Pengikut

Nuffnang

Selasa, 20 Julai 2010

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Felda - Lihat angka-angka yang menakjubkan

Posted: 20 Jul 2010 11:04 PM PDT

1. Tunai Felda merosot RM2.73 Billion - Jika diberi kepada peneroka, semaji dan bonus peneroka Felda diseluruh Negara boleh mendapat bonus free RM1000.00 setiap bulan selama 24 bulan.

2. Setahun gaji dan bonus CEO FELDA hampir menyamai jumlah pinjaman sara hidup untuk 600 orang peneroka Felda selama 12 bulan.

3. Kos binaan bangunan baru FELDA boleh menampung kos membaiki rumah 22,000 peneroka Felda dengan nilai RM30,000 sebuah rumah.

4. Mari kita buat perbandingan dan andaian:

(a) Seoranng peneroka yang menyertai Felda pada tahun 1980 dikenakan hutang sebanyak RM18,000.00;

(b) Pada tahun 1996, umur peneroka itu meningkat 46 tahun, dan beliau berjaya melangsaikan semua hutang dengan Felda (habis semua hutang);

(c) Pada tahun 2002, peneroka itu sudah brumur 52 tahun, dan beliau dikenakan hutang baru sebanyak RM40,000.00 untuk sara hidup dan tanam semula;

(d) Pada tahun 2005, umur peneroka itu meningkat 55 tahun dan pinjamannya dengan Felda berbaki RM90,000.00; dan

(e) Pada tahun 2020 (Malaysia menjadi Negara maju, jika tidak bankrap pada tahun 2019), umur peneroka itu meningkat 70 tahun dan beliau menanggung hutang dengan Felda sebanyak RM160,000.00. Geran tanahnya dikaveat, dan jika ia tidak mampu membayar hutang dan meninggal dunia, warisnya akan mewarisi hutang itu, dan jika tidak berbayar juga, tanahnya akan dilelong oleh Felda atau diambil alih oleh Felda.

(sumber: Warga Felda Perihatin)

MUKTAMAD : MAHKAMAH PERINTAH FELDA BAYAR RM11 JUTA KEPADA PENEROKA

Posted: 20 Jul 2010 10:42 PM PDT

Pada 19hb Januari 2010, Mahkamah Persekutuan telah menolak rayuan Felda dan memerintahkan agensi itu membayar RM11 juta sebagai ganti rugi kepada 354 peneroka Felda berhubung saman bagi penyelewengan jual beli buah kelapa sawit. Ketua Hakim Negara Tun Zaki Azmi dan Hakim-Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Zulkefli Ahmad Makinudin dan Datuk Gopal Sri Ram sebulat suara menolak permohonan Felda untuk kayar kebenaran mengemukakan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kota Bharu sebelum itu. Mahkamah turut memerintahkan Felda membayar kos RM30,000.00.
Pada 13hb Jun 2008, Mahkamah Tinggi memerintahkan Felda dan Felda Palm Industries Sdn Bhd membayar gantirugi RM7.8 juta kepada peneroka terlibat kerana menipu dalam urus niaga penjualan hasil kelapa sawit. Hakim Datuk Mohd Azman Husin memerintahkan kedua-dua Defendan itu membayar gantirugi am sebanyak RM7.1 juta dan gantirugi teladan sebanyak 10% daripada jumlah itu iaitu sebanyak RM710,000.00 serta kos, berkuatkuasa serta-merta. Mahkamah membuat keputusan itu pada hari pertama perbicaraan tuntutan saman Peneroka Felda Kemahang 3 itu yang yang mendakwa kedua-dua Defendan menipu membabitkan urusniaga penjualan hasil kelapa sawit bermula tahun 1997 sehingga 2002.
Dalam penghakimannya, Mahkamah mendapati berdasarkan keterangan-keterangan semasa perbicaraan, memang wujud bukti konspirasi antara pengurus Felda dan kilang berkenaan untuk menipu gred harga kelapa sawit. Mahkamah juga berpuashati bahawa kadar gred harga kelapa sawit kelapa sawit yang diberikan oleh pihak berkenaan kepada peneroka, tidak munasabah.
Ekoran keputusan itu, Defendan memfailkan permohonan untuk mengenepikan keputusan tersebut, tetapi ditolak oleh Mahkamah Tinggi, dan kemudian mereka merayu terhadap keputusan Mahkamah Rayuan dan juga ditolak. Amaun berkenaan telah meningkat kepada RM11 juta dengan faedah terkumpul dan setiap peneroka dijangka menerima pampasan aRM30,000.00.
Peneroka Felda Kemahang 3 di Tanah Merah, Kelantan terpaksa mengemuka saman itu terhadap Felda pada 2002 melalui Tetuan Wan Rohimi dan Asmadi lantaran keengganan agensi itu berunding malah mengugut akan mengusir peneroka terbabit dari tanah rancangan sekiranya berani mendedahkan penyelewengan itu ke mahkamah. Mereka menamakan Felda sebagai defendan pertama, Pengurus Rancangan Felda Kemahang 3, Tanah Merah, Ibrahim Ismail defendan kedua (telah meninggal dunia) dan Felda Palm Industries Sdn Bhd selaku defendan ketiga.
(sumber: Warga Felda Perihatin)

FAKTA SEBENAR: GSA - Land (Group Settlement Areas) Act, 1960

Posted: 20 Jul 2010 03:54 AM PDT

"Hasrat Tun Razak melalui Akta GSA bukan untuk menjadikan Felda
Tuan dan Peneroka sebagai Hamba, tetapi
untuk mengagihkan tanah kepada rakyat yang berhak"
*1960 : Tun Razak mencadangkann GSA untuk panduan kerajaan Negeri membangunkan sosio ekonomi rakyat melalui pembangunan tanah.
* Tanah akan dibahagikan kepada rakyat untuk membasmikan kemiskinan dan membangunkan negara.
* Peserta/Peneroka dibenarkan membayar kos pembangunan tanah secara beransur-ansur tanpa menjejaskan hak mendapat geran hak milik.
* Felda dilantik sebagai agensi pengelola rancangan sehingga peneroka mendapat hak milik tanah (geran).
* Kerajaan negeri masih mempunyai hak terhadap tanah, malah menurut GSA perlantikan pengurus Felda mesti mendapat izin dari Kerajaan Negeri.
* Felda juga disyaratkan mesti mendapatkan kelulusan kerajaan Negeri sebelum boleh menggubal sebarang dasar/polisi/undang-undang kecil berkaitan penyeliaan ladang dan peneroka.
* Namun Felda telah menggubal banyak peraturan/ perjanjian yang menindas peneroka.
* GSA tidak membenarkan Felda memiliki tanah yang diberikan oleh Kerajaan negeri kerana Felda hanya dilantik sebagai pengurus dan pemberian tanah adalah untuk mengujudkan kawasan penempatan berkelompok yang didiami oleh peneroka atau secara pemilikan saham koperasi.
* Sebaliknya Felda telah mengambil tanah tersebut untuk diusahakan sendiri dengan menubuhkan Felda Plantation Sdn Bhd. Tindakan ini menyebabkan kerugian kepada kerajaan negeri dan ramai rakyat hilang hak sebagai peneroka.
* Dibawah akta GSA, hanya pentadbir tanah yang berhak memutuskan sama ada peneroka boleh dikeluarkan dari tanah rancangan tertakluk kepada bukti nyata pelanggaran akta GSA atau menduduki tanah rancangan secara haram sehingga dia mendapat hakmilik. Sekiranya peneroka telah mendapat hakmilik, maka dia tertakluk kepada Kanun Tanah Negara 1965 sama seperti tanah lain.
* Peneroka berhak mendapat geran/hakmilik tanah setelah menyelesaikan CAC. CAC ialah bayaran premium, upah ukur dan batu sempadan. Tindakan Felda melewatkan pemberian geran walaupun setelah peneroka melangsaikan hutang bayaran kembali adalah bertentangan dengan GSA. Malah GSA membenarkan pemberian hakmilik kepada peneroka walaupun hutang BK belum langsai.
"Felda hanyalah pengurus sementara sehingga peneroka mampu
berdikari dan mendapat hak milik mereka. Felda tidak berhak menekan dan mengaut keuntungan peneroka selama-lamanya"
rujukan buku:
"Menongkah Cabaran Mendepani Zaman: Maruah Peneroka
perlu dikembalikan"
Oleh
Wan Rohimi Wan Daud
(Peguam)

Suhaimi dan Oon

Posted: 20 Jul 2010 01:55 AM PDT

Saya (Hj Suhaimi Said) bersama Ir. Oon Eng Hock
Suhaimi and Oon

==
Perjumpaan kami kali terakhir ialah pada tahun 1973, lebihkurang 37 tahun yang lampau, semasa saya menjadi Majisteret di Ipoh dan beliau adalah tenaga pengajar di Kolej Ungku Umar, Ipoh.
Oleh kerana kami adalah rakan karib semasa di London, dan semasa saya di Ipoh saya belum mengenali rakan-rakan disana, maka Sdr Oon Eng Hock menjadi "buddy" saya bersama dengan seorang rakan yang kami baru kenal di Ipoh bernama Zulkifli. Kami rapat kerana kami adalah anggota sebuah parti politik pembangkang pada waktu itu.
Saya mengenali Oon semasa saya belajar di London. Selepas May Riot, golongan pelajar yang tidak rasialis, sentiasa bertemu sesama kami. Oon adalah dari sebuah Universiti di Bristol dan beliau mengambil ijazah di bidang Aeronotical Engineering. Beliau adalah pelajar terbaik di Universiti nya.
Rumah tempat saya tinggal di London merupakan tempat pelajar-pelajar dari luar London berkumpul. Selain pelajar-pelajar dari Bristol, ada beberapa orang lagi pelajar dari Birmingham dan beberapa buah Universiti di North West England. Dan seorang lagi rakan yang begitu akrab dengan kami adalah Rajinder Raj.
Kami adalah dari kumpulan pelajar multi-racial dan kami tersepit ditengah-tengah pelajar perkauman Melayu dan perkauman Cina.
Kami sentiasa membincangkan sesama kami bagaimana mahu berjuang untuk mengujudkan Malaysia yang bersatu-padu dan rakyatnya tidak perkauman.
Oon telah kembali ke Tanah Air lebih awal dari saya. Dan beliau telah kembali ke Ipoh. Oleh kerana beliau adalah pemegang biasiswa Kerajaan, bertugas sebagai seorang guru di Politeknik Ungku Umar di Ipoh.
Saya kembali ke Tanah Air pada tahun 1973, dan berkhidmat dengan Pejabat Peguam Negara seketika sebelum bertukar ke Bahagian Kehakiman sebagai Majisteret di Court Hill, Kuala Lumpur.
Lebih kurang 3 bulan di Kuala Lumpur saya ditukarkan menjadi Majisteret di Mahkamah Ipoh, dan semasa disana saya bertemu kembali dengan Oon.
Diwaktu itulah berlaku Mogok di sebuah kilang di Ipoh. Walaupun Oon dan saya bekerja dengan Kerajaan pada waktu itu, kami bersama Sdr Zulkifli pergi menunjukkan simpati kepada mereka yang mogok dan membawa kepada mereka bekalan makanan dan minuman, sehinggalah "boss" saya memberi ingatan bahawa saya selaku seorang Majisteret tidak boleh menyertai mogok oleh Kesatuan Sekerja.
"Boss" saya itu bersikap progresif juga, dan semasa di Universiti Malaya, Singapura beliau menyokong Parti Tindakan Rakyat (PAP - Parti Petir) dan dia menyatakan bahawa dia juga bersimpati dengan para pekerja tetapi tidak boleh memberi sokongan secara terbuka kerana terikat dengan syarat-syarat perkhidmatan.
Saya tidak lama di Ipoh, saya mendapat perintah tukar ke Sitiawan dan ke Sg Petani. Sebagai membantah sikap Jabatan, saya meletakkan jawatan dari Majistret dan kembali ke Kuala Lumpur sebelum bertugas di Dewan Bandaraya Kuala Lumpur.
Oon masih bertugas di Ipoh. Beliau telah mengambil lesen penerbangan, dan kami sentiasa berhubung, bahkan saya membawa Oon ke kampong saya di Pahang, Kg Lubok Kawah, Temerloh, Pahang.
Tiba-tiba hari ini, Sdr Richard Bong telah menalipon saya: "Tuan Haji, ada kawan lama you nak jumpa you." Richard Bong adalah seorang lawyer di Temerloh.
Saya menunggu sebentar di pejabat Temerloh dan muncullah Oon Eng Hock, kawan lama, yang saya tidak jumpa sudah lebih 37 tahun.
Kami berpeluk gembira.
Oon menyatakan bahawa beliau kini bertugas sebagai seorang Engineer dan baru selesai menghabiskan projek di Terengganu.
Beliau mendapat tahu dari Darshan Singh Khera, seorang peguam di Pulau Pinang, bahawa saya berada di Temerloh.
Sekembali beliau dari Terengganu, beliau melencung ke Bandar Temerloh untuk mencari saya. Tetapi oleh kerana beliau tidak tahu kemana nak di tuju, beliau telah pergi ke Mahkamah Temerloh untuk bertanya kepada mana-mana peguam yang ada di Mahkamah mengenai saya.
Lawyer yang ditemuinya ialah Richard Bong dan beliau bertanya Richard tentang saya, Richard Bong menalipon saya, dan demikianlah kami dapat berjumpa semula.
Perbincangan awal kami adalah mengenai rakan-rakan kami semasa di England dulu seperti Wong Weng Kwai (seorang peguam), Gurdial Singh (peguam), Darshan Singh (peguam), Harjeet Singh (peguam), Wong Weng Lam (akauntan), Amir Dastan (pemegang Phd), Dr Syed Husin Ali,
Chua Jui Meng (bekas Menteri), Rajinder Raj (Engineer), dan ramai lagi.
Kami menghabiskan masa berbual perkara yang silam. Masa itu Hendon hadir, dan Oon dengan cepat dapat mengenalinya, kemudian Surina hadir dan Oon bertanyakan bahawa inikah budaknya yang semasa di London dulu masih kecil.
Oon sudah berkahwin dan mempunyai 3 orang anak, seorang doktor dan 2 lagi engineer.
Beliau menyatakan bahawa dari segi politik beliau masih dengan pegangan asal (bersama PR kini) tetapi low profile kecuali semasa Pilihanraya, beliau aktif membantu rakan-rakan calon dari PR.
Kami pergi ke RR Bukit Angin, Temerloh, sambil menghirup teh, sambil berbual, bukan sahaja mengenai masa lampau bahkan juga sokongan kongkrit kepada rakan-rakan PR semasa Pilihanraya nanti.
Jam lebihkurang 5.00 petang tadi, Oon bertolak ke Shah Alam, dia kini menetap di Shah Alam, tak jauh rumahnya dari rumah Sdr Khalid Samad, dengan janji kami untuk mengaturkan perjumpaan dengan rakan-rakan lama semasa berada di London dulu.
Itulah kawan saya, Ir. Oon Eng Hock.

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Selangor Says New Health Care System ‘Frightening'

Posted: 20 Jul 2010 01:00 AM PDT

The Selangor government says a new health financing scheme mooted by federal authorities was "frightening," pointing out instead that the current national health care system, which is almost free, should be continued

The National Health Financing Scheme (NHFS) was announced over the weekend by Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai.

"What frightens us is that nothing is ready, nobody knows about the scheme," said Selangor state executive councillor Dr Xavier Jayakumar today (13th July 2010).

Under the country's current health care system, Malaysians can seek medical treatment at a public hospital with just RM2 for registration.

Consultations and medication are provided for free.

Under the new scheme, Xavier said that an uninsured person would have to pay for consultation fees and medication at market rate.

Pointing out that 70 per cent of the population have household incomes of less than RM3,000, he said most would not be able to afford medical treatment.

"You have to have a very clear scheme on how the poor, the unemployed, the lower income population are going to benefit from the new scheme," he said.

Kota Damansara assembly member Dr Mohd Nasir Hashim said the new scheme was akin to the privatisation of health care.

"Health has become a commodity. Everything had been privatised, commercialised," he said.

Nasir said that health care should be the government's responsibility and not made private.

He said, for example, both University Hospital and Serdang Hospital had private wards within the public health institutions.

Nasir said that could put a strain on the doctors and medical officers who are already overworked.

Xavier said the main problem was that the public health sector needs a budgetary boost.

"The Federal Government is not willing to increase the expenditure in the health industry," Xavier said.

"I think they should stop giving licenses to new private hospitals," he said, adding instead there should be more public hospitals especially in Selangor and funding should go towards them.

 
 
 
This report first appeared in the Malaysian Insider.

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/selangor-says-new-health-care-system-frightening/

MB Selangor: Air di Lembah Klang Cukup Hingga 2019

Posted: 20 Jul 2010 12:20 AM PDT

Bekalan air yang sedia ada sekarang ini di Selangor mampu menampung keperluan penduduk di Lembah Klang sehingga 2019, kata Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

Sehubungan itu, katanya, kerajaan persekutuan dianggap terlalu terburu-buru untuk melaksanakan projek penyaluran air mentah Pahang-Selangor (PPAMPS) walaupun anggaran kosnya telah meningkat dari RM2 bilion kepada RM8 bilion.

"Ini jelas apabila Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Tenaga, Air dan Teknologi Hijau, Datuk Seri Peter Chin Kah Fui baru-baru ini, menuduh Selangor sengaja melengahkan pelaksanaan (PPAMPS) dan memberi amaran bahawa Selangor akan dipersalahkan jika berlaku krisis bekalan air pada masa akan datang," katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Khalid, nasihat dari pakar industri air dan juga kajian berdasarkan pertumbuhan penduduk mendapati jumlah penggunaan air dahulu dan sekarang dan kapasiti pengeluaran air, bekalan air yang sedia ada sekarang ini mampu menampung keperluan di Lembah Klang sehingga 2019.

"Adalah dipercayai bahawa kedua menteri tersebut telah dikelirukan sehingga mempercayai bahawa krisis air akan berlaku pada 2014.

"Kerajaan negeri sedar projek ini ada kebaikannya, namun ia tidak perlu disegerakan tanpa mengambil kira pemahaman menyeluruh industri air termasuk proses penstrukturan semula industri air Selangor," katanya.

Khalid berkata masa yang sesuai untuk projek PPAMPS dilaksanakan adalah pada 2015 atau 2016 dan jika ia dipercepatkan tanpa kajian, kos itu akan meningkatkan beban hutang kerajaan.

"Sehubungan itu, Selangor menyarankan kerajaan persekutuan memberi keutamaan kepada alternatif lain dan tidak terlalu mudah melaksanakan projek mahal menggunakan wang rakyat," katanya.

Khalid juga menyarankan kerajaan BN mengurangkan pembaziran air dengan mempromosikan kitar semula air, mengumpul dan memproses air hujan yang boleh dilakukan secara bersama kerajaan persekutuan dan Selangor.

"Sumber alternatif air yang boleh diteroka seperti air sungai, tasik dan memperkenalkan teknologi air bawah tanah. Ketiga, dengan mengurangkan kadar air tanpa hasil daripada 35 peratus kepada kurang 20 peratus seperti yang berjaya dicapai oleh syarikat air Pulau Pinang."

Selain itu, Khalid berkata penghantaran air yang cekap adalah penyelesaian terbaik bagi menampung permintaan pengguna. Oleh itu, perlu dipastikan air di utara Selangor dihantar dengan cekap ke wilayah selatan.

Katanya lagi, kerajaan wajib melakukan kajian menyeluruh, analisis, statistik secara terperinci mengenai pengeluaran air, penggunaan dan permintaan berdasarkan fakta dan angka berbanding membuat keputusan tergesa-gesa yang melibatkan wang pembayar cukai.

Sumber: Malaysiakini

85 Terima Bantuan Peralatan ‘Blueprint’ Pembasmi Kemiskinan

Posted: 20 Jul 2010 12:00 AM PDT

SHAH ALAM, 20 Jul – Seramai 85 orang hari ini menerima bantuan peralatan 'blueprint' Pembasmian Kemiskinan bagi daerah Klang dan Petaling.

Sumbangan disampaikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr A Xavier Jayakumar di Hotel Quality di sini.

Bantuan membabitkan 41 orang bagi daerah Klang dan 44 orang bagi daerah Petaling.

Bantuan membabitkan peralatan perniagaan bagi meningkatkan hasil dan produktiviti dan meningkatkan pendapatan peserta.

Pada tahun 2010 seramai 244 orang telah dilulus untuk menerima bantuan.


Selain daerah Klang dan Petaling, ia turut membabitkan daerah Kuala Selangor (10 orang), Hulu Langat (42), Sepang (28), Hulu Selangor (30) dan Kuala Langat (49).


Sumber: Selangorkini

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Pakatan cadang kutip RM20 juta bagi tawan Putrajaya

Posted: 20 Jul 2010 04:05 AM PDT


SHAH ALAM, 20 Jul – Pakatan Rakyat akan melancarkan Tabung Impian Rakyat (Tiram) bernilai RM20 juta bagi mempersiapkan diri mereka ke Putrajaya pada pilihan raya umum ke-13 akan datang.

Pengerusi Tiram, Datuk Husam Musa berkata, pelancaran tabung itu akan dibuat pada 7 Ogos ini di Stadium Melawati Shah Alam dengan dihadiri pemimpin kanan Pakatan.

"Sehingga kini, Datuk Seri Anwar dan Tok Guru Nik Aziz sudah mengesahkan penyertaan mereka," kata Husam yang dipetik oleh Harakahdaily.

Katanya, pelancaran tabung berkenaan akan dibuat dalam bentuk majlis makan malam untuk pungutan derma dengan mensasarkan kutipan sekurang-kurangnya RM20 juta.

Mei lalu, Husam pernah menyatakan hasrat mengumpul dana RM20 juta sebagai dana Pakatan Rakyat dalam perjalanan menawan Putrajaya.

Menurut Harkahdaily, cadangan menubuhkan tabung itu diperolehinya setelah dia didakwa berjaya menggunakan peruntukan RM4 juta menyingkir bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Badawi dan melemahkan UMNO Kelantan pada pilihan raya umum 2008.

Tuduhan berkenaan dibuat bekas pembantunya, Syed Azidi Aziz atau lebih dikenali dengan nama Kickdefella.

"Kalau sebelum ini orang tuduh saya belanjakan RM4 juta untuk menghadapi pilihan raya 2008…terbukti dalam pilihan raya itu kita berjaya walaupun tuduhan itu tidak semestinya betul.

"Sekarang kita akan kumpulkan RM20 juta untuk ke Putrajaya," katanya.

Husam yang juga Exco Kerajaan Negeri Kelantan, sebelum ini juga membuat penjelasan bahawa Pas mahupun kerajaan negeri tidak pernah membayar sesiapapun sebanyak RM4 juta seperti yang didakwa untuk menjatuhkan kerajaan termasuk bekas perdana menteri itu.

Katanya, Pas sejak dari dulu mendapat bantuan kewangan dari sumbangan ahli-ahli mereka untuk membantu perjuangan parti itu dalam menegakkan syiar Islam di negara ini.

Sumber: Selangorkini

SPR Terima 165,624 Pendaftaran Pemilih Baru

Posted: 20 Jul 2010 04:03 AM PDT


KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menerima sejumlah 165,624 permohonan pendaftaran sebagai pemilih baru dalam tempoh urusan pendaftaran pemilih suku tahun pertama yang berlangsung dari April hingga Jun lepas.

Dalam tempoh yang sama, sejumlah 25,693 permohonan daripada pemilih berdaftar sedia ada diterima untuk pertukaran alamat pusat mengundi, menurut kenyataan SPR yang dikeluarkan di sini, Isnin.

Menurut kenyataan itu, Rang Daftar Pemilih Tambahan bagi Suku Tahun Kedua 2010 akan dipamerkan mulai esok hingga Isnin depan di 999 tempat pameran di seluruh negara.

Sehubungan itu, warganegara Malaysia yang baru memohon sebagai pemilih, serta pemilih berdaftar yang telah memohon pertukaran alamat pusat mengundi, dinasihatkan menyemak rang daftar pemilih tambahan suku tahun kedua 2010 yang dipamerkan itu.

Pendaftar pemilih baru yang mendapati nama mereka tidak tersenarai boleh membuat tuntutan dengan menggunakan Borang B, dan perlu diserahkan kepada pengarah pilihan raya negeri masing- masing dalam tempoh tujuh hari dari tarikh rang daftar pemilih itu dipamerkan, kata SPR.

Kenyataan itu turut menyebut pemilih berdaftar di satu-satu bahagian pilihan raya yang hendak membuat bantahan ke atas kemasukan nama mana-mana orang di dalam rang daftar itu bagi satu-satu bahagian pilihan raya, boleh membuat bantahan dengan mengisi borang C.

SPR juga akan mempamerkan nama-nama pemilih yang akan dikeluarkan daripada daftar pemilih kerana telah meninggal dunia, lucut hak warganegara, bersara daripada angkatan tentera atau polis di mana mereka hilang kelayakan sebagai pemilih pos dan sebagainya.

Sehubungan itu, SPR memohon kerjasama mana-mana waris untuk menghantar salinan sijil kematian atau permit mengubur anggota keluarga mereka yang telah meninggal dunia kepada SPR melalui pos, faks atau datang sendiri ke mana-mana Pejabat Pilihan Raya Negeri atau Ibu Pejabat SPR di Putrajaya.

Pemilih berdaftar juga digalakkan menyemak daftar pemilih induk menerusi laman web SPR www.spr.gov.my bagi membetulkan sebarang kesilapan seperti ejaan nama, nombor kad pengenalan, jantina dan alamat rumah atau datang sendiri ke pejabat SPR di Putrajaya atau mana-mana pejabat SPR negeri, menurut kenyataan itu.

Bagi pemilih berdaftar yang sudah bertukar alamat tempat bermastautin pula digalakkan membuat permohonan pertukaran alamat pusat mengundi bagi membolehkan mereka mengundi di sesuatu pusat mengundi yang lebih dekat dengan kediaman masing-masing. - BERNAMA

Bicara Kes Kugan Sambung Ogos

Posted: 20 Jul 2010 04:02 AM PDT


PETALING JAYA: Mahkamah Sesyen di sini, menetapkan Ogos ini untuk menyambung semula perbicaraan seorang konstable yang didakwa menyebabkan kecederaan parah terhadap A.Kugan, yang dilaporkan mati semasa berada di dalam lokap, tahun lepas.

Hakim Hayatul Akmal Abdul Aziz menetapkan perbicaraan bersambung selama tiga hari bermula 18 Ogos ini.

Dalam kes ini, V.Navindran, 28, dibicarakan selepas mengaku tidak bersalah atas tuduhan menyebabkan kecederaan parah terhadap Kugan, 23, yang ditahan pada 15 Januari 2009 kerana disyaki terlibat dengan kes curi kereta.

Tertuduh yang diwakili peguam Datuk P.M.Nagarajan didakwa melakukan kesalahan itu di bilik soal siasat pejabat D9, Balai Polis Taipan, USJ, Subang Jaya pada pukul 7 pagi, 16 Januari 2009.

Pendakwaan dikendalikan mengikut Seksyen 331 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan boleh dikenakan denda jika sabit kesalahan.-bernama

The Rocket: Teresa Kok, Tony Pua Dipanggil KDN

Posted: 20 Jul 2010 04:01 AM PDT


Kementerian Dalam Negeri (KDN) memanggil pihak penerbitan akhbar 'The Rocket' bagi memberi keterangan berhubung surat tunjuk sebab mengenai isu pembaharuan permit dan artikel yang disiarkan akhbar itu.

NONETimbalan Ketua Setiausaha kementerian itu Datuk Abdul Rahim Mohd Radzi berkata antara individu yang memberi keterangan termasuk Setiausaha DAP Teresa Kok dan pengarang akhbar terbabit Tony Pua.

"Ketua Setiausaha kementerian Datuk Seri Mahmood Adam telah berjumpa dengan pihak penerbitan akhbar itu di pejabatnya pukul 7 malam semalam bagi memohon keterangan dan penjelasan berkaitan surat tunjuk sebab yang dikeluarkan oleh KDN pada 13 Julai lalu," katanya dalam satu kenyataan.

Beliau berkata dalam pertemuan itu, pihak penerbitan akhbar terbabit telah dimaklumkan mengenai pelanggaran syarat-syarat yang dilakukan termasuk menerbitkan berita dalam versi Bahasa Cina dan Inggeris walaupun permit akhbar itu telah tamat tempoh.

dap rocket newspaper tabloid 170507"Pihak penerbitan juga lewat mengemukakan permohonan pembaharuan yang lengkap serta gagal mengemukakan lapan salinan penerbitan sebaik sahaja ia dicetak.

"Bagaimanapun pihak penerbitan The Rocket berjanji untuk memberi jawapan dan penjelasan mengenai ketidakpatuhan itu kepada kementerian dalam tempoh 48 jam,"katanya. - Bernama

Umno Anjur Konvensyen Bagi Rampas Semula Kedah

Posted: 20 Jul 2010 04:00 AM PDT


Badan Perhubungan Umno Negeri Kedah akan menganjurkan konvensyen pada 31 Julai ini bagi membincangkan lapan perkara yang menjadi asas gerakan untuk mengambil semula negeri Kedah pada pilihan raya umum akan datang.

Timbalan Pengerusinya Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah berkata konvensyen sehari di Universiti Utara Malaysia (UUM) itu akan dihadiri kira-kira 1,000 orang terdiri daripada pemimpin Umno peringkat negeri dan bahagian.

"(Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah) Datuk Seri Shafie Apdal yang merupakan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Kedah akan menyampaikan ucaptama pada sebelah pagi, diikuti lapan sesi bengkel dengan setiap bengkel disertai antara 100 dan 120 peserta.

"Pelbagai isu akan dibincang pada sesi bengkel itu dan setiap peserta boleh menyuarakan idea dan cadangan bagi memantapkan perjalanan dan gerak kerja parti ke arah pilihan raya," katanya dalam kenyataan di Alor Star hari ini.

Beliau berkata resolusi daripada konvensyen itu akan menjadi 'blue print' terhadap gerak kerja Umno di peringkat negeri, bahagian dan cawangan untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13 nanti.

"Resolusi konvensyen itu akan disalur kepada akar umbi bagi membolehkan mereka memahami tindakan yang telah disusun dalam memastikan kemenangan pada pilihan raya umum nanti," katanya.- Bernama

Kecurian Komputer Riba Manjeet Didalangi Pihak Tertentu?

Posted: 20 Jul 2010 03:59 AM PDT


SHAH ALAM 20 Julai - Kejadian pecah rumah yang berlaku di kediaman Manjeet Singh Dhillon, salah seorang peguam kepada bekas penyiasat persendirian, P Balasubramaniam menimbulkan tanda-tanya dan kecurigaan sama ada ianya didalangi oleh pihak-pihak tertentu.

Dalam kejadian pecah rumah terbabit, bilik tidur utama di kediaman Manjeet telah diselongkar dan sebuah komputer riba miliknya juga telah dicuri.

Beliau dalam pada itu menyifatkan pihak yang mencuri komputer ribanya dalam kejadian pecah rumah semalam berkemungkinan mempunyai maksud yang tersirat kerana menurutnya hanya komputer riba miliknya sahaja yang telah dicuri oleh penceroboh berkenaan.

Rakan sejawat Manjeet, Americk Sidhu, ketika dihubungi Suara Keadilan berkata pencuri tersebut dipercayai memecah masuk melalui bumbung bilik air di dalam bilik utama di tingkat atas sebelum menggeledah seluruh rumah Manjit.

"Tidak ada apa-apa barang berharga yang hilang termasuk barang kemas milik isterinya tetapi apa yang diambil cuma sebuah komputer riba lama milik Manjeet.

Tambahnya semasa kejadian itu berlaku, pembantu rumahnya tidur di bilik tingkat bawah dan dia tidak menyedari pencuri telah menceroboh rumah tuannya itu.

Manjeet ketika dihubungi Suara Keadilan pula berkata tindakan itu seperti sudah dirancang kerana apa yang diambil hanyalah komputer riba yang tidak mengandungi apa-apa maklumat berhubung kes yang dikendalikannya ketika ini.

Beliau dalam pada itu berkata akan membuat laporan polis sekembalinya beliau daripada kota London selepas selesai mengiringi Bala menemui pendakwaraya Perancis berhubung skandal pembelian dua buah kapal selam jenis 'Scorpene'.

Dalam kejadian pertama pada 19 November 2009 beberapa bom petrol telah dibaling ke rumah Manjeet yang merupakan seorang peguam terkemuka dan juga bekas presiden Majlis Peguam, dipercayai ada kaitan dengan wawancara dengan Bala yang disiarkan dalam Youtube.

Kejadian yang berlaku pada pukul 7.20 malam itu telah menyebabkan rumahnya di Damansara mengalami kebakaran yang merosakkan dinding garaj rumahnya.

Manjeet berkata ketika itu, insiden tersebut mungkin satu amaran dan ancaman diri dan keluarganya ekoran kehadirannya dalam satu rakaman wawancara dengan Bala di Singapura.

Sumber: Suara Keadilan

Najib Perlu Serius Dalam Soal Rasuah

Posted: 20 Jul 2010 03:58 AM PDT


KUALA LUMPUR, 20 Julai - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak digesa mempertimbangkan cadangan memberi kuasa pendakwaan kes rasuah kepada Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) seperti yang dibentangkan oleh Jawatankuasa Khas Suruhanjaya SPRM.

Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub dalam sidang media yang diadakan, menyuarakan gesaan agar Najib membuat perbentangan rang undang-undang cadangan pindaan perlembagaan negara jika kerajaan betul-betul serius ingin membanteras rasuah di dalam negara ini.

Beliau, yang juga salah seorang anggota dalam jawatankuasa tersebut, berkata jawatankuasa berkenaan telah mengemukakan satu laporan kepada Najib iaitu 'Laporan Tahunan Jawatankuasa Khas Mengenai Rasuah 2009' pada 9 Julai jam 3.30 petang di pejabatnya.

"Apa yang penting adalah beberapa cadangan yang telah kami masukkan dalam laporan itu bagi menangani masalah rasuah yang melanda negara ini terutamanya yang melibatkan kes berprofil tinggi. Najib mesti menjadikan cadangan ini sebagai satu yang penting dalam urus tadbir beliau selain itu juga saya cadangkan ia dimasukan ke dalam indeks prestasi utama (KPI) ini adalah usaha kita untuk membanteras unsur rasuah.

Kalau Najib serius inilah cadangan yang paling utama dan membuat pengubalan segera keatas perlembagaan negara ini supaya kuasa pendakwaan diberikan kepada Ketua Pesuruhjaya SPRM. Kita melihat kebanyakkan kes yang mempunyai profil yang tinggi tidak dapat dibuat pendakwaan kerana faktor-faktor tertentu, kebanyakkan kes yang dibawa ke Majlis Peguam Negara tidak ada pendakwaan dibuat," katanya lagi.

Sehubungan itu, tambah beliau lagi, kuasa pendakwaan itu perlu diberikan kepada SPRM untuk membuat setiap pendakwaan terhadap kes yang dirasakan perlu diketengahkan.

Menurutnya lagi, Badan pencegahan Rasuah (BPR) sebelum ini telah menyiasat 18 kes yang berprofil tinggi tetapi hanya dua kes sahaja yang didakwa iaitu kes Tan Sri Eric Chia terhadap PERWAJA dan juga bekas Menteri Tanah dan Pembangunan Koperasi Tan Sri Kasitah Gaddam, tetapi sehingga sekarang kes berkenaan masih tidak diketahui kesudahannya.

Beliau seterusnya berkata SPRM mempunyai masalah untuk menyelesaikan kes yang telah dilaporkan kerana mereka tidak mempunyai kuasa untuk membuat dakwaan sehinggakan rakyat meletakkan tanggapan yang buruk kepada SPRM kerana gagal melaksanakan tugas mereka.

"Usaha kita ingin mengembalikan imej SPRM serta membasmi rasuah, sudah sampai masanya kita memberi kuasa kepada SPRM untuk melakukan pendakwaan agar kes yang mereka siasat di bawa kemuka pengadilan," sambungnya.

Beliau juga memberi jaminan kepada Najib jika kerajaan betul-betul serius ingin membuat pengubalan kepada perlembagaan, Pakatan Rakyat akan memberi sokongan semasa pengundian nanti. Beliau yang memberi jaminan ini kerana dalam keadaan kerusi di parlimen sekarang kerajaan sukar untuk membuat pindaan perlembagaan kerana kurang sokongan majoriti dua pertiga.

"Mungkin satu persoalan timbul di sini, untuk meminda perlembagaan negara memerlukan dua per tiga majoriti. Saya yang mewakili PAS, dan wakil DAP serta KEADILAN memberikan jaminan sekiranya Perdana Menteri datang ke Parlimen untuk meminda perlembagaan negara, dan sekarang mereka tidak ada majoriti dua per tiga, kami Pakatan Rakyat memberikan jaminan bahawa kita akan mengundi bagi membolehkan perlembagaan negara dipinda dan membolehkan pesuruhjaya SPRM manjalankan pendakwaan," katanya.

Jawatankuasa yang ditubuhkan di bawah Akta SPRM 2008 itu bertujuan menasihati Perdana Menteri mengenai masalah rasuah di negara ini selain menerima laporan tahunan SPRM dan ulasan daripada Lembaga Penasihat SPRM.

Selain Salahudin yang mewakili Pakatan Rakyat, jawatankuasa itu diwakili oleh ahli Parlimen Kepong, Dr. Tan Seng Giaw dari DAP, dan ahli Dewan Negara Senator Zamri Yusuf dari KEADILAN

Sumber: Suara Keadilan

Kerajaan Persekutuan Tidak Perlu Terburu-buru laksana Projek Penyaluran Air Mentah

Posted: 20 Jul 2010 03:57 AM PDT


SHAH ALAM 20 Julai - Kerajaan negeri Selangor berpendapat hasrat Kerajaan Persekutuan terlalu terburu-buru untuk melaksanakan Projek Penyaluran Air Mentah Pahang-Selangor dengan hanya berdasarkan unjuran bahawa akan berlaku krisis bekalan air jika projek itu tidak dimulakan sekarang.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dalam kenyataannya hari ini berkata kerajaan negeri mengambil berat hasrat Kerajaan Persekutuan untuk menyegerakan pelaksanaan PPAMPS walaupun anggaran kosnya telah meningkat dari RM2 bilion kepada RM8 bilion.

Menurut beliau, ia jelas apabila Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Tenaga, Air dan Teknologi Hijau, Datuk Seri Peter Chin Kah Fui baru-baru ini, menuduh Selangor sengaja melengahkan pelaksanaan PPAMPS dan memberi amaran bahawa Selangor akan dipersalahkan jika berlaku krisis bekalan air pada masa akan datang.

Adalah dipercayai bahawa kedua menteri tersebut telah dikelirukan sehingga mempercayai bahawa krisis air akan berlaku pada 2014.

"Nasihat yang diperoleh oleh Kerajaan Selangor dari pakar industri air dan juga kajian berdasarkan pertumbuhan penduduk, jumlah penggunaan air dahulu dan sekarang dan kapasiti pengeluaran air, bekalan air yang sedia ada sekarang ini mampu menampung keperluan di Lembah Klang sehingga 2019.

"Kerajaan Negeri sedar projek ini ada kebaikannya, namun ia tidak perlu disegerakan tanpa mengambil kira pemahaman menyeluruh industri air termasuk proses penstrukturan semula industri air Selangor.

"Kami percaya masa yang sesuai untuk projek ini dilaksanakan adalah pada 2015 atau 2016 dan jika ia dipercepatkan tanpa kajian, kos itu akan meningkatkan beban hutang Kerajaan Malaysia," ujar Khalid dalam kenyataan itu lagi.

Sehubungan itu, Selangor menyarankan Kerajaan Persekutuan memberi keutamaan kepada alternatif lain dan tidak terlalu mudah melaksanakan projek mahal menggunakan wang rakyat.

Pertama, mengurangkan pembaziran air dengan mempromosikan kitar semula air, mengumpul dan memproses air hujan yang boleh dilakukan secara bersama kerajaan Persekutuan dan Selangor.

Kedua, sumber alternatif air yang boleh diteroka seperti air sungai, tasik dan memperkenalkan teknologi air bawah tanah. Ketiga, dengan mengurangkan kadar air tanpa hasil (NRW) dari 35% kepada kurang 20%, seperti yang berjaya dicapai oleh syarikat air Pulau Pinang.

Keempat, sistem penghantaran air yang cekap adalah penyelesaian terbaik bagi menampung permintaan pengguna. Oleh itu, perlu dipastikan air di utara Selangor dihantar dengan cekap ke wilayah selatan.

Pada masa yang sama beliau turut menegaskan Selangor mengamalkan pengurusan kewangan berhemat, bijaksana dan berharap Kerajaan Persekutuan turut melakukan perkara yang sama.

"Selangor meminta Kerajaan Persekutuan melakukan kajian menyeluruh, analisis, statistik secara terperinci mengenai pengeluaran air, penggunaan dan permintaan berdasarkan fakta dan angka berbanding membuat keputusan tergesa-gesa yang melibatkan wang pembayar cukai," tambah beliau lagi.

Sumber: Suara Keadilan

Umno Terlalu Lemah dan Terdesak Sekarang

Posted: 20 Jul 2010 03:55 AM PDT


KUALA LUMPUR 20 Julai - Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim melahirkan rasa kasihan melihat Umno yang begitu lemah atau 'pathetic' dan telah hilang maruah sejak kebelakangan ini sehingga terpaksa merayu bantuan PAS untuk memperkukuhkan kedudukannya.

"Sebagai seorang bekas ahli parti Umno yang telah lama memberi sumbangan dan khidmat sokongan pada parti tersebut dan walaupun telah dipecat, dimaki hamun setiap masa, saya berasa kasihan melihat Umno yang begitu lemah atau 'pathetic' dan hilang maruah sejak kebelakangan ini.

"Setiap hari mereka meminta belas kasihan PAS untuk menyelamatkan mereka. Mereka tidak berhenti-henti bercakap pasal 'Selamatkanlah Melayu dan Islam' sedangkan kita semua tahu maksud yang tersirat ialah 'Selamatkanlah Umno' yang sudah hilang kepercayaan rakyat sambil bergelumang dengan masalah dalaman hari ini.

"Yang terakhir sekali, Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak meminta PAS bersetuju bertemu tanpa sebarang syarat. Ini menunjukkan betapa terdesaknya parti itu yang pada suatu masa dahulu disebut oleh Sanusi Junid sebagai parti Melayu Islam yang terbesar di dunia. (Buktinya tidak lain dari bangunan Umno yang tersegah besar itu yang dibiayai oleh Maybank). Ahli-ahli mereka sudah hilang keyakinan sehingga nak buat mesyuarat pun tak dapat dilakukan dengan sempurna. Mereka juga sendiri tertanya-tanya apakah relevannya parti itu pada zaman sekarang ini.

"Mereka tidak mahu menerima hakikatnya bahawa budaya politik dan perjuangan serta cara mereka itu sudah tidak boleh digunapakai lagi pada masa kini. Mereka percaya dengan menggunakan kekerasan, meningkatkan propaganda, dan menakutkan orang Melayu tentang kehilangan hak dan kedudukan mereka dalam negara jika tiada Umno, akan menarik kembali sokongan orang Melayu kepada mereka," kata Zaid yang dipetik blog beliau.

Zaid juga menjelaskan betapa silapnya teori politik Umno dan ada lima perkara, jika ianya dilaksanakan, mungkin boleh memberi sedikit ruang untuk parti itu dihidupkan kembali dan menyelamatkannya pada pilihan raya umum ke-13.

"Pertama, kes terhadap Anwar Ibrahim itu tidak diteruskan; kedua, memansuhkan ISA dan segala kuasa yang menahan orang politik; ketiga, bertindak dengan kata sepakat dan secara terhormat dengan Parti Pembangkang (Pakatan Rakyat) tentang dasar-dasar utama ekonomi negara dan pelaksanaannya; keempat, menyerahkan kepada kerajaan negeri kuasa dan hak mereka yang sah dan wajar; dan terakhir, memberi kebebasan kepada akhbar dan TV supaya berita menjadi sumber maklumat sebenar dan bukan alat dakyah politik.

"Sebagai bonus, ketua-ketua Umno dan yang berjawatan Menteri atau Ketua Menteri yang jelas korup dan sekian lama menyalahgunakan kuasa, diberhentikan serta merta dan digantikan dengan pemimpin yang boleh diterima rakyat.

"Ini adalah cara terhormat untuk sebuah parti sebesar itu berubah atau bertindak untuk memberi nafas dan iltizam baru kepada ahli-ahli mereka yang sekarang ini tenat dan bosan dengan keadaan. Ubahlah cara mereka mentadbir negara ini. Bukan dengan setiap hari menangis dan meminta supaya PAS menyelamatkan mereka," jelasnya lagi.

Walau bagaimanapun, Zaid yakin semua cadangan beliau itu tidak akan dilaksanakan.

"Orang yang dalam ketakutan selalunya tidak dapat berfikir dengan wajar dan inilah keadaan sebenar Parti Keramat ini. Biarlah si lunchai lompat dengan labu-labunya," tegas Zaid lagi.

Sumber: Suara Keadilan

Petronas Didakwa Paksa Wakil Penjual Guna Bank Adik Najib Untuk Urus Niaga

Posted: 20 Jul 2010 03:54 AM PDT


KUALA LUMPUR 20 Julai - Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub mendedahkan beliau menerima beberapa aduan daripada beberapa wakil penjual (stesen minyak) Petronas yang telah dipaksa membuka akaun di CIMB Bank selewat-lewatnya akhir bulan Ogos bagi tujuan urus niaga.

Beliau yang ditemui pada sidang media semalam mengecam arahan yang dikeluarkan itu serta menyifatkan ia sebagai paksaan sedangkan setiap wakil penjual Petronas mempunyai pilihan sendiri dan telah memiliki akaun bank sejak dari awal mereka berurus niaga.

"Saya ditemui oleh beberapa wakil penjual Petronas dan mereka memaklumkan telah menerima arahan secara paksa dari pihak Petronas agar menggunakan CIMB sebagai akaun urusan perniagaan mereka. Kebanyakkan kesal dengan arahan tersebut selain menyifatkan ia sebagai satu masalah yang besar kerana tidak semua tempat mempunyai cawangan CIMB Bank.

"Dari apa yang saya ketahui arahan tersebut dikeluarkan dengan alasan kerana mereka perlu menggunakan sistem bayaran terus 'auto debit' untuk menyenangkan urusan, sedangkan mereka mendakwa urusan jual beli yang dilakukan secara bayaran menggunakan cek tidak pernah menimbulkan masalah kepada mereka.

"Saya tidak faham kenapa perlu menggunakan perkhidmatan daripada CIMB, kenapa tidak boleh berurusan di bank-bank lain adakah sebab adik kepada Perdana Menteri berada di sana ataupun ada niat di sebaliknya. Secara jelas kebanyakkan wakil penjual berasa lebih selesa dengan urusan mereka sebelum ini kerana urusan bank yang mereka gunakan sentiasa memberi layanan yang memuaskan sehinggakan boleh melakukan urusan selepas waktu operasi bank tanpa sebarang bayaran tambahan.

"Tetapi untuk urusan melalui CIMB ini setiap kali berlakukan transaksi seribu keping maka kos sebanyak RM10 dikenakan manakala untuk setiap seratus keping yang seterusnya kos sebanyak seringgit dikenakan. Saya rasa inilah cara mereka ingin mengutip keuntungan 'atas angin' dari wakil penjual tersebut, kita tidak tahu berapa banyak keuntungan yang CIMB akan kutip untuk semua wakil penjual Petronas di negara ini," jelasnya.

Tambahnya lagi penggunaan akaun CIMB akan berkuatkuasa pada September nanti dan setiap wakil penjual perlu mempunyai akaun di CIMB bagi mengelak berlakunya kegagalan dalam urusan mereka nanti.

"Penggunaan akaun CIMB ini akan dikuatkuasa pada September nanti dan saya pasti kepada mereka yang tidak mahu membuka akaun di CIMB akan ditamatkan kontrak penjualan mereka.

"Bagi saya desakan secara paksa ini tidak patut dilakukan kerana ia tidak mengambarkan kebebas kepada wakil penjual untuk membuat pilihan. Pihak yang terbabit perlu teliti ketika membuat arahan kerana tidak semua tempat mempunyai cawangan CIMB.

"Pihak kerajaan mahupun CIMB tidak perlu menekan wakil penjual untuk mendapatkan keuntungan semata-mata, kita sebagai rakyat Malaysia boleh membuat pilihan sendiri dimanakah yang menjadim kesesuaian kepada kita untuk membuka akaun bagi sebarang urusan.

"Sebelum ini tidak pernah ada kos tambahan setiap urusan transaksi di bank tetapi bila menggunakan urusan di CIMB maka kos tambahan akan dikenakan mengikut jumlah kepingan wang kertas yang mereka ingin masukkan di dalam akaun mereka," sambungnya lagi.

Sumber: Suara Keadilan

Jho Low Buat Kejutan Sekali Lagi

Posted: 20 Jul 2010 03:48 AM PDT


SHAH ALAM 20 Julai - Ahli perniagaan muda kelahiran Malaysia, Taek Jho Low menimbulkan kejutan sekali lagi apabila beliau yang dikatakan rapat dengan artis Hollywood, Paris Hilton ditahan pihak berkuasa kerana memiliki dadah jenis marijuana.

Akhbar Perancis,Corse Matin melaporkan Paris Hilton ditahan di lapangan terbang Corsica selepas marijuana yang di bawa dalam begnya dihidu oleh anjing pengesan.

Dalam laporan tersebut, akhbar itu berkata, Hilton sedang melancong bersama dengan seorang personaliti yang rapat dengan pihak berkuasa di Malaysia ketika beliau ditahan oleh pihak berkuasa.

Menurut akhbar itu lagi, Hilton dikatakan menggunakan jet peribadi dengan "seseorang yang rapat dengan pihak berkuasa di Malaysia" dan di dalam perjalanan ke resort mewah Porto Cervo di Sardinia, Itali.

Jho Low yang dikatakan pemuda misteri daripada Malaysia itu dilihat telah membelanjakan sejumlah wang yang besar di kelab-kelab seluruh dunia dan beliau didakwa menjadi penasihat kepada syarikat antarabangsa dan telah dilantik sebagai lembaga pengarah dalam sebuah bank di Malaysia, UBG Bank, tahun lepas.

Bagaimanapun beliau dilepaskan pihak berkuasa setengah jam setelah disoalsiasat.

Sebelum ini, Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Shamsul Iskandar Mohd Akin mendesak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia supaya menyiasat latar belakang seorang rakyat Malaysia bernama Jho Low lulusan Wharton School of Business dan bagaimana beliau mampu memperolehi kekayaan sebegitu banyak dalam usia 28 tahun.

Shamsul mendakwa Jho juga terlibat sebagai penasihat kepada Terengganu Investment Authority, badan yang ditubuhkan untuk mengurus pelaburan hasil daripada royalti minyak negeri itu.

Pada perasmian Kongres Nasional Tahunan AMK 2009 yang diadakan pada bulan Mei lalu, Shamsul mendakwa beliau mendapat maklumat pemuda ahli perniagaan itu juga memainkan peranan untuk merampas tanah kem TUDM di Sungai Besi bersama anak Perdana Menteri dan Datin Seri Rosmah Mansor.

"Kita desak SPRM menyiasat siapa Jho Low ini, bagaimana dia memdapat kekayaan sehingga The New York Times melaporkan bagaimana anak muda ini berbelanja beratus ribu dolar berseronok di kelab-kelab eksklusif di bandaraya itu dalam beberapa bulan dan terus berbelanja besar.

"Semua maklumat berkenaan individu ini adalah daripada media luar negara dan kemudiannya dilaporkan oleh media tempatan. Ini menimbulkan keraguan siapa gerangan Jho Low ini dan bagaimana dia boleh menjadi begitu kaya dalam usua muda dan mempunyai kaitan dengan tokoh politik," ujar beliau.

Sumber: Suara Keadilan

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Perpaduan: Jangan Terperangkap Politik Murahan Umno

Posted: 20 Jul 2010 05:25 PM PDT

Dari Harakah Daily
Oleh Zulfikar Mashoor

PAS menyeru seluruh umat Islam dan orang Melayu supaya tidak terperangkap dengan agenda politik murahan Umno yang memukul gendang perpaduan.

"Inilah agenda Umno pada setiap kali sesak nafas mereka akan meminta ‘oksigen’ dari PAS," ujar Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar.

Sehubungan itu, beliau mengucapkan terima kasih kepada Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria yang bijak membuat bacaan politik bahawa kuasa politik Melayu Umno akan hilang.

Katanya, kenyataan mufti itu menambahkan lagi keyakinan bahawa PAS mengambil tempat Umno dan memberi harapan baru kepada umat Islam dan bangsa Melayu.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena menegaskan bahawa tanpa Umno umat Islam dan bangsa Melayu mampu berdiri megah dan gagah untuk muncul dengan kuasa baru politik bersama semua kaum di bawah payung Pakatan Rakyat.

"PAS menyeru seluruh umat Islam dan orang Melayu untuk bersama menyertai PAS bagi memikul tugas baru untuk meletakkan kembali Melayu dan Bumiputera pada landasan yang betul dan membangunkan Malaysia bersama semua kaum sebagai warganegara Malaysia yang bertanggungjawab," ujarnya.

Beliau sekali lagi menegaskan bahawa PAS tidak akan bekerjasama dengan Umno yang menjadi sekutu zionis Yahudi.

Menurutnya, Umno secara jelas melalui pemimpin utamanya yang menguasai Kerajaan Malaysia telah melantik syarikat perunding APCO Worldwide yang merupakan proksi kepada gerakan zionis antarabangsa yang menjaga kepentingan politik Israel dan Amerika sebagai penasihat Kerajaan Umno Barisan Nasional (BN).

"Perbuatan ini satu pengkhianatan kepada perjuangan umat Islam dan rakyat Palestin," tegasnya.

Katanya lagi, Kerajaan Umno BN juga menjalinkan hubungan perdagangan secara rahsia dengan negara haram Israel dan membantu memperkukuhkan ekonomi rejim zionis Israel.

Ini, ujarnya dibuktikan dengan berlabuhnya kapal dagang milik Israel di Pelabuhan Klang baru-baru ini serta keputusan kabinet yang membenarkan hubungan dagang dengan Israel dibuat secara rahsia.

PAS, tegasnya sekali-kali tidak akan mengkhianati perjuangan umat Islam dan rakyat Palestin.

Beliau menambah, PAS kesal dengan tindakan kerajaan Umno BN yang menikam dari belakang ke atas umat Islam dan rakyat Palestin.

Baginya, bantuan dihulur untuk rakyat Palestin tetapi dalam masa yang sama membantu pengukuhan ekonomi negara haram Israel.

"PAS akan terus memperkukuhkan hubungan dan kerjasama dalam Pakatan Rakyat bagi membina Malaysia baru dan terus melindungi Islam dan apa sahaja yang berkaitan dengan Melayu dan Bumiputera yang terdapat dalam Perlembagaan Persekutuan, di samping menjamin hak semua kaum turut dilindungi dengan menjadikan prinsip keadilan sebagai teras pembangunan sesuai dengan Islam sebagai agama pembawa rahmat seluruh alam," katanya.

Mengapa Dagangan Minyak Wajib Guna CIMB?

Posted: 20 Jul 2010 05:17 PM PDT

Dari TV Selangor

Pakatan Rakyat persoal mengapa pengusaha minyak diwajibkan guna khidmat bank CIMB untuk semua perdagangan minyak.

Pakatan Rakyat mencurigai motif disebalik arahan terbaru kerajaan ini yang dibuat selepas kenaikan harga minyak diumumkan minggu lalu.

Bermula 1 September ini, semua perdagangan minyak, baik cek mahupun tunai, diwajib menggunakan sistem auto-debit CIMB. Adalah difahamkan bahawa CIMB akan mengenakan caj RM10 bagi setiap seribu keping wang yang didebitkan, manakala caj RM1 untuk setiap seratus keping duit yang didebitkan.

Naib Presiden Parti Islam Se-Malaysia mengesyaki adanya usaha pihak tertentu untuk memonopoli pergadangan minyak tanahair, yang dijangka mengaut keuntungan yang jauh lebih tinggi selepas pemotongan subsidi 15 Julai lepas.

Apa yang amat mencurigakan adalah pengusaha stesen minyak dinasihatkan membuat bayaran debit dibilik pegawai tertentu bagi mengelakkan terdedah kepada pengetahuan umum.

"Kenapa dilakukan satu pemaksaan kepada penjual supaya hanya berurusan dengan CIMB melalui auto debit. Ini satu bentuk monopoli yang dipaksakan kepada penjual."

Sallehuddin merasakan arahan baru ini menekan pengusaha-pengusaha minyak yang menggunakan bank pilihan masing-masing atas pelbagai sebab tertentu, seperti jarak dari stesen minyak, kemesraan pengguna, dan sistem perbankan yang lebih menyakinkan.

Menurut Sallehuddin, perkhidmatan Maybank misalannya tidak mengenakan caj tambahan untuk sebarang transaksi auto-debit.

Lantas, beliau mencurigai kewajaran arahan itu, dan mensyaki apakah ia ada hubung kait dengan individu tertentu dalam bank itu.

"Saya bawa isu ini kerana tidak mahu ada monopoli yang memaksa penjual minyak dipaksa yang mana saya difahamkan akan berkuatkuasa 1 September ini."

Water Transfer Project: ‘What’s The Rush, DPM?’

Posted: 20 Jul 2010 03:29 AM PDT

From Malaysiakini

The Selangor government has refuted the federal government’s claims that the Pahang-Selangor water transfer project must take off immediately to prevent water shortage in Selangor and Kuala Lumpur by 2014.

MCPX
“The Selangor government has consulted several experts and based on our calculations of population growth, water consumption rates, production capacity and water levels in dams, there will be sufficient water supply to meet the demands of Selangor and Kuala Lumpur consumers well up to the year 2019,” said Selangor Menteri Besar Khalid Ibrahim.

In a statement today, Khalid said the water transfer project may be necessary in later years but currently, there is a three-year lead time for construction and thus construction should only begin in 2016.

“If the project is rushed into, the cost would incur further national debt which it cannot afford given Malaysia’s current balance sheet,” he said.

According to deputy premier Muhyiddin Yassin, the water transfer project will cost RM9 billion, up from an initial estimate of RM2 billion.

Khalid said the Selangor government accepts the need for the project, but hinted that the federal government must first give in to several demands made by the state over the plan to federalise water management, otherwise known as the water-restructuring process.

“We believe there is no need to treat this project as a priority or (to act) in a hasty manner without regard for a holistic understanding of the water resources in Selangor, including taking into consideration the water-restructuring process,” he said.

Selangor and the federal government have been at loggerheads over the latter's attempt to buy up all of the state’s water assets, which critics claim would create an inefficient monopoly and higher water tariffs.

“We also believe that other alternatives should be prioritised instead of giving a large, lucrative construction contract like the Pahang-Selangor water transfer,” said Khalid.

Such alternatives includes recycling water – from rivers, lakes, underground sources and rainfall – and reducing the high levels of non-revenue water from the current 35 percent to 20 percent.

‘Questionable history'

Part of the water transfer project involves a 45km tunnel to channel raw water from Kelau, Telemong and Bentong in Pahang to Selangor.

This has been awarded to a Japanese-led consortium comprising of Shimizu Corp (project leader) and Nishimatsu Construction Co and local companies UEM Builder and IJM Corp.

When the deal was inked on May 25 last year, eyebrows were raised because UEM is an Umno-linked company while Nishimatsu is facing graft probes in Japan and had been accused of negligence in Singapore over the Nicoll Highway collapse in 2005.

Even the initial bidding process for the tunnel project was plagued with controversy, following news reports that the Shimizu-led consortium was awarded the contract despite tabled a conditional bid.

The project is funded by the Japan Bank for International Cooperation, which is providing a RM2.5 billion low-interest loan that must be repaid over a period of 40 years.

UMNO Desperado

Posted: 20 Jul 2010 12:58 AM PDT

Oleh Zaid Ibrahim

Sebagai seorang bekas ahli parti UMNO yang telah lama memberi sumbangan dan khidmat sokongan pada parti tersebut — dan walaupun telah dipecat dan dimaki hamun setiap masa dan ketika — saya berasa kasihan melihat UMNO yang begitu lemah atau 'pathetic' dan hilang maruah sejak kebelakangan ini.

Setiap hari mereka meminta belas kasihan PAS untuk menyelamatkan mereka. Mereka tidak berhenti-henti bercakap pasal 'Selamatkanlah Melayu dan Islam' sedangkan kita semua tahu maksud yang tersirat ialah 'Selamatkanlah UMNO yang sudah hilang kepercayaan Rakyat sambil bergelumur dengan masalah dalaman hari ini.'

Yang terakhir sekali, Presiden UMNO meminta PAS bersetuju bertemu tanpa sebarang syarat. Ini menunjukkan betapa terdesaknya parti yang pada suatu masa dahulu disebut oleh Sanusi Junid sebagai parti Melayu Islam yang terbesar di dunia. (Buktinya tidak lain dari bangunan UMNO yang tersegah besar itu yang dibiayi oleh Malayan Banking). Ahli-ahli mereka sudah hilang keyakinan sehingga nak buat mesyuarat pun tak dapat dilakukan dengan sempurna. Mereka juga sendiri tertanya-tanya apakah relevennya parti itu pada zaman sekarang ini.

Mereka tidak mahu menerima hakikatnya bahawa: budaya politik dan perjuangan serta cara mereka itu sudah tidak boleh digunapakai lagi pada masa kini. Mereka percaya dengan menggunakan kekerasan, meningkatkan propaganda, dan menakutkan orang Melayu tentang kehilangan hak dan kedudukan mereka dalam negara jika tiada UMNO, akan menarik kembali sokongan orang Melayu kepada mereka.

Betapa silapnya teori politik mereka.

Ada lima perkara, jika ianya dilaksanakan, mungkin boleh memberi sedikit ruang untuk UMNO dihidupkan kembali dan menyelamatkan parti tersebut di PRU 13:

Pertama, kes terhadap Anwar Ibrahim itu tidak diteruskan; kedua, memansuhkan ISA dan segala kuasa yang menahan orang politik; ketiga, bertindak dengan kata sepakat dan secara terhormat dengan Parti Pembangkang (Pakatan Rakyat) tentang dasar-dasar utama ekonomi negara dan pelaksanaannya; keempat, menyerahkan kepada kerajaan Negeri kuasa dan hak mereka yang sah dan wajar; dan terakhir, memberi kebebasan kepada akhbar dan TV supaya berita menjadi sumber maklumat sebenar dan bukan alat dakyah politik.

Sebagai bonus, ketua-ketua UMNO dan yang berjawatan Menteri atau Ketua Menteri yang jelas korup dan sekian lama menyalahgunakan kuasa, diberhentikan serta merta dan digantikan dengan pemimpin yang boleh diterima rakyat.

Ini adalah cara terhormat untuk sebuah parti sebesar itu berubah atau bertindak untuk memberi nafas dan iltizam baru kepada ahli-ahli mereka yang sekarang ini tenat dan bosan dengan keadaan. Ubahlah cara mereka mentadbir negara ini. Bukan dengan setiap hari menangis dan meminta supaya PAS menyelamatkan mereka.

Walaubagaimanapun, saya juga yakin bahawa semua cadangan cadangan ini tidak akan dilaksanakan.

Orang yang dalam ketakutan selalunya tidak dapat berfikir dengan wajar dan inilah keadaan sebenar Parti Keramat ini.

Biarlah si lunchai lompat dengan labu-labunya.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang