Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 24 September 2010

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


30HB SEPTEMBER RUMAH TERBUKA DI FELDA PALONG 9

Posted: 24 Sep 2010 12:08 AM PDT

Che Hashim bin Che Long dari Palong 9 datang ke Pejabat saya untuk bertemu Surina Suhaimi yang mengendalikan kes beliau.
Semasa beliau sampai, Surina berada di luar untuk makan tengah hari dan sempatlah saya berbincang dengan Hashim sedikit sebanyak akan kesnya dengan Felda.
Beliau memberitahu bahawa program Rumah Terbuka di Felda Palong 9 itu diadakan dirumahnya sendiri iaitu jam 3.00 petang pada 30hb September 2010.
Sempat saya bertanya mengenai kekuatan PKR di sekitar Palong, dan beliau dengan penuh yakin mengatakan bahawa harapan PKR kali ini adalah jauh lebih cerah dari dulu.
Dulu kita masuk dengan tidak banyak persediaan, tapi kini, kita sudah "selongkar" setiap Rancangan Felda di kawasan ini, dan saman 776 peneroka terhadap Felda yang difailkan di Mahkamah Tinggi Seremban sebelum Ramadhan dulu menaikkan pengaruh parti. Orang-orang UMNO sendiri turut terlibat dengan saman itu dan kini mereka sudah berpaling dari UMNO.
Sdr Rebin Birham bekerja sangat kuat bersama-sama dengan Sdr Kumar. Insya Allah kali ini harapan kita amatlah cerah sekali.
Hashim berharap saya dapat hadir lebih awal dari jam 3.00 petang, Rumah terbuka akan bermula jam 3.00 petang dan saya diminta untuk memberikan ceramah pada Majlis itu.

SELAMATKAN PARTI, TEGAKKAN PERPADUAN, BERSEDIA BERHADAPAN PRU-13

Posted: 23 Sep 2010 11:42 PM PDT

Saya mendapat satu kekuatan baru setelah berbincang dengan Felicia Ling sebelum solat Jumaat tadi. Benarlah kalau saya katakan bahawa Felicia adalah seorang pejuang yang tulin. Saya luahkan perasaan saya kepada Felicia mengenai senario pencalonan untuk pemilihan parti dan lebih khusus untuk pemilihan Timbalan Presiden.
Rupa-rupanya saya tidak keseorangan. Felcia memberitahu bahawa banyak cabang-cabang yang rimas dengan senario ini. Bukan rimas kerana ada pertandingan, tetapi rimas dengan cara kempen yang dijalankan.
Kempen yang dijalankan adalah lebih sesuai untuk PRU kerana perkara-perakara yang dikatakan "persahabatan" sudah hilang rohnya.
Yang wujud adalah Fitnah-Memfitah, Memburukkan Antara Satu dengan Yang Lain, Tuduh-Menuduh, dan Memperkecil-kecilkan lawan.
Mana dia Roh Demokrasi, Mana dia Roh Persahabatan, Mana dia Roh Pertandingan Sihat, Mana dia Roh Kesetiakawanan?
Felicia telah memberikan jalan yang sebaik-baiknya jalan. "Tuan Haji, katanya, kita berjuang untuk parti, kekuatan parti, perpaduan parti, mari kita selamatkan parti ini kerana kita perlu bersatu-padu untuk menghadapi PRU-13 yang sudah begitu hampir," kata Felicia.
Felicia Ling memberitahu saya tentang tarikh yang disebut-sebut untuk PRU-13, satu tarikh yang sudah begitu hampir, satu tarikh yang tidak memberi kesempatan kepada kita untuk membuat persediaan yang rapi dengan cara kempen pemilihan didalam parti ini.
Sama dengan pandangan saya, Felicia pun juga berasa hairan, kenapa jawatan-jawatan perlu direbut dengan cara yang melampau-lampau. Kalau benar kita semua ingin menyumbang kepada parti, kenapa tidak kita bersederhana didalam kempen kita, supaya kekal persahabatan dan perpaduan kita. Dan apa perlu "pertempuran" yang merosakkan perpaduan?
Jawatan hanya perlu untuk membolehkan kita melakukan kerja agar apabila kita melakukan kerja tidaklah kita dipersoalkan dengan soalan-soalan yang tak tentu fasal. Bukan jawatan untuk menunjuk kuasa, bermegah atau untuk persediaan bagi kedudukan yang lebih selesa kalau parti kita berjaya.
Saya memahamkan bahawa PKR adalah membawa wadah perjuangan untuk rakyat, lebih-lebih lagi rakyat marhaen, rakyat yang tertindas dan rakyat yang terpinggir tanpa mengira kaum. Menjadikan parti kita sebagai parti yang datangnya dari rakyat dan untuk rakyat, dan kepentingan peribadi kita tidak menjadi perhetungan melainkan untuk keperluan sahaja.
Kita sepatutnya menjadi katalis mempercepatkan kemenangan rakyat, bukan kemenangan diri kita sendiri.
Sertailah, masuklah menjadi calon. Lagi ramai lagi meriah. Maka akan ada menang dan ada yang kalah. Yang menang tidak meminggirkan yang kalah dan yang kalah tidak membawa diri, dan kita kembali bersatu bagi memperkokohkan parti, dan dengan itu tiada musuh yang boleh menghancurkan perpaduan kita.
Fahamilah dasar dan tujuan parti kita. Kenapa parti kita wujud dan kenapa perlu kita perkokoh dan perkuatkan parti kita. Kalaulah apa yang kita lakukan ini adalah untuk kita, banyak parti lain khususnya didalam BN yang boleh memberikan peluang masa depan yang lebih cerah untuk peribadi kita.
Felicia Ling telah memb berikan jalan untuk perjuangan yang bermakna. Dan marilah kita semua bersatu dengan team ini iaitu: SELAMATKAN PARTI, TEGAKKAN PERPADUAN, BERSEDIA MENGHADAPI PRU-13.

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Sistem Undi Terus Bakal Lahirkan Pemimpin Terbaik Bagi KEADILAN

Posted: 24 Sep 2010 01:30 AM PDT

PETALING JAYA - Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata perlaksanaa kaedah pengundian secara langsung pada Pemilihan 2010 akan melahirkan pemimpin yang terbaik bagi parti.

Seterusnya pemimpin yang terpilih dalam pilihan raya parti pula akan lebih bertanggungjawab kepada ahli-ahli yang memilih mereka.

Dalam kenyataan medianya hari ini, Anwar yakin ahli KEADILAN akan membuat keputusan yang bijaksana serta berhemah demi kebaikan kepada parti.

"Pemerkasaan ahli-ahli seiring dengan kuasa di tangan mereka. Kami yakin semua anggota parti akan menggunakan kuasa ini secara bijaksana dan berhemah.

"Amalan seperti ini sudah menjadi lumrah dalam sistem demokrasi yang matang diseluruh dunia tetapi ia adalah pertama kali dilaksanakan di Malaysia.

"Proses pemerkasaan bukan sahaja memberikan hak untuk mengundi tetapi juga untuk menyuarakan sokongan atau bangkangan," kata Anwar.

Bekas Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan itu juga menegur sesetengah yang dilihat berlebihan dalam kritikan terhadap saingan dalam pertandingan atau pembawaan semasa berkempen.

Bagaimanapun beliau menolak dakwaan  pihak yang mengatakan  apa yang berlaku adalah kerana masuknya 'budaya Umno' dalam parti.

"Adalah diperakui beberapa kebelakangan ini bukanlah tempoh yang selesa bagi KEADILAN. Kita masih mempunyai perjalanan yang jauh tetapi sekurang-kurangnya kita bergerak ke hadapan dan bukannya ke belakang.

"Perjalanan proses pemilihan telah memperlihatkan beberapa kenyataan yang amat pedas dan kasar diluahkan oleh sesetengah pemimpin yang dilihat tidak secucuk dengan kedudukan dalam parti yang mereka kejar.

"Dalam hal ini kritikan bahawa munculnya 'budaya Umno' semasa berkempen untuk jawatan parti adalah tidak benar sama sekali.

"Pada masa yang sama kita juga tidak menolak kemungkinan serigala berbulu kambing telah menyusup masuk ke dalam parti. Namun kita tetap beristiqamah dalam keyakinan bahawa ahli-ahli adalah matang dan bijak membuat keputusan yang terbaik bagi parti. Kebenaran akhirnya akan terserlah," jelas beliau lagi.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu juga menasihatkan semua pihak supaya sentiasa mematuhi etika pemilihan bagi mengelakkan keadaan yang tidak sihat.

"Perbezaan pendapat dan perselisihan pandangan berhubung dasar bukan sahaja lumrah malah harus digalakkan bagi memastikan sebuah parti yang meraikan demokrasi yang sihat.

"Calon juga mempunyai hak untuk mengemukakan agenda mereka serta berkempen tetapi ia bukannya bermakna apa sahaja boleh dilakukan."Semua aktiviti harus dijalankan dalam lingkungan kesopanan, tatasusila dan sivil, sebab itulah kita tubuhkan Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP).

"Kita komited untuk berkhidmat kepada rakyat. Sejak penubuhannya, parti terus menerus mendesak kepada reformasi di negara supaya rakyat boleh melihat perubahan kepada keadaan yang lebih baik.

"Kita menolak alasan yang diberikan oleh mereka yang berada di tampuk kuasa bahawa rakyat belum bersedia untuk demokrasi sepenuhnya dan oleh demikian terpaksa bergantung kepada sandaran politik. Kita tidak memerlukan semua itu. Ini seterusnya akan menjadikan kita lebih kuat," ujar Anwar.

Mengimbas kembali sejarah penubuhan KEADILAN, Anwar berkata sejak parti diwujudkan sokongan rakyat terhadapnya terus meningkat.

"Apabila saya dipecat daripada kerajaan dan juga parti pemerintah pada September 1998, sokongan kuat seluruh negara tercetus yang tidak mampu dikekang oleh kerajaan.

"Malah dinding penjara Sg Buloh tidak berdaya menghalang kelahiran parti baru yang telah ditakdirkan bersama-sama dengan sekutunya, PAS dan DAP, untuk membawa politik negara ke dimensi baru.

"Maka tertubuhlah Parti Keadilkan Nasional, sebuah parti yang benar-benar berdasarkan kepada konsep pelbagaian kaum serta berjuang di atas landasan keadilan dan kebebasan, demokrasi dan urus tadbir yang baik.

"Parti ini bertambah kuat dari hari ke hari bersandarkan azam yang kuat untuk menggerakkan proses reformasi dan perubahan. Setelah bergabung dengan Parti Rakyat Malaysia, ia dikenali sebagai Parti Keadilan Rakyat.

"Semangat perubahan inilah yang  memacu perlaksanaan sistem baru pengundian dalam pemilihan kali ini di mana kira-kira 500,000 anggota parti berpeluang mengundi pemimpin mereka dari segenap lapisan pimpinan," kata beliau.


Sumber: Suara Keadilan

Syabas Tuntut RM308 Juta Kerana Dihalang Naikkan Tarif Air

Posted: 24 Sep 2010 01:00 AM PDT

SHAH ALAM 24 SEPT - Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) telah menuntut bayaran sebanyak RM308 juta dari Kerajaan Selangor didakwa sebagai "pampasan" kerana terhalang dari menaikkan tarif air di Selangor.

Menurut Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor, Faekah Husin, Syabas membuat tuntutan itu menerusi dua surat tuntutan bertarikh 15 Septermber lalu dengan memberi alasan kononnya syarikat itu mengalami kerugian disebabkan keengganan Kerajaan Selangor membenarkan tarif air dinaikkan yang dikatakan terkandung di dalam perjanjian konsesi.

"SYABAS pada masa yang sama mengugut untuk mengheret Kerajaan Selangor ke mahkamah jika gagal menunaikan tuntutan mereka dan enggan mematuhi syarat perjanjian," katanya dalam satu kenyataan akhbar hari ini.

Faekah bagaimanapun menegaskan Kerajaan Negeri tidak gentar dengan tuntutan Syabas, kerana tidak mahu rakyat Selangor menanggung harga air yang lebih tinggi dari kadar sepatutnya.

"Syarikat itu tidak layak sama sekali untuk menaikkan tarif air sedangkan rakyat Selangor masih berdepan dengan pelbagai masalah air antaranya; bekalan air yang teruk, bekalan air yang tidak berkualiti dan peratusan air tidak berhasil (NRW) yang tinggi disebabkan penyelenggaraan paip yang buruk yang telah mengakibatkan Kerajaan Negeri kerugian berjuta ringgit," tegas Faekah.

"Jika SYABAS dibenarkan menaikkan tarif air sehingga 37% seperti yang disebut dalam perjanjian konsesi, harga air akan menjadi lebih mahal dari harga petrol hari ini. Kerajaan Negeri tidak akan membenarkan perkara ini berlaku," tambahnya lagi.

Dalam reaksi yang sama, Faekah berkata Kerajaan Selangor berhak untuk mengheret Syabas ke mahkamah kerana kegagalan syarikat swasta itu mematuhi beberapa asas penting yang terkandung dalam perjanjian konsesi air yang ditandatangani.

"Bagaimanapun, Kerajaan Negeri menangguhkan sebarang niat untuk menggunakan hak sedia ada (undang-undang) bagi menghormati perbincangan pihak-pihak yang terlibat dalam menyelesaikan penstrukturan semula hak konsesi air dan model perancangan yang boleh digunapakai," jelas Faekah.Sumber: TVSelangor

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


First Ladies: Rosmah Tidak Sopan Pada Permaisuri Agong

Posted: 24 Sep 2010 01:45 AM PDT


Tindakan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor menganjurkan sidang kemuncak First Ladies pada 11 hingga 13 Oktober ini disifatkan sebagai 'tidak sopan' dan membelakangkan kedudukan Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong.

Ahli Jawatankuasa Dewan Muslimat PAS Pusat, Aiman Athirah Al-Jundi berkata, Rosmah masih tidak mahu mengambil iktibar daripada teguran yang diterima selepas iklan berwarna dua halaman penuh memaparkan Rosmah disiarkan di New York Times pada April lalu.

Ia adalah iklan ucapan tahniah kepada 'Rosmah Mansor, Wanita Pertama Malaysia' kerana menerima anugerah Keamanan dan Harmoni Antarabangsa 2010.

"Tindakan Rosmah ini satu tindakan yang sangat tidak bersopan. Setelah mendapat kritikan daripada banyak pihak selepas iklan itu, kita ingatkan dia belajar daripada kesilapan dan tahu meletakkan diri dia di mana," kata Athirah ketika dihubungi Harakahdaily, hari ini.

Athirah yang merupakan Pengerusi Lajnah Penerangan dan Dakwah Dewan Muslimat PAS Pusat berkata, penggunaan istilah 'wanita pertama' itu juga ternyata bertentangan dengan Artikel 32, Perlembagaan Malaysia.

"Dalam artikel itu jelas menyebut bahawa ketua pertama negara ialah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong jadi secara automatik, wanita pertama mestilah Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong," katanya lagi.

Tambahnya, penggunaan 'wanita pertama' setelah Najib memerintah negara menunjukkan ceteknya kesedaran beliau mengenai kepentingan menghormati Perlembagaan Negara.

"Negara kita mengamalkan konsep Raja Berpelembagaan, bukan negara republik yang mempunyai presiden. Memang tidak pernah wujud istilah wanita pertama di negara kita.

"Apabila Najib dan Rosmah muncul, mereka guna istilah ini dalam negara yang berkonsepkan Raja Berpelembagaan, ini menunjukkan kesedaran mereka yang sangat cetek dari sudut sejarah dan berpelembagaan," katanya. - Harakah Daily

KDNK 9% atau 6%? Najib Digesa Bercakap Benar

Posted: 24 Sep 2010 01:40 AM PDT


KUALA LUMPUR 24 SEPT: Ahli Parlimen Lembah Pantai Nurul Izzah Anwar menggesa Perdana Menteri Najib Abdul Razak menjelaskan apakah sasaran tahunan 6 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar sudah memadai untuk negara mencapai status negara berpendapatan tinggi menjelang 2020.

Izzah berkata KDNK Malaysia perlu berkembang sekurang-kurangnya sembilan peratus untuk mencapai matlamat pendapatan kasar nasional RM1.7 trillion dalam masa 10 tahun dari sekarang.

Izzah, menurut Malaysiakini, berkata Perdana Menteri Najib sekali-lagi mengulangi sikap berdolak-dalik dengan mengakui bahawa KDNK tahunan negara perlu mencapai kadar sembilan peratus sehingga tahun 2020.

Najib dilaporkan berkata demikian dalam ucapan pembukaannya di mesyuarat Majlis Perlaksanaan Koridor Raya Multimedia Malaysia ke-21 pada 9 November 2009.

"Kita perlu melipat gandakan pendapatan kadar per kapita dari USD7,000 kepada sekurang-kurangnya USD17,000," tegas Najib.

"Ini bermakna Malaysia perlu menaikkan KDNK tahunan sebanyak sembilan peratus sehingga tahun 2020," katanya lagi.

Menurut Malaysiakini lagi, Najib menafikan ucapan itu beberapa jam kemudiannya di satu sidang akhbar, dan berkata Malaysia memerlukan enam peratus sahaja kerana sembilan peratus adalah sasaran yang tidak realistik.

Nurul Izzah berkata sikap dolak-dalik seperti ini hanya mengundang keraguan pada unjuran-unjuran rasmi kerajaan.

Beliau menegaskan kerajaan Malaysia harus bersikap jujur dalam mengemukakan unjuran dan sasaran ekonomi, kerana jika tidak pemerintah akan menjejaskan prestasi sektor swasta dan pelaburan asing, yang sebelum ini corot lebih 80 peratus tahun lalu.

"Saya seru Kerajaan supaya memberi kenyataan yang betul dan dengan segera menjelaskan adakah Malaysia memerlukan kadar perkembangan sembilan peratus untuk mencapai sasaran RM1.7 trilion menjelang 2020," kata Izzah.


Sumber: TVSelangor

Kartunis Zunar Di Tahan Polis Sebelum Pelancaran Buku Kartun Terbaru

Posted: 24 Sep 2010 01:35 AM PDT


SHAH ALAM 24 Sept - Kartunis Zunar atau Zulkifli Anwar Ulhaq ditahan di bawah Akta Hasutan setelah pihak polis menyerbu pejabat Gedung kartun di Brickfields pada pukul 4.15 petang tadi.

Ketika dihubungi Suara Keadilan, isteri beliau, Noor Fazlina Rosley mengesahkan penahanan suaminya serta memberitahu Zunar di bawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Brickfields pada pukul 5.15 petang.

Seramai 10 anggota polis dari IPD Brickfields yang diketuai ASP Arikrishnan Apparau turut merampas kira-kira 70 buku kartun terbaru Zunar berjudul Cartoon-O-Phobia.

"Zunar menelefon saya dipejabat dan memberitahu anggota polis menyerbu pejabatnya kira-kira pukul 4.15 petang. Mereka merampas buku kartun 'Cartoon-O-Phobia' yang akan dilancarkan malam ini di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor.

"Zunar pesan kepada saya pelancaran buku tetap diteruskan walaupun beliau ditahan. Bagaimanapun saya tidak tahu beliau ditahan di bawah akta apa," kata Noor Fazlina.

Menurutnya, peguam dan juga Ketua Penerangan Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) kini bersama Zunar di IPD Brickfields dan dijangka akan di bawa ke IPD Petaling jaya untuk soal siasat.

"Saya tidak berapa terkejut kerana sudah menjangkakan perkara ini akan berlaku. Tidak ada bahan baru yang dicetek. Yang ada hanya 5 atau 6 keping 'masterpiece' yang belum diterbitkan. Bukan pertama kali Zunar menerbitkan buku kartun dan buku kartunnya yang ada dalam pasaran pun boleh didapati secara online dalam portal berita Malaysiakini.

"Selalunya mereka akan bertahan dahulu dan tidak mengambil apa-apa tindakan tetapi kali ini saya nampak pihak berkuasa amat terdesak sekali," jelasnya.


Sumber: Suara Keadilan

PR Bentang Usul Tergempar Jika Tiada Tindakan Terhadap Pengetua Rasis

Posted: 24 Sep 2010 01:30 AM PDT


SHAH ALAM 24 Sept - Ahli Parlimen Pakatan Rakyat akan membuat usul tergempar jika tidak ada tindakan tegas terhadap dua pengetua sekolah yang didakwa mengeluarkan kenyataan berunsur provokasi dan berbaur perkauman terhadap murid sekolah mereka.

Ahli Parlimen Ipoh Timur, Lim Kit Siang di dalam twitternya menegaskan ahli parlimen Pakatan Rakyat akan membawa usul tergempar tersebut pada hari pertama Dewan Rakyat bersidang bermula 11 Oktober depan.

"Kita tengok perkembangannya dahulu sehingga Parlimen bersidang bulan depan. Jika tidak apa-apa berlaku, kita ahli parlimen Pakatan Rakyat akan membangkitkan isu ini pada hari pertama dewan bersidang nanti.

"Masih ada lagi 18 hari sebelum Dewan Rakyat bersidang. Kita tengok dahulu apa tindakan mereka," kata Kit Siang yang juga Ketua Parlimen DAP ketika dihubungi Suara Keadilan.

Dua pengetua yang didakwa mengeluarkan kata-kata rasis adalah Siti Insyak Mansor dari SMK Tunku Abdul Rahman dan Ungku Aznan Ungku Ismail dari Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Selambau (SMKBS)

Sebelum ini, Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Kementerian Pelajaran tidak boleh menentukan tindakan ke atas pengetua SMKBS kerana ia di bidang kuasa Jabatan Perkhidmatan Awam.

Pada 4 September lalu, media melaporkan JPA telah menerima laporan setebal enam inci daripada kementerian itu tetapi masih membisu berhubung keputusannya.

Siti Insyak didakwa mengeluarkan kata-kata berbaur perkauman pada 12 Ogos lalu ketika menyentuh mengenai masalah disiplin pelajar.

Beliau didakwa berkata pelajar Cina "tidak diperlukan" dan perlu "pulang" ke China manakala pelajar India patut membuang ikatan tali di pergelangan tangan mereka yang disifatkan hanya anjing yang memakai tali seperti itu.

Ungku Aznan pula didakwa mengeluarkan kata-kata "balik ke China" kepada pelajar bukan Islam sekolah berkenaan kerana menegur mereka yang tidak menghormati pelajar Islam yang berpuasa.


Sumber: Suara Keadilan

Sistem Undi Terus Bakal Lahirkan Pemimpin Terbaik Bagi KEADILAN

Posted: 24 Sep 2010 01:25 AM PDT


PETALING JAYA - Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata perlaksanaa kaedah pengundian secara langsung pada Pemilihan 2010 akan melahirkan pemimpin yang terbaik bagi parti.

Seterusnya pemimpin yang terpilih dalam pilihan raya parti pula akan lebih bertanggungjawab kepada ahli-ahli yang memilih mereka.

Dalam kenyataan medianya hari ini, Anwar yakin ahli KEADILAN akan membuat keputusan yang bijaksana serta berhemah demi kebaikan kepada parti.

"Pemerkasaan ahli-ahli seiring dengan kuasa di tangan mereka. Kami yakin semua anggota parti akan menggunakan kuasa ini secara bijaksana dan berhemah.

"Amalan seperti ini sudah menjadi lumrah dalam sistem demokrasi yang matang diseluruh dunia tetapi ia adalah pertama kali dilaksanakan di Malaysia.

"Proses pemerkasaan bukan sahaja memberikan hak untuk mengundi tetapi juga untuk menyuarakan sokongan atau bangkangan," kata Anwar.

Bekas Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan itu juga menegur sesetengah yang dilihat berlebihan dalam kritikan terhadap saingan dalam pertandingan atau pembawaan semasa berkempen.

Bagaimanapun beliau menolak dakwaan pihak yang mengatakan apa yang berlaku adalah kerana masuknya 'budaya Umno' dalam parti.

"Adalah diperakui beberapa kebelakangan ini bukanlah tempoh yang selesa bagi KEADILAN. Kita masih mempunyai perjalanan yang jauh tetapi sekurang-kurangnya kita bergerak ke hadapan dan bukannya ke belakang.

"Perjalanan proses pemilihan telah memperlihatkan beberapa kenyataan yang amat pedas dan kasar diluahkan oleh sesetengah pemimpin yang dilihat tidak secucuk dengan kedudukan dalam parti yang mereka kejar.

"Dalam hal ini kritikan bahawa munculnya 'budaya Umno' semasa berkempen untuk jawatan parti adalah tidak benar sama sekali.

"Pada masa yang sama kita juga tidak menolak kemungkinan serigala berbulu kambing telah menyusup masuk ke dalam parti. Namun kita tetap beristiqamah dalam keyakinan bahawa ahli-ahli adalah matang dan bijak membuat keputusan yang terbaik bagi parti. Kebenaran akhirnya akan terserlah," jelas beliau lagi.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu juga menasihatkan semua pihak supaya sentiasa mematuhi etika pemilihan bagi mengelakkan keadaan yang tidak sihat.

"Perbezaan pendapat dan perselisihan pandangan berhubung dasar bukan sahaja lumrah malah harus digalakkan bagi memastikan sebuah parti yang meraikan demokrasi yang sihat.

"Calon juga mempunyai hak untuk mengemukakan agenda mereka serta berkempen tetapi ia bukannya bermakna apa sahaja boleh dilakukan."Semua aktiviti harus dijalankan dalam lingkungan kesopanan, tatasusila dan sivil, sebab itulah kita tubuhkan Jawatankuasa Pemilihan Pusat (JPP).

"Kita komited untuk berkhidmat kepada rakyat. Sejak penubuhannya, parti terus menerus mendesak kepada reformasi di negara supaya rakyat boleh melihat perubahan kepada keadaan yang lebih baik.

"Kita menolak alasan yang diberikan oleh mereka yang berada di tampuk kuasa bahawa rakyat belum bersedia untuk demokrasi sepenuhnya dan oleh demikian terpaksa bergantung kepada sandaran politik. Kita tidak memerlukan semua itu. Ini seterusnya akan menjadikan kita lebih kuat," ujar Anwar.

Mengimbas kembali sejarah penubuhan KEADILAN, Anwar berkata sejak parti diwujudkan sokongan rakyat terhadapnya terus meningkat.

"Apabila saya dipecat daripada kerajaan dan juga parti pemerintah pada September 1998, sokongan kuat seluruh negara tercetus yang tidak mampu dikekang oleh kerajaan.

"Malah dinding penjara Sg Buloh tidak berdaya menghalang kelahiran parti baru yang telah ditakdirkan bersama-sama dengan sekutunya, PAS dan DAP, untuk membawa politik negara ke dimensi baru.

"Maka tertubuhlah Parti Keadilkan Nasional, sebuah parti yang benar-benar berdasarkan kepada konsep pelbagaian kaum serta berjuang di atas landasan keadilan dan kebebasan, demokrasi dan urus tadbir yang baik.

"Parti ini bertambah kuat dari hari ke hari bersandarkan azam yang kuat untuk menggerakkan proses reformasi dan perubahan. Setelah bergabung dengan Parti Rakyat Malaysia, ia dikenali sebagai Parti Keadilan Rakyat.

"Semangat perubahan inilah yang memacu perlaksanaan sistem baru pengundian dalam pemilihan kali ini di mana kira-kira 500,000 anggota parti berpeluang mengundi pemimpin mereka dari segenap lapisan pimpinan," kata beliau.

Sumber: Suara Keadilan

Najib Takut Hadapi PRU-13

Posted: 24 Sep 2010 01:20 AM PDT


SHAH ALAM 24 Sept - Kerajaan Umno-Barisan Nasional (BN) dijangka tidak akan mengadakan Pilihanraya Umum ke-13 (PRU-13) dalam masa terdekat kerana Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dipercayai dalam ketakutan untuk berhadapan situasi itu apabila keadaan ekonomi negara bertambah muram.

Ahli Parlimen Kelana Jaya, Gwo Burne-Loh berkata jangkaan itu lebih menghimpit Najib yang terpaksa berusaha keras untuk mengembalikan kepercayaan rakyat terhadap kepimpinannya sejak memegang jawatan pada April 2009.

Ini dilihat dengan pelbagai bentuk bebanan ke atas rakyat sebaik sahaja beliau mengambil alih tampuk pemerintahan negara termasuk kenaikan harga barangan serta penarikan subsidi.

"Tak mungkin dia (Najib) adakan pilihan raya sekurang-kurangnya dalam masa 18 bulan. Ini kerana beliau takut dan tidak yakin untuk memenangi pilihan raya tambahan pula dengan apa yang berlaku sekarang bahkan rakyat kini semakin menolak pentadbiran BN," katanya kepada Suara Keadilan.

Kata beliau, dalam senario politik semasa, Najib juga menghadapi tekanan untuk memulih dan mengekalkan kembali peningkatan taraf ekonomi negara.

Beliau berkata untuk mengadakan pilihan raya, Najib perlu melepasi dua agenda utama yang merupakan sasaran untuk membolehkan pilihan raya diadakan.

Pertama, menurut Burne-Loh, Najib hendaklah memastikan jumlah kerusi Barisan Nasional di Parlimen melebihi dua pertiga.

"Najib jangan bermimpi untuk menawan kembali negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat terutama sekali Selangor yang merupakan kekuatan persekutuan sebelum tsunami politik berlaku pada PRU-12 lalu.

"Bolehkah dia ambil semula Selangor? Selagi Pakatan Rakyat mentadbir Selangor, jangan harap BN boleh berbuat demikian. Faktor ini juga menambah kekalutan Najib dengan orang-orang bawahannya supaya bertindak memporak-perandakan Selangor," jelas beliau lagi.

Beliau berkata, meskipun PRU-13 masih diawang-awangan dan menjadi teka-teki penganalis politik negara tetapi di dalam dunia maya pertembungan antara Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional untuk mendapatkan sokongan rakyat Malaysia sudah pun bermula dengan rancaknya.

Keadaan ini katanya menggambarkan senario baru politik negara yang mana rakyat tidak sabar membuat perubahan tampuk pemerintahan daripada Umno-BN kepada Pakatan Rakyat.

"Kehendak dan harapan tinggi rakyat untuk mengubah kerajaan menggambarkan keadaan sebenar politik negara yang mana rakyat mahukan perubahan pemerintah. Dasar yang dibawa oleh Perdana Menteri tentang 1Malaysia jauh terpesong daripada apa yang beliau katakan 'Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan'.

"Kita lihat rakyat sekarang berada dalam keadaan tertekan dengan faktor ekonomi apatah lagi dengan kenaikan harga baru-baru ini.

"Najib dan Umno-BN sebenarnya tidak mempunyai tanggungjawab dalam memastikan hak rakyat terus terbela, malah beliau hanya tahu menekan rakyat bila berhadapan dengan masalah kewangan negara," tambah Burne-Loh.

Katanya, rakyat juga sudah mula menghantar isyarat awal yang jelas kepada BN sebelum PRU-13 bahawa mereka sudah serik dengan pentadbiran yang penuh dengan skandal rasuah dan salahguna kuasa.

Sementara pengundi pula menganggap pentadbiran BN di bawah Najib tidak mampu memberi keselesaan hidup kepada rakyat berbanding sebelum ini.

Selain itu juga kegagalan BN meningkatkan taraf ekonomi negara ini juga menjadi faktor utama rakyat merasa tertekan yang dikaitkan dengan isu kenaikan harga barang dan penarikan subsidi.

Sokongan padu kepada Pakatan Rakyat pula memberi petunjuk jelas bahawa rakyat yakin gagasan itu bersedia untuk menggalas tugas menubuhkan kerajaan pusat yang baru selepas PRU-13 nanti.

Selain itu katanya, pengundi juga melihat faktor membela rakyat yang menjadi teras Pakatan Rakyat mendapat perhatian berbanding BN.


Sumber: Suara Keadilan

Amalan Demokrasi Dalam KEADILAN Bukan Slogan Kosong

Posted: 24 Sep 2010 01:15 AM PDT


PETALING JAYA 24 Sept - Presiden Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata kaedah Pemilihan 2010 yang berdasarkan satu ahli satu undi membuktikan demokrasi dibudayakan sepenuhnya di dalam parti dan bukan hanya sekadar slogan kosong.

"Justeru, saya mengharapkan agar ruang Pemilihan kali ini harus dibudayakan dengan penuh tertib dan etika. Sebaran jamak pandangan yang berlaku harus dirai dengan penuh sopan dalam disiplin parti sebagaimana digariskan dalam Etika Pemilihan parti.

"Saya juga menyeru agar Pemilihan ini dijadikan platform untuk ahli menilai barisan kepimpinan yang mantap dan segar idealisme bagi memandu KEADILAN untuk merealisasikan harapan rakyat ke arah Malaysia yang demokratik dan madani," kata Dr Wan Azizah dalam satu kenyataan media semalam.

Beliau yakin pemilihan kali ini pastinya menarik perhatian segenap lapisan masyarakat seluruh Malaysia dan oleh kerana itu proses yang dilalui seharusnya tersusun dan tidak menampakkan sebarang cacat cela.

Dr Wan Azizah menyifatkan kaeadah pemilihan yang dipelopori KEADILAN mencatat sejarah politik tanahair.


Sumber: Suara Keadilan

Sistem Undi Terus KEADILAN Catat Sejarah Politik Malaysia

Posted: 24 Sep 2010 01:10 AM PDT


PETALING JAYA 24 Sept - Jawatan Pemilihan Pusat (JPP), Dr Molly Cheah berkata KEADILAN mencatat sejarah politik negara apabila memberi hak kepada setiap anggota parti untuk memilih pemimpin mereka secara demokratik.

Ini dimungkinkan melalui pindaan kepada perlembagaan KEADILAN yang dibuat tahun lepas sebagai sebahagian daripada proses pendemokrasian pemilihan parti yang melibatkan ahli pada peringkat akar umbi.

"Buat pertama kalinya dalam sejarah Malaysia, kaedah satu ahli satu undi melayakkan lebih 400,000 anggota parti memilih secara langsung pemimpin mereka.

"Ahli KEADILAN akan mengundi sebanyak dua kali, pertama dalam pemilihan di peringkat cabang yang berlangsung sempena dengan Mesyuarat Agung Tahunan Cabang (MATC) dan kali kedua di peringkat pusat," kata Dr Molly dalam satu kenyataan media semalam.

Dr Molly menambah pada peringkat cabang seramai 8,570 calon menawarkan diri untuk pelbagai jawatan dalam cabang, sayap wanita serta Angkatan Muda.

Disamping itu daripada 204 cabang yang layak mengadakan MATC, pertandingan jawatan diadakan dalam 145 cabang.

"Dalam tempoh seminggu lalu, MATC telah berjaya diadakan oleh 84 cabang dengan pertandingan di 67 cabang. Di antara cabang yang menyaksikan tahap keluar mengundi yang tinggi adalah Tuaran di Sabah dan Tangga Batu, Melaka. Minggu hadapan sebanyak 83 lagi cabang akan mengada mesyuarat tahunan mereka di mana pertandingan akan diadakan dalam 60 cabang.

"Tugas memantau pemilihan pada peringkat cabang dan pusat telah dipertanggungjawabkan kepada JPP. Selain itu fungsi JPP termasuk memastikan proses pemilihan yang bersih dan bebas, menerima dan bertindak ke atas semua aduan dan bantahan," jelas beliau lagi.

Menurut Dr Molly setakat ini JPP telah menerima 135 aduan dan bantahan; 86 berkaitan dengan pencalonan, 17 proses pemilihan dan 32 berkenaan disiplin.Tambahnya sebagai badan eksekutif dan pemantauan, JPP memberi jaminan setiap aduan dan bantahan akan diteliti secara serius, bebas dan tidak memihak.

"JPP berbesar hati memaklumkan sepanjang tempoh seminggu lalu Sekretariat KEADILAN dan sukarelawan telah bertugas secara profesional dan pengundian pula berjalan lancar dan tertib.

"Pemilihan pada peringkat cabang kini sedang berlangsung selama lapan hari antara 17 September dan 2 Oktober 2010. Pemilihan pusat pula akan mengambil tempoh masa yang sama sebelum berlangsungnya Kongres Tahunan Parti pada 26 dan 27 November," ujar Dr Molly lagi.

Sumber: Suara Keadilan

Khalid Diseru Henti Buat Ugutan Melalui Media

Posted: 24 Sep 2010 01:05 AM PDT


SHAH ALAM 24 Sept - Ketua Penerangan Wanita KEADILAN, Elizabeth Wong meminta pihak polis khususnya Ketua Polis Negeri Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar berhenti daripada membuat ugutan melalui media dan bersikap lebih profesional dalam usaha memanggil Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Shamsul Iskandar Mohd Akin memberi keterangan berhubung isu pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya.

Elizabeth yang juga Exco Kerajaan Negeri Selangor berharap Khalid bersikap tidak memihak dari segi politik agar kes-kes seperti itu dapat diselesaikan dengan secepat mungkin.

"Saya amat kecewa melihat Khalid yang membuat kenyataan bersifat ugutan melalui media terhadap Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Shamsul Iskandar yang juga merupakan seorang peguam.

"Jika pihak polis percaya bahawa Shamsul mempunyai maklumat yang dapat membantu siasatan, beliau wajib dipanggil untuk memberi kenyataan," ujar beliau.

Katanya lagi, sememangnya diakui benar rakyat mengikuti dengan rapat perkembangan kes pembunuhan mendahsyatkan Sosilawati dan tiga rakan beliau tetapi jika terdapat usaha untuk membawa pesalah ke muka keadilan, ianya wajar disokong.

"Saya pasti Khalid yang berpengalaman lama dalam hal ini sedar akan tatacara asas yang mewajibkan notis di bawah Seksyen 111 Kanun Acara Jenayah dikeluarkan untuk merakamkan kenyataan saksi di bawah Sekseyn 112 Kanun Acara Jenayah.

"Malangnya, aturan yang betul ini tidak diikuti dan Khalid didapati membuat kenyataan kepada pihak media dengan ugutan penangkapan Shamsul.

"Ini merupakan kelakuan yang tidak profesional oleh seorang yang berpangkat tinggi seperti Datuk Khalid," kata beliau.


Sumber: Suara Keadilan

Kes 'Bini Puaka' - Mahkamah Putus 5 Mahasiswa Tidak Bersalah

Posted: 24 Sep 2010 01:00 AM PDT


KUALA LUMPUR 24 Sept - Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini membuat keputusan menggugurkan kes terhadap 5 mahasiswa Universti Malaya berhubung kes 'Bini Puaka', pagi tadi.

Keputusan itu dibuat selepas mahkamah memutuskan tiada kes 'prima facie' untuk mengaitkan terhadap kelima-lima mereka bersabit kes itu.

Hakim Rozana Ali Yusoff mengarahkan mereka yang berdepan dengan tuduhan cubaan melakukan khianat dengan menggunakan api dan melakukan pencerobohan jenayah dibebaskan.

Lima mahasiswa berkenaan - Shazni Munir Mohd Ithnin, Muhammad Aizat Roslan, Muhammad Saufi Jelani,Mohd Izzuddin Hilmi Mohd Zaini dan Mohd Syahriuldeen Ahmad Rosli dari Universiti Malaya - dituduh melakukan jenayah dibawah Seksyen 427, 436 dan 447 Kanun Keseksaan.

Bagi Seksyen 427, mereka dituduh menyimbah petrol di atas permaidani yang bakal dilalui isteri Perdana Menteri Rosmah Mansor dan menconteng di sebuah dewan akademi pengajian itu kira-kira jam 4 pagi.

Manakala bagi Seksyen 436, kelima-lima mahasiswa itu dituduh melakukan perbuatan khianat dengan menggunakan api di tempat dan waktu yang sama.

Bagi Seksyen 447 pula, mereka dituduh melakukan pencerobohan jenayah pada tarikh dan masa yang sama.


Sumber: Suara Keadilan

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Cartoonist Zunar Arrested, New Book Seized

Posted: 24 Sep 2010 03:39 AM PDT

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Syabas Tuntut RM308 Juta Kerana Dihalang Naikkan Tarif Air

Posted: 24 Sep 2010 03:33 AM PDT

Dari TV Selangor

Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) telah menuntut bayaran sebanyak RM308 juta dari Kerajaan Selangor didakwa sebagai "pampasan" kerana terhalang dari menaikkan tarif air di Selangor.

Menurut Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor, Faekah Husin, Syabas membuat tuntutan itu menerusi dua surat tuntutan bertarikh 15 Septermber lalu dengan memberi alasan kononnya syarikat itu mengalami kerugian disebabkan keengganan Kerajaan Selangor membenarkan tarif air dinaikkan yang dikatakan terkandung di dalam perjanjian konsesi.

“SYABAS pada masa yang sama mengugut untuk mengheret Kerajaan Selangor ke mahkamah jika gagal menunaikan tuntutan mereka dan enggan mematuhi syarat perjanjian,” katanya dalam satu kenyataan akhbar hari ini.
Faekah bagaimanapun menegaskan Kerajaan Negeri tidak gentar dengan tuntutan Syabas, kerana tidak mahu rakyat Selangor menanggung harga air yang lebih tinggi dari kadar sepatutnya.

“Syarikat itu tidak layak sama sekali untuk menaikkan tarif air sedangkan rakyat Selangor masih berdepan dengan pelbagai masalah air antaranya; bekalan air yang teruk, bekalan air yang tidak berkualiti dan peratusan air tidak berhasil (NRW) yang tinggi disebabkan penyelenggaraan paip yang buruk yang telah mengakibatkan Kerajaan Negeri kerugian berjuta ringgit,” tegas Faekah.

“Jika SYABAS dibenarkan menaikkan tarif air sehingga 37% seperti yang disebut dalam perjanjian konsesi, harga air akan menjadi lebih mahal dari harga petrol hari ini. Kerajaan Negeri tidak akan membenarkan perkara ini berlaku,” tambahnya lagi.

Dalam reaksi yang sama, Faekah berkata Kerajaan Selangor berhak untuk mengheret Syabas ke mahkamah kerana kegagalan syarikat swasta itu mematuhi beberapa asas penting yang terkandung dalam perjanjian konsesi air yang ditandatangani.

“Bagaimanapun, Kerajaan Negeri menangguhkan sebarang niat untuk menggunakan hak sedia ada (undang-undang) bagi menghormati perbincangan pihak-pihak yang terlibat dalam menyelesaikan penstrukturan semula hak konsesi air dan model perancangan yang boleh digunapakai,” jelas Faekah.

Unjuran Pertumbuhan Negara Diragui

Posted: 24 Sep 2010 01:37 AM PDT

Dari Malaysiakini

Adakah ia sepatutnya pertumbuhan 6 peratus untuk 10 tahun akan datang atau adakah ia sepatutnya 9 peratus?

Minggu lalu, badan pemikir kerajaan – Unit Pengurusan Prestasi dan

Penyampaian (PEMANDU) mendedahkan program pelaburan bernilai RM1.376 trilion untuk 10 tahun akan datang yang jumlahnya tiga kali ganda pendapatan per kapita negara yang mampu memacu Malaysia ke status negara maju menjelang 2020.

Lebih 60 peratus pelaburan akan datang dari sektor swasta, 32 peratus daripada syarikat berkaitan kerajaan dan 8 peratus lagi daripada kerajaan.

Dalam membuat pengumuman itu, Ketua Pegawai Eksekutif (PEMANDU) Datuk Seri Idris Jala berkata pertumbuhan negara mesti mencapai sekurang-kurangnya 6 peratus setahun bagi menjadikan sasaran itu satu kenyataan.

Namun, hari ini, seorang ahli parlimen pembangkang mempertikaikan sasaran pertumbuhan PEMANDU itu.

Menurut ahli parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah Anwar, Malaysia memerlukan pertumbuhan yang ‘tidak realistik’ pada kadar 9 peratus untuk menjadi negara berpendapatan tinggi menjelang 2020.

"Ia diumumkan kepada orang ramai bahawa Program Transformasi Ekonomi (ETP) akan hanya memperuntukkan 74 peratus, atau RM 1.258 trilion, daripada anggaran RM 1.7 trilion Pendapatan Negara Kasar (GNI) negara ini pada 2020 berbanding RM660 bilion GNI bagi 2010, yang memerlukan pertumbuhan tahunan 6 peratus."

Nurul berhujah Malaysia pada realitinya memerlukan unjuran pertumbuhan purata 9 peratus bagi mencapai sasaran RM1.7 trilion pada 2020.

Katanya, ucapan yang dibuat oleh Perdana Menteri, Datuk seri Najib Razak tahun lalu bahawa Malaysia mensasarkan pertumbuhan 9 peratus bagi dekad yang seterusnya.

Najib kemudiannya terpaksa membetulkan kenyataannya itu: "Saya tidak berkata sembilan peratus, saya kata sekitar enam peratus kerana sembilan adalah tidak realistik," katanya kepada wartawan.

Sehubungan itu, Nurul mendakwa kerajaan membekalkan unjuran pertumbuhan yang mengelirukan rakyat.

"Saya gesa kerajaan perjelaskan isu ini dan umumkan sama ada Malaysia memerlukan pertumbuhan tahunan sebanyak 9 peratus untuk mencapai sasaran RM 1.7 trilion GNI pada 2020?

"Bagaimana ini boleh dicapai jika ekonomi dunia dan daya saing kita pada masa yang sama pula menjunam. Bahgaimana ini mencerminkan kelangsungan ETP yang baru diumumkan itu?"

Kata Nurul lagi, rakyat dan pelabur mesti yakin dengan data rasmi yang dikeluarkan oleh kerajaan dan sebarang manipulasi akan dilihat sebagai "curang, memesong dan tindakan yang tidak dapat diterima".

"Rakyat berhak untuk tahu, khususnya menjelang pembentangan bajet di Parlimen pada Oktober ini agar rakyat tidak dipesongkan kerana ia akan membawa impak negatif bukan sahaja terhadap kenyakinan orang ramai tetapi juga masyarkat antarabangsa berhubung integriti data."

Sept. 20 1998 – The Day That Changed Malaysia

Posted: 24 Sep 2010 12:17 AM PDT

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Melayu Terkebelakang Jika Umno Terus Berkuasa

Posted: 24 Sep 2010 12:04 AM PDT

Dari Harakah

Data ekonomi Melayu membuktikan bahawa bila-bila masa sahaja orang-orang Melayu akan kehilangan kuasa dan suara jika Umno dibiarkan terus berkuasa, kata Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

“Pada masa ini pun ramai orang Melayu terutama di luar bandar yang hilang kuasa dan suara kerana kemiskinan dan dijerat oleh hutang kepada tauke-

tauke.

“Antara sebab perkara tersebut berlaku ialah apabila kekayaan negara tidak digunakan dengan saksama dan bersungguh-sungguh untuk membantu rakyat keseluruhannya tetapi lebih banyak yang dibolot oleh kroni-kroni Umno,” kata beliau.

Keadaan itu, katanya, diburukkan pula dengan kerakusan parti perasuah mencari habuan untuk kepentingan peribadi termasuk merasuah sesama sendiri bagi mencari sokongan untuk berkuasa.

“Para pemimpin parti perasuah pula telah lama hilang kuasa dan suara kepada tauke-tauke yang yang menambat mereka dengan rasuah.

“Bukan setakat hilang kuasa, akibat ditambat rasuah, mereka juga merelakan dasar affirmatif yang sepatutnya membantu orang-orang Melayu diperalatkan untuk menimbunkan lagi kekayaan tauke-tauke yang menjadi tuan-tuan mereka,” kata Ahli Parlimen Pokok Sena itu.

Beliau bagaimanapun yakin lebih ramai orang Melayu akan menyedari bahawa mereka menjadi mangsa penipuan Umno jika pendedahan data ekonomi Melayu menunjukkan kedudukan orang Melayu masih terkebelakang.

“Pemimpin Umno sendiri yang mengakui bahawa data dan statistik terkini tentang pencapaian ekonomi orang Melayu akan menunjukkan kedudukan orang Melayu masih terkebelakang.

“Dengan pengakuan itu, nyatalah orang-orang Melayu telah 53 tahun menjadi mangsa penipuan Umno yang tidak henti-henti berlakon dan berlagak sebagai pembela Melayu,” kata beliau.

Beliau menyifatkan data tersebut sebagai bukti yang terang dan nyata tentang ketiadaan iltizam untuk Umno membantu orang-orang Melayu.

Mahfuz mengingatkan orang-orang Melayu bahawa 53 tahun adalah tempoh yang luar biasa lama untuk terus membiarkan diri mereka ditipu.

“Dasar affirmatif untuk membantu orang Melayu yang dilaksanakan kira-kira 40 tahun lalu juga ternyata gagal jika data dan statistik terkini tentang pencapaian ekonomi orang Melayu menunjukkan kedudukan mereka masih terkebelakang.

“Persoalannya, adakah orang-orang Melayu mahu menunggu 40 atau 53 tahun lagi di bawah cengkaman Umno dan terus berangan-angan suatu hari nanti pencapaian ekonomi orang Melayu tidak lagi terkebelakang?” beliau mengingatkan.

Orang-orang Melayu, katanya, tidak lagi memerlukan kerajaan yang tidak berpijak di bumi nyata dengan pelbagai akronim dan pertunjukan angka bertrilion-trilion tanpa perubahan yang fundamental untuk menjamin kedaulatan undang-undang dan peraturan ke atas semua pihak, walaupun di kalangan parti pemerintah.

Nizar Kata Mahathir Perkauman, Izzah Cabar Berdebat

Posted: 24 Sep 2010 12:00 AM PDT

Dari Harakah

Bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Muihamad Nizar Jamaludin mendakwa Tun Dr Mahathir dikuasai otak perkaumannya manakala Nuzul Izzah Anwar pula mencabar Tun Dr Mahathir berdebat ekoran dakwaannya Melayu akan hilang kuasa jika Pakatan Rakyat memerintah negara.

“Oleh itu, dengan matlamat untuk bertukar pendapat, demi mewujudkan ‘Malaysia Yang Lebih Baik Untuk Semua Rakyat’, saya dengan rendah hati membuat tawaran untuk berdebat dengan Tun Dr Mahathir supaya ‘kebimbangan’ Melayu – yang pastinya tidak melibatkan keseluruhan masyarakat – yang disebut itu dapat dijelaskan, sama ada kerana Takut

Melayu Hilang Kuasa atau Hilang Harta?” kata Nurul Izzah dalam satu kenyataannya.

Bagi bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Muhamad Nizar Jamaludin, kenyataan Mahathir itu satu kenyataan bersifat perkauman.

Beliau memberi jaminan, yang akan hilang kuasa jika Pakatan Rakyat menang adalah Umno bukannya Melayu.

“Umno pasti hilang kuasa dan suara jika PR memerintah negeri-negeri dan pusat. Tun Mahathir kata Melayu hilang kuasa dan suara. Ini kenyataan rasis dan hasutan,” kata beliau dalam twitternya.

Media hari ini menyiarkan kenyataan Mahathir yang mendakwa kuasa politik Melayu akan hilang sekiranya Pakatan Rakyat yang digelarnya parti pembangkang mendapat kuasa sebagai di Perak sebelum dirampas oleh Barisan Nasional.

Beliau mendakwa, walaupun menteri besarnya Melayu dari PAS iaitu Muhamad Nizar tetapi kerajaan itu dikuasai oleh DAP.

Nizar berkata, kenyataan sebegini adalah jelas dari otak perkauman Mahathir.

“PAS bertindak secara Islam untuk mendapatkan dari Umno yang perkauman untuk menyelematkan Malaysia,” kata Nizar.

Bagi Nurul Izzah pula, kenyataan Mahathir itu tidak bertanggungjawab dan merupakan sebahagian usaha terdesak untuk menjejaskan kestabilan negara.

Selain penggunaan isu perkauman, Umno juga memakai satu-satunya pendekatan yang mereka mahir, iaitu ‘Politik Ketakutan’. ‘Politik ketakutan’ menggunakan Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan sebagai alat untuk penipuan yang penuh terdesak, katanya.

Menurut Nurul Izzah, masyarakat Melayu diindoktrinasi melalui pelbagai cara termasuk penggunaan NGO untuk berlakon sebagai mangsa dengan tujuan untuk mengeliru dan membantutkan seluruh anggota masyarakat supaya kekal terpasung fikirannya dan emosinya baik oleh kerajaan penjajah dan kini melalui penggantinya, Umno.

Beliau dipercayai merujuk kepada Pergerakan Pribumi Perkasa (Perkasa) yang dipimpin oleh Datuk Ibrahim Ali yang mana Mahathir adalah penasihatnya.

“Matlamat ini tidak lain dan tidak bukan untuk mengekalkan dominasi politik oleh sekelompok kecil elit Melayu yang rapat dengan pusat kuasa, melalui rasuah, salah guna kuasa dan secara berterusan mengabaikan perlembagaan.

“Malang sekali kerana tindakan mereka ini dibantu oleh MCA, MIC, Gerakan dan parti komponen BN lain yang terus membisu dan membuang tanggungjawab yang sepatutnya digalas.

“Kita perlu melawan usaha-usaha ini dengan menekankan ‘Politik Berlandaskan Harapan dan Kebebasan’ yang akan mengubah Minda Melayu daripada kebimbangan palsu tentang kehilangan identiti dan pembangunan ekonomi kepada daya positif yang akhirnya mencipta masyarakat yang penuh keyakinan dan tidak lagi terkongkong,” kata beliau dalam kenyataannya.

Majlis Sambutan Eidulfitri Parlimen Lembah Pantai

Posted: 23 Sep 2010 11:41 PM PDT

Dato’ Seri Anwar Ibrahim akan menghadiri majlis hariraya terbuka Parlimen Lembah Pantai pada Jumaat 24 September 2010, 8-11 malam, bertempat di blok D, PPR Kerinchi , berdekatan stesen petronas baru, Lembah Pantai.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

A Celebration of Democracy

Posted: 23 Sep 2010 09:36 PM PDT

By Anwar Ibrahim

When I was sacked from the government and the ruling party in September 1998, a tremendous ground swell of support swept the nation and unleashed forces that could not be contained by the powers that be. Neither could the walls of incarceration in Sungai Buloh prevent the birth of a new party that was destined, together with its allies, PAS and DAP, to take the nation's politics to a new dimension. Thus was born Parti Keadilan Nasional, a party founded on a truly multiracial platform fighting for justice and freedom, democracy and good governance. As it grew from strength to strength emboldened by a fervent belief in the process of reform and renewal, the party became Parti Keadilan Rakyat after its merger with Parti Rakyat Malaysia.

It is this spirit of change that was the driver for the adoption of a new system of voting for this year's party elections under which the party's 500,000-odd members will be able to vote for their leaders directly across the board. While such a practice is hardly new for most political parties in mature democracies across the world, it is indeed a first in Malaysia. This is empowerment of the members and with power comes responsibility. We believe the members will use this power wisely and judiciously.

It is true that the last few months have not been easy for KEADILAN. We still have a long way to go but at least we are moving forward and not backwards. The run up to the party elections has seen some very harsh words coming from certain leaders in a fashion not befitting the position that they aspire to be in. In this regard, the criticism that there is an emergence of "UMNO Culture" in the campaign for party positions is unfounded. At the same time, we cannot rule out entirely the possibility of Trojan horses having found their way in. But we remain steadfast in the belief that our members are mature and wise enough to decide what is best for the party. The truth shall prevail.

Differences of opinion and dissent over policies are not only normal but should be encouraged in a political party to ensure vibrancy and participatory democracy. The empowerment process confers not just the right to vote but also to express support or opposition. The candidates too have their right to present their agendas and to campaign. But it should not be open season. All this should be conducted within the bounds of decency, decorum and civility. There are house rules to be observed. This is why we have an independent elections committee.

We are committed to serving the people. Since its inception, the party has continually pushed for reforms for the country so that we may see change for the better. We reject the excuses given by the powers that be that the people are still not ready for full democracy and hence should continue to rely on political crutches. We don't need them.

It is because of this confidence that we have decided to hold direct elections. We believe that the best leaders will be produced through this process, and that at the same time they will be more accountable to the members.

This will help us emerge even stronger.

anjung setiawangsa

0 ulasan
sumber :-

anjung setiawangsa


Syabas Tuntut RM308 Juta Kerana Dihalang Naikkan Tarif Air

Posted: 24 Sep 2010 04:01 AM PDT

Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS) telah menuntut bayaran sebanyak RM308 juta dari Kerajaan Selangor didakwa sebagai "pampasan" kerana terhalang dari menaikkan tarif air di Selangor.
Menurut Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor, Faekah Husin, Syabas membuat tuntutan itu menerusi dua surat tuntutan bertarikh 15 Septermber lalu dengan memberi alasan kononnya syarikat itu mengalami kerugian disebabkan keengganan Kerajaan Selangor membenarkan tarif air dinaikkan yang dikatakan terkandung di dalam perjanjian konsesi.
"SYABAS pada masa yang sama mengugut untuk mengheret Kerajaan Selangor ke mahkamah jika gagal menunaikan tuntutan mereka dan enggan mematuhi syarat perjanjian," katanya dalam satu kenyataan akhbar hari ini.
Faekah bagaimanapun menegaskan Kerajaan Negeri tidak gentar dengan tuntutan Syabas, kerana tidak mahu rakyat Selangor menanggung harga air yang lebih tinggi dari kadar sepatutnya.
"Syarikat itu tidak layak sama sekali untuk menaikkan tarif air sedangkan rakyat Selangor masih berdepan dengan pelbagai masalah air antaranya; bekalan air yang teruk, bekalan air yang tidak berkualiti dan peratusan air tidak berhasil (NRW) yang tinggi disebabkan penyelenggaraan paip yang buruk yang telah mengakibatkan Kerajaan Negeri kerugian berjuta ringgit," tegas Faekah.
"Jika SYABAS dibenarkan menaikkan tarif air sehingga 37% seperti yang disebut dalam perjanjian konsesi, harga air akan menjadi lebih mahal dari harga petrol hari ini. Kerajaan Negeri tidak akan membenarkan perkara ini berlaku," tambahnya lagi.
Dalam reaksi yang sama, Faekah berkata Kerajaan Selangor berhak untuk mengheret Syabas ke mahkamah kerana kegagalan syarikat swasta itu mematuhi beberapa asas penting yang terkandung dalam perjanjian konsesi air yang ditandatangani.
"Bagaimanapun, Kerajaan Negeri menangguhkan sebarang niat untuk menggunakan hak sedia ada (undang-undang) bagi menghormati perbincangan pihak-pihak yang terlibat dalam menyelesaikan penstrukturan semula hak konsesi air dan model perancangan yang boleh digunapakai," jelas Faekah.

MAHATHIR PERKAUMAN - DS NIZAR

Posted: 24 Sep 2010 12:53 AM PDT

Dari Harakah

Bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Muihamad Nizar Jamaludin mendakwa Tun Dr Mahathir dikuasai otak perkaumannya manakala Nuzul Izzah Anwar pula mencabar Tun Dr Mahathir berdebat ekoran dakwaannya Melayu akan hilang kuasa jika Pakatan Rakyat memerintah negara.

"Oleh itu, dengan matlamat untuk bertukar pendapat, demi mewujudkan 'Malaysia Yang Lebih Baik Untuk Semua Rakyat', saya dengan rendah hati membuat tawaran untuk berdebat dengan Tun Dr Mahathir supaya 'kebimbangan' Melayu – yang pastinya tidak melibatkan keseluruhan masyarakat – yang disebut itu dapat dijelaskan, sama ada kerana Takut

Melayu Hilang Kuasa atau Hilang Harta?" kata Nurul Izzah dalam satu kenyataannya.

Bagi bekas Menteri Besar Perak, Datuk Seri Muhamad Nizar Jamaludin, kenyataan Mahathir itu satu kenyataan bersifat perkauman.

Beliau memberi jaminan, yang akan hilang kuasa jika Pakatan Rakyat menang adalah Umno bukannya Melayu.

"Umno pasti hilang kuasa dan suara jika PR memerintah negeri-negeri dan pusat. Tun Mahathir kata Melayu hilang kuasa dan suara. Ini kenyataan rasis dan hasutan," kata beliau dalam twitternya.

Media hari ini menyiarkan kenyataan Mahathir yang mendakwa kuasa politik Melayu akan hilang sekiranya Pakatan Rakyat yang digelarnya parti pembangkang mendapat kuasa sebagai di Perak sebelum dirampas oleh Barisan Nasional.

Beliau mendakwa, walaupun menteri besarnya Melayu dari PAS iaitu Muhamad Nizar tetapi kerajaan itu dikuasai oleh DAP.

Nizar berkata, kenyataan sebegini adalah jelas dari otak perkauman Mahathir.

"PAS bertindak secara Islam untuk mendapatkan dari Umno yang perkauman untuk menyelematkan Malaysia," kata Nizar.

Bagi Nurul Izzah pula, kenyataan Mahathir itu tidak bertanggungjawab dan merupakan sebahagian usaha terdesak untuk menjejaskan kestabilan negara.

Selain penggunaan isu perkauman, Umno juga memakai satu-satunya pendekatan yang mereka mahir, iaitu 'Politik Ketakutan'. 'Politik ketakutan' menggunakan Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan sebagai alat untuk penipuan yang penuh terdesak, katanya.

Menurut Nurul Izzah, masyarakat Melayu diindoktrinasi melalui pelbagai cara termasuk penggunaan NGO untuk berlakon sebagai mangsa dengan tujuan untuk mengeliru dan membantutkan seluruh anggota masyarakat supaya kekal terpasung fikirannya dan emosinya baik oleh kerajaan penjajah dan kini melalui penggantinya, Umno.

Beliau dipercayai merujuk kepada Pergerakan Pribumi Perkasa (Perkasa) yang dipimpin oleh Datuk Ibrahim Ali yang mana Mahathir adalah penasihatnya.

"Matlamat ini tidak lain dan tidak bukan untuk mengekalkan dominasi politik oleh sekelompok kecil elit Melayu yang rapat dengan pusat kuasa, melalui rasuah, salah guna kuasa dan secara berterusan mengabaikan perlembagaan.

"Malang sekali kerana tindakan mereka ini dibantu oleh MCA, MIC, Gerakan dan parti komponen BN lain yang terus membisu dan membuang tanggungjawab yang sepatutnya digalas.

"Kita perlu melawan usaha-usaha ini dengan menekankan 'Politik Berlandaskan Harapan dan Kebebasan' yang akan mengubah Minda Melayu daripada kebimbangan palsu tentang kehilangan identiti dan pembangunan ekonomi kepada daya positif yang akhirnya mencipta masyarakat yang penuh keyakinan dan tidak lagi terkongkong," kata beliau dalam kenyataannya.

ROSMAH WANITA PERTAMA MALAYSIA?

Posted: 23 Sep 2010 06:47 PM PDT

Dari Harakah

Tindakan isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor menganjurkan sidang kemuncak First Ladies pada 11 hingga 13 Oktober ini disifatkan sebagai 'tidak sopan' dan membelakangkan kedudukan Seri Paduka Baginda Raja

Permaisuri Agong.

Ahli Jawatankuasa Dewan Muslimat PAS Pusat, Aiman Athirah Al-Jundi berkata, Rosmah masih tidak mahu mengambil iktibar daripada teguran yang diterima selepas iklan berwarna dua halaman penuh memaparkan Rosmah

disiarkan di New York Times pada April lalu.

Ia adalah iklan ucapan tahniah kepada 'Rosmah Mansor, Wanita Pertama Malaysia' kerana menerima anugerah Keamanan dan Harmoni Antarabangsa 2010.

"Tindakan Rosmah ini satu tindakan yang sangat tidak bersopan. Setelah mendapat kritikan daripada banyak pihak selepas iklan itu, kita ingatkan dia belajar daripada kesilapan dan tahu meletakkan diri dia di mana," kata Athirah ketika dihubungi Harakahdaily, hari ini.

Athirah yang merupakan Pengerusi Lajnah Penerangan dan Dakwah Dewan Muslimat PAS Pusat berkata, penggunaan istilah 'wanita pertama' itu juga ternyata bertentangan dengan Artikel 32, Perlembagaan Malaysia.

"Dalam artikel itu jelas menyebut bahawa ketua pertama negara ialah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong jadi secara automatik, wanita pertama mestilah Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong," katanya lagi.

Tambahnya, penggunaan 'wanita pertama' setelah Najib memerintah negara menunjukkan ceteknya kesedaran beliau mengenai kepentingan menghormati Perlembagaan Negara.

"Negara kita mengamalkan konsep Raja Berpelembagaan, bukan negara republik yang mempunyai presiden. Memang tidak pernah wujud istilah wanita pertama di negara kita.

"Apabila Najib dan Rosmah muncul, mereka guna istilah ini dalam negara yang berkonsepkan Raja Berpelembagaan, ini menunjukkan kesedaran mereka yang sangat cetek dari sudut sejarah dan berpelembagaan," katanya.

Sehubungan itu, beliau berkata, satu gerakan perlu diwujudkan bagi memberikan kesedaran kepada rakyat dan juga para pemimpin agar menghormati Perlembagaan Negara.

"Saya sebagai wanita muda Malaysia sangat terpanggil untuk menggerakkan kesedaran massa untuk menolak kebiadapan dan ketidaksopanan Rosmah yang membelakangi Raja Permaisuri Agong.

"Ini satu tindakan yang sangat derhaka dan rakyat mesti sedar dan menolak kepimpinan yang tidak menghormati keluhuran perlembagaan," tegasnya.

Beliau turut mempersoal tindakan Rosmah yang seolah-olah cuba mencampuri peranan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

"Dari satu sudut dia mempergunakan Sharizat. Isteri perdana menteri telah mempergunakan Menteri Pembangunan Wanita (Keluarga dan Masyarakat) untuk mengadakan satu program besar di negara kita dan akan menggunakan segala duit daripada hasil negara dan cukai yang dibayar oleh rakyat," katanya.

Rosmah seperti yang dilaporkan berkata, sidang kemuncak itu akan membincangkan perancangan secara bersama dengan wanita-wanita pertama dunia mengenai agenda penting dalam memperkasakan kanak-kanak yang akan menjadi pemimpin masa hadapan.

Ianya Sidang Kemuncak ini akan diadakan selama tiga hari di Hotel Palace Of Golden Horses, di sini, dan bakal dihadiri lebih 20 Wanita Pertama dari seluruh dunia.

RAYUAN KES ADUN KOTA SIPUTEH DITANGGUH LAGI ... ALAHAI!

Posted: 23 Sep 2010 05:52 PM PDT

Tarikh pendengaran rayuan kes Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Siputeh yang telah ditetapkan pada 20 dan 22 September lalu, sekali lagi ditangguhkan oleh Mahkamah Rayuan Putrajaya pada satu tarikh yang ditetapkan kemudian. 

Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah, Datuk Dr Abd Isa Ismail berkata, keputusan penangguhan dimaklumkan kepada pihaknya dan Penasihat Undang-Undang Negeri, Anaz Ahmad Zakie setelah menerima satu surat daripada Pendaftar Mahkamah Rayuan di Putrajaya pada dua minggu lalu. 

Menurutnya, dalam surat itu ada menyatakan keputusan penangguhan tarikh pendengaran rayuan kes Kota Siputeh dibuat setelah pihak mahkamah membenarkan permohonan peguam bela bekas ADUN kawasan itu, Datuk Abu Hassan Sarif untuk menunda ke satu tarikh lain. 

"Peguam Abu Hassan memberi alasan anak guamnya tidak dapat menghadiri perbicaraan pada kedua-dua tarikh yang ditetapkan atas alasan yang tidak dinyatakan. 

"Bagaimanapun, kami akan cuba meminta penjelasan secara bertulis daripada pihak mahkamah untuk mengetahui alasan sebenar yang dikemukakan peguam Abu Hassan," katanya sewaktu dihubungi Sinar Harian, semalam. 

Dr Abd Isa berkata, keputusan mahkamah rayuan itu sememangnya tidak memberikan sebarang impak kepada Kerajaan Negeri sedia ada dan perjalanan sidang DUN pada November nanti. 

"Bagaimanapun, ia adalah satu kerugian kepada pengundi DUN Kota Seputeh kerana ketiadaan ADUN untuk mereka meluahkan permasalahan di kawasan Kota Siputeh," katanya. 

Sebelum ini, Mahkamah Rayuan Putrajaya memutuskan tarikh pendengaran rayuan kes Kota Siputeh ditetapkan pada 20 hingga 22 September lalu. 

Dr Abd Isa berkata, tarikh itu diputuskan oleh Pendaftar Mahkamah Rayuan di Putrajaya selepas pengurusan kes terbabit yang diadakan pada 29 Julai lalu. 

"Kerajaan Negeri telah bersedia untuk mengikuti kes itu tidak lama lagi. Kita harap kes ini dapat segera diselesaikan," katanya, ketika dihubungi, semalam. 

Menurutnya, pihaknya diberitahu mengenai penetapan tarikh itu menerusi peguam Kerajaan Negeri secara bertulis. 

Pada 24 November 2009, Mahkamah Rayuan memutuskan untuk membenarkan penangguhan interim (sementara) yang dipohon oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) terhadap keputusan untuk mengosongkan kerusi DUN Kota Siputeh sementara menunggu rayuan. 

Hakim Mahkamah Tinggi (Rayuan Kuasa-Kuasa Khas), Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin, menolak permohonan SPR untuk menangguhkan perintah terdahulu yang dibuat beliau di Mahkamah Tinggi pada 16 November apabila mengisytiharkan kerusi DUN Kota Siputeh kosong dan Abu Hassan bukan lagi ADUN. 

Beliau turut mengarahkan SPR mengeluarkan writ bagi mengadakan pilihan raya kecil. 

Bagaimanapun SPR kemudiannya membuat rayuan di Mahkamah Rayuan Putrajaya. 

SPR mengemukakan rayuan itu selepas Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan berlaku 

kekosongan kerusi DUN Kota Siputeh, seterusnya mengundang satu lagi pilihan raya kecil berikutan kegagalan Ahli Dewan Undangan Negeri kawasan tersebut menghadiri sidang Dewan berturut-turut pada 19 April dan 9 Ogos tahun lalu.

KENYATAAN AKHBAR PRESIDEN MENGENAI PEMILIHAN PKR

Posted: 23 Sep 2010 05:45 PM PDT

KENYATAN AKHBAR

Alhamdulillah, pemilihan KeADILan 2010 ternyata mencatat sejarah politik tanah air apabila KeADILan menjadi pelopor kepada kaedah pemilihan berdasarkan satu ahli satu undi. Dalam erti kata sebenarnya, demokrasi dibudayakan sepenuhnya di dalam KeADILan dan bukan sekadar slogan kosong.

Saya yakin pemilihan ini pastinya menarik perhatian segenap lapisan masyarakat seluruh Malaysia. Maka proses yang dilalui seharusnya tersusun dan tidak menampakkan sebarang cacat cela.

Justeru, saya mengharapkan agar ruang Pemilihan kali ini harus dibudayakan dengan penuh tertib dan etika. Sebarang jamak pandangan yang berlaku harus dirai dengan penuh sopan dalam disiplin parti sebagaimana digariskan dalam Etika Pemilihan parti.

Saya juga menyeru agar Pemilihan ini dijadikan platform untuk ahli menilai barisan kepimpinan yang mantap dan segar idealisme bagi memandu KeADILan untuk merealisasikan harapan rakyat ke arah Malaysia yang demokratik dan madani.

DR. WAN AZIZAH WAN ISMAIL
Presiden
Parti Keadilan Rakyat (KeADILan)

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang