Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 20 Ogos 2010

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Press Statement YB Azmin Ali On Racism

Posted: 20 Aug 2010 05:09 AM PDT

PRESS STATEMENT

20 August 2010

Parti Keadilan Rakyat (Keadilan) views with grave concern the continuing occurrence of incidents where racial hatred is incited, the latest being the statement made by the Johor school headmaster during a school assembly.

It is unacceptable to suggest, as stated by the Department of Education that it considers the matter closed and that the matter has been settled between the said principal and the students and/or their parents.

This incident has been widely publicized and is a matter that affects the whole nation. It is also irresponsible to suggest that it is merely a misunderstanding.

Keadilan demands that the said Principal be suspended pending an investigation and if found true that she did indeed make such remarks, she should be immediately removed.

These recurring incidents of incitement of racial hatred and racial insults are a manifestation of a bigger problem i.e the Barisan Nasional Government's tacit encouragement of incitement of racism and lack of real political will to curtail such behaviour.

As long as draconian laws such as the ISA and Sedition Act exists and used to stifle healthy discussions and openly allowing extremist groups to continue inciting racism with impunity, this problem will fester.

Keadilan’s view is that statements such as that made by the Johor principal are not isolated incidents and must be dealt with a holistic and comprehensive approach.

Our answer is to provide a genuine multiracial political paradigm based on principles of fairness, respecting human rights, democracy and justice to all and to reject race based politics.

Further, we and Pakatan Rakyat are committed to the enactment of a Race Relations Act to deal with such instances of incitement of hatred, to provide mechanisms for resolution of such problems when they occur and to safeguard unity and harmony of the rakyat.

Azmin Ali
Vice President
Parti Keadilan Rakyat

Karpal Fail Aduan Terhadap Ketua Hakim Negara

Posted: 20 Aug 2010 03:24 AM PDT

Dari Malaysiakini

Ahli parlimen Bukit Gelugor Karpal Singh hari ini memfailkan aduan terhadap Ketua Hakim Negara, Tun Zaki Azmi – kes pertama di bawah Akta Kod Etika Hakim 2009 dan Akta Jawatankuasa Etika Hakim 2009 yang mula berkuatkuasa Mac lalu.

Dalam aduan yang dihantar melalui tangan ke pejabat Ketua Hakim Negara di Putrajaya hari ini, Karpal kata kenyataan Zaki berkaitan dengan rasuah pada 11 Jun lalu, menunjukkan “kecacatan watak’ yang mmbolehkan tindakan disiplin diambil mengikut akta berkenaan.

Katanya, di majlis penyampaian anugerah khidmat cemerlang Mahkamah Persekutuan, Zaki telah berkata: “Saya tidak akan bersimpati dengan mereka yang terlibat dalam rasuah, baik dalam bentuk keuntungan kewangan atau telefon bimbit, tiket kapal terbang, baucer hotel atau atau apapun.

“Ada yang mengatakan jika tidak ada pemberi, tidak akan ada rasuah lain tapi saya mengatakan jika tidak ada penerima, tidak akan ada pemberi.”

Aduan tersebut merupakan lanjutan kepada usaha Karpal untuk memecat ketua hakim negara, yang bermula dengan satu laporan polis pada 2008, diikuti dengan pengakuan Zaki yang beliau telah menyuap pegawai mahkamah ketika dia menjadi peguam pada 1987.

Bercakap dalam satu sidang akhbar di Kuala Lumpur hari ini, Karpal menyifatkannya sebagai satu sikap hipokrit dan kecacatan watak.

Katanya, Zaki sepatutnya menjadi orang terakhir memberi amaran mengenai rasuah kerana Karpal mendakwa Zaki sendiri korup.

Umno Terus Menabur Fitnah dan Menyemarakkan Kebencian Kerana Terdesak

Posted: 20 Aug 2010 02:06 AM PDT

Kenyataan Media:

Kami memandang serius fitnah terbaru yang dimainkan pimpinan Umno untuk menyemarakkan api kebencian di negara ini. Tuduhan yang dilemparkan kepada Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang bahawa nama Yang Di Pertuan Agong telah digantikan dengan Ketua Menteri Pulau Pinang Saudara Lim Guan Eng telah terbukti merupakan satu pembohongan semata. Saya sendiri memantau perkembangan tersebut, membaca teks khutbah yang diedarkan dan menerusi rakan-rakan di Pulau Pinang mendapati tuduhan tersebut tidak berasas bahkan ianya merupakan satu fitnah demi laba politik pemerintah yang kian hari kian terdesak.

Pimpinan Umno menerusi akhbar Utusan Malaysia berterusan menggunakan aksi politik perkauman sempit yang usang. Kegagalan pentadbiran Dato Sri Najib memahami nurani rakyat Malaysia keseluruhannya yang mahukan sebuah negara yang kekal aman dan sejahtera dizahirkan oleh kenyataan berunsur fitnah Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi tersebut.

Kita yakin usaha pimpinan Umno ini tidak akan berhenti di situ sahaja. Mereka pasti menganyam fitnah yang lain pula demi memecah belahkan muafakat masyarakat di negara ini yang mahu hidup dalam kerukunan dan sejahtera. Mereka menyedari rakyat Malaysia mempunyai keyakinan yang teguh untuk terus beriltizam dengan Perubahan dan demi Malaysia yang Adil. Oleh demikian saya menyeru rakyat Malaysia untuk perteguh keazaman bersama Pakatan Rakyat dan mara mengharungi serangan yang tidak akan kunjung diam dari pimpinan Umno itu. Hanya dengan melakukan Perubahan, politik perkauman sempit akan berjaya dihalang.

ANWAR IBRAHIM
AHLI PARLIMEN PERMATANG PAUH
KETUA PEMBANGKANG MALAYSIA

Guan Eng Tak Tahu Nama Disebut Dalam Doa Khutbah

Posted: 19 Aug 2010 09:18 PM PDT

Dari Harakah Daily
Oleh Dzulfikar Mashoor

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng mengaku bahawa beliau sendiri tidak mengetahui yang namanya disebut dalam doa dan khutbah Jumaat menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin.

“Saya tidak sedar dan tidak mengetahui wujudnya penggunaan nama saya dalam khutbah kedua (sebelum) solat Jumaat sebagaimana didakwa, maka sudah tentu nama saya tidak harus (atau) tidak boleh digunakan,” ujarnya petang tadi pada majlis berbuka puasa bersama wartawan media-media alternatif di sebuah restoran di sini, malam ini.

Baginya, dakwaan Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi, Pengerusi Badan Perhubungan Umno Pulau Pinang bermotif politik provokasi.

“Saya pun hairan bagaimana hanya masjid tertentu di Kepala Batas dan Tasek Gelugur saja yang berlaku demikian,” soalnya sambil tidak menolak kemungkinan isu tersebut sebagai provokasi pihak tertentu.

Bagaimanapun, beliau mengarahkan Abdul Malik Kassim, Exco kerajaan negeri untuk menyiasat isu yang ditiupkan oleh Ahmad Zahid dan Umno itu.

“Saya pun baru tahu, saya sudah menghubungi YB Abdul Malik dan saya diberitahu bahawa memang tidak tahu perkara seperti yang didakwa Datuk Zahid Hamidi,” ujarnya yang juga Setiausaha Agung DAP.

Sehubungan itu, beliau mencabar Ahmad Zahid mengemukakan bukti ekoran dakwaan berunsur provokasi itu.

Beliau turut menasihatkan Ahmad Zahid kembali bertaubat sempena kemuliaan bulan Ramadhan ini sekiranya dakwaannya itu adalah tidak benar.

Terdahulu, Bernama melaporkan Umno negeri memprotes penggunaan nama Ketua Menteri Pulau Pinang pada bacaan doa dan khutbah Jumaat bagi menggantikan penggunaan nama Tuanku Mizan.

Ahmad Zahid sendiri menuduh, penggunaan nama Guan Eng itu dikesan di beberapa masjid tertentu sejak beberapa minggu lepas.

Dijangkakan Guan Eng bakal menghadapi pelbagai cabaran lagi ekoran komitmennya mahu melihat rakyat tanpa berbilang kaum menikmati hidup yang lebih baik berbanding era Umno BN memerintah Pulau Pinang.

Jadual Ramadhan DSAI,21 Ogos 2010,Sabtu

Posted: 19 Aug 2010 08:25 PM PDT

Dato Seri Anwar Ibrahim akan menunaikan solat Isya dan bertarawikh serta Tazkirah bertempat di:

Tempat:Surau Insaniah(Surau Papan)
Berdekatan Blok 7, Taman Bukit Angkasa,
Pantai Dalam, Kuala Lumpur

Tarikh:21 Ogos 2010 (Sabtu)

Kenyataan Balas Nurul Izzah Anwar

Posted: 19 Aug 2010 07:10 PM PDT

KENYATAAN BALAS NURUL IZZAH ANWAR TERHADAP MENTERI PERTAHANAN MALAYSIA

19 Ogos 2010

Kenyataan saya dalam temubual bersama KOMPAS adalah berdasarkan jawapan rasmi Menteri Pertahanan pada 17 Mac 2010 bahawa kapal KD Tunku Abdul Rahman tidak dibenarkan menyelam kerana mengalami masalah teknikal.

Justeru, saya sedia disiasat oleh pihak polis dan saya berharap permulaan siasatan ini akan membawa kepada isu-isu berkait lain terutamanya dalam soal pembelian yang diberi kepada syarikat pilihan serta penyelenggaraan kapal selam tersebut dan siasatan yang sedang dilangsungkan oleh pihak perundangan Perancis terhadap kapal selam yang sama.

Menyebut tentang imej dan keselamatan Negara, yang kononnya terjejas daripada kenyataan saya, ingin saya bangkitkan kenyataan Menteri di parlimen pada hari yang sama yang menyatakan bahawa masalah teknikal sebegini juga dihadapi oleh banyak negara lain di seluruh dunia. Kalau maklumat tentang status selaman mana-mana kapal selam di seluruh dunia dapat diperolehi secara terbuka, di manakah rasionalnya bahawa kenyataan saya menggugat keselamatan Negara?

Pada hemat saya, kenyataan yang menggugat keselamatan Negara adalah kenyataan seperti dibuat pada 6 Ogos 2010 bertajuk Kapal selam sertai latihan terbitan Bernama, di mana diakui bahawa Latihan Kemahiran Laut yang lazimnya dilakukan tiga kali dalam setahun telah dikurangkan kepada hanya sekali setahun bagi menjimatkan perbelanjaan.

Bercakap tentang imej dan keselamatan yang menjadi asas Laporan Polis Tentera Laut Diraja Malaysia, apakah mungkin reaksi musuh-musuh Negara apabila diketahui umum bahawa TLDM hanya melakukan latihan sekali setahun atas alasan berjimat cermat? Sedangkan prinsip dasar pertahanan adalah persediaan, dan persediaan ini merangkumi latihan yang mencukupi.

Saya bimbang, sebagai negara yang mempunyai sempadan laut yang luas, Malaysia hanya menjalankan Latihan Kemahiran Laut setahun sekali. Saya percaya kebimbangan saya ini turut dikongsi pegawai-pegawai TLDM khususnya dan juga seluruh pasukan keselamatan.

Di dalam hasrat untuk berjimat cermat, saya desak Kementerian Pertahanan untuk melakukan kajian menyeluruh kepada skop perbelanjaan dan pembelian yang dilakukan oleh Kementerian, seperti lawatan-lawatan ke luar Negara, dan acara-acara dan pembelian-pembelian yang tidak berkaitan dengan latihan diteliti supaya penjimatan sebenar dapat dibuat demi memastikan latihan TLDM, khusunya Latihan Kemahiran Laut tidak dikorbankan.

Bukankah penderhaka sebenar adalah mereka yang menggunakan dana negara untuk membayar kos penyelenggaraan tinggi untuk syarikat anak emas pilihan dan pembelian alatan ataupun kos projek yang berganda demi memenuhi poket-poket mereka yang terpilih? Kalau benar Menteri Pertahanan seorang patriot, kenapa beliau tidak menyokong siasatan SPRM terhadap bayaran komisyen lebih RM500 juta kepada Perimekar Sdn Bhd untuk pembelian kapal selam Scorpene seperti yang dinyatakan oleh Speaker Dewan Rakyat pada 2 Julai lalu?

anjung setiawangsa

0 ulasan
sumber :-

anjung setiawangsa


Zahid Hamidi dicabar dedah nama khatib, masjid

Posted: 19 Aug 2010 11:42 PM PDT

Mohd Sabri Said 
PULAU PINANG, 20 Ogos:
 Dewan Pemuda PAS Negeri Pulau Pinang mencabar Pengerusi Perhubungan Umno negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi supaya mengemukakan nama khatib dan masjid yang menyebut nama Ketua Menteri, Lim Guan Eng untuk digantikan dengan nama Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin di dalam khutbah.

Ketuanya, Ustaz Yusni Mat Piah dalam kenyataan kepada Harakahdaily pagi ini berkata, sekiranya ada pun bukan menggantikan nama Yang di-Pertuan Agong cuma meminta Guan Eng dilimpahkan hidayah kerana sikapnya yang luhur terhadap masyarakat Islam keseluruhanya.

Baginya, apa yang dituduh itu menggambarkan Umno Pulau Pinang 'gelabah biawak' kerana tidak lagi mampu berhadapan dengan senario politik terkini yang terus menyebelahi Pakatan Rakyat.

"Jika ada khatib yang berbuat demikian, saya harap dedahkan dan buat siasatan serta mahu tahu di masjid mana yang beliau khutbah. Jangan buat serkap jarang dari golongan yang cemburu terhadap perkembangan sokongan rakyat yang masih rendah terhadap Umno dan Barisan Nasonal (BN), " jelasnya.

Tambahan lagi, katanya mereka rasa lebih tertekan apabila Lim mengisytiharkan memberi RM1.5 juta kepada kakitangan awam negeri ini pada 3 September depan.

Pemberian itu semata-mata untuk mengenang jasa dan pengorbanan mereka yang selama ini berjaya meningkatkan prestasi di semua aspek pembangunan.

Bukan itu sahaja, malahan Lim juga berjaya menunjukan kelainan dalam Kerajaan Pakatan Rakyat apabila memberikan peruntukan kepada guru agama, pelajar tahfiz, Sekolah Agama Rakyat (SAR) yang dibekukan semasa pemerintahan BN dan lain-lain lagi demi memartabatkan Islam di Pulau Pinang.

"Umno dah gagal untuk buat sesuatu waktu ini melainkan mencari berbagai isu untuk kepentingan politik sempit mereka serta menimbulkan kemarahan rakyat Islam kononnya tertindas di negeri ini," tegas Yusni.

Bila Nurul Izzah usik Zahid

Posted: 19 Aug 2010 07:13 PM PDT

http://msomelayu.blogspot.com/

MURIH (marah) sungguh Ahmad Zahid Hamidi kepada Nurul Izzah sampai mengatakan Puteri Reformasi itu menderhaka kepada negara. Sebabnya kerana Nurul Izzah kata kapal selam tidak boleh menyelam. Saya rasa sebelum ini sudah banyak orang kata kapal selam kita tidak boleh menyelam, tetapi mereka itu tidak pun dimurihi Zahid sedemikian rupa.

Apakah kerana Nurul Izzah mendedahkan perkara itu kepada 'surat kobar', (Kompas) Indonesia menyebabkan Zahid naik angin? Begitukah? Zahid marah kerana katanya tuduhan Nurul Izzah itu tidak betul dan ianya satu kenyataan yang jijik. Kata Zahid tuduhan Izzah itu bohong. Buktinya kata beliau kalaulah kapal selam itu tidak boleh menyelam macam mana ia boleh sampai ke Teluk Sepagar, Sabah dari Perancis.

Betul juga?

Pun begitu kenyataan Zahid itu boleh dipertikiakan juga. Siapalah tahu kalau sepanjang seperjalanan dari Perancis itu kapal selam itu berjalan sambil tenggelm timbul. Sekejap tenggelam dan sekejap timbul? Tidak pula ada rakaman video perjalanan kapal berkenaan. Zahid perlu menunjukan video perjalanan kapal selama berkenaan bagi menolak tuduhan kapal selam itu dah masuk air.

Zahid boleh menafikan dengan apa juga alsan. Itu tugasnya. Beliau diletakkan di kementerian itu pun untuk dijadikan gam ataupun plaster bagi menutup mana-mana lubang yang tembus dan tiris dikementerian itu selama ia dipegang oleh orang lain sebelum ini. Mungkin Nazjib Razak sudah mengenal pasti orang yang layak menjadi plaster atau gam hanya Zahid saja.

Jadi menjawab dan membela kementerian itu adalah tugas utama Zahid yang berbayar. Manakala Nurul Izzah boleh mendakwa demikian kerana kapal itu sebelum ini disahkan sebagai rosak - tidak boleh menyelam. Kalau tidak silap, Zahid juga yang membuat kenyataan kapal itu mengalami kerosakan teknikal menyebabkan ia tidak boleh menyelam lama. Kerana kalau menyelam lama kapal itu akan kelemasan.

Keadaan kapal itu diketahui semasa hendak mengada demoktrasi, bagi menunjukkan kehebatan dan kecanggihan kapal yang menelan belanja untuk membayar komisyen saja sebanyak RM400 juta.

Selepas kata Zahid ia akan dibaiki. Kapal itu masa dalam edah jaminan. Syarikat (consultan) yang mengendalikan kapal berkenaan bertanggungjawab tanpa kerajaan mengeluarkan perbelanjaan perbaikiannya.

Itu senarionya. Jadi bila Zahid mengamuk marahkan Izaah nampak sangat tidak berapa dewasa pemikiran Zahid. Lagi pun siapalah Izzah yang belia hendak herdik begitu sekali? Izzah tak ubah macam anak Zahid sendiri. Macam Nurul Hidayah saja yang serupa tetapi tidak sama. Serupa kerana Nurul Hidayah perempuan Izzah juga anak perempuan, nama bermula dengan Nurul, tetapi seorang jadi ahli parlimen seorang tidak.

Masa Zahid baik dengan Anwar dulu dan mengunjungi ke rumah Anwar, Izzah ditegur macam anaknya sendiri. Izzah panggil uncle - bukan ungka kepada Zahid. Bila tiba-tiba Zahid murih begitu sekali yang tidak baiknya Zahid bukan Nurul Izzah. Kalaupun nak murih jangan sampai kata derhaka kepada negara.

Cukup memberi ingatan atau lebih manis dan sopan sebagai seorang bapa, cukup hanya mengatakan dakwaan Nurul Izzah itu tidak betul. Silap tu sayang! Kalau Zahid tegur begitu beliau akan dilihat berwibawa. Seorang menteri pertahanan seperti beliau harus berwibawa, tegas dan dihormati oleh orang. Nak jadi askar bukan sembarangan.

Melihat gelagat Zahid terhadap Nurul Izzah ini apa yang orang nampak yang cerdiknya Izzah. Yang bijaknya Izzah kerana walaupun ahli Parlimen baru tetapi dia sudah dapat mengajak seorang menteri bermain marah-marah dengannya.

Kenyataan balas Zahid itu juga telah memberi kredit besar buat Nurul Izzah. Kalau sebelum ini kenyataan atau pandangan Izzah tidak dipedulikan kini ia sudah mula diperhati. Ini menunjukkan nilai atau wibawa Izzah sebagai MP sudah mulai dipandang.

Bila Zahid bertindak begitu ia menjatuhkan martabatnya sendiri sebaga seorang menteri. Zahid seharusnya mengkaji dulu kenyataan siapa yang lebih dipercayai, apakah kenyataan beliau atau Izzah. Beliau sepatutnya sedar sebagai menteri tentulah kenyataannya lebih diyakini. Jadi tidak sepatutnya kalau dia berbalas tembak dengan Izzah. Apabila beliau menyanggah Izzah ini bermakna Zahid dapat merasakan bahawa orang tidak mempercayai kenyataannya, tetapi lebih percaya kepada Izzah.

Memburukkan lagu keadaan ialah apabila Izzah berjaya menarik perhatian orang dari luar Malaysia dengan pendedahan itu. Apakah Zahid kurang mendapat tempat dalam 'koran-koran' di Indonesia sehingga beliau membidas Izzah berhubung perkara itu? Banyak cerita didengar tentang keakraban Zahid dengan orang Indonesia masakan mereka tidak bisa membantu? Aduhi Zahid, hitungkan berapa banyak kasut Datin Rosmah?

POOODAH UMNO, EJAAN BAHASA MELAYU PUN TAK BETUL!

Posted: 19 Aug 2010 07:03 PM PDT


BANGLA MANA LA YANG BUAT BANNER NI....EJAAN LINTANG PUKANG....PEJUANG MELAYU KONON....POOOOOODAH....MENGEJA DALAM BAHASA MELAYU PUN TAK BETUL!

KAH KAH KAH!

MAJLIS SABUTAN RAMADZAN AL MURABAK

Isu Scorpene: Nurul Izzah Jawab Zahid

Posted: 19 Aug 2010 06:38 PM PDT

Kenyataan saya dalam temubual bersama KOMPAS adalah berdasarkan jawapan rasmi Menteri Pertahanan pada 17 Mac 2010 bahawa kapal KD Tunku Abdul Rahman tidak dibenarkan menyelam kerana mengalami masalah teknikal.

Justeru, saya sedia disiasat oleh pihak polis dan saya berharap permulaan siasatan ini akan membawa kepada isu-isu berkait lain terutamanya dalam 
soal pembelian yang diberi kepada syarikat pilihan serta penyelenggaraan kapal selam tersebut dan siasatan yang sedang dilangsungkan oleh pihak perundangan Perancis terhadap kapal selam yang sama.

Menyebut tentang imej dan keselamatan negara, yang kononnya terjejas daripada kenyataan saya, ingin saya bangkitkan 
kenyataan Menteri di parlimen pada hari yang sama yang menyatakan bahawa masalah teknikal sebegini juga dihadapi oleh banyak negara lain di seluruh dunia. Kalau maklumat tentang status selaman mana-mana kapal selam di seluruh dunia dapat diperolehi secara terbuka, di manakah rasionalnya bahawa kenyataan saya menggugat keselamatan negara?

Pada hemat saya, kenyataan yang menggugat keselamatan negara adalah kenyataan seperti dibuat pada 6 Ogos 2010 bertajuk Kapal selam sertai latihan terbitan Bernama, di mana diakui bahawa Latihan Kemahiran Laut yang lazimnya dilakukan tiga kali dalam setahun telah dikurangkan kepada hanya sekali setahun bagi menjimatkan perbelanjaan.

Bercakap tentang imej dan keselamatan yang menjadi asas Laporan Polis Tentera Laut Diraja Malaysia, 
apakah mungkin reaksi musuh-musuh negara apabila diketahui umum bahawa TLDM hanya melakukan latihan sekali setahun atas alasan berjimat cermat? Sedangkan prinsip dasar pertahanan adalah persediaan, dan persediaan ini merangkumi latihan yang mencukupi.

Saya bimbang, sebagai negara yang mempunyai sempadan laut yang luas, Malaysia hanya menjalankan Latihan Kemahiran Laut setahun sekali. Saya percaya kebimbangan saya ini turut dikongsi pegawai-pegawai TLDM khususnya dan juga seluruh pasukan keselamatan.

Di dalam hasrat untuk berjimat cermat, saya desak Kementerian Pertahanan untuk melakukan 
kajian menyeluruh kepada skop perbelanjaan dan pembelian yang dilakukan oleh Kementerian, seperti lawatan-lawatan ke luar negara, dan acara-acara dan pembelian-pembelian yang tidak berkaitan dengan latihan diteliti supaya penjimatan sebenar dapat dibuat demi memastikan latihan TLDM, khusunya Latihan Kemahiran Laut tidak dikorbankan.

Bukankah penderhaka sebenar adalah mereka yang menggunakan dana negara untuk membayar kos penyelenggaraan tinggi untuk syarikat anak emas pilihan dan pembelian alatan ataupun kos projek yang berganda demi memenuhi poket-poket mereka yang terpilih? Kalau benar Menteri Pertahanan seorang patriot, kenapa beliau tidak menyokong siasatan SPRM terhadap bayaran komisyen lebih RM500 juta kepada Perimekar Sdn Bhd untuk pembelian kapal selam Scorpene seperti yang dinyatakan oleh Speaker Dewan Rakyat pada 2 Julai lalu?

OIIIIT SENDIRI BIKIN LA.....!

Posted: 19 Aug 2010 06:03 PM PDT

kah kah kah…. ANWAR IBRAHIM…. TUMBUK MATA SENDIRI….. kah kah kah..

kah kah kah… 
BENG HOCK CEKIK LEHER SENDIRI….. kah kah kah..

kah kah kah… 
TONY PUA HANTAR PELURU SENDIRI…. kah kah kah..

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


MAJLIS PENYAMPAIAN FAEDAH FASA 2 SMUE SABTU 21 OGOS 2010 (5 PTG) MESJID NURUL IMAN SERENDAH

Posted: 19 Aug 2010 06:31 PM PDT

SEMUA DIJEMPUT HADIR BERBUKA BERSAMA-SAMA!

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Rakyat N.Sembilan Bakal Berdepan Bom Jangka ?

Posted: 20 Aug 2010 01:20 AM PDT


Ahli Parlimen Desak JPS Beri Jawapan

Dari Blog YB Dato' Kamarul Bahrin Bin Abbas Ahli Parlimen P132 Telok Kemang dari Pakatan Rakyat (PKR). Beliau merupakan Pengerusi Perhubungan keADILan Negeri Sembilan.

Pengumuman yang dilakukan oleh Kerajaan Pusat bahawa ingin membina sebuah loji nuklear di negara ini pada masa akan datang bagi menampung sumber tenaga yang ada sekarang mendapat reaksi positif walaupun mendapat tentangan dari pemimpin Pakatan di setiap negeri yang serta bantahan daripada rakyat apabila seorang Menteri Besar dari Barisan Nasional (BN) mula melakukan kerja-kerja melobi yang menyatakan kesudian membina loji tersebut di negeri bawah pemerintahannya.

Pendedahan ini mula terbongkar apabila sebuah blog 'Singalautmetro' menjelaskan mengapa Tasik Bukit Kepong yang berdekatan dengan Kampung Bukit Tembok di Port Dickson Negeri Sembilan sengaja dirosakkan oleh Kerajaan Negeri, selain itu juga terdapat beberapa maklumat yang menguatkan lagi kenyataan tersebut bahawa Negeri Sembilan akan menjadi tempat pembinaan loji nuklear pertama dinegara ini.

Laporan blog itu juga memberitahu semakan dan siasatan yang dilakukan berdasarkan maklumat diperolehi adalah amat mengejutkan kerana tasik berkenaan rupanya telah dilobi oleh Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Utama Mohamad Hasan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk dijadikan tapak loji nuklear pertama negara.

Malah, kenyataan yang dipetik daripada Ketua Pengarah Agensi Nuklear, Datuk Dr Daud Mohamad, sebelum ini menguatkan lagi dakwaan bahawa Mohamad Hassan dalam diam membelakangkan kepentingan penduduk dengan melobi tasik itu sebagai tapak 'bom jangka'. Dalam pada itu beliau Daud juga memberitahu Negeri Sembilan adalah antara negeri yang melobi kepada kerajaan pusat untuk menawarkan tapak bagi pembinaan loji nulear berkenaan.

Blog itu juga mengesahkan Tenaga Nasional Berhad akan dilantik sebagai pihak yang bertanggungjawab melaksanakan projek berkenaan.

Berikutan dari laporan blog tersebut, Ahli Parlimen Telok Kemang, Dato' Kamarul Baharin Abbas yang ditemui ketika meninjau kawasan tersebut memberitahu pihaknya tidak dapat memberi pengesahan terhadap dakwaan blog dan pada masa sekarang beliau tidak mahu membuat sebarang spekulasi berhubung laporan itu.

Buat masa ini beliau tidak akan membuat apa-apa andaian terhadap dakwaan yang telah dikeluarkan oleh blog terbabit, selain itu juga kita tidak mahu melakukan apa-apa spekulasi yang boleh mendatangkan kemarahan pihak-pihak tertentu.

Apa yang pasti sekarang beliau mahukan jawapan daripada Jabatan Parit dan Saliran (JPS) berhubung dengan tindakan mereka merobohkan pintu air di kawasan berkenaan. Bagi saya pintu air ini digunakan untuk mengawal kawasan yang berada di sebelah bawah dari dilanda banjir apabila tibanya musim hujan ataupun ketika hujan lebat.

Kita mahukan jawapan yang jelas dari JPS kenapa mereka mengambil tindakan sedemikian iaitu meroboh pintu air yang mengawal air dari melanda kawasan-kawasan yang rendah. Dalam keadaan hujan sekarang ini pun beberapa kawasan di sebelah bawah seperti ladang sawit sudah mula dibanjiri oleh air apatah lagi bila tibanya musim hujan nanti pada bulan Disember yang jelas kita tahu musim tengkujuh di negara ini.

Tambahnya lagi segala persoalan mahupun dakwaan seperti di dalam blog itu akan terjawab apabila kita mendapat jawapan dari JPS tujuan sebenar tindakan yang diambil oleh mereka, selain itu tindakan susulan bakal diambil oleh pihaknya bagi memastikan adakah betul atau hanya spekulasi seperti apa yang dikata oleh penulis blog terbabit.

Dato' Kamarul mengambil tindakan melawat kawasan tersebut apabila timbul dakwaan yang mengatakan kawasan itu bakal menjadi tapak kepada loji nuklear pertama di negara ini.

Sementara itu menurut blog itu lagi keistimewaan Tasik Bukit Kepong yang berbentuk kawah kira-kira 15 meter di bawah paras tebing, turut mempunyai ciri kawasan pemampan lebih 10 kilometer serta mampu menyediakan tapak sekurang-kurangnya 80 hektar seperti disyaratkan.

Malah keseluruhan tasik itu sahaja melebihi 1,000 hektar, menjadi kawasan yang cukup luas bagi tujuan pembinaan loji nuklear. Semua ciri-ciri yang ada inilah yang dikatakan telah menarik minat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak Najib berbanding lokasi lain.

Menerusi semakan dan siasatan juga, memang tidak boleh ditolak bahawa tasik itu sebenarnya adalah antara lima lokasi yang telah dilobi oleh dua kerajaan negeri, iaitu Negeri Sembilan dan Perak kepada kerajaan persekutuan untuk diuruskan oleh TNB.

Namun kewujudan Stesen Janakuasa Elektrik Tuanku Jaafar di Port Dickson menjadikan Tasik Bukit Kepong sebagai pilihan. Kehadiran stesen janakuasa itu menepati jarak dan keperluan teknikal untuk dijadikan kembar kepada loji yang bakal dibina.

Walaupun kerajaan negeri masih berahsia, namun bau 'nuklear' itu seolah-olah semakin terhidu. Ia hampir pasti menjadi kenyataan dengan keadaan tasik yang semakin kering airnya. Sudah tentulah kerajaan negeri mahupun JPS tidak akan meruntuh dan merobohkan sebuah empangan yang sebegitu besar yang dibina sejak merdeka, kalau tiada tujuan besar di sebaliknya.

Bagaimanapun, tindakan Mohamad Hassan yang terlalu berahsia dijangka akan dibalas dengan tindakan luar duga penduduk yang pasti menentang pembinaan loji itu.

Walaupun keputusan pemilihan lokasi hanya akan diumumkan oleh Najib pada 2012, pembinaan loji yang dijangka bermula 2015 itu pasti mencetuskan satu isu baru di peringkat nasional. Sikap dan cara kerajaan negeri membuat keputusan membelakangkan penduduk menjadi faktor utama kenapa nanti ia akan mendapat tentangan besar-besaran.

Kawasan tasik itu akan terus menjadi panas sepanas loji berkuasa 1,000 MW yang dikatakan berupaya menghasilkan tenaga di antara 14,000 hingga 18,000 MW.

Oleh : Ahli Parlimen Telok Kemang

http://telokkemang.blogspot.com/2010/08/rakyat-negeri-sembilan-bakal-berdepan.html

Pendidikan Seks untuk Pelatih PLKN

Posted: 19 Aug 2010 09:18 PM PDT

Cadangan telah dihantar ke Majlis Latihan Khidmat Negara untuk memperkenalkan Pendidikan Seks kepada pelatih PLKN. Keputusan belum dibuat samada menerima cadangan tersebut. Jika diterima adakah pelatih PLKN akan diajar cara-cara untuk mengelakkan kehamilan luar nikah ? Adakah cadangan ini dari JAKIM , MUFTI atau persatuan yang memperjuangkan hak kebebasan manusia ?

Adakah kondom akan dijual di kem PLKN ?

**************************
Camps to run course on sex education?
New Straits Times 20 August 2010

KUANTAN: The National Service Training Council has not decided whether to introduce sex education in its programmes. National Service Training director-general Datuk Abdul Hadi Awang Kechil said the council had received a proposal on the matter but no decision had been made.

"This is a policy matter which can be decided only by the council," he said when asked to comment on the rise in the number of baby-dumping cases, especially involving youth.

http://www.nst.com.my/nst/articles/6nstc/Article

Industri Pertahanan Gagal jika Ada Korupsi

Posted: 19 Aug 2010 09:17 PM PDT

JAKARTA - Wakil Presiden Boediono mengingatkan, revitalisasi industri di bidang pertahanan jangan sampai terperangkap dan terjerumus dalam proses serta praktik korupsi, kolusi, dan nepotisme atau KKN.

"Jika ada KKN, apa pun yang dilakukan dalam programnya pasti akan gagal," kata Wapres Boediono saat memberikan pembekalan di hadapan peserta Program Pendidikan Reguler Angkatan (PPRA) XLIV Lembaga Ketahanan Nasional (Lemhannas) di Istana Wapres, Jakarta, Kamis (19/8).

Menurut Wapres, jika hal itu terjadi, program apa pun yang akan dilakukan pasti tidak akan berjalan sehingga yang akan menjadi korban adalah rakyat.

Dalam acara itu hadir Menteri Koordinator Politik Hukum dan Keamanan Djoko Suyanto dan Gubernur Lemhannas Muladi serta 100 peserta PPRA yang berasal dari sejumlah kalangan dan negara.

Di industri pertahanan negara maju, tambah Wapres, saat ini dikenal dengan fenomena atau sindrom military-industrial complex atau semacam persekongkolan kepentingan militer dan industri. "Jadi, apa pun harus bersih dari KKN. Jangan sampai kita masuk dalam situasi dan fenomena persekongkolan kepentingan militer dan industri tersebut," ujarnya.

Boediono menambahkan, dalam industri pertahanan, yang harus disiapkan dan dijalankan adalah memperkuat industri pertahanan, menyeleksi alat pertahanan yang sesuai dengan kebutuhan dan kemampuan, serta harus menyesuaikan diri dengan program soft power atau ideologi dan visi bangsa serta program hard power, seperti teknologi dan industri.

"Catatan saya agar revitalisasi industri pertahanan juga berupaya untuk mewujudkan satu mata rantai dalam mendukung industri pertahanan secara sistematis," kata Wapres.

Korvet Nasional

Dalam pertemuan di Istana Wapres itu juga dilakukan tanya-jawab peserta PPRA dengan Wapres dan Menko Polhukam.

Menjawab pertanyaan peserta PPRA XLIV mengenai nasib program nasional korvet untuk TNI, yaitu pengadaan empat buah korvet—dua akan dibangun di Belanda dan dua lainnya akan dibangun di PT PAL, PT Pindad, dan PT Dirgantara Indonesia—Djoko Suyanto mengaku, program itu berhenti di tengah jalan karena ketidaksiapan BUMN strategis dan bukan dari pihak luar.

"Pada waktu sekitar enam tahun lalu, selain soal dana, manajemennya mungkin kebetulan juga kurang baik di PAL, Pindad, dan Dirgantara Indonesia karena situasi saat itu tengah dilanda krisis," katanya.

Namun, lanjut Djoko, dengan kebijakan baru satu atau dua tahun terakhir ini, program nasional korvet diharapkan bisa berlanjut mengingat kebijakan pendanaan ditetapkan dalam jangka panjang dengan dukungan perbankan nasional. "Saya kira prosesnya akan terus dilanjutkan. Tidak hanya di PAL, Pindad, tetapi juga di Dirgantara Indonesia. Bahkan, bukan cuma korvet, melainkan juga pesawat dan senjata lainnya," kata Djoko.

Sumber : KOMPAS

http://alutsista.blogspot.com/2010/08/industri-pertahanan-gagal-jika-ada.html

Antara Ali Rustam dan Mohamad Hasan UMNO

Posted: 19 Aug 2010 08:33 PM PDT

Ali Rustam ialah Ketua Menteri Melaka, Mohamad Hasan ialah Menteri Besar Negeri Sembilan. Dua-dua dari UMNO. Tapi Ali Rustam dikatakan lebih berfikiran terbuka. Bandingkan sektor pelancongan antara Melaka dan Negeri Sembilan. Dalam isu buang bayi Ali Rustam telah meluluskan cadangan remaja kahwin awal, sumbangan kewangan perkahwinan dan asingkan pelajar yang terhamil.

Melaka juga akan mengadakan solat hajat mohon petunjuk pada Allah macamana nak atasi gejala buang bayi. Semoga Melaka akan kembali kepada zaman kesultanan Islam Melaka silam yang melaksanakan undang-undang Islam sepenuhnya.

Dalam isu kebebasan media, Melaka juga seakan tidak menyekat media menyiarkan berita kesusahan rakyat, kemiskinan rakyat dan sebagainya.

Tapi dikhabarkan di Negeri Sembilan, pihak media dan wartawan seakan berhati-hati untuk mengeluarkan berita yang memaparkan kesusahan rakyat.

Kalaulah orang seperti Ali Rustam yang menerajui Negeri Sembilan, kemungkinan besar UMNO akan menang dengan majoriti besar atau landslide victory dalam pilihanraya umum yang akan datang.

Dan kalaulah juga orang seperti Ali Rustam yang menerajui Malaysia, kemungkinan juga UMNO akan menang dengan majoriti besar atau landslide victory dalam pilihanraya umum yang akan datang.

***********************************
Lapan beranak tinggal di stor
Sinar Harian 20 Ogos 2010

MELAKA - Lapan sekeluarga yang dikatakan baru menetap di negeri ini sejak tiga bulan lalu, hanya mampu tinggal di sebuah bilik kecil yang layak dipanggil stor setelah dia gagal mendapatkan sebarang pekerjaan bagi menampung kehidupannya bersama isteri dan enam anak.
http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story8082652.asp

Solat Hajat tangani masalah buang bayi
Sinar Harian 20 Ogos 2010

JASIN – Negeri ini akan mengadakan solat Hajat selepas solat Jumaat hari ini bagi menghindar berlakunya peningkatan gejala sosial dan kes pembuangan bayi daripada terus berleluasa di Melaka.
http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story8082514.asp

Parti Keadilan Rakyat Cabang Batu Gajah

0 ulasan
sumber :-

Parti Keadilan Rakyat Cabang Batu Gajah


TERKINI: KENYATAAN DSAI

Posted: 20 Aug 2010 01:45 AM PDT

Kami memandang serius fitnah terbaru yang dimainkan pimpinan Umno untuk menyemarakkan api kebencian di negara ini. Tuduhan yang dilemparkan kepada Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang bahawa nama Yang Di Pertuan Agong telah digantikan dengan Ketua Menteri Pulau Pinang Saudara Lim Guan Eng telah terbukti merupakan satu pembohongan semata. Saya sendiri memantau perkembangan tersebut, membaca teks khutbah yang diedarkan dan menerusi rakan-rakan di Pulau Pinang mendapati tuduhan tersebut tidak berasas bahkan ianya merupakan satu fitnah demi laba politik pemerintah yang kian hari kian terdesak.

Pimpinan Umno menerusi akhbar Utusan Malaysia berterusan menggunakan aksi politik perkauman sempit yang usang. Kegagalan pentadbiran Dato Sri Najib memahami nurani rakyat Malaysia keseluruhannya yang mahukan sebuah negara yang kekal aman dan sejahtera dizahirkan oleh kenyataan berunsur fitnah Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi tersebut.

Kita yakin usaha pimpinan Umno ini tidak akan berhenti di situ sahaja. Mereka pasti menganyam fitnah yang lain pula demi memecah belahkan muafakat masyarakat di negara ini yang mahu hidup dalam kerukunan dan sejahtera. Mereka menyedari rakyat Malaysia mempunyai keyakinan yang teguh untuk terus beriltizam dengan Perubahan dan demi Malaysia yang Adil. Oleh demikian saya menyeru rakyat Malaysia untuk perteguh keazaman bersama Pakatan Rakyat dan mara mengharungi serangan yang tidak akan kunjung diam dari pimpinan Umno itu. Hanya dengan melakukan Perubahan, politik perkauman sempit akan berjaya dihalang.

ANWAR IBRAHIM
AHLI PARLIMEN PERMATANG PAUH
KETUA PEMBANGKANG MALAYSIA

PARTI KEADILAN RAKYAT Cabang Bera, Pahang DM

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT Cabang Bera, Pahang DM


KENYATAAN MEDIA: KETUA PEMBANGKANG MALAYSIA

Posted: 20 Aug 2010 08:45 AM PDT

ANWAR IBRAHIM
AHLI PARLIMEN PERMATANG PAUH /
KETUA PEMBANGKANG MALAYSIA20 Ogos 2010


Kami memandang serius fitnah terbaru yang dimainkan pimpinan Umno untuk menyemarakkan api kebencian di negara ini. Tuduhan yang dilemparkan kepada Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang bahawa nama Yang Di Pertuan Agong telah digantikan dengan Ketua Menteri Pulau Pinang Saudara Lim Guan Eng telah terbukti merupakan satu pembohongan semata. Saya sendiri memantau perkembangan tersebut, membaca teks khutbah yang diedarkan dan menerusi rakan-rakan di Pulau Pinang mendapati tuduhan tersebut tidak berasas bahkan ianya merupakan satu fitnah demi laba politik pemerintah yang kian hari kian terdesak.

Pimpinan Umno menerusi akhbar Utusan Malaysia berterusan menggunakan aksi politik perkauman sempit yang usang. Kegagalan pentadbiran Dato Sri Najib memahami nurani rakyat Malaysia keseluruhannya yang mahukan sebuah negara yang kekal aman dan sejahtera dizahirkan oleh kenyataan berunsur fitnah Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi tersebut.

Kita yakin usaha pimpinan Umno ini tidak akan berhenti di situ sahaja. Mereka pasti menganyam fitnah yang lain pula demi memecah belahkan muafakat masyarakat di negara ini yang mahu hidup dalam kerukunan dan sejahtera. Mereka menyedari rakyat Malaysia mempunyai keyakinan yang teguh untuk terus beriltizam dengan Perubahan dan demi Malaysia yang Adil. Oleh demikian saya menyeru rakyat Malaysia untuk perteguh keazaman bersama Pakatan Rakyat dan mara mengharungi serangan yang tidak akan kunjung diam dari pimpinan Umno itu. Hanya dengan melakukan Perubahan, politik perkauman sempit akan berjaya dihalang.


ANWAR IBRAHIM
AHLI PARLIMEN PERMATANG PAUH
KETUA PEMBANGKANG MALAYSIADihantarkan kepada melalui
BIRO KOMUNIKASI
PARTI KEADILAN RAKYAT
A-1-09, Merchant Square
No. 1, Jalan Tropicana Selatan 1
47410 Petaling Jaya

www.telokkemang.blogspot.com/

0 ulasan
sumber :-

www.telokkemang.blogspot.com/


Rakyat Negeri Sembilan Bakal Berdepan Bom Jangka? Ahli Parlimen Desak JPS Beri Jawapan

Posted: 20 Aug 2010 12:43 AM PDT


Pengumuman yang dilakukan oleh Kerajaan Pusat bahawa ingin membina sebuah loji nuklear di negara ini pada masa akan datang bagi manampung sumber tenaga yang ada sekarang mendapat reaksi positif walaupun mendapat tentangan dari pemimpin Pakatan di setiap negeri yang serta bantahan daripada rakyat apabila seorang Menteri Besar dari Barisan Nasional (BN) mula melakukan kerja-kerja melobi yang menyatakan kesudian membina loji tersebut di negeri bawah pemerintahannya.

Pendedahan ini mula terbongkar apabila sebuah blog 'Singalautmetro' menjelaskan mengapa Tasik Bukit Kepong yang berdekatan dengan Kampung Bukit Tembok di Port Dickson Negeri Sembilan sengaja dirosakkan oleh Kerajaan Negeri, selain itu juga terdapat beberapa maklumat yang menguatkan lagi kenyataan tersebut bahawa Negeri Sembilan akan menjadi tempat pembinaan loji nuklear pertama dinegara ini.

Laporan blog itu juga memberitahu semakan dan siasatan yang dilakukan berdasarkan maklumat diperolehi adalah amat mengejutkan kerana tasik berkenaan rupanya telah dilobi oleh Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Utama Mohamad Hasan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk dijadikan tapak loji nuklear pertama negara.

Malah, kenyataan yang dipetik daripada Ketua Pengarah Agensi Nuklear, Datuk Dr Daud Mohamad, sebelum ini menguatkan lagi dakwaan bahawa Mohamad Hassan dalam diam membelakangkan kepentingan penduduk dengan melobi tasik itu sebagai tapak 'bom jangka'. Dalam pada itu beliau Daud juga memberitahu Negeri Sembilan adalah antara negeri yang melobi kepada kerajaan pusat untuk menawarkan tapak bagi pembinaan loji nulear berkenaan.

Blog itu juga mengesahkan Tenaga Nasional Berhad akan dilantik sebagai pihak yang bertanggungjawab melaksanakan projek berkenaan.

Berikutan dari laporan blog tersebut, Ahli Parlimen Telok Kemang, Dato' Kamarul Baharin Abbas yang ditemui ketika meninju kawasan tersebut memberitahu pihaknya tidak dapat memberi pengesahan terhadap dakwaan blog dan pada masa sekarang beliau tidak mahu membuat sebarang spekulasi berhubung laporan itu.

Buat masa ini beliau tidak akan membuat apa-apa andai terhadap dakwaan yang telah dikeluarkan oleh blog terbabit, selain itu juga kita tidak mahu melakukan apa-apa spekulasi yang boleh mendatangkan kemarahan pihak-pihak tertentu.

Apa yang pasti sekarang beliau mahukan jawapan daripada Jabatan Parit dan Saliran (JPS) berhubung dengan tindakan mereka merobohkan pintu air di kawasan berkenaan. Bagi saya pintu air ini digunakan untuk mengawal kawasan yang berada di sebelah bawah dari dilanda banjir apabila tibanya musim hujan ataupun ketika hujan lebat.

Kita mahukan jawapan yang jelas dari JPS kenapa mereka mengambil tindakan sedemikian iaitu meroboh pintu air yang mengawal air dari melanda kawasan-kawasan yang rendah. Dalam keadaan hujan sekarang ini pun beberapa kawasan di sebelah bawah seperti ladang sawit sudah mula dibanjiri oleh air apatah lagi bila tibanya musim hujan nanti pada bulan Disember yang jelas kita tahu musim tengkujuh di negara ini.

Tambahnya lagi segala persoalan mahupun dakwaan seperti di dalam blog itu akan terjawab apabila kita mendapat jawapan dari JPS tujuan sebenar tindakan yang diambil oleh mereka, selain itu tindakan susulan bakal diambil oleh pihaknya bagi memastikan adakah betul atau hanya spekulasi seperti apa yang dikata oleh penulis blog terbabit.

Dato' Kamarul mengambil tindakan melawat kawasan tersebut apabila timbul dakwaan yang mengatakan kawasan itu bakal menjadi tapak kepada loji nuklear pertama di negara ini.

Sementara itu menurut blog itu lagi keistimewaan Tasik Bukit Kepong yang berbentuk kawah kira-kira 15 meter di bawah paras tebing, turut mempunyai ciri kawasan pemampan lebih 10 kilometer serta mampu menyediakan tapak sekurang-kurangnya 80 hektar seperti disyaratkan.

Malah keseluruhan tasik itu sahaja melebihi 1,000 hektar, menjadi kawasan yang cukup luas bagi tujuan pembinaan loji nuklear. Semua ciri-ciri yang ada inilah yang dikatakan telah menarik minat Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak Najib berbanding lokasi lain.

Menerusi semakan dan siasatan juga, memang tidak boleh ditolak bahawa tasik itu sebenarnya adalah antara lima lokasi yang telah dilobi oleh dua kerajaan negeri, iaitu Negeri Sembilan dan Perak kepada kerajaan persekutuan untuk diuruskan oleh TNB. Namun kewujudan Stesen Janakuasa Elektrik Tuanku Jaafar di Port Dickson menjadikan Tasik Bukit Kepong sebagai pilihan. Kehadiran stesen janakuasa itu menepati jarak dan keperluan teknikal untuk dijadikan kembar kepada loji yang bakal dibina.

Walaupun kerajaan negeri masih berahsia, namun bau 'nuklear' itu seolah-olah semakin terhidu. Ia hampir pasti menjadi kenyataan dengan keadaan tasik yang semakin kering airnya. Sudah tentulah kerajaan negeri mahupun JPS tidak akan meruntuh dan merobohkan sebuah empangan yang sebegitu besar yang dibina sejak merdeka, kalau tiada tujuan besar di sebaliknya.

Bagaimanapun, tindakan Mohamad Hassan yang terlalu berahsia dijangka akan dibalas dengan tindakan luar duga penduduk yang pasti menentang pembinaan loji itu.

Walaupun keputusan pemilihan lokasi hanya akan diumumkan oleh Najib pada 2012, pembinaan loji yang dijangka bermula 2015 itu pasti mencetuskan satu isu baru di peringkat nasional. Sikap dan cara kerajaan negeri membuat keputusan membelakangkan penduduk menjadi faktor utama kenapa nanti ia akan mendapat tentangan besar-besaran.

Kawasan tasik itu akan terus menjadi panas sepanas loji berkuasa 1,000 MW yang dikatakan berupaya menghasilkan tenaga di antara 14,000 hingga 18,000 MW.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang