Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 16 Julai 2010

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


PEMBOHOONGAN UMNO TERSERLAH - Anwar Ibrahim

Posted: 16 Jul 2010 04:56 AM PDT

Alhamdulillah, saya dan Azizah dapat menunaikan Umrah dengan tenang. Doa kami moga Umrah yang marbrur, sa'i mashkur dan amalan solehah.
Rupa-rupanya tatkala di Makkah al Mukarramah fitnah bertali arus ditujukan kepada peribadi saya. Namun apa yang baru? Pencak mereka hanyalah fitnah, jika tidak agen Cina, India, pastinya talibarut CIA. Khabar ini langsung tidak mengejutkan. Apatah lagi walau UMNO-BN punyai dana puluhan juta, kemiskinan idea begitu terserlah apabila mahu memintal fitnah.
Hanya dengan mengutip tulisan blog Elaine Supkis (kononnya blog terkenal) dan kenyataan seorang yang bernama Joshua Trevino, Utusan Malaysia milik UMNO, tanpa berpandukan etika kewartawanan mulai satu kempen dangkal dan berakarkan kebencian terpampang di muka hadapan fitnah Anwar Agen CIA. Pimpinan UMNO pula bersahut-sahutan menyokong. Tindakah mereka sedarrakyat Malaysia mual untuk disogok dengan berita sedemikian?
Hari ini terungkailah segala pembohongan yang dipintal serta dianyam pimpinan UMNO yang diketuai Dato Seri Najib Razak. CNN telah pun mengeluarkan satu kenyataan bahawa organisadi media tersebut tidak menerima sebarang bentuk bayaran dari saya. Kemunculan saya untuk ruang 'Connect the World' merupakan keputusan penerbit program tersebut.
Penafian CNN bukan sahaja meruntuhkan penipuan media berhaluan kanan ekstrem seperti New Ledger, namun mendedahkan makar Utusan sendiri selaku lidah rasmi UMNO yang berusaha memfitnah saya. Malahan organisasi CNN yang berpengkalan di Hong Kong berpandangan adalah janggal mengapa tiada usaha dari pihak Utusan untuk mendapatkan kepastian dari pihak mereka. Namun bagi kita tidaklah mengejutkan kerana mengetahui peranan Utusan yang selama ini sudahpun luluh integritinya sebagi sebuah organisasi yang bebas.
====================================================================
The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah mengalu-alukan Himpunan Orang Asal Zon Tengah PKR Pahang yang akan berlangsung di Temerloh dan dirasmikan oleh Dato Seri Wan Azizah Ismail, Presiden Parti Keadilan Rakyat pada 7hb Ogos 2010
====================================================================
JEMPUTAN KE CERAMAH UMUM
Saudara/Saudari dengan segala hormatnya dijemput menghadiri ceramah anjuran Pakatan Rakyat pada 7hb Ogos 2010 (Sabtu) jam 9.00 malam bertempat di Rumah Haji Suhaimi Said, Kg Batu 4, Jalan Maran, Temerloh, Pahang. Penceramah-Penceramah Undangan adalah YB Gpobalakrishnan, Dato Fauzi Abdul Rahman, CheguBard, YB Elizabeth Wong dan Tijah Yok Chopil. Datanglah beramai-ramai.
====================================================================
CERAMAH
Satu Ceramah bertajuk FELDA BANKRAP?? akan diadakan pada 23hb Julai 2010 jam 9.00 malam di MARKAZ PAS Felda Jengka 9, Bandar Jengka. Penceramah-penceramah terdiri daripada: Dato Fauzi Abdul Rahman, Felicia Ling, dan Haji Suhaimi Said
====================================================================
CERAMAH
Satu CERAMAH diperkampongan Orang Asal Bukit Rok akan diadakan pada 24hb Julai 2010 jam 8.30 malam di Rumah Bob Manolan, Timbalan Pengerusi Biro Orang Asal Negeri Pahang. Penceramah-penceramah terdiri daripada Haji Abas Awang, Ketua Penerangan KEADILAN Pahang, Haji Suhaimi Said, Pengerusi Biro Orang Asal PKR Pahang dan Bob Manolan
====================================================================

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


PENGUATKUASAAN SELEKTIF

Posted: 15 Jul 2010 06:34 AM PDT

Salam 2 all.

Alhamdulillah tengahari tadi wakil Konsensus Bebas YB Wee Choo Keong (Wangsa Maju) telah mengambil bahagian dalam perbahasan berkaitan Akta Pemerdagangan Manusia (Human Trafficking Act). Dalam membahaskan isu tersebut, kami telah menyentuh tentang kewibawaan penguatkuasaan apa-apa perundangan oleh badan yang diberikan kuasa tersebut. Peroalan pokonya ialah apa guna kuasa penguatkuasaan sekiranya badan yang diberi tnaggungjawab tidak melaksanakannya, apatah lagi jika melaksanakannya secara selektif.

Berikut adalah sedutan daripada ucapan tersebut untuk renungan bersama.

Zulkifli Bin Noordin
Khamis
02 Sya'ban 1431
15 Julai 2010

Tan Sri Yang Dipertua, saya menyatakan dengan terus terang bahawa Akta Ibu dan Pindaan ini jika 2 isu utama tidak ditangani akan menyebabkan pindaan ini tidak bermakna. Iaitu

1. Ketiadaan penguatkuasaan; dan

2. Peningkatan gejala rasuah.

Ahli-Ahli Yang Berhormat sedia dimaklum bahawa kita tidak boleh mengatasi masalah-masalah tertentu bukan Negara kita tiada undang-undang untuk mengawalselia keadaan tertentu.  Kuasa-kuasa yang diberikan dibawah pindaan-pindaan ini atau undang-undang lain tidak akan berkesan apabila pihak berkuasa berkenaan sendiri tidak mempunyai hasrat untuk bertindak dan menguatkuasakan kuasa-kuasa yang diberikan.

Samalah perumpaannya saperti seorang penyangak korporat tidak disumbat kedalam penjara kerana kesalahan rasuah, maka jeriji besi penjara adalah sekadar perhiasan sahaja. Kerana penyangak masih diluar penjara dan bebas merampok kesana-kemari, bagaikan jerung mengganas dilautan.

Kita mempunyai perundangan yang sama saperti di Singapura. Di Singapura, ketegasan pihak berkuasanya menimbulkan ketakutan kepada rakyat terutama para penyangaknya. Sebaliknya di Malaysia, penyangak yang menimbulkan ketakutan kepada pihak berkuasa dengan kuasa wang dan kabel politik!

Oleh itu, apa juga pindaan untuk mempertingkatkan penalti atau memperluaskan jaringan atau memberikan lebih kuasa akan menjadi sia-sia sahaja. Kuasa berlebihan kepada penguatkuasa dan penalti yang tinggi hanya melahirkan lebih banyak amalan rasuah dan salahguna kuasa.

Tuan Yang Di-Pertua,

Izinkan saya memberikan beberapa contoh ketiadaan atau kelemahan penguatkuasaan dan/atau penyalahgunaan kuasa oleh pihak-pihak berkuasa.

Saya telah 4 kali mendedahkan di Dewan Yang Mulia ini mengenai kes rasuah terhadap Encik Hasbie Satar, setiausaha Politik yang gah dan hebat kepada mantan Menteri Kewangan II, YB Tasek Gelugur, (kini YB Menteri EPU) yang telah disiasat oleh SPRM dan didapati mempunyai 48 buah peti besi didalam rumah kediamannya, jutaan ringgit tunai, ditambah dengan beberapa buah kondo mewah dan beliau masih lagi bebas. Kalau seorang setiausaha boleh memiliki 48 buah peti besi, bossnya mesti memiliki sekurang-kurangnya 100 buah peti besi. Sudah 8 bulan dan langsung tidak ada tindakan untuk mendakwa beliau di Mahkamah dan menjalankan sesiatan terhadap mantan Menteri Kewangan II, YB Tasek Gelugor. Tidak ada pihak berkuasa termasuk SPRM yang berani menyentuh mereka. Mereka menjadi orang yang begitu kebal! Apa guna pindaan dan penambahan penalty ini jika sikap pihak berkuasa tiada berubah? Apa gunanya jika pihak saperti SPRM dan Suruhanjaya Sekuriti contohnya tidak menjalankan tanggungjawab dan kuasa yang diberikan kepada mereka?

Tuan Yang Di-Pertua,

Terdapat banyak kes yang diketahui umum dimana tiada sebarang penguatkuasaan atau pendakwaan tidak dibawa terhadap kes-kes amalan rasuah dan salahguna kuasa contohnya:

Pengerusi Suruhanjaya Sekuriti, Yg Bhg Tan Sri Zarinah Anwar, dan siasatan ala-samseng keatas 4 orang wartawan perniagaan berkaitan penjualan saham Kenmark Industrial Co (M) Bhd melibatkan Datuk Ishak Ismail. Kita tahu bahawa gangguan terhadap 4 orang wartawan ini adalah bertujuan untuk menutup skandal-skandal Tan Sri Zarinah dan suaminya, Dato Azizan Abdul Rhaman.

Satu lagi salahguna kuasa dan undang-undang Suruhanjaya Sekuriti jelas berlaku didalam kes pengambilan alih Pantai Hospital oleh Parkway Holdings Ltd, syarikat Singapura.

Sebelum saya melanjutkan bahas, kita semua sedia maklum akan peraturan bahawa kelulusan Jawatankuasa Pelaburan Asing atau FIC adalah mandatori sebelum sesuatu syarikat asing boleh mengambil alih sesebuah syarikat tempatan.

Kita perlu ambil perhatian bahawa Hospital Pantai telah diberikan konsesi mengendalikan Fomema dan Medivest oleh Kerajaan. Kedua-dua konsesi ini melibatkan perkhidmatan utama (essential services) dengan izin, kepentingan negara. Kalau adapun permohonan sedemikian, Suruhanjaya Sekuriti tidak sepatutnya meluluskannya atas kepentingan negara.  Tetapi didalam kes ini, langsung tidak ada permohonan oleh Parkway tetapi Suruhanjaya Sekuriti membenarkan Parkway mengambil alih Hospital Pantai! MENGAPA?!

Parkway membayar RM312 juta pada tahun 2005 untuk mengambil alih Hospital Pantai. Pada 13 Ogos 2006 mantan PM Tun Abdullah Badawi mengakui didalam akhbar The Star saperti berikut:-

"He said the matter was being looked at by the Treasury after realising that it had become a problem as it was related to the concessions for the supply of hospital requirements. The share sale has become a problem, as it involves several matters related to the concessions given to Pantai Holdings that has a contract to supply hospital requirements."

He said the government had always hoped that the equity would remain with Malaysians but unfortunately it had gone into the hands of foreigners. The concessions have changed hands, and it has gone to other people and (we) hope it will remain with the Malaysian side, and held by Malaysian citizens, he said."

Kita tidak boleh menyalahkan matan PM memang beliau tidak tahu mengenai perkara ini. Akan tetapi Tan Sri Zarinah Anwar, sebagai pengurusi Suruhanjaya Sekuriti, harus mengambil tindakan untuk berhentikan transaksi ini yang terlibat essential services, dengan izin, dan kepentigan negara  telah dilapurkan dalam surat khabar dan internet.

Selepas kenyataan mantan PM tersebut, Khazanah Holdings Bhd diarah untuk bailout Hospital Pantai. Ini adalah satu cover-up skandal kumpulan tertentu.  

Inilah lawak terbesar abad ini. Pada 30 Ogos 2006, The Edge melapurkan bahawa mantan Menteri Kewangan II, YB Tan Sri Nor Mohamed Yakcop, menyatakan bahawa tindakan Khazanah Nasional Bhd mengambil alih penguasaan keatas Pantai Holdings Berhad adalah untuk membantu. (Membantu siapa? Kumpulan beliau kah?). Saya memetik:

"This is not a bailout. This is a market-driven problem where there is a willing-buyer, willing-seller. Pantai is seen to be in an industry which is viewed as sensitive as it holds 2 concessions. It (Khazanah's taking control) has resolved the issue of this sensitive sector."

Ini adalah satu kenyataan mantan Mentri Kewangan II yang meperbodohkan atau meperbudakan rakyat Malaysia!  Khazanah terpaksa membayar RM800 juta untuk mengambil alih Pantai daripada Parkway. Tidak semena-mena sebuah syarikat asing membuat keuntungan sebanyak RM500 juta daripada wang rakyat. Dan yang lebih teruk, Khazanah tidak mengurus Hospital Pantai, sebaliknya melantik Parkway Holdings untuk menguruskannya! Parkway dibayar fee pengurusan yang amat tinggi sekali. MENGAPA?! Untuk agenda kumpulan Tingakt 4 dan/atau Singapore operatives atau barua-barua Singapura.

Sebabnya mudah. Ini kerana "barua-barua" Singapura yang terlibat. Saya percaya ini berlaku dengan pengetahuan mantan Menteri Kewangan II (atau "he will be deemed to have known the actual facts, dengan izin), dan sudah tentu, Pengerusi Suruhanjaya Sekuriti, Tan Sri Zarinah Anwar, seorang lantikan atau appointee "kumpulan Tingkat 4."

Jika mereka berdua tidak tahu pada semua masa yang material bahawa Hospital Pantai memegang dua konsessi essential, mereka tidak layak memegang jawatan Menteri dan Pengurusi Suruhanjay Sekuriti pada masa sekarang. Perdana Menteri bertangung jawab untuk menjaga kepentigan negara dan beliau tiada ada pilahan lain kecuali memecat mereka daripada jawatan masing-masing dengan segara demi kepentingan negara. Jika tidak berbuat demikian, maka PM "will be seen as to condone such acts of anti-national", dengan izin.

Adalah jelas seluruh pentadbiran Barisan Nasional masa itu mengambil sikap menutup mata terhadap pengambilan alih jahat Pantai Holdings oleh syarikat Singapura Parkway dan pembelian semula oleh Khazanah kemungkinan besar sekumpulan mereka ada kepentingan.

Terlalu banyak contoh melibatkan barua dan balaci Singapura menjual kepentingan negara kepada Singapura. Pelupusan 10% saham Telekom kepada Temasek Holdings. Pembelian saham Temasek di dalam Bank International Indonesia oleh Maybank pada nilai 4.6 kali ganda daripada nilai buku, dan banyak lagi.

Tuan Yang Di-Pertua,

Telekom Bhd adalah syarikat monopoli dan "a profit making company", dengan izin, maka ia tidak perlu menjual 10% sahamnya kepada Temasek Holdings, satu syarikat dimiliki oleh Kerajaan Singapura, atau sesiapapun apatahlagi Temasek Holdings. Maybank tidak semestinya membeli saham Bank International Indonesia dari Temasek Holdings dengan harga yang amat tinggi (4.6 time the book value) kerana dengan harga tersebut Maybank ada perluang membeli saham bank yang lain di Indonesia atau negara lain.

Yang amat aneh adalah kenapa kedua-dua transaksi ini terlibat Temasek Holdings dan tiada ada apa-apa tidakan dari Suruhanjaya Sekuriti dan mantan Menteri Kewangan II. Jika ini bukan satu konspirasi yang terlibat kedua-dua pihak tersebut dan Singapore Operatives tertentu, apa lagi?

Layanan istimewa kepada AirAsia iaitu membenarkan mereka berhutang daripada membayar cukai lapangan terbang kepada MAHB yang bernilai beratus juta ringgit dari hari AirAsia memulakan operasinya. MAHB tidak berani mengambil tindakan walaupun airport tax tidak bayar selama 8 tahun. Ada semua masa yang material, matan Menteri Kewangan II yang sama yang bertangung jawab.

Tuan Yang Di-Pertua,

Ada lagi banyak contoh penglibatan mantan Menteri Kewangan II (sekaragn Menteri EPU) dengan syarikat bernama Mun Loong, yang kemudian menjadi Abrar Corporation. Fakta-fakta contoh ini menuju kita kepada satu arah sahaja. Kemana Ahli-Ahli yang Berhormat tahu sama tahu tak payah saya sebutkan nama orang tertentu di Dewan Yang Mulia ini.

Dato Hamzah Kassim, pengarah syarikat Innovation Associate, seorang ahli jawatankuasa NEAC, dan seorang pakar sumber manusia yang menasihat kepada kerajaan mengenai modal insan. Beliau juga adalah penasihat kepada kerajaan berkenaan Talent Corporation dalam RMK10. Beliau seorang ahli penasihat MACC/SPRM. Dato Hamzah Kassim juga mendapat banyak projek-projek Kementerian Pendidekan, Kementerian Sumber Malaysia, NCIA, IRDA dan Khazanah Holdings Bhd dan juga memburu projek baru. Apa yang telah terjadi kepada kerajaan 1Malaysia dengan peminpin-peminpin yang begini tamak dan rakus. Ahli-Ahli yang Berhormat tahu sama tahu dalam contoh-contoh, tak payah saya sebutkan nama orang tertentu di Dewan Yang Mulia ini.

Dengan semua fakta konflik kepentingan ini, Dato Hamzah Kassim tidak layak menjadi penasihat kepada kerajaan dan ahli jawatankuasa MACC. MACC harus menjalankan siasatan terhadap beliau dalam projek-projek yang dianugerahkan kepada syarikat beliau iaitu Innovation Associate.

Dato' Mohd. Bakke Salleh, pengarah eksekutif baru Sime Darby, yang telah menyebabkan Felda kerugian pelaburan antarabangsa yang berjumlah lebih kurang RM300 juta, adalah sahabat karib Dato Hamzah Kassim. Apa sudah jadi kepada kerajaan 1Malaysia semua pegawai atasan yang lantik terlipat dalam skandal kewangan dan bersangkut-pauh antara satu sama lain — semua suku sakat skandal kewangan yang di kepalahi oleh peminpin tertentu.

Tuan Yang Di-Pertua,

Kesemua kes-kes tersebut adalah jelas membuktikan kegiatan "cover-ups" (dengan izin) dan sikap membutakan mata secara sengaja oleh Suruhanjaya Sekuriti, dan Kerajaan Barisan Nasional untuk semata-mata melindungungi pengkianat dan pengrompakan Negara. Ini adalah contoh klasik kepada peribahasa Melayu harapkan pagar, pagar makan padi. Inikah ciri pentadbiran kerajaan dengan slogan "Rakyat Didahulukan" lebih tepat projek-projek didahulukan kepada Umnoputra yang bersangkut-paut dengan Tingkat 4.

Jika pihak-pihak berkuasa termasuk, SPRM, Suruhanjaya Sekuriti, Menteri-Menteri masih seperti diatas, apa-apa Rang Udang-Undang diluluskan oleh Dewan Yang Mulia ini adalah tidak bermakna dan mesyurat Dewan Yang Mulia adalah membazirkan wang rakyat.

Akhirnya, saya menyeru kepada Menteri berkenaan dan Perdana Menteri, supaya meneliti kes-kes yang saya bangkitkan dan mengambil tindakan dengan segara demi kepentigan negara supaya mesyurat Dewan Yang Mulia mempunyai makna dan nilai.

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim


BERSEDIA WAHAI ANAK MUDA UNTUK CABARAN LAGI HEBAT

Posted: 16 Jul 2010 03:48 PM PDT

Kembalinya DS Anwar Ibrahim ke arena politik selepas beliau keluar dari penjara telah memberikan satu dimensi baru dalam arah tuju politik pembangkang. Beliau berani dan optimis. Atas keberanian beliau yang tidak mengira apa juga rintangan, maka kita telah lihat bagaimana DS Anwar Ibrahim menjadi sasaran utama pemimpin2 bacul Umno yang khuatir dan takut rahsia besar mereka terbongkar sebelum sempat mereka memunggah harta rakyat. Jika DS Anwar ingin bersara dari politik selepas beliau keluar dari penjara beberapa tahun yang lalu, beliau boleh memilih jalan tersebut namun sifat dan semangat juangnya ingin memperbetulkan dan menyelamatkan Malaysia dari terus ditadbir oleh penyamun2 yang bertopengkan politik maka hari ini kita melihat pelbagai tuduhan dan serangan ke atas peribadi beliau termasuk dari rakan2 yang dulu beliau percayai. Beliau bukan ma'sum. Beliau hanyalah insan biasa yang tidak lari dari melakukan kesilapan. Pilihan beliau untuk bersama Umno selepas keluar dari ABIM walaupun mendapat tentangan dari rakan2 beliau termasuk Allahyarham Utz. Fadzil Noor, merupakan langkah yang kurang tepat dan akhirnya beliau disingkirkan dek kerana perselisihan dengan Mahathir Mohammad yang pada ketika itu menjadi Perdana Menteri Malaysia.
Kini beliau berdepan kemungkinan dipenjarakan bagi menamatkan kerier politik beliau. Angin2 sepoi bahasa sudah mula bertiup mengatakan bahawa DS Anwar Ibrahim akan dipenjarakan sebelum PRU-13. Apakah perkhabaran ini benar??? Tidak keterlaluan jika dikatakan bahawa DS Anwar mungkin akan dibunuh setelah semua perancangan untuk memusnahkan DS Anwar dengan pelbagai tindakan sejak dari dulu hingga kini menemui kegagalan. Imejnya yang cuba dirosakkan tidak menjadi sebaliknya beliau mendapat sokongan dari rakyat bawahan.
Berikut adalah rentetan peristiwa/kemalangan yang hampir2 menamatkan riwayat DS Anwar Ibrahim :-

  1. Helikopter Angkatan Tentera Terhempas- Sebuah helikopter PUMA Angkatan Tentera telah ditugaskan untuk membawa Sdr. Anwar dari Perlis ke Kepala Batas. Tetapi dalam perjalanannya ke Perlis untuk mengambil Sdr. Anwar helikopter tersebut terhempas dekat Sungai Petani dan dua Anggota Angkatan Tentera terbunuh. Walaupun dinasihatkan supaya Sdr. Anwar menaiki kereta untuk pulang tetapi sebagai seorang pemimpin berwibawa beliau terus menaiki helikopter pengiring dan sempat melawat tempat kejadian helikopter terhempas. Inilah seorang Pemimpin Agong yang perlu disanjung bukan sahaja oleh Angkatan Tentera tetapi juga rakyat jelata. Beliau menunjukkan sifat keperwiraan beliau walaupun membahayakan nyawanya sendiri. Dengan ini maruah Angkatan Tentera terbela walaupun pada ketika itu rombongan Sdr. Anwar ketar lutut dan kecut perut takut apa-apa akan berlaku terhadapnya semasa menaiki helikopter pengiring yang dibawa oleh Angkatan Tentera. Sesampai di Kepala Batas, Presiden Habibie menalipon beliau dan menyatakan bahawa tidak mungkin helikopter tersebut terhempas sedemikian rupa melainkan disabotaj.
  2. Brek Kereta Rosak Dan Hampir Jatuh Gaung-Mesyuarat kabinet pertama yang diadakan diluar Kuala Lumpur ialah di pusat peranginan Gunung Rawa?..... di Pulau Langkawi pada pertengahan 1996. Perjalanan ketempat tersebut melalui jalan yang berliku-liku dan bergaung. Sampai di satu selekoh yang cukup bahaya drebar Sdr. Anwar tersedar bahawa kereta yang dibawanya tidak mempunyai brek. Kereta pun terbabas, berpusing beberapa kali dan hampir masuk kedalam gaung. Walaubagaimanapun ALLAH menyelamatkan Sdr. Anwar dari kejadian yang tidak diingini. Kereta disediakan oleh kerajaan Kedah. Mahathir pada waktu itu menaiki helikopter dan melihat apa akan terjadi kepada Sdr. Anwar. Cemas juga rasanya apabila melihat Sdr. Anwar terselamat dari nahas kemalangan.tersebut, takut-takut komplotnya terbongkar!!!
  3. Nahas Helikopter Tan Sri Yahya.-Peristiwa terhempas helikopter Tan Sri Yahya bersama isterinya berlaku dengan penuh misteri. Sdr. Anwar sepatutnya menaiki helikopter tersebut bersama Tan Sri Yahya pada pagi keesokannya. ALLAH telah menyelamatkan nyawa Sdr. Anwar dengan berlakunya sesuatu peristiwa kritikal terhadap ibu Tan Sri Yahya yang menyebabkan Tan Sri Yahya terpaksa pulang ke Terengganu pada malam itu juga. Perjalanannya ke Terengganu pada malam itu tidak dijadualkan. Sepatutnya jadual penerbangan ialah pada pagi esoknya bersama Sdr. Anwar. Dalam perjalanannya ke Terengganu helikopter yang telah disabotajkan meletup diudara, maka Sdr. Anwar terselamat dari nahas tersebut. Para konspirator sepatutnya bertanggongjawab diatas kematian Tan Sri Yahya bersama isterinya. Walaubagaimanapun segala bukti yang menunjukkan berlaku sabotaj telah dipadamkan kerana ia melibatkan pimpinan tertinggi negara.
  4. Peristiwa Penangkapan 20 September 1998 - Pada malam penangkapan Sdr. Anwar, beratus polis Unit Tindakan Khas dihantar dengan bertopeng dan bersenjatakan Sub-machine gun dan buloh runcing untuk menangkap Sdr. Anwar. Wal hal pada masa itu rumah Sdr. Anwar terbuka luas kerana beliau sedang mengadakan sidang akhbar diruang tamu rumahnya. Polis UTK merempuh masok tanpa membuang kasut dan memecah pintu rumah Sdr. Anwar sedangkan sejadah tempat sembahyang masih berselerak lagi. Pada masa yang sama Sdr. Anwar telah memberi jaminan kepada Ketua Polis Negara dan Peguam Negara sekiranya beliau dikehendaki melaporkan diri ke balai polis mana-mana pun beliau sanggup pergi tanpa perlu ditangkap. Alhamdulillah Sdr. Anwar sempat menenangkan para penyokongnya supaya jangan bertindak balas atau melawan tindakan kurang ajar polis tersebut. Sekiranya berlaku pergaduhan pada malam itu sudah tentu akan berlakulah pertumpahan darah didalam rumah Sdr. Anwar. Dan mangsanya tidak lain tidak bukan Sdr. Anwar sendiri. Secara sulit ada beberapa polis yang menyerbu itu membuat pengakuan bahawa mereka diarahkan supaya menamatkan riwayat Sdr. Anwar tetapi melihat wajah Sdr. Anwar mereka tidak sanggup dan ada yang menangis dan tidak sanggup mengikut arahan durjana bos mereka.
  5. Peristiwa Ketua Polis Negara Membelasah Di Bukit Aman - Peristiwa yang berlaku di Bukit Aman menjadi titik hitam dalam sejarah tamaddun Bangsa Melayu. Peristiwa seorang Ketua Polis Negara yang diamanahkan menjaga keselamatan awam membelasah seorang bekas Timbalan Perdana Menteri yang disayangi rakyat dalam jagaannya amat memalukan Bangsa, Negara dan Ugama. Menurut seorang doktor pukulan yang dikenakan terhadap Sdr. Anwar memanglah pukulan yang boleh membawa maut. Setelah dipukul Sdr. Anwar tidak dibenarkan dirawat sehingga empat hari kemudian. Dalam keadaan kesakitan sebelum diberi rawatan Sdr. Anwar dipaksa menaiki bangunan empat tingkat untuk disoalsiasat dan memaksanya membuat pelbagai pengakuan tetapi sebagai seorang pahlawan beliau tidak tunduk sedikitpun kepada tekanan dan paksaan polis durjana tersebut. Empat hari berlalu dalam keadaan kesakitan barulah beliau dibenarkan dirawat oleh seorang doktor perempuan andartu bangsa India. Menurut laporan Suruhanjaya Di Raja, perjalanan yang membawanya pergi berjumpa doktor tersebut memakan masa lebih kurang 50 minit, dan beliau dibawa dengan tangan bergari, mata ditutup dan dalam keadaan bertelanjang bulat. Begitulah layanan yang diberikan oleh polis terhadap seorang pemimpin negara. Setelah rakyat sedar apa yang berlaku terhadap Sdr. Anwar, maka Mahathir menuduh Sdr. Anwar memukul dirinya sendiri, jawapan seorang pemimpin yang penuh bertanggungjawab? Orang yang memukulnya pula, Rahim Nor memberi jaminan bahawa Sdr. Anwar berada dalam keadaan "sound and safe' (Selamat dan Terjamin). Rafidah Aziz pula menyatakan Sdr. Anwar membekam matanya dengan gelas supaya rakyat bersimpati dengannya. Inilah jawapan-jawapan yang bertanggongjawab yang diberi oleh pimpinan negara.
  6. Peristiwa Keracunan Arsenik - Kegagalan percubaan meracun Sdr. Anwar didalam penjara amat mengecewakan para konspirator. Memang dalam skrip mereka tidak ada cubaan untuk memeriksa kesan-kesan keracunan terhadap Sdr. Anwar. Sdr. Anwar sepatutnya mati secara perlahan-lahan tanpa disedari oleh sesiapapun. Tetapi ALLAH menggerakkan hati Dr. Wan Azizah untuk membuat ujian air kencing yang diseludup keluar dari mahkamah. Rakyat terkejut dengan keputusan ujian yang dibuat di Melbourne, Australia. Menggelabah mereka cuba menutup perbuatan durjana mereka. Air kencing yang mula-mula diambil oleh para doktor di HUKM tidak dibenarkan dibuat ujian. Hanya setelah hampir seminggu setelah Sdr. Anwar mendapat rawatan barulah air kencingnya dibenarkan dibuat ujian. Kononya ikut procedure Polis. Selama ini procedure tersebut tidak pernah dipakai. Hanya dalam kes Sdr. Anwar sahaja maka pelbagai procedure diperkenakan. Bukankah ini cubaan untuk menutup sesuatu??? Beberapa peristiwa yang pelik juga berlaku dimakmal ujian HUKM. Ibu kunci makmal hilang, pembantu makmal yang tidak dikenali berada dikawasan makmal, para penguji dikuti rapat oleh orang yang tidak dikenali, sampel yang dihantar ke luar negara dilambatkan, keputusan berlainan diantara para penguji didapati, dan pelbagai peristiwa yang mencurigakan berlaku. Jadi pengumuman keputusan HUKM tidak mengejutkan sesiapapun. Yang terkejut hanyalah orang-orang yang sudah tahu akan keputusannya seperti Mahathir, polis, Abdullah Badawi dan sebagainya. Mereka buat terkejut supaya rakyat nampak perbuatan cubaan meracun tidak benar. Rakyat sebenarnya terkejut dengan reaksi pimpinan negara sahaja.
Kenyataan Saifuddin Nasution - Harakah

KUALA LUMPUR, 15 Julai: Populariti Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mungkin bakal memaksa beliau menghadapi pelbagai cabaran yang lebih dahsyat, termasuk ancaman bunuh.Bagi Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution Ismail, pemimpin tertentu Umno sanggup berbuat demikian memandangkan mereka sejak 12 tahun yang lalu beberapa kali sanggup memfitnah Anwar sebagai agen asing.

"Saya tidak fikir Umno akan berhenti selepas 12 tahun menyerang Anwar, saya yakin pelbagai serangan yang lebih dasyat lagi mungkin akan menjerut leher Anwar."Ada satu perkara hujung pada itu yang Umno masih tidak buat, dia belum tamatkan riwayat Anwar saja," ujar beliau petang tadi pada satu wawancara di lobi Parlimen.

Sebelum pada itu, beliau berkata, Anwar pernah difitnah sebagai agen Libya sewaktu menjadi pemimpin mahasiswa kerana usahanya meniupkan ledakan kesedaran Islam mendapat perhatian dunia, termasuk Libya.Katanya lagi, Anwar sewaktu menjadi Timbalan Perdana Menteri pernah difitnah sebagai pengkhianat serta mengamalkan homoseksual dengan beberapa individu.

Bertitik tolak pada sangkaan itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Machang berkata, Anwar akhirnya terpenjara enam tahun.Selepas dibebaskan, beliau berkata, Anwar difitnah lagi sebagai ejen Yahudi pula kerana beberapa peribadi tertentu yang berbangsa Yahudi berminat dengan usaha Anwar menentang rasuah dan meniupkan reformasi dalam negara.

Menuduh Anwar sebagai 'ejen Israel' baru-baru ini, tambahnya lagi sudah cukup lengkap untuk pihak tertentu membunuh Anwar sebagaimana yang pernah terjadi di beberapa negara umat Islam sedunia.Dalam pada itu, beliau mempersoal keuntungan yang Umno nikmati dengan melakukan 'pembunuhan karektor' ke atas Anwar.

"12 tahun dia dan PKR menjadi beg tinju Anwar, apakah Umno tidak belajar itu semua," soal beliau dalam nada yang kesal.Menurut beliau, 'pembunuhan karektor' yang menimpa Anwar itu kadang-kadang menguntungkan Ketua Umum PKR itu serta Pakatan Rakyat sendiri.

"Serangan yang bertali arus ini adakah memberi kesan pada Anwar, saya fikir tidak," tegas beliau sambil menyuarakan rasa yakin bahawa Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) dijangka berlangsung tidak lama lagi.

Dari segi lain, dakwanya lagi, Umno seakan masih menghantui pemimpin tertentu dalam kerajaan menjelang pilihan raya umum depan."Di sebalik mereka (kerajaan) telah fitnah dia, mereka telah penjara dia, tahan dia (di bawah ISA), dan sekarang ini dituduh pula agen CIA-Yahudi, nampaknya Anwar ini masih menakutkan beberapa pemimpin Umno.

KERAJAAN JOHOR DICABAR CONTOHI SELANGOR

Posted: 16 Jul 2010 03:31 PM PDT

Malaysiakini 16 Julai 2010 : Angkatan Muda Keadilan (AMK) Selangor mengalu-alukan pelantikan ADUN BN Sungai Burong, Shamsuddin Lias sebagai pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Selangor (PAC) Selangor.

Ketuanya, Khairul Anuar Ahmad Zainuddin berkata, ia merupakan langkah berani kerajaan Pakatan Rakyat dalam usaha mewujudkan kerajaan yang sedia diperiksa perbelanjaannya daripada parti berbeza.

"Malahan perkara ini belum berlaku di peringkat pusat dan langkah ini diharap mampu menjadikan Selangor contoh terbaik dari segi ketelusan perbelanjaan kewangannya," katanya dalam satu kenyataan.

"Kita berkeyakinan usaha-usaha kerajaan Selangor mampu menjadikannya contoh negeri yang matang dan mampu mengangkat suara dan kehendak rakyat," tambahnya.

Semalam, Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor meluluskan usul untuk melantik wakil rakyat pembangkang dari BN itu sebagai pengerusi PAC.

Sementara itu, AMK Selangor juga menghargai usaha kerajaan negeri itu membentangkan Akta Kebebasan maklumat yang pertama di negara ini.

Khairul Anuar berkata, ianya satu sejarah negara kerana akta seumpama itu masih belum dibentangkan di peringkat Parlimen.

"Kesungguhan kerajaan Selangor ini wajar diikuti negeri-negeri lain dalam usaha mewujudkan kerajaan telus dan terbuka.

"Langkah besar ini menunjukkan kesungguhan dan iltizam kerajaan Selangor menghargai kebebasan rakyat mendapatkan maklumat," katanya.

AMK Selangor, katanya, yakin usaha tersebut memberikan peluang kepada rakyat membuat penilaian terhadap kerajaan negeri agar ada 'semak dan imbang' daripada rakyat.

"Justeru, Akta Kebebasan Maklumat ini diharap memberikan manfaat kepada rakyat Selangor seterusnya menjadikan negeri ini lebih baik pentadbirannya," tambahnya.

Ulasan: Langkah berani Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor membuktikan bahawa ketelusan adalah matlamat kerajaan negeri. Kesediaan dan keberanian untuk melantik ADUN BN sebagai Pengerusi pasti membuatkan BN Selangor tercabar. Bukan mainan politik namun jika mahukan perubahan pentadbiran yang lebih baik, maka keberanian dan kebijaksanaan untuk merubah sesuatu pentadbiran ke arah yang lebih baik. Akta Kebebasan Maklumat yang diperkenalkan oleh Kerajaan Negeri Selangor juga membuktikan bahawa rakyat berhak mengetahui setiap sen perbelanjaan wang rakyat dibelanjakan.
Apakah Kerajaan Johor berani bertindak sedemikian..???? Yang pasti Menteri Besar Johor hanya berani berkongsi kegembiraan bila berzapin....

ANGKATAN MUDA KEADILAN SELANGOR

0 ulasan
sumber :-

ANGKATAN MUDA KEADILAN SELANGOR


BANTAH KENAIKAN HARGA MINYAK DAN BARANG

Posted: 16 Jul 2010 03:37 AM PDT

Kenyataan Media

Angkatan Muda Keadilan Selangor

Parti Keadilan Rakyat

16hb Julai 2010

BANTAH KENAIKAN HARGA MINYAK DAN BARANG

Angkatan Muda Keadilan Selangor 'mengalu-alukan' kenaikan harga petrol dan barang oleh kerajaan UMNO-Barisan Nasional yang 'amat prihatin' dengan kesengsaraan rakyat. Kenaikan atas nama pemotongan subsidi akan membuatkan rakyat lebih marah,benci dan meluat terhadap tindakan UMNO-Barisan Nasional yang membuktikan rakyat didahulukan dalam segala segi tatkala pemborosan perbelanjaan kerajaan masih berlaku.

AMK Selangor yakin kenaikan minyak dan barang ini hanya akan menambahkan kebencian dan meluat rakyat kepada pemimpin-pemimpin UMNO-BN yang seringkali melaungkan slogan 'rakyat agar didahulukan' dan 'juara rakyat'. Tindakan kenaikan ini akan lebih memudahkan Pakatan Rakyat dalam usaha menawan Putrajaya semasa PRU-13 kerana rakyat semakin yakin BN adalah sinonim dengan 'Barang Naik'.

Dalam situasi kuasa beli rakyat semakin menurun dengan kenaikan harga barangan sebelum ini,kesengsaraan rakyat bagaikan dilupakan oleh kerajaan yang perlu bergelut saban hari dengan kenaikan mendadak kos sara hidup.Apakah ini hasil liberalisasi ekonomi dan program rakyat berpendapatan tinggi oleh Perdana Menteri ? ,tatkala pada realitinya rakyat terus berhadapan dengan alasan pemotongan subsidi untuk kononnya penjimatan wang negara tetapi kerajaan terus boros dalam menguruskan perbelanjaannya.

AMK Selangor mempersoalkan jika untuk mengurangkan subsidi yang kononnya membebankan negara,mengapa tidak membuat pemotongan subsidi kepada pihak Independent Power Producers –IPP yang jumlah angka kos amat besar dan tinggi ?. Apakah ini terjemahan rakyat didahulukan dengan menjadikan rakyat 'dikorbankan' dalam polisi baru kerajaan pusat ?. Bagaimanakah pula dengan jumlah kos mendapatkan khidmat perunding APCO yang wang ratusan juta tersebut boleh dibelanjakan untuk kesejahteraan rakyat ?.

Kita menggesa agar rakyat tidak terpengaruh dengan istilah pengurangan subsidi kerana realitinya adalah kenaikan kos yang perlu ditanggung rakyat. Suara rakyat perlu digemakan di seluruh negara tatkala UMNO-BN akan terus menaikkan harga barang dan petrol diambang pengenalan cukai GST.

Akhirnya,AMK Selangor yakin rakyat sudah membuka minda dan hati siapakah yang memperjuangkan nasib dan kesengsaraan rakyat serta memikirkan masa depan rakyat negara ini sebenarnya. Lakonan pimpinan UMNO-BN yang kononnya mendabik dada juara rakyat ini adalah hasilnya dengan akan berlaku berterusan kenaikan barang dan perkhidmatan.

Mohd Ezli Mashut

Ketua Penerangan AMK Selangor

AMK Selangor Hargai Kerajaan Selangor Bentang Akta Kebebasan Maklumat

Posted: 16 Jul 2010 02:28 AM PDT

Kenyataan Media

Angkatan Muda Keadilan Selangor

Parti Keadilan Rakyat

16hb Julai 2010

AMK Selangor Hargai Kerajaan Selangor Bentang Akta Kebebasan Maklumat

Angkatan Muda Keadilan Selangor menghargai usaha kerajaan Selangor membentangkan Akta Kebebasan Maklumat yang pertama di negara ini. Ianya satu sejarah negara kerana akta seumpama ini masih belum dibentangkan di peringkat Parlimen.

Kesungguhan kerajaan Selangor ini wajar diikuti negeri-negeri lain dalam usaha mewujudkan kerajaan telus dan terbuka. Langkah besar ini menunjukkan kesungguhan dan iltizam kerajaan Selangor menghargai kebebasan rakyat mendapatkan maklumat.

AMK Selangor yakin usaha ini memberikan peluang kepada rakyat membuat penilaian terhadap kerajaan negeri agar ada 'check and balance' daripada rakyat. Justeru,Akta Kebebasan Maklumat ini diharap memberikan manfaat kepada rakyat Selangor seterusnya menjadikan negeri ini lebih baik pentadbirannya.

Dalam pada itu juga,AMK Selangor mengalu-alukan pelantikan Adun Sungai Burong,Shamsuddin Lias sebagai Pengerusi PAC Selangor yang merupakan langkah berani kerajaan Pakatan Rakyat dalam usaha mewujudkan kerajaan yang sedia diperiksa perbelanjaannya daripada parti berbeza.

Malahan perkara ini di peringkat pusat belum berlaku dan usaha langkah ini diharap mampu menjadikan Selangor contoh terbaik daripada segi ketelusan perbelanjaan kewangannya.

Kita berkeyakinan usaha-usaha kerajaan Selangor mampu menjadikannya contoh negeri yang matang dan mampu mengangkat suara dan kehendak rakyat.

Khairul Anuar Ahmad Zainuddin

Ketua AMK Selangor

N37 Batu Maung

0 ulasan
sumber :-

N37 Batu Maung


KENAIKAN HARGA: TIDAK PRIHATIN DAN TIDAK BERTANGGUNGJAWAB

Posted: 15 Jul 2010 09:17 PM PDT


Walaupun Dewan Rakyat telah bersidang sejak 7 Jun 2010, pengumuman kenaikan harga petrol, diesel, LPG dan gula langsung tidak dibincangkan di Dewan yang mulia itu. Pengumuman ini membuktikan Perdana Menteri dan kabinetnya tidak menghormati kedudukan Dewan Rakyat sebagai sidang tertinggi yang mewakili rakyat Malaysia. Dato' Sri Najib sedar ahli parlimen baik dari Pakatan Rakyat mahupun dari Barisan Nasional tidak akan menyokong beliau kerana tindakan menaikkan harga tanpa menyediakan bantuan lain kepada rakyat adalah kebijakan yang tidak prihatin terhadap rakyat keseluruhannya.


Hakikatnya, kenaikan harga petrol, diesel, LPG dan gula ini adalah tidak bertanggungjawab kerana tidak ada tindakan proaktif untuk menyediakan mekanisme bantuan kepada golongan yang paling terkesan dengan kenaikan ini, sebelum pengumuman dibuat. Kerajaan Persekutuan telah mengumumkan rancangan pemotongan subsidi ini sejak tahun 2008 lagi atas alasan untuk menstrukturkan semula pemberian subsidi agar ia lebih memihak kepada golongan yang memerlukan. Sehingga kini, rakyat masih tertunggu-tunggu mekanisme bantuan tersebut. Pada masa yang sama, kenaikan demi kenaikan diumumkan.


Kenaikan harga gula sebanyak 28% sejak awal tahun ini (kenaikan 20 sen pada 1 Januari 2010, diikuti kenaikan 20 sen berikutnya pada 16 Julai 2010) sudah tentu akan mempunyai kesan kepada harga makanan. Kesan berganda daripada kenaikan harga petrol, diesel, LPG dan gula ini akan memberi tekanan kepada golongan berpendapatan rendah di bawah RM2,000 sebulan, yang mana 75% adalah Bumiputra yang kononnya dibela oleh Barisan Nasional.

Sasaran penjimatan sebanyak RM750 juta yang diumumkan Pejabat Perdana Menteri adalah sedikit berbanding dengan keborosan dan pembaziran yang berlaku akibat kelalaian Barisan Nasional. Semalam, Dewan Rakyat dimaklumkan bahawa perbelanjaan Jabatan Perdana Menteri telah mencecah RM3.8 billion pada tahun 2009 dan dijangka mengatasi peruntukan RM3.9 billion bagi tahun 2010. Ini termasuklah perbelanjaan Sekretariat Mantan Perdana Menteri dan Sekretariat Permata yang dinaungi oleh isteri Perdana Menteri.


Malah, penjimatan RM750 juta itu tidak setanding dengan kerugian yang ditanggung rakyat apabila konglomerat milik rakyat iaitu Sime Darby mengalami kerugian sebanyak RM946 juta dan menerima pula pampasan dari kerajaan berjumlah RM700 juta.


Membebankan rakyat atas alasan mengurangkan defisit dan menggunakan penjimatan untuk menampung keborosan kerajaan seperti ini perlu dihentikan segera. Di mana letaknya maruah seorang Perdana Menteri yang mengambil wang rakyat atas nama penstrukturan subsidi dan digunakan untuk membayar perunding asing seperti APCO sehingga mencecah RM77 juta setahun semata-mata untuk menaikkan imej beliau, sedangkan bayaran kepada APCO itu hampir sama jumlahnya dengan anggaran penjimatan subsidi gula sebanyak RM126 juta (seperti diumumkan PEMANDU).


Pun begitu, saya tidak menolak bulat-bulat kaedah penstrukturan semula subsidi untuk memastikan lebih banyak bantuan sampai terus kepada golongan 75% di bawah pendapatan isi rumah RM2,000 sebulan. Penjimatan dari pengurangan subsidi sepatutnya disalurkan terus kepada golongan ini melalui mekanisme-mekanisme yang perlu diumumkan serentak dengan kenaikan harga.


Saya menuntut supaya Perdana Menteri mengumumkan secepat mungkin bagaimanakah penjimatan RM750 juta ini akan dibelanjakan untuk rakyat. Nasihat saya supaya penjimatan ini disalurkan dalam bentuk kenaikan peruntukan untuk institusi pengajian tinggi, pelaburan baru dalam bidang pendidikan dan bantuan kebajikan terus kepada golongan berpendapatan di bawah RM2,000 agar penjimatan itu sampai terus kepada rakyat.


Sebelum ini pun, kerajaan telah menggunakan alasan mengurangkan defisit apabila menaikkan harga minyak dan keperluan asas. Tindakan ini sedikit pun tidak membantu menyelesaikan masalah defisit negara, malah ia makin meningkat. Bagi tahun 2008, di kemuncak kenaikan harga minyak, defisit negara melonjak kepada 4.8% berbanding 3.2% bagi tahun sebelum itu. Keadaan ini berlaku kerana kerajaan tidak berdisiplin dan tidak ada iltizam politik untuk menyalurkan penjimatan dari pemotongan subsidi ke sektor-sektor yang benar-benar memerlukan, sedangkan pembaziran dan kerugian terus berlaku.


Sebab itu, saya telah menegaskan berkali-kali bahawa ubat yang paling mujarab untuk memulihkan ekonomi negara adalah reformasi ekonomi yang menyeluruh, bukannya tertumpu kepada golongan lemah semata-mata.


Perdana Menteri tidak boleh meminta rakyat mengubah cara hidup, sedangkan kroni-kroni, ahli politik, golongan elit dan berkepentingan terus menikmati subsidi korporat seperti subsidi gas kepada penjana bebas yang menelan belanja RM18.9 billion setiap tahun, 25 kali ganda lebih besar dari penjimatan akibat potongan subsidi yang diumumkan semalam.


Oleh itu, saya menggariskan empat langkah segera yang perlu diambil oleh Perdana Menteri untuk meyakinkan rakyat bahawa pengorbanan mereka menanggung harga yang lebih tinggi untuk mengekang defisit adalah berbaloi:

1. Mengumumkan penambahbaikan drastik kepada kaedah dan sistem perolehan yang diamalkan kerajaan agar lebih telus dan mendapatkan nilai terbaik untuk rakyat;

2. Menstrukturkan semula pemberian subsidi gas kepada IPP agar penjimatan ini dapat disalurkan kepada rakyat;

3. Mengawalselia prestasi syarikat berkaitan kerajaan dan agensi yang dipertanggungjawabkan menjaga dana awam bagi mengelakkan kerugian berbillion ringgit yang ditanggung rakyat; dan yang terpenting

4. Membuktikan keikhlasan dalam perang menentang rasuah dengan menghentikan campur tangan politik di dalam SPRM dan Jabatan Peguam Negara.

Rakyat akan ternanti-nanti tindakan susulan Perdana Menteri jika benar Barisan Nasional ikhlas dalam menangani kekusutan ekonomi negara. Jika tidak, pengumuman kenaikan harga petrol, diesel, LPG dan gula semalam hanyalah sambungan kepada rentetan penindasan rakyat berpendapatan rendah demi golongan elit dan kroni.


DATO' SERI ANWAR IBRAHIM

Ketua Pembangkang Malaysia


Anwar Ibrahim

1 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


FOI: Bermula Dari Laci Yang Kosong

Posted: 16 Jul 2010 12:22 AM PDT

Dari Malaysiakini
Oleh Jimadie Shah Othman

Semuanya bermula apabila Pakatan Rakyat mengambil alih Selangor pada Mac 2008 apabila mereka hanya ditinggalkan laci-laci yang kosong, tanpa sehelai kertas pun.

“Kami tidak tahu hendak mula daripada mana. Kami tidak tahu apa yang telah berlaku. Ia ambil masa 3 bulan untuk (kerajaan negeri) pulih.”

Demikian cerita exco perlancongan Selangor Elizabeth Wong – yang mencadangkan diperkenalkan Enakmen Kebebasan Maklumat (FOI) – tentang kepentingan maklumat kepada kerajaan dan orang ramai.

Sehubungan itu, tambahnya, ketika merampas Selangor daripada tangan BN bagi kali pertama dua tahun lalu, mereka telah bersungguh-sungguh berusaha bagi menunaikan janji yang dimuatkan dalam manifesto mereka.

Ini kerana, jelas Elizabeth, perkara itu telah dibincangkan sejak 2006 lagi dan dipersetujui sendiri oleh Tan Sri Khalid Ibrahim yang pada masa itu belum menjadi menteri besar.

“Beliau (Khalid) tanya ada salinan (cadangan enakmen) dan mahukannya satu. Beliau beritahu, kalau ada peluang laksanakan, ini perkara pertama kita perlu buat bila ambil alih Selangor nanti.

“Empat atau lima draf dibuat. Apa yang kita lihat ini sudah yang keenam. Kita ambil masa untuk susun ayat elok-elok sampailah penasihat undang-undang puas hati,” kata Elizabeth yang juga bekas aktivis NGO hak asasi manusia Suara Rakyat Malaysia (Suaram).

It’s Payback Time As Govt Cuts Sugar, Fuel Subsidies

Posted: 16 Jul 2010 12:15 AM PDT

From Malaysia Today
By Fazy Sahir

Malaysians woke up to a rude shock this morning when the prices of their usual breakfast shot up overnight as the federal government started reducing subsidies on sugar and fuel with immediate effect.

PAS in an immediate reaction to Prime Minister Najib Tun Razak's late evening announcement of phase one of the government's move to remove subsidies altogether, described the decision as "sneaky and insidious".

According to PAS deputy president Mahfuz Omar, despite Parliament being in session for a month, the federal government had made no move to discuss the subsidy issue or present a working paper on the matter.

"It was a rude shock… a sneaky and insidious move to humiliate the rakyat," he said in an apparent reference to the embarrassing decision by the government to back down on its move to legalise sports betting.

"Now, it could very well be payback time," he added.

The Pokok Sena MP has criticised the government for making an arbitrary decision to increase prices of essentials without discussing it in Parliament.

"The government cunningly announced the increase after the end of the Parliament session… it didn't discuss the matter with the people… so when actually will the government ever discuss removal of subidies with the people?" asked Mahfuz.

"The government did not discuss the price hike with the MPs, it did not table a working paper when it is a national concern… it rudely announced the price hikes overnight."

Stagnating salaries

Late yesterday evening, the federal government stunned Malaysians when it suddenly announced a reduction in subsidies on prices of necessities. The new prices were effective from midnight.

Sugar is now 25 sen more per kilo (new price is RM1.70 sen per kg) while RON 95 petrol and diesel is up by 5 sen per litre (new price for RON 95 is now RM1.85 per litre and diesel is RM1.75 per litre).

Liqued petroleum gas (LPG) is also up by 10 sen. The new price is RM1.85 per kg.

The RON97 petrol will now be subjected to a managed float, where the price will be determined by the automatic pricing mechanism or market forces.

These were the lists made available by the government on its website www.pmo.gov.my and www.pemandu.gov.my.

The new prices will inevitably affect every level of income in the country as inflation continues to soar against stagnating salaries.

Mahfuz said Najib's explanation that the price hikes were small and not a burden on the consumer is irrational.

"It just proves that the government has failed to manage the economy properly.

“How can removing subsidy not burden the rakyat? It's just an excuse by the government to cover up their own failures.

"The government wants the rakyat to change their lifestyles…but it is not willing to change its style of managing the economy.

"The government is wasteful when it conducts direct negotiations (for its business operations) which is expensive. It could easily adopt an open tender system.

"It doesn’t seem to understand that every disbursement is public money," he told FMT today.

He said with this latest move by the government, Najib has put public interest on the backburner, thus contradicting his own 1Malaysia slogan of "people first".

"Like I said in Parliament before… it looks good and sounds nice (slogan) but there’s no real change. The government is still eating chicken and prawns while the people are stuck with lengkuas and onions…" he quipped.

Reduced subsidiary

Last night, Najib announced the unpopular move to reduce subsidies, saying it would save the government RM750 million a year.

He said the latest announcement was the first step towards rationalising subsidies in stages beginning today.

He said the government, however, would still be spending RM7.82 billion in fuel and sugar subsidies in 2010.

He added that fuel and sugar prices were still the lowest in the region.

Najib said savings from the reduced subsidies will go towards development projects, which would directly benefit the people.

On May 27, Minister in the Prime Minister's Department Idris Jala had reportedly said that Malaysia will be bankrupt in 2019 if it continued with its subsidy schemes.

Kenaikan Harga: Tidak Prihatin Dan Tidak Bertanggungjawab

Posted: 16 Jul 2010 12:09 AM PDT

KENYATAAN AKHBAR

16 Julai 2010

Walaupun Dewan Rakyat telah bersidang sejak 7 Jun 2010, pengumuman kenaikan harga petrol, diesel, LPG dan gula langsung tidak dibincangkan di Dewan yang mulia itu. Pengumuman ini membuktikan Perdana Menteri dan kabinetnya tidak menghormati kedudukan Dewan Rakyat sebagai sidang tertinggi yang mewakili rakyat Malaysia. Dato' Sri Najib sedar ahli parlimen baik dari Pakatan Rakyat mahupun dari Barisan Nasional tidak akan menyokong beliau kerana tindakan menaikkan harga tanpa menyediakan bantuan lain kepada rakyat adalah kebijakan yang tidak prihatin terhadap rakyat keseluruhannya.

Hakikatnya, kenaikan harga petrol, diesel, LPG dan gula ini adalah tidak bertanggungjawab kerana tidak ada tindakan proaktif untuk menyediakan mekanisme bantuan kepada golongan yang paling terkesan dengan kenaikan ini, sebelum pengumuman dibuat. Kerajaan Persekutuan telah mengumumkan rancangan pemotongan subsidi ini sejak tahun 2008 lagi atas alasan untuk menstrukturkan semula pemberian subsidi agar ia lebih memihak kepada golongan yang memerlukan. Sehingga kini, rakyat masih tertunggu-tunggu mekanisme bantuan tersebut. Pada masa yang sama, kenaikan demi kenaikan diumumkan.

Kenaikan harga gula sebanyak 28% sejak awal tahun ini (kenaikan 20 sen pada 1 Januari 2010, diikuti kenaikan 20 sen berikutnya pada 16 Julai 2010) sudah tentu akan mempunyai kesan kepada harga makanan. Kesan berganda daripada kenaikan harga petrol, diesel, LPG dan gula ini akan memberi tekanan kepada golongan berpendapatan rendah di bawah RM2,000 sebulan, yang mana 75% adalah Bumiputra yang kononnya dibela oleh Barisan Nasional.

Sasaran penjimatan sebanyak RM750 juta yang diumumkan Pejabat Perdana Menteri adalah sedikit berbanding dengan keborosan dan pembaziran yang berlaku akibat kelalaian Barisan Nasional. Semalam, Dewan Rakyat dimaklumkan bahawa perbelanjaan Jabatan Perdana Menteri telah mencecah RM3.8 billion pada tahun 2009 dan dijangka mengatasi peruntukan RM3.9 billion bagi tahun 2010. Ini termasuklah perbelanjaan Sekretariat Mantan Perdana Menteri dan Sekretariat Permata yang dinaungi oleh isteri Perdana Menteri.

Malah, penjimatan RM750 juta itu tidak setanding dengan kerugian yang ditanggung rakyat apabila konglomerat milik rakyat iaitu Sime Darby mengalami kerugian sebanyak RM946 juta dan menerima pula pampasan dari kerajaan berjumlah RM700 juta.

Membebankan rakyat atas alasan mengurangkan defisit dan menggunakan penjimatan untuk menampung keborosan kerajaan seperti ini perlu dihentikan segera. Di mana letaknya maruah seorang Perdana Menteri yang mengambil wang rakyat atas nama penstrukturan subsidi dan digunakan untuk membayar perunding asing seperti APCO sehingga mencecah RM77 juta setahun semata-mata untuk menaikkan imej beliau, sedangkan bayaran kepada APCO itu hampir sama jumlahnya dengan anggaran penjimatan subsidi gula sebanyak RM126 juta (seperti diumumkan PEMANDU).

Pun begitu, saya tidak menolak bulat-bulat kaedah penstrukturan semula subsidi untuk memastikan lebih banyak bantuan sampai terus kepada golongan 75% di bawah pendapatan isi rumah RM2,000 sebulan. Penjimatan dari pengurangan subsidi sepatutnya disalurkan terus kepada golongan ini melalui mekanisme-mekanisme yang perlu diumumkan serentak dengan kenaikan harga.

Saya menuntut supaya Perdana Menteri mengumumkan secepat mungkin bagaimanakah penjimatan RM750 juta ini akan dibelanjakan untuk rakyat. Nasihat saya supaya penjimatan ini disalurkan dalam bentuk kenaikan peruntukan untuk institusi pengajian tinggi, pelaburan baru dalam bidang pendidikan dan bantuan kebajikan terus kepada golongan berpendapatan di bawah RM2,000 agar penjimatan itu sampai terus kepada rakyat.

Sebelum ini pun, kerajaan telah menggunakan alasan mengurangkan defisit apabila menaikkan harga minyak dan keperluan asas. Tindakan ini sedikit pun tidak membantu menyelesaikan masalah defisit negara, malah ia makin meningkat. Bagi tahun 2008, di kemuncak kenaikan harga minyak, defisit negara melonjak kepada 4.8% berbanding 3.2% bagi tahun sebelum itu. Keadaan ini berlaku kerana kerajaan tidak berdisiplin dan tidak ada iltizam politik untuk menyalurkan penjimatan dari pemotongan subsidi ke sektor-sektor yang benar-benar memerlukan, sedangkan pembaziran dan kerugian terus berlaku.

Sebab itu, saya telah menegaskan berkali-kali bahawa ubat yang paling mujarab untuk memulihkan ekonomi negara adalah reformasi ekonomi yang menyeluruh, bukannya tertumpu kepada golongan lemah semata-mata.

Perdana Menteri tidak boleh meminta rakyat mengubah cara hidup, sedangkan kroni-kroni, ahli politik, golongan elit dan berkepentingan terus menikmati subsidi korporat seperti subsidi gas kepada penjana bebas yang menelan belanja RM18.9 billion setiap tahun, 25 kali ganda lebih besar dari penjimatan akibat potongan subsidi yang diumumkan semalam.

Oleh itu, saya menggariskan empat langkah segera yang perlu diambil oleh Perdana Menteri untuk meyakinkan rakyat bahawa pengorbanan mereka menanggung harga yang lebih tinggi untuk mengekang defisit adalah berbaloi:

1. Mengumumkan penambahbaikan drastik kepada kaedah dan sistem perolehan yang diamalkan kerajaan agar lebih telus dan mendapatkan nilai terbaik untuk rakyat;

2. Menstrukturkan semula pemberian subsidi gas kepada IPP agar penjimatan ini dapat disalurkan kepada rakyat;

3. Mengawalselia prestasi syarikat berkaitan kerajaan dan agensi yang dipertanggungjawabkan menjaga dana awam bagi mengelakkan kerugian berbillion ringgit yang ditanggung rakyat; dan yang terpenting

4. Membuktikan keikhlasan dalam perang menentang rasuah dengan menghentikan campur tangan politik di dalam SPRM dan Jabatan Peguam Negara.

Rakyat akan ternanti-nanti tindakan susulan Perdana Menteri jika benar Barisan Nasional ikhlas dalam menangani kekusutan ekonomi negara. Jika tidak, pengumuman kenaikan harga petrol, diesel, LPG dan gula semalam hanyalah sambungan kepada rentetan penindasan rakyat berpendapatan rendah demi golongan elit dan kroni.

DATO' SERI ANWAR IBRAHIM
Ketua Pembangkang

Malaysia’s Najib and the Crony Culture

Posted: 15 Jul 2010 11:40 PM PDT

From Asia Sentinel
Written by Barry Wain
Wednesday, 07 July 2010
The government backs down on a tycoon’s sports betting plan 

The Malaysian government has portrayed its recent decision not to legalize sports gambling as the action of a responsible administration responding to public opinion and keeping its promise to be more open and accountable.

In fact, the episode is a sharp reminder of how deeply entrenched the crony culture is in the country and how little has changed under the leadership of Prime Minister Najib Tun Razak.

While Najib has pleased many Malaysians by refusing to allow businessman Vincent Tan to expand his gambling empire, the prime minister’s image has suffered because of his secretive attempt to revive sports betting.

In the public outcry over the proposal, Najib was also outmaneuvered by the political opposition through its control of key states in peninsular Malaysia. By reversing course, he underlined his growing reputation to backtrack on policy in the face of protest, as he has done over his ambition to dismantle certain parts of the New Economic Policy, the affirmative action plan that has benefited ethnic Malays for four decades.

Malaysians were kept in the dark this year as Vincent Tan, invoking an unpublicized agreement negotiated with the government decades ago, geared up to begin accepting bets on the World Cup in South Africa. With little warning, his company, Ascot Sports Sdn Bhd, announced that it had obtained exclusive rights to a business that could top RM20 billion annually – without competitive bidding or public discussion.

Dramatic as the news was, it wasn’t the first time that Tan had been on the brink of starting Malaysia’s first legal sports betting operation.

In 2004, months after becoming prime minister, Abdullah Ahmad Badawi discovered that a license had been issued to Tan in 2003 by Premier Mahathir Mohamad in his capacity as finance minister.

Abdullah’s aides said Mahathir had awarded the license not long before retiring, but the former premier denied being “personally responsible” for it.

Worried that his administration would be open to criticism by conservative Muslims, especially the opposition Parti Islam Se-Malaysia, which had long campaigned to close existing gaming outlets, Abdullah vetoed the gambling concession.

Tan’s revived plans burst into the open in early May in a filing with the stock exchange. Tan’s publicly listed Berjaya Corporation Bhd. said it was buying his 70 percent stake in dormant Ascot Sports for RM525 million. (His son holds the remaining 30 percent.)

Berjaya said, “The Ministry of Finance has given its approval for the re-issuance of the license…upon certain terms and conditions.” Berjaya subsequently made it known that the “re-issuance” took the form of a “letter of approval” it had received from the finance ministry in January. Najib acts as finance minister as well as premier.

In the uproar that followed, some of the mysterious history of the sports betting proposal emerged.

It transpires that Dr. Mahathir’s government first issued a license to Tan in 1987, without informing the public. After suffering losses, Tan surrendered the license in 1990, but apparently negotiated for Ascot Sports to be given the right of first refusal if a new license was issued.

At first, the Najib government did not dispute Berjaya’s claim to have obtained the license. But as opposition mounted to more legalized gambling – betting is permitted by non-Muslims on horse racing and lotteries and in a casino — Najib, wearing his finance minister’s hat, stunned the country by declaring that the license had not yet been issued after all.

In a written reply to members of Parliament, he said the government was “still getting feedback from various quarters” and had not finalized the terms and conditions. Najib’s hesitation in following through on the letter of approval his ministry sent to Berjaya four months earlier reflected his political dilemma.

A strong element in the backlash was the memory of the Mahathir era, when well-connected businessmen, widely termed cronies, were given privatization and other government contracts without any tendering process. Vincent Tan was the chief non-Malay crony.

Moreover, Tan made his initial fortune when granted the privatized lottery Sports Toto, until then controlled by the Ministry of Finance, in 1985. The deal was kept secret initially, erupting into what became the “Sports Toto Scandal” when word of it eventually leaked.

By seeming to allow the license to go to Ascot Sports in a non-transparent fashion, Najib drew attention to what looked like his broken promises to be more open. He also appeared to be condoning gambling, which is forbidden in Islam and opposed by many Malays.

The government attempted to frame the widening debate as an effort to curb underground sports betting, which is known to be rampant in Malaysia.

But in reality Najib needed increased gambling tax to help reduce Malaysia’s officially projected budget deficit from 7 percent to 3 percent of gross domestic product by 2015. One industry group estimated illegal sports betting turnover at RM20 billion to RM30 billion, and calculated potential government revenue at RM1 billion to RM3 billion.

Najib was also outflanked by the opposition. The Penang state government, led by the Democratic Action Party, declared a ban on sports betting, followed by Kedah and Selangor. Kelantan, controlled by Parti Islam and the only other state in opposition hands, forbids all forms of gambling.

Narrowing Najib’s options further, sections of his United Malays National Organization, including UMNO Youth, opposed the move. Terengganu state, in UMNO hands, also said it would not allow sports gambling, according to local press reports.

After a meeting of UMNO’s Supreme Council, Najib capitulated, saying the decision was taken “after much deliberation on the impact it will have from the perspective of religion and politics.” Left unsaid was why Najib felt bound by a tainted agreement entered by a past administration, and whether more such deals might surface.

Barry Wain, writer-in-residence at the Institute of Southeast Asian Studies, is author of Malaysian Maverick: Mahathir Mohamad in Turbulent Times.

Set as favorite
Bookmark
Email This
Comments (23)
Subscribe to this comment’s feed
Show/Hide comments

mahathir the babi finance minister
written by babi hunter , July 14, 2010
mahathir the babi started the bad governance went he as PM also appointed himself as Finance minister. the subsequent PM also followed his bad governance by appointing themselve to be the Finance Minister….. the so called good governance by malaysia standard…. something must be very wrong with malaysians or malaysia’s legislations to allow a PM to appoint himself as Finance Minister….

is a real joke that a CEO of a company is also the chief financial officer of the company….. wonder how many rational investors will invest in such company…..

report abuse
vote down
vote up
Votes: +3


written by Rivelino Carter Moinin , July 12, 2010
umno/bn corrupted regime, your time will come to an end in the next GE-13.when PR takes over the next Federal Government, PR must launch a full investigation how did this country was manipulated by umno/bn since 1957

report abuse
vote down
vote up
Votes: +2

Who gets the illegal Contracts?????
written by Goondu Mami , July 12, 2010
I want to ask Sentul-whether Vincent Tan is Chinese? Eric Cheah? Ting from Ekran-who is helping Dr M screw up Malaysia??? Tell me Buddy?

report abuse
vote down
vote up
Votes: +1

Glad Chinese are Miliking the Malays ( the latter whoever they are) LOL!!!!
written by AllahMak-Wong , July 12, 2010
Chinese must not complain-MCA rejected Merdeka University , so that the Chinese Elite can get more contracts and make money-see how many Billionaires Chinamen are in malaysia.

Lets be honest-the Chinese need the Malays and vice versa-That is how Chinese operate. The traffic conjestion, the housing, the supply of goods and services etc-all controlled by Chinese because Malays cant do it.Politicians are not Malays-all campor-Indian Muslim etc etc. So if there is anyone to blame -Blame also Chinese-Money is their GOD!!! All thye UMNO cronies are Chinese-they are killing the Chinese….LOL!

report abuse
vote down
vote up
Votes: +1

The Malays have Crony in Dr Mahathir Mohamed ( Ex-Indian Muslim ( Kerala) -who ought to be in Pakistan !
written by Lawarence Heaven , July 11, 2010
As a Malaysian Taxpayer, I take offence to Bernama-the Government media who reports to the Minister Mentor of Malaysia -Mahathir Mohamed. This bigot runs MALAYSIA-Najib is a dumb pawn-the suckers are the Malays, who don't have an identity -profess to suggest that UMNO is a Muslim organization when the latter are zealots who live and thrive with corruption, harlots and scandals. Shameful lot-I would suggest that the every country worried about Islam being politized -be transparent and uncover (a) the roots of Mahathir Mohamed, Najib, and Badawi. (b) Check every bank account of every Minister of Malaysia, past and present and (c) open up the jurisdiction to prosecute these evil men, who want to stir Muslims -Jihad and Wars. Malaysia is a Dangerous country.

I have never been more ashamed of my country-not about honest stands about other countries and behavior-there is freedom of speech, but to stir trouble like Mahathir is doing is dangerous. 60 % of Malaysia has no problems with Israel –why? Malaysia is not a Muslim country it's a multiracial country now hijacked by Indian Muslims among others! Malaysians know about Arafat and corruption which is synonymous with Mahathir and corruption. Malaysia needs a régime change!

Anwar Cannot Be Loyal To Malaysia If He’s Loyal To Jewish Goups – Dr Mahathir

KUALA LUMPUR, July 11 (Bernama) — Former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad said if Parti Keadilan Rakyat (PKR) advisor Datuk Seri Anwar Ibrahim was loyal to Jewish groups , he could not be loyal to his own country.

“Of course if you are loyal to them, you cannot be loyal to Malaysia, but it is up to the people to decide,” he told reporters after the closing of the International Conference on Breaking the Siege: In the Spirit of Rachel Corrie and Mavi Marmara by Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin, here, Sunday.

Dr Mahathir said he was not surprised if a political leader like Anwar was very unhappy because the Jews were suspicious of his loyalty to them.

“So, he is now getting Cable News Network (CNN) to show that he is really loyal to them,” he said.

Recently, Trevino Strategies and Media Inc president Joshua Trevino wrote on an influential United States online news portal, The New Ledger, that Anwar hired media contacts, particularly in CNN to apologise for his Jew-bashing.

Trevino also claimed that CNN’s Connector of the Day programme was so tame in questioning Anwar’s anti-Semitic rhetoric to help him rebuild his image through the apology tour.

– BERNAMA

report abuse
vote down
vote up
Votes: +4


written by LOVE MALAYSIA , July 10, 2010
ANY PROJECT’S IS STRONGLY SUPPORTED BY MAHATHIR’S, I’M SURE SOMETHING MUST BE VERY FISHY..WHICH HOT MONEY BREWING AROUND HIM. NOTHING IS FOR FREE IF IT’S COME FROM MAHATHIR’S..BCOS THIS IS SIMPLY MAHATHIR’S BOLEH.

report abuse
vote down
vote up
Votes: +2

Milk the Chinese!
written by sentul , July 10, 2010
The Malay dominated policies treat the Chinese as milk cows. When you need anything from the Chinese whether it be “skills” or “money”, milk the Chinese for it. They have been doing this for 55 years. That is why the Chinese will still be skillful because the Malays always ask them to do their work for them. When the Malays need money they will “milk” the Chinese – just like this gambling thing. The Chinese don’t need gambling! Why can’t they give us more jobs, promotions, and scholarships? Why are they so obsessed with gambling? The money from this will only go to the Malays. That is why Dr M is so keen on it. He is one anti Chinese par excellence. His Chinese cronies are for show only. Anyway they don’t have support from the Chinese masses. Look at the GICs. They are run by Malay Umnoputras. See how they turn from gold to coal. See how they plunder the cash and other resources. That is what happens when anything is run by the Malays. Name me one entity run by Malays without government help. Even going to the North Pole, that woman had a GUIDE. All she had to do was follow him/her/them. She didn’t have to use her brain to plan the hard slog. Fortunately climbing Everest needed something more than a guide. That is why they still have not succeeded in doing it. Not that they tried. But the hurdle was too tough for them. All these years, they have not learned how to overcome hurdles by personal effort. They even need the Jews to plan for their 1Malaysia. What pride in ABILITY have the Malays got?

report abuse
vote down
vote up
Votes: +7

Making of a Failed State
written by Soosai , July 10, 2010
1Malaysia.
The aborgine native indigenious Red Indians, the Orang Asli are 3rd class citizens.
Non-Musllim immigrants are 2nd class citizens.
Muslim immigrants are 1s class ctizens.
Mamaks need crutches.
Indonesian Muslims need crutches.
Pakistani Muslims need crutches.
Middle Eastern Muslims need crutches.
Turks (eg Hishammuddin) need crutches.
Now, even Bosnian Muslims need crutches.

The crutches have really grown the so-called Malays (assorted aforementioned Muslims) by the millions.

Question is – WHO IS GOING TO FEED THEM IN THE NEAR FUTURE. They simply don’t know how to fish let alone stretching out their bare hands like Ibrahim Katak, the Indonesian Muslim pendatang for handouts.

report abuse
vote down
vote up
Votes: +10

Malaysia welcoming Muslim Fundementalsim-CORRUPTION of the GOVERNMENT
written by San Banaditi , July 09, 2010
One sure way for najib and UMNO to invite radical islam is to continue preaching the Koran and working with the elite to make money-illegally. The whole UMNO Machinery is not about helping Malays -forget about the non-Malay ( 2nd class immigrants), but the Malays can see that its the leaders who are making $$$$$$$$$$$$$.

Well, this is the sure way to invite terrorism-there are many educated malay who find themselves in the 50s and 60s angry with UMNO and the Malay Government discriminating them as malays. I think one must be forwarned-unless Malaysia stops ignoring impunity-welcome poverty, frustration and anger directed to UMNO and Malays-non-Malays collateral damage!

report abuse
vote down
vote up
Votes: +1

Najib needs UMNO Crook Cronies
written by Gringo 888 , July 08, 2010
to run his operation.The whole government is geared for cheating the taxpayer, so that the elite can stay in power.Najib’s wife should be arrested for making money through her friends tour companies-I am sure that a ton of money went to her for all the government planned projects overseas!! Want to bet?

report abuse
vote down
vote up
Votes: +2

Rouge State to a Paraiah Country; Malaysia
written by Contagious Chicung , July 08, 2010
Malaysia is literally broke-so say many economists and researchers all over the world.Najib needs money not only to run the country but to bribe his cronies to support him.

I see no future for Malaysia unless UMNO falls and some plural process takes place in this so called democracy.The Malaysian Institution which protects democacy has been dismantled-the Court have gone to the dogs-ABSOLUTE NO CREDIBILITY!, The Anti Corruption (ZERO Credibility), the latter is run by the Attorney General ( another crony of UMNO), the Police, Military, Parliament etc have been on a state of decline-there is genuine fear in people on the streets for security-armed criminals -legal and illegal walk the country.Sometimes the malaysian Police “moonlight” as criminals.

Its literally hot in malaysia-Corporate Rapists like Vincent Tan has raped the country with UMNO.I see no hope.I hope that developed countries will sanction and disgarce Malaysia-Sadly I think Anwar will be falsely and wrongfully jailed-this is UMNO & BN-I suggest that he leaves malaysia and emigrate like many other Malaysian have!

report abuse
vote down
vote up
Votes: +1

Hundreds of Millions already made on stock market
written by Ying Yang , July 08, 2010
Buy Berjaya Shares. Announce Gambling Licence. Shares Go Up, Sell Shares, make profit.
Announce No Gambling Licence, Berjaya Shares Tumble, Buy Shares Cheap again.
Announce Gambling Licence is on, Berjaya shares go up, sell shares, make profit again.
MMmmmm, do this a few rounds, and already tons of money is made through stock market even before the issue of gambling licence is settled!!

report abuse
vote down
vote up
Votes: +3

Putting his reputation and career on the line
written by Dr Adrian Wong , July 08, 2010
This is a well-written article – one that succinctly summarizes the history and facts for all of us ordinary citizens. Of course, there are facts that we can never verify ourselves, but I’m sure Mr. Barry Wain has his sources.

Detractors of this article should be aware that unlike their anonymous selves, Mr. Wain has put his reputation and career on the line by writing this article. The government, and all other parties mentioned in the article, are free to sue Mr. Wain for libel if they can prove that he has maliciously and falsely defamed them.

A lack of response from them is proof that Mr. Wain has told the truth. I wait with bated breath to see if anyone mentioned in his article actually does anything more than send their henchmen to post negative comments here. On second thought, I better not. I will probably die holding my breath!

report abuse
vote down
vote up
Votes: +10


written by pollyanna , July 08, 2010
Rabid has said it right, Ascot Sports is not finished yet with a red card but merely a yellow one! It’s a smoke screen tactics of the PM which is at play!

Today’s news have revealed the true intention behind, that, Ascot sports will still be offered 1st priority for as long as they can comply with the 15 rules and conditions which Vincent might have been laughing like a horse now getting geared up for the ‘bid’ of the permit!

Such flip-flop policy of umno brand has become a common phenomenon and telling lies have become part of the mundane business just like the bull’s are farting!

Given another 20 years, this once a promised land will still far lag behind the little red dot Singapore in terms of eco-social developments and all other aspects!

It’s high time the Nation needs a thorough clean up, then only we can see changes, and for betterments of the future!

‘Storm the Bastille’ seems like the only psyche the rakyat of this beloved Country have to spare altogether for the interests of the whole Nation!

1 Malaysia??! Sucks!!!!

report abuse
vote down
vote up
Votes: +5
…, Lowly rated comment [Show]

Berjaya Gambling to spread out of M’sia …
written by razali ishak , July 08, 2010
Well written Barry!

If you have the time, you might want to look into how Vincent Tan’s brother, Danny apparently tried to bribe(?) the head of Sri Lanka’s Board of Investment (BOI) sometime back in the 1990’s to issue him a gambling license for his Bejaya Hotel there. I think he might have bought the hotel there to start teh gambling operation. (Keep in mind that fro a period, gambling was legallly operated at the then Ramada Renaissance Hotel in Colombo).

Luckily, the BOI head at the time was very upright and told him “no”!
He turned down a huge bribe!

ntvwh

report abuse
vote down
vote up
Votes: +11

The land of flip-flops
written by Rabid , July 07, 2010
Barry, you spoke too soon. There as been another flip-flop on this. The licence is on again.

report abuse
vote down
vote up
Votes: +10

The emperor and his clothes laid bare..
written by MYTaxPAYER , July 07, 2010
A well thought out article based on facts that we Malaysians rarely get to experience through our mainstream media under the BN manipulations. This PM is beholden to so many groups and individuals in and out of the country his hands are forever tied to those unseen power that seems to dog his every move.

In less than 2 years in office he has managed to not only bankrupted FELDA,made losses for SIME DARBY through the Bakun project,he is well on his way to bankrupting this nation. I list here some issues yet to be resolved as a token report card of this PM and his administration :-

- Dead Mongolian woman blown up by C4 by his ex bodyguards
- Defective Scorpene Subs purchased under dubious circumstances
- Worsening corruption despite his promises of transparency
- Appointing a man from FELDA to be in charge of SIME DARBY
- Further manipulation of the MACC and the AG as evidenced by the bias treatment and selective prosecution
- Draining Petronas of it’s cash reserves
- Frequent flip-flops on issues to satisfy different audience at different times
- Ruining the credibility and integrity of our Judiciary by appointing yes man into the system
- Intimidation through all available government institutions
- Manipulation of the mainstream media
- Blatant misuse of money and government institutions during elections
- Appointing his cousin Hishamuddin to be in charge of the nations security
- Neglect and disregarding the democratically elected opposition administration and state governments
- Devoid of any ideas as to how to propel the country forward in terms of economic progress
- Using a PR firm of questionable backgrounds as the nations image advisors
- Handing out PRIME government land to selected cronies and connected individuals without having any competitive bidding nor open tenders as would be the normal practice for such national assets
- Constant undermining of states under opposition rule
- Misuse of government funds by giving out RM1.5million allocation only to the BN’s Member of Parliament
- Giving away sovereign malaysian territory under unexplained deals to Singapore and Brunei
- Restricting information through bullying tactics such as refusal to approve printing permits to independent publications

Just to name a few. The emperor it seems is losing his clothes slowly but surely in the eyes of the people he claims to represent. We can only watch and suffer for now while waiting for the next General Election when HOPEFULLY these miscreants disguised as politicians can and will be replaced and that each one of them are called to face the consequences of their actions in an independent,impartial,fair court of law….

report abuse
vote down
vote up
Votes: +34
…, Lowly rated comment [Show]


written by CannotsayAllah , July 07, 2010
Hoi, UMNO – babi cannot, but judi can??!!

report abuse
vote down
vote up
Votes: +16

My Convert Kutty Ibrahim
written by Samy , July 07, 2010
Mamak Kutty (a Muslim, mind you) supports gambling on record. Why? He said there is no such a thing as “haram” (Islam forbids) money. The ill-gotten gambling revenues can be used by Muslims i.e. it’s halal. Since, money is colorlesss such money goes into the Treasury (after being creamed off by the UMNOPutras) into mosque building, feeding needy Muslims, etc. Logical?

Mamak Kutty then says ‘Allah’ can’t be used by non-Muslims when EVERYONE in the world knows “Allah’ is not a Malay word but ABRABIC/Hebtew in origin. The source i.e. from Lebanon to Syria permits non-Muslims to use “Allah”. Who has the copyright for the word? Malaysian Muslims? Don’t tickle our toes. Muslims in this part of the world only borrowed and begin using the romanised writing script for the Malay language in the 20th century. They don’t even have an original writing form (Jawi is elementary and is Arab/Persia in origin). LOL unlike the Indians or Chinese.

Try harder Mamak Kutty so that your kind (Indian descent Malays) wlll continue to reap the NEP benefits over the gullibles, Indonesian descent Muslims.

You judge.

report abuse
vote down
vote up
Votes: +56

Well said, Barry!
written by pollyanna , July 07, 2010
Was zenophobic a truth-phobic who just felt been offended when somebody was to unfold certain truth?!

Wasn’t what had been unveiled by Barry Wain exactly the open secret of which contained in the Pandora Box of that flip-flop supremo of the day?!

To reactivate the betting licence was seen as a sheer compromise, though unwittingly, between Najib and his old master Mahathir, in order to buy back the lengthy dirty-linen which the old goat was threatening to wash in the public!

“You help me, I help you” is more than a maxim but an unchanged rule in umno for any top gun to horse trade for powers and positions, and likewise, by extension to the cronies in business terms and for back door trading of monies in umpteen sums!

The unanimous betting ban declared by the oppositional States was indeed a blessing in disguise for Najib to pre-empt it as an alibi to revoke the license after Umno had had benefited from the financial baits that Vincent tan had thrown out to lull the leaping frogs to jump pool from the PR ruling States!

Killing two birds with one stone was what it happened to benefit Najib administration where he didn’t has to say the offensive ‘No” to both his old mamak master and also the chief crony of the obsolete regime Mahathirism who is so powerful ever….all blames are on the oppositions!

Very smart guy, though, but not smart enough to fool the rakayt!

report abuse

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang