Pengikut

Nuffnang

Selasa, 17 Julai 2012

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Semarak Ramadhan & Santai Bakar Ayam bersama PACABA & SUKARELAWAN PKR FELDA JENDERAK SELATAN

Posted: 17 Jul 2012 08:11 PM PDT

 Pak Jabit @ Man Kadir, Timbalan Ketua PKR Cabang Temerloh, walaupun sibuk dengan panggilan ceramah di seluruh Negara, tidak melepaskan peluang bersama-sama Pacaba & Sukarelawan PKR Felda Jenderak Utara 17.7.12
Foto Sdr Nawi Ralit, Ketua PKR Ranting Felda Jenderak Selatan, dapat diretrieve semula

 Mat Lela adalah nama yang tidak asing lagi didalam DUN Jenderak.  Beliau ibarat seorang Panglima Perang UMNO yang selama ini bertugas mempastikan UMNO DUN Jenderak tidak tergugat.  Beberapa minggu yang lepas beliau telah meletakkan jawatan selaku Bendahari UMNO Cawangan Penderas dan akhir-akhir ini menghadiri program-program yang dianjurkan oleh PKR Kuala Krau walaupun beliau masih menjadi ahli UMNO.  Di malam santai Pacaba & Sukarelawan PKR Felda Jenderak Selatan 17.7.12 beliau bukan sahaja turut hadir tetapi turut berucap didalam Majlis itu.  UMNO Kg Paya Luas dan Penderas akan patah kaki dengan ketiadaan Mat Lela.  Rakan beliau Hamid Tow bekas Ketua Pemuda UMNO Cawangan Kg Penderas telah keluar dari UMNO dan menyertai PKR didalam acara taklimat Pacaba & Sukarelawan untuk Kg Pasu baru-baru ini.

 Sdr Ramli Lin, Naib Ketua PKR Cabang Kuala Krau menceritakan detik-detik kenapa beliau menyertai PKR dan menubuhkan ranting PKR di Felda Jengka 24
 Rosli Panjang, bekas Ketua UMNO Cawangan Kg Rekoh, telah keluar dari UMNO setelah perjuangannya untuk mempertahankan tanah Orang Asal sentiasa dicabul oleh UMNO sendiri yang langsung tidak mempunyai program bagi mempastikan tanah Orang Asal tidak diceroboh.  Kini beliau memimpin penduduk Orang Asal Kg Rekoh berjuang melalui PKR, dan beliau terpilih sebagai Ketua PKR Ranting Rekoh.
 Sdr Balasubramaniam, adalah bekas Setiausaha Gerakan Kuala Krau, beliau memilih untuk menyertai PKR kerana perjuangan untuk kaum India khususnya mendapatkan tanah untuk rumah-rumah kediaman tidak pernah dilayan oleh pihak Kerajaan Barisan Nasional, dan setelah melihat bahawa pemimpin-pemimpin Barisan Nasional baik dari Gerakan, MIC, UMNO dan MCA hanya memperjuangkan kepentingan mereka semata-mata dan tidak memperdulikan nasib rakyat yang ramai.  Kini beliau memegang jawatan sebagai Ahli Jawatankuasa PKR Cabang Kuala Krau.  Sejak 2010 beliau kurang aktif kerana terlantar di rumah akibat kemalangan jalanraya.  Keadaan beliau sudah beransur pulih dan kini sudah mulai boleh berjalan walaupun kadang-kadang terpaksa dibantu, beliau berucap pada majlis ini dengan menceritakan sebab-sebab kenapa beliau keluar dari Gerakan dan menyertai PKR dengan kehendak beliau sendiri.
 Azmi Zainon, perancang gerakan PKR di DUN Jenderak, bertugas sebagai Naib Ketua PKR Cabang dan dilantik sebagai Pemangku Timbalan Ketua Cabang sejak Timbalan Ketua Cabang telah lama tidak aktif di Kuala Krau dan diberitakan akan bertukar ke Cabang Temerloh.
 Sdr Sambut, Ketua UMNO Cawangan Kg Mendoi, sentiasa memberikan galakan kepada PKR untuk terus berjuang membela nasib Orang Asal.  Walaupun beliau masih berada didalam UMNO beliau tidak teragak-agak menyokong PKR yang dilihat sebagai pembela Orang Asal.  Beliau turut berucap di Majlis Santai Bakar Ayam untuk Pacaba & Sukarelawan PKR Felda Jenderak Selatan.  Bergambar di sebelah kanan beliau ialah Sdr Srinivasan, Naib Ketua PKR Cabang Kuala Krau.

 Sdr Mohd Khalid, Penolong Setiausaha PKR Cabang Kuala Krau.  Beliau mengambil sikap low profile tetapi beliau akan bertugas memasang PA system bagi setiap ceramah PKR disini, dari segi jawatan didalam JK Pilihanraya Kuala Krau beliau bertanggungjawab menyusun PACABA dan Sukarelawan, dan kini beliau dilantik sebagai Ketua Penerangan PKR Cabang Kuala Krau. Berselera betul nampaknya Pak Jabit menjamu selera dengan ayam bakar.
 Noryati Ghani, Ketua Wanita PKR Cabang Kuala Krau (berbaju kuning) dan disebelahnya adalah isteri kepada Pak Jabit.

 Sdr Bakar Panjang, bekas AJK UMNO Cawangan Kg Paya Seboi, kini memegang jawatan sebagai Ketua PKR Ranting Kg Paya Seboi, seorang yang benar-benar aktif dan setiasa bertugas menampal poster dan mengedarkan risalah rumah-ke-rumah, beliau adalah ahli yang benar-benar ringan tulang didalam menjalankan kerja parti.
 Daud Busu, Ketua PKR Ranting Kg Paya Mendoi, bekas AJK UMNO Cawangan Kg Paya Mendoi.  Walaupun kini beliau kurang sihat kerana dilanda stroke beberapa bulan yang lalu, beliau tetap melapangkan masa untuk menghadiri Majlis santai di Felda Jenderak Selatan malam ini.

 Aliasyasak Idris, AJK PKR Cabang Kuala Krau yang betul-betul istimewa.  Kehadirannya didalam Ranting Felda Jenderak Utara memberikan satu kekuatan baru kerana Ranting itu kini terpaksa dipandang serius oleh pihak lawan dan kawan kerana Sdr Lias Janggut (namanya yang lebih dikenali) adalah seorang manusia yang sangat tegas.  Tidak ada sesiapa lagi boleh menggugat bendera PKR yang dipasang di Felda Jenderak Utara kerana beliau akan turut ke rumah mereka yang diketahui merosakkan bendera PKR, dan didalam roh yang sama, beliau melarang mana-mana pihak merosakkan bendera BN.  Beliau juga terkenal dengan seorang yang sangat bermurah hati.  Baru-baru ini pada 8.7.12 beliau bukan sahaja menyumbangkan ayam untuk dimasak bagi 400 orang peserta-peserta Himpunan Orang Asal Se Pahang di Kg Penderas, beliau dan keluarganya memasak ayam tersebut dan menghatar ke tempat Himpunan.


Sdr Mat Juah Mohamad, pendatang baru menyertai PKR di Felda Jenderak Selatan.  Kehadiran beliau kedalam PKR di Jenderak Selatan mengubah persepsi PKR di Rancangan Felda itu.  Beliau disegani oleh pencacai-pencacai UMNO di Rancangan itu.  Sebelum kemasukannya kedalam PKR bendera-bendera dan poster-poster PKR di Felda Jenderak Selatan tidak boleh bertahan lebih dari setengah hari akan dirosakkan oleh pencacai-pencacai UMNO.  Kini Mat Juah menyatakan bahawa beliau kenal semua pencacai-pencacai UMNO itu dan jika mereka masih mahu melakukan perbuatan yang jahat itu, maka kili ini mereka akan bertemulah diantara buku dengan ruas.  Melalui pengaruh beliau lebih 100 orang khususnya anak-anak muda di Felda Jenderak Selatan  menawarkan diri untuk menjadi sukarelawan berhadapan dengan Pilihanraya yang akan datang.  Majlis Semarak Ramadhan dan santai BBQ ayam di Felda Jenderak Selatan pada 17.7.12 disempurnakan dihalaman rumah beliau. Gambar Sdr Nawi Ralit, selaku Ketua PKR Ranting Felda Jenderak Selatan telah terdelet semasa melakukan uploading gambar-gambar tadi.  Sdr Nawi Ralit kini mempnyai pembantu-pembantu yang ramai di Felda Jenderak Selatan.
Kenapa peneroka-peneroka Felda Jenderak Selatan dan anak-anak mudanya berubah?  Kerana mereka benci dengan tindakan pencacai-pencacai UMNO yang melakukan perbuatan keji di Rancangan itu.

Kedahkini: Panas! UMNO Guna Yahudi/Apco Fitnah Pakatan , pengakuan Cyber Trooper Umno

Posted: 17 Jul 2012 05:43 PM PDT

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Visit to Semenyih water damn shows its full and overflowing

Posted: 17 Jul 2012 02:34 AM PDTKENYATAAN MEDIA
17 Julai 2012

Dr. Xavier Jayakumar , EXCO Negeri Selangor telah melakukan lawatan mengejut ke Empangan Semenyih tengahari tadi dan mendapati bahawa paras air adalah di paras maksima melebihi 111.00 meter sama seperti carta di atas. (lihat foto P1150304 dan P1150385)

Beliau juga telah diberi taklimat oleh Encik Ahmad Rosli, pengurus Abass Konsortium , syarikat operator empangan tersebut yang mengatakan bahawa paras air adalah sentiasa penuh hingga melempah-lempah. Setakat hari ini empangan tersebut tidak pernah melepaskan air takungannya sejak tahun lepas lagi kerana tidak menerima sebarang permintaan dari Loji Rawatan Air di hiliran sungai. Ini bermakna air di dalam Sungai Semenyih itu sendiri telah mencukupi untuk kegunaan Loji tersebut sepanjang tahun lepas tanpa perlu mendapat air dari Empangan Semenyih.

Dr. Xavier juga membidas kenyataan Menteri Besar Negeri Sembilan, Dato Seri Mohd Hassan yang disiarkan oleh TV3 beberapa hari yang lalu yang secara sinisnya mengatakan bahawa Negeri Sembilan akan menjual air kepada Selangor tetapi bukan dengan harga yang murah sekiranya Negeri Sembilan mempunyai air yang berlebihan.

Kerajaan Selangor ingin menegaskan bahawa Kerajaan tidak pernah 'terfikir' langsung untuk mendapatkan air dari Negeri Sembilan jauh sekali untuk membeli air dari negeri tersebut kerana negeri Selangor sendiri mempunyai 7 buah empangan yang mempunyai takungan air mentah yang banyak selain mempunyai sumber air altenatif yang lebih menjimatkan dari segi ekonomi.

Kita menasihatkan Mohd Hassan jangan cuba mendapatkan populariti murahan untuk turut 'menyibuk' untuk bercakap tentang isu air di Selangor. Kita harap beliau fokus dan mengambil berat tentang masalah gangguan air di Kuala Pilah, Bahau , Jempol beberapa kawasan lain yang sering mengalami ketiadaan air sejak beberapa bulan kebelakangan ini.     


YB Dr. Xavier Jayakumar
Ahli EXCO Negeri SelangorAnwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Dato Seri Anwar Ibrahim Saman Utusan Di Mahkamah Jalan Duta Esok Jam 10 Pagi,18 Julai 2012

Posted: 17 Jul 2012 09:25 AM PDT

Datuk Seri Anwar Ibrahim akan muncul sebagai saksi pertama kes saman fitnah beliau terhadap Utusan Malaysia berkaitan isu memutar isi kenyataan beliau dalam wawancara BBC.

Butir-butir perbicaraan:

Tarikh: Rabu 18 Julai
Masa: 10 pagi
Tempat: Mahkamah Tinggi NCVC 4, Tingkat 4, Jalan Duta Kuala Lumpur

Siri Jelajah Dato’ Seri Anwar Ibrahim Ke Selangor

Posted: 17 Jul 2012 12:49 AM PDT

Merdeka Rakyat
18 Julai 2012 (Rabu)

9.00 – 12.00 mlm – Ceramah Perdana – (DUN Seri Muda, P- Kota Raja)

Lokasi: Padang Rakyat, Kg Jalan Kebun, Seksyen 30, Syah Alam
(Sebelah Masjid An- Naim, Kg Jln Kebun)

Penceramah:
i. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
ii. YB Azmin Ali
iii. YB Zuraida Kamaruddin
iv. YB Dr Siti Mariah Mahmud
v. YB Teo Nee Ching
vi. YB Shuhaimi Shafiei
vii. YBhg Arif Sabri
viii. YB Xavier Jayakumar

Anwar Ibrahim: Korupsi di Indonesia Tidak Lebih Parah dari Malaysia

Posted: 17 Jul 2012 12:30 AM PDT

Dari JaringNews.com
Oleh Nikky Sirait

“Pertumbuhan ekonomi di Indonesia seharusnya dibarengi dengan keberpihakan kepada masyarakat banyak.”

JAKARTA, Jaringnews.com – Tokoh oposisi Malaysia, Anwar Ibrahim, angkat bicara mengenai dunia perpolitikan Indonesia. Dia menilai, Indonesia mengalami perkembangan politik yang jauh lebih baik ketimbang negaranya.

“Positifnya Indonesia lebih matang, institusi demokrasi lebih mengakar, media lebih bebas. Walaupun ada masalah, ada kritikan kepada KPK, presiden ataupun kasus Century, masih ada ruang bagi publik untuk mengetahuinya,” ujar dia kepada Jaringnews.com dalam sebuah wawancara eksklusif di Hotel Shangri-La, Jakarta, Selasa (17/7).

Ada dua isu menantang yang dialami Indonesia hingga kini. Pertama, isu mengenai korupsi, dan isu tentang ekonomi. Namun, lagi-lagi menurut dia, korupsi yang terjadi di Indonesia tidak lebih parah dengan yang terjadi di Malaysia. Hanya saja, sambung dia, media di Malaysia dikontrol oleh pemerintah.

“Tidak benar korupsi di Malaysia tidak lebih parah seperti yang digambarkan. Sebab kita sophitication (lebih canggih). Korupsi di Malaysia tidak dihebatkan (diberitakan) karena media dikontrol,” ungkap pria kelahiran Pulau Pinang, Malaysia, 10 Agustus 1947 ini.

Dia pun menyebutkan satu kasus korupsi di Negeri Jiran yang terkesan sengaja tidak diekspos media, yakni mengenai skandal pembelian kapal selam dari Prancis pada 2002 oleh pemerintah Malaysia yang tengah mengemuka.

“Di mahkamah Prancis sudah dibuka, berita soal ini di Prancis ada, tapi di Malaysia tidak diungkit. Satu dunia bicara korupsi setengah miliar ringgit, tapi dipadamkan (tak diungkap) sama sekali,” ujar dia.

Lalu, mengenai isu ekonomi, lanjut dia, pertumbuhan ekonomi di Indonesia seharusnya dibarengi dengan keberpihakan kepada masyarakat banyak. “Masih ada marginalization (marjinalisasi), kemiskinan, dan jurang itu terus melebar. Saya tidak pikir itu sustainable (berkelanjutan),” tuntas Anwar.

Kedatangan Anwar ke Jakarta yakni untuk menghadiri diskusi ilmiah dengan tema Peace & Reconciliation in Southeast Asia, yang akan digelar di Hotel Shangri-La, pukul 15.00 WIB. Acara ini merupakan perayaan setahun usia jurnal tiga bulanan berbahasa Inggris ‘Strategic Review: The Indonesian Journal of Leadership, Policy, World Affairs’, yang diluncurkan pada 15 Agustus 2011 lalu.

Selain Anwar, turut menjadi pembicara dalam forum ini, yakni mantan Perdana Menteri Thailand Thaksin Shinawatra dan mantan Presiden Timor Leste Jose Ramos Horta. Acara ini akan dibuka oleh Presiden RI Susilo Bambang Yudhoyono.

Hari Ini, SBY Buka Forum Diskusi dengan Tiga Tokoh Fenomenal Asia

Posted: 17 Jul 2012 12:28 AM PDT

Dari JaringNews.Com
Oleh Nikky Sirait

Tiga tokoh fenomenal ini sosok yang memiliki pengaruh besar dalam peta perpolitikan di negaranya masing-masing.

JAKARTA, Jaringnews.com – Presiden RI Susilo Bambang Yudhoyono akan membuka diskusi ilmiah bertajuk ‘Peace & Reconciliation in Southeast Asia’ di ballroom Shangri-La Hotel, Jakarta, Selasa (17/7) hari ini. Acara ini merupakan perayaan setahun usia jurnal tiga bulanan berbahasa Inggris ‘Strategic Review: The Indonesian Journal of Leadership, Policy, World Affairs’, yang diluncurkan pada 15 Agustus 2011 lalu.

SBY selaku keynote speaker akan memberikan sambutan pada pukul 15.30 WIB. Dalam diskusi ini, akan hadir tiga tokoh yang tidak asing lagi di kawasan Asia, yaitu mantan Perdana Menteri Thailand Thaksin Shinawatra, pemimpin oposisi Malaysia Anwar Ibrahim dan mantan Presiden Timor Leste Jose Ramos Horta. Ketiganya akan duduk bersama di forum diskusi ini.

Kehadiran tiga tokoh fenomenal–kalau tak mau disebut kontroversial–ini tentu akan menjadi perhatian publik. Seperti diketahui, ketiganya adalah sosok yang memiliki pengaruh besar dalam peta perpolitikan di negaranya masing-masing.

Sebut saja Thaksin. Mantan PM Thailand disenangi masyarakat tetapi digulingkan lewat kudeta militer pada September 2006, lalu tinggal di pengasingan di Dubai. Meski tinggal di pengasingan, ia tetap memiliki pengaruh yang sangat kuat di Thailand.

Bahkan, Yingluck Shinawatra, adik kandungnya, berhasil menjabat sebagai perdana menteri pada tahun 2011 lalu karena pengaruh dan kendali Thaksin yang masih menancap cukup kuat.

Pria 62 tahun ini menjadi tokoh fenomenal karena memadukan kekuatan bisnis dan politik dalam lansekap demokrasi Thailand yang monarki konstitusional. Thaksin menjadi model demokratisasi Asia yang bersentuhan dengan militer, yang memiliki paralelisme dengan Indonesia, meski kondisi kedua negara sangat berbeda, khususnya kiprah militer dalam politik.

Oleh karena itu, menjadi kesempatan yang sangat berharga mengikuti diskusi dalam rangka ulang tahun pertama Strategic Review.

Acara ini terbuka untuk umum, khususnya pengamat, akademisi, mahasiswa ilmu politik, praktisi politik, aktivis lembaga swadaya masyarakat (LSM) maupun pebisnis.

Tiba di Jakarta, Anwar Ibrahim: Kami Siap Berkuasa di Malaysia

Posted: 17 Jul 2012 12:25 AM PDT

Dari JaringNews.Com
Oleh Johannes Sutanto de Britto

Meskipun rakyat tidak berpendidikan tinggi, rakyat tidak bodoh.

JAKARTA, Jaringnews.com – “Pemilu kemungkinan digelar tahun ini, meski telah ditangguhkan berulang kali,” tegas tokoh oposisi Malaysia Anwar Ibrahim pada Jaringnews.com dalam sebuah wawancara eksklusif di Hotel Shangri-La, Jakarta, Selasa pagi ini, 17/7. Rencananya, siang ini ia akan duduk bersama dengan Ramos Horta dan Thaksin Shinawatra di sebuah forum diskusi ilmiah dengan tema “Peace & Reconciliation in Southeast Asia” di Ballroom, Shangri-La Hotel.

Ia menambahkan bahwa dirinya siap memenangi pemilu Malaysia. Baginya, pemilu kali ini adalah kesempatan emas bagi rakyat untuk kebebasannya dalam demokrasi.

“Bagi saya baik pemilu kali ini adalah baik karena saya pikirkan rakyat. Meskipun rakyat tidak berpendidikan tinggi, rakyat tidak bodoh. Inilah hak rakyat untuk kebebasan,” tegasnya.

Meski demikian, jalan untuknya masih tetap berliku karena kini ia dituduh mendalangi aksi demonstrasi menentang rezim di Malaysia.

Seperti diketahui, ribuan warga Malaysia menggelar unjuk rasa yang disebut Bersih di Kuala Lumpur untuk menuntut perubahan sistem pemilu yang menurut mereka berpihak pada koalisi pemerintah pimpinan Perdana Menteri Najib Razak. Bersama Anwar Ibrahim, Wakil Presiden PKR Azmin Ali dan Badrul Hisham Shaharin dituntut oleh pemerintah karena dianggap sebagai dalang kerusuhan.

Ribuan warga Malaysia terlibat bentrok dengan aparat keamanan karena pengunjuk rasa berusaha menerobos barisan polisi yang memblokade jalan-jalan menuju alun-alun. Sedikitnya 500 orang ditangkap setelah aksi pada pada 28 April 2012 lalu itu.

Jika terbukti bersalah, Anwar akan diancam dengan hukuman dua tahun penjara dan denda sebesar 2.000 ringgit Malaysia atau sekitar Rp6 juta. Tidak hanya itu saja, Anwar juga akan dilarang untuk mencalonkan diri dalam pemilihan umum.

Anwar didakwa melanggar undang-undang yang melarang unjuk rasa jalanan dan pawai massal di pusat kota Kuala Lumpur. Sidang akan digelar kembali dalam beberapa bulan ke depan.

Meski demikian, Anwar kepada Jaringnews.com memastikan bahwa dirinya akan memenangi pemilu Malaysia.

“Pemilu kali ini menjadi peluang terbaik bagi kami untuk berkuasa,” tegasnya.

Apalagi, jelasnya, Najib sudah undur pemilu ini berulang kali karena merasa tidak percaya diri untuk ikut pemilu.

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


CONSPIRACY or SABOTAGE?

Posted: 17 Jul 2012 09:37 AM PDT

Late 2006 Malaysia armed forces have been selected by the United Nations (UN) to be one of the peace keeping forces in Lebanon.  YAB Dato’ Seri Najib bin Tun Abdul Razak, the Deputy PM when he then was, has announced on 28-12-2006, in HERE. The said selection was our nation’s pride. A few officers in [...]

MAS Board is answerable for the change of MAS livery

Posted: 16 Jul 2012 08:45 PM PDT

There is MAS Board meeting this morning at 10:00 am. Hopefully the Board will be transparent and provide answers to the questions posed for the past week which are still unanswered. Looking at the budget for Marketing and Promotions budget stands at about RM560 million for 2012, the cost of designing and re-branding may be [...]

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Loke: Menteri kelirukan kabinet RM1.66 juta?

Posted: 17 Jul 2012 01:56 AM PDT

dipetik daripada Malaysiakini.com


Menteri Pelancongan, Datuk Ng Yen Yen didakwa mengelirukan kabinet berhubung perbelanjaan lebih RM1.66 juta dalam penganjuran persidangan Persatuan Pelancongan Asia Pasifik (Pata) pada April lalu.

Anggota parlimen Rasah daripada DAP Anthony Loke mendakwa, kabinet meluluskan RM1,738,300 kepada Pelancongan Malaysia, agensi bawah kementerian itu, untuk menyediakan persidangan pada 21 dan 22 April, tetapi kosnya meningkat kepada RM3,402,460.

NONE
Dakwanya, menurut minit mesyuarat bertarikh 30 Mac dan dokumen lampiran, agensi itu membelanjakan RM292,220 untuk jawatankuasa kerja pengangkutan, terutamanya untuk bahagian pemasaran antarabangsa.

Loke yang juga ketua Pemuda DAP mendakwa, sebanyak RM14,580 dibelanjakan untuk kad prabayar telefon dan "cenderamata manik" untuk kakitangan pemasaran.

Agensi itu juga didakwa membelanjakan RM15,600 untuk "logistik" pegawainya di Lapangan Terbang Antarabangsa (KLIA) dan Lapangan Terbang Tambang Murah LCCT.

"Menganjurkan persidangan antarabangsa bukannya lesen untuk berbelanja boros," kata Loke lagi.

Exco: Semua 7 empangan S'gor penuh air

Posted: 17 Jul 2012 01:54 AM PDT

dipetik daripada Malaysiakini.com

Paras air di tujuh empangan di Selangor masih berada pada paras tertinggi, kata exco kanan Selangor, Ronnie Liu.

Justeru, beliau memberi amaran kepada Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) supaya tidak mereka kenyataan berhubung krisis air.

azlanLiu yang memegang portfolio kerajaan tempatan berkata, beberapa ketua kampung dan ahli majlis pagi ini sudah melawat empangan berikut dan mendapati ia masih penuh.

Wakil rakyat DAP itu kemudian mempersoalkan cadangan catuan air di Lembah Klang ekoran tidak berlaku kekurangan air seperti didakwa.

"Kita tidak percaya cerita mereka kerana semua empangan dan sungai dipenuhi air.

"Kenapa perlu catu? Adakah mereka mengaku tidak tahu bagaimana merawat air secara berkesan? Sebenarnya ada banyak air mentah," katanya kepada Malaysiakini.

Beliau menambah, sekiranya SYABAS tidak mampu merawat air mentah, syarikat konsesi itu patut menyokong rancangan menteri besar untuk mengambil alih operasinya.

'Rakyat hilang air percuma jika terus Projek Langat 2'

Posted: 17 Jul 2012 01:52 AM PDTSaya ingin mengulas kenyataan Datuk Noh Omar, Menteri Pertanian Asas Tani merangkap Timbalan Pengerusi Umno Selangor  yang mengatakan bahawa rakyat Selangor akan terus diberikan air percuma sekiranya Barisan Nasional berjaya merampas Selangor dalam PRU 13 yang akan datang.

Saya ingin menegaskan bahawa kenyataan Noh itu tidak berasas dan merupakan retorik politik berdasarkan beberapa fakta:

 1) Kos penyaluran air mentah dari Pahang ke Selangor dan Pembinaan Loji Langat 2 adalah bernilai RM8.65 Bilion. Selain dari itu Kerajaan Negeri juga terpaksa membayar RM60 juta 'royalti air' setiap tahun kepada Pahang bagi air mentah tersebut .

2) Walaupun dana keseluruhannya ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan Persekutuan tetapi sumber dana tersebut diperolehi dari pinjaman dari Japan International Cooperation Agency (J.I.C.A) dari Negara Jepun.

3) Bagi membayar bagi kos projek, kerajaan Pusat (melalui pembekal dan pengedar air tunggalnya, iaitu Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) tiada pilihan lagi melainkan mengenakan kadar tarif (harga air) yang tinggi kepada pengguna iaitu rakyat Selangor, Wilayah Persekutuan dan Putrajaya.

(Kita menjangkakan bahawa harga akan akan meningkat sehingga 70 peratus selepas Loji Langat 2 siap sepenuhnya  dijangka pada tahun 2014) 

4)  Sekiranya kenaikan air tersebut berlaku di mana rasionalnya untuk memberikan  20 meter padu air percuma kepada rakyat Selangor dan pengguna-pengguna yang lain. 

5) Harus juga diingat bahawa SYABAS adalah sebuah syarikat korporat swasta yang berorientasi 'keuntungan' (Profit making company) dan kita tidak nampak SYABAS mampu mengorbankan keuntungannya bagi tujuan tersebut. 

6) SYABAS juga dilaporkan menanggung hutang bernilai RM2.8 bilion kepada operator loji rawatan air dan dalam keadaan kewangannya yang meruncing ini maka adalah sukar untuk SYABAS memberikan air percuma. 

7) Harus diingat bahawa rekod kami menunjukkan bahawa kerajaan negeri membelanjakan RM144 juta setahun bagi pemberian 20 meter padu air percuma kepada rakyat Selangor . 

Jadi berdasarkan fakta-fakta di atas jelaslah Noh Omar hanya bercakap kosong, sekadar menabur gula-gula politik bagi mengaburi mata rakyat Selangor.          


dr xavier jayakumar official photo
DR XAVIER JAYAKUMAR adalah Exco Kerajaan Negeri Selangor yang bertanggungjawap terhadap isu air di negeri tersebut.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Jom Beramal

Posted: 17 Jul 2012 02:07 AM PDT


Semua Dijemput Hadir

Posted: 16 Jul 2012 07:25 PM PDT


MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Tan Sri Abd Kadir Sheikh Fadzir - Himpunan Hijau Kuala Selangor

Posted: 17 Jul 2012 05:38 AM PDT

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang