Pengikut

Nuffnang

Selasa, 2 Julai 2013

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Projek Pencegahan dan Tebatan Banjir di Klang

Posted: 02 Jul 2013 06:55 AM PDT

Isu-isu yang dibangkitkan oleh YB Dr Xavier Jayakumar, ADUN Seri Andalas di Dewan Negeri Selangor ketika Ucapan Menjunjung Kasih Sempena Perasmian Mesyuarat Pertama (Pembukaan) Persidangan Penggal Pertama Dewan Negeri Selangor pada 2 Januari 2013.

Isu 4:  Projek Pencegahan dan Tebatan Banjir di Klang

"Saya berharap Kerajaan Negeri segera melaksanakan projek tersebut yang bernilai RM5.3 juta yang telah diluluskan tahun lepas di 3 kawasan tadahan di Sungai Teluk Gadong, Sungai Aur dan Sungai Puluh di Klang.

Selain daripada itu, saya memohon Kerajaan Negeri untuk menyegerakan pembinaan sebuah kolam takungan di Taman Botanik yang dibina dengan usaha sama syarikat Harum Intisari anak syarikat kepada MMC Gamuda dan pihak Majlis Perbandaran Klang yang sepatutnya siap pada penghujung bulan Julai ini.
Projek ini masih lagi belum berjalan walaupun majlis pecah tanah kolam takungan telah dirasmikan oleh Dato' Menteri Besar pada 18 Februari yang lepas. Kerajaan Negeri hendaklah menyarankan supaya pihak Majlis Perbandaran Klang memberi keutamaan kepada projek ini supaya masalah banjir dikawasan berkenaan dapat diatasi segera.

Saya juga mencadangkan agar pihak Kerajaan Negeri membeli beberapa keping tanah persendirian yang telah dikenalpasti di Batu Ampat dan Taman Sentosa di dalam Dun Seri Andalas bagi pembinaan kolam-kolam tadahan.


Tempat-tempat yang dikenalpasti ini adalah;

Pertama, kawasan di simpang empat di hadapan KFC Taman Sentosa.

Kedua, di Batu Ampat, kawasan seluas 5 ekar berdekatan Sekolah Jenis Tamil Batu Ampat.

Ketiga, kawasan seluas 5 ekar di Alam Impian.


Kertas kerja berkaitan kawasan yang telah dikenalpasti ini hendaklah disediakan oleh pihak Majlis Perbandaran Klang dan Majlis Bandaraya Shah Alam. Sekiranya telah disediakan perlulah dikemukakan kepada Majlis Tindakan Ekonomi Selangor untuk tindakan pembinaan. 

Pembinaan longkang konkrit besar di sebelah kiri dan kanan sepanjang Jalan Kebun bermula dari Batu 3 sehingga bulatan terbesar yang mengubungkan Taman Sentosa, Bukit Tinggi dan Kemuning juga adalah perlu dilakukan.

Kertas kerja telah disediakan Jabatan Pengairan dan Saliran Selangor dan saya minta supaya pihak tersebut kemukakan kepada Kerajaan Negeri untuk tindakan segera.

Dengan adanya kolam-kolam tadahan dan pembinaan longkang konkrit ini, ianya dapat mencegah berlakunya banjir kilat setiap kali hujan lebat di kawasan Taman Sentosa dan kawasan sekitarnya yang menyebabkan penderitaan dan kesusahan terhadap lebih 100,000 penduduk di kawasan berkenaan."
Isu-isu lain:
Mengkaji Semula Sistem Tender dan Sebutharga di PBT

Posted: 02 Jul 2013 06:53 AM PDT

Isu-isu yang dibangkitkan oleh YB Dr Xavier Jayakumar, ADUN Seri Andalas di Dewan Negeri Selangor ketika Ucapan Menjunjung Kasih Sempena Perasmian Mesyuarat Pertama (Pembukaan) Persidangan Penggal Pertama Dewan Negeri Selangor pada 2 Januari 2013.

Isu 3:  Mengkaji Semula Sistem Tender dan Sebutharga di PBT

"Saya mencadangkan agar kita mengkaji semula mekanisma yang dilaksanakan di kebanyakan PBT.

Pertama sekali mengenai "harga terendah". Memang pada dasarnya pendekatan mendapatkan "harga terendah" menguntungkan kerajaan, tetapi apa yang berlaku adalah harga terendah tersebut juga menghasilkan  kualiti kerja dan produk yang terendah, tidak sepadan dengan nilai terbaik dengan hormat 'value for money' terhadap wang yang dibelanjakan.Apa yang terjadi ialah; disebabkan amalan sistem "harga terendah" ini telah menyebabkan hasil kerja tidak memuaskan kerana dalam banyak kerja-kerja pembersihan kawasan contohnya di dalam pakej kerja, ianya tidak termasuk kerja-kerja perkhidmatan dan penyelengaraan seterusnya.

Saya berikan contoh bagi kerja-kerja memotong rumput di dalam sesuatu kawasan. Selepas selesai kerja-kerja memotong rumput dilaksanakan, sisa-sisa rumput tadi dibiarkan berlonggok dan tidak disapu dan di bawa pergi kerana harga terendah tadi hanya melibatkan kerja-kerja 'potong rumput' sahaja.

Jadi saya mencadangkan agar dikaji semula sistem harga terendah tadi atas alasan yang telah saya nyatakan, begitu juga setiap pembayaran perlulah dibuat hanya apabila kerja-kerja yang dibuat telah dipastikan selesai sepenuhnya.

Kedua, saya mencadangkan satu pelaksanaan dasar baru oleh Kerajaan Negeri Selangor yang dilaksanakan di peringkat Kerajaan Negeri dan kesemua PBT iaitu pelaksanaan kuota pemberian kontrak yang baru. 

Dibawah pelaksanaan dasar baru ini, saya cadangkan;

50% kontrak diberikan kepada syarikat bumiputera.

20% kontrak diberikan kepada syarikat bukan bumiputera.

Dan selebihnya 30% dibuka kepada semua.

Dibawah pelaksanaan dasar baru ini, syarat-syarat yang perlu dipenuhi pemohon tender adalah mereka yang telah berdaftar dengan UPEN dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan serta CIDB. Kuota ini tidak tertakluk semata-mata kepada kontraktor Kelas F.

Matlamat yang ingin dicapai disini adalah pengagihan kontrak secara lebih adil kepada semua serta mengelakkan gejala perniagaan Ali Baba.

Sekiranya dipersetujui kertas kerja perlu dibuat oleh UPEN dan Kerajaan Negeri menjadikannya sebagai satu dasar yang kemudiannya dilaksanakan di peringkat negeri dan PBT."

Isu-isu lain: 


Isu 2: Mencadangkan sebuah Enakmen Melarang Minuman Keras di Kawasan dan Tempat-tempat Awam  

Isu 4: Projek Pencegahan dan Tebatan Banjir di Klang


Mencadangkan sebuah Enakmen Melarang Minuman Keras di Kawasan dan Tempat-tempat Awam

Posted: 02 Jul 2013 06:52 AM PDT

Isu-isu yang dibangkitkan oleh YB Dr Xavier Jayakumar, ADUN Seri Andalas di Dewan Negeri Selangor ketika Ucapan Menjunjung Kasih Sempena Perasmian Mesyuarat Pertama (Pembukaan) Persidangan Penggal Pertama Dewan Negeri Selangor pada 2 Januari 2013.

Isu 2:  Mencadangkan sebuah Enakmen Melarang Minuman Keras di Kawasan dan Tempat-tempat Awam

"Ini bertujuan memberi kuasa dari segi undang-undang  kepada Pihak Berkuasa Tempatan dan pihak Polis untuk menguatkuasa undang-undang melarang orang ramai meminum minuman keras (arak, bir, alkohol)  secara terbuka di kawasan-kawasan awam seperti di tapak taman permainan kanak-kanak dan kawasan rekreasi, tepi padang bolasepak dan tanah-tanah lapang serta kawasan awam yang lain.
    
Pejabat saya telah menerima banyak aduan dari orang ramai, kumpulan-kumpulan yang meminum minuman keras di lokasi-lokasi berkenaan hingga larut malam dan kemudiannya meninggalkan botol-botol kosong dan pecah berselerakan di tempat tersebut.Keadaan ini menyebabkan kacau ganggu kepada keharmonian dan ketenteraman penduduk setempat di kawasan berhampiran apabila mereka terdedah kepada bunyi bising dari kumpulan-kumpulan tersebut dari larut malam malah hingga awal pagi.

Keesokan harinya pula kanak-kanak kecil yang datang untuk bermain di taman-taman permainan itu pula akan terdedah kepada botol-botol kaca yang berselerakan dan ini mengundang kepada bahaya kecederaan.

Untuk makluman YB dewan, undang-undang melarang meminum minuman keras di kawasan awam dan terbuka ini telah dikuatkuasakan di negara-negara seperti Australia, Canada, Finland, Hungary, Norway, Poland, Sepanyol dan Amerika Syarikat.
        
Sebagai contoh di Australia terutamanya di South Australia melalui dengan izin "Liquor Licensing Act 1997" (Lampiran South Australia Liquor Licensing Act 1997 Part 10. 131 Muka Surat 93) melarang meminum atau membawa minimuan keras di tempat-tempat awam seperti taman rekreasi dan pantai.

Kita patut mengikuti contoh yang baik seperti ini. Dan penguatkuasaan ini juga mengambil kira sekiranya ada permintaan untuk meminum minuman keras ditempat-tempat awam dan terbuka semasa mengadakan majlis-majlis persendirian, orang ramai hendaklah terlebih dahulu mendapatkan permit kelulusan daripada PBT.

Dengan berkuatkuasanya enakmen ini kita dapat membendung gejala-gejala sosial yang terjadi hasil daripada meminum minuman keras dikawasan awam tersebut.

Saya juga memohon pihak Kerajaan Negeri melarang dan mengharamkan penjualan arak-arak murah dengan izin 'cheap hard liquor'  yang boleh diperolehi dengan mudah dan berleluasa di kebanyakan kedai-kedai runcit, kedi-kedai seh-seh Cina,  dan pasaraya di seluruh negeri.

Arak-arak murah ini mempunyai kadar alkohol yang begitu tinggi dan boleh merosakkan organ dalaman dan tahap kesihatan peminumnya.

Yang begitu membimbangkan adalah pengambilan minuman ini dilakukan oleh ramai di kalangan masyarakat india yang berpendapatan rendah.

Ini menimbulkan pelbagai masalah gejala sosial dan menyebabkan berlakunya banyak kes-kes keruntuhan dan penderaan rumahtangga, dengan izin "Domestic Violence" di kalangan masyarakat india yang tinggal di kawasan-kawasan bandar dan luar bandar. 

Ketika ini kita dapati peningkatan jenayah yang dilakukan secara tidak langsung disebabkan pengambilan arak yang tidak terkawal ini bukan sahaja dikalangan belia malah telah menular masuk ke sekolah-sekolah. Aktiviti gangsterisma terutamanya dikalangan belia india berleluasa, vandalisma dan kerosakan harta benda awam juga boleh dilihat disana-sini.

Saya meminta pihak polis lebih prihatin terhadap jenayah yang dilakukan kerana akibatnya menyebabkan risiko kepada keselamatan orang awam. Saya juga meminta agensi-agensi penguatkuasa yang berkaitan turut memainkan peranan yang lebih proaktif dalam menangangi masalah ini.

Seperti yang saya nyatakan juga, akibat daripada pengambilan cheap hard liquor ini adalah masalah kesihatan organ dalaman seperti kerosakan hati yang boleh menjurus kepada banyak masalah kesihatan yang lain. Ini secara tidak langsung akan menyebabkan peningkatan kos kesihatan serta menyebabkan prestasi tenaga kerja terjejas.

Justeru, satu tindakan tegas perlu kita ambil. Saya mencadangkan supaya kilang-kilang yang menghasilkan dan menjual cheap hard liquor ini diberi masa paling lama 3 tahun untuk meneruskan operasi mereka dan kemudiannya ditutup bagi memastikan tidak ada lagi pengeluaran dan jualan arak murah ini kepada orang ramai. Sekiranya kilang-kilang ini dibiarkan terus beroperasi, begitulah juga gejala-gejala sosial yang berkaitan akan terus menjadi-jadi. 

Pihak berkuasa dan agensi-agensi berkaitan juga mesti terus memantau kedai-kedai yang menjual arak ini dan memperketatkan garis panduan penjualannya."

Isu-isu lain: 


Isu 3: Mengkaji Semula Sistem Tender dan Sebutharga di PBT

Isu 4: Projek Pencegahan dan Tebatan Banjir di Klang

Membelanjakan Dana Geran SelangorKu Untuk Pembangunan Infrastruktur Kawasan Luar Bandar dan Desa

Posted: 02 Jul 2013 06:50 AM PDT

Isu-isu yang dibangkitkan oleh YB Dr Xavier Jayakumar, ADUN Seri Andalas di Dewan Negeri Selangor ketika Ucapan Menjunjung Kasih Sempena Perasmian Mesyuarat Pertama (Pembukaan) Persidangan Penggal Pertama Dewan Negeri Selangor pada 2 Januari 2013.

Isu 1: Membelanjakan Dana Geran SelangorKu Untuk Pembangunan Infrastruktur Kawasan Luar Bandar dan Desa.

"Saya berharap Kerajaan Negeri segera menggunakan dana dari hasil simpanan tunai yang sebanyak RM2 Bilion dibelanjakan untuk kerja menaik taraf infrastruktur di kawasan luar bandar dan desa.

Tidak ada maknanya kita menyimpan RM2 Bilion sedangkan banyak jalan-jalan kampung di DUN saya berlubang-lubang besar dan sekian lama tidak diselenggara secara berkala.Antara sebab berlakunya keadaan sedemikian ialah jalan-jalan kampung ini terletak atau melalui tanah-tanah milik persendirian tetapi telah digunakan oleh orang ramai sejak dari generasi terdahulu lagi.

Lantaran itu berlakulah 'perbalahan' antara pihak Pejabat Tanah dan Daerah atau Pihak Berkuasa Tempatan tentang siapa yang harus bertanggungjawab dalam menyelenggarakan jalan-jalan tersebut disebabkan oleh "kekangan" penggunaan dana kerajaan negeri terhadap jalan-jalan di tanah-tanah persendirian.

Oleh itu saya mencadangkan agar Kerajaan Negeri menghapuskan kekangan ini demi kepentingan orang ramai dan seterusnya dana tersebut dapat disalurkan bagi kerja-kerja naik taraf dan penurapan jalan-jalan berlubang tersebut."

Isu-isu lain: 

Isu 2: Mencadangkan sebuah Enakmen Melarang Minuman Keras di Kawasan dan Tempat-tempat Awam  

Isu 3: Mengkaji Semula Sistem Tender dan Sebutharga di PBT  

Isu 4: Projek Pencegahan dan Tebatan Banjir di Klang


ADUN Cadang Larangan Minum Arak Di Tempat Awam

Posted: 02 Jul 2013 06:01 AM PDT

ADUN Sri Andalas, Dr Xavier Jayakumar hari ini mencadangkan agar satu kerajaan memperkenalkan satu undang-undang baru bagi melarang perbuatan meminum minuman keras di tempat awam.

Menurutnya, enakmen itu bertujuan bagi memberi kuasa undang-undang kepada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) dan polis untuk menguatkuasakan larangan tersebut di tempat berkenaan.

Kawasan awam yang dimaksudkannya itu termasuk tempat-tempat seperti taman permainan, kawasan rekreasi dan padang bola, kata bekas exco itu.

"Pejabat saya telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang kumpulan yang minum minuman keras di lokasi berkenaan sehingga larut malam dan kemudian meninggalkan botol kosong dan juga pecah yang berselerak di tempat tersebut.

"Keadaan ini menyebabkan kacau dan ganggu kepada keharmonian dan ketenteraman penduduk setempat di kawasan berhampiran," katanya.

Katanya, undang-undang seperti itu dikuatkuasa di beberapa negara seperti Australia, Kanada dan Amerika Syarikat yang menghalang perbuatan membawa dan meminum bahan tersebut di kawasan seperti taman dan pantai.

Selain itu, beliau juga menuntut agar kerajaan mengharamkan penjualan arak murah bagi membendung gejala sosial yang menurutnya semakin serius.

"Saya juga mohon kerajaan negeri melarang dan mengharamkan jualan arak murah yang boleh diperolehi dengan mudah dan berleluasa di kedai runcit, kedai perubatan Cina dan pasaraya di seluruh negeri.

"Yang begitu membimbangkan, pengambilan minuman ini dilakukan oleh ramai dari masyarakat India berpendapatan rendah.

"Ini menimbulkan masalah gejala sosial dan menyebabkan banyak berlakunya kes jenayah dan penderaan rumah tangga di kalangan masyarakat India yang tinggal di kawasan bandar dan luar bandar.

"Pihak berkuasa dan agensi-agensi berkaitan juga mesti terus memantau kedai yang menjual arak ini daripada menjualnya," katanya lagi.

Beliau berkata demikian semasa membahaskan titah Diraja di Dewan Undangan Negeri di Shah Alam hari ini.

Sumber: Malaysiakini

Menguatkuasakan Enakmen Melarang Meminum Minuman Keras Secara Terbuka di Tempat-tempat Awam dan Penutupan Kilang Memproses ‘Cheap Hard Liquor’

Posted: 02 Jul 2013 05:50 AM PDT

Kenyataan Media YB Dr. Xavier Jayakumar

Menguatkuasakan Enakmen Melarang Meminum Minuman Keras Secara Terbuka di Tempat-tempat Awam dan Penutupan Kilang Memproses 'Cheap Hard Liquor'

2 Julai 2013


Dalam Persidangan Dewan Negeri Selangor pada hari ini saya telah membentang dan mencadangkan supaya sebuah enakmen yang melarang minuman keras di tempat-tempat awam dikuatkuasakan di Negeri Selangor.

Enakmen seperti ini telah pun dikuatkuasakan dikebanyakan negara seperti Australia, Canada dan Finland bagi membendung aktiviti meminum minuman keras secara terbuka di tempat-tempat awam kerana mengundang kepada kacau ganggu terhadap ketenteraman awam serta kerosakan harta benda dan punca kepada masalah sosial.

Melalui penguatkuasaan enakmen ini, Pihak Berkuasa Tempatan dan pihak Polis boleh menguatkuasakan undang-undang melarang orang ramai meminum minuman keras secara terbuka di tempat awam. Mereka yang didapati bersalah kemudiannya dikenakan denda dan hukuman yang sepatutnya.

Isu berkaitan yang saya tegaskan juga adalah penutupan kilang-kilang yang mengeluarkan arak-arak keras murah (cheap hard liquor). Umum diketahui arak-arak jenis ini mengandungi kandungan alkohol yang sangat tinggi yang mendatangkan banyak masalah kesihatan terutamanya kepada organ-organ dalaman.

Selain masalah kesihatan, masalah keruntuhan rumahtangga dan penderaan juga adalah akibat daripada pengambilan arak-arak jenis ini. Kita tidak boleh nafikan bahawa kadar jenayah terutamanya dikalangan belia yang juga telah menular disekolah-sekolah meningkat akibat pengambilan arak terutamanya arak keras murah yang mudah diperolehi dan dijual secara berleluasa.

Realiti yang saya lihat pada hari ini, pengeluaran dan penjualan arak-arak dari jenis ini hanya membawa kepada kehancuran sosial dan masalah kesihatan. Oleh itu saya telah mencadangkan supaya kilang-kilang sedia ada diberi tempoh paling lama 3 tahun kemudian operasinya dihentikan. Pihak berkuasa dan agensi berkaitan juga perlu terus memantau dan mengetatkan undang-undang sedia ada berkaitan pengeluaran dan penjualan arak-arak keras murah ini.

Justeru, satu tindakan tegas dan segera perlu dilakukan yang akhirnya dapat menjadikan Enakmen Melarang Meminum Minuman Keras Secara Terbuka di Tempat-tempat Awam serta penutupan kilang-kilang arak keras murah (cheap hard liquor) ini menjadi kenyataan.


YB DR XAVIER JAYAKUMAR
ADUN Seri Andalas

2 Julai 2013

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


PERSAHABATAN DENGAN PAK SAKO

Posted: 02 Jul 2013 09:13 PM PDT

Walaupun selepas PRU itu lama juga saya tidak bertemu dengan Pak Sako, tetapi semasa saya mengaji di Kolej Mara, Petaling Jaya ada juga saya pergi ke Hulu Langat ke rumah Pak Sako untuk makan durian.  Dan semasa saya sudah bekerja semasa saya tinggal di Seksyen 14 Petaling Jaya, saya juga mengundang Pak Sako makan malam ke rumah saya.

Semasa saya bertugas di Jabatan Perdana Menteri, sekali sekala, saya ketemuan juga Pak Sako dan kadang-kadang kami minum petang di warong-warong di Kg Baru, Kuala Lumpur.

Masa yang panjang saya bersama dengan Pak Sako adalah semasa saya mulai minat di bidang penulisan, dan saya menjemput Pak Sako untuk memberikan kursus penulisan di Temerloh.  Saya juga menjemput Usman Awang (Tongkat Waran) untuk memberikan kursus penulisan di Temerloh.

Waktu itu saya sudah bertugas sebagai seorang Peguam di Temerloh.

Suatu hari Pak Sako datang ke Temerloh dan sekembali saya dari ngeteh pagi ke pejabat saya, tiba-tiba saya ternampak didalam bilik saya seorang yang sedang menunggu saya.  Saya sangkakan seorang pelanggan saya yang mahu bertemu dengan saya.

Apabila saya masuk di bilik, saya dapati Pak Sako. "Oak gi minum Mi, tak ngajok koi lalu yer!" gurauan dari Pak Sako.

Saya terus talipon kepada Haji Alang Ahmad, wartawan Utusan Melayu yang berpejabat betul-betul di bawah pejabat saya, menjemputnya ke pejabat saya, dan mengatakan ada orang penting mahu berjumpa dengannya.

Haji Alang ini adalah adik kepada Kamarzaman Haji Teh, seorang pejuang kemerdekaan tanah air, dan beliau adalah diantara pejuang yang telah dijatuhkan hukuman gantung sampai mati kerana beliau ditangkap oleh penjahat Inggeris bersama-sama dengan pistolnya.

Alkisahnya, apabila Kamarzaman ini mendengar ramai pejuang-pejuang kena tahan, dia dengan beraninya membawa pistolnya ke bandar Temerloh.  Dikisahkan bahawa ramai juga polis-polis anjing British itu yang jatuh tersungkur kena penangannya sebelum dia ditangkap.

Hukuman gantung yang dikenakan kepada beliau digantikan dengan penjara seumur hidup setelah rayuan dari keluarganya dibenarkan oleh Sultan Pahang, Sultan Abu Bakar.

Dan beberapa lama selepas Hari Merdeka beliau dibebaskan dari penjara dan kembali ke Temerloh memimpin Parti Rakyat Malaya dan pernah menjadi calon Parlimen di Kawasan Parlimen Temerloh mewakili Parti Rakyat Malaya.

Haji Alang memang kenal rapat dengan Pak Sako, dan selain dari menjadi wartawan, Haji Alang juga adalah penggiat penulisan di Negeri Pahang.

Maka kami makan tengah hari bersama-sama di kedai Haji Hamzah.  Haji Hamzah adalah juga pada waktu itu Ahli Jawatankuasa Parti Rakyat Daerah Temerloh.  Dan sudah tentu Haji Hamzah tidak mahu menerima apa-apa bayaran untuk makan tengah hari itu.  "Oi..siapa berani ambil duit dari Pak Sako, orang bodoh sajalah yang sanggup buat begitu," katanya.  Saya beritahu kepada Haji Hamzah bahawa yang nak membayar itu bukan Pak Sako tetapi saya; itu pun ditolak juga oleh Haji Hamzah.  Begitulah perasaan hormat orang Temerloh kepada Pak Sako.

Selepas makan kami kembali semula ke pejabat saya di Jalan Tok Muda Awang Ngah hanya berseberang dengan Restoran Samudera, kedai makan Haji Hamzah.

"Mi, oak kena ambik cuti dalam seminggu dua," kata Pak Sako kepada saya.  "Kenapa?" saya bertanya.  "Oak kena ikut koi ke Kota Bharu, ni lebat permohonan untuk kursus penulisan. Kita kena tidur di Kemaman, Dungun, Kuala Terenggau, Pasir Putih dan Kota Bharu," kata Pak Sako, "Oak tok soh bimbang minyok kereta, mereka tu ada beri duit kat koi untuk minyok kereta."

Saya tak terfikir langsung tentang duit.  Dan tak jadi masalah langsung untuk saya membawa dan memandu Pak Sako, saya cukup berasa gembira kerana Pak Sako memilih saya untuk menemaninya.

Pagi esuknya saya mengambil Pak Sako dari Hotel Ban Hin, di persimpangan jalan Abu Bakar - Jalan Ibrahim Temerloh, dan kami menuju Kuantan.  Tak sangka pulak rupa-rupanya peminat-peminat Pak Sako sudah menunggu Pak Sako di Kuantan.  Walaupun masa masih awal untuk makan tengah hari, mereka menjamu Pak Sako makan tengah hari.  Setelah makan mereka bekalkan satu karton rokok (tak ingat jenis apa).  Kemudian kami bertolak ke Kemaman.  Saya memang kuat menghisap rokok pada waktu itu.  Saya menghisap rokok tanpa berhenti kecuali semasa tidur dan didalam Mahkamah.  Jarang sangat saya tidak menghabiskan 7 kotak rokok Rothman 100 setiap hari, tetapi rokok yang diberikan kepada Pak Sako itu bukanlah jenis Rothman 100 dan saya hisap semacam.  Bukan tak memilih, tetapi Pak Sako walaupun kuat juga merokok tapi tak menghabiskan 2 bungkus sehari.

Di Kemaman kami ditunggui di sebuah kedai makan (tak ingat namanya sekarang ini) oleh peminat-peminat Pak Sako.  Ada 20 orang lebih yang menunggu itu.  Makan lagi!  Kali ini makannya lebih sedap kerana ada budu dan ikan tawar.  Bagi saya, kalau ada budu tak perlulah lauk lain, cukup saya minat.  Hingga sekarang ni saya tetap minat dengan budu!

Malam itu Pak Sako memberikan kursus penulisan kepada peminat-peminatnya di Kemaman dan kursus itu bersambung hingga ke hari esuknya apabila diadakan bengkel penulisan.  Saya pun mengambil peluang untuk  turut belajar di dalam kursus itu.  Tetapi Pak Sako tidak meninggalkan saya di setiap kali kursus itu, memperkenalkan saya kepada peserta-peserta kursus dan saya diberikan peluang bercakap sedikit sebanyak.

Saya pun ada sedikit sebanyak pengetahuan tentang penulisan.  Yang saya tak ada kemahiran adalah dibidang syair atau sajak.

Semasa di Kuala Lumpur saya juga bergaul rapat dengan penulis-penulis seperti Usman Awang, Maarof, Shahrom Md Dom, Dr Muhammad Salleh dan lain-lain, dan penulis-penulis PENA, dan tulisan-tulisan saya pun pernah terkeluar didalam Dewan Masyarakat, Dewan Sastera dan Utusan Melayu.  Dan saya juga menjadi penulis tamu didalam majalah-majalah tertentu dan surat khabar BUMI.

Semasa BANTENG surat khabar rasmi Parti Rakyat Malaya dikeluarkan saya juga ada menulis didalamnya.

Maka semasa saya diberikan peluang berucap itu saya sentiasa mengingatkan bahawa didalam penulisan ada dua jenis pegangan yang diambil, pertama aliran seni untuk masyarakat dan aliran seni untuk seni.  Saya memihak kepada aliran seni untuk masyarakat, dan kebanyakan penulis-penulis yang saya kenal pun adalah terdiri daripada mereka yang termasuk kedalam aliran seni untuk masyarakat seperti Usman Awang, Kassim Ahmad, Syed Husin Ali dan lain-lain.

Dipendekkan ceritanya selang beberapa hari habislah siri kursus Pak Sako hinggalah ke Kota Bharu.  Tak menjadi masalah mengenai makan pagi, tengah hari, minuman petang atau makan malam semasa didalam perjalanan ke Kota Bharu, semuanya dibereskan oleh peminat-peminat Pak Sako.  Semasa perjalanan pulang ke Temerloh semua itu adalah tanggungan sendiri.

Kalau nak diambil kira tentulah pendapatan Pak Sako yang diberikan oleh peminat-peminat dan peserta-peserta kursusnya terkumpul banyak juga.  Tetapi Pak Sako bukanlah jenis orangnya yang nak ambil duit, dia pulangkan balik duit yang diberikan kepadanya kepada persatuan-persatuan penulisan setempat.

Saya memang sudah bersedia dan saya memang sudah membawa duit yang mencukupi untuk perjalanan ke Kota Bharu dan pulang.

Pendapatan saya sebagai peguam pada waktu itu memang besar.  Firma saya adalah Panel Guaman bagi semua bank di Temerloh, Jerantut, Triang dan hingga juga ke Bentong dan Raub; dan di samping itu menjadi Panel kepada semua badan-badan berkanun yang membuat perumahan.  Pendapatan firma saya adalah besar pada waktu itu sehinggakan kes-kes jenayah yang saya wakili di Mahkamah boleh saya berikan secara percuma.

Banyak juga kebajikan yang dapat saya lakukan melalui pendapatan firma guaman saya yang besar itu.  Berapa besar pendapatan personal saya pada masa itu?  Tak kuranglah diantara RM20,000.00 kepada RM40,000.00 setiap bulan, besar tu pada masa itu.

Tetapi Pak Sako bukanlah manusia biasa.  Di setiap kedai kopi atau kedai makan yang kami singgah memang tak sempat saya membuat bayaran akan makan-minum kami.  Semasa nak membayar, ada-ada saja taukeh kedai itu mengatakan "Sudah dibayar Encik".  Siapa membayarnya?  Taukeh tu pun tak nak beritahu.

Saya hantar Pak Sako sampai ke rumahnya di Hulu Langat sebelum saya kembali semula ke Temerloh..

Semasa saya dibebaskan dari tahanan ISA kali pertama Pak Sako juga menulis didalam pojoknya di Utusan Malaysia bahawa "Kerajaan dah tak ada duit nak tanggung Haji Suhaimi tu!"

Semoga roh Pak Sako diterima sebagai roh orang-orang yang Soleh.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Democracy is dead in Malaysia

Posted: 01 Jul 2013 07:22 PM PDT

Malaysiakini

If Umno Baru have nothing to fear and the Election Commission (EC) claims that it is independent, why were they afraid to use indelible ink in previous elections?

Both Umno Baru and the EC want to bury this indelible ink story quickly. Don't let them. The use of the indelible ink is the single, most important factor that would have ensured the defeat of Umno Baru in the polls. Effective indelible ink will prevent people from voting multiple times.

Both the EC and Umno Baru have lied; if they claim to be fair and to have done nothing wrong, they should have a re-run of the election. Who has the RM7.1 million? Did we buy some of the most expensive food colouring in the world?

Gerrymandering and the other tricks which Umno Baru and the EC employ to cheat are effective up to a point, but with indelible ink, the police, the army, the illegal immigrants, the Umno Baru agents and the pseudo foreigners holding Malaysian ICs will not be able to cast their votes several times and so ensure a win for BN.

NONEBoth Umno Baru and the EC have, for successive general elections, prevaricated over the use of indelible ink, or found last-minute excuses not to use it. In GE13 they simply tampered with the product and told bare-faced lies about the ink.

In 2008, the use of indelible ink in GE12 was stopped at the last minute. At a forum on 'Free and Fair Elections: Reality or Illusion?' in Kota Baru in January 2012,  the former EC chairperson Abdul Rashid Abdul Rahman claimed that the EC was banned from using indelible ink in GE12 because it contravened Article 119 of the federal constitution.

PAS vice-president Husam Musa had challenged this and said that Abdul Rashid had announced on national television then, that the ban was for security concerns. Abdul Rashid had claimed that various people had obtained a similar ink and were using it to trick rural Malaysians into staining their fingers before voting.

Husam said: "This means that Rashid was made to lie to the people," and added that in 2007, the Fatwa Council had approved the use of the ink.

Former minister in the Prime Minister’s Department Mohd Nazri Abdul Aziz confessed that it was he who had prevented the use of the indelible ink prior to the 2008 general election.

He cited constitutional concerns and the worry that Muslims would be unable to perform the proper ablutions for prayers. He denied Husam's claim that the Fatwa Council had endorsed the use of indelible ink in the 2008 general election.

Chronology of lies

Then, like now, Umno Baru and its puppets cannot come up with one single lie.

On April 30, 2013, a week before the May 5 elections, soldiers were allowed to cast their votes first. One soldier claimed that he was able to wash the ink off his fingers, six hours after he voted.

On May 1, complaints about the indelible ink prompted EC secretary Kamaruddin Mohamed Baria to say that tests had shown that fingers painted with ink from shaken bottles lasted longer than the ink from bottles which had not been shaken.

The following day, May 2, Kamaruddin dismissed reports that the ink was washable. He stressed that traces of the ink could be seen with a magnifying glass and that officers would be supplied with magnifying glass for checking the presence of ink.

Kamaruddin said his staff had found handling the indelible ink nerve-wracking and consequently failed to follow instructions on its proper use and application. He criticised the people who had complained about the washable ink as having 'ill intentions' towards the EC.

In an interview with the Straits Times of Singapore on May 12, EC chairperson Abdul Aziz Mohd Yusof claimed that silver nitrate in the ink was dangerous, and that the Health Ministry had warned about the possible damage to kidneys and risk of cancer.

Meanwhile, a mainstream paper claimed on May 29 that several people had been harassed for lodging police reports on the indelible ink.

On June 6, Health Minister Dr S Subramaniam scotched Abdul Aziz's claim and denied issuing a report about the harmful risks to health from silver nitrate.

On June 17, Abdul Aziz then blamed God for the poor performance of the ink. The ink had been tested prior to GE13 and he said: "On the much-awaited day, the power of Allah is greater when the ink could disappear after being washed several times. Where is the mistake?" [sic]

On June 21, the EC vice-chairperson Wan Ahmad Wan Omar said a special internal team would be formed to discover if the ink had suffered from internal sabotage.
He said, "There are many forms of EC staff, and we do not know their intention. Hence, the need for an in-depth investigation to find the truth.

"Could the indelible ink not last long because of its quality or is it the fault of the EC officer who applied it or are there elements of sabotage? We are puzzled as to why the ink does not last long."

On June 26, Shahidan Kassim, the Minister in the Prime Minister’s Department, said the ink was actually food colouring. He said, "No chemicals were used in the ink, they were instead replaced with food colouring ingredients which were approved."

Shahidan declined to reveal the name of the company which had supplied the ink for "security reasons".

Investigations by Rafizi Ramli, the MP for Pandan, revealed that the EC contract for the supply of the indelible ink had been given to a company owned by a Singaporean.

Rafizi alleged that the company had no experience in this line of work, nor did it have the necessary funds, and had been forced to obtain a loan, from a Kampang Baru businessman, for the RM7 million needed to purchase the ink.

Wan Ahmad told an online portal on June 26, that silver nitrate is not a chemical but a metal. He could not carry out his job at the EC responsibly and now aspires to be a chemist; but seems to have a dearth of knowledge as a chemist.

Meaningless politics

On  June 27, the Federal Territories Minister Tengku Adnan Tengku Mansor said that Malaysia is "not a Third World country" and so does not need indelible ink in its elections. He said that Parliament agreed to its use because "the opposition wanted it".

Tengku Adnan is wrong. It was the rakyat who wanted the indelible ink as part of its clean and fair election demand. Ku Nan also claimed that chemicals in the ink were not good for the health of the people. He said, "The chemicals were reduced because the government cares for the people."

We already know from Shahidan that there were no chemicals in the ink. So who is telling the truth?

By June 28, various NGOs were demanding details of the supplier of the ink.

Despite the lies and furore surrounding the indelible ink, Wan Ahmad said that the ink would be used in the Kuala Besut by-election in Terengganu.

Malaysia does not have a free press, an independent EC, judiciary or police force. Our civil service is corrupt and ineffective and we have no idea how our tax money is being spent.

In other words, politics in Malaysia are meaningless, although our leaders pat themselves on the back for having the "best democracy in the world".

Allegations abound that since former premier Dr Mahathir Mohamad won his first election, he has bribed or fudged the results of each election.

Successive BN governments have continued this practice of cheating and instead of the government of the day looking after our interests, Malaysian governance is like a lopsided game, where a handful of individuals fight for their own interests.

Rural and conservative voters are swayed by traditional values and stability. They are not convinced by personal freedom and liberal thoughts.

Democracy is dead in Malaysia. Umno-Baru leaders only use the concept of democracy as a tool to swindle the rakyat. Individuals in BN use democracy to increase their personal profit and enhance the party's dominance, which is not unlike the politburo of the Chinese Communist Party who enjoyed benefits which were denied to the rest of the country.

Indelible ink, which will last for more than a week, will restore democracy to Malaysia and smite the foes of the rakyat.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Kesal gambar masjid dipijak

Posted: 01 Jul 2013 08:07 PM PDT
Banyak perkara yang kita terlepas pandang sebenarnya. Adakalanya kita pun memijak gambar masjid dan Kaabah yang terdapat pada sejadah secara tidak sengaja yang dihamparkan di masjid serta surau. Berhati-hati apabila melintasi sejadah yang terdapat gambar masjid dan Kaabah.

Kesal gambar masjid dipijak
2 Julai 2013 

BANDA HILIR - Tindakan sebuah pusat beli-belah di sini meletakkan gambar masjid bersama ucapan Selamat Hari Raya di atas lantai setiap pintu masuk pasar raya berkenaan mendapat bantahan orang ramai.

Ini kerana, tindakan mereka itu seolah-olah menggalakkan orang ramai memijak masjid, sekaligus dianggap satu penghinaan kepada umat Islam.

Peniaga, Aziz Embi, 58, mendakwa, kewujudan gambar masjid di atas lantai sejak kira-kira seminggu lalu amat dikesali kerana masjid merupakan simbol umat Islam, bagaimanapun pengurusan pasaraya terbabit meletakkan martabatnya di bawah tapak kaki.

"Pihak berkuasa juga diharap dapat menasihatkan pihak pengurusan pusat beli-belah ini dalam hal-hal berkaitan sensitiviti umat Islam," katanya.

Larangan tazkirah di bulan Ramadhan

Posted: 01 Jul 2013 08:05 PM PDT
Tazkirah kini dilarang, bagaimana mereka yang tak solat tarawih, tak solat fardu, yang bermain futsal, membeli belah, menonton wayang, melepak, lebih teruk lagi berjudi, berzina, rasuah di bulan Ramadhan terutamanya pada waktu malam.

'Saya tetap teruskan tazkirah biarpun ditahan'          
2 Jul 2013

KUALA LUMPUR: Ketua Dewan Pemuda PAS Malaysia, Ustaz Nasrudin Hassan akan terus menyampai dan menganjurkan tazkirah sempena Ramadan ini walau apa keadaan sekalipun yang terpaksa dihadapi.

"Saman, saya ke mahkamah. Tangkap, saya ke penjara. Namun untuk membiarkan ummah ini jahil angkara kerajaan dungu ini, tidak sama sekali," tegasnya dalam facebook.

Beliau menyatakan demikian sebagai respons kepada kenyataan Pengerusi Jawatankuasa Dakwah Islamiah dan Tugas-tugas Khas Negeri Pahang, Syed Ibrahim Syed Ahmad berhubung larangan mengadakan ceramah atau tazkirah sewaktu solat terawih.

Pekerja wanita berhak bertudung, pramugari MAS macamana?

Posted: 01 Jul 2013 05:33 PM PDT
Pekerja wanita berhak bertudung
1 Julai 2013

Semua majikan di negara ini mesti memahami bahawa wanita Islam berhak memakai tudung bagi melaksanakan kewajipan mematuhi perintah agama menutup aurat. Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, segelintir majikan meletakkan syarat pekerja wanita yang beragama Islam dikehendaki membuka tudung kerana kurang faham tentang kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan.

"Bila kita faham kedudukan Islam sebagai agama Persekutuan, kita tidak sewenang-wenangnya menyentuh hak dan agama masing-masing.

"Saya minta pihak berkuasa agama Islam memperjelaskan kepada pihak majikan berhubung kewajipan wanita Islam memakai tudung," katanya dalam sidang akhbar di sini hari ini.

Selamatkah negara kita?

Posted: 01 Jul 2013 05:33 PM PDT
Sondol belakang curi kereta
1 Jul 2013
    
Kuala Lumpur: Kejadian langgar dan samun semakin menjadi-jadi apabila seorang lagi mangsa kerugian kira-kira RM80,000 selepas kereta Peugeot 208 dan wang tunai RM1,000 dilarikan dua lelaki dalam kejadian di Bukit Jalil di sini, kelmarin. Dalam kejadian jam 11 malam itu, mangsa yang berusia 25 tahun memandu seorang diri dan dalam perjalanan pulang ke rumahnya di Puchong. Mangsa, Shakir Abd Aziz, 25, yang bekerja di sebuah pasar raya di sini berkata, kejadian itu hanya disedari selepas sebuah kereta Honda City yang berada di belakang tiba-tiba melanggar keretanya.


Mangsa culik disamun RM500, diperkosa
1 Jul 2013
   
Kuala Lumpur: Seorang wanita berusia 24 tahun terpaksa menempuh detik hitam dalam hidupnya apabila dia diculik dua lelaki sebelum disamun sebanyak RM500, kelmarin. Lebih malang, mangsa kemudian dibawa ke sebuah hotel murah di Batu Caves, di sini, sebelum dirogol seorang daripada suspek dalam kejadian kira-kira jam 5.30 petang itu. Menurut sumber, mangsa diculik dua lelaki berusia lewat 20-an itu ketika sedang menunggu bas di Taman Wahyu, di sini, untuk pulang ke rumahnya selepas bekerja.

RM15,000 upah 'cabut nyawa'
1 Jul 2013

Kuala Lumpur: Antara RM5,000 hingga RM15,000. Itu harga atau upah dikenakan pembunuh upahan yang turut digelar 'malaikat maut' bagi membunuh atau menghapuskan sasarannya. Menurut sumber, RM5,000 hingga RM15,000 adalah harga dikenakan pembunuh upahan bagi sasaran biasa. Namun, harga itu boleh mencecah ratusan ribu ringgit sekiranya sasarannya golongan kenamaan, berpangkat tinggi atau pun personaliti.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang