Pengikut

Nuffnang

Isnin, 17 Disember 2012

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


PILIHANRAYA SEJAK 1955

Posted: 17 Dec 2012 04:08 PM PST

Saya rasa sangat bertuah kerana sempat mengikuti Pilihanraya Umum (khususnya di Malaya) sejak 1955.  Pada 1955 itu umur saya sudah pun menjangkau 10 tahun.  Walaupun masih kecil, masih di sekolah rendah, masih belum layak berpolitik, tetapi oleh kerana dilahirkan didalam keluarga orang-orang berpolitik, saya ikuti PRU 1955 itu.  Jarang saya tertinggal daripada mengikuti ceramqah-ceramah anjuran UMNO/Perikatan  yang menggunakan lambang kapal layar dan juga anjuran PMIP (kini PAS) yang menggunakan cap tangan.

Saya masih ingat Tunku Abdul Rahman datang berceramah di padang besar Temerloh.  Dia perkenalkan seorang bekas ahli komunis yang menyerah diri, dan bekas komunis itu turut berceramah menyokong Perikatan.

Tetapi keseronokan ceramah-ceramah pada waktu itu (itu zaman penjajahan Inggeris) mana-mana parti politik pun boleh berceramah menggunakan tempat-tempat awam seperti padang bola.  Tidak ada larangan.

Kebebasan berceramah ini terus mendapat tempat didalam PRU pertama selepas MERDEKA pada tahun 1959.  Pilihanraya pada waktu itu dibuat untuk 3 jenis pemilihan, iaitu untuk Kerajaan Tempatan, untuk Dewan Undangan Negeri dan untuk Parlimen.

Tempoh pilihanraya pulak adalah panjang selama 3 bulan.  Parti-parti politik bebas melakukan kempen dan perjumpaan politik termasuk ceramah tidak memerlukan permit polis.

Semasa itu masih keadaan dharurat, Parti Komunis Malaya masih aktif; tetapi parti-parti politik dapat menghirup suasana demokrasi dengan bebas.  Hanya pada waktu itu Perikatan sudah pandai bermain rasuah.  Tetapi rasuah mereka pada waktu itu hanyalah sekadar memberikan kain batik dan kain pelaikat kepada pengundi-pengundi.

Pembangkang yang diwakili oleh Fron Sosialis dan PAS dapat memainkan peranan dibawah kibaran demokrasi yang agak luas.  Dan dibawah demokrasi yang luas itu Pembangkang berjaya memenangi banyak kerusi Parlimen dan DUN, dan lebih dari itu Pembangkang berjaya menguasai Kerajaan-Kerajaan Tempatan.  Bandaraya Pulau Pinang jatuh ke tanah Fron Sosialis dan begitu juga Perbandaran Melaka dan Perbandaran Ipoh dikuasai oleh PPP pimpinan Senivasagam brothers.

Perbandaran-perbandaran, Majlis-Majlis Bandaran dan Kerajaan-Kerajaan Tempatan lainnya, walaupun tidak dikuasai Pembangkang memberikan tempat yang begitu banyak kepada wakil-wakil Parti Pembangkang baik dari Fron Sosialis, PPP dan UDP, dan trend menunjukkan bahawa pengaruh Pembangkang begitu menonjol dan jika Pilihanraya masih dikekalkan diperingkat Kerajaan Tempatan, hampir keseluruhan bandar-bandar besar dan majlis-majlis perbandaran dan majlis-majlis bandaran boleh ditawan oleh Pembangkang dan melalui kekuatan itu akan pula berjaya menawan kerusi-kerusi Dewan Undangan Negeri terutamanya yang merangkumi kawasan-kawasan bandar/separuh bandar yang berada di bawah perbatasan kerajaan tempatan.

Perikatan mula berasa gentar dan akhirnya mewujudkan satu Komisyen bernama Athi Nahapan Komisyen yang memutuskan supaya Pilihanraya di peringkat Kerajaan Tempatan dibatalkan dan selepas itu semua ahli-ahli Majlis di semua kerajaan-kerajaan tempatan digantikan dengan wakil-wakil dari UMNO/MCA/MIC iaitu parti-parti yang kalah didalam pemilihan kerajaan tempatan.

Pilihanraya 1964 menyaksikan bahawa Perikatan mula menyalahgunakan kuasa.  Pemimpin-pemimpin Pembangkang ramai berada didalam penjara (tahanan politik), dan ada juga pemimpin-pemimpin dari Fron Sosialis dilucutkan kewarganegaraan.  Dan Perikatan menang besar didalam PRU 1964.  

Selepas Pilihanraya 1964 Perikatan/Barisan Nasional menggunakan taktik-taktik kotor yang tidak demokratik.  Tidak ada ceramah yang boleh diadakan tanpa permit polis.  Tempat-tempat awam seperti Balai Raya, Dewan dan Padang Bola tidak lagi boleh digunakan oleh Pembangkang tetapi Barisan Naisonal bebas menggunakan tempat-tempat itu.  

Perhimpunan-perhimpunan politik Pembangkang dibatalkan oleh Polis dengan berbagai alasan.  Dan demokrasi sudah dicemari ke peringkat yang sangat kotor.  Tun Haji Abdul Razak Hussain yang mengambil alih selepas Tunku Abdul Rahman adalah pemimpin Perikatan yang bertanggungjawab menghancurkan demokrasi yang luas yang diperkenalkan oleh Tunku Abdul Rahman, dan akhirnya, Tun Razak mengambil contoh dari Singapura dengan membuat pelbagai halangan kepada Pembangkang, dan tempoh berkempen untuk Pilihanraya dikurangkan dari 3 bulan kepada hanya 10 hari.

Dari masa ke semasa pimpinan Pembangkang ditahan dibawah ISA atas alasan bahawa mereka menyokong gerakan komunis, satu alasan yang amat lemah, tetapi itulah caranya untuk "mengaman" pemimpin-pemimpin Pembangkang yang berpengaruh.  Pernah disuatu ketika, keseluruhan pimpinan PRM yang bergabung dengan Parti Buruh didalam Fron Sosialis kecuali Setiausaha Agungnya sahaja, Omar Noordin.

Kerana tindakan tidak demokratik yang dijalankan oleh Perikatan itu, Parti Buruh yang begitu kuat dan popular di kalangan orang Cina di bandar-bandar terpaksa gulung tikar apabila keseluruhan pimpinan dan aktivis parti itu ditahan di bawah ISA.

Pembangkang di Malaysia adalah kuat.  Walaupun ditindas dan disekat dengan cara yang tidak demokratik, Pembangkang masih boleh bertahan.  Dan didalam PRU tahun 1969, PAS berjaya menawan Kelantan, Gerakan berjaya menawan Pulau Pinang, dan hampir berjaya menumbangkan Perikatan di Perak; manakala DAP berjaya memperolehi kerusi yang besar di Selangor dan negeri-negeri pantai Barat; dan buat kali pertama Barisan Nasional kehilangan sokongan 2/3 kerusi di Parlimen.

Keadaan itu mencemaskan Perikatan.  Dan kejadian 13 Mei perlulah dilihat dari perspektif ini!

Sebuah Kerajaan Mageran diisytiharkan.  Tunku Abdul Rahman digulingkan dari jawatan Perdana Menteri dan Tun Razak mengambil alih sebagai Pentadbir kukubesi, dan dibawah pimpinan Tun Razak, parti-parti Pembangkang telah diajak duduk bersama-sama Perikatan didalam sebuah kekeluargaan yang besar, dan kerajaan campuiran itu akhirnya bersetuju menubuhkan Barisan Nasional dan parti-parti Pembangkang kecuali PRM dan DAP kekal sebagai Pembangkang, parti-parti lain termasuk PAS, Gerakan, dan PPP menyertai Barisan Nasional.

Walaupun PAS diberikan beberapa jawatan Menteri, Timbalan Menteri dan Setiausaha Parlimen, kuasa politik parti itu menjadi terhakis, sehingga PAS menjadi sebuah parti yang lemah yang terpaksa bergantung kepada UMNO, dan apabila PAS sudah cukup lemahnya, parti itu ditendang keluar dari keluarga Barisan Nasional.

Maka wujudlah PAS dengan segala kelemahannya, tetapi apabila ia ditendang keluar dari Barisan Nasional, PAS berjaya mengembalikan kekuatannya dan didalam PRU 2008, PAS bukan sahaja berjaya mengekalkan pentadbirannya di Kelantan, ia juga berjaya menawan Kedah dan memiliki wakil-wakil rakyat yang ramai di negeri-negeri di bawah pentadbiran Barisan Nasional.

Gerakan kekal menjadi keluarga Barisan Nasional dan memerintah Pulau Pinang di bawah ikhsan UMNO kerana diperingkat akhirnya UMNO mempunyai bilangan ADUN yang jauh lebih besar dari Gerakan tetapi UMNO mengizinkan jawatan Ketua Menteri Pulau Pinang terus dipegang oleh Gerakan.

Gerakan didalam Barisan Nasional menjadi sebuah parti yang sangat lemah.  Prestasinya di seluruh Negara merudum, dan kedudukannya di Pulau Pinang tidak lagi dapat dipertahankan dan akhirnya didalam PRU ke-12 pada Mac 2008, parti itu kecundang dan kalah teruk kepada calon-calon daripada DAP yang mengambil alih pentadbiran Pulau Pinang.

PPP terus hanyut di bawah Barisan Nasional, dan walaupun parti itu mengakui mempunyai ratusan ribu ahli, tetapi tidak ada seorang pun dari pimpinan parti itu yang berjaya didalam PRU 2008, dan kemungkinannya, semua kawasan yang sebelum ini ditandingi oleh PPP akan ditandingi oleh lain-lain komponen Barisan Nasional.

Ini membawa erti bahawa usaha UMNO/Perikatan untuk melemahkan parti-parti Pembangkang telah berjaya walaupun PAS cepat sedar dan berjaya mengumpulkan tenaga baru selepas ditendang keluar dari Barisan Nasional.  Gerakan hilang segala taringnya dan Presidennya terpaksa diselamatkan dengan melantik beliau sebagai seorang Senator untuk dijadikan seorang Menteri yang tidak ada kekuatan politik.

Adalah dijangkakan bahawa Gerakan akan hilang dari peta politik Malaysia selepas PRU ke-13 ini.

Parti-parti asal di dalam Perikatan yang menjadi tunggak utama didalam Barisan Nasional seperti MCA dan MIC juga turut merudum; parti-parti itu ditolak oleh rakyat khususnya kaum Cina dan India kerana amat jelas bahawa kedua-dua parti itu tidak ada lagi dinamisme politik dan kekuatannya hanya bergantung kepada sokongan UMNO.  Di mana-mana MCA/MIC bertanding di kawasan yang mempunyai lebihan undi Melayu, parti-parti itu ada harapan untuk menang; tetapi di kawasan-kawasan yang mempunyai lebih undi bukan Melayu, parti-parti itu akan kalah kepada DAP dan PKR.

Tidak dapat dinafikan bahawa tsunami politik 2008 adalah suatu gelombang hasil dari penceburan Dato Seri Anwar Ibrahim menerajui gerakan Pembangkang di Negara ini.  Rakyat melihat satu cahaya harapan baru untuk Malaysia, semua kaum inginkan perubahan baru itu dan melihat masa depan Malaysia yang cerah, sebuah Negara yang boleh ditadbirkan secara adil dan saksama, dengan demokrasi yang luas dan ketelusan pentadbiran.  Anwar adalah pembawa obor untuk Demokrasi dan Keadilan di Malaysia.

Selepas PRU ke-13 akan mengesahkan Malaysia sebagai sebuah Negara demokratik di mana iklim politik dan pentadbirannya bebas dari penindasan dan kezaliman apabila Pakatan Rakyat akan meneraju pentadbiran Negara ini.  Yang menjadi penghalang kepada kejayaan Pakatan Rakyat kali ini hanyalah kerana kehadiran pengundi-pengundi hantu khususnya pengundi-pengundi rakyat luar negara yang diberikan kewarganegaraan semacam mee segera yang didaftarkan sebagai pengundi.  Tetapi dengan izin Allah, penipuan ini akan dapat diatasi, dan riwayat pemerintahan Barisan Nasional akan tamat didalam PRU-13 nanti. 

PERJUANGAN ADALAH PERLAKSANAAN KATA-KATA: Ketika rakyat susah jom tengok beg tangan Rosmah

Posted: 17 Dec 2012 02:31 PM PST

PERJUANGAN ADALAH PERLAKSANAAN KATA-KATA: Ketika rakyat susah jom tengok beg tangan Rosmah: Kisah BEG TANGAN Rosmah Bernilah RM1 juta Beg tangan Birkin adalah beg buatan tangan Hermes dan dinamakan dengan nama se...

PERJUANGAN ADALAH PERLAKSANAAN KATA-KATA: Imelda Rosmah dan cincin nilai RM24.4 juta

Posted: 17 Dec 2012 02:29 PM PST

PERJUANGAN ADALAH PERLAKSANAAN KATA-KATA: Imelda Rosmah dan cincin nilai RM24.4 juta: Ingatkah kita dengan sejarah Imelda Marcos, wanita no.1 Filipina. Satu ketika dahulu negara itu sama tarafnya khusus dalam bidang ekonomi de...

PERJUANGAN ADALAH PERLAKSANAAN KATA-KATA: Sumpah Najib tak kenal Altantuya benar atau palsu?...

Posted: 17 Dec 2012 02:26 PM PST

PERJUANGAN ADALAH PERLAKSANAAN KATA-KATA: Sumpah Najib tak kenal Altantuya benar atau palsu?...: akan terbit satu lagi terbitan sensasi SAMM nantikannyadi pasaran Arkib berita Utusan 23/8/2008 Ramai orang pakat timbulkan persoalan...

Laman Rasmi: KEBANGKITAN KAUM ORANG ASAL DI K.KRAU BEGITU MENON...

Posted: 17 Dec 2012 02:24 PM PST

Laman Rasmi: KEBANGKITAN KAUM ORANG ASAL DI K.KRAU BEGITU MENON...: Ramai yang berpendapat kita tidak boleh terlalu cepat teruja dengan kebangkitan masyarakat Orang Asal yang kini dilihat semakin menyokong p...

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Dihina eks Menteri Malaysia, Habibie Makin Akrab Dengan Anwar Ibrahim

Posted: 17 Dec 2012 06:48 AM PST

DetikNews.com

Tulisan mantan menteri penerangan Malaysia Zainudin Maidin yang menghina mantan presiden BJ Habibie juga ditujukan pada tokoh oposisi Malaysia Anwar Ibrahim. Namun tulisan itu rupanya tak mempengaruhi hubungan Habibie dan Anwar, keduanya bahkan semakin akrab.

Hal itu terlihat saat Anwar datang ke Jakarta hari ini bersama anak dan istrinya, Nurul Izzah dan Wan Azizah. Mereka sengaja terbang untuk menonton pemutaran perdana film ‘Habibie & Ainun’ sore ini di Epicentrum, Kuningan, Jaksel, Senin (17/12/2012).

Sebelum menonton, keduanya sempat makan siang bersama di kediaman Habibie. Anwar menceritakan kebersamaannya dengan Habibie di akun twitternya @anwaribrahim.

“Jakarta: bersama Azizah @n_izzah dan RAShahrir kerumah exPres Habibie. 3ptg:nonton “Habibie-Ainun” tulis Anwar.

Anwar juga sempat mendiskusikan soal artikel Maidin di harian Utusan Malaysia yang sempat membuat heboh itu. Keduanya mengaku hanya tertawa saja melihat cara Maidin menggambarkan sosok Habibie dan dirinya.

“Sy makan dirumah Habibie-kami ketawa je”

Tak hanya itu, foto-foto keakraban keduanya juga terlihat di akun @habibiecenter dan staf Anwar. Mereka saling berangkulan sambil tersenyum lepas.

Sore ini, baik Anwar maupun keluarganya juga sudah hadir di lokasi pemutaran film. Presiden SBY beserta jajarannya juga hadir dalam acara.

Sebelumnya, di rubrik Tajuk Rencana (editorial) koran Utusan Malaysia edisi Senin, 10 Desember 2012, mantan Menteri Penerangan Malaysia Zainudin Maidin menulis dengan judul “Persamaan BJ Habibie dengan Anwar Ibrahim”. Di media yang dikontrol langsung pemerintah itu, Zainuddin menggambarkan Habibie sebagai sosok egois, memualkan, serta pengkhianat bangsa.

Zainudin mengawali tulisannya dengan mengatakan ‘Presiden Indonesia ketiga, Bacharuddin Jusuf Habibie yang mencatatkan sejarah sebagai Presiden Indonesia paling tersingkat, tersingkir kerana mengkhianati negaranya, telah menjadi tetamu kehormat kepada Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat Anwar Ibrahim baru-baru ini. Beliau diberikan penghormatan untuk memberi ceramah di Universiti Selangor (Unisel).’ Zainudin juga menyebut keduanya sebagai anjing imperialisme.

Hubungan Habibie dan Anwar memang cukup akrab. Anwar — yang hendak mengikuti Pemilu Malaysia 2013 — mengundang Habibie berbicara ke Universitas Selangor pada Kamis 6 Desember 2012 lalu. Kunjungan itu sebagai balasan atas kedatangan Anwar Ibrahim di Jakarta pada 28 November 2012 untuk menghadiri ‘Celebrating The Habibie Center’s 13th Anniversary and Democracy Take-Off? The BJ Habibie Period. Anwar Ibrahim, mantan Wakil PM Malaysia, memuji Habibie dengan menyebut era Habibie yang singkat membawa perubahan besar di Indonesia.

[VIDEO] Himpunan Kebangkitan Rakyat Terengganu 14/12/2012

Posted: 17 Dec 2012 06:42 AM PST

Zainuddin Maidin, ‘Musang Tua’ Tak Beradab

Posted: 16 Dec 2012 10:04 PM PST

Jakarta | Jum’at, 14 Dec 2012

Dari Harian Jurnal Nasional, koran Partai Demokrat
Oleh N. Syamsuddin CH. Haesy

HARI-hari yang menyesakkan. Sejak hari Senin (10/12) sejumlah kalangan bertanya kepada saya tentang Tan Sri Zainuddin Maidin (Zam), bekas Menteri Penerangan Malaysia dalam kabinet Abdullah Achmad Badawi (Pak Lah). Pasalnya, pada hari itu, lelaki berjuluk 'Dato' Mamak' '" untuk menegaskan dirinya sebagai orang melayu berdarah Pakistan '" menulis artikel di koran Utusan Malaysia, yang membuat kita sangat marah.

Artikelnya bertajuk "Persamaan BJ Habibie dengan Anwar Ibrahim,' berisi penistaan keji kepada Pak Habibie, mantan Presiden BJ Habibie. Serangan keji dan tak tahu adab, itu tak boleh dibiarkan.

Saya mengenal Zainuddin Maidin, sejak Maret 2008. Kala itu, sebagai Menteri Penerangan, dia bertarung dengan Dato' Johari Abdul (dari Partai Keadilan Rakyat, pimpinan Anwar Ibrahim) dalam Pilihan Raya Umum (Pemilihan Umum). Pertarungan di daerah pemilihan Sungai Petani '" Kedah, itu dimenangkan Dato' Johari. Rakyat di sana tak memilihnya. Padahal, pada dua malam menjelang pemungutan suara, Zam dengan pongah, meyakinkan, bahwa rakyat Sungai Petani akan memilihnya. Ternyata dia teruk.

Dari Sungai Petani saya menulis untuk koran ini (Jurnal Nasional, 12/3/2008), menggambarkan indikator kekalahannya. Ketika itu, saya melihat, bagaimana ia tak diorangi oleh rakyat Sungai Petani. Di 'bilik gerakan' — semacam Posko Barisan Nasional '" Taman Nilam, rakyat cuek dengan kampanye dialogis yang dilakukannya. Berbeda dengan 'bilik gerakan' PKR.

Seorang sahabat — pemimpin grup media multi format milik swasta terbesar di Malaysia –, tak habis pikir, mantan Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan Malaysia, itu bersikap tolol semacam itu. Zam seperti 'musang tua tak tahu adab.'

Saya bertanya-tanya: adakah wartawan lulusan Institute of Journalism di Berlin, Jerman (1969) yang pernah menjadi wartawan BBC seksi Melayu di London, itu sedang depresi berat? Sama sekali tak bisa dipahami oleh akal sehat.

Kalaupun Zam tak suka Pak Habibie membantu Anwar Ibrahim yang terus tersudutkan di negerinya, haruskah dia bersikap sebodoh itu? Apa salahnya Prof. Habibie memenuhi undangan Anwar Ibrahim, yang secara sah merupakan anggota parlemen Malaysia? Apa hal yang tiba-tiba membuatnya menjadi kehilangan dirinya?

Kepada sejumlah kalangan di Malaysia, tindakan Zam menista mantan Presiden Republik Indonesia adalah tindakan yang membuat hubungan kedua negara kini dan ke depan, terjejas (rusak). Alasan Zam menulis artikel itu, bertujuan agar Pak Habibie tidak bersekutu dengan Anwar Ibrahim yang dipandangnya 'tak punya marwah,” adalah alasan pandir. Alasan itu menunjukkan Zam sebagai politisi 'lencong' dan 'lancung' yang tak pantas berada di UMNO.

Sejumlah wartawan senior Malaysia pun marah kepada Zam dan Datuk Abdul Aziz Ishak '" Pemimpin Redaksi Kelompok penerbitan Utusan karena membiarkan tulisan Zam yang buruk itu diterbitkan. Keduanya telah menodai asas-asas akhlak yang selama ini diusung oleh Utusan Malaysia.

Kita sangat marah kepada Zam, karena banyak hal. Pertama, karena serangan dia kepada Pak Habibie sangat tidak wajar. Kedua, sebagai bekas menteri, mestinya sebagai bekas menteri dia tahu adab, memegang teguh prinsip UMNO dan pers Malaysia: menghormati Kepala Negara dan mantan Kepala Negara jiran. Ketiga, Zam tak punya adab kesopanan, semata-mata hanya karena dia membenci Anwar Ibrahim.

Dampak dari tindakan bebal Zainuddin Maidin, rusaklah upaya Mantan Perdana Menteri Malaysia Dr. Tun Mahathir, Perdana Menteri Malaysia Dato' Seri Muhammad Najib Tun Razak, Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Abu Zahar Dato' Nika Ujang, dan Menteri Penerangan Komunikasi Kebudayaan Malaysia Dr. Dato' Seri Utama Rais Yatim. Zam juga sudah menghancurkan persahabatan yang dibangun susah payah oleh para wartawan senior, budayawan, aktivis NGO (lembaga swadaya masyarakat), dan tokoh-tokoh pengusaha.

'Musang tua' tak beradab, itu telah membakar rasa persaudaraan kedua negara, hanya karena dia depresi? Itu bukan alasan. Urusan kita adalah memelihara hubungan baik kedua negara yang terus menerus diupayakan oleh kalangan berakal sehat dan beradab.

Kita mendesak, PM Malaysia Dato' Seri Muhammad Najib Tun Razak, selaku Presiden UMNO (United Malays National Organization) memberi punishment kepadanya sebagai anggota. Alasannya: Zainuddin Maidin, 'musang tua tak tahu adab' itu telah merusak hubungan 'dua hala' (timbal balik) kedua negara. Kita berharap pula, pertemuan pemimpin pemerintahan kedua negara, pekan depan, mengobati luka yang ditorehkan Zam !

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


20,000 redah becak ke Himpunan Kebangkitan Rakyat Perak

Posted: 17 Dec 2012 12:56 AM PST


TRONOH 17 Dis: 20,000 rakyat meredah becak dalam hujan renyai untuk hadir ke Ceramah Himpunan Kebangkitan Rakyat di Padang SEDC, Bandar Seri Iskandar, di sini malam tadi untuk mendengar amanat pemimpin Pakatan Rakyat.
Suasana himpunan bagaikan pesta apabila program dimulakan dengan konvoi Alternative Rider Club (ARC) pada sebelah petang, disusuli konsert artis pro-perubahan Ito dan Nik Jidan.
Deretan warung NGO, busana aktivis pro-perubahan dan gerai makanan menjadi pilihan pengunjung.
Kenderaan yang terpaksa ditempatkan di sepanjang lebih tiga kilometer menuju ke tapak ceramah menunjukkan kehadiran ribuan pengunjung bukti semangat perubahan harapan rakyat Perak.
Mereka yang pelbagai kaum dengan gaya tersendiri dari latar belakang umur berbeza, seperti turun ke perlawanan bola sepak, menambah kemeriahan program.
Ada yang memakai t-shirt khas himpunan, meletakkan poster pimpinan Pakatan Rakyat di cermin kereta dan ada pula  menggantung bendera di keliling motorsikal.
Ceramah dimulakan kira-kira jam 9.00 malam oleh NGO penyokong Himpunan Kebangkitan Rakyat.
Dari NGO GMI (Gerakan Mansuhkan ISA) dan Royalti, disusuli ucapan pimpinan Pakatan Rakyat tempatan.
Acara kemuncak bermula sebaik Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu mengambil tempat ceramah.
Diikuti Naib Pengerusi DAP, Tan Seng Giaw; Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=41253

Tingkap bas kempen PKR dipecah, kali ini di Perak

Posted: 17 Dec 2012 12:52 AM PSTBas kempen PKR dilaporkan dikhianati di Perak semalam ketika ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengadakan kunjungan ke negeri tersebut.

Kejadian itu dikatakan berlaku di kawasan rehat Tapah di Lebuhraya Utara-Selatan.

MediaRakyatNet, sebuah saluran pro-Pakatan Rakyat di YouTube, melaporkan kejadian itu di akaun Twitternya dan memaparkan sebuah foto yang menunjukkan tingkap bas itu pecah.

NONE
Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution menerbitkan 
semula maklumat mengenainya di akaun Twitter beliau awal pagi ini dan meminta supaya ditingkatkan keselamatan bagi konvoi tersebut.

Program Anwar di Perak akan diteruskan hari ini, katanya.

Saifuddin, ketika dihubungi sebelumnya, berkata beliau belum lagi mendapat maklumat lanjut mengenai kejadian itu.
Bagaimanapun, katanya, beliau akan mengeluarkan kenyataan lewat hari ini selepas beliau mendapat maklumat mengenainya.

19,454 ibu tunggal dapat manfaat pelbagai skim kerajaan Selangor

Posted: 16 Dec 2012 08:27 PM PST


Seramai 19,454 ibu tunggal di Selangor mendapat manfaat dan kemudahan daripada pelbagai skim yang dimulakan Kerajaan Selangor antaranya bantuan kewangan dan program keusahawanan.
Mereka adalah daripada 24,009 ibu tunggal yang disahkan layak menerima skim-skim tersebut, berdasarkan statistik yang dikeluarkan portal rasmi ibu tunggal, e-bu.selangor.gov.my sehingga November.
Daripada 24,009, sebanyak 75.01 peratus didominasi kaum Melayu, diikuti India seramai 6.5 peratus, Cina 3.3 peratus, Orang Asal 0.01 peratus, dan kaum lain 15.12 peratus.
Exco Kebajikan, Hal Ehwal Wanita, Sains Teknnologi dan Inovasi, Rodziah Ismail berkata, Kerajaan Negeri komited dalam mengendalikan serta menawarkan pelbagai skim serta kemudahan kepada ibu tunggal yang tidak pernah diberikan Kerajaan Umno-BN sebelum ini.

Mengikut TV Selangor, beliau berkata, skim itu antaranya ialah Skim Mikrokredit Luar Bandar (SkimSel), Skim Mikrokredit Bandar (MiMBAR), Skim Mikrokredit Wanita Ladang (Wala), Skim Bantuan Asuhan Rakyat (SiKembar) dan Skim Bantuan Tadika Selangor (Tunas).
"Selain itu, ia turut merangkumi program Pemberdayaan Wanita Selangor menerusi Pusat Wanita Berdaya (PWB), program Pemberdayaan Ibu Tunggal SOHO Selangor (PET-SOHO-S), Skim wanita kerja dari rumah, Bantuan Am sebanyak RM250, Laman Dapur, Jabatan Kebajikan Masyarakat Selangor dan Lembaga Zakat Selangor.
"Skim-skim yang ditawarkan adalah berkonsepkan mentor-mentee di mana seramai 19,454 ibu tunggal telah mendapat skim dan kemudahan yang ditawarkan," katanya dalam satu kenyataan media.
Beliau berkata, kesemua skim yang ditawarkan memberi peluang kepada ibu tunggal berpendapatan kurang RM1,500 mendapat kemudahan dengan hanya mendaftar.
Dalam pada itu, Rodzuah turut menyarankan mana-mana ibu tunggal yang layak tetapi belum menerima bantuan untuk merujuk kepada Kerajaan Negeri.
"Kerajaan Negeri Selangor di bawah pimpinan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim bersifat terbuka terhadap kritikan dan bersedia mendengar idea yang bernas dan konstruktif kerana Kerajaan Pakatan Rakyat adalah kerajaan yang prihatin dan bertanggungjawab.
"Berkaitan saman terhadap Kerajaan Selangor oleh pihak yang berkenaan, segalanya akan dijawab di dalam mahkamah. Penegasan lengkap dan menyeluruh akan dibuat oleh Kerajaan Negeri Selangor sebaik ketetapan mahkamah diperolehi," katanya lagi.
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=41188

Pekerja CIMB berpiket bantah pengurusan adik Najib Razak

Posted: 16 Dec 2012 08:25 PM PST


KUALA LUMPUR 16 DIS: Lebih 300 ahli Kesatuan Pekerja Bank Kebangsaan (Nube) semalam berpiket depan  Menara Bumiputra Commerce berhampiran pusat beli-belah Sogo bagi membantah pengurusan yang diterajui Ketua Pegawai Eksekutif, Datuk Seri Nazir Razak.
Ia berikutan Nube menuntut pembelaan kerana kesatuan itu menganggap berlaku penindasan terhadap kekerja bank termasuk hak pekerja dilanggar manakala tanggungjawab sosial dikhinati.
"Afendi Md Ali dipecat kerana mempersoal penyalahgunaan dana. Norlaily Mat Loddin yang hamil empat bulan dijerit, dimarahi dan diugut pengurus cawangan hingga pengsan  kerana enggan membuat transaksi yang melanggar undang-undang.

"Kira-kira 100 pekerja kontrak sementara dinafi jaminan pekerjaan dan hak untuk kehidupan lebih baik sepertimana dijamin kontrak tetap. Mereka juga tertakluk kepada diskriminasi melampau.
"Penilaian prestasi dan bayaran kepada pekerja (turut) ditipu; pekerja dinafi makanan ketika menghadiri latihan dan uniform untuk pekerja juga diabai," kata kenyataan Nube.
Demontrasi antara jam 10 pagi hingga 1 petang itu menyaksikan mereka membawa sepanduk mengecam CIMB dan Nazir, antaranya 'Adik PM Malaysia Mungkiri Janji' dan Adik PM sabotaj Manfaat untuk 100,000 rakyat Malaysia'.
Demonstrasi turut gamat apabila peserta memutar lagu Gangnam Style yang diiringi dengan tiupan vuvuzela serta paluan kompang dan gendang masyarakat India.
Nazir adalah adik kepada Datuk Seri Najib Razak yang turut dikait dengan pendedahan usahawan, Deepak Jaikishan berkaitan pembayaran kepada Penyiasat Persendirian, Balasubramanim.

Kenyataan Nube juga menyebut, syarikat berkaitan kerajaan (GLC) itu boros berbelanja RM18.7juta bagi menganjurkan pertandingan Golf CIMB Classics 2012 dan RM2.5juta untuk 128 pemain golf muda.
"Pihak pengurusan tertinggi juga dapat bayaran bonus tinggi beserta kereta mewah dan faedah lain," katanya.

(Sumber gambar: Internet)
Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=41209

Bendera PKR dibakar, budaya politik samseng menular

Posted: 16 Dec 2012 08:09 PM PST


13 Disember 2012 

PALONG - Gerak kerja PKR yang sentiasa mendapat tempat di kalangan peneroka dipercayai menjadi punca bendera parti itu yang digantung di simpang masuk Felda Palong 4, 5 & 6, di sini menjadi mangsa khianat.

Naib Ketua PKR Cabang Jempol, Rebin Birham berkata, tindakan pihak tidak bertanggungjawab membakar bendera parti itu, Ahad lalu, bukan saja biadab, malah menunjukkan rasa terdesak segelintir pihak yang cemburu melihat parti itu semakin mendapat sokongan.

"Saya lihat perbuatan ini adalah rentetan daripada rasa tidak puas hati pihak berkenaan terhadap PKR kerana gerak kerja dan segala aktiviti kita mendapat tempat di kalangan peneroka.

"Namun, peneroka 
kini lebih bijak menilai dan memilih parti mana yang mereka nampak lebih baik serta mempunyai masa depan untuk membela nasib peneroka," katanya yang juga merupakan Setiausaha Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal Keadilan.


Sementara itu, Ketua Cabang PKR Jempol, Karip Mohd Salleh berkata, tindakan tersebut menunjukkan amalan 'politik samseng' sudah menular di daerah ini, walaupun negara mengamalkan demokrasi membolehkan bebas memilih parti mereka mahu.

"Masalah ini bukan saja di Palong, malah kawasan lain turut terkena tempiasnya.

"Budaya ini perlu diubah. Kita minta kerjasama polis agar mengambil tindakan terhadap mereka yang melakukan perbuatan tidak beretika ini," katanya kepada Sinar Harian di sini.

Sementara itu, kejadian bendera PKR dibakar, Ahad lalu, disedari Setiausaha Ranting Keadilan Felda Palong 5, Mohd Razali Salleh ketika dia dalam perjalanan ke kebun.

"Semasa saya dalam perjalanan ke kebun sekitar 7 pagi, saya dapati satu bendera besar serta dua bendera kecil PKR telah dibakar dekat simpang masuk Felda Palong 4, 5 & 6.

"Saya terus buat laporan polis pada hari sama kerana ini adalah kejadian ketiga berlaku. kami tidak puas hati atas tindakan pihak yang tidak bertanggungjawab ini," katanya.

Program Semasa

Posted: 16 Dec 2012 08:05 PM PST

Karpal kekal pengerusi, Guan Eng setiausaha agung DAP

Posted: 16 Dec 2012 08:03 PM PST


Seperti yang dijangka, barisan baru jawatankuasa kerja pusat (CEC) DAP memutuskan untuk mengekalkan Karpal Singh sebagai pengerusi dan Lim Guan Eng sebagai setiausaha agung selepas pemilihan parti itu semalam.

Mencerminkan hasrat 1,826 perwakilan yang mengundi semula 20 anggota lama CEC - kecuali tiga orang - jawatankuasa baru itu memilih untuk tidak membuat perubahan drastik dalam barisan kepimpinannya ketika parti bersiap sedia bersedia menghadapi pilihan raya umum ke-13 yang mesti diadakan dalam enam bulan yang akan datang.

Lim Guan Eng at DAP AGMIni ekoran seruan pemimpin kanan parti itu, Lim Kit Siang yang 
meminta perwakilan mengekalkan kepimpinan Karpal-Guan Eng - di mana kedua-duanya kini akan ditugaskan mengetuai 'kempen 100 hari' untuk menawan Putrajaya bersama-sama dengan rakannya dalam Pakatan Rakyat.

Sementara itu, dua pemimpin yang tewas semalam -  Timbalan Ketua Menteri II Pulau Pinang, P Ramasamy dan Ahli Parlimen Kepong, Tan Seng Giaw - telah dilantik menganggotai CEC yang menjadi badan membuat keputusan parti itu.

Untuk menangkis kritikan bahawa parti itu anti-Melayu kerana tiada seorang pun daripada lapan calon Melayu terpilih semalam, Senator Ariffin Omar dan Zairil Khir Johari, yang juga merupakan setiausaha politik Guan Eng, turut dilantik menyertai jawatankuasa kerja tersebut.

Turut dilantik ialah Jimmy Wong dan Edwin Bosi (Sabah), John Brian Anthony (Sarawak), Leong Ngah Ngah (Pahang), V Sivakumar dan Thomas Su (Perak).

Pemimpin veteran Tan Kok Wai telah dipilih menjadi timbalan pengerusi DAP, manakala barisan naib presiden terdiri daripada Chow Kon Yeow, M Kulasegaran, Chong Chieng Jen, Teresa Kok dan Ariffin.

Senarai penuh CEC

Pengerusi - Karpal Singh
 
Timbalan Pengerusi - Tan Kok Wai
 
Naib presiden - Chow Kon Yeow, Ariffin Omar, Chong Chieng Jen, M Kulasegaran, Teresa Kok
 
Setiausaha agung - Lim Guan Eng
 
Timbalan setiausaha agung - Chong Eng, Ngeh Koo Ham, P Ramasamy
 
Bendahari - Fong Kui Lun
 
Setiausaha organisasi - Loke Siew Fook
 
Timbalan setiausaha organisasi - Vincent Wu, Thomas Su
 
Setiausaha publisiti - Tony Pua
 
Timbalan setiausaha publisiti - Teo Nie Ching, Zairil Khir Johari
 
Setiausaha antarabangsa - V Sivakumar
 
Pengarah pendidikan politik - Liew Chin Tong
 
Timbalan pengarah pendidikan politik - Boo Cheng Hau
 
Ahli Jawatankuasa: Lim Kit Siang, Tan Seng Giaw, Teng Chang Khim, Leong Ngah Ngah, Jimmy Wong, John Brian Anthony, Edwin Bosi, Gobind Singh Deo.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang