Pengikut

Nuffnang

Selasa, 29 Jun 2010

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


UMNO Terdesak Bakar Akhbar

Posted: 29 Jun 2010 08:28 PM PDT


SRI MUDA - Tindakan UMNO Bahagian Kota Raja membakar akhbar Suara Keadilan adalah perbuatan terdesak parti itu untuk meraih kembali sokongan rakyat khususnya disini.

Timbalan Ketua Parti Keadilan Rakyat (PKR) Cabang Kota Raja, Shuhaimi Shafie berkata, UMNO sebenarnya cuba mencari publisiti murahan dengan tindakan berkenaan dan rakyat boleh menilai sejauh mana pemikiran pemimpin parti itu kini.

Menurutnya, tindakan beberapa perwakilan dan pemimpin UMNO yang menyerang Pakatan Rakyat (PR) di Kota Raja juga agak menghairankan kerana ucapan pemimpin parti juga didakwa menghentam wakil rakyat dan ahli parlimen disitu secara agresif.

"Tindakan membakar akhbar itu adalah perbuatan biadab dan tidak matang dalam berpolitik serta ingin mengalih perhatian rakyat terhadap kelemahan mereka (UMNO)."

"PR tidak akan melayan karenah mereka yang cetek pemikiran kerana kita lebih menumpukan agenda PR yang ingin mewujudkan kesejahteraan khususnya kepada warga Kota Raja," katanya.

Beliau berkata demikian ketika mengadakan pertemuan bersama pemimpin PR dan Angkatan Muda Keadilan (AMK) Kota Raja berhubung tindakan UMNO itu di pejabatnya, disini.

Shuhaimi berkata, pihaknya akan membuat kejutan dengan beberapa pendedahan berhubung penyelewengan tanah membabitkan beberapa pemimpin UMNO termasuk sayap parti itu kelak.

Menurutnya, penyelewengan itu didakwa berlaku di Taman Sri Muda, Kota Kemuning dan beberapa lokasi dalam kawasan kota Raja ketika beberapa pemimpin parti itu menjawat jawatan ahli majlis satu ketika dulu.

Sementara itu, Ketua AMK Kota Raja Azmizam Zaman Huri berkata, tindakan UMNO itu secara tidak langsung menguatkan lagi jentera parti PR untuk mempertahankan Kota Raja pada pilihanraya umum akan datang.

Menurutnya, beliau percaya, rakyat kini makin selesa dengan agenda dan perjuangan PR serta tidak mahu bersekongkol dengan politik murahan UMNO yang hanya menguntungkan sesetengah pihak sahaja.

"Sebelum ini, UMNO Bahagian Kota Raja mengadakan majlis membakar Suara Keadilan yang terbaru berikutan laporannya mendakwa Lembaga Tanah Persekutuan (Felda) bankrap."

Majlis yang diketuai oleh Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Ali Rustam diadakan di perkarangan Auditorium Pusat Latihan Teknologi Tinggi (ADTEC) dan turut disertai pemimpin serta ahli UMNO pada mesyuarat perwakilan parti itu Ahad lalu.

Sumber: Sunar Harian, S20 - Rabu 30 Jun 2010.

Haniza Talha - Landscaping New Politics

0 ulasan
sumber :-

Haniza Talha - Landscaping New Politics


Get Out The Votes

Posted: 29 Jun 2010 08:38 PM PDT

Pada 23 Jun 2010 saya berpeluang menghadiri seminar Get Out The Votse yang dianjurkan IRI yang dinaungi oleh Parti Republikan yang membawa kemenangan kepada Presiden Amerika Syarikat Barrack Hussien Obama. Saya menghadiri kurusus ini bersama pegawai Pejabat ADUN Taman Medan, Mohd Hafizan bin Mazuki.

Selain memperolehi ilmu baru untuk pilihanraya, saya berpeluang berjumpa kawan-kawan lama di dalam Wanita Keadilan yang bersemangat untuk membawa kemenangan rakyat pada pilihanraya umum ke 13. Saya akan terus bersemangat untuk membawa harapan baru Malaysia. Saya juga berharap rakyat akan bersama-sama saya di dalam agenda rakyat ini.

Mr Carlos sedang menyampaikan modul kempen

Saya dan YB Lih Kang (Teja)


Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Pakatan Lantik Penasihat Undang-Undang Sendiri

Posted: 29 Jun 2010 03:15 AM PDT

Dari Malaysiakini

Negeri-negeri Pakatan Rakyat akan melantik penasihat undang-undang mereka sendiri dan memberhentikan amalan sekarang yang mana jawatan berkenaan diisi oleh perwakilan daripada Pejabat Peguam Negara.

Pada sidang media oleh pemimpin Pakatan di parlimen, hari ini, ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata tindakan itu perlu berikutan 'kecuaian' oleh penasihat undang-undang yang dilantik oleh kerajaan persekutuan.

“Kita akan mencadangkan negeri-negeri Pakatan supaya melantik sendiri peguam mereka sebagai penasihat undang-undang," kata Anwar.

“Ini kerana pejabat peguam negara tidak berkecuali. Mereka mewakili kepentingan kerajaan Umno-BN. Ini menyebabkan banyak masalah kepada pentadbiran negeri-negeri, sebagai contoh di Kelantan seperti yang dijelaskan oleh exconya hari ini," katanya.

Bagaimanapun Anwar tidak mengulas lanjut masalah yang dihadapi di Kelantan itu.

Penasihat undang-undang di negeri-negeri Pakatan Rakyat sejak pilihan raya umum 2008 seringkali bertindak dan membuat keputusan yang bercanggah dengan kerajaan negeri. Paling ketara, ia berlaku di Perak sebelum kerajaan negeri Pakatan ditumbangkan.

Di Selangor pula, penasihat undang-undang negeri didakwa melenggahkan hasrat kerajaan negeri menjadikan dokumen konsei perjanjian air sebagai dokumen awam.

Mengulas laporan Berita Harian semalam yang memetik kenyataan Pemuda Umno bahawa nisbah kaum Melayu yang mendaftar sebagai pengundi berbanding Cina adalah 40:1, Anwar berkata, Suruhanjaya pilihan Raya (SPR) seharusnya mengeluarkan angka tepat dan tidak menimbulkan rasa takut di kalangan masyarakat.

Beliau berkata, dalam keghairahan SPR menyokong kenyataan Pemuda Umno, SPR seakan-akan lupa bahawa laporan sebegini hanya memperlihatkan kegagalan badan itu dalam menarik minat rakyat yang layak untuk mendaftar sebagai pengundi.

“Ini memperlihatkan kegagalan SPR dalam menjalankan tugas mereka dengan berkesan,” kata Anwar.

Anwar sebulat suara menyokong pendirian Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang mengesyorkan SPR supaya melaksanakan daftar pengundi secara automatik.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang pula mencabar SPR untuk memberikan angka yang sebenar bagi membuktikan apa yang diperkatakan Umno adalah benar.

Semangat Musyawarah Teras Utama KEADILAN

Posted: 29 Jun 2010 03:09 AM PDT

KENYATAAN MEDIA

Semangat musyawarah menjadi teras utama dalam proses membuat keputusan di dalam Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN). Program TemuRapat (retreat) KEADILAN yang telah berlangsung pada 26 – 27 Jun, di Hotel Quality, Shah Alam, Selangor, telah membuktikan bahawa KEADILAN sangat iltizam dengan prinsip musyawarah. Amalan tersebut bertepatan dengan perintah Allah (SWT) seperti yang termaktub di dalam al-Qur'an:

"..Dan juga bermesyuaratlah dengan mereka dalam urusan peperangan dan keduniaan. Kemudian apabila kamu telah berazam (sesudah mesyuarat untuk membuat sesuatu), maka bertawakallah kepada Allah (SWT), Sesungguhnya Allah Maha Mengasihi orang-orang yang bertawakkal kepadaNya." (Surah Ali 'Imran: 159).

Junjungan Muhammad (SAW) sendiri suka mendapat pandangan dari para sahabat seperti yang dapat dilihat dalam hadis berikut

"Berikan pandangan kamu semua kapada Aku."

Mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR yang telah diadakan selepas program temurapat itu telah sebulat suara merumuskan untuk terus memperkukuhkan sistem penyampaian (delivery) kepada rakyat di negeri-negeri yang ditadbir oleh Pakatan Rakyat (PR) dan mempersiapkan parti bagi menghadapi pilihanraya umum yang akan datang. Perlantikan YB Azmin Ali, Naib Presiden KEADILAN sebagai Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri Selangor (MPN) akan memberi ruang kepada YAB Tan Sri Dato Seri Abd Khalid Ibrahim (TSKI) untuk menumpukan sepenuh perhatian beliau dalam memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada rakyat negeri Selangor.

Soal kedudukan TSKI sebagai Menteri Besar Selangor tidak pernah timbul sama sekali. Tidak ada sebab untuk TSKI digantikan dengan orang lain sebagai Menteri Besar Selangor. TSKI akan terus diamanahkan dengan tugas memimpin kerajaan negeri. Tempoh dua tahun yang lalu telah membuktikan kemampuan bekas tokoh korporat yang berwibawa ini mentadbir negeri Selangor dengan cekap, telus dan amanah. Kerajaan negeri Selangor di bawah kepimpinan beliau terbukti cemerlang dan bebas dari gejala salahguna kuasa yang sangat sinonim dengan kerajaan terdahulu. Pemimpin dan anggota parti di segenap peringkat memberikan sokongan yang tidak berbelah bahagi terhadap TSKI sebagai Menteri Besar Selangor.

Bagi memperkukuhkan agenda parti dalam menghadapi pilihanraya umum yang akan datang, KEADILAN telah memilih seorang Naib Presiden kanan parti yang sangat berpengalaman, YB Azmin Ali, sebagai Pengerusi MPN Selangor. Sdra Azmin Ali bertanggungjawab terhadap pengurusan jentera parti di peringkat negeri Selangor. Jentera parti akan diperkemaskan untuk menangkis fitnah dan serangan jahat Barisan Nasioanal yang semakin menjadi-jadi mutakhir ini. Jentera parti juga akan diperkukuhkan sebagai langkah utama menuju ke Putrajaya.

Pengagihan tugas di antara memimpin kerajaan dan mengemudi jentera parti bukanlah sesuatu yang asing. Amalan ini berlaku di mana-mana, samada di dalam atau pun luar negara. Malah amalan ini turut dianuti oleh UMNO yang seringkali melakukannya bagi mengatasi keberantakan yang berlaku di kalangan ahli mereka.

Perhubungan UMNO Terengganu kini diketuai Dato Seri Hishamuddin walaupun kerajaan negeri sekarang ini dipimpin oleh Dato Ahmad Said. Tidak lama dahulu Tan Sri Muhammad Taib dilantik sebagai Pengerusi Perhubungan UMNO Selangor walaupun Dato Seri Khir Toyo yang menjadi Menteri Besar. Di luar negara pula kita melihat kerjasama yang erat di antara parti dan kerajaan walaupun dipimpin oleh orang yang berbeza seperti yang berlaku di England, India, Amerika Syarikat dan banyak lagi. Malah amalan demokrasi di negara-negara berkenaan berkembang dengan sangat baik dan matang.

KEADILAN sebenarnya sangat maklum dengan mainan jahat Barisan Nasional melalui media yang dikuasai oleh mereka. Pelbagai cerita karut marut dihidangkan kepada rakyat. Mereka sangat berharap fitnah jahat ini akan dapat mengganggu gugat keutuhan kerajaan pimpinan Pakatan Rakyat. Malang bagi BN, sehingga ke hari ini, sokongan rakyat terhadap Pakatan Rakyat terus meningkat. Semangat anggota parti komponen juga tidak sama sekali terkesan oleh segala pembohongan tersebut.

Tarikh : 29 Jun 2010
Prof Madya Dr Muhammad Nur Manuty
Ahli Majlis Pimpinan Pusat
Pengerusi Biro Pemahaman dan Pemantapan Agama (BIPPA)

Anwar Kemuka Rayuan di Mahkamah Persekutuan

Posted: 29 Jun 2010 12:10 AM PDT

Dari Malaysian Insider

Datuk Seri Anwar Ibrahim merujuk kepada Mahkamah Persekutuan bagi mendapatkan semua kenyataan termasuk saksi pengadu, Mohd Saiful Bukhari Azlan, selepas Mahkamah Rayuan menolak usahanya minggu lepas.

Rayuan kepada mahkamah tertinggi itu difailkan oleh peguamnya Karpal Singh tengah hari ini.

Pada Jumaat lalu, Mahkamah Rayuan mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi pada 12 Mei tahun ini yang menolak rayuan Anwar bagi mendapatkan dokumen-dokumen itu.

Anwar, 63, mahukan kenyataan-kenyataan yang mendakwa wujud percanggahan dalam testimoni Mohd Saiful semasa perbicaraan dan dakwaan liwat yang dibuat ke atasnya.

Katanya Mohd Saiful telah memberi keterangan bahawa dakwaan liwat terhadapnya berlaku tapa kerelaannya tetapi Anwar didakwa mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan iaitu mengadakan hubungan seksual secara rela.

Anwar didakwa meliwat bekas pembantunya itu di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, Kuala Lumpur, antara 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun 2008.

Jika sabit kesalahan, Anwar boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan disebat.

Perbicaraan disambung 14 Julai. — Bernama

Klik disini perkembangan kes DSAI_28 Jun 2010

Scorpene Dan Pembelian Misil: SPRM Harus Siasat Segera

Posted: 28 Jun 2010 11:39 PM PDT

YB Tan Sri Datuk Seri Utama

Pandikar Amin Bin Hj. Mulia
Yang di-Pertua Dewan Rakyat
Parlimen Malaysia
Jalan Parlimen
50680 Kuala Lumpur

Tan Sri Yang di-Pertua,

PERKARA: USUL MENANGGUHKAN MESYUARAT DI BAWAH PERATURAN MESYUARAT 18 (1)

Merujuk kepada Peraturan Mesyuarat 18(1) dan (2), dengan ini saya ingin mengusulkan supaya mesyuarat ini ditangguhkan untuk membincangkan perkara tertentu, berkepentingan ramai dan perlu disegerakan.

Saya, William Leong Jee Keen (Selayang) mohon mencadangkan:

"BAHAWA DEWAN INI MENDESAK SURUHANJAYA PENCEGAHAN RASUAH MALAYSIA (SPRM) MENJALANKAN SIASATAN SEGERA KE ATAS KES PEMBELIAN DUA (2) BUAH KAPAL SELAM JENIS SCORPENE DAN MISIL OLEH MINDEF DAN BEKAS MENTERI PERTAHANAN YANG DISYAKI TERLIBAT DALAM PENERIMAAN KOMISYEN.

PADA BULAN JUN INI, POLIS PERANCIS TELAH MENYERBU PEJABAT DCNS DAN KUMPULAN INDUSTRI THALES BERHUBUNG SIASATAN TERHADAP PENJUALAN KAPAL SELAM KEPADA MALAYSIA.

SAYA MENEGASKAN BAHAWA SPRM HARUS MEMPUNYAI PENDIRIAN YANG TEGUH UNTUK BEKERJASAMA DENGAN PIHAK POLIS PERANCIS UNTUK MEMBANTU SIASATAN KE ATAS PENYELEWENGAN YANG BERLAKU DALAM KESELURUHAN SKANDAL KAPAL SELAM INI."

Tan Sri Yang di-Pertua,

Skandal kapal selam Malaysia telah menjadi tumpuan media masa antarabangsa kerana ia terlibat dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib ketika itu sebagai Menteri Pertahanan dan didakwa memberikan keuntungan komisyen kepada Abdul Razak Baginda.

Bagi menjaga dan memulihkan imej Negara Malaysia dan Perdana Menteri sendiri, pihak SPRM harus menjalankan siasatan segera ke atas skandal ini dan bekerjasama dengan pihak polis Perancis dalam siasatan tersebut.

Tan Sri Yang di-Pertua,

Skandal Perwaja merupakan contoh dan teladan yang terbaik bagi SPRM untuk menunjukan ketelusan dan semangat bekerjasama bersama pihak berkuasa luar negara. Pada masa itu, skandal Perwaja disiasat melalui Jabatan Siasatan Perdagangan Polis dan Badan Pencegah Rasuah (BPR) atas pihak berkuasa Switzerland.

Malangnya, sehingga kini tiada sebarang pihak berkuasa negara kita mengambil tindakan untuk menyiasat skandal ini malah jurucakap dari Pejabat Perdana Menteri menegaskan bahawa 'tiada kes' dalam skandal ini.

Demi membuktikan dan mengembalikan kepercayaan orang awam terhadap skandal ini yang melibarkan kepentingan rakyat umum yang perlu disegerakan, saya mohon usul ini dibincangkan.

Sekian, terima kasih.

YB William Leong Jee Keen,
Ahli Parlimen Selayang

N37 Batu Maung

0 ulasan
sumber :-

N37 Batu Maung


Jemputan Ke Program Taqwa

Posted: 29 Jun 2010 06:31 AM PDTProgram TAQWA (2 - 3 Julai 2010) Jumaat & Sabtu

Pelbagai program seperti Forum Perdana, Qiamulai , Kuliah Subuh & Jamuan Rakyat akan diadakan di Masjid Taman Guar Perahu, Penanti, Bukit Mertajam.

Program akan bermula selepas Isyak hingga Solat Subuh.

Semua Muslimin & Muslimat di dijemput hadir.
AMK Shah Alam

0 ulasan
sumber :-

AMK Shah Alam


Apakah Mat Monggol juga akan di heret ke Mahkamah Peranchis?

Posted: 28 Jun 2010 08:43 PM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Dilema pelajar kongsi bangunan

Posted: 28 Jun 2010 08:26 PM PDT


Sinar Harian 29 Jun 2010

SELANDAR – Janggal apabila sekolah rendah dan menengah terpaksa berkongsi kemudahan, namun itu yang berlaku kepada Sekolah Rendah Agama Islam Melaka (Jaim) di sini apabila 'menumpangkan' lima daripada kelasnya kepada 160 pelajar.

Lebih mengecewakan kerana perkongsian itu menyebabkan kemudahan kelas untuk belajar menjadi terhad apabila sebahagian ruang perlu digunakan untuk perpustakaan, makmal dan sebagainya.

Akibatnya, ibu bapa melahirkan rasa terkilan kerana mereka terpaksa 'menempah' tempat untuk pendaftaran anak masing-masing bagi sesi 2015.

Itulah situasi yang dihadapi ibu bapa yang pertama kali datang ke sekolah rendah berkenaan kerana dua blok bangunan tiga tingkat itu bukan sahaja menjadi tempat murid menuntut ilmu, bahkan pelajar Sekolah Menengah Arab As-Syakirin turut sama 'bersekolah' di situ.

Sinar Harian difahamkan, tahun ini jumlah murid yang mendaftar di sekolah rendah hanya 192 orang sahaja.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story7881756.asp

Jalan sempit undang sesak

Posted: 28 Jun 2010 08:25 PM PDT


Sinar Harian 29 Jun 2010

SELANDAR – Kemudahan sudah cukup melegakan penduduk sekitar Pekan Selandar, tetapi lain halnya bagi ibu bapa dan pentadbiran Sekolah Rendah Agama (SRA) Jabatan Agama Islam Melaka (Jaim) di sini serta pentadbiran Sekolah Menengah Arab (SMA) As-Syakirin.

Mereka bimbang dengan keadaan jalan masuk utama sekolah agama itu yang didakwa sempit.

Naib Yang Dipertua Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) SRA Jaim Selandar, Jaafar Othman, 44, berkata, ia berbeza dengan jalan lebar di hadapan Sekolah Menengah Selandar dan Klinik Komuniti terletak hanya beberapa meter dari situ.

"Setiap pagi dan waktu tengah hari, kesesakan luar biasa pasti berlaku di sini.

"Ibu bapa di sini turut meluahkan rasa bimbang tentang keselamatan anak-anak yang keluar masuk melalui jalan ini setiap pagi. Selain kenderaan penduduk yang mahu ke tempat kerja, lori juga melalui jalan ini," katanya ketika ditemui.

Sementara itu, bapa pelajar, Jalil Md Nor, 54, berkata, permasalahan tersebut pernah diutarakan pada mesyuarat PIBG dan dipanjangkan kepada pihak berkenaan.

"Kita memang berharap pihak berwajib dapat melebarkan kedua-dua kiri kanan jalan ini untuk kemudahan ibu bapa serta pengguna lain.

"Kita dapati di kiri kanan memang terdapat jalan rizab. Jadi harapan kami agar jalan ini dapat dilebarkan bagi mengelakkan ia berterusan mengundang masalah," katanya.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story7877898.asp

Lagi isu Mawi nak dipeluk guru di Seremban

Posted: 28 Jun 2010 06:24 PM PDT

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


Khalid Ibrahim bercuti ke luar negara mulai esok

Posted: 29 Jun 2010 05:47 AM PDT

Tan Sri Khalid Ibrahim yang akan bercuti selama lima mulai esok, berkata kedudukan beliau sebagai menteri besar Selangor tanpa berkuasa dalam parti di peringkat negeri, merupakan satu "cara pentadbiran baru."

Bermula esok, Khalid akan ke Singapura bagi menghadiri Persidangan Bandar Sedunia esok dan seterusnya ke Brisbane, Australia untuk menghadiri satu sesi perbincangan dengan para graduan terpilih University of Queensland.

JALAN PINTAS KE PRU13, BERSEDIA LAH PAKATAN RAKYAT

Posted: 29 Jun 2010 05:33 AM PDT

Mempersiapkan segala persediaan awal untuk menghadapi pilihan raya umum ke-13, dan semestinya  bermula dari sekarang, dengan andaian  ia tidak semudah Mac 2008, rasanya diterima semua pihak. Malah ada yang membayangkan kemungkinan pilihan raya diadakan lebih cepat daripada biasa, sebaik saja melepasi tempoh tiga tahun pertama sekiranya Najib Razak merasakan suasana dan persekitaran politik lebih memihak BN dan menyerkup Pakatan Rakyat.

Dalam situasi dan posisi Pakatan dilihat agak sukar, persiapan seharusnya lebih rapi dan sistematik, didahului kajian mendalam di lapangan, dan mengambil kira segala sumber kekuatan dan punca kelemahan. Harus diingat, mood pengundi bukan dibentuk sekelip mata. Ia dibina, diperkukuh dan disuburkan melalui faktor sekeliling, juga sentimen serta 'gelombang' semasa, dan pastinya prestasi dan track record setiap calon atau parti yang bertanding. Setiap pihak berpeluang untuk mempengaruhi keputusan pilihan raya, biarpun ruang demokrasi sengaja disempitkan. Apatah lagi dalam keadaan masyarakat yang semakin cerdik-pintar berpolitik, 

Justeru, aktivis Pakatan tidak harus pesimis atau terlalu bimbang - walaupun tetap bersikap waspada dan hati-hati - dengan jangkaan bahawa rakyat akan kembali menyokong BN, selaras dengan hiruk-pikuk kononnya berlaku perubahan  dalam Umno dan parti-parti komponen lain.  Teori pendulum bukan kemestian, ia sekadar mahu merumuskan fenomena terdahulu, itu pun jauh dari kesempurnaan, sedangkan kini masyarakat sudah berubah dan semakin bijak menilai.

Kemenangan mudah BN tanpa dicabar sudah berakhir 10 tahun lalu, dan mungkin tidak berulang lagi, termasuk kepada apa jua parti pemerintah selepas ini. Pengundi menghayati konsep mereka sebagai raja dan tidak melepaskan peluang bagi menghukum siapa jua yang alpa. Rakyat juga seperti sudah memahami manfaat kebaikan sistem dua parti (biarpun ia belum terlaksana sepenuhnya), dan dijangka mereka akan memberikan peranan lebih besar buat pembangkang, tidak kira di Dun mahupun Parlimen. Semakin sengit parti-parti bersaing meraih sokongan dan berusaha menabur bakti sehebat mungkin, keuntungan akhirnya buat rakyat jua.

"Bagi saya mudah saja," kata seorang pensyarah sains kemanusiaan di sebuah IPTA bagi meredakan kerisauan saya dan menyangkal dakwaan PAS mungkin hilang sokongan dalam PRU13, "wakil rakyat Pakatan, khususnya PAS,  mesti tunjuk teladan unggul, rajin menjenguk kawasan, kerap berdialog dengan masyarakat, selesaikan segera isu berbangkit terutama berkaitan kemudahan awam, tidak menumpukkan kekayaan peribadi, mudah didampingi, proaktif, memeriahkan kegiatan surau-masjid dan tidak bertangguh menangani masalah. Rakyat memerhatikan kita, dan  tentunya tidak mudah termakan propaganda murahan jika kita sentiasa bergerak cergas bersama mereka, bukannya terpencil dalam kelompok elit."  (Memang ungkapannya nampak mudah tapi tidak semestinya mudah untuk dilaksanakan terutama bagi mereka yang hanya mahu meraih keuntungan peribadi).

Tambahnya lagi, "Dan di negeri Pakatan, buktikan kita lebih bersih daripada negeri lain di bawah BN, sekurang-kurangnya lampu jalan menyala terang, jalan berlopak diturap cepat dan cantik, sampah diangkut ikut jadual, longkang tidak tersumbat, kawasan permainan terjaga. Jangan remehkan aspek-aspek itu." Dan, serentak dengan itu, ujar pensyarah berkenaan lagi, Pakatan akan lebih dipercayai, diakui tidak khianati amanah, sebaliknya berlaku adil, benci rasuah, membela orang susah dan memiliki sifat-sifat luhur lain. Oleh itu, katanya, usah risau sangat kita akan kalah sekiranya sudah cukup amal bakti kita kepada rakyat.


Dalam pada itu, surat dari Mohd Noor Jamil, Sg Siput (U) Perak kepada saya mengingatkan pemimpin Pakatan: "Tolong tonjolkan imej positif, tunjukkan persefahaman dan kerjasama erat kepada rakyat. Tolong buang sifat ego dan merasakan diri lebih baik daripada pihak lain. Dan tolong bantu rakyat dengan lebih berkesan, terutama di negeri Pakatan. Misalnya dari segi pemilikan aset, masih ramai rakyat hidup menumpang terutama di luar bandar dan estet. Usahakan pemberian tapak-tapak rumah jika tidak mampu menyediakan rumah ..."

Terselit juga SMS tanpa penama di telefon bimbit saya: "Antara aktor besar 2008 adalah Mahathir, kini beliau tak bersama kita lagi. Umno juga akan pastikan Anwar tidak berada di medan dalam PRU13 nanti. Bersedialah ..."

II.

Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad mahu Harakah berperanan secara lebih berkesan bagi menepis dan menangkis tohmahan Umno-BN bahawa Pakatan Rakyat dan PAS mengetepikan, atau meminggirkan, Islam dan Melayu dalam pemerintahan dan perjuangannya. Umum mengetahui bagaimana hebatnya Umno mencanangkan - dengan mengemukakan 'fakta' palsu berkaitan kerajaan Pakatan di Perak dan Selangor - komitmen Islam PAS makin cair dalam usaha mengambil hati pemimpin DAP dan KeADILan. Dikhuatiri jarum halus Umno itu berjaya membuatkan pengundi Melayu hilang pertimbangan.

"Umno," kata Idris,  "menegaskan Islam dan Melayu akan tergugat jika kuasa mereka hilang. Bagi mereka PAS-Pakatan tidak boleh melindungi Islam dan Melayu di negara ini. Hakikatnya, berdasarkan fakta, pemimpin Umnolah yang mengkhianati  Islam dan Melayu. Lihat bagaimana Umno merobohkan masjid di Bujal, Kemaman. Kemudian menutup Surau Jubli Perak di Bangi, menutup surau di Seksyen Lapan dua mingggu sebelum Ramadan 2007 dan merobohkan surau di Kampung Berembang. Timbalan Presiden Umno kini, ketika itu Menteri Besar Johor mengubah cuti hujung minggu daripada Jumaat kepada Ahad, tapi sekarang masuk kampung menuduh PAS-Pakatan mengkhianati agama Islam."

Insya-Allah, secara bersiri Harakah bukan saja berusaha menyanggah tohmahan jahat itu, malah cuba menonjolkan 'jenayah' Umno terhadap agama Islam dan bangsa Melayu di negara ini, selama lebih 50 tahun memerintah. Sikap hipokrasi Umno, yang cuba berlagak sebagai juara agama, pembela bangsa dan pendokong raja mesti didedahkan secara meluas. Banyak fatwa yang diputuskan mufti, seperti larangan bertafakur dan meletakkan kalung bunga di Tugu Negara serta peraturan Jakim tentang panduan hiburan diketepikan begitu saja. Pemimpin Umno perlu bertanggungjawab atas kesalahan berganda itu, dan bukannya menyorok di sebalik lalang dengan memainkan  sentimen dan emosi perkauman yang cukup berbahaya.

III.


Polis berkeliaran di sekitar 'zon perang' sidang Dun Perak, 28 Oktober lalu. Jumlahnya cukup ramai. Speaker V Sivakumar diperlakukan lebih kejam berbanding insiden 7 Mei lalu; kali ini jubah dan songkoknya dirampas, selain perutnya dihentak dan lehernya dicekik. Ganas dan memalukan. Adun Pakatan terpaksa melalui lima sekatan. Helah agar tidak dapat sampai sebelum jam 10 pagi. Bajet negeri Perak 2010 diluluskan secara tergesa-gesa, paling singkat dalam sejarah.

Aksi BN yang kemaruk kuasa itu belum berakhir. Begitu juga dengan usaha membubarkan Dun. Lebih penting, rakyat harus mendapat maklumat benar dan faham realiti termasuk dari sudut perundangan. Jaringan informasi harus lebih efisyen. Dan usah lupa, sentimen kaum cukup marak dalam pergolakan politik Perak. Nizar dan teman-teman harus mengharunginya dengan tabah, bijaksana dan berbekalkan stamina panjang. Aktivis Pakatan mesti lebih bersiap siaga. "Saya takut jika Dun betul-betul dibubarkan nanti, momentum kita sudah luntur," bisik seorang wartawan sambilan di Ipoh.   

Faekah Husin - Setpol baru Ts Khalid Ibrahim

Posted: 29 Jun 2010 04:45 AM PDT

SHAH ALAM, 29 Jun – Faekah Husin hari ini mengangkat sumpah sebagai setiausaha politik yang baru kepada Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.
Acara itu berlangsung pada Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri di Bangunan SUK di sini.
Turut mengangkat sumpah ialah Dr Badrul Amin sebagai Pengarah Penerangan Negeri dan dua setiausaha eksekutif, Azman Abidin dan Dr Razali Bolhi.

s

0 ulasan
sumber :-

s


Lawatan YB.Amirudin ke Gua Damai, Batu Caves Bersama MPS

Posted: 28 Jun 2010 11:11 PM PDT

Program Pendemokrasian Rakyat DUN Batu Caves

Posted: 28 Jun 2010 10:47 PM PDT

PARTI KEADILAN RAKYAT Cabang Bera, Pahang DM

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT Cabang Bera, Pahang DM


SUARA KEADILAN DIBERI SURAT TUNJUK SEBAB

Posted: 28 Jun 2010 03:28 PM PDT

PUTRAJAYA 28 JUN 2010:

Suara Keadilan hari ini menerima satu surat tunjuk sebab berhubung artikel 'Felda Bankrap' dalam isu 237 yang didakwa memfitnah agensi milik kerajaan itu.

"Manakala tiga surat tunjuk sebab lagi memerlukan pihak Suara Keadilan menjawab sebelum jam 5.30 petang esok," ujar Pengarang Suara Keadilan Dzulkarnain Taib

Sebelum itu, Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan dalam satu sidang media melabelkan 4 artikel yang berkaitan Felda sebagai fitnah dan akan menggunakan tindakan undang-undang terhadap lidah rasmi parti KEADILAN itu.

Surat tersebut ditandatangani oleh Timbalan Ketua Setiausaha KDN, Ahmad Fuad Abdul Aziz

Perjumpaan tersebut diadakan di Bilik Mesyuarat Perkasa, Kompleks D, Kompleks Pentadbiran Kerajaan Persekutuan, Putrajaya.

Mesyuarat pukul 5.30 petang tadi dipengerusikan oleh Ketua Setiausaha. KDN, Datuk Seri Mahmood Adam manakala Suara Keadilan pula diwakili oleh peguam, Shamsul Iskandar Mohd Akin yang juga merupakan Ketua Angkatan Muda KEADILAN dan Dr Samrudin Rejab.

Menurut Dzulkarnain, beliau telah memberikan kerjasama sepenuhnya kepada pihak KDN.

"Surat tunjuk sebab ini keras memandangkan kita tidak dapat hadir pada sesi minum petang seperti yang diminta KSU Jumaat lepas.

"Kami berharap KDN dapat mempertimbangkan sebab pihak kami tidak dapat hadir pada waktu seperti yang diminta beliau," ujarnya

Dalam pada itu, beliau berkata walau pun diberi tempoh 7 hari, Mahmood meminta Suara Keadilan menjawab surat tunjuk sebab itu sebelum 30 Jun ini.

Sementara itu Shamsul berkata pihaknya akan menyediakan laporan lengkap untuk diserahkan kepada Ketua Umum KEADILAN Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk dibahaskan di Parlimen.

Katanya lagi, Mahmood memintanya berbuat demikian atas alasan mesyuarat untuk memperbaharui permit penerbitan akan diadakan pada hari tersebut.* Sumber http://Suara-Keadilan.com

Angkatan Muda Keadilan Bagan Datoh,Perak Darul Ridzuan

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Bagan Datoh,Perak Darul Ridzuan


Boleh percaya ke tengok muka UMNO CEO TEKUN nih?

Posted: 28 Jun 2010 06:58 AM PDT


PEKAN - Modal sudah diberi tetapi disebabkan gagal dalam perniagaan menjadi punca kira-kira 51,000 peminjam Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (Tekun) di negara ini masih belum menjelaskan hutang masing-masing.

Mereka membentuk 30 peratus daripada 170,000 peminjam TEKUN yang sudah menerima suntikan modal berjumlah RM1.5 bilion sejak 1989.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif TEKUN, Datuk Abdul Rahim Hassan (gambar) menjelaskan, pihaknya terpaksa melonggarkan syarat pembayaran balik untuk mengumpul dana bagi membantu peminjam baru.

"Sebab itu ada bayar balik hanya RM200 sebulan walaupun sepatutnya RM500.

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


DS ANWAR _ Tiada siapa bangkitkan soal tukar MB kpd saya

Posted: 28 Jun 2010 06:56 AM PDT

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang