Pengikut

Nuffnang

Isnin, 14 November 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Parti Rakyat Malaysia akan bertanding di 3 kawasan yang dimenangi oleh PKR

Posted: 14 Nov 2011 01:34 PM PST

Sepintas lalu apabila saya membaca berita seperti tajuk ini saya merasakan bahawa ada perkara yang tidak kena dengan pandangan Parti Rakyat Malaysia.

Pertembungan politik kini adalah diantara Barisan Nasional disebelah pihak dan Pakatan Rakyat di pihak yang lain.

Barisan Nasional mempunyai dasar-dasarnya yang bertentangan dengan dasar-dasar yang diketengahkan oleh Pakatan Rakyat dan dasar-dasar inilah yang akan diketemukan kepada rakyat untuk membuat pilihan.

Parti Rakyat bukanlah the third force didalam arena politik Malaysia, dia adalah sebuah parti yang sangat kecil dan kebanyakan dari anggotanya sudah meninggalkan parti itu samada telah lama menyertai UMNO, PAS dan sebahagian besarnya menyertai Parti Keadilan Rakyat apabila parti itu didalam Kongresnya telah bersetuju membubarkan parti itu untuk bergabung dengan Parti Keadilan Nasional, dan kini ramai dari kalangan bekas pimpinan Parti Rakyat Malaysia menduduki jawatan-jawatan penting didalam Parti Keadilan Rakyat seperti Dr Syed Husin Ali, Dr Lee Boon Chye, Sivarasa Rasiah, Latheefa Koya, T. Kumar, Syed Hamid Ali, Hassan Karim dan ramai lagi.

Tidak dapat dinafikan bahawa Parti Rakyat Malaysia mempunyai dasarnya sendiri untuknya ketengahkan didalam arena politik tanah air. Setiap parti politik itu ada dasarnya, demikian juga parti-parti yang bergabung didalam Barisan Nasional dan parti-parti yang menganggotai Pakatan Rakyat.

Namun, parti politik yang lohor akan mempertimbangkan dasarnya untuk mencari gabungan nasional yang kukuh dengan melihat dasar-dasar parti gabungan yang besar itu diantaranya yang mana lebih memihak kepada dasar-dasar yang diperjuangkannya.

Tidak semua dasar gabungan itu selaras dengan kehendak satu-satu parti, umpamanya, dasar yang diperjuangkan oleh Parti Gerakan Rakyat Malaysia yang mengambil dasar multi-racialism sudah tentu tidak selari dengan dasar UMNO, MCA dan MIC yang berlandaskan kepada politik ras, tetapi parti itu tetap bergabung dibawah Barisan Nasional kerana wujud persefahaman dibidang yang mungkin lebih besar yang mendatangkan faedah kepada Gerakan.

Antara PAS dan DAP mempunyai terlalu banyak perbezaan dasar, tetapi ada persamaan dasar untuk menyelematkan Negara ini dari terus menjadi Negara yang diperintah secara "kuku-besi" yang anti-demokratik dapat menggabungkan kedua-dua parti itu kedalam Pakatan Rakyat. Parti Sosialis Malaysia mempunyai dasar yang lebih menonjol dari Parti Rakyat Malaysia untuk memperjuangkan sosialisme di Negara ini. Tetapi tidak menghalang parti itu bernaung di bawah Parti Keadilan Rakyat kerana perjuangan negara yang lebih besar dan memerlukan perpaduan.

Parti Rakyat Malaya berhak untuk mengenengahkan calon-calonnya untuk Pilihanraya Umum dan bertanding sesuka hati di kawasan-kawasan yang dipilihnya. Namun, pejuang-pejuang yang bijak biasanya membuat pilihan yang lebih berprinsip melihatkan kedudukan dan dasar parti-parti gabungan besar yang sedang bertarung.

Adakah dari kacamata PRM bahawa Parti Keadilan Rakyat itu merupakan musuh nombor satu kepada perjuangannya atau memandang bahawa negara ini mesti diselamatkan dari Barisan Nasional?

PRM sewajarnya mencari jalan untuk merapatkan persahabatan dengan parti-parti yang kini sedang berjuang menentang Barisan Nasional melainkan Parti itu sudah menganggap bahawa Barisan Nasional adalah parti yang lebih mendekati ideologi yang diperjuangkan oleh Parti Rakyat. Jika itu menjadi pilihan Parti Rakyat, maka pilihannya untuk meletakkan calon-calonnya menentang calon-calon dari Parti Keadilan Rakyat adalah pilihan yang tepat dan mana-mana parti politik yang bersetuju dengan Barisan Nasional walaupun duduk di luar gabungannya berhak memperkukuhkan kedudukan Barisan Nasional.

PRM mempunyai pilihannya sendiri dan tiada siapa boleh memaksanya untuk membuat pilihan yang dari yang sudah ditetapkan oleh pimpinan parti itu!

Adakah anda benar-benar kenal dengan Orang Asal?

Posted: 13 Nov 2011 11:26 PM PST

Walaupun sudah hampir 3 tahun saya mendampingi Orang Asal secara dekat, saya tidak dapat nak mengaku bahawa saya sudah kenal dengan mereka.

Saya belajar bahasa mereka (Jahut), saya berbincang dengan mereka, saya duduk bersama mereka dan bersama-sama menggariskan dasar perjuangan mereka mengenai tanah terutamanya.

Mereka juga memberikan penghormatan kepada saya didalam upacara-upacara tertentu. Namun, untuk menyatakan bahawa saya sudah mengenali mereka adalah jauh dari benar.

Lebih kurang 3 tahun lampau, semasa mula-mula saya mahu mendekati Orang Asal di Kuala Krau, mereka tidak memperdulikan langsung kehadiran saya seolah-olah saya tidak wujud di hadapan mereka. Apa juga soalan-soalan yang saya kemukakan terhadap mereka, jawapannya ada "standard" iaitu "Entah, tak tau!"

Kalau mereka sempat tutup pintu sebelum saya menghampiri rumah mereka, mereka tutup pintu dan selepas pintu ditutup hanyalah menghabiskan masa sahaja untuk memanggil orang di dalam untuk keluar.

Saya mendapat breakthrough apabila berlaku keadaan hujan berterusan, di sesetengah perkampongan Orang Asal di Kuala Krau telah ditenggelami air, dan sesetengah kampong sudah putus perhubungan. Pada waktu itu mereka belum mendapat apa-apa bantuan daripada mana-mana pihak termasuk dari pihak Kerajaan.

Rotary Club Temerloh mengambil peranan aktif menghantarkan bantuan-bantuan dengan menjadikan rumah anak saya sebagai hub penempatan bantuan dan dari sana dihantar ke destinasi-destinasi yang dilanda banjir.

Anak saya pada waktu itu cedera kakinya kerana terjatuh dan tidak dapat memberikan tumpuan kepada hub bantuan itu. Maka saya mengambil alih peranan anak saya dan menerima semua bantuan daripada beberapa rotary club dari seluruh Negara, serta bantuan-bantuan daripada badan-badan NGO yang lain seperti Persatuan Budha dan Kristian.

Saya susun penghantaran bantuan ini ke tempat-tempat yang dilanda banjir di hampir semua kawasan di Daerah Temerloh, bahkan juga ke Maran, Jerantut dan Bera.

Dan diantara kampong-kampong yang saya hantarkan bantuan itu termasuklah ke kampong-kampong Orang Asal di Kuala Krau samada ke kampong-kampong yang ditenggelami air seperti kampong Paya Pelong atau kampong-kampong yang terputus seperti dari Kg Penderas membawa ke Terbol serta Kg Rekoh dan Berdut.

Bahan makanan seperti beras, minyak masak, sardin, bawang, biskut, ikan kering, ikan bilis serta pakaian-pakaian turut dihantarkan.

Untuk perkampongan Orang Asal itu, saya sendiri hadir untuk menyampaikan bahan-bahan bantuan bersama-sama dengan pihak Rotary Club.

Mulai dari tarikh itu, saya tidak lagi mempunyai kesukaran untuk berinteraksi dengan Orang Asal di Kuala Krau. Dapatlah saya mengadakan hubungan yang lebih mesra dan kemesraan inii telah sedikit sebanyak diterjemahkan dalam bentuk undi semasa saya bertanding sebagai calon PKR untuk DUN Jenderak dari kalangan Orang Asal, iaitu undi untuk Pembangkang dari OA sudah naik menghampiri 200 undi, sedangkan kalau sebelum ini sukar untuk naik dalam angka 50 undi.

Selepas Pilihanraya Umum 2008, PKR Kuala Krau mendapat perhatian daripada kalangan masayarakat Orang Asal memandangkan PKR menumpukan masalah kemudahan asas yang dinafikan terhadap Orang Asal.

Melalui desakan, tuntutan, dan surat-surat yang dihantarkan kepada Jabatan-Jabatan berkenaan, sedikit demi sedikit kemudahan asas telah diperolehi seperti bekalan elektrik, air bersih, lampu jalan dan menaikkan taraf jalan ke kampong masing-masing. Orang Asal pun tahu bahawa bukan PKR yang membawa masuk kemudahan-kemudahan asas itu, tetapi mereka juga tahu bahawa melalui desakan oleh PKR itulah yang menyebabkan kemudahan-kemudahan asas itu diperolehi.

Saya memberikan tumpuan ke kampong Orang-Orang Asal Kuala Krau, dan saya akan berada di kampong-kampong mereka apabila saya tidak mempunyai jadual atau program di luar Kuala Krau, saya bukan datang untuk berceramah tetapi saya datang untuk menziarah. Saya bawakan makanan dan kami minum-minum petang, dan didalam majlis-majlis seperti itu, ramai yang berkumpul sambil-sambil minum dan berborak perkara-perkara yang tersentuh.

Dengan cara itu hubungan saya dengan mereka menjadi lebih dekat dan mesra. Mereka kini memberikan saya satu title iaitu "Batin Malaysia" dan setiap kali berkata begitu, ramai-ramai akan tertawa dan sesetengahnya berkata: "Apa nak lagi Tuan Haji pun dah diangkat Tok Batin Malaysia..ha..ha..!"

Saya balas balik dengan ungkapan; "Reformasi" dengan mengajak semua yang hadir untuk berdiri dengan memulakan dengan ajakan seperti beg meh hek jinjuoung dan laung ramai-ramai REFORMASI.

Semalam semasa saya menghadiri kursus PACABA di Kg Penderas, saya disambut oleh kanak-kanak Orang Asal Kg Penderas, mereka laungkan "Tok kita dah sampai, mari laungkan Reformasi" berterusan kanak-kanak itu melaungkan Reformasi.

Bererti melihat sahaja muka saya, kanak-kanak pun sudah biasa bahawa saya membawakan perjuangan bentuk baru ke dalam masyarakat Orang Asal iaitu perjuangan untuk membawa perubahan kepada mereka dan tidak lagi mahu mereka itu diperalatkan untuk tujuan yang akhirnya tidak mendatangkan menfaat kepada mereka.

Slogan REFORMASI itu mempunyai makna yang besar untuk masyarakat Orang Asal Kuala Krau!

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Anwar: Kekalkan Perpaduan Hadapi PRU13

Posted: 14 Nov 2011 04:17 PM PST

Malaysia Chronicle

Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan bagi memastikan kemenangan Pakatan Rakyat pada Pilihan Raya Umum ke 13 nanti perlu memastikan perpaduan antara kaum dikekalkan.

Beliau yang berucap sewaktu perasmian bilik gerakan utama pilihanraya Parlimen Ampang dan Dewan Undangan Negeri Bukit Antarabangsa hari ini memberitahu selain perpaduan kaum setiap jentera perlu bekerja keras bagi memastikan setiap undi di perolehi dari setiap penduduk.

“Kalau kita ingin memastikan kemenangan pada PRU13 nanti perkara utama adalah kekalkan perpaduan kaum dan adakah kita sudah pasti perpaduan kaum ini telah kita patuhi sepenuhnya.

“Ingat Malaysia milik semua dan jangan hanya kita pentingkan diri sendiri, kita jangan ikut apa yang Umno lakukan kerana mereka hanya memperjuang satu kaum sahaja malah tidak menghiraukan kaum lain,” jelasnya.

Anwar yang juga ahli Parlimen Permatang Pauh meminta setiap jentera perlu kerja dengan lebih kuat lagi bagi memastikan setiap undi diperolehi dari mereka yang berdaftar.

“Selain perpaduan kaum perlu dipertingkatkan dalam masa yang sama kita kena kerja lebih kuat dalam memastikan undi menjadi milik kita.

“Kita tahu apa yang telah Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia (SPR) lakukan yang mana terdapat peningkatan nama-nama baru di dalam daftar pemilih mereka, melihat dari apa yang berlaku kita akan rasa sukar untuk kita perolehi kemenangan tetapi kalau kita bekerja kuat itu bukan satu yang mustahil.

“Peringkat atas setiap pemimpin akan bekerja tetapi saya harap peringkat jentera perlu pastikan kerja kita juga melebihi apa yang kita buat sebelum ini,” sambungnya lagi.

Dalam pada itu beliau juga telah mengumumkan kemasukan bekas Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Brid. Jen (B) Datuk Abdul Hadi Abdul Khatab ke dalam PKR bagi memastikan kekuatan jentera parti pada pilihanraya nanti.

Gani Patail’s Deep Involvement In Latest Anwar Ibrahim Police Probe Is Confirmed

Posted: 14 Nov 2011 04:22 AM PST

Home Minister Hishamuddin Hussein Onn announced today that the investigation papers in the latest police probe against Opposition leader Datuk Seri Anwar Ibrahim has been submitted to the Atttorney General. The probe is the newest in a series of politically motivated police and prosecutorial actions launched against Anwar Ibrahim since 1998, with the complicity of UMNO, A-G Gani Patail and the top police leadership. This time Anwar is being investigated for supposedly giving false information to the police. Hishamuddin’s statement is surprising, disturbing and suspicious. Datuk Seri Anwar Ibrahim is only scheduled to give a statement to the police on this matter on Wednesday 16th November 2011; yet it seems the papers had already been submitted to the Attorney General. This development confirms the deep involvement of the A-G Tan Sri Gani Patail in this latest police investigation against the Federal opposition leader.

Serious allegations of Gani Patail’s involvement in fabricating evidence in the first sodomy trial and the ‘black-eye’ investigation have yet to be resolved or answered. Further, Gani Patail’s animosity towards the political opposition in general and biasness in favour of the BN government is a matter of public knowledge. It should be noted that widespread public concern on this matter had forced former Prime Minister Abdullah Ahmad Badawi in July 2008 to order that A-G Gani Patail have no direct involvement in the second sodomy trial. What is clear is that Anwar can have no hope of fairness or justice in this latest police action against him. This relentless and disgraceful hounding, harassment and intimidation of Anwar Ibrahim must stop; the BN government must realise that the people of this country and the global community are watching and judging their actions.

Issued by,
N SURENDRAN
VICE PRESIDENT
KEADILAN

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


MP of all divides condemned the MAS – AirAsia share swap!

Posted: 14 Nov 2011 07:51 AM PST

During the Committee Stage of the Budget Debate today, many MPs of all divides spoke strongly against the secret MAS – Asia share swap. YB Hajah Nancy bt Hj Shukri (MP for Batang Sadong, Sarawak), YB Datuk Hj Muhamad bin Hj Aziz (MP for Sri Gading, Johor), Datuk Bung Moktar (MP for Kinabatagan, Sabah), YB Datuk [...]

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


Jamuan Makan Malam 峇株吧辖公正党晚宴 bersama rakyat Hulu Yam

Posted: 14 Nov 2011 08:38 AM PST

PENCERAMAH UTAMA Dato Seri Anwar Ibrahim (Ketua Umum Pembangkang)
~2 DISEMBER 2011 JUMAAT 7.00 mlm
Tapak Pasar Malam Hulu Yam

Program Fund Raising Dinner / Jamuan Kutipan Dana ini adalah bertujuan untuk DANA PRU ke 13 ini *Tiket juga akan dijual pada hari tersebut/akan tetapi untuk memudahkan kerja-kerja pengurusan pengendalian meja makan, adalah wajarnya anda membeli tiket tersebut terlebih awal.
Jom Ramai2!!! Ahli/Bukan Ahli/Ahli KEADILAN/Ahli PAS/Ahli DAP & Semua Rakyat Jelata dijemput Hadir.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Pelancong Amerika kagum dengan bank di Malaysia

Posted: 14 Nov 2011 01:42 AM PSTSeorang pelancong dari Amerika Syarikat melahirkan rasa kesal terhadap perkhidmatan perbankan ATM CIMB di Malaysia. Dia telah cuba mengeluarkan RM1,500 di sebuah mesin ATM di Kuala Lumpur tetapi hanya menerima resit mesin ATM kehabisan wang. Apabila diperiksa RM1,500 telah pun ditolak dari akaunnya. Apabila menghubungi pegawai bank, dia diberitahu siasatan akan mengambil masa 2 minggu ke satu bulan.

Itu pelancong Amerika yang melawat Malaysia, bagaimana rakyat Malaysia yang mengalami nasib serupa sebelum ini ?

An American in ATM agony
Monday, November 14th, 2011

JOHN UDOVICH, a US national visiting Malaysia, has had a frustrating time here trying to withdraw money with a local bank's automated teller machines (ATM).

He says he tried to take out RM1,500 from his US bank account using a CIMB Bank ATM at a shopping mall in Bukit Bintang, Kuala Lumpur, about 9pm on Oct 17.

"Instead of getting the money, I was issued a receipt saying the ATM was unable to dispense cash. I checked with another ATM from the bank and it appeared the money was already debited. This was confirmed when I logged into my bank account online later that night."

UDOVICH says he was told at the bank's branch office it would take two weeks to a month to investigate and rectify the matter.

"I have already been charged about one per cent-plus in fees and I was told these fees are accessed at my bank in the US end."

He says as he is leaving for Thailand soon, such a thing is very inconvenient to tourists and visitors to Malaysia.

"I need to wait 24 hours to withdraw cash from my account as I am at the US$500 a day limit, thanks to the failed transaction.

"I also need to follow up with CIMB Bank and my bank in the US a few times regarding getting my money back, and it is not clear how I will be reimbursed or how long it will take."

UDOVICH says the ATM did not indicate to him there was no cash in it, yet it debited his foreign bank account.

"I don't see why it needs to take two weeks to one month to sort this matter out as the ATM records everything and the fault is with the CIMB Bank's ATM at this end and not with my bank or the interbank."

http://www.mmail.com.my/content/86132-american-atm-agony

Pengangkutan Awam makin teruk zaman Kerajaan BN

Posted: 13 Nov 2011 07:36 PM PSTRakyat jelata makin derita dengan sistem pengangkutan awam yang semakin teruk dari bas henti-henti , komuter, monorel dan keretapi. Macamana nak kurangkan kesesakan lalu lintas kalau keretapi , komuter manjang lewat, sesak, rosak, terbakar. Hampeh ! Menteri apa kisah , mereka ada polis pengiring, ada helikopter Blackhawk, ada helikopter Sikorsky.

Komuter Pelabuhan Klang-Batu Caves tergendala akibat gerabak terbakar
13 Nov 2011

KUALA LUMPUR: Perkhidmatan komuter KTM Bhd sektor Pelabuhan Klang-Batu Caves tergendala seketika pagi ini akibat kebakaran kecil di bahagian bawah gerabak. Kebakaran gerabak itu dikesan pada kira-kira jam 7.32 pagi ketika tren terbabit menghampiri stesen Sentul di sini. KTM segera menghubungi pasukan Bomba dan Penyelamat Sentul sebaik sahaja menyedari kejadian itu dan kebakaran tersebut dipadamkan sepenuhnya 20 minit kemudian.
http://www.bharian.com.my/bharian/articles/KomuterPelabuhanKlang-BatuCavestergendalaakibatgerabakterbakar/Article

Beberapa kisah kekecewaan rakyat dan pelancong asing yang menggunakan komuter, keretapi, monorel di bawah ini :

Pelancong Britain kagum pengangkutan awam kita canggih di http://amkns.blogspot.com/2011/11/pelancong-britain-kagum-pengangkutan.html

Pengangkutan awam zaman BN lagi teruk dari zaman Jepun di http://amkns.blogspot.com/2011/10/pengangkutan-awam-zaman-bn-lagi-teruk.html

Najib kalau berani cuba naik keretapi di Malaysia ni di http://amkns.blogspot.com/2011/10/najib-kalau-berani-cuba-naik-keretapi.html

Servis Keretapi Mengecewakan setelah 54 tahun Merdeka di http://amkns.blogspot.com/2011/09/servis-keretapi-mengecewakan-setelah-54.html

Rakyat naik komuter buruk, PM naik jet mewah di http://amkns.blogspot.com/2011/09/rakyat-naik-komuter-buruk-pm-naik-jet.html

Stesen Komuter Senawang, Projek Gajah Putih? Di http://amkns.blogspot.com/2011/09/rakyat-naik-komuter-buruk-pm-naik-jet.html

www.telokkemang.blogspot.com/

0 ulasan
sumber :-

www.telokkemang.blogspot.com/


SOALAN PARLIMEN - YB. DATO' KAMARUL BAHARIN ABBAS 10 November 2011

Posted: 14 Nov 2011 02:07 AM PST

SOALAN LISAN PARLIMEN

10 NOVEMBER 2011 KHAMIS

SOALAN 34

Dato' Kamarul Baharin bin Abbas [ Telok Kemang ] minta

MENTERI KERJA JAYA menyatakan.

(a) Rancangan kerajaan dalam RMKe-10 untuk menaik taraf Tol Seremban – Labu dan Tol Seremban Port Dickson dengan menambah lebih banyak pondok bayaran tol bagi mengelakkan berlakunya kesesakkan di waktu puncak dan

(b) Jangka masa projek dan disiapkan.

JAWAPAN:

Tuan Yang Di-Pertua,

Untuk makluman Ahli Yang Berhormat, Kementerian Kerja Raya amat prihatin dan mengambil maklum mengenai isu kesesakan trafik di Plaza Tol Seremban, Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) khususnya pada waktu puncak dan musim cuti umum. Sehubungan itu, pihak kementerian telah merancang untuk membina sebuah lagi persimpangan baru di KM 267.5, PLUS iaitu kira-kira 4 kilometer sebelum Persimpangan Bertingkat Seremban sedia ada dari arah Kuala Lumpur bagi menampung keperluan trafik ke Bandar Seremban.

Anggaran kos bagi pembinaan persimpangan bertingkat baru ialah sebanyak RM 160 jut. Pembinaan fizikal dijangka akan dimulakan pada pertengahan tahun 2012 dengan tempoh siap 24 bulan, tertakluk kepada kelulusan peruntukan oleh Unit Perancang Ekonomi, Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan dalam RMKe-10.

Untuk makluman Ahli Yang Berhormat juga, berdasarkan kepada pemerhatian dan kajian yang dilaksanakan di Plaza Tol Port Dickson (Arah Utara), PLUS, reka bentuk plaza tol tersebut masih boleh menampung jumlah kapasiti kenderaan sedia ada iaitu 14,000 kenderaan dalam sehari di mana anggaran had maksima ialah 38,000 kenderaan kenderaan dalam sehari. Walau bagaimanapun, pihak Kementerian akan mengambil langkah-langkah bagi membantu melancarkan aliran trafik di plaza tol berkenaan terutamanya pada waktu puncak dengan memaksimakan pembukaan lorong transaksi, pelaksanaan kutipan tol secara berlapis dan bantuan kawalan trafik.

Sekian, terima kasih.

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak


Koleks Ceramah Terbaru

Posted: 13 Nov 2011 10:51 PM PST

Nik Najmi (Adun Sri Setia)

Mat Sabu Part 1

Part 2
Part 3

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang