Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 13 Mei 2011

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Felda, Nostalgia 1980-an, Felda tunjuk wayang gambar disebelah Ceramah PAS

Posted: 11 May 2011 02:59 PM PDT

PAS Cawangan Felda Jengka 4, Maran, dipimpin oleh seorang pemimpin yang tidak asing lagi di Maran. Beliau pernah menjadi Ketua Pemuda UMNO Temerloh Timur dan apabila Maran menubuhkan Bahagiannya sendiri setelah Maran menubuhkan kawasan Daerah pentadbirannya berasing dari Daerah Temerloh, Haji Mahusin masih memegang beberapa jawatan didalam UMNO Bahagian Maran.

Perubahan berlaku kepada Haji Mahusin apabila beliau merapati Tuan Guru Haji Mohd Baqi yang pada waktu itu baru pulang dari Timur Tengah, seorang Ulama yang terkenal di Pahang, dan beliau telah dipilih ke pelbagai jawatan didalam PAS Negeri Pahang seperti Ketua Dewan Ulama PAS Pahang dan Pesuruhjaya PAS Pahang.

Pada waktu itulah Haji Mahusin yang berasal dari Chenor, Pahang - sekampong dengan TGHMB, menyertai PAS, dan ramailah ahli-ahli UMNO khususnya dari Chenor dan Felda Jengka 4 turut menyertai PAS.

Saya banyak kali dipanggil berceramah ke Felda Jengka 4 kerana disana terdapat Cawangan PAS yang sangat aktif.

Memandangkan bahawa Ketua Cawangan PAS itu terlalu aktif, maka, Pengurus Felda Rancangan Jengka 4 telah memanggil mesyuarat Jawatankuasa Tatatertib untuk menyingkirkan Haji Mahusin.

Mengikut undang-undang Pengurus Rancangan tidak mempunyai sebarang kuasa untuk mengambil sebarang tindakan terhadap Haji Mahusin, dan apa yang dilakukan oleh Haji Mahusin tidak ada kena mengena dengan Felda jauh sekali dengan Pengurus Rancangan.

Sebagai ahli sebuah parti politik yang berdaftar Haji Mahusin dilindungi oleh Fasal 10 Perlembagaan Malaysia dan dibawah undang-undang itu Haji Mahusin bebas mengambil bahagian didalam mana-mana parti politik yang berdaftar di bawah Pendaftar Pertubuhan, tidak ada sesiapa, apatah lagi Pengurus Rancangan yang boleh mengambil hak Haji Mahusin untuk aktif menggerakkan PAS di rancangan Felda itu.

Saya telah dipanggil untuk berceramah dan membuat penerangan lengkap mengenai peruntukan undang-undang bersabit hak seseorang warga negara mengambil bahagian didalam kegiatan politik disamping isu-isu Felda yang menyebabkan begitu ramai berlaku penghijrahan daripada UMNO kepada PAS di Felda Jengka 4.

Memang ramai peneroka-peneroka Felda Jengka 4 hadir ke Majlis Ceramah yang diaturkan oleh PAS Cawangan Felda Jengka 4 itu, termasuk ahli-ahli UMNO, dan juga termasuk beberapa Ahli-Ahli Jawatankuasa UMNO Cawangan Jengka 4. Sdr Shahadan, AJK UMNO Cawangan Jengka 4 pun turut hadir dan menyapa saya, dan beliau menyatakan bahawa beliau tidak setuju dengan tindakan Pengurus Rancangan mahu mennyingkirkan Haji Mahusin.

Walaupun ceramah itu adalah ceramah yang dibuat didalam rumah, tetapi kehadiran melimpah keluar dan termasuk diseberang jalan setentang rumah Haji Mahusin, yang dijadikan Markas PAS Cawangan Felda Jengka 4.

Oleh kerana Pengurus Rancangan itu tidak berupaya membendung dan menghalang Ceramah itu, dan Pengurus juga tidak dapat menggunakan Polis untuk menghalang ceramah itu, kerana Ceramah itu dibuat didalam Rumah, maka Pengurus yang jahat itu membuat tayangan wayang gambar di Rumah disebelah Rumah Haji Mahusin dengan menggunakan suara yang amat kuat.

Teapi teknik kami yang menggunakan gelombang radio dan tidak kurang dari 30 buah radio yang dibawa oleh ahli-ahli PAS, maka suara dari Wayang Gambar di kawasan Rumah sebelah itu tidak menjadi halangan kepada Ceramah PAS Jengka 4, bahkan jauh lebih ramai mereka yang berada mendengar Ceramah dari menonton wayang gambar.

Inilah peranan yang dimainkan oleh Pengurus Rancangan Felda. Apakah isu Felda yang sangat ditakuti oleh Felda dan tidak mahu isu itu diterangkan kepada masyarakat Peneroka pada waktu itu akan saya terangkan setelah selesai semua siri-siri Nostalgia ini.


Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Majlis Pelancaran Projek Perintis Pemulihan Bandar Oleh YB Penasihat Ekonomi

Posted: 13 May 2011 02:17 AM PDT

Sukacita dimaklumkan bahawa YB Penasihat Ekonomi Negeri Selangor ingin menjemput pihak media ke program berikut:-

MAJLIS PELANCARAN PROJEK PERINTIS PEMULIHAN BANDAR OLEH YB PENASIHAT EKONOMI

Tarikh      : 14 Mei 2011 (Sabtu)
Masa      : 2.00 petang – 5.00 petang
Tempat    : Blok C, Pangsapuri Taman Maju Jaya, Jalan PJS 2/29A, PJS 2, Petaling Jaya

Pada majlis tersebut, YB Dato’ Seri Anwar Ibrahim akan membuat lawatan kerja ke Pangsapuri Taman Maju Jaya bagi melancarkan projek perintis Program Pemulihan Dalam Bandar. Program tersebut merupakan usahasama Kerajaan Negeri bersama pihak-pihak swasta, Kerajaan Tempatan iaitu MBPJ, dan juga penduduk tempatan.

Majlis akan dihadiri oleh Y. Bhg. Dato’ Hj Mohamad Roslan b Sakiman, Datuk Bandar MBPJ, Y.B Puan Haniza bt. Mohamed Talha, ADUN Taman Medan, wakil-wakil pihak swasta dan juga penduduk-penduduk pangsapuri.

Kenyataan media akan diedarkan sebaik sebelum majlis bermula.

Sekian, terima kasih.

PEJABAT PENASIHAT EKONOMI NEGERI SELANGOR

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

“Henti Aibkan Anwar”- Nik Aziz

Posted: 13 May 2011 01:43 AM PDT

Dari Harakah

Mursyidul Am PAS Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, meminta mana-mana pihak yang merancang memburukkan maruah Datuk Seri Anwar Ibrahim agar segera menghentikan tindakan itu bagi menghormati perasaan keluarga Ketua Pembangkang itu.

Menurutnya, beliau memahami perasaan ahli keluarga Anwar termasuk isterinya, Datin Seri Wan Azizah yang begitu tersiksa dengan apa yang dilakukan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab terhadap suaminya sejak sekian lama.

“Sudah lebih 10 tahun maruah Anwar dilanyak, dihentak, dilenyek begitu tanpa ada rasa belas kasihan, isteri mana yang tidak menderita dengan apa yang berlaku,"ujarnya.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Azizah dalam sebuah akhbar harian semalam bahawa beliau begitu terseksa dengan fitnah itu.

Sehubungan itu, Tuan Guru Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan itu memohon pihak perancang yang merakam dan mendedahkan video seks yang dikaitkan dengan Anwar itu dihentikan segera.

Menurutnya, sebagai umat Islam mereka harus sedar tindakan memfitnah dan mengaibkan orang satu dosa yang besar.

Tegasnya, balasan buruk akibat tindakan itu akan diberikan Allah kepada orang yang memfitnah sejak di dunia lagi.

"Kita sebagai anggota masyarakat jangan sekali-kali bersekongkol dengan mereka yang membuat perkara buruk (fitnah) itu kerana dosanya juga akan terpalit pada kita,” katanya.

This posting includes an audio/video/photo media file: Download Now

Pejabat PM Arah Utusan Hentam Buku Jingga

Posted: 12 May 2011 08:03 PM PDT

Dari Malaysiakini

Akhbar milik Umno, Utusan Malaysia didakwa diberikan arahan khas untuk menghentam rancangan 100 hari Pakatan Rakyat yang disenaraikan dalam Buku Jingga sekiranya mereka berjaya menawan Putrajaya pada pilihan raya umum akan datang.

Menurut sumber, arahan daripada Pejabat Perdana Menteri itu dikesan melalui nota seorang wartawan kanan kepada kepada pengarang dan pembantu pengarang berita Utusan Malaysia yang diletakkan dalam ‘satu sistem’ akhbar itu pada 21 Mac lalu.

Nota itu menyebut, setelah hadir ke taklimat di pejabat berkenaan pada tarikh yang sama, pejabat tersebut memaklumkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada keesoknya (22 Mac) akan bercakap mengenai “kesan negatif” jika janji pembangkang dalam Buku Jingga dilaksanakan.

Sehubungan itu, semua akhbar, terutamanya Utusan Malaysia, diminta mendapatkan komen pelbagai pihak — antaranya pemimpin parti komponen BN, penganalisis ekonomi dan tokoh akademik — bagi menyokong kenyataan Najib itu.

“Komen-komen ini boleh disiarkan secara berperingkat-peringkat sehingga Ahad ini mulai esok,” tulisan dalam nota yang diperoleh Malaysiakini itu dipetik.

Wartawan kanan itu juga meminta bantuan Meja Am dan Meja Ekonomi akhbar itu untuk melakukannya kerana biro yang diketuainya agak sibuk pada masa itu.

Benar-benar hentam

Semakan Malaysiakini di Utusan versi dalam talian mendapati terdapat sekurang-kurangnya tujuh laporan berkenaan Buku Jingga dimuatkan di akhbar milik Umno itu sepanjang tarikh yang diarahkan.

Isu berkenaan juga didapati terus disentuh selepas tarikh berkenaan.

Malaysiakini juga mendapati, Najib pada 22 Mac benar-benar menghentam Buku Jingga yang dihasilkan bersama PKR, DAP dan PAS itu.

Beliau dilaporkan mengingatkan rakyat supaya tidak terpedaya dengan tindakan Pakatan “menyogok dokumen-dokumen janji”, terkini melalui Buku Jingga sehingga risikonya kelak mendatangkan kesengsaraan dan bala bencana kepada negara.

Najib ketika berucap di Putrajaya juga dilaporkan berkata, parti yang bertanggungjawab lebih rela tidak popular untuk jangka pendek dari membankrapkan negara dalam jangka panjang.

Utusan turut memuatkan komen beberapa pemimpin BN yang mempunyai nada sama, antaranya Datuk Seri Mohd Shafie Apdal (naib presiden Umno), Datuk Seri Dr Rais Yatim (menteri penerangan, komunikasi dan kebudayaan) serta T Mohan (ketua Pemuda MIC).

Sepanjang tempoh arahan itu juga, Utusan turut memetik pandangan penganalisis politik dan ahli akademik Dr Chandra Muzaffar, Pensyarah Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia (USM) Profesor Madya Dr Sivamurugan Pandian, selain ulasan oleh kolumnisnya sendiri, termasuk penulis kontroversi Awang Selamat.
Sementara itu, dakwaan campurtangan kerajaan dalam media bukanlah perkara baru dan sering disebut oleh pemimpin pembangkang, terutama dalam ceramahnya.

Lagi dakwaan campurtangan k’jaan

Sebelum ini, perkara yang hampir sama didedahkan Presiden Kesatuan Wartawan Kebangsaan (NUJ) Hata Wahari.

Bercakap kepada portal berita Free Malaysia Today (FMT), dakwanya agenda mingguan akhbar Utusan Malaysia ditetapkan oleh Biro Politik Umno yang dipengerusikan Najib.

Wartawan kanan Utusan yang dipecat itu berkata, agenda mingguan yang diputuskan dalam mesyuarat itu akan disampaikan kepada ketua pengarang melalui pejabat Perdana Menteri.

SMS Ancaman: Anak Nurul Izzah Sasaran Terbaru

Posted: 12 May 2011 07:59 PM PDT

Dari Malaysiakini

Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar hari ini membuat laporan polis berhubung ugutan daripada khidmat pesanan ringkas (SMS) yang diterimanya.

Dalam laporan polis itu, beliau berkata SMS berbentuk “ancaman serius” terhadap anaknya diterima daripada seseorang yang tidak dikenali kelmarin.

“Ugutannya adalah bahawa anak saya akan menerima nasib seperti Sharlinie jikalau saya terus menyokong ayah saya, Datuk Seri Anwar Ibrahim (Ketua Pembangkang dan Ketua Umum PKR). Saya (juga dikatakan) tidak dapat menyelamatkan anak saya.

“Dia juga mengancam bahawa jika saya tidak mendesak ayah saya berhenti dari politik maka sesuatu akan berlaku kepada anak saya,” tulisnya dalam laporan polis itu.

Sharlinie Mohd Nashar yang hilang pada 9 Januari 2008 dan sehingga hari ini masih belum dapat dikesan. Beliau mangsa penculikan kedua selepas Nurin Jazlin Jazimin, 8, yang ditemui mati selepas sebulan hilang dekat rumahnya di Wangsa Maju, Kuala Lumpur.

Dalam laporan hari ini, Nurul Izzah berkata beliau menerima ugutan SMS kedua yang hampir sama semalam.

SMS berkenaan juga mengancam bahawa “sesuatu yang tidak elok” akan berlaku kepada anaknya kecuali jika beliau berhenti menyokong ayahnya.

Beliau membuat aporan polis itu di ibu pejabat polis Dang Wangi di ibu negara pagi ini dengan ditemani ibunya Datin Seri Wan Azizah Ismail yang juga presiden PKR dan diiringi tiga peguam dan tidak kurang 15 penyokong.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Temui Bob Lokman di Lenggeng 10 Mei 2011

Posted: 04 May 2011 02:15 AM PDTCERAMAH KHAS
Bersama : Bob Lokman
Juga : YB Dr Hatta Ramli (Bendahari PAS Pusat) dan Zulkefly Mohamad Hj Omar
Pada 10 Mei 2011 SELASA
Jam 9 malam
Di Kg Masjid, Lenggeng, N.Sembilan (rumah Zulkefly)

Semua dijemput hadir

Sumber : http://mtdlenggeng.blogspot.com/2011/05/program-terkini-ceramah-umum.html

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


Selepas balairaya Sg Choh Stesyen terbakar, rumah guru KAFA terbakar...

Posted: 24 Feb 2011 08:05 PM PST

SERENDAH - Seorang Guru Kelas Asas Fardhu Ain (Kafa) tinggal sehelai sepinggang apabila rumahnya di Kampung Seri Serendah di sini, musnah dalam kebakaran berlaku lewat petang kelmarin.

Khairul Hisyam Othman yang telah berkhidmat selama 10 tahun sebagai guru Kafa di sini, hanya mengetahui kejadian itu selepas dimaklumkan rakannya kira-kira jam 6 petang.

"Saya sudah hendak pulang ke rumah sebelum rakan saya telefon mengatakan rumah terbakar.

"Saya bergegas pulang dan setibanya di rumah, jiran-jiran memenuhi perkarangan rumah namun saya tidak dapat berbuat apa-apa kerana api marak terlalu pantas," katanya.

Khairul yang tinggal berseorangan berkata, segala peralatan peribadinya seperti komputer riba, fail kerja dan dokumen pengenalan diri termasuk televisyen serta perabot rumah musnah sama sekali.

Katanya, api dapat dikawal beberapa minit kemudian dengan bantuan dua jentera Bomba dan Penyelamat Rawang dan Kuala Kubu Bharu.

Dia masih belum mengetahui punca kebakaran itu, namun tidak menolak kemungkinan berpunca daripada litar pintas.

"Kebakaran kerap berlaku di kampung ini dan kebanyakannya berpunca daripada litar pintas. Justeru, saya harap pihak berwajib memantau keadaan ini terutama sistem pendawaian elektrik yang dikatakan bermasalah," katanya.

Sementara itu, jiran mangsa, Rusni Supaat ketika ditemui berkata, pada awalnya dia tidak menyedari kejadian itu kerana menyangka bunyi letupan yang didengar beberapa kali adalah mercun.

Tetapi katanya, setelah terasa bahang panas dia lantas keluar dan melihat rumah jirannya terbakar.

"Saya segera menghubungi bomba sementara jiran lain membantu memadam api menggunakan paip getah," katanya

Pegawai Daerah Hulu Selangor, Nor Hisham Ahmad Dahlan, Lembaga Zakat Selangor (LZS) dan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) turut menyalurkan bantuan sewajarnya ketika melawat mangsa semalam.

PKR DUN 19 Kepayan P174 Penampang, Sabah.

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Taib pucat lesi, Najib ketar dagu... kahkahkah...

Posted: 13 Apr 2011 09:11 PM PDT

Buaya pun tak sangka ada buaya dalam air yang tenang... kahkahkah... Tenang tenang pun tapi bergelora dibawahnya siapa yang tahu. Setenang tenang PRU ke 12 dulu nih, ramai tak sangka BN akan tersungkur 4 buah negeri, pertahankan Kelantan dan hilang majoriti dua pertiganya dalam Parlimen Malaysia.

Macam tu la juga dengan apa yang kita tengok dan bakal berlaku di Sarawak bagi PRN ke-10 kali ni. Kempen dah selesai lima hari, tak nampak sebarang gelombang besar walaupun terasa adanya gempa bumi. Tapi dari tinjauan suara rakyat di bawah terdapat satu arus senyap yang bakal memberi keputusan yang mengejutkan. Ini yang dikatakan arus bawah yang kuat takkan menampakkan rupanya dipermukaan air yang tenang malah ada dikalangan petugas parti yang yakin, beberapa kerusi milik PBB bakal terlepas kepada Pakatan Rakyat.

Sarawak ni cukup unik, mereka boleh memakai lambang BN dan PBB, tetapi dalam masa yang sama mereka boleh memakai dan memberi sokongan kepada Pakatan Rakyat. Politik rakyat Sarawak tak mudah diduga, dan silent protes mungkin berlaku dengan Sarawak bakal mengikut jejak Kelantan pada tahun 1990.

Tsunami 2008 juga datang tanpa disangka banyak pihak, dan apakah tsunami itu bakal berlaku di Sarawak kali ini?

Rakyat Sarawak boleh melakukan perubahan...

Sumber: http://shalehudin.blogspot.com/

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


ANWAR - 1ISRAEL DAN 1MALAYSIA ADALAH KEBETULAN!

Posted: 02 Mar 2011 06:50 PM PST

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang