Pengikut

Nuffnang

Ahad, 29 Ogos 2010

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Berita Bergambar Aktiviti PKR Kuala Krau dalam seminggu

Posted: 29 Aug 2010 09:22 PM PDT

Sdr Ramli Lugan (kiri) dan Sdr Samri Kapor, Ketua Penerangan PKR Ranting Kg Pian bergambar di kedai Wan Kisam semasa lawatan saya dan Ramli ke kampong itu pada 27hb Ogos 2010
Wan Kisam Daud, Ketua PKR Ranting Kg Pian, sedang berniaga di kedainya di Kg Pian, Kuala Krau

Sdr Hafez Harun, Setiausaha PKR Cbg Kuala Krau merangkap Ketua AMK Cbg Kuala Krau membantu calon-calon mengisikan borang pencalonan, dan untuk mempastikan demokrasi subur di Cabang Kuala Krau, beliau telah pergi ke setiap ranting untuk mempastikan anggota-anggota mengisi borang pencalonan, malangnya di Cabang Kuala Krau semua jawatan dimenangi tanpa bertanding.
Ramli Lugan (berdiri) menang sebagai Naib Ketua PKR Cabang Kuala Krau apabila hanya beliau seorang sahaja yang mengisi borang pencalonan atas tiket Naib Ketua, dan disebelahnya, Srinivasan mendapati namanya tiada didalam senarai anggota dan apabila disemak namanya tersenarai didalam keanggotaan PKR Cabang Temerloh. Walaupun beliau tidak dapat bertanding kali ini, usaha sedang dibuat untuk memindahkan semula keanggotaannya ke Kuala Krau dan beliau akan pasti dilantik didalam Jawatankuasa yang dilantik. Sebelum ini beliau adalah Naib Ketua PKR Cabang Kuala Krau.
Srinivasan dan Ramli Lugan dan dibelakang Srinivasan itu adalah Sdr Basri Hok, Ketua PKR Ranting Kg Pasu yang menang tanpa bertanding didalam Jawatankuasa PKR Cabang Kuala Krau
Dari kanan: Sdr Mahmud Hassan, Naib Ketua PKR Cabang Kuala Krau, beliau tidak bertanding kali ini; Abdul Razak Haji Hussain mengekalkan jawatannya selaku Timbalan Ketua PKR Cabang Kuala Krau, Sdr Alias Yasak, menang tanpa bertanding sebagai Anggota Jawatankuasa PKR Cabang Kuala Krau.


Dari kiri: Noraini Md Isa, Naib Ketua Wanita PKR Cabang Kuala Krau tidak dapat bertanding kali ini kerana nama beliau tidak tersenarai didalam keanggotaan Cabang Kuala Krau dan apabila disemak namanya didalam senarai keanggotaan Cabang Temerloh, usaha sedang dibuat untuk mengembalikan namanya ke Kuala Krau; Letchmy Govindasamy menang tanpa bertanding sebagai Naib Ketua Wanita Cabang Kuala Krau. Depan dari kiri: Hajjah Hendon Jaafar, menang tanpa bertanding selaku AJK PKR Cabang Kuala Krau; Khalia Shaikh Mohamad (Lia) menang sebagai Ketua Wanita PKR Cabang Kuala Krau tanpa bertanding dan Ketua Wanita PKR Cabang Kuala Krau, Pn Zaida hanya bertanding dan menang tanpa bertanding AJK Wanita PKR Cabang Kuala Krau. Dibelakang Lia: Nooryati Ghani menang jawatan Timbalan Ketua Wanita Cabang Kuala Krau tanpa pertandingan.

Zulkifli Noordin

0 ulasan
sumber :-

Zulkifli Noordin


KEMUNCAK KETAKSUBAN

Posted: 29 Aug 2010 02:34 AM PDT

Salam 2 all.

Kejadian seorang wakil rakyat kafir iaitu Ahli Parlimen Serdang, YB Teo Nee Chin (DAP-Serdang) menyampaikan tazkirah dan angpau diruang utama solat Surau Al Huda Kajang Sentral Ahad lepas, kemudian diikuti dengan pencemaran ruang utama solat Masjid Attaqwa di Selayang Baru pada hari Khamis lepas oleh seorang lagi wakil rakyat kafir, YB William Leong Jee Keen (PKR Selayang) mencetuskan satu lagi polemik baru kepada umat Islam. Kejadian yang sama berlaku Ogos 2009 apabila seorang ADUN kafir dari PKR YB Dr. Xavier mengadakan majlis didalam surau di Klang.

Itu kejadian yang kita tahu, atau yang dah terbongkar. Entah berapa banyak lagi pencemaran dan pencabulan terhadap institusi Islam kita tidak tahu. Baru ini kita dikejutkan dengan seorang Pak Jangoat yang rela berdoa untuk seorang pemimpin kafir harbi, dengan mengenepikan doa untuk kebaikan pemimpin sendiri. Saya ingat lagi tahun lepas kejadian umat Islam berebut untuk mendapat agihan lembu qurban dari wakil rakyat kafir!! Entah apa nak jadi dengan umat Islam bangsa Melayu hari ini. Ketaksuban berpolitik menjadi modal penghalal segala tindakan!

Saya tidak menyalahkan wakil-wakil rakyat kafir ini kerana mereka kafir. Walaupun saya tidak bersetuju dengan pandangan mereka mungkin tidak tahu adab dan hukum hakam memasuki masjid. Kerana sudah lebih beratus tahun kaum kafir Cina, India dan lain-lain tinggal didalam negara ini bersama masyarakat Islam. Kalau setelah begitu lama bersama kita masih mereka menggunakan alasan dangkal tidak tahu, sebagaimana ada diantara mereka masih tidak boleh berbahasa Melayu sehingga kini, maka saya rasa mereka tidak layak untuk terus menikmati taraf kewarganegaraan negara umat Islam ini.

Apa yang saya kesalkan ialah sikap segelintir orang Melayu yang membenarkan poerkara ini berlaku. Apakah kerana mereka jahil, atau kerana mereka terlalu pelahap saya sendiri pun tidak pasti. Atau apakah atas nama politik semuanya halal belaka sekarang ini?

Sudahlah nama tuhan mereka gadaikan, hasil arak kini halal diambil, anak bini pun boleh jadi bahan gadaian politik,kuil hindu nak disumbat dihalaman umat Islam, kini masjid surau pun kafir dah boleh masuk, siap bertazkirah lagi!!

Kalau tujuan membawa mereka masuk itu untuk didakwahkan satu hal juga. Tetapi apa yang jelas dalam semua kejadian diatas, matlamat segelintir kaum Melayu ini membawa masuk para kafir ini kedalam ruang utama solat tempat mereka bersujud ruku' kepada ALLAH kerana hendakkan habuan angpau dan wang ringgit daripada kafir-kafir ini. Maka terhegeh-hegehlah orang Melayu beratur berhimpun berjemaah didalam tempat sujud mereka menadah tangan memohon angpau dan bantuan para kafirun ini.

Mungkin lepas itu mereka bersujud syukur kerana mendapat habuan angpau para kafirun ini, sedang para kafirun ini berdiri megah memijak tempat sujud mereka dan menghulurkan habuan dan bantuan dalam angpau, envelop dan sampul. Begitu hina sekali bangsa Melayu bukan lagi didalam tanahair mereka, tetapi didalam tempat mereka bersujud kepoada ALLAH tuhan mereka. Macamlah dah tiada tempat lain untuk menagih angpau para kafir ini.

Saya tengok seteruk-teruk keadaan umat Islam di Gaza, mereka takkan benarkan seinci masjid mereka dijejaki oleh para kafirun disana. Apatah lagi ini adalah para kafir harbi yang terang-terang menolak Islam, menolak perlaksanaan hukum Islam, dan menolak penubuhan sebuah daulah Islamiyyah.

Ada pulak para agamawan yang menyokong dengan pelbagai teori dan falsafah. Habis dikorek segala kitab kuning untuk menghalalkan tindakan membenarkan kafir harbi ini memijak masuk tempat utama solat didalam masjid. Katanya Nabi dulu pun buat begitu!!

Memang benar Rasulullah membenarkan para kafir memasuki kawasan masjid, tetapi bukan untuk tujuan menagih angpau, envelop dan sampul dari para kafir tersebut. Nabi menyeru mereka kepada Islam, tunduk kepada keesaan ALLAH. Rasulullah tidak mengharapkan undi mereka, apatah lagi menagih seringgit dua dari mereka. Rasulullah melakukannya semuanya atas nama ALLAH, dan mengajak mereka kepada menjadi hamba ALLAH!

Apakah para agamawan ini membutakan mata mereka kepada hakikat dan fakta sebenar yang berlaku. Para wakil rakyat kafir itu datang dan hadir atas nama politik kepartian, mengharapkan undi untuk mereka bagi pilihanraya akan datang. Untuk itu mereka datang dengan sampul dan envelop serta angpau. Takkan itu pun para agamawan kita tidak nampak, atau sengaja mereka menutup mata kepada hakikat sebenarnya. Mereka sepatutnya lebih amanah dengan ilmu mereka dan bukan menggadainya untuk mendapat sokongan partisan politik kepartian.

Saya tahu ada kalangan agamawan yang terdesak untuk mendapat semula sokongan yang hilang, tapi bukan dengan mengkhianati ilmu mereka dan berselindung disebalik segala teori dan falsafah, sambil menutup mata kepada hakikat dan fakta sebenar.

Hakikat dan fakta sebenar kejadian membenarkan wakil rakyat kafir untuk memasuki ruang utama solat tempat umat Islam menyembah ALLAH itu bukan untuk tujuan dakwah, tetapi untuk mendapat angpau, bantuan dan kewangan dari mereka!! Wakil rakyat kafir ini dijemput bukan untuk diseru kepada Islam. Sebaliknya mereka yang tazkirahkan umat Islam. Mengingatkan umat Islam supaya bersyukur dan berterimakasih dengan angpau dan envelop yang diberi. Dan jangan lupa undi mereka dalam pilihanraya akan datang. Dan para wakil rakat kafir ini bukan datang melancong!!

Apakah para agamawan ini merasakan para kafirun itu akan pulang dengan penuh keinsafan akan kebesaran ALLAH? Saya percaya mereka akan pulang dengan bangga dapat memijak tempat sujud umat Islam kerana umat Islam terlalu mengharapkan angpau dan bantuan kewangan mereka, dan mungkin beberapa undi tambahan akan mereka perolehi dalam pilihanraya akan datang.

Saya mahu bertanya dah berapa ramai wakil rakyat kafir ini yang sudah menerima Islam? Sudah hampir tiga tahun tidur sebantal dengan mereka, dah berapa ramai yang kalau tak masuk Islam pun,ataupun sekurang-kurangnya memahami Islam.

Yang saya tengok, mereka makin angkuh dan sombong terhadap Islam. Kenyataan YAB Tok Guru Nik Aziz mendesak hudud dilaksanakan jika Pakatan Rakyat memenangi pilihanraya umum ditentang habis-habisan oleh para kafir harbi ini dengan sokongan balaci-balaci Melayu mereka. Akhirnya kata sepakat dikeluarkan bahawa hudud tidak akan dilaksanakan jika PR menjadi kerajaan!! Bukan sahaja mereka tidak berlembut terhadap Islam, malah kelihatannya mereka makin angkuh dan biadap terhadap perjuangan Islam.

Dan membenarkan mereka masuk memijak tempat sujud umat Islam membawa angpau dan envelop adalah satu penghinaan terbesar keatas Islam. Bukan mereka yang didakwahkan, tetapi umat Islam yang ditazkirahkan oleh kafirun ini. Mungkin juga mereka menasihatkan umat Islam supaya bersyukur dengan angpau dan envelop yang disedekahkan, dan jangan lupa undi mereka nanti dalam pilihanraya ke 13!!

Benarlah kata Rasulullah saw, kita sekarang hidup dizaman fitan. Zaman yang umat Islam rosak akibat kejahilan mereka, dan ulama' nya pula terlalu lesu. Poltik kepartian sudah semacam menjadi satu agama baru bagi segelintir umat, dan mendapat kuasa semacam menjadi satu matlamat yang mesti dicapai atas apa sebab sekalipun.

Saya menyeru diri saya dan kesemua umat Islam, kembalilah kita kepada Islam yang sebenarnya. Dibulan Ramadhan Al Mubarak ini, ingatlah pesan ALLAH, "dibulan Ramadhan ini turunkan Al Quran sebagai petunjuk bagi manusia, penuh dengan keterang dan bukti, supaya kamu dapat membezakan (yang mana Islam yang mana kafir). "Inilah kitab Al Quran, yang tidak ada keraguan sedikit pun padanya, menjadi petunjuk kanu untuk bertaqwa". Dan firman ALLAH, "diwajibkan keatas kamu berpuiasa dibulan Ramadhan, sebagaiaman diwajibkan ketas unmat terdahulu, semoga kamu berolah ketaqwaan".

Semoga ALLAH memberikan petunjuk dan hidayahNya, dan memberikan keampunan kepada kita. Doa Nabi saw diakhir tahiyyat, "lindungilah kami dari fitnah qubur, limdungilah kami dari fitnah neraka jahanam, lindungilah kami daripada fitnah dajjal".

Yang baik datangnya dari ALLAH, yang tidak itu dari kelemahan saya sendiri.

Selamat berpuasa, moga mencapai darjat ketaqwaan kelak.

Wassalam, adios amigos. Grasias.

Zulkifli Bin Noordin
Ahad
19 Ramadhan 1431
29 Ogos 2010

ANGKATAN MUDA KEADILAN SELANGOR

0 ulasan
sumber :-

ANGKATAN MUDA KEADILAN SELANGOR


Isu Bukan Islam Masuk Masjid

Posted: 29 Aug 2010 07:15 PM PDT

Biro Pemahaman & Pemantapan Agama (BIPPA)

PARTI KEADILAN RAKYAT

KENYATAAN MEDIA

Isu Bukan Islam Masuk Masjid

Bagaikan menahan lukah di pergentingan, UMNO dan para kuncunya tidak habis-habis menerkam apa jua kesempatan dan isu sebagai modal mempertahan survival politik perkauman mereka. Seperti biasanya, bagaikan jerat sudah mengena, UMNO dan para pendokongnya mengambil kesempatan ke atas tindakan beberapa pemimpin Pakatan Rakyat bukan Islam yang telah memasuki masjid dan surau baru-baru ini. Peristiwa Dr. Xavier Jayakumar berucap di dewan utama sebuah masjid di Taman Sri Andalas, Klang pada Ogos 2009 yang lalu, telahpun hampir dilupakan. Kini tindakan YB Teo Nie Ching (Ahli Parlimen DAP Serdang) masuk ke Surau Al-Huda, Kajang dan YB William Leong (Bendahari PKR, Ahli Parlimen PKR Selayang) masuk ke dalam Masjid At-Taqwa, Selayang Baru pula dijadikan isu besar.

Untuk menjelaskan pendirian kami mengenai isu ini, kami ingin membawa perhatian semua pihak kedudukan perkara ini dari perspektif fiqh (hokum Hakam Islam). Sekurang-kurangnya ada empat pandangan mengenai masalah ini. Pertamanya: Mazhab Hanafi yang membenarkan bukan Islam memasuki semua masjid. Keduanya: Mazhab Syafie yang membenarkan masuk kesemua masjid melainkan masjid Haram dan kawasan tanah haram Makkah. Ketiganya: Mazhab Hanbali yang membenarkan untuk memasuki masjidil haram dan lainnya setelah mendapat kebenaran dari umat Islam atas tujuan-tujuan yang munasabah. Akhirnya, Mazhab Maliki yang tidak membenarkan memasuki semua masjid melainkan kerana darurat kerja.


Beberapa peristiwa di zaman Rasulullah juga boleh dijadikan panduan. Baginda pernah membenarkan ramai orang-orang bukan Islam masuk dan tinggal lama di masjid. Rasulullah juga diriwayatkan pernah menerima tetamu Kristian dari Najran di dalam masjid Madinah, malah diizinkan oleh Nabi s.a.w untuk menunaikan sembahyang mereka di dalam masjid dan nabi menyebut kepada sahabat: "Biarkan mereka (untuk melunaskan sembahyang mereka)"

Kepelbagaian pandangan ini menggambarkan keluasan hukum Islam dalam persoalan yang digembar-gemburkan sebagai isu besar ini. Hakikatnya, majoriti ulama silam dan kontemporari jelas mengharuskan bukan Islam memasuki masjid-masjid biasa dengan syarat-syarat tertentu seperti keperluan mendapat keizinan umat Islam atau badan berkuasa Islam, mempunyai sebab yang munasabah dan menjaga adab-adab yang telah ditetapkan.

Oleh yang demikian, kami berpendirian bahawa adalah tidak wajar bagi siapa jua untuk menyempitkan sesuatu yang tidak jelas dari sudut nas-nasnya dan dalil-dalilnya. Apatah lagi jika kita sememangnya berpegang dengan mazhab al-Syafie sebagai mazhab rasmi umat Islam di Negara ini. Lebih jauh lagi, sikap menghalang bukan Islam memasuki masjid ini adalah bertentangan dengan semangat yang diputuskan oleh Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-90 yang bersidang pada 1 Mac 2010 telah memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat-syarat yang telah ditentukan.

Amalan menerima bukan Islam memasuki masjid atas tujuan yang murni juga telah diamalkan di beberapa negara lain. Ia terbukti memberi nilai positif kepada keberkesanan pemahaman mereka kepada agama Islam, mengelakkan salah faham dan menjana interaksi yang harmoni dalam perhubungan di antara umat Islam dan bukan Islam.

Sewajarnya, para wakil rakyat PR demikian perlulah diberikan pujian kerana kesungguhannya dalam menjalankan tugasnya dengan baik kepada masyarakat majmuk di negara ini. Apatah lagi ia memang telahpun mendapat kebenaran pihak pengurusan masjid dan dilakukan pula atas tanggungjawab mereka sebagai wakil Kerajaan Negeri Selangor.

Kekecohan yang digembar-gemborkan hakikatnya akan memakan tuan. Inilah gambaran kegagalan UMNO selama ini dalam mendidik rakyat mengenai hakikat Islam. Sikap seperti ini akan menyuburkan pendirian fanatik melulu di kalangan orang Islam yang kurang berilmu. Lebih menghinakan apabila berita mengenainya ditokok tambah dengan pelbagai fitnah baru demi mencapai matlamat politik sempit yang diperjuangkan. Kita sentiasa mengingatkan bahawa umat Islam tidak boleh merelakan diri mereka terus dibelenggu dalam kerangka pemikiran sempit politik perkauman dan agama ala UMNO ini. Ini akan menjadikan kita semakin lesu dan masyarakat bukan Islam pula semakin menjauh dari kita. Yakinlah bahawa, kerja mereka ini akan menjadi sia-sia seperti mencari umbut di dalam batu.

Hakikatnya, tanpa mereka jangka, krisis yang mereka wujudkan ini akan menjadikan orang Melayu dan masyarakat Islam lebih memahami agamanya secara total dan lebih berkeyakinan bahawa Islam dan masyarakat Melayu akan lebih terjamin di bawah Kerajaan Pakatan Rakyat pada masa depan. Inilah keyakinan kita kerana Islam itu tinggi dan merupakan agama yang membawa rahmat untuk seluruh alam.

28 Ogos 2010

DR MUHD NUR MANUTY

Pengerusi

Biro Pemahaman & Pemantapan Agama

Parti KeADILan Rakyat

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Nik Aziz: Jahil Agama Punca Polemik

Posted: 29 Aug 2010 06:20 AM PDT

Dari Malaysiakini

Isu bukan Islam memasuki masjid bukan satu kesalahan dalam Islam kerana ia antara kaedah yang diguna Nabi Muhammad SAW dalam menyampaikan mesej dakwah.

Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz berkata, isu itu menjadi polemik dalam masyarakat akibat sentimen politik mengatasi kefahaman agama Islam yang murni.

"Oleh kerana hubungan kita dengan Islam semakin jauh, belajar pun tidak, maka bila tiba perkara-perkara macam ini, terus timbul masalah.

"Padahal kalau kita balik dari sejarah asal, ramai dari penduduk Arab Qurasy yang kafir datang jumpa Nabi. Nabi letak dalam masjid, mereka tidur dalam masjid, makan dalam masjid, bahkan kencing dalam masjid", katanya kepada HarakahDaily.

Mengulas lanjut, Nik Abdul Aziz berkata tindakan itu dilihat ganjil kerana umat Islam sekarang terlalu jahil dengan agama.

“Cuma apa yang dilihat (benda) itu sebagai pelik di zaman ini menunjukkan umat Islam kita terlalu jahil dengan agama,” katanya.

Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan berkata demikian sebagai mengulas tindakan ahli parlimen Serdang Teo Nie Ching yang masuk ke Surau Al-Huda di Kajang Ahad lalu, yang kini hangat diperkatakan.

"Jadi bila ada orang bukan Islam sekarang ni masuk dalam masjid, tak ada apa pun. Nak ceramah ke, nak apa ke, tak ada masalah apa pun," katanya lagi.

Menurutnya lagi, tindakan mempolemikkan isu tersebut juga bukan sahaja akan menjauhkan orang bukan Islam kepada Islam, malah bertentangan dengan sunnah Nabi.

"Menjauhkan orang bukan Islam dengan masjid adalah budaya kita sahaja, bukan ajaran nabi," ujarnya.

Dalam Islam menurutnya, muaalaf ditafsir dengan tiga golongan iaitu mereka yang baru memeluk Islam, belum Islam tetapi cenderung memeluk Islam dan orang bukan Islam tetapi menghormati dan tidak menentang Islam.

"Jadinya dalam tiga ini hanya satu sahaja yang kita guna. Dua lagi kita biarkan menyebabkan masyarakat kita semakin jauh dengan yang bukan Islam.

“Tidak salah orang bukan Islam termasuk wanita masuk dalam masjid sama ada untuk berucap atau apa sahaja asalkan berpakaian sopan bagi bukan Islam dan menutup aurat bagi orang Islam,” katanya kepada pemberita, di Kota Bharu, semalam.

Menyentuh mengenai tidak menutup aurat ketika memasuki masjid, Nik Aziz berkata, mungkin masalah penjaga masjid tidak memaklumkan kepada Teo.

Nik Abdul Aziz sebelum itu hadir berbuka puasa dan menyampaikan sumbangan Aidilfitri kepada 174 penghuni rumah anak yatim Puteri Harapan Taman Sabariah.

Parlimen Malaysia Perlu Tubuh Kaukus Untuk Palestin

Posted: 29 Aug 2010 06:13 AM PDT

Rombongan kami sebagai Ahli Parlimen Parti Keadilan Rakyat yang turut serta dalam Misi Kemanusiaan Ramadzan di Semenanjung Gaza, mengucapkan terima kasih kepada Kedutaan Malaysia di Mesir dan Kerajaan Mesir kerana membenarkan kami masuk untuk melaksanakan
misi kali ini.

Sesungguhnya misi kali ini amat bermakna untuk kami meninjau sendiri kesan peperangan yang telah membebankan rakyat Palestin. Peranan Kerajaan Malaysia sebagai pihak yang prihatin kepada isu Palestin termasuk membuat usul mengutuk serangan tentera Zionis Israel dalam parlimen perlu diterjemahkan ke dalam bentuk tindakan yang lebih proaktif.

Di antara yang kami pinta adalah :-

1. Meminta Kedutaan Malaysia di Mesir untuk berunding dengan Kerajaan Mesir bagi memastikan konvoi atau misi kemanusiaan ke Gaza dipermudahkan pada masa hadapan.

Secara tidak langsung ia membuka laluan perdagangan di antara dunia luar dan rakyat Palestin khususnya.

2. Meminta Parlimen Malaysia untuk mewujudkan Kaukus bagi memperjuangkan isu Palestin dari kezaliman tentera Zionis Israel secara lebih berfokus. Tujuan utamanya adalah untuk memberi tekanan politik antarabangsa supaya wilayah Semenanjung Gaza dibebaskan dari sekatan ekonomi.

3. Menggesa pelbagai pihak termasuk ahli-ahli parlimen, kerajaan negeri dan mana-mana pertubuhan kemanusiaan untuk menziarahi dan menghulurkan bantuan kemanusiaan di Semenanjung Gaza; kerana mereka amat memerlukan lawatan kita di sana bagi menguatkan hubungan dan semangat juang menentang regim Zionis Israel.

Dokumentasi misi kemanusiaan Ramadzan Ke Gaza oleh MAPIM dengan kerjasama ahli parlimen yang turut serta ke Semenanjung Gaza akan diserahkan kepada YB Menteri Luar di Parlimen pada bulan Oktober atau November 2010 nanti.

HAJJAH ZURAIDA KAMARUDDIN
Ketua Wanita KEADILAN
Ahli Parlimen Ampang

——————————————————————————————————————————–
Wakil Ahli Parlimen Parti Keadilan Rakyat yang hadir menyertai Misi Kemanusiaan Ramadzan di
Semenanjung Gaza mulai 6 – 18 Ogos 2010 :

1. YB Hajjah Zuraida Kamaruddin
Ahli Parlimen Ampang
Ketua Wanita Parti Keadilan Rakyat

2. YB Haji Ahmad Kasim
Ahli Parlimen Kuala Kedah
Pengerusi Majlis Pimpinan Parti Keadilan Rakyat Negeri Kedah

MALAYSIAN PARLIAMENT NEED TO APPOINT CAUCUS FOR PALESTINE

Our entourage as Parti Keadilan Rakyat's Members of Parliament in Ramadzan Humanitarian Mission to Gaza Strip, wish to thank Malaysian Embassy in Egypt for allowing us to enter Gaza Strip for the mission.

The mission is very meaningful to us as we were able to witness for
ourselves the impact of atrocities of war that has resulted in severe hardship to the Palestinians.

Apart from passing a resolution to condemn the Israeli Zionist army attack on Gaza; the Malaysian Government as a concerned party in Palestinian issue; need to be translated into a more pro-active role. We are proposing among others :-

1. To request the Malaysian Embassy in Egypt to negotiate with the Egyptian Government to ensure easy access of future humanitarian convoys or missions. Indirectly this will facilitate trade passage between Palestinian people and the outside world.

2. The Malaysian Parliament to appoint a Caucus for a more focused discourse of the Palestinian issue on the atrocities of Israeli Zionist army. Its main function is to exert international political pressure to free Gaza Strip from economic sanction.

3. To urge all parties including Members of Parliament, State Governments and any other civil organizations to visit or organize humanitarian missions to Gaza Strip. They need our continuous patronage to strengthen the ties and fighting spirit against the Israeli Zionist regime.

A session to hand-over documentation of the Ramadzan Humanitarian Mission to Gaza by MAPIM to the Malaysian Foreign Minister will be held in the Parliament in October or November
2010.

HAJJAH ZURAIDA KAMARUDDIN
KEADILAN Women Chief
Member Parliament of Ampang

——————————————————————————————————————————–
Parti Keadilan Rakyat representatives who participated in Ramadzan Humanitarian Mission in
Gaza Strip from August 6 – 18, 2010 were:

1. YB Hajjah Zuraida Kamaruddin
Member Parliament of Ampang
Women Chief of Parti Keadilan Rakyat

2. YB Haji Ahmad Kasim
Member Parliament of Kuala Kedah
Kedah Darul Aman State Chairman of Parti Keadilan Rakyat

Isu Bukan Islam Masuk Masjid

Posted: 29 Aug 2010 06:00 AM PDT

PARTI KEADILAN RAKYAT
KENYATAAN MEDIA

Bagaikan menahan lukah di pergentingan, UMNO dan para kuncunya tidak habis-habis menerkam apa jua kesempatan dan isu sebagai modal mempertahan survival politik perkauman mereka. Seperti biasanya, bagaikan jerat sudah mengena, UMNO dan para pendokongnya mengambil kesempatan ke atas tindakan beberapa pemimpin Pakatan Rakyat bukan Islam yang telah memasuki masjid dan surau baru-baru ini. Peristiwa Dr. Xavier Jayakumar berucap di dewan utama sebuah masjid di Taman Sri Andalas, Klang pada Ogos 2009 yang lalu, telahpun hampir dilupakan. Kini tindakan YB Teo Nie Ching (Ahli Parlimen DAP Serdang) masuk ke Surau Al-Huda, Kajang dan YB William Leong (Bendahari PKR, Ahli Parlimen PKR Selayang) masuk ke dalam Masjid At-Taqwa, Selayang Baru pula dijadikan isu besar.

Untuk menjelaskan pendirian kami mengenai isu ini, kami ingin membawa perhatian semua pihak kedudukan perkara ini dari perspektif fiqh (hokum Hakam Islam). Sekurang-kurangnya ada empat pandangan mengenai masalah ini. Pertamanya: Mazhab Hanafi yang membenarkan bukan Islam memasuki semua masjid. Keduanya: Mazhab Syafie yang membenarkan masuk kesemua masjid melainkan masjid Haram dan kawasan tanah haram Makkah. Ketiganya: Mazhab Hanbali yang membenarkan untuk memasuki masjidil haram dan lainnya setelah mendapat kebenaran dari umat Islam atas tujuan-tujuan yang munasabah. Akhirnya, Mazhab Maliki yang tidak membenarkan memasuki semua masjid melainkan kerana darurat kerja.

Beberapa peristiwa di zaman Rasulullah juga boleh dijadikan panduan. Baginda pernah membenarkan ramai orang-orang bukan Islam masuk dan tinggal lama di masjid. Rasulullah juga diriwayatkan pernah menerima tetamu Kristian dari Najran di dalam masjid Madinah, malah diizinkan oleh Nabi s.a.w untuk menunaikan sembahyang mereka di dalam masjid dan nabi menyebut kepada sahabat: “Biarkan mereka (untuk melunaskan sembahyang mereka)”

Kepelbagaian pandangan ini menggambarkan keluasan hukum Islam dalam persoalan yang digembar-gemburkan sebagai isu besar ini. Hakikatnya, majoriti ulama silam dan kontemporari jelas mengharuskan bukan Islam memasuki masjid-masjid biasa dengan syarat-syarat tertentu seperti keperluan mendapat keizinan umat Islam atau badan berkuasa Islam, mempunyai sebab yang munasabah dan menjaga adab-adab yang telah ditetapkan.

Oleh yang demikian, kami berpendirian bahawa adalah tidak wajar bagi siapa jua untuk menyempitkan sesuatu yang tidak jelas dari sudut nas-nasnya dan dalil-dalilnya. Apatah lagi jika kita sememangnya berpegang dengan mazhab al-Syafie sebagai mazhab rasmi umat Islam di Negara ini. Lebih jauh lagi, sikap menghalang bukan Islam memasuki masjid ini adalah bertentangan dengan semangat yang diputuskan oleh Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-90 yang bersidang pada 1 Mac 2010 telah memutuskan bahawa pelancong bukan Islam diharuskan memasuki masjid dan ruang solat dengan syarat-syarat yang telah ditentukan.

Amalan menerima bukan Islam memasuki masjid atas tujuan yang murni juga telah diamalkan di beberapa negara lain. Ia terbukti memberi nilai positif kepada keberkesanan pemahaman mereka kepada agama Islam, mengelakkan salah faham dan menjana interaksi yang harmoni dalam perhubungan di antara umat Islam dan bukan Islam.

Sewajarnya, para wakil rakyat PR demikian perlulah diberikan pujian kerana kesungguhannya dalam menjalankan tugasnya dengan baik kepada masyarakat majmuk di negara ini. Apatah lagi ia memang telahpun mendapat kebenaran pihak pengurusan masjid dan dilakukan pula atas tanggungjawab mereka sebagai wakil Kerajaan Negeri Selangor.

Kekecohan yang digembar-gemborkan hakikatnya akan memakan tuan. Inilah gambaran kegagalan UMNO selama ini dalam mendidik rakyat mengenai hakikat Islam. Sikap seperti ini akan menyuburkan pendirian fanatik melulu di kalangan orang Islam yang kurang berilmu. Lebih menghinakan apabila berita mengenainya ditokok tambah dengan pelbagai fitnah baru demi mencapai matlamat politik sempit yang diperjuangkan. Kita sentiasa mengingatkan bahawa umat Islam tidak boleh merelakan diri mereka terus dibelenggu dalam kerangka pemikiran sempit politik perkauman dan agama ala UMNO ini. Ini akan menjadikan kita semakin lesu dan masyarakat bukan Islam pula semakin menjauh dari kita. Yakinlah bahawa, kerja mereka ini akan menjadi sia-sia seperti mencari umbut di dalam batu.

Hakikatnya, tanpa mereka jangka, krisis yang mereka wujudkan ini akan menjadikan orang Melayu dan masyarakat Islam lebih memahami agamanya secara total dan lebih berkeyakinan bahawa Islam dan masyarakat Melayu akan lebih terjamin di bawah Kerajaan Pakatan Rakyat pada masa depan. Inilah keyakinan kita kerana Islam itu tinggi dan merupakan agama yang membawa rahmat untuk seluruh alam.

28 Ogos 2010

DR MUHD NUR MANUTY
Pengerusi
Biro Pemahaman & Pemantapan Agama
Parti KeADILan Rakyat

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Pemilihan KEADILAN 2010: Hari Kedua

Posted: 28 Aug 2010 09:34 PM PDT

Pencalonan hari kedua (28 Ogos 2010) khususnya di Negeri Sembilan berjalan lancar semalam. Cabang-cabang yang terlibat adalah Jelebu, Jempol, Rasah, Kuala Pilah dan Telok Kemang.

Selepas tempoh pencalonan ditutup pada jam 4.00 petang semalam, beberapa pertandingan jawatan utama sebagaimana yang dijangka sebelum ini berlaku. Cabang Telok Kemang dan Rasah antara yang disebut-sebut akan berlaku pertandingan 'panas' telah menyaksikan pertandingan jawatan-jawatan utama peringkat Cabang dan AMK.
Cabang Rasah telah menyaksikan pertandingan dua penjuru bagi jawatan Ketua Cabang, manakala jawatan Timbalan Ketua Cabang berlaku pertandingan tiga penjuru, begitu juga dengan jawatan Naib Ketua Cabang yang turut berlaku pertandingan tiga penjuru.
Situasi di Cabang Telok Kemang juga menarik dengan jawatan Ketua dan Timbalan Ketua Cabang menyaksikan pertandingan dua penjuru, Naib Ketua Cabang tiga penjuru manakala jawatan AJK Cabang tiada berlaku pertandingan kerana Pengawas Pemilihan hanya menerima 15 borang pencalonan untuk jawatan tersebut.
Wanita Cabang Telok Kemang juga menyaksikan tiada berlaku pertandingan kerana bagi jawatan Ketua, Timbalan dan Naib hanya menerima satu pencalonan manakala jawatan AJK hanya ada empat pencalonan.
AMK RASAH
Hari Pencalonan semalam juga menyaksikan pencalonan bagi jawatan Ketua AMK, Timbalan Ketua AMK dan Naib Ketua AMK telah menyaksikan pertandingan sengit!
Bagi jawatan Ketua AMK Cabang, menyaksikan tiga borang pencalonan telah dikemukakan dan diterima oleh Pengawas Pemilihan, tiga untuk jawatan Timbalan Ketua AMK dan dua bagi Naib Ketua AMK manakala jawatan AJK AMK tiada berlaku pertandingan kerana hanya 12 pencalonan diterima daripada 15 borang pencalonan. Tiga borang pencalonan ditolak atas sebab teknikal.
AMK TELOK KEMANG
Cabang Telok Kemang turut menyaksikan situasi menarik dalam AMK Cabangnya. Jawatan Ketua AMK telah menyaksikan pertandingan tiga penjuru, manakala jawatan Timbalan Ketua AMK tiada berlaku kerana hanya satu borang pencalonan dihantar. Jawatan Naib Ketua AMK pula menyaksikan pertembungan tiga penjuru. Jawatan AJK AMK pula telah menerima 19 pencalonan. Hanya satu borang pencalonan bagi jawatan Naib Ketua AMK ditolak kerana kesilapan teknikal mengisi borang oleh calon.
Situasi pancalonan bagi Wanita Keadilan Cabang Rasah dan Telok Kemang menyaksikan tiada berlaku pertandingan. Pencalonan Wanita Telok Kemang diterima satu bagi jawatan Ketua, Timbalan dan Naib Ketua, manakala empat bagi jawatan AJK.
Begitu juga situasi sama berlaku dalam pencalonan Wanita Keadilan Cabang Rasah iaitu satu pencalonan bagi jawatan Ketua, Timbalan Ketua, Naib Ketua dan AJK.
Kehangatan pemilihan hari ketiga seterusnya akan berlangsung di Tampin dan Rembau hari ini.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Kereta Artis dicuri, jenayah menggila di Malaysia

Posted: 29 Aug 2010 07:58 AM PDT

Artis ni bukan saja kunci kereta, bukan saja guna kunci pendua, malah kunci ketiga, penggera keselamatan, pengawal keselamatan, masih juga kereta kena curi. Jenayah semakin menjadi jadi, penjenayah semakin bermaharaja lela di Malaysia. Malaysia tidak selamat untuk rakyatnya, takut rumah kena pecah masuk, kereta kena curi, ragut, rogol dan macam-macam bala jenayah lagi.

**************
Ilya hilang kereta

Harian Metro 29 Ogos 2010

KUALA LUMPUR: "Sebaik sampai di kawasan meletak kenderaan, saya melihat kereta saya tiada. Selepas puas mencari, saya mengesyaki ia dilarikan atau dicuri penjenayah," kata pelakon drama Kekasihku Seru dan 3 Janda, Raja Ilya Raja Mohamad.

Dia turut kehilangan peralatan penggambaran dan pelbagai jenis persalinan berkualiti tinggi yang disimpan di dalam kereta.

Menurut Ilya, kejadian berlaku ketika dia tidak berada di rumah kerana mengikuti produksi filem yang mengadakan penggambaran di Teluk Intan, Perak.

"Kereta saya dicuri pada 26 Ogos lalu ketika saya tidak berada di rumah kerana mengikuti produksi penggambaran ke Teluk Intan.

"Saya meletakkan kereta itu di petak yang dikhaskan kepada saya. Saya juga memastikan kereta itu dikunci rapi, malah turut menggunakan kunci ketiga untuk mengelak ia dicuri.

"Bagaimanapun, apabila ingin menggunakannya keesokan hari selepas pulang daripada penggambaran untuk ke bazar Ramadan, ia sudah tiada," katanya sambil menunjukkan laporan polis yang dibuat berikutan kecurian itu.

Difahamkan, kawasan tempat kediamannya 'terkenal' dengan pelbagai jenis jenayah, terutama yang membabitkan kecurian harta benda.

Pelakon dan pengacara itu berkata, dia terkilan apabila mendapati pengawal keselamatan yang bertugas tidak memantau kawasan kediaman itu dan dengan sewenang-wenangnya membenarkan orang tidak dikenali memasukinya.

"Setiap penghuni diberi pas kediaman dan jika saya mahu keluar atau memasuki bangunan itu, saya perlu menggunakan pas berkenaan. Yang peliknya, bagaimana orang luar boleh memasuki kediaman itu sesuka hati tanpa mendapat kebenaran pengawal?

"Malah, sistem keselamatan seperti kamera litar tertutup yang melengkapi bangunan itu langsung tidak berfungsi. Rasanya, ia hanya sebagai syarat," katanya kesal.

http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Ilyahilangkereta/myMA/myArticle

Parti Keadilan Rakyat Cabang Batu Gajah

0 ulasan
sumber :-

Parti Keadilan Rakyat Cabang Batu Gajah


TERKINI: MATC PEMILIHAN BATU GAJAH: KC 3 PENJRU

Posted: 29 Aug 2010 01:10 AM PDT


CALON KETUA CABANG BATU GAJAH
NG MUN YIN


CALON KETUA CABANG BATU GAJAH
M.NADARAJAH
DAN SEORANG LAGI CALON EN LEE SOH HAR( tiada gambar)


SAHABAT LAMA: CHUNG DAN ISTERI


MOHD FUADIRRIZA
KETUA AMK CABANG BATU GAJAH
MENANG TANPA BERTANDING


TAMIL SELVAM
TIM KETUA AMK CABANG BATU GAJAH
MENANG TANPA BERTANDING


PARAMESWARI
KETUA WANITA CABANG BATU GAJAH
MENANG TANPA BERTANDING


KANNAN AJK CABANG YANG MENANG TANPA BERTANDING


PENGAWAS PEMILIHAN : HJ MAT dan ISHAK SAAD


AJK CABANG YANG MENANG TANPA BERTANDING
LETCUMANAN


KRISHNAN AJK YANG BARU


PUAN VICTORA...TIM KETUA WANITA CABANG
MENANG TANPA BERTANDING


NG FOONG AJK WANITA


SAHABAT-SAHABAT DARI PADA CABANG KAMPAR


AJK: AHMAD AMIN, FUAD DAN HJ HASBULLAH


PENGARAH STATEGI AMK PERAK SDR EMMIZA HASMI

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


TGNA PERTAHANKAN TEO MASUK SURAU, BUKAN ISLAM BERPAKAIAN SOPAN, ISLAM TUTUP AURAT MASUK SURAU, MESJID..

Posted: 28 Aug 2010 09:59 AM PDT

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak


Pemilihan 2010 Bukit Gantang

Posted: 28 Aug 2010 03:30 PM PDT

Hari ini terisi semua jawatan seselepas beberapa tahun ia kosong dan hanya disandang oleh pemangku. Antara jawatan jawatan itu adalah Timbalan Ketua, Ketua Wanita dan Naib Ketua.

Hampir semua jawatan dimenangi tanpa pertandingan antaranya Ketua Cabang, Timbalan Ketua Cabang, Wanita dan Angkatan Muda Cabang.

Jawatan Ketua Wanita yang dipangku oleh Puan Zaitun kini sah milik beliau setelah tiada lagi borang pencalunan diterima selepas tempoh penamaan calun tamat.

Walau bagainamapun pemilihan tetap akan berlaku pada 18 Sept ini selepas tiga pencalunan diterima untuk jawatan Naib Ketua.

Mereka yang telah diterima pencalunan adalah En Lee Ling Kong, En Jamaluddin Nordin dan En Khairul Azman.


Tahniah kepada yang telah berjaya dan selamat menjalankan tugas.

.

0 ulasan
sumber :-

.


Surat Sokongan Daro AMKLP

Posted: 28 Aug 2010 10:04 PM PDT

PARTI KEADILAN RAKYAT
ANGKATAN MUDA KEADILAN
CABANG LEMBAH PANTAI

Ruj. Kami : PKR/AMKLP/TAD/10
Tarikh : 28hb Ogos, 2010

Kepada,

Ketua Protem
Parti Keadilan Rakyat
Cabang Lembah Pantai
59200 Kuala Lumpur.

Tuan,

PER: PENCALONAN UNTUK BERTANDING JAWATAN KETUA CABANG LEMBAH PANTAI BAGI PARTI KEADILAN RAKYAT

Dengan segala hormatnya saya merujuk perkara di atas;

2. Seluruh Ahli Jawatankuasa Angkatan Muda keadilan (AMK) Parti Keadilan Rakyat Cabang Lembah Pantai telah bersetuju sebulat suara untuk mencadangkan Tuan Hj Md Zaman Bin Md Tasi bertanding atas jawatan Ketua Cabang Lembah Pantai yang akan di adakan pada 26hb September 2010 ini.

3. Keputusan bersama ini telah dibuat semasa Majlis Berbuka Puasa dan Sumbangan Ramadhan di PPR Seri Cempaka, Pantai Dalam, tempohari. AMK Lembah Pantai telah menilai dari pelbagai sudut reputasi dan komitmen calon ini sebelum mengemukakan nama beliau.

4. Calon adalah Mantan Ketua AMK Lembah Pantai dan sekarang Ketua AMK Wilayah Persekutuan. Beliau mempunyai semangat tinggi dan tidak mudah mengalah apabila diserang UMNO/BN, mempunyai latar belakang agama yang tinggi serta berpengalaman luas dalam bidang politik. Banyak membantu rakyat khususnya di Lembah Pantai sewaktu rakyat menghadapi masalah. Calon ini juga mendapat sokongan dari ramai ahli PKR semua ranting atau dalam 15 JDM. Pernah menjadi Pengarah Operasi Piihanraya semasa PRU12 sehingga menumbangkan Gergasi Manusia, iaitu Dato Seri Shahrizat Abdul Jalil.

5. Oleh yang demikian, AMK Lembah Pantai amat bersetuju dan tidak ragu-ragu lagi meletakkan Tuan Hj Md Zaman Md Tasi bertanding sebagai Ketua Cabang dan berharap dapat memberi tumpuan dalam usaha kita supaya dapat mengekalkan kemenangan pada PRU13 kelak.

6. Sekian, Dimaju untuk tindakan pihak tuan selanjutnya.
Sekian, Terima Kasih(Mohd Fadzlie Bin Mohd Hassan)
Pemangku Ketua
Angkatan Muda keadilan
Lembah Pantai

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang