Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 15 Januari 2011

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


ENEMY OF STATE: THE TOOLS OF EVIL

Posted: 14 Jan 2011 10:55 PM PST

(Pertemuan bersejarah pemimpin Melayu-Islam dibawah naungan Tuanku YDP Agong pada hari Jumaat 18 Muharram 1432 / 24.12.2010 sangat digeruni oleh musuh-musuh Islam)

Salam 2 all.

Kebetulan teman berkesempatan menonton filem "Lawrence of Arabia" keluaran penerbit Yahudi Steven Spielberg, yang mengisahkan tentang peranan seorang pegawai tentera British Lieutenant T.E. Lawrence yang memainkan peranan besar dalam melaga-lagakan umat Islam Hijjaz supaya menentang pemerintahan Khilafiah Usmaniah di Istanbul, sehingga beliau terkenal dengan gelaran "Lawrence of Arabia" dalam gedung sejarah barat.

Lieutenant T.E. Lawrence memainkan peranan jarum halus mempengaruhi umat Islam Hijjaz tentang keburukan pemerintahan Khilafah Usmaniah; rasuah, salahguna kuasa, berpoya-poya, dan tidak mengikut Islam. Dia meracunkan pemikiran umat Islam Hijjaz supaya mempertikai khalifah dan para ulama' dibawah pemerintahan Usmaniah. Akhirnya dia menggunakan para 'ulama dan pejuang Islam di Hijjaz untuk bangkit menentang pemerintahan Khalifah. Akhirnya pemerintahan Khilafah Usmaniah di Istanbul tumbang, Hijjaz berpecah dan menjadi negara sendiri dikenali sebagai Sa'udi Arabia, dan beberapa negara kecil lain saperti Jordan, Syria, Emirat Arab Bersatu dan lain-lain. Akhirnya umat Islam hancur dan rosak, sehingga kini tidak bangkit-bangkit lagi.

Dan itulah yang sedang dibuat dan didalangi oleh kepimpinan DAP sekarang ini, khususnya di Selangor Darul Ehsan. Strategi dan taktik mereka sangat halus, dan tidak akan dapat dilihat oleh mata kalkatu, tetapi bagi yang mempunyai sedikit nur iman, dengan petunjuk ALLAH, akan dapat melihat dengan jelas betapa bahayanya kedudukan kita umat Islam sekarang.

Menggunakan isu perlantikan Datuk Ahmad Khusrin Munawi sebagai SUK Selangor, mereka memainkan gendang kompang bahawa perlantikan itu sebenarnya membelakangkan kuasa Raja-Raja Melayu. Sehingga rakyat dibohongi dengan kenyataan konon Tuanku bertitah bahawa "Tuanku tiada kuasa menerima atau menolak perlantikan itu". Menggunakan titah tunaku yang diputarbelit dan dibohongi itu, maka mereka mencanang ke seluruh negara bahawa "kami mahu mengembalikan kuasa Sultan", dan untuk itu mereka merancang mengadakan sidang haram pada 24 Januari 2011 untuk meminda undang-undang tubuh Kerajaan Selangor.

Persoalan pertama yang perlu rakyat sedar ialah, benarkah mereka mahu mengembalikan "kuasa Raja Melayu"? Apakah kita lupa antara dalang paling besar yang menentang kuasa Raja-Raja Melayu ialah Karpal Singh & Lim Kit Siang. Masih ingat peristiwa "krisis Perlembagaan" tahun 1980an, siapa dalang yang beriya-iya menyokong tindakan bodoh Kerajaan semasa itu (yang termasuk Anwar Ibrahim sebagai pemimpin utama UMNO masa itu) untuk mengekang kekebalan Raja-Raja Melayu? Cuba lihat balik tindak-tanduk Karpal & Kitsiang masa itu? Dan hari ini mereka mahu meminda Perlembagaan Selangor konon untuk mengembalikan kuasa Raja Melayu? Hanya kalkatu yang buta lagi bodoh yang akan terperangkap dengan mainan politik yang menjahanamkan ini!

Karpal, Kitsiang dan kepimpinan DAP sudah berjaya menjadikan Anwar dan juak-juaknya sebagai lembu tunggangan mereka. Jangan lupa Pengerusi DAP Karpal Singh peguam yang akan menentukan nasib pembelaan kes liwat Anwar terhadap stafnya Saiful Bukhori Azlan. Sedangkan inilah Karpal yang sama yang membuat pendedahan tentang kegiatan homoseks & liwat Anwar Ibrahim didalam Parlimen pada 22.10.1997. Inilah Karpal yang sama yang memaklumkan kepimpinan PAS bahawa Anwar terlibat dengan kegiatan homoseks & liwat sehingga mereka melabel Anwar "Al-Juburi". Inilah Karpal yang sama yang membuat pendedahan di Federal Hotel mempunyai bukti Anwar terlibat dalam kegiatan homoseks & liwat. Inilah Karpal yang sama yang menjadi peguam menasihatkan Azizan (mangsa liwat Anwar). Inilah Karpal yang sama yang mendesak Anwar bertaubat dan berundur apabila pembohongan 16 Sept terbongkar. Dan inilah Karpal yang sama yang menentang keras perjuangan PAS untuk menubuhkan negara Islam dan melaksanakan undang-undang Islam. Pendekkata, Anwar adalah dalam genggaman mereka!

Apa yang mereka perlu buat sekarang ialah melumpuhkan sistem dan institusi Raja-Raja Melayu, sebagai benteng terakhir bangsa Melayu beragama Islam dalam negara yang dulunya dikenali sebagai Persekutuan Tanah Melayu.

Berbalik kepada cadangan pindaan itu, teman dimaklumkan bahawa rancangannya ialah untuk meminda Fasal 52 Undang-Undang Tubuh Negeri dengan memasukkan klausa berbunyi saperti berikut:

"Artikel 52 di Bahagian Kedua Undang-Undang Perlembagaan Selangor 1959 adalah dipinda dengan memasukkan klausa berikut:

'Bahawa Tuanku Sultan hendaklah, apabila menerima cadangan Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri yang ditubuhkan dibawah Bab 10 melantik seseorang yang dinamakan sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri, Penasihat Undang-Undang Negeri dan Pegawai Kewangan Negeri dengan cop mohor dan meterai Tuanku Sultan".

Nampak cukup cantik lagi menawan. Saperti Tuanku Sultan yang berkuasa menentukan siapa yang dilantik oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri sebagai Setiausaha Kerajaan, Penasihat Undang-Undang & Pegawai Kewangan Negeri. Tapi betul kah? Cuba perhatikan provisonya pula:

" Tertakluk kepada syarat Tuanku Sultan hendaklah, sebelum bertindak diatas cadangan Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri itu, menerima nasihat Menteri Besar dan boleh merujuk kembali kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri untuk dipertimbangkan semula".

Tak jelas lagi? Walaupun nampak atas kertas sapertinya Tuanku Sultan yang berkuasa melantik SUK dan lain-lain, tetapi sebenarnya kuasa mutlak dan muktamad ialah pada Menteri Besar! Dari segi undang-undang, kesan pindaan saperti itu sebenarnya meletakkan Tuanku Sultan dibawah telunjuk dan arahan "nasihat Menteri Besar", yang mengikut peruntukkan lain didalam undang-undang, Tuanku Sultan wajib menerima nasihat Menteri Besar!

Pokok pangkalnya, pindaan yang dicadang ini sebenarnya menurunkan taraf Tuanku Sultan sebagai kuda tunggangan Menteri Besar sahaja. Tuanku Sultan wajib mengikut telunjuk dan hawa nafsu serta kehendak Menteri Besar! Nama Tuanku Sultan akan menjadi penghias dan perisai mereka untuk melantik orang yang boleh diperlembukan oleh mereka. Dan kalau Menteri Besar hanya sekadar lembu yang dicocok hidung oleh puak cauvinis & rasis ini, boleh bayang apa nak jadi? Menteri Besar akan sekadar menjadi pepatung wayang kulit yang dicanai kekiri & kekanan, kedepan & kebelakang, keatas & kebawah oleh Tukang Karut yang mendalanginya! Ringkasnya, Tuanku Sultan akan menjadi kuda tunggangan kaum cauvinis & rasias ini!! Kalau umat & rakyat tidak nampak mainan politik kotor dan cauvinis ini, teman tak tahu nak kata apa lagi!

INI SATU PENGHINAAN BESAR KEPADA BANGSA MELAYU DAN INSTITUSI RAJA-RAJA MELAYU! MENERIMANYA SAMA SAPERTI MENANDATANGANI WARAN MATI KEPADA INSTITUSI RAJA-RAJA MELAYU DAN SURVIVAL BANGSA MELAYU! PERIOD!

Apa yang umat Islam dan rakyat Malaysia perlu sedar ialah tindak-tanduk mempertikaikan institusi-insitusi utama negara ini sebenarnya adalah perancangan halus musuh-musuh negara untuk memporak-perandakan dan menghancurkan negara ini. Ada pihak luar sebenarnya yang mahu melihat umat Islam dan negara ini hancur, sebagaimana hancurnya negara-negara umat Islam yang lain. Setelah menjahanamkan dan menghancurkan institusi badan kehakiman, Polis DiRaja Malaysia, Jabatan Peguam Negara, Institusi Mufti & Mahkamah Syariah, Suruhanjaya Pilihanraya, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, kini mereka beralih kepada benteng terakhir bangsa Melayu iaitu Raja-Raja Melayu! Dan yang paling malang, ada segelintir bangsa Melayu yang sanggup bersekongkol dan bersedia menjadi barua & balaci mereka untuk menjahanamkan agama & bangsa sendiri!!

Sedangkan kita orang Melayu yang beragama Islam sudah diperingatkan oleh firman ALLAH dalam surah Al Baqarah: 120, "sesungguhnya sekali-kali tidak akan redho Yahudi & Nasara (kaafiruun) kepada kamu (umat Islam) selagi kamu tidak mengikut cara mereka. Katakanlah, sesungguhnya petunjuk ALLAH itulah petunjuk yang sebenarnya. Tetapi jika kamu mengikuti cara kehidupan mereka, setelah datang kepada mu 'ilmu (dan kebenaran), tidak adalah ALLAH sebagai pelindung dan penolong bagimu".

Ayat ini jelas memberikan peringatan kepada kita umat Islam tentang hati perut golongan kafir, terutamanya kafir harbi, yang tidak akan senang dan redho dengan kita umat Islam selagi kita tidak mengikut telunjuk mereka. Dan mereka akan menggunakan pelbagai cara, strategi dan taktik untuk menghancurkan dan merosakkan kita. Dan kita disuruh berpegang kepada petunjuk Al Quran; dan jika kita memilih mengikut telunjuk kafiiruun ini, maka ALLAH tidak akan membantu dan menolong kita. Dan kalau ALLAH tidak membantu dan menolong kita, nantikanlah sa'at kehancuran kita, na'uzubillah min zaalik!

Secara licik, konsisten dan sitematik mereka memasukkan jarum-jarum halus untuk memperlekeh dan mempertikai institusi Raja-Raja Melayu. Dalam strategi ini, musuh-musuh negara ini tahu kalau mereka menyerang Raja-Raja Melayu secara terbuka, umat Islam bangsa Melayu akan bangkit menentang mereka. Jadi apa yang mereka buat ialah dengan memperlekeh dan mempertikai institusi disekeliling Raja-Raja Melayu. End-game nya ialah untuk menunjukkan Raja-Raja Melayu sebagai korup, rasuah, salahguna kuasa dan menjadi boneka UMNO-BN.

Sebab itu mereka tidak mempertikai YDP Agong secara langsung, mereka tidak akan berani. sebaliknya mereka mempertikai pembinaan Istana Negara yang baru. Walaupun projek itu sebenarnya telah diluluskan secara sah pada kos tender RM650 juta, dan terdapat penambahan kos apabila keperluan membina fly-over dari Jalan Duta untuk memasuki kawasan Istana Negara dengan kos tambahan RM150 juta, menjadikan ianya RM800 juta. Tetapi diputarbelitkan isu itu kononnya ianya isu kontrak, bukan isu Raja Melayu. Tetapi kalau kita tengok di media-cyber yang pro-pembangkang, kita akan sedar bahawa mereka menggunakan isu itu untuk menyerang Raja-Raja Melayu, termasuk YDP Agong. Kononnya Raja Melayu dah sapu hampir RM1 billion kedalam kantung mereka, kononnya UMNO dan BN telah membeli Raja-Raja Melayu ini dengan projek dan kontrak!!

Begitu juga apabila mereka menyerang Sultan Perak dalam isu Kerajaan DAP Perak. Mereka mendakwa konon Tuanku tidak mengikut kehendak rakyat. Sedangkan hakikatnya Tuanku Sultan Perak, seorang bekas Ketua Hakim Negara, telah mematuhi kehendak undang-undang dengan jelas. Semasa isu timbul untuk melantik Menteri Besar selepas 08 Mac, Tuanku telah memanggil semua ADUN untuk mengenal pasti mereka menyokong siapa. Walaupun kalau dilihat dari segi parti, BN yang mempunyai lebihan kerusi kerana parti lain iaitu PAS, PKR dan DAP masing-masing tidak mendapat cukup kerusi. Kalau benar Tuanku boneka UMNO/BN. Tuanku sudah boleh menggunakan kuasa melantik Tajul Rosli kerana partinya BN yang paling banyak kerusi berbanding parti lain. Tuanku boleh ketepikan "pakatan rakyat" kerana ia bukan parti berdaftar, ianya sekadar nama diawang-awangan. Tetapi sebagai Raja yang bertindak diatas undang-undang dan Perlembagaan, Tuanku mendapatkan dahulu pendirian kesemua ADUN yang akhirnya majoriti tipis memilih Nizar Jamaludin. Maka Tuanku memberi perkenan Nizar menjadi Menteri Besar.

Jadi apabila tiga ADUN daripada DAP & PKR hilang kepercayaan terhadap kepimpinan parti mereka, Nizar sudah hilang majoriti. Maka menjadi tanggunjawab Tuanku sebagai Raja untuk memanggil semula semua ADUN dan mendapatkan pendirian mereka. Itulah prosedur yang digunapakai oleh Tuanku semasa melantik Nizar, dan prosedur yang sama diguna melantik Zambry Abdul Kadir. Apa yang nak melentingnya. Soal ADUN mereka keluar parti dan menyokong BN tidak menjadi isu, kerana kebetulan beberapa minggu sebelum itu bila ADUN BN (Parit) Dato' Nasarudin melompat dari BN ke PKR, mereka berkompang sakan dan menyambut beliau sebagai hero! Malah pada masa itu manusia yang ditabal bininya sebagai anugerah tuhan juga sedang rancak memujuk Ahli Parlimen BN supaya melompat ke PKR. Takkan kamu buat halal, orang lain buat haram kot!? Tetapi mereka memutarbelitkan isu itu untuk memperlekeh dan mempertikai institusi Raja-Raja Melayu.

Apa pun, end-game mereka ialah insitusi Raja-Raja Melayu mesti diperlekeh dan dipertikai sampai keperingkat orang Melayu hilang kepercayaan dengan Raja mereka sendiri. Dan akhirnya nanti, orang Melayu, terutamanya yang menjadi barua dan balaci mereka, akan dengan sendiri menjatuhkan Raja-Rajanya. Sebiji sama dengan apa yang dibuat oleh Lawrence dan British la'natullah di Hijjaz terhadap Khilafah Usmaniah di Istanbul. Saperti yang dibuat oleh Bush terhadap di Afghanistan, Iraq dan banyak negara umat Islam yang lain. Dan selepas jatuh, barulah umat Islam terbeliak dan ternganga. Kini sudah ada suara umat Islam saperti di Iraq yang menyatakan lebih baik hidup zaman Sadam Hussein daripada zaman "reformasi dan pembebasan ini". Tetapi nasi sudah menjadi bubur, yang sepatutnya menjadi i'tibar dan pengajaran kepada kita umat Islam yang lain.

Nasihat teman kepada bangsa Melayu yang beragama Islam, kembalilah kepada Al Quran & Sunnah. Itulah neraca pertimbangan yang benar dan haq, tiada yang benar & haq melainkan Al Quran, petunjuk bagi manusia, petunjuk menuju ketaqwaan, pembeza antara yang haq & batil, benar & palsu, adil & zalim, dosa & pahala, pembeza diantara yang mana Islam, yang mana kafir. Neraca Al Quran jelas menunjukkan kepada kita bahawa parti bia-DAP, cauvinis dan rasis ini, kepimpinan kafir yang secara terang-terang menolak Islam "over my dead body" ini adalah musuh sebenar bagi umat Islam. Tiada dolak-dalik, tiada putar-pooSingh!

Cubaan mutakhir untuk memperkudakan Tuanku Sultan Selangor ini perlu ditentang habis-habisan. Jangan kita biarkan sehingga ianya menjadi luka yang tidak boleh disembuhkan lagi. Jangan ulangi kesilapan umat dahulu. Terlalu terpukau dengan kekaltuan yang menyinar, akhirnya cahay itu yang membunuh mereka! Umat Islam perlu bersatu menentang konspirasi jahat ini. Mereka adalah "enemy of the State", mereka sebenarnya adalah "The Tools of Evil". Tentang mereka habis-habisan, hancurkan mereka. Mereka ini golongan yang tidak faham bahasa diplomasi, mereka tidak faham bahawa demokrasi. Mereka hanya faham bahasa yang diajar oleh Al Quran kepada kita - wa' tasimuu bihablillah hi jami 'a, walaa tafarroquu. Bersatulah dibawah naungan Al Quran, berpadulah dibawah Panji-Panji Rasulullah saw. Dari ALLAH kita datang, kepada ALLAH kita kembali. Moga ALLAH anugerahkan petunjuk, hidayah & istiqomah kepada kita umat Islam.

Wallahua'lam & Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin
Sabtu
10 Safar 1432
15 Januari 2011

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Debat Najib-Anwar Penting Elak Negara Muflis

Posted: 15 Jan 2011 06:53 PM PST

Dari Harakah

Janji 100 hari Pakatan Rakyat jika memerintah Malaysia tiba-tiba merungsingkan BN. Bagi Pakatan Rakyat, ia adalah janji realistik yang mampu dilakukan.

Najib pula mengatakan ia boleh membawa Malaysia bankrap. Melalui berita radio, saya dengar ucapan Najib (lebihkurang ayatnya): 'Dalamasa 2 tahun laksanakan janji itu, Malaysia boleh bankrap macam Greece.'

Ayat ini sangat penting. Anwar dan PR kata tak muflis. Najib dan BN kata janji 100 hari boleh muflis. Tak mungkin kedua-duanya benar. Salah seorang berbohong. Tapi siapa?

Malaysia menuju muflis juga sangat penting. Ertinya kalau Pakatan Rakyat memerintah dan menunaikan janjinya itu, ucapan Najib itu mungkin menjadi kenyataan, iaitu Malaysia boleh bankrap dalamasa 2 tahun. Tapi dari fakta yang ada yang disiarkan dalam pelbagai media alternatif, termasuk ucapan terakhir Datuk Mustafa Ali dan Anwar di program Himpunan Kebangkitan Rakyat: PAS Ganti Umno, PR Ganti BN di Geliga, Kemaman pada hari Sabtu 15 Jan 2011 menunjukkan janji itu mampu ditunaikan dengan izin Allah.

Justru, apa penyelesaian terbaik? Ia tidak lain melainkan satu debat terbuka antara Najib dan Anwar mesti diadakan. Di Amerika, UK dan beberapa negara lain, termasuk negara haram Israel, rasanya, boleh mengadakan debat antara pemimpin tertinggi parti.

Kalau begitu, mengapa Najib takut? Kalau sungguh rakyat tidak akan terpengaruh dengan janji kosong PR, mengapa tidak bersedia berdebat? Kalau janji PR boleh bawa negara muflis, di atas dasar mempertahankan negara dari muflis, maka sepatutnya Najib bersedia mempertahankan Malaysia dari menjadi muflis dengan sebab janji kosong PR itu?

Najib ada pakar ekonomi. Anwar ada pakar ekonomi. Masing-masing sediakan fakta dan angka. Bentangkan dalam debat itu. Apa takut? Najib kata debat tidak mendatangkan hasil. Siapa kata?

Atau takut kalah dengan janji 'kosong' PR itu. Kalau sungguh BN mendahulukan rakyat, Najib mesti bersedia berdebat dengan Anwar, dan biarkan rakyat yang menonton secara langsung dalam TV itu menjadi hakimnya. Masih takut?

Nik Nasri Nik Malek,
Kemaman, Terengganu

Takziah Untuk Korban Tragedi Sabarimala

Posted: 15 Jan 2011 03:50 AM PST

Kita dikejutkan dengan khabar sedih dari Kerala, India apabila hampir 100 orang menjadi korban ketika melaksanakan ziarah Sabarimala. Ziarah yang dilakukan penganut beragama Hindu ke daerah Idukki itu bersempena sambutan Makaravilakku untuk melihat bintang Makarjyoti.

Saya mengambil kesempatan ini untuk merakamkan ucapan takziah kepada seluruh keluarga mangsa yang menjadi korban tragedi ini. Saya berharap pihak berwajib Malaysia agar segera mengenalpasti jikalau ada mangsa terdiri dari rakyat Malaysia. Kepada Kerajaan India dan seluruh rakyatnya, kami di Malaysia turut bersimpati dan berharap moga tragedi seperti ini tidak lagi berulang.

ANWAR IBRAHIM

The Tyranny Of BN

Posted: 14 Jan 2011 08:14 PM PST

In 1998, Dr.Mahathir’s tyrannous regime infamously tried Anwar Ibrahim
on trumped-up sodomy charges. In the great tradition of authoritarian
rulers everywhere, Mahathir used a corrupt police force and biased
judiciary to put Anwar away. So outrageous was the conduct of
Augustine Paul,the presiding judge in Anwar’s trial, that it would be
not be extreme to compare him to the notorious Nazi kangaroo court
judge, Roland Freisler. Anwar rallied the people and put up a
tremendous fight, but to no avail. Brute force had prevailed over the
voices of countless people who took to the streets and to cyberspace
resolved to end the unjust rule of the Barisan Nasional (BN)
government. Free Anwar became the rallying call of liberal and
progressive Malaysia, and Anwar’s fate became tied up with the hopes
of a nation. And so the nation was thrilled when the Anwar-led
opposition coalition won 5 states and 82 parliamentary seats in the
last general election.

Since then the BN government has tried every possible underhand ploy
at its disposal in order to undermine the opposition coalition. This
included fabricating another sodomy case against Anwar who is rightly
regarded by the government as its chiefest foe. His biggest sin in the
eyes of the government is his unprecedented challenge to their divide
and rule racial policies. This threatens the very existence of the BN,
and consequently the vested interests of its leaders and their chief
supporters.

Increasingly desperate, they have now conjured up Ummi Hafilda Ali, a
faded and vaguely sinister figure from the first sodomy trial. At her
press conference on 13th January, she exuded a great deal of malice,
but made very little sense. She made the astonishing claim that the
opposition gains in March 2008 was solely due to her absence from the
electoral battlefield. She threatened to sue Anwar and others for
hundreds of millions, although there appears to be no legal cause of
action known to our jurisprudence to support her ridiculous claim.
Trotting out this foolish woman just as the general election looms
closer is surely a new low even for the BN government.

It is significant that Ummi Hafilda has been dusted off the shelf just
as Najib desperately seeks ways to avoid debating Anwar Ibrahim on the
economy. Instead of engaging in an open and free discussion of
national issues with the leader of the opposition, the BN chooses to
respond by digging up the mouldering bones of an old and discredited
slander. Oppressive and dishonest, the BN advances its political
agenda by engaging in sordid conspiracies against its political
opponents. Unable and unwilling to engage in free political discourse,
the BN constantly seeks to use State powers to criminalize and destroy
its opponents. This has ever been the way with tyrants. But like so
many other tyrannies, this one too shall come to an end, and our
nation will shake off the restraints imposed by BN and stride forward
to meet its great destiny.

N.SURENDRAN
VICE PRESIDENT
PARTI KEADILAN RAKYAT

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT


Bunuh, rogol, rasuah & nilai Melayu

Posted: 15 Jan 2011 05:35 AM PST

Posted: 15 Jan 2011 04:56 AM PST

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Kerajaan dah lupa masalah rakyat rumah terbengkalai?

Posted: 15 Jan 2011 02:30 AM PST


Dengan kos barang makin naik saban hari, siswazah sukar mendapat pekerjaan yang setaraf untuk mampu bayar hutang PTPTN. Masalah Perumahan Terbengkalai masih lagi berlaku, dan masih banyak, tetapi isu ini senyap sekarang. Rakyat yang rumah terbengkalai akan tetap susah , dulu, kini dan selamanya agaknya. Blog khusus perumahan terbengkalai di http://terbengkalai.blogspot.com/

Masih terbengkalai
Sinar Harian 15 Jan 2011

REMBIA - Impian satu keluarga untuk memiliki sebuah kediaman selesa tidak kesampaian apabila rumahnya di Taman Rembia Utama fasa dua, dekat sini masih terbengkalai sejak enam tahun lalu.

Lebih merunsingkan, pembeli rumah berkenaan turut terbeban kerana terpaksa membayar ansuran bulanan pinjaman bank sejak 2003.

Pemilik, Bukhari Ibrahim, 46, berkata, sehingga kini, pemaju perumahan berkenaan tidak kelihatan untuk menjalankan usaha menyambung semula projek terbengkalai itu.

"Harga rumah itu RM70,000 dan saya perlu membayar kepada pihak bank sebanyak RM495 sebulan. Tetapi, ia hanya tinggal angan-angan saja," katanya yang merupakan seorang pesara tentera.

Menurutnya, masalah terhadap projek pembinaan rumah terbabit bermula 2005 dan dia cuba mendapatkan penjelasan pihak pemaju perumahan yang beroperasi di Taman Melaka Raya, dekat sini.

Namun, katanya, pemaju berjanji bahawa masalah itu hanya sementara.

"Apabila menyedari projek pembinaan itu seperti terhenti, saya terus hubungi pemaju meminta penjelasan sebab bimbang. Pemaju kata masalah ini akan selesai dan pembinaan tetap diteruskan.

"Namun, dari tahun ke tahun sehingga kini, pemaju perumahan tersebut masih memberi jawapan terhadap jaminan yang sama tetapi rumah masih belum siap. Pinjaman bank pula perlu dijelaskan setiap bulan," katanya kepada Sinar Harian, di sini.

Kini, Bukhari, isteri serta tiga anak berusia antara 10 hingga 17 tahun terpaksa menyewa sebuah rumah di taman berhampiran pada harga RM250 sebulan.

"Harapan kami sekeluarga besar untuk menetap di rumah sendiri dengan selesa selepas saya bersara. Tidak sangka boleh jadi begini," katanya.

Menurutnya, masalah itu pernah dipanjangkan kepada Jawatankuasa Penyelaras dan Pembangunan Dewan Undangan Negeri (Japerun) Rembia, namun belum ada sebarang bentuk bantuan penyelesaian diambil pihak terbabit.

http://www.sinarharian.com.my/sh/mns/content/story8624927.asp

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


KERAJAAN PAKATAN RAKYAT AKAN BENTANGKAN MODEL EKONOMI DI KONGRES EKONOMI BULAN DEPAN !

Posted: 14 Jan 2011 09:59 PM PST

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


TS KHALID - TABUNG KHAS BANTU PEKERJA ISLAM TINGGALKAN KERJA DI PREMIS HARAM

Posted: 14 Jan 2011 09:53 PM PST

ANGKATAN MUDA keADILan CABANG PARIT SULONG

0 ulasan
sumber :-

ANGKATAN MUDA keADILan CABANG PARIT SULONG


PARTI KEADILAN RAKYAT - TAWARKAN RAFIZI BAHAS DENGAN KHAIRY

Posted: 14 Jan 2011 08:05 AM PST

-VS-Parti Keadilan Rakyat kecewa dengan keputusan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak menolak pelawaan Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membahaskan sama ada Kerajaan mampu melaksanakan Program 100 Hari Pakatan Rakyat atau tidak.

Pelawaan Anwar dibuat bagi membolehkan rakyat menilai dakwaan Najib bahawa Program 100 Hari yang dimuatkan dalam Buku Jingga adalah populis dan akan memufliskan negara.

Dalam pelawaan Anwar, beliau turut mendedahkan bagaimana implikasi perbelanjaan kira-kira RM19 bilion untuk Program 100 Hari adalah kecil berbanding dengan subsidi korporat untuk penjana kuasa bebas (IPP), syarikat tol serta wang yang hilang melalui pembaziran, kebocoran dan rasuah yang berjumlah kira-kira RM51 bilion setiap tahun.

Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat telah memutuskan tawaran Anwar kepada Najib masih terbuka dan Pakatan bersedia menimbang syarat-syarat yang ditetapkan oleh Najib untuk perbahasan tersebut.

Pada masa yang sama, KEADILAN menerima jemputan daripada Ketua Pemuda UMNO Khairy Jamaluddin kepada Anwar untuk membahaskan Program 100 Hari.

Pelawaan asal Anwar selaku Ketua Umum KEADILAN dan Ketua Pembangkang adalah kepada Najib. Namun atas semangat mengadakan wacana umum bagi menilai tawaran Pakatan, KEADILAN menawarkan Pengarah Strategi KEADILAN Rafizi Ramli untuk berbahas dengan Khairy.

Rafizi selaku pemimpin muda adalah regu sesuai untuk Khairy. Beliau juga merupakan jurutera dan akauntan bertauliah dan pernah menjadi Pengurus Kanan di Petronas dan Pengurus Besar di Pharmaniaga.

KEADILAN berharap Khairy bersetuju dan perbahasan tokoh-tokoh muda ini menjadi pembuka tirai kepada perbahasan antara Najib dan Anwar. Diharapkan lebih banyak wacana politik berbentuk ilmiah dan intelektual dapat diadakan bagi memberikan peluang rakyat membuat penilaian sewajarnya. Sudah tentu amalan sebegini lebih baik berbanding amalan membakar buku yang menjadi-jadi akhir-akhir ini.

DR MUHAMMAD NUR MANUTY
KETUA PENERANGAN
PARTI KEADILAN RAKYAT

KHAIRY, NAZRI BUKAN TANDINGAN DSAI

Posted: 14 Jan 2011 07:36 AM PST


Sebagai seorang warganegara Malaysia, saya begitu berharap debat antara Najib Tun Razak dan Anwar Ibrahim akan menjadi kenyataan, terutama menjelang Pilihanraya Umum ke-13 (PRU13). Debat seumpama ini akan menjadi perintis kepada politik yang lebih sihat, supaya rakyat diberi peluang yang seluasnya bagi mengetahui agenda-agenda parti yang bakal dipilih oleh mereka untuk meneraju negara. Oleh sebab itu, sesiapa sahaja sama ada dalam Barisan Nasional (BN) atau Pakatan Rakyat (PR) seharusnya berlapang dada dan mengharapkan debat antara kedua-dua tokoh tersebut akan berlangsung.

Kedua-dua Najib dan Anwar mempunyai pengalaman yang hampir seimbang dalam memimpin negara. Najib mempunyai kelebihan dari segi kejayaannya sehingga ke kemuncak kuasa, di samping laluan politiknya yang tidak berliku-liku. Anwar pula mempunyai kelebihan dari segi jaluran politiknya yang penuh berwarna-warni, bermula daripada politik Islam sehingga politik plurality. Kini kedua-dua mereka seperti berada di persada yang seimbang, Najib sebagai Perdana Menteri manakala Anwar sebagai Ketua Pembangkang. Dengan melihat kepada aspek-aspek tersebut sememangnya debat antara kedua-dua mereka begitu dinanti-nantikan.

Wacana-wacana terbuka antara tokoh-tokoh politik seperti ini merupakan satu langkah positif ke arah menyebarkan pendidikan politik. Seperti yang sering diulang-ulangkan oleh Najib, zaman kerajaan tahu segala-galanya telah berlalu. Demikian juga, zaman momokan hanya BN yang patriotik sedangkan pembangkang adalah pengkhianat negara juga telah berlalu. Dalam sebuah negara demokrasi, kedua-dua parti yang menerajui kerajaan dan yang menjadi pembangkang mempunyai tanggungjawab yang sama kepada negara. Melalui persaingan siapakah yang dapat menyempurnakan tanggungjawab yang terbaik, dialah yang bakal dipilih oleh rakyat.

Pemilihan pemimpin yang terbaik dalam menunaikan tanggungjawab adalah idaman semua manusia. Para ilmuan dari seluruh peradaban sering berbicara tentang pemimpin yang seperti ini sama ada Plato, Kung Fu Tze, Kautilya dan al-Mawardi. Secara sejagatnya kesemua mereka mengharapkan pemimpin yang berilmu, bermoral dan berintegiriti. Dengan adanya elemen-elemen tersebut, maka rakyat dapat mengharapkan tertegaknya keadilan dan kebajikan. Perbahasan-perbahasan para ilmuan itu sehingga hari ini kekal dalam lembaran-lembaran ilmu dalam bentuk bahasa-bahasa retorik.

Bagaimanapun, seseorang pemimpin politik dari dahulu hingga kini, jarang menggunakan bahasa-bahasa retorik. Sebaliknya mereka lebih gemar menggunakan bahasa-bahasa politik, iaitu bahasa yang sering difahami dengan mudah oleh rakyat. Dengan pengertian lain, peranan bagi seseorang pemimpin politik yang berwibawa ialah menterjemahkan bahasa retorik tentang kenegaraan kepada bahasa politik untuk memahamkan rakyat. Di sinilah letaknya kepentingan wacana politik sama ada bercorak ceramah, diskusi atau debat. Menyedari hakikat tersebut, debat antara Najib dan Anwar itu bukanlah membazir masa, bahkan sangat perlu dalam mendidik rakyat tentang politik kenegaraan.

Sangatlah malang bila terdapat pula pihak-pihak lain yang ingin 'kacau daun' untuk menggagalkan debat ini atau mungkin mempunyai agenda tersendiri. Antara mereka ialah Nazri Aziz dan Khairy Jamaluddin. Dari segi kedudukan politik, awal-awal lagi kedudukan politik mereka berbanding Anwar adalah tidak seimbang. Nazri Aziz hanya seorang menteri biasa yang tidak ada jawatan-jawatan kanan dalam parti, manakala Khairy pula seorang yang ada jawatan kanan dalam parti tetapi tiada apa-apa dalam kabinet. Sepatutnya kedua-dua mereka mencari lawan yang sesuai supaya tidak ditanggapi mereka mempunyai agenda tersendiri dalam berdebat.

Dari segi kewibawaan peribadi pula, kedua-dua Nazri dan Khairy belum mempunyai wibawa untuk menandingi Anwar. Kebetulan saya mempunyai pengalaman berdialog atau mungkin juga boleh dikatakan berdebat dengan mereka. Dengan Nazri perdebatan secara tidak langsung manakala dengan Khairy perdebatan secara langsung. Perdebatan secara tidak langsung dengan Nazri ialah ketika saya bersama beberapa yang lain membantu persiapan Salahuddin Ayub berdebat dengan Nazri berhubung dengan Isu "Penarikan Geran Perkapita Sekolah Agama Rakyat". Perdebatan yang berlangsung pada 17 Februari 2003 itu memperlihatkan kedangkalan Nazri dalam berhujah, semata-mata bergantung kepada janji harapan untuk mengembalikan geran itu setelah pemerintahan Dr Mahathir berakhir.

Hujah-hujah yang dikemukakan oleh Salahuddin lebih mantap bersama-sama dengan fakta-fakta yang berkaitan. Manakala Nazri pula lebih bersifat cuba "menegakkan benang basah" dengan jaminan sekolah agama rakyat tidak akan dipinggirkan, walaupun hakikatnya dengan penarikan geran perkapita itu bererti satu peminggiran. Sesiapa yang menyaksikan debat pada malam itu di Dewan Bahasa dan Pustaka, boleh menilai apakah kewibawaan Nazri setara dengan Anwar atau tidak? Sekiranya berlangsung juga perdebatan antara Nazri dan Anwar, tiada apa yang berfaedah melainkan menyelamatkan Najib daripada cabaran itu.

Manakala dengan Khairy pula berlaku secara langsung semasa Forum Intelektual tentang "Malaysia and Its Competetiveness in the Future" di UIA pada 27 Julai 2010. Forum itu juga disertai oleh Shamsul Iskandar Mohd Akin dan Dr Marzuki Mohammad. Saya hadir dalam forum tersebut sebagai 'bidan terjun' menggantikan seorang sahabat yang berkeuzuran, dan hanya dimaklumkan beberapa jam sebelum forum. Saya juga terpaksa hadir lewat sedikit disebabkan mempunyai komitmen kerja sehingga hampir malam. Tujuan saya hadir untuk mengemukakan tiga point penting iaitu:

a. Competitiveness sesebuah negara tidak hanya bergantung kepada sektor ekonomi semata-mata tetapi juga faktor-faktor lain termasuklah demokrasi yang telus, pentadbiran yang bersih, kebebasan akademik dan lain-lain.

b. Kesemua faktor-faktor yang menyokong kepada peningkatan daya saing negara itu telah diruntuhkan semasa era pemerintahan Dr Mahathir, seperti kebebasan kehakiman, dan dasar pengasingan kuasa.

c. Bagi memulihkan semula daya saing itu, perlu dilakukan reformasi sistem atau dasar bukan sekadar meletakkan pemimpin-pemimpin yang baik. Pemimpin-pemimpin yang baik bukanlah satu jaminan reformasi ke arah kebaikan akan berlaku.

Walaupun, Khairy mempunyai 'golden chance' untuk memukul ahli-ahli panel lain kerana beliau diletakkan di giliran terakhir semasa penggulungan, saya lihat ketiga-tiga point yang saya kemukakan tidak tergugat. Yang paling menarik, bila saya menyatakan bahawa faktor-faktor yang berkaitan dengan daya saing negara telah runtuh semasa era Dr Mahathir, Khairy hanya mengulas: "no comment" dengan nada mengiyakan apa yang berlaku. Strategi saya memerangkap Khairy dengan 'memuji' kepimpinan Pak Lah yang cuba membaiki kerosakan yang dibuat oleh Dr Mahathir benar-benar mengena.

Oleh sebab itu, pada pandangan saya Khairy juga belum layak untuk berdebat dengan Anwar. Perdebatan Khairy dengan Anwar tidak lebih daripada untuk menaikkan semula dirinya dalam dunia percaturan politik UMNO. Berdasarkan pengalaman-pengalaman itu, saya melihat Nazri dan Khairy tidak sepatutnya menjadi 'pengacau' ketikamana pelbagai pihak berusaha untuk menjayakan debat antara Najib dan Anwar. Berikan peluang keemasan kepada rakyat Malaysia untuk menyaksikan satu perdebatan bersejarah yang akan menjadi titik tolak kepada budaya politik yang lebih sihat di negara ini.

Dr Mohd Zuhdi Marzuki,
Pengarah Institut Kajian Polisi (IPS)
Dewan Pemuda PAS Pusat

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang