in Paris on behalf of the Malaysian human rights organization Suaram, which supports good-governance causes.

Breham journeyed to Malaysia later in April to interview further witnesses. In an email, Breham said he and Bourdon are returning to Southeast Asia to ask more questions next month. If the three lawyers — or any other French or Malaysian prosecutors for that matter — want a witness, Razak Baginda remains in the UK.

The efforts by prosecutors to link Sarkozy to corruption allegations in the Karachi affair may well have ramifications beyond French politics. France’s commercial competitors in tightening global defense markets can also be expected to seek advantage from the affair.

The decision in mid-November by DCNS and Navantia of Spain to end their collaboration on building the Scorpène-class of boats purchased by Malaysia now make the companies commercial rivals. This seemingly bitter split may unleash new insights into past business practices, notably from the Spanish side as they seek to promote their S80 submarines against the Scorpènes. France can also expect little support from Britain, where suggestions that the two navies share aircraft carriers as a cost cutting measure have been met with a mixture of rage and derision.

Further, any revelations of systemic corruption within the French naval shipbuilding sector could present opportunities for in Britain seeking an escape from seemingly watertight contracts with French and shipyards for the construction of two large aircraft carriers.

Any investigation into corruption at the levels now underway in France is inherently unpredictable given the interests involved. What began as a ripple in Paris may yet build into a tsunami threatening individuals and plans previously thought impervious to such a threat. Questioning Abdul Razak Baginda might be a place to start.

Gavin M. Greenwood is a security consultant with the Hong Kong-based security risk management consultancy firm Allan & Associates. John Berthelsen is the editor of the Asia Sentinel.

12 Buses of “Protesters”, “PKR Members” or “Tourists” At PKR HQ ???

Posted: 22 Nov 2010 10:40 PM PST

Komentar Umum: Nafi Nota Klinikal Sudah Dijangka

Posted: 22 Nov 2010 08:03 PM PST

‘Everyone following the Sodomy II case ‘knows’ that Anwar Ibrahim will be denied the clinical notes. It was a foregone conclusion.’

Semen can stay in rectum for 72 hours: Doc

Cheong Sai Fah: To someone not in the legal profession, denying Anwar Ibrahim access to the doctors’ notes seems grossly unfair and morally wrong, even if there is a legal technical reason to support the judge’s decision. How can any fair-minded person be persuaded that Anwar has been given a fair trial?

I do hope that the neutral Malay voters view this as unfair treatment and cast their votes accordingly. Then the politician who declared that he doesn’t need votes from the Indians and the Chinese may begin to sit up and take note.

Yobama: This case is just a ‘modern’ version of the classical intrigues that plagued the Malay ruling class in the ancient Malacca kingdom, dating back to Hang Tuah’s time. In the place of the hereditary sultans, we now have elected PMs and elected DPMs as the puppeteers. They call the tune, and the judges and AG’s Chambers just simply carry out their ‘duties’ in obedience to the master.

Now the whole world is following the unravelling of the plot, when during the Malacca sultanate days only people close to the istana knew the storyline.

Is this the height of ‘ketuanan’ Melayu governance where the incumbents wield their power by persecuting their political foes just to stay in power? Is this the execution of Najib Razak’s pledge to ‘defend Putrajaya with their crushed bodies’ and by selling all their souls?

Defending by hook or by crook? To me, it is more by crook.

Teh: Everyone following the Sodomy II case ‘knows’ that Anwar Ibrahim will be denied the clinical notes. It was a foregone conclusion. In Malaysia,

judicial decisions can be foretold by any man in the street in cases where Umno is involved.

Changeagent: I think 99.9% of all Malaysians have the same extraordinary powers to predict the outcome of this case. The other 0.1% of the population are either indifferent or in denial.

Lim Chong Leong: This is a persecution, not prosecution. How can the defence team even imagine if there are contradictions between the clinical reports, the medical reports and the doctor’s testimony if they are not allowed to see any of it? If they are all consistent, then fine, they won’t pursue that line of cross. That would actually save time.

But if there were contradictions and the witness is discredited, the court can then determine that the evidence is useless. What harm can there be to allow the defence access to the prosecution’s documents?

This is not a card game of bluff. This is our judicial and criminal process. And Umno is screwing it up just so they can stay in power to plunder us further.

Sarawakian: Justice has to be seen to be done. Our judiciary and our judges are becoming a laughing stock to the world. It’s time they salvage at least a little of their sullied reputation. Now even the doctors are in cahoots with corrupt politicians.

Allan Kong: Brother judge, who are you to judge that the reason for the release of the medical report is based on a hunch? Why can’t the report be revealed to show the truth? The very act of concealing the facts is tantamount to a criminal act.

Ranjit Singh: Anwar’s lawyers must be ready to face such a stupid decision and able to counter it. You can’t expect fairness and justice in an Umno court, but you can put the judge to shame when you anticipate what it is going to be. We can continue to run the system down, but if we cannot synergise to anticipate what is expected and prepare for it, it then it becomes about political manoeuvering that we are all so use to.

Look at Karpal Singh – didn’t he know the date of the hearing? Suddenly he needs to table a motion in Parliament that is of no use, as nothing will come out of it as has been the case from time immemorial. Sure, it is a kangaroo court, but didn’t we know that already?

“In today’s decision, High Court judge Mohd Zabidin Mohd Diah ruled that the defence had failed to give reasons as to why the court should allow Anwar access to the medical notes.”

Can there be anyone more ignorant of the concept of innocent until proven guilty, until all avenues and options are provided to ensure a human’s liberty? The important transcendental factor is that clear principle and common law that aims to protect the accused based on reason and common sense, not procedures and man-made law to satisfy Umno and its cronies.

It is obviously the lack of impartiality and the human failings and the abandonment of any pretence of objectivity to that rights that are adjudicated upon by people who are biased that does a disservice to Malaysians.

CarL: If PM Najib Razak can be considered a murderer, and an elected MP can say this out loud in the Parliament, then why is it difficult to believe that the accused is guilty of what he is accused of?

Calling the PM a murderer in Parliament is something never heard off, and even if he is guilty, there is no need to behave like that. There are avenues, and as an elected representative, you must show a good example.

Anonymous: While Augustine Paul was famous for the words ‘irrelevant, irrelevant, irrelevant’, this judge Mohamad Zabidin Mohd Diah seems smarter with his ‘masuk bilik, masuk bilik, masuk bilik’

Omi: The ‘Third Force’ attacked PKR about its ‘unfair’ party elections, that PKR is a ‘pa-ma’ party, that Azmin Ali is bullying Zaid Ibrahim into a corner, and that Dr Syed Husin Ali is nyanyu.
How ironic that they choose to keep an elegant silence on this kangaroo court issue.

Kongres PKR:Bersiap Untuk Lonjakan Gelombang Baru

Posted: 22 Nov 2010 07:50 PM PST

Dari Tv Selangor

Jentera Parti Keadilan Rakyat (PKR) bersiap sedia mencetus lojakan pada kongres minggu hadapan bagi membawa gelombang perubahan demokrasi selepas selesai memilih kepimpinan semalam.

Perkara ini dilontarkan oleh Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim kepada media di perkarangan Mahkamah Kuala Lumpur semalam.

Beliau percaya tumpuan kongres lebih kepada persedian pilihanraya justeru optimis tumpuan masyarakat yang mula memandang parti sebagai pencetus perubahan dalam sistem pentadbiran negara kini.

“Sekarang pemilihan telah selesai dan kita akan menghadapi kongres. Tumpuan tentu kepada pilihanraya akan datang,” jelas Anwar.

Tambahnya lagi, keraguan rakyat terhadap ketelusan demokrasi pemilihan kepimpinan PKR dianggap cabaran justeru membalas dengan penjelasan terbuka sekaligus menarik perhatian sejumlah besar masyarakat yang mencari pendekatan demokrasi mutlak baru.

Kepimpinan Johor menurut beliau sangat menggalakkan selain mempamerkan pendekatan yang amat unik.

Dalam temubual itu, Anwar turut menzahirkan rasa was-was kreadibiliti Zaid Ibrahim mencipta haluan politik baru di Malaysia justeru sinikal terhadap sokongan yang akan diterima bekas calon timbalan presiden PKR itu apabila mengorak langkah kelak.

“Tidak perlu saya untuk respon kepada beliau kerana dia (Zaid) belum menunjukkan senarai nama ahli baru yang beliau dakwa akan bersamanya,” ujar beliau di sini.

Anwar turut berpendapat pejuang-pejuang rakyat yang ingin berlagak ‘hooligan’ tidak ada tempat dalam PKR justeru beliau memberitahu pendekatan PKR kini adalah memperkenalkan pemimpin-pemimpin muda.

“Untuk kongres minggu hadapan, kita akan tampil lebih kuat dengan memperkenalkan ahli pasukan baru terdiri daripada golongan pemimpin muda yang lebih profesional,” kata beliau kepada media.

Anwar berkata beliau akan terus memimpin parti Pakatan Rakyat kerana yakin gabungan PAS dan DAP sedang memberi reaksi terbaik menperkukuh prinsip parti justeru akan memberi laluan mudah kepada pakatan pembangkang mengorak langkah membina sebuah kerajaan demokrasi tulen.

“Sehingga kini Pakatan Rakyat bersetuju cara kita membawa pendekatan ini, jadi kita akan teruskan. Kita akan mengadakan pertemuan Rabu ini untuk menghurai perjalanan akan datang dan saya rasa itu bukan isu. Melainkan Umno yang mahu saya keluar,” jelas beliau lagi.

Anwar juga berpendirian tindakan Zaid meninggalkan parti bukan isu yang perlu diberi fokus. Beliau juga mengesa agar PKR lebih proaktif memperlihat kematangan justeru memberi kerjasama terbaik kepada jentera kepimpinan parti.

Ditanya padangan bekas Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa ramalan PKR berjaya mengekalkan dua pertiga kerusi pada pilihanraya akan datang, beliau berkata PKR bersedia menawan dua negeri lagi.

“Pandangan beliau boleh dikatakan relevan pada ketika ini kerana pada 2008 dia fikir kita tidak akan berjaya sehingga kita buktikan ia salah. Jadi kita akan cuba dapatkan satu atau dua negeri lagi,” kata beliau kepada media.

(Hadri Yaziz)

Fitnah Anwar: Nota Perubatan Masih Dinafikan

Posted: 22 Nov 2010 07:45 PM PST

Dari Malaysiakini

Ketegangan tercetus di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur apabila Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd Yusof Zainal Abidin bertikam lidah dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan beberapa individu di galeri awam.

Semuanya gara-gara peguam utama pembela, Karpal Singh yang gagal dalam usahanya cuba mengasak saksi hari ini, Dr Siew Sheue Feng supaya merujuk kepada nota perubatan asal.

“Saksi-saksi ini sudah diprogram sebagai robot," bidas Karpal.

Anwar juga dilihat hilang sabarnya hari ini kerana telah berulang-kali dinafikan hak mendapatkan nota perubataan asal yang dibuat oleh doktor-doktor di Hospital Kuala Lumpur.

“Ini sudah melampau kerana awak semua (pendakwa) cuba menyaring semua bukti," kata Anwar.

Yusof menjawab: “Kau tidak tahu mengenai undang-undang.”

Ia kemudian mencetuskan pertikaman lidah pula antara Yusof dengan beberapa individu di galeri awam.

Anggota polis yang berjumlah empat hingga lima orang, termasuk seorang yang berpangkat ASP kemudiannya dikerah bagi mengawal keadaan.
Tak ingat

Sebelum itu, Karpal bertanya kepada Dr Siew berhubung apa yang diisi dalam borang perubatan.

Nama pesakit – saksi menjawab, “Mohd Saiful Bin Bukhari.”

No IC – Dr Siew berkata dia tidak ingat.

Tarikh lahir – sekali lagi doktor itu berkata dia tidak ingat.

Pekerjaan – "pembantu peribadi"

Status – “bujang”

Dr Siew juga berkata dia tidak ingat nombor laporan polis berkenaan.

Karpal kemudian meminta Dr Siew merujuk kepada laporan perubatan. " Bukankah awak ingin menyegarkan semula ingatan awak berdasarkan nota itu?"

Saksi berkata dia hanya merujuk kepada maklumat dalam laporan perubatan terakhir dan bukan nota perubatan yang asal.

“Saya ada laporan yang lengkap," katanya.

Pagi tadi, hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah sekali lagi menolak permohonan pihak peguambela bagi mendapatkan nota perubatan Hospital Kuala Lumpur (HKL) dalam perbicaraan kes liwat yang membabitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Katanya, mahkamah tidak boleh memaksa dokumen itu dikemukakan.

Keputusan mahkamah agung

Sebelum itu berlaku pertikaman lidah antara peguam utama pihak pembelaan Karpal Singh yang berhujah bahawa hakim gagal memahami Seksyen 45, Akta Keterangan 1950 yang mensyaratkan seseorang pakar perlu mengemukakan semua dokumen bagi menyokong semua hujah yang dikemukakan di mahkamah.

“Ini keputusan Mahkamah Agung."

Hakim Mohamad Zabidin berkata: “Bagaiaman jika dia (saksi) tidak mahu melihatnya (dokumen)?"

Karpal berkata ini tidak adil dan ini menyukarkan tugas pihak pembelaan dalam melaksanakan tugas mereka.

"Apa yang mungkin Yang Arif catatkan adalah tidak berguna kecuali ia disokong oleh data dan ia tidak berguna dengan tulisan di atas kertas itu."

“Kenapa mesti Yang Arif duduk dan terdedah kepada tidak tentu arah?" soal Karpal.

Katanya, tindakan itu bagi membantu mahkamah mendapatkan gambaran dari sudut sains.

Justeru, menurut Karpal, adalah tidak adil kepada pihak peguambela jika data yang disertakan tidak menyokong kenyataan lisan dan bercanggah dengan sistem perundangan.

“Fungsi pakar (saksi) adalah mengemukakan kepada mahkamah setiap maklumat bagi menyokong keterangan dalam terma sains agar mahkamah tidak tersilap arah,” kata Karpal.

Bagaimanapun Peguam Cara Negara II, Datuk Mohd Yusof Zainal Abidin mencelah mengatakan saksi layak menjawab secara lisan selain tiada desakan untuk saksi mengemukakan data.

Katanya tugas pakar patologi HKL, Dr Siew hanya untuk mengambil sampel dan mengenalpasti kecederaan dan bukan mengenalpasti data.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang