Pengikut

Nuffnang

Jumaat, 13 Ogos 2010

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Dr Xavier Beri Sumbangan Ramadan

Posted: 13 Aug 2010 02:00 AM PDT

Prihatin terhadap golongan yang kurang bernasib baik , Exco Kesihatan,Pekerja Ladang,Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin,  Dr Xavier Jayakumar  menghulurkan  sumbangan kepada beberapa penduduk di Sungai Kandis, Klang sempena  bulan Ramadan ini.

Beliau yang juga ADUN Andalas  berkata,  sumbangan itu merupakan sebahagian daripada peruntukan Dewan Negeri. Ia turut mendapat kerjasama daripada Ahli Majlis dan JawatanKuasa Kampung  tersebut.

Dr Xavier  menyerahkan sendiri sumbangan seperti beras, hamper ,kurma dan wang tunai kepada beberapa warga emas di Sungai Kandis.

Katanya , lebih RM25,000  diperuntukkan bagi kawasan beliau dalam usaha menghulurkan bantuan kepada yang kurang berkemampuan sepanjang bulan Ramadan ini.

Tambahnya , beliau tidak kekok untuk turun sendiri ke surau-surau atau masjid dikawasannya  sepanjang  bulan Ramadan ini untuk meraikan dan memberi bantuan pada bulan mulia ini.Sumber: Selangorkini

Menteri Besar Rai 380 JKKK Dalam Majlis Berbuka Puasa

Posted: 12 Aug 2010 02:00 AM PDT

SHAH ALAM, 12 OGOS – Seramai 380 ketua-ketua kampung termasuk Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) semalam diraikan dalam satu majlis berbuka puasa bersama Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim serta Ahli Dewan Negeri Selangor di kediaman rasminya di Shah Alam .

Abdul  Khalid berkata majlis yang diadakan ini bertujuan merapatkan silaturrahim serta menambah baik kerjasama dan persefahaman antara pemimpin kerajaan negeri dengan pegawai-pegawai JKKK sekaligus dapat memperbaiki sistem penyampaian kepada rakyat Selangor.

Selain umat Islam, Abdul Khalid turut mengundang beberapa Ahli Dewan Negeri dan Ahli Parlimen bukan beragama Islam .

Selain berbuka puasa bersama Menteri Besar, tetamu yang hadir turut bersama-sama menunaikan solat Maghrib dan Isyak serta disudahi dengan solat Tarawih secara berjemaah.

Bagi Ketua Kampung Meru, Zaifur Noor, majlis berbuka puasa bersama Menteri Besar pada tahun ini agak meriah dan ramai jemputan hadir berbanding tahun lepas. Usaha sebegini katanya perlu diadakan lebih kerap sebagai penghargaan kepada pemimpin akar umbi dan bekerjasama menyalurkan maklumat berguna kepada kerajaan negeri.

"Ini satu program yang baik, sebenarnya untuk merapatkan antara ketua kampung antara satu dengan lain dari daerah yang berlainan dan bagi pegawai-pegawai yang lain kita dapat berkenal-kenalan dengan mereka sambil duduk bersembang, paling tidak pun kita dapat sekurang-kurangnya kalau kita tak dapat pergi ke pejabat dia pun, dalam waktu-waktu beginilah kita boleh bercerita tentang apa pun masalah-masalah kita dengan mereka sebenarnya".

Sementara itu  Pegawai Penyelaras  Menteri Besar Selangor, Abdul Rahman Talib memuji usaha ini dan ia akan diteruskan di setiap daerah bagi memberi kefahaman tentang beberapa program kebajikan yang dilaksanakan kerajaan negeri untuk manfaat rakyat Selangor.

"Perjumpaan ini memang patut diadakan secara kerap kali supaya antara satu sama lain mesra dan memahami, dengan itu pegawai-pegawai kerajaan, penyokong-penyokong kerajaan, anggota-anggota parti, orang awam, JKKK faham bahawa pimpinan kita Tan Sri Khalid adalah seorang pemimpin yang terbuka dan suka berkomunikasi dengan rakyat dan pegawai".

"Meskipun Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sibuk dengan urusan pentadbiran kerajaan negeri namun beliau masih sempat meluangkan masa berbuka puasa bersama Ahli Dewan Negeri (ADUN) Selangor serta 380 ahli Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung di kediaman rasminya di Shah Alam hari ini," katanya.


Sumber: TVSelangor

N37 Batu Maung

0 ulasan
sumber :-

N37 Batu Maung


PROJEK BAKUN: SUBSIDI KORPORAT DITERUSKAN, SUBSIDI RAKYAT DIAMBIL

Posted: 13 Aug 2010 01:55 AM PDT


Saya memandang dengan serius laporan-laporan mutakhir yang menunjukkan kelewatan projek Empangan Bakun kerana begitu banyak wang rakyat telah disalurkan ke projek ini sejak sedekad yang lalu.


Berdasarkan laporan, jumlah kos keseluruhan dijangkakan akan meningkat akibat beberapa kelewatan projek. Kos setakat ini sudah pun mencecah RM7.3 billion dan sebahagian besarnya dibiayai oleh wang rakyat melalui pinjaman berjumlah RM5.75 billion yang diberikan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP). Kedua-dua pinjaman ini juga dijamin oleh Kerajaan Persekutuan.


Sikap tidak peduli Perdana Menteri yang membiarkan wang rakyat terus digunakan di dalam projek Empangan Bakun adalah sangat bertentangan dengan pendapat beliau mengenai subsidi minyak dan gula. Beliau seolah-olah tidak kisah dengan kemungkinan wang rakyat terus dibazirkan untuk projek ini, tetapi bersungguh-sungguh mahu menarik balik subsidi minyak dan gula – sedangkan sasaran penjimatan perbelanjaan kerajaan adalah terlalu kecil berbanding dengan wang rakyat yang digunakan untuk membiayai projek Empangan Bakun setakat ini.


Sasaran penjimatan RM750 juta dari potongan subsidi hanyalah 10% dari jumlah kos keseluruhan projek Empangan Bakun. Projek ini juga telah menyebabkan anggaran kerugian sejumlah RM450 juta yang dialami oleh Sime Darby bagi tahun kewangan 2010, di samping pampasan RM900 juta yang dibuat oleh kerajaan sebelum ini. Jumlah keseluruhan kerugian dan pampasan kepada Sime Darby sahaja boleh membiayai pelbagai program kebajikan rakyat yang sepatutnya dijalankan apabila subsidi ditarik balik, untuk meringankan bebanan rakyat.


Minggu ini, kita dikejutkan dengan berita projek ini akan mengalami kenaikan kos mendadak disebabkan oleh kelewatan (bukan perkara baru sejak projek dilaksanakan). Laporan-laporan juga memetik sumber dalaman yang menyebut perbezaan pendapat di antara Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Sarawak mengenai harga apabila projek ini diserahkan kepada kerajaan negeri. Perbezaan ini memungkinkan Kerajaan Persekutuan terpaksa menanggung kerugian yang dianggarkan berjumlah RM2 billion apabila projek diserahkan kelak.


Siapa yang akan membayar kerugian yang dianggarkan berjumlah RM2 billion ini? Adakah Perdana Menteri akan secara senyap-senyap mengarahkan KWSP dan KWAP melupuskan sebahagian dari RM5.75 billion hutang yang diberikan kepada projek Empangan Bakun, untuk menutup kerugian itu?


Empangan Bakun adalah lambang layanan Barisan Nasional yang berbeza-beza kepada rakyat dan syarikat besar dalam menentukan subsidi. Di mata Barisan Nasional, 20 sen subsidi bagi setiap kilogram gula yang dinikmati rakyat adalah beban yang cukup besar kepada pentadbirannya, tetapi pada masa yang sama ia menghadiahkan subsidi korporat berbillion ringgit kepada syarikat besar tanpa rasa bersalah sedikit pun.


Saya menyeru Perdana Menteri mengambil pertanggungjawaban dan berterus-terang dengan rakyat mengenai masalah kewangan projek Empangan Bakun dan kesannya kepada wang rakyat. Menteri yang dipertanggungjawabkan menyelia projek juga perlu berterus-terang dan menerangkan kepada rakyat kenapa anggaran kerugian RM2 billion itu perlu ditanggung oleh rakyat.


Rakyat berhak tahu terutamanya apabila rakyat diminta mengurangkan beban kewangan kerajaan, maka subsidi korporat juga perlu dihentikan.


YB DATO' SERI ANWAR IBRAHIM

KETUA PEMBANGKANG

13 OGOS 2010

ANGKATAN MUDA KEADILAN SELANGOR

0 ulasan
sumber :-

ANGKATAN MUDA KEADILAN SELANGOR


Bidas Pihak Letak Kamera Pengintip di Pejabat Dato’ Menteri Besar Selangor

Posted: 13 Aug 2010 02:11 AM PDT

Kenyataan Media

Angkatan Muda Keadilan Selangor
Parti Keadilan Rakyat

13hb Ogos 2010

Bidas Pihak Letak Kamera Pengintip di Pejabat Dato' Menteri Besar Selangor

Angkatan Muda Keadilan Selangor membidas dalang yang bertanggungjawab meletakkan kamera pengintip di pejabat Dato' Menteri Besar Selangor di bangunan SUK Selangor.Tindakan ini jelas berniat jahat dan dilakukan oleh desperado politik.

AMK Selangor yakin pihak berkenaan akan kecewa dan menemui kegagalan kerana jelas pentadbiran Tan Sri Khalid Ibrahim selama ini mengamalkan prinsip ketelusan dan memerangi rasuah.

Kita juga menggesa satu siasatan rapi dilakukan bagi mengenalpasti dalang yang meletakkan kamera pengintipan tersebut di bawa ke muka pengadilan.

AMK Selangor berkeyakinan bahawa selama ini prinsip pentadbiran Tan Sri Khalid Ibrahim yang bersih dan telus akan terus dipertahankan malahan AMK Selangor amat menyanjungi prinsip dan ketegasan Menteri Besar Selangor dalam soal memerangi rasuah di negeri ini.

Kita juga berharap pihak-pihak yang berniat jahat dalam perkara ini melupakan hasrat mereka untuk mencari kesilapan Tan Sri Khalid untuk menggugat kerajaan Pakatan Rakyat Selangor kerana jelas keikhlasan beliau menjalankan tugas sebagai Menteri Besar Selangor dikagumi pihak rakan dan lawan.

AMK Selangor bertegas agar perkara sedemikian di ambil perhatian serius agar kejadian sedemikian rupa tidak berulang. Dan pihak-pihak bersubahat dalam perkara ini dikenakan tindakan tegas.

Mohd Ezli Mashut
Ketua Penerangan AMK Selangor

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Subsidi Korporat Diteruskan, Subsidi Rakyat Diambil

Posted: 13 Aug 2010 02:39 AM PDT

PROJEK BAKUN: SUBSIDI KORPORAT DITERUSKAN, SUBSIDI RAKYAT DIAMBIL

Saya memandang dengan serius laporan-laporan mutakhir yang menunjukkan kelewatan projek Empangan Bakun kerana begitu banyak wang rakyat telah disalurkan ke projek ini sejak sedekad yang lalu.

Berdasarkan laporan, jumlah kos keseluruhan dijangkakan akan meningkat akibat beberapa kelewatan projek. Kos setakat ini sudah pun mencecah RM7.3 billion dan sebahagian besarnya dibiayai oleh wang rakyat melalui pinjaman berjumlah RM5.75 billion yang diberikan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP). Kedua-dua pinjaman ini juga dijamin oleh Kerajaan Persekutuan.

Sikap tidak peduli Perdana Menteri yang membiarkan wang rakyat terus digunakan di dalam projek Empangan Bakun adalah sangat bertentangan dengan pendapat beliau mengenai subsidi minyak dan gula. Beliau seolah-olah tidak kisah dengan kemungkinan wang rakyat terus dibazirkan untuk projek ini, tetapi bersungguh-sungguh mahu menarik balik subsidi minyak dan gula – sedangkan sasaran penjimatan perbelanjaan kerajaan adalah terlalu kecil berbanding dengan wang rakyat yang digunakan untuk membiayai projek Empangan Bakun setakat ini.

Sasaran penjimatan RM750 juta dari potongan subsidi hanyalah 10% dari jumlah kos keseluruhan projek Empangan Bakun. Projek ini juga telah menyebabkan anggaran kerugian sejumlah RM450 juta yang dialami oleh Sime Darby bagi tahun kewangan 2010, di samping pampasan RM900 juta yang dibuat oleh kerajaan sebelum ini. Jumlah keseluruhan kerugian dan pampasan kepada Sime Darby sahaja boleh membiayai pelbagai program kebajikan rakyat yang sepatutnya dijalankan apabila subsidi ditarik balik, untuk meringankan bebanan rakyat.

Minggu ini, kita dikejutkan dengan berita projek ini akan mengalami kenaikan kos mendadak disebabkan oleh kelewatan (bukan perkara baru sejak projek dilaksanakan). Laporan-laporan juga memetik sumber dalaman yang menyebut perbezaan pendapat di antara Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Sarawak mengenai harga apabila projek ini diserahkan kepada kerajaan negeri. Perbezaan ini memungkinkan Kerajaan Persekutuan terpaksa menanggung kerugian yang dianggarkan berjumlah RM2 billion apabila projek diserahkan kelak.

Siapa yang akan membayar kerugian yang dianggarkan berjumlah RM2 billion ini? Adakah Perdana Menteri akan secara senyap-senyap mengarahkan KWSP dan KWAP melupuskan sebahagian dari RM5.75 billion hutang yang diberikan kepada projek Empangan Bakun, untuk menutup kerugian itu?

Empangan Bakun adalah lambang layanan Barisan Nasional yang berbeza-beza kepada rakyat dan syarikat besar dalam menentukan subsidi. Di mata Barisan Nasional, 20 sen subsidi bagi setiap kilogram gula yang dinikmati rakyat adalah beban yang cukup besar kepada pentadbirannya, tetapi pada masa yang sama ia menghadiahkan subsidi korporat berbillion ringgit kepada syarikat besar tanpa rasa bersalah sedikit pun.

Saya menyeru Perdana Menteri mengambil pertanggungjawaban dan berterus-terang dengan rakyat mengenai masalah kewangan projek Empangan Bakun dan kesannya kepada wang rakyat. Menteri yang dipertanggungjawabkan menyelia projek juga perlu berterus-terang dan menerangkan kepada rakyat kenapa anggaran kerugian RM2 billion itu perlu ditanggung oleh rakyat.

Rakyat berhak tahu terutamanya apabila rakyat diminta mengurangkan beban kewangan kerajaan, maka subsidi korporat juga perlu dihentikan.

YB DATO' SERI ANWAR IBRAHIM
KETUA PEMBANGKANG

13 OGOS 2010

——————————————————————————————-————————————————————————————————

BAKUN PROJECT:

REDUCTION IN SUBSIDY FOR THE PEOPLE IN EXCHANGE FOR HUGE CORPORATE SUBSIDIES

I view with great concern the latest reports on the progress of Bakun Dam project because of the large exposure of public fund already committed to the project.

Based on reports, the total cost is set to balloon further as the project is plagued with further delays. Even as of today, it is reported that the dam had reached RM7.3 billion in cost and was funded largely by RM5.75 billion loans from Employees Provident Fund (EPF) and Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP); both guaranteed by the Federal Government.

The continuous lackadaisical attitude of the Prime Minister to limit the exposure of public funds committed to Bakun Dam is in stark contrast to his strong opinion on the immediate removal of subsidies on sugar and fuel, albeit the targeted savings pale in comparison to the total amount of public funds wasted on Bakun Dam so far.

The RM750 million that the Prime Minister hopes to save from the reduction in subsidies is approximately 10% of the total cost of Bakun Dam. The same project had seen a monumental estimated loss of RM450 million to Sime Darby in the financial year of 2010; on top of a compensation of RM900 million previously made by the government to Sime Darby. The total compensation and loss suffered by Sime Darby on this project alone can easily pay for various measures that can alleviate the burden of the people when the subsidies on fuel and sugar were reduced.

This week, the nation is greeted with another shocker – Bakun Dam is facing another series of delays that will escalate the costs further. Reports also point to problematic negotiations between the Federal and Sarawak governments, which may involve a potential RM2 billion loss that Federal government has to absorb when it transfers the dam to the state government.

Who will pay for the RM2 billion potential losses arising from the project? Will the Prime Minister instruct EPF and KWAP to quietly write off a part of the RM5.75 billion loans to Bakun Dam to hide the losses from the public?

Bakun Dam is a story spanning a decade that illustrates the double standard practised by Barisan Nasional when it comes to subsidies. In the eyes of Barisan Nasional, a 20 sen subsidy for every kilogram of sugar is a heavy burden on the state coffers, yet it dishes out corporate subsidies to the tune of billion of ringgit without a slight sense of guilt.

I urge the Prime Minister to take charge and come clean on the Bakun's financial woes and its impact on the public funds once and for all. The ministers tasked with the delivery of this project must come forward with full accountability to justify why RM2 billion of potential losses should be absorbed by the public.

The public has the right to know especially when they are asked to tighten the belt to assist the state coffers.

YB DATO' SERI ANWAR IBRAHIM
LEADER OF OPPOSITION

13 AUGUST 2010

Pembentukan KAUKUS Rentas Parti Bagi Penglibatan Mahasiswa Dalam Politik

Posted: 13 Aug 2010 12:45 AM PDT

SEKATAN PENGLIBATAN MAHASISWA DALAM POLITIK: PEMBENTUKAN KAUKUS RENTAS PARTI BAGI PENGLIBATAN MAHASISWA DALAM POLITIK

Pengumuman YB Datuk Khaled Nordin, Menteri Pengajian Tinggi tentang keputusan Kabinet meneruskan sekatan terhadap penglibatan mahasiswa dalam politik menggambarkan sebuah Kerajaan yang ketinggalan dengan perubahan yang berlaku di persekitarannya.

Tindakan Kerajaan melayan tentangan daripada Tun Mahathir Mohamad dan kuncu-kuncunya bermakna pentadbiran Dato' Seri Najib Tun Razak lebih prihatin dengan pandangan lapuk berbanding keperluan mendengar dan berinteraksi dengan generasi masa depan.

Faedah membenarkan mahasiswa terlibat di dalam politik sudah diketahui umum dan telah dibahaskan berkali-kali di peringkat nasional. Lebih penting lagi, matlamat negara melahirkan modal insan yang berdaya saing mesti menekankan pendidikan menyeluruh yang melangkaui bilik kuliah dan kurikulum yang diajar. Generasi yang kreatif dan inovatif lahir daripada minda yang bebas – yang diberikan sepenuhnya peluang berbahas, berbincang dan lebih penting lagi melakukan kesilapan agar mereka belajar daripada kesilapan mereka.

Kita cuma menunggu masa sebelum mahasiswa negara ini yang membentuk kelompok pengundi yang penting, menghantar mesej menolak Barisan Nasional; memandangkan petanda jelas daripada Pilihan Raya Umum 2008 telah diketepikan begitu sahaja.

Tindakan seterusnya untuk menyanggah keputusan Kabinet bahawa mahasiswa tidak bersedia terlibat di dalam politik ialah dengan menggambarkan kematangan dan pengaruh sebenar mahasiswa dan anak muda.

Kami dengan ini menggesa pembentukan kaukus rentas parti oleh ahli politik muda daripada semua parti bagi memperjuangkan penglibatan mahasiswa di dalam politik.

Sebelum ini kami menyambut baik bahawa ada rakan-rakan kami di dalam Barisan Nasional yang turut berkongsi keyakinan bahawa membenarkan mahasiswa terlibat di dalam politik dan proses politik bagi menggembleng potensi anak muda menyumbang kepada negara sepenuhnya.

Usaha Timbalan Menteri YB Datuk Saifuddin Abdullah untuk menarikh perhatian terhadap isu ini beserta tentangan daripada YB Khairy Jamaluddin terhadap pengumuman Kabinet tempoh hari menggambarkan kita boleh mewujudkan penyelesaian rentas parti terhadap isu ini.

Justeru, memandangkan komitmen mereka, kami ingin menjemput YB Datuk Saifuddin untuk mempimpin kaukus rentas parti dalam isu ini. Jika rakan-rakan kami daripada Barisan Nasional benar-benar ikhlas tentang masa depan generasi muda, peluangnya terbuka luas untuk mereka membuktikan keikhlasan mereka.

YB NURUL IZZAH ANWAR, Ahli Parlimen Lembah Pantai
YB YUSMADI YUSUF, Ahli Parlimen Balik Pulau
YB YUNUS JAMHARI, ADUN Kuala Kurau
YB KESAVAN, ADUN Hutan Melintang
YB NIK NAZMI AHMAD, ADUN Seri Setia
YB CHAN MING KAI, ADUN Simpang Pulai
YB CHANG LIH KANG, ADUN Teja
YB SIM TZE TZIN, ADUN Pantai Jerejak
YB AMIRUDDIN SHARI, ADUN Batu Caves
YB GAN PEI NEI, ADUN Rawang

Felda Bakal Berdepan Lebih Banyak Saman

Posted: 12 Aug 2010 10:36 PM PDT

Dari Malaysiakini
Oleh Jimadie Shah Othman

Selepas disaman lebih 700 peneroka pada Isnin lepas, Felda bakal berdepan lebih banyak lagi tindakan undang-undang daripada peneroka di seluruh negara, kata Pengerusi Biro Felda PKR Suhaimi Said.

Katanya, jumlah peneroka yang akan tampil kali ini dijangka mencecah angka ribuan, terutamanya daripada rancangan Felda daripada Johor dan Pahang.

“Mereka (peneroka) sudah lama sedar (berlaku penipuan). Tetapi mereka tak ada punca hendak bawa kes. Ada yang sudah buat laporan polis sejak 10 tahun lepas lagi,” kata Suhaimi.

“Tetapi waktu itu mereka tak tahu siapa boleh bantu. Lepas ini, banyak lagi akan tampil menyaman Felda. Di Pahang saja kita jangkakan sekurang-kurangnya 4,000 peneroka akan terlibat.

Isnin lalu, seramai 766 peneroka Felda Serting Hilir dan Gugusan Raja Alias, Negeri Sembilan mengemukakan tuntutan saman berjumlah RM200 juta terhadap badan itu.

Dalam tuntutanya itu, mereka mendakwa “wujud penipuan dan/atau konspirasi untuk melakukan penipuan dalam urusan jual beli dan hasil buah sawit” selama 15 tahun.

Menurut peguam Sivarasa Rasuah, pembayaran kadar perahan gred kelapa sawit Felda didakwa menggunapakai 18.9 peratus sedangkan nilai sebenar didakwa antara 24 hingga 25 peratus.

KeAdilan’s Journey To March 08

Posted: 12 Aug 2010 09:07 PM PDT

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Archive Being Deleted!

Posted: 13 Aug 2010 01:37 AM PDT

My blog has been hacked yesterday.  All the postings in the archive have been been deleted.  I am still checking on how my blog was hacked.  In the mean time, I will do my very best to put up as many recent postings as possible to reconstruct my blog.  My dear readers/visitors, the inconvenience caused [...]

Parliament Questions Time: Written answer on LHDNM

Posted: 13 Aug 2010 12:00 AM PDT

TARIKH                 :        07.06.2010 – 13.07.2010 Tuan Wee Choo Keong (Wangsa Maju) minta MENTERI KEWANGAN menyatakan nama syarikat yang dianugerahkan kontrak untuk mencetak borang pulangan cukai pendapatan yang berjumlah RM5.4 juta dan sama ada satu proses tender terbuka dilaksanakan kontrak ini dianugerahkan serta namakan pembekal yang dilantik untuk memproses data dalam borang tersebut perincian kontrak untuk [...]

AMK KLGT

0 ulasan
sumber :-

AMK KLGT


Mahasiswa berpolitik: Tubuh kaukus rentas parti

Posted: 13 Aug 2010 06:58 AM PDT


PETALING JAYA: Pengumuman Menteri Pengajian Tinggi Datuk Khaled Nordin tentang keputusan Kabinet meneruskan sekatan terhadap penglibatan mahasiswa dalam politik menggambarkan sebuah Kerajaan yang ketinggalan dan tidak prihatin dengan apa yang berlaku di persekitarannya.

Tindakan Kerajaan melayan bantahan daripada Tun Dr Mahathir Mohamad dan kuncu-kuncunya bermakna pentadbiran Dato' Seri Najib Tun Razak lebih prihatin dengan pandangan lapuk berbanding keperluan mendengar dan berinteraksi dengan generasi masa depan.

Faedah membenarkan mahasiswa terlibat di dalam politik sudah diketahui umum dan telah dibahaskan berkali-kali di peringkat nasional. Lebih penting lagi, matlamat negara melahirkan modal insan yang berdaya saing mesti menekankan pendidikan menyeluruh yang melangkaui bilik kuliah dan kurikulum yang diajar.

Generasi yang kreatif dan inovatif lahir daripada minda yang bebas – yang diberikan sepenuhnya peluang berbahas, berbincang dan lebih penting lagi melakukan kesilapan agar mereka belajar daripada kesilapan mereka.

Kita cuma menunggu masa sebelum mahasiswa negara ini yang membentuk kelompok pengundi yang penting, menghantar mesej menolak Barisan Nasional; memandangkan petanda jelas daripada Pilihan Raya Umum 2008 telah diketepikan begitu sahaja.

Tindakan seterusnya untuk menyanggah keputusan Kabinet bahawa mahasiswa tidak bersedia terlibat dalam politik ialah dengan menggambarkan kematangan dan pengaruh sebenar mahasiswa dan anak muda.

Kami dengan ini menggesa pembentukan kaukus rentas parti oleh ahli politik muda daripada semua parti bagi memperjuangkan penglibatan mahasiswa dalam politik.

Sebelum ini kami menyambut baik bahawa ada rakan-rakan kami di dalam Barisan Nasional yang turut berkongsi keyakinan bahawa membenarkan mahasiswa terlibat di dalam politik dan proses politik bagi menggembleng potensi anak muda menyumbang kepada negara sepenuhnya.

Usaha Timbalan Menteri Datuk Saifuddin Abdullah untuk menarikh perhatian terhadap isu ini beserta tentangan daripada Ahli Parlimen Rembau, Khairy Jamaluddin terhadap pengumuman Kabinet tempoh hari menggambarkan kita boleh mewujudkan penyelesaian
rentas parti terhadap isu ini.

Justeru, memandangkan komitmen mereka, kami ingin menjemput Datuk Saifuddin untuk mempimpin kaukus rentas parti dalam isu ini. Jika rakan-rakan kami daripada Barisan Nasional benar-benar ikhlas tentang masa depan generasi muda, peluangnya terbuka luas untuk mereka membuktikan keikhlasan mereka.

Kenyataan media ini dikeluarkan bersama oleh Nurul Izzah Anwar, Yusmadi Yusoff, Yunus Jamhari, Kesavan, Nik Nazmi Ahmad, Chan Ming Kai, Chang Lih Kang, Sim Tze Tzin, Amiruddin Shari dan Gan Pei Nei.

YB NURUL IZZAH ANWAR, Ahli Parlimen Lembah Pantai

YB YUSMADI YUSUF, Ahli Parlimen Balik Pulau

YB YUNUS JAMHARI, ADUN Kuala Kurau

YB KESAVAN, ADUN Hutan Melintang

YB NIK NAZMI AHMAD, ADUN Seri Setia

YB CHAN MING KAI, ADUN Simpang Pulai

YB CHANG LIH KANG, ADUN Teja

YB SIM TZE TZIN, ADUN Pantai Jerejak

YB AMIRUDDIN SHARI, ADUN Batu Caves

YB GAN PEI NEI, ADUN Rawang

Projek Bakun: Subsidi Korporat Diteruskan, Subsidi Rakyat Diambil

Posted: 13 Aug 2010 06:56 AM PDT


PETALING JAYA: Saya memandang dengan serius laporan-laporan mutakhir yang menunjukkan kelewatan projek Empangan Bakun kerana begitu banyak wang rakyat telah disalurkan ke projek ini sejak sedekad yang lalu.

Berdasarkan laporan, jumlah kos keseluruhan dijangkakan akan meningkat akibat beberapa kelewatan projek. Kos setakat ini sudah pun mencecah RM7.3 bilion dan sebahagian besarnya dibiayai oleh wang rakyat melalui pinjaman berjumlah RM5.75 bilion yang diberikan oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Kumpulan Wang Amanah Pencen (KWAP). Kedua-dua pinjaman ini juga dijamin oleh Kerajaan Persekutuan.

Sikap tidak peduli Perdana Menteri yang membiarkan wang rakyat terus digunakan dalam projek Empangan Bakun adalah sangat bertentangan dengan pendapat beliau mengenai subsidi minyak dan gula.

Beliau seolah-olah tidak kisah dengan kemungkinan wang rakyat terus dibazirkan untuk projek ini, tetapi bersungguh-sungguh mahu menarik balik subsidi minyak dan gula – sedangkan sasaran penjimatan perbelanjaan kerajaan adalah terlalu kecil berbanding dengan wang rakyat yang digunakan untuk membiayai projek Empangan Bakun setakat ini.

Sasaran penjimatan RM750 juta dari potongan subsidi hanyalah 10% dari jumlah kos keseluruhan projek Empangan Bakun. Projek ini juga telah menyebabkan anggaran kerugian sejumlah RM450 juta yang dialami oleh Sime Darby bagi tahun kewangan 2010, di samping pampasan RM900 juta yang dibuat oleh kerajaan sebelum ini.

Jumlah keseluruhan kerugian dan pampasan kepada Sime Darby sahaja boleh membiayai pelbagai program kebajikan rakyat yang sepatutnya dijalankan apabila subsidi ditarik balik, untuk meringankan bebanan rakyat.

Kenaikan kos mendadak

Minggu ini, kita dikejutkan dengan berita projek ini akan mengalami kenaikan kos mendadak disebabkan oleh kelewatan (bukan perkara baru sejak projek dilaksanakan).

Laporan-laporan juga memetik sumber dalaman yang menyebut perbezaan pendapat di antara Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Sarawak mengenai harga apabila projek ini diserahkan kepada kerajaan negeri. Perbezaan ini memungkinkan Kerajaan Persekutuan
terpaksa menanggung kerugian yang dianggarkan berjumlah RM2 bilion apabila projek diserahkan kelak.

Siapa yang akan membayar kerugian yang dianggarkan berjumlah RM2 bilion ini? Adakah Perdana Menteri akan secara senyap-senyap mengarahkan KWSP dan KWAP melupuskan sebahagian dari RM5.75 bilion hutang yang diberikan kepada projek Empangan Bakun, untuk menutup kerugian itu?

Empangan Bakun adalah lambang layanan Barisan Nasional yang berbeza-beza kepada rakyat dan syarikat besar dalam menentukan subsidi. Di mata Barisan Nasional, 20 sen subsidi bagi setiap kilogram gula yang dinikmati rakyat adalah beban yang cukup besar kepada pentadbirannya, tetapi pada masa yang sama ia menghadiahkan subsidi korporat berbilion ringgit kepada syarikat besar tanpa rasa bersalah sedikit pun.

Saya menyeru Perdana Menteri mengambil pertanggungjawaban dan berterus-terang dengan rakyat mengenai masalah kewangan projek Empangan Bakun dan kesannya kepada wang rakyat. Menteri yang dipertanggungjawabkan menyelia projek juga perlu berterus-terang dan menerangkan kepada rakyat kenapa anggaran kerugian RM2 bilion itu perlu ditanggung oleh rakyat.

Rakyat berhak tahu terutamanya apabila rakyat diminta mengurangkan beban kewangan kerajaan, maka subsidi korporat juga perlu dihentikan.

Dato' Seri Anwar Ibrahim
Ketua Pembangkang

DAP perkenal dasar pro-rakyat, jika PR berkuasa

Posted: 13 Aug 2010 06:54 AM PDT


PETALING JAYA: Walaupun tarikh pilihan raya umum akan datang masih diselubungi rahsia, DAP telah masuk gear pertama dengan memperkenalkan dasar-dasar 'pro-rakyat', sebagai langkah untuk memenangi hati para pengundi.

Dalam satu sidang media di ibu pejabat parti itu, Setiausaha Agungnya Lim Guan Eng berkata Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) telah mengambil keputusan bahawa para pemimpin DAP di seluruh negara harus memberi tumpuan kepada tiga dasar inisiatif utama untuk faedah rakyat, sekiranya Pakatan Rakyat mengambil alih kuasa.

"Pertama, kita akan memastikan saman ekor dimansuhkan kerana pemilik kenderaan yang nama mereka disenaraihitamkan, bukan sahaja tidak adil tetapi bercanggah dengan keadilan sejagat.

"Kedua, meluluskan RM1,000 seorang setiap tahun kepada warga negara berusia lebih 60 tahun sebagai tanda penghargaan terhadap sumbangan mereka kepada negara.

"Ketiga, untuk menggalakkan inovasi dan perkembangan bakat manusia dengan menyediakan wi-fi percuma di seluruh negara," katanya.

Sambil mendakwa langkah-langkah ini mendapat sokongan dari komponen parti Pakatan Rakyat yang lain, Lim bagaimanapun menekankan bahawa ini bukan langkah untuk mencari populariti.

"Langkah-langkah ini bukan langkah mencari populariti, (memberi wang kepada rakyat) telah dilaksanakan di banyak negara. Langkah ini menjadi amalan antarabangsa, malahan di Thailand," katanya.

Sejumlah RM2.1 bilion

Beliau berkata, kita akan mengagihkan sebanyak RM2.1 bilion kepada rakyat jika dasar pemberian RM1,000 setiap tahun dilaksanakan, walaupun langkah ini akan menimbulkan kontroversi.

"Orang akan bertanya, di mana kita memperolehi wang sebanyak itu? Tetapi kita harus berfikir berapa banyak telah kita hilang dalam bentuk rasuah setiap tahun, yang berjumlah RM28 bilion.

"RM2.1 bilion tidak sampai satu peratus dari jumlah itu……memberi wang kepada diri sendiri adalah salah, memberi wang kepada rakyat, tidak salah," katanya.

Beliau berkata, partinya akan terus memberi wang RM1,000 kepada warga emas "selagi Pakatan Rakyat terus berkuasa," katanya.

Bagaimanapun, beliau menafikan dakwaan bahawa langkah seperti ini adalah satu bentuk "membeli undi" kerana kita belum tahu bila pilihan raya umum akan di adakan

'My King, bring cops who killed my son to justice'

Posted: 13 Aug 2010 06:49 AM PDT


KUALA LUMPUR: On Jan 14 last year, 22-year-old A Kugan, from Puchong, was arrested to facilitate investigations into a luxury car theft syndicate. Six days later, he was dead.

Family members and opposition politicians who stormed the mortuary found Kugan's body riddled with severe lacerations. A video clip of this was uploaded on the internet and sparked off national outrage.

However, the first mortem concluded that Kugan had died as a result of fluid accumulation in the lungs. Dissatisfied, the family commissioned a second post-mortem, which revealed that the deceased was burnt, beaten and starved during detention.

This morning, Kugan's mother, made her way to the palace's gates for the third time, to seek justice for her son.

After being turned away on the previous two ocassions, this time, N Indra, 42, managed to hand over a petition to a palace official.

'The police took my son and killed him'

Unable to hold back her tears, Indra broke down when met by reporters.

"It has been nearly two years since my son died, but I still cannot get over him or sleep well. The police took my son and killed him. I want all of them charged, give justice for my son," she said.

Following the exposure of the video-clip, Attorney-General Abdul Gani Patail had reclassified the case as murder, and it was also revealed that 11 policemen were reassigned to desk duties pending investigations.

But on Oct 1, Constable V Navindran, from the USJ police station, was charged with causing grevious hurt to Kugan. The case is ongoing.

Indra's lawyer, N Surendran, who accompanied his client, said the family was disappointed that only one policemen was charged, and that too for a lesser offence.

"From the trial, we can see that others were involved, yet none of them have been charged. Kugan's family and the public are unhappy that until today, no policeman has been charged with murder.

"This was the worst death in custody in this country, yet only one person is charged. The police appear not to have learnt their lesson," he added.

'Let Najib answer for her tears'

Surendran said if the police were under the impression that the government would protect them, then such incidents would happen again.

"Until now, there has not been a single apology from the Inspector-General of Police Musa Hassan, Home Minister Hishammuddin Hussein and the so-called reformist Prime Minister Najib Tun Razak... let Najib answer for this mother's tears," he said.

Surendran said Kugan's mother had turned to the King, because the police, courts, Home Ministry and the Prime Minister's Deparment had failed to take action and provide justice.

"Therefore we have no choice but to come to the King. This is our last resort," he added.

Apart from Indra and Surendran, the petition was inked by Pakatan Rakyat elected representatives S Manikavasagam (Kapar MP), M Manogaran (Teluk Intan MP) and M Ravi (Port Dickson state rep).

The petition requested the King to ensure that:

* All those responsible for Kugan's death be brought to justice
* Action be taken against Selangor police chief Khalid Abu Bakar for making "false statements"
* To ensure the safety of the rakyat when under police custody
* To set up the Independent Police Complaints and Misconduct Commission ( IPCMC)

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Archive Being Deleted!

Posted: 13 Aug 2010 01:37 AM PDT

My blog has been hacked yesterday.  All the postings in the archive have been been deleted.  I am still checking on how my blog was hacked.  In the mean time, I will do my very best put up as many recent postings as possible to reconstruct my blog.  My dear readers/visitors, the inconvenience is very [...]

Parliament Questions Time: Written answer on LHDNM

Posted: 13 Aug 2010 12:00 AM PDT

TARIKH                 :        07.06.2010 – 13.07.2010 Tuan Wee Choo Keong (Wangsa Maju) minta MENTERI KEWANGAN menyatakan nama syarikat yang dianugerahkan kontrak untuk mencetak borang pulangan cukai pendapatan yang berjumlah RM5.4 juta dan sama ada satu proses tender terbuka dilaksanakan kontrak ini dianugerahkan serta namakan pembekal yang dilantik untuk memproses data dalam borang tersebut perincian kontrak untuk [...]

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Kerajaan Rosakkan Tasik Habitat Buaya di Port Dickson

Posted: 13 Aug 2010 02:10 AM PDT

Dari Blog Singalautmetro

Friday, August 13, 2010

KERAJAAN NEGERI ROSAKKAN TASIK BUKIT KEPONG DI PORT DICKSON

PORT DICKSON: Penduduk mukim Pasir Panjang, termasuk yang tinggal di Kampung Bukit Tembok, dekat sini mulai mempertikaikan tindakan kerajaan negeri merobohkan empangan lama yang membenteng air dari Tasik Bukit Kepong ke Sungai Raya.

Ini kerana tindakan itu telah menyebabkan sebahagian tasik semulajadi berkeluasan lebih 1,000 hektar berkenaan semakin kering dan mengancam habitat ikan serta hidupan burung-burung liar seperti belibis dan helang. MALAH TASIK YANG TURUT MENJADI HABITAT BUAYA TEMBAGA ITU KINI DIBIARKAN TANPA PENYENGGARAAN.

Seorang penduduk, Mat Rahim, mendakwa empangan yang dibina sejak zaman merdeka bertujuan mengalirkan air ke kawasan lebih 1,500 hektar sawah padi suatu ketika dulu tidak wajar dirobohkan. Ini kerana katanya, empangan itu berupaya mengelak air Tasik Bukit Kepong mengalir keluar menerusi Sungai Raya sebelum menganjur ke Sungai Linggi dan memasuki Selat Melaka.

"Ini satu tindakan silap pihak kerajaan kerana merobohkan empangan. Sudahlah tiada apa-apa projek mahu dilakukan, empangan ini pula dirobohkan. Akibatnya air tasik menjadi kering. Banyak ikan dan hidupan lain mati!" katanya.

Mat Rahim memberitahu, tasik semulajadi itu selama ini menjadi bekalan utama air bagi keperluan sawah penduduk tetapi selepas semua tanah sawah di situ dijadikan kebun pisang dan kelapa sawit, tasik berkenaan terbiar sahaja.

"Dulu-dulu ada juga dengar nak buat projek pelancongan. Ada juga dibina lebih kurang 10 chalet atau rumah rehat di tepi tasik ini, tapi projek itu terus terbiar dan terbengkalai. Mungkin terbiar lebih 20 tahun dah," tambahnya.

Kini, berdasarkan kerja merobohkan empangan dan menimbus kesemua parit konkrit yang dibina kerajaan lebih 30 tahun lalu, penduduk sekitar mulai tertanya-tanya. Ini kerana tiada papan tanda yang jelas menceritakan apa sebenar yang sedang dirancang oleh kerajaan negeri.

Seorang pemancing, Johan Mahmud, 60, pula memberitahu tasik semulajadi itu sebelum ini penuh dengan pelbagai jenis ikan yang tidak kedapatan di tempat lain. Katanya, antara jenis ikan itu ialah Ikan Biji Nangka, Kepar, Bujuk, Belida dan pelbagai jenis yang lain.

Bagaimanapun, katanya sejak empangan dirobohkan dan air semakin kering kebanyakan ikan itu mati. Malah katanya, kehadiran beribu belibis terbang ketika senja juga sukar dilihat dipercayai berpindah ke habitat lain selepas air tasik itu dikeringkan.

"Kerajaan kena buat betul-betul kalau memang ada projek mahu dijalankan di sini. Kalau tidak membazir dan merosakkan alam sekitar sahaja," katanya.

Difahamkan, Tasik Bukit Kepong adalah antara tasik semulajadi terbesar di Negeri Sembilan yang mempunyai kesan bersejarah kerana menjadi tempat berkubunya tentera Inggeri dan Jepun satu ketika dulu. Tasik ini bersempadan sehingga Linggi dan penempatan Orang Asli Kampung Bukit Kepong memang sesuai dijadikan kawasan pelancongan.

Namun apalah yang boleh diharapakan daripada kerajaan Barisan Nasional Negeri Sembilan kerana apa yang dilakukan di situ seperti perbuatan tikus mencuri beras di waktu malam. Samalah juga mengharapkan tikus membaiki labu. Habis jahanam alam sekitar !

Sumber : http://singalautmetro.blogspot.com/2010/08/kerajaan-negeri-rosakkan-tasik-bukit.html

Kencing tikus mungkin serangan Senjata Biologi ?

Posted: 13 Aug 2010 01:33 AM PDT


Wabak Melioidosis berpunca dari bakteria disebabkan air dan tanah, sementara Leptospirosis berpunca dari air kencing tikus. Kini tiga negeri dilaporkan ada kes Melioidosis dan Leptospirosis. Melioidosis dan Leptospirosis berkemungkinan boleh digunakan sebagai Senjata Biologi. Pada tahun 1797 dilaporkan Nepolean menggunakan Leptospirosis untuk menjangkiti penduduk Mantua di Itali.

Melioidosis telah membunuh 10 orang di Australia tahun ini dan saintis di sana bimbang sekiranya ianya digunakan sebagai senjata biologi.

Apakah ada kemungkinan kes Kencing Tikus di Kedah, Pahang dan Sarawak ada kemungkinan sebagai ujian senjata biologi ?

Dilaporkan mereka yang menghidap Melioidosis boleh dijangkiti semula setelah sembuh.

Adakah Malaysia mempunyai kepakaran, peralatan, perubatan, kawalan untuk menghadapi sebarang kemungkinan serangan senjata biologi ?

********************************
Melioidosis as a Biological Weapons Agent
The Center for Disease Control (CDC) classified melioidosis as a Category B biological weapons agent. The United States and Soviet Union biological weapons programs both studied melioidosis as a possible biological weapons agent. Reports suggested that the Egyptian biological weapons program also researched melioidosis as a possible biological weapons agent.
http://www.globalsecurity.org/wmd/intro/bio_melioidosis.htm

Melioidosis (juga dikenali sebagai penyakit Whitmore atau penyakit pekebun Nightcliff) merupakan penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria Gram-negatif, Burkholderia pseudomallei, yang terdapat pada tanah dan air.
http://ms.wikipedia.org/wiki/Melioidosis

Bioterrorism: Historical Prospective
Nepolean in 1797, infected citizens of Mantua Italy with leptospirosis or swamp fever.13
http://www.ispub.com/journal/the_internet_journal_of_biological_anthropology/volume_1_number_2_8/article/bioterrorism_historical_prospective.html

BIOLOGICAL WARFARE AND ITS CUTANEOUS MANIFESTATIONS
Melioidosis has been called the 'Great Imitator' because the disease does not show any specific clinical features except perhaps the presentation of suppurative parotitis in children.
http://www.telemedicine.org/biowar/biologic.htm

Last Updated: August 13, 2010
Underground bioterror threat in Darwin spooks US scientists

A DEADLY terrorist weapon could be buried in the backyards of Darwin's northern suburbs, US scientists fear.

Australian and American scientists are now on the verge of a breakthrough in the early diagnosis of the disease which killed 10 people in the Northern Territory in the wet season.

A fact sheet compiled by the US Department of Homeland Security lists melioidosis - scientifically known as Burkholderia pseudomallei - as a category B potential bioterror threat.

While it is believed melioidosis has never been used in a biological attack, Dr Currie said the category B listing was justified.

http://www.heraldsun.com.au/news/breaking-news/underground-bioterror-threat-in-darwin-spooks-us-scientists/story-e6frf7jx-1225881832543

Seorang lagi mangsa melioidosis

KUANTAN 6 Ogos – Seorang ahli keluarga mangsa lemas di pusat rekreasi Lubuk Yu, Maran pada 26 Jun lalu meninggal dunia di Hospital Selayang selepas disahkan positif dijangkiti melioidosis semalam.

Ini menjadikan jumlah kematian mangsa yang dijangkiti melioidosis dan leptospirosis selepas operasi di pusat rekreasi berkenaan kini lapan orang.

Selasa lalu, wabak melioidosis (bakteria disebabkan air dan tanah) dan leptospirosis (air kencing tikus) yang dikesan di Pusat Rekreasi Lubuk Yu, Maran diisytiharkan berakhir selepas tidak ada lagi kes baru dilaporkan.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0807&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_10.htm

Polis jangan main sorok nak saman ekor, Berita Harian

Posted: 12 Aug 2010 05:33 PM PDT

Pendekatan polis ketika ini bersembunyi di sebalik pokok atau di kawasan terlindung bagi merakam kesalahan memandu perlu diubah jika kita berhasrat mendidik pemandu supaya mematuhi peraturan jalan raya. sepatutnya, ia dilakukan di kawasan terbuka, sekali gus dapat mendidik pemandu supaya mematuhi peraturan ditetapkan, bukannya takut dengan kehadiran pegawai penguat kuasa.

****************************
Minda Pengarang: Batal senarai hitam bukan penyelesaian atasi saman tertunggak

Berita Harian 13 Ogos 2010


KEPUTUSAN Kabinet menarik balik tindakan menyenaraihitamkan pesalah trafik buat sementara, bermula serta-merta hingga 28 Februari tahun depan, tentunya melegakan mereka yang terbabit. Dengan keputusan itu, pesalah trafik yang mempunyai saman boleh membayarnya sama ada secara penuh atau ansuran dalam tempoh kelonggaran itu.

Mereka juga boleh memperbaharui cukai jalan, tanpa dikenakan sekatan. Ramai yang menyifatkan langkah itu menggambarkan keprihatinan kerajaan dalam mendengar rayuan rakyat berhubung kesulitan kewangan yang dihadapi, terutama pada ketika rakyat sedang membuat persiapan menghadapi Ramadan dan musim perayaan tidak lama lagi.

Namun, pesalah trafik perlu mengambil peluang dalam tempoh kelonggaran itu menyelesaikan tunggakan saman mereka kerana penarikan itu tidak bermakna saman mereka dihapus kira atau mendapat diskaun terhadap kesalahan yang dilakukan. Penarikan balik tindakan menyenarai hitam pesalah trafik itu tentunya melegakan, apatah lagi sambutan perayaan utama seperti Aidilfitri, Deepavali, Krismas serta Tahun Baru Cina dalam tempoh penangguhan itu.

Sebelum mengambil tindakan itu, kita percaya kerajaan sudah menimbang pelbagai rungutan orang ramai dan kesan kepada setiap penganut agama dalam membuat persiapan menyambut hari kebesaran masing-masing. Sebelum ini, polis sudah menyerahkan notis saman kepada lebih 2.5 juta pemilik kenderaan sejak September 2009. Daripada jumlah itu, sebanyak 1.07 juta pengguna lalu lintas melakukan kesalahan dan mengabaikan saman disenaraihitamkan sejak ia dikuatkuasakan pada 15 April lalu.

Tidak dinafikan, tindakan saman ekor sedikit sebanyak memberi kesan dalam mengurangkan kes kemalangan jalan raya, terutama di laluan maut yang dikenal pasti. Bagaimanapun, sudah sampai masanya Polis Diraja Malaysia (PDRM) mempunyai mekanisme pelaksanaan saman ekor ini supaya ia benar-benar berkesan dalam mendidik pemandu berhemah di jalan raya.

SAMAN EKOR TIDAK HARUS DILIHAT SEBAGAI SUMBER PENDAPATAN KERAJAAN, SEBALIKNYA PERLU DILIHAT SEBAGAI TINDAKAN MENGHUKUM PEMANDU KENDERAAN YANG TIDAK MEMATUHI PERATURAN LALU LINTAS.

TUNGGAKAN SAMAN BERNILAI BERJUTA-JUTA RINGGIT DAN MENINGKATNYA PENGELUARAN NOTIS SAMAN DARI SETAHUN KE SETAHUN MENUNJUKKAN ADA KELEMAHAN DALAM PROGRAM MAJLIS KESELAMATAN JALAN RAYA (MKJR) MENDIDIK PEMANDU DI NEGARA INI.

PENDEKATAN POLIS KETIKA INI BERSEMBUNYI DI SEBALIK POKOK ATAU DI KAWASAN TERLINDUNG BAGI MERAKAM KESALAHAN MEMANDU PERLU DIUBAH JIKA KITA BERHASRAT MENDIDIK PEMANDU SUPAYA MEMATUHI PERATURAN JALAN RAYA. SEPATUTNYA, IA DILAKUKAN DI KAWASAN TERBUKA, SEKALI GUS DAPAT MENDIDIK PEMANDU SUPAYA MEMATUHI PERATURAN DITETAPKAN, BUKANNYA TAKUT DENGAN KEHADIRAN PEGAWAI PENGUAT KUASA.

Langkah sebegini sudah lama diamalkan di negara maju dan ia didapati berkesan mendidik pemandu mematuhi peraturan lalu lintas. Yang pasti, pemandu kenderaan di luar negara, terutama di Barat dan Jepun begitu mematuhi undang-undang jalan raya walaupun tanpa kehadiran polis, berbanding di negara ini yang mana rakyatnya mematuhi undang-undang jika melihat adanya polis.

Jika budaya menghormati undang-undang dapat dipupuk sejak di bangku sekolah lagi, kita percaya tidak timbul lagi soal tunggakan bayaran saman ekor pada masa depan, selain berkurangnya kemalangan jalan raya.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/MindaPengarang_Batalsenaraihitambukanpenyelesaianatasisamantertunggak/Article

Jeti kayu uzur di Masjid Tanah, Melaka

Posted: 12 Aug 2010 05:33 PM PDT

Berita Harian 13 Ogos 2010

MASJID TANAH: Pangkalan jeti nelayan di Kampung Ramuan China Kecil, Lubok China, dekat sini, yang digunakan oleh nelayan di situ sejak hampir sedekad lalu, kini hanya menunggu masa untuk rebah ke bumi.

Ibarat pepatah, hidup segan mati tak mahu. Sehubungan itu, kira-kira 30 penduduk di sini yang mencari rezeki sebagai nelayan berharap pihak berkuasa dapat membantu memperbaiki kemudahan berkenaan. Ketika ini, mereka mendakwa tidak punya pilihan dan terpaksa terus menggunakan kemudahan itu untuk menjalankan aktiviti harian tanpa mempedulikan sama sekali bahaya yang menanti. Tinjauan Berita Harian mendapati kemudahan itu seperti sebuah pondok buruk yang lama ditinggalkan.

Seorang nelayan di situ, Zainal Md Ali, 59, yang sudah 25 tahun bergelar nelayan berkata, jeti kayu itu dibina menggunakan wang mereka sendiri secara berkongsi selepas tidak mendapat bantuan mana-mana pihak.

Sambil melahirkan rasa kesal dan sedih dengan nasib menimpa mereka, beliau berkata, nelayan di tempat lain di kawasan Parlimen Masjid Tanah sudah mendapat pembelaan menerusi pembinaan jeti baru.

Bila melihat kembali kemudahan ini, kadang-kadang kami rasa seperti dipinggirkan daripada menikmati pembangunan yang dibawa kerajaan termasuk untuk nelayan luar bandar seperti kami.
Tak bolehkah wakil atau agensi kerajaan berkaitan datang melihat sendiri kesukaran yang dihadapi. Pangkalan jeti yang kami gunakan setiap hari untuk mencari rezeki sekarang hanya menunggu masa roboh, katanya.

Zainal berkata, nelayan di situ menggunakan kemudahan daif itu bagi meletakkan sampan dan peralatan menangkap ikan seperti jaring serta pukat.

Sebelum ini ada sebuah bangunan dibina tidak jauh dari sini, kononnya bagi menggantikan bangsal jeti sedia ada tapi sampai sekarang tidak ada perkhabaran mengenainya. Saya difahamkan ia dibina dengan kos RM45,000. Benar atau tidak, itu kena tanya pihak berkuasa terbabitlah, katanya.

Seorang lagi nelayan sungai, Derani Silong, 79, ketika ditemui berkata, pangkalan jeti berkenaan tidak lagi mampu menampung keperluan bagi tempoh jangka panjang jika terus aktif digunakan seperti sekarang.

Katanya, lazimnya nelayan yang tiba di situ selepas balik dari menangkap ikan akan terus memunggah perolehan mereka tanpa menunggu lama di situ berikutan keadaannya yang sudah uzur itu.

Saya bimbang juga hendak berdiri lama di atas jeti ini. Saya perhatikan lantainya pun sudah semakin mereput dan ada yang patah. Kadang-kadang ketika menaikkan ikan dari bot ke darat pun susah juga bila air surut, katanya

Derani berkata, pihaknya sebelum ini pernah mengemukakan cadangan bagi menggantikan kemudahan itu tapi sehingga sekarang tidak menerima maklum balas.

Kalau kami hendak membina sendiri memang tak mampu, sebab itu kami memohon. Kami dengar peruntukan untuk nelayan seperti kami ada disediakan tapi tak tahu ke mana perginya. Kalau ada tentu kemudahan uzur ini sudah dibaiki, katanya.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Melaka_NegeriSembilan_Jetikayuuzur/Article

Kubah masjid Menanti roboh di Bota , Perak

Posted: 12 Aug 2010 05:33 PM PDT

Berita Harian 13 Ogos 2010

BOTA: Menanti masa untuk roboh. Begitulah yang boleh digambarkan keadaan kubah Masjid Fadzullah Telok Kepayang, Bota Kiri, dekat sini yang menanti masa untuk menyembah bumi.

Ketua Kampung Teluk Kepayang, Meor Ismail Kamaruddin, 44, berkata masjid berkenaan sudah berusia 66 tahun dan perlu dibina baru berikutan strukturnya yang sudah reput. Selain kubah menanti masa untuk roboh, beliau berkata, bahagian lain rumah ibadat itu juga sudah reput dan kelihatan begitu uzur, selain merbahaya kepada jemaah. Usia masjid ini sudah terlalu tua. Kubahnya seberat 30 tan itu hanya menanti masa untuk roboh. Kami khuatir jika ia menimpa jemaah ketika bersembahyang, katanya ketika ditemui di sini.

Beliau berkata, bumbung masjid juga sudah banyak bocor dan menyebabkan lantainya dipenuhi air apabila hujan.

Bumbung masjid sudah banyak bocor dan setiap kali hujan pasti akan dipenuhi air. Melihat keadaan masjid ini maka sudah tiba masanya ia dibina baru, demi keselamatan orang ramai ketika menunaikan solat dan aktiviti agama di sini, katanya.

Pengerusi masjid itu, Suruju Shaari, 61, berkata rancangan pembinaan masjid itu memang ada kerana ada tanah wakaf disediakan bagi tujuan itu yang terletak bersebelahan masjid sedia ada.
Penduduk di sini juga sudah semakin ramai dan sewajarnya dibina masjid baru bagi memenuhi keperluan kariah, katanya.

Beliau berkata, kampung terbabit juga memerlukan dewan baru kerana dewan sedia ada sudah tidak dapat memenuhi kapasiti penduduk yang semakin bertambah.

Kini kami berkongsi dewan dengan penduduk Kampung Teluk Kepayang Hilir kerana kampung ini sendiri masih tidak mempunyai dewan sendiri.

Masalahnya, Kampung Teluk Kepayang Hilir agak jauh dan kerana itu tidak ramai penduduk kampung ini dapat pergi ke sana untuk menyertai majlis atau program tertentu.

Jika mempunyai dewan sendiri, kami dapat merancang aktiviti sendiri serta menambah pelbagai aktiviti lain untuk penduduk di sini, katanya.

Meor Ismail berkata, pada masa ini jawatankuasa penduduk menyewa sebuah rumah untuk dijadikan Pusat Khidmat Kampung Teluk Kepayang.

Kami terpaksa menyewa sebuah rumah untuk dijadikan pusat khidmat itu yang berfungsi sebagai tempat bagi penduduk kampung datang mengadu pelbagai perkara yang memerlukan perhatian kami, katanya.

Jika kami mempunyai dewan sendiri lebih mudah untuk kami beroperasi untuk membantu pembangunan penduduk di sini, katanya.

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Utara_Menantiroboh/Article

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang