Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 30 Ogos 2013

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Pengisian Bulan Kemerdekaan: Penubuhan Persekutuan Negeri Sembilan

Posted: 30 Aug 2013 03:45 AM PDT

Ramai yang kabur tentang maklumat penubuhan persekutuan yang bernama Negeri Sembilan. Malah di Muzium Budaya di Seremban juga tidak menyatakan tarikh dan tahun yang tepat penggunaan nama 'Negeri Sembilan'.

Sedikit maklumat yang ingin dikongsi bersama yang kami perolehi daripada sebuah buku iaitu 'Negeri Sembilan dan Sejarahnya' yang ditulis dan disusun oleh mantan wakil rakyat Seri Menanti dan ahli mesyuarat negeri, Dato Abdul Samad Idris.

Satu perjanjian yang dinamakan sebagai 'PERISTIHARAN SUNGAI UJONG' telah mencatatkan beberapa perkara penting penubuhan sebuah persekutuan di negeri ini.

Melalui peristiharan rasmi tersebut, yang telah dimeterai pada 8 Ogos 1895 Masehi bersamaan 16 Safar 1311 Hijrah, menyebut bahawa Persekutuan Sungai Ujong, Seri Menanti, Johol, Jelebu, Rembau dan Tampin telah bersetuju membentuk sebuah persekutuan yang dinamai sebagai NEGERI SEMBILAN.

Seiring dengan pembentukan persekutuan tersebut, Yamtuan Besar Seri Menanti akan menjadi raja bagi persekutuan baru ini dengan gelaran Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan atau Yamtuan Besar Negeri Sembilan.

Sebelum tahun 1895, gelaran Yamtuan Besar Seri Menanti merujuk kepada raja yang menguasai Tanah Mengandung manakala lain-lain luak seperti Sungai Ujong, Rembau, Jelebu, Rembau dan Tampin diketuai oleh Datuk Undang Luak dan Tunku Besar bagi Tampin.

Semoga dengan bulan kemerdekaan ini, maklumat yang dipaparkan ini akan menjadi suatu pengisian berguna untuk semua warga negeri ini yang kebetulan tarikh penubuhan Negeri Sembilan berlaku dalam bulan kemerdekaan.

Sebarang maklumat tambahan atau pembetulan amat dialu-alukan sebagai menambahbaik maklumat yang sedia ada.

Selamat Ulangtahun Kemerdekaan ke-56

Posted: 30 Aug 2013 03:30 AM PDT

Parti Keadilan Rakyat Negeri Sembilan mengambil kesempatan sempena bulan kemerdekaan ini mengucapkan Salam Ulangtahun Kemerdekaan yang ke-56.

Perjuangan para susuk politik yang 'diketepikan' oleh sejarah nukilan moden seperti Pak Sako, Ahmad Bustamam, Dr Burhanuddin Helmi, Shamsiah Fakeh umpamanya wajar dikenang dan dihargai sebagai tokoh-tokoh politik yang gigih memperjuangkan kemerdekaan negara ini.

Sejarah kini hanya mendedahkan peranan dan perjuangan sebelah pihak sahaja iaitu dominasi 'perjuangan kemerdekaan' oleh Umno tanpa menukilkan kepentingan perjuangan tokoh-tokoh yang dilabelkan oleh British sebagai 'politik kiri'.

Warganegara wajar didedahkan dengan perspektif yang lebih luas akan peranan, tujuan, matlamat, krisis dan isu mengenai persejarahan tokoh-tokoh pejuang kemerdekaan 'haluan kiri' tersebut. Jika itu berlaku, pertimbangan pro dan kontra akan dapat dibuat berdasarkan pendedahan maklumat dari dua sumber yang berlainan.

Negeri Sembilan khususnya mempunyai tokoh pejuang kemerdekaan tanahair seperti Shamsiah Fakeh yang gigih melawan penjajah British walaupun telah dilabelkan sebagai 'haluan kiri'.

Semoga ulangtahun ke-56 kemerdekaan tanahair ini akan menyuntik kesedaran dan semangat cintakan negara kepada seluruh rakyat.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Anak pegawai khas Menteri Besar dijangkiti kencing tikus

Posted: 29 Aug 2013 04:39 PM PDT

Semoga Allah menyembuhkan adik Nur Hasya dan melindungi kita semua dari wabak kencing tikus

Anak pegawai khas Menteri Besar dijangkiti kencing tikus
30 Ogos 2013

Ipoh: Penularan virus kencing tikus terus melanda negeri ini apabila anak perempuan kepada Pegawai Khas Hal Ehwal Islam Menteri Besar Datuk Kapten (B) Mohd Najmuddin Elias Al-Hafiz turut dimasukkan ke Hospital Pakar Ipoh (KPJ-ISH) sejak Selasa lalu akibat jangkitan penyakit maut itu.

Mangsa, Nur Hasya Rushaida, 15, bersama adiknya, Nur Sakinah Hayani, 13, mengalami demam pada Khamis minggu lalu dan dibawa ke klinik untuk rawatan.

Mohd Najmuddin berkata, demam dialami Nur Hasya bagaimanapun berlarutan sedangkan anak bongsunya sudah beransur pulih.

Menurutnya, anak ketiganya itu sering demam pada waktu malam, namun selepas melihat keadaannya semakin teruk, beliau membawa anaknya ke hospital untuk pemeriksaan lanjut.

"Hasil ujian pada sampel darah diambil menunjukkan anak saya positif virus kencing tikus dan leptospirosis.

www.telokkemang.blogspot.com/

0 ulasan
sumber :-

www.telokkemang.blogspot.com/


Salam Ramadhan Al-Mubarak 1433 H

Posted: 11 Jul 2012 11:00 AM PDTSaya mengucapkan Salam Ramadhan buat semua ummat Islam yang akan menyambut Ramadhan pada minggu hadapan. Didoakan kita dapat mengimarahkan Ramadhan serta meningkatkan ketaqwaan disisi Allah SWT.

Ramadhan harus dijadikan bulan Tarbiyyah jiwa dan rohani. Semoga perjuangan kebenaran dan keadilan dapat dikukuhkan dalam bulan Ramadhan dengan hati yang tulus ikhlas dan suci. Bulan Ramadhan juga adalah bulan ilmu. Maka sebaran maklumat kebenaran juga harus dilipat gandakan usaha mudah-mudahan ada ganjaran besar serta keberkatan kita pohon daripadaNYA melalui gerak kerja perjuangan yang telah dilaksanakan.

Salam Ramadhan.

Ikhlas:

Kamarul Baharin Abbas
MP Telok Kemang
Pengerusi MPN Keadilan N. Sembilan


Soalan Parlimen Isu PTPTN-Apakah ini bukti Pendidikan diniagakan?

Posted: 06 Jul 2012 02:11 AM PDT

 Saya berkongsi dengan anak-anak muda mahasiswa akan data ini berdasarkan soalan Parlimen tempoh hari. Ini dapat kita lihat bahawa pembiayaan untuk pelajar IPTA adalah sebanyak RM 23.6 bilion berbanding untuk pelajar IPTS iaitu sebanyak RM 20.4 bilion. Sedangkan jika perbandingan dibuat RM 23.6 bilion tadi adalah untuk 1.36 juta pelajar/peminjam yang secara peratusannya mewakil seramai 69% daripada jumlah peminjam. Berbanding pelajar IPTS - 0.61 juta pelajar (31%) mendapat jumlah pinjaman RM 20.4 bilion.

Apakah munasabah untuk pinjaman kepada pelajar IPTS seramai 0.61 juta yang mewakili 31% daripada jumlah peminjam PTPTN itu mendapat jumlah pinjaman yang bernilai RM 20.4 bilion iaitu hampir menyamai jumlah pinjaman pelajar IPTA yang mewakili 69% peminjam PTPTN.

Ini membuktikan bahawa kos pendidikan di IPTS lebih tinggi berbanding IPTA. Namun persoalan rakyat ialah, siapakah empunya IPTS-IPTS yang tumbuh bakkan cendawan dalam negara pada hari ini? Apakah ini bukti bahawa pendidikan diniagakan secara kasar dan berat ke atas rakyat. Kita maklum bahawa penempatan di IPTA adalah kurang untuk menampung jumlah pelajar Malaysia yang ingin melanjutkan pengajian tinggi. Sudah pasti IPTS akan menjadi kampus alternatif untuk para pelajar. Namun mengapa yuran IPTS begitu tinggi yang mana dapat kita bandingkan dengan ratio jumlah pinjaman PTPTN oleh pelajar IPTS berbanding IPTA.

Apapun saya tegaskan disini bahawa tawaran Pakatan Rakyat ialah memberikan pendidikan percuma dan menghapuskan hutang mahasiswa seluruh negara secara berperingkat. Ini mampu dilaksanakan jika PR diberi mandat oleh rakyat untuk menguruskan negara.

Salam Perjuangan,

Kamarul Baharin Abbas
MP Telok Kemang
Pengerusi MPN Keadilan N. Sembilan

RUJUKAN SOALAN PARLIMEN

Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta MENTERI PENGAJIAN TINGGI
           menyatakan :-
a.      Jumlah hutang pendidikan yang ditanggung oleh mahasiswa di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) dan Institusi Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) secara berasingan yang meminjam daripada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sehingga kini; dan
b.      Berapakah jumlah mahasiswa IPTA dan IPTS secara berasingan yang sedang membayar hutang tersebut.

 

JAWAPAN

Tuan Yang Di-Pertua,

Untuk maluman Ahli Yang Berhormat, sehingga 30 April 2012, Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) telah meluluskan pinjaman/pembiayaan pendidikan kepada seramai 1.97 juta peminjam dengan amoun sebanyak RM 44.01 bilion sehingga pelajar tamat pengajian. Daripada bilangan tersebut, sebanyak 1.36 juta (69.0%) peminjam adalah terdiri daripada pelajar IPTA melibatkan jumlah pinjaman/pembiayaan sebanyak RM 23.6 bilion dan sebanyak dan sebanyak 0.61 juta pelajar (31.0%) terdiri daripada pelajar IPTS yang melibatkan jumlah pinjaman/pembiayaan RM 20.4 bilion.


Bagi tempoh yang sama, jumlah yang perlu dibayar balik oleh peminjam PTPTN ialah sebanyak RM 6.7 bilion melibatkan 1.02 juta peminjam. Daripada jumlah tersebut sebanyak RM 3.24 bilion telah berjaya dikutip melibatkan seramai 763,488 peminjam.

ALBUM CERAMAH SIRUSA-PD 30 JUN 2012

Posted: 02 Jul 2012 10:53 PM PDT

Ceramah Sdra. Rafizi mendapat sambutan rakyat di Sirusa-Telok Kemang. Kehadiran Sdra.Wfauzdin juga berjaya menarik minat anggota tentera untuk mendapatkan maklumat sebenar perkembangan politik dan isu-isu semasa tanah air.

Rakyat sudah mula menilai secara ilmiah dan fakta isu-isu yang berlaku dalam negara. Harga barang di bawah UMNO/BN meningkat naik serta membebankan rakyat sedangkan tawaran Pakatan Rakyat ialah menurunkan harga minyak dan pendidikan percuma. UMNO/BN menjawab bahawa kononya negara akan bankrab jika laksanakan pendidikan percuma. Mereka tidak sedar bahawa RM 28 bilion telah ketirisan di bawah pentadbiran UMNO/BN.

Jom Sokong Pakatan Rakyat!


CERAMAH KELOMPOK SUNGGALA-LINGGI - 9 JUN

Posted: 10 Jun 2012 11:42 PM PDT

Rakyat hadir memberikan sokongan kepada Pakatan Rakyat-KEADILAN. Siri Penerangan telah dibuat oleh AMK N9 dan juga bersama Pejabat Parlimen Telok Kemang. Saya ucapkan tahniah kepada semua yang hadir dan ucapan terima kasih buat semua yang telah membantu menjayakan program termasuk AMK N9.

Pihak UMNO/BN tidak mampu memjawab isu yang kita bangkitkan termasuk isu penurunan harga minyak dan pendidikan percuma, maka mereka menyebarkan gambar lucah untuk tatapan rakyat. Politik nilai adalah politik berasaskan fakta dan bukannya fitnah. Marilah kita bersama memastikan kemenangan rakyat melalui Pakatan Rakyat menjelang PRU-13 akan datang. Salam perjuangan buat semua.

-Kamarul Baharin Abbas-
MP Telok Kemang
Manifesto Pakatan Rakyat N. Sembilan - Sisipan rujukan buat rakyat

Posted: 03 Jun 2012 10:11 PM PDT

Ini adalah Manifesto Pakatan Rakyat N. Sembilan - Tonggak Nan Sembilan yang disepakati oleh Pakatan Rakyat N. Sembilan. Ayuh bersama kita lakukan perubahan Demi N. Sembilan tercinta.MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


DI BUMI INI KU MELANGKAH, AKU BUKAN SEORG PERWIRA ~~Sudirman - Warisan + Lirik Lagu

Posted: 29 Aug 2013 04:17 AM PDT

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang