Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 26 Ogos 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


DEWAN MESYUARAT UNTUK ORANG ASAL

Posted: 26 Aug 2011 09:09 PM PDT

Saya sangat tertarik dengan ucapan Dato Fauzi Abdul Rahman, Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Pahang, semasa merasmikan Himpunan Orang Asal Kuala Krau di Kg Penderas beberapa bulan lalu berhubung dengan perjuangan dan hak Orang Asal di Negeri Pahang.

Setelah membicarakan kedudukan orang Asal dari pelbagai aspek termasuk aspek sosial, ekonomi, kesihatan, pendidikan dan aspek yang ada kaitan dengan adat istiada Orang Asal, Dato Fauzi menekankan perjuangan Orang Asal untuk mencapaikan hak mereka.

Dari segi aspek politik, Dato Fauzi menekankan bahawa hanya Parti Keadilan Rakyat sahaja yang meletakkan didalam Perlembagaannya perjuangan untuk membela dan mempertahankan hak orang Asal.

Secara amalinya Parti Keadilan Rakyat meletakkan Orang Asal didalam pimpinan parti baik diperingkat Pusat, Negeri mahupun Cabang dan beliau melahirkan syukurnya kerana Parti Keadilan Rakyat Cabang Kuala Krau memilih Orang Asal untuk menjadi Naib Ketua parti itu diperingkat Cabang dan beberapa anggota Jawatankuasanya terdiri daripada Orang Asal termasuk juga pimpinan Wanita dan AMK.

Beliau mengucapkan terima kasih kepada PKR Cabang Kuala Krau yang berjaya menubuhkan rantingnya di kesemua 10 buah kampong Orang Asal di Kuala Krau dengan keahliannya meningkat hingga 600 orang.

Dato Fauzi menggariskan tindakan-tindakan yang bakal diambil oleh PKR jika Pakatan Rakyat berjaya memerintah Negeri Pahang.

Tindakan pertama ialah untuk menubuhkan satu Majlis seperti Dewan Undangan Negeri yang terdiri daripada pemimpin-pemimpin Orang Asal dari seluruh Pahang, Majlis itu adalah badan bertindak untuk Orang Asal Negeri Pahang, dibayar elaun oleh Kerajaan Negeri, membincangkan isu-isu yang berkaitan dengan hal ehwal Orang Asal Negeri Pahang.

Rumusan dari perbincangan di Majlis itu akan dibawa ke Mesyuarat Dewan Undangan Negeri Pahang untuk dibentangkan dan untuk diambil tindakan.

Dewan Undangan Negeri Pahang dan Kerajaan Pahang akan mengambil tindakan untuk memperbaiki kedudukan dan status Orang Asal di Negeri Pahang setelah mengambil pandangan keputusan Majlis.

Isu yang paling utama menghantui Orang Asal ialah mengenai tanah mereka, dan Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Pahang akan mendapatkan pandangan dari Majlis itu sebelum mengambil apa-apa tindakan.

Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Pahang juga akan melantik wakil-wakil penduduk untuk menjadi pimpinan di peringkat Daerah dengan wakil-wakil itu dibayar elaun, dan wakil-wakil ini membantu Kerajaan mengambil tindakan diperingkat Daerah. Wakil-wakil tersebut diambil dari akar umbi agar mencerminkan kehendak majoriti penduduk Orang Asal.

Cadangan seumpama yang dikemukakan oleh Dato Fauzi itu adalah satu cadangan yang sangat progresif yang tidak pernah dilakukan oleh Barisan UMNO/BN dan meletakkan kedudukan Orang Asal ditempat yang tinggi semata-mata untuk mengatasi masalah yang mereka hadapi selama lebih 50 tahun dibawah pemerintahan UMNO/BN.

Dato Fauzi membayangkan untuk dipinda Perlembagaan Negeri untuk membolehkan perlantikan seorang berdua dari pimpinan Orang Asal menjadi Anggota Dewan Undangan Negeri secara lantikan.

Untuk itu beliau meminta kerjasama daripada Orang Asal untuk memenangkan Pakatan Rakyat didalam Pilihanraya Umum yang akan datang.

DAP MELAYU MAHU BERTANDING DI KAWASAN PKR, UNTUK BUKTIKAN BAHAWA PARTI ITU TIDAK PERKAUMAN!

Posted: 26 Aug 2011 07:43 PM PDT

DAP adalah sebuah parti yang agak established di kawasan pilihanraya didalam bandar dan diantara parti-parti didalam Pakatan Rakyat, DAP lah yang paling berjaya memenangi kawasan-kawasan yang dipertandingkan.

Akhir-akhir ini sudah ada beberapa orang pemimpin DAP berbangsa Melayu yang turut menerajui parti itu, walaupun keanggotaan DAP masih dipenuhi oleh mereka yang bukan Melayu. Pemimpin-pemimpin Melayu didalam DAP ini tidak mempunyai kawasan yang selamat untuk bertanding di kawasan bukan Melayu, dan DAP juga bimbang jika pemimpin-pemimpin Melayu didalam parti itu bertanding di kawasan Cina, calon Melayu itu akan kalah.

Bagaimana pun DAP ingin menunjukkan kepada masyarakat bahawa DAP bukanlah parti perkauman seperti yang tercatit didalam Perlembagaan parti itu. Untuk membuktikan bahawa DAP bukan parti perkauman maka DAP mahu meletakkan beberapa orang calon dari kalangan pemimpin-pemimpin Melayunya untuk bertanding didalam kawasan Melayu. Untuk membuktikan bahawa DAP tidak parti perkauman dengan meletakkan calon Melayu di kawasan Melayu bukanlah cara yang baik untuk tujuan itu. Adalah lebih baik calon Cina dari DAP diletakkan didalam kawasan majoriti Melayu dan calon Melayunya diletakkan didalam kawasan majoriti Cina.

Tuntutan daripada DAP ini sudah lari daripada persepsi asal untuk parti-parti didalam Pakatan Rakyat. Persepsi asalnya ialah parti-parti didalam Pakatan Rakyat berkongsi tenaga, jentera dan pengaruh untuk meletakkan calon-calon yang boleh memberikan kemenangan dan persepsi itu ialah kawasan-kawasan yang dominan Cina ditandingi oleh DAP, dominan Melayu ditandingi oleh PAS dan kawasan-kawasan campuran ditandingi oleh PKR.

Di Sarawak baru-baru ini PKR terpaksa menggalas tanggungjawab untuk mengelakkan BN menang percuma dan dengan itu bertanding juga di kawasan-kawasan pedalaman yang memang sukar untuk dimenangi, sedangkan kawasan-kawasan bandar disapu bersih untuk ditandingi oleh DAP; manakala PAS juga tidak mahu bertanding di kawasan pedalaman, sehingga menimbulkan persepsi bahawa PKR tamak.

Sepatutnya Pakatan Rakyat di Sarawak baru-baru ini ditandingi oleh parti-parti didalam Pakatan Rakyat dengan pembahagian yang lebih lumrah. DAP tidaklah bertanding hanya di kawasan-kawasan Bandar di mana penduduknya mempunyai kefahaman dan kesedaran politik yang lebih tinggi, dan boleh memberikan kemenangan yang mudah.

PKR adalah sebuah parti yang baru tetapi walaupun baru parti itu telah menunjukkan prestasi yang baik dan berpotensi memenangi samada di kawasan bandar atau luar bandar kerana komposisi pimpinan parti itu tidak berpijak hanya kepada satu-satu kaum dan begitu juga keanggotaannya.

PKR boleh bertanding didalam Bandar dan PKR juga boleh dan mampu bertanding di luar bandar dan amat bersesuai didalam kawasan-kawasan campuran.

Sebagai sebuah parti yang bukan sahaja mengikut Perlembagaannya multi-racial, PKR juga adalah sebuah parti pelbagai kaum yang menganggotainya, berbeza sedikit dengan DAP yang juga tidak perkauman tetapi keahliannya dipenuhi oleh orang-orang Cina; dan PAS yang tidak perkauman tetapi ahli-ahlinya dipenuhi oleh orang-orang Melayu.

Tidak ada ironi kepada PKR, keanggotaannya terdiri daripada Orang Melayu, Orang Cina, Orang India, Orang Asal, Orang-Orang Bumiputra Sabah dan Sarawak menjadikan parti itu sebagai "Truly Malaysian".

Bagaimana pun PKR tidak mengambil pendekatan bahawa pemimpin Cinanya hanya bertanding di bandar, atau pemimpin Melayunya hanya bertanding di luar bandar, atau pemimpin Indianya bertanding di kawasan India atau pemimpin Bumiputranya bertanding di kawasan Bumiputra.

PKR adalah sebuah parti multi-racial dan ia boleh meletakkan calon Cinanya di kawasan bercampur yang majoritinya pengundi Melayu, meletakkan mana-mana calonnya didalam kawasan Cina, meletakkan calonnya didalam kawasan Melayu sesuai dengan konsep perjuangan parti itu yang tidak perkauman dan tidak pernah memainkan politik perkauman.

PKR berlandaskan kepada perjuangan rakyat dan bukan perkauman. Maka untuk DAP mahu membuktikan bahawa dia bukan parti perkauman bukanlah dengan cara meletakkan calon Melayunya didalam kawasan majoriti Melayu dan DAP kenalah berkorban agar kawasan-kawasan majoriti Cina yang ditandinginya itu diberikan kepada calon-calon Melayu didalam parti itu dan tidak memainkan sentimen bahawa kawasan Cina hanya layak ditandingi oleh pemimpin-pemimpin Cina nya dan kawasan Melayu hanya layak ditandingi oleh pemimpin-pemimpin Melayu nya.

Pakatan Rakyat sewajarnya sudah menjadi lebih matang, komponen partinya tidaklah tamak mahu mengekalkan kawasan-kawasan yang pernah ditandinginya dengan mengatakan bahawa kawasan-kawasan itu adalah kawasan tradisinya.

Sebagai parti yang baru PKR tidak mempunyai kawasan tradisi, tetapi PKR mempunyai pengaruh diluar spektrum komposisi kaum dan tidak hanya berlandaskan kepada bilangan keanggotaannya bagi satu-satu kawasan. Orang ramai kadang-kadang mahu memilih PKR kerana mereka memandang bahawa parti itu adalah parti jalan tengah bagi mereka.

PAS sebagai parti yang tua didalam Pakatan itu juga tidak boleh mengatakan semua kawasan yang ia bertanding sebagai kawasan tradisinya. Kawasan tradisi membawa erti bahawa kawasan itu adalah kawasan yang ia terus-menerus bertanding dengan memperolehi kemenangan. Jika itu berlaku tiada sesiapa pun lagi mahu mempertikaikan bahawa itu adalah kawasan tradisinya, tetapi jika kawasan itu ditandingi oleh PAS sejak 1955 tetapi tidak pernah menang, maka kawasan seumpama itu bukanlah kawasan tradisi, kawasan itu hanyalah kawasan yang ditandingi oleh PAS sejak tahun 1955, dan tradisinya disitu adalah kalah didalam setiap Pilihanraya.

Parti-parti didalam Pakatan kena akur bahawa jika calon parti itu bertanding beberapa kali didalam Pilihanraya didalam satu-satu kawasan (sekurang-kurangnya 3 kali) dan tidak pernah menang maka kawasan-kawasan itu bolehlah bertukar kepada parti-parti lain didalam Pakatan. Yang penting ialah supaya Pakatan menang bukan parti mana yang bertanding. Maka menjadi sangat tamak kepada parti berkenaan jika calonnya disesuatu kawasan itu kalah dari satu pilihanraya ke satu pilihanraya dalam kawasan yang sama tetapi masih mahu mengekalkan kawasan itu dengan keangkuhan bahawa itu adalah kawasan tradisi. Tradisi kalah bukanlah tradisi yang boleh dikekalkan.

MAKA Parti-Parti didalam Pakatan Rakyat kenalah bersikap lebih bertanggungjawab dan tidak emosi mempertahankan kawasan-kawasan yang pernah ditandinginya jika tidak pernah menang, dan didalam bidang ini contoh dari Barisan Nasional perlu diperhatikan bahawa parti komponen MIC yang kecil dari UMNO dan MCA diberikan kawasan-kawasan yang tidak mempunyai majoriti kaum India.

Bendera Malaysia atau Kuih Raya?

Posted: 26 Aug 2011 03:09 PM PDT

Malaysia menghadapi ujian getir pada tahun ini. Rakyatnya betul-betul berhadapan dengan dilema kerana Hari Raya Aidilfitri jatuh pada hari yang hampir sama dengan Hari Merdeka.

Adakah orang Islam Malaysia akan membuat pilihan samada mahu merayakan Aidilfitri atau Hari Merdeka? Sudah tentu pada 1 Syawal, umat Islam akan menunaikan Solat Sunat Aidilfitri, selepas itu menziarahi kubur, mengadakan majlis tahlil dan menziarahi sanak saudara dan rakan-rakan taulan.

Sudah tentu juga Upacara Menyambut Hari Merdeka akan diadakan di peringkat Pusat, Negeri dan Daerah.

Hanya bezanya adakah rakyat biasa (awam) memilih untuk pergi ke Upacara Menyambut Hari Merdeka atau mereka akan kesibukan merayakan Hari Raya Aidilfitri.

Beberapa minggu ke belakangan ini, saya sempat mengadakan perjalanan ke beberapa buah Negeri di Semenanjung dan banyak Daerah di Negeri Pahang. Dan semalam saya membuat perjalanan ke Kuantan mengikut jalan lama dari Temerloh, dan kembali semula ke Temerloh melalui Highway dan keluar di Tol Chenor untuk pergi ke Bandar Tun Razak (nama baru bagi Bandar Jengka).

Didalam perjalanan ke Kuantan saya tidak terjumpa kenderaan yang memasang bendera Malaysia baik kenderaan persendirian, mahupun kenderaan komersial dan termasuk juga kenderaan Kerajaan.

Tetapi didalam perjalanan dari Kuantan ke Jengka saya terjumpa dengan sebuah lori yang memasang bendera Malaysia di sebelah kanan dan bendera Pahang di sebelah kiri.

Di Bandar Jengka tidak ada sebuah kereta pun yang memasangkan bendera Malaysia. Di Matau, Jengka tidak ada sebuah rumah pun yang memasang bendera Jalur Gemilang.

Tetapi didalam perjalanan dari Tol Chenor ke Bandar Jengka begitu ramai manusia berpusu-pusu di persimpangan Felda Jengka 19, 18, dan seterusnya hingga ke Bandar Jengka kerana disana ada disediakan juadah dan lauk pauk untuk berbuka puasa dan ada pula kuih muih untuk Hari Raya. Gerai ayam panggang penuh dikelilingi oleh pembeli-pembeli dan begitu juga di tempat membakar lemang.

Saya sempat singgah di Simpang Felda Jengka 18, padat betul dengan manusia dan gerai-gerai kerana disana ada pasar Ramadhan yang bertembung dengan pasar malam.

Macam-macam jualan ada dan saya mengambil kesempatan untuk membeli sedikit lauk untuk berbuka puasa.

Disana ramai yang saya kenal, dan sempatlah berborak dengan mereka. Saya kisarkan perbualan saya mengenai sambutan Hari Merdeka.

Kebanyakannya menjawab: "Itu biarlah Menteri-Menteri dan Pegawai-Pegawai Kerajaan saja yang raikan, kita orang bawah ni apa ada hal?"

Kalau beginilah menjadi tanggapan umum, Hari Merdeka sudah tidak ada erti lagi kepada rakyat bawahan, dan persepsi sebegini mestilah diubah segera untuk menjadikan Hari Merdeka itu sebagai hari yang paling penting bagi Negara dan Rakyat Malaysia.

Persepsi ini bukan dibuat-buat. Ia lahir dari perlakuan yang mereka saksikan sendiri bahawa seolah-olahnya Negara ini hanya memberikan faedah dan menfaat kepada hanya pemimpiin-pemimpin politik dari UMNO dan Barisan Nasional.

Kalau begitu kenapakah ahli-ahli UMNO peringkat kampong tidak menyambut Hari Merdeka kalaupun mereka yang menjadi ahli parti-parti Pembangkang dipulaukan dari Majlis-Majlis seumpama itu?

Ini menunjukkan bahawa Pimpinan UMNO tidak lagi boleh ambil "take for granted" terhadap ahli-ahli mereka, walaupun ahli-ahli UMNO itu masih bersedia menyambut Hari Merdeka jika ada imbuhan dan bendera-bendera percuma untuk menghadirkan diri.

Sudah menjadi tradisi kepada ahli-ahli UMNO bahawa jika pemimpin-pemimpin mahukan penyertaan mereka, maka pemimpin-pemimpin mesti menyediakan "pelincir" untuk mereka hadir; duit minyak keretanya, duit makannya, dan duit poketnya. Ini termasuklah juga jemputan oleh pimpinan tertinggi parti itu untuk Majlis Berbuka Puasa. Bas disediakan, duit poket disediakan. Kalau tidak alamatlah Majlis Berbuka Puasa itu dihadiri oleh hanya Pegawai-Pegawai peringkat Daerah serta Ketua-Ketua Kampong dan Ahli JKK.

Semangat juang ahli-ahli UMNO sudah menjadi begitu rendah. "Kenapa tidak," kata mereka, "Yang dapat projek ini dan itu semuanya pemimpin UMNO, kita dapat apa? Kami ni dah jadi ahli Gerakan, Tak Gerak Tak Makan."

Penanaman semangat patriotisme selama lebih 50 tahun dibawah budaya UMNO menjadikan manusia hilang semangat itu. Peranan rasuah dan politik wang yang selama ini ditaburkan oleh UMNO sudah menjadi racun menikam UMNO sendiri. Ahli-ahli mereka hilang semangat juang, hilang semangat patriotisme melainkan ada "pelincir", dan kerosakan ini bukanlah satu kerosakan yang kecil untuk diperbaiki.

Kesemua ini bermula apabila pemimpin-pemimpin UMNO di peringkat Cawangan dan Bahagian berubah wajah. Kalau dulu mereka yang berhempas pulas menegakkan perjuangan dipilih menjadi pemimpin terutama dikalangan guru-guru, tetapi pada hari ini tidak memerlukan pemimpin seumpama itu lagi.

Seseorang kontraktor atau ahli perniagaan yang berjaya dengan mudah merasp masuk menjadi pemimpin UMNO kerana mereka berupaya membeli undi dari perwakilan. Setahun dua ini UMNO sudah mulai mengambil langkap serkap jarang untuk menangkap pemimpin-pemimpin seumpama itu. Tetapi seperti kata ahli-ahli UMNO, "Yang kena tangkap itu tak ramai, yang tak kena tangkap itulah yang menjadi pemimpin dan menjadi Wakil Rakyat, Ahli-Ahli Exco dan Menteri-Menteri."

Ini sudah menjadi satu persepsi umum didalam Parti UMNO, maka bukan mudah persepsi itu hendak ditanggalkan.

Biar pun persepsi itu boleh ditanggalkan di peringkat parti, ahli-ahli UMNO juga memerhatikan perbuatan dan sikap pemimpin-pemimpin mereka yang dengan secara rambang boleh mereka sifatkan sebagai "no money no talk".

Maka didalam keadaan inilah dapat dibuatkan konklusi bahawa Bendera Malaysia tidak akan dapat mengatasi Kuih Raya.

Marilah kita merayakan Hari Raya Aidilfitri mengikut apa yang dituntut oleh Agama kita, dan marilah kita merayakan Hari Merdeka mengikut tuntutan patriotisme kita.Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Sidang Media Pakatan Rakyat

Posted: 26 Aug 2011 02:41 PM PDT

Dimaklumkan bahawa satu sidang media akan diadakan selepas Perbincangan Mejabulat Ekonomi Pakatan Rakyat mengenai Gaji Minimum.

Sidang media ini akan diadakan seperti berikut:

Tarikh : 27 Ogos 2011 (Sabtu)
Masa : 11.30 pagi
Tempat : Bilik Mesyuarat, Bangunan Ibu Pejabat PKR,
Tropicana, Petaling jaya

Antara yang akan menghadiri sidang akhbar ini adalah YB Dato'Seri Anwar Ibrahim dan para Pimpinan Kanan Pakatan Rakyat yang meanggotai Jawatankuasa Bajet Alternatif Pakatan Rakyat.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

New Investigation Into Film Maker That Took Millions From Malaysia

Posted: 26 Aug 2011 02:37 PM PDT

Independent

Press corps in Kuala Lumpur all knew FBC had close links to the Malaysian government with special access

One of America’s most prestigious magazines, the 154-year-old The Atlantic, has become the latest high-profile news organisation to launch an investigation into its relationship with a media company that was allocated millions of pounds by the Malaysian government.

The Washington-based magazine and website is “reviewing all transactions” it had with FBC, a media company that also produced television programmes for the BBC and the business channel CNBC. The Independent revealed this month that FBC had been hired by Malaysia in a “global strategic communications campaign”.

The FBC programmes broadcast on BBC World News dealt with contentious issues including Malaysia’s treatment of its indigenous peoples, its management of rainforests and its controversial palm-oil industry. The BBC said: “FBC has now admitted to the BBC that it has worked for the Malaysian government. That information was not disclosed to the BBC as we believe it should have been when the BBC contracted programming from FBC. Given this, the BBC has decided to transmit no more programming from FBC while it reviews its relationship with the company.”

The Atlantic has ordered a “full review” into its own relationship with FBC. Justin Smith, president of Atlantic Media Co, publisher of the magazine, has resigned from the board of FBC. FBC’s founder Alan Friedman, a long-term friend of Mr Smith’s, blogged for The Atlantic from this year’s World Economic Forum in Davos. Mr Friedman also encouraged The Atlantic to host an event in March in which the Malaysian Prime Minister, Najib Razak, was interviewed by a correspondent of The Atlantic.

Natalie Raabe, director of communications for The Atlantic, said Mr Smith’s role at FBC was unpaid and “largely nominal”. She said that the magazine was “reviewing all interactions it has had with FBC and its chairman,” including blogs Mr Friedman wrote about Indonesia. “We have found several instances in which Friedman wrote positively about the Indonesian government and its representatives. Our internal process will seek to determine whether Friedman was representing Indonesia at the time he wrote for TheAtlantic.com.”

She said the company was also examining blog comments made by Mr Friedman on Malaysia and had now attached an online reference to inform readers that he was working for the Malaysian government “at or around the time he wrote them”.

FBC also made a half-hourly weekly programme for CNBC, part of the American NBC network. Many of its episodes featured Malaysia. CNBC has withdrawn the programme “indefinitely” and “immediately initiated an examination of FBC and its business practices”. Since publication of The Independent’s investigation, the newspaper has been contacted by numerous correspondents based in Kuala Lumpur, who complained that the broadcasters should have taken action earlier.

One senior international journalist with a decade of experience in Malaysia, said FBC’s relationship with the Malaysian government was “common knowledge among the press corps in KL”. He said: “The real scandal is the failure by BBC and CNBC to police the outsourcing of their programmes. They need to answer some hard questions.”

The BBC said it had “acted swiftly to suspend the broadcasting from FBC” and pointed out that “all independent TV companies who produce programmes for BBC World News have to sign strict agreements”.

A former correspondent for a prominent US magazine said that correspondents became accustomed to seeing FBC granted access to “notoriously press-shy” senior political and business figures who would not speak to other sections of the media. “Knowing FBC and their modus operandi, it was pretty clear how it happened,” he said. The Independent has established that FBC also hired the Washington-based American lobbying company APCO Worldwide for the purpose of “raising awareness of the importance of policies in Malaysia that are pro-business and pro-investment as well as the significance of reform and anti-terrorism efforts in that country”.

FBC denies impropriety in any of its programme-making. Its lawyers said in a letter that “at no time have the television programmes made for the BBC ever been influenced or affected by our client’s commercial activities”. It said that FBC ran production and commercial divisions, which “are and always have been quite separate and distinct”. The BBC, CNBC and the media regulator Ofcom continue to investigate.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

KEADILAN Fully Supports YB Fuziah Salleh And The Anty-LYNAS Movement

Posted: 26 Aug 2011 05:17 AM PDT

BN's ploy of using the UMNO-owned TV3 to discredit YB Fuziah Salleh,KEADILAN Vice President and Kuantan MP's relentless campaign together with the Anti-Lynas movement against the Lynas Advanced Material Plant (LAMP) in Gebeng, Kuantan is utterly desperate and despicable.

BN resorted to hide behind two nuclear experts that misrepresented the aims and objectives of the Anti-Lynas movement in order to further BN's narrow and divisive political objectives.

Zulkefly Mohd Omar, the PAS Central Committee Member and Chairman of Environment Bureau has also released a statement in support of the Anti-Lynas movement which is supported by Pakatan Rakyat as a coalition.

In addition, the Malaysian Medical Association, the Malaysian Bar Council, Sahabat Alam Malaysia, Aliran and the Consumer Association of Penang, among others, have expressed their concern about the project.

The Anti-Lynas movement was never narrowly confined to objecting about radioactivity alone. On the contrary, the movement opposed LAMP on the basis that operating a rare earth refinery in Prime Minister Najib Razak's home state brings with it other hazards such as health and environmental damage that would have dire consequences for the tourism and fishing industry, thus the local economy as a whole.

LAMP will be the world's largest rare earth plant outside China once it operates. We believe that the health and safety of the residents of Gebeng and the surrounding areas are too precious to be sacrificed for short-term economic benefit. In this regard, YB Fuziah has rightly defended the rights of Gebeng residents, and should be applauded for continuing to do so as a responsible Member of Parliament for Kuantan.

Nurul Izzah Anwar
Vice President
Parti Keadilan Rakyat

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

‘Pristine Condition’ Of Rectal Swabs Puzzles Expert

Posted: 26 Aug 2011 02:25 AM PDT

Malaysiakini

How is it that three cotton swabs retrieved from the rectum of sodomy complainant Mohd Saiful Bukhari Azlan showed no sign of degradation when tested some 100 hours later?

This is the issue that is puzzling Australian DNA expert Dr Brian McDonald.

dr brian mcdonald sodomy llDescribing the findings from the three swabs marked B7, B8 and B9 from the high and low rectal areas of the complainant as “pristine”, McDonald (right) told the Sodomy II trial of Opposition Leader Anwar Ibrahim that this was “inconsistent with the history”.

“This is because there is no sign of degradation and the samples are pristine,” he said about the three samples taken from Saiful’s rectum 56 hours after the alleged sodomy took place between 3.01pm and 4.30pm on June 26, 2008.

Saiful was examined by four doctors at Hospital Kuala Lumpur between 9pm on June 28 and midnight on June 29, 2008.

Investigating officer Supt Jude Blacious Pereira had earlier testified that the samples were kept in a drawer in his air-conditioned office and handed over to chemist Dr Seah Lay Hong at around 7pm on June 30, 2008.

Yesterday, McDonald, 60, told the Kuala Lumpur High Court that the samples should ideally be kept in a freezer at minus 20 degrees Celsius.

Questioned on the three samples by defence counsel Ram Karpal Singh, McDonald said the ‘Male Y’ DNA was prevalent in the low rectal swabs.

However, the witness noted, Saiful’s DNA was prevalent in the high rectal swab.

“Hence, I cannot discount the possibility that Saiful’s semen or sperm could have been up in the high rectal area, based on the tests,” McDonald said.

“Furthermore,” he added, “the three samples from the swab are pristine, although they should have degraded under the circumstances.”

Another Australian expert witness, Dr David Wells, had testified earlier that he would not take samples from a sexual assault victim 36 hours after the attack.

McDonald had also testified that such a sample would be deeply degraded after 56 hours.

Saiful’s semen sperm in anus?

McDonald also explained that chemists Dr Seah Lay Hong was guilty of "guessing" in treating Saiful’s sample, as there was no indication in her report where the sample originates and that he did not use the same numbering system employed by the doctors.

NONE"We have to assume where the swab came from as this is not reflected in Seah’s (right) report," he said, adding Seah should verify where it came from in sodomy cases.

"It could come from a cigarette butt. Seah did not provide the information in the report. She has not reported anything on the sample whether it came somewhere or another."

McDonald said Seah did not properly do the differential extraction process (DEP) test from the samples taken to resolve the issue of sperm and non-sperm cells.

This, he said, has to be done again and again until what is left are sperm and not other contaminants.

He said this has resulted in findings of Saiful’s DNA in the rectum.

"That is the case of the complainant’s semen is in his rectum," he said, adding one cannot assume there is Saiful’s sperm is in his own rectum initially but this had to be assumed following the results of the test.

"I would say Seah’s evidence is a guess."

Ram: Why is that?

McDonald: Because she did not slide on the receptacle and put it under a microscope to verify. That is only way to determine and if there is further, the process has to be repeated again to remove the contaminants.

Ram: Is it possible that there is Saiful’s sperm in his anus.

McDonald: If she had done it properly, we can cut out on such a possibility. The sample taken cannot be relied on because (it contain Saiful’s DNA).

Ram: Can we conclusively say that Saiful’s sperm is not in his anus?

McDonald: No, she is guessing that there are other cells. She did not do the DEP test properly. The Male Y (allegedly Anwar’s DNA) is predominant in B7 the low rectal swab. However, on the B8 (high rectal), Saiful’s DNA was predominant.We cannot discount Saiful’s sperm was up in his own anus, based on the result.

Anwar Ibrahim is charged with sodomising Saiful at the Desa Damansara condominium between 3.01pm and 4.30pm on June 26, 2008.

The trial continues from Sept 19 to 23 with McDonald’s testimony.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Anwar Difitnah Dan Bukan Pemecah Belah Perpaduan Melayu – Islam

Posted: 26 Aug 2011 02:10 AM PDT

Kenyataan Media

Parti Keadilan Rakyat mengalu-alukan kenyataan Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria di media massa bahawa punca perpecahan Melayu-Islam adalah kerana Kerajaan yang lemah, tidak amanah dan rasuah. Beliau juga menyatakan bahawa demi menjaga perpaduan Melayu, pernah menasihati Dr Mahathir agar tidak memecat Timbalanya ketika itu iaitu Dato Seri Anwar Ibrahim serta membuat tuduhan liwat tanpa membawa empat orang saksi.

Dengan kenyataan di atas, jelaslah bahawa apa yang ditanggapi sebagai perpecahan Melayu-Islam pada masa kini adalah berpunca dari permainan politik kotor para pemimpin UMNO sendiri bermula dari Dr. Mahathir Mohammad (Mantan Presiden UMNO dan Perdana Menteri Malaysia). Kenyataan ini juga menjelaskan dengan terang bahawa perpecahan orang Melayu pada masa kini bukan di sebabkan oleh Dato Seri Anwar Ibrahim dan Pakatan Rakyat seperti yang digembar-gemburkan selama ini.

Kenyataan Mufti Perak tersebut juga mengesahkan pendirian kita selama ini bahawa tuduhan liwat ke atas Dato Seri Anwar Ibrahim adalah tidak sah dan fitnah semata-mata untuk menjatuhkan beliau sebagai pemimpin politik harapan orang Melayu-Islam. Adalah jelas bahawa pemecatan Anwar bukan kerana faktor moral tetapi konspirasi jahat Dr Mahathir Muhammad dan para kuncunya.

Dengan pendedahan yang dibuat ini, rakyat perlulah membuka mata dan menyatakan sikap menolak dengan tegas fitnah yang dilemparkan ke atas Dato Seri Anwar Ibrahim. Malah, semua yang cintakan keadilan perlulah bersama-sama bertanggungjawab dan bertindak untuk membela beliau dari segala kezaliman dan pembohongan berterusan sejak lebih satu dekad yang lalu.

Justeru, bersempena dengan hari-hari terakhir bulan Ramadan yang mulia dan padanya diturunkan kitab suci al Qur'an, kita menyeru para pemimpin UMNO supaya melakukan muhasabah diri dan menghentikan kezaliman ke atas DSAI demi perpaduan ummah dan seluruh masyarakat Malaysia amnya. Kita berkeyakinan penuh bahawa selagi kezaliman terhadap DSAI tidak dihentikan, isu perpaduan Melayu-Islam tidak akan dapat diselesaikan secara tuntas.

Dr Muhammad Nur Manuty
Ketua Penerangan

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Khazanah: “MAS-AirAsia share swap a case of “BINA” first and “FIKIR” later?

Posted: 25 Aug 2011 09:13 PM PDT

I would like to share the comment below with all the readers with regards to this so-called  “MAS-AirAisa share swap”, which was shrouded with secrecy. Khazanah Nasional Berhad is still thinking about buying the 10% share in AirAsia X Sdn Bhd. Khazanah has appointed Morgan Stanley Investment Banker to do a valuation on AirAsia X [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


TV3, Surau untuk orang Kafir, Surau Al-Musyrikin

Posted: 25 Aug 2011 06:48 PM PDTDari Blog Milosuam - TV3 Kantoi! Surau Al-Musyrikin tidak wujud! SEBELUM ini media propaganda, TV3 ada menyiarkan berita kononnya ada sebuah kelas tuisyen di Jalan Klang lama yang menyebarkan agama Kristian kepada pelajarnya.

Tambah melucukan bercampur hairan, TV3 mendakwa sekumpulan QARIAH SURAU AL-MUSYRIKIN (kafir) telah berhimpun di hadapan kelas tuisyen berkenaan kerana membantah tindakan kelas tuisyen itu yang didakwa kononnya menyebarkan agama Kristian kepada pelajar yang beragama Islam.

Saksikan video laporan media propaganda TV3 di http://milosuam.blogspot.com/2011/08/tv3-kantoi-surau-al-musyrikin-tidak.html#ixzz1W5ezee5M

Oleh kerana tidak berpuas hati dengan laporan pelik dan melucukan dari TV3 ini, ReJaM© telah mengambil keputusan untuk menyiasat sendiri kebenarannya.

Selepas kira-kira setengah hari mencari, ReJaM© berjaya menemukan kelas tuisyen yang dilaporkan. Kelas tuisyen itu terletak di sebuah kawasan setinggan yang didiami oleh majoriti kaum Cina dan India serta pendatang asing termasuk warga Indonesia.

Di sebelah kelas tuisyen itu, tinggal seorang warga asing yang sudah mendapat taraf penduduk tetap. Beliau mendakwa tiada satu pun surau di kawasan tersebut, kerana ia merupakan kawasan yang didiami oleh Cina dan India. Malah masjid juga terletak jauh dari penempatan itu.

Di bawah ini rakaman perbualan yang sempat dirakamkan.

Lihat dengan mata kepala anda sendiri bagaimana TV3 tanpa rasa bersalah mencipta nama surau yang tidak wujud iaitu SURAU AL-MUSYRIKIN.

Sifirnya mudah, Jalan Klang Lama terletak di bawah Parlimen Seputeh, YB Teresa Kok. Maka TV3 mahu rakyat percaya bahawa Teresa Kok cuba menyebarkan Kristian di kawasannya.

Sila gunakan akal anda sendiri, masuk akal atau tidak pelajar yang beragama Islam pergi ke kelas tuisyen di kawasan setinggan yang didiami oleh Cina, India dan warga asing untuk mempelajari agama Kristian?

Mana-mana ibu bapa beragama Islam yang menghantar anak mereka ke kelas tuisyen Kristian memang nak mampos! Kelas tuisyen itu sudah wujud di situ bertahun-tahun untuk anak orang-orang Cina dan India setempat yang beragama Kristian.

Polis tendang perut ibu tunggal dalam serbuan

Posted: 25 Aug 2011 05:43 PM PDTIbu tunggal mendakwa diserbu lelaki bersenjata


RANTAU PANJANG, 25 Ogos 2011 : Seorang armalah bagaikan bermimpi apabila rumahnya di sini tiba-tiba diserbu sekumpulan lelaki bersenjata kira-kira jam 8.30 pagi semalam. Pintu rumahnya ditendang kumpulan lelaki terbabit yang datang tanpa diundang. Lebih parah lagi dakwa Noraisiah Che Ghani, 40 salah seorang lelaki bertopeng lengkap bersenjata itu menendang di bahagian perutnya sehingga terduduk.

"Kesannya saya mengalami sakit di bahagian pinggang dan perut sehingga sekarang. Ketika kejadian saya sedang tidur di ruang tamu tiba-tiba terperanjat mendengar bunyi kenderaan yang kuat di halaman rumah.

"Sebaik sahaja bangun dua anggota polis bertopeng menendang pintu rumah dan tendangan terkena perut sehingga saya terduduk.

"Sampai hari ini saya tidak boleh duduk lama kerana sakit di bahagian pinggang dan perut," ujarnya berniaga sayur di Pasar Rantau Panjang.

Armalah kepada tiga anak yang berusia antara sembilan dan setahun setengah itu pada mulanya panik tidak tahu apa punca kedatangan lelaki bertopeng lengkap bersenjata.

Ujar beliau tanpa memberitahu apa sebab kedatangan mereka terus bertindak.

"Selepas lama mengeledah kemudian salah seorang anggota polis terbabit memohon maaf di atas kesilapan mereka, lalu meninggalkan rumah saya.

"Seorang anggota polis pada awalnya mendakwa kononnya saya terlibat menyeludup senjata api," katanya yang masih tidak dapat melupakan peristiwa berkenaan ketika ditemui di rumahnya hari ini.

Ketika kejadian turut berada di rumahnya tiga anaknya, emak yang cacat penglihatan, dua adik beradiknya.

Kumpulan bersenjata itu menyelongkar segenap ruang di dalam rumahnya hampir dua jam sebelum beredar tanpa menemui sebarang barangan disyaki.

Mencerita lanjut saat-saat mencemas itu Noraisiah memberitahu beliau kemudian ditawarkan sejumlah bayaran sebagai kos perubatan bagi menutup kes tersebut ketika datang membuat laporan polis di Balai Polis Rantau Panjang.

Menurut beliau adiknya Numi Che Ghani juga turut ditawarkan sejumlah bayaran yang sama.

Serbuan itu juga turut menjadikan adik iparnya Sopian Sautar, 31 sebagai mangsa apabila dipaksa meminum air empat botol kerana disyaki penagih dadah ketika datang menemankan Norasiah di Balai Polis.

"Pada mulanya saya enggan sebab saya berpuasa, tetapi saya dipaksa juga minum empat botol air kosong dalam botol besar selepas ujian kali pertama didapati saya negatif sebarang dadah," ujarnya.

Menurut Norasiah selepas kejadian kira-kira jam 11 pagi beliau ke klinik berhampiran rumahnya untuk mendapatkan rawatan dan kira-kira 11 malam pula membuat laporan polis.

Sementara itu anggota Parlimen Rantau Panjang, Siti Zailah Mohd Yusof berharap kerajaan dan pihak polis bertanggungjawab ke atas mangsa yang ditendang sekumpulan lelaki bersenjata alasan disyaki sebagai penyeludup senjata.

"Kita minta kerajaan dan pasukan polis bertanggungjawab terhadap apa yang berlaku. Mereka juga meninggalkan mangsa begitu sahaja tanpa membantunya membawa ke hospital biar pun tercedera," katanya ketika menziarahi mangsa di rumahnya di sini.

Siti Zailah yang juga Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat turut melahirkan rasa hairan apabila salinan laporan polis yang diterima mangsa tidak sama dengan apa yang dilapor semalam.

"Dalam laporan itu, mangsa memberitahu anggota polis yang bertopeng menyerbu rumahnya dengan diacu senjata seramai hampir 20 orang, tetapi dalam laporan yang diberi kepada pengadu hanya dua orang sahaja," katanya.


http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/5114-ibu-tunggal-mendakwa-diserbu-lelaki-bersenjata

s

0 ulasan
sumber :-

s


Sumbangan Kasih Eidul Fitri

Posted: 25 Aug 2011 08:14 PM PDT

Tarikh : 21 Ramadhan 1432H/21 Ogos 2011
Tempat : Masjid Jamek Kg.Nakhoda, Batu Caves
Masa : 5 petang - 8 malam

Qiamulail Perdana di Masjid Jamek Kg.Nakhoda

Posted: 25 Aug 2011 07:58 PM PDT


Pelajar Terharu Terima Sumbangan Adun Batu Caves Sempena Kasih Eidul Fitri

Posted: 25 Aug 2011 07:48 PM PDT


Batu Caves : Bahang menyambut ketibaan Aidilfitri semakin terasa oleh semua umat islam. Dalam membuat persiapan tidak ketinggalan juga bantuan diberikan kepada golongan anak yatim piatu, ibu tunggal, fakir miskin dan OKU. Seramai 300 penerima sumbangan Kasih Aidilfitri telah disampaikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Batu Caves, Amiruddin Shari dan Ahli Parlimen Gombak Azmin Ali tanpa mengira parti di Masjid Jamek Kg. Nakhoda Batu Caves Baru-baru ini. Azmin Ali berkata, "sumbangan ini diberikan kepada golongan yang telah di pilih oleh ADUN Batu Caves bagi memastikan golongan tersebut mendapat bantuan untuk membuat persiapan Aidilfitri yang bakal menjelang tidak lama lagi. Kita harap dengan bantuan diberikan dapat mengurang bebanan semua penerima". "Kita ingin pastikan semua umat islam menyambut Aidilfitri tahun ini penuh kesyukuran dan kegembiran setelah Berjaya mengerjakan amal ibadah puasa selama sebulan yang merupakan rukun islam yang ketiga". "Sumbangan yang diberikan dengan mendapat kerjasama daripada Ahli Parlimen Gombak, Pusat Khidmat Masyarakat (PKM) DUN Batu Caves dan sumbangan daripada pihak tertentu dengan meminta pihak kami sampaikan bayaran zakat ini kepada golongan asnaf.
Alhamdulilah pada hari ini kita telah sempurnakan hasrat mereka dengan memberi bantuan kewangan dan barangan dapur. Kita juga mengadakan majlis berbuka puasa bersama semua penerima", katanya. Adik Noor Fikri Md Omar, 15thn merupakan anak yatim telah kehilangan bapanya. Beliau merupakan pelajar daripada Sekolah Menengah Sungai Kertas melahirkan rasa terharu kerana masih ada insan yang sudi menghulurkan bantuan kepada dirinya. Menurutnya walaupun Hari Raya Adilfitri semakin hampir, dirinya dan keluarga tidak menerima sebarang bantuan daripada pihak berwajib melainkan menerima bantuan daripada ADUN Batu Caves dan Ahli Parlimen Gombak. Ibunya walaupun bekerja tetapi pendapatannya tidak mengcukupi untuk membuat persiapan Adilfitri memandangkan masih ada tiga beradik lagi yang bersekolah dan dirinya juga akan bakal menghadapai peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) tahun ini. Fikri berkata, "Ibu juga bekerja keras untuk membiayai pelajaran kami. Yuran peperiksaan perlu dijelaskan. Alhamdulilah dengan sumbangan diberikan oleh ADUN dan Ahli Parlimen ini akan digunakan untuk bayaran peperiksaan dan sebahagiannya akan diberikan pada ibu untuk buat persiapan Hari Raya". Tengku Rohani Bt Tengku Mohamed, 46 thn, "Terima kasih kepada ADUN Batu caves dan Ahli Parlimen Gombak yang telah memberi bantuan kepada saya yang tidak menerima bantuan daripada mana-mana pihak". "Saya mengalami keretakan tulang belakang semenjak setahun yang lalu dan tidak boleh bekerja lagi. Dengan bantuan diberikan sekurang-kurangnya dapat membuat persediaan Hari Raya, katanya". Editor : Khaulah Azwar

Angkatan Muda Keadilan Bagan Datoh,Perak Darul Ridzuan

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Bagan Datoh,Perak Darul Ridzuan


SALAM AIDILFITRI...

Posted: 25 Aug 2011 06:21 PM PDT


SELURUH WARGA AMK BAGAN DATOH MENGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI KHUSUS UNTUK WARGA BAGAN DATOH DAN UMUMNYA UNTUK RAKYAT MALAYSIA. BERHATI2 MEMANDU DIJALAN RAYA KERANA NAJIB CAKAP HIGHWAY MALAYSIA DH JADI KUBUR TAK BERTANDA.

Anwar berjaya menjerat musuhnya

Posted: 25 Aug 2011 06:19 PM PDT

Ramai juga yang minta komen saya tentang pendirian Anwar memilih untuk membela dirinya melalui keterangan tidak bersumpah. Saya rasa elok juga saya berkongsi pendapat mengenai pendirian Anwar tersebut.

Saya akui awalnya saya juga agak terkejut dengan pendirian Anwar tersebut. Namun setelah mengikuti keterangannya tersebut saya harus akui bahawa tindakan Anwar amat amat bijak. Saya percaya pendirian itu dibuat dengan perkiraan yang mendalam dengan mengambil kira sejak awal lagi perbicaraan Anwar dilihat melanggar norma-norma atau piawaian perbicaraan yang adil . Memberi keterangan dengan tidak bersumpah sudah tentu merupakan opsyen yang terbaik untuk Anwar dalam kondisi sebegitu.

Musuh Anwar memulakan serangan di atas pendirian Anwar tersebut . Dengan nada sinis mereka memperli kononnya Anwar takut untuk disoal balas oleh pendakwaraya. Musuh beliau menyatakan Saiful lebih berani dari Anwar kerana beliau memberikan keterangan dengan bersumpah dan rela disoal balas oleh Karpal Singh. Ya, ia satu hujah yang menarik tapi malangnya hujah tersebut bertolak dari qiyas atau analogi yang tidak betul atau dalam bahasa arabnya dipanggil qiyas ma'al fariq. Mengapa?


Isu Saiful berani memberi keterangan bersumpah tidak timbul kerana sebagai saksi pendakwa , undang-undang mewajibkan beliau memberi keterangan bersumpah. Makna mudahnya Saiful tidak ada pilihan kecuali wajib memberi keterangan bersumpah. Terpaksa memberi keterangan secara bersumpah bukan indikator keberanian seseorang.

Kedudukan Anwar sebagai pihak yang dituduh berbeza dengan kedudukan Saiful. Tidak seperti Saiful undang-undang memberi Anwar tiga pilihan yang sah untuk membela diri iaitu sama ada memberi keterangan dengan sumpah ( yang boleh disoal balas ) atau memberi keterangan dengan tidak bersumpah ( yang tidak boleh disoal balas ) atau hanya berdiam diri. Hatta jika Anwar memilih untuk berdiam diri hakim tidak boleh secara automatik membuat kesimpulan bahawa Anwar bersalah kerana seorang hakim masih perlu meneliti semula keterangan pendakwa sebelum membuat keputusan.

Musuh Anwar juga berhujah bukankah keterangan bersumpah lebih kuat nilainya dan jika Anwar benar-benar tidak bersalah kenapa beliau takut untuk memberi keterangan bersumpah dan boleh disoal balas oleh pendakwa.

Sekali lagi ia hujah yang menarik tetapi malangnya hujah tersebut gagal melihat keseluruhan proses perbicaraan Anwar . Melihat pendirian Anwar yang memilih untuk memberi keterangan tidak bersumpah secara terpisah dengan keseluruhan proses perbicaraan Anwar bukan sahaja tidak wajar malahan secara jelas ia satu hujah yang dangkal.

Hakikatnya bagi saya kerana kepercayaan bahawa dirinya tidak bersalah mendorong Anwar mengambil pendirian tersebut. Mana-mana tertuduh yang tidak bersalah dengan mudah dijatuhkan hukuman bersalah dalam perbicaraan yang tidak adil.

Jika perbicaaraan Anwar memang dari awal mengikut piawaian perbicaraan yang adil hujah musuh Anwar itu mungkin ada keabsahannya. Namun dengan pelbagai perkara pelik dan tidak masuk akal berlaku dalam kes Anwar pendirian Anwar bukan sahaja wajar malahan amat tepat. Mari kita ambil satu contoh kepelikan dari siri-siri kepelikan yang berlaku dalam kes Anwar iaitu isu tawaran saksi saksi pendakwa kepada pasukan peguambela Anwar.

Bukankah pendakwa raya telah menawarkan kepada pihak peguambela Anwar beberapa orang saksi mereka seperti Najib , Rosmah, Musa Hassan dan beberapa orang lain. Berdasarkan prinsip undang-undang jenayah dan piawaian perbicaraan yang adil saksi-saksi pendakwa ini sewajarnya bersedia dipanggil oleh pihak pembela dan mereka juga wajar menjawab soalan-soalan peguambela apabila dipanggil untuk temubual.

Peliknya dalam kes Anwar ini saksi saksi yang ditawar oleh pendakwa ini boleh memilih untuk tidak ingin menjadi saksi pihak pembela dan tidak mahu menjawab soalan-soalan peguambela Anwar semasa sessi temubual.

Tindakan pelik saksi saksi ini malangnya timbul dari keputusan pelik Hakim yang menyatakan bahawa saksi saksi seperti Najib dan Rosmah ini boleh memilih untuk tidak menjawab soalan-soalan peguambela Anwar.
.
Keputusan Hakim tersebut menyebabkan tawaran saksi- saksi pendakwa seperti Najib dan Rosmah kepada pasukan peguambela Anwar tidak ada apa apa nilai dan hanya sia-sia dan membuang masa. Apa gunanya pendakwaraya menawar saksi-saksi mereka yang enggan bersuara dan apa gunanya pula untuk peguambela Anwar memanggil saksi-saksi yang enggan bersuara ( baca kecut untuk bersuara ).

Hakikatnya bukan Anwar yang tidak berani memberi keterangan bersumpah sebaliknya Najib, Rosmah , Musa Hassan dan Rodwan yang takut untuk memberi keterangan sama ada secara tidak bersumpah di luar mahkamah iaitu dalam sessi temubual atau secara bersumpah di dalam kandang saksi di mahkamah. Malangnnya musuh Anwar tidak nampak ironi ini. Mereka tidak habis habis 'menyalak' supaya perbicaraan disegerakan sedangkan tindakan Najib, Rosmah, Musa Hasan dan Rodwan ini antara penyumbang besar kepada kelengahan perbicaraan
.
Seperkara lagi Anwar sudah punya pengalaman memberi keterangan bersumpah sebanyak dua kali sebelum ini dan beliau amat arif permainan kotor musuhnya. Memberi keterangan bersumpah akan dikawal oleh mantra 'tidak relevan' yang akan kita dengar berulang-ulang kali seperti dua perbicaraan beliau yang terdahulu. Bayangkan jika keluar dari mulut Anwar misalnya 'ada konspirasi nak aibkan saya...tidak relevan..' macam mana TV3 boleh ada siri khas tentang Saiful' ..tidak relevan.. begitulah yang saya percaya ada di dalam pemikiran Anwar.

Memberi keterangan secara tidak bersumpah tidak boleh dikawal oleh mantra 'tidak relevan'. Anwar bebas menentukan rentak dan iramanya tanpa diganggu gendang 'tidak relevan'. Hakikatnya apa yag Anwar katakan tersebut itulah yang paling ditakuti oleh musuh-musuhnya .

Malang sungguh musuh Anwar kerana penantian mereka bahawa Anwar akan terperangkap dalam jerat mereka tidak berlaku. Yang berlaku adalah Anwar yang kini menjerat mereka dan sehingga artikel ini ditulis seluruh manusia di seantero alam kini mula menghakimi sistem kehakiman negara ini dan para aktor -aktor yang terlibat dalam perbicaraan Anwar.

Syabas Anwar !

Oleh : Mohamed Hanipa Maidin

PERKASA Dah Jadi PERKASAM.. Goyang Macam Lalang

Posted: 25 Aug 2011 06:18 PM PDT

KUALA LUMPUR, 26 Ogos ─ Perkasa bersetuju dengan pendirian Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria bahawa perpecahan di kalangan orang Melayu wujud disebabkan pentadbiran negara yang cukup lemah, rasuah dan tidak amanah.

Bagaimanapun Setiausaha Agungnya Syed Hassan Syed Ali menegaskan, perpecahan orang Melayu tidak berlaku, sebaliknya yang berpecah adalah pemimpin-pemimpin kaum itu.

Jelas beliau, perpecahan antara pemimpin Melayu itu berlaku disebabkan sikap mereka yang gemar menyalahkan antara satu sama lain selain turut menyebarkan fitnah.


"Saya fikir Melayu tidak berpecah sebenarnya, yang berpecah sebenarnya pemimpin-pemimpin Melayu... fitnah-memfintah antara pemimpin Melayu lebih jelas puncanya dari rasuah penyebab Melayu berpecah.

"Fitnah secara terang-terangan dapat jelas dibaca atau didengar di mana-mana saluran media atau ceramah. Kekayaan dan kuasa yang dikejar oleh pemimpin Melayu punca fitnah-memfitnah berlaku," katanya.

Menurut Syed Hassan, Pakatan Rakyat juga tidak boleh memberi jaminan bahawa parti perikatan itu mampu membendung gejala rasuah yang turut melibatkan pegawai-pegawai kerajaan.

"Tapi tidak jamin rasuah tiada, rasuah sudah jadi budaya masyarakat Malaysia termasuk orang Islam sendiri, pegawai jabatan agama pun ada ditangkap kerana rasuah.

"Akhir sekali rasuah bukan hanya di kalangan pemimpin politik, yang lebih besar terlibat dengan rasuah adalah mereka yang diamanahkan melaksanakan tugas-tugas menjayakan dasar kerajaan dan negara," katanya.

Jelas beliau, gejala tidak sihat dalam kalangan pegawai kerajaan boleh di atasi sekiranya agensi agama menyusun strategi untuk mencegah perkara itu.

"Jadi, jabatan agama Islam besar tugas mereka untuk menyusun strategi bagi memberi ceramah yang lebih berkesan isu fitnah dan rasuah.

"Di jabatan-jabatan kerajaan adakan siaran radio dalaman yang didengari oleh semua kakitangan yang sedang bekerja boleh mendengar sambil buat kerja, ceramah melalui kaset atau CD dari ulama-ulama yang tiada kepentingan politik untuk tajuk khas fitnah dan rasuah sekali pagi dan petang. Ini membolehkan mereka tidak mudah terpengaruh dengan mengikut nafsu jahat," katanya kepada The Malaysian Insider.

Dalam Wacana Ulama Politik Untuk Dakwah Atau Parti kelmarin, Harussani berkata, perpecahan di kalangan Melayu berlaku disebabkan pentadbiran negara yang cukup lemah, rasuah dan tidak amanah.

Harussani juga berkata, orang Melayu berpecah selepas bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad memecat Datuk Seri Anwar Ibrahim pada September 1998.

Bagaimanapun beberapa blog pro-Najib dan mesej-mesej menerusi Twitter mempersoalkan kenyataan terbuka beliau.

Syed Hassan menambah kedudukan orang Melayu akan lebih terancam sekiranya Pakatan Rakyat memerintah.

Jelas beliau, orang Melayu bukan sahaja akan berpecah malah akan menjadi "minoriti dan pupus" jika negara dipimpin parti perikatan itu.

"Ada kebenaran kata Tan Sri Harussani itu.Tapi jika Pakatan memerintah bukan setakat Melayu berpecah malah boleh jadi bangsa Melayu menjadi minoriti dan akan pupus satu hari nanti bersama-sama pemimpin Melayu semua.

"Jika Melayu bersatu, juga jangan fikir tidak akan ada rasuah... pembangunan Islam dan Melayu lebih terjamin jika Melayu bersatu," katanya.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang