Pengikut

Nuffnang

Rabu, 29 Disember 2010

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


JK Biro Felda Parti Keadilan Rakyat Negeri Selangor

Posted: 28 Dec 2010 11:19 PM PST

JAWATANKUASA BIRO FELDA PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SELANGOR
Pengerusi
Sdr Nasir bin Abd Aziz
Naib Pengerusi
Sdr Usahak bin Sajali
Setiausaha
Sdr Khairil Annuar Sarjidin
Bendahari
Sdr Zainal Amri
Ketua Penerangan
Sdr Aziz Jamal
Ketua Wanita
Sdri Zuraida Ahmad
Ketua AMK
Sdr Abd Rahman Ismail
JAWATANKUASA BIRO FELDA PKR HULU SELANGOR
Pengerusi
Sdr Shamsudin
Naib Pengerusi
Sdr Arumugam a/l Nadesan
Setiausaha
Sdri Rohaya Tajudin
Bendahari
Sdr Zainol Amri
Ketua Penerangan
Sdri Azni Juliana Hamdan
Ketua Wanita
Sdri Norazizah Hanifah
Ketua AMK
Sdri Zuraida Abd Khalid
Sdr Aziz bin Jamal, Ketua Penerangan Biro Felda Parti Keadilan Rakyat Negeri Selangor mengumumkan bahawa Biro Felda PKR Selangor dan Biro Felda PKR Hulu Selangor akan mengadakan perjumpaan keanggotaannya pada 30hb Disember 2010 jam 2.30 petang di Pejabat Parti Keadilan Rakyat Felda Suharto.
Perjumpaan itu akan turut dihadiri oleh Sdr Shamsul Iskandar, Ketua AMK PKR Pusat, Haji Suhaimi Said, Pengerusi Biro Felda PKR Pusat, T. Kumar, Timbalan Setiausaha Agung merangkap Timbalan Pengerusi Biro Felda PKR Pusat dan Rebin Birham, Pengerusi JK Penyelidikan Biro Felda PKR Pusat.
Semua anggota PKR dari Felda Sungai Tengi, Felda Sungai Tengi Selatan, Felda Gedangsa dan Felda Suharto dijemput hadir beramai-ramai.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Syabas Harimau Malaya!

Posted: 29 Dec 2010 06:36 AM PST

Syabas buat skuad bola sepak Malaysia yang berjaya menjuarai Piala AFF Suzuki buat julung-julung kalinya selepas 17 tahun edisi kejohanan berlangsung.

Di sebalik acara padat, saya sebolehnya cuba ikuti juga perkembangan perlawanan lewat Twitter yang nyata meriah sekali. Tahniah atas sokongan padu rakyat Malaysia yang tak putus-putus memberi semangat.

Ternyata K. Rajagobal telah meletakkan prestasi pasukan Harimau Malaya ke satu tahap yang berbeza berbanding tahun-tahun sebelum ini. Semoga ianya membuahkan sesuatu yang lebih positif untuk tahun 2011.

Sekali lagi, syabas buat skuad muda Harimau Malaya!

ANWAR IBRAHIM

Serangan Media Perdana, PKR Tidak Goyah- Rafizi

Posted: 29 Dec 2010 02:07 AM PST

Dari TVSelangor

Disebalik serangan bertali arus media perdana terhadap PKR langsung tidak menggoyahkan malahan mematangkan parti untuk menghadapi pilihanraya umum akan datang.

Pengarah Strategi PKR yang baru, Rafizi Ramli berkata, hakikatnya, imej parti itu masih bersih walaupun diancam dengan propaganda media milik Umno-Barisan Nasional(BN).

“Maknanya walaupun serangan-serangan itu,lebih daripada 60 peratus, 2 daripada 3 tidak percaya kepada propaganda. Maknanya orang tidak lah rasa kita initercalar sangat. Imej mahupun gambaran parti itu tercalar, kita sudah kenalpasti,ia tidaklah terlalu tercalar,” kata Rafizi merujuk kepada kajian Merdeka Centre, sekitar proses Pemilihan PKR 2010. dalam temubual ekskulif bersama Tv Selangor.

Tambahnya, segala kritikan, serangan bertali arus tidak pernah sesekali mematahkan semangat pimpinan dan ahli parti dalam membulatkan tekad menuju mercu kejayaan.

Dalam temubual itu beliau turut menjelaskan, walaupun berhadapan dengan kritikan Umno-BN apabila mengadakan pemilihan secara langsung dan salah faham di kalangan anggota parti, akhirnya objektif sebenar proses Pemilihan 2010 itu kian menampakkan hasil.

Di samping itu ujarnya, kesungguhan PKR untuk meletakkan barisan pimpinan berkualiti untuk mengepalai parti itu semakin lama, semakin difahami dan diterima baik oleh anggota parti.

Dengan meletakkan gabungan muka lama dan baru dalam PKR katanya, ia menjadi satu kekuatan kepada parti itu dalam mencorakkan perjalanannya merentasi segala onak dan dugaan.

“Jadi soalan tentang imej kita telah terjawab melalui barisan kepimpinan yang dilantik semasa pemilihan,” kata Rafizi lagi.

Justeru katanya, apa yang paling penting ketika ini kepada PKR ialah memastikan segala mesej dan penawaran parti itu kepada rakyat disampaikan dengan berkesan.

Malah parti itu katanya akan kekal dengan momentum yang dicorakkan sebelum ini agar rakyat tidak mudah hilang fokus.

“Apa yang paling penting ialah apabila rakyat melihat hasil daripada fokus baru parti ini, rakyat tahu bahawa proses Pemilihan itu ada kesannya kepada keberkesanan dan penampilan parti.

“Strategi kita ialah supaya penawaran kita, program kita yang mendapat fokus dan tempat kepada rakyat, bukan cerita remeh-temeh yang cuba disampaikan oleh BN. Program penerangan berhubung program 100 hari itu perlu digerakkan,” tambahnya lagi.

Pakatan Rakyat pada konvensyen kali kedua gagasan itu baru-baru ini menawarkan Program 100 Hari kepada rakyat sekiranya berjaya menawan Putrajaya.

Ia merupakan pelaksaan reformasi menyeluruh dalam semua semua aspek termasuk pengurusan negera, ekonomi, pendidikan dan sebagainya bedasarkan prinsip yang digariskan dalam Dasar Bersama gagasan itu.

Diaju dengan persoalan apakah strategi yang akan digunapakai PKR dalam menghadapi PRU ke-13 tidak lama lagi, katanya parti itu punya kelebihan yang tersendiri.

“Kelebihan utama yang parti ada contohnya ialah calon-calon yang kita tampilkan. Strategi kita untuk Pilihan Raya Umum ini adalah juga berkenaan dengan calon sebab masyarakat kita mula berubah. Dahulu orang pangkah hanya semata-mata kerana parti. Sekarang ini dengan adanya Internet dan sebagainya, orang meletakkan premium kepada calon,” tambah Rafizi lagi.

Ujarnya lagi, selain memastikan jentera parti diperkukuhkan, parti itu juga akan memastikan setiap calon mereka adalah calon yang terpilih dan diberikan latihan yang secukupnya.

Tambahnya lagi, fokus utama tentunya akan diberikan kepada isu rakyat dan bukanlah hanya membangkang sahaja.

“Yang ketiga, negeri-negeri di bawah pentadbiran Pakatan Rakyat ini adalah senjata utama kita. Sebab semua rakyat dari seluruh Malaysia, mereka melihat kepada negeri Selangor, Pulau Pinang, Kedah, Kelantan bagaimana bezanya pentadbiran di negeri-negeri di bawah Pakatan Rakyat berbading dengan negeri-negeri di bawah BN,” jelas Rafizi lagi.

Korupsi:ANAK Felda Tolak Isa

Posted: 29 Dec 2010 02:01 AM PST

Dari Suara Keadilan

Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan(Anak) sangat dukacita dengan pengumuman pejabat Perdana Menteri mengenai perlantikan Tan Sri Isa Samad sebagai Pengerusi Felda yang baru berkuatkuasa 1 Januari 2011.

Alasan kononnya Tan Sri Isa mempunyai kemampuan dan perkhidmatan yang efisien terlalu longgar dan dangkal berasaskan latarbelakang beliau sebagai Menteri Besar Negeri Sembilan dan Menteri Wilayah Persekutuan.

Sabitan rasuah 5 daripada 9 pertuduhan politik wang ketika bertanding jawatan Naib Presiden Umno pada pemilihan parti bulan September 2004 masih diingati rakyat negara ini kerana liputan meluas mengenainya.

Beliau yang digantung keahliannya selama 6 tahun adalah bukti jelas pembabitannya dalam amalan rasuah yang sangat menjijikkan.

Bukan itu sahaja; penduduk Negeri Sembilan pun tahu betapa korupnya beliau ketika menjadi Menteri Besar selama 22 tahun. Beliau melepaskan jawatan tersebut dengan isu ternakan babi di Bukit Pelandok yang memaparkan wajah sebenar siapa beliau.

Ketika menjadi Menteri Wilayah Persekutuan; beliau dilihat gagal berperanan sebaliknya menggunakan hubungan baik dengan tauke tertentu untuk mendapat habuan bagi menyogok perwakilan dalam pemilihan parti.

Saya sendiri pernah menghantar memorandum kepada Badan Pencegah Rasuah (nama ketika itu) mengenai penglibatan Isa Samad dalam aktiviti korup beliau.

Adalah pelik bagaimana tokoh kitar semula ini dilantik menerajui Felda, sebuah GLC terpenting milik orang melayu dengan ‘track record’ yang begitu buruk?

Kenyataan Datuk Ahmad Maslan baru-baru ini yang mendedahkan kejayaan anak-anak peneroka dalam kerjaya mereka sebagai seorang ahli korporat, profesional dan ahli akademik yang berjaya; nampaknya tidak memberi apa-apa makna.

Kenapa tidak dilantik dikalangan mereka; yang sekurang-kurangnya boleh menandingi pencapaian Tan Sri Raja Alias, bekas Pengerusi Felda dulu.

Bayangkan, di zaman Tan Sri Yusof Nor sebagai Pengerusi Felda (1 Julai 2001-31 Dis 2010) pelbagai cerita, skandal dan krisis berlaku.

Pendedahan Datuk Ahmad Maslan sendiri di Parlimen yang mengesahkan rezab Felda merosot daripada RM4.08 bilion pada tahun 2004 ke RM1.3 bilion pada tahun 2009 membuktikan Felda sedang bermasalah akibat salah urus, penyelewengan dan salah guna kuasa.

Adakah dengan perlantikan Isa Samad akan menyempurnakan pakej manusia korup menerajui Felda iaitu Ahmad Maslan, Isa Samad dan Najib Razak?

Tanah seluas 905,000 hektar adalah aset 112,635 orang peneroka dan akan di warisi oleh lebih sejuta generasi kedua dan ketiga Felda. Kenapa mereka ini tidak pernah dirundingkan terlebih dahulu?

Saya penuh yakin tidak akan ada yang menyokong Isa Samad melainkan para pengampu Felda sahaja. Ketika ini pun puluhan SMS dan panggilan talipon yang saya terima membantah perlantikan Isa Samad dan mendesak sesuatu dilakukan.

Justeru menjaga kepentingan warga Felda, saya mewakili warga Felda mendesak Perdana Menteri menarik balik perlantikan Tan Sri Isa Samad sebagai Pengerusi Felda.

Anak akan menggerakkan pungutan tandatangan seluruh warga Felda mulai 1 Januari 2011 ini dan akan diserahkan sendiri kepada Perdana Menteri dalam tempoh sebulan.

Jika ianya gagal melembutkan pendirian Perdana Menteri, suatu Memorandum akan diserah ke Bawah Duli Tuanku Yang DiPertuan Agong untuk memohon campurtangan baginda. Pelbagai bentuk kempen akan dilakukan bagi mempastikan Isa Samad tidak akan dinobatkan sebagai Pengerusi Felda yang baru.

Perdana Menteri telah melakukan kesilapan besar atas perlantikan ini. KATAKAN TIDAK KEPADA ISA SAMAD!

MAZLAN BIN ALIMAN
Presiden ANAK

Khusrin: Pusat Cuba ‘Guling’ Selangor?

Posted: 28 Dec 2010 11:01 PM PST

Dari Harakah

Tindakan kerajaan pusat melantik Datuk Khusrin Munawi sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor yang baru dilihat seperti cubaan untuk mengguling kerajaan negeri Selangor, di samping memperlihatkan sikap sebenar kerajaan persekutuan yang tidak demokratik serta tidak menghormati semangat federalisme.

Biarpun perlantikan itu dilihat belum muktamad dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim akan mohon mengadap Sultan Selangor untuk membincangkan perkara itu, pandangan kerajaan negeri wajar diteliti terlebih dahulu demi melahirkan sebuah kerajaan yang stabil.

Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat (DPPP), Ustaz Nasrudin Hassan At-Tantawi berkata, biarpun Kerajaan Negeri Selangor dipimpin oleh sebuah kerajaan yang tidak seideologi dengan kerajaan pusat, namun Kerajaan Negeri Selangor adalah sebuah kerajaan yang sah melalui sistem demokrasi yang diamalkan di negara ini, ekoran ia adalah mandat dari rakyat yang merdeka menerusi sistem pilihanraya.

Menurut beliau, sewajarnya kerajaan negeri Selangor atau mana-mana kerajaan negeri yang lain tidak diganggu apa lagi cuba diguling semata-mata kerana ia dipimpin oleh parti yang berlainan ideologi dengan kerajaan persekutuan.

“Gangguan dan tekanan yang sering dikenakan kepada kerajaan-kerajaan negeri seperti Selangor, Kedah, Pulau Pinang dan Kelantan sangat bertentangan dengan semangat federalisme dan ia jelas pula bertentangan dengan prinsip demokrasi,” katanya ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas pengumuman Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan 27 Disember lalu bahawa Khusrin, Ketua Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) dilantik sebagai SUK negeri itu berkuatkuasa 1 Januari 2011.

Sementara itu, kerajaan Selangor dalam satu kenyataan terbaru mereka memberitahu perlantikan Khusrin sebagai Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor itu belum muktamad.

Mereka mendakwa cadangan melantik Khusrin ke jawatan itu tidak pernah dimaklumkan oleh Ketua Setiausaha Negara kepada Tan Sri Khalid Ibrahim.

Sehubungan itu, Menteri Besar menurut kenyataan itu telah menghantar surat kepada DYMM Sultan Selangor memaklumkan bahawa beliau tidak dihubungi tentang cadangan tersebut.

Tan Sri Khalid juga difahamkan turut menghantar tiga nama yang telah diputuskan oleh panel yang ditubuhkan kerajaan negeri kepada Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Sehubungan itu, Menteri Besar akan mengadap Sultan Selangor pada 29 Disember ini.

Menurut Nasrudin, pengumuman Ketua Setiausaha Negara dalam isu perlantikan Khusrin sebagai SUK Negeri Selangor tanpa terlebih dahulu mengambil kira pandangan dan kehendak kerajaan negeri adalah suatu yang tidak harmonis dan sewajarnya tidak berlaku demikian.

“Justeru apa yang berlaku ini boleh mencetus spekulasi dan ia dinilai oleh umum sebagai satu “hidden agenda” untuk melemah dan menggangu kelancaran pentadbiran kerajaan negeri Selangor,” katanya.

Jawatan SUK, menurutnya, jawatan nombor satu dalam perkhidmatan awam di sesebuah negeri. SUK juga secara automatik menjadi ahli ex officio kepada Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri.

Oleh itu, SUK yang dilantik sayugianya mempunyai hubungan yang baik dengan kerajaan negeri terutama ketua kerajaannya iaitu Menteri Besar agar pentadbiran dan pengurusan kerajaan negeri berjalan lancar dan efektif.

“Namun realiti yang berlaku di Selangor, Khusrin adalah individu yang sering mencetus kontroversi dan mengganggu kestabilan kerajaan negeri. Apakah kerana tersimpan agenda tertentu apabila Putrajaya dilihat beria-ia benar menabalkan Khusrin sebagai SUK Selangor?

“Sungguhpun SUK Selangor adalah terdiri dari pegawai PTD yang juga merupakan kakitangan Persekutuan, tetapi tidak bolehkah kerajaan negeri terlebih dahulu dirundingi? ke mana perginya semangat federalisme yang didokong selama ini? Apakah kerana Selangor ditadbir oleh Pakatan Rakyat maka demokrasi diketepikan dan semangat federalisme dikesampingkan?

“Saya sangat tidak senang malah tidak bersetuju dengan tindakan sedemikian. Tidak profesional, tidak demokratik dan tidak menghormati semangat federalisme. Ia dilihat seperti cubaan untuk membuli kerajaan negeri Selangor. Ini tindakan yang tidak baik,” jelasnya.

Beliau berharap rundingan Menteri Besar dengan pihak Sultan Selangor akan membawa keputusan yang positif demi kestabilan kerajaan negeri, malah demi kemakmuran serta kesejahteraan rakyat negeri Selangor amnya.

“Justeru konsep Raja Berperlembagaan yang diamalkan dalam negara ini membina hubungan yang baik antara Menteri Besar dan Duli Yang Maha Mulia Sultan sementara tindakan Sultan pula berasaskan nasihat dari Menteri Besar,” katanya.

Kelayakan Khusrin Jadi SUK Selangor Dipertikai

Posted: 28 Dec 2010 10:56 PM PST

Dari Malaysiakini

Kelayakan Datuk Khusrin Munawi sebagai setiausaha kerajaan (SUK) negeri Selangor yang baru, mula dipertikaikan, antaranya ekoran ‘kontroversi’ yang melingkarinya.

Pengarah Komunikasi PKR Nik Nazmi Nik Ahmad (kiri) berkata, sikap Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) itu “yang seolah-olah ingin sabotaj” kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor selama ini hendaklah diambil kira.

Antaranya, dakwa Nik Nazmi, Khusrin melobi program Umno dijalankan di sebuah masjid di Taman Medan Ramadan lepas serta “engkar” keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan dengan menimbulkan kontroversi lawatan ahli parlimen Serdang Teo Nie Ching ke Surau al-Huda, Kajang.

“Sebelum itu Khusrin ‘menempa nama’ dengan kes penangkapan bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin dalm majlis yang turut dihadiri wakil rakyat Pakatan.

“Adakah individu yang sanggup menjadi perkakas politik dan mempermainkan sentimen agama layak menjadi setiausaha kerajaan negeri Selangor?” soal Nik Nazmi dalam blognya hari ini.

Dari seri rekod pula, ADUN Seri Setia itu berkata, Khusrin sekadar dalam gred Jusa C sebelum melangkah ke Jusa B untuk menjawat jawatan SUK yang bergred Jusa A.

ADUN muda PKR itu berkata, Khusrin juga sekadar menghabiskan tiga daripada 27 tahun perkhidmatannya sebagai pegawai tadbir dan diplomatik di peringkat persekutuan, selebihnya cuma berkhidmat di negeri Selangor.

“Seolah-olah kelayakan Khusrin hanyalah sikapnya yang memang menentang Kerajaan Negeri yang diambilkira!” sindir Nik Nazmi.

Mengulas berhubung pihak yang berhak melantik jawatan SUK – sama ada kerajaan pusat atau negeri – Nik Nazmi berkata perkara itu tidak timbul kerana Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor tidak menyebut kedua-dua pihak.

“Namun tindakan Ketua Setiausaha Negara (KSN) Tan Sri Mohd Sidek Hassan mengumumkan pelantikan Pengarah JAIS Datuk Mohd Khusrin Munawi sebagai setiausaha kerajaan negeri Selangor hanya melalui memaklumkan Sultan tanpa memaklumkan Menteri Besar Selangor boleh dianggap melanggar protokol,” katanya.

Justeru, beliau berharap tiada pihak memainkan isu bahawa mempertikai pelantikan Khusrin sebagai antiistana.

“Tindakan Datuk Seri Najib (Razak) yang mengheret KSN dan IStana Selangorlah yang wajar dipertikai,” tambah Nik Nazmi.

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

Dari RAKYAT Kepada RAKYAT


Kebakaran Di Bukit Malut

Posted: 29 Dec 2010 07:25 AM PST

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Klinik Bot Bergerak, Orang Sarawak nak Sekolah lah

Posted: 28 Dec 2010 11:34 PM PST


Malang, malang, malang sungguh rakyat Sarawak. Negerinya besar, luas dan kaya, tapi hanya 2 buah sekolah berasrama penuh sahaja. Ada 2 pun, satu tidak selamat dan bahaya untuk digunakan, roboh sana, retak sini, nak runtuh. Pelajar SM Sains Miri mungkin dipindahkan 120 km dari sekolah asal. ORANG NAK SEKOLAH LAH, BUKAN NAK KLINIK BOT BERGERAK !

KLINIK BOT BERGERAK HIBRID TAHUN DEPAN: NAJIB - Berita Harian 28 Dis 2010

SBP Miri yang terabai….
Lihatlah sendiri senarai SBP di Malaysia dan begitu besarnya negeri Sarawak, kita cuma mempunyai 2 buah SBP berbanding dengan negeri-negeri lain yang jauh lebih kecil namun mereka mempunyai dua tiga buah malah Selangor mempuyai begitu banyak SBP.
http://dygsenandung.wordpress.com/2010/12/29/sbp-miri-yang-terabai/

PIBG SM Sains Miri bantah keras cadangan pindah sekolah
Sumber itu mendedahkan sebahagian besar daripada bangunan sekolah termasuk Dewan Sri Pahlawan tempat mesyuarat khas diadakan mengalami keretakan di bahagian dinding dan lantai.
http://sarawakupdate.com/home/local-news/pibg-sm-sains-miri-bantah-keras-cadangan-pindah-sekolah/

Perpindahan SM Sains Miri belum diputuskan
MIRI 28 Dis. – Keputusan sama ada pelajar Sekolah Menengah (SM) Sains Miri di Bakam akan dipindahkan ke Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tinjar di Lapok, Baram atau sebaliknya akan diketahui tidak lama lagi.
http://psbtpnsarawak.wordpress.com/2010/12/29/perpindahan-sm-sains-miri-belum-diputuskan/

SM Sains Miri: Don't do it, Muhyiddin
Close the school, move the kids out, but NOT 120km away, please! The news portal Sarawak Update says the parents of 400 students are upset with the Deputy Prime Minister and Education Minister Muhyiddin Yassin for agreeing to this.
http://rockybru.com.my/2010/12/sm-sains-miri-dont-do-it-muhyiddin.html

Muhyiddin GAGAL Selesai Isu SEKOLAH TUMPANG

Posted: 28 Dec 2010 10:53 PM PST

Di Seremban sahaja ada 3 BUAH Sekolah Tumpang. Dah lebih 4 tahun sekolah menengah ini menumpang bangunan sekolah lain. 4 TAHUN ! Sampai bila masalah ini nak selesai. Itu baru di Seremban belum lagi bandar lain, negeri lain. Inilah silap mata yang sering dimainkan media. Klinik 1Malaysia, Rakyat Didahulukan , Pencapaian Diutamakan. Ni nak masuk sesi Sekolah Tahun 2011.

Sekolah Tumpang tersebut ialah Sekolah Menengah Senawang 3 , Sekolah Menengah Kebangsaan Seremban Jaya 2 dan Sekolah Menengah Warisan Puteri.

Artikel sebelum ini , Silap mata Klinik 1Malaysia, orang nak Hospital lah http://amkns.blogspot.com/2010/12/silap-mata-klinik-1malaysia-orang-nak.html

21 Julai, 2009 21:06 PM
Tidak Akan Ada Lagi Masalah Sekolah "Tumpang", Kata Muhyiddin

SEREMBAN, 21 Julai (Bernama) -- Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Kementerian Pelajaran akan memastikan isu sekolah menumpang di premis sekolah lain tidak akan berlaku lagi di masa hadapan kerana ia menyukarkan proses pengajaran dan pembelajaran.

"Saya berharap trend ini tidak akan berlaku dan kita perlu memastikan jumlah bilik darjah mencukupi supaya ia dapat menampung keperluan mendesak pelajar,'' katanya kepada pemberita selepas melawat Sekolah Menengah Kebangsaan Senawang di sini Selasa.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran diminta mengulas keadaan sekolah yang dilawati itu ditumpang oleh Sekolah Menengah Senawang 3 sejak tiga tahun lepas.

Sekolah lain yang turut terlibat dalam isu menumpang itu ialah Sekolah Menengah Kebangsaan Seremban Jaya 2 dan Sekolah Menengah Warisan Puteri di sini.

"Kita mahu pastikan semua sekolah di negara ini mempunyai bilik darjah yang mencukupi tetapi kadang kala kita kurang pasti kerana ketika sekolah itu dibangunkan pada peringkat awal tiada kediaman yang banyak (di kawasan itu)," katanya.

Muhyiddin berkata lawatannya ke Sekolah Menengah Kebangsaan Senawang itu adalah untuk melihat sendiri bagaimana pengajaran bahasa Inggeris melalui Sains dan Matematik dijalankan di sekolah itu selain melihat aktiviti sukan dan ko-kurikulumnya.
http://www.bernama.com.my/bernama/v3/bm/news_lite.php?id=427051

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN TAMAN WARISAN PUTERI
http://www.ppdseremban.net/viewpage.php?page_id=56
http://smkwp.blogspot.com

Silap mata Klinik 1Malaysia, orang nak Hospital lah

Posted: 28 Dec 2010 08:38 PM PST

Klinik 1Malaysia dicanang setiap hari dalam media. Walhal Klinik 1Malaysia ini hanya rawatan paling asas dan demam biasa. Sakit lain perlu rujuk hospital, antibiotik pun klinik 1Malaysia tak ada. Orang nak Hospital bukan Klinik 1Malaysia. Orang nak Sekolah bukan Klinik Bot Bergerak.

Mana pergi Hospital Rembau yang dijanjikan semasa Pilihanraya Umum ke 12 tahun 2008? Mana pergi bangunan Sekolah Menengah Senawang 3 yang masih lagi menumpang sejak tahun 2007 di SMK Senawang?

Rakyat nak sekolah yang cukup. Rakyat bukan nak 2 orang guru satu kelas. Adakah bilangan guru terlalu ramai, tapi bilangan sekolah tak cukup, menyebabkan datang cadangan bijak menempatkan 2 guru satu kelas?

Adakah Klinik 1Malaysia, Klinik Bot Bergerak hanya Silap Mata? Orang Sarawak nak jambatan dan jalan yang elok supaya mudah ke hospital.

Berapa banyak sekolah tumpang ada di Malaysia sekarang?

Berapa banyak hospital yang tak siap di Malaysia sekarang?

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SENAWANG 3
Taman Marida, 70450 Seremban.
http://www.ppdseremban.net/viewpage.php?page_id=58

SEJARAH SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN SENAWANG 3
Pada 3 Jan 2007, bermulalah sesi persekolahan pertama SMK Senawang 3 pada sesi petang dengan menumpang di SMK Senawang.
http://smksenawang3.freehostia.com/frame/info.htm

DUA GURU 1 KELAS
Berita Harian 13 Dis 2010
KUALA LUMPUR: Kementerian Pelajaran merancang menempatkan guru pembantu dalam kelas melebihi 35 murid di sekolah rendah dan 40 murid di sekolah menengah serta melantik jurulatih kokurikulum atau sukan bertauliah secara kontrak bagi mengurangkan beban tugas guru. http://www.bharian.com.my/articles/Duaguru1kelas/Article/

MANA HOSPITAL REMBAU YANG DIJANJIKAN TAHUN 2008
Antara janji Pilihanraya Umum ke 12 di Rembau ialah pembinaan Hospital Rembau.
Kisah selanjutnya di http://pasns.blogspot.com/2010/03/dap-dan-hospital-baru-tampin-rembau.html

KLINIK BOT BERGERAK HIBRID TAHUN DEPAN: NAJIB
Berita Harian 28 Dis 2010
KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata kerajaan akan memperkenalkan Klinik Bot Bergerak hibrid untuk memberikan perkhidmatan kesihatan ke kampung yang dihubungkan melalui sungai di Malaysia Timur.
http://www.bharian.com.my/articles/KlinikBotBergerakhibridtahundepan_Najib/Article/

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党

0 ulasan
sumber :-

Parti KeADILan Rakyat, Gopeng * 务边人民公正党


李文材:莫哈末伊沙为联邦土地局发展局主席,纳吉肃贪关键指标“零蛋”

Posted: 29 Dec 2010 12:18 AM PST

(怡保28日讯)针对首相纳吉委任前森州州务大臣丹斯里莫哈末伊沙受,成为新任联邦土地发展局主席,在明年1月1日起取代原任主席丹斯里尤索夫诺,务边区国会议员李文材医生形容首相纳吉选择,已经彻底粉碎首相纳吉向贪污宣战的承诺。   他表示,虽然首相高调推行国家关键绩效领域(NKRA),以确保肃贪关键指标(KPI)能够达标,但是纳吉这次选择委任拥有贪污记录的巫统领袖出任该职,关键指标(KPI)等同于"零蛋"。 他指出,丹斯里莫哈末伊沙拥有金钱政治和贪污的前科,他曾经在2004年巫统党选,被纪律局证实涉及金钱政治和贪污事件,并在第二年被巫统冻结全部党职,可是截至目前为止,莫哈末伊沙没有就贪污和金钱政治被控上法庭。   "当时事件发生在前首相阿都拉掌驼时代,而如今莫哈末伊沙在纳吉出任首相后多次被重用,继在今年巴眼槟榔补选上阵,而现在更上一层楼出任联邦土地局发展局主席,两人紧密的关系不言而喻。"   他表示,纳吉根本没有展现肃贪的政治意愿,人民必须看清他这次的选择是为了巩固朋党和裙带作风的做法,人民优先和绩效为重的口号只是沦为空喊的口号。

李文材:停止释放基因改造雄蚊,避免国人成实验白老鼠

Posted: 29 Dec 2010 12:15 AM PST

(怡保27日讯)针对卫生部和生物安全委员批准在国内两个地点即彭亨州文冬和马六甲亚罗牙也,释放2万4000只基因改造雄蚊(Aedes Aegypti OX513a型)到大环境中。务边区国会议员李文材医生要求卫生部立刻停止该措施,以避免国人成为实验白老鼠,进而典当国人的性命安全。   较早前,李文材医生曾经将该问题带入国会下议院进行辩论,他指出这项技术只是由一个英国生物科技公司(OXITEC)研发,而目前该技术尚处于未成熟阶段,并且可能将会引发让人难以预测的生物危害。 也是人民公正党医药发言人,他透露,虽然该技术曾经在位于加勒比海西北部的开曼群岛(Cayman Islands)进行测试,测试过程释放200万只基因改造雄蚊,而且也成功减少蚊子的数量接近80%,尽管如此,我们必须慎重考虑以下几项重要的问题,因为过程中将会出现让人难以防备的陷阱:   1.)在挑选基因改造雄蚊的过程并不完美,过程中将会出现错误挑选4%的雌蚊,最后基因改造雌蚊与雌蚊交配将会出现问题。另外,高达4%的"第二代"蚊子(基因改造雄蚊和雌蚊交配繁殖的后代)将会成功活至成年,而这结果将会改变整个蚊子的基因库,从而加速基因突变或发生难以预测的新基因遗传变异问题。   2.)由于基因改造雄蚊寿命非常短,所以一旦要该方式以控制野生雄蚊的数量,这就必须长期和大量的释放更多的基因改造雄蚊,以达到让人满意的结果。相比于开曼群岛的测试,该区只需释放200万只就已经足够;但是马来西亚单单只是西马的土地面积,就是该群岛面积的660倍,如此类推在西马就必须释放高达10亿只。   3.)另外,这个控制过程必须长期性的进行,政府必须考虑这项庞大的开销,因为这项技术目前是被英国生物科技公司(OXITEC)垄断市场。   他呼吁卫生部必须立刻停止释放基因改造雄蚊措施,相反地必须重视现有的措施,以执法严谨的方式来解决蚊子滋生地的问题。

Immediately halt the release of Genetically Modified mosquitoes to the environment

Posted: 29 Dec 2010 12:15 AM PST

Dr Lee Boon Chye, Member of Parliament (Gopeng) and Health spokesperson for Parti Keadilan Rakyat reiterate the call to immediately halt the release of Genetically Modified (GM) mosquitoes to the environment. This was in response to the decision by Ministry of Health and National Biosafety Board in approving the release of up to 24,000 genetically [...]

马汉顺没现身“永久地契对话会”,民联议员称嚣张逃避责任

Posted: 25 Dec 2010 12:16 AM PST

(打巴23日讯)迪遮区州议员郑立慷形容积莪营区州议员马汉顺为『政治变色龙』,他身为反对党和执政党的态度出现巨大的落差,其中有关永久地契政策课题,就足以反映他朝三暮四的态度。   他表示,马汉顺医生没有承担责任的勇气,马氏声称国阵99年地契相比民联永久地契更好,但是为何他不敢面对人民,甚至嚣张地不回复民联的邀请;倘若他以"忙"的理由来推搪,我们将会继续发起更多的对话会,务必要求马汉顺赴会指教。   郑立慷:更多对话会盼马汉顺赴会 他笑言出席这场对话会本身也代表拉湾古打和新咖啡山新村村民,前来质问积莪营选民,因为马氏将取消永久地契政策的责任,怪罪于积莪营选民成为国阵的代罪羔羊。   郑立慷是在日前与积莪营新村由民联主办的『永久地契政策对话会』中这么表示。其他出席者的包括前民联行政议员兼兵如港区州议员苏建祥、前民联行政议员兼十八丁区州议员戴成银以及公正党打巴区部副主席陈家兴、行动党打巴支部主席饶汉强等党要。出席的村民都期待马汉顺医生的出席,唯马氏截至对话会结束约晚上十时正依然不见踪影,让一些远道而来的村民大失所望。 苏建祥:惯性逃避责任 另外,曾为霹雳州行政议员苏建祥则表示,马氏逃避民联是他的惯性作风,他曾经挑战拿督倪可汉就国阵和民联政策辩论,但是最后却以诸多理由来推搪,逃避这场备受瞩目的辩论会。   他表示,永久地契政策在民联上台后立刻着手落实,这样除了有别于马华国阵的作风,逢大选才来做派地契讨好选民的动作;另外,这也是民联认同华人新村的合法地位,正视华人新村为国家作出的贡献。   戴成银:60年和永久地契地价相近 同属前行政议员戴成银则表示,马汉顺医生声称积莪营村民失业和年老而没能力缴付费用是不切实际的说法,他最近派出的60年地契地价其实和民联永久地契地价接近,他的说法根本就是在欺骗广大的人民。   他表示,许多村民根本不了解国阵的99年地契政策,因为连国阵议员也自叹不如永久地契,马汉顺发出的地契也只是沿用旧有的60年地契而已。

Aminuddin Harun

0 ulasan
sumber :-

Aminuddin Harun


Melawat adik Iman.

Posted: 28 Dec 2010 08:09 AM PST
Syukur alhamdullillah kepada adik Iman yang telah selamat menjalani pembedahan jantung berlubang pada hari Selasa , 21 hb Disember 2010 . Adik Iman juga telah selamat pulang kerumahnya semalam. [ 28 Disember ] . Pusat Khidmat Dun merakamkan terima kasih kepada pihak IJN dengan kejayaan pembedahan adik Iman serta berterima kasih atas bantuan dan sokongan perbelanjaan pembedahan yang dijalankan . 

Gambar di atas menunjukkan lawatan yang dilakukan oleh saya , isteri dan pegawai khas Dun . Kami dapat beramah mesra bersama keluarga dan menyampaikan sedikit sumbangan bagi keperluan keluarga Iman disini . 

Semoga Allah merahmati adik Iman dan keluarga ini dan semoga beliau berjaya pada masa hadapan .

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


Yb Gobalakrishnan - Anwar pilih kasih, pecah dan perintah

Posted: 28 Dec 2010 06:03 PM PST

KEDAH online

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak


Bigscreen

Posted: 28 Dec 2010 09:33 PM PST


    
Adakah sejarah baru akan tercipta? Adakah Malaysia mampu menjuarai Piala AFF buat kali pertama? Malam ini akan terjawab segala persoalan ini. Ayuh kita sama-sama menberikan sokongan terhadap Skuad Bola Sepak negara. Sebagai tanda sokongan terhadap skuad bola sepak negara anda digalakkan memakai baju berwarna kuning.

Tonton perlawananan ini di layar besar "big screen" yang disediakan di Lorong 1, Taman Molek, Simpang.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang