Pengikut

Nuffnang

Selasa, 26 Oktober 2010

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Laman Facebook Anti-Warisan Merdeka Hampiri Aras 200 Ribu Peminat

Posted: 26 Oct 2010 10:39 PM PDT


KUALA LUMPUR, 27 Okt - Usaha penganjur kempen Laman Facebook Anti Warisan Merdeka kemungkinan besar akan mencapai sasarannya untuk mendapatkan sejuta tandatangan sokongan membantah cadangan pembinaan Menara 100 tingkat .

Setelah lebih seminggu laman web rangkaian sosial facebook "1M Malaysians Reject 100-storey Mega Tower" dibangunkan, ia mendapat sambutan yang begitu hangat hingga menyaksikan pukulrata 1,000 tandatangan baru diterima setiap satu jam.

Tinjauan TV Selangor ke laman web Facebook terbabit mendapati setakat jam 10.00 pagi tadi, lebih 181,000 pengunjung memberikan sokongan untuk "kata tidak kepada warisan merdeka".

Laman Facebook berkenaan diilhamkan oleh beberapa individu yang tidak dikenali bertujuan membantah rancangan pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak untuk membina bangunan cakera langit setinggi 100 tingkat di kawasan yang menempatkan dua ikon bersejarah, Stadium Merdeka dan Stadium Negara.

Kempen yang dilaksanakan melalui laman Facebook berkenaan mendapat sambutan yang begitu mengejutkan dengan menyaksikan dalam tempoh singkat, Najib mengumumkan pembangunan pembinaan menara tersebut dalam pembentangan Bajet 2011 telah mencetuskan reaksi spontan di kalangan pelbagai pihak termasuk Pakatan Rakyat dan rakyat jelata pelbagai kaum

Penyelaras laman facebook berkenaan dalam tulisannya berkata," Rakyat Malaysia menyatakan 'Tidak" kepda projek mega pembinaan menara 100 tingkat yang dicadangkan Perdana Menteri Najib dalam pembentangan Bajet 2011. Malaysia memerlukan sistem pendidikan yang lebih baik, penjagaan kesihatan yang lebih baik dan pengangkutan awam yang lebih baik, persekitaran yang selamat, air bersih tetapi bukan bangunan yang lebih tinggi. Kami tidak perlukan sebuah lagi gajah putih. Adakah anda bersedia untuk bertindak?"

Dalam pada itu, dua laman facebook yang terbitkan bertujuan menyokong pembinaan menara berkenaan, mendapat sambutan yang dingin dan tidak begitu memberangsangkan berbanding laman web facebook "1M Malaysians Reject 100-storey Mega Tower".

Kedua-dua laman web Facebook "Kami Sokong Menara Warisan" dan "I see The Benefit Of PNB's 100 Storey Tower" hanya mendapat sokongan dan keahlian berjumlah 2,105 peminat ahli pada waktu yang sama.

Petanda perbezaan antara kedua-dua laman tersebut memberikan petunjuk jelas bahawa pentadbiran Najib kemungkinan bakal menghadapi halangan untuk meraih sokongan kepada apa yang sepatutnya menjadi simbol kejayaan kepada rakyat di negara ini.

Bagaimanapun, pengendali web anti-warisan terpaksa menghadapi pelbagai rintangan termasuk menyaksikan Laman Rangkaian Sosial, Facebook bertindak menyekat akses laman berkenaan beberapa hari lalu.

Laman web Facebook tersebut telah menyekat akses kepada pelawat laman tersebut daripada menulis sebarang komen namun masih membenarkan pelawat untuk menjadi ahli kepada laman web berkenaan.

Laman tersebut pada ketika itu sudah mendaftarkan puluhan ribu peminat yang memberikan sokongan.


Sumber: TVSelangor

Hub Hiburan: NGO Islam ucap 'tahniah', tunggu P'raya

Posted: 26 Oct 2010 10:20 PM PDT

Seperti dijangkakan, tindakan kerajaan melalui Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang mahu menjadikan Malaysia sebagai hub hiburan malam mula mendapat tentangan kumpulan NGO Islam.

Bagi Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), tindakan pentadbiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak itu 'disambut' mereka secara amat sinis.

"Tahniah kerana (kerajaan) berjaya menghancurkan rakyatnya," kata Setiausaha Agung PPIM Datuk Dr Ma'amor Osman (kiri) sambil menyifatkannya sebagai pengkhianatan kepada pentadbiran perdana menteri sebelum ini, khususnya Tun Dr Mahathir Mohamad.

Menurut perancangan ETP yang dikeluarkan kelmarin, pentadbiran Najib mahu menjadikan Malaysia sebagai hub hiburan malam bagi memacu industri pelancongan.

Ini akan dilaksanakan dengan penubuhan beberapa kelab malam terkemuka, menganjurkan konsert utama, melonggarkan garis panduan untuk penghibur antarabangsa dan "mempakejkan" semula acara antarabangsa seperti Formula 1 dan MotoGP.

Lebih mengejutkan, EPP mencadangkan penubuhan zon hiburan di lima negeri, termasuk Lembah Klang yang akan menyaksikan terdapat sekurang-kurang 10 kelab malam menjelang 2014.

Ketika dihubungi Malaysiakini tengah hari ini, Dr Ma'amor - pemimpin NGO Islam yang dilihat agak 'rapat' dengan kerajaan - berkata, rancangan ETP itu menyalahi pelbagai perkara, termasuk gagasan Wawasan 2020 yang mahu negara ini maju dengan acuan sendiri.

"Budaya kelab malam ini bukan budaya Timur. Ia budaya Barat, budaya berfoya-foya.

"Saya ucap tahniahlah kerana berjaya mengkhianati negarawan negara (Dr Mahathir)," katanya.

Ditanya berhubung tindakan susulan PPIM bagi menyatakan menangani rancangan itu, Ma'mor berkata:

"Kita tak pergilah (ke kelab malam). Boikot pun tak guna. Tak ada ahli kita yang pergi ke kelab malam. Tunggu pilihan rayalah nanti."

PPIM antara NGO pengguna Islam yang diingati kerana kempen boikot produk barangan tertentu seperti barangan keluaraan Yahudi dan Amerika Syarikat sebelum ini.

Sumber: Malaysiakini

Kerajaan bayar RM26,000 sehari untuk kediaman Najib dan Muhyiddin

Posted: 26 Oct 2010 10:15 PM PDT


KUALA LUMPUR, 27 Okt - Kerajaan Persekutuan membelanjakan RM26,000 sehari atau RM9.4 juta setahun sebagai sewa dan penyenggaraan kediaman rasmi Perdana Menteri Najib Razak dan Timbalannya Muhyiddin Yassin di Putrajaya.

Perkara itu disahkan dalam jawapan bertulis di Dewan Rakyat yang diterima oleh Ahli Parlimen Bukit Bendera Liew Chin Tong.

Liew berkata Najib selaku Menteri Kewangan mengesahkan RM6juta untuk Seri Perdana dan RM3.4 juta untuk Seri Setia (kediaman TPM) dibayar kepada Putrajaya Holding sebagai sewa dan kos penyenggaran.

Selain itu kerajaan juga akan megumumkan RM65 juta diperuntukan untuk mengubah suai Seri Perdana selama dua tahun bermula tahun ini.

Perbelanjaan yang begitu besar untuk kediaman Najib dan Muhyiddin pasti mengundang kritikan pelbagai pihak ketika hutang kerajaan persekutuan melonjak ke paras paling tinggi dalam tempoh lima tahun.

Ketua Audit Negara Tan Sri Ambrin Buang mendedahkan bahawa hutang negara pada tahun lalu berjumlah RM362.39 bilion.

Hutang itu mencakupi 53.7 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar , kali pertama keadaan itu berlaku dalam sejarah negara, kata beliau.

Sumber: TVSelangor

Belum Habis Berkabung, BN Sudah Buat Pesta Dangdut

Posted: 26 Oct 2010 10:10 PM PDT

WawiBatuSapiSANDAKAN 27 Okt - Belum habis waktu berkabung mengingati kematian Ahli Parlimen Batu Sapi, mendiang Datuk Edmund Chong dari Parti Bersatu Sabah (PBS), Barisan Nasional sudah pun menganjurkan pesta dangdut di kawasan parlimen tersebut dakwa calon Pakatan Rakyat, Ansari Abdullah.

Beliau berkata nampaknya BN lebih mementingkan hiburan daripada menghormati pemimpin mereka yang baru sahaja meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya.

"Semalam saya lewat, orang Sabah bilang 'limpas' pesta rakyat di mana Tan Sri Muhyiddin berada di sana, saya nampak penari dangdut menari bergelek di atas pentas.

"Sepatutnya pemimpin-pemimpin BN berkabung kerana wakil mereka baru sahaja meninggal dunia tapi mereka berpesta semalam bawa penyanyi menari atas pentas.

"Saya tak tahu lah samada hiburan untuk pemimpin atau hiburan untuk rakyat tetapi tidak ada apa yang boleh menghiburkan rakyat Sandakan, rakyat Batu Sapi sehingga nasib dan badan mereka dibela," kritik Ansari pada sidang media selepas pengumuman calon oleh Suruhanjaya Pilihan Raya di Dewan Masyarakat Sandakan pagi semalam.

Ansari, 54, membidas kegagalan kerajaan memperjuangkan kebajikan rakyat Batu Sapi khususnya sejak 47 memerintah.

"Seperti semua sedia maklum pengundi Batu Sapi terdiri daripada 60 peratus Bumiputera-Muslim. Mereka adalah masyarakat terpinggir di tengah-tengah kota Sandakan.

"Saudara-sauadara boleh tengok sendiri keadaan yang dhaif di mana mereka tinggal, yang kedua kemudahan asas telah gagal diberikan dengan memuaskan oleh kerajaan Barisan Nasional selepas 47 tahun.

"Sandakan sehingga kini masih sering kali mengalami gangguan bekalan elektrik, gangguan bekalan air dan yang paling penting masalah keselamatan," jelas beliau.

Sambil merujuk kepada beberapa kawasan di dalam parlimen Batu Sapi, kerajaan BN katanya telah mengabaikan penyelenggaraan kemudahan rakyat sehingga terjejas sosio-ekonomi di kawasan tersebut.

"Kita tengok sebahagian daripada Bandar Ramai-Ramai ditinggalkan oleh pemilik asal kerana mereka merasa tidak terjamin dan majlis berkuasa tempatan juga tidak kemudahan-kemudahan yang ada seperti jalanraya, lampu dan sebagainya, dengan itu pembangunan sudah beralih ke Batu 4, Batu 7.

"Kawasan Tanah Merah sehingga Karamunting menjadi 'slum area' atau kawasan setinggan dan saya rasa prasarana yang paling teruk di Malaysia. Mereka ini tidak terbela selama 47 tahun yang diwakili oleh Barisan Nasional yang mana mungkin boleh mengkritik pemerintahan Barisan Nasional," ujar Ansari lagi.

WawiBatuSapi2Kata Ansari pilihan raya kecil Batu Sapi memberi peluang kepada rakyat untuk memilih wakil Pakatan Rakyat yang mampu membawa masalah dan suara hati masyarakat kepada di Parlimen.

"Pertandingan ini bukan antara calon, pertandingan ini antara kerajaan Barisan Nasional yang gagal membela rakyat dan pembangkang yang akan membela rakyat. Samada kita menang atau tidak hanya Allah dan rakyat menentukan," kata beliau.

Ditanya mengenai Parti Maju Sabah (Sapp) yang dianggap sebagai 'penganggu' Ansari menjelaskan sekiranya parti itu menang ia tetap akan menjadi wakil Bebas yang tidak diketahui pendiriannya samada menyokong BN atau Pakatan Rakyat.

Sementara itu, Presiden Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata PRK Batu sapi merupakan tanda permulaan arus perubahan di Sabah.

"Kita rasa peluang kemenangan ada, kita mahu kerusi ini diwakili oleh Pakatan Rakyat sebagai pembangkang bukannya Sapp, merekalah yang menjadi perosak pertandingan di sini.

Sumber: Suara Keadilan

Wan Azizah Bidas Umno-BN Hanya Pentingkan Rakyat Ketika Pilihan Raya

Posted: 26 Oct 2010 10:09 PM PDT

IMG_3516SANDAKAN 27 Okt - Presiden Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN), Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail membidas sikap menindas kerajaan Umno-Barisan Nasional yang hanya memberi sedikit nikmat kepada rakyat apabila terpaksa mengadakan pilihan raya kecil disebabkan kekosongan sesebuah kerusi Parlimen atau Dewan Undangan Negeri.

Merujuk kepada PRK Batu Sapi dan Galas yang akan diadakan serentak pada 4 November depan Dr Wan Azizah bagaimanapun yakin rakyat sudah matang dan bijak memikirkan sikap hipokrit BN terhadap kebajikan mereka.

"Adakah wakil rakyat perlu mati dahulu baru rakyat berpeluang merasa sedikit bantuan, kemudahan dan projek yang selama ini dinafikan kepada mereka oleh BN?

"Tanya dada tepuklah selera. Saya datang dari Semenanjung untuk berkempen dan bertemu dengan saudara dan saudari kemudiannya saya akan pulang. Keputusan terletak di tangan saudara, saudari sendiri untuk menentukan masa depan dan nasib yang lebih baik bagi anak-anak dan keluarga," kata Dr Wan Azizah dalam ceramah kelompok yang diadakan di Kampung Karamunting Baru di dalam kawasan Dewan Undangan Negeri Karamunting semalam.

Beliau juga menyentuh mengenai konspirasi Umno-BN untuk menghalang kemenangan Pakatan Rakyat memperjuangkan keadilan bagi rakyat dengan melemparkan fitnah liwat terhadap Ketua Oposisi, Datuk Seri Anwar Ibrahim buat kali kedua.

"Kali pertama ketika beliau menjadi Timbalan Perdana Menteri, mungkin kita faham kerana ada pihak yang hendak jatuhkan beliau. Saya masih ingat anak-anak saya masih kecil masa itu dan mereka tanya, 'apa itu liwat mama' tapi kali ini mereka semua sudah besar dan faham apa yang terjadi.

"Inilah kezaliman Umno-BN yang tidak henti-henti menabur fitnah dan tohmah. Sistem kehakiman dicarikkan tetapi kita mesti lawan dan mengemukakan hujah kita supaya rakayat akan tahu perkara yang sebenar.

"Allah tidak akan beri pertolongan saja-saja, sebab itu di pilihan raya ini kita akan terus berkempen dan berusaha kuat dan mendoakan kejayaan bagi pihak Pakatan Rakyat," jelas beliau pada kira-kira 50 penyokong.

Mengimbas kembali ketika beliau bertanding mempertahankan kerusi Parlimen Permatang Pauh pada tahun 2004, Dr Wan Azizah berkata BN akan menggunakan apa sahaja untuk mengalahkan KEADILAN termasuk taktik kotor dan jahat.

"Pegawai Suruhanjaya Pilihan Raya akhirnya mengaju secara peribadi beliau membuang undi saya teapi alhamdulillah Allah bantu dan saya menang 400 undi. Ketika itu penyokong KEADILAN tidak tidur menjaga peti undi walaupun SPR bertegas mahu mengira semual undi keesokan harinya tapi kita tidak setuju. Berkat kesungguhan kita berjuang akhirnya kita berjaya jua.

"Begitu juga di Batu Sapi, walaupun payah saya berharap rakyat akan sokong kita dan penyokong dan semua petugas bekerja kuat untuk memastikan kemenangan berpihak kepada Pakatan Rakyat. Saya berharap perubahan di Sabah dan Malaysia bermula di Batu Sapi,"
tegas beliau lagi.

Sumber: Suara Keadilan

Batu Sapi Bakal Robohkan Tanggapan Sabah Simpanan Tetap Undi BN

Posted: 26 Oct 2010 10:08 PM PDT

IMG_6216SANDAKAN 27 Okt - Pilihan Raya Kecil Parlimen Batu Sapi akan menjadi penentu kepada tanggapan Barisan Nasional bahawa negeri Sabah merupakan simpanan tetap undi baginya.

Ketua Angkatan Muda KEADILAN, Shamsul Iskandar Mohd Akin berkata perubahan dalam mood pengundi di Batu Sapi yang mahukan perubahan dan pembelaan terhadap kehidupan mereka yang selama ini ditindas dan dipinggirkan BN selama 47 tahun akan menghantar mesej jelas bahawa
rakyat Sabah akan menolak parti itu pada Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.

"Seperti juga di Sibu, saya yakin pengundi di Batu Sapi juga mampu membuat kejutan. Kita tidak hadapi isu undi pos besar seperti di Sibu dan ini membantu peluang kita. Walaupun nampak atas kertas peluang tipis disebabkan faktor pertandingan tiga penjuru tetapi keperitan dan kesusahan rakyat di sini hanya boleh di atasi dengan memenangkan calon Pakatan Rakyat," kata Shamsul ketika di temui semasa penamaan calon di Dewan Masyarakat Sandakan di sini semalam.

Beliau berkata AMK akan menumpukan perhatian kepada golongan pengundi muda melalui program rangsangan dan motivasi bagi mereka keluar mengundi berama-ramai 4 November depan.

Naib Presiden KEADILAN, Mustaffa Kamil Ayub pula berkata Pakatan Rakyat mempunyai peluang yang seimbang dengan BN dan Parti Maju Sabah (Sapp) melihat kepada senario politik Sabah.IMG_3451

"Kita lihat peluang adalah seimbang walaupun pada peringkat awal faktor tiga penjuru nampaknya akan menjejaskan undi Pakatan Rakyat tapi kini kita lihat ia tidak terkesan.

"Ini kerana beberapa faktor yang bergerak dalam senario politik Sabah itu sendiri di mana negeri ini pernah melihat peralihan politik daripada kerajaan Usno kepada Berjaya kemudiannya PBS dan akhirnya Umno.

"Melihat kepada demografi pengundi di Batu Sapi yang mempunyai 60 peratus Bumiputera-Islam dan 40 peratus kaum lain, pemilihan calon BN dan Sapp nampaknya tidak mempengaruhi pilihan rakyat untuk memihak kepada Pakatan Rakyat.

IMG_3453Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali berpendapat PRK Batu Sapi tidak akan memberi laluan kepada mana-mana parti yang bertanding.

"Kita belum pasti samada Sapp akan jejaskan undi sebab tidak mungkin tidak ada calon yang tidak dapat undi. Semasa kempen pilihan raya baru kita dapat pastikan pola pengundian.

"Lagipun ini pertama kali Pakatan Rakyat bertanding dalam pilihan raya di Sabah yang diwakili oleh Parti Keadilan Rakyat dan ketiga-tiga parti bekerjasama untuk memenangkan calon yang dipilih. KEADILAN tidak pernah diuji di Batu Sapi jadi tetapi setakat ini saya lihat sambutan rakyat adalah menggalakan," jelas Mustafa

Sehubungan itu kata beliau PAS akan turunkan lebih 600 petugas dari seluruh Sabah untuk membantu sepenuhnya jentera pilihan raya Pakatan Rakyat di Batu Sapi

Timbalan Pengerusi Kebangsaan DAP, Dr Tan Seng Giaw berkata PRK Batu Sapi memberi peluang kepada pengundi di kawasan ini untuk menentukan wakil mereka di Dewan Rakyat.

"Pilihan raya kecil ini mereka memilih wakil yang boleh benar-benar mewakili mereka, boleh bersuara untuk mereka berhubung masalah yang dihadapi oleh mereka kerana dua calon yang lain tidak boleh.

"Ini memang peluang bagi semua pengundi di Batu Sapi memilih wakil yang terbaik kerana kita hanya ada 2 1/2 tahun lagi di Dewan Rakyat dan di dalam tempoh ini kita mahu wakil yang benar-benar layak dan berpengalaman untuk mewakili pengundi di sini," kata Dr Tan yang juga Ahli Parlimen Kepong.


Sumber: Suara Keadilan

Anwar Mahu CIDB Perjelas Tindakan Terhadap Maya Maju

Posted: 26 Oct 2010 10:06 PM PDT

anwarparlimen261010KUALA LUMPUR 27 Okt - Ketua Oposisi, Datuk Seri Anwar Ibrahim mempersoalkan tahap profesionalisme Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB) yang sehingga kini tidak mengambil tindakan terhadap penglibatan kontraktor utama, Maju Jaya (M) Sdn Bhd dalam pembinaan Istana Negara baru.

"CIDB gagal mengambil tindakan tegas terhadap kontraktor utama pembinaan Istana Negara, Maju Jaya (M) Sdn Bhd yang didapati tidak berdaftar dengan agensi tersebut.

"CIDB bukan sahaja tidak mampu menjalankan siasatan bahkan sehingga kini tidak ada penjelasan tentang syarikat yang tidak berdaftar tetapi telah dianugerahkan kontrak bernilai RM800 juta," tegas Anwar dalam soalan tambahan semasa sesi soal jawab pagi semalam.

Beliau turut mempersoalkan kebergantungan CIDB kepada tenaga pekerja asing yang akhirnya menjurus kepada penindasan terhadap mereka.cidb

"Terlalu banyak laporan tentang penganiayaan kepada pekerja asing.

"Apakah jaminan kerajaan untuk memberikan layanan setimpal terhadap pekerja asing dalam isu upah dan layanan supaya tidak berlaku penganiayaan atau pun penderaan seperti laporan mengenai syarikat tidak membayar gaji seperti mana yang berlaku dalam projek Istana Negara," kata beliau.

Ahli Parlimen Permatang Pauh itu dalam soalan tambahan bertanya samada CIDB masih berurusan sebagai syarikat penyumber luaran (outsource) bagi mengendalikan pekerja asing dalam sektor pembinaan dan caj yang dikenakan bagi setiap pekerja.

Sumber: Suara Keadilan

Ahli Parlimen Ketawakan Jawapan Bodoh Nazri

Posted: 26 Oct 2010 10:04 PM PDT

IMG_6894KUALA LUMPUR 27 Okt - Ketua Oposisi, Datuk Seri Anwar Ibrahim membidas jawapan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz yang memberi alasan dangkal bahawa kegagalan Suruhanjaya Pilihan Raya mendaftarkan 4 juta pengundi disebabkan oleh faktor salah alamat.

Anwar berkata tugas SPR sepatutnya menjamin pilihan raya diadakan dalam keadaan bebas dan adil.

"Kalau SPR betul-betul adil dan bebas kenapa tidak boleh pantau perkara ini.

"Kalau menurut jaminan Menteri, SPR adalah adil dan bebas dan jika ini betul maka tidak akan boleh kalah. Itu merupakan logik yang tidak betul sebab ada kes di mahkamah kadang-kadang perompak pun boleh menang tidak semestinya dia betul," bidas Anwar yang menyebabkan Ahli Parlimen lain ketawa dengan penjelasan Nazri tersebut.

Beliau juga menjelaskan bukan niatnya untuk mengumpamakan SPR sebagai perompak tetapi alasan yang diberikan Menteri tidak langsung masuk akal.

"Sepatutnya SPR mempertimbangkan pendaftaran 4 juta pengundi yang tercicir daripada daftar pemilih. Maknanya ada proses yang harus diperbaiki.

"Ini kata 4 juta tidak berdaftar sebab salah alamat, ini merupakan alasan karut," tegas beliau.spr

Kata beliau lagi, sebab yang diberikan adalah cuma sekadar alasan untuk tidak menjawab persoalan yang dibangkitkan Ahli Parlimen Pakatan Rakyat.

"Sepatutnya Menteri yang bertanggungjawab mencari jalan supaya sekurang-kurangnya 3/4 daripada jumlah itu boleh mengundi. Ini tidak, Menteri pula yang bagi jawapan salah alamat. Mana dia tahu salah alamat?," soalnya ketika bangun meminta Nazri memberi penjelasan berhubung isu sama ada kerajaan bercadang untuk mendaftarkan pengundi yang layak secara automatik.

Sebelum itu, dalam menjawab sesi soal jawab pertanyaan lisan pagi semalam, Ahli Parlimen Ketereh, Abdul Aziz Abdul Kadir dalam soalannya meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memberi penjelasan samada kerajaan bercadang mencari kaedah penyelesaian bagi memdaftarkan pengundi secara automatik.

Nazri dalam jawapannya berkata kerajaan tidak ada cadangan untuk mengadakan pendaftaran pemilih secara automatik bagi pengundi yang mencapai umur 21 tahun dengan alasan sebahagian rakyat Malaysia tidak tinggal di alamat yang tercatat di dalam kad pengenalan.


Sumber: Suara Keadilan

Po Kuan Mahu Najib Perjelas Ucapan Bersifat Ugutan

Posted: 26 Oct 2010 10:03 PM PDT

FPKKUALA LUMPUR 27 Okt - Ahli Parlimen Batu Gajah, Fong Po Kuan meminta Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menjelaskan maksud kata-kata beliau yang disifatkan sebagai amat menakutkan ketika ucapan pengulungan Perhimpunan Agung Umno minggu lepas.

Beliau berkata Najib sebagai pimpinan tertinggi kerajaan tidak wajar mengeluarkan kenyataan tersebut yang disiarkan secara langsung keseluruh negara.

"Apakah maknanya 'walau berkecai tulang dan badan, walau bercerai jasad dan nyawa, walau apa pun yang terjadi, Putrajaya pasti kita pertahankan.

"Saya pohon Perdana Menteri perjelas kenyataan tersebut apabila beliau menggulung perbahasan Bajet 2011 ini," tegasnya ketika membahaskan Bajet 2011, petang semalam.

Katanya, dalam keadaan negara menuju ke arah berpendapatan tinggi yang menjadi kebanggaan negara sepatutnya mempunyai kemantangannajibumno dari segi politik dan menghormati undang-undang negara.

"Kita bukannnya diserang oleh kuasa-kuasa asing, jadi apa mesej yang cuba disampaikan Perdana Menteri. Sementara itu, timbalannya pula, Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam perhimpunan tersebut turut menyentuh berkenaan Pilihan Raya Umum yang akan diadakan dalam masa beberapa bulan akan datang.

"Saya pohon Perdana Menteri memberikan jaminan di dalam Dewan ini, jika wujud peralihan kuasa, bolehkah ia dijalankan suasana aman damai," kata Po Kuan.

Menurutnya, kesemua ini laporan ini telah dipetik daripada lidah Umno, Utusan Malaysia.

Oleh itu, beliau turut menegaskan kenyataan Muhyiddin berhubung PRU adalah amat penting bagi Suruhanjaya Pilihan Raya memastikan perjalanan pilihan raya kecil yang sedang diadakan sentiasa bersih, telus dan adil.


Sumber: Suara Keadilan

Purata 70 Pesakit Sehari, Klinik 1Malaysia Gagal Capai Objektif

Posted: 26 Oct 2010 10:02 PM PDT

klinik1MalaysiaKUALA LUMPUR 27 Okt - Ahli Parlimen Gopeng, Dr Lee Boon Chye berkata klinik 1Malaysia yang diperkenalkan gagal mencapai objektif apabila bilangan pesakit yang mendapatkan rawatan secara purata hanya 70 orang sehari.

Setakat ini katanya, kerajaan telah memperuntukan RM10 juta untuk 50 klinik seluruh Malaysia.

"Setahu saya, kunjungan pesakit adalah lebih kurang secara purata 70 orang setiap hari dan jika dibandingkan dengan klinik swasta yang menerima kunjungan hampir 100 pesakit sehari.

"Walaupun kerajaan hanya mengenakan caj RM1 sehari tetapi saya tidak nampak ini sebagai satu kejayaan," ujar Dr Lee dalam sesi perbahasan Bajet 2011, petang semalam.

Dalam ucapannya beliau turut meminta kerajaan menyatakan sama ada kerajaan akan melantik doktor secara tetap di setiap klinik 1Malaysia dan berapakah jumlah perbelanjaan bagi 50 buah klinik tersebut setakat ini.

Sumber: Suara Keadilan

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


ZIONIS LA'NATULLAH

Posted: 25 Oct 2010 09:25 PM PDT


(Seorang anngota tentera zionis Israel berlaku biadap didalam rumah seorang warga Gaza di Falastin. Lihat gambar-gambar lain di laman yang dicatat dibawah) 

Salam 2 all.

Saya membaca lapuran sebuah badan bernama "Breaking the Silence" yang membuat pendedahan tentang sikap biadap dan kurang ajar tentera Zionis Israel terhadap umat Islam Falastin terutamanya di Gaza. Pendedahan ini disertai dengan gambar-gambar yang membuktikan sikap kebinatangan mrereka!! Yang hebatnya pendedahan ini dibuat oleh sebuah NGO Yaqhudi yang juga membenci sikap kehaiwanan golongan zionis la'natullah ini. Moga akan lahir lebih ramai Yahudi saperti mereka insyallah.

Malanganya umat Islam yang berbillion dimuka bumi hari ini hanya sekadar boleh mengeluh. Kekayaan hasil bumi yang diberi ALLAH kepada umat Islam hanya sekadar menjadi pengisi tembolok golongan terpilih. Angkatann tentera negara-negara Islam hanya sekadar menjadi pemerhati atau pemantau.

Dengan jumlah yang ramai, dengan kekayaan yang melimpah ruah, dengan tentera yang hebat, malah ada yang bersenjata nuklear, tetapi kini sekadar menjadi pemerhati melihat umat Islam disembeliah dan dianiaya di Falastin, Iraq, Afghanistan, Kosovo, Bosnia, Kashmir, Selatan Filipina, Selatan Thailand dan banyak tempat lagi. Apakah kita sudah menjadi umat yang terhina dan dihina? Dan yang lebih penting, apakah sebab musabab kita menjadi begitu hina? Jawapannya sebenarnya kita semua thau dan jelas. Tepuk dada tanyalah iman masing-masing!!

Semoga ALLAH memelihara sedikit keimanan yang ada dikalangan segelintir kita. Ameen.

Wassalam.

Zulkifli Bin Noordin

Selasa

17 Zul Qaedah 1431

26 Okt 2010

################################

BAITULMUQADDIS - Sebuah kumpulan hak asasi manusia Israel, Breaking the Silence menyiarkan gambar-gambar terbaru yang menunjukkan askar Israel bergambar dengan tahanan dan merosakkan rumah orang Palestin yang dirakamkan dalam Perang Gaza 2008 hingga 2009.

Dalam satu gambar, seorang askar mengacukan raifal ke arah muka seorang tahanan yang matanya ditutup.

Sementara itu, seorang askar lain menconteng dinding sebuah rumah dengan lambang Star of David dan menulis ayat yang bermaksud dia akan datang sekali lagi.

Dalam gambar yang lain, beberapa orang askar kelihatan tersenyum dan bergaya di dalam sebuah rumah milik seorang penduduk Palestin.

Satu lagi gambar menunjukkan seorang askar menunjukkan aksinya di belakang seorang wanita bertudung yang memasak di dapur.

Tentera Israel bagaimanapun tidak memberi sebarang komen segera mengenai gambar-gambar itu.

Pendedahan gambar-gambar itu dibuat selepas satu siri insiden yang sama berlaku dalam laman web sosial di Internet.

Pengasas Breaking the Silence, Yehuda Shaul enggan mendedahkan sumber gambar-gambar itu diperoleh.

Namun dia menjelaskan pihaknya telah menerima puluhan gambar yang menunjukkan bahawa tindakan kurang ajar askar Israel itu semakin berleluasa.

"Ia sudah menjadi norma pasukan tentera Israel. Ia adalah kesan langsung di kawasan yang kamu (Israel) kuasai setiap hari. Kamu (Israel) menjadi korup dan tidak lagi mampu melihat mereka (orang Palestin) sebagai manusia," kata Shaul.

Shaul memberitahu, pihaknya masih cuba untuk menentukan lokasi gambar-gambar itu dirakamkan.

Pada Ogos lalu, gambar-gambar di laman sosial Facebook menunjukkan seorang askar wanita bergambar dengan beberapa orang tahanan Palestin.

Satu klip video di laman perkongsian video YouTube turut menunjukkan seorang askar menari di sebelah tahanan wanita Palestin yang memakai tudung. - AFP

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim


KETUA AMK MALAYSIA BERSAMA PRESIDEN IRINGI CALON PAKATAN RAKYAT DI PRK BATU SAPI

Posted: 25 Oct 2010 08:57 PM PDT

Sdr. Shamsul Iskandar bersama Presiden mengiringi calon Pakatan Rakyat dari Keadilan, Hj. Ansari Abdullah untuk piliharaya kecil Parlimen Batu Sapi pagi ini.Turut kelihatan adalah Naib Presiden Keadilan, Sdr.Mustaffa Kamil Ayub serta Hj.Mustaffa Ali dari Pas dan beberapa Pimpinan Pakatan Rakyat tempatan hadir bersama ratusan penyokong pada hari Penamaan Calon PRK Parlimen Batu Sapi.
Lalulintas sesak di sekitar dewan masyarakat Sandakan, yang menjadi pusat penamaan calon kerana sebelah laluan jalan ditutup.
Hj. Ansari Abdullah adalah yang pertama tiba untuk menyerahkan borang penamaan diikuti oleh Presiden SAPP, Datuk Yong Teck Lee pula memasuki dewan untuk menyerahkan borangnya seminit kemudian.
Penyokong Pakatan Rakyat dilihat lebih bersemangat dengan jeritan "Batu Sapi, kita tawan" dan "Reformasi", menenggelamkan teriakan oleh pihak BN, yang kebanyakannya mereka terdiri daripada ahli Puteri Umno. Ada khabar angin mengatakan bahawa calon BN bukan pilihan pengundi Batu Sapi walaupun cuba dinafikan oleh Shafie Afdal. Penyokong SAPP pula dilihat kurang memberi reaksi dalam 'perang mulut' itu dan lebih berminat mengibarkan bendera parti sahaja.
Setelah tamat waktu bantahan Pegawai SPR mengumumkan bahawa PRK Batu Sapi akan menyaksikan pertandingan 3 penjuru antara Calon BN, SAPP dan Pakatan Rakyat.

Semoga Kemenangan Berpihak Kepada Calon Pakatan Rakyat, Hj. Ansari Abdullah...

MULAKAN GERAKERJA

Posted: 25 Oct 2010 08:00 PM PDT

Pemilihan peringkat Cabang sudah selesai. Hanya tinggal 2 atau 3 Cabang di Johor ini yang belum selesai berikutan ada beberapa masalah teknikal.
Keadilan Cabang Muar, Batu Pahat dan Kulai mula mengorak langkah dengan merancang beberapa program bahkan Muar dan Batu Pahat adalah antara Cabang yang awal mengadakan program2 ilmiah seperti forum, dialog dan beberapa program lagi. Sekalung tahniah untuk Cabang Muar, Batu Pahat dan Kulai.
AMK Cabang Gelang Patah juga mengambil pendekatan dan telahpun menyusun beberapa program kemasyarakatan serta tidak ketinggalan juga program2 yang mendekatkan AMK dengan anak2 muda disekitar Gelang Patah antaranya :-
  • Sambutan Deepavali peringkat Cabang Gelang Patah
  • Program Ibadah Korban
  • Konvoi bermotor
  • Dialog
Justeru mana-mana AJK yang telah dilantik/dipilih sebagai AJK AMK Cabang Gelang Patah diharap dapat memberi komitmen yang terbaik untuk menjayakan program2 yang telah dirancang. AJK2 perlu memberi perhatian yang lebih terhadap gerakerja di cabang dengan tanpa alasan.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


When Malay Leaders Fail….

Posted: 26 Oct 2010 03:25 AM PDT

By Hussein abdul Hamid

These Malays who are the leaders in UMNO….they were once decent people. There were once Malays who had the well-being and welfare of other Malays in their hearts. They wanted the Malays to succeed in education, in business and they wanted the Malays to be able to stand with pride amongst the other races in Malaysia. They started their life in politics with these thoughts.

It changed when Mahathir took his place as Prime Minister. This was no ordinary man. He had intellect. He had intelligence. He worked hard and he knew exactly what he wanted and how to go about getting it. He was a man who had the power to do much. If only he had used his power for good rather then for evil.

As he was talking about racial harmony he understood the need of the racial divide to keep the people off balance and he used the racial divide to weave his politics of divide and rule. As he consolidated his hold on his cabinet he understood the need to have Minister who were corrupt, weak of the flesh and susceptible to the lure of money and every other imaginable persuasion so that he could use these weaknesses to exert control over them. Truly Mahathir is a disciple of Machiavelli – adept in using cunning and deceitful tactics in politics!

What happened with Pak Lah totally defined Mahathir. Nothing matters except what Mahathir wants. Not what UMNO, Barisan Nasional, the people or what the country wants. He will have his way no matter what. God did not give him the grace to understand that others are different in thoughts and deeds to him. In the end that will be the epitaph of this man.

And now to where we are at now. Does Najib ever stop to look at the people in the country that he is Prime Minister of as individuals? Does this Din who is so fond of issuing threats and ultimatums from his Ministry of Home Affairs ever stop to think that these people that he issues those threats and ultimatums are made up of individuals – Malay, Chinese, Indians, Sikhs, Ibans, young and old, men and women…that each and every one of these individuals are able to think for themselves and decide what they want to do with their life and their votes? Or are all these leaders on an ego trip?

"Ego: The fallacy whereby a goose thinks he’s a swan"

For me the spectacle of Najib trying to impose some semblance of dignity and authority to the position of Prime Minister of our country is sad because:

"The obvious is that which is never seen until someone expresses it simply" Kahlil Gibran.

Najib you cannot build a house on sand. It is futile for you to expect the people of this country to allow you to govern them until you have earned that right.

For one you were not chosen to be Prime Minister of this country by the people – Pak Lah did! So you came into office with blood on your hands–Pak Lah's blood. It was a well-organized assassination. UMNO at its best. Not only were Mahathir and you able to turn UMNO against their own President but also you even managed to get the people of Malaysia to come along for the ride.

At that point of time Najib presented a clear break from the excesses of Pak Lah and the 'excesses' we most disliked was the power (real or imagined) then being wielded by Khairy Jamaluddin. We would even have accepted Mahathir back as Prime Minister if it meant we could rid ourself of that young upstart call KJ!

So that alone meant that Najib came in as Prime Minister on a high. But wither goes Najib after that? The growing unpopularity of a once much loved and popular Prime Minister affectionately called Pak Lah had propelled Najib, albeit with much help from Mahathir, into a post he badly needed to ensure his political survival even as another potentially deadly threat looms -ALTANTUYA!

In my humble opinion where Najib erred was in his handling of the Altantuya situation. His early appointment as Prime Minister was not, as he thought, the solution to this problem. It merely gave him time to regroup. He should have used his entry into office to sit down quietly and figure out what he could do to diffuse the Altantuya problem – not use the Prime Minister's office as a refuge from it.

Yes there were questions about his past judgement in his days as MB of Pahang and in Federal Politics that could embarrass him on a personal and political level but who in UMNO did not have skeletons in the closet? There were worries about the propensity of Rosmah to act more 'Presidential' then Najib but even this, with common sense, could be managed.

In other things political Najib had vision but lack substance. He was unable to maintain the mood of the people. When Pak Lah took over from Mahathir there was much hope for change for the better and this was reflected in the results of the emphatic 2004 election victory that the people gave to Pak Lah.

But this mood changed quickly when promises are not followed by action especially in today's over wired news availability through the Net. As impressive as Pak Lahs "Work with me not for me" utterances were…cakap bukan serupa bikin…and his inability to rein in KJ costs him the Prime Minister's job.

But Najib was unable to build on this. What he has done quite well without help from any quarters is to dig a hole too deep for him to climb out of – and there is nobody around willing to give him a helping hand to escape oblivion. Ahhhh the arrogance of power overcomes all of us…not just the strong and powerful, not just the little Napoleons…but also even those Mata Mata in uniforms on their money seeking beats around the streets of our towns and cities! They fail to understand that Malaysia belongs to many who are already dead, the few that are now living and the countless numbers that are still unborn!

For over fifty years you leaders in UMNO have been beating this country of ours to near death. It would do you all good if you stop to understand that we are all individuals amongst the faceless masses that you see. Go listen to what they have to say. Go understand what they aspire to. Or, better yet, understand that like you, they simply want the right to earn a decent living, a roof over their heads and the freedom to live their live to the best of their ability in peace.

Humankind has not woven the web of life. We are but one thread within it. Whatever we do to the web, we do to ourselves. All things are bound together. All things connect. ~Chief Seattle, 1855

If you understand this, then maybe you will understand the need to have compassion, decency and aspire to do well to others in your time as Prime Minister…in your time in life. ….but maybe…just maybe…it might be too much to ask of you and of those in Barisan Nasional.

Libel Suit by Felda Against Suara Keadilan And Parti Keadilan Rakyat (Keadilan)

Posted: 26 Oct 2010 12:39 AM PDT

PRESS STATEMENT:
26 October 2010

Keadilan wishes to clarify that the judgment in default obtained today by Felda was only against publisher Pelita Koridor Sdn Bhd and printer Percetakan NPK Sdn Bhd for failure to file the memorandum of appearance. This judgment was entered despite their appeal for a short postponement as they were in a process of appointing solicitors to handle their case. No merit of the case was heard.

No judgment in default was entered against the 4 other defendants namely Keadilan President Dr Wan Azizah Wan Ismail, Deputy President Dr Syed Husin Ali, and Dzulkarnain Taib and journalist Rusnizam Mahat of Suara Keadilan. All of them have filed in their statement of defence through their solicitors Edwin Lim, Suren and Soh.

The above defendants Pelita Koridor and printer Percetakan NPK Sdn Bhd will be applying to set aside the judgment in default once they have appointed their solicitors.

Kindly take note.

Issued by
Latheefa Koya
Information Chief

anjung setiawangsa

0 ulasan
sumber :-

anjung setiawangsa


Pengenalan dan visi oleh calon-calon MPP

Posted: 26 Oct 2010 01:48 AM PDT

Salam, di sini kami menjemput tuan/puan sebagai anggota KEADILAN untuk hadir mendengar salam pengenalan dan visi oleh calon2 MPP kita yang di adakan di Dewan Audotorim MPAJ jam 8.30 malam 29 Oktober 2010 hari Jumaat.Kedatangan tuan/puan amatlah di alu-alukan, semoga tuan/puan dapat membuat keputusan yang bijak dan terbaik sebelum membuang undi bagi memilih ahli MPP kita nanti.

Ahmad Jufliz bagi pihak penganjur
PENDOKONG KEADILAN WP/SELANGOR

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Teks Ucapan Belanjawan Bajet 2011- “Please do not leave bananas to the monkies”

Posted: 26 Oct 2010 04:03 AM PDT

Teks ucapan Belanjawan Bajet 2010 oleh YB Wee Choo Keong, Ahli Parlimen Wangsa Maju pada Oktober 2010 Datuk Yang DiPertua Saya mengucapkan terima kasih kerana diberi peluang untuk mengambil bahagian untuk membahas Rang Undang2 Pembekalan 2011 YAB PM bertemakan Bajet 2011 "Transformasi Ke Arah Negara Maju Berpendapatan Tinggi" dan ini akan menumpu kepada empat strategi utama [...]

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Teks Ucapan Belanjawan Bajet 2011- “Please do not leave bananas to the monkies”

Posted: 26 Oct 2010 04:03 AM PDT

Teks ucapan Belanjawan Bajet 2010 oleh YB Wee Choo Keong, Ahli Parlimen Wangsa Maju pada Oktober 2010 Datuk Yang DiPertua Saya mengucapkan terima kasih kerana diberi peluang untuk mengambil bahagian untuk membahas Rang Undang2 Pembekalan 2011 YAB PM bertemakan Bajet 2011 "Transformasi Ke Arah Negara Maju Berpendapatan Tinggi" dan ini akan menumpu kepada empat strategi utama [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Pesara terima 8 saman , HAPUSKAN SAMAN EKOR

Posted: 26 Oct 2010 02:50 AM PDT

Pesara dakwa terima lapan saman trafik atas kesalahan kereta lain
KLANG, 26 Okt 2010 (Bernama) -- Seorang pesara mendakwa menerima lapan saman trafik atas kesalahan sebuah kenderaan lain yang mempunyai nombor pendaftaran sama dengan kereta Perodua Rusa miliknya sejak enam tahun lepas.

Chew Chor Beng, 64, dari Taman Klang Utama di sini berkata beliau mengetahui perkara itu apabila menerima tiga surat dari Trafik Bukit Aman pada 10 Ogos tahun lepas yang menyatakan beliau belum menjelaskan lapan saman Perodua Rusa miliknya yang menggunakan nombor plat BFG 377.

Beliau berkata saman-saman itu bertarikh 11 Jan 2004, 14 Mei 2009, 19 Mei 2009, 22 Mei 2009, 8 Jun 2009, 9 Jun 2009, 8 Julai 2009 dan 28 Julai 2009 bagi kesalahan di sekitar Petaling Jaya dan Shah Alam. "Saya tidak pernah disaman seperti tarikh yang tertera dalam surat itu. Saya juga telah pergi ke Ibu Pejabat Polis Trafik Petaling Jaya untuk bertanyakan masalah itu.

"Selepas disemak ada kenderaan lain yang memakai nombor pendaftaran saya dan kenderaan itu didaftar atas nama kereta jenis Perodua Kancil," katanya semasa membuat aduan kepada Ketua MCA Bahagian Kapar Datuk Song Kee Chai di sini hari ini.

Chew berkata beliau telah membuat laporan polis berhubung perkara itu pada 19 Ogos tahun lepas kerana bimbang kemungkinan nombor pendaftaran kenderaannya disalahguna oleh pihak lain untuk melakukan jenayah. "Sehingga kini saya tidak menerima sebarang maklumbalas daripada mereka (polis) berhubung laporan polis yang saya buat dan surat-surat aduan yang telah saya hantar kepada mereka pada 3 Julai dan 1 Okt lepas," katanya.

Chew berkata selain saman trafik, beliau turut menerima tujuh kompaun dari Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) bagi kesalahan meletak kereta tetapi MBPJ telah membatalkan kompaun terbabit selepas mendapati kereta yang terlibat ialah Kancil dan bukan Perodua Rusa miliknya.

Sementara itu, Song meminta kerjasama pihak berkuasa untuk mengambil tindakan sewajarnya mengenai perkara itu bagi mengelakkan perkara yang sama berlaku kepada orang lain.

"Kes seperti ini memang banyak berlaku...kita bimbang jika pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab menggunakan nombor pendaftaran yang sama untuk melakukan jenayah atau berlaku kemalangan yang boleh menyusahkan pemilik kenderaan sebenar," katanya.

Ketua Bahagian Ketenteraman Awam dan Trafik Selangor Supt Che Hussin Omar ketika dihubungi berkata pihaknya bersedia menemui Chew dan menyiasat aduan itu dengan lebih lanjut. "Chew boleh berjumpa saya. Kita akan siasat kesahihan kes itu sebelum membuat keputusan dan jika siasatan mendapati dakwaan beliau (Chew) benar, kami akan membatalkan saman itu tetapi jika sebaliknya, kami akan mengeluarkan saman maksimum," katanya. -- BERNAMA

http://www.bernama.com.my/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=538432

Khir Toyo gesa kerajaan hapus Saman Ekor tertunggak

Utusan Malaysia 4 Oktober 2010

Saman ekor: Hapuskan saman tertunggak

ISU 'saman ekor' senyap seketika setelah berantakan begitu hebat beberapa bulan lalu. Surutnya kepanasan isu ini bukanlah bermakna ia telah selesai sepenuhnya. Ia hanya seperti api dalam sekam yang akan muncul lagi pada bulan Februari 2011 nanti. Ini berikutan tindakan kerajaan menarik balik langkah menyenaraihitamkan kenderaan pesalah-pesalah trafik sehingga Februari 2011.

Penangguhan ini mengurangkan rungutan dan kemarahan orang ramai tetapi tidak menyelesaikan masalah. Tahun hadapan masalah ini akan disebut lagi dan kesan-kesan yang sama akan berulang. Apakah hubungan rakyat dan kerajaan hari ini menjadi seperti penukul dan pahat, Sekali rakyat merungut, sekali kerajaan bergerak?

Difahamkan saman ekor ini merupakan satu pilihan kepada pihak berkuasa dalam menguatkuasa peraturan jalan raya. Sebahagian besar saman ekor tertumpu kepada kenderaan yang melebihi had laju. Kaedah ini digunakan kerana ia lebih cekap dari segi penggunaan tenaga penguat kuasa dan juga mengelakkan kesesakan jalan raya. Satu lagi kaedah ialah mengadakan perangkap had laju dan menahan pemandu beberapa kilometer kemudian.

Kita percaya saman ekor diperkenalkan dengan tujuan baik iaitu untuk mendisiplinkan pemandu dan mengurangkan kemalangan jalan raya. Namun kaedah pelaksanaannya sangat meragukan dan menimbulkan kemarahan mereka yang disaman.

Ramai yang marah kerana mereka tidak berupaya mempertahankan diri apabila dengan tiba-tiba sahaja muncul saman atas kesalahan yang kononnya berlaku berbulan malah ada yang bertahun lalu. Ramai yang mempunyai saman tertunggak sehingga mencecah ribuan ringgit akibat saman terkumpul sejak bertahun-tahun yang lalu. Hasilnya mereka disenaraihitamkan secara tiba-tiba.

Berbanding saman secara bersemuka yang menyaman pemandu atau lebih tepat mereka yang melakukan kesalahan, saman ekor lebih banyak menganiaya orang ramai. Banyak kes mereka yang tidak bersalah disaman memandu melebihi had laju. Antara isu utama ialah orang lain memandu kereta dan pemalsuan plat kenderaan. Ini menyebabkan banyak tuan punya kereta yang tidak bersalah terpaksa menanggung beban yang tidak sepatutnya.

Terdapat juga individu yang menemui saya menunjukkan saman ekor yang beliau dapat di Sarawak sedangkan kereta beliau berdaftar di Kuala Lumpur dan masih berada di Kuala Lumpur sehingga hari ini. Jangankan kereta, tuan punya kereta pun belum pernah sampai ke negeri bumi kenyalang tersebut.

Salah seorang pengunjung blog saya dikenakan saman ekor membabitkan motosikalnya. Apabila beliau meminta bukti bergambar didapati kesalahan tersebut dilakukan oleh sebuah lori yang menggunakan nombor plat motosikalnya. Apakah tiada sistem dalam penguat kuasa untuk menyiasat terlebih dahulu sama ada nombor plat tersebut selari dengan jenis kenderaan yang didaftarkan? Memanglah kes tersebut diselesaikan dengan baik, namun bayangkan kesulitan dan kesusahan mereka yang teraniaya ini memperuntukkan masa dan wang ringgit untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Oleh kerana pihak berkuasa mengambil masa yang begitu lama untuk menyerahkan saman ekor ini ia menyebabkan proses mempertahankan diri sukar dilakukan. Tiada siapa lagi dapat mengingat perkara yang berlaku berbulan atau bertahun lalu, apatah lagi untuk menyediakan bukti.

Untuk mempertahankan diri tuan empunya kereta terpaksa menulis surat dan mengemukakan bukti.

Jika mahu gambar kena pula membuat permohonan kepada polis dan membayar jumlah tertentu. Nampaknya penguat kuasa saman ekor mempunyai kerja yang senang, rakyat pula yang terpaksa bersusah payah mempertahankan diri akibat kelemahan dan kecuaian penguatkuasaan undang-undang.

Oleh kerana terdapat banyak kecuaian dan kelemahan penguatkuasaan dalam kes saman ekor ini saya ingin merayu agar kerajaan menghapuskan semua saman ekor yang tertunggak.

Saya juga berharap YAB Perdana Menteri dan Menteri Dalam Negeri melihat semula isu saman ekor ini. Saman ekor hanya bertujuan menguatkuasa peraturan had laju seolah-olah kelajuanlah punca utama kemalangan jalan raya.

Sedangkan sebahagian besar kemalangan berpunca daripada kecuaian, memandu secara semberono dan keletihan, bukannya melanggar had laju semata-mata.

Berdasarkan pengalaman memandu selama lebih 20 tahun, saya percaya hampir 80% daripada kita pernah melebihi had laju yang ditetapkan pada satu-satu ketika kerana mahu memotong atau berada di lebuh raya yang lengang. Namun bukan semua memandu terlalu laju sehingga membahayakan pengguna lain atau di luar kemampuan kenderaan.

Memang tidak dinafikan bahawa peraturan tetap peraturan dan yang melanggarnya perlulah menanggung akibat. Namun janganlah diborongkan berat kesalahan memandu melebihi had ini dengan yang memandu terlalu laju. Ada beza besar antara mereka yang memandu melebihi had laju dalam julat 20-30 km sejam berbanding yang memandu dalam julat sehingga 50 km sejam lebih dari had laju yang ditetapkan.

Justeru jika saman ekor mahu diteruskan saya berharap beberapa perubahan besar perlu dilakukan bagi menunjukkan saman ekor ini bertujuan mendisiplin pemandu dan mengurangkan keselamatan jalan raya bukannya menambah kantung kerajaan.

Kerajaan harus melakukan perubahan dan penstrukturan semula yang radikal dalam isu saman ekor ini. Perubahan ini harus dimulai dengan penghapusan saman ekor tertunggak, mewujudkan kaedah pelaksanaan saman ekor yang telus, penentuan jumlah kompaun yang lebih realistik dan kajian semula ke atas had laju di setiap jalan raya di negara ini.

Antara langkah yang perlu dilakukan ialah melupuskan semua saman ekor tertunggak sebelum ini yang gagal diserahkan kepada pesalah dalam masa lebih setahun. Ini sangat wajar kerana terdapat banyak kecuaian dan kelemahan penguatkuasaan dalam kes saman ekor ini sehingga mereka yang disaman rasa teraniaya dan menjadi benci kepada kerajaan.

DR. MOHAMAD KHIR TOYO

Presiden Gabungan Rakyat Malaysia Prihatin (Malaysia Prihatin) dan ADUN Sungai Panjang, Selangor.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1004&pub=Utusan_Malaysia&sec=Forum&pg=fo_02.htm

370 Guru Pengajar Asing, Muhyiddin dikecam hebat

Posted: 26 Oct 2010 02:30 AM PDT

Ambil rakyat tempatan pantau tenaga pengajar asing, kata Page
Bernama
KUALA LUMPUR, 26 Okt 2010 – Cadangan Kementerian Pelajaran untuk mengambil seramai 370 pakar bahasa Inggeris dari luar negara mulai tahun depan bagi memantau pengajaran bahasa itu di sekolah-sekolah menerima reaksi bercampur-campur daripada pelbagai pihak.

Kumpulan Ibu Bapa Bertindak Untuk Pendidikan (Page) menyarankan rakyat tempatan seperti pesara, yang fasih berbahasa Inggeris, diambil sebagai "kumpulan pemantau" terhadap pelaksanaan pengajaran Bahasa Inggeris di sekolah-sekolah.

"Kita bimbang mereka (tenaga pengajar asing) bukan datang untuk mengajar sebaliknya datang untuk bercuti dan sebagainya," kata Presiden Page Noor Azimah Abdul Rahim, yang menyokong inisiatif itu.

Beliau berkata demikian kepada Bernama ketika diminta mengulas cadangan yang diumumkan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa Kementerian Pelajaran akan mengambil seramai 370 pakar bahasa Inggeris dari luar negara mulai tahun depan bagi memantau pengajaran bahasa itu di sekolah.

Bagaimanapun, tokoh sejarah Tan Sri Prof Dr Emeritius Khoo Kay Khim berpendapat langkah pengambilan tenaga pengajar asing kurang sesuai kerana dialek Bahasa Inggeris yang dituturkan mereka agak berbeza selain terpaksa berhadapan dengan pelajar sekolah yang terdiri daripada pelbagai bangsa.

"Kita buat andaian bahawa mereka (tenaga asing) bertutur dalam telor (dialek) yang sama tetapi kalau kita pergi ke wilayah di negara mereka, dialek yang dituturkan amat berbeza.

"Selain itu, mereka berhadapan dengan pelajar pelbagai bangsa seperti Melayu dan Cina. Mereka mungkin tidak faham budaya tempatan seterusnya akan menyukarkan lagi proses pengajaran dan pembelajaran (P&P) di dalam kelas."

Khoo sebaliknya mencadangkan supaya kerajaan mengambil orang tempatan seperti warga emas dan pesara kerajaaan yang mempunyai penguasaan bahasa Inggeris dengan baik kerana mereka lebih jelas dengan budaya di negara ini berbanding warga asing.

http://www.bernama.com/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=538449

Harian Metro 25 Okt 2010
370 pakar bahasa Inggeris dari luar negara akan diambil mulai tahun depan

MELAKA: Kementerian Pelajaran akan mengambil seramai 370 pakar bahasa Inggeris dari luar negara mulai tahun depan bagi memantau pengajaran bahasa itu di sekolah. Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, pengambilan pakar itu selaras dengan pelaksanaan dasar Memartabat Bahasa Melayu dan memperkukuh Bahasa Inggeris (MBMMBI) untuk pelajar tahun satu sekolah rendah yang akan bermula tahun depan.

Lebih banyak Kelab Malam akan dibuka di Malaysia, TAKZIAH

Posted: 26 Oct 2010 12:31 AM PDT

ETP: Lebih banyak kelab malam, spa akan dibina
Malaysiakini
Okt 26, 10 3:03pm

Pentadbiran Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mahu menjadikan Malaysia sebuah hub pusat hiburan malam bagi memacu industri pelancongan mengikut Program Transformasi Ekonomi (ETP).

Ini akan dilaksanakan dengan penubuhan beberapa kelab malam terkemuka, menganjurkan konsert utama, melonggarkan garis panduan untuk penghibur antarabangsa dan "mempakejkan" semula acara antarabangsa seperti Formula 1 dan MotoGP.

Menurut perancangan ETP yang dikeluarkan semalam, ia adalah sebahagian daripada 12 projek permulaan (EPP) yang bertujuan memperkasakan sektor pelancongan agar ketibaan pelancong dapat dipertingkatkan.

Tindakan itu dijangka mendapat bantahan daripada golongan konservatif agama yang sebelum ini telah berulang-kali mengadakan demonstrasi bagi membantah kehadiran penghibur antarabangsa. Sasaran terbaru mereka adalah bintang sensasi Amerika - Adam Lambert yang seorang 'gay'.

Satu daripada 12 EPP itu adalah melonggarkan syarat ketat bagi penganjuran konsert dan majlis antarabangsa, yang sekarang ini dikatakan banyak menghindarkan penghibur antarabnagsa ke negara ini.

Mulai suku terakhir 2010, acara antarabangsa yang menampilkan penghibur antarabangsa yang memenuhi tiga kriteria minimum dikecualikan daripada tertakluk kepada syarat-syarat ketat Agensi Pusat Permohonan Penggambaran Filem dan Persembahan Artis Luar Negara (Puspal).

Kriteria berkenaan adalah:
- Penarafan kelas A berasaskan pada kedudukan 100 teratas carta Billboard sejak lima tahun yang lalu.
- menarik 2,500 penonton bagi setiap acara dan
- telah membuat pertunjukan di tiga tempat antarabangsa.

Selain mematuhi syarat Puspal mereka bakal tertakluk kepada "garis panduan yang lebih fleksibel", perlepasan cukai, perlonggaran daripada imigresen untuk menjadikan Malaysia hub majlis acara antarabangsa.

Untuk meminda garis panduan Puspal, seperti yang dicadangkan, jawatankuasa Puspal akan bekerjasama dengan agensi-agensi lain yang terlibat (majlis tempatan, Jabatan Imigresen, dan Kementerian Kewangan). Kementerian Pelancongan akan memantau dan menjejak proses pelaksanaan.

Jumlah pelaburan yang diperlukan adalah RM467 juta dan akan dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan. Kerajaan menjangkakan ia akan memberi pendapatan negara kasar sebanyak RM427 juta dan mewujudkan sebanyak 8,000 peluang pekerjaan

Lebih mengejutkan lagi EPP juga mendangkan penubuhan zon hiburan di Greater Kuala Lumpur/Lembah Klang, Genting Highlands, Pulau Pinang, Langkawi dan Kota Kinabalu bagi menggandakan pendapatan hiburan malam Malaysia kepada RM1.8 bilion menjelang 2020.

Langkah itu akan menyaksikan penubuhan enam kelab malam baru yang mampu menampung kehadiran 900 pengunjung pada hujung minggu menjelang awal 2012. Dua lagi akan beroperasi pada 2013 dan 2014.

"Menjelang 2014, akan terdapat sekurang-kurang 10 kelab malam di zon hiburan. Ini akan menghasilkan impak pendapatan kasar negara RM0.7 bilion dan mewujudknan 5,614 pekerjaan baru menjelang 2020," petik laporan itu.

Untuk mencapai hasrat itu, liberalisasi beberapa peraturan hiburan akan dilaksanakan, termasuk membenarkan pelanjutan had waktu beroperasi bagi pusat hiburan

Kawasan hiburan yang sedia ada dikatakan tidak memadai untuk mencapai pertumbuhan yang diharapkan memandangkan purata kadar penghunian hujung minggu bagi kelab malam di bandar adalah sebanyak 85 hingga 90 peratus.

Menerusi kerjasama dengan Greater KL/KV NKEA, dipersetujui bahawa lokasi berpotensi bagi kawasan hiburan baharu ialah kawasan di sekitar Central Market.

Kawasan ini akan direka bentuk untuk menarik pelancong dengan kemudahan 24 jam, keselamatan awam yang mencukupi, pengangkutan dan infrastruktur, tetapi ia akan kekal terpisah dari kawasan kediaman dan keagamaan.

http://malaysiakini.com/news/146435

Tidak boleh bercium di Singapura, di Malaysia ?

Posted: 25 Oct 2010 07:50 PM PDT

Singapura negara bukan Islam telah ada tempat awam tidak dibenarkan pasangan kekasih bercumbu. Tak ada pula dengar NGO Hak Asasi Manusia membantah. Kenapa tak boleh dibuat di Malaysia ? PBT tampallah banyak-banyak papan tanda tak boleh bercumbu di tempat awam, ada berani ke macam Singapura ?

Tuesday October 26, 2010
No kissing or heavy petting in the mall, please

A SHOPPING mall in Singapore has put up notices barring couples from kissing and heavy petting in the rest area, Nanyang Siang Pau and Sin Chew Daily reported.

The dailies said the notices were placed on the second to fourth levels of the rest area in Mandarin Gallery, urging shoppers not to eat, sleep or engage in intimate acts.

The mall management took action following complaints from shop owners on shoppers occupying the sofa in the rest area for a long time and couples behaving intimately.

A salesperson for female apparel, who only wished to be known as Yap, said she once saw a girl sitting on her boyfriend's lap and they started caressing one another in the eyes of the public.

"Some couples were also spotted kissing in public and such behaviour will tarnish the image of the mall selling branded goods," she was quoted by Nanyang Siang Pau.

http://www.thestar.com.my/news/story.asp?sec=nation&file=%2F2010%2F10%2F26%2Fnation%2F7293424

Laporan Audit dedah Hopsital Tentera RM268 Juta Projek Sakit

Posted: 25 Oct 2010 07:49 PM PDT

Laporan Ketua Audit Negara 2009 sekali lagi menggemparkan. Tapi laporan Audit yang lalu pun banyak yang gempar pun kemudian senyap. Melayu Mudah Lupa. Kali ini kisah projek sakit Hospital Tentera dengan kos RM 268 Juta dan sandwich kosong tanpa sardin, tomato dan timun untuk murid sekolah.

MASUK ANGIN, KELUAR ASAP JE LAH !

'Sandwich tanpa sardin'
Berita Harian
2010/10/26

SANDWICH tanpa sardin, tomato, timun dan salad diberi kepada murid adalah antara kelemahan dikesan Ketua Audit Negara dalam laporannya berhubung Rancangan Makanan Tambahan (RMT) di sekolah.

Laporan itu juga mendedahkan murid yang menyertai rancangan berkenaan turut diberikan mi segera dan bihun goreng kosong, serta tidak mematuhi menu ditetapkan Kementerian Pelajaran. Malah, makanan disediakan juga tawar atau masin, nasi keras, manakala minuman terlalu manis atau terlalu cair. "Antara kelemahan pelaksanaan RMT ialah kelayakan menerima tidak dipatuhi, makanan disediakan tidak berkualiti dan tidak mematuhi panduan, pengurusan dan penyediaan makanan kurang memuaskan, serta kelemahan dalam pemantauan," kata laporan itu.

Seramai 689,950 murid di 138 daerah di seluruh negara menerima bantuan RMT membabitkan perbelanjaan berjumlah RM249.26 juta pada 2009.

"Pemeriksaan audit juga mendapati ada makanan seperti kari daging lembu disimpan selama 18 jam, iaitu dimasak pada 16 Julai 2009 sebelum jam 1 tengah hari untuk dihidangkan kepada murid pada keesokannya jam 7.30 pagi," kata Laporan Ketua Audit Negara 2009.

Seramai 689,950 murid di 138 daerah menerima bantuan RMT membabitkan perbelanjaan berjumlah RM249.26 juta pada 2009.
Di Sekolah Kebangsaan (SK) Bokah, Lundu, Sarawak, ibu bapa terpaksa bergilir masak di stor yang tidak sesuai, berhabuk, kotor serta terbuka, manakala murid pula makan di kelas.

Selain itu, kantin sedia ada di SK Pagar Besi, Kuala Terengganu, dirobohkan untuk membina bangunan baru bilik darjah, makanan terpaksa dimasak di kuarters dan murid makan di tempat letak kereta yang terdedah kepada habuk serta keadaan berbecak apabila hujan.

"Antara kelemahan pelaksanaan RMT ialah kelayakan menerima tidak dipatuhi, makanan disediakan tidak berkualiti dan tidak mematuhi panduan, pengurusan dan penyediaan makanan kurang memuaskan, serta kelemahan dalam pemantauan," kata laporan itu.

Seramai 689,950 murid di 138 daerah menerima bantuan RMT membabitkan perbelanjaan berjumlah RM249.26 juta pada 2009.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Sandwichtanpasardin_/Article

The Star
Tuesday October 26, 2010
RM268mil armed forces hospital is 'sick'

MANY things are ailing the RM268mil armed forces (AF) hospital in Kuala Lumpur – from the reduction of its planned size without approval from the Finance Ministry (MOF), poor design and freezer rooms that did not work.

According to the Auditor-General's 2009 Report, the hospital – called "95 Hospital ATM" – which began operations in 2009 was not fully operational because of poor construction work and a delay in securing the allocation for linen.

It said the hospital had 60% less medical equipment from the initial plan, was without air-conditioning along the corridors, had an intercom system implemented in 15 critical stations instead of the proposed 52 stations, and had lost 7,000sq m of built-up area from the original plan.

Perbadanan Perwira Harta Malaysia (PPHM) was awarded the RM267.89mil design-and-build contract through direct negotiations, while QSC Projects Sdn Bhd (QSCP) was appointed the project management consultant.

Although the contractor had asked for a revision on the scope of development, the report said there was no proof that MOF had approved the amendments.

In its reply, the Defence Ministry (Mindef) said that QSCP had failed to notify MOF that the initial cost projection was inaccurate and that the scope of work would have to be reduced if the price of RM267.89mil was maintained.

"MOF should have been informed that the estimated cost of RM267mil quoted by the project management consultant cannot be based on the contractor's pre-bid documents during the price negotiations."

Mindef added that QSCP's "unprofessional" services had been terminated on Aug 19, 2004. Mindef said it had appealed to MOF to consider a new price of RM341mil, which had been agreed to by it and PPHM.

"However, on July 19, 2002, MOF insisted on maintaining the price of RM267.89mil, saying that if the negotiation price could not be agreed upon, the project would be re-tendered," said Mindef.

Since the contractor was unable to implement the full scope of the project, Mindef said a reduction was agreed upon to complete it.

The report also noted that although the hospital started operations on Sept 28, 2009, only the specialist clinics, primary care department and dental department were operating as on Dec 10, 2009.

According to the report, the project was marred by poor design – there were unsuitable baby bathtubs in the paediatric and maternity wards and a wall separated the nurses' station and patients at the haemodialysis unit.

Also, the cold and freezer rooms in the medical and dental depot were not working, the hospital was using old refrigerators to store medicine and the wards and operating theatre could not be utilised because the allocation for linen had not been applied for.

http://www.thestar.com.my/news/story.asp?sec=nation&file=%2F2010%2F10%2F26%2Fnation%2F7298260

Seremban Pusat Jenayah, Dadah, Judi Internet?

Posted: 25 Oct 2010 07:30 PM PDT

Kalau Melaka banyak pusat pelancongan. Apakah Seremban nak jadi pusat jenayah, pusat maksiat, pusat dadah, pusat seks, pusat judi internet dan sebagainya ? Para penguatkuasa kerajaan tempatan buat kerja ke tak ? Baca analisis isu ini di Blog NSDaily di http://nsdaily.blogspot.com/2010/10/pusat-dadah-stunt-woman.html

Projek terbengkalai di pusat bandar Melaka Maju 2010

Posted: 25 Oct 2010 07:24 PM PDT


Projek terbengkalai di tengah kawasan bersejarah
Utusan Malaysia
MELAKA 25 Okt. 2010 - Siapa sangka di sebalik kepesatan pembangunan pelbagai produk pelancongan baru termasuk jalan yang sedang dinaik taraf di tengah-tengah pusat bandar ini, terdapat sebuah projek terbengkalai dipercayai terbiar sejak lebih dua bulan lalu.

Agak mengejutkan, projek terbengkalai itu betul-betul terletak di tengah-tengah kawasan bersejarah yang menjadi tumpuan pelancong seperti Kota A' Famosa, Bangunan St. Paul, Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan dan replika istana Kesultanan Melayu Melaka.

Lebih malang, tinjauan Utusan Malaysia juga mendapati, kerja-kerja pembinaan yang tertangguh menyebabkan air bertakung sehingga membentuk sebuah kolam berukuran kira-kira lapan meter panjang dan empat meter lebar di dalam kawasan projek itu.

Keadaan tersebut menyebabkan kawasan projek yang berpagarkan zink setinggi dua meter itu tidak ubah seperti kolam pembiakan nyamuk aedes selain kawasan persekitaran yang dipenuhi sisa sampah pembinaan.

Projek terbengkalai dimaksudkan ialah kerja-kerja mengubahsuai Dataran Cahaya dan Bunyi di belakang pusat beli belah Dataran Pahlawan Megamall yang dipercayai terhenti sejak lebih dua bulan yang lalu.

Tinjauan juga mendapati, tiada papan maklumat yang menyatakan jenis projek, nama kontraktor serta tarikh projek tersebut bermula dan dijangka siap diletakkan di kawasan projek terbabit.

Keadaan batu bata yang sudah berlumut, tong minyak yang sudah berkarat, rumput yang panjang melata di lantai termasuk melitupi timbunan pasir di situ sudah cukup untuk menggambarkan projek terbabit terbiar untuk satu tempoh yang lama.

Persekitaran kawasan terbabit yang sunyi sehingga tidak menampakkan seorang pekerja pun, sedangkan tinjauan dilakukan pada pukul 3 petang menguatkan lagi dakwaan ia sebagai projek terbengkalai.

Tinjauan mendapati, hanya bahagian hadapan kapal yang sempat siap manakala beberapa cerucuk besi masih tertanam di dasar 'kolam' terbabit yang dipenuhi lumut dan rumput di tengah-tengahnya.

Pada masa sama, di bahagian hadapan pusat beli belah itu, kerja-kerja menaik taraf jalan raya menjadi lima lorong dan pembinaan sebuah hotel yang mempunyai 1,100 unit pangsapuri dan 250 buah bilik sedang giat dijalankan.

Sebagai sebuah negeri pelancongan yang baru sahaja diisytihar sebagai negeri maju Rabu lalu, keadaan ini tentu sekali akan mencacatkan nama Melaka di mata pelancong dalam dan luar negara.

Apatah lagi, projek terbengkalai itu berlaku di tengah-tengah kesibukan pusat bandar yang menjadi tumpuan ribuan pelancong saban hari.

Sebagai makluman, kali terakhir Dataran Cahaya dan Bunyi itu digunakan ialah pada Ogos 2008 yang menganjurkan pertunjukkan multimedia Api Atas Air (Fire On Water) sepanjang bulan itu.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=1026&pub=Utusan_Malaysia&sec=Selatan&pg=ws_07.htm

Wanita Melayu mesti bersatu perangi Arak

Posted: 25 Oct 2010 07:21 PM PDT

Baca tak berita Harian Metro? Seorang anak yang mabuk sanggup bertindak luar batasan apabila mendukung dan cuba mencampakkan ibu kandungnya sendiri dari tingkat 14, selepas tiba-tiba naik berang mendengar syarahan ibunya agar bertaubat, di Flat Sri Sarawak, Jalan Kenanga, Cheras.

Inilah perjuangan utama orang Melayu sebenarnya. Dah berapa ramai isteri Melayu, anak perempuan Melayu, ibu Melayu telah dizalimi, diganasi oleh pemabuk-pemabuk arak di kalangan ahli keluarga Melayu mereka sendiri.

Sanggupkah Wanita UMNO, Wanita PKR, Muslimat PAS, Puteri UMNO perangi arak habis-habisan ?

Malulah wanita Melayu semua, wanita kafir di Amerika Syarikat pun dah lama dah ada persatuan Ibu Menentang Pemandu Mabuk MADD - Mothers Against Drunk Driving. The mission of Mothers Against Drunk Driving (MADD) is to stop drunk driving, support the victims of this violent crime and prevent underage drinking.
www.madd.org

Lelaki Melayu macamana pula ? Sanggupkah Pemuda UMNO, Putera UMNO, PEKIDA, Pemuda PAS bersatu perangi arak habis-habisan untuk menyelamatkan generasi Melayu? Bukankah motto PEKIDA Amar Makruf, Nahi Munkar ?

Harian Metro 26 Okt 2010

Cuba Campak Ibu Dari Tingkat 14 Ibu Suruh Bertaubat

KUALA LUMPUR: Seorang anak yang mabuk sanggup bertindak luar batasan apabila mendukung dan cuba mencampakkan ibu kandungnya sendiri dari tingkat 14, sebuah flat di sini, selepas tiba-tiba naik berang mendengar syarahan ibunya agar bertaubat, malam kelmarin.

Bagaimanapun, wanita berusia 47 tahun dan bekerja sebagai pekerja pembersihan itu terselamat daripada maut apabila sempat meronta dan melarikan diri sebelum membuat laporan polis selepas tidak tahan dengan sikap liar anak lelakinya yang berusia 22 tahun itu.

Sumber Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur berkata, kejadian berlaku jam 8.30 malam apabila suspek dalam keadaan mabuk pulang ke rumah ibunya di Flat Sri Sarawak, Jalan Kenanga, Cheras.

"Difahamkan, suspek yang tidak dapat berfikir waras mengamuk tanpa sebab di dalam rumah dengan sengaja menjerit dan membuat bising. Tidak cukup dengan itu, suspek turut merosakkan perkakas rumah.

"Walaupun diminta ibunya supaya menghentikan perbuatan itu, suspek bertambah ganas apabila mula membaling barang kaca seperti pasu hingga pecah.

"Tidak cukup dengan itu, suspek turut memecahkan tingkap kaca rumah menyebabkan ibunya hilang sabar dan menjerit mengarahkan anaknya berhenti daripada berkelakuan liar," katanya.

Difahamkan, mangsa cuba menasihatkan anaknya itu supaya berubah dan menjadi anak yang baik, selain menghentikan tabiat buruknya yang gemar pulang mabuk.

Namun, nasihat ibunya itu menyebabkan suspek menjadi bertambah ganas sebelum mengugut mahu membunuh wanita berkenaan dengan mencampakkan mangsa ke bawah.

"Bagaimanapun, mangsa yang cuba ditarik suspek melarikan diri sebelum segera menghubungi polis bagi mendapatkan bantuan selepas bimbang dibunuh anaknya sendiri.

"Polis yang segera datang sebaik menerima laporan kemudian memberkas suspek yang ketika itu masih berada di rumah," katanya.

Menurutnya, polis menahan reman suspek selama tiga hari sebelum dihantar ke Balai Polis Bukit Jalil di sini, untuk tindakan lanjut mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan.

"Bagaimanapun, suspek yang bekerja sebagai penjual tiket wayang dibebaskan pada hari sama selepas ibunya tidak sampai hati dan menarik semula laporan polis yang dibuat.

"Susulan penarikan semula laporan polis terdahulu yang dibuat mangsa, polis melepaskan suspek yang berjanji berkelakuan baik," katanya.

http://www.hmetro.com.my/articles/Marahibusuruhtaubat/Article

Orang Melayu pendatang kata Timbalan Mufti Terengganu

Posted: 25 Oct 2010 04:38 PM PDT

Kita adalah merupakan Pendatang. Itu adalah sebahagian daripada kata-kata Timbalan Mufti Terengganu, Ustaz Abdul Halim bin Awang@Sulong dalam rancangan Bicara Mufti yang disiarkan di TV1 RTM pada hari Selasa 26 Oktober 2010 jam 6.30 pagi.

Kalau orang Melayu tak percaya, minta RTM siarkan semula rancangan Bicara Mufti tersebut. Macamana Ustaz Abdul Halim kata kita ini Pendatang ? Kalau boleh RTM siarkan semula waktu perdana (prime time) jam 9 malam. Buat apa siar rancangan Bicara Mufti jam 6.30 pagi, siapa nak tengok?

Kalau tak, inilah jadinya, sampai seorang Timbalan Mufti kata kita ni Pendatang pun , ramai orang Melayu tak sedar.

Kalau sesiapa ada rakam rancangan tersebut, harap sebarkan dalam Youtube, biar orang Melayu sedar betapa tinggi rendahnya langit.

Hidup Melayu ! Hidup Melayu ! Hidup Melayu !

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang