Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 18 November 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Tuntutan lebihan pendapatan untuk peneroka-peneroka

Posted: 18 Nov 2011 05:31 PM PST

Pemfailan Writ Saman oleh 49 Orang Peneroka Felda 4, 5, 6 terhadap Felda di Mahkamah Tinggi Seremban

Hari demi hari, satu demi satu, writ saman difailkan di merata-rata Mahkamah Tinggi Malaya melibatkan tuntutan peneroka-peneroka Felda terhadap Felda. Dari isu tuntutan supaya suratan hakmilik peneroka-peneroka, kepada tuntutan pengembalian wang tanam semula, peratusan perahan KPG, minyak keladak, kernel, sabut,buah reject dan manipulasi harga kini dituntut oleh peneroka-peneroka.

Selama ini sudah berpuluh tahun peneroka-peneroka dinafikan hak keatas pendapatan yang sewajarnya mereka perolehi.

Setiap bulan peneroka-peneroka telah kerugian hingga beribu ringgit kerana manipulasi oleh Felda dan Kilang Felda.

Begitu juga Felda telah memanipulasikan pendapatan peneroka-peneroka sehinggakan setiap peneroka terhutang dengan Felda dengan jumlah yang sangat besar hingga RM100,000.00 sedangkan Felda engkar/enggan mengeluarkan Penyata Kira-Kira/Kunci Kira-Kira mengenai pendapatan dan tanggungan mereka.

Felda hanya tahu mengeluarkan Penyata Hutang Peneroka-Peneroka tetapi enggan mengeluarkan Penyata Pendapatan Peneroka-Peneroka.

Peneroka-Peneroka yang memiliki ladang seluas 10 ekar diberikan elaun sara hidup sebanyak RM1500.00 dan elaun ini dimasukkan kedalam Penyata Hutang. Ini bererti bahawa kebun Peneroka seluas 10 ekar itu langsung tidak mengeluarkan sebarang pendapatan.

Manipulasi seperti ini sudah dapat dibaca oleh Peneroka-Peneroka. Felda tidak boleh menipu Peneroka-Peneroka lagi.

Peneroka-Peneroka telah mengkaji pendapatan yang diperolehi Peneroka-Peneroka yang menguruskan kebun sendiri. Mereka itu boleh berpendapatan hingga RM10,000.00 satu bulan dan paling jatuh pendapatan bulanan mereka tidak kurang dari RM7,000.00.

Jadi, kenapa mereka langsung tidak mempunyai apa-apa pendapatan dari Kebun mereka sehinggakan elaun sara hidup sebanyak RM1500.00 itu dikirakan sebagai hutang.

Peneroka-peneroka telah membuat kajian pendapatan mereka. Dengan pengiraan mudah, Felda terhutang dengan setiap peneroka tidak kurang dari RM200,000.00, dan jika diperincikan, hutang Felda dengan peneroka itu boleh naik sehingga RM500,000.00.

Peguam-peguam peneroka bersama-sama dengan para profesional yang lain seperti akauntan sedang membuat pengiraan terperinci dan tidak lama lagi Peneroka-Peneroka akan memfailkan writ saman terhadap Felda mengenai pendapatan yang sepatutnya mereka terima tetapi telah dimanipulasi oleh Felda.

Didalam Mahkamah Tinggi di Seremban pada 16hb November 2011 yang lalu, tuntutan lebihan pendapatan yang dimanipulasi oleh Felda didalam jangka 5 tahun yang dikira sebanyak RM150,000.00 bagi setiap peneroka difailkan oleh Peneroka-Peneroka Felda Palong 4, 5 dan 6, telah difailkan.

Ini adalah kes yang bersejarah. Setiap peneroka yang menyerahkan ladang masing-masing kepada Felda berjumlah hampir 200,000 orang, setiap daripada mereka telah dimanipulasi pendapatan diantara RM150,000.000.00 hingga RM300,000.00.

Permulaannya di Palong, dan ini akan merebak keseluruh pelusuk rancangan Felda di seluruh Negara.

Sementara pemfailan dijalankan di Mahkamah Tinggi Seremban, peneroka-peneroka dari Negeri Johor, Pahang, Negeri Sembilan, Terengganu, Selangor, Perak, Melaka dan Alor Setar sedang menunggu giliran mereka untuk memfailkan saman terhadap Felda di Mahkamah-Mahkamah Tinggi Johor Bharu, Melaka, Shah Alam, Kuantan, Temerloh, Ipoh dan Kuala Terengganu.

Dan saman dalam jumlah yang sama melibatkan semua Mahkamah Tinggi akan difailkan melibatkan pendapatan peneroka-peneroka Felda yang dimanipulasi sehingga setiap peneroka terhutang dengan Felda, dan jumlah yang terlibat adalah besar, tidak kurang dari RM200,000.00 bagi setiap peneroka.

Dari awal lagi peneroka-peneroka telah mengajak Felda untuk berunding. Melalui rundingan, banyak perkara boleh diselesaikan. Tetapi malangnya Felda menjadi begitu angkuh dan mereka hanya tahu mencemuh peneroka-peneroka sebagai golongan yang tak tahu bersyukur dan dengan kata-kata seumpama itu memudahkan mereka memanipulasi pendapatan untuk peneroka-peneroka.

Peneroka-peneroka sudah faham. Mereka hanya menuntut hak mereka, dan mereka bukan mahu menuntut hak Felda. Yang mereka tuntut adalah pendapatan mereka yang dimanipulasi oleh Felda, dan untuk itu, melainkan Felda mahu membuat bayaran secara rundingan, Peneroka-Peneroka tidak mempunyai jalan lain melainkan terpaksa menyaman Felda.


JANJI PALONG!

Posted: 18 Nov 2011 02:06 AM PST


Perbincangan serius. Agenda: Manifesto Peneroka Felda, Generasi Baru Felda & Orang Asal. Bermula dari perbincangan di dalam Mesyuarat Jawatankuasa Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal di Muzium Alam Shah, Shah Alam pada 12hb November 2011 diikuti dengan pengumpulan semua maklumat dan pada hari ini perbincangan diteruskan dengan Sdr Rafizi Ramli, Pengarah Strategi Parti Keadilan Rakyat.

Menzahirkan sebuah Manifesto yang komprehensif untuk PKR berhadapan dengan PRU-13 didalam perjuangan memertabatkan kepentingan Peneroka Felda, Generasi Baru Felda dan Orang Asal.

Janji Palong - demikianlah Manifesto PKR yang akan dikeluarkan, dan Janji Palong akan dilancarakan oleh Dato Seri Anwar Ibrahim di Felda Palong 6 pada 21hb November 2011. Wakil-wakil pimpinan Peneroka, Generasi Baru Felda dan Orang Asal dijemput berhimpun di Palong 6 pada 21hb November 2011 jam 9.00 malam.

Pelancaran oleh Dato Seri Anwar Ibrahim - JANJI PALONG!

80 orang Peneroka Felda Palong 10 keciwa dengan sikap Felda dan Koperasi Palong 10 yang gagal menebang kayu getah diatas tanah mereka

Posted: 18 Nov 2011 01:47 AM PSTJawatankuasa Bertindak Peneroka-Peneroka Felda Palong 10 dan 11 mengadakan Majlis Taklimat dengan Peguam Suhaimi Said yang juga Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR mengenai kedudukan peneroka yang menjadi mangsa kepada kegagalan Felda dan Koprasi Felda Palong 10 melaksanakan terma dan syarat untuk menebang kayu getahdan menanam semula kebun mereka.

Pihak Jawatankuasa Bertindak telah memberikan cadangan agar pokok getah mereka dapat ditebang tetapi langsung tidak mendapat apa-apa respon dari Felda.

Mereka telah melantik peguam dan pihak peguam telah pun menghantar Notis kepada Felda dan Koperasi Peneroka Felda Palong 10 dan memberikan tempoh 14 hari untuk kedua-dua pihak itu menghulurkan sebarang rfespon.

Jika Felda dan Koperasi masih gagal untuk respon, maka peneroka-peneroka itu tidak ada jalan lain tetapi melantik Kontraktor baru bagi menjalankan penebangan kayu getah di kebun mereka dan meneruskan usaha tanam semula secara bersendirian dan tidak lagi melalui Felda.

Sehingga kini sudah lebih satu tahun tanah mereka diabaikan dan didalam tempoh itu mereka diberikan elaun sara hidup sebanyak RM1000.00 setiap bulan dikira sebagai hutang.

Peneroka-peneroka merasakan bahawa hutang mereka akan menjadi bertambah besar kerana kelewatan pihak Felda menanam semula tanah mereka dan ini akan menyebabkan tanah mereka akan lewat pula mengeluarkan hasil dan kerana itu hutang mereka akan bertambah besar.

Suatu perjumpaan baru akan diadakan di Felda Palong 10 selepas 14 hari Notis guaman kepada Felda dan Koperasi berakhir.

160 Anggota kebanyakan dari UMNO sertai PKR Palong 2

Posted: 18 Nov 2011 01:34 AM PST

Dari Kanan: Sdr Karip, Ketua PKR Cabang Jempol, Sdr Rafizi Ramli, Pengarah Strategik PKR Pusat dan Haji Suhaimi Said, Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR
Ceramah sempena penubuhan PKR Ranting Felda Palong 2, 17.11.11

Diantara Rancangan Felda yang paling sukar ditembusi di dalam kawasan Parlimen Jempol, Negeri Sembilan adalah Felda Palong 2. Disinilah berkampongnya kekuatan UMNO bagi DUN Jeram Padang.

Alhamdulillah, pada 15.11.11 sebuah Ranting Parti Keadilan Rakyat telah ditubuhkan di rancangan Felda ini dan sehingga 17.11.11 seramai 120 orang peneroka dan generasi ke-2 dan ke-3 telah menyerahkan Borang Permohonan Menjadi Anggota PKR dan jumlah ini akan ditambah lagi dengan 40 permohonan baru yang akan diserahkan menjelang 21hb November 2011.

Pada 17.11.11 suatu Ceramah telah diadakan di Palong 2 dengan para penceramahnya terdiri daripada Sdr Rafizi Ramli, Haji Suhaimi Said, Peguam T. Kumar, Ser Rebin Birham, Sdr Abdul Rahman dan Sdr Karip.

Kehadiran peneroka-peneroka Palong 2 ke Majlis Ceramah itu adalah satu detik sejarah yang tidak pernah berlaku sebelum ini di Palong 2.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Dato Seri Anwar Ibrahim: Patu Pahat PKR Dinner 15/11/2011″

Posted: 18 Nov 2011 06:50 PM PST

Program Dato Seri Anwar Ibrahim Di Parlimen Subang,20.11.11,Ahad

Posted: 18 Nov 2011 11:17 AM PST

Ceramah Perdana DEMI RAKYAT

Tarikh: 20 November 2011

Lokasi : Dewan Kg.Melayu Subang Tambahan,Kota Damansara,Selangor

Jam: 9 Malam

Penceramah:

1. YB Dato Seri Anwar Ibrahim
2. YB Tian Chua
3. YB Sivarasa

Isu NFC: Surat Jemputan Debat Dengan YB Khairy

Posted: 18 Nov 2011 10:57 AM PST

Skandal NFC: Soal Pertanggungjawaban Dan Amanah Adalah Isu Pokok

Posted: 18 Nov 2011 10:47 AM PST

Saya mengucapkan terima kasih kepada pengurusan NFC yang akhirnya tampil memberi penerangan setelah KEADILAN membuat pendedahan mengenai penyelewengan dan kegagalan Projek Fidlot Kebangsaan. Saya kira akhirnya pengurusan NFC akur dengan saranan yang dibuat oleh mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Badawi dan Timbalan Perdana Menteri, YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin kerana skandal ini benar-benar menggoncang keyakinan rakyat kepada pimpinan politik kerajaan.

Saya juga ingin menegaskan di sini bahawa kesemua kenyataan yang dibuat oleh Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail, Pengerusi Eksekutif NFC dan suami Dato' Seri Shahrizat Jalil di media perdana semalam tidak sekali-kali menafikan pendedahan-pendedahan yang dibuat KEADILAN, seperti berikut:

 1. Dana RM250 juta telah dimasukkan ke dalam akaun NFC
 2. Kos seekor lembu yang diternak NFC dalam tahun 2009 berjumlah RM4,481 setiap ekor
 3. Diskaun berjumlah RM2.9 juta diberikan dalam tahun 2009 termasuk kepada Restoran Meatworks milik keluarga Dato' Seri Shahrizat Jalil
 4. NFC mencatat kerugian sejumlah RM7 juta (2008) dan RM11 juta (2009)
 5. Dana dari NFC disalurkan kepada NMLC dan RFC yang dimiliki sepenuhnya oleh keluarga Dato' Seri Shahrizat Jalil
 6. Penyalahgunaan wang dari dana untuk membeli unit-unit kondominium di One Menerung, Bangsar
 7. NFC mendapat pinjaman mudah sejumlah RM250 juta
 8. NFC membelanjakan sejumlah RM827,579 bagi lawatan-lawatan ke luar negara dan elaun keraian
 9. Projek Pusat Fidlot Kebangsaan mendapat bantahan dari pegawai-pegawai kementerian

Kenyataan NFC semalam hanya memberi alasan kenapa penyelewengan-penyelewengan seperti yang didedahkan KEADILAN berlaku.

Malah, tiga pengakuan Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail mengesahkan keresahan rakyat bahawa anugerah projek ini kepada sebuah syarikat milik keluarga menteri kanan mempunyai unsur-unsur penyelewengan.

Beliau mengakui[1] bahawa NFC tiada kepakaran dan pengalaman untuk mengendalikan projek ini sehingga menyebabkan syarikat menghadapi masalah operasi dan kewangan. Perbandingan rekod operasi NFC seperti di bawah jelas menunjukkan bahawa NFC bukanlah syarikat yang berkelayakan untuk mengendalikan projek berimpak tinggi dan mendapat pembiayaan RM250 juta:

2008

(tahun pertama)

2009
Jumlah lembu dibeli dari Australiadan dibawa masuk

4,141 ekor

-

Diberikan kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar

245 ekor

-

Lembu mati atas kapal sebelum sampai ke Malaysia

8 ekor

-

Lembu mati dalam perjalanan ke Pusat Fidlot

15 ekor

-

Lembu yang terpaksa disembelih akibat bermasalah

45 ekor

56 ekor

Lembu yang mati di Pusat Fidlot 42 ekor 78 ekor
Lembu yang dihadiahkan kepada pihak lain

11 ekor

3 ekor

Lembu yang disembelih untuk dijual 113 ekor 1,562 ekor
Jumlah lembu yang mati/rugi berbanding lembu yang dijual 121 ekor

(nisbah 1:1)

137 ekor

(nisbah 1:11)

Anggaran kerugian akibat lembu mati/dicuri RM542,201 RM613,897

Dalam temuramah dengan Berita Harian[2] pula, beliau mengakui bahawa perjanjian pinjaman RM250 juta "tidak menyatakan jadual pembayaran balik". Ini mengesahkan pendedahan KEADILAN sebelum ini bahawa walaupun dana RM250 juta disebut sebagai pinjaman, ia lebih berupa geran kerana NFC tidak dikenakan sebarang jadual pembayaran atau caj faedah seperti pinjaman biasa.

Saya juga kesal dengan kenyataan Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail yang bukan sahaja tidak menyangkal pendedahan KEADILAN mengenai pembelian kondominium mewah menggunakan dana rakyat, malah mengesahkan bahawa dana yang diselewengkan adalah lebih tinggi dari yang didedahkan minggu lepas. Pembelian dua unit kondominium mewah di unit B1-1 dan B1-2 di Tingkat 1, Blok B One Merenung sebenarnya membabitkan perbelanjaan RM13.8 juta.

Ketiga-tiga pengakuan NFC ini mengingatkan rakyat bahawa isu pokoknya adalah soal kebertanggungjawaban menteri dan kerajaan menjaga wang rakyat. Ketiga-tiga pengakuan tersebut mendedahkan:

 1. Bagaimana projek negara diberikan kepada keluarga menteri yang langsung tidak mempunyai latar belakang dan kepakaran di dalam bidang penternakan komersil;
 2. Dana RM250 juta diberikan begitu sahaja tanpa ada syarat-syarat ketat dan pemantauan walaupun ia dipanggil pinjaman; dan
 3. Sejumlah RM13.8 juta diselewengkan sewenang-wenangnya untuk membeli hartanah yang akhirnya menjadi milik keluarga menteri kerana NMLC milik keluarga Dato' Seri Shahrizat Jalil sepenuhnya.

Oleh itu, KEADILAN menggesa supaya Perdana Menteri bertindak segera menjawab sama ada berlaku penyelewengan semasa penganugerahan projek ini kepada NFC dan menerangkan penglibatan Dato' Seri Shahrizat Jalil dalam proses membuat keputusan kerajaan bersabit projek ini.

Kesemua keterangan lain yang dibuat NFC semalam akan dihuraikan dalam satu sidang media khas di lobi Parlimen hari Isnin ini jam 1130 pagi melibatkan YB Saifuddin Nasution Ismail, YB Zuraida Kamaruddin dan saya sendiri, untuk membolehkan kami meneliti semua maklumat dan dokumen yang kami ada setakat ini.

MOHD RAFIZI RAMLI

PENGARAH STRATEGI

Amnesty: Tangkapan ISA Lawak Bagi ‘Reformasi’ Najib

Posted: 17 Nov 2011 11:17 PM PST

Malaysiakini

Amnesty International hari ini berkata penahanan 13 orang di Tawau, Sabah mengikut Seksyen 73(1) Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1960 menjadikan janji Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, sebelum ini, untuk memansuhkan undang-undang zalim itu sebagai satu lawak.

“Kerajaan Malaysia menjadikan rancangannya untuk memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sebagai satu lawak apabila terus menggunakannya untuk menahan rakyat sekali lagi,” kata Sam Zarifi, pengarah Amnesty International, Asia.

“Janji untuk menghapuskan tahanan ISA tidak mencukupi. Perdana Menteri Datuk Seri Najib mesti membuktikan beliau mahu menamatkan amalan itu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

“Jika polis Malaysia mempunyai bukti untuk mengesyaki 13 tahanan itu melakukan kesalahan jenayah, dakwa mereka ataupun lepaskan sahaja mereka.

“Menahan seseorang tanpa dakwaan atau dibicarakan, terang-terangan menunjukkan tidak menghormati kedaulatan undang-undang.”

Semalam Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar (kiri) berkata, tujuh warganegara Malaysia dan enam warganegara asing di Sabah ditahan mengikut ISA kerana didakwa cuba menghidupkan kembali gerakan militan di negeri itu.

Najib semasa perutusan Hari Malaysia pada 16 September lalu mengumumkan pentadbirannya akan melakukan “reformasi” ke atas beberapa undang-undang yang berbentuk menindas, termasuk ISA.

Bagaimanapun pengkritiknya ragu-ragu dengan keikhlasan pengumuman itu dan berkata ia adalah semata-mata helah untuk mendapatkan sokongan pada pilihan raya umum akan datang.

Parlimen Jerman: Fitnah II Cubaan Najib Singkir Lawan Politik

Posted: 17 Nov 2011 11:12 PM PST

Keadilan Daily

Sekumpulan Ahli Parlimen Jerman menyifatkan perbicaraan Fitnah II yang sedang berlangsung sebagai satu cubaan BN untuk menyingkirkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Menyifatkannya sebagai "proses menyingkirkan seteru politik", kumpulan  itu yang datang daripada Asean Parliamentary Group untuk Parlimen Jerman berkata perbicaraan Fitnah II bertujuan merencatkan momentum reformasi Pakatan Rakyat dalam pilihan raya umum.

"Kami memerhati dengan teliti perbicaraan Ketua Pembangkang, Anwar Ibrahim yang akan selesai dalam bulan Disember.

"Sewaktu lawatan kami ke Malaysia pada awal 2011, keraguan kami terbukti benar yang perbicaraan itu mungkin merupakan proses menyingkirkan seteru politik," kata Dr Thomas Gambke, ketua Asean Parliamnetary Group itu dalam kenyataannya.

Justeru, mereka menuntut Najib dan pentadbirannya berlaku adil kepada Anwar di samping tidak memanipulasi proses pilihan raya untuk terus berpaut pada tampuk kuasa.

"Kami merayu kepada kerajaan Malaysia untuk menghormati matlamat reformasi demokratik sistem pilihan raya, yang diketuai Anwar Ibrahim.

"Langkah untuk mencegah penipuan pilihan raya perlu diperkenalkan bersama akses lebih meluas untuk media buat parti pembangkang yang kini mentadbir lima negeri di Malaysia.

"Perbicaraan bersifat politik terhadap Anwar akan hanya merosakkan imej antarabangsa Malaysia," kata mereka dalam kenyataan media.

Kenyataan itu dilihat sebagai satu tamparan hebat kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak yang baru sahaja selesai menghadiri Sidang Kemuncak ASEAN di Bali semalam.

Asean Parliamentary Group (Brunei, Indonesia, Cambodia, Laos, Malaysia, Myanmar, Philippines, Singapore, Thailand, Vietnam) itu diketuai Dr Thomas Gambke (Alliance 90/The Greens), dan Timbalan Pengerusinya adalah Dr Michael Fuchs (CDU / CSU), Holger Ortel (SPD), Dr. hc Jürgen Koppelin (FDP) dan Caren Lay (the Left.)

Dear Malaysian Cabinet, Please be Reminded That Stealing is Illegal!

Posted: 17 Nov 2011 08:07 PM PST

Malaysia Chronicle

Stealing is illegal – except when it is approved by the Cabinet. Ordinary people or those who do not get Cabinet approval will be investigated and quite possibly be prosecuted, unless some sort of "deal" is made to avoid it.

But ministers, party strongmen and their business cronies are free to legally steal or trade stock based on non-public information they have obtained through their official positions as elected officials — and they do so on a regular basis.

Economic crimes

What do you call the PKFZ scandal, the MAS losses year after year, shortage in the FELDA funds, the Gemas NFC debacle, and the overpricing in the government procurement – if not stealing?

The share swap between Malaysia Airlines and AirAsia is being probed by Bursa Malaysia and the Securities Commission for insider trading. The strange collaboration between Sime Darby and E&O, was perceived as possible insider trading by the chairman of E&O, who so happens to be the husband to the SC chief, Zarinah Anwar.

A survey by PwC indicates that 48% of Malaysian companies were the victims of economic crime; the number of reported cases of economic crime committed by company employees in Malaysia is higher than that reported for the Asia-Pacific region and other countries around the world.

Well, some like to call it cheating, fraud, economic crime, breach of trust, but in the end it is still getting ‘it’ illegally, which is stealing.

Thieves and hypocrites

In that case wouldn't it be appropriate that we call those involved thieves? I know, they won't admit it and they have the courts to prove that they are not thieves. But it is their courts; the police, attorney general, prosecutors and judges are all under their payroll and as such, have to be obedient to their paymaster.

We all know how the police can fabricate and dispose of evidence, all for a price. The AG has the power at his will whether to prosecute or not. The Lingam tapes proved that the judges are stooges.

We have also had the most bewildering or bizarre but not surprising incident when both the defense lawyers and the prosecutors somehow concertedly objected to finding out who had ordered the two former bodyguards of Prime Minister Najib Razak to kill Altantuya, who was also alleged to be Najib’s former mistress.

Down the family tree

Where on earth are Haji Mohd Najib and his UMNO-BN government leading us to? The economy is going south. The social fabric, since nothing is being done, is nearly in tatters. The education system is in limbo. Both the morals and morale of the nation are sinking.

No, there is no such word as "self-esteem" now amongst the major ruling politicians in Malaysia. The entire Cabinet, with the exception of Idris Jala who has told us twice that Malaysia can go bankrupt, couldn't care less.

Yes, it seems that nothing else matters to the entire Cabinet and UMNO-BN as long as the stealing continues; more cows will able to buy condos and some would even be clever enough to buy and sell company shares, such as Najib’s son Mohd Nazifuddin who has already created a name for himself in the latest .

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Question TIme 16-11-2011: Anti-Money Laundering Act

Posted: 17 Nov 2011 06:52 PM PST

TARIKH : 16 NOVEMBER 2011 Tuan Wee Choo Keong [Wangsa Maju] minta MENTERI DALAM NEGERI menyatakan :- (a) pada 31 September 2011, berapakah jumlah wang yang telah dibekukan di bawah setiap kategori kesalahan di bawah Anti-Money Laundering Act (AMLA) dan juga pecahan angka bagi setiap kumpulan etnik iaitu etnik India, Melayu, Cina dan lain-lain dan [...]

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


PROGRAM SEMASA

Posted: 18 Nov 2011 07:50 AM PST

'MENGOMBAK KEMENANGAN RAKYAT DI KUALA PILAH'
21 November 2011/ISNIN
Pekan Seri Menanti, Kuala Pilah
8.00 malam
Pengombak Semangat:
Ketua Umum PKR-Dato' Seri Anwar Ibrahim
Ketua Penerangan PKR NS-Ibrahim Yusof
Ketua AMK NS-Nazree Yunus

SEMINAR ADAT PERPATIH & JAMUAN RAKYAT
21 November 2011/Isnin
Pekan Seri Menanti, Kuala Pilah
3.00-7.00pm

'HIMPUNAN WARGA PENEROKA & PELANCARAN MANIFESTO PRU'
21 November 2011/Isnin
Felda Palong 6, Jempol
8.30 malam
Cetusan Semangat oleh:
Ketua Umum PKR-Dato' Seri Anwar Ibrahim
Timbalan Setiausaha Agung PKR-T.Kumar
Pengerusi PKR NS-YB Dato' Kamarul Baharin Abbas
Naib Ketua PKR Jempol-Rebin Birham

SEMUA DIJEMPUT HADIR

KEADILAN kesal ibu bapa dipaksa ke pejabat Umno kutip RM100

Posted: 18 Nov 2011 07:46 AM PST

PETALING JAYA: Ketua Wanita KEADILAN, Zuraida Kamaruddin mendedahkan sekumpulan murid dari kawasan Parlimen Ampang dipaksa ke pejabat Umno untuk menerima bantuan persekolahan RM100

"Saya dapat panggilan dari guru besar dan ibu bapa yang memberitahu murid-murid terpaksa dibawa ke bangunan Umno Ampang untuk menerima wang itu," katanya.

Kejadian itu adalah yang pertama kali berlaku walaupun KeadilanDaily sebelum ini mendedahkan surat pekeliling Kementerian Pendidikan mensyaratkan pentadbir sekolah menjemput pemimpin BN setempat untuk penyampaian bantuan RM100 itu.

Zuraida berkata, sumbangan itu sepatutnya disalur terus kepada sekolah, sebaliknya ia disampaikan Ketua Bahagian Umno Ampang, Ismail Kijo di bangunan Umno Ampang, Jalan Bukit Belacan.

Menyifatkan perbuatan sebagai petanda Umno terdesak untuk menipu rakyat bagi mendapatkan undi, beliau mendapat maklumat murid-murid itu dari Sekolah Rendah Kebangsaan Ampang.

"Umno terdesak dan hilang punca. Mereka cuba untuk tunjuk baik tetapi nampaknya strategi itu memakan diri," katanya.

Projek lembu: PKR tuntut k'jaan dedah kertas kabinet

Posted: 18 Nov 2011 07:39 AM PST

Pengarah strategi PKR Rafizi Ramli hari ini menuntut kerajaan supaya mendedahkan kertas mesyuarat jemaah menteri berhubung keputusan kerajaan menganugerahkan projek lembu fidlot kontroversi kepada keluarga menteri pembangunan wanita, Datuk Seri Shahrizat Jalil.

Rafizi berkata, perkara itu perlu dijelaskan untuk memastikan sejauh mana penglibatan Shahrizat dalam proses menganugerahkan projek berkenaan kepada syarikat National Feedlot Corporation Sdn Bhd yang diketuai sumai menteri berkenaan, Datuk Seri Mohammad Salleh Ismail.

NONE"Dalam kes ini ada terlalu banyak proses buat keputusan di peringkat kabinet, di peringkat kementerian pertanian.

"Keputusan dibuat antara tahun 2006 hingga 2008 termasuk juga pinjaman RM250 juta, semua ini melibatkan kertas kabinet.

"Jadi soalan kami, berapa luaskan penglibatan Datuk Seri Shahrizat Jalil dalam proses membuat keputusan itu?," soalnya dalam sidang media di ibu pejabat PKR petang ini.

Katanya lagi, langkah kerajaan untuk mendedahkan kertas berkenaan merupakan satu permulaan baik, apatah lagi apabila Mohamad Salleh sendiri, selaku pengerusi eksekutif NFC, mengakui bahawa pinjaman berkenaan diluluskan tanpa sebarang jadual pinjaman.

Satu unsur rasuah

Rafizi berkata demikian ketika mengulas penjelasan yang diberikan Mohamad Salleh berhubung jumlah kerugian yang ditanggung syarikat berkenaan sebelum ini, seperti dilaporkan akhbar Berita Harian hari ini.

Dalam penjelasannya, Mohamad Salleh berkata, dakwaan bahawa kerajaan melupuskan pinjaman berkenaan kerana kerugian yang dialami NFC merupakan "rumusan tidak matang."

Sebaliknya, Mohamad Salleh berkata perjanjian pinjaman berkenaan tidak menyatakan jadual pembayaran balik, dan syarikat itu pula masih dibenarkan membuat bayaran balik dalam tempoh tertentu.

pakatan rakyat convoy visit national feedlot corporation 031111 abbatoirMaka, NFC tidak melanggar perjanjian pinjaman berkenaan, kata Mohamad Salleh lagi seperti dilaporkan.

Mengulas lanjut, Rafizi berkata pengakuan Mohamad Salleh bahawa pinjaman kepada NFC itu dibuat tanpa jadual bayaran balik juga merupakan satu unsur rasuah dan perlu disiasat kerajaan.

Tambahnya, siasatan juga perlu dilakukan ke atas pengakuan Mohamad Salleh bahawa syarikat itu diberikan projek berkenaan walau tidak mempunyai pengalaman untuk menjalankan projek berimpak tinggi itu, seperti dilaporkan akhbar New Straits Times hari ini.

"Kalau proses telus digunakan, syarikat ini tidak dapat projek ini. Dia tidak layak dan tidak ada pengalaman," kata Rafizi lagi.

Tambahnya, PKR juga akan membuat laporan kepada SPRM, susulan kepada laporan yang dibuat sebelum ini berhubung pembelian kondominium mewah oleh satu lagi syarikat milik keluarga menteri berkenaan.

Keadilan Bahagian Tampin

0 ulasan
sumber :-

Keadilan Bahagian Tampin


PRU-13: PKR Tampin komited & sedia bertanding!

Posted: 18 Nov 2011 10:11 AM PST

PKR Tampin menyatakan kesediaan untuk menyertai PRU-13 bukan sekadar menjadi jentera untuk membantu rakan komponen PR Tampin tetapi adalah untuk turut bertanding di mana-mana kerusi Dun samada N35 Gemencheh atau N34 Gemas atau P133 Parlimen Tampin.

PRU 1999 PKR Tampin ketika itu telah bertanding di Dun Kota (ketika itu berada dalam Parlimen Tampin). Perolehan undi popular KEADILAN amat memberangsangkan dengan jumlah 2,515 undi (36.09%). BN ketika itu menang dengan majoriti bawah dua ribu undi iaitu 1,929 undi.

Perolehan undi kepada KEADILAN waktu itu melonjak 1,720 undi berbanding perolehan undi PAS yang bertanding dalam PRU 1995 dan hanya memperolehi undi hanya 795 undi. Ia adalah swing undi yang memberangsangkan kepada KEADILAN iaitu 24.28%. Majoriti BN pada PRU 1995 di DUN Kota adalah 5,142 menyusut kepada 1,929 undi majoriti iaitu pengurangan sebanyak 3,213 undi.

Jika ukuran sejarah lampau diukur sebagai bukti penerimaan dan pencapaian, maka seharusnya di Tampin pada PRU-13 kali ini PKR wajib masuk bertanding. Hal ini tidak boleh dinafikan oleh PAS Tampin. Hakikat politik (real-politic) harus dilihat dan dinilai bukan lagi sekadar 'memandang' hasrat PKR itu sebagai saingan atau gugatan kepada politik PAS.

Demi mewujudkan kesepakatan sebagai Pakatan Rakyat, maka kewujudan PKR Tampin harus diterjemahkan dengan memberi laluan PKR masuk bertanding samada di Dun atau Parlimen. Secara penelitian data, PKR Tampin berhasrat untuk bertanding di Gemencheh atas faktor pemilih Bukan Melayu meliputi hampir 40% daripada keseluruhan pemilih berdaftar di Gemencheh.

Akan tetapi jika diberi laluan di lain kawasan, PKR Tampin juga tetap sedia masuk bertanding atas prinsip perjuangan lawan tetap lawan. PKR mempunyai konsep tidak mengira kawasan hatta seperti Dun Gemas sekalipun kerana pencapaian PKR di kawasan yang majoriti Melayu tetap memberangsangkan. Ia terbukti di Dun Palong dan Juasseh yang mempunyai pemilih Melayu melebihi 70%.

Sesi Penerangan Isu Fidlot Bersama Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli

Posted: 18 Nov 2011 09:44 AM PST

Jawatankuasa Cabang Tampin bersama Rafizi Ramli


17 November 2011/Khamis
Pejabat PKR NS, Jalan Rahang, Seremban
6.00 petang

Satu sesi penerangan isu Fidlot Gemas telah dilangsungkan dengan kehadiran seluruh Jawatankuasa Cabang Tampin. Taklimat dan penerangan isu tersebut telah disampaikan oleh Pengarah Strategik PKR Pusat iaitu saudara Rafizi Ramli.

Sesi ini turut dihadiri beberapa pimpinan cabang lain di Negeri Sembilan untuk mendapatkan penjelasan secara terperinci.

Turut hadir semua ADUN PKR Negeri Sembilan iaitu YB Chai Tong Chai (Chuah), YB Aminuddin Harun (Sikamat), YB Rashid Latiff (Ampangan) dan YB M.Ravi (Port Dickson).

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


TS KHALID ~ DUN SELANGOR TIDAK AKAN DIBUBAR SEHINGGA JUN 2012

Posted: 17 Nov 2011 09:10 PM PST

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata beliau tidak akan membubarkan Dewan Undangan Negeri Selangor jika pilihan raya umum diadakan sebelum Jun 2012.

"Saya sebagai Menteri Besar hari ini menyatakan pendirian kerajaan negeri bahawa jika pilihanraya umum dilakukan kurang enam bulan maka kita tidak akan sertai tetapi jika sebaliknya negeri Selangor akan bersama dalam pilihan raya itu.

"Ini adalah ingin memastikan segala apa yang kita janjikan pada belanjawan kali ini dapat dipenuhi sepenuhnya serta rakyat dapat menikmati apa yang telah kita janjikan.

"Banyak yang kerajaan negeri telah janjikan dan kita mahu pastikan ia dapat dilaksanakan sepenuhnya," katanya selepas majlis penutup sidang Dewan Undangan Negeri Selangor hari ini.

Pada sidang akhbar itu, Abdul Khalid juga menolak dakwaan bahawa Pakatan Rakyat Selangor tidak yakin akan memenangi pilihan raya itu.

"Kita kena fikir positif dan apa yang dilakukan ini adalah untuk kebaikan, untuk apa kita berbahas tentang bajet dan sebagainya jika kita turut sama dalam pilihan raya sehinggakan apa yang dijanjikan pada belanjawan kali ini tidak dapat ditunaikan sepenuhnya," katanya.

Pada masa yang sama Abdul Khalid juga meminta setiap pihak menghormati intitusi di negeri ini terutamanya Institusi Raja, Dewan Negeri, Kerajaan Negeri dan rakyat.

"Sebagai menjadikan sebuah negeri yang harmoni setiap pihak perlu bekerjasama tanpa ada sebarang sikap prasangka dan yang perlu dilakukan oleh wakil-wakil yang dipilih oleh rakyat adalah melaksanakan apa yang telah diamanahkan," katanya.

malaysiakini/-

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


TS KHALID ~ DUN SELANGOR TIDAK AKAN DIBUBAR SEHINGGA JUN 2012

Posted: 17 Nov 2011 09:13 PM PST

DS NIZAR TEGUR ROSMAH YG MEMBAZIR ~ JANGAN JADIKAN IDOLA WANITA

Posted: 17 Nov 2011 08:57 PM PST

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang