Pengikut

Nuffnang

Isnin, 21 Jun 2010

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


CERAMAH PAKATAN RAKYAT DI KG KUALA MAI JAM 9.00 MALAM 25.6.10

Posted: 21 Jun 2010 07:22 PM PDT

CERAMAH PAKATAN RAKYAT
TEMPAT: RUMAH SDR ZAINAL
KG KUALA MAI, KUALA KRAU
TARIKH: 25.6.10 JAM 9.00 MALAM
PENCERAMAH
YB AMIRUDDIN SHARI, NAIB KETUA AMK PUSAT
YB LEONG NGAH NGAH (ADUN TRIANG - DAP)
HASSAN KARIM (BEKAS PRESIDEN PARTI RAKYAT MALAYSIA)
HASSANUDDIN SALIM (KETUA PENERANGAN PAS PAHANG)
HAJI SUHAIMI SAID (KETUA KEADILAN CABANG KUALA KRAU)
MAJLIS MINUMAN PETANG
TEMPAT: KEDAI ARWAH TOK MANDUR
MATAU, BANDAR JENGKA
TARIKH: 25.6.2010
JAM 5.00 PETANG
MERAIKAN YB AMIRUDDIN SHAARI DAN HASSAN KARIM
DATANGLAH BERAMAI-RAMAI

CERAMAH SULUNG HASSAN KARIM DI NEGERI PAHANG

Posted: 21 Jun 2010 07:02 PM PDT

Sdr Hassan Karim adalah seorang pejuang rakyat dan terlibat dengan perjuangan sejak berada di Universiti Malaya. Pada waktu itu trend yang sangat popular di Universiti Malaya adalah menyertai Gerakan Kiri yang dipelopori oleh Parti Rakyat Malaysia.
Beliau adalah seangkatan dengan Kamarzaman Yaacob yang menjadi Presiden UMSU dan Kelab Sosialis Universiti itu. Seangkatan juga dengannya adalah Hishamuddin Rais dan juga Zahid yang kini menjadi Menteri UMNO.
Ramai kawan-kawannya termasuk Kamarzaman Yaacob rebah didalam perjuangan kiri menyertai UMNO, dan sesetengahnya terus menyenyapkan diri. Tapi tidak kepada Hassan Karim.
Beliau menyertai Parti Rakyat Malaysia untuk mennyambung perjuangan rakyat yang didahului oleh nasionalis-nasionalis terkenal seperti Ahmad Boestamam, Ibrahim Yaacob, Ishak Haji Mohammed (Pak Sako).
Beliau terus mengekalkan keanggotaannya didalam Parti Rakyat Malaysia apabila majoriti anggota-anggota parti itu memutuskan didalam Kongresnya untuk bergabung dengan Parti Keadilan Nasional didalam Parti Keadilan Rakyat. Beliau telah dipilih menjadi Presiden PRM menggantikan Dr Syed Husin Ali yang menjadi Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat.
PRM mengambil sikap tidak mahu bergabung dengan Pakatan Rakyat dan berlakulah krisis kepercayaan terhadap mereka yang mahu bergabung dengan Pakatan Rakyat. Diatas isu ini, Hassan Karim meninggalkan PRM dan menganggotai Parti Keadilan Rakyat dan kini merupakan anggota/pimpinan Parti Keadilan Rakyat yang sangat aktif di Negeri Johor, khususnya, Pontian.
Apabila saya menguhubungi beliau untuk datang berceramah di kawasan Kuala Krau, beliau menerima dengan senang hati. Diperingkat awal ini saya hanya tetapkan satu hari sahaja kehadirannya di Kuala Krau tetapi beliau menjanjikan bahawa beliau sanggup berada di Kuala Krau dan Negeri Pahang untuk beberapa hari. Insya Allah, akan saya aturkan.
Hassan Karim kini adalah seorang Peguam di Pontian, Johor dan didalam perjuangannya membela nasib peneroka-peneroka Felda, beliau telah membuat satu kertas kerja yang sangat komprehensif mengenai Felda Cahaya Baru yang mana peneroka-peneroka disana telah kehilangan status sebagai peneroka dan hilang tanah ladang masing-masing angkara kedurjanaan sebuah syarikat yang disokong oleh Kerajaan Johor kononnya untuk memajukan kawasan itu untuk tujuan perumahan dan komersial dan akhirnya pembangunan itu tidak dilaksanakan dan tanah peneroka-peneroka telah digadaikan oleh syarikat itu kepada bank-bank komersial.
HASSAN KARIM AKAN BERCERAMAH BERSAMA-SAMA YB AMIRUDIN SHARI, NAIB KETUA AMK PUSAT, YB LEONG NGAH-NGAH (DAP) DAN SDR HASSANUDDIN SALIM (PAS) DI KG KUALA MAI, KUALA KRAU PADA 25.6.10 JAM 9.00 MALAM, DAN PADA JAM 5.00 PETANGNYA, BELIAU BERSAMA-SAMA YB AMIRUDDIN AKAN MENGHADIRI MAJLIS MINUMAN PETANG DI KEDAI ARWAH TOK MANDUR, MATAU, BANDAR JENGKA, PAHANG. SEMUA PENDUDUK DAN ORANG RAMAI DIJEMPUT HADIR.

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Puteri Umno Bawa Imej Elitis, Srikandi PKR 'Tawan' Universiti

Posted: 21 Jun 2010 07:44 PM PDT


Srikandi Parti Keadilan Rakyat semakin melebar sayap dalam meraih sokongan pengundi muda khususnya golongan mahasiswa institusi pengajian tinggi di Malaysia.

Bercakap kepada TV Selangor, Ketua Srikandi Parti Keadilan Rakyat, Siti Aishah Shaik Ismail berkata kerancakan kempen Srikandi mendorong mereka menembusi 40 peratus IPT termasuk Universiti Teknologi Malaysia (UiTM).

Lebih manis lagi, kejayaan ini datang ketika Pergerakan Puteri Umno dilanda bibit-bibit perpecahan walaupun ia cuba diselindung Ketua Puteri UMNO, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin.

Rosnah dipercayai terpaksa membuat kenyataan media kononnya tiada masalah kepimpinan melanda Puteri Umno berikutan desas desus mengenai kegagalan pergerakan itu menggamit sokongan pengundi muda, bukan rahsia lagi.


"Sebenarnya Puteri Umno sedang mengalami permasalahan yang ketara. Kita lihat di peringkat negeri pun, pengaruh mereka semakin menurun akibat sikap pemimpin mereka yang mengamalkan standard tertentu." katanya.

Siti Aishah menyifatkan kebanyakan pemimpin dan ahli Puteri Umno yang mengejar populariti dan menonjolkan imej elitis di kalangan rakyat marhaen.

Ini menyebabkan Puteri Umno tidak popular di kalangan rakyat dan kini, tidak lagi kedengaran program melibatkan mereka.

"Punca utama kelemahan mereka ialah kerana mereka dilihat sebagai satu golongan elit yang hanya mengejar populariti - itu yang menyebabkan mereka gagal mendampingi pengundi muda.

"Kita melihat Puteri Umno hampir 100 peratus mendiamkan diri dan tidak pun memberikan pandangan atau idea-idea yang bernas bagi membantu golongan generasi muda," katanya.

Sebaliknya, Srikandi PKR bersungguh-sungguh menawan hati rakyat hingga mampu menambat keyakinan pengundi muda, lebih-lebih lagi golongan terpelajar.

"Kita berjaya menembusi hampir 40 peratus universiti di Malaysia termasyk UiTM dan UIA. Bukan bergantung kepada mahasiswa mencari kita di luar tetapi kita sudah mampu masuk sendiri melalui gerakan yang kita bina.

Sumber: TVSelangor

ADUN Seri Serdang kosongkan kerusi?

Posted: 21 Jun 2010 07:27 PM PDT

Setiausaha Perhubungan Umno Selangor Datuk Mohamed Satim Diman tidak hadir pada mesyuarat pengurusan badan Perhubungan Umno Selangor malam ini.

Sebaik mesyuarat tamat pada pukul 12.30 malam Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Selangor Datuk Seri Noh Omar ketika ditemui pemberita berkata Mohamed Satim (kanan) ada menghubungi dan mengatakan beliau tidak dapat hadir pada mesyuarat malam semalam kerana ada urusan.

Beliau berkata selain Mohamed Satim, bendahari Datuk Fateh Iskandar Mohamed Mansor dan Ketua Pemuda Suhaimi Ghazali juga tidak hadir pada mesyuarat malam semalam kerana mereka ada urusan di luar negara.

Sabtu lalu, Noh dilaporkan berkata beliau akan mendapatkan penjelasan daripada ohamed Satim berhubung khabar angin yang mengatakan Mohamed Satim akan elepaskan semua jawatan politiknya termasuk sebagai ahli dewan undangan negeri (ADUN) Seri Serdang, pada mesyuarat malam semalam.

Noh berkata mesyuarat malam semalam membincangkan mengenai pengurusan mesyuarat bahagian Umno Selangor.

Sementara itu Mohamed Satim sehingga kini tidak dapat dihubungi bagi membuat sebarang ulasan mengenai khabar angin itu, yang dilaporkan oleh sebuah akhbar sebagai timbul apabila Mohamed Satim tidak hadir semasa mesyuarat ADUN Barisan Nasional (BN) baru-baru ini.

Sumber: Suara Keadilan

Perbicaraan Bekas Pegawai Khas Menteri Besar Selangor Bermula

Posted: 21 Jun 2010 06:57 PM PDT


SHAH ALAM 22 Jun - Perbicaraan terhadap bekas Pegawai Khas Menteri Besar Selangor, Mohd Yahya Shaari, 43, bermula semalam di Mahkamah Seksyen Shah Alam atas dua pertuduhan iaitu menipu dan menggunakan dokumen palsu bagi mendapatkan sumbangan.

Beliau yang merupakan ahli politik bagaimanapun mengaku tidak bersalah mengikut Seksyen 471 Kanun Keseksaan terhadap dua tuduhan tersebut membabitkan peruntukan bernilai RM50,000 dua tahun lalu.

Bagi tuduhan pertama, beliau yang merupakan Pengarah Program Sambutan 100 Hari Pakatan Rakyat didakwa menipu Pengerusi Kumpulan Darul Ehsan Bhd (KDEB), Datuk Karim Munisar, 59, dengan memperdayakannya bahawa Sekretariat Pakatan Rakyat memohon sumbangan bagi program itu sehingga mangsa menyerahkan RM50,000 kepadanya.

Beliau yang mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan didakwa melakukan kesalahan itu di Gardenia Coffee House, Hotel Quality di sini, antara 1.00 dan 3.00 petang pada 4 Jun 2008.

Jika disabit dengan kesalahan, beliau boleh dikenakan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan sebatan serta denda.

Manakala bagi pertuduhan kedua, Mohd Yahya didakwa menggunakan dokumen iaitu 'Resolusi Pembukaan Akaun untuk Parti Keadilan Rakyat Selangor' yang didakwa sebagai tulen.

Mohd Yahya didakwa melakukan perbuatan itu di Maybank cawangan Bandar Sunway pada 14 Mei 2008.

Bagi pertuduhan tersebut, dia didakwa mengikut Seksyen 465 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Mohd Yahya yang juga bekas Setiausaha Perhubungan KEADILAN Selangor mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan.

Beliau sebelum ini dibebaskan dengan ikat jamin berjumlah RM10,000 oleh seorang penjamin.

Pertuduhan ke atas beliau dibacakan oleh Timbalan Pendakwaraya Roziza Sidek, manakala penghakiman dijalankan di hadapan Majistret Tuan Ahzariz Teh Azman Teh.

Mohd Yahya Shaari diwakili oleh peguam Ahmad Nizam Hamid dan R Tirukumaran.

Turut hadir bagi memberi sokongan moral kepada beliau dalam perbicaraan tersebut termasuk Timbalan Presiden KEADILAN, Dr Syed Husin Ali, Ahli Parlimen Kuala Langat Abdullah Sani Abdul Hamid, Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Perak, Mustaffa Kamil Ayub dan Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Muda, Suhaimi Shafiei.

Prosiding bermula pada jam 10 pagi apabila pihak pendakwaan mengemukakan dua orang saksi yang terdiri daripada kakitangan bank yang didakwa berurusan dengan Mohd Yahya iaitu Norkiah Ibrahim dan Nofeta Fareal bagi tujuan pengecaman dan sesi awal soalan dari pasukan pendakwaan.

Soalan berkisar mengenai latar belakang saksi, pengalaman kerja dan urusan formal yang dilakukan oleh kakitangan bank.

Mohd Yahya yang berkot hitam duduk di kandang tertuduh dilihat tenang dalam proses perbicaraan tersebut.

Majistret Tuan Ahzariz Teh menangguhkan prosiding pada jam 12.00 tengahari selepas Timbalan Pendakwaraya Roziza Sidek memohon kepada Majistret untuk memanggil saksi bagi tujuan pengecaman dan membawa bukti berkaitan kes tersebut ke mahkamah.

Mahkamah menyambung prosiding pada jam 8.30 pagi hari ini.

Sumber: Suara Keadilan

RMK-10 Tempang Kerana Gagal Iktiraf Wanita

Posted: 21 Jun 2010 06:53 PM PDT


KUALA LUMPUR 22 Jun - Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin menyifatkan Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK-10) sebagai gagal kerana tidak mengiktiraf golongan wanita yang merupakan nadi dan penyumbang utama kepada pembangunan ekonomi negara.

Beliau berkata, tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengenepikan perancangan untuk golongan wanita dalam RMK-10 itu membuktikan dasar yang dibentangkan itu bersifat tempang dan pincang.

"Jika ia gagal memanfaatkan kebajikan wanita dan mengiktiraf kaum wanita, maka hasrat kerajaan untuk menjadikan Malaysia negara maju menjadi tempang dan pincang kerana sekarang lebih 50 peratus penduduk Malaysia adalah wanita.

"Wanita juga pembuat keputusan dalam urusan kewangan keluarga," katanya kepada Suara Keadilan ketika mengulas berhubung perbahasan beliau mengenai RMK-10 di Dewan Rakyat semalam.

Ketua Wanita KEADILAN itu turut mengkritik kelemahan Perdana Menteri kerana meminggirkan keistimewaan dan peranan wanita dalam RMK-10.

"PM Najib bila bentang RMK-10 langsung tidak menyentuh dan gagal untuk mengangkat teras ekonomi hawa ini dalam perancangan meningkatkan ekonomi Malaysia.

"Betapa pentingnya pengiktirafan itu diberikan kepada kaum hawa dalam pertumbuhan ekonomi negara yang perlu diambil kira sekarang.

"Sebagai kerajaan yang prihatin juga, tidak sepatutnya wanita digugurkan dalam perancangan dasar kerajaan ini," tegas Zuraida.

Sambil merujuk kepada laporan antarabangsa, Zuraida menyarankan Najib memandang jauh dan memberi perhatian serius terhadap potensi wanita sebagai pemacu ekonomi negara.

"Sama ada dia cetek, dia tidak bijak atau dia tak tahu saya pun tak tahu tetapi memandangkan dalam Havard Economy Review telah melaporkan potensi ekonomi wanita akan melebihi semua penduduk Cina dan India dan itu satu angka yang besar," jelas beliau lagi.

Sehubungan itu, beliau menyeru kerajaan membuat penetapan strategik bagi mengiktiraf keistimewaan wanita.

"Perlu diambil perhatian bahawa ramai graduan kita adalah kaum wanita, maka satu pendekatan yang agresif perlu difikirkan secara kreatif untuk memanfaatkan kelompok graduan wanita ini yang berperanan dalam ekonomi negara dan dalam masa yang sama tidak menjejaskan kehidupan kekeluargaan mereka," katanya.

Ketika ditanya mengenai isu pelepasan cukai rakyat yang diberikan kepada wanita yang menanggung suami yang tidak bekerja, Zuraida berkata Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Husin hanya menjawab secara menyeluruh ketika ditanya oleh Ahli Parlimen Tenggara, Datuk Halimah Sadique dalam pertanyaan bagi jawab lisan pagi tadi.

"Menteri tadi menjawab mengenai isu ini secara menyeluruh dan tidak mengkhususkan dan memberi satu bebanan kepada golongan perempuan.

"Bagi seorang perempuan, mereka perlu membantu keluarga dan menyumbang banyak tenaga untuk keluarga. Sebab itulah ianya perlu diberikan pengkhuussan kepada wanita kerana mereka perlu diberikan pelepasan istimewa sebagai mengiktiraf peranan wanita dalam pembangunan negara dengan kerja tanpa gaji berhubung kerja reproduktif iaitu mengandung, melahirkan dan menyusukan anak dan sebagainya.

"Di Malaysia ini belum lagi mencapai tahap pemikiran yang mana kedudukan wanita itu perlu diberikan pengiktirafan dan diukur atas kerja yang dilakukan tetapi tidak ada data atau angka yang mengukur pengiktirafan mereka," katanya.

Sehubungan itu, adalah wajar Kementerian Kewangan meningkatkan pelepasan cukai kepada isteri atau isteri yang menanggung suami sebanyak RM3,500, katanya.

Sumber: Suara Keadilan

Pemikiran MP Umno Anggap Judi Halal Tidak Bertamadun

Posted: 21 Jun 2010 06:36 PM PDT


KUALA LUMPUR 22 Jun - Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahuddin Ayub menyanggah kenyataan Ahli Parlimen Kota Belud, Datuk Abdul Rahman Dahlan yang mempertahankan tindakan kerajaan Umno-Barisan Nasional meluluskan lesen judi sukan bola sepak atas alasan memenuhi keinginan masyarakat Cina untuk berjudi.

"Kerajaan Umno-Barisan Nasional menggunakan idea falsafah Machiavelli di mana maltamat menghalalkan cara berhubung isu lesen judi ini .

"Beliau sebenarnya telah menghina agama dan kaum lain di dalam dunia ini, beliau seharusnya sedar bahawa ungkapan dan ucapan beliau menunjukkan bagaimana sekularnya mereka .

"Kita tidak boleh menerima cara tersebut dan kita hendaklah menggunakan pendekatan Islam dan juga dalam bab judi ini, semua agama mengharamkan judi kerana merosakkan masyarakat.

"Pemikiran ahli parlimen Kota Belud ini adalah pandangan yang amat tidak bertamadun dan menyimpangkan daripada bukan sekadar Islam malahan agama-agama yang lain juga," tegas Salahuddin di parlimen semalam.

Tambahnya, tidak ada kenyataan rasmi daripada pemimpin agama atau pemimpin kaum yang lain yang mengatakan itu ajaran mereka.

Dalam pada itu, Salahuddin juga mencabar kerajaan Umno-BN mengeluarkan kenyataan terbuka yang mengatakan bahawa itu adalah kehendak orang Cina.

Sebelum itu, Abdul Rahman dalam ucapan perbahasan pembentangan Rancangan Malaysia Ke-10 minggu lalu berkata tidak salahnya kerajaan meluluskan lesen judi sukan kerana sebelum ini judi lain sudah pun dibenarkan seperti Sports Toto dan Magnum.

Menurut beliau atas dasar ini kerajaan menghalalkan perjudian sukan bola sepak kepada Ascot Sports Sdn Bhd.

Sumber: Suara Keadilan

Wee Dinasihat Jangan Jadi Bodoh Dalam Isu Arak

Posted: 21 Jun 2010 06:34 PM PDT


KUALA LUMPUR 22 Jun - Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad membidas tindakan Ahli Parlimen Wangsa Maju, Wee Choo Keong yang mempertikaikan pentadbiran Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di Kelantan yang memberikan lesen menjual arak semata-mata untuk menghalalkan tindakan kerajaan Umno-Barisan Nasional berhubung lesen judi sukan yang diluluskan Kementerian Kewangan baru-baru ini.

"Bila orang yang tidak faham bercakap mengenai isu yang beliau sendiri tidak faham, ini menyebabkan beliau mengelirukan Dewan.

"Di negeri Kelantan, memang hasil jual arak digunakan untuk tujuan pembangunan dan pembinaan jalan raya.

"Jika agama lain membenarkan, kita kena hormat dengan syarat pengawalan ketat tapi dalam soal judi adakah agama lain menghalalkannya kerana setakat yang kita tahu, semua agama mengharamkannya.

"Yang paling relevan sekali di sini, orang yang bukan Islam juga bersetuju supaya judi diharamkan tetapi mengapa Umno mahu menjadi juara untuk menghalalkannya,? tanya Khalid ketika ditemui Suara Keadilan di lobi parlimen semalam.

Menurut Khalid sama judi dihalalkan atau tidak, akan ada segolongan rakyat yang tetap mengamalkan aktiviti yang ditegah agama itu.

Menurutnya lagi, jika intepretasinya begitu maka dadah juga patut dihalalkan kerana sama ada dadah ada lesen atau tidak, penagih tetap akan menggunakan dadah dan begitu juga dengan pelacuran.

"Saya menganggap Wee tidak faham dengan hujah yang disampaikannya sedangkan orang bukan Islam membantah isu pemberian lesen judi sukan ini," tambah beliau.

Wee ketika berucap dalam Dewan dengan membaca teks berkata kebenaran menjual arak yang diberi kerajaan negeri Kelantan bercanggah dengan pendirian PAS berhubung isu kelulusan lesen judi sukan bola sepak.

Ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul pula menganggap Choo Keong yang kini menjadi anggota Bebas mempunyai pandangan yang cetek.

"Apa yang kita katakan adalah supaya kerajaan Umno-BN menghadkan judi. Adakah beliau menganggap rakyat tidak ada kerja lain selain daripada bermain judi?

"Kita minta beliau jangan jadi bodoh sampai macam itu sekali," tegas Johari.

Ketika Wee keluar Dewan, wartawan cuba mendapatkan komen mengenai isu arak yang beliau tetapi beliau sebaliknya bergegas masuk ke tandas atas alasan sakit perut.

Sumber: Suara Keadilan

Rosmah Didakwa Kekang Kebebasan Media

Posted: 21 Jun 2010 06:28 PM PDT


KUALA LUMPUR 22 Jun - Ahli Parlimen Batu, Tian Chua mahu penjelasan samada Menteri atau isteri Perdana Menteri memainkan peranan memberi arahan kepada penerbit stesen televisyen kerajaan atau swasta dengan tujuan mengekang kebebasan media.

Tian Chua ketika membahaskan usul penangguhan mesyuarat Dewan Rakyat petang semalam berkatasejak kebelakangan ini aduan anggota media berhubung usaha menyekat kebebasan media melalui campur tangan tokoh politik amat membimbangkan.

Insiden pertama membabitkan Joshua Wong, penerbit rancangan 'Buletin' dan 'Isu Semasa' yang disiarkan dalam ntv7, yang terpaksa meletak jawatan sebagai protes campur tangan Jabatan Perdana Menteri dan juga isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Tian Chua memberitahu Joshua juga dilarang membincangkan isu politik termasuk dilarang mengundang anli panel daripada pembangkang serta semasa pilihan raya kecil Hulu Selangor.

"Saya meminta Kementerian Penerangan memberi penjelasan samada arahan Jabatan Perdana Menteri dan isteri Perdana Menteri selain larangan yang telah dikenakan ke atas Joshua adalah munasabah bagi seorang penerbit yang profesional.

"Kemelut ini tidak hanya melanda ntv7 sahaja, malah insiden kedua menimpa penerbit TV2, Chou Z Lam berkaitan dengan dokumentasi 'Galeri Manderin Nasional' yang dibatalkan kerana mendatangkan kesan politik kepada kerajaan Barisan Nasional Sarawak ketika kempen pilihan raya kecil Sibu sedang berjalan.

"Rancangan dokumentasi ini merakamkan secara fakta dan objektif pengalaman penduduk pribumi Sarawak yang menghadapi kesulitan dan kesengsaraan hidup berhubung dengan pembinaan Empangan Bakun.

"Chou Z Lam menerima penjelasan daripada Ketua Pengarah Bilik Berita, Jumat Engson bahawa kandungan rancangan itu terlalu sensitif dan tidak sesuai di siarkan," jelasnya.

Tian Chua memberitahu, beliau memohon Kementerian Penerangan menyatakan pendirian dalam persoalan hak bersuara dan hak menerima maklumat.

Dalam kes ini suara kaum pribumi yang menghadapi ancaman kehidupan telah ditindas termasuk hak rakyat disekat menerima maklumat atau pengetahuan.

"Ekoran dua insiden di tersebut, kejadian ketiga pula berulang sekali lagi apabila pembatalan siaran isu pembinaan menara elektrik di Rawang tanpa sebab. Pada 13 Mei yang lepas, Chou Z Lam menerima surat penamatan perkhidmatan daripada Bahagian Khidmat Pengurusan dengan alasan mengurangkan kos.

"Alasan sedemikian tidak boleh diterima bagi seorang penjawat awam, ini perlu dikembalikan hak beliau bukannya dicabuli oleh kerajaan sendiri.

"Di samping itu, saya pohon Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan menjalankan penstrukturan semula dalam pentadbiran RTM supaya memberi ruang kebebasan untuk membincangkan isu kepentingan awam. Berikutan insiden-insiden ini, Menteri telah melantik Yap Shy Cuan dengan tugas memantau rancangan Mandrin yang mana jawatan ini tidak pernah wujud dan hanya dikenali sebagai pegawai khas dalam RTM," katanya lagi.

Beliau juga meminta Menteri memberi penjelasan tentang tugas dan tujuan jawatan Yap Shy Cuan dalam bahagian tersebut.

"Penjelasan perlu diberikan oleh Menteri apa tugas sebenar Yap Shy Cuan, saya mendapati Yap Chy Cuan merupakan ahli MCA dan merupakan perwakilan Pemuda MCA Bahagian Bera, Pahang. Apa yang saya ketahui rupa-rupanya beliau menjalankan kawalan terhadap kakitangan profesional dalam RTM dan memastikan perspektif selain kepentingan parti pemerintah dipertahankan," tegas beliau lagi.

Sumber: Suara Keadilan

Serangan pengganas: Pakatan politik jahat Umno

Posted: 20 Jun 2010 11:25 PM PDT

KUALA LUMPUR, 21 Jun: Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar (gambar) berkata, kenyataan mengenai serangan pengganas menunjukkan satu pakatan politik jahat antara Umno Barisan Nasional (BN) dan polis untuk menimbulkan ketakutan dan kemarahan masyarakat bukan Islam terhadap Islam dan kumpulan kumpulan Islam.

Justeru, katanya PAS sangat kesal dengan kenyataan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan kononnya akan ada serangan kumpulan pengganas ke atas rumah kuil Batu Caves dan kuil Kuan Yin Air Itam.

Ini, katanya sekaligus secara halus untuk menjauhkan masyarakat bukan Islam daripada PAS yang merupa parti politik Islam yang mendapat tempat di kalangan masyarakat bukan Islam.

"Inilah kebimbangan yang menghantui Umno bila PAS secara terbuka menyatakan pada rakyat tentang gerakan persediaan PAS bersama Pakatan Rakyat (PR) mengambil alih Putrajaya," ujarnya dalam satu kenyataan.

Baginya, Umno mengharapkan bantuan Musa Hassan serta Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi melindungi kepentingan kuasa politik mereka daripada gerakan PAS untuk ke Putrajaya bersama PR bagi membawa perubahan ke arah Malaysia baru yang lebih maju.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, bagi Umno isu serangan pengganas adalah antara talian hayat terakhir parti itu.

Katanya, kenyataan Musa juga sudah pasti akan disusuli dengan penahanan di bawah ISA ke atas induvidu yang tidak akan dapat dibuktikan sebarang bentuk pengakuan yang bakal diskrip dramakan untuk tujuan politik murahan Umno.

"Tindakan ini sama seperti isu provokasi kalimah Allah bila mana Umno cuba menampil diri sebagai juara mempertahan Islam dalam usaha terdesak untuk mendapatkan kembali sokongan orang Melayu Islam pada Umno," ujarnya lagi.

Isu tersebut berakhir, katanya dengan pembakaran gereja dan surau untuk menimbulkan ketegangan dan menakutkan rakyat.

Menurutnya, semua itu berlaku hasil dari provokasi jahat Umno, tetapi ternyata rakyat mengambil tindakan bijaksana dalam isu kalimah Allah dengan menolak provokasi jahat Umno.

"Kini sekali lagi Umno BN cuba membawa pendekatan lapuk yang dirangka oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) puluhan tahun lalu untuk menakutkan rakyat dengan isu-isu keselamatan dan pembanggunan (Kesban)," katanya.

Beliau menambah, ternyata Umno masih tidak berubah dalam usaha mempertahankan kuasa sedangkan pemikiran rakyat sudah berganjak jauh meninggalkan Umno.

Katanya, rakyat meminta integriti, demokrasi dan reformasi dalam urustadbir negara tetapi Umno BN membawa pendekatan autokrasi dan kuku besi.

Justeru, ujarnya rakyat perlu menghentikan perbuatan Umno mengadu dombakan rakyat pelbagai kaum dan agama sebaliknya mesti menunjuk jalan keluar kepada Umno untuk meninggalkan politik negara untuk diurus tadbir oleh PR bagi membawa pembaharuan untuk negara dan rakyat yang lebih sejahtera.

Sumber: Harakah Daily

Larangan Chin Peng pulang keputusan politik: bekas anggota PKM

Posted: 20 Jun 2010 11:20 PM PDT

Bekas anggota Parti Komunis Malaya (PKM) yang telah dibubarkan, mengecam larangan kerajaan Malaysia terhadap rayuan Chin Peng untuk pulang ke tahanairnya sebagai satu "keputusan politik".

Anas Indrajaya Abdullah (kiri dalam foto), bekas anggota Rejimen ke-10 KPM, berkata perjuangan bekas setiausaha agung KPM selama 20 tahun untuk pulang ke Malaysia, termasuk di mahkamah tempatan, adalah wajar.

"Chin Peng menggunakan haknya yang sah yang terkandung dalam perjanjian damai pada 1989 yang ditandatangani oleh kerajaan Malaysia dan PKM di Haadyai, Thailand Selatan.

"Ini dinyatakan dalam perjanjian tersebut bahawa kami semua boleh pulang. Sebahagian besar dibenarkan pulang tetapi tidak pula Chin Peng (kiri)," kata Anas, 53, kepada kira-kira 50 peserta satu pertemuan yang anjurkan oleh Gerakbudaya SIRD di Petaling Jaya malam tadi.

Beliau bercakap di pertemuan selama dua jam itu yang bertema 'Apa khabar Orang Kampung'.

Anas, yang kini tinggal di Ban, Chulaborn 12, Narathiwat, sebuah desa persahabatan yang dianugerahkan oleh kerajaan Thailand untuk bekas anggota PKM, juga mempersoalkan mengapa isu kerakyatan Chin Peng menjadi faktor untuk menyokong larangan terhadapnya daripada pulang ke tanahair.

"Sewaktu rundingan Baling pada 1955, Tunku Abdul Rahman sudah membereskan isu kerakyatannya, bahawa tidak ada sebarang masalah mengenainya. Ia tidak harus ditimbulkan lagi," tambah Anas, yang merupakan menantu bekas pengerusk PKM, Abdullah CD dan isterinya, Suriani Abdullah.

Sumber: Suara Keadilan

Komisyen 100 Juta Euro Diselindungi Sebagai Latihan Kapal Selam Scorpene?

Posted: 20 Jun 2010 11:10 PM PDT


KUALA LUMPUR 21 Jun - Ahli Parlimen Batu, Tian Chua mempersoalkan tindakan Kementerian Pertahanan membelanjakan 100 juta euro yang didakwa kos latihan kepada 500 anggota Tentera Laut Diraja Malaysia.

"Saya ingin tahu 500 anggota ini dilatih untuk apa? Adakah untuk menyelenggara atau mengendalikan kapal selam Scorpene sedangkan menurut spesifikasinya ianya hanya memerlukan 20 orang untuk mengendalikannya.

"Jumlah tersebut tidak munasabah dan kita juga ingin tahu di mana dan mengapa dan yang begitu besar perlu untuk tujuan latihan itu?," soal Tian Chua.

Kata Tian Chua lagi, pada pandangannya 100 juta euro itu sebenarnya kemungkinan besar adalahkomisen yang telah dibayar kepada pihak terbabit termasuk bayaran kepada ahli politik di Perancis yang terlibat dalam proses jual beli kapal selam tersebut.

"Kes kapal selam ini sekarang di bawah siasatan pendakwaraya Perancis dan kita juga dimaklumkan oleh pihak Perancis tiga minggu yang lalu, satu tindakan tergempar merampas dokumen mengenai kapal selam Scorpene ini daripada pengilangnya, DCN di Paris," tegas beliau.

Tambah Tian Chua lagi, kertas siasatan tersebut telah dibuka dan dimulakan dan beliau berharap kerajaan Umno-Barisan Nasional telus untuk menjawab isu ini dan bagaimana wang itu diagihkan sebagai komisyen.

Sumber: Suara Keadilan

Tidak Ada Pilihan Raya Kecil Batu

Posted: 20 Jun 2010 11:05 PM PDT


KUALA LUMPUR 21 Jun - Pendirian Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Ghazali Cha jelas bahawa kerusi Parlimen Batu kekal milik Pengarah Strategik KEADILAN, Tian Chua seperti mana yang diputuskan mahkamah Khamis lepas.

Tian yang ditemui pagi tadi di lobi parlimen berkata keputusan hakim betul dan niat beliau adalah untuk tidak mengadakan pilihan raya kecil.

"Bagi hakim, jika sesiapa yang tidak bersetuju, maka pihak tersebut harus mencabar keputusan tersebut di Mahkamah Rayuan.

"Kita mengambil contoh kes Menteri Besar Perak, Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin di mana Mahkamah Tinggi yang mengisytiharkan Nizar sebagai Menteri Besar yang sah yang kemudiannya dicabar di Mahkamah Rayuan yang mana akhirnya Mahkamah Rayuan menetapkan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar," jelas Tian Chua.

Menurutnya, tafsiran hakim bahawa denda RM2,000 tidak akan menghilangkan jawatan sebagai ahli parlimen dan pihak terbabit yang tidak bersetuju boleh mencabar keputusan tersebut.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz pula ketika ditemui media berkata beliau berpegang kepada keputusan hakim yang mengatakan Tian Chua tidak hilang kerusi tersebut.

"Mahkamah sudah putuskan maka tidak lagi timbul lagi persoalan kerusi tersebut.

"Apa yang telah diputuskan hakim sudah jelas di mana beliau tidak mahu pilihan raya kecil diadakan kerana membuang masa dan wang rakyat.

"Sebab itulah hakim mengurangkan denda tersebut daripada RM3,000 kepada RM2,000, dalam kes Fan Yew Teng yang dibatal kelayakannya sebagai ahli parlimen Menglembu pada 1975 hakim tidak menyebut bahawa beliau tidak mahukan pilihan raya kecil dan di dalam kes Tian, hakim telah menyebut dengan jelas dan nyata," kata Nazri.

Dalam pada itu Nazri juga berpendapat Ahli Parlimen Batu itu tidak perlu merayu berhubung keputusan tersebut.

Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar pula berkata pejabat Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia sedang menunggu keputusan rasmi Mahkamah Tinggi berhubung kes Ahli Parlimen Batu itu.

Katanya lagi, Speaker tidak boleh bergantung kepada laporan media semata-mata.

Speaker akan mengkaji penghakiman Ghazali sebelum memutuskan sama ada untuk membawa kes Tian Chua itu untuk dibahas di Dewan Rakyat.

Sumber: Suara Keadilan

MB Pahang Didakwa Dalang Projek Perumahan Tergendala

Posted: 20 Jun 2010 11:00 PM PDT


KUALA LUMPUR 21 Jun - Kerajaan Umno-Barisan Nasional sekali lagi mengabaikan kepentingan rakyat dengan tidak mempedulikan masalah yang dihadapi 150 pembeli rumah pangsa di Karak, Pahang yang sehingga kini tidak dapat menduduki kediaman impian mereka meskipun rumah tersebut siap dibina pada 2006.

Permasalahan yang dihadapi pembeli Pangsapuri Anggerik itu telahpun dibawa ke peringkat kerajaan negeri dan pelbagai agensi kerajaan serta pihak berwajib tetapi malangnya rintihan mereka tidak pernah dipedulikan dan mendapat perhatian daripada mana-mana pihak.

Perkara ini didedahkan Ahli Parlimen Indera Mahkota, Azan Ismail pada sidang media di lobi Parlimen tengahari tadi bersama Timbalan Pengerusi Perhubungan KEADILAN Pahang, Ram Ponusamy bersama beberapa wakil pembeli rumah tersebut.

Azan berkata, masalah berkenaan bercanggah dengan pengumuman yang dibuat Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan pada penggal Parlimen lalu.

"Mereka menjadi mangsa penganiayaan sehingga habis ikhtiar dan usaha dilakukan bagi mencari penyelesaian atas isu pembelian rumah yang satu masa dahulu telah diumumkan oleh Timbalan Menteri Perumahan Kerajaan Tempatan bahawa satu-satunya negeri yang mempunyai dasar mengenai pemilikan rumah adalah negeri Pahang sebagaimana yang dinyatakan kepada saya pada sesi Parlimen yang lepas.

"Seperti mana aduan penduduk, mereka telah membayar sejumlah wang selama tiga tahun dan telah dipaksa membuat pembayaran untuk pemilikan rumah masing-masing tetapi apa yang mereka dapat sekarang, rumah yang telah dibayar itu tidak dapat diduduki malah menjadi mimpi buruk kepada mereka kerana justifikasi rumah tersebut yang tidak selamat.

"Sehubungan itu, mereka juga telah cuba menghubungi aduan rakyat dan sebagainya serta beberapa laporan polis telah dibuat, juga beberapa siri perjumpaan dengan pihak berkuasa sama ada kerajaan negeri, pihak kementerian malah surat aduan telah disampaikan kepada kementerian kewangan dan sebagainya sehingga mereka hilang ikhtiar dan bertindak datang ke Parlimen untuk mengadu berkenaan perkara ini," katanya.

Sehubungan itu, Azan menggesa kerajaan untuk mengambil serius permasalahan ini dengan tindakan sewajarnya.

Tambah, beliau isu berkenaan turut akan dibangkitkan dalam Dewan Rakyat.

"Ini merupakan insiden pertama yang dibawa ke Dewan Rakyat dan ini bukan satu perkara yang baik malah mungkin banyak lagi perkara seumpama ini berlaku. Saya harap secara baik kita (Pakatan Rakyat) akan berjaya menyelesaikan masalah ini," ujar beliau lagi.

Sementara itu, Ram menegaskan KEADILAN Pahang sedang membantu dan berusaha untuk menyelesaikan masalah penduduk terbabit.

"Kita akan buat satu tindakan tegas untuk membawa isu ini ke Parlimen kerana sampai sekarang tiada satu tindakan pun yang dibuat dan lebih teruk lagi, rumah tersebut memang tak boleh diduduki.

"Saya juga tahu Menteri Besar Pahang ada terlibat dengan projek ini sebab bangunan ini didirikan atas tanah kerajaan sebab itulah tidak ada apa-apa tindakan dibuat walaupun aduan telah diajukan kepada Barisan Nasional.

"Dan setakat ini tak ada jawapan dan tidak balas daripada Adnan," katanya.

Dalam pada itu, wakil penduduk terbabit yang hadir dalam sidang media itu, Krishnan Maruthaya menyuarakan rintihannya berkenaan apa yang telah dialami beliau bersama lain-lain pembeli.

"Projek ini dimulakan pada 2002 di mana pembayaran deposit telah dibuat dan pada 2003 selepas selesai buat perjanjian, pihak berkaitan tunjuk pelan perumahan, kemudian pada 2006, kita tengok rumah yang dibina menyerupai sekolah dan hanya tiga tingkat sahaja sedangkan dalam perjanjian bangunan tersebut dinyatakan adalah bangunan empat tingkat.

"Kita telah buat aduan kepada Ahli Parlimen BN, ADUN malah aduan telah sampai ke pejabat Perdana Menteri namun tidak ada tindakan sampai kita jumpa Perdana Menteri di Pekan namun masih sama.

"Rumah tersebut juga tidak dapat CF (sijil layak memduduki) tetapi rumah itu juga tidak selamat untuk kita duduki dan sekarang rumah tersebut telahpun retak.

"Kita pun hairan ada pihak mana yang menjadi dalang di sebalik isu ini. Sampai sekarang masalah ini tak selesai. Sebab itu kita datang sini," jelas beliau lagi.

Sumber: Suara Keadilan

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Serangan Pengganas: Agenda Politik Jahat UMNO

Posted: 20 Jun 2010 09:24 PM PDT

Dari Harakah Daily

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar (gambar) berkata, kenyataan mengenai serangan pengganas menunjukkan satu pakatan politik jahat antara Umno Barisan Nasional (BN) dan polis untuk menimbulkan ketakutan dan kemarahan masyarakat bukan Islam terhadap Islam dan kumpulan kumpulan Islam.

Justeru, katanya PAS sangat kesal dengan kenyataan Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan kononnya akan ada serangan kumpulan pengganas ke atas rumah kuil Batu Caves dan kuil Kuan Yin Air Itam.

Ini, katanya sekaligus secara halus untuk menjauhkan masyarakat bukan Islam daripada PAS yang merupa parti politik Islam yang mendapat tempat di kalangan masyarakat bukan Islam.

"Inilah kebimbangan yang menghantui Umno bila PAS secara terbuka menyatakan pada rakyat tentang gerakan persediaan PAS bersama Pakatan Rakyat (PR) mengambil alih Putrajaya," ujarnya dalam satu kenyataan.

Baginya, Umno mengharapkan bantuan Musa Hassan serta Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi melindungi kepentingan kuasa politik mereka daripada gerakan PAS untuk ke Putrajaya bersama PR bagi membawa perubahan ke arah Malaysia baru yang lebih maju.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, bagi Umno isu serangan pengganas adalah antara talian hayat terakhir parti itu.

Katanya, kenyataan Musa juga sudah pasti akan disusuli dengan penahanan di bawah ISA ke atas induvidu yang tidak akan dapat dibuktikan sebarang bentuk pengakuan yang bakal diskrip dramakan untuk tujuan politik murahan Umno.

"Tindakan ini sama seperti isu provokasi kalimah Allah bila mana Umno cuba menampil diri sebagai juara mempertahan Islam dalam usaha terdesak untuk mendapatkan kembali sokongan orang Melayu Islam pada Umno," ujarnya lagi.

Isu tersebut berakhir, katanya dengan pembakaran gereja dan surau untuk menimbulkan ketegangan dan menakutkan rakyat.

Menurutnya, semua itu berlaku hasil dari provokasi jahat Umno, tetapi ternyata rakyat mengambil tindakan bijaksana dalam isu kalimah Allah dengan menolak provokasi jahat Umno.

"Kini sekali lagi Umno BN cuba membawa pendekatan lapuk yang dirangka oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) puluhan tahun lalu untuk menakutkan rakyat dengan isu-isu keselamatan dan pembanggunan (Kesban)," katanya.

Beliau menambah, ternyata Umno masih tidak berubah dalam usaha mempertahankan kuasa sedangkan pemikiran rakyat sudah berganjak jauh meninggalkan Umno.

Katanya, rakyat meminta integriti, demokrasi dan reformasi dalam urustadbir negara tetapi Umno BN membawa pendekatan autokrasi dan kuku besi.

Justeru, ujarnya rakyat perlu menghentikan perbuatan Umno mengadu dombakan rakyat pelbagai kaum dan agama sebaliknya mesti menunjuk jalan keluar kepada Umno untuk meninggalkan politik negara untuk diurus tadbir oleh PR bagi membawa pembaharuan untuk negara dan rakyat yang lebih sejahtera.

ANGKATAN MUDA KEADILAN SELANGOR

0 ulasan
sumber :-

ANGKATAN MUDA KEADILAN SELANGOR


Slogan ‘Melayu Cemerlang’ Dongeng Terbaru UMNO

Posted: 21 Jun 2010 04:58 AM PDT

Kenyataan Media

Angkatan Muda Keadilan Selangor

Parti Keadilan Rakyat

21hb Jun 2010

Slogan 'Melayu Cemerlang' Dongeng Terbaru UMNO

Angkatan Muda Keadilan Selangor melihat slogan UMNO 'Hidup Melayu' yang dicadangkan diubah kepada 'Melayu Cemerlang' adalah satu lagi dongengan terbaru UMNO untuk mengaburi bangsa Melayu. Setelah 50 tahun slogan itu digunakan, hanya menyaksikan Melayu tinggal nama sahaja.Kini UMNO membuat percubaan untuk mengembalikan sokongan yang semakin ditolak rakyat.

AMK Selangor ingin mengajak rakyat agar menyorot pengkhianatan UMNO terhadap bangsa Melayu dan negara yang telah banyak menggadai kepentingan Islam dan Melayu di negara ini. Kegagalan UMNO mengangkat martabat bangsa Melayu serta Islam selama 50 tahun ini wajar membuka mata rakyat keseluruhannya.

AMK Selangor juga mempertikaikan dasar dan polisi yang dibawa oleh pimpinan UMNO mutakhir kini yang semakin menghakis identiti bangsa Melayu dan Islam.Kegagalan menangani rasuah, penyelewengan dan pembaziran wang rakyat adalah menodai perjuangan tulen untuk memartabatkan bangsa Melayu dan Islam. Justeru,UMNO perlu hentikan segala gimik dan retorik politik dengan slogan-slogan yang indah khabar daripada rupa.

Jika sebelum ini, UMNO dengan slogan kononnya 'Juara Rakyat',namun apa yang pasti rakyat terus dibebani dengan kenaikan barang dan perkhidmatan,penarikan subsidi,liberalisasi ala penjajahan asing dan kehilangan aset penting negara kepada negara luar.

Kita yakin rakyat semakin bijak untuk menilai slogan dan retorik politik UMNO yang kini meniti reput dan luput. Rakyat tidak mudah termakan dengan slogan-slogan yang indah khabar daripada realiti semasa.

Mohd Ezli Mashut

Ketua Penerangan AMK Selangor

AMK Shah Alam

0 ulasan
sumber :-

AMK Shah Alam


UMNO semakin Bangang dan Bangang dan Bangang Lagiee...

Posted: 21 Jun 2010 04:32 AM PDT

Suara Anak Muda : Angkatan Muda Keadilan Cabang Pendang.

0 ulasan
sumber :-

Suara Anak Muda : Angkatan Muda Keadilan Cabang Pendang.


Puteri Umno Bawa Imej Elitis, Srikandi PKR 'Tawan' Universiti

Posted: 21 Jun 2010 10:35 AM PDT

Srikandi Parti Keadilan Rakyat semakin melebar sayap dalam meraih sokongan pengundi muda khususnya golongan mahasiswa institusi pengajian tinggi di Malaysia.

Bercakap kepada TV Selangor, Ketua Srikandi Parti Keadilan Rakyat, Siti Aishah Shaik Ismail berkata kerancakan kempen Srikandi mendorong mereka menembusi 40 peratus IPT termasuk Universiti Teknologi Malaysia (UiTM).

Lebih manis lagi, kejayaan ini datang ketika Pergerakan Puteri Umno dilanda bibit-bibit perpecahan walaupun ia cuba diselindung Ketua Puteri UMNO, Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin.

Rosnah dipercayai terpaksa membuat kenyataan media kononnya tiada masalah kepimpinan melanda Puteri Umno berikutan desas desus mengenai kegagalan pergerakan itu menggamit sokongan pengundi muda, bukan rahsia lagi.


"Sebenarnya Puteri Umno sedang mengalami permasalahan yang ketara. Kita lihat di peringkat negeri pun, pengaruh mereka semakin menurun akibat sikap pemimpin mereka yang mengamalkan standard tertentu." katanya.

Siti Aishah menyifatkan kebanyakan pemimpin dan ahli Puteri Umno yang mengejar populariti dan menonjolkan imej elitis di kalangan rakyat marhaen.

Ini menyebabkan Puteri Umno tidak popular di kalangan rakyat dan kini, tidak lagi kedengaran program melibatkan mereka.

"Punca utama kelemahan mereka ialah kerana mereka dilihat sebagai satu golongan elit yang hanya mengejar populariti - itu yang menyebabkan mereka gagal mendampingi pengundi muda.

"Kita melihat Puteri Umno hampir 100 peratus mendiamkan diri dan tidak pun memberikan pandangan atau idea-idea yang bernas bagi membantu golongan generasi muda," katanya.

Sebaliknya, Srikandi PKR bersungguh-sungguh menawan hati rakyat hingga mampu menambat keyakinan pengundi muda, lebih-lebih lagi golongan terpelajar.

"Kita berjaya menembusi hampir 40 peratus universiti di Malaysia termasyk UiTM dan UIA. Bukan bergantung kepada mahasiswa mencari kita di luar tetapi kita sudah mampu masuk sendiri melalui gerakan yang kita bina.

Tidak Ada Pilihan Raya Kecil Batu

Posted: 21 Jun 2010 09:50 AM PDT


KUALA LUMPUR - Pendirian Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Ghazali Cha jelas bahawa kerusi Parlimen Batu kekal milik Pengarah Strategik KEADILAN, Tian Chua seperti mana yang diputuskan mahkamah Khamis lepas.

Tian yang ditemui pagi tadi di lobi parlimen berkata keputusan hakim betul dan niat beliau adalah untuk tidak mengadakan pilihan raya kecil.

"Bagi hakim, jika sesiapa yang tidak bersetuju, maka pihak tersebut harus mencabar keputusan tersebut di Mahkamah Rayuan.

"Kita mengambil contoh kes Menteri Besar Perak, Datuk Seri Muhammad Nizar Jamaluddin di mana Mahkamah Tinggi yang mengisytiharkan Nizar sebagai Menteri Besar yang sah yang kemudiannya dicabar di Mahkamah Rayuan yang mana akhirnya Mahkamah Rayuan menetapkan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir sebagai Menteri Besar," jelas Tian Chua.

Menurutnya, tafsiran hakim bahawa denda RM2,000 tidak akan menghilangkan jawatan sebagai ahli parlimen dan pihak terbabit yang tidak bersetuju boleh mencabar keputusan tersebut.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz pula ketika ditemui media berkata beliau berpegang kepada keputusan hakim yang mengatakan Tian Chua tidak hilang kerusi tersebut.

"Mahkamah sudah putuskan maka tidak lagi timbul lagi persoalan kerusi tersebut.

"Apa yang telah diputuskan hakim sudah jelas di mana beliau tidak mahu pilihan raya kecil diadakan kerana membuang masa dan wang rakyat.

"Sebab itulah hakim mengurangkan denda tersebut daripada RM3,000 kepada RM2,000, dalam kes Fan Yew Teng yang dibatal kelayakannya sebagai ahli parlimen Menglembu pada 1975 hakim tidak menyebut bahawa beliau tidak mahukan pilihan raya kecil dan di dalam kes Tian, hakim telah menyebut dengan jelas dan nyata," kata Nazri.

Dalam pada itu Nazri juga berpendapat Ahli Parlimen Batu itu tidak perlu merayu berhubung keputusan tersebut.

Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Wan Junaidi Tuanku Jaafar pula berkata pejabat Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia sedang menunggu keputusan rasmi Mahkamah Tinggi berhubung kes Ahli Parlimen Batu itu.

Katanya lagi, Speaker tidak boleh bergantung kepada laporan media semata-mata.

Speaker akan mengkaji penghakiman Ghazali sebelum memutuskan sama ada untuk membawa kes Tian Chua itu untuk dibahas di Dewan Rakyat.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Guru tiada masa untuk keluarga

Posted: 20 Jun 2010 08:52 PM PDT

Pada ketika penjawat awam lain sedang kelam-kabut menuju ke tempat mesin perakam waktu, guru-guru kita sudah sampai ke sekolah seawal jam 7 pagi lagi. Jika lewat, alamat sesi pembelajaran turut bermula lewat. Apabila setiap Sabtu pun perlu bekerja, apa pula nasib anak-anak dan suami atau isteri yang tidak sempat bersama untuk menghabiskan masa senggang.

Jangan lupa 26 Jun 2010 ini , 15,000 guru seluruh Negeri Sembilan akan diraikan pada hari SABTU JAM 8 MALAM. Kisahnya di Hari Guru, Rekod Bubur Lambuk MB N.Sembilan http://amkns.blogspot.com/2010/06/hari-guru-rekod-bubur-lambuk-mb.html

*************************
Harian Metro 21 Jun 2010

GOLONGAN guru ibarat dian yang membakar diri. Tanpa guru sudah pasti surat atau e-mel ini pun tidak dapat ditulis oleh saya. Ada pandangan sinis mengatakan guru sudah ada cuti sekolah yang panjang sebagaimana murid mereka setiap tahun sedangkan guru perlu bertugas sepanjang tahun bagi meningkatkan pencapaian sekolah dari semasa ke semasa menurut arahan pengetua atau guru besar.

Peranan guru bukan setakat memikirkan masalah murid yang puluhan orang di sekolah, malah ada yang termimpi-mimpi akan prestasi keputusan peperiksaan utama yang bakal keluar kelak.

Jika prestasi merudum, alamat kelas tambahan akan bertambah-tambah dan masa guru terutama guru wanita dengan anak-anak dan suami akan semakin berkurang pada tahun depan. Pengetua juga perlu memikirkan bagaimana mahu meningkatkan prestasi pelajar pada waktu belajar dari jam 7.40 pagi hingga 2 petang.

Pada ketika penjawat awam lain sedang kelam-kabut menuju ke tempat mesin perakam waktu, guru-guru kita sudah sampai ke sekolah seawal jam 7 pagi lagi. Jika lewat, alamat sesi pembelajaran turut bermula lewat. Apabila setiap Sabtu pun perlu bekerja, apa pula nasib anak-anak dan suami atau isteri yang tidak sempat bersama untuk menghabiskan masa senggang.

Perlu diingat, guru juga seorang ibu dan bapa, juga anak kepada ibu bapanya yang sudah tentu mempunyai tanggungjawab moral dan agama untuk dipenuhi. Namun, jika masa mereka habis di sekolah kelak akan jadi seperti pepatah, 'yang dikejar tidak dapat, yang dikendong berciciran.'

Maka perlu ada ruang untuk semua guru mendapat cuti setiap Sabtu dua kali sebulan dan setiap pengetua perlu memperkasakan pengajaran di waktu pejabat supaya kelas tambahan dan aktiviti kokurikulum tidak selalu diadakan setiap Sabtu.

Sewajarnya gelaran sekolah berprestasi tinggi (SBT) tidak menjadi faktor pendesak kepada pengetua dan guru besar untuk memperhebatkan usaha mencapai tahap itu. Ini akan menjadikan guru subjek teras untuk peperiksaan akan lebih tertekan untuk memperbanyakkan kelas dan latih tubi yang akhirnya menjadikan mereka sibuk 24 jam membuat kertas soalan dan modul lebih mesra pelajar. Jika sekolah mencapai tahap terbaik, apa faedahnya kepada guru yang hilang banyak masa dengan keluarga mereka.

Guru juga adalah manusia yang mempunyai had kesihatan tertentu. Jika keringat mereka diperah, takut mereka hilang minat untuk mengajar akibat keletihan fizikal dan minda. Kita sedia maklum ada sekolah aliran lain menetapkan masa bekerja guru mereka dari jam 7 pagi hingga 4 petang.

Jika Sabtu pun mereka terpaksa bekerja, bayangkan bila mereka dapat mendidik anak sendiri dengan lebih berkesan. Takut nanti kera di hutan kenyang disusukan, anak di rumah merintih merayu untuk mendapatkan perhatian.

Justeru, masanya sudah tiba untuk kita lebih empati dengan masalah guru yang bekerja demi kecemerlangan anak-anak murid mereka. Cabaran SBT perlu disahut oleh pengetua dan guru besar dengan lebih rasional. Memang wujud sekolah yang lemah dalam pencapaian, maka perlu sekolah itu dibantu secara menyeluruh oleh setiap Jabatan Pelajaran daerah dan jangan membiarkan rencana setiap pengetua dan guru besar memberi kesan domino negatif kepada guru-guru yang mempunyai keterbatasan minda dan fizikal.

Cuti memang penting sebagai masa guru melapangkan dada dan fikiran daripada memikirkan masalah di sekolah.

Inilah masa ibu bapa mengambil alih sekejap tugas seorang guru dengan mengajar anak-anak mana yang perlu. Jangan jadikan guru sebagai pengajar sepenuh masa hingga masa rehat mereka turut menjadi mangsa kita.

ABDUL RAZAK IDRIS
Banting

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/e-melanda_Gurutiadamasauntukkeluarga/Article

Rakyat seksa tiada pondok bas di Melaka

Posted: 20 Jun 2010 07:41 PM PDT


Ketiadaan pondok menunggu bas di Kampung Tedong menimbulkan kesukaran kepada penduduk. Lebih menyedihkan apabila rata-rata pengguna hanya berteduh di bawah pokok mangga berhampiran tapak pondok lama dengan sebuah kerusi panjang. Sebelum ini, terdapat sebuah pondok menunggu bas di tempat berkenaan tetapi sudah runtuh sewaktu berlaku kemalangan maut di tempat itu kira-kira dua tahun lalu.

*********************************
Sinar Harian 21 Jun 2001

TEDONG – Ketiadaan pondok menunggu bas di persimpangan Jalan Penghulu Ahim, Kampung Tedong menghala ke Bandar Baru Merlimau menimbulkan kesukaran kepada penduduk khususnya pelajar sekolah dan pekerja industri setiap pagi.

Sebelum ini, terdapat sebuah pondok menunggu bas di tempat berkenaan tetapi sudah runtuh sewaktu berlaku kemalangan maut di tempat itu kira-kira dua tahun lalu.

Sejak kejadian itu, tiada lagi pondok menunggu bas sehingga ke hari ini dan keadaan menjadi lebih menyedihkan apabila rata-rata pengguna hanya berteduh di bawah pokok mangga berhampiran tapak pondok lama dengan sebuah kerusi panjang.

Setiausaha Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Tedong, Ramlan Mohd Ali, 48, berkata, ketiadaan pondok bas sememangnya memberi kesan khususnya kepada pelajar yang bersekolah di Bandar Merlimau.

Menurutnya, keadaan itu menyukarkan mereka kerana terpaksa berdiri di bawah pokok dan menjadi bertambah teruk apabila hujan.

"Setiap pagi, bukan sahaja pelajar, malah masih terdapat penduduk ingin ke Bandar Merlimau terpaksa berdiri lama sebelum mendapatkan perkhidmatan bas," katanya.

Mohd Ramlan berkata, JKKK banyak menerima rungutan daripada penduduk kampung mengenai ketiadaan pondok bas dari Bandaraya Melaka ke Muar, Johor, selain berharap masalah itu dapat diselesaikan dalam tempoh terdekat ini.

"Bukan mereka tidak boleh menunggu di pondok bas berhampiran tetapi pondok bas yang paling hampir dengan mereka ialah sejauh 60 meter.

"Malah, sejak hampir dua tahun lalu, JKKK sedia maklum mengenai ketiadaan pondok bas dan sudah menghantar permohonan rasmi kepada pihak berwajib selepas kemalangan itu berlaku," katanya.

Bagaimanapun, katanya, sehingga ke hari ini tiada apa-apa tindakan dilakukan terhadap permohonan mereka.

"Dalam usaha merealisasikan hasrat yang diuar-uarkan Ketua Menteri, sepatutnya pihak berkenaan dapat mengambil tindakan segera kerana ia melibatkan kemudahan asas yang perlu ada untuk semua lapisan masyarakat," katanya.

http://www.sinarharian.com.my/mns/content/story7847493.asp

JOM Demonstrasi Haramkan Saman Ekor ?

Posted: 20 Jun 2010 05:00 PM PDT


Tak ada ke mana-mana pihak, pembela rakyat, parti-parti politik yang kununnya membela rakyat, NGO-NGO yang kununnya membela orang yang kesusahan hendak mengadakan demonstrasi membantah saman ekor ? Takkan judi bola saja yang nak buat demonstrasi ?

**********************

Saman Ekor Bukan Menyusahkan Tetapi Menganiayakan

Dari Blog Mohd Sayuti Omar http://msomelayu.blogspot.com/2010/06/ilham-ahad.html

SEMUA rakyat yang sayangkan negara mengalu-alukan langkah kerajaan berusaha untuk menambahkan pendapatan negara. Dalam keadaan ekonomi meleset manakala pemimpin pula terkial-kial mencari idea macam mana untuk menambah pendapatan, apa juga ikhtiar oleh kerajaan perlu disokong oleh rakyat. Kerjasama dan sokongan rakyat sangat penting. Kalau tanpa sokongan rakyat usaha yang baik kerajaan tidak akan berhasil dan tanpa sokongan rakyat ia tidak membawa berkat.

Bagaimana pun dalam hal ini kerajaan hendaklah memahami masalah rakyat. Janganlah semata-mata kerana kerana hendak tambah wang perbendahraan negara maka rakyat jadi mangsa. Dikikis wang dari saku rakyat. Memang pun rakyat perlu dimangsakan, tetapi jangan melampau sehingga menyusahkan.

Ada beberapa tindakan kerajaan menunjukkan kerajaan begitu terdesak kerana ketiadaan wang dan rakyat dimangsakan sesuka hatinya.

Salah satu ialah mengenai tindakan pihak polis dan Jabatan Pengakutan Jalan (JPJ) yang tiba-tiba jadi iseng menguatkuasakan tindakan menyenaraihitamkan kenderaan yang disaman sehinggakan sukar untuk empunya memperbahari cukai jalan adalah satu tindakan menganiayakan rakyat.

Pelik, sebelum ini kenderaan yang disaman ekor tidak disenaraihitamkan. Tetapi mulai April lalu ianya telah disenarai hitamkan. Saman yang tertunggal beberapa tahun sebelum yang diberikan pengecualian tiba-tiba dikenakan tindakan tegas. Sikap tiba-tiba menjadi iseng oleh JPJ dan polis ini menunjukkan keterdesakan kerajaan dalam mencari wang!

Tindakan itu bertentangan dengan slogan Najib Razak Rakyat Didahlukan Pencapaian Diutamakan. Memahami dari seruan Najib itu, PM itu mahu memberikan kesenangan dan keselesaan kepada rakyat disamping para pegawai kerajaan dan agensinya pula berusaha sebaik mungkin mempertingkatkan mutu kerja. Apakah bagi polis dengan menguatkuasakan tindakan itu sebahagian kerja baik mereka?

Kalau polis atau JPJ menyahut seruan Najib ini sudah pasti tindakan menguatkuasakan tindakan menyenarai hitam kenderaan ini tidak dilakukan sewenang-wenangnya. Ataupun kalau hendak dikuatkuasakan haruslah dinotiskan dulu dan tidak melaksanakan undang-undang ikut suka hati dan nafsu saja.

Mungkin kalangan rakyat yang terlibat dengan masalah ini dapat merasakan bagaimana kerajaan khasnya pihak polis dan JPJ menganiaya mereka. Bayangkan berapa seseorang kena bayar kalau mereka ada dua atau tiga saman? Bukankah separuh gaji mereka harus diberikan kepada Polis hanya untuk mendapat cukai jalan baru. Ini tidak adil kerana kesalahan yang ditunding kepada mereka belum pasti lagi betul atau tidak.

Saya baru mendapat tahu hal ini dari beberapa orang rakan yang menghadapi kesulitan untuk memperbaharui cukai jalan masing-masing. Rata-rata mereka mengeluh dan menyatakan kerajaan tidak adil, menyusahkan dan menganiayakan.

Sebelum ini kenderaan yang disaman ekor (saman poerangkap laju) tidak dikenakan tindakan kenderaan disenarai hitamkan. Tuan punya masih boleh memperbaharui kenderaan masing-masing. Hanya saman di sekatan jalan yang ditanda tangani langsung oleh pemandu saja yang dikuatkuasakan. Mana-mana saman demikian kalau tidak dilunasi pihak JPJ tidak akan memperaharui cukai jalan melainkan selepas menjelaskan kepada pihak polis.

Rasanya kelonggaran ini ada baiknya dan masih dirasakan tidak begitu menganiayakan rakyat. Manakala saman yang ditandan tangani patutlah kuatkuasakan. Ada alasannya kerana saman yang ditanda tangani itu jelas kenderaan itu melakukan kesalahan. Polis dan pemandu kenderaan itu sendiri dapat mengetahui akan kesalahan mereka.

Berlainan dengan saman ekor, (perangkap laju) di mana polis bersembunyi di dalam semak atau di balik tembok. Di mana tuan punya kenderaan tidak mengetahui apakah dan dimana kesalahan mereka. Selalu terjadi bila mana kenderaan mereka dibawa oleh orang lain. Walaupun pihak polis ada mengeluarkan surat minta penjelasan siapa yang memandu kenderaan tempoh hari, tetapi surat penjelasan itu tidak pratikal.

Adakalanya surat tidak sampai kerana pertukaran alamat. Kalau mengikut prosuder biasa mana-mana saman yang tidak diserahkan sendiri kepada si pesalah ianya tidak boleh dibawa ke mahkamah?

Peraturan atau sistem saman sebegini tidak praktikal sebenarnya. Ia juga lebih kepada menganiaya rakyat. Rata-rata kalau saman ekor ini di bawa ke mahkamah saya rasa mahkamah akan menolaknya. Ada pendapat mengatakan saman ekor ini tidak valid untuk dibicarakan kerana ia tidak menurut peraturan-peratusan mengenai perundangan. Tetapi kerana sikap rakyat kita malas berurusan dengan mahkamah dan ingin mengelekkan berlaku 'kelecean' ke mahkamah menyebabkan mereka terus sahaja membayarnya.

Mungkin baik juga kalau ada sesiapa yang menghadapi kenderaan mereka disenaraihitamkan ekoran tidak melunas saman ini membawanya ke mahkamah. Biar ianya menjadi precedent apakah saman itu valid atau sebaliknya. Persatuan-persatuan penggunan mungkin boleh menguruskan hal ini. Banyak perkara yang berlaku dalam negara ini di mana rakyat diminta bayaran sedangkan ianya tidak sepatutnya.

Berbalik kepada tindakan iseng Polis menyenaraihitamkan kenderaan yang disaman ekor kerana tidak melunasi kompoun itu perlulah dikaji balik. Musim ini musim 'kaat' - musim rakyat sesak janganlah menyusahkan lagi rakyat dengan kesusahan-kesusahan baru. Harapnya Perdana Menteri peka dan prihatin mengenai hal ini ada kemungkinan juga tindakan iseng Polis ini sebahagian dari ciri-ciri mensebotajkan dan menterbalikan seruan Najib itu, rakyat hendaklah disusahkan!

Mana api ? Kerajaan mungkir janji 20 tahun di Sarawak

Posted: 20 Jun 2010 04:59 PM PDT


Adakah kami tidak layak menikmati kemudahan bekalan elektrik, seperti yang dinikmati babi yang diternak tauke besar dekat seberang kampung kami. Kami minta tolong dengan semua pihak, berilah kemudahan elektrik dengan kami. Tengoklah kabel elektrik di tepi jalan di depan rumah kami, tetapi mengapa mereka tidak menyambungnya ke kampung kami. Kami bukannya tinggal di dalam hutan

************************
Berita Harian 21 Jun 2010

Penduduk Balai Ringin tagih janji bekalan elektrik sejak 20 tahun lalu

KUCHING: "Tolong kami, bantu kami... kami sudah puas mendengar janji. Dua puluh tahun dulu kami sudah dengar janji api (bekalan elektrik) sudah mahu masuk rumah kami, kemudian tahun lalu pun janji sama kami dengar lagi".

Itu luahan penduduk di beberapa kampung di Balai Ringin yang mengharapkan bekalan elektrik segera disalurkan ke rumah mereka. Penduduk menaruh harapan agar mereka juga menikmati kemudahan moden seperti orang lain, tambahan pula mereka bukannya tinggal di pedalaman, sebaliknya rumah mereka terletak di tepi jalan utama dari Kuching ke Sri Aman. Bukan satu kampung, tetapi semua kampung masyarakat Iban selepas pekan Balai Ringin hingga ke pekan Lachau dikatakan tidak menerima bekalan elektrik.

Tinjauan di 10 kampung di Balai Ringin iaitu Kampung Ensebang Padang Bilon, Ensebang Kuari, Kampung Sungai Burak, Kampung Ensebang, Kampung Tapang Lebat, Kampung Ensebang Plaie, Kampung Abit, Kampung Telagus, Kampung Jirok dan Kampung Sungai Pinang, mendapati penduduk hanya bergantung kepada jana kuasa untuk mendapatkan bekalan elektrik.

"Adakah kami tidak layak menikmati kemudahan bekalan elektrik, seperti yang dinikmati babi yang diternak tauke besar dekat seberang kampung kami.

"Kami minta tolong dengan semua pihak, berilah kemudahan elektrik dengan kami," kata Tiup anak Atu, 65, ketika ditemui di rumahnya di Kampung Ensebang. Tiup terkilan kerana beliau belum pernah menikmati bekalan elektrik walaupun rumahnya kian usang dan beliau sendiri semakin uzur.

"Tengoklah kabel elektrik di tepi jalan di depan rumah kami, tetapi mengapa mereka tidak menyambungnya ke kampung kami. Kami bukannya tinggal di dalam hutan)," katanya.

Lala anak Mongko, 55, penduduk Kampung Abit, pula berkata mereka terpaksa membelanjakan RM200 hingga RM300 sebulan semata-mata untuk mendapatkan bahan api bagi menghidupkan jana kuasa.

Jumlah itu terlalu tinggi berbanding bil elektrik yang diterima penduduk yang

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Sabah_Sarawak_Manaapi_/Article

Seksa berpanjangan orang kampung di Johor

Posted: 20 Jun 2010 04:59 PM PDT


Penduduk Kampung Lintang Satu, Parit Sulong, terpaksa berhadapan pencemaran udara dan bunyi yang didakwa dihasilkan kilang kayu yang beroperasi 24 jam sejak tujuh tahun lalu. Apa yang pelik bagaimana kilang kayu ini boleh dibenarkan beroperasi di kawasan padat penempatan penduduk. Kilang terbabit beroperasi 24 jam menyebabkan anak kami sukar mengulang kaji pelajaran, malah kadangkala tidur kami turut terganggu dengan bunyi bising yang boleh didengar sehingga satu kilometer jauhnya

************************
Berita Harian 21 Jun 2010

JAS sah pencemaran udara, bunyi di Kampung Lintang Satu Separap, Parit Sulong melebihi tahap dibenarkan

BATU PAHAT: Lebih 143 penduduk Kampung Lintang Satu, Separap, Parit Sulong, di sini terpaksa berhadapan pencemaran udara dan bunyi yang didakwa dihasilkan kilang kayu yang beroperasi 24 jam sejak tujuh tahun lalu di Taman Perindustrian Sri Sulong.

Kedudukan kilang kayu berkenaan juga tidak sampai 150 meter daripada sebuah rumah penduduk kampung yang terletak di persimpangan masuk kampung berkenaan. Tinjauan Edisi Johor ke kawasan kampung berkenaan mendapati, bukan saja kedudukan kilang berkenaan terlalu hampir dengan kawasan penempatan penduduk iaitu beberapa kampung serta taman perumahan, malah hanya separuh kawasan kilang berkenaan yang dilitupi jaring habuk seperti diarahkan Jabatan Alam Sekitar (JAS).

Malah, pemeriksaan yang dilakukan JAS turut mendapati pencemaran udara dan bunyi yang dihasilkan kilang berkenaan melebihi tahap dibenarkan dan difahamkan agensi berkenaan juga sudah mengambil tindakan termasuk mengkompaun kilang terbabit.

Seorang penduduk yang juga pengusaha kebun kelapa sawit, Hamdan Surani, 47, yang rumahnya tidak sampai 150 meter dari kilang kayu berkenaan, berkata keluarganya paling terseksa dan menderita berikutan kedudukan kilang berkenaan yang terlalu hampir dengan rumah mereka.

"Masalah habuk masih lagi boleh dihadapi keluarga kami tetapi apa yang kami tidak tahan adalah masalah bunyi mesin yang terlalu kuat dan membingitkan, adakalanya sepanjang masa sehingga mengganggu ketenteraman keluarga saya.

"Kilang terbabit beroperasi 24 jam menyebabkan anak kami sukar mengulang kaji pelajaran, terutama pada waktu malam, malah kadangkala tidur kami turut terganggu dengan bunyi bising yang boleh didengar sehingga satu kilometer jauhnya.

"Aduan sudah dibuat kepada JAS dan agensi berkenaan turut mengakui yang kilang berkenaan melanggar had pencemaran terutama bunyi yang ditetapkan apatah lagi kilang mereka terlalu hampir dengan rumah penduduk, apa yang pelik bagaimana kilang kayu ini boleh dibenarkan beroperasi di kawasan padat penempatan penduduk," dakwanya.

Sementara itu, Ketua Kampung Separap, Parit Sulong, Mohd Zainuddin Abdul Samad, berkata penduduk kampung sering mengadu kepadanya mengenai kilang berkenaan yang beroperasi sehingga hampir 24 jam dan mengeluarkan bunyi terlalu bising sepanjang masa.

"Mereka sudah bosan kerana pencemaran yang berlaku terutama bunyi terlalu bising dikeluarkan mesin di kilang kayu berkenaan menjadi rutin harian mereka sehingga menjejaskan kualiti kehidupan.

"JAS juga sudah maklum dengan masalah ini dan difahamkan mereka sudah mengambil tindakan malah wakil kilang terbabit turut menemui penduduk kampung bagi mendengar sendiri keluhan tetapi masalah ini masih berlanjutan menghantui mereka.

"Saya berharap kilang berkenaan dapat dipindahkan berikutan industri berat seperti kilang kayu tidak sesuai didirikan di kawasan terlalu hampir dengan penempatan penduduk kampung apatah penduduk kampung lebih dulu menghuni kawasan ini daripada kilang itu, justeru mereka perlu beralah," katanya.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Johor_Seksaberpanjangan/Article

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang