Pengikut

Nuffnang

Isnin, 27 September 2010

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


PKR menjadi parti "focus" di Malaysia

Posted: 27 Sep 2010 08:23 PM PDT

Bukalah mana-mana akhbar beberapa hari ini. PKR menjadi parti focus surat-surat khabar tu, berita tv tak usah kiralah, Awani sungguh ghairah mengeluarkan berita keburukan PKR, dan jangan kira lagi TV 1 dan 3.
Kalaulah berita-berita ini boleh dipakai, PKR sudah pun hancur. Tidak ada lagi PKR. Apa yang berlaku didalam PKR seolah-olah parti itu sudah ditalqinkan oleh TV dan surat-surat khabar ni.
Wah, bukan main Muhyiddin Yassin, berbicara tentang demokrasi, kononnya PKR tak mengerti demokrasi, Menteri-Menteri lain dan MB Perak nampak begitu puas kononnnya apa yang berlaku didalam PKR adalah kemusnahan PKR dan dengan sini memperli PKR.
Inilah kekuatan PKR sebenarnya. 1 anggota 1 undi, dan pemimpin berhak menawarkan diri sebagai calon. Mereka tegak diatas kekuatan sendiri, mereka tidak bertanding diatas imej orang lain, mereka bukan kroni mana-mana pemimpin.
Kalau dilihat didalam pertandingan ke jawatan Timbalan Presiden, 7 nama pemimpin sudah dicalonkan, ini menunjukkan bahawa tidak ada arahan dari mana-mana pihak untuk penentuan calon dan akar umbi di seluruh Negara membuat pencalonan mengikut selera mereka. Kita tidak macam UMNO, arahan supaya orang yang tidak menurut kehendak pimpinan tidak boleh dicalonkan sehingga Tengku Razaleigh yang popular diperingkat akar umbi tidak mendapat pencalonan kecuali dari Bahagian Gua Musang sahaja.
Mahathir yang pernah menawarkan diri untuk menjadi perwakilan didalam Mesyuarat Agung Tahunan Bahagiannya pun gagal mendapat tempat kerana adanya arahan supaya Mahathir tidak menjadi perwakilan didalam Mesyuarat Agung Perwakilan parti itu di Kuala Lumpur.
Pencalonan untuk jawatan-jawatan didalam PKR adalah terbuka. Datuk Zaid Ibrahim bukan sahaja dicalonkan untuk Timbalan Presiden bahkan beliau dicalonkan untuk jawatan Presiden, Timbalan Presiden, Naib Presiden dan Anggota MPP. Kalaulah dikatakan ada arahan, takkanlah Datuk Zaid boleh dicalonkan oleh akar umbi sebegitu sekali.
Azmin Ali juga dicalonkan untuk Timbalan Presiden, Naib Presiden dan Anggota MPP. Zuraida Kamaruddin dicalonkan untuk Ketua Wanita, Naib Ketua Wanita dan AJK Wanita. Fuziah Saleh dicalonkan untuk Timbalan Presiden, Naib Presiden dan Anggota MPP. Rodziah Ismail dicalonkan untuk Ketua Wanita, Timbalan Ketua Wanita dan Anggota MPP.
Anwar dicalonkan untuk Presiden dan Wan Azizah dicalonkan untuk Presiden dan Timbalan Presiden.
Itulah budibicara akar umbi yang membuat pencalonan mengikut pertimbangan mereka melalui roh demokrasi yang berteras didalam PKR.
Selepas ini terserah kepada pemimpin-pemimpin itu samada mahu bertanding ke jawatan-jawatan yang mereka dicalonkan atau menolak sebarang pencalonan, itu bererti dia menggunakan haknya sebagai anggota, bermakna sesiapa saja anggota PKR boleh mencalonkan, boleh dicalonkan, boleh menerima pencalonan dan boleh menolak pencalonan. Itulah roh demokrasi kalau Muhyiddin Yassin mahu belajar erti demokrasi yang lohor.
Mengenai kekecuhan di beberapa cabang, ini membayangkan bahawa memang ada "teething problem" kerana inilah parti politik pertama di Malaysia yang memberikan hak satu anggota satu undi.
Dan apa yang mahu dilakukan oleh PKR untuk membenteras politik wang jelas berjaya, tidak seperti UMNO hingga hampir ribuan pemimpin dipelbagai peringkat terlibat dengan rasuah politik.
Pengalaman pertama pemilihan secara "direct" ini mematangkan anggota-anggota PKR, dan juga mematangkan organisasinya. Kelemahan yang ada sudah dikenalpasti, pindaan-pindaan tertentu memperbaiki perjalanan pemilihan agar dapat mengatasinya sedang dikaji dengan aktifnya oleh Setiausaha Agung parti, dan PKR akan menjelma sebagai parti politik yang kukuh, kuat, berdisiplin dan mengamalkan demokrasi yang lohor dan tulen.
UMNO akan kekal sebagai parti yang mundur dari segi roh demokrasinya.

Aktiviti Bergambar

Posted: 27 Sep 2010 07:38 PM PDT


sebahagian dari hadirin di majlis rumah terbuka PAS/PKR Kota Gelanggi 2 pada 26.9.10

Jamuan yang menyeronokkan

Haji Suhaimi Said berucap di Majlis jamuan rumah terbuka PKR/PAS Kota Gelanggi 2
Perjuangan Peneroka Felda - itulah maudho' ucapan Haji Suhaimi Said
Selepas jamuan di rumah terbuka Kota Gelanggi 2, rombongan dari Kuala Krau pergi berhari raya di Rumah Sdr Rosli Ahmad, Timbalan Ketua PKR Cabang Jerantut di Kota Gelanggi 2
Apa kurang kanak-kanak, mereka berhari raya sakan
Anita Karim, Setiausaha Wanita PKR Kuala Krau dan Zaida Mat Husin, AJK Wanita Kuala Krau
bersama anaknya yang baru
Ini tempat duduk kelamin anak Man Kadir
Inilah pengantin perempuan, anak Man Kadir
Pengantin perempuan
Panas agaknya, anak Zaida tak selesa
Wanita Kuala Krau memandang kepada perjuangan dihari muka
Anita dan Zaida
Hafez Harun, Ketua AMK Cabang Kuala Krau (kiri) dan Man Kadir dihari kenduri kahwin di rumah Man Kadir (26.9.10)Akar umbilah penentuannya

Posted: 26 Sep 2010 11:47 PM PDT

Saya adalah diantara orang bawahan yang tidak bersetuju berlakunya sebarang halangan untuk mana-mana pemimpin dari bertanding. Di peringkat awal saya pernah nyatakan bahawa jika Datuk Zaid Ibrahim sukar mendapat pencalonan untuknya bertanding jawatan Timbalan President, saya akan usahakan agar PKR Cabang Kuala Krau akan mencalonkan beliau.
Ini tidak bererti bahawa Cabang Kuala Krau menyokong Datuk Zaid atau sebaliknya menentang beliau. Ini hanya bermakna bahawa Cabang Kuala Krau mahu membukakan pentas untuk Datuk Zaid bertanding sebagai Timbalan Presiden.
Didalam pada itu ramai pula dari kalangan anggota Cabang Kuala Krau yang menyatakan bahawa mereka mahukan Azmin Ali untuk bertanding sebagai Timbalan Presiden, dan ini juga tidak bererti bahawa keseluruhan anggota menyetujui dengan Azmin.
Tetapi beberapa event yang berlaku menjadikan pemikiran saya (pemikiran saya, bukan akar umbi di Kuala Krau) menetapkan sokongan kepada Azmin Ali. Saya tidak begitu senang dengan teguran halus Zaid terhadap Dato Seri Anwar Ibrahim dan teguran sinisnya terhadap kepimpinan Dato Seri Wan Azizah.
Sebagai manusia, Anwar dan Wan Azizah, juga melakukan kesilapan, bukan tak boleh ditegur atau dikritik. Tetapi takkanlah teguran itu berbentuk terbuka sehingga mencalarkan sedikit sebanyak imej parti di luar.
Datuk Zaid Ibrahim adalah anggota Majlis Pimpinan Pusat. Yang kita tahu MPP sentiasa bermesyuarat. Hemburkanlah apa juga teguran dan kritik didalam mesyuarat, dan jika hemburan dibuat, maka bincangkanlah diperingkat itu, dan putuskan diperingkat itu. Belum tahu apa yang Zaid ingin hemburkan itu ditolak. Bab kata orang sekarang, belum cuba belum tahu. Tetapi Datuk Zaid tidak menggunakan kesempatan itu.
Datuk Zaid juga adalah Anggota Biro Politik, suatu biro yang berkuasa keatas dasar dan perjalanan parti, dan merupakan organisasi yang penting apabila MPP tidak bersidang. Di sana pun Datuk Zaid tidak menyuarakan apa-apa, malah Datuk Zaid sendiri tidak menghadiri perjumpaan-perjumpaan Biro Politik.
Maka tidak adalah perbincangan serius yang dilakukan oleh Datuk Zaid untuk memperbaiki parti jika itulah hajatnya bertanding jawatan Timbalan Presiden.
Tidak menghadiri mesyuarat dan mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang bertentangan dengan keputusan mesyuarat adalah kesilapan besar membelakangkan organisasi, membelakangkan keputusan kolektif. Mana bisa seseorang individu itu mengatasi organisasi.
Idea yang dibawakan oleh Datuk Zaid mungkin baik, tetapi idea yang baik pun perlu dibawa kepada perbincangan dan keputusan kolektif samada didalam mesyuarat MPP atau mesyuarat Biro Politik.
Takdirkanlah Datuk Zaid berjaya didalam pemilihan untuk jawatan Timbalan Presiden ini, dan beliau dilantik mengetuai biro-biro tertentu, dan apa katanya jika ada seseorang atau beberapa orang daripada Bironya nanti tidak menghadiri mesyuarat biro dan kemudian mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang bertentengan dengan keputusan mesyuarat biro itu? Kalau beliau berdiam diri dan membiarkan sahaja keadaan itu berlaku, maka organisasi kita akan rosak.
Didalam sistem berorganisasi, sesuatu pandangan/cadangan itu dibawakan untuk perbincangan, pandangan/cadangan itu mungkin diterima atau ditolak oleh anggota mesyuarat, dan kalau diterima Alhamdulillah, semua akan terikat dengannya, dan kalau ditolak, itu juga mengikat semua, individu kena patuh kepada keputusan kolekif.
Jadi, Datuk Zaid kena insaf bahawa PKR mempunyai organisasi dan peraturan yang mesti diikuti. Pandangannya mungkin baik, tetapi tetap tertakluk kepada keputusan kolektif didalam mesyuarat.
Didalam pada itu kita menghormati pandangan Datuk Zaid untuk kebaikan parti dan luahkanlah pandangan itu didalam organisasi parti melalui badan-badannya seperti MPP, Biro Politik dan sebagainya.
Kita juga kena memberi hormat kepada pandangan pemimpin-pemimpin lain terutamanya mereka yang sudah berkorban untuk parti, berjuang dikala orang lain masih mempunyai kepentingan duduk diluar parti.
Orang yang berjuang itu mungkin tidak dipandang tinggi tetapi orang itulah yang menghidupkan parti selama ini. Maka untuk menerjah orang seumpama itu sebagai "nyanyuk" adalah perkara yang tak dapat kita maafkan melainkan merendah dirilah dan ucapkan "Saya Mohon Maaf".
Salahkah kalau kita sudah terlanjur, kita mohon maaf. Ini adalah adat orang Timur.
Saya hanyalah mengemukakan satu pandangan, dan pandangan saya ini tak semestinya cocok dengan pandangan orang lain, dan kalau pandangan saya ini tidak betul dan menyalahi, maka dari awal lagi saya mohon maaf.
Datuk Zaid adalah kenalan saya sejak lebih 20 tahun lampau. Dan tidak menjadi hajat saya untuk menentang beliau bahkan saya sendiri mahu lihat pertandingan untuk jawatan Timbalan Presiden ini berjalan dengan roh demokrasi yang sihat. Biarlah akar umbi menentukannya.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Anwar: UMNO Played Up Diplomatic Row

Posted: 27 Sep 2010 01:04 PM PDT

From Jakarta Post

Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim blamed the Malaysian media and ruling party UMNO for adding to the political tension between Indonesia and Malaysia.

Anwar, speaking at a forum in Jakarta on Sunday, said the tendency of Malaysians to hold negative views of Indonesians was attributable, among others, to negative coverage by the Malaysian media of events occurring in Indonesia or involving Indonesians.

"When we look at Malaysian media, we see negative reports [about Indonesia]: riots, poor Indonesian migrant workers being dumped. [There is] no positive coverage at all," he said.

"When [Malaysian media] report on [Indonesia's] Constitutional Court and the Corruption Eradication Commission, it's covered as if all Indonesians are corrupt, although I know Malaysia is very corrupt too."

The former deputy prime minister of Malaysia said the negative coverage was part of the reason why "understanding and affection" between the neighbors were not as strong compared to during his youth.

Although Indonesia's first president Sukarno had at the time declared the "Destroy Malaysia" campaign, Anwar said he observed that negative sentiment toward Malaysians was not widely shared as it was now among the Indonesian public. "This is really not healthy for the long term."

Anwar was speaking at a lecture organized by the Soegeng Sarjadi School of Government titled "Political Reform and Democratization in Malaysia: Toward Equal Friendship Between Malaysia and Indonesia".
In the following press conference, he said the Malaysian ruling party UMNO also played a part in raising tensions by warning of threats to Malaysians because of Indonesian anger.

"Are our domestic politics or UMNO playing up the situation? Yes, they are. [UMNO] act as if Malaysia is under threat of being attacked by the boiling rage in Indonesia, which is not true. The sentiment is not that terrible in Indonesia, although yes there is anger that has spread among the people," Anwar said.

The bilateral relationship between Indonesia and Malaysia is on a thin, with many, if not almost every incident involving the two countries quickly sparking renewed tension.

The issue of poor treatment of Indonesian migrant workers in Malaysia, border disputes and cultural claims are among the key points of disagreement.

Last month's arrest of three Indonesian Maritime Affairs and Fisheries Ministry officers by Malaysian authorities in disputed waters, however, raised tensions to new high, with leaders of the two countries forced to deliver speeches to specially address the issue.

Prasyarat Pelabur Ke Malaysia, Kes Anwar Jadi Rujukan Dunia

Posted: 27 Sep 2010 10:52 AM PDT

Dari TV Selangor

Kes konspirasi kedua terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi penanda aras tahap kepercayaan masyarakat dunia terhadap institusi kehakiman di negara ini.

Ini, kata Pengerusi Biro Antarabangsa dan Biro Latihan Parti Keadilan Rakyat (PKR), Mustafa Kamil Ayub mendorong pelabur asing menjauhi negara ini lantaran kes berkenaan membukti ketidakbebasan institusi kehakiman Malaysia.

Sehubungan itu, beliau mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak supaya memberi pertimbangan serius terhadap kenyataan pengasas kumpulan Virgin, Sir Richard Branson.

“Itu gambaran, persepsi dan hakikat yang ada hari ini. Apabila seorang ahli perniagaan masyhur membuat kenyataan sebegitu rupa, ia adalah pandangan yang serius dan harus diterima Perdana Menteri.

“Sistem undang-undang dan perjalanan kes yang adil adalah prasyarat penting di kalangan pelabur asing untuk datang ke Malaysia tetapi pelabur asing meragui perjalanan undang-undang di Malaysia,” katanya kepada TV Selangor hari ini.

Pengasas Kumpulan Virgin, Sir Richard Branson hari ini menyifatkan perbicaraan kes konspirasi kedua terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai “duri” dalam reputasi Malaysia yang secara keseluruhan boleh dianggap baik.

Bercakap pada persidangan antarabangsa di Kuala Lumpur, jutawan popular yang terkenal kerana berani memberi pandangan tegas, Najib untuk campur tangan bagi memastikan keadilan untuk Anwar.

“Jika anda pemimpin berani, anda harus tegas untuk mengatasi hal yang hanya merosakkan nama baik anda. Hal ini (Kes Anwar) dah lama berlarutan. Ia memberi kesan buruk kepada imej negara ini di kaca mata dunia,” kata Branson.

Mustafa berkata, pengamal undang-undang, ahli perniagaan mahupun ahli politik yang mengikuti perjalanan kes konspirasi kedua itu, pasti menganggap ia sebagai satu konspirasi.

Beliau menyedari ramai pelabur berpotensi mengalih modal ke negara lain kerana tidak yakin dengan sistem pentadbiran dan perundangan bagi menjamin kepentingan perniagaan mereka.

“Jikalau berlaku pertikaian undang-undang perniagaan, mereka akan merujuk kes ke mahkamah Singapura atau Hong Kong. Ini membayangkan ketidakyakinan mereka terhadap perjalanan dan sistem undang-undang di Malaysia.

“Jadi, kerajaan Barisan Nasional dan Najib harus mempertimbang kenyaraan Richard bagi memulihkan keyakinan pelabur kepada Malaysia. Mereka seharusnya bertindak berani tanpa mengutamakan kepentingan politik,” katanya.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Jangan Halang Peneroka Felda Tuntut Hak Di Mahkamah

Posted: 27 Sep 2010 10:47 AM PDT

Dari TV Selangor

Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda (Anak), Mazlan Aliman berkata, tindakan membawa kes ke mahkamah adalah hak peneroka, bukannya dipengaruhi mana-mana pihak sebaliknya, satu keperluan supaya mereka tidak terus ditindas Felda yang terbukti memanipulasikan Kadar Perahan

Gred (KPG).

“Mereka menuntut hak mereka. Peneroka mengambil pendekatan mahkamah sebagai saluran, jadi apa salahnya? Peneroka sudah menggunakan pendekatan berunding tetapi tidak diendahkan Felda, jadi mereka gunakan kaedah

perundangan,” katanya kepada TV Selangor.
Bernama hari ini melaporkan, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan mendakwa ada pihak menghasut peneroka supaya mengambil tindakan saman di mahkamah berhubung isu Felda memanipulasi isu perahan minyak.

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim


Harapan Untuk Sahabat AMK Gelang patah

Posted: 27 Sep 2010 07:11 AM PDT

Angin pemilihan sudah semakin kencang. Jawatan Ketua AMK Malaysia sudah terang dan bersuluh menjadi rebutan beberapa fraksi. Bahkan hari ini menjadi saksi betapa AMK telah meraikan gagasan demokrasi dengan terjadinya Debat Ketua AMK.

Di Johor, rasanya sudah dapat dikenalpasti suara majoriti terarah kepada susuk individu dan idealisme perjuangan beliau. Tidak lagi menjadi rahsia, comrad2 AMK Johor akan turut mencalonkan nama itu sebagai Jeneral AMK Malaysia.

Namun, tidaklah mahu berkempen untuk mana2 individu. Hanya ingin menyorot sedikit ungkapan @ pandangan yang didengari tempohari. Sgt menarik ungkapan AMK Johor menuju masalah.walaupun masalah yang dihadapi ini kecil, namun ia berupaya menjadi barah yang merosakkan.

Nama baru akan menjadi Jeneral AMK Johor walau siapa pun dipilih menjadi Ketua AMK Malaysia. Baik Che'gu Bard atau Rafizi. Hatta, Hasmi sekalipun perlu menamakan Jeneral baru di Johor. Hanya menanti masa tiba, pabila Sdr. Zabidie Abas akan melepaskan tanggungjawab itu dek kerana limitasi umur.

Berpeluang berkhidmat di bawah Sdr. Zabidie memberikan ruang untuk menyelami gagasan idea & permasalahan yang beliau telah hadapi. Walaupun masanya singkat, namun ruang ini dipenuhi dengan keutuhan semangat & ketekunan beliau dalam menjenamakan AMK Johor.

Apakah Jeneral baru ini akan mampu melaksanakan gagasan idea yang ditinggalkan oleh Sdr. Zabidie dan juga tidak mengesampingkan visi & misi beliau dalam mengemudi AMK Johor tidak menjadi persoalan di sini.

Persoalan lebih besar yang perlu dijawap & dilaksana oleh seluruh comrad AMK Johor adalah "APAKAH KITA TELAH BERSEDIA UNTUK BERSAMA JENERAL BARU MENGEMUDI BATALION BESAR INI atau sekali lagi Jeneral ini akan DIBIARKAN KESEORANGAN dalam peperangan & perjuangan ini?

Penyatuan hati & kerukunan kekeluargaan kita ini sebenarnya bukanlah peranan & tanggungjawab ketua semata2. Sebaliknya, ini adalah peranan kita comrad2 di bawah ini. Kita perlu menyokong susuk Jeneral ini untuk menggapai harapan kita mengangkat kredibiliti AMK Johor.

Tanpa sokongan erat seluruh comrad, pastinya misi Jeneral ini tidak akan berjaya sama sekali. Hatta, Jeneral itu tidak akan mampu menzahirkan hala tuju Ketua AMK Malaysia yang kita sendiri pilih & nobatkan.

Atas kesedaran ini pimpinan AMK Johor akan mengadakan taklimat kepimpinan dan pembentukan organanisasi AMK Johor akan diadakan pada 25hb September ini jam 9 malam bertempat di Kg Air Manis.

Laksanakan peranan kita untuk merapatkan ukhwah dan menjana iltizam mengorak langkah membantu Jeneral baru kita. Sudah pasti walau siapa pun Jeneral itu, beliau pasti harapkan kesepaduan & kesanggupan comrad2 untuk berjuang bersama beliau.

Amat penting kita rapatkan perselisihan, kurangkan perbedaan, dan pastikan diri akan melaksanakan prinsip Perjuangan Adalah Perlaksanaan Kata2.

Walaupun mungkin beberapa pimpinan AMK Johor akan mengangkat kaki meninggalkan kita kerana limitasi umur namun, perlu kita angkat nasihat & pengalaman mereka dalam menguruskan keluarga kita.

Siapa pun juga yang akan menjadi Ketua AMK Johor, kita patut menumpahkan kesetiaan & sokongan total. Insafi perjuangan untuk rakyat bukan perjuangan untuk menaikkan susuk2 individu. Baik Nazri, Fauzi atau siapa jua, mereka hanyalah susuk2 yang telah diamanahkan untuk memimpin perjuangan anak muda Johor.

MOHD RAMLY BIN AHMAD
Naib ketua AMK Johor merangkap Pemangku Ketua AMK Gelang patah

Al-FATIHAH

Posted: 27 Sep 2010 06:35 AM PDT


Adun Galas, Kelantan, Allahyarham Che Hashim Sulaiman telah kembali ke rahmatullah pada pukul 4.30 petang tadi di kampung baru medical centre setelah sekian lama mengidap kanser kolon.Allahyarham berusia 48 tahun meninggalkan 2 balu che bongsu jusoh dan aida zahari serta 12 anaknya

Bagi kami Angkatan Muda Keadilan Gelang patah mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham.Semoga rohnya ditempatkan di samping orang orang beriman..

Al-fatihah

Kempen Pilihanraya Keadilan...

Posted: 27 Sep 2010 05:55 AM PDT

Bahang kempen mula merasa sehingga 3 oktober ini...setiap cabang atau ranting mula berkempen hangat disetiap daerah atau negeri.pemilihan ini menentukan siapakah bakal bakal menerajui parti ini atau sebaliknya....tetapi adakah kita fikir bahawa..pemilihan yang kita pilih itu baik ,bagus atau sekadar memilih sahaja??

teringatkan kembali kata kata rakan saya yang membuat kita terfikir sejenak
" Tidak ada pencetakan yang bisa mencetak pemimpin. Pemimpin tidak lahir
di bilik kuliah tetapi tumbuh sendiri dalam hempas pulas kancah,muncul
di tengah-tengah pengumpulan masalah, menonjol dari kalangan rakan
seangkatannya lalu diterima dan di dokong oleh umat"

pemimpin yang bagus ialah Pemimpin yang Adil

Kepemimpinan lebih holistik dan lebih ampuh dalam memecahkan masalah bangsa dan negara. Misalnya kita mengingingkan pemerintahan yang bersih dan berwibawa, slogan yang berulang-ulang disebutkan oleh tokoh pemerintah maupun tokoh masyarakat. Tetapi banyak yang menyuarakannya tanpa makna, seperti suatu keharusan dalam isi pidato. Pemerintahan yang bersih dan berwibawa tidak bisa dicapai hanya dari tersedianya pemimpin yang bersih (tidak korupsi), tetapi rakyatnya perlu bersih juga (tidak korupsi dan sekaligus anti korupsi), juga system pengambilan keputusan dalam penggunaan dana negara harus bersih dan jelas. Lingkungan untuk berdialog antar pemimpin dan yang dipimpin juga ada. Jadi pemerintahan yang bersih dan berwibawa dapat dicapai apabila tersedia kepemimpinan yang bersih dan berwibawa.

Kita tidak perlu mengelu-ngelukan pesta demokrasi, karena hal yang terpenting adalah bagaimana memilih pemimpin tanpa pertikaian yang tajam, bahkan sampai menumpahkan darah, dan bagaimana mengawasi bersama jalannya pemerintah, dan yang lebih penting lagi membantu jalannya pemerintahan.

Tugas kepemimpinan itu adalah tugas pemimpin dan yang dipimpin, tugas seluruh umat tergantung pada skalanya masing-masing. Seorang pemimpin nasional tentu melaksanakan tugasnya sebagai pemimpin nasional dengan segala urusannya, apakah itu sektor, pembangunan daerah, politik luar negeri dan seterusnya. Pemimpin daerah mengurus daerah, pemimpin departmen menangani departemen di bawah wewenangnya, dan seterusnya sampai pada tingkat rumah tangga dimana kepala rumah tangga bertanggung jawab mengurus rumah tangganya, bahkan sampai kepada tiap individu yaitu tiap orang bertanggung jawab mengatur dirinya sendiri sehingga memberi manfaat tidak saja bagi dirinya sendiri tetapi juga bagi keluarga dan masyarakat luas.

Jadi pada dasarnya tiap individu dari sebuah bangsa mengemban amanat kepemimpinan. Untuk kita yang beriman seikhlasnya kepada Allah, tuntunannya sudah jelas seperti yang difirmankan Allah dalam Al-Quran serta teladan dan ajaran dari Rasulullah SAW. Perhatikan Sabda Allah dalam Surat Saad: ayat 26 berikut ini: "Hai Daud, sesungguhnya Kami telah nobatkan kamu menjadi (pemimpin) di muka bumi, maka berilah keputusan (perkara) di antara manusia dengan adil dan janganlah kamu mengikuti hawa nafsu, karena ia akan menyesatkan kamu dari jalan Allah. Sesungguhnya orang-orang yang sesat dari jalan Allah akan mendapat azab yang berat, karena mereka melupakan hari perhitungan.

Dari firman Allah tersebut diatas kata Khalifah melekat dengan berlaku adil dan menahan diri dari hawa nafsu. Jadi kedua sifat ini sudah menjadi prasyarat khalifah atau pemimpin. Disiplin ilmu seperti organizational development dan institutional development membedakan antara leader dan ruler (administrator). Untuk orang awam kosa kata ini kelihatan sama saja. Sama-sama memerintah, sama-sama berkuasa, sama-sama punya pengikut dan umat dan banyak sekali kesamaannya.

Pemimpin seharusnya orang yang dicintai rakyatnya, orang yang memberi semangat, motivasi, dan inspirasi kepada yang dipimpin, dan orang yang mempunyai visi ke depan yang dapat dimengerti orang banyak dan bermanfaat bagi orang banyak. Sedangkan penguasa atau administrator adalah orang yang menjalankan roda pemerintahan karena faktor kewajiban saja, demi mencapai akses kepada kemakmuran pribadi yang lebih tinggi tingkatannya maka penguasa tersebut akan menjalankan kewajibannya sebagaimana yang lajim berlaku pada masa lalu.

Penguasa ini seringkali tidak mampu beradaptasi dengan perkembangan jaman. Kebiasaan menganiaya rakyat diteruskan tanpa menyadari perkembangan hebat dari internet. Penguasa ini berpikir bahwa perbuatannya menganiaya rakyat tidak ada yang mengetahui, padahal begitu ada peluang terbuka maka seseorang dapat saja merekam perbuatan penguasa tersebut, cukup dengan up loading ke You Tube, terbongkarlah segala perbuatan busuk penguasa tersebut. Belum lagi akan ditanya pertanggung jawabannya di akhirat oleh Allah SWT.

Teknologi You Tube akan menjadi usang di akhirat nanti, karena tangan, kaki, dan seluruh anggota badan akan berbicara melaporkan perbuatan durjana dari penguasa tersebut kepada Allah. Belum lagi rakyat yang teraniaya, tentu akan mendapat kesempatan menjadi saksi atas perbuatan terkutuk penguasa tersebut. Menjadi khalifah atau wakil Allah di muka bumi ini, bukanlah pekerjaan enteng. Menjalankan peranan khalifah sebagai administrator/ruler saja bukanlah hal yang mudah mengingat perannya paling tidak menjalankan tradisi yang sudah berlaku dan meningkatkan mutu kehidupan negara dan bangsa. Apalagi menjadi Khalifah dengan kualitas sebagai pemimpin yang membawa muslim sebagai rahmatan lil alamin. Manusia yang membawa berkah kepada alam semesta.

Dalil adil dan kemampuan menahan diri dari hawa nafsu adalah dalil mutlak. Sudah disabdakan oleh Allah jauh sebelum penciptaan Adam A.S., jauh sebelum pengusiran Iblis dari surga kerena pembangkangannya (Surat Al- Baqarah ayat 30 menceritakan dialog pertama sebelum kehadiran Adam A.S.). Dalil adil dan kemampuan mengontrol diri jauh lebih penting dari faktor keturunan, lebih penting dari hubungan darah. Entah kenapa dunia ini didominasi pemikiran bahwa faktor keturunan sangatlah penting dalam pewarisan kepemimpinan. Anak bekas presiden atau wakil presiden memenuhi persyaratan menjadi presiden atau ketua partai.

Banyak sekali perdebatan apakah faktor biologi (keturunan) lebih penting dari faktor lingkungan dalam pertumbuhan seorang manusia. Kedua faktor tersebut memang sangat penting, ada faktor pembawaan yang memang diwariskan dari anak ke orang tua, namun apabila lingkungan tidak kondusif, maka faktor bawaan itu tidak berkembang seperti yang diharapkan. Anak-anak Presiden atau Wakil Presiden walaupun pergi ke sekolah umum, tidak dikungkung di dalam pagar istana. Namun tetap dalam lingkaran steril, karena kemanapun mereka pergi selalu dikelilingi pengawal.

Hal tersebut tidak menjamin bahwa anak-anak tersebut akan mewarisi bakat kepemimpinan dari ayah mereka.

Banyak anak Presiden atau anak pejabat gagal menyelesaikan pendidikan , kalaupun ada yang dapat selesai banyak sekali intervensi dari pengaruh orangtua. Kita menyaksikan betapa banyak anak-anak orang terpandang gagal menjalankan roda organisasi sosial atau gagal berbisnis, kalaupun kelihatan bisnisnya berhasil, sekali lagi faktor keberhasilannya adalah hasil intervensi pengaruh orangtua.

Kisah Nabi Ibrahim A.S. bukti dari ketetapan Allah bahwa faktor adil adalah lebih utama dari faktor keturunan. Firman Allah dalam Al Baqarah - 124: "
Dan (ingatlah), ketika Ibrahim diuji Tuhannya dengan beberapa kalimat (perintah dan larangan), lalu Ibrahim menunaikannya. Allah berfirman: "Sesungguhnya Aku akan menjadikanmu imam bagi seluruh manusia".

Ibrahim berkata: "
(Dan saya mohon juga) dari keturunanku". Allah berfirman: "Janji-Ku (ini) tidak mengenai orang-orang yang lalim". Orang yang lalim adalah orang yang tidak adil, walaupun itu keturunan nabi Ibrahim apa bila tidak adil, maka mereka tidak layak melanjutkan tugas kepemimpinan yang telah dianugrahkan Allah kepada Nabi Ibrahim A.S.

Dari surah Al-Baqarah ayat 124 Allah menunjukkan bahwa proses penciptaan, pembinaan, dan pengembangan seseorang menjadi pemimpin tidak lah mudah. Ibrahim A.S. harus menempuh berbagai macam ujian yang melewati batas kemampuan manusia biasa. Nabi Ibrahim menentang penyembahan berhala pada jaman kerajaan Babilonia.

Dengan keberanian yang luar biasa, Nabi Ibrahim mempertahankan prinsip monotheisme yaitu hanya satu Allah yang patut disembah. Kemudian dengan ketabahan dan kesabaran yang luar biasa, Nabi Ibrahim menjalani hukuman dibakar hidup-hidup karena terbukti menghancurkan berhala sesembahan orang-orang Babilonia.

Ketika Allah memerintahkannya untuk pergi ke suatu tempat yang kering tanpa air dan makanan bahkan jauh dari permukiman lainnya, Nabi Ibrahim A.S. mematuhi perintah itu. Ketika Allah memerintahkannya untuk menyembelih putranya Ismail, yang kelahirannya telah ditunggu-tunggu berpuluh-puluh tahun, Nabi Ibrahim langsung melaksanakannya tanpa ragu-ragu, padahal hati seorang ayah akan tersayat dalam apabila tega menyembelih anaknya, darah daging kecintaannya. Namun kecintaan dan ketaatan kepada Allah adalah segalanya bagi Nabi Ibrahim sehingga ditunaikanlah perintah Allah.

Berdasarkan hal itulah Allah menobatkan seorang pemimpin dunia, Khalifah di muka bumi ini. Sudah tentu Nabi Ibrahim sangat bersuka cita dan memohon kepada Allah agar anak keturunannya juga menjadi pemimpin. Allah menegaskan bahwa hukum Allah tidak berlaku bagi orang-orang yang zalim.

Sekali lagi orang yang zalim adalah orang yang selalu melanggar hukum Allah. Pemaksaan diri untuk menjadi pimpinan negara seumur hidup yang mutlak adalah salah satu pelanggaran utama. Kekuasaan mutlak dan abadi hanyalah dimiliki oleh Allah. Kezaliman juga bisa dalam bentuk pamer kekuasaan, siapa yang menentang penguasa akan menerima hukuman. Memiliki kekuasaan absolut dan abadi adalah sebuah upaya menyetarakan diri dengan Allah. Kita harus ingat Firman Allah dalam Al Ikhlas ayat 4: "Dan tidak ada seorang pun yang setara dengan DIA (Allah)." Rasulullah memberikan definisi luas namun sederhana tentang siapa yang tidak adil, seperti yang diriwayatkan oleh Abdillah-ibn-Mas'ud. "…adalah mereka yang sujud kepada zat lain selain Allah dan meninggalkan perintah Allah, dan Allah telah berjanji bahwa orang yang tidak adil ini tidak akan jadi pemimpin dan tidak berharga menjadi pemimpin umat manusia.

Banyak sekali orang yang terbuai dan berlomba-lomba untuk menjadi penguasa dan atau menjadi pemimpin. Namun banyak juga yang melupakan konsekuensi menjadi penguasa atau pemimpin. Seperti yang diriwayatkan oleh Ma'qil bin Yasa'r: Rasulullah SAW bersabda. "Bila ada penguasa/pemimpin yang menelantarkan umat yang dipimpin, dia tidak akan masuk surga, bahkan tak akan tercium bau surga olehnya." Dan dalam hadis lain yang diriwayatkan juga oleh Ma'qil bin Yasa'r Nabi Muhammad SAW bersabda, "Bila seorang penguasa/pemimpin meninggal ketika dia dalam keadaan menipu, berbohong, menyembunyikan sesuatu dari umat, maka Allah akan menutup pintu surge baginya."

oleh itu saya mengingatkan bahawa Allah berikan pangkat dan harta didunia bukannya percuma...tetapi untuk disoal di akhirat kelak...

anjung setiawangsa

0 ulasan
sumber :-

anjung setiawangsa


Terkini : Adun Pas Galas Che Hashim Sulaiman Meninggal Dunia

Posted: 27 Sep 2010 03:14 AM PDT

KUALA LUMPUR, 27 Sept: Adun Galas, Chek Hashim Sulaima, 47, kembali ke rahmatullah di Pusat Rawatan Islam Kampung Baru, di sini, kira-kira jam 4.30 petang ini.

Allahyarham yang mengidap penyakit barah di bahagian paru-paru menjalani rawatan di hospital berkenaan sejak hampir seminggu lalu.

Sebelum itu beliau menjalani rawatan perubatan tradisional Cina di Serdang.

Allahyarham dikesan menghidap penyakit berkenaan sejak dua tahun lalu dan pernah mendapat rawatan beberapa bulan di China.

Pada Ramadan tahun lepas, beliau menjalani rawatan di Orient Hospital Guanzhong. Sebelum itu Chek Hashim mendapat rawatan awal di The First People's Hospital juga di Guanzhong.

Keadaan kesihatannya agak serius sebelum itu. Kepulangannya daripada menjalani rawatan di China tahun lepas disambut wakil-wakil rakyat dan penduduk Gua Musang.

Pada persidangan Dewan Undangan Negeri Mac lalu beliau turut hadir. Bagaimanapun pada persidangan Jun lalu beliau mohon bercuti.

Dan pada Julai lalu, Adun Galas dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Pakar Perdana, Kota Bharu.

Beliau dimasukkan ke hospital berkenaan petang 26 Julai lalu selepas tiga hari pulang dari menjalani rawatan kemoterapi di sebuah hospital di China.

Sementara itu, Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang mewakili seluruh kepimpinan dan ahli PAS seluruh negara merakamkan ucapan takziah kepada keluarga Almarhum Che Hashim dan rakyat di Dun Galas di atas pemergian Almarhum.

"Sesungguhnya Almarhum adalah seorang yang gigih menjalankan tugas dan komited dengan perjuangan. Marilah sama-sama kita berdoa agar roh beliau dirahmati oleh Allah," ujarnya dalam kenyataan ringkas.Hrkh

Dr Asri: Bantuan k'jaan Pulau Pinang tidak haram

Posted: 27 Sep 2010 01:20 AM PDT

Bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata wang yang diterima daripada bantuan kewangan kerajaan yang hasilnya diperolehi dari sumber perjudian adalah tidak haram.

"Rakyat yang mendapat bantuan kerajaan tersebut tidak haram. Sebabnya mereka bukan berjudi, mereka mendapat bantuan atas kemiskinan mereka.Transaksi itu atas bantuan, bukan atas judi," katanya dalam pesanan SMS kepada Malaysiakinidari Beijing, China.

Menurut Dr Asri, kesalahan ditanggung oleh kerajaan dan syarikat judi. 

"Sama dengan mereka yang mendapat gaji dari kerajaan atau penjual yang menjual makanan lalu dibayar dengan wang judi. Wang itu halal kerana dia tidak berjudi tetapi berniaga makanan."

Beliau mengulas laporan akhbar yang mendakwa kerajaan Pulau Pinang menggunakan wang sumbangan daripada Kelab Lumba Kuda negeri itu untuk disalurkan ke program membasmi kemiskinannya.

Ketua Menterinya, Lim Guan Eng bagaimanapun menafikan laporan berkenaan dan berkata wang sumbangan daripada Kelab Lumba Kuda itu diasingkan dan dikhususkan kepada orang bukan Islam dan tidaknya kepada orang Islam.

Judi hendaklah dicegah

Menurut Dr Asri, hakikatnya di Malaysia, wang judi digunakan bukan sahaja oleh kerajaan negeri Pulau Pinang tetapi juga oleh kerajaan persekutuan. Sumber itu diperolehi menerusi bentuk cukai judi, arak, hiburan dan lain-lain lagi.

"Pendapatan kerajaan itu juga digunakan untuk pelbagai keperluan rakyat. Kakitangan kerajaan yang mendapat gaji juga dari pelbagai sumber," katanya.

Sehubungan itu, kata Dr Asri, segala aktiviti yang menggalakkan judi hendaklah dicegah oleh semua kerajaan kerana judi adalah haram dan merosakkan masyarakat.

Dalam perkembangan yang sama, Lim hari ini berkata Umno cuba meneruskan fitnah dan tohmahan terhadap kerajaan negeri pimpinannya.

"Selepas gagal membuktikan program penghargaan warga emas terbabit dengan hasil judi haram, Umno pula cuba mengalihkan perhatian daripada fitnah mereka dengan menyatakan program rakan anti-kemiskinan (RAK) membasmi miskin tegar datangnya dari sumber judi haram. Bukti Umno adalah derma RM2 juta daripada Kelab Lumba Kuda Pulau Pinang," kata Lim dalam satu kenyataan.

Menurut beliau, wang derma RM2 juta itu telah disahkan oleh pegawai kewangan negeri, Datuk Farizan Darus bahawa ia telah diasingkan dan dikhususkan kepada orang bukan Islam dan tidaknya kepada orang Islam.

Ada juga bukan Islam miskin tegar

"Perlu diingati bahawa ada juga orang bukan Islam yang miskin tegar, bukan semua bukan Islam kaya macam pemimpin BN. Adakah salah untuk menyalurkan wang derma ini kepada orang bukan Islam?" soal Lim.

Katanya lagi, bantuan RAK kepada keluarga miskin tegar Islam dibiayai daripada hasil kerajaan negeri menerusi lebihan belanjawan.

Program penghargaan warga emas yang menjadi isu kontroversial itu membayar RM100 setiap tahun kepada semua yang melebihi 60 tahun. 

Sehingga sekarang, hampir 110,000 warga emas di Pulau Pinang telah mendaftarkan diri dan mendapat RM100 setiap tahun. Di samping itu, waris warga emas yang mendaftarkan diri akan menerima RM1,000 sekali sahaja bila warga emas meninggal dunia. 

"Urustadbir CAT dan langkah anti-rasuah telah membolehkan Pulau Pinang mencatatkan lebihan belanjawan yang paling besar dalam sejarah sebanyak RM88 juta pada 2008 dan RM77 juta pada 2009. 

"Oleh itu, tidak wujud langsung program ini dibiayai oleh sumber luar. Keseluruhan kos program ini dibiayai sepenuhnya oleh hasil lebihan Belanjawan. Dengan kata lain, program penghargaan warga emas adalah dividen 'anti-rasuah' yang dapat dinikmati oleh rakyat kerana mempunyai sebuah kerajaan negeri yang bersih dan tidak makan duit," katanya lagi.

dari: Malaysiakini

SETIAWANGSA CALONKAN MUSTAFFA KAMIL AYOB SEBAGAI TIMBALAN PRESIDEN

Posted: 26 Sep 2010 07:06 PM PDT

Mesyuarat Agong Tahunan Cabang (MATC) PKR Cabang Setiawangsa telah mencalonkan Mustaffa Kamil Ayob sebagai Timbalan Presiden parti dalam mesyuarat yang diadakan pada hari Sabtu, 25 September 2010 di Megan Setapak, Kuala Lumpur.

Cabang Setiawangsa turut mencalonkan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim sebagai salan seorang Naib Presiden. Tiga nama lain yang turut dicalonkan mengisi kerusi Naib Presiden ialah, Fuziah Salleh (MP Kuantan), Tian Chua (MP Batu) dan Datuk James Ghani dari Sabah.

Cabang Setiawangsa turut mencatatkan kemenangan tanpa bertanding untuk semua jawatan peringkat Cabang dan Wanita, sementara tiada pemilihan bagi AMK.

Pemangku Ketua Cabang, Saudara Ahmad Jufliz bin Faiza telah dipilih sebagai Ketua Cabang yang baru, sementara Steven Tan Kang Ho dipilih menduduki kerusi Timbalan Ketua Cabang. Puan Hasnah binti Hashim pula dipilih sebagai Naib Ketua Cabang.

Bagi pemilihan Wanita Cabang pula menyaksikan terpilihnya Rosni binti Malan sebagai Ketua Wanita Cabang dan Juwairiya binti Zulkifli sebagai Timbalannya.

Saudara Ahmad Jufliz dan Hasnah Hashim turut dicalonkan untuk bertanding sebagai ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR.

Semoga dengan pemilihan kepimpinan baru ini, Cabang Setiawangsa akan terus bergerak ke arah merebut kerusi Parlimen Setiawangsa dan seterusnya menymbang ke arah menakluki Putrajaya.


AMK KLGT

0 ulasan
sumber :-

AMK KLGT


Posted: 27 Sep 2010 09:37 AM PDT

Setiausaha agung PKR, Saifuddin Nasution perlu mengakuai kelemahan JPP bukannya keluar kenyataan sebelum menyiasat apa yg berlaku di beberapa Cabang semasa MATC , AMK KLGT berharap agar beliau tidak menyalahkan pihak luar untuk menutup kelemahan JPP , kami berharap pihak atasan Parti keADILan Rakyat menyiasat punca sebenar kekecohan yg berlaku di beberapa Cabang terutama di Cabang KLGT


Kenyataan Saifuddin Nasution


Saifuddin mengesahkan AGM dan proses pemilihan di sekurang-kurangnya tujuh cabang terpaksa ditangguhkan kerana pelbagai isu, termasuk dakwaan perbuatan merosakkan kotak undi oleh orang luar.

Katanya, pihak parti telah mengenal pasti beberapa individu melalui rakaman video dan foto yang terlibat, yang didakwa terbabit dalam perbuatan vandalisme.

Perkara itu, tambahnya, mendorong kepimpinan parti mempercayai kemungkinan ada anasir yang mahu mensabotaj bagi mencemarkan imej PKR.

Bercakap dalam satu sidang akhbar hari ini, Saifuddin berkata, mereka memecah membuka kotak-kotak undi, menabur kertas undi dan beredar.

petikan dari Malaysiakini

AMK KLGT Membersihkan Kawasan Sekitar Dewan Wawasan

Posted: 27 Sep 2010 08:35 AM PDT


AMK KLGT Berani Kerana BENAR

Posted: 27 Sep 2010 08:17 AM PDT

AMK KLGT berasa sungguh sedih dgn apa yg berlaku di MATC 26.09.2010

Kami terpaksa berkelakuan agresif dgn pegawai JPP kerana mereka tidak menjalankan tanggungjawap mereka seperti mana termaktub dlm ETIKA Pemilihan Parti

AMK KLGT serta TIGA calon Ketua Cabang membuat empat bantahan supaya pemilihan di tangguhkan kerana berlaku byk unsur penyelewengan tetapi tidak di endahkan oleh pegawai JPP . ( Bukti akan di hantar ke pejabat JPP dlm masa terdekat )
Disebabkan itu kami terpaksa berkeras dgn Pegawai JPP ( tidak berlaku sebarang insiden tumbuk menumbuk )

Apa yg Berlaku Pada Hari Pemilihan MAT Cabang KLGT

Posted: 27 Sep 2010 07:27 AM PDT
Makanan di sediakan di dua khemah oleh dua calon Ketua Cabang
. ( Baca Etika Pemilihan di bawah)

AJK AMK mendengar perbualan dua ahli PKR yg mengeluh kerana hanya mendapat RM20 tetapi menunggu lebih tiga jam utk mengundi ( Baju Putjh dan Biru ) . AJK AMK cuba merakam perbualan mereka tetapi tidak berjaya. ( Baca Etika Pemilihan di bawah)


BYK lagi gambar2 akan diuploadkan dlm masa yg terdekat
( jurugambar AMK KLGT berada di luar atas urusan peribadi)

Tatalaku Pemilihan Parti

Posted: 27 Sep 2010 07:17 AM PDT


1. Setiap anggota tidak boleh menyalahgunakan kedudukan dan kuasa-kuasa dalam Parti dengan tujuan mempengaruhi keputusan pemilihan Parti.

2. Setiap anggota tidak boleh memberi atau menerima dari anggota lain sebarang bentuk rangsangan, termasuklah (tetapi tidak terhad) hadiah-hadiah, wang, derma, makanan, dan perkhidmatan dengan tujuan untuk mempengaruhi keputusan pemilihan Parti.

3. Setiap anggota tidak boleh menganjurkan dan menggunakan sebarang jamuan sebagai sebahagian daripada kempennya dengan tujuan mempengaruhi keputusan pemilihan Parti. "Jamuan" bermaksud acara jamuan/kenduri yang lengkap dengan makanan dan minuman.

4. Pada masa Pemilihan parti, tatatertib anggota berkaitan dengan pemilihan akan dikendalikan oleh Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP) dan jika anggota berkenaan didapati bersalah, JPP diberikan kuasa untuk memutuskan berkenaan pencalonan anggota tersebut mahupun keputusan terhadap pemilihan calon anggota tersebut serta apa-apa tindakan lain yang difikirkan wajar dan sesuai dalam tempoh kempen pemilihan tersebut. Tempoh kempen bermula daripada penghantaran notis pengishtiharaan tarikh-tarikh pemilihan parti daripada Setiausaha Agung Parti kepada cabang-cabang sehingga pengishtiharaan keputusan muktamad di Kongres Nasional.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang