Pengikut

Nuffnang

Khamis, 22 Mac 2012

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


15 Tuntutan Waris - KESEDAR

Posted: 22 Mar 2012 04:57 AM PDT

WARIS
BADAN BERTINDAK PERWARIS BUMI WILAYAH KESEDAR

15 TUNTUTAN WARIS-KESEDAR

1. Kami mendesak agar pihak Kesedar bersedia menghapuskan hutang peneroka Kesedar walau dengan apa cara sekalipun seperti mana yang telah dijanjikan;

2. Waris menuntut pihak Kesedar berlaku adil dalam pembahagian peruntukan, projek dan bantuan tanpa terpengaruh dengan desakan dan campurtangan politik;

3. Pihak Kesedar haruslah menunjukkan lot tanah kepada peneroka supaya mereka tahu lot masing-masing selepas proses tanam semula;

4. Pihak peneroka ingin tahu kemana pergi wang hasil ladang sawit dan getah sebelum sistem blok;

5. Pihak Kesedar harus sediakan lot rumah dan peluang pekerjaan kepada anak-anak Peneroka (Generasi Ke-2) dengan memberikan ladang yang dimajukan tanpa peneroka semasa proses tanam semula;

6. Pihak Kesedar perlu memberikan penjelasan terperinci mengenai kos yang akan ditanggung oleh Peneroka semasa proses tanam semula;

7. Pihak Peneroka ingin tahu ke mana hasil ladang Kesedar yang diuruskan oleh KPSB atau Kesedar Dagang dan sebagainya;

8. Pihak kami juga memohon penjelasan tentang wang pampasan yang dibayar oleh Kerajaan untuk tanah Peneroka yang terlibat dengan jalan, kabel elektrik dan sebagainya;

9. Pihak Peneroka ingin tahu kos tanam semula  bagi setiap hektar supaya peneroka jelas dan faham sistem hutang serta bantuan tanam semula oleh Kerajaan dan harga batang getah yang dijual;

10. Perlu pembelaan terhadap 58 orang di Kesedar Sungai Asap dan ramai lagi di RKT Kesedar lain yang tidak lagi diiktiraf sebagai peneroka;

11. Memohon pihak Kesedar membayar balik wang lebihan dari hutang yang telah dibayar melalui potongan bayar kembali (BK) dan mengeluarkan surat rasmi kepada Peneroka yang sudah menjelaskan hutang;

12. Mohon kenaikan wang sara hidup dari RM500.00 kepada RM1500.00 dan mohon penyelarasan wang sara hidup dimana sesetengah peneroka menerima hanya RM350.00 sahaja sebulan;

13. Kesedar hendaklah menyerahkan kembali Pengerusi kepada Kerajaan Negeri sebagaimana sebelum ini disandang oleh Menteri Besar Kelantan;

14. Kesedar hendaklah memberikan surat pelepasan kepada Peneroka yang mempunyai Geran Hak Milik untuk mengikuti program tanam semula dengan pihak Risda;

15. Minta penjelasan masalah Peneroka yang tidak menandatangani Perjanjian Tanam Semula tetapi ladang mereka telah ditebang, Peneroka terbabit telah dipecat dan wang sara hidup tidak diberi.

KAMI PIHAK WARIS, MEMBERIKAN TEMPOH KEPADA PIHAK KESEDAR UNTUK MEMBERIKAN MAKLUM BALASA UNTUK TUNTUTAN DIATAS SELAMA SATU BULAN.

sk: DYMNMJ Sultan Muhammad V
     Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah
     YAB Tuan Guru Dato Bentara Setia Menteri Besar Kelantan
     Pengurus Pejabat Operasi (PPO) RKT Kesedar (Jeram Tekoh, Sungai Asap, Renok Baru, Paloh 2,       
     Paloh 3, Chalil, Lebir dan Meranto)

Saya edarkan kepada pimpinan Parti Keadilan Rakyat agar dapat sama-sama memperjuangkan nasib peneroka-peneroka Kesedar, Gua Musang, Kelantan.

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

0 ulasan
sumber :-

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Isu Sri Lanka - Kenyataan Media Pakatan Rakyat

Posted: 22 Mar 2012 05:06 AM PDT

KENYATAAN MEDIA OLEH PAKATAN RAKYAT – 19hb Mac 2012

PAKATAN RAKYAT MEMINTA KERAJAAN MENYOKONG RESOLUSI BERKENAAN SRI LANKA DI MAJLIS HAK ASASI, BANGSA-BANGSA BERSATU.

Beberapa hari lagi, Majlis Hak Asasi Manusia, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang kini sedang bermesyuarat di Geneva akan membincangkan resolusi berkaitan Sri Langka yang menimbulkan dan menyentuh isu-isu berikut:

a.   Menggesa kerajaan Sri Lanka melaksanakan semua syor-syor dalam laporan 2010 daripada  Lessons Learnt and Reconciliation Commission (LLRC) and pastikan tindakkan bebas dan adil dilaksanakan demi mencapai keadilan untuk semua warga Sri Lanka; dan
b.      Meminta kerajaan Sri Lanka membentang satu pelan tindakkan komprehensif yang memperincikan langkah-langkah yang telah dan akan dilakukan untuk melaksanakan laporan LLRC dan menangani kelanggaran undang-undang antarabangsa
c.    Menggesa Pejabat Pesuruhjaya Hak Asasi Bangsa-bangsa Bersatu member dan kerajaan Sri Lanka menerima semua   bantuan untuk melaksanakan langkah-langkah tersebut dan melaporkan balek pada persidangan ke 22.


Walaupun resolusi ini tidak sekuat dan lemah kalau disbanding dengan versi asalnya, Parti Keadilan Rakyat menggesa agar kerajaan menyokong resolusi di atas.

Pengabaian terhadap pencabulan hak asasi manusia, jenayah peperangan dan jenayah terhadap kemanusiaan yang dilakukan pada peringkat terakhir peperangan 2009 adalah perkara yang tidak boleh diterima dan dibiarkan begitu sahaja dengan pelakunya mengambil manfaat daripada daripada budaya ketiadaan kebertanggungjawaban atau "culture of impunity" yang kian wujud.

Dokumentari 'The Killing Fields of Sri Lanka" yang telah disiarkan melalui Channel 4 pada 14 Jun 2011 di United Kingdom dan seterusnya menerima publisiti luas di dunia telah memberikan bukti-bukti visual yang mengejutkan yang menyokong hakikat jenayah perang dalam bentuk laporan-laporan saksi, bahagian filem amatur, gambar-gambar dan video-video telefon bimbit.

Panel Pakar-Pakar (POE) yang telah dilantik oleh Setiausaha Agong Pertubuhan Bangsa-Bnagsa Bersatu, Ban Ki Moon telah menyimpulkan di dalam laporannya pada 2010 bahawa terdapat bukti-bukti kukuh jenayah peperangan dan menggesa agar Kerajaan Sri Langka "menjalankan siasatan bebas segera terhadap perkara tersebut dan lain-lain pencabulan terhadap Undang-Undang Kemanusian dan Hak Asasi Manusia yang telah dilakukan oleh kedua-dua pihak yang terlibat dengan konflik bersenjata". Laporan tersebut juga menyarankan agar Setiausaha Agong "mewujudkan satu mekanisma antarabangsa yang bebas dengan segera".

Kelulusan resolusi yang dicadangkan oleh Majlis Hak Asasi PBB ini adalah penting bagi penyelesaian jangka panjang terhadap situasi yang berlaku di Sri Langka.

Kerajaan Malaysia telah bertindak secara tepat sewaktu menyokong tindakan terhadap pencabulan hak asasi manusia yang berlaku di Bosnia pada 1990-an dan mengkritik tindakan yang sama ketika dilakukan oleh Israel terhadap rakyat Palestin. Kami menyokong tindakan sedemikian. Walaubagaimanapun kerajaan haruslah bertindak secara konsisten terhadap isu pencabulan hak asasi manusia yang disifatkan sebagai yang terburuk berlaku di Sri Langka - hak asasi manusia bagi mangsa-mangsa yang terkesan samada mereka adalah Tamil, Singhala, Hindu, Kristian atau Muslim tidak boleh dikorbankan demi untuk menjaga kepentingan ekonomi pihak-pihak tertentu.

Malaysia tidak seharusnya mengabaikan tanggungjawab sebagai anggota Majlis Hak Asasi sebagaimana yang telah dilakukan ketika menyokong resolusi yang menyebelahi Kerajaan Sri Langka pada tahun 2009.

Kami menggesa Perdana Menteri supaya menasihatkan Menteri Luar dan wakil-wakil kami di Bangsa-bangsa Bersatu agar menyokong resolusi tersebut dan menyatakan pendirian umum kerajaan dalam hal ini dengan segera.


DATO' HAJI MUSTAFA ALI
Parti Islam SeMalaysia

YB DR TAN SENG GIAW
Parti Tindakan Demokratik

YB DATO' SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL
Parti Keadilan Rakyat

19 MAC

AMK KEDAH

0 ulasan
sumber :-

AMK KEDAH


CERAMAH DSAI DI PARLIMEN PADANG SERAI MALAM INI............

Posted: 22 Mar 2012 11:09 AM PDT

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


‘Cowardly’ Najib Uses RPK Crutch to Catch Anwar in 3-Cornered Debate

Posted: 22 Mar 2012 04:16 AM PDT

Malaysia Chronicle
By Maria Begum

Opposition Leader Anwar Ibrahim he has accepted an offer from Wikileaks founder Julian Assange to debate Prime Minister Najib Razak and fugitive blogger Raja Petra Kamarudin in a three-cornered debate.

"Assange said he wants to organize the debate. It could be a three-cornered debate. I told him I agreed," Anwar told a press conference on Thursday.

Any more crude replies from Umno or Najib?

The 64-year-old Anwar has tried many times to get Najib into public debates over the economy and state of the nation but to no avail.

Perhaps in the belief that Najib lacked the skills to match Anwar, a gifted orator, the Malaysian PM himself and various other Umno leaders including former premier Mahathir Mohamad have always countered the invitation by insisting Anwar had no right to such a debate.

Last month, after Najib gave a speech lauding a key debate between DAP’s Lim Guan Eng and MCA president Chua Soi Lek, Anwar’s PKR party sent a formal invitation to Najib.

It was met with a crude reply from Umno sec-gen Tengku Adnan, who told Anwar to debate Saiful Bukhari Azlan instead. Saiful is the complainant in the Sodomy II trial from which Anwar has been acquitted. The opposition leader has accused Najib and wife Rosmah of framing him to derail his political comeback.

Height of cowardice

It looks like the conniving at Umno has not stopped despite Najib’s grand speeches and promises of greater democracy. According to PKR leaders, this was evident in the way Najib used Raja Petra Kamaruddin – a PKR turncoat and now pro-Umno blogger – to try and get Najib off the debate hook.

A recent survey found that 54 per cent of voters in Peninsular Malaysia want to see regular debates between Najib and Anwar, with over three-quarters of young Malays backing a debate between the Umno-led Barisan Nasional and Anwar’s Pakatan Rakyat.

“Obviously it is unfair for Anwar. We all know where RPK stands but the boss has said he is not worried. Anwar has said he is not afraid. If Anwar has the courage to face the two of them at one go, it only shows how cowardly Najib is. There is no way Najib can escape now. It would be a total disgrace if Najib declines even with RPK holding his nappy for him,” PKR vice president Tian Chua told Malaysia Chronicle.

According to WikiLeaks website, it has extended an invitation to Najib to debate with Anwar and RPK jointly or in isolation.

"We have formally invited Prime Minister Najib Razak to discuss the future of Malaysia together with Mr Ibrahim, moderated by Mr Assange. If accepted, the filmed discussion will be seen by up to 600 million people and will be available online," it said.

Najib and wife Rosmah are known for their love of publicity, but the sheer size of the potential TV audience might be a bit daunting. Najib is also known to be a slow thinker, who relies on speechwriters. Hence, the need for a crutch in the form of RPK, who has been attacking Anwar ever since he fled to London to avoid imprisonment over defamation charges.

Debat Tiga Penjuru, Hanya Tunggu Persetujuan Najib, RPK

Posted: 22 Mar 2012 04:13 AM PDT

KeadilanKini

Debat tiga penjuru di antara Perdana Menteri bersama Ketua Pembangkang dan seorang blogger terkemuka bakal menjadi kenyataan sekiranya jemputan dari pengasas wikileaks , Julian Asangge yang menjadi penganjur debat diterima oleh mereka.

Datuk Seri Anwar Ibrahim sudah pun mengatakan persetujuan untuk menyertai debat tersebut dengan menghubung Assangge melalui twitter.

Wikileaks yang merupakan laman pembocor maklumat bersetuju untuk menganjurkan debat tersebut sebelum ini ingin mewawancara Anwar dalam satu forum di Kent, England.

"Saya bersetuju dengan debat yang ingin dianjurkan itu. sebelum ini saya diwawancara Julian Assange tetapi Raja Petra mahu menumpang. Saya kata dengan Julian saya hanya bersetuju dengan permintaan asal sahaja. " Katanya kepada wartawan pada sidang media di parlimen hari ini.

Menurutnya dengan sikap blogger Raja Petra Kamaruddin dan Datuk Seri Najib Tun Razak yang seolah-olah berminat maka wikileaks ingin menganjurkan debat di antara mereka bertiga.

Raja Petra sebelum ini mendakwa Anwar takut berhadapannya dan kenyataan tersebut turut disokong oleh Najib dan timbalannya.

Khalid Ibrahim : Rizab Melayu Tak Diusik

Posted: 22 Mar 2012 03:55 AM PDT

KeadilanKini

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menjelaskan sepanjang tempoh tiga tahun kebelakangan ini tidak ada projek pembangunan yang melibatkan tanah rizab Melayu oleh anak-anak syarikat kerajaan negeri.

Tambahnya lagi, kebanyakan tanah-tanah rizab Melayu yang terletak di kawasan strategik seperti di Klang, Hulu Langat dan Sepang sedang dibangunkan untuk projek-projek perumahan seperti juga tanah-tanah yang bukan rizab Melayu.

“Pada masa ini, kerajaan negeri tidak mempunyai perancangan yang khusus untuk membangunkan tanah-tanah rizab Melayu,” jelasnya di Dewan Negeri Selangor.

Menurut Khalid lagi, sebanyak 456,754.247 ekar keluasan tanah rizab Melayu yang berada di Negeri Selangor, yang mana Sabak Bernam mempunyai jumlah keluasan terbesar iaitu 172,823.647 ekar.

Sebelum ini, melalui titah ucapan Sultan Selangor, sewaktu perasmian pembukaan sidang Dewan Negeri Selangor, baginda menitah mengikut peruntukan Perlembagaan untuk tanah rizab Melayu mesti dipatuhi, dalam pada masa yang sama baginda juga tida mahu ada mana-mana pihak yang tidak bertanggungjawab dengan cuba memindahkan tanah rizab Melayu kepada individu atau syarikat bukan milik Melayu.

Meeting on Influencing Judges – Najib May Be in Contempt of Court

Posted: 22 Mar 2012 01:38 AM PDT

I refer to Felda Chairman Isa Samad’s statement today that Felda will lodge a police report on its documents which were leaked to the opposition. On March 19 Keadilan Secretary-General Datuk Saifuddin Nasution had revealed minutes of a Felda meeting chaired by Prime Minister Najib Razak on June 27 2011 which suggested that the government was attempting to influence judges hearing Felda cases. The ‘Najib minutes’ revealed by Saifuddin Nasution are shocking, disturbing and unprecedented as it involves the Prime Minister personally. Until today Najib and the government have not responded to this serious allegation of interference with the judiciary which is backed up by documentary proof. In an obvious delaying tactic, Umno Information Chief Ahmad Maslan has said that he will only respond in Parliament on March 26. This is an urgent matter of grave public importance which involves the integrity and independence of the judiciary. What is the reason for delaying their response until 26th March 2012?

Further, the authorities are now threatening to lodge police reports against the person or persons who leaked the minutes. It has become standard practice for the government to go after the whistleblower instead of taking action on the wrongdoing which has been exposed.

The contents of the ‘Najib minutes’ may amount to serious interference in the administration of justice and criminal contempt of court. The courts should immediately issue a notice to the Prime Minister ordering him to appear in court and explain why he should not be cited for contempt of court. The police and MACC must also investigate whether there are elements of abuse of power. The silence and failure of the authorities to take any action on this matter will further erode public confidence in our institutions.

Issued by,
N SURENDRAN
VICE PRESIDENT
KEADILAN

Anwar Reveals How EC Conducts ‘Massive Fraud’

Posted: 22 Mar 2012 12:24 AM PDT

Malaysiakini

The de facto leader of PKR today exposed opposition claims of how the Election Commission (EC) was conducting "massive fraud" in manipulating the voters roll.

NONE"I shall prove it and give a specific example," assured Anwar Ibrahim (right) at a press conference in parliament lobby.

He then furnished reporters with a printout of an EC voter search to show how a voter with her name and IC numbers already registered in Pulai Johor was  re-registered as a new voter in Pekan, Pahang.

"This is how they do it. If they had entered the same data, the computer will reject it. So they added a slash (/) after the IC numbers in the new registration," he alleged, holding up the printout.

The additional character, he explained, made it appear to the computer that this was a new and different record, despite the voter being the same person.

This, he claimed, is how the EC in collusion with Umno registers a voter multiple times in many constituencies to weigh the electoral dice in their favour.

"I am sure it was under instructions and Umno is aware. I am sure they say that the EC has a duty to safeguard the Malays," claimed Anwar.

He added that this is another stain on the credibility of the commission.

"Who believes the EC nowadays? Why they have a Parliamentary Select Committee on electoral reform is because no one trusts them," he alleged.

However, even the PSC is not enough to haul up the commission towards reform, said Anwar, as the core issues of cleaning up the electoral roll remain unsolved.

Today's expose is another in a series of assaults that the opposition has targeted on the EC and the problematic electoral roll of late.

The opposition is upping their tempo amidst expectations that polls will be held around June, and their fear that the electoral jig may be rigged against them.

NONE

 

Anwar to take on both RPK And Najib in Debate

Posted: 21 Mar 2012 09:38 PM PDT

Malaysiakini

Opposition leader Anwar Ibrahim has agreed to go toe to toe with his most ardent critics, self-exiled blogger Raja Petra Kamaruddin, popularly known as RPK, and Premier Najib Abdul Razak in an upcoming debate.

"Julian Assange has agreed to host the debate between Najib, RPK and me and I have said yes," the Permatang Pauh MP told reporter at a press conference in the parliament lobby today.

Anwar said that the Wikileaks founder Assenge had initially contacted him for an interview on Twitter, and he had agreed.

However, RPK then protested and butted into the deal, with Najib supporting him.

Looking at the exchange, Assenge then said that he is prepared to organise a three-corner debate between the contentious trio.

RPK and Najib have yet to confirm, though Anwar said he is willing to take them both on.

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Pengkhianat dan Perompak Negara” Part 2

Posted: 22 Mar 2012 07:46 AM PDT

Pernyata Rasmi Parlimen (Hansard) untuk Part 1 diSINI. Tuan Wee Choo Keong [Wangsa Maju]: Dan yang lebih penting kita perlu ada satu jawatankuasa atau satu komiti untuk memutuskan apa-apa pelaburan, apa-apa investment yang berjuta- juta ringgit daripada Khazanah. Saya hendak teruskan. Bukannya jual MAS Catering sahaja. Tan Sri Mat Nor ini jual apa lagi? Kompleks [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Saifuddin Nasution di Seremban 25 Mac 2012

Posted: 22 Mar 2012 01:55 AM PDT

CERAMAH PERDANA
Tarikh : 25 Mac 2012, Ahad
Masa : 9 mlm
Tempat : Markas PAS Cawangan Ampangan, Seremban (sebelah Surau Hitam)
Penceramah :
~ YB Dato Saifuddin Nasution, SU Agung PKR/AP Machang
~ Ustaz Abdul Ghani Abdul Rahman, AJK PAS Pusat
~ Zulkefly Mohamad Hj Omar, AJK PAS Pusat

Semua dijemput hadir

Menteri Pelajaran didesak jelaskan angka buta huruf yang tinggi

Posted: 22 Mar 2012 12:50 AM PDT

Menteri Pelajaran didesak jelaskan angka buta huruf yang tinggi
March 22, 2012Menteri Pertahanan Datuk Ahmad Zahid Hamidi menyatakan lapan peratus dari 6,667 pelatih PLKN buta huruf.

SEREMBAN – Pengasas Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Badrul Hisham Shaharin hari ini mendesak Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyiddin Yassin menjelaskan kadar buta huruf tinggi.

Badrul Hisham berkata, beliau ingin menarik prhatian umum untuk meniliti fakta mengenai berapa ramai lagi palajar yang masih ketinggalan.

"Kita terlalu menumpukan dengan statistik seramai 559 orang dari pada 468,808 calon SPM mendapat gred cemerlang tertinggi (A+) tetapi tidak harus lupa mengenai fakta pada 11 Januari lalu telah disebut oleh Menteri Pertahanan Datuk Ahmad Zahid Hamidi menyatakan lapan peratus dari 6,667 pelatih PLKN buta huruf.

"Memandangkan PLKN menumpukan pengambilan di kalangan bekas calon SPM dan jika statistik angka lapan peratus ini dijadikan penunjuk maka dari 468,808 orang calon SPM, kira – kira 37,504 orang ialah buta huruf.

"Ini satu angka yang amat besar dan jika kelompok ini terus ketinggalan dan dipinggirkan ia pasti akan memberikan impak besar dalam struktur sosio masyarakat negara ini," kata Badrul Hisham yang lebih dikenali dengan panggilan Chegu Bard..

Beliau berkata, perhatian yang khusus harus diberikan dalam isu ini dan jika berdasarkan angka ini, maka seperti ada sesuatu yang tidak kena dengan dasar pelajaran negara.

SAMM, katanya memohon ahli parlimen membangkitkan isu ini di dalam persidangan parlimen yang sedang berlangsung dan berharap Menteri Pelajaran memberikan penjelasan.

Muhyiddin sibuk berpolitik

Muhyiddin perlu memberikan tumpuan kepada bidang kerjanya daripada sibuk dengan kerja-kerja politik khususnya menyerang pembangkang semata-mata, katanya.

Chegu Bard yang juga merupakan Ketua Cabang PKR Rembau merakamkan tahniah buat semua calon SPM 2011 yang mendapat keputusan semalam.

"Walau apa pun keputusan tersebut akuilah ia adalah hasil apa yang diusahakan selama ini menjelang peperiksaan tersebut.

"Namun ingatlah apa pun keputusan yang diperolehi hari ini ingatlah ia bukan pengakhiran tetapi jadikan ia platform pemulaan dalam mencorak hidup ke alam dewasa yang lebih mencabar.

"Jika keputusan agak mengecewakan jangan mengalah. Sebenarnya bagi manusia yang benar-benar mampu menggunakan potensi diri mereka; adalah kurang penting di mana kita bermula tetapi yang penting dimana kita berakhir nanti.

"Proses pendidikan seharusnya bukan sahaja berteraskan peperiksaan semata-mata tetapi proses berterusan dalam pembinaan insan," katanya lagi.

Beliau menambah, dalam kegirangan meraikan keputusan usah dilupa dengan jasa pendidik, ibu bapa dan keluarga disebalik kejayaan tersebut.

Menurutnya, kamu juga ada peranan besar kemudian nanti dalam menggalas tanggungjawab selaku anak muda Malaysia.

http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2012/03/22/menteri-pelajaran-didesak-jelaskan-angka-buta-huruf-yang-tinggi/

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


NIK AZIZ ~ PATUT RAMAI-RAMAI KELUAR UMNO

Posted: 22 Mar 2012 12:20 AM PDT

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang