Pengikut

Nuffnang

Khamis, 12 Ogos 2010

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


Muhyiddin akan jadi batu api sampai PRU 13

Posted: 12 Aug 2010 04:01 AM PDT

SHAH ALAM, 12 Ogos: Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad (gambar) menjangkakan Tan Sri Muhyiddin Yassin akan tetap menjadi batu api dengan memanipulasi kenyataannya serta kenyataan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat yang lain kelak.

Menurut beliau, dengan menjadi bati api membolehkan Muhyiddin, Timbalan Perdana Menteri berusaha mengelirukan orang-orang Melayu supaya Umno BN tidak tumbang pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU 13).

"Dulu dia (Muhyiddin) laga-lagakan Presiden PASdengan Tony Phua, sekarang dia laga-lagakan saya dengan Ustaz Hadi.

"Selepas ini, tentu dia akan tetap laga-lagakan yang lain sebab dia ini batu api, batu api memang begitu untuk selamatkan Umno pada PRU13 nanti," ujarnya pagi tadi ketika menghubungi Harakahdaily.

Baginya, tindakan Muhyiddin itu sebenarnya bermotif apabila asyik menggembar-gemburkan wacana awam berhubung polisi Melayu Bumiputera mendapat diskaun 7 hingga 10 peratus pada pembelian rumah dan bangunan komersial yang masing-masing bernilai minimum RM500 ribu dan RM2 juta.

"Dia memang suka lebih banyak Melayu miskin yang ramai sebab dengan demikian itu orang-orang kaya termasuk pemimpin-pemimpin Umno yang sedia kaya boleh terus dapat lebih banyak subsidi.

"Mereka ini memang suka batu api ini, mereka suka Melayu miskin yang ramai kerana kalau Melayu miskin dah tak ada, mereka ini tak dapat subsidi lagi," tegasnya.

Ekoran itu, beliau turut mempersoal rasionalisme pada pendirian Muhyiddin pula.

"Bagaimana nak selesainya kemiskinan orang-orang Melayu kalau Muhyiddin mempertahankan dasar memberi subsidi dan diskaun-diskaun ini hanya pada orang-orang kaya," soalnya.

Sebagai contoh, beliau berkata, Bumiputera yang sedia kaya raya sahaja akan terus menikmati subsidi RM35 ribu atau diskaun 7 peratus dalam pembelian rumah mewah bernilai RM500 ribu umpamanya, kerana orang-orang Melayu miskin mustahil boleh memberi rumah-rumah mewah ini.

"Inilah yang segelintir ahli-ahli Umno yang tinggal di rumah kos rendah, PPRT (projek perumahan rakyat termiskin) tidak nampak.

"Mereka sokong perjuangkan batu api ini tetapi orang lain yang dapat subsidi-subsidi ini," ujarnya sambil mencabar Muhyiddin memperjuangkan diskaun atau subsidi yang lebih besar pada penjualan hartanah kos rendah dan sederhana untuk orang Melayu termiskin.

Sehubungan itu, beliau berkata, tidak timbul isu percanggahan pendapat antara kenyataannya dengan Abdul Hadi itu.

"Pendirian saya dan Abdul Hadi sebenar tidak berbeza, iaitu kita nak bantu orang Melayu, kita nak bantu orang miskin, bukannya membantu Melayu dan Bumiputera yang sedia kaya.

"Tak ada percanggahan antara saya dan Abdul Hadi sebenarnya, ini kerja batu api namanya," tegasnya lagi sambil menyuarakan rasa yakin bahawa orang-orang Melayu dan bukan Melayu tidak terpengaruh dengan budaya batu api itu.

Selasa lalu, Muhyiddin, Timbalan Pengerusi Barisan Nasional merangkap Timbalan Presiden Umno mencabar Khalid menyokong pendirian Abdul Hadi kononnya atas dasar perjuangan Melayu.

Cabaran itu ekoran Khalid mengambil 'jalan tengah' dengan mengadunkan cadangan dinamik Abdul Hadi dan Tony itu supaya tetap menguntungkan orang-orang Melayu bawahan, bukannya mereka yang kaya raya.

Khalid pada perkembangan yang sama turut dilaporkan mendakwa perjuangan Muhyiddin bertentangan dengan konsep 1Malaysia yang dipopularkan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak, Perdana Menteri walaupun Muhyiddin sendiri berkali-kali menafikan hakikat tersebut.

Ini kerana, beliau berkata, Muhyiddin masih dilihat sebagai ekstrem Melayu, sedangkan Najib cuba memujuk orang-orang bukan Melayu supaya kembali menyokong Umno BN melalui slogan tersebut pada pilihan raya akan datang.

Sumber: Harakah Daily

Sime Darby Hadapi Masalah Lagi, Kali Ini Di Indonesia

Posted: 12 Aug 2010 03:58 AM PDT


KUALA LUMPUR, Aug 12: Umpama jatuh ditimpa tangga, Sime Darby, syarikat yang belum pulih daripada derita kerugian hampir RM3 bilion tahun lalu terus dibelenggu masalah, kali ini di negara jiran, Indonesia.

Kumpulan Guthrie Berhad, syarikat yang kini sebahagian daripada Sime Darby, baru-baru ini diarah membayar tuntutan sivil kepada syarikat Indonesia PT Adhiyasa Saranamas oleh Mahkamah Agung Indonesia lebih dari USD25 juta, yang kini menggelembung sehingga USD41 juta.

Sebuah portal berita online melaporkan bahawa masalah itu telah dibawa ke perhatian parlimen negara itu untuk diselesaikan berikutan Guthrie terus mengingkari perintah untuk membayar.

"Pengingkaran terus daripada syarikat yang mempunyai kaitan kerajaan Malaysia telah menimbulkan tanda tanya atas kewujudan broker dan mafia undang-undang di sebalik kes ini," lapor Rakyat Merdeka, sebuah portal berita online di Indonesia.

Persengketaan antara dua syarikat tersebut bermula pada tahun 2000 ketika Guthrie Berhad merancang untuk menguasai aset PT Holdico Kuasa yang telah diambil alih oleh Badan Penyehatan Perbankan Nasional (BPPN) milik kerajaan Indonesia.

Guthrie telah melantik PT Adhiyasa Saranamas sebagai orang tengah untuk memudahkan prosedur dalam pengambilalihan PT Holdico Kuasa, serta anak syarikat dan aset milik syarikat berkenaan termasuk ladang kelapa sawit di beberapa bandar.

Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, Guthrie telah bersetuju untuk memberikan yuran sebanyak tujuh peratus daripada hasil nilai urus niaga untuk Adhiyasa, menurut portal tersebut.

Selepas pengambilalihan berjaya, syarikat milik kerajaan Malaysia itu telah dituduh melanggar kontrak kerana sengaja melewatkan bayaran yang dijanjikan kepada Adhiyasa.

Adhiyasa kemudian mengambil pelbagai tindakan undang-undang, tetapi gagal, bahkan sehinggakan permohonan rayuannya di Mahkamah Agung Indonesia tidak mendatangkan hasil.

Pada tahun 2007, dengan pelbagai kelengkapan dokumen dan bukti, Adhiyasa telah berjaya mendapatkan perintah Mahkamah Agung untuk mengarahkan Guthrie untuk memenuhi kewajipannya dalam membayar yuran yang dijanjikan, dengan enam peratus tambahan sebagai bunga.

Namun, keputusan ini terus diingkari Guthrie sehingga memaksa Adhiyasa untuk mengajukan petisyen dengan Mahkamah Negeri Jakarta Selatan untuk merampas aset Guthrie yang akhirnya diterima.

(Gambar: Salah satu dokumen yang disiarkan Raja Petra dalam Malaysia-Today tentang Guthrie di Indonesia yang dikatakan sedang menghadapi masalah)

Rakyat Merdeka menambah bahawa Guthrie cuba untuk melawan penghakiman tersebut dengan menyekat perintah untuk pembayaran melalui PT Holdico Kuasa, syarikat yang dikuasainya pada tahun 2000.

Kumpulan Guthrie merupakan syarikat yang terlibat dalam perladangan dan pengilangan yang dibeli pada tahun 1981 di bawah pemerintahan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamed melalui syarikat pelaburan kerajaan Pemodalan Nasional Berhad (PNB) menerusi Bursa Saham London.

Bersama kerajaan dan PNB sebagai pemegang saham terbesar, Guthrie digabungkan dengan Sime Darby dan Golden Hope untuk membentuk Synergy Drive, kemudiannya Sime Darby sebagai nama bersama.

Pada November 2007, Sime Darby menjadi syarikat terbesar di Malaysia dan syarikat perladangan terbesar di dunia dengan bank tanah lebih daripada 540,000 hektar. Namun begitu, akibat salah urus tadbir, Sime Darby dilaporkan berada di dalam kemelut pentadbiran dengan kerugian hampir RM3 billion pada tahun lepas.- Harakah Daily

Harta Taib Mahmud Di Luar Negara, Mana SPRM?

Posted: 12 Aug 2010 03:57 AM PDT


Pendedahan dua dokumen yang membuktikan hubungan langsung antara Ketua Menteri Sarawak dengan sebuah syarikat hartanah berpangkalan di Amerika Syarikat iaitu Sakti International Corporation, bukan sesuatu yang mengejutkan.

Hakikatnya, Tan Sri Taib Mahmud dan harta kekayaan di luar negara sudah sinonim di kalangan rakyat banyak. Hanya pihak berwajib seperti suruhanjaya pencegahan rasuah Malaysia atau SPRM sahaja masih membatukan diri.

Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Sarawak, Baru Bian berkata rakyat Sarawak sudah lali dengan penyelewengan Taib Mahmud dan pada masa sama hilang kepercayaan terhadap SPRM untuk mengheret ketua menteri itu ke muka pengadilan.

Malaysiakini mendedahkan perjanjian bertulis lembaga pengarah Sakti International Corporation dengan adik beradik Taib Mahmud dan anak-anaknya memegang kepentingan 50 peratus bersamaan RM250 juta, bagi pihaknya.

Antara lain, Taib Mahmud menamakan adik beradiknya Onn dan Ariff, anak perempuannya Jamilah dan anak lelakinya, Mahmud dan Sulaiman.

"Ini adalah perkara yang diketahui ramai. Dan sudah dijangka dan disyaki dari dulu bahawa Taib Mahmud ada harta dan duit luar negera. Ini satu bukti yang kukuh," katanya kepada TV Selangor.

Sakti International dilapor memiliki beberapa hartanah di bahagian pantai barat Amerika Syarikat, antaranya bangunan Abraham Lincoln di Seattle, bangunan yang juga menempatkan pejabat Biro Siasatan Persekutuan (FBI) dan Unit Anti Pengganas Washington Fusion Centre.

Dalam konteks ini, Baru bian mempersoal sumber dana Taib Mahmud berkaitan hartanahnya di luar negara.

"Perkara sebegini yang besar berkaitan rasuah yang melibatkan berjuta- juta duit rakyat tidak dapat disiasat SPRM

Sebab itu, kita tidak yakin dengan SPRM kerana tidak membukti bahawa mereka efektif. Tiada siasatan. Sikit sahaja mereka laksanakan tugas untuk siasat," katanya.

Bagi Baru Bian, harta rakyat mesti dijaga bukan diperlaku sesuka hati.

"Harta rakyat mesti dipulangkan. Saya percaya harta rakyat yang dicuri perlu dipulangkan kepada rakyat," katanya.

Sumber: TVSelangor

DAP: Pemuda Umno dan MCA hilang taring

Posted: 12 Aug 2010 03:56 AM PDT

Keputusan kabinet melarang mahasiswa menyertai politik menunjukkan BN langsung tidak mendengar pandangan rakyat, khususnya golongan muda yang mahu Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) dimansuhkan dan kebebasan akademik dikembalikan di universiti tempatan, kata ketua Pemuda Sosialis DAP (DAPSY), Anthony Loke.

Keputusan ini juga, tegasnya, membuktikan sayap Pemuda BN, khususnya Pemuda Umno dan Pemuda MCA semakin hilang taringnya kerana suara mereka yang mendesak supaya pelajar universiti dibenar menyertai parti politik, langsung tidak diberi pertimbangan oleh kerajaan.

Malahan, kata Loke yang juga ahli parlimen Rasah, suara Timbalan Menteri Penggajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah yang jelas ingin membawa perubahan tersebut, juga tidak diendahkan oleh menterinya sendiri.

Dalam satu kenyataan hari ini, beliau berkata, DAPSY mengutuk keputusan kabinet untuk terus melarang pelajar universiti daripada menyertai parti politik.

"DAPSY berasa amat kesal dan mengutuk keputusan kabinet yang terus melarang pelajar universiti daripada menyertai parti politik.

"Ini merupakan satu keputusan yang amat retrogresif dan mendukacitakan aspirasi golongan muda, khususnya pelajar Institusi Penggajian Tinggi Awam (IPTA).

"Keputusan ini terus menafikan hak pelajar universiti tempatan dan bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan yang menjamin hak berpersatuan kepada setiap warganegara Malaysia," tambahnya.

Namun begitu, katanya, DAPSY akan terus mendesak supaya Akta Kolej dan Kolej Universiti (Auku) dimansuhkan dan kebebasan pelajar universiti dikembalikan.

"DAPSY yakin, sekiranya Pakatan Rakyat mengambil alih tampuk pemerintahan Kerajaan Persekutuan, agenda mendemokrasikan IPTA akan diberi perhatian yang serius dan kebebasan pelajar universiti termasuk menyertai parti politik akan dikembalikan," tambahnya.

Malah, kata Loke, keputusan kabinet itu akan menyemarakkan lagi semangat mahasiswa tempatan untuk bangkit membawa perubahan politik.

"Dan BN akan diberikan satu pengajaran yang lebih pahit oleh golongan muda dalam pilihanraya umum yang ke-13 kelak," tegasnya.

Sumber: Malaysiakini

Batal Senarai Hitam Kejayaan Besar Pakatan Rakyat Bela Rakyat

Posted: 12 Aug 2010 03:55 AM PDT


SHAH ALAM 12 Ogos - Keputusan kerajaan menarik balik tindakan menyenarai hitamkan pemilik kenderaan yang menerima saman ekor merupakan satu kejayaan besar Pakatan Rakyat membela nasib rakyat yang tertindas disebabkan tindakan sembrono Umno-Barisan Nasional yang membelakangkan peraturan dan undang-undang.

Pengumuman yang dibuat selepas mesyuarat mingguan Kabinet berkuatkuasa semalam sehingga 28 Februari tahun depan bagi memberi peluang rakyat memperbaharui cukai jalan sempena musim perayaan bermula dengan Hari Raya Aidil Fitri.

Pengerusi Jawatankuasa Kempen Anti Saman Ekor (Kase) PAS, Datuk Mahfuz Omar ketika dihubungi Suara Keadilan berkata Pakatan Rakyat berterima kasih atas keprihatinan kerajaan tetapi pada masa yang sama mahu tindakan menyenarai hitamkan dimansuhkan segera.

"Kita tidak mahu keputusan yang diputuskan oleh Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha hanya untuk memberi kelonggaran semasa musim perayaan akan datang.

"Langkah ini adalah kemenangan besar bagi perjuangan menentang saman ekor yang dibuat oleh rakyat negara ini khasnya daripada PAS sendiri." ujar Naib Presiden PAS itu.

Menurut beliau, Kase yang ditubuhkan hasil maklum balas rakyat telah bergerak ke seluruh negara bagi menbantah tindakan saman ekor oleh pihak polis dan Jabatan Pengangkutan Jalan.

"Ini menunjukkan sikap kerajaan yang tidak baik, mereka malu untuk mengaku bahawa tindakan mereka salah kerana ianya hasil daripada desakan rakyat.

"Kita juga meminta supaya kerajaan supaya jangan berdegil untuk mengkaji semula tindakan yang tidak menguntungkan mana-mana pihak, waima daripada pihak kerajaan atau rakyat," ujar Mahfuz lagi.

Pada 5 Ogos lepas, Mahfuz telah menyerahkan memorandum bantahan kepada pejabat Menteri Pengangkutan dan juga mengatur pertemuan dengan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein bagi membincangkan perkara sama.

Isnin lalu, Kase telah membuat aduan kepada Suhakam bagi meminta badan hak asasi manusia itu membantu rakyat memperjuangkan hak mereka.

"Kita meminta pihak Kementerian Pengangkutan membuat keputusan bijak dengan mengarahkan Jabatan Pengangkutan Jalan membatalkan 'black list' tersebut dan mengizinkan orang ramai untuk perbaharui cukai jalan," kata Mahfuz dalam perjumpaan itu.


Sumber: Suara Keadilan

Umno-BN Punyai Sejarah Panjang Hina, Aib Raja-Raja Melayu

Posted: 12 Aug 2010 03:54 AM PDT


SHAH ALAM 12 Ogos - Pemimpin Umno mempunyai sejarah panjang berhubung isu menghina dan mengaibkan Raja-raja Melayu sedangkan Pakatan Rakyat sebagai sebuah gagasan baru dalam lanskap politik negara berpegang kepada prinsip mempertahankan Perlembagaan termasuk melindungi hak serta menghormati martabat raja-raja Melayu di negara ini.

Menteri Besar Pakatan Rakyat Perak, Datuk Seri Nizar Jamaluddin berkata, kenyataan Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang meminta KEADILAN memohon maaf kepada Sultan Johir berkaitan isu kain rentang provokatif, jelas menunjukkan Umno penuh dengan kepura-puraan dan kini cuba memperalatkan institusi Raja Melayu ketika parti itu semakin ditolak rakyat.

"Umno yang semakin tersepit dalam usaha meraih sokongan rakyat cuba mempengaruhi Raja-raja Melayu selepas tidak berjaya menjadikan PAS sebagai kuda tunggangannya. Sebelum ini Umno juga cuba menggunakan beberapa individu yang didakwa sebagai ulama muda dan segelintir Mufti supaya mengikuti kehendak mereka.

"Bagi saya, kenyataan Muhyiddin dari awal lagi telah menghina Raja dan kita boleh senaraikan tindakan pemimpin Umno yang terdahulu yang telah menghina dan mengaibkan raja-raja Melayu," jelas Nizar yang juga Ahli Parlimen Bukit Gantang.

Malahan kata Nizar lagi pemimpin Umno-BN harus dipersalahkan kerana disebabkan mereka, kuasa raja-raja Melayu hilang dan dirampas oleh Umno-BN dengan meminda Perlembagaan mengikut selera politik mereka.

Dalam nada yang sama, Ahli Dewan Undangan Negeri Batu Buruk, Dr Syed Azman Syed Ahmad Nawawi berkata apa yang berlaku di Johor merupakan perancangan Umno untuk memburuk-burukkan pemimpin Pakatan Rakyat.

"Kalau kita lihat dari segi sejarah, yang menghina dan mengaibkan institusi raja pemimpin Umno sendiri. Merekalah yang sebenarnya sebelum ini menyerang institusi raja habis-habisan sejak daripada zaman bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad dan kedurjanaan mereka berterusan sehingga kini.

"Umno merupakan parti yang apabila mahu menggunakan institusi raja, mereka akan mengeksploitasinya semaksimum mungkin dan apabila hendak dihina, pemimpin Umno yang akan terdepan sekali menghina raja-raja Melayu seteruk-teruknya serta mendedahkan segala keaiban mereka di mata rakyat," tegas Syed Azman.

Sebelum ini, Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Negeri Johor, Datuk Chua Jui Meng mendakwa perbuatan memasang kain rentang provokatif yang membangkitkan kemurkaan Sultan Johor didalangi oleh seorang bekas Menteri Besar negeri itu daripada Umno-BN.

Jui Meng membidas pihak terbabit yang dianggap mempunyai niat jahat dan ingin membelakangkan Undang-undang Tubuh Negeri Johor yang hanya membenarkan orang Melayu dan beragama Islam sahaja menjadi Menteri Besar.

Dalam pada itu, beliau menganggap tindakan melaga-lagakan KEADILAN dengan Sultan Johor sebagai fitnah yang gagal.

Sumber: Suara Keadilan

Ahli Parlimen PJ Utara Terima Nota Ugutan Dan Sebutir Peluru

Posted: 12 Aug 2010 03:53 AM PDT


KUALA LUMPUR 12 Ogos - Anggota Parlimen DAP bagi Petaling Jaya Utara Tony Pua membuat laporan polis selepas menerima nota ugutan mati dan sebutir peluru semalam.

Pua berkata peluru itu dan nota tersebut dihantar ke pusat khidmat beliau di Damansara Utara yang tertulis dari Tangkak, Johor.

"Apabila salah seorang pembantu saya membuka surat itu, beliau mendapati nota itu berserta dengan sebutir peluru. Saya dan pembantu saya buat laporan polis di balai polis Damansara Utama pada kira-kira pukul 4.30 petang.

"Kemudian, kita dipanggil untuk beri keterangan kepada pegawai penyiasat malam tadi," katanya ketika dihubungi.

Bagaimanapun, Pua, yang juga ketua publisiti DAP, tidak memberitahu kandungan nota ugutan itu.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya ACP Arjunaidi Mohamad mengesahkan telah menerima laporan polis berkenaan kejadian itu dan pihaknya sedang menyiasat kes tersebut mengikut Seksyen 507 Kanun Keseksaan.

Bernama

Haniza Talha - Landscaping New Politics

0 ulasan
sumber :-

Haniza Talha - Landscaping New Politics


Mengecat Blog Bangunan di Taman Sri Manja

Posted: 12 Aug 2010 08:15 PM PDT

Pada 28 Julai 2010, saya telah bersama-sama pemaju untuk melihat aktiviti mengecat blog di Taman Sri Manja. Tujuan mengecat semula bangunan ini adalah untuk mengindahkan imej Taman Medan ke arah lebih segar.

Blok rumah flat di Taman Sri Manja yang dicat

Alhamdulillah antara usaha saya dalam mencantikkan imej bangunan di Taman Medan

Kelusuhan cat bangunan jelas kelihatan


Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Muhyiddin Akan Jadi Batu Api Sampai PRU 13

Posted: 11 Aug 2010 09:50 PM PDT

Dari Harakah
Oleh Dzulfikar Mashoor

Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad (gambar) menjangkakan Tan Sri Muhyiddin Yassin akan tetap menjadi batu api dengan memanipulasi kenyataannya serta kenyataan pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat yang lain kelak.

Menurut beliau, dengan menjadi bati api membolehkan Muhyiddin, Timbalan Perdana Menteri berusaha mengelirukan orang-orang Melayu supaya Umno BN tidak tumbang pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU 13).

“Dulu dia (Muhyiddin) laga-lagakan Presiden PASdengan Tony Phua, sekarang dia laga-lagakan saya dengan Ustaz Hadi.

“Selepas ini, tentu dia akan tetap laga-lagakan yang lain sebab dia ini batu api, batu api memang begitu untuk selamatkan Umno pada PRU13 nanti,” ujarnya pagi tadi ketika menghubungi Harakahdaily.

Baginya, tindakan Muhyiddin itu sebenarnya bermotif apabila asyik menggembar-gemburkan wacana awam berhubung polisi Melayu Bumiputera mendapat diskaun 7 hingga 10 peratus pada pembelian rumah dan bangunan komersial yang masing-masing bernilai minimum RM500 ribu dan RM2 juta.

“Dia memang suka lebih banyak Melayu miskin yang ramai sebab dengan demikian itu orang-orang kaya termasuk pemimpin-pemimpin Umno yang sedia kaya boleh terus dapat lebih banyak subsidi.

“Mereka ini memang suka batu api ini, mereka suka Melayu miskin yang ramai kerana kalau Melayu miskin dah tak ada, mereka ini tak dapat subsidi lagi,” tegasnya.

Ekoran itu, beliau turut mempersoal rasionalisme pada pendirian Muhyiddin pula.

“Bagaimana nak selesainya kemiskinan orang-orang Melayu kalau Muhyiddin mempertahankan dasar memberi subsidi dan diskaun-diskaun ini hanya pada orang-orang kaya,” soalnya.

Sebagai contoh, beliau berkata, Bumiputera yang sedia kaya raya sahaja akan terus menikmati subsidi RM35 ribu atau diskaun 7 peratus dalam pembelian rumah mewah bernilai RM500 ribu umpamanya, kerana orang-orang Melayu miskin mustahil boleh memberi rumah-rumah mewah ini.

“Inilah yang segelintir ahli-ahli Umno yang tinggal di rumah kos rendah, PPRT (projek perumahan rakyat termiskin) tidak nampak.

“Mereka sokong perjuangkan batu api ini tetapi orang lain yang dapat subsidi-subsidi ini,” ujarnya sambil mencabar Muhyiddin memperjuangkan diskaun atau subsidi yang lebih besar pada penjualan hartanah kos rendah dan sederhana untuk orang Melayu termiskin.

Sehubungan itu, beliau berkata, tidak timbul isu percanggahan pendapat antara kenyataannya dengan Abdul Hadi itu.

“Pendirian saya dan Abdul Hadi sebenar tidak berbeza, iaitu kita nak bantu orang Melayu, kita nak bantu orang miskin, bukannya membantu Melayu dan Bumiputera yang sedia kaya.

“Tak ada percanggahan antara saya dan Abdul Hadi sebenarnya, ini kerja batu api namanya,” tegasnya lagi sambil menyuarakan rasa yakin bahawa orang-orang Melayu dan bukan Melayu tidak terpengaruh dengan budaya batu api itu.

Selasa lalu, Muhyiddin, Timbalan Pengerusi Barisan Nasional merangkap Timbalan Presiden Umno mencabar Khalid menyokong pendirian Abdul Hadi kononnya atas dasar perjuangan Melayu.

Cabaran itu ekoran Khalid mengambil ‘jalan tengah’ dengan mengadunkan cadangan dinamik Abdul Hadi dan Tony itu supaya tetap menguntungkan orang-orang Melayu bawahan, bukannya mereka yang kaya raya.

Khalid pada perkembangan yang sama turut dilaporkan mendakwa perjuangan Muhyiddin bertentangan dengan konsep 1Malaysia yang dipopularkan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak, Perdana Menteri walaupun Muhyiddin sendiri berkali-kali menafikan hakikat tersebut.

Ini kerana, beliau berkata, Muhyiddin masih dilihat sebagai ekstrem Melayu, sedangkan Najib cuba memujuk orang-orang bukan Melayu supaya kembali menyokong Umno BN melalui slogan tersebut pada pilihan raya akan datang.

Perang Info: BN ‘Ludah’ Sesama Mereka

Posted: 11 Aug 2010 09:46 PM PDT

Dari Malaysiakini

Apalah sangat RM15 juta untuk menyampaikan maklumat kepada rakyat Selangor jika dibandingkan dengan “nasihat RM70 juta Apco” “hanya untuk memberitahu bagaimana menyampaikan mesej”.

Demikian Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim mempertahankan tindakan kerajaan negeri memperuntukkan wang bagi tujuan mempertingkat keberkesanan penyampaian maklumatnya.

Justeru, Khalid (kanan) berkata, dakwaan MCA bahawa kerajaan Pakatan Rakyat Selangor menyalahgunakan wang pembayar cukai bagi kekal dalam kuasa, boleh disifatkan sebagai ‘meludah ke muka sendiri’.

“Apabila Umno, MCA atau MIC berkata begini (membazir), mereka ibarat meludah ke udara, akhirnya jatuh ke muka sendiri,” katanya.

Pada 26 Julai lalu, Khalid mengumumkan peruntukan itu bagi memberikan lebih maklumat supaya rakyat dapat membuat keputusan lebih bijaksana.

Menurutnya, dana itu akan digunakan untuk menyebarkan maklumat melalui portal TVSelangor, Selangor Kini (termasuk versi cetak) dan mewujudkan radio negeri sendiri.

Ketika diwawancara Malaysiakini di pejabatnya di Shah Alam kelmarin, Khalid berkata peruntukan untuk ‘perang maklumat’ itu hanya mewakili satu peratus perbelanjaan negeri, bersamaan satu sen untuk setiap rakyat Selangor.

Katanya, langkah itu terpaksa diambil kerana kerajaan persekutuan telah “menghianati” mereka dalam menyediakan sokongan komunikasi.

“Kamu hendak kata ini (untuk tujuan) politik? Ya (benar), tetapi siapa yang mulakan dulu?” Soalnya kembali.

anjung setiawangsa

0 ulasan
sumber :-

anjung setiawangsa


Chua: Bekas MB dalang kain rentang

Posted: 11 Aug 2010 06:33 PM PDT

Pengerusi Perhubungan PKR Johor, Datuk Chua Jui Meng berkata kain rentang yang memaparkan gambarnya dan Sultan Johor sengaja dinaikkan untuk menimbulkan kemurkaan sultan terhadap parti pembangkang itu.

Menuru
t Chua, kain rentang lain yang seumpama itu juga dikesan sepanjang laluan 'Kembara Mahkota Johor' di mana baginda sendiri terbabit dengan menunggang motosikalnya.

Katanya, kerja pihak tidak bertanggungjawab itu juga mencetuskan kemurkaan sultan dengan dakwaan bahawa beliau adalah calon PKR sebagai menteri besar Johor.

"Mereka berniat membuat sultan dan orang 
Melayumarah dengan PKR, Ketua Pembangkang, Datuk SeriAnwar Ibrahim dan diri saya."

Chua berkata demikian kepada wartawan di Bukit Damansara, Kuala Lumpur selepas memberi kenyataanya kepada seorang pegawai kanan polis di ibu pejabat polis Batu Pahat.

"Beliau merakamkan kenyataan saya berhubung kain rentang itu. Katanya, adalah jelas bahawa saya hanya seorang saksi. Beliau memberitahu 40 laporan polis telah dibuat berhubung kain rentang itu.

"Saya juga membuat laporan dengannya berhubung kain rentang itu dan juga mengenai ceramah Pakatan di Rengit yang dihalang oleh FRU dan polis."

Sementara itu, Suara Keadilan.com melaporkan Chua juga mendakwa kain rentang provokatif itu dicetak di sebuah premis di bandaraya Johor Baharu.

"Nama bekas menteri besar itu ada disebut di dalam maklumat yang saya terima. Nampaknya dia cuba untuk menjadi jaguh dan cuba untuk memulihkan imejnya yang satu ketika dulu tercemar kerana terlibat dalam krisis dengan Raja-Raja Melayu sehingga imuniti Raja-Raja Melayu dihapuskan.

"Suatu ketika dulu, dia pernah tidak dialu-alukan untuk hadir ke istana sewaktu Almarhum Sultan Iskandar masih hidup. Chua Jui Meng masih tidak lupa, dan masih mempunyai memori yang kuat. Jadi, tak masuk akal kalau dia meminta saya untuk meminta maaf kepada Tuanku Sultan. Beliaulah orang yang paling lantang mengkritik Sultan," katanya kepada 
Suara Keadilan.com.


Bekas menteri persekutuan itu berjumpa dengan polis untuk selama lebih dua jam, daripada 11.30 pagi sehingga jam 2 petang dengan diiringi peguamnya, Sankara Nair.

Chua juga berkata beliau menjelaskan kepada polis berhubung beberapa kesilapan pada kain rentang itu yang membuktikan ia bukan dibuat oleh PKR.

"Saya menafikan PKR terbabit dengan penipuan ini. Hanya Umno mempunyai motif untuk membuat perkara terkutuk seperti ini," katanya.- Malaysiakini

HENTIKAN SEGERA FITNAH PERKAUAMAN TERHADAP KERAJAAN NEGERI PULAU PINANG

Posted: 11 Aug 2010 06:21 PM PDT

10 OGOS 2010

Angkatan Muda KEADILAN Pulau Pinang (AMKPP) pada hari ini menegaskan tidak akan bertolak ansur kepada mereka yang memfitnah Kerajaan Negeri Pulau Pinang sebagai 'perkauman' dalam menyelesaikan masalah rakyat. Cukuplah dengan siri-siri fitnah bermula dari Kampung Buah Pala, Tanah Wakaf Bagan Ajam, Isu Jelutong dan Pokok Asam yang menjadi 'modal' politik murahan UMNO untuk menagih sokongan rakyat, sekarang ditambah lagi dengan menghasut peniaga-peniaga Melayu Komtar untuk membenci Kerajaan Negeri, dalam isu lot niaga di ruang legar Komtar.

Angkatan Muda KEADILAN Pulau Pinang (AMKPP) merujuk kepada tuduhan liar yang dilemparkan oleh Pengerusi Biro Ekonomi Pemuda UMNO Pulau Pinang, Aziaan Ariffin yang mengatakan "Ia memperlihatkan sikap pilih kasih pemimpin DAP dan menunjukkan sikap perkauman yang amat tebal." 

Tuduhan jahat ini jelas menggambarkan, siapa sebenarnya pemimpin UMNO yang jelas suka bermain dalam ruang lingkup perkauman mereka yang sempit dan suka ambil sikap hentam keromo sebelum tahu apa yang sebenarnya berlaku. Siapa dia Aziaan? Adakah dia benar-benar menyelami permasalahan yang berlaku? Konon menjadi 'hero segera' Melayu, tetapi selama lebih 50 tahun, apa yang UMNO berjaya tinggalkan untuk orang Melayu Pulau Pinang?

Angkatan Muda KEADILAN Pulau Pinang (AMKPP) juga merasa amat kesal dengan tindakan Naib Pengerusi Dewan Perniagaan Komtar, Mohamed Ghani Abdul Jiman yang mengapi-apikan hubungan baik yang sudah terjalin lama antara komuniti peniaga Komtar dengan pihak Kerajaan Negeri. Tindakan beliau yang menuduh Kerajaan Negeri meroboh premis gerai dan menghalau Melayu dari Komtar adalah amat tidak tepat dan hanya emosional semata-mata. 

Bilakah masanya ada notis yang mengatakan Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang (PDC) menghalau peniaga-peniaga Melayu dari Komtar? Yang jelas ada hanyalah notis untuk urusan menaiktaraf ruang niaga tersebut, agar lebih teratur dan tidak menghalang lalulintas pelanggan Komtar. Bahkan, 27 peniaga sedia ada boleh terus berniaga seperti biasa, dan ditambah lagi dengan 17 lot di tingkat yang sama dan 10 lot di tingkat 4.

Angkatan Muda KEADILAN Pulau Pinang (AMKPP) di sini juga menyatakan sokongan kepada kenyataan Pengurus Besar PDC, Datuk Rosli Jaafar untuk PDC melakukan kutipan terus bayaran sewa tapak dari peniaga, dan bukannya menerusi Komtar Merchant Association (KMA). Ini adalah untuk memastikan ketelusan dan kecekapan dalam pengurusan, setelah kontroversi yang ditimbulkan oleh Naib Pengerusi KMA itu sendiri, Mohamed Ghani. 

Justeru, Angkatan Muda KEADILAN Pulau Pinang (AMKPP) dengan ini sekali lagi menegaskan, tidak akan berkompromi dengan mana-mana pihak yang melontarkan fitnah jahat kepada Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Kerajaan yang dipilih oleh rakyat untuk orang Melayu, Cina dan India di negeri ini.

Demi memastikan isu-isu rakyat yang membabitkan tiga kaum ini ditangani dan diselesaikan dengan baik, AMKPP menawarkan diri sebagai orang tengah atau 'mediator' untuk mencari jalan keluar sebarang pemasalahan pada masa akan datang. Atas kesedaran ini, AMKPP akan menubuhkan satu sekretariat khas yang dinamakan sebagai "Sekretariat Warga Diskusi Isu Rakyat" (SWADAYA)


SYED MIKAEL RIZAL AIDID
Setiausaha, 
Angkatan Muda KEADILAN Pulau Pinang 
(AMKPP)

AMK Shah Alam

0 ulasan
sumber :-

AMK Shah Alam


Bila dah nak mampos cam tu la

Posted: 11 Aug 2010 10:56 AM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang

2 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Biar tak ada bekalan air, asal ada Jalur Lebar

Posted: 12 Aug 2010 01:06 AM PDTDikhabarkan rancangan Aduan Rakyat TV3 malam tadi menyiarkan masalah penduduk di Jelebu yang masih menggunakan air perigi kerana tiada bekalan air paip. Sedangkan kawasan berhampiran ada bekalan air paip. Mungkin Rais Yatim sibuk dengan Menjalur Lebarkan Jelebu , sebab tu terlepas pandang masalah air di parlimen beliau sendiri.

Atau mungkin Malaysia dah ada teknologi baru, air boleh dibekalkan melalui Jalur Lebar ?

Bak kata Nabil, Lu Pikirlah Sendiri.

Kisah mengenai penduduk Kampung Durian Gasing di Jelebu yang menggunakan air perigi di http://kudaranggi.blogspot.com/2010/08/perbezaan-ketara-antara-dua-buah.html


Artikel berkaitan masalah air di Negeri Sembilan :

Rakyat terseksa masalah air menjelang puasa dan raya
http://amkns.blogspot.com/2010/08/rakyat-terseksa-masalah-air-menjelang.html

BN gagal tangani masalah air di N.Sembilan
http://pasns.blogspot.com/2010/02/bn-gagal-tangani-masalah-air-di.html

Muhyidin kena ajak ahli PEKIDA bersatu ikut Al Quran

Posted: 11 Aug 2010 10:57 PM PDT

Nampaknya banyak benda perlu dilakukan sebelum ajak Melayu bersatu. Mufti, JAKIM nampaknya mempunyai tugas yang berat dalam proses isu pemutihan PEKIDA dan Tiga Line. Semuanya membabitkan orang Melayu. Sebelum ajak UMNO dan PAS bersatu, perbetulkan kesatuan dalam UMNO, dalam PEKIDA.

Muhyiddin jangan sibuk sangat pasal isu ketuanan Melayu, selesai dulu masalah PEKIDA di Johor ni.

Ceritanya di Blog personaliti TV3 Mazidul Akmal Sidek di
http://mazidulakmal.blogspot.com/?zx=319c26da582b6cdc

Juga kisah ADAKAH PEMUTIHAN PEKIDA SUDAH DILAKSANAKAN ? Di http://bapak-gulagula.blogspot.com/2010/08/adakah-pemutihan-pekida-sudah.html

Saman Ekor, Polis perlu jalani ujian mata

Posted: 11 Aug 2010 08:25 PM PDT

Walaupun kerajaan menangguhkan sementara menyenaraihitam kenderaan yang ada saman ekor daripada memperbaharui cukai jalan , saman ekor tetap kena bayar kalau tak hendak ke mahkamah untuk mendapatkan keadilan. Tengok saja kisah dibawah , dahlah kena bayar RM 10 nak dapatkan gambar saman ekor, ternyata no plet kenderaan salah. Ada ke KBV dibaca KBK.

Nasib baik pemuda tadi BELI gambar saman ekor, kalau tak melayang RM 300. Patutnya pemuda tadi saman balik kerajaan dan PDRM kerana mendatangkan kesusahan padanya untuk ambil cuti, bayar RM 10, habis duit minyak , mendatangkan gangguan emosi dan macam-macam lagi lah.

Jawatankuasa Bertindak Kempen Anti Saman Ekor (KASE) yang ditubuhkan PAS harus membuat tindakan susulan, iaitu mendesak kerajaan melaksanakan perkara berikut :

1. Polis menyemak semula semua saman ekor agar rekodnya sama dengan JPJ, contoh nombor plet merujuk pada jenis dan no plet yang sama pada gambar saman. Kalau gambar saman ialah kereta tapi rekod JPJ ialah motosikal , maka saman tadi terbatal.

2. Menghantar semua saman kepada pemilik kenderaan melalui pos beserta dengan gambar tanpa bayaran tambahan RM 10.

3. Menyediakan kemudahan mendapatkan gambar saman ekor di semua balai polis tanpa sebarang bayaran.

4. Menyemak semula saman yang dikeluarkan dengan rekod tukar milik kenderaan dengan pihak JPJ, kerana terdapat aduan kenderaan telah ditukar milik dalam rekod JPJ, tetapi saman pemilik lama telah dihantar kepada pemilik baru.

5. Memastikan anggota trafik yang mengeluarkan saman ekor tidak rabun jauh dan rabun dekat.

**********************************

Lagi kes saman ekor tidak betul

SUNGAI PETANI -, 11 Ogos : Akibat tersilap rekod satu huruf, seorang pemuda di sini disenaraihitamkan dari membayar cukai jalan motosikalnya yang baru kerana mempunyai rekod saman berjumlah RM300 ketika dia berurusan di pejabat pos 3 Ogos lalu.

Hassan Hussain, 26, berkata, sejurus selepas dimaklumkan bahawa dia mempunyai rekod saman dan tidak dapat membayar cukai jalan, dia terus ke balai polis trafik di sini, untuk menyemak saman yang dikatakan itu.

Menurutnya, setelah diperiksa, saman itu direkodkan di atas kesalahan had laju melalui motosikalnya jenis Honda EX5, bernombor plat yang dimulakan dengan huruf KBK di Kilometer 49 Jalan Alor Setar- Butterworth pada 22 Ogos 2008.

"Akibat tidak berpuas hati memandangkan saya tidak pernah melalui jalan itupada tarikh berkenaan kerana pada masa itu saya menetap di Alma Bukit Mertajam, Pulau Pinang dan baru sahaja berpindah ke sini pada 1 Februari 2009, saya membuat laporan polis pada hari itu.

"Sehinggalah hari ini (9 Ogos), saya pergi semula ke balai polis trafik untuk mendapatkan bukti bergambar saman ekor terhadap motosikal saya pada tarikh berkenaan dengan membeli gambar itu dari simpanan trafik dengan harga RM10," katanya ketika ditemui Sinar Harian di rumahnya di Taman Sejati Indah, kelmarin.

Hassan berkata, dia terkejut kerana motosikal yang dirakamkan dalam gambar terbabit bukan miliknya berdasarkan nombor plat motosikal itu yang dimulakan dengan huruf KBV yang ternyata bukan nombor plat motosikalnya.

Menurutnya, saman RM300 itu kemudiannya dibatalkan secara automatik setelah dia mengesahkan kesalahan pihak trafik merekodkan saman motosikal lain ke atas motosikalnya dengan hanya tersilap merekodkan nombor plat yang sepatutnya KBV dan bukannya KBK.

"Akibat salah satu huruf dari V menjadi K, saya menjadi mangsa keadaan dan nasib baik saya tidak terus membayar saman RM300 itu pada 3 Ogos lalu di atas kesalahan yang dilakukan orang lain.

"Kini walaupun saya dapat membayar cukai jalan namun, saya mahu dedahkannya kepada orang awam sebagai pengajaran dan mahu pihak trafik lebih berhati-hati ketika merekodkan saman agar tidak lagi melakukan kesilapan seperti yang terjadi kepada saya," katanya.

Hassan berkata, dia kini bimbang akan terjadi perkara sama pada masa depan memandangkan motosikal itu dicuri pada 18 Oktober 2008 lalu.

http://paspb2.blogspot.com/2010/08/lagi-kes-saman-ekor-tidak-betul.html

Pasaraya Promosi Arak sempena Ramadhan di N.Sembilan

Posted: 11 Aug 2010 07:52 PM PDT


Pasaraya mana yang kurang ajar sangat ni ? Sonang jo. Jom umat Islam semua , BOIKOT pasaraya ini dan juga rangkaiannya seluruh negara. Sebuah pasar raya Bandar Baru Nilai, dekat sini tidak menghormati sensitiviti umat Islam yang sedang menjalani ibadah puasa apabila mempromosikan jualan minuman keras dengan sambutan hari raya.

Tak mati umat Islam kalau tak pergi pasaraya ni, berlambak lagi kedai lain.

***********************************
Pasar raya tidak peka sensitiviti umat Islam

NILAI, 12 Ogos: Sebuah pasar raya Bandar Baru Nilai, dekat sini tidak menghormati sensitiviti umat Islam yang sedang menjalani ibadah puasa apabila mempromosikan jualan minuman keras dengan sambutan hari raya.

Seorang pengunjung ke pasar raya berkenaan pada malam semalam melahirkan rasa terkejut apabila mendapati pihak pengurusan pasar raya itu meletakkan tanda harga promosi istimewa pada minuman keras (Tiger) dengan menggunakan ayat yang bertulis "Meraikan Raya Dinikmati Bersama".

"Ini sungguh bercanggah dengan matlamat berpuasa dan berhari raya di mana umat Islam dilarang meminum minuman keras," ujarnya menerusi emel yang dihantar kepada Harakahdaily.

Beliau yang pergi dengan isterinya mempersoalkan adakah pihak pengurusan pasar raya itu tidak sensitif langsung pada umat Islam terutama pada bulan Ramadan dengan mempromosikan 'Tiger beer' dengan mempamerkan tanda harga yang bertulis "Meraikan Raya Dinikmati Bersama...Tiger", seolah-olah umat Islam berbuka puasa atau beraya bersama Tiger.

"Mengapakah pihak pengurusan pasar raya itu mengadakan promosi Tiger beer terutama pada bulan Ramadan? Walaupun Tiger beer dibeli oleh orang bukan Islam, tetapi mengapakah perkataan "Raya" diletakkan pada minuman keras tersebut?" soalnya.

Selain itu, soalnya lagi adakah lebih wajar dan bertanggungjawab jika pihak pengurusan pasar raya meletakkan Tiger beer tersebut di tempat berasingan atau khas bawah kategori 'non-halal' seperti pasar raya terkemuka yang lain di Malaysia.

"Di sini mereka meletakkan beer tersebut di kaunter paling hadapan berdekatan dengan cashier. Adakah ini pada pandangan pihak pengurusan pasar raya cara meraikan umat Islam Malaysia berpuasa?" tanya beliau yang melampirkan bersama gambar yang diambil menggunakan handphone berkaitan perkara itu.

http://www.harakahdaily.net/v2/index.php?option=com_content&view=article&id=28097:pasar-raya-tidak-peka-sensitiviti-umat-islam&catid=1:utama&Itemid=50

PAS perlu kempen RUMAH KU, PENJARA KU

Posted: 11 Aug 2010 05:51 PM PDT

Setelah usaha PAS mengenai Isu Saman Ekor menampakkan hasil dengan hari ini kerajaan mengumumkan kenderaan tidak disenaraihitam lagi untuk memperbaharui cukai jalan sehingga 28 Februari 2011. Maka selepas ini PAS perlu pula mengetengahkan isu Jenayah yang semakin serius di negara ini. Desak kerajaan pastikan keselamatan rakyat di seluruh pelusuk negara, bukan di tempat tertentu sahaja.

Desak menteri turun padang tengok sendiri kelemahan kelengkapan polis, anggota peronda yang kurang, kenderaan peronda yang kurang, balai polis yang kurang dan sebagainya.

Lancarkan KEMPEN RUMAH KU, PENJARA KU, kerana rakyat dah rasa tak selamat lagi bukan sahaja di luar rumah , malahan dalam rumah, pasang grill tebal, kunci mangga banyak, alarm system, pengawal, dah macam penjara dah rumah, RUMAH KU , PENJARA KU, bukan lagi RUMAH KU , SYURGA KU

Banyak tempat Skim Rukun Tetangga tak praktikal , kerana ramai yang sekarang ini tiada masa untuk rondaan , kerana kerja lebih masa, kerja part time untuk menampung kos sara hidup yang makin melambung tinggi.

Tengok sahaja laporan akhbar di bawah, dalam masa sehari macam-macam yang dilaporkan. Itu yang dilaporkan, yang ditapis, yang tidak dilaporkan entah berapa banyak lagi.

**************************

Asal logam, semua dicuri
Utusan Malaysia 12 Ogos 2010

HULU SELANGOR 11 Ogos – Ibarat jatuh ditimpa tangga. Mungkin itulah pepatah yang paling sesuai bagi memberi gambaran tentang nasib malang pasangan suami isteri, M. Vanie, 33 dan E. Shankar, 37.

Ini kerana kehidupan yang dilalui mereka pada hari ini jauh lebih teruk daripada apa yang dibayangkan sebelum ini.

Walaupun kadar sewa rumah tiga bilik itu sebanyak RM100 cukup melegakan tetapi ada beberapa perkara yang menimbulkan rasa terkilan pasangan itu.

Dia yang menyewa di pangsapuri Seri Semarak sejak lebih setahun lalu berkata, sudahlah terseksa dengan kehidupan kais pagi makan pagi, kais petang makan petang, kehidupan mereka juga didakwa diancam bahaya.

Menurut Vanie, keadaan persekitaran pangsapuri yang agak jauh dari jalan besar, tiada kemudahan pengangkutan awam menyebabkan hanya 10 peratus daripada 100 unit pada setiap blok yang didiami.

Selebihnya terbiar kosong menjadikan kawasan pangsapuri itu agak sunyi dan adakalanya menyeramkan.

"Keadaan itu juga menyebabkan pangsapuri ini sering menjadi sasaran individu tertentu yang mencuri apa sahaja yang boleh dijadikan wang seperti besi buruk, logam wayar bumi serta penutup lubang utiliti. Apabila ini berlaku kami di sinilah yang menjadi mangsa,'' ujarnya.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0812&pub=Utusan_Malaysia&sec=Kota&pg=wk_02.htm

Rabu Ogos 11, 2010
Objek Menyerupai Bom Jangka Ditemui Berdekatan Pasar Raya Di Serdang

KUALA LUMPUR: Satu objek menyerupai bom jangka yang turut disertakan dengan nota amaran berbunyi "you have one hour" ditemui di tempat meletak motosikal sebuah pasar raya di Serdang malam tadi.

Ketua Polis Daerah Serdang Supritendan Abd Razak Elias berkata objek itu yang diletakkan dalam sebuah kotak kasut dan dibalut dengan suratkhabar ditemui oleh pihak keselamatan pasar raya itu pada pukul 11 malam.

Beliau berkata 10 anggota Unit Pemusnah Bom dari Ibu Pejabat Kontijen (IPK)Selangor menggunakan robot khas untuk mengangkat kotak yang mengandungi objek itu ke kawasan lapang berhampiran untuk diperiksa.

Objek itu kemudian dimusnahkan, katanya ketika dihubungi.

Beliau meminta orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai kejadian itu supaya menghubungi balai polis berhampiran bagi membantu siasatan. - BERNAMA

http://www.mstar.com.my/berita/jenayah/cerita.asp?file=/2010/8/11/mstar_jenayah/20100811170513&sec=mstar_jenayah

Ogos, 2010 17:39 PM

Mayat Wanita Separuh Bogel Ditemui Di Sungai Petani

SUNGAI PETANI, 11 Ogos (Bernama) -- Mayat seorang wanita dalam keadaan separuh bogel ditemui di sebuah ladang getah berhampiran Taman Kelisa Ria di sini pagi Rabu.

Mayat yang tidak dikenali itu hanya berbaju T manakala seluar dalamnya terlondeh sehingga paras lutut dengan muka tersembam ke tanah dan tangan kirinya diikat dengan dawai, kata Ketua Polis Daerah Kuala Muda, ACP Hashim Ali.

Mayat itu yang dipercayai berketurunan Melayu atau Siam berumur awal 20-an dijumpai oleh seorang penoreh getah kira-kira 10 pagi.

"Polis masih menyiasat punca kematian mangsa dan belum boleh memastikan sama ada mangsa telah dirogol, dibunuh di tempat lain atau di tempat mayatnya ditemui," kata Hashim.

S. Shanmugam, 50, yang menemui mayat itu berkata badan mayat ditutup dengan daun semasa ditemui.

Orang ramai yang kehilangan anggota keluarga atau mengetahui tentang kejadian itu diminta menghubungi Pegawai Penyiasat, ASP Teh Boon Keong di talian 012-3284837.

-- BERNAMA

http://www.bernama.com.my/bernama/v5/bm/newsgeneral.php?id=520555

PARTI KEADILAN RAKYAT Cabang Bera, Pahang DM

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT Cabang Bera, Pahang DM


EZAM BAGAI PIRING HITAM LUSUH ULANGI TOHMAHAN TERHADAP WA AZIZAH

Posted: 11 Aug 2010 02:38 PM PDT

SHAH ALAM 12 OGOS 2010:

Presiden KEADILAN, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail kesal dengan tindakan Senator Ezam Mohd Nor yang mendakwa kononnya beliau telah menelefonnya supaya menghalang lelaki daripada mendekati Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Dalam kenyataannya semalam, Dr Wan Azizah berkata beliau kesal dengan dakwaan Ezam itu yang sengaja mengada-ada cerita selepas beliau meninggalkan KEADILAN lebih tiga tahun lalu dan menyertai semula Umno.

Menurut beliau, semasa berada di perkarangan mahkamah Selasa lalu, wartawan akhbar Berita Harian menyatakan beliau telah di arah untuk mengajukan soalan tersebut.

"Saya dengan tegas menafikan tohmahan jahat beliau. Saya tidak pernah menelefon beliau (Ezam) mengaitkan Anwar seperti tohmahan tersebut.

"Saya kesal kerana nafsu politik beliau tidak ada batas sehingga sanggup memfitnah saya selaku isteri dan ibu. Ternyata untuk kekal relevan sebagai alat pimpinan Umno, kerja beliau hanya mencerca kami," tegas beliau.

Dr Wan Azizah berkata beliau akan tetap enggan melayan sebarang dakwaan Ezam yang dibuat hasil menerima upah pimpinan Umno walaupun ia diulangi serta mengaitkan nama beliau secara peribadi.

"Saya mengingatkan beliau supaya menghentikan kerja fitnah yang jelas fasik. Sekiranya beliau terus mengulangi fitnah tersebut, saya akan mengambil tindakan undang-undang terhadap beliau dan merujuk beliau ke Mahkamah Sivil dan Mahkamah Syariah," tegas Wan Azizah lagi dalam kenyataan itu.

Seperti piring hitam lama, bekas Ketua Angkatan Muda KEADILAN itu mengulangi dakwaan kononnya Dr Wan Azizah pernah bercakap dengan nada cemas dalam satu panggilan telefon kepada Ezam dari Washington satu ketika dahulu.

Perkara itu timbul apabila Ezam yang kebetulan berada di rumah lama Datuk Seri Anwar Ibrahim di Bukit Damansara, Kuala Lumpur memberitahunya ada seorang lelaki lain turut berada di dalam rumah itu.* Sumber http://Suara-Keadilan.com

BILA PROJEK HOSPITAL DAERAH BERA AKAN BERMULA?

Posted: 10 Aug 2010 08:51 AM PDT

Walaupun sudah lebih setahun majlis pecah tanah di tapak projek Hospital Daerah Bera (HB) di lakukan (majlis pecah tanah dibuat pada 06 Februari 2009), tetapi sehingga kini tidak nampak tanda-tanda kerja-kerja awal projek HB tersebut akan bermula sehingga ke saat ini.

Untuk rekod, majlis pecah tanah tersebut telah disempurnakan oleh Kebawah Duli Yang Maha Mulia Sultan Pahang, Sultan Haji Ahmad Shah yang telah disaksikan oleh ribuan penduduk Daerah Bera disini.

Projek Hospital Bera ini adalah merupakan salah satu projek pembinaan Hospital baru yang diluluskan oleh kerajaan semasa kajian semula Rancangan Malaysia Ke-9 serta mempunyai katil sebanyak 40 buah dan boleh ditambah kepada 60 buah katil dimasa hadapan bagi menampung keperluan penduduk setempat. Ia akan dibina diatas tanah seluas 26 ekar.

Dengan kos pembinaan dianggarkan sebanyak RM 60 Juta, Hospital Daerah Bera di jangka siap tahun 2012 sebagaimana didalam perancangan Kementerian Kesihatan Malaysian(KKM).

Dengan kadar kepesatan daerah ini semakin membangun apatah lagi peningkatan jumlah penduduk yang semakin meningkat, keutamaan dan keperluan untuk daerah ini mempunyai hospital sendiri amatlah tinggi demi kelangsungan kesihatan penduduk Bera.

Buat masa sekarang penduduk daerah Bera ini memerlukan masa antara 30 minit hingga satu jam perjalanan untuk ke Hospital Sultan Ahmad Shah, Temerloh atau pun ke Hospital Jempol sekiranya memerlukan rawatan hospital.

Justeru itu Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) Cabang Bera menggesa agar Kementerian Kesihatan Malaysia dapat mempercepatkan dengan kadar segera projek tersebut agar segala kesulitan yang dihadapi oleh penduduk daerah ini dapat diatasi.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang