Pengikut

Nuffnang

Isnin, 5 Julai 2010

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

1 ulasan
sumber :-

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Permit Suara Keadilan

Posted: 05 Jul 2010 09:06 AM PDT


Pakatan Rakyat akan memfailkan usul tergempar di Parlimen hari ini untuk membahaskan tindakan kementerian dalam negeri tidak memperbaharui permit akhbar Suara Keadilan.
Selain itu, PKR akan turut mempertahankan laporan akhbar itu yang mendedahkan kepincangan Felda di mahkamah dan tidak akan memohon maaf kepada Felda. Menurut TV Selangor, ahli parlimen Subang, Sivarasa Rasiah berkata pihaknya mempunyai cukup bukti untuk mempertahankan laporan Suara Keadilan itu.Justeru, beliau menggesa kerajaan menghentikan usaha untuk membisukan PKR serta akhbar miliknya itu.
Sivarasa (kanan, bertali leher merah) berkata, tindakan KDN tidak memperbaharui permit Suara Keadilan dilakukan dengan niat untuk membisukan lidah PKR daripada terus mendedahkan isu-isu kepentingan umum.Tindakan terbaru kementerian itu harus dibahas oleh parlimen kerana ia menyentuh isu-isu kebebasan hak bersuara dan media serta maklumat yang membabitkan kepentingan awam."Usul isu Suara Keadilan ini difailkan untuk dibantahkan kepada pergantungan ini dan untuk mendesak Menteri meluluskan serta merta penerbitan ini yang tidak cuba menggugat atau menghalang suara kita daripada PKR."Kita nampak pergantungan Suara Keadilan ini, khususnya Najib, Perdana Menteri sekarang khuatir tentang perkara itu berhubung isu Felda yang dibawa oleh Pakatan Rakyat dan mereka nampak Suara Keadilan telah membawa banyak isu dan fakta," katanya.
Beliau berkata usul yang akan difailkan oleh ahli parlimen Gombak, Azmin Ali.Ditanya mengenai tindakan Felda menyaman Suara Keadilan bersabit laporan ini, Sivarasa berkata PKR akan mempertahankan segala laporan akhbar itu yang mendedahkan kepincangan dan salah urus wang Felda."Peguam Felda telah menghantar satu surat kepada Suara Keadilandan PKR akan melantik peguam untuk menjawap dan kita sudah bagi jawapan iaitu kita sanggup mempertahankan apa jua yang diterbitkan oleh Suara Keadilan dan sebagai pandangan yang munasabah apabila rizab Felda merosot dengan merisaukan," katanya.

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Srikandi di Kg Pian

Posted: 04 Jul 2010 07:56 PM PDT

Siti Aishah Sh Ismail, Ketua Srikandi Keadilan Pusat
AJK Srikandi Pusat, dibelakangnya Hendon Jaafar, Bendahari PKR Cabang Kuala Krau dan Letchmy, AJK Wanita Keadilan Kuala Krau

Batin Berat anak Dolah


Dari Kiri: Haji Suhaimi Said, Batin Mat Kuang, Batin Berat anak Dolah, dan Siti Aishah Sh Ismail
Batin Mat Kuang berucap dalam Majlis itu

Kaum wanita yang hadir

Tajudin Ramli, 3 dari kanan, Pen. Setiausaha Biro Orang Asal Pahang turut hadir.

Wan Kisan Daud, Ketua KEADILAN Ranting Pian memberi ucapan alu-aluan

==


Ceramah terakhir didalam siri lawatan Srikandi KEADILAN Pusat ke Temerloh dan Kuala Krau adalah Majlis Ramah Mesra di Kg Pian, Kuala Krau pada 4hb Julai 2010 yang diketuai Siti Aishah Sh Ismail. Manakala Timbalannya Farah Afzan Faridi pula mengakhiri lawatan itu bersama-sama masyarakat Kg Matau, Bandar Jengka, Pahang yang dianjurkan oleh Ranting KEADILAN Kg Matau, Kuala Krau.


Didalam Majlis Ramah Mesra di Kg Pian, 2 orang Batin turut hadir. Batin Berat anak Dolah adalah seorang Batin dari Negeri Selangor, dari Banting.


Didalam ucapannya beliau menyeru supaya Kerajaan Negeri Pahang mencontohi Kerajaan Selangor yang menubuhkan BBTOAS yang ditadbirkan secara keseluruhan oleh pegawai-pegawai Orang Asal.


Kerja-keraja yang dilakukan oleh Badan Bertindak Tanah Orang Asal Selangor yang dilantik oleh Kerajaan Selangor dibawah pimpinan Tan Sri Khalid Ibrahim adalah untuk menyediakan profile seluruh tanah Orang Asal di Negeri Selangor, termasuk tanah kampong dan hutan, serta profile penduduk Orang Asal Negeri Selangor bertujuan untuk mengeluarkan geran tanah kepada Orang Asal.


Untuk tanah kampong, dua buah kampong telah dikeluarkan geran tanah iaitu Kg Gerachi dan Pertak di Kuala Kubu Baru.


Didalam ucapan alu-aluan Batin Mat Kuang, Batin Kg Pian Kuala Krau, beliau mengalu-alukan semua pihak yang mahu memperjuangkan hak Orang Asal. Sebagai Batin beliau sentiasa bersikap berkecuali. Kalau UMNO mahu perjuangkan hak Orang Asal beliau alu-alukan dan kalau PKR mahu memperjuangkan hak dan kepentingan Orang Asal beliau juga mengalu-alukan.


Beliau memberitahu bahawa Orang Asal berada didalam keadaan tersepit. Rezab Orang Asal tidak digazetkan oleh Kerajaan tetapi yang digazetkan adalah Rezab Binatang (Rezab Perhilitan), bererti binatang mempunyai kedudukan yang lebih tinggi dari kami Orang Asal, dan beliau meminta Kerajaan membetul kedudukan ini.


Didalam ucapan alu-aluan Wan Kisan Daud beliau sangat berterima kasih kepada Parti Keadilan Rakyat Kuala Krau kerana tidak putus-putus datang ke Kg Pian dan berkongsi masalah dengan penduduk. Ini berbezalah dengan UMNO yang mana pemimpin-pemimpin mereka hanya datang ke Kg Pian di musim Pilihanraya sahaja dengan pelbagai janji yang tidak pernah ditunaikan.


Siti Aishah selaku Ketua Srikandi Keadilan Pusat merasa amat terharu melihat kedhaifan di Kg Pian. Beliau akan membincangkan hal ini dengan wakil-wakil rakyat Keadilan untuk menyuarakan masalah penduduk Orang Asal di Kuala Krau ini di Parlimen dan beliau akan membawa pemimpin-pemimpin KEADILAN Pusat untuk datang ke perkampongan Orang Asal bagi melihat sendiri keadaan Orang Asal disini.


Siti Aishah menyatakan selama ini beliau hanya mendengar berita mengenai Orang Asal melalui surat-surat khabar dan kaca tv yang mengatakan bahawa Orang Asal telah mendapat pembelaan yang sempurna.


Apabila beliau turut ke padang, beliau dapat melihat sendiri kedhaifan yang ujud. Beliau sedih melihat anak-anak Orang Asal dengan pakaian yang mereka pakai. Masalah kesihatan dan masalah pendidikan mereka yang terbiar tak sepatut lagi berlaku di Negara ini.


Sebelum itu rombongan Srikandi telah melawat Kg Terbol, Kuala Krau untuk mengedarkan pakaian bundle dan mereka ditemui oleh Sdr Zainal Cok, Ketua Ranting Parti Keadilan Rakyat Kg Terbol dan Sdr Jaafar, Ahli Jawatankuasa KEADILAN Kg Terbol dan penduduk disana.


Selesai perjumpaan di Kg Pian, rombongan Srikandi berkumpul semula di Bilik Gerakan Parti Keadilan Rakyat Kuala Krau, rombongan Siti Aishah dari Kg Pian dan rombongan Farah Afzan dari Kg Matau, dan jam 7.00 malam mereka meninggalkan Kuala Krau menuju Kuala Lumpur untuk mengejar satu ceramah di Selangor di Kg Kundang. Dan berakhirlah lawatan tiga hari Srikandi Keadilan Pusat ke Kuala Krau dan Temerloh.


Setiausaha Parti Keadilan Rakyat Ranting Kg Lubok Wong Meninggal Dunia

Posted: 04 Jul 2010 07:38 PM PDT

Mayat Budin Kin dan disebelahnya mayat anak saudaranya
Ramli Lugan, Naib Ketua KEADILAN Cabang Kuala Krau, di rumah keluarga. Ramli adalah anak tiri kepada Budin Kin

Orang ramai dari perkampongan Orang Asal di Kuala Krau menziarahi Budin Kin

=
Sdr Budin Kin bersama anak saudarannya meninggal dunia kerana kemalangan jalanraya dipersimpangan Kg Gong Halt, Jalan Temerloh-Jerantut, Kuala Krau pada malam 3hb Julai 2010.
Ramli Lugan menyatakan bahawa dia diajak oleh bapa saudaranya untuk pergi ke Hospital Sultan Ahmad Shah di Temerloh jam 2.00 pagi tanpa memberitahunya maksud ke Hospital itu. Alangkah terperanjatnya bila di Hospital didapat ayah tiri dan pupunya sudah meninggal dunia.
Budin adalah ayah tirinya, tetapi dialah yang membesar dan memberi kemudahan pelajaran kepadanya sehinggalah Ramli berjaya membawa ijazah di bidang sosiologi dan antropologi dari Universiti Malaysia Sabah.
Parti Keadilan Rakyat Cabang Kuala Krau dan khususnya Ranting Kg Lubok Wong, sebuah perkampongan Orang Asal disini, kehilangan seorang pejuang keadilan.
Srikandi Keadilan diketuai oleh Siti Aishah Sh Ismail, dan jawatankuasa Keadilan Cabang Kuala Krau telah menziarahi mendiang Budin diketuai oleh Haji Suhaimi bin Said. Turut hadir menziarah adalah Hendon Jaafar, Letchmy Govindasamy, Anita Karim, Hafez Harun.
Semua wakil dari semua Ranting Orang Asal di Kuala Krau turut menziarahi.

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Dengue and Responsible Pet Owners Awareness Programme

Posted: 04 Jul 2010 07:00 PM PDT
All of us at the Canine Advisory Team  (CAT) of the Petaling Jaya City Council (MBPJ) had a great time with Yang Berhormat Dr Xavier A Jayakumar last week.

That was when CAT organised a special exercise to go down to the ground of residents' homes with the Selangor state executive councillor to check if they were looking after their dogs and cats properly as well as  keeping their homes dengue-free.

The event proved to be a thumping success. Quite a few of the residents hadn't an inkling that the main gentleman at their gate was actually a top brass representing Selangor for, among others, public health as well as a caring government.

Some of the most poignant moments were when Dr Xavier bowed down to pet a dog in a kennel and when he went close to a filthy drain to inspect it.

Here are the various reports by the media that covered the story for your reading pleasure;
 


The first was by Malaysiakini's Leven Woon who published the story on the same day (28 June, 2010) that the exercise was held: 

"10,318 cases of dengue were reported in Selangor since January with Kajang reporting the most cases, totalling 1,930.

Selangor state executive councillor Xavier Jayakumar, while officiating a dengue and dog inspection, said so far 32 people have died of dengue fever in the state.

While Kajang only recorded one fatality, Shah Alam and Subang Jaya both reported six deaths whereas three died of the fever in Petaling Jaya.


"The clusters will normally spread in the early and end quarters of a year. (The cases) will then reach a mod high every two years," Xavier said before leading the inspection team in Section 4, Petaling Jaya today.

He said uncollected rubbish and abandoned projects are the main contributors to the high number of cases.

During the inspections at Jalan 4/43 and Jalan 4/46, Xavier singled out wooden premises that were prime breeding grounds for the dengue-carrying aedes mosquitoes. Their grounds were strewn with litter in plastic bags, he noted, which should not have been allowed in the first place.

The team also went from door to door, visiting dog owners, examining licenses and checking on the well-being of the dogs.

MBPJ councilor and Petpositive NGO chairman Anthony Thanasayan said that there were dog owners who were ignorant about their pets' nutritional needs including what to feed them as well as how often.

"Hence, today our aim is not just to knock on their doors and fine them. More importantly, we want to educate them on the ways to improve the (quality) of (the animals' care)."

Anthony said that the council's staff, including the Canine Advisory Team (CAT), were also given training on proper animal handling,

Also present were health officials from Subang Jaya Municipal Council (MPSJ) and Klang Municipal Council (MPK).

Anthony said similar inspections would be done in those municipalities soon.

He meanwhile reiterated his stand to increase the fine for animal cruelty from the current RM200 to RM10,000.

"I know the Department of Veterinary Services is on track in seeking an increase, but I suggest perhaps MBPJ can do it faster."

Streets, New Straits Times by Sheila Sri Priya on 29th June:

32 dengue deaths in Selangor as of June
 Dr Xavier Jayakumar visiting a house in Section 4 Petaling Jaya The objective of the visits were to check if residents have licences for their dogs and to spot dengue breeding ground in their homes. — Picture by Saifullizan Tamadi

Dr Xavier Jayakumar visiting a house in Section 4 Petaling Jaya The objective of the visits were to check if residents have licences for their dogs and to spot dengue breeding ground in their homes. — Picture by Saifullizan Tamadi


PETALING JAYA: Thirty-two deaths due to dengue were recorded up to early June this year for Selangor.

State executive councillor for Health, Plantation Workers, Poverty and Caring Government Dr Xavier Jayakumar said these were from the 332 confirmed dengue cases and majority of them were in the Ampang Jaya Municipal Council areas where there were 55 cases and two deaths.

This was followed by areas within the Shah Alam City Council with 29 cases and six deaths, Subang Jaya Municipal Council (26 cases and six deaths), Petaling Jaya City Council (14 cases and three deaths) and Kajang Municipal Council (11 cases and one death).


Xavier said every once in two years there would be a major dengue breakout and the peak would be during the first and last quarter of the year.

He added dengue was no longer a problem associated with the rural areas, as more and more cases were recorded in urban areas with high density population, uncollected rubbish and abandoned projects.

He also said there was an increase in the number of mosquito breeding grounds, especially when house owners did not check their surroundings and made sure they were clean.


Xavier said the public between the ages of 18 and 45 were more exposed to dengue because this age group move around frequently to go to colleges or work.

He said to effectively combat dengue, the public needed to work hand in hand with the authorities.

He added that both the Health Ministry and the state government had increased staff to curb the scourge.


"For example the Petaling Jaya City Council has 14 new health officers.

"Areas such as Subang Jaya has a young population who are constantly on the move and the cause of the problem may not necessarily be in their neighbourhood but they could have got dengue at their workplace.

"There's a slight decrease in reported dengue cases this year compared to last year during the same period. But most importantly the public must play their part and keep both the inside and outside of their houses clean."

Yesterday, Xavier along with Petaling Jaya deputy mayor Puasa Md Taib, councillor T. Anthony, and representatives of Subang Jaya and Klang Municipal Councils made house visits in Section 4 Petaling Jaya.

The objective was to check if residents had dog licences and also to spot dengue breeding grounds in houses.

Based on the visit, most dog owners do not have licences for their dogs and residents had containers and flower pots that had stagnant water.

Anthony said the door-to-door visits were effective because the council had taken a new approach to tackle both the dengue and the dog licensing issue.

He said awareness and education on what needed to be carried out were the best way to help residents understand the situation so that they could cooperate with the authorities.

Anthony said it would benefit the council in the long run if the council officers were given good training on how to tackle difficult situations.

"Dogs and other pets are becoming more like family members, therefore they must have identification.

"Pets if they are well taken care of will not become a nuisance.

"We want responsible owners," said Anthony.


StarMetro on June 29 by S Komaladevi.


Drop in dengue cases in Selangor

THERE has been a slight drop in the number of dengue cases in Selangor compared with last year.

However, Selangor executive councillor Dr Xavier Jeyakumar urged the public to continue taking measures to prevent the spread of the disease.

Kajang Municipal Council (MPKj) recorded the highest number of dengue cases among five local councils in Selangor. As of June this year, the municipality had 11 confirmed cases and one death.

It is followed by Subang Jaya Municipal Council (26 confirmed cases and six deaths), Ampang Jaya Municipal Council (55 confirmed cases and two deaths), Shah Alam City Council (29 confirmed cases and six deaths) and Petaling Jaya City Council (14 confirmed cases and three deaths).

Dr Xavier Jeyakumar said Kajang had a high population density and the residents were not keeping their surroundings clean.

Breeding ground: Dr Xavier pointing to rubbish left uncollected at a house during the house to house inspection.

He was speaking at the launch of dengue awareness and responsible pet ownership campaign at the MBPJ quarters in Section 4, Petaling Jaya, recently.

The event, held jointly with MBPJ, Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA) and Petpositive, aimed to educate the public on how to prevent dengue and take care of their pets.

"We noticed there has been a sudden increase in the number of dengue cases in areas where rubbish is not collected for a week and areas near abandoned projects," added Dr Xavier.

"Residents should clean their house compound regularly and not rely on fogging alone," he said.

He urged the public to continue practising the 10-minute campaign, where they only had to spend 10 minutes a week to clean their houses to get rid of mosquito-breeding grounds.

Malaysian Animal Assisted Therapy for the Disabled and Elderly Association president Anthony Thanayasan hoped the authorities would also take note of the condition of the pets when they conducted dengue checks.

He added that they should look at how well the animals were being taken care of, besides checking the pet licences.

"This is one of the measures to avoid complaints regarding pets being a nuisance to neighbours," Anthony said.

Both Dr Xavier and Anthony joined the authorities to conduct house-to-house checks during the event.


The Malay Mail by Jonathan Fernandez on 29th June:

PJ city council drive to care for pets and curb dengue

* 'Dengue and Responsible Pet Owners Awareness Programme'
* Local
* PJ city council

PETALING JAYA: The city council launched its 'Dengue and Responsible Pet Owners Awareness Programme' yesterday.

Selangor State exco Dr Xavier Jayakumar led council officers go house-to-house to inspect the owners' eligibility to keep pets like dogs and cats.

PJ councillor Anthony Sivabalan said this was the first time they had applied such an approach with the intention of inspiring a more friendly and caring connection between council members and residents.

"We cannot just send out letters or notices to those who have not been following the rules. To show we have everybody's interest at heart, we launched this campaign as a kind reminder for everyone of their social responsibilities.

"The council have received numerous complaints on how pets have been cruelly fitted into small cages and not being fed for days. We just don't want that," he said, adding there is also the issue of the dengue menace.

"Plastic wrappers and containers, if left carelessly, would collect water and be a perfect breeding ground for dengue mosquitoes. We want to advise residents to play their part in the fight against dengue."

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda KEADILAN (AMK) KOTA RAJA


PKR: Suara Keadilan terus diterbitkan

Posted: 05 Jul 2010 04:16 AM PDT

PKR akan terus menerbitkan Suara Keadilan walaupun ketidak-tentuan terus menyelubungi pembaharuan permit penerbitannya.

"Kami tidak pasti apa yang diperkatakan oleh kerajaan apabila diberitahu bahawa permit kami tidak diperbaharui tetapi tidak digantung. Apakah kami boleh menerbitkan Suara Keadilan sementara keputusan dibuat," soal pengarah strategi PKR, Tian Chua.

Menurut ahli parlimen Batu itu, ini satu lagi keputusan 'flip flop' kerajaan BN.

Permit akhbar tabloid itu yang dikeluarkan pada Julai 2009 tamat tempohnya pada 30 Jun lalu.

Sebelum ini, media melaporkan Kementerian Dalam Negeri yang bertanggungjawab mengeluarkan lesen penerbitan tidak berpuas hati dengan penjelasan ketua editor, Suara Keadilan, Dzulkarnain Taib berhubung penjelasannya mengenai sebuah artikel yang mendakwa Felda bankrap.

"Setakat 1 Julai, penernitan itu tidak lagi sah dan dengan demikian tidak lagi boleh dicetak atau diterbitkan...menurut Seksyen 5(1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan," kata setiausaha Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks al-Quran KDN, Datuk Zaitun Ab Samad.

Semalam dalam satu kenyataan media beliau menjelaskan bahawa KDN sedang meneliti dan mempertimbangkan permohonan pembaharuan permit penerbitan itu.

"Kementerian masih belum membuat sebarang keputusan mengenai permohonan tersebut," katanya.

Katanya kenyataan yang mengatakan kementerian telah menggantung permit penerbitan Suara Keadilan adalah tidak benar dan tidak berbangkit sama sekali.

Mengulas perkara itu, Chua berkata: "Pada asasnya, tiada perkembangan. Kerajaan masih tidak memberikan kedudukan sebenar. Justeru, kita akan meneruskan penerbitan dan tidak akan memberhentikannya."

"Maksud saya, tiada sebab untuk berhenti, seperti yang diperkatakan sebelum ini, kita adalah akhbar yang dimiliki oleh pembangkang. Tiada sebab untuk memuja ataupun memuji kerajaan tetapi sebaliknya memberi pandangan yang kritikal - itu kerja kita.

"Jadi, kerajaan tidak boleh menggunakan alasan yang kita mencemarkan imej atau nama baik kerajaan sebagai sebab untuk menamatkan penerbitan kami," katanya.

Katanya, kelewatan pembaharuan permit adalah 'kes lazim' dan ia berlaku kepada kebanyakan syarikat lain dan PKR akan menerbitkan edisi Suara Keadilan minggu ini.

"Biasanya, apabila lesen tamat, penerbitan belum memperbaharuinya. Tetapi ia tidak bermakna mereka (KDN) telah mengahramkannya," kata Chua.

Naib presiden PKR, Lee Boon Chye sebelum ini pernah berkata dengan atau tanpa permit, mereka kan terus mencetak akhbar berkenaan.

Sumber: Malaysiakini

Nik Aziz: Media ada agenda tersembunyi

Posted: 05 Jul 2010 04:14 AM PDT

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Aziz Nik Mat menegaskan supaya semua pihak tidak terpengaruh dengan laporan Benama bertajuk "Nik Aziz Akui Wujud Perpecahan Parti Untuk Berebut Jawatan Pada Muktamar PAS Tahun Depan" yang disiarkan kelmarin.

"Jangan mudah terpengaruh dengan semua laporan berkenaan, terutama Bernama dan akhbar yang nampaknya ada agenda tersembunyi di sebalik apa yang mereka laporkan.

"Hanya Allah jua yang maha mengetahui. Kepada pihak akhbar cermatlah dan jauhilah daripada memfitnah," tegasnya dalam satu kenyataan.

Nik Aziz yang juga menteri besar Kelantan turut menegaskan bahawa laporan agensi berita itu adalah "tidak benar dan di luar konteks" daripada apa yang dimaksudkannya.

"Saya dapati keseluruhan laporan itu merupakan tanggapan pihak Bernama sendiri dan bukannya dari maksud sebenar kenyataan saya," katanya.

Menurutnya, menjadi lebih malang apabila berita itu dijadikan rujukan oleh beberapa media online dan media cetak seperti Malaysian Insider, Berita Minggu, Sinar Harian dan Sunday Star.

"Namun, akhbar online Malaysiakini turut menyiar kandungan laporan Bernama, tetapi diharmonikan dengan tajuknya sendiri, iaitu "Nik Aziz cadang tiada pemilihan dalam muktamar."

"Itupun masih tidak tepat, kerana pemilihan dibenarkan di dalam perlembagaan PAS. Sedangkan, pada sidang media tersebut, saya telah merujuk kepada asas perlembagaan PAS yang perlu dipatuhi demi mengelak apa-apa perbalahan, mahupun perpecahan," kata Nik Aziz.

Bagaimanapun, beliau mengucapkan terima kasih atas laporan media yang berimbang seperti New Sunday Times dan Mingguan Malaysia yang tidak memetik laporan agensi berita itu.

"Sebaliknya ia telah menyiarkan berita yang ditulis wartawannya sendiri. Begitu pula, Sinar Harian didapati memetik laporan Bernama, tetapi turut menyiarkan di ruang Kelantan kenyataan yang dianggap tepat mengenai cadangan saya agar berlaku syura bagi pemilihan dalam PAS.

"Sementara Mingguan Malaysia tidak memetik laporan Bernama, sebaliknya menyiarkan kenyataan yang agak tepat dengan maksud sebenar saya," katanya.

Sehubungan itu dalam kenyataan itu juga, beliau turut menyertakan jawapan penuh beliau selepas ditanya oleh wartawan berhubung kemungkinan berlaku pertandingan dalam pemilihan parti tahun depan.

"Kalau boleh tidak perlu bertanding, kerana memang tak molek bertanding, tetapi kalau mahu bertanding juga biarlah buat betul-betul, bertandinglah, jangan sampai peringkat perpecahan. Ini luahan hati orang tua, tak mahu tengok perpecahan berlaku.

"Pe
ngalaman saya sendiri yang pernah bertanding dalam dewan ulama' satu ketika dulu, amat tidak comel. Baik kita cari cara yang lebih comel elak daripada perpecahan.

"Moleknya, kita buat keputusan secara syura dan lantik ketua kita beramai-ramai. Ini cadangan saya. Tetapi saya tidak tahu sejauh mana syura dibenarkan oleh perlembagaan parti.

Nik Aziz berkata penjelaskan ini dibuat bagi mengelakkan salah faham semua pihak, khususnya rakan-rakan pimpinan dalam PAS.

Sumber: Malaysiakini

Saya belanja Petra dan Bala makan ais kacang - Zaid

Posted: 05 Jul 2010 04:12 AM PDT

KUALA LUMPUR, 5 Julai: Datuk Zaid Ibrahim mengesahkan beliau akan bertemu dengan bekas pengawal pribadi rakan Perdana Menteri, Abdul Razak Baginda iaitu P Bala Subramaniam untuk makan dan minum bersama beliau selepas polis dan SPRM enggan bertemu beliau.

Dalam tulisan terbarunya dari Kota London, Zaid berkata, oleh kerana polis dan SPRM enggan dan takut bertemu Raja Petra dan Bala, beliau dan rakannya akan bertemu mereka berdua dan belanja mereka makan ais kacang.

Zaid dipercayai mengulas pelbagai tuduhan termasuk membiayai kedua-duanya (Petra dan Bala) yang kini dikatakan pelarian ekoran diburu polis.

Dalam hal ini, Zaid mendakwa, polis bukan memburu kedua-duanya.

"Mula-mula, kita dengar PM Najib kata beliau penuh yakin polis akan menangkap Raja Petra; tapi dah 12 bulan polis tak buat apa-apa. Dan betul lah saperti kata Khairy, Raja Petra selalu ada di khalayak ramai, di London dan Manchester. Kalau saya dan ratusan rakyat Malaysia tahu dan dah pun bertemu dengan Raja Petra, takkan Polis tak tahu. Mustahil," tulis Zaid dalam blognya.

Menurut Zaid, Bala ada di London. Minggu depan, dia akan ka Paris untuk bertemu dengan pihak penyiasatan Perancis.

"Tapi Polis Malaysia tak berminat bertemu dengn kedua-dua manusia ini. Persoalannya mengapa?" tanya Zaid dalam tulisannya.

Menurut Zaid, yang dihebohkan oleh Menteri Hishammuddin, MP Zahrain dan Utusan Malaysia ialah apa hubungan beliau dengan Raja Petra.

"Soalan yang patut ditanya: mengapa tidak ada tindakan terhadap Raja Petra kalau dia ada membuat kesilapan? Beritahulah kepada rakyat apa dia kesalahan itu. Ada waran yang dikeluarkan untuk menangkapnya? Setahu saya, tidak ada. Jadi kalau Raja Petra tidak membuat apa-apa kesalahan, mengapa pula saya tak boleh tengok bolasepak dengannya?" katanya.

Sebenarnya, bagi Zaid, PM Najib takut kapada kedua-dua manusia ini. Lalu berlakonlah mereka, kononnya Raja Petra dilaporkan berada di Brisbane, Australia dan di mana saja.

"Mereka sebenarnya tahu dimana Raja Petra dan di mana Bala. Malah Polis telah pun bertemu Bala di Bangkok, tetapi setakat ini, membisu sahaja. Inilah yang rakyat mahu tahu, mengapa tidak ada siasatan terbuka terhadap kedua-dua mereka ini," katanya.

Tulis Zaid, "PM Najib berkata kita tidak boleh percaya kepada Raja Petra; tetapi kita juga tak boleh percaya buta tuli kepada PM Najib.

"Jadi buatlah satu penyiasatan yang bebas dan terbuka, dan beri jaminan kepada kedua-dua mereka tentang keselamatan diri dan keluarga mereka, dan jaminan mereka tidak akan ditahan dibawah ISA.

"Saya percaya mereka akan pulang ke Malaysia untuk mempertahankan kenyataan mereka yang dibuat tempoh hari," tulisnya lagi.

Menurutnya, jika mereka berdua benar-benar kaki penipu dan memalukan pemimpin negara, maka hukumlah mereka.

"Itu cara pemimpin yang reformis dan baik, bukan berlakon menggunakan Polis dan akhbar menimbulkan buruk sangka setiap hari terhadap orang lain," katanya.

"Saya terpaksa berhenti disini. Nak ke Holiday Villa London dalam masa sejam lagi nak bertemu Bala. Bukan apa. Kerana Polis dan MACC tak mahu dan takut bertemu Bala dan Petra, saya dan kawan kawan akan belanja mereka ais kacang," kata Zaid mengakhiri tulisannya.

Sumber: Harakah Daily

Malaysia jual gula bersubsidi pada Singapura?

Posted: 05 Jul 2010 04:08 AM PDT


KUALA LUMPUR, 5 Julai: Kerajaan wajar memberikan penjelasan yang jujur dan bertanggungjawab berhubung isu kekurangan gula yang dihadapi oleh pengguna kebelakangan ini, kata Datuk Mahfuz Omar.

Penegasan yang dibuat Naib Presiden PAS itu ekoran insiden enam daripada 30 kargo yang memuatkan gula nasional tergelincir dari Butterworth ke Singapura, milik KTMB tergelincir di Chamek, dekat Kluang Johor, 23 Jun lalu.

"Macam mana gula yang kerajaan subsidikan pada Syarikat Gula Prai dan sebagainya, gula itu yang nak dibawa jual ke Singapura," soal beliau pagi tadi di Dewan Rakyat, memetik laporan akhbar New Strait Times Press (NSTP).

Beliau berkata, insiden tersebut sudah tentu mempunyai kaitan dengan kesukaran rakyat mendapatkan bekalan gula nasional sebelum ini.

"Saya percaya gula yang kurang dalam pasaran sebelum ini disebabkan kes-kes eksport gula sebegini bukanlah untuk orang Johor walaupun gerabak KTMB ini tergelincir di Kluang.

"Tanah KTMB di Tanjong Pagar pun kita (kerajaan Umno BN) gadai pada Singapura, gula negara pun nak beri juga," sindir beliau ketika membahaskan rang undang-undang perlindungan pengguna.

Membahaskan rang undang-undang yang sama, Ahli Parlimen Jerai, Mohd Firdaus Jaafar pula mendakwa kerajaan seperti merahsiakan sesuatu daripada pengetahuan pengguna dengan menisbahkan musibah kekurangan gula kepada kaum peruncit.

Sedangkan, katanya aktiviti pengeluar dan pembekal gula langsung tidak dipantau sehingga gula yang telahpun disubsidi sanggup diperdagangkan pada Singapura.

Sehubungan itu, beliau mencadangkan pihak berwajib memberikan pendidikan konsumerisme kepada rakyat supaya rakyat mendapat maklumat yang menyeluruh di sebalik kekurangan gula dalam pasaran.

Beliau di luar Dewan Rakyat berkata, harga gula tempatan RM1.65 sekilo berbanding RM3.05 sekiranya dijual di Singapura sudah tentu mendorong minat pihak yang tidak bertanggungjawab memperdagangkan gula nasional di negara jiran itu.

Sementara itu, Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahudin Ayub menggesa kerajaan memperkenalkan mata pelajaran kepenggunaan di peringkat sekolah rendah lagi bagi memberi pendedahan hak-hak pengguna kepada rakyat di awal usia.

Beliau berkata, beberapa negara barat yang mengamalkan perkara tersebut telah bukti mampu menanam kefahaman kepenggunaan yang baik kepada generasi awal negara mereka.

"Adakah Yang Berhormat bersedia sebagai menteri hari ini mencadangkan kepada kabinet agar mata pelajaran kepenggunaan ini diajar di peringkat sekolah rendah lagi sebagai satu mata pelajaran, bukan ditempel pada mata pelajaran sivik dan sebagainya?" soalnya kepada Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Ismail Sabri Yaakob.

Beliau yang juga Naib Presiden PAS berkata kesedaran peringkat awal sangat penting bagi memastikan rakyat negara ini tidak mudah diambil kesempatan oleh pihak-pihak tertentu.

Menteri sebelum itu menjawab soalan berkaitan rang undang-undang perlindungan pengguna di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau kemudian memaklumkan bersedia memanjangkan perkara itu kepada Kementerian Pelajaran untuk tindakan susulan.

Sumber: Harakah Daily

Hishammuddin didesak jelaskan jumlah tahanan ISA

Posted: 05 Jul 2010 04:06 AM PDT


KUALA LUMPUR, 5 Julai: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein didesak menjelaskan jumlah sebenar tahanan tanpa bicara di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo berkata, ini kerana akhbar antarabangsa BBC melaporkan, Kumpulan Sukarelawan Berkaitan Tahanan Tanpa Bicara, Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada 18 Jun lalu mendedahkan seramai 1,500 orang ditahan di bawah akta zalim itu antara 2003 hingga 2007 lalu.

Sedangkan, katanya lagi, Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wira Abu Seman Yusop enggan mengesahkan laporan PBB yang dibangkitkannya di Dewan Rakyat, 23 Jun lalu.

"Menteri (Hishammuddin) ini kena datang jawab di Dewan Rakyat, jangan hantar timbalan menterinya saja.

"Bagaimana menteri (Abu Seman) ini boleh berkata: 'tak ada laporan polis, maka kita (kerajaan) tidak boleh buat apa-apa,' sedangkan saya baca laporan BBC ini di Dewan Rakyat," tegas beliau sambil menunjukkan salinan cetak laporan BBC tersebut di Lobi Parlimen, hari ini.

Tidak cukup dengan itu, beliau berkata, kredibiliti Abu Seman wajar terus dipertikai apabila Bernama pada 18 Jun lalu turut melaporkan, Datuk Lee Chee Leong (Timbalan Menteri Dalam Negeri) mengaku bahawa pihaknya ada menerima laporan awal tersebut dari PBB.

"Salah satu (BBC atau Bernama) mungkin betul, saya tidak cuba mengelirukan sesiapa pun di sini," ujar beliau sambil menayangkan salinan cetak laporan Bernama itu pula.

Tegasnya, kerajaan seharusnya bersikap telus menjelaskan kepada rakyat berhubung bilangan sebenar tahanan tanpa bicara yang dizalimi oleh ISA tersebut.

Sumber: Harakah Daily

Pengguna ditipu syarikat komunikasi, kewangan

Posted: 05 Jul 2010 04:03 AM PDT

KUALA LUMPUR, 5 Julai: Ahli Parlimen Pendang, Dr Mohd Hayati Othman (gambar) meminta Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi Dan Kepenggunaan memberikan perhatian serius terhadap kes-kes penipuan melibatkan syarikat telekomunikasi dan institusi kewangan di negara ini.

Beliau sewaktu membahaskan Rang Undang-undang Perlindungan Pengguna (Pindaan 2010) di Dewan Rakyat hari ini membawa beberapa bukti yang menunjukkan berlakunya kes-kes penipuan terhadap pengguna.

Bukti ini, jelasnya berhubung syarikat telekomunikasi yang menawarkan pertandingan-pertandingan tertentu dan mengenakan cas yang berlipat kali ganda apabila pengguna menghantar sistem pesanan ringkas (SMS) kepada syarikat berkenaan.

"Berhubung SMS yang sering kita terima terutama pada musim sesuatu pertandingan ataupun apa-apa yang diadakan, terdapat bukti satu syarikat telco, apabila kita menghantar SMS dicas kita dengan 15 sen tapi apabila kita menerima pesanan daripada syarikat yang mengadakan pertandingan tersebut, sekali kita terima SMS dicas RM8. Ini merupakan satu penipuan yang terang-terang dilakukan oleh syarikat-syarikat berkenaan," katanya.

Beliau turut mendedahkan satu penipuan yang juga melibatkan sebuah syarikat telekomunikasi yang secara tiba-tiba mengeluarkan bil penggunaan untuk dibayar oleh pengguna meskipun pengguna berkenaan tidak pernah mendaftar dengan syarikat berkenaan.

"Juga berhubung penipuan syarikat telco yang berleluasa sedang berlaku. Sebuah syarikat telco, kita tak berdaftar pun dengan syarikat tersebut tapi tiba-tiba kita terima bil sebanyak sebanyak RM2,307 dan menggunakan khidmat seorang peguam untuk membayar bil tersebut.

"Saya harap pihak kementerian dapat memberi perhatian terhadap perkara ini kerana ramai pengguna yang tertipu dengan syarikat tersebut," katanya.

Beliau turut mempersoal sebuah syarikat kewangan yang mengeluarkan kad debit kepada pengguna yang menyimpan kredit pengguna selama tiga hari sebelum memasukkan semula ke akaun kad debit mereka.

"Saya juga menerima aduan daripada pengguna mengenai tindakan penipuan oleh satu syarikat yang mengeluarkan kad debit. Apabila kita mengisi minyak misalnya RM50t menggunakan kad debit tersebut, dia akan potong sehingga RM200 dan tiga hari kemudian baru pulangkan balik RM150.

"Maksudnya syarikat itu ambil RM150 dan simpan tiga hari kemudian baru beri balik. Perkara ini banyak kali berlaku dan ramai rakan kita mengalami masalah ini," katanya.

Selain itu, turut diminta diberikan perhatian oleh pihak kementerian berkenaan syarikat minyak yang mengaut keuntungan apabila pengguna menambah nilai kad touch n go.

"Berkenaan kad touch n go kalau kita top up di kedai minyak, kalau top up RM30 hingga RM40, kita dikenakan cas satu ringgit servis cas kepada syarikat minyak tersebut. Tapi kalau kita top up RM50 ke atas mereka hanya kenakan hanya 50 sen. Jadi kenapakah sikit kita top up banyak cas yang diambil tapi apabila RM50 ke atas hanya 50 sen dikenakan. Jadi saya harap pihak kementerian beri perhatian terhadap perkara sebegini," katanya.

Sumber: Harakah Daily

Tan Cabar Najib Dedah Laporan Kewangan Petronas

Posted: 05 Jul 2010 04:00 AM PDT


SHAH ALAM 5 Julai - Mantan Timbalan Menteri Tanah dan Pembangunan Koperasi, Datuk Dr Tan Kee Kwong mencabar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak supaya mendedahkan segala akaun dan kewangan dengan telus syarikat Petroliam Nasional (Petronas) untuk tatapan rakyat Malaysia.

Dr Tan yang juga Ahli Majlis Pimpinan KEADILAN Pusat berkata walaupun Petronas adalah sebuah syarikat berkaitan kerajaan yang diurus secara baik dan profesional serta menyumbang kira-kira 40 peratus kepada perbelanjaan tahunan kerajaan namun akaun serta laporan kewangan badan itu tidak pernah dibentangkan di dalam Parlimen.

"Malah saya sebagai ahli Jawatankuasa Kira-Kira Wang Awam Malaysia (PAC) pernah mendesak Menteri Kewangan II ketika itu untuk meneliti laporan kewangan Petronas tetapi jawapan lesu yang diberi beliau hanya menjaga Kementerian Kewangan manakala Petronas di bawah jagaan Jabatan Perdana Menteri.

"Saya mahu bertanya kepada Perdana Menteri, Umno dan seluruh Kabinet, mengapa rakyat tidak boleh mengkaji dan meneliti laporan kewangan dan akuan Petronas?

"Mengapa, mengapa, mengapa? Sebagai 'doktor cucuk' hanya satu kesimpulan yang boleh dibuat sekiranya kerajaan tidak berani bentangkan laporan kewangan dan skrutini rakyat Petronas iaitu kerajaan mempunyai banyak rahsia besar mengenai akaun Petronas yang mahu disembunyikan," kata Dr Tan dalam komentarnya mengenai badan itu kepada Suara Keadilan.

Tambah beliau keadaan ini tidak boleh diterima langsung.

Beliau juga memceritakan bagaimana seorang bekas pengurus yang mempunyai pengalaman bekerja selama 30 tahun dengan Petronas berkata sekiranya beliau mendedahkan betapa dahsyatnya penyelewengan yang dilakukan oleh ahli politik Umno-Barisan Nasional ia akan memberikan sesiapa juga yang mendengarnya serangan jantung!

Dr Tan juga mempersoalkan amalan sekian lama Petronas yang menggunakan pemegang opsyen atau orang tengah untuk menjual minyak mentah yang dikeluarannya sama di dalam atau luar negara dan tidak secara terus kepada pasaran terbuka.

"Sekira ini benar saya ingin bertanya kepada Petronas mengapa tidak jual secara terus kepada pasaran terbuka?

"Saya difahamkan Petronas dipaksa menjual kepada pemegang opsyen ini pada harga yang amat rendah melalui ikatan kontrak untuk tempoh yang panjang.

"Umpamanya kontrak menyatakan Petronas perlu menjual minyak mentah pada harga US$40 satu tong sementara harga pasaran dunia kini ialah US$75 satu tong. Jadi pemegang opseyen membuat untung sebanyak US$35 satu tong dan Petronas akhirnya mendapat keuntungan yang kecil. Bayangkan sekiranya harga minyak mentah dunia melambung kepada US$100 satu tong. Pada harga ini kadar komisyennya sudah tentu meningkat dan lebih baik daripada apa yang dibayar kerajaan untuk membeli dua kapal selam Perancis. Inilah cara bagaimana negara kehilangan wang setiap hari!," tegas beliau lagi.

Dr Tan juga mahu Pengerusi Petronas, Datuk Shamsul Azhar Abbas menjawab beberapa soalan beliau:

1. Adakah benar Petronas mengamalkan sistem menggunakan pemegang opsyen untuk menjual minyak mentah?

2. Sekiranya benar, mengapa perlu menggunakan pemegang opsyen bila mana Petronas sendiri boleh menjualnya?

3. Senaraikan pemegang opsyen sedia ada dan beri butiran mengenai jumlah minyak mentah yang telah dijual dan berapa lamakah sistem ini telah berjalan?

Sumber: Suara Keadilan

Pakatan Rakyat Tetap Tentang Kenaikan Tol Jambatan Pulau Pinang

Posted: 05 Jul 2010 03:59 AM PDT


PULAU PINANG 5 Julai - Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng tetap mempertahankan pendirian yang telah dibuat oleh kerajaan negeri menentang kenaikan tol Jambatan Pulau Pinang seperti mana yang dilaporkan sebelum ini daripada RM7 kepada RM9.40 iaitu kenaikan 34 peratus mulai 2013.

Menurut Guan Eng sebagai sebuah kerajaan negeri yang berjiwa rakyat dan prihatin terhadap beban yang bakal ditanggung, kenaikan harga tol jambatan tersebut harus ditentang dan dibantah kerana ia menyusahkan kehidupan lebih 1.5 juta rakyat Pulau Pinang.

"Namun begitu kita kesal dengan penangguhan mesyuarat yang sepatutnya diadakan setelah tidak ada seorang pun daripada pemimpin Barisan Nasional yang diundang untuk menghadiri mesyuarat bagi membincangkan isu tol Jambatan Pulau Pinang ini hadir.

"Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi selaku Pengerusi Umno Pulau Pinang dan Naib Presiden MCA, Datuk Seri Dr Ng Yen Yen tidak dapat hadir kerana mempunyai program lain manakala Presiden Gerakan yang juga merupakan mantan Ketua Menteri Pulau Pinang, Tan Sri Dr Koh Tsu Koon tidak hadir seperti mana yang dinyatakan oleh media.

"Apabila mereka sendiri tidak hadir setelah jemputan diberikan secara rasmi, maka ini membuktikan pemimpin BN tidak mempedulikan kesukaran dan beban yang ditanggung oleh rakyat negera ini. Mereka sepatutnya memberi keutamaan dalam isu yang melibatkan rakyat negeri ini.

"Kerajaan Negeri akan tetap menentang kenaikan tol Jambatan Pulau Pinang. Wakil BN negeri hanya berani bersuara di hadapan media sahaja dalam isu membantah kenaikan harga tol Jambatan Pulau Pinang ini. Mereka tidak berani untuk mengatakan perkara yang sama kepada Kerajaan Pusat. Ini membuktikan mereka mengamalkan sikap talam dua muka," kata Guan Eng setelah menanti selama setengah jam kehadiran wakil dan pemimpin BN sebelum membatalkan mesyuarat yang sepatutnya diadakan di pejabat beliau di Komtar semalam.

Sumber: Suara Keadilan

23 Dalam Setiap 100 Rakyat Sabah Miskin Di Bawah Umno-BN

Posted: 05 Jul 2010 03:52 AM PDT


PETALING JAYA 5 Julai - Ahli Parlimen Kota Kinabalu, Dr Hiew King Cheu membidas kerajaan Umno-Barisan Nasional atas kegagalan menunaikan janji yang dibuat kepada rakyat sabah semasa pilihan raya dan juga mengotakan perjanjian yang dibuat semasa penubuhan Malaysia pada tahun 1963.

Berucap pada forum 'Kemelaratan Rakyat Sabah di Lembah Klang'di Dewan Perpustakaan Komuniti Petaling Jaya semalam, Dr Hiew berkata rakyat Sabah terutamanya kaum belia terpaksa berhijrah keluar dari Sabah untuk mencari pekerjaan ke Semenanjung, Singapura dan negara lain kerana faktor kemiskinan yang amat tinggi dan kemasukan warga asing yang menawarkan tenaga kerja murah.

"Sabah satu masa dahulu amat kaya dan rakyat tidak pernah risau berkenaan kerja dan sebagainya tetapi kini sejak kerajaan Umno-BN mentadbir, Sabah telah menjadi negeri termiskin di Malaysia dengan kadar kemiskinan 23.4 peratus. Itu maksudnya dalam setiap 100 warga Sabah, 23 daripadanya berada di bawah garis kemiskinan.

"Dalam satu lawatan baru-baru ini ke perkampungan di Tambunan, Keningau, Ranau, Kudat, dan Pitas, kebanyakan masyarakat tidak mempunyai tempat tinggal yang sempurna. Hanya sebuah pondok setiap keluarga dengan aktiviti utama ialah menanam padi, sayuran untuk kegunaan sendiri dan menangkap ikan-ikan kecil di sungai," kata beliau.

Tambah Dr Hiew lagi, sebagai warga Sabah dan rakyat Malaysia yang prihatin, tindakan dalam bentuk apa sekalipun perlu diambil bagi membantu masyarakat Sabah dan meningkatkan sosio-ekonomi Sabah.

"Kita sudah beri peluang kepada BN tetapi dia tidak membuat apa-apa, Pakatan Rakyat membantu sedaya secara ikhlas. Pakatan Rakyat mahu membantu, kita patut berikan sokongan kita demi Sabah. Kita perlukan satu perubahan, kita perlu selamatkan Sabah dan seterusnya Malaysia," tegas beliau lagi kepada lebih 300 hadirin pada forum itu.

Sumber: Suara Keadilan

Minta SPRM Jangan Pilih Bulu

Posted: 04 Jul 2010 08:23 PM PDT


SRI MUDA- Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dimita tidak bersikap berat sebelah dalam menyiasat sesuatu aduan atau kes membabitkan mana-mana pemimpin politik.

Ketua Ranting Parti Keadilan Rakyat (PKR), Taman Sri Muda, K Sekar kelmarin menyatakan kesalnya dengan mendakwa suruhanjaya itu hanya mengambil tindakan segera terhadap aduan yang dibuat UMNO dan Barisan Nasional (BN) tetapi mengambil pendekatan perlahan jika aduan tersebut dilakukan oleh pemimpin Pakatan Rakyat (PR)>

Katanya, ia terbukti apabila SPRM mengambil tindakan pantas menyoal siasat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seri Muda, Shuhaimi Shafie dan ADUN Batu Caves, Amirudin Shari walaupun dakwan mereka terlibat dalam rasuah hanya tersebar melalui khabar angina.

"Kita menyelar sikap SPRM yang dilihat memilih bulu menjalankan siasatan. Apabila pihak PR mendesak SPRM menyiasat pemimpin UMNO dan BN, alasn yang diberikan ialah aduan masih dalam siasatan," katanya dalam nada kesal.

Beliau berkata demikian pada siding media di Pusat khidmat Rakyat, Taman Sri Muda, di sini, kelmarin.

Hadir sama, Ketua Ranting Taman Sri Muda Utara, P Sabastine, Ketua Ranting PKR Taman Sri Muda Selatan, N Mega dan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Kota Raja, Azmizam Zaman Huri.

"Kita yakin dan percaya Shuhaimi dan Amirudin tidak terlibat amalan rasuah kerana mereka komited terhadap tugas yang diamanahkan selepas memenangi pilihanraya umum PRU ke-12 lalu.

"Tindakan SPRM menjatuhkan reputasi adun berkenaaan," katanya.


Sumber: Sinar Harian, S5, Ahad, 4 Julai 2010

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Program Lawatan Dato’ Seri Anwar Ibrahim ke Terengganu

Posted: 05 Jul 2010 05:53 PM PDT

9 Julai 2010 (Jumaat)

1) 5.00 Ptg – Majlis Penutup Program Seharum dan Persiapan Pilihanraya   

2) 6.00 Ptg – Sidang media

Lokasi : Hotel Kenanga, Kuala Terengganu

3) 7.20 -8.30 malam – Solat dan Tazkirah Maghrib

Lokasi – Surau Taman Safiah, Bukit Payung, Marang

4) 9.00 – 12.00 – Ceramah Perdana 1

Lokasi – Kuala Berang (Berdekatan Masjid Kuala Berang)

Penceramah :

1)    YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2)    YB Saifuddin Nasution 
3)    YB Mohd Nor Hamzah
4)    Ybhg Mahyuddin Abdul Rashid
5)    Ybhg Rafizi Ramli

5) 9.00-12.00 Malam – Ceramah Perdana 2

Lokasi – Masjid Lama Sura, Dungun

Penceramah:

1)    YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
2)    YB Azmin Ali
3)    YB Ustaz Wan Hassan Wan Ramli
4)    Ybhg Mustafa Kamil Ayub
5)    Ybhg Abd Rahman Yusof

Kenyataan Media Ahli Parlimen Kelana Jaya, Gwo Burne Loh Pada 5 Julai 2010

Posted: 05 Jul 2010 05:47 PM PDT

Kerajaan Tidak Menerima Projek Frigat oleh Bousted Naval Shipyard

Di dalam aspek pertahanan, Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) sekarang mempunyai hanya dua kapal frigat kelas Lekiu yang bermampu beroperasi dengan anti-ship, anti-air dan anti-submarine dan kesemuanya beroperasi dalam satu kapal.

Memandangkan Malaysia mempunyai kawasan laut yang luas 614, 000 kilometer persegi, 4490 km panjang persisiran pantai dan menpunyai 561 pulau, dua kapal frigat sememangnya tidak mencukupi untuk mengawasi perairan kita.

Walaupun TLDM mempunyai dua buah Kasturi-class corvette dan empat Laksamana-class corvette, tapi kapal-kapal tersebut tidak setimpal dengan Frigat sebenar. Lagipun, dua Kasturi corvette yang dinyatakan itu telah mencecah umur matang dan tidak mampu berfungsi dengan sepenuhnya. Kasturi corvette kini sedang di dalam projek Ship Life Extension Program dan tidak dapat beroperasi dalam jangka masa berapa tahun ini.

Menurut maklumat yang diperolehi, TLDM sedang membina enam kapal peronda generasi baru (NGPV) dan bercadang membeli Frigat baru. Pada 2006, Kerajaan telah bagi LOI (letter of intent) kepada British BAE System untuk membina dua kapal frigat baru yang dipercayai akan menelan RM 5 billion. Oleh kerana kekangan ekonomi negara, projek ini telah ditunda, dan LOI itu juga sudah luput.

Menurut sumber, syarikat tempatan Boustead Naval Shipyard telah bercadang mereka satu kapal frigat untuk TLDM. Projek ini mengguna NGPV tersebut sebagai dasar, tetapi memanjang dengan ukuran dari 91meter ke 112 meter. Projek ini dipanggil FFG 112 dan dikatakan telah dicadangkan kepada TLDM. Sekiranya cadangan ini diterima, kerajaan memerlukan RM 5 billion yang mana ianya dibelanja di dalam negeri, bukan membeli dari luar.

Oleh itu, saya berharap agar pihak Kementerian Pertahanan lebih berhati-hati dan bertindak tegas dengan sebarang sumber kenyataan yang melibatkan kementerian terutama sekali dalam pembelian perkakas perang.

Soalan yang saya bawa ke pengetahuan Menteri Pertahanan di Dewan Negara pada 8 Jun 2010 adalah seperti berikut:

TUAN GWO-BURNE LOH [KELANA JAYA] minta MENTERI PERTAHANAN menyatakan apakah pendirian kerajaan terhadap projek frigat " FFG 112" yang dicadang oleh Bousted Naval Shipyard. Apakah kesusahan dan kebaikan menggunakan NGPV untuk dibangunkan sebagai Frigat.

Jawapan yang diterima Menteri Pertahana adalah seperti berikut:

Kerajaan tidak pernah menerima sebarang cadangan projek frigat " FFG 112" dari Bousted Naval Shipyard dan Kementerian juga tidak menyenaraikan projek frigat untuk perolehan dalam RMK-10.

Kapal Peronda Generasi Bagu (NGPV) sedia ada boleh ditingkatkan keupayaan berdasarkan konsep fitted for but not with kapal tersebut. Cabaran yang paling utama peningkatan NGPV adalah kemampuan peruntukan kewangan oleh kerajaan.

Sekiranya berjaya, NGPV akan berkeupayaan menyamai frigat untuk menangani peperangan 3 dimensi iaitu permukaan, udara dan bawah permukaan.

Pautan yang berkaitan dengan gambar yang gambar ketiga ialah FFG 112 yang dicadang oleh Boustead Naval Shipyard.

http://www.klsreview.com/HTML/ 2009Jul_Dec/20091210_08.html

Dikeluarkan oleh:

Gwo-Burne Loh
Ahli Parlimen Kelana Jaya

Dr Tan Kee Kwong Response to Najib’s Speech to Pekan Umno on 4 July 2010

Posted: 05 Jul 2010 05:42 PM PDT

Dear Dato Seri Najib,
I read from the NST today your speech to Pekan Umno with great interest. It is quoted you said”Don’t just help ourselves or our friends & party members,but put those who are poor & needy first. If we do this, the people will see Umno as being helpful to the people.” If you and Umno really mean it you will win the next GE hands down! Sir , how do you explain what happened in March 2008,ie the Political Tsunami right after the fantastic victory achieved by the BN in 2004? How do you explain the results of the recent Sibu by-election? In Sibu in addition to fighting the BN, PBB, SUPP the Pakatan Rakyat had to counter the many twists & turns of the SPR ie Elections Commission!

OFFSHORE PATROL VEHICLES(OPV’s)
This was way back in 1998. The timing was also very critical for Malaysia. At that time George Soros attacked the regional currencies of South Korea, Thailand, Singapore ,Indonesia, Malaysia etc. Also at that time Anwar Ibrahim was sacked as Finance Minister & Diam brought back as Finance Minister. Diam immediately awarded the very lucrative contract of RM5.2 billion to build six OPV’s to PSC Shipyard Berhad.  Later on we found out in the PAC of Parlaiment that before PSC even started the physical construction MOF gave PSC a cheque of ONE BILLION RINGGIT. As the PAC meeting went on we were shocked to find out that THREE POINT EIGHT BILLION was paid by MOF when not even ONE OPV was delivered to the Navy. I remember even the Umno members of the PAC committe were agahast! Then we went on to question the KSU of the Defence Ministry of the RM600 million unaccounted for. His reply was very clear & sharp, This RM600 miliion was used to pay the debts of his OTHER projects! Now I understand that the OPV contract is given to another company to finish at a total cost to the BN Government of 7.5 billion, a cost overrun of 2.3 billion. Is this what you mean by Rakyat di-utamakan? As far as I know no one has been charged, fined or jailed? How did this mess help the poor & needy?

TRENGGANU INVESTMENT AGENCY(TIA)
Riight after the political tsunami of March 2008, the political elites conjured up many ways to screw the the country. The thinking is at the next GE BN may not be in charge of the Federal Government of Putrajaya.
This TIA involves the payment of Wang Ehsan from Petronas to the State Government of Trengganu, roughly about 600 to 700 million per year. So some smart guy said, “Let us raise bonds worth FOUR billion & get Bank Negara & the Federal Government to back this bonds” And so they did in about end of 2008. I am relaibly informed that for a huge sum like this a commission of 3% is normally paid. In this case the commission paid was 12.5% What they did with the balance ie 3.5 billion was even more worse. They invested in a anak syarikat of a Saudi oil firm The only asset of this anak syarikat is a oil and gas company in Kazakstan!
I want to ask Najib and the Cabinet:
a. Wang Ehsan is meant to help the poor people of Trengganu, not for any other purpose,
            certainly not to misuse it & raise bonds?
b.Why was this abnormally high amount of 12.5% commission paid?
c.Is this investment in Kazakstan secure?
d.Which stupid fool ignores the first rule of investment ie put all 3.5 billion in only one 
            country & only one project. We learnt in PRIMARY school “don’t put all your eggs
            in one basket”

Long but not exhaustive list of scandals:
1.BMF in HK                                 4 billion
2. Bank Bumiputra bal out 2x
3. PKFZ                                       4.2 billion but may cost 10 billion
4. Perwaja Steel                           15 billion
5. MAS shares                              Govt bought at 8 ringgit when market price was 
                                                    3.5 ringgit
6. School claasrooms &
       computer labs                         10 billion ,direct nego., how much did the Government
                                                          Actually get?
7. Halal Hub                                   2 billion spent, nothing done, only 200 million left
8. Armoured carriers                       8 billion going to be spent, By industry standards a 
                                                          good armoured car will only cost half a million,
                                                          Mindef will spend 30 million for each armoured
                                                          carrier!

In conclusion,
Mr Prime minister , is this what you mean by Rakyat Di-utamakan? In your own words, how are all the scandals mentioned above going to help the poor and needy? Please explain to all the Rakyat jelata.

Polis Dah Jadi Ketua Cawangan Umno

Posted: 05 Jul 2010 12:23 AM PDT

Dari Harakah Daily

Pihak polis sudah menjadi seperti ketua cawangan Umno apabila pantas menyiasat isu tajaan terhadap Raja Petra Kamaruddin berbanding pendedahan penyelewengan dan salah guna kuasa dalam kerajaan, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketua Umum PKR itu berkata, pihak berkuasa sepatutnya menyiasat terlebih dahulu dakwaan penyelewengan dan salah guna kuasa dalam kerajaan seperti yang didedahkan Pakatan Rakyat berbanding isu tajaan tersebut.

“Respons polis banyak terhadap kenyataan politik. Pasal politik dia cepat, dia dah jadi macam ketua cawangan Umno," katanya ketika ditemui di Parlimen hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas dakwaan pemimpin Umno bahawa pengendali laman web Malaysia Today itu ke United Kingdom atas tajaan PKR.

Ianya ekoran penyiaran gambar Raja Petra bersama Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Wilayah Persekutuan, Datuk Zaid Ibrahim.

“Raja Petra jawab, dia sedang cari dana untuk Pakatan rakyat.

“Polis patut siasat dana negara yang sudah hilang banyak akibat rasuah dan penyalahgunaan kuasa," katanya lagi.

Sebelum ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz mendakwa kerajaan mempunyai bukti Raja Petra dibiayai PKR.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib semalam pula memberitahu menyerahkan perkara tersebut kepada pihak berkuasa untuk disiasat.

Malaysia Gov’t Suspends Opposition Party’s Newspaper

Posted: 04 Jul 2010 08:06 PM PDT

From The Canadian Press
By The Associated Press

Malaysian authorities suspended an opposition party’s newspaper for allegedly publishing false news that could incite public unrest, officials said Friday, amid growing concerns the government was stifling criticism.

Suara Keadilan, or Voice of Justice, the weekly publication of opposition leader Anwar Ibrahim’s People’s Justice Party, has faced government censure over a recent article in which it claimed the state-run land development agency was in severe financial trouble.

The Home Ministry decided not to renew the paper’s printing license, which expired Wednesday, ministry official Zaitun Abdul Samad said in a statement. All Malaysian publications need government-approved permits that must be renewed annually.

The ministry said earlier this week the publication’s article was baseless and could trigger public tensions.

Dzulkarnain Taib, Suara Keadilan’s editor, said he would abide by the ruling for now, but would appeal the suspension. He defended the article as “fair comment” by the newspaper, which has a circulation of 100,000 copies.

“We want people to think,” he said. “It seems that the government wants everyone to accept everything. They don’t want alternative views … The government is under tremendous pressure right now because people demand to know the truth.”

The People’s Justice Party is part of a three-party alliance that hopes to seize power from Prime Minister Najib Razak’s ruling coalition in elections due by 2013.

Opposition leaders have accused Najib’s administration of increasing censorship. Officials last week banned three political cartoons that criticized the government, saying they posed a security threat.

Most of Malaysia’s main newspapers and TV stations are owned or linked to parties in Najib’s ruling coalition.

13th GE: Malaysia Needs A New Federal Government

Posted: 04 Jul 2010 08:04 PM PDT

By Richard Loh

Time to get prepared and be ready for the 13th general election. Let us begin the campaign to call for a NEW FEDERAL GOVERNMENT and oust the racist, arrogant and corrupt Umno-BN from holding on to power.

I have grown up and am old enough to see through the deceit and lies festered by Umno-BN in the past decades through their suppressive, undemocratic, racism, corrupt and arrogant ruling system.

Many Malaysians still do not care two hoots about the importance of voting for a government that will really care more for the rakyat and nation, rather than individual leaders and personal gains. They are so easily swayed and simply accept promises that are left unfulfilled most of the time. It is time for Malaysians from all walks of life to grow up, just like me, and vote in a NEW FEDERAL GOVERNMENT.

After having suffered a huge loss at the 12th GE, Umno-BN has still not changed even though they keep on talking about change. What kind of change are they talking about when they can still hold the rakyat at ransom.

They talk about transparency and yet most government contracts, projects and policies are still classified under the Official Secret Act (OSA).

They talk about fairness and equality to all Malaysians under the NEM but they retained the NEP, bundled and muddled up within the NEM.

They talk about Malaysian First in the 1Malaysia concept but maintain that Malays and ketuanan melayu are still first before others.

They talk about democracy and freedom of speech but there is no guarantee of freedom after speech.
They talk about impartial application from the various institutions but what you see are biased actions towards the opposition and those critical of the ruling government.

They talk about fighting corruption but they still bribe their way through in by-elections, “You help me, I help you”, you wanted the money, I wanted my candidate to win.

The above are just a recent summary of what they talk about but have no intention to actually implement. As usual, they talk more than they walk.

With this generalisation, let’s kick-start the 13th General Election campaign with the theme:

MALAYSIA NEEDS A NEW FEDERAL GOVERNMENT BY VOTING IN PAKATAN RAKYAT WHICH MAY NOT BE 100% PERFECT BUT SURELY 100% BETTER THAN RACIST UMNO-BN.

I am not a politician but just an ordinary Malaysian rakyat who wants to see that we vote in a New, Clean and Fair Federal Government that is willing to serve the country and rakayt first, with integrity and sincerity.

SAVE MALAYSIA! VOTE IN A NEW, CLEAN AND FAIR PAKATAN RAKYAT AS THE FEDERAL GOVERNMENT

Pakatan Fail Usul Tergempar Permit Suara Keadilan

Posted: 04 Jul 2010 07:46 PM PDT

Dari Malaysiakini

Pakatan Rakyat akan memfailkan usul tergempar di Parlimen hari ini untuk membahaskan tindakan kementerian dalam negeri tidak memperbaharui permit akhbar Suara Keadilan.

Selain itu, PKR akan turut mempertahankan laporan akhbar itu yang mendedahkan kepincangan Felda di mahkamah dan tidak akan memohon maaf kepada Felda.

Menurut TV Selangor, ahli parlimen Subang, Sivarasa Rasiah berkata pihaknya mempunyai cukup bukti untuk mempertahankan laporan Suara Keadilan itu.

Justeru, beliau menggesa kerajaan menghentikan usaha untuk membisukan PKR serta akhbar miliknya itu.

Sivarasa (kanan, bertali leher merah) berkata, tindakan KDN tidak memperbaharui permit Suara Keadilan dilakukan dengan niat untuk membisukan lidah PKR daripada terus mendedahkan isu-isu kepentingan umum.

Tindakan terbaru kementerian itu harus dibahas oleh parlimen kerana ia menyentuh isu-isu kebebasan hak bersuara dan media serta maklumat yang membabitkan kepentingan awam.

"Usul isu Suara Keadilan ini difailkan untuk dibantahkan kepada pergantungan ini dan untuk mendesak Menteri meluluskan serta merta penerbitan ini yang tidak cuba menggugat atau menghalang suara kita daripada PKR.

"Kita nampak pergantungan Suara Keadilan ini, khususnya Najib, Perdana Menteri sekarang khuatir tentang perkara itu berhubung isu Felda yang dibawa oleh Pakatan Rakyat dan mereka nampak Suara Keadilan telah membawa banyak isu dan fakta," katanya.

Beliau berkata usul yang akan difailkan oleh ahli parlimen Gombak, Azmin Ali.

Ditanya mengenai tindakan Felda menyaman Suara Keadilan bersabit laporan ini, Sivarasa berkata PKR akan mempertahankan segala laporan akhbar itu yang mendedahkan kepincangan dan salah urus wang Felda.

"Peguam Felda telah menghantar satu surat kepada Suara Keadilan dan PKR akan melantik peguam untuk menjawap dan kita sudah bagi jawapan iaitu kita sanggup mempertahankan apa jua yang diterbitkan oleh Suara Keadilan dan sebagai pandangan yang munasabah apabila rizab Felda merosot dengan merisaukan," katanya.

Coalition For The International Criminal Court

Posted: 04 Jul 2010 07:43 PM PDT

From http://www.iccnow.org/

Global Coalition Urges Malaysia to Ratify the Rome Statute

Says ICC Accession should be a Priority to Ensure Accountability

The Coalition for the International Criminal Court (CICC)—a global network of more than 2,500 non-governmental and civil society organizations—called on Malaysia to demonstrate its commitment to international justice and the rule of law by acceding to the Rome Statute of the International Criminal Court (ICC). The CICC has chosen Malaysia as the target for its July 2010 Universal Ratification Campaign (URC), a monthly campaign launched to encourage countries to join the Court.

In a letter dated 1 July 2010 to Prime Minister The Hon. Dato’ Sri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak, the CICC urged Malaysia to accede to the Rome Statute—the founding treaty of the first permanent international court capable of trying perpetrators of genocide, crimes against humanity, and war crimes. With Bangladesh's ratification in March 2010, 111 states have now acceded to or ratified the treaty, and 139 are signatories.

The CICC advised the Prime Minister to continue prioritizing accession of the Rome Statute in order to ensure that progress towards Malaysian accession to the Rome Statute is not lost. William Pace, Convener of the Coalition for the International Criminal Court, encouraged Malaysia to demonstrate its commitment to the rule of law: "Our CICC members in Malaysia have great respect for democracy and the rule of law. We believe the government of Malaysia can advance these principles and continue to set an example nationally and throughout Asia by ratifying the Treaty for the International Criminal Court." The CICC's renewed call for Malaysia's accession follows the conclusion of the first Review Conference of the Rome Statute that took place in Kampala from 31 May to 11 June 2010.

Furthermore, the CICC applauds the remarks of Mr. Mohamed Nazri, Minister of Law and Parliamentary Affairs of Malaysia, during his speech at the Sixth Consultative Assembly of Parliamentarians for Global Action's ICC and the Rule of Law section on 27 – 28 May 2010, as he expressed, "Malaysia cannot fail in its duty to stand with the rest of the world in ending impunity." Mr. Nazri further urged Asian countries to "stand in the forefront of this endeavor to transform the 'culture of impunity' into a 'culture of responsibility.'"

Evelyn Serrano, CICC Asia Regional Coordinator, stressed that "Malaysia’s accession to the Rome Statute can have a significant impact on other countries in the region, particularly in the ASEAN and other inter-governmental bodies such as the Organization of the Islamic Conference (OIC), where Malaysia plays an active role.”

Once Malaysia joins the Court, the under-represented Asia/Pacific region will have a much stronger voice at the ICC and can participate in a more meaningful manner. Currently, only seven Asian states—Afghanistan, Bangladesh, Cambodia, Japan, Republic of Korea, Mongolia, and Timor-Leste—are member states of the Court. Malaysia's accession will spur other states in the region to join the growing global movement for accountability for the most serious crimes.

As a state party, Malaysia would be able to actively participate in the annual Assembly of States Parties (ASP) of the ICC during which states make important decisions in relation to the administration of the Court, including the election of judges and prosecutors.

There are currently 111 ICC States Parties. Central to the Court's mandate is the principle of complementarity, which holds that the Court will only intervene if national legal systems are unable or unwilling to investigate and prosecute perpetrators of genocide, crimes against humanity, and war crimes. There are currently five active investigations before the Court: the Central African Republic; the Democratic Republic of the Congo; Darfur, the Sudan; Uganda, and Kenya.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang