Pengikut

Nuffnang

Khamis, 28 Oktober 2010

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Pengerusi Biro Felda dan Orang Asal Negeri Pahang Letak Jawatan

Posted: 27 Oct 2010 09:07 PM PDT

Itulah berita berita yang cuba disensasikan oleh Syukri atau CMK dari Pahang Daily Online. Berita ini cuba disensasikan juga oleh beberapa buah akhbar seperti The Straits Times dan China Press. Mereka talipon kepada saya dan bertanya saya samada benarkah saya telah meletakkan jawatan dan saya telah bertanya kepada pemberita itu akan sumber maklumatnya.
Dia kata daripada salah seorang pimpinan PKR Negeri Pahang tetapi dia enggan memberitahu sumber itu.
Saya kata bahawa beliau kenalah rojok kembali kepada sumber yang dia terima kerana nampaknya pimpinan yang berkenaan itu cukup ghairah supaya saya dikeluarkan dari pimpinan Negeri.
Pendirian saya adalah sangat jelas. Di peringkat Negeri Pahang, saya menyokong pimpinan Dato Fauzi Abdul Rahman, dan sejak dia memegang jawatan Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri Pahang, PKR Pahang telah bertambah mantap dan kukuh, dan saya seronok bertugas dibawah pimpinan Dato Fauzi.
Saya juga menyokong kukuh pencalonan YB Fuziah Salleh agar beliau menang didalam pemilihan sebagai Naib Presiden.
Di peringkat PKR Pusat, saya adalah penyokong tegar Dato Seri Anwar Ibrahim, Dato Seri Wan Azizah dan Dr Syed Husin Ali, mereka adalah tempat rojok saya.
Diperingkat awal, saya memulakan sokongan kepada Datuk Zaid Ibrahim sebagai Timbalan Presiden sehinggalah beliau memperlekehkan pimpinan Dato Seri Anwar Ibrahim, Dato Seri Wan Azizah dan Dr Syed Husin Ali dan beliau menentang keputusan PKR dan PR yang dibuat pada 20hb Mei 2008 untuk memboikot Utusan Malaysia.
Memang diperingkat PKR Pahang, saya tidak mengaku bahawa saya adalah orang yang paling aktif. Tetapi saya lakukan kerja saya selaku Pengerusi Biro Felda PKR Pahang dan Pengerusi Biro Orang Asal PKR Pahang sebaik mungkin, dan bukan saja telah berjaya mengadakan Konvensyen Peneroka-Peneroka Felda di Jerantut dan Konvensyen Orang Asal di Temerloh, Biro Felda juga menjalankan kegiatan di rancangan-rancangan Felda di Pahang dengan penubuhan ranting-ranting baru, memperjuangkan peratusan KPG yang munasabah untuk peneroka-peneroka, menuntut geran tanah peneroka-peneroka, menuntut pengembalian dari wang dana tanam semula untuk peneroka-peneroka dan kini sedang menyiapkan tindakan dan dokumen untuk menyaman Felda berhubung dengan KPG jika Felda enggan berunding, dan kira-kira lebih 2 ribu peneroka akan terlibat dengan tuntutan saman ini.
Setiap hari Biro Felda dan Biro Orang Asal menjalankan kerja-kerja di Pahang samada dalam bentuk ceramah, atau dialog. Kalau dilihat dari jadual harian, terlalu amat sedikit hari-hari yang tidak ada program samada untuk Orang Asal dan Peneroka Felda.
Semalam saya bersama Dato Fauzi dan Man Kadir berada di Felda Lakum, malam ini saya dan Dato Fauzi, Man Kadir dan Rosli Ahmad berada di Felda Jengka 22, esuk saya akan berada di Felda Palong 6, malam-malam atau hari-hari sebelum ini saya berada di Penderas bagi penubuhan Biro Orang Asal di mana Ramli Lugan dilantik sebagai Pengerusi Biro Orang Asal PKR Kuala Krau dan hampir 40 orang mewakili setiap kampong di perkampongan Orang Asal Kuala Krau dengan setiap kampong diwakili didalam Biro oleh 3 atau 4 orang Jawatankuasa, sebelumnya saya berada di Felda Jelai 4, Felda Jelai 3, Serting 2, Palong 10, dan setelah saya bercuti selepas pengundian di Kuala Krau pada 31hb Oktober 2010 dan bercuti keluar Negara bersama keluarga akan mengadakan perjumpaan di Felda Kepis Kuala Pilah, Palong 4 dan Palong 5, Felda Jengka 13, dan penubuhan Ranting Baru di Felda Jengka 12 dan perjumpaan di Felda Jengka 22, dan kembali ke Perjumpaan penting di Felda Jengka 9 dan Felda Jengka 6.
Orang lain mungkin sibuk mencari undi calon masing-masing, saya meneruskan tugas saya di Rancangan Felda termasuk di kawasan yang menyokong Datuk Zaid di Tampin, Negeri Sembilan.
Selagi saya memegang jawatan yang diamanahkan kepada saya, Insya Allah, saya buat kerja, kerana saya ada satu keyakinan bahawa BUAT KERJA BELUM TENTU MENANG, TAK BUAT KERJA SUDAH TENTU TIDAK MENANG, DAN KALAU MENANG PUN ITU ADALAH FLUKE!
Saya mengakui bahawa ramai yang tidak suka dengan cara saya. Saya yakin bahawa menjadi pilihan sukarela untuk mana-mana rakyat memilih mana-mana parti politik yang dia suka, tetapi apabila sudah membuat pilihan, maka individu itu sudah tertambat dengan tanggungjawab Perlembagaan parti itu. Saya suka menegur kepada kawan-kawan yang tidak buat kerja, dan tentulah kawan-kawan ini terasa hati, ada yang berkata: Macam Dia Sorang Je Buat Kerja, Kawan lebih lama dari dia, dan macam-macam lagi.
Saya sebenarnya hampir sudah serik menegur kerana hasil dari sikap itu, ramai kawan-kawan tidak menyukai saya walaupun hasrat saya untuk mengajak kawan-kawan bergerak dengan lebih usaha lagi demi untuk perkembangan dan kekuatan parti.
Didalam masa pemilihan antara Azmin-Zaid-Mustaffa ini, ramai yang menyukai saya kerana kesungguhan saya berkempen untuk Azmin, tetapi tidak kurang juga mereka yang menyokong Zaid mencemuhi saya. Itu adatlah dalam pertandingan. Tetapi ada juga kaki kempen Zaid bukan saja menghentam peribadi Azmin, tetapi peribadi saya kerana saya berkempen untuk Azmin.
Mereka mempersoalkan kenapa saya dibenarkan memegang hingga 5 jawatan dalam parti iaitu Pengerusi Biro Felda, Pengerusi Biro Orang Asal, Pengerusi Zon Tengah (wakil Biro Politik PKR Pahang), Ketua Cabang Kuala Krau dan Pengerusi Biro Felda PKR Pusat.
Ertinya, kenapa Dato Fauzi melantik saya mempengerusikan Biro Felda PKR Pahang, Biro Orang Asal PKR Pahang, dan Pengerusi PKR Zon Tengah (Maran, Jerantut, Temerloh, Bera dan Kuala Krau).
Boleh ditanyakan kepada Dato Fauzi samada saya memohon atau merayu untuk jawatan-jawatan ini, bahkan saya meminta Dato Fauzi supaya dilantik kepada pemimpin-pemimpin lain, kerana bagi saya amat perlu menumpukan di Kuala Krau suatu kawasan yang pekat birunya.
Keyakinan Dato Fauzi terhadap saya kenalah saya pikul dengan amanah. Tetapi apabila sudah ada orang yang paling rapat dengan Dato Fauzi mempersoalkan jawatan-jawatan yang saya pegang, maka saya dengan senang hati mengembalikan jawatan-jawatan yang saya pegang itu kepada yang memberinya iaitu Dato Fauzi supaya diagih-agihkan kepada pemimpin-pemimpin yang lain, dan bagi saya terlepasnya jawatan-jawatan itu dari saya meringankan bahu saya untuk memudahkan saya memberi tumpuan kepada PKR Kuala Krau.
Saya tidak meletakkan jawatan, tetapi mengembalikan jawatan-jawatan itu kepada Dato Fauzi untuk beliau melantik rakan-rakan yang lain.
Tetapi "perletakan" jawatan saya itu tidak pernah saya nyatakan kepada mana-mana media, jauh sekali kepada CMK atau Syukri dari Pahang Daily Online dan Syukri tidak pernah menalipon saya, dan memang saya tahu Syukri sentiasa memberikan liputan negatif kepada saya kerana saya menyokong YB Azmin Ali.
Pertandingan didalam parti ini adalah pertandingan yang sehat, dan semua anggota akan akur keatas keputusannya nanti, dan pasti kita akan bertaut kembali.
Saya yakin di Pahang ini berbelah bahagi diantara sokongan terhadap Azmin Ali dan Datuk Zaid, tetapi sebagai seorang yang terlibat diperingkat akar umbi, saya dapati YB Azmin Ali mendahului pertandingan ini jauh kehadapan di Negeri Pahang ini.
Mereka yang menyokong Azmin Ali adalah mereka yang mahu melihat Reformasi diteruskan hingga ke Putrajaya, dan cita-cita ini adalah hasrat golongan majoriti anggota-anggota PKR bukan sahaja di seluruh Pahang bahkan di seluruh Malaysia. Insya Allah, YB Azmin Ali akan dimandatkan menjadi Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat.
Adakah saya memboikot PKR Pahang dan bernaung hanya di PKR Pusat? Saya adalah orang organisasi, dan dari segi organisasi, Ranting tunduk kepada Cabang, Cabang tunduk kepada Negeri dan Negeri tunduk kepada Pusat (bacalah Perlembagaan), tiada berprinsip jika seseorang itu menjadi Ketua Cabang tetapi memboikot Negeri. Saya adalah Ketua Cabang dan tetapi menganggotai PKR peringkat Negeri walaupun tidak memegang apa-apa jawatan Biro diperingkat Negeri.

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


JKR dicadang ambil alih projek lewat siap

Posted: 27 Oct 2010 11:41 PM PDT

KUALA LUMPUR, 28 Okt: Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad mencadangkan satu akta diwujudkan dalam perjanjian di antara Kementerian Kerja Raya dengan syarikat kontraktor bagi membolehkan Jabatan Kerja Raya (JKR) mengambil alih projek yang gagal disiapkan kontraktor yang dilantik.

Khalid sewaktu mengemukakan soalan tambahan dalam sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat hari ini berkata, JKR seharusnya boleh mengambil alih projek yang terbengkalai kerana mereka mempunyai tenaga kerja yang mahir.

"Saya harap ada satu akta dalam perjanjian iaitu Kementerian Kerja Raya dengan Jabatan Keja Raya boleh ambil alih kontrak yang gagal supaya boleh menyiapkan projek dalam tempoh yang singkat dan kos yang berpatutan," katanya.

Beliau mengambil contoh pembinaan Shah Alam yang terbengkalai akibat masalah di peringkat kontraktor dan JKR tidak mengambil apa-apa tindakan.

"Dalam kes hospital Shah Alam, tidak adakah perjanjian di mana kuasa diberikan kepada kementerian untuk ambil alih, bertindak dengan cepat supaya tidak ada lagi kes tertunggak.

"Menteri kata kerja berhenti sejak bulan Ogos tapi saya pergi ke tapak pembinaan, kerja sudah berhenti bulan Jun. Menteri kata 30 bulan kena tunggu untuk diselesaikan,"katanya lagi.

Tambahnya, kerajaan mengadakan perjanjian dengan syarikat kontraktor yang didakwa diberikan kepada kroni mereka, yang akhirnya menyusahkan mereka sendiri, sedangkan masalah tidak dapat diselesaikan.

"Mengapa kerajaan membuat peraturan dan perjanjian yang mengikat diri sendiri sehingga akhirnya mereka tidak boleh bertindak ke atas kontraktor kroni mereka yang tidak dapat menyiapkan kerja," katanya.

Ujarnya juga, rakyat Shah Alam terpaksa menunggu 30 puluh bulan lagi untuk mendapat hospital yang dinantikan, sedangkan pembinaan itu sepatutnya siap paling lewat Jun tahun hadapan.

Sebelum itu, beliau dalam soalan asal meminta Menteri Kerja Raya menyatakan status pelaksanaan projek pembinaan Hospital Shah Alam dan adakah benar bahawa kontraktor baru telah dilantik melalui proses rundingan terus untuk menggantikan syarikat Sunshine Fleet Sdn. Bhd.

Sumber: Harakah Daily

PAS: Hab hiburan akibatkan 'ekonomi pumping'

Posted: 27 Oct 2010 11:37 PM PDT


Pelaksanaan rancangan menjadikan Malaysia sebagai hab hiburan malam bagi memacu industri pelancongan dijangka akan mewujudkan fenomena ekonomi pumping di mana perolehan negara akan menjunam teruk selepas lonjakan seketika. Ketua Pemuda PAS Nasrudin Hassan berkata, akibat kesan negatif daripada pertambahan pusat hiburan, kerajaan akhirnya terpaksa pula membelanjakan ratusan juta ringgit untuk mempromosi gaya hidup sihat, menangani penyakit AIDS dan kos merawat pesakit. pas umno pemuda talks parliment 010709 nasrudin hassan "Inilah yang Pemuda PAS sifatkan sebagai ekonomi pumping. "Melompat seketika tahap perolehan kasar negara dengan projek hab hiburan ini dan kemudiannya ia akan terhentak ke bawah dengan mengeluarkan kos yang banyak untuk menangani kesan langsung dan tidak langsung dari industri nafsu itu, sedang ia boleh di elak sejak awal lagi," katanya. Menurut perancangan Program Tranformasi Ekonomi (ETP) yang dikeluarkan Isnin lalu, pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mahu menjadikan Malaysia sebagai hab hiburan malam bagi memacu industri pelancongan. Ini akan dilaksanakan dengan penubuhan beberapa kelab malam terkemuka, menganjurkan konsert utama, melonggarkan garis panduan untuk penghibur antarabangsa dan "mempakejkan" semula acara antarabangsa seperti Formula 1 dan MotoGP. Dalam satu kenyataan hari ini, Nasrudin menyifatkan rancangan oleh Unit Pengurusan Prestasi dan Pelaksanaan (PEMANDU) itu hanyalah sia-sia kerana ia didakwa meruntuhkan modal insan. "Kos membangunkan semula modal insan yang diruntuhkan ini tentu sahaja memerlukan kadar yang tinggi pula. Akhirnya kerajaan hanya buat kerja-kerja bodoh dan sia-sia iaitu korek lubang kemudian timbusnya kembali," kata Nasrudin. idris ahmadSementara itu, Ketua Penerangan PAS Idris Ahmad (kiri) pula mendakwa rancangan itu diperkenalkan untuk melalaikan rakyat dengan hidangan "candu hiburan" bagi melupakan malapetaka rasuah yang terus mencengkam negara di tangga ke-56. Katanya, ini dibuktikan dengan Indeks Persepsi Rasuah yang dijalankan oleh Transparency International (TI) yang mendapati kutipan mata terus merosot daripada 4.5 kepada 4.4. "Markah itu membuktikan bahawa negara telah gagal mencapai sasaran Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) yang meletakkan sasaran mereka daripada 4.5 kepada 4.9 daripada markah maksimum (sebanyak) 10 mata," katanya dalam satu kenyataan.


Sumber: Malaysiakini

Lambat siap: Penjelasan Zambry dituntut

Posted: 27 Oct 2010 11:25 PM PDT


IPOH, 28 Okt: Dewan Pemuda PAS Perak, mahu kerajaan negeri itu memberi penjelasan kepada rakyat berhubung beberapa projek yang gagal siap mengikut jadual seperti didedahkan dalam Laporan Ketua Jabatan Audit Negara 2009 awal minggu ini.

Naib Ketuanya, Salman Saleh berkata penjelasan itu sangat penting kerana projek yang dilaporkan tersebut adalah berkaitan dengan keperluan yang selama ini ditunggu rakyat.

Ianya termasuk projek Rumah Rehat Kampar, Kompleks Kesihatan Haiwan Zoo Taiping, Pusat Rehat dan Rekreasi Changkat Jering, Bangunan Kompleks Pejabat Majlis Perbandaran Kuala Kangsar (MPKK), Kompleks Pusat Penjaja Glutton Square Teluk Intan, Padang Seri Iskandar, Bangunan Kompleks Pejabat Majlis Perbandaran Teluk Intan (MPTI), dan Bangunan Tiga Tingkat Rumah Rehat Kuala Kangsar.

"Kita mahukan penjelasan kerana ianya berkait rapat dengan rakyat terutamanya kemudahan-kemudahan yang sebelum ini pernah menjadi janji kerajaan negeri, namun malangnya tidak dapat disiapkan malah merugikan wang rakyat.

"Kita juga menuntut satu Jawatankuasa Khas bagi menyiasat permasalahan yang telah timbul samaada secara sengaja ianya dilewatkan atau sebaliknya," katanya.

Tambahnya lagi, keadaan itu juga jelas menunjukkan sikap tidak peka dan lepas tangan kerajaan negeri untuk memantau setiap projek selepas ianya diluluskan.

"Sikap pertanggungjawaban di atas kelewatan projek-projek tersebut sudah tentu akan diletakkan kepada pihak kedua atau ketiga di dalam menyabitkan kesalahan tersebut kelak.

"Yang pastinya, pentadbir kerajaan negeri akan terlepas di atas kelemahan dan kecuaian bagi mengatasi masalah tersebut," katanya lagi.

Sehubungan itu, beliau mendesak kerajaan negeri yang diketuai Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Zambry Abd.Kadir membentangkan kertas putih di Persidangan Dewan Undangan Negeri (Dun) Perak nanti bagi memperjelaskan isu tersebut.

"Kita amat kesal jika kerajaan negeri tidak bertindak tegas terhadap mereka-mereka yang mencari keuntungan di atas kelemahan pengurusan dan menekan rakyat atas kelemahan yang seolah-oleh sengaja diada-adakan," jelasnya.

Sumber: Harakah Daily

Pemimpin Umno-BN Sibuk Kumpul Timbunan Harta, Rakyat Miskin Terus Merana

Posted: 27 Oct 2010 11:24 PM PDT

Ansari_KgGas2SANDAKAN 28 Okt - Pemimpin Barisan Nasional Sabah hidup bermewah-mewahan dan sibuk mengumpul harta benda hinggakan kebajikan dan hak rakyat di abaikan lalu menyebabkan warga negeri yang kaya dengan sumber alam ini hidup miskin dan melarat.

Calon Pakatan Rakyat bagi Pilihan Raya Kecil Parlimen Batu Sapi, Ansari Abdullah berkata dalam kesibukan pemimpin BN mengejar kekayaan mereka telah melupakan tanggungjawab asas membela nasib rakyat miskin dan golongan yang memerlukan bantuan.

Bercakap kepada penduduk Kampung Cenderamata, sebuah penempatan setinggan di pinggir Sandakan semalam, Ansari menambah kegagalan pemimpin yang kononnya berpegang kepada prinsip 'rakyat didahulukan' menyebabkan antara lain masalah perumahan rakyat tidak diatasi, bekalan air dan elektrik tidak dibekalkan, jalan raya berlubang dan tidak berturap serta tidak ada khidmat pengangkutan sampah.

"Ini adalah faktor utama mengapa pengundi Cina di Batu Sapi menolak BN menyebabkan mendiang Edmund Chong kalah di semua kawasan majoriti Cina. Mereka pindah ke Batu 4 dan Batu 7 kerana keselamatan mereka tidak terjamin disebabkan masalah pendatang asing yang sudah tidak terbendung lagi. Akhirnya ekonomi kawasan Tanah Merah dan Bandar Leila di mana dahulunya ramai penduduk Cina semakin kosong dan sudah menjadi 'slum'.

"Malangnya yang memenangkan Edmund Chong ketika itu adalah pengundi Melayu di kawasan Melayu yang hidup melarat dengan pendapatan rata-rata RM200 hingga RM300 sebulan yang hidup di kawasan setinggan yang kotor dan tidak terurus.Ansari_Kggas
"Kalau pengundi Cina yang menguasai perniagaan di Batu Sapi sudah tolak BN mengapa pengundi Melayu yang miskin masih mahu terus menyokong BN yang telah mengkhianati mereka," tanya Ansari.

Suara Keadilan yang mengikuti rombongan Ansari ke ceramah kelompok di kawasan tersebut mendapati kampung setinggan itu amat kotor sekali dengan sampah sarap di merata tempat serta mengeluarkan bau yang meloyakan.

Malah jambatan katu (catwalk) yang digunakan oleh penduduk kampung untuk berjala di celah ratusan rumah kayu yang usang dan bertampal dengan zink buruk sudah berlubang-lubang dan membahayakan pejalan kaki.

"Pakatan Rakyat berharap pengundi Batu Sapi mengambil sikap rakyat di Sibu yang mengambil keputusan menolak BN sekali gus menamatkan riwayat parti itu.

"Tuhan telah memberi peluang kepada rakyat Batu Sapi untuk melihat samada mereka mahu membuat perubahan atau tidak , kerana Tuhan tidak mengubah sesuatu kaum kecuali kaum itu sendiri mengubah nasib mereka.

Ansari_KgGas3"Kemenangan kerusi Parlimen yang pertama bagi Parti Keadilan Rakyat di seluruh Borneo akan menandakan runtuhnya Putrajaya pada pilihan raya umum nanti. Ayuh mari kita sama-sama buat perubahan di batu Sapi dan insyaAllah kemenangan di tangan kita," kata Ansari menyuntik semangat kepada penyokong.

Sebelum itu ketika sampai di Kampung Gas baru, sebuah lagi penempatan setinggan, secara tiba-tiba bekalan elektrik terputus menyebabkan Ansari terpaksa memberi penerangan berlampukan lilin.

"Inilah akibatnya mengundi BN. Di Semenanjung kalau terputus bekalan elektrik dua minit sahaja riuh satu Semenanjung tetapi di Sabah terutamanya di Batu Sapi rakyat hanya menyerah kepada takdir apabila hari ini ada eletrik, luas tiada, lepas itu ada, dua hari tiada dan begitulah seterusnya yang berlaku selama berpuluh-puluh tahun. Negeri kaya, pemimpin BN yang kenyang dan rakyat terus dihimpit kemiskinan," tegas beliau lagi.

Sumber: Suara Keadilan

KEADILAN Anjur Debat Perdana Jemput Calon BN, Sapp

Posted: 27 Oct 2010 11:22 PM PDT

IMG_3556

SANDAKAN 28 Okt - Parti Keadilan Rakyat akan menganjurkan Debat Perdana yang akan memberi peluang kepada ketiga-tiga calon daripada Pakatan Rakyat, Barisan Nasional dan Paeti Maju Sabah (Sapp) membentangkan kepada pengundi Batu Sapi agenda dan program masing-masing sekiranya di pilih sebagai Ahli Parlimen P185.

Pengarah Komunikasi KEADILAN, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata surat jemputan debat yang ditandatangani oleh Pengarah Pilihan Raya KEADILAN Pusat, Fuziah Salleh akan dihantar secara rasmim kepada pejabat Datin Tsen Thau Lin yang mewakili BN dan Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee daripada Sapp.

"Kita akan hangtar surat tersebut hari ini dan akan mendapatkan pengesahan pejabat mereka. Penganjuran debat ini adalah sebahagian daripada usaha kita untuk memperkenalkan budaya politik baru di negeri Sabah," kata Nik Nazmi yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Setia pada sidang nedia di Bilik Gerakan Utama KEADILAN pagi tadi.

Beliau berkata Debat Perdana tersebut akan diadakan pada hari Ahad, 31 Oktober pukul 2.00 petang di Sanbay Hotel, Sandakan.

Fuziah menambah tajuk debat tersebut adalah bebas dan terbuka tetapi menjurus kepada rancangan setiap calon untuk rakyat da pengundi Batu Sapi.

"Kita akan beritahu rakyat Batu Sapi mengenai program ini, samada calon lain menerimanya setuju berdebat atau tidak kita akan teruskan juga dengan program ini.

"Yang pentingnya pengundi Batu Sapi akan berpeluang apakan yang bakal dilakukan oleh calon-calon yang bakal mewakili mereka di Parlime nanti," kata Fuziah.

Sumber: Suara Keadilan

KEADILAN Bidas BN Tidak Sensitif Pilih Balu Sedang Berkabung Sebagai Calon

Posted: 27 Oct 2010 11:21 PM PDT

IMG_3527SANDAKAN 28 Okt - Pengarah Pilihan Raya Parti Keadilan Rakyat Pusat, Fuziah Salleh menggesa pengundi Batu Sapi supaya tidak memilih calon Barisan Nasional, Datin Tsen Thau Lin atas dasar keprihatinan mereka terhadap beliau yang baru sahaja kehilangan suami dan kini dibebani oleh tanggunjawab besar dan berat yang tidak mungkin dipikul sebagai ibu tunggal.

Pada masa yang sama Fuziah membidas pimpinan BN yang dilihat sama sekali tidak sensitif terhadap tanggungan emosi yang kini dihadapi oleh Thau Lin serta keluarga yang masih dalam keadaan berkabung tetapi dipaksa menggalas beban dalam pertandingan politik yang sengit tanpa mengira perasaan beliau.

"Saya sebagai ahli parlimen wanita saya amat faham tekanan yang dihadapi apatah lagi wanita yang baru sahaja kehilangan suami dan masih berkabung. Tanggungjawab menjaga rakyat Batu Sapi adalah tugas parti dan bukannya diletakkan di atas bahu seorang balu. Sebagai seorang balu saya benar-benar kasihan kepada beliau, sudahlah terpaksa memikirkan bagaimana menjaga dirinya tanpa suami, perlu juga menjaga emosi anak-anak yang terpaksa meneriman tragedi kehilangan seorang ayah secara mengejut.

"Keluarga mereka masih mengalami trauma dan parti amat tidak sensitif. Mungkin beliau boleh dapat undi simpati tetapi kalau rakyat Batu Sapi bersimpati kepada beliau, jangan pilih beliau ke Parlimen kerana bukan sahaja beliau tidak fasih bertutur dalam Bahasa Malaysia tetapi yang lebih penting beliau tidak sepatutnya dibebani oleh tanggungjawab sebagai wakil rakyat," kata Fuziah yang juga Ahli Parlimen Kuantan pada sidang media di Bilik Gerakan Utama KEADILAN pagi tadi.

Sumber: Suara Keadilan

Umno-BN Tubuh Majlis Ekonomi Elit Tanpa Pembabitan Rakyat

Posted: 27 Oct 2010 11:18 PM PDT

LiewChinTong550KUALA LUMPUR 28 Okt - Ahli Parlimen Bukit Bendera, Liew Chin Tong mempersoalkan penubuhan Majlis Ekonomi yang ditubuhkan oleh kerajaan Umno-Barisan Nasional yang dianggap seperti 'kabinet rahsia Rusia'.

Beliau yang ditemui di lobi Parlimen berkata apa-apa keputusan kerajaan yang membabitkan kepentingan rakyat sepatutnya dibincangkan secara bersama dengan membabit penglibatan semua pihak tidak kira daripada kerajaan, pembangkang mahu pun Pertubuhan Bukan Kerajaan.

"Majlis Ekonomi yang ditubuhkan ini tidak ubah seperti 'kabinet rahsia Rusia' di mana ia hanya melibat individu dan pemimpin tertentu sahaja.

"Mengapa ia ditubuhkan tanpa ada penglibatan NGO dan Ahli Parlimen Pakatan Rakyat sedangkan ianya sepatutnya dibuat secara 'collective'," soal beliau.

Sebelum itu, beliau dalam soalannya meminta Perdana Menteri menyatakan nama anggota, ahli exco dan ahli ex-officio, fungsi, peruntukan dan kuasa Majlis Ekonomi Negara (NEC).

Perdana Menteri dalam jawapan yang dikeluarkan hari ini menyatakan fungsi Majlis Ekonomi adalah bertindak sebagai badan penasihat kepada kerajaan untuk menangani kesan daripada pengucupan ekonomi global ke atas ekonomi negara dan memastikan kesinambungan pertumbuhan ekonomi tempatan.

Struktur Majlis Ekonomi dipengerusikan oleh Perdana Menteri, dianggotai oleh menteri dan pengawai kanan kerajaan.

Nama anggota Majlis Ekonomi sekarang adalah seperti berikut

i) Pengerusi - Datuk Seri Najib Razak
ii) Timbalan Perdana Menteri - Tan Sri Muhyiddin Yassin
iii) Menteri Di Jabatan Perdana Menteri - Tan Sri Nor Mohamed Yakcop
iv) Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri - Datuk Seri Mustapa Mohamed
v) Menteri Kewangan II - Datuk Seri Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah
vi) Menteri di Jabatan Perdana Menteri - Datuk Seri Idris Jala

Anggota Ex-officio adalah seperti berikut

vii) Ketua Setiausaha Negara - Tan Sri Mohd Sidek Hassan
viii) Pengerusi Majlis Penasihat Ekonomi Negara - Tan Sri Amirsham Abdul Aziz
ix) Ketua Setiausaha Perbendaharaan - Tan Sri Dr Wan Abdul Abdullah
x) Gabenor Bank Negara - Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz
xi) Ketua Pengarah Unit Perancang Ekonomi - Datuk Noriyah Ahmad
xii) Ketua Urusetia Majlis Ekonomi - Datuk Dr K Govindan

Sumber: Suara Keadilan

Adik Ketua Menteri Sarawak Didakwa Ceroboh Tanah NCR

Posted: 27 Oct 2010 11:17 PM PDT

raziahKUALA LUMPUR 28 Okt - Ahli Parlimen Bandar Kuching, Chong Chieng Jen mengemukakan Peraturan Mesyuarat 18(1) berhubung isu hak asasi orang Iban ke atas tanah Native Customary Right (NCR ) yang telah diceroboh oleh sebuah syarikat pembalakan yang mempunyai kaitan rapat dengan adik Ketua Menteri Sarawak, Raziah Mahmud.

Notis itu katanya telah dikemukakan kepada Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia semalam.

Beliau berkata pada 16 Oktober lepas, satu kebakaran berlaku di kem pembalak terletak di kawasan Sebangan, Kuching yang dimiliki oleh Quality Concrete Holding Berhad.

"Pada 20 Oktober, seorang aktivis, Nicholas Mujah dan beberapa orang tua di rumah Iban telah ditangkap oleh pihak polis walaupun langsung tidak ada bukti yang menunjukkan pembabitan mereka dengan kebakaran kem tersebut.

"Beberapa hari sebelum itu, Nicholas dan beberapa orang yang lain telah mendirikan 'blockade' bagi menghalang syarikat tersebut menjalankan pembalakan di tanah NCR, lebih kurang seluas 3,000 hektar di kawasan tersebut," ujar beliau.

Menurut beliau, tujuan mereka mendirikan 'blockade' adalah untuk memepertahankan tanah NCR di mana, Jabatan Hutan Sarawak telah memberikan lesen pembalakan kepada syarikat itu tanpa menghiraukan tuntutan orang Ibang yang menduduki kawasan berkenaan.

"Sedang syarikat tersebut mengaut berpuluh juta ringgit, penduduk yang mendiami kawasan itu dipaksa menerima pampasan sebanyak RM250 untuk satu keluarga bagi menyerahkan hak mereka di mana kebanyakkan mereka tidak rela menerima pampasan tersebut," tambah Chong dalam notis tersebut.

Justeru, peristiwa tangkapan beberapa orang Iban itu telah menarik perhatian media luar negeri kerana ia bukan sahaja melibatkan perampasan tanah NCR orang Iban dan pengambilan sumber negeri Sarawak oleh syarikat yang berkaitan dengan ahli keluarga Ketua Menteri bahkan salah guna kuasa pihak polis untuk menakut-nakutkan mereka yang tidak bersalah.

Sumber: Suara Keadilan

Umno-BN Tipu Masyarakat Cina Bina Sekolah

Posted: 27 Oct 2010 11:16 PM PDT

NKMKUALA LUMPUR 28 Okt - Kerajaan Umno-Barisan Nasional didakwa mengamalkan sikap 'double standard' berhubung pembinaan Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Cina apabila hanya menyiapkan dua daripada 19 buah yang dijanjikan.

Dalam sidang media di lobi Parlimen semalam, Ahli Parlimen Taiping Nga Kor Ming menyatakan kekesalannya apabila kerajaan gagal menunaikan janji manifesto Pilihan Raya untuk memindah enam buah sekolah dan membina 13 buah sekolah jenis kebangsaan Cina yang baru.

"Kerajaan telah mengurangkan 48 buah SJKC sedangkan sekolah berkenaan mengalami pertambahan jumlah murid sekolah di sekolah jenis kebangsaan daripada 320 ribu kepada 640 ribu dan antaranya 75 ribu bukannya daripada kaum Cina.

"Setakat hari ini hanya dua buah sahaja yang siap yang 17 buah masih belum dalam operasi. Ini bermaksud sekolah jenis kebangsaan adalah sekolah yang diiktiraf dan menerima semua rakyat tanpa mengira kaum," kata Kor Ming.

Beliau turut mempersoalkan salah satu garis panduan mengenai tindakan kerajaan hanya membenarkan tapak sekolah rezab milik kerajaan dibina sekolah kebangsaan sahaja kecuali mendapat pengecualian daripada Menteri.

"Mengapa tapak sekolah rezab kerajaan, tidak boleh dibina semua sekolah tanpa mengira SJK (C) atau SJK (T) dan perkara ini tidak adil adil sekcinasama sekali?.

"Dua lagi garis panduan dan surat pekeliling yang ditetapkan kementerian juga tidak munasabah, antaranya terpaksa mengumpulkan sendiri dana sebanyak 80 peratus bagi SJK untuk membina bangunan baru.

"Semua lembaga pengelola sekolah SJK (C) dan SJK (T) yang ingin membina sekolah baru atas kesesakan bilik darjah perlu mengumpul sendiri dana 80 peratus baru boleh mengemukakan permohonan.

"Saya menggesa kerajaan supaya memansuhkan tiga surat pekeliling dan garis panduan yang didakwa mengamalkan diskriminasi terhadap SJK (C)," tegas beliau lagi.

Hakikatnya, masyarakat Cina di dalam negara ini masih perlu menanggung perbelanjaan RM100 juta setahun sebagai sumbangan peribadi kepada sekolah jenis kebangsaan walaupun negara telah merdeka lebih dari 50 tahun.

Sebelum itu, dalam sesi soal jawab beliau meminta Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyatakan secara terperinci satu demi satu status terkini pembinaan 19 buah Sekolah Jenis Kebangsaan SJK (C) yang diumum serta dijanjikan oleh kerajaan pada 31 Januari 2008 serta kos terlibat dalam menyiapkan sekolah-sekolah tersebut.

Sumber: Suara Keadilan

Pemilihan MPP Bermula 29 Okt Hingga 21 Nov

Posted: 27 Oct 2010 11:14 PM PDT

pemilihan-PKR1PETALING JAYA 28 Okt - Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Saifuddin Nasution Ismail berkata pemilihan bagi Majlis Pimpinan Pusat Parti PETALING JAYA 28 Okt - Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Saifuddin Nasution Ismail berkata pemilihan bagi Majlis Pimpinan Pusat Parti Keadilan Rakyat akan bermula pada 29 Oktober hingga 21 November, selama sepuluh hari bagi semua cabang-cabang KEADILAN di seluruh Malaysia dari Perlis hinggalah ke Sabah.

"Saya ingin menyeru semua 400,000 anggota KEADILAN yang layak mengundi dalam Pemilihan 2010 untuk turun beramai-ramai memenuhi hak mereka memilih pemimpin parti.

"Semangat meraikan demokrasi menerusi pengenalan dasar satu anggota satu undi yang pertama di Malaysia yang dilihat sewaktu Pemilihan peringkat Cabang kini diteruskan di peringkat nasional," kata beliau dalam satu kenyataan media semalam.

Saifuddin berkata pada masa parti-parti Barisan Nasional masih lagi terbelenggu dengan budaya politik kolot dan ketinggalan zaman, KEADILAN sekali lagi mencipta pembaharuan dengan membudayakan semangat politik baru.

Sumber: Suara Keadilan

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


HUB HIBURAN!

Posted: 27 Oct 2010 08:36 PM PDT(Remaja Malaysia dari semua bangsa menghadiri Konsert penyanyi homoseks Adam Lambert (gambar kecil) di Kuala Lumpur baru-baru ini)

Salam 2 all.

Saya membantah keras tindakan Kerajaan untuk membangunkan hub hiburan semasa membenatangkan ETP - Program Tranformasi Ekonomi (Economic Transformation Program). Pembangunan ini disarankan hanya atas alasan untuk pembangunan ekonomi.

Saya ingin menegur keras kerana Kerajaan perlu ambil perhatian bahawa wang bukanlah segala-galanya, elemen keberkatan adalah sangat penting. Kalau tiada keberkatan, kekayaan tiadalah gunanya. Kita sepatutnya mengambil iktibar kehancuran ekonomi dan kewangan negara pada tahun 1998, setelah bertahun mengumpul kekayaan sehingga pernah digelar "Asian Tiger".

Selanjutnya terlalu banyak hiburan akan menggalakkan gejala maksiat dan mungkar. Makin banyaklah kegiatan samseng, bouncer, peminuman arak, perzinahan dan lain-lain. Bertambah banyaklah anak luar nikah. Saya pernah menulis didalam blog ini bagaiaman statistik yang dikeluarkan menunjukkan bagi tempoh 5 tahun lepas, pada setiap jam gadis Melayu melahirkan 2 orang anak luar nikah! Bermakna sebelum daripada itu sudah pasti ada dua pasang (4 orang maknanya) yang telah mekukan zina. Bayangkan tiap jam empat orang berzina melahirkan 2 anak luar nikah setiap jam!! Na'uzubillah min zalik.

Kita sudah dapat melihat bala yang sedang turun dinegara kita. Umat Islam berpecah dan bergaduh sesama sendiri. Agama Islam dipermainkan sehingga nama ALLAH pun dijual beli. Pembunuhan semakin kejam. Anak bunuh ibubapa sendiri. Semalam kita dikejutkan dengan berita seorang anak menumbuk ibu kandungnya sehingga koma, hanya kerana gagal mengatur majlis perkahwinannya mengikut kehendaknya.

Saya mendesak Kerajaan supaya mengkaji semula rancangan membina hub hiburan ini dan membatalkannya daripada Program Tranformasi Ekonomi yang dibentangkan. Kegagalan nanti akan hanya mentransformasikan negara ini nkepada negara maksiat dan mungkar, dan yang bpaling kita khuatirkan akan mengundang bala ALLAH. Bala berkembar, tsunami dan letupan gunung berapi dinegara jiran sepatutnya menyedarkan kita bahawa bila ALLAH mahu mengahancurkan, dengan hanya satu "kun fayakun", maka hancurlah kita!

Moga ALLAH mengampuni kita semua.

Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin

Khamis

19 Zul Qaedah 1431

28 Okt 2010

@@@@@@@@@@@@@@@@@@

KENYATAAN AKHBAR: PERSATUAN PEGUAM-PEGUAM MUSLIM MALAYSIA (PPMM)

Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang mahu menjadikan Malaysia
sebagai hub hiburan malam amat mengecewakan umat Islam arusperdana.
Setelah Festival Fesyen Islam yang mencetus polemik penghinaan kepada
agama Islam dan umat Islam di Malaysia, kedudukan Islam dan umat Islam
dilihat seolah-olah terus diganyang oleh pihak Kerajaan. Program ini
amat bertentangan dengan ikrar Perdana Menteri baru baru ini yang
mengatakan hak istimewa orang Melayu dan kedudukan Islam di Malaysia
tidak perlu dipersoalkan lagi kerana ia terkunci kemas dan terpateri
di dalam Perlembagaan Persekutuan.

Malah menurut Perdana Menteri kunci tersebut disimpan selamat oleh
Raja Raja Melayu yang telah berikrar memelihara Islam pada setiap masa
seperti yang terdapat di dalam Jadual Keempat Perlembagaan
Persekutuan.

Menjadikan Malaysia sebagai hub hiburan malam ada suatu cubaan untuk
menanam budaya asing di bumi Malaysia. Malah ianya tidak selari dengan
semangat Perlembagaan Persekutuan yang berteraskan Islam serta prinsip
Rukun Negara iaitu Kesopanan dan Kesusilaan.

Rakyat Malaysia khususnya orang Islam telah disogok dengan pelbagai
rancangan hiburan di dalam media elektronik dan bukan elektronik.
Sekarang budaya berhibur inimahu ditambahkan lagi dengan konsert-
konsert dan pertunjukan yang langsung tidak mencerminkan budaya
masyarakat timur. Berpeleseran di waktu malam hanya akan mengundang
lebih banyak keburukan dari kebaikan. Dengan kadar jenayah seperti
pembunuhan, rogol dan pembuangan bayi yang semakin meningkat,
kehadiran hub hiburan malam hanya akan menambahkan lagi statistik
jenayah ini sahaja.

Pelaksanaan undang-undang jenayah juga telah gagal menjadi factor
mengurangkan kadar jenayah di dalam negara kerana undang-undang
tersebut tidak menekankan aspek pencegahan dan naluri kerohanian
masyarakat negara.

Dengan membudayakan hub hiburan ini sudah pasti masyarakat Malaysia
akan terus pincang dengan kebejatan akhlak dan moral khususnya di
kalangan muda-mudi.

Kekayaan ekonomi negara sendiri akan punah sekiranya rakyat hanya mahu
berhibur dan tidak berusaha sepenuhnya mencapai kejayaan.

Tindakan kerajaan ini dilihat sebagai cuba mendekati masyarakat bukan
Islam dan masyarakat liberal tetapi mengenepikan kehendak masyarakat
Islam arusperdana yang merupakan majoriti rakyat Malaysia.

PPMM dengan tegas mendesak Perdana Menteri menarik balik Program ETP
tersebut dan menghormati kedudukan agama Islam di sisi Perlembagaan
Persekutuan. DYMM Yang Di Pertuan Agong juga mempunyai obligasi
beperlembagaan (constitutional obligation) pada setiap masa bagi
memelihara Islam dan tatabudaya orang Melayu. PPMM juga merafak
sembah kepada DYMM Yang Di Pertuan Agong agar mempertahankan jatidiri
kebangsaan yang berteraskan kepada Islam di dalam setiap tindakan
kerajaan.

Zainul Rijal Abu Bakar
Presiden
Persatuan Peguam Muslim Malaysia (PPMM)
Bertarikh pada 27hb Oktober 2010

Haniza Talha - Landscaping New Politics

0 ulasan
sumber :-

Haniza Talha - Landscaping New Politics


“Rumah kedua Saya”

Posted: 28 Oct 2010 01:34 AM PDT

Bangunan perpustakaan komuniti Sri Manja

Ruang dalam perpustakaan yang ala-kedai buku

Meja 'reception'. Pendaftaran adalah percuma

Bilik bacaan untuk kanak-kanak

Set komputer dengan big skrin

Cafeteria juga ada untuk snek setelah puas membaca!

Datanglah berkunjung ke Perpustakaan Komuniti Tmn Sri Manja di alamat; 15, Jln PJS 3/32, Petaling Jaya, tel.no. 03-7781 4816. Perpustakaan dibuka Isnin-Jumaat 9pagi-6petang, rehat 1tghari-2petang kecuali Jumaat 12.15tghari-2.45petang. Sabtu 8.30pagi-5.30petang.

Perkhidmatan dan kemudahan yang disediakan; Kafe, Wifi percuma, surau, komputer da bilik aktiviti kanak-kanak.


Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Konsprasi II: Rektum Saiful ‘Kosong’, Kata Pakar Bedah

Posted: 28 Oct 2010 03:19 AM PDT

Dari Tv Selangor

Pakar bedah Am Dr Razali Ibrahim yang memeriksa Mohd Saiful Bukhary Azlan untuk mengenal pasti kesan-kesan diliwat memberitahu mahkamah, beliau mendapati rektum pengadu itu "kosong."

"Rektum kelihatan kosong, jadi saya mencatatkan sebagai kosong," kata pegawai perubatan dari Hospital Kuala Lumpur (HKL) ini ketika disoal balas oleh peguam pasukan Datuk Seri Anwar Ibrahim, Sankara Nair.

Razali juga memberitahu, pemeriksaan dubur dijalankan pada 28 Jun 2008 bukan pemeriksaan klinikal yang pertama dikendalikan ke atas Saiful.

Disoal bertubi-tubi oleh Sankara, beliau yang kini berkhidmat dengan Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) mengaku, bukan mudah untuk menjalankan pemeriksaan "proctoscopy" ke atas Saiful meskipun dengan menggunakan bahan pelincir.

Penggunaan sebarang instrumen secara tiba-tiba di dubur boleh menyebabkan kecederaan ke atas bahagian-bahagian yang sensitif, kata Razali.

Pada akhir Jun 2008, Saiful mengunjungi Hospital Pusrawi, pusat perubatan swasta, untuk pemeriksaan ekoran sakit di bahagian dubur sebelum dirujuk kepada HKL.

Laporan perubatan dari Pusrawi, yang bocor tahun lalu, mendedahkan bahawa Saiful tidak buang air besar selepas dia diliwat.

Semalam, Razali tegas dengan pendiriannya untuk tidak merujuk nota klinikal bagi menyegarkan ingatannya.

Walaupun diasak berulang kali oleh Karpal, Razali mendesak bahawa beliau tidak merujuk nota yang diambil semasa pemeriksaan perubatan ke atas Saiful selama tiga jam pada malam 28 Jun 2008.

Mahkamah Tinggi kemudian menolak permohonan lisan Karpal, yang mewakili Anwar, untuk mendapatkan nota mengenai sejarah dan pemeriksaan perubatan ke atas Saiful.

Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah dalam penghakimannya berkata pasukan pembelaan tidak berhak mendapatkan nota-nota tersebut kerana ia tidak dirujuk oleh Razali dalam pemeriksaan utama oleh pihak pembelaan.

Anwar didakwa meliwat Mohd Saiful Bukhari, 25, di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, No. 99 Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, di sini, antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang, 26 Jun 2008.-TheMalaysianInsider

N37 Batu Maung

0 ulasan
sumber :-

N37 Batu Maung


Penghargaan warga emas tetap diteruskan - Kerajaan PP

Posted: 28 Oct 2010 06:46 AM PDT


Kerajaan Negeri Pulau Pinang tetap meneruskan program penghargaan kepada warga emas dengan memberi sumbangan wang tunai sebanyak RM100 kepada mereka yang berusia 60 tahun dan RM1,000 kepada waris warga emas yang kematian ibu dan bapa.

Demikian dinyatakan oleh Ketua Menteri, Lim Guan Eng, ketika menyampaikan sumbangan kepada 123 waris warga emas yang meninggal dunia dalam satu majlis yang telah diadakan di Yayasan Aman, Penanti baru-baru ini.

Dalam majlis tersebut sebanyak RM123,000 telah disumbangkan kepada waris warga emas yang berdaftar dengan kerajaan negeri sebagai penerima sumbangan yang telah diperuntukkan.

"Walaupun sebelum ini timbul dakwaan dari Umno dengan pelbagai andaian, kita yakin rakyat terutamanya warga emas tidak akan terpedaya dengan motif politik mereka. Sehingga sekarang kita tidak menerima sesen pun wang yang mereka dakwa dipulangkan oleh warga emas sepertimana yang diuar-uarkan.

"Kita juga sangsi dan ragu kenapa begitu lama mereka mengambil masa untuk memulangkan wang yang mereka dakwa dikutip dari senarai warga emas yang telah pun mereka lakukan sebelum ini dalam beberapa siri program bikinan mereka sendiri," ujarnya lagi.

Lim juga berkata, jumlah warga emas yang mendaftar dengan kerajaan negeri bagi menerima sumbangan dalam program penghargaan warga emas adalah melebihi 120,000 orang.

"Oleh kerana Umno melihat sokongan yang diterima oleh kerajaan negeri dalam program penghargaan ini begitu memberansangkan serta menggugat kedudukan mereka, maka pelbagai cara yang akan mereka lakukan bagi mengganggu-gugat program yang telah direncanakan.

"Bagi warga emas yang beragama Islam, janganlah terpengaruh dengan fitnah dan tohmahan Umno dan BN yang cuba memainkan sentimen kaum dan agama dengan menuduh kerajaan negeri memberi sumbangan dari sumber yang tidak halal.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang