Pengikut

Nuffnang

Isnin, 20 Jun 2011

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


DAP: Umno tunjuk belang, benarkan kenyataan ala Nazi Perkasa

Posted: 20 Jun 2011 01:45 AM PDT

KUALA LUMPUR, 20 Jun – Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menyifatkan Umno seolah-olah menunjukkan warna sebenar parti itu bahawa ia hanya berkepentingan untuk satu kaum apabila membenarkan ugutan ala Nazi disampaikan oleh Datuk Ibrahim Ali dan Perkasa yang diwakilinya semalam.

"Dengan keengganan parti tersebut untuk mengambil tindakan, Umno bersalah atas sokongan terhadap Perkasa dan pendirian parti itu.

"Malah, ia amat jelas sejak sekian lama, sebagaimana ditunjukkan oleh Umno yang kurang mengambil tindakan terhadap kes-kes seperti demonstrasi seperti protes kepala lembu pada 2009 dan pelbagai ucapan pemimpin mereka yang menyamakan kaum India dengan pengemis dan wanita Cina sebagai pelacur," kata beliau dalam satu kenyataan dikeluarkan hari ini.

Kata Lim (gambar), tidak pernah seorangpun dalam sejarah Malaysia mengeluarkan kenyataan yang tidak bertanggungjawab dan bersifat perkauman dengan menyeru masyarakat tertentu untuk meyimpan bekalan makanan.

Katanya, kenyataan seperti itu tidak boleh diterima oleh setiap rakyat Malaysia yang cintakan kedamaian.

Lim yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang berkata ia juga jelas menunjukkan bahawa slogan 1 Malaysia tidak lebih daripada khayalan dan penipuan secara besar-besaran.

"Umno mesti berhenti daripada terus menyemarakkan sentimen perkauman dan agama kerana ia amat berbahaya dan mendorong kepada kekacauan. Hakikatnya, semua rakyat Malaysia hidup secara aman dan tidak mempunyai masalah antara satu sama lain," kata beliau.

Semalam, Ibrahim yang juga Ahli Parlimen Bebas Pasir Mas bersama 164 badan bukan kerajaan (NGO) melancarkan "perang" terhadap Himpunan Bersih 2.0 dengan membakar gambar Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil Datuk Ambiga Sreenevasan dan memberi amaran kepada kaum Cina agar jangan keluar pada 9 Julai ini atas alasan "apa sahaja boleh berlaku."

Ibrahim menegaskan, perhimpunan anti-Bersih 2.0 yang bakal diadakan serentak akan diteruskan dan beliau tidak akan bertanggungjawab atas sebarang insiden tidak diingini.

"Cuba bayangkan jika berlaku huru-hara... jika himpunan Bersih 2.0 tidak dibatalkan, saya percaya kaum Cina perlu simpan bekalan makanan.

"Ya, apa sahaja boleh berlaku. Dan, saya minta agar polis mengambil apa sahaja tindakan dan gunakan kuasa mereka untuk bertindak," katanya semasa melancarkan Gerak Aman semalam.

Bersih bersama Pakatan Rakyat dan aktivis parti bersedia menggerakan Himpunan Bersih 2.0 menuntut pilihan raya adil dan bebas sebagai kesinambungan himpunan yang kali pertama diadakan pada November 2007.

PAS telah berjanji akan menggerakkan 300,000 peserta untuk menyokong perhimpunan itu untuk mendesak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) mengadakan pilihan raya adil dan bebas pada pilihan raya umum ke-13 tidak lama lagi.

Dalam kenyataannya, Lim menambah, di Pulau Pinang, dasar tender terbuka Pakatan Rakyat telah diserang oleh Umno sebagai menyangkal peluang ekonomi kepada kaum Melayu khususnya.

"Bagaimanapun, falasi terserbut telah terbukti salah apabila fakta menunjukkan bahawa 70 peratus kontrak kerajaan negeri Pulau Pinang adalah diperoleh oleh kontraktor Melayu," kata beliau lagi.

Dalam perkataan lain, kata Lim, ini menunjukkan bahawa bukannya kontraktor Melayu yang tidak mampu bersaing, sebaliknya kontraktor Umno yang tidak dapat bersaing dalam persaingan adil.

Katanya, sistem tender terbuka dilaksanakan tanpa sebarang rasa tidak gembira di kalangan kontraktor Melayu kerana pihak tersebut bukan hanya memperoleh faedah daripadanya, malah mereka juga berjaya ekoran merit berkenaan.

"Ini jelas terbukti bahawa Umno yang kini secara politiknya telah bankrap tidak mampu untuk mengungkitkan isu lain selain kaum dan agama yang mana ia digunakan bukan hanya untuk menakutkan rakyat, malah juga untuk menutup kelemahan-kelemahan mereka," kata beliau lagi.

Daripada memfokuskan kepada kaum dan agama, kata beliau, kemungkinan Umno dan Barisan Nasional sepatutnya menjelaskan sebab mereka membenarkan pembinaan loji nadir bumi Lynas di Kuantan, meskipun wujudnya bahaya ekoran tindakan terbabit.

"Bagi menjustifikasikan keputusan tersebut, mereka telah membawa panel pakar radiologi dari IAEA untuk mengkaji kes berkenaan.

"Bagaimanapun, bukan hanya panel tersebut tidak memiliki pakar kesihatan umum dan persekitaran, sebaliknya, IAEA dilihat sebagai dipandu oleh pihak industri dan dijangka membenarkan kelulusan mereka," katanya lagi.


Sumber: The Malaysian Insider

Bung dikecam tuduh Bersih 2.0 tumpah darah

Posted: 20 Jun 2011 01:40 AM PDT


KUALA LUMPUR, 20 Jun: Kenyataan ahli parlimen Kinabatangan, Bung Mokhtar Raden bahawa perhimpunan Bersih 2.0 boleh membawa kepada pertumpahan darah mengundang kemarahan ahli Parlimen Pakatan Rakyat.

Bung sewaktu membahaskan belanjawan tambahan di Dewan Rakyat hari ini turut mendesak kerajaan segera mengambil tindakan untuk menyekat himpunan Bersih 2.0.

"Ada pihak menggelarkan diri mereka Bersih dan akan adakah perhimpunan. Saya risau himpunan ini akan mengundang pertumpahan darah dan perkara yang tidak diingini," katanya.

Dr Mohd Hatta Ramli (PAS-Kuala Krai) segera bangkit untuk membetulkan kenyataan Bung itu namun tidak diberi jalan oleh Bung.

"Kenyataan pertumpahan darah itu tuduhan yang berat tu...perlu ditarik balik," kata beliau dan disambut beberapa wakil Pakatan Rakyat yag lain.

"Ini ruang saya..jangan ganggu. Saya belum jahat lagi...masih boleh bertenang. Kalau nak bercakap, ikut peraturan, kita ada tamadun, kena beradab," kata Bung.

Ucapan Bung berkaitan Bersih yang "meleret-leret" akhirnya ditegur Speaker, Tan Sri Pandikar Amin Mulia yang meminta beliau memfokuskan ucapannya kepada belanjawan tambahan.

Namun Bung terus mendakwa kerajaan banyak membelanjakan wang negara bagi menangani demonstrasi jalanan.

"Kerajaan guna banyak wang sebab banyak demonstrasi jalanan ini sedangkan kerajaan sepatutnya guna wang itu untuk tujuan lain," katanya.

Sementara itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim (PKR-Permatang Pauh) ketika diminta mengulas kenyataan itu pada sidang media di lobi Parlimen menyifatkan kenyataan itu sebagai tidak berasas.

Menurutnya belum ada rakyat yang mati akibat menyertai himpunan aman sebaliknya dua orang mati sewaktu disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dengan merujuk kes Teoh Beng Hock dan Ahmad Sarbaini.

"Bila masa ada tunjuk perasaan yang ada pertumpahan darah? Yang terbunuhnya Sarbani dan Beng Hock bukan kerana demonstrasi," katanya.

Beliau turut menyentuh mengenai bukti yang didedahkan Azmin Ali (PKR-Gombak) berhubung wujudnya pendaftaran pengundi hantu di rumah diduduki ibunya di Kampung Klang Gate memiliki 11 pemilih berdaftar iaitu enam Melayu dan lima Cina sedangkan ibunya tinggal berseorangan.

"Kita tuntut pilihanraya bebas dan adil. Kerajaan sekarang kata pilihanraya yang bebas dan adil. Gombak (Azmin Ali) bawa bukti yang terang tapi tidak dibetulkan. Media tidak ada kebebasan untuk melaporkan yang adil. Sekarang ada bukti berhubung dakwaan Umno Hulu Selangor yang mengarahkan Umno mendaftar rakyat asing Indonesia. Ini semua harus dipertimbangkan," katanya.Sumber: Harakah Daily

Amaran pada Perkasa, Pemuda PAS jadi perisai

Posted: 20 Jun 2011 01:35 AM PDT


KUALA LUMPUR, 20 Jun: Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP) memberi amaran kepada Presiden Perkasa, Datuk Ibrahim Ali dan ahli-ahli pertubuhan itu agar menghentikan tindakan samseng mereka dan ugutan kepada rakyat Malaysia khususnya kalangan bukan Melayu yang mahu menyertai Himpunan Bersih 2.0.

Ketua penerangannya, Riduan Mohd Nor menegaskan, Pemuda PAS bersedia menjadi perisai kepada rakyat pelbagai kaum yang hadir dalam perhimpunan Bersih 2.0 sekaligus menolak sebarang tindakan provokatif yang cuba diadakan oleh Perkasa untuk menimbulkan suasana tegang dan huru-hara.

DPPP, katanya kesal dengan risalah perkauman yang diedarkan Perkasa yang menyebut "Awas!!! Ambiga Wanita Hindu yang Merbahaya".

"Ini sudah melampau dan jelas satu penghinaan kepada Pengerusi Bersih, Datuk Ambiga Sreenevasan dan kaum lain," tegasnya dalam kenyataan kepada Harakahdaily.

DPPP juga, ujarnya kesal kerana Ibrahim dalam ucapannya di Kelab Sultan Sulaiman turut memberikan amaran kepada Kaum Tionghua supaya membeli makanan tambahan untuk disimpan di rumah jika Himpunan Bersih 2.0 tidak dihentikan kerana Perkasa akan lakukan apa sahaja bagi menghentikannya.

"Mereka mahu lakukan apa? Pukul orang India, pecah rumah dan kedai orang Cina? Bakar rumah ibadat? Atau pijak kepala babi dan lembu di Dataran Merdeka?" soalnya.

Soalnya lagi, siapa Perkasa yang mahu melawan kebangkitan rakyat.

Tambahnya, apa tujuan mereka membuat ugutan kepada kaum bukan Melayu kerana negara ini milik semua dan rakyat berhak turun ke jalan raya untuk menyatakan tuntutan mereka secara aman.

Katanya, DPPP yakin bahawa Perkasa bekerja untuk Umno yang kini terdesak untuk menahan asakan Bersih 2.0.

Mereka, ujarnya memperkudakan Ibrahim dan ahli mereka dalam Perkasa untuk mewujudkan suasana huru hara.

Menurutnya, Perkasa cuba mengumpan supaya pihak polis membuat tangkap awal termasuk mengunakan akta ISA, malah mereka cuba mencabar polis untuk menangkap pemimpin mereka sendiri sebagai korban untuk menunjukkan keadilan polis dalam bertindak, walhal yang mahu membuat huru hara adalah pelampau Perkasa sendiri.

Beliau berkata, DPPP melihat Perkasa cuba untuk mewujudkan 13 Mei kedua, mereka mahu Operasi Lalang berulang.

Tambahnya, ugutan-ugutan ekstrim mereka menunjukan bahawa mereka memang kumpulan pelampau yang wajar diambil tindakan oleh pihak polis.

"Kenapa pihak polis berdiam bila Perkasa membuat ugutan?" tanya beliau.

Beliau mengharapkan polis tidak menutup mata dan telinga hanya kerana Perkasa melaungkan slogan yang kononnya mahu membantu Menteri Dalam Negeri di dalam menghadapi Bersih 2.0.

Pemuda PAS, katanya memberikan jaminan kepada orang-orang Melayu dan bukan Melayu bahawa Himpunan Bersih 2.0 akan berjalan dengan aman dan selamat.

Beliau mengingatkan semua peserta dilarang membawa sebarang senjata atau melakukan kerosakan dan provokasi.

Menurutnya, peserta Bersih 2.0 yang akan hadir diminta menghormati peniaga dan penduduk Kuala Lumpur serta menjaga kebersihan sepanjang himpunan berlangsung.

"Ayuh semua rakyat, semua anak muda. Jangan hirau, jangan takut pada pelampau Perkasa.

"Tunjukan kuasa rakyat, bersama kita perkukuhkan desakan rakyat untuk memastikan Pilihanraya Bersih dan Adil dilaksanakan di negara ini," katanya.Sumber: Harakah Daily

Anwar Desak Najib Jelaskan Urusan Tunai RM3.5 Bilion 1MDB

Posted: 20 Jun 2011 01:30 AM PDT


KUALA LUMPUR 20 JUN: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim menuntut penjelasan kerajaan pimpinan Perdana Menteri Najib Razak tentang hubungan "akrab" antara 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan PetroSaudi International Limited sehingga mengeluarkan dana secara tunai berjumlah RM3.5 bilion.

Menurut Anwar, kenyataan yang dikeluarkan oleh Najib juga bercanggah dengan laporan audit yang dikeluarkan oleh KPMG bersabit pelaburan pembangunan tanah pengkalan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Sungai Besi yang mahu dinaik taraf menjadi Bandar Malaysia.

"Isunya kerana bayaran pelaburan yang dibuat oleh 1MDB, RM3.5 bilion kepada Petro Saudi International Limited secara tunai. Jadi saudara bayangkan, ini kerjasama yang paling hebat dalam dunia, (urusan) tunai," kata beliau pada sidang media di parlimen tadi.

Malah Anwar sebelum itu di Dewan Rakyat berhujah, penyata kewangan enam bulan pertama sehingga 30 September 2010 menunjukkan 1MDB mengalami kerugian RM158.3 juta dengan kos operasi enam bulan sebanyak RM20.5 juta.

Justeru ujarnya, pengumuman keuntungan 1MDB oleh Najib disangsikan kebenarannya apatah lagi dana melalui jaminan bon kerajaan persekutuan ditambah sebanyak RM10 bilion sehingga 2013, menjadikan jumlah keseluruhan RM15 bilion untuk syarikat pembangunan strategik tersebut.

Sebelum ini pada 2009, Anwar menimbulkan kesangsian terhadap keuntungan RM425 juta yang diuar-uarkan 1MDB pada tahun pertama pengoperasiannya selepas syarikat itu diberikan wang permulaan berjumlah RM5 bilion melalui bon kerajaan pada ketika itu.

Anwar turut mendakwa kerajaan tidak menyatakan sebarang jaminan terhadap kepentingan rakyat yang melibatkan hartanah paling berharga di ibu negara yang dipercayai boleh menjana pulangan ekonomi berpuluh bilion ringgit.

Sehubungan dengan itu beliau sekali lagi menimbulkan persoalan tentang syarikat PetroSaudi yang didaftarkan di Cayman Islands dan British Virgin Islands, di mana kedua-dua tempat itu merupakan kawasan bebas cukai.

Jelas menurutnya, perjanjian antara kedua-dua buah syarikat tersebut cuba untuk diselindungi melalui kepentingan yang dirahsiakan.

"(Maklumat) daripada laporan KPMG melalui akaun yang diaudit. Kami juga cari sebab tanggapan yang diberikan kepada umum di mana PetroSaudi yang bertapak di Saudi dan sebab ianya merupakan syarikat luar negara, kita ada masalah (mendapatkan maklumat)," jawab beliau kepada wartawan.

Beliau kemudian menyatakan bahawa projek seumpama ini seharusnya mempunyai ketelusan kerana ianya melibatkan kepentingan rakyat tempatan khususnya bekas pegawai tentera dan beberapa syarikat berkepentingan Bumiputera.

Jelasnya lagi, kaum Bumiputera juga harus diberi keutamaan di samping pelaksanaan tender terbuka bagi membolehkan rakyat tempatan bersaing bagi meraih keuntungan melalui projke-projek berkenaan.

Ahli parlimen Permatang Pauh itu kemudian menyifatkan pembayaran secara tunai melibatkan usahasama kedua-dua syarikat itu tidak pernah berlaku dalam sejarah perjanjian antara syarikat.

Justeru beliau tidak menolak kemungkinan berlaku ketidaktelusan selain kerajaan tidak bersikap adil kepada golongan yang berhak dan layak menyertai pembidaan tender itu.


Sumber: Selangorkini

Anwar: Lebihan bajet boleh cecah 15%

Posted: 20 Jun 2011 01:25 AM PDT


Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi amaran, pengurusan kewangan yang lemah boleh membawa kerajaan lebih berbelanja sebanyak 15 peratus tahun ini.

Katanya, belanjawan tambahan pertama sebanyak RM13.2 bilion daripada keseluruhan RM162.8 bilion sekarang sudah mewakili 8.2 peratus.

Anggota parlimen Permatang Pauh itu berkata, ia merupakan trend yang membimbangkan apabila belanjawan tambahan hanya meliputi 3 bulan sahaja.

Justeru, katanya tidak mustahil sehingga hujung tahun ini, ia akan mencecah sehingga 15 peratus.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Seri Awang Adek Hussin membentangkan Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan (2011) untuk bacaan kedua hari ini, memohon peruntukan tambahan berjumlah RM13 bilion sebagai peruntukan mengurus tambahan pertama tahun ini.

Anwar, bekas menteri kewangan, menegaskan negara ini tidak mampu meletakkan masa depannya kepada rancangan perbelanjaan kewangan yagn tidak tepat bagi menghadapi peningkatan hutan negara, yang kini 54 peratus daripada keluaran negara kasar.

Sehubungan itu, Anwar berkata, kerajaan mesti belajar daripada negara lain yang menghadapi kegagalan kerana pengurusan cuai dan berlaku manipulasi penanda ekonomi, seperti Greece.


Sumber: Malaysiakini

'Hasutan': KJ mahu Ibrahim Ali disiasat

Posted: 20 Jun 2011 01:20 AM PDT


Amaran yang disuarakan presiden PERKASA, Datuk Ibrahim Ali supaya masyarakat Cina menyediakan stok makanan bagi menghadapi perhimpunan BERSIH 2.0 merupakan kenyataan "perkauman, menghasut dan berbahaya," kata ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin.

Khairy juga berkata tindakan perlu dikenakan ke atas Ibrahim kerana amaran tersebut jelas merupakan satu ancaman kepada negara.

Setidak-tidaknya, Ibrahim perlu disiasat di bawah Akta Hasutan 1949 kata Khairy lagi yang turut menyatakan bahawa amaran ahli parlimen Pasir Mas itu tidak mewakili pandangan daripada majoriti masyarakat Melayu.

Khairy berkata demikian ketika bercakap dalam satu sidang media di Parlimen hari ini apabila mengulas laporan memetik kenyataan Ibrahim Ali yang membayangkan bahawa keadaan huru-hara akan berlaku sekiranya perhimpunan BERSIH 2.0 tidak dihentikan.

Ibrahim dipetik sebagai berkata: "Tuan-tuan bayangkan perhimpunan BERSIH tidak dibatalkan, mereka teruskan juga, (mereka) tidak umum bahawa mereka akan batal pada 7 atau 8 Julai, saya percaya masyarakat Tiong Hua mungkin ramai-ramai, semua sekali, belilah bekalan makanan tambahan simpan di rumah.

"Apa sahaja boleh berlaku," katanya.


Sumber: Malaysiakini

Majlis Peguam: Gunakan Akta Hasutan terhadap Ibrahim

Posted: 20 Jun 2011 01:15 AM PDT


Ancaman presiden PERKASA, Datuk Ibrahim Ali bahawa "apa saja boleh berlaku pada hari itu" jika Bersih 2.0 meneruskan perhimpunannya pada 9 Julai, adalah tidak bertanggungjawab serta rasis, dan tindakan hendaklah diambil terhadapnya di bawah Akta Hasutan, kata Majlis Peguam Malaysia.

Presiden Majlis Peguam, Lim Chee Wee (kanan) menggesa kerajaan menggunakan Akta Hasutan terhadap Ibrahim jika pihak berkuasa merasakan akta itu masih lagi relevan.

Katanya, Majlis Peguam menentang Akta Hasutan, "tetapi jika kerajaan menggunakan akta tersebut terhadap Karpal Singh kerana kenyataannya mengenai isu (krisis perlembagaan) Perak, maka saya tidak nampak mengapa (kerajaan) tidak boleh berbuat demikian terhadap kenyataan Ibrahim itu."

"Kerajaan mestilah konsisten dan memberi layanan sama rata terhadap semua di bawah undang-undang," katanya ketika diminta
mengulas kenyataan Ibrahim, dalam satu sidang akhbar di Kuala Lumpur hari ini.

Majlis Peguam, katanya, mengecam kenyataan rasis Ibrahim itu sebagai tidak bertanggungjawab langsung dan tidak wajar.

Semasa pelancaran 'Gerak Aman' semalam, penyokong PERKASA memijak dan membakar gambar pengerusi BERSIH, Datuk Ambiga Sreenevasan, yang juga bekas pengerusi Majlis Peguam.

Ibrahim juga dilaporkan berkata akan berlaku huru-hara jika demonstrasi gabungan pembangkang dan aktivis politik, tidak dibatalkan.


Sumber: Malaysiakini

PAS: BERSIH cara terarah luah kemarahan

Posted: 20 Jun 2011 01:10 AM PDT


Muslimat PAS percaya bahawa perhimpunan BERSIH merupakan cara yang sesuai untuk meluahkan kemarahan dan perasaan tidak puas hati rakyat dengan terarah, bertangungjawab dan mengikut lunas perlembagaan.

Ketua penerangannya Aiman Athirah (kanan) berkata perkara itu dijamin dalam Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan berkaitan kebebasan bercakap, berhimpun dan menubuhkan persatuan secara aman dan tanpa senjata.

Justeru, dewan itu memandang serius kenyataan Presiden PERKASA Datuk Ibrahim Ali yang turut mahu menganjurkan perhimpunan bagi menghalang rancangan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0).

"Muslimat PAS menyifatkan kenyataan ini sangat biadap, tidak ada kelas dan bersifat kebudak-budakan. Ia juga sangat bersifat anti-establishment," katanya lagi.

Ibrahim semalam, melancarkan perhimpunan anti-BERSIH - Gerak Aman - sambil sekumpulan penyokongnya membakar dan memijak gambar pengerusi BERSIH Datuk Ambiga Sreenevasan selepas majlis itu.

Dengan nada amaran, Ibrahim percaya masyarakat Tiong Hua akan membeli makanan tambahan kerana "apa sahaja boleh berlaku".

'Baby Umno'

Aiman juga menyelar amaran polis bagi membuat tangkapan pencegahan kerana ia didakwa tidak wajar, membelakangi semangat perlembagaan dan mencabuli serta menyalahgunakan undang-undang.

"Ancaman tangkap (awal) itu berbaur satu ugutan keras dan ia tidak manis untuk menjadi satu budaya kerja pasukan polis terhadap rakyat," katanya.

Sementara itu, anggota jawatankuasa pusat PAS Idris Ahmad (kiri) memberitahu pihaknya tidak kisah dengan bantahan PERKASA yang disuarakan melalui perhimpunan dan laporan polis.

Sambil menyindir NGO itu sebagai "baby Umno" (bayi Umno), Idris berkata perkara itu tidak ada masalah kerana ia hak yang dijamin perlembagaan.

Beliau juga turut mendakwa Malaysia seolah-olah mempunyai dua undang-undang apabila penganjur BERSIH dan pihak yang menyokong Umno mendapat layanan berbeza.

"Jika himpunan dibuat oleh pihak sokong Umno ia kebal daripada sebarang tindakan.

"Jika pihak Pakatan Rakyat, belum himpunan dibuat sudah hendak ditangkap, seperti kenyataan Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Khalid Abu Bakar kepada penganjur BERSIH," katanya.


Sumber: Malaysiakini

Saksi: PKNS lupus bon pelaksanaan syarikat Shamsuddin

Posted: 20 Jun 2011 01:05 AM PDT


Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) pernah melupuskan keperluan 'bon pelaksanaan' untuk Proniaga Sdn Bhd, sebuah syarikat milik pengarah Ditamas Sdn Bhd, Shamsuddin Hayroni, demikian Mahkamah Tinggi Shah Alam diberitahu hari ini.

Ini selepas Shamsuddin (kiri) membuat rayuan dengan sokongan menteri besar ketika itu, Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo, kata bekas pengurus besar PKNS, Datuk Harun Salim dalam keterangannya hari ini.

Bon pelaksanaan untuk projek pembangunan di Bandar Baru Bangi itu, telah digantikan dengan jaminan pengarah, yang menurut Shamsuddin dalam keterangannya sebelum ini, bahawa beliau sendiri membayar RM2 juta dalam bentuk wang tunai.

Sebahagian besar kontrak PKNS memerlukan kontraktor membayar bon prestasi sebagai jaminan bahawa mereka akan menyiapkan projek.

Pihak pendakwaan mengemukakan satu lampiran bertulisan tangan pada surat rayuan tersebut sebagai bukti. Di dalamnya, Khir merujuk kepada Ditamas sebagai "syarikat bumiputera" dengan "rekod yang baik", dan mengesyorkan supaya keperluan bon itu dilupuskan.

Ketika disoal timbalan pendakwa raya, Masri Mohd Daud dan semasa soal-balas oleh peguambela M Athimulan, Harun bertegas bahawa proses itu mengikut prosedur dan tidak ada pertimbangan istimewa telah diberikan kepada Shamsuddin.

Semua keputusan berhubung projek PKNS diputuskan oleh Jawatankuasa Penswastaan Projek, kata Harun.

Tetapi ketika disoal Hakim Datuk Mohtaruddin Baki, beliau mengakui bahawa langkah melupuskan bon pelaksanaan itu "jarang" dilakukan oleh PKNS.

Harun memberi keterangan pada hari kelapan kes perbicaraan Khir yang didakwa mendapatkan untuk diri dan isterinya, Datin Seri Zahrah Kechik, 45, suatu barangan berharga iaitu dua lot tanah dan sebuah rumah di No. 8 & 10, Jalan Suasa 7/1L, di Shah Alam daripada Ditamas Sdn Bhd (Ditamas) melalui pengarahnya, Shamsuddin.

Hartanah tersebut yang terletak di Seksyen 7 di sini diperoleh dengan harga RM3.5 juta sedangkan ia dibeli oleh Ditamas pada 23 Disember 2004 dengan harga RM6.5 juta.

Perbuatan itu didakwa dilakukan dalam keadaan Dr Mohamad Khir mengetahui bahawa Shamsuddin mempunyai hubungan dengan tugas rasmi beliau sebagai Menteri Besar Selangor pada ketika itu.

Khir, yang juga ADUN Sungai Panjang, didakwa melakukan kesalahan itu di kediaman rasmi Menteri Besar Selangor di Jalan Permata 7/1, Seksyen 7 di sini pada 29 Mei 2007.


Sumber: Malaysiakini

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengarahkan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim memfailkan keterangan saksi dalam kes s

Posted: 20 Jun 2011 01:00 AM PDT


Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mengarahkan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Dr Rais Yatim memfailkan keterangan saksi dalam kes saman beliau terhadap penulis blog berhubung satu artikel yang didakwa memfitnah beliau.

Hakim Mahkamah Tinggi Datin Zabariah Mohd Yusof turut mengarahkan penulis blog itu, Amizudin Ahmad, berbuat perkara serupa selepas mengadakan pertemuan dengan peguam Azad Bashir yang mewakili Rais, dan peguam Gan Chee Wei mewakili Amizudin.

Ketika ditemui pemberita, Azad, berkata mahkamah mengarahkan kedua-dua pihak memfailkan keterangan itu sebelum 1 Julai.

Mahkamah sebelum ini menetapkan tiga hari bermula 4 Julai untuk mendengar kes itu.

Pada 31 Januari, Rais memfailkan saman fitnah terhadap Amizudin, yang juga anggota jawatankuasa sayap pemuda PKR, berhubung artikel yang disiarkan dalam blog Amizudin, bersama gambar Rais, pada atau sekitar 28 Disember tahun lepas.

Beliau menuntut ganti rugi am, ganti rugi khas, ganti rugi teruk selain perintah terhadap defendan supaya mengeluarkan dari blognya artikel itu dan melarangnya daripada terus menyiarkannya.

Pada 2 Februari lepas, Rais memperoleh injunksi daripada Mahkamah Tinggi yang memerintahkan Amizudin mengeluarkan artikel yang didakwa memfitnah beliau daripada blog, sharpshooterblogger.blogspot.com.

Amizudin pada 21 Mac lalu bersetuju berhenti menyiarkan artikel itu.

Dalam kenyataan tuntutannya, Rais, 69, berkata maksud artikel dalam bahasa Melayu itu berniat jahat dan memfitnah beliau.

Menteri itu berkata tulisan itu membawa makna beliau bersalah melakukan jenayah serius merogol dan mampu membunuh pembantu rumah beliau dari Indonesia.

Rais juga berkata tulisan fitnah itu membawa maksud beliau seorang manusia dan/atau pemimpin yang tidak bermoral.

Katanya ekoran daripada penerbitan artikel itu, reputasi beliau sebagai seorang individu dan/atau sebagai seorang profesional di peringkat nasional dan antarabangsa telah tercemar teruk, dan membuat beliau malu dan tertekan.

Amizudin dalam pernyataan pembelaannya mempertahankan tindakannya dengan berkata artikel itu menyatakan apa yang benar berlaku.

--Bernama

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Tanah Orang Asal Perlu Diwartakan - Yusri Ahon

Posted: 20 Jun 2011 04:49 AM PDT

Yusri Ahon, 48, dari Kg Sg Mai, Jerantut, seorang pemimpin gigih Orang Asal. Beliau bergiat didalam berbagai badan NGO Orang asal. Diperingkat kampongnya beliau bertindak sebagai JK Bertindak Tanah Adat Kg Sg Mai, beliau adalah juga Timbalan Setiausaha Batin-Batin kaum Jahut yang hanya kedapatan di Daerah Jerantut dan Temerloh; di peringkat Malaysia pula Yusri Ahon adalah Ahli Jawatankuasa Jaringan Kampong Orang Asli Se-Malaysia (JKOAM), Naib Pengerusi Jaringan Orang Asli Se-Malaysia (Cabang Semenanjung), Ahli Majlis Tertinggi Persatuan Orang Asli Semenanjung Malaysia, dan terlibat dengan Persatuan Orang Asli peringkat Asia (AIPP)
Isteri Yusri Ahon bersama 2 orang anak lelakinya.
Yusri Ahon adalah juga pejuang politik memperjuangkan hak Orang Asal dari segi politik. Diperingkat kampongnya beliau adalah Ketua Parti Keadilan Rakyat Ranting Kg Sg Mai, Jerantut, beliau adalah Naib Ketua Parti Keadilan Rakyat Cabang Jerantut, dan menjadi salah seorang Anggota Jawatankuasa Biro Masyarakat Orang Asal Parti Keadilan Rakyat.

Yusri Ahon adalah diantara pemimpin Orang Asal yang mahu mempertahankan kehidupan Orang Asal yang boleh mengamal adat istiadat turun temurun, dan mahu melihat Orang Asal hidup secara berkongsi dan memiliki harta secara bersama. Untuk itu, beliau tidak mahu Orang Asal menjadikan tuntutan mendapatkan geran tanah sebagai tuntutan utama tetapi perkara sampingan setelah tuntutan utama berjaya diperjuangkan dengan cara tanah mereka diwartakan.

Beliau dan rakan-rakan pimpinan didalam berbagai NGO Orang Asal tetap mempertahankan tanah adat dan tanah rayau Orang Asal secara diwartakan.

Ikutilah temubual saya dengan Yusri Ahon - Suhaimi Said, Pengerusi Biro Masyarakat Orang Asal Parti Keadilan Rakyat.

Suhaimi Said (SS): Sdr memegang berbagai jawatan didalam badan politik dan badan-badan NGO. Apakah sebenarnya perjuangan sdr?

Yusri Ahon: Saya insaf diatas nasib kaum Orang Asal di Malaysia. Kami masih ketinggalan didalam semua bidang kehidupan, baik dari segi pendidikan, ekonomi dan politik. Kehidupan kami tak ubah seperti penumpang sahaja di Negara ini sedangkan kami adalah penduduk asal di Negara ini.

SS: Apakah yang Sdr hajatkan hasil dari perjuangan Sdr?

YA: Saya dan rakan-rakan saya mahu membantu Orang Asal supaya kehidupan mereka berubah kepada keadaan yang lebih baik tetapi tetap mempertahankan asas kehidupan kami yang berteraskan adat resam dan budaya kami dan kami mahu mempertahankan hutan sebagai sumber pendapatan hidup kami disamping memperbaiki diri didalam ekonomi mengikut cabaran semasa. Sudah tentu kami mahukan kemajuan dari segi pendidikan, ekonomi, kesihatan dan perumahan.

SS: Tanah merupakan sumber penting untuk kehidupan Orang Asal, apakah pandangan Sdr mengenai dasar Tanah yang dilaksanakan oleh UMNO/Barisan Nasional terhadap Orang Asal?

YA: Saya tidak setuju langsung dengan dasar Kerajaan Barisan Nasional mengenai pemilikan tanah untuk Orang Asal. Kami telah turun beramai-ramai ke Putrajaya bagi menentang dasar tanah yang merugikan kaum kami itu pada 17hb Mac 2010. Kami juga telah berdemonstrasi di Gua Musang kerana tidak bersetuju dengan dasar tanah terhadap kami oleh Kerajaan Negeri Kelantan.

Dasar Kerajaan untuk memperuntukkan antara 2 hingga 6 ekar tanah kepada Ketua Isi Keluarga adalah merugikan kami, kerana dengan dasar ini kami akan kehilangan kuasa dan identiti.

SS: Ada juga diantara pimpinan Orang Asal samada diperingkat NGO atau parti politik yang memperjuangkan hak mendapatkan geran bagi tapak rumah masing-masing dan tanah-tanah ladang yang mereka telah usahakan. Tanah-tanah seperti ini telah diambil-alih oleh pelbagai agensi Kerajaan seperti RISDA dan FELCRA dengan membangunkan tanaman melalui TSB dan TSK dan akhirnya tanah itu ada yang tidak dikembalikan kepada pengusaha yang asalnya menyebabkan mereka menuntut supaya tanah mereka itu diberikan geran tanah. Apa pandangan Sdr?

YA: Saya sedar bahawa ada golongan dikalangan kami yang mahukan geran tanah dikeluarkan. Kami tidaklah begitu rigid, kami tidak menentang jika mereka mahukan geran tanah; tetapi perjuangan kami adalah supaya semua tanah kami diberihak kepada kami melalui WARTA KERAJAAN, dan setelah diwartakan penduduk kami boleh memohon geran; saya sehingga kini belum terpesona lagi dengan janji-janji kerajaan Barisan Nasional untuk memberikan geran tanah kepada kami kerana selama lebih 50 tahun yang lampau kami hanya digula-gulakan sahaja.

Orang kami tidak tamak. Bagi mereka yang sudah banyak tanah tidak dibolehkan memohon tanah yang lain untuk memberi peluang kepada penduduk yang lain mendapatkan tanah dan mencari sumber rezeki melalui tanah. Seseorang itu tidak boleh membolot pemilikan tanah.

Tujuan kami berbuat demikian adalah untuk menjaga hutan supaya hutan di kawasan kami dapat dikekalkan.

Kuasa untuk pemilikan tanah ini tidak juga boleh diberikan kepada Tok-Tok Batin, ditakuti mereka menjadi tamak dan memberikan tanah hanya kepada diri mereka sendiri dan kaum keluarga mereka sahaja.

Saya sangat keciwa kerana semua Tanah Rezab Orang Asal di Negeri Pahang yang dahulunya diwartakan oleh Kerajaan Penjajah Inggeris telah dimansuhkan oleh Kerajaan Barisan Nasional, dan Rezab Orang Asli ditukarkan menjadi Rezab Perhilitan; kami dihalau keluar dari Rezab Perhilitan dan ramai orang kami ditangkap kerana cuba menjalankan usaha kehidupan kami diatas tanah itu. Ada diantara kami yang dibawa dan dituduh di Mahkamah; barang-barang dan alat-alat pertanian kami dirampas dan tidak dikembalikan kepada kami. Nampaknya, Kerajaan Barisan Nasional ini lebih sayang kepada binatang daripada manusia seperti kami.

SS: Ada pihak yang mencadangkan supaya Orang Asal diberikan tanah di Rancangan Felda dengan setiap peserta mendapat 10 ekar tanah ladang dan 1/4 ekar tanah kampong. Pakatan Rakyat menawarkan untuk memansuhkan Felda Plantation apaila berjaya mentadbirkan Putrajaya dan tanah-tanah diladang-ladang itu diagih-agihkan kepada anak-anak peneroka dan dan golongan petani yang tidak mempunyai tanah dan sudah tentu golongan muda dari kaum Orang Asal layak ditempatkan dirancangan-rancangan Felda. Apa pandangan sdr?

YA: Jika projek seperti itu ditawarkan diluar daripada kawasan rayau dan tanah adat, saya turut menyokongnya dan kawasan penempatan beramai-ramai itu boleh disertai oleh penghuni daripada berbagai kaum, dan usaha seperti itu adalah baik untuk rakyat luar bandar.

SS: Tanah-tanah rayau dan adat Orang Asal telah banyak diceroboh, apakah usaha Sdr bagi mempertahankan kawasan-kawasan ini daripada terus diceroboh?

YA: Tanah-tanah kami telah diceroboh oleh mereka yang mendapat perlindungan undang-undang dari Kerajaan. Tanah-tanah yang diceroboh itu telah dijadikan ladang dan sesetengahnya ladang milik anak syarikat Kerajaan Negeri. Demonstrasi, protes dan penghantaran Memorandum kepada Kerajaan baik diperingkat Negeri mahupun Persekutuan tidak diberikan apa-apa perhatian oleh Kerajaan. Tanah rayau dan adat kami menjadi semakin kecil, dan kami tidak mendapat apa-apa jaminan tanah-tanah kami tidak lagi diceroboh.

Sebab itu kini sudah ramai dari kaum Orang Asal menyertai Parti Keadilan Rakyat kerana kami sudah putus harapan dengan Kerajaan Barisan Nasional. Kami berjuang bersama-sama rakan-rakan didalam Pakatan Rakyat agar kedudukan kami bersabit tanah kami dapat dipertahankan oleh Kerajaan Pakatan Rakyat yang bakal memerintah Negara.

Kami merasakan bahawa Parti Keadilan Rakyat dan pemimpin-pemimpin mereka mendekati kami dan lebih memahami masalah yang kami hadapi.

SS: Terima kasih Sdr Yusri, bagaimana dengan Ranting Parti Keadilan Rakyat di Kg Sg Mai?

YA: Baik, keanggotaan PKR di kampong kami kini semakin bertambah dan kini sudah mempunyai lebih dari 100 orang anggota, iaitu golongan majoriti di kampong kami, dan saya mengharapkan pemimpin-pemimpin PKR peringkat Negeri dan Pusat sudi menjenguk kampong kami.

Yusri Ahon meluahkan perasaannya memperjuangkan hak untuk orang Asal

Posted: 20 Jun 2011 03:32 AM PDT

Hari ini saya dapat berbual panjang dengan Sdr Yusri Ahon, seorang pejuang Orang Asal dan beliau terlibat dengan berbagai NGO Orang Asal.


Beliau menerangkan kenapa sebahagian besar dari kalangan Orang Asal tidak bersetuju dengan pemilikan tanah melalui geran tanah tetapi mahukan tanah Orang Asal dilindungi oleh Warta Kerajaan.


Pandangan beliau ini mendapat sokongan dan tentangan dari kalangan Orang Asal. "Saya tidaklah begitu rijid", kata Yusri. Hanya secara dasarnya Yusri tidak bersetuju dengan geran tanah, tetapi memandangkan ramai juga yang bersetuju dengan geran tanah, maka perlu dicarikan jalan kompromi agar kedua-dua pandangan itu diberikan tempat.


Pandangan Yusri Ahon akan dikeluarkan didalam kenyataan penuh yang beliau luahkan semasa pertemuan saya dengannya di Temerloh pada hari ini.


Pandangan itu akan dipaparkan kepada umum didalam entri yang berikut selepas ini.

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Dana Baharu RM 5 Juta Untuk Pendidikan Anak-Anak Kakitangan Kerajaan Negeri Selangor

Posted: 20 Jun 2011 02:00 AM PDT

SHAH ALAM 20 Jun – Kerajaan Negeri Selangor akan menubuhkan satu dana khas berjumlan RM 5 juta untuk pembangunan pendidikan dan modal insan anak-anak kakitangan kerajaan negeri.

Menteri Besar Tan Sri Dato Seri Abdul Khalid Ibrahim berkata kerajaan negeri membuat keputusan tersebut supaya anak-anak kakitangan kerajaan yang memerlukan bantuan kewangan untuk menghantar anak-anak mereka melanjutkan pelajaran ada peluang untuk mendapatkan pembiayaan yang sepatutnya.

"Pendidikan dan modal insan adalah amat penting kepada kerajaan negeri dan kami mahu pastikan anak-anak kakitangan membesar dengan sempurna kerana ini akhirnya akan membantu membentuk negeri yang maju dan berdaya saing.

"Ini juga adalah tanda penghargaaan kami kepada warga kerga kerajaan negeri yang banyak berkorban membantu kerajaan menjalankan pentadbiran yang cekap, telus, berhemah dan berkesan," kata Menteri Besar.

Beliau berkata demikian ketika berucap kepada lebih kurang 2,000 kakitangan kerajaan negeri yang menghadiri perjumpaan bulanan yang di anjurkan oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) di Dewan Jubli Perak, SUK Shah Alam pagi tadi.

Menteri Besar juga berkata dana tersebut telah diperolehi dari hasil perlombongan pasir oleh Kumpulan Semesta Sdn Bhd yang ditubuhkan untuk menjayakan agenda "Merakyatkan Ekonomi Selangor" yang bermula pada 2008.

"Kumpulan Semesta sekarang telah mendapat keuntungan kasar yang meningkat kepada RM 24.47 juta pada 2010 dan hingga kini RM 7.1 juta pada 2011. Jadi, kita ambil sebahagian dari keuntungan ini untuk menolong kakitangan kerajaan," katanya lagi.

Perlaksanaan dana tersebut akan diperhalusi melalui perbincangan bersama Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Khusrin Munawi.Sumber: Selangorkini

Program GeMS Capai Matlamat

Posted: 20 Jun 2011 01:30 AM PDT

MORIB, 20 Jun : Program Generasi Idaman Selangor (GeMS) yang sudah dilaksana di lapan daripada sembilan daerah di Selangor telah memperlihatkan hasil positif bagi menjayakan misi kerajaan negeri dalam menjayakan pembangunan insan.

Program ini mendapat sambutan baik daripada masyarakat setempat di mana penganjuran karnivalnya diadakan.

Menurut EXCO Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan negeri, Dr Halimah Ali, masalah keruntuhan akhlak dan keruntuhan sosial yang melanda masyarakat terutama dalam kalangan remaja memerlukan pendekatan baru bagi ditangani.

Jadi perlaksanaan program GeMS diharap dapat memenuhi kehendak golonganremaja dalam mencorak kehidupan sosial anak anak.

Beliau berkata demikian dalam ucapan perasmian Program GeMS daerah Kuala Langat di Morib Sabtu lalu.

Menurutnya, program GeMS adalah satu misi untuk membina satu generasi di Selangor bagi mendokong dan membantu mencapai matlamat kerajaan negeri Selangor untuk menjadi negeri idaman, maju, sejahtera dan berkebajikan.

"Yang terbaik di Malaysia semuanya terlongok di Selangor. Tidak cukup infrastuktur kita bangun, fizikal kita bangun tanpa insannya kita bangun bersama. Sebab itulah untuk misi kerajaan Selangor di antara teras pembangunan lestari Selangor ialah memacu pembangunan modal insane. " katanya.

Menyentuh program Jom Kerja yang turut menjadi antara kandungan dalam Karnival GEMS, Dr Halimah mahu kaum remaja di Selangotr jangan memilih pekerjaan dan mahu pihak berkuasa tempatan dan daerah mengalakkan kaum remaja bekerja.

"Kita di Selangor ini kaya dengan peluang pekerjaan. Kilang paling banyak di Malaysia adalah di Selangor. Kira ada 15 ribu peluang pekerjaan . Koman-koman 500 ringgit sebulan itu pokoknya. Kalau tambah insentif dan sebagai-bagainya akan bertambah sedikit," katanya.

Menurut beliau ramai kaum belia yang tidak mempunyai pekerjaan sanggup mengharapkan bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Lembaga Zakat Negeri Selangor.

Katanya, ketiadaan pekerjaan juga adalah antara faktor menyumbang meningkatkan kegiatan jenayah dan perkara ini perlu dibendung.

"Jadi mentaliti ini perlu diperbetulkan , kalau gaji tak besarpun termasuk graduan, graduan menganggur sebab antara yang ramai graduan adalah di Selangor . Kalau mereka ini tidak dapat pegang dulu pekerjaan apa-apa pekerjaan asal ia halal maka makin hari makin lama merekakan jadi orang murung, mereka akan jatuh maruah diri kerana perlu bergantung kepada ibu dan ayah. Bergantung kepada zakat, bergantung kepada jabatan kebajian masyarakat, " katanya.

Pelbagai program diadakan sempena program GeRMS daerah Kuala Langat. Antaranya majlis dialog, pertandingan mewarna, pertandingan bercerita, persembahan kebudayaan dan konvoi berbasikal. Sementara pada sebelah malamnya diadakan konsert amal yang dijayakan antaranya Shahir Menurut beliau ramai kaum belia yang tidak mempunyai pekerjaan sanggup mengharapkan bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Lembaga Zakat Negeri Selangor.

Katanya, ketiadaan pekerjaan juga adalah antara faktor menyumbang meningkatkan kegiatan jenayah dan perkara ini perlu dibendung.

"Jadi mentaliti ini perlu diperbetulkan , kalau gaji tak besarpun termasuk graduan, graduan menganggur sebab antara yang ramai graduan adalah di Selangor . Kalau mereka ini tidak dapat pegang dulu pekerjaan apa-apa pekerjaan asal ia halal maka makin hari makin lama merekakan jadi orang murung, mereka akan jatuh maruah diri kerana perlu bergantung kepada ibu dan ayah. Bergantung kepada zakat, bergantung kepada jabatan kebajian masyarakat, " katanya.

Pelbagai program diadakan sempena program GeRMS daerah Kuala Langat. Antaranya majlis dialog, pertandingan mewarna, pertandingan bercerita, persembahan kebudayaan dan konvoi berbasikal. Sementara pada sebelah malamnya diadakan konsert amal yang dijayakan antaranya Shahir Menurut beliau ramai kaum belia yang tidak mempunyai pekerjaan sanggup mengharapkan bantuan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat dan Lembaga Zakat Negeri Selangor.

Katanya, ketiadaan pekerjaan juga adalah antara faktor menyumbang meningkatkan kegiatan jenayah dan perkara ini perlu dibendung.

"Jadi mentaliti ini perlu diperbetulkan , kalau gaji tak besarpun termasuk graduan, graduan menganggur sebab antara yang ramai graduan adalah di Selangor . Kalau mereka ini tidak dapat pegang dulu pekerjaan apa-apa pekerjaan asal ia halal maka makin hari makin lama merekakan jadi orang murung, mereka akan jatuh maruah diri kerana perlu bergantung kepada ibu dan ayah. Bergantung kepada zakat, bergantung kepada jabatan kebajian masyarakat, " katanya.

Pelbagai program diadakan sempena program GeRMS daerah Kuala Langat. Antaranya majlis dialog, pertandingan mewarna, pertandingan bercerita, persembahan kebudayaan dan konvoi berbasikal. Sementara pada sebelah malamnya diadakan konsert amal yang dijayakan antaranya Shahir AF dab Sham Kamikaze.Sumber: Selangorkini

Majlis Anugerah Pelajar Cemerlang, Kem Kesihatan dan Kempen Zon Bersih di Meru

Posted: 19 Jun 2011 06:00 AM PDT

Meru, 19 Jun 2011 - YB Dr Xavier Jayakumar pada hari ini telah menghadiri Majlis Anugerah Pelajar Cemerlang yang telah diadakan di Dewan MPK, Pekan Meru.

Turut diadakan pada majlis tersebut adalah Kem Kesihatan dan Kempen Zon Bersih. Majlis dirasmikan oleh YB Dr Hj. Abd Rani Osman, ADUN Meru, penutupan rasmi oleh YB Dr Xavier Jayakumar dan dihadiri oleh pegawai dari pejabat daerah dan ahli majlis MPK.

Majlis yang berlangsung dari jam 8.30 pagi hingga 1.00 tengahari tersebut dipenuhi orang ramai yang menyaksikan seramai 152 orang pelajar PMR dan SPM 2010 yang mendapat keputusan 8A dan keatas menerima sijil kecemrlangan dan hadiah.

Seramai 20 keluarga miskin yang terdiri dari pelbagai bangsa turut menerima hamper barangan.

Orang ramai yang hadir pada majlis tersebut telah mendapat manfaat daripada Kem Kesihatan yang dijalankan.

Ketika menyampaikan ucapannya, YB Dr xavier Jayakumar menekankan betapa pentingnya orang ramai untuk menjaga kesihatan dan mengambil serius bahaya denggi.


Majlis Penyerahan Geran Tanah Kuil Selva Vinayagar, Serendah

Posted: 18 Jun 2011 06:00 PM PDT

Serendah, 18 Jun 2011 - Kerajaan Negeri Selangor dibawah pentadbiran Pakatan Rakyat pada hari ini telah menyerahkan geran tanah kepada Kuil Selva Vinayagar di Serendah.

Hadir menyerahkan geran tanah tersebut adalah YB Dr Xavier Jayakumar, Pengerusi Tetap Jawatankuasa Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin.

Majlis tersebut telah diadakan di Dewan Serbaguna Serendah, Kampung Dato' Harun dan dihadiri para pemimpin komuniti setempat.

Selain penyerahan geran tanah, Dr Xavier Jayakumar turut menyampaikan raket badminton dan bola sepak kepada kanak-kanak serta hamper barangan kepada warga emas.

Dr Xavier Jayakumar dalam ucapan beliau pada malam itu menekankan kepentingan pendidikan dalam mendidik anak-anak. Pendidikan begitu penting dan menjadi salah satu faktor yang dapat mengubah nasib sesebuah keluarga kepada yang lebih baik.

Pada majlis tersebut juga dimaklumkan enam buah ranting telah ditubuhkan dengan 1,300 orang ahli Parti Keadilan Rakyat.Program Sumbangan Cermin Mata Kepada Pelajar Miskin Dan Warga Emas, Sijil Dan Wang Tunai Pelajar Cemerlang SPM

Posted: 18 Jun 2011 02:00 AM PDT

Kampung Jawa, 18 Jun 2011 - Sebuah majlis bagi menghargai pelajar-pelajar cemerlang SPM dari kawasan DUN Seri Andalas dan juga memberi sumbangan kepada pelajar miskin, warga emas serta sumbangan kepada sekolah dan persatuan penduduk telah diadakan.

Majlis tersebut telah diadakan di Dewan Orang Ramai Kampung Jawa, Klang dan dihadiri oleh YB Dr Xavier Jayakumar, ADUN Seri Andalas yang juga merangkap EXCO Kerajaan Negeri Selangor, YB Dr Siti Mariah Mahmud, Ahli Parlimen Kota Raja, Encik PS Rajoo, Ahli Majlis MPK, Ketua Kampung dan juga para pemimpin komuniti setempat.

Seramai 45 orang pelajar miskin telah menerima sumbangan cermin mata yang telah disampaikan oleh Encik PS Rajoo.

Seramai 65 orang warga emas pula telah diberi subsidi cermin mata yang disampaikan oleh YB Dr Xavier Jayakumar.Pelajar-pelajar cemerlang SPM dengan keputusan 8A dan lebih telah diberi sijil dan wang tunai RM100. Sijil dan wang tunai disampaikan oleh YB Dr Xavier. Pelajar-pelajar cemerlang SPM ini adalah dari:

SMK Hishamudin (31 orang)
SMK Raja Mahadi (30 orang)
SMK Shahbandaraya (19 orang)
SMK Sri Andalas (16 orang)
SMK Kg Jawa (5 orang)
Pelajar dari DUN Sri Andalas dan bersekolah di tempat lain (3 orang)

Pada majlis tersebut, YB dr Xavier turut menerangkan program-program yang dijalankan oleh Kerajaan Negeri Selangor di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat dengan menggunakan persembahan slaid kepada orang ramai.

Sempena persaraan guru besar SK Kg Jawa 2, sumbangan RM1,000 telah diberikan untuk program persaraan beliau. Turut menerima sumbangan wang tunai adalah Persatuan Penduduk Taman Setia yang menerima RM1,500.


Penduduk Kg. Kok Doh Beri Laluan Pembangunan Projek Bukit Botak

Posted: 18 Jun 2011 01:35 AM PDT

SELAYANG 18 JUN : 84 keluarga setinggan di Kampung Kok Doh di Bandar Baru Selayang hari ini menerima saguhati pemindahan dan bantuan perumahan daripada kerajaan negeri Selangor bagi membolehkan projek perumahan Bukit Botak dimulakan.

Kampung Kok Doh merupakan sebuah perkampungan yang terletak bersebelahan Kampung Bukit Botak dan merupakan tanah milik anak syarikat kerajaan negeri Selangor.

Menteri Besar Selangor, Sri Abdul Khalid Ibrahim hari ini turun menyerahkan saguhati berjumlah RM 483,800 kepada keluarga yang terbabit dalam perpindahan itu.

Meskipun komited dalam memastikan pembangunan di kawasan setinggan Bukit Botak yang menjadi penantian hampir 20 tahun penghuninya, namun kerajaan negeri tidak sesekali mengabaikan mereka yang turut terkena tempias akibat projek terbabit.

Selain saguhati melibatkan bantuan pemindahan sebanyak RM 500 seorang,mereka juga menerima tawaran dan bantuan pembelian rumah Semi-D Bukit Botak atau rumah kos rendah - mengikut kelayakan masing-masing.

"Apa yang kita lakukan hari ini ialah secara telus bagaimana langkah-langkah yang kita gunakan untuk menyelesaikan masalah di Bukit Botak, antaranya kita telah bersetuju dengan semua pemilik tanah Bukit Botak untuk dibangunkan sebagai satu projek secara menyeluruh yang dibangunkan Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor PKNS (perumahan semi-d),"ujarnya.

Khalid berkata demikian pada sidang media selepas menyerahkan cek saguhati kepada penduduk Kampung Kok Doh di  Dewan Kompleks Pegawai Daerah Gombak di Selayang, tengahari tadi.       

Peneroka bandar yang menerima saguhati ini terbahagi kepada tiga kategori iaitu, 63 keluarga layak membeli rumah Semi-D Bukit Botak dengan harga RM 99,000.

Mereka juga telah diberi peruntukan tambahan RM 3,600 seorang sementara menunggu rumah siap dalam masa 12 bulan, serta saguhati pemindahan RM500.

Manakala 20 keluarga lagi layak membeli rumah kos rendah Rumah Pangsa Kos Rendah (RPKR) di Selayang Mulia yang bernilai RM 42,000 diberi subsidi RM 7,000 untuk pembelian rumah.

Ini bermakna mereka hanya membayar RM35,000 untuk memiliki rumah RPKR. Selain itu, mereka menerima peruntukan tambahan RM1,500 serta saguhati pemindahan RM500 seorang. 

Menteri Besar turut mengucapkan terima kasih kepada penduduk Kampung Kok Doh yang memberi kerjasama kepada kerajaan negeri dalam pemindahan ini kerana ianya akan menjayakan projek perumahan Bukit Botak.

Turut hadir pada majlis tersebut adalah Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan, Iskandar Abdul Samad, Pegawai Daerah Gombak Ahmad Zaharin Mohd Saad dan Pengurus Besar Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) Othman Omar.


Sumber: TVSNEWS

Selangor Mantap Institusi Pendidikan, Capai Visi Negeri Idaman

Posted: 18 Jun 2011 01:00 AM PDT

SHAH ALAM 18 JUN : Kerajaan negeri Selangor sentiasa berusaha menjadikan negeri ini sebagai hab ilmuan atau pendidikan untuk mencapai visi menjadi sebuah negeri idaman, maju, sejahtera serta berkebajikan.

Justeru penganjuran Hari Ilmu Negeri Selangor 2011 pada 26 Jun nanti adalah inisiatif serta langkah kritikal kerajaan negeri bagi memastikan ilmu itu dimartabatkan di tahap tertinggi.

Dalam satu tembubual eksklusif krew TV Selangor dan Selangor Kini bersama Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi dan Pembangunan Modal Insan, Dr Halimah Ali, beliau menjelaskan Hari Ilmu Selangor yang dianjurkan sejak tahun lepas menerima sambutan menggalakkan malah berjaya mengumpulkan kira-kira 15,271 pembaca berdaftar menerusi program Gerakan Membaca Perdana.

"Tahun ini kita melangkah satu tahap ke hadapan di mana kita berjaya mencetuskan budaya membaca sedikit sebanyak di kalangan rakyat Selangor. Apa yang kita perlukan sekarang adalah kita memerlukan bahan bacaan untuk dibaca dan bahan-bahan itu bercirikan tempatan. Kita mahu rakyat di Selangor dan Malaysia menulis supaya hasil karya mereka ini boleh memberi manfaat kepada rakyat Selangor dan Malaysia amnya,"katanya.


Beliau berkata, antara program yang bakal berlangsung di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) itu adalah Perhimpunan dan Konvensyen Penulis, kempen 15 minit "Reading Break" atau "Reading Hour" dan Pesta Buku Selangor bermula 24 Jun sehingga 3 Julai.

Dr Halimah berkata, kempen 15 minit Reading Break itu memperuntukkan semua rakyat Selangor termasuk pimpinan tertinggi untuk berhenti membaca secara serentak.

Katanya, kempen yang akan dilaksanakan secara berterusan sepanjang tahun itu akan memberi impak khususnya kepada kanak-kanak dan remaja untuk memupuk minat membaca sama ada bahan ilmiah, buku cerita dan sebagainya.

"Kempen untuk membaca itu diadakan di peringkat negeri Selangor. Jadi kita mengharap ia dilakukan secara berterusan di seluruh daerah cuma mungkin di lain-lain waktu. Kita ada 94 buah perpustakaan seluruh Selangor.

"Kita mahu semua perpustakaan ini menjadi nadi sehingga boleh mencetuskan bacathon. Perpustakaan ini akan menjadi nadi kempen membaca sepanjang tahun,"ujar Halimah.

Menyentuh mengenai konvensyen penulis yang merupakan salah satu agenda dalam program Hari Ilmu nanti, Dr Halimah menjelaskan ia bakal mengumpul dan mempertemukan penulis-penulis dari pelbagai peringkat seperti penulis buku profesional mahupun amatur, kolumnis, penulis bebas, penulis buku teks dan bloggers.

Penulis dicadang mengemukakan esei "Selangor Negeri Idaman, Maju, Sejahtera dan berkebajikan bagi penghasilan Buku Mega Perdana yang merupaka kesinambungan Gerakan Menulis Perdana yang dilancarkan tahun lalu.

"Konsepnya adalah kita memberi satu ruang untuk bertemu dan berbincang sebagai penulis. Kita akan adakan dialog bersama pimpinan kerajaan negeri dan Menteri Besar sendiri di mana mereka boleh mengetahui cara mempertingkatkan mutu penulisan, mempergiatkan penulisan dan mencetuskan minat di kalangan orang muda,"ujar beliau lagi.

Di samping itu, Dr Halimah turut menegaskan kerajaan negeri Selangor di bawah Exco Pembangunan Modal Insan sentiasa memandang penulis sebagai aset penting yang berupaya mentransformasikan masyarakat berikutan idea penulisan yang dilontarkan mengandungi pengajaran serta nilai murni.

"Kita beri peluang pada penulis untuk luahkan apa masalah, mungkin tidak dihargai atau dipingirkan. Hasil daripada itu nanti kita akan cadangkan pada kerajaan negeri nanti untuk mendengar dan mempertimbangkan hasrat daripada penulis. Kita nak dengar luahan hati penulis kerana belum pernah lagi kerajaan memberi peluang kepada penulis untuk menyatakan masalah mereka,"katanya.

Hari Ilmu Negeri Selangor 2011 akan dirasmikan Dato' Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim 26 Jun nanti dan dikendalikan oleh Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS).


Sumber: TVSNEWS

Perlantikan Noraini Bukti Selangor Iktiraf Wanita

Posted: 17 Jun 2011 02:00 AM PDT

Kenyataan Media YB Puan Rodziah Ismail

Selaku Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Wanita Selangor, saya ingin mengucapkan tahniah kepada Puan Noraini Roslan yang baru dilantik menjadi Yang Dipertua (YDP) Majlis Daerah Kuala Selangor (MKDS) berkuatkuasa 1 Julai 2011. Saya berkeyakinan beliau mampu memikul tanggungjawab ini dengan cemerlang berasaskan pengalaman luasnya selama lebih 20 tahun sebagai pengarah perancang beberapa pihak berkuasa tempatan seperti Majlis Perbandaran Klang (MPK) dan Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ).

Perlantikan Puan Noraini sebagai YDP MDKS ini adalah selari dengan hasrat dan sasaran Kerajaan Negeri Selangor dalam memastikan 30% wanita terlibat dalam proses pembuatan keputusan di dalam pentadbiran Kerajaan Negeri. Setelah sasaran ini kita realisasikan sejak 2008 dalam barisan Ahli Mesyuarat Kerajaan Negeri (EXCO) Selangor yang mana 30% daripadanya terdiri daripada wanita, kita berharap hasrat ini akan dapat kita laksanakan pula dalam pelbagai peringkat pentadbiran kerajaan negeri. Pelantikan Puan Noraini ini mudah-mudahan menjadi permulaan dan pembuka jalan kepada lebih ramai lagi golongan profesional dalam kalangan wanita yang akan terlibat dalam struktur pentadbiran kerajaan negeri pada masa akan datang.

Selain itu, perlantikan ini juga adalah sebagai suatu pengiktirafan Kerajaan Negeri Selangor terhadap sumbangan dan pembabitan golongan wanita dalam pelbagai bidang pembangunan negara yang terus menyerlah dari tahun ke tahun. Dalam keadaan hari ini di mana sudah semakin ramai golongan wanita yang mampu menyaingi prestasi kaum lelaki, ditambah dengan senario separuh daripada populasi penduduk di Selangor adalah wanita, Kerajaan Negeri akan terus komited untuk melantik mana-mana wanita yang telah terbukti kemampuan dan kewibawaannya untuk menyandang jawatan pentadbiran di peringkat tertinggi. Saya percaya wanita-wanita yang telah dipilih dan dilantik inilah juga nanti yang akan menjadi barisan utama (the forefront) jurubicara dan wira (champion) dalam mengetengahkan dan mengangkat agenda kesejahteraan dan pemberdayaan wanita Selangor agar wanita mengecapi keadilan, diberi haknya secara proaktif, dan dilibatkan dalam proses pembuatan keputusan di semua peringkat pentadbiran Kerajaan negeri Selangor.

Akhirnya saya ingin mengajak semua wanita di Selangor khususnya dan di Malaysia umumnya untuk terus mempertingkatkan potensi dan jati diri masing-masing dalam memberikan sumbangan yang bermakna kepada negara. Para pemimpin wanita pula harus menjadi ejen perubahan kepada masyarakat bagi melahirkan individu wanita yang gigih, kreatif, berdisiplin, ingin maju dan mempunyai keperibadian serta nilai moral yang tinggi. Sifat-sifat ini adalah asas kepada masyarakat yang dinamis.


YB PUAN RODZIAH ISMAIL
Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kebajikan, Hal Ehwal Wanita,
Sains, Teknologi & Inovasi dan Kebudayaan

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang