Pengikut

Nuffnang

Khamis, 29 September 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


UMNO tidak perlu mempolitikkan Hukum Hudud

Posted: 29 Sep 2011 03:36 PM PDT

Hairan kenapakah UMNO mahu mempolitikkan Hukum Hudud dan perbahasan mereka terkadang-kala sampai ke peringkat menentang Hukum itu sebagai Hukum yang ketinggalan zaman, dengan mempersoalkan bahawa undang-undang itu sangatlah zalim kerana kononnya pencuri-pencuri yang dipotong tangan itu sudah pasti tidak dapat meneruskan kehidupan untuk mencari rezeki.

Sudah pasti bahawa ahli-ahli UMNO itu adalah orang Islam kecuali yang beragama Kristian dan yang tidak beragama. Bagi majoriti ahli-ahli UMNO itu adalah beragama Islam; tidak mungkin mereka tidak yakin dengan Quran dan hukum-hukum yang diturunkan Allah didalam Quran.

Perbahasan saya dengan seorang anggota UMNO di Temerloh baru-baru ini membayangkan bahawa beliau adalah seorang Islam yang kuat; dia solat; dan dia juga berpuasa. Dan dia sangat yakin dengan Islam.

"Saya seorang Islam dan jika ada sesiapa yang mempermain-mainkan Islam saya sanggut berjihad menentangnya." kata beliau dengan penuh yakin. Dan saya sangat gembira mendengar pengakuan ini.

Saya mulakan perbahasan saya dengan soalan-soalan mudah. "Adakah you berpegang dengan Islam?" Dia menjawab dengan merenung ke muka saya:" Tentulah". "Anda yakin dengan Quran dan hukum-hukum yang diturunkan oleh Allah didalam Quran?" "Sudah tentu" jawabnya. Dia agak marah dengan berkata: "Jangan persoalkan Islam saya, saya juga seperti kamu, bersolat, berpuasa dan membayar zakat fitrah."

Saya tanya lagi: "Kalau seseorang Islam itu memperlekehkan Hukum didalam Al-Quran, bagaimanakah Aqidahnya?" "Gugur, gugur, gugur Islamnya, dia terkeluar dari Agama Islam," jawabnya dengan yakin.

"Apa pandangan kamu dengan Hukum Hudud?" saya tanya dia lagi. "Hukum Hudud mana boleh! Hukum itu sudah ketinggalan zaman, itu Hukum padang pasir, zalim!" jawabnya.

Saya tanya dia samada dia pernah membaca Mustika Hadith yang dikeluarkan oleh Jabatan Perdana Menteri. Dia kata dia tak pernah dengar tentang Mustika Hadith itu. Tapi saya terangkan bahawa terdapat Hadith-Hadith soheh bahawa jika seseorang itu mempertikaikan Hukum Allah, maka gugurlah Islamnya.

Dia tidak yakin bahawa Mustika Hadith itu wujud, dan dia juga tidak yakin bahawa menentang Hukum Hudud menanggalkan Islam seseorang.

Dia mula mengambil petikan dari Dr Mahathir bahawa Hudud itu zalim. Mahathir menyatakan bahawa jika 2 orang melakukan kesalahan jenayah yang boleh disabitkan Hukum Hudud, yang beragama Islam itu akan dipotong tangan dan yang tidak beragama Islam itu terlepas, dan Hukum seumpama ini pastinya zalim, katanya.

Saya tidak mahu meneruskan perbahasan saya dengan dia kerana makin mendalam perbincangan itu makin terdedah dia dengan perbuatan riddah. Saya hanya memintanya membaca Quran dengan terjemahan Bahasa Melayu atau Inggeris supaya dia faham, kerana orang-orang Melayu membaca Quran dengan langsung tidak memahami apakah erti ayat-ayat Quran itu. Saya juga menyerahkan kepadanya Kitab Mustika Hadith untuk dijadikan bahan bacaannya.

Apabila pemimpin-pemimpin UMNO menentang Hudud perbuatan mereka itu diikuti oleh ahli-ahlinya diperingkat bawah. Sungguh teraniaya kepada ahli-ahli UMNO yang turut menentang Hudud dengan tidak memahami bahawa Hudud adalah Hukum Allah yang diturunkan didalam Quran.

Sesungguhnya jika UMNO mematuhi Hukum Alquran, parti itu tidak perlu mempolitikkan Hukum Hudud. Setakat hari ini Hukum Hudud di Kelantan tidak dapat dilaksanakan semata-mata kerana ada halangan dan rintangan dari Kerajaan Persekutuan yang memerintah. Dr Mahathir pernah mengugut Kerajaan Kelantan bahawa jika PAS melaksanakan juga Hukum Hudud, Kerajaan Persekutuan akan mengambil tindakan keatas Kerajaan Kelantan. Amaran yang sama disuarakan oleh Najib Tun Razak.

Saya tertarik dengan cadangan Khairy Jamaluddin supaya Kerajaan Persekutuan membenarkan Kerajaan Kelantan melaksanakan Hukum Hudud. Walaupun tujuan Khairy itu bukanlah mengambil roh Islam supaya Kelantan melaksanakan Hukum Islam, tetapi sebagai cabaran kononnya Kerajaan PAS Kelantan tidak akan berupaya melaksanakan Hukum Hudud. Tidak mengapa, asalkan perlaksanaan Hukum Hudud ini tidak dihalang oleh Kerajaan Persekutuan dibawah UMNO.

Kebaikan Hukum Hudud ini telah saya lihat sendiri dengan mata kasar saya semasa berada di Tanah Suci Mekah. Money Changers atau Pengurup Wang di Mekah menjalankan perniagaan pengurupan wang bukan didalam bangunan-bangunan yang tersergam dengan dilindungi oleh security guards dan peralatan canggih.

Money changers di sana hanya berniaga di kaki-kaki lima tanpa sebarang security, dan apabila masuk waktu solat, mereka meninggalkan perniagaan mereka dan wang mereka hanya sekadar ditutup dengan kain sahaja. Tiada siapa yang mencuri atau merompak wang mereka.

Maka saya insaf bahawa Undang-Undang Hudud yang dijalankan di Arab Saudi itu telah menanamkan satu keyakinan rakyat tentang keadilan undang-undang Islam itu.

Saya tidak pula terjumpa bahawa di Mekah atau Madinah itu dipenuhi oleh orang-orang yang telah dipotong tangan!

Bandingkan dengan ekonomi Barat dibidang perbankan. Penuh dengan alat-alat canggih untuk mengesan sebarang tindakan untuk mencuri dan merompak dan 24 jam dilindungi oleh security guards. Tetapi didalam keadaan sebegitu pun, Bank-Bank dirompak dan dicuri.

Maka sudah pasti Hukum Hudud membawa kebaikan kepada rakyat dan kepada Negara, maka apa juga alasan dari UMNO menghalang perlaksanaan Hukum Hudud di Kelantan memperlihatkan bahawa parti itu menentang undang-undang Islam!

Lawatan Wanita PKR Negeri Pahang ke Cabang Temerloh dan Kuala Krau

Posted: 29 Sep 2011 06:32 AM PDT

Hjh Hendon Jaafar, Naib Ketua 2, Wanita PKR Pahang menyerahkan sumbangan kepada isteri Saibol Jahar di Felda Jengka 22, Kuala Krau, petang tadi. Anak Saibol Jahar, seorang OKU, meninggal dunia minggu lepas semasa sedang tidur.
Siti Zainab Zainudin, Pengarah Pilihanraya Wanita PKR Pahang sedang menyampaikan sumbangan kepada Pn Rosnita Ibrahim, AJK Wanita PKR Kuala Krau, beliau baru sahaja keluar dari Hospital Hj Ahmad Shah (Hoshas) Temerloh kerana kemalangan jalanraya.
Gambar atas. Wanita PKR Pahang melawat Pn Khalia Shaikh Mohamad yang baru keluar dari HOSHAS kerana keguguran anak, Pn Khalia adalah Ketua Wanita PKR Cabang Kuala Krau. Mereka turut menghulurkan sumbangan

Gambar bawah, Wanita PKR Negeri Pahang melawat Hospital Temerloh menziarahi anak ahli PKR dari Kuala Lipis, kerana kemalangan jalanraya di Lipis, beliau masih koma dan rakannya meninggal dunia. Mereka menyampaikan sumbangan kepada keluarga mangsa.

===

Wanita PKR Pahang memulakan jelajah Pahang dengan menziarahi beberapa destinasi di Temerloh dan Kuala Krau, jelajah ini diketuai oleh Khamsiah Shahbudin, Naib Ketua 1, Wanita PKR Pahang bersama-sama Pn Hjh Hendon Jaafar, Naib Ketua II Wanita PKR Pahang, Pn Zainon Bakar, Bendahari Wanita PKR Pahang, Siti Zainab Zainudin, Pengarah Pilihanraya Wanita PKR Pahang, dan didalam rombongan itu termasuk juga Pn Nieta Karim, AJK Wanita PKR Pahang; Pn Zainunayah, AJK Wanita PKR Kuala Krau.

Wanita PKR Pahang akan meneruskan jelajah mereka untuk menziarahi perkampongan Orang Asal di Cameron Highlands, Maran dan Jerantut. Pada 7hb Oktober 2011 Wanita PKR Pahang akan bersama-sama dengan Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal PKR Pahang ke Kg Bangas, Maran untuk membuat serahan pakaian, makanan dan alat-peralatan dapur.

365 Orang Peneroka Felda Jengka saman Felda

Posted: 29 Sep 2011 03:53 AM PDT

Sementara menunggu wartawan dari Sinar untuk hadir, selepas Latheefah Koya, Pengarah Guaman Parti Keadilan Rakyat memfailkan saman di Registry Mahkamah, Peguam-Peguam yang diketuai oleh YB Sivarasa Rasiah sudah bersiap sedia untuk mengadakan sidang media di Kantin Mahkamah Tinggi Temerloh.
Latheefah Koya memfailkan saman di Registry Mahkamah, bersama beliau adalah Sdr Razali Ithnain, yang menjadi Ketua Plaintif didalam kes saman ini (berdiri paling kanan) disebelahnya Peguam T. Kumar dan di kiri sekali adalah Haji Suhaimi Said, Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal.
Yang beragama Islam mengaminkan doa yang dibacakan oleh Sdr Haji Suhaimi Said
Wanita PKR Pahang turut memberikan sokongan kepada peneroka-peneroka Felda Jengka
Haji Suhaimi Said sedang membacakan doa dan sebelum itu beliau meminta para peneroka mengadakan Solat Hajat berterusan dan membaca Yassin moga-moga dapat membukakan hati semua pihak.
Sdr Ahmad Nizam, Pemangku Pengerusi Parti Keadilan Rakyat Pahang menyatakan bahawa peneroka-peneroka perlu mengambil tindakan berterusan bagi menawan hati peneroka-peneroka yang masih belum menyertai tindakan saman ini.
Latheefah Koya memberikan tempat duduk kepada Ahli Dewan Undangan Kawasan Kuala Semantan
Sdr Bosatamin Bakar, Ketua Parti Keadilan Cabang Maran (berbaju belang) dan beliau merupakan tenaga yang menyusun peneroka-peneroka Felda yang mengambil tindakan saman ini.
Sdr Razali Ithnain yang mengetuai barisan Plaintiff sedang menerangkan sesuatu kepada Latheefah Koya.
Sdr Nizam dan Sdr T. Kumar
Haji Suhaimi Said memperkenalkan kepada wartawan team Biro nya yang turut hadir. Di sebelah kiri sekali, Sdr Rabidin Kasmawi, Ketua PKR Cabang Rompin, Sdr T. Kumar selaku Timbalan Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal (3 dari kiri), Sdr Razali Ithnain (duduk paling kanan), dibarisan belakang Sdr Rahman, YDP Pas Kawasan Jempol (berdiri no 2 dari kanan), Sdr Karip (berdiri disebelah Rahman) Ketua PKR Cabang Jempol yang juga Bendahari Biro, Sdr Rebin Birham (berdiri dari kanan No. 3) Setiausaha Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal, Sdr Rosli Ahmad berdiri No. 2 dari kiri, Pak Jabit, tiada didalam gambar, Sdr Taminyin, tidak ada dalam gambar, Sdr Bob Manolan, Timbalan Pengerusi Biro (tiada dalam gambar).
Apakah yang dibisikkan oleh Sdr Nizam tu, menunjukkan jam?
Sdr Rosli Ahmad, Ketua PKR Cabang Jerantut merangkap Ketua Penerangan Biro bagi Negeri Pahang, Pak Jabit Setiausaha Kerja Biro, dan Sdr Nizam.

Sebentar tadi Latheefah Koya memfailkan saman ditemani oleh Haji Suhaimi Said dan Sdr T. Kumar
Sdr T. Kumar memerhatikan Latheefah meletakkan haribulan kepada saman.

Seramai 365 orang lagi sebagai tambahan kepada saman yang mula-mula difailkan tiga bulan yang lalu oleh Peneroka-Peneroka Felda sekitar Jengka dan jumlah saman untuk hari ini adalah RM165 juta.

Dengan pemfailan yang dilakukan di Mahkamah Tinggi Temerloh hari ini, keseluruhan Plaintiff didalam kes ini adalah 1061 orang, dan setakat ini merupakan jumlah yang terbesar yang pernah difailkan dalam mana-mana Mahkamah Tinggi di Negara ini.

Setiap peneroka menyaman Felda kerana manipulasi oleh Felda terhadap peratusan perahan KPG dan tandan reject dan jumlah setiap saman oleh peneroka tersebut berjumlah RM483,000.00 iaitu jumlah saman selama 15 tahun.

Sdr Sivarasa Rasiah yang mengetuai pasukan Peguam didalam saman ini menyatakan bahawa beliau sangat optimis bahawa kes ini boleh dimenangi oleh peneroka-peneroka Felda kerana sudah ada precedent di Mahkamah Persekutuan didalam Kes Felda Kemahang 3.

Beliau menyatakan bahawa saman yang dimasukkan adalah bersandar kepada fakta yang tepat hasil daripada kajian makmal yang meletakkan peratusan perahan KPG adalah 27%, beliau telah membuat perkiraan bahawa jika setiap peratus perbezaan diantara KPG yang diberikan oleh Felda dengan setiap peratus KPG itu bernilai sebanyak RM33.00 bagi setiap tan, maka 10 tan bagi setiap KPG diatas harga RM33.00 itu adalah RM330.00 bagi setiap tan kalikan dengan 10 tan, bererti Felda telah memanipulasikan pendapatan peneroka sebanyak RM3300.00 setahun dan didalam tempoh 15 tahun (yaitu kadar yang dibenarkan) setiap peneroka Felda kerugian lebih dari RM490,000.00.

Haji Suhaimi Said selaku Pengerusi Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal pula menyatakan bahawa peneroka-peneroka di kawasan Rompin Pahang sudah pun mengumpulkan sejumlah 300 orang peneroka dan kawasan Paya Besar Pahang mengumpulkan lebih dari 300 orang peneroka untuk memasukkan saman terhadap Felda.

Peneroka-peneroka di Johor, Negeri Sembilan, Selangor dan Perak juga sedang mengumpulkan jumlah mereka untuk memfailkan saman.

Bagaimanapun, Haji Suhaimi menyatakan bahawa bukanlah menjadi hasrat peneroka-peneroka untuk menyaman Felda, bahkan peneroka-peneroka lebih suka berunding dan sanggup menerima bayaran yang lebih kecil dari Felda melalui rundingan.

Peneroka-peneroka juga terpaksa menyaman Felda didalam kes tuntutan pengembalian dana tanam semula yang dicarumkan oleh peneroka sendiri, disamping itu peneroka-peneroka bersedia berhadapan dengan Felda untuk menuntut geran tanah yang gagal disempurnakan oleh Felda walaupun peneroka-peneroka itu telah menjelaskan bayaran BK (bayaran kembali) dan CAC, disesetengah rancangan Felda sudah melebihi 14 tahun.

Juga peneroka-peneroka berminat untuk menyaman Felda jika tiada jalan rundingan dapat menyelesaikannya berhubung dengan Hutang Peneroka Felda. Haji Suhaimi Said menjelaskan bahawa dalam tempoh 8 tahun, Felda mengenakan hutang sebanyak RM94,000.00 sedangkan apabila dibuat hitungan dan kira-kira Felda berhutang dengan Peneroka tidak kurang dari RM200,000.00.

Haji Suhaimi juga menjelaskan bahawa Tan Sri Isa Samad telah merampas jawatan Pengerusi Koperasi Permodalan Felda (KPF) dengan cara yang tidak beradab semasa Pengerusi yang sedia ada sedang menunaikan Umrah di Mekah. Isa Samad tidak layak menjadi Pengerusi KPF kerana beliau bukan seorang ahli Koperasi, bukan juga beliau seorang Peneroka yang membolehkan dia menjadi ahli KPF dan tidak pula beliau menjadi kakitangan tetap Felda yang membolehkan beliau menjadi Pengerusi. Isa Samad juga memanggil Lembaga Pengarah Koperasi dan beliau melantik diri sendiri didalam mesyuarat Lembaga Pengara Koperasi itu, satu kesalahan jenayah.

ANAK, Persatuan Anak-Anak Peneroka Felda Kebangsaan, sudah memulakan laporan Polis dan SPRM terhadap Isa Samad; manakala Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal akan membuat laporan Polis dan SPRM pada 12hb Oktober akan datang.

100 orang tenaga PKR Cabang Kuala Krau akan ikuti Kursus PACABA esuk

Posted: 29 Sep 2011 03:19 AM PDT

Seramai 100 orang tenaga PKR Cabang Kuala Krau akan dapat mengikuti Kursus PACABA anjuran PKR Cabang Kuala Krau pada 2hb Oktober 2011.

Kursus ini akan diadakan selepas MATC Cabang Kuala Krau yang dijangka selesai jam 3.00 petang, dan selepas itu terus dijalankan KURSUS PACABA.

DUN Jenderak mempunyai 12 saluran dan PKR Cabang Kuala Krau memerlukan 72 tenaga untuk PACABA dan dengan yang hadir Kursus seramai 100 orang itu, Insya Allah, PKR Cabang Kuala Krau mencukupi tenaga untuk bertugas semasa PRU akan datang.

Insya Allah, mereka akan memberikan tenaga bakti mereka kepada Parti.

Blog saya menghadapi masalah teknikal

Posted: 29 Sep 2011 03:05 AM PDT

Semasa di Mahkamah Tinggi Temerloh tadi ramai rakan-rakan mengatakan bahawa sejak hari semalam mereka gagal melayari blog saya dan ada diantara mereka menyatakan bahawa setiap pagi "saya baca Lubokkawah dulu", blog ini lain dari yang lain, katanya. Tetapi bila tak dapat baca Lubokkawah, dia terasa ada something missing!

Saya pun tidak tahu kenapa.

Selepas Mahkamah tadi dan selepas pergi makan tengah hari bersama Sdr Nizam, Sdr Rebin, Sdr Rabidin, Sdr Rosli, Sdr Bostamin dan Sdr Pak Jabit di Restoran Bukit Angin, tempat ikan patin masak tempoyak, saya pergi ke Pejabat Suhaimi Tan Zamani & Rozilan di F.128 Tingkat 1, Jalan Tengku Ismail, Temerloh, dan saya pinta Surina tengokkan kenapa kawan-kawan tak boleh lihat blog ini.

Dan masa itu pun ada seorang rakan Surina bertanya kepada Surina kenapa Blog saya tak boleh dilayari.

Surina telah melihat blog saya. Dia kata: "Abah ada terusik 'upgrade' tak? Kalau buat up-grade tu jarang-jarang orang boleh layari Blog Abah, sebab upgrade itu lebih canggih" katanya. Dia cubakan untuk kembali kepada format asal blog saya, tapi rupa-rupanya setelah dibuat upgrading, sudah tidak dapat kembali ke format asal.

Apa yang boleh dibuat adalah untuk memilih mana-mana format yang kompatibel dengan format asal, dan Alhamdulillah, Surina sudah letakkan satu format yang kompatibel dan kini semua rakan-rakan boleh layari semula blog Lubokkawah tu.

Selamat melayari Blog saya.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Program Dato’ Seri Anwar Ibrahim di Pulau Pinang

Posted: 29 Sep 2011 05:33 PM PDT

Sempena Sambutan 60 Tahun PAS

1 Oktober 2011 (Sabtu)

Program 1) 10 pagi – Pidato Pembangunan

Lokasi: Market Baru, Balik Pulau

Program 2) 5.00 ptg –  Hi-Tea

Lokasi : Dataran Rakyat Guar Perahu, Permatang Pauh

Tetamu:
YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim 
YB Nurul Izzah Anwar
Sdri Siti Aisyah Sheikh Imail
Program 3) 9.00 – 12.00 mlm – Sambutan 60 Tahun PAS

Lokasi: Dewan Mellinium, Kepala Batas

Pemidato:
YAB Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat
YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim 
YB Tuan Guru Dato’ Seri Abdul Hadi Awang
YB Lim Kit Siang

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Wow wow wow Terkejut gila aku. Ingatkan bersama BN: Bekas tentera bersama Pakatan Rakyat 2 Oktober

Posted: 29 Sep 2011 04:25 AM PDT

Ianya dijangka akan dirasmikan oleh Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan akan turut dihadiri Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

"Kerabat berhasrat jika Pakatan menerajui kerajaan Malaysia kita ingin mengesyorkan kepada Pakatan untuk memberi tanah sebagaimana yang diberikan oleh BN pada zaman Tun Razak lagi di Felda seperti Felda Sungai Koyan.

"Tapi BN sekarang sudah tidak membela nasib bekas tentera," katanya pada sidang media di Pejabat Khidmat Masyarakat Dun Gombak Setia, petang semalam

Sumber: http://ayid-manjaddawajada.blogspot.com/

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


TG NIK AZIZ - UMNO YG MASIH HALANG HUKUM HUDUD

Posted: 29 Sep 2011 01:46 AM PDT

Kenyataan Tok Guru Nik Aziz :

Bismillah, saya dimaklumkan keputusan pimpinan Pakatan Rakyat semalam yang menghormati hasrat Kelantan untuk memasukkan hukum hudud di dalam undang-undang syariah.
Alhamdulillah, saya menerima baik dan bersyukur sangat2 kerana rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat memahami hasrat Kelantan apatah lagi kerana ia tidak menyentuh non muslim.
Tinggal lagi sekarang, kerajaan pusat yang didokong oleh UMNO yang masih menghalang hasrat kami.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Pukul Md Sabu 6 Okt 2011 di Rembau

Posted: 29 Sep 2011 06:12 AM PDT

Siapa Pengkhianat Bangsa? Siapa Perasuah Negara? Ikut secara langsung ceramah dari Tokoh Kontroversi Negara dan Negeri Sembilan bersama Abang Mad (Mohd Sabu), Chegubard selaku Pengerusi SAMM, YB Hj Taufek Pesuruhjaya PAS N.Sembilan dan Ustaz Nor Azman Mohamad merupakan Imam Masjid Jamek Ampangan, Seremban yang dipecat.

Mereka semua ini akan berceramah di Parlimen Rembau pada jam 9 malam hari Khamis 6 Oktober 2011 di Parlimen Rembau.

Di mana? Adakah di DUN Paroi, DUN Chembong, DUN Rantau atau DUN Kota?

Ikuti perkembangan terkini ceramah ini di blog Rembau Hari ini di http://rembau-hari-ini.blogspot.com

Untuk sebarang sumbangan terutamanya pengawal keselamatan tidak bersenjata, kain pembalut luka, ubat cuci luka, ubat tahan sakit, pengusung dan sebarang peralatan perubatan adalah amat-amat dialukan.

Sumbangan boleh disalurkan ke akaun atas nama PAS Kawasan Rembau,
Bank Islam (Cawangan Seremban), No akaun : 05-012-01-007334-7

Untuk pertanyaan sila hubungi Penolong Ketua Penerangan PAS Rembau, Panglima Nazri di 012-6775537 atau Setiausaha PKR Cabang Rembau, Mahaguru Azizi di 017-6664084.

Orang Jelebu tertipu dengan projek Netbook 1Malaysia

Posted: 28 Sep 2011 08:35 PM PDTJelebu, Sinar Harian 29 Sep 2011 - Penduduk Kampung Putra, di sini meminta pihak bertanggungjawab menunaikan janji untuk melengkapkan sistem jalur lebar di kampung berkenaan. Mereka mendakwa, pemasangan jalur lebar di kampung berkenaan adalah sepertimana dijanjikan kerajaan sebelum ini sempena penyampaian netbook 1Malaysia.

Penduduk, Sabtu Sadang berkata, penduduk kampung berkenaan dijanjikan pemasangan jalur lebar berkenaan pada Julai lalu.

MENURUTNYA, DISEBABKAN MASALAH ITU, PENDUDUK DI KAMPUNG BERKENAAN MENGALAMI KERUGIAN KERANA TERPAKSA MEMBAYAR BIL STREAMYX SEBANYAK RM25 SEBULAN, BAGAIMANAPUN TIDAK DAPAT MELAYARI INTERNET.

SELAIN ITU, SHAHRUL NIZAM BERKATA, PERKHIDMATAN TALIAN TETAP TELEFON JUGA TIDAK BOLEH DIGUNAKAN DI KAMPUNG BERKENAAN.

(Usahkan jalur lebar, bekalan air pun ada orang Jelebu masih guna pam tangan, tak percaya? Tengok sini http://orangklawang.blogspot.com/2011/04/tok-rais-tak-pandang-pun-jelebu.html )

"Semasa itu, saya menghadiri majlis penyampaian netbook 1Malaysia di Dewan Undangan Negeri (Dun) Chennah. Ahli Parlimen Jelebu ada berkata kepada saya bahawa jalur lebar akan dipasang di Kampung Putra pada Ogos tahun ini.

"Namun sehingga kini, perkara itu tidak menjadi kenyataan. Saya telah menghantar khidmat pesanan ringkas kepada beliau dan pembantunya, namun tiada jawapan," katanya.

Sabtu berkata, seramai 25 orang pelajar di kampung berkenaan sudah menerima bantuan netbook 1Malaysia.

"NAMUN, NETBOOK ITU TIDAK MEMBERI MANFAAT SEPENUHNYA KERANA PELAJAR TIDAK DAPAT MELAYARI INTERNET KERANA TIADA KEMUDAHAN JALUR LEBAR DI KAMPUNG INI," KATANYA KEPADA SINAR HARIAN DI SINI.

Berikutan itu, dia berharap kemudahan jalur lebar disediakan secepat mungkin di kampung berkenaan bagi mengelakkan penduduk menanggung kerugian dengan membayar bil setiap bulan.

Sementara itu, anak Sabtu, Shahrul Nizam, 18, berkata, adiknya juga tidak dapat memanfaatkan netbook 1Malaysia yang diterima kerana tidak boleh melayari internet.

"Kami terpaksa menumpang di Kampung Sawah kerana kampung berkenaan ada kemudahan jalur lebar.

"Namun sejak kebelakangan ini, kami tidak lagi ke Kampung Sawah kerana kemudahan jalur lebarnya sudah dihentikan," katanya.


http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9575400.asp

Melayu Rembau sering diperdaya, Ahli Parlimen ada peduli?

Posted: 28 Sep 2011 08:35 PM PDT'Kami tidak diajak berunding'
Sinar Harian 29 Sep 2011

SEMERBOK – Penduduk di Kampung Semerbok Masjid, dekat sini, kesal apabila tanah yang dipajak bagi tujuan tanaman padi sudah berubah menjadi jalan atau laluan yang bakal diturap.

Wakil penduduk, Abdul Rahim Mohamad, 53, berkata, dia selaku waris pemilik tanah berkenaan berasa terkejut dan kecewa dengan tindakan agensi terlibat kerana tidak berunding terlebih dahulu dengan pemilik tanah.

Menurutnya, kebanyakan pemilik tanah adalah terdiri daripada warga emas dan ibu tunggal, bagaimanapun, ia tidak seharusnya membolehkan pihak berkaitan sesuka hati menceroboh tanah pajakan bagi tujuan lain.

"Pada awalnya, saya menjangkakan kerja yang dilaksanakan adalah bagi membina sistem air dan saliran bagi tanaman padi yang mana tanahnya telah dipajakkan sejak dari tahun 2009 lagi.

"Bagaimanapun, pada kira-kira 5 petang, Ahad lalu, saya terperanjat apabila mendapati ia adalah kerja membina jalan. Setakat ini terdapat lapan orang pemilik tanah yang terlibat," katanya ketika ditemui Sinar Harian di lokasi berkenaan.

Abdul Rahim berkata, dia tidak menolak kerja berkenaan bakal membabitkan tiga lagi pemilik tanah.

Berikutan itu, dia dan pemilik tanah terlibat membuat laporan di Balai Polis Chembong, Isnin lalu dan menggesa pihak serta agensi terlibat untuk bermesyuarat dengan mereka bagi mencari jalan penyelesaian.

"Kami mahu menuntut ganti rugi kepada pihak bertanggungjawab kerana telah sesuka hati membina jalan, sedangkan projek tanaman padi masih juga belum membuahkan hasil.

"Pemilik tanah hanya menerima RM200 setahun bagi pajakan sewa tanah selama 10 tahun bagi tujuan tanaman padi," katanya.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story9575160.asp

SIAPA YANG MENJANJIKAN HOSPITAL KEPADA ORANG REMBAU ? UMNO atau PAS? Tengok sendiri gambar sudah cukup di http://amkns.blogspot.com/2011/02/siapa-yang-menjanjikan-hospital-kepada.html

UiTM tindas graduan Melayu, saman sumber pendapatan

Posted: 28 Sep 2011 08:02 PM PDTSeptember 29, 2011 SHAH ALAM - Universiti Teknologi Mara (UiTM) meminta pelajarnya terutama mereka yang bakal melangsungkan konvokesyen bulan depan agar bertemu dengan pengurusan pusat pengajian tinggi itu bagi menyelesaikan isu saman, yang sesetengah mendakwa mencecah RM5,000.

Beliau berkata demikian ketika ditanya rungutan pelajarnya, yang disebarkan menerusi laman sosial Facebook dan Twitter sejak minggu lalu, mendakwa kemungkinan tidak dapat menyertai konvokesyen jika gagal melunaskan saman yang jumlahnya dikatakan tidak munasabah.

Ada di antara pelajar terbabit mendakwa mempunyai saman sehingga RM5,000, yang terkumpul sepanjang tempoh pengajian mereka di universiti itu.

Misalnya, seorang pelajar Roha Abdul Halim, 23, menganggap saman diterimanya seakan tidak relevan kerana jumlahnya terlalu tinggi.

"Saya ni belum lagi bekerja dan disaman sebanyak ini, mustahil saya mampu untuk membayarnya," katanya.

Dia yang mempunyai saman RM3,000 hanya mengetahuinya setelah dia menyemak portal universiti itu yang dibuka 19 September lalu.

"Kami hanya diberi tempoh sehingga 30 September untuk menjelaskan saman, mustahil saya dapat membayarnya dalam tempoh tersebut... mungkin saya tidak hadir konvokesyen saya yang dijadualkan pada Oktober nanti," ujarnya lagi.

"Ada rakan-rakan saya yang cuba bayar sebelum 19 September, tapi pihak keselamatan menyuruh mereka menyemak saman mereka dahulu, kemudian baru membuat pembayaran. Keadaan ini menyukarkan kami... bila semakan dibuat, jumlah yang tertera amat mengejutkan," katanya lagi.

Sependapat dengan Roha, seorang lagi pelajar yang hanya mahu dikenali sebagai Farid Zainuddin, 23, juga menganggap saman seolah-olah satu tekanan dan bebanan ke atas pelajar.

"Saya sendiri disaman RM1,800. Jumlah ini, pada saya amat besar kerana belum ada pendapatan tetap." katanya.

"Selain itu, saya juga pelik kenapa baru sekarang peraturan mandatori satu jenis saman dikenakan RM100. Sedangkan sebelum ini tidak ada pun undang-undang seperti ini," tambah Farid.

Sumber : http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/isu-saman-uitm-sedia-bantu-bakal-graduan-sebelum-konvo/

PELAJAR UITM BERARAK PROTES - SERAH MEMORANDUM BANTAH KERAS CADANGAN MENTERI BESAR SELANGOR

LEBIH daripada 5,000 pelajar UiTM mengadakan perarakan aman ke Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (SSAAS) di Shah Alam, semalam bagi menghantar memorandum bantahan kepada Menteri Besar Selangor.

Kumpulan pelajar itu yang sebahagian besarnya memakai kemeja-T berwarna hitam mula berkumpul di Dataran Shah Alam pada pukul 9 pagi sebelum berarak sambil memegang sepanduk menuju ke bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK) di sini.

Sebaik tiba di luar pagar utama bangunan SUK yang menempatkan pejabat Abdul Khalid, mereka berdemonstrasi selama sejam.

Di samping menyanyikan lagu rasmi UiTM, mereka turut mengangkat sepanduk, antaranya bertulis 'Jangan rampas hak kami' dan 'Selamatkan UiTM'.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=0813&pub=Utusan_Malaysia&sec=Muka_Hadapan&pg=mh_01.htm

Graduan Melayu menganggur diperdaya, umpama sampah

Posted: 28 Sep 2011 08:00 PM PDTDI MANA PERUNTUKAN KAMI? 28 Sep 2011 – Assalamualaikum, Saya merupakan graduan yang mengikuti Skim Latihan Graduan Menganggur (INSEP - Industrial Skills Enhancement Program Scheme) di sebuah IPTA di Johor.

Semasa sesi taklimat saya difahamkan KERAJAAN TELAH MEMPERUNTUKAN SEJUMLAH WANG UNTUK SEGALA PROGRAM KAMI SEPANJANG 7 BULAN.

Ini termasuk elaun dan aktiviti2 yang berkaitan dengan kursus. Kami digalakan menjalankan aktiviti yang bersesuaian dengan kursus seperti lawatan industri dan sebagainya.

Namun setelah kami menjalankan kursus, sebaliknya yang berlaku di mana aktiviti yang kami jalankan terutamanya lawatan industri tidak mendapat kelulusan dan peruntukan secara tunai untuk kegunaan kami seperti hotel dan peruntukan makan kami.

Apa yang lebih tidak kami jangkakan sebilangan besar tenaga pengajar tidak diberikan seperti yang dijanjikan. Malah aktiviti yang dijalankan oleh pihak ITPA berkenaan untuk kami tidak mengikut jadual yang telah ditetapkan dan menganggu perjalanan pembelajaran dan jadual latihan industri kami.

Kad Hijau yang pada mulanya dijanjikan kepada semua graduan pada asalnya tidak diberikan sebaliknya hanya beberapa kursus sahaja namun setelah beberapa bulan difahamkan masih tidak diperolehi.

Terlalu banyak birokrasi untuk kami perolehi peruntukan yang sememangnya kerajaan berikan kepada kami.

Terus terang saya katakan, saya sememangnya kecewa dengan apa yang berlaku ke atas kami dan tenaga pengajar.

DIHARAP PIHAK BERKUASA DAPAT MENJALANKAN SIASATAN SUPAYA PERKARA INI TIDAK BERULANG PADA MASA AKAN DATANG.

By: Hidayah http://www.aduanrakyat.com.my/di-mana-peruntukan-kami

27 Sep 2011 - ADUAN TENTANG SKIM LATIHAN GRADUAN MENGANGUR YANG DIANJURKAN OLEH PEMBANGUNAN SUMBER MANUSIA BERHAD (PSMB) DENGAN KERJASAMA KNOWLEDGECOM CORPORATION SDN BHD.

Program yang saya jalani iaitu " Cisco Specialized Traning and Advancement Recruitment (STAR) " dimana terdapat 20 orang peserta diwajibkan menjalani kelas teori 3 bulan di Knowledgecom dan diserapkan ke syarikat-syarikat dalam bidang " Information Technology (IT) " untuk tujuan latihan selama 2 bulan. Program bermula pada Mac 2011 – July 2011.


Walau bagaimana pun, setelah selesai menjalani latihan selama 3 bulan di knowledgecom hanya sebahagian dari kami sahaja dihantar/diserapkan ke syarikat IT bagi menjalani latihan praktical.

Bagi mereka yang tidak diserap seperti diabaikan. Untuk makluman, pihak PSMB dan Knowledgecom yang menentukan tempat untuk kami praktikal sebagaimana yang disyaratkan ketika kami di terima masuk ke program ini.

Lebih malang lagi, elaun hanya dibayar bagi 3 bulan pertama sahaja (RM500/bln). Pihak PSMB dan Knowledgecom seolah-olah "lepas tangan".

PADA PENDAPAT SAYA SKIM LATIHAN INI TIDAK MEMBANTU DALAM MENGURANGKAN MASALAH PENGANGURAN DI NEGARA KITA.

IA SEAKAN-AKAN HANYA MEMBERI PELUANG KEPADA PUSAT LATIHAN (KNOWLEDGECOM) DALAM MENGAUT KEUNTUNGAN. AKHIRNYA YANG MENJADI MANGSA PARA GRADUAN DAN JIKA PERKARA INI TIDAK DI PANTAU DENGAN SERIUS ISU PENGANGURAN TERUS BERLAKU.

Saya berharap pihak aduan rakyat meneliti masalah ini dan membantu kami supaya tidak ada lagi pusat latihan yang hanya pandai membuat keuntungan tanpa memikirkan nasib orang lain.

By: Faiz http://www.aduanrakyat.com.my/skim-latihan-graduan-mengangur-psmb

INDUSTRIAL SKILLS ENHANCEMENT PROGRAMME (INSEP)

The Industrial Skills Enhancement Programmer (INSEP) is a diploma graduate engineers training and development program. NSSDC in collaborated with Malaysian Government are now offering courses in technical discipline to equip all diploma graduate leavers with the right competencies and innovative capabilities to meet the current and future challenges of the high technologies in Malaysia.

Opportunities :
- No additional fee and it's 100% free
- Education fee is fully financed by Government
- RM500.00 per month allowance
- Hostel available for student
- Transport from hostel to NSSDC is available
- On Job Training for three month

Admission Requirement
- Offered to all Engineering Diploma and Degree holders from any local or International University
- Offered for jobless
- Offered to local citizen
- Three month training course

Courses Offered

- Computer Integrated Manufacturing System (CIMS)
- Industrial Control Process Technology (IPCT)
- Information and Communication Technology (ICT)
- Building Monitoring System (BMS)
- Continuous Improvement Methodology ( IM )
- Quality Management System & TQM

Source : http://www.nssdc.org.my/index.php?option=com_content&task=view&id=54&Itemid=1

AMK BATU

0 ulasan
sumber :-

AMK BATU


revisit - sajak DINSMAN -LEBAM MATA ITU (kes ANWAR IBRAHIM dipukul oleh KETUA POLIS NEGARA 29 SEPT 1998)

Posted: 29 Sep 2011 09:47 AM PDT

sajak Dinsman

Lebam Mata Itu
Lebam mata itu

lebam sebelah wajah MalaysiaLebam mata itu

separuh dunia tergamam

mungkinkah angkara sendiri?

sedang dia di bawah tawananLebam mata itu

buta separuh rakyat Malaysia

meraba-raba kebenaranHitam di muka mungkin tak lama

lebam di hati rakyat 'kan terus membaraLebam mata itu

pengorbanan seorang reformis

mengejutkan para pahlawan

yang nyenyak tidurPedih peritnya dia menanggung

itulah obor perjuangan

nyala yang tak 'kan padamLebam mata itu

lebam sejarah MelayuHitam di muka mungkin tak lama

lebam di hati rakyat 'kan terus membara

membara hingga dalangnya ditangkap

membara hingga sistem yang korup

ditukar(Dibacakan kali pertama di majlis Baca Puisi di Rumah Pena,

Kuala Lumpur, 4 Disember 1998)

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党

0 ulasan
sumber :-

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党


人民公正党务边区部六项大会提案,5项敦促政府·1项敦促党领导层。

Posted: 28 Sep 2011 11:27 PM PDT

人民公正党务边区部主席李文材医生表示,务边区部常年大会于日前顺利进行,本届大会共有六项提案。 1)有鉴于我国现有的选举制度不公,我们全力支持净选盟2.0, 以极力推动8项选举制度改革诉求。 2)我们全力支持民联最高理事作出加入选举改革国会特选委员会的决定,同时我们敦促首相拿督斯理纳吉拉萨在选举制度改革尚未落实,不能解散国会举行第十三届全国大选。 3)有鉴于首相拿督斯理纳吉拉萨决定废除恶名昭著以及严重违反基本人权的内安法令,我们呼吁政府必须立刻释放所有内安法令扣留者,并且立刻关闭甘文丁扣留营。 4)有鉴于首相拿督斯理纳吉已经宣布结束三项紧急状态,加上所有无审讯扣留是违反基本人权的恶法,我们呼吁政府立刻释放所有紧急法令扣留者,并且立刻关闭新邦令甘扣留营。 5)有鉴于我国司法制度出现严重不公的问题,特别是涉及巫统国阵利益的审讯,如《安华被控肛交案2》、《霹雳州务大臣双胞案》等审讯,我们敦促新任首席大法官必须立刻采取相关行动,以挽回人民对国家司法制度的信心。 6)我们要求人民公正党中央领导层必须确保,第十三届全国大选披甲上阵的候选人素质,以及忠诚于党斗争目标。

禁播“投票吧”违背改革承诺,李文材促纳吉尊重媒体自由

Posted: 28 Sep 2011 11:26 PM PDT

(怡保25日讯)人民公正党务边国会议员李文材医生非议,首相纳吉表示将检讨媒体审查机制的马来西亚日献辞言犹在耳,另一边厢却容许通讯与多媒体委员会多媒体委员会对鼓励人民投票的短片"投票吧"(Undilah)发出禁播令。他认为该项禁令荒谬且不合理,要求多媒体委员会公开解释并撤销禁令。 李文材指出,多媒体委员会日前通过电邮指示寰宇电视和首要媒体集团停止播放"投票吧"短片。据悉,有关禁令主要导因是参与演出的话望生国会议员东姑拉沙里在片中指称,马来西亚目前面对许多问题,因此要求人民通过投票解决问题。   "我国制度性的偏差和缺陷在政经文教各层面衍生许多问题,这是国阵不得不承认的事实。纳吉政府不仅没有面对事实的勇气,就连容纳'要求人民投票解决问题'讯息的量度都没有,反而纵容有关当局滥用权力打压媒体自由。此事清楚反映,纳吉口口声声要促使我国跻身全球最民主国家行列,实际上却是背道而驰,口惠而实不至。"   上述"投票吧"(Undilah)短片由大马著名音乐人张子夫(Pete Teo)所制作并于马来西亚日当天推介。短片主旨为号召大马人民踊跃登记成为选民,并且于来届大选履行公民义务投下神圣一票。有关短片获得多位我国知名社会领袖参与演出,除了东姑拉沙里还包括班底谷国会议员努鲁依莎、亚航首席执行员东尼费南德斯、本地资深艺人黎明、羽坛健将李宗伟等等。   李文材也是人民公正党霹雳州署理主席。他是在日前在出席该党周六黄衣行动致词时如是指出。李文材强调,朝野能够公平使用媒体、媒体公平据实报导正是净选盟的八大诉求之一。因此,他促请国阵切勿抹杀这个跨党派且具公民教育意义的短片。黄潮本周于怡保孟加兰一家购物中心派发传单,并且呼吁公众支持净选盟的选举改革诉求。

郑立慷促撤销黄衣控状,吁人民支持净选盟诉求

Posted: 28 Sep 2011 11:23 PM PDT

人民公正党迪遮州议员郑立慷炮轰纳吉政府漠视人民基本权利,至今未撤销净选盟支持者穿黄衣的控状。他也非议国阵非但没有接纳净选盟诉求的度量和诚意,反而动用国家机关恶意压制公民力量。   警方曾于净选盟集会前夕于全国各地逮捕并提控穿净选盟黄衣人士。日前多位被控者已获法庭宣判假释,惟相关控状仍未被撤销。   "我和也朗州议员梁美明及人民公正党霹雳副秘书陈家兴等也曾身受其害,在和丰因身穿净选盟黄衣而被捕。相关逮捕和提控行动根本毫无理据,我促请当局立即完全撤销上述控状,同时归还所有当事人的黄衣"   郑立慷也是人民公正党霹雳州副主席。他表示政府对净选盟展开全面打压,乃至限制人民穿着黄衣的自由已违反了民主精神。他指出,政府成立选举改革国会特别遴选委员会的决定,表示政府已承认选举机制存有弊端。因此,政府完全没有理由继续提控提倡选举改革的净选盟支持者。 郑氏指出,净选盟积极探讨我国选举制度,并提出具建设性的八大诉求,因而广泛地获得人民的认同和支持。人民公正党社会关系局为了传播选举改革讯息,将定于本周六(1日),早上8点,于怡保万合花园(Taman Desa Pakatan)巴刹办黄衣行动。这也是该党于霹雳州所召集的第十一场黄衣行动。郑立慷是于日前率队出席人民公正党战车巡回拜访后发表文告。   人民公正党欢迎公众人士踊跃参与黄衣行动,共同为选举改革贡献一份力量。出席者只需穿着黄色衣服出席即可。欲知更多活动详情,欢迎浏览人民公正党社关局黄衣行动面子书专页(网址:http://www.facebook.com/iloveyellow2)或致电负责人吴苍佑(012-5069710)。

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


TG NIK AZIZ - UMNO YG MASIH HALANG HUKUM HUDUD

Posted: 29 Sep 2011 01:42 AM PDT

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang