Pengikut

Nuffnang

Ahad, 27 Jun 2010

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Saya sudah memulakan kerja-kerja dibidang pertanian

Posted: 27 Jun 2010 07:12 PM PDT

Saya telah bincangkan dengan rakan-rakan didalam KEADILAN bahawa saya akan melangkah ke bidang baru, dan saya telah bincangkan dengan Dato Fauzi Abdul Rahman, bahawa bidang baru yang saya sedang terokai ini akan mengurangkan masa saya di bidang politik.
Ramai rakan-rakan yang saya bincangkan itu meminta saya menangguhkan perubahan kerjaya saya tersebut, namun, saya terpaksa mengurangkan kerja-kerja dibidang politik kerana asas untuk saya didalam kerjaya baru itu sudah saya lakukan.
Bukan saja saya akan meninggalkan kerja-kerja dibidang politik secara aktif, saya juga sudah meninggalkan kerjaya saya dibidang guaman. Pejabat peguam saya telah saya serahkan 100% kepada anak saya, dan saya hanya menumpang sebuah bilik di pejabat itu untuk kerja-kerja peribadi.
Jangan ada orang menyalahtafsirkan kononnya saya akan keluar dari PKR atau tafsiran yang negatif. Dengan kerjaya saya yang baru itu maka tidaklah dapat saya bergerak aktif seperti yang saya lakukan sekarang ini, namun, untuk kerja-kerja parti, khususnya kerja-kerja semasa pilihanraya nanti, Insya Allah saya akan bergerak menyokong calon parti, khususnya di DUN Jenderak dan amnya dilain-lain kawasan.
Saya sudah nyatakan hasrat saya ini kepada Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Pahang dan rakan-rakan saya yang lain didalam PKR Pusat. Insya Allah, saya akan terus menjadi anggota parti yang setia, hanya sekadar terpaksa menumpukan masa dikerjaya yang baru.

Tiada Ahli Parlimen PKR mahu Khalid dikeluarkan dari jawatan MB

Posted: 27 Jun 2010 06:49 PM PDT

Sungguh berusaha UMNO dan Media pro-UMNO mahu menonjolkan kewujudan 15 Ahli Parlimen PKR yang mahukan Tan Sri Khadil Ibrahim dikeluarkan dari jawatan Menteri Besar Selangor. Dan mereka telah mengeluarkan kenyataan demi kenyataan bahawa 15 orang Ahli Parlimen itu sedang berusaha untuk mengeluarkan Khalid dari jawatan MB.
Mereka telah menginterview Azmin Ali, Naib Presiden PKR, untuk mendapatkan pernyataan positif darinya. Mereka mahu Azmin menyatakan "ya" untuk mereka lambungkan berita sensasi ini kepada seluruh Malaysia menandakan bahawa PKR sedang menghadapi satu krisis dan akan jatuh berderai tidak lama lagi.
Tetapi Azmin telah dengan tegas menyatakan bahawa beliau tidak tahu menahu akan wujudnya komplot seumpama itu. Bahkan Azmin menyatakan bahawa pentadbiran Khalid ada kelemahanya dan kelemahan itu akan diperbaikki.
Disini menunjukkan bahawa PKR adalah lebih telus dari UMNO. Pimpinan UMNO tidak boleh mengkritik Menteri atau Menteri Besar mereka, jauh sekali Perdana Menteri mereka. Kritikan didalam UMNO terhadap pimpinan akan dianggap sebagai satu pengkhianatan dan sipengkhianat tidak boleh duduk didalam parti.
PKR amatlah terbuka. Semasa Kongres di Kota Bharu, perwakilan-perwakilan mengkritik Tan Sri Khalid secara terbuka. Khalid mengakui akan kelemahan-kelemahannya dan memberi jaminan untuk merubahkan/membaikki kelemahan-kelemahan itu.
Ini bererti wujud demokrasi yang lohor di dalam PKR. Kritik-kritik kepada Khalid tidak menafikan bahawa Selangor adalah sebuah Negeri yang ditadbirkan secara telus dan Selangor telah memberikan pelbagai faedah yang tidak didapati di negeri-negeri dibawah pentadbiran Barisan Nasional.
Dari segi air percumanya kepada rakyat, imbuhan untuk kelahiran anak, imbuhan otomatik terhadap kematian, pemberian wang untuk mereka yang melanjutkan pelajaran, kenaikan gaji guru-guru kafa, pemberian tanah kepada mereka yang menduduki tanah kerajaan melebihi 15 tahun, pemberian geran-geran tanah kepada penduduk orang-orang Asal dll adalah contoh nyata bahawa Selangor ditadbirkan untuk mendahulukan rakyat khususnya rakyat bawahan yang memerlukan.
Apa yang dilakukan oleh Kerajaan PKR Selangor adalah mendahului mana-mana Kerajaan Negeri yang diperintah oleh UMNO/BN.
Ada kelemahan? Memang ada. Apa tah lagi kerana PKR mengambil alih sebuah Kerajaan Negeri yang sudah ditadbirkan dengan penuh penyelewengan dibawah UMNO/Barisan Nasional.
Sanggupkah Khalid mengatasi kelemahan itu? Ya, beliau telah mengeluarkan air mata di Kongres Nasional dulu, menandakan bahawa Khalid adalah seorang yang jujur.
Memang beliau didesak untuk memberhentikan "orang-orang UMNO" yang kini masih menguasai syarikat-syarikat GLC di Selangor. Jawapan Khalid adalah jujur walaupun kurang disukai oleh orang-orang PKR, bahawa pegawai-pegawai itu adalah cekap dan telah berkhidmat begitu lama dengan GLC tersebut, dan sebagai pentadbiran yang adil, beliau menyatakan bahawa beliau tidak "menghukum" diatas affliasi politik.
MP Manickavasagam yang begitu lantang mengkritik Menteri Besar Selangor juga berpandangan bahawa Khalid adalah seorang Menteri Besar yang baik dan mahu beliau dikekalkan, dan kritikan beliau terhadap Menteri Besar itu adalah semata-mata untuk menambah-baik pentadbiran Negeri Selangor.
Ketelusan yang ada di dalam PKR adalah satu pertanda baik mengenai kerajaan yang berjiwa rakyat, yakni, Kerajaan PKR boleh dikritik secara terbuka untuk kebaikan rakyat!

Tengku Razaleigh akan menjadi saksi didalam tuntutan royalty minyak Kelantan

Posted: 27 Jun 2010 06:33 PM PDT

Tengku Razaleigh Hamzah, menyatakan kesediaannya untuk menjadi saksi kepada kerajaan Kelantan jika Kelantan meneruskan tuntutannya terhadap royalty minyak terhadap Kerajaan Persekutuan.
Wakil Rakyat Barisan Nasional itu menyatakan bahawa beliau adalah lebih maklum mengenai perkara ini kerana beliau adalah orang yang bertanggungjawab didalam penubuhan Petronas dan Petroleum Development Act.
Beliau menyatakan bahawa beliau boleh menjadi saksi kerana Petroleum Development Act yang digunapakai adalah adil kepada kerajaan-kerajaan negeri didalam tuntutan mereka kepada royalty minyak.
Tengku Razaleigh berkata demikian sebagai respon kepada kenyataan Husam Musa bahawa Kerajaan Kelantan akan mengemukakan tuntutan pada 30hb Ogos 2010.
Tengku Razaleigh menyatakan bahawa Petroleum Development Act telah memberikan kepada Kelantan, Sabah dan Sarawak hak untuk menuntut royalty minyak walaupun telaga minyak itu berada diluar perairan tetapi beri-negerdekatan dengan negeri-negeri itu.

AMKBayanBaru

0 ulasan
sumber :-

AMKBayanBaru


Pertandingan Futsal Pakatan Rakyat sempena Piala Dunia

Posted: 27 Jun 2010 09:15 AM PDT


Johan Pertandingan .....
Ketua Angkatan Muda Keadilan Cabang Bayan Baru mengucapkan tahniah kepada seluruh Jawatankuasa Pengelola pertandingan Futsal Pakatan Rakyat sempena Piala Dunia. Pertandingan yang menyaksikan penyertaan 34 pasukan telah mendapat sambutan hangat. Kejayaan atas penganjuran pertandingan ini merupakan tanda sokongan anak muda kepada kerajaan negeri Pakatan Rakyat. Tahniah kepada pasukan yang menyertai pertandingan ini.


Tahniah diucapkan juga kepada YB Sim ADUN Pantai Jerjak dan YB Abd Malik Kassim ADUN Batu Maung atas sumbangan dalam menjayakan pertandingan ini.


Pakatan Rakyat sedar keperluan anak muda dan kami telah mengatur beberapa siri program untuk mengisi keperluan anak muda di Pulau Pinang amnya dan Bayan Baru Khasnya.


Terus berikan sokongan kepada Kerajaan Pakatan Rakyat Pulau Pinang.

Ahmad Azrizal Tahir


Ketua Angkatan Muda Keadilan Cabang Bayan Baru

Sidang media Angkatan Muda di Gelanggang Futsal Batu Maung

Posted: 27 Jun 2010 09:06 AM PDT


Sdr Amir sedang memberikan kenyataan media


Pimpinan yang hadir dalam sidang mediaChegu Bard sedang memberikan kenyataan mediaSatu Sidang Media telah diadakan di Gelanggang Futsal Batu Maung pada 25 hb Jun 2010 jam 7.00pm. Sidang media tersebut telah dihadiri oleh Chegu Bard Ahli Majlis Pimpinan Pusat Keadilan, Sdr Amir Ghazali Ketua Angkatan Muda Keadilan Pulau Pinang, Pimpinan Keadilan Pulau Pinang, Pimpinan Keadilan Kedah dan pimpinan keadilan Bayan Baru berkenaan isu pengumuman tol jambatan kedua yang dianggap melampau dan Najib Tun Razak yang telah mengadai kedaulatan tanah Malaysia dengan menyerahkan kepada Singapura.

Haniza Talha - Landscaping New Politics

0 ulasan
sumber :-

Haniza Talha - Landscaping New Politics


Majlis Perkahwinan Setiausaha Cabang PJS

Posted: 27 Jun 2010 07:13 PM PDT

Pada 20 Jun 2010 saya sempat menghadiri majlis kahwin setiausaha Cabang PJS, En Mahharul Ismail. Majlis perkahwinan yang dilangsungkan di laman MBPJ telah diserikan dengan kehadiran Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim dan pimpinan Pakatan Rakyat dari Selangor.

Saya mendoakan En Mahharul dan isteri kekal bahagia hingga ke akhir hayat. Manisnya sebuah ikatan perkahwinan adalah perkongsian yang didirikan di atas nama Allah.

Bergambar bersama pengantin


N37 Batu Maung

0 ulasan
sumber :-

N37 Batu Maung


Sumbangan t-shirt kepada Persatuan Belia Taman Seri Indah

Posted: 27 Jun 2010 09:35 AM PDT


Pada 25 hb Jun 2010 bertempat di Gelangang Futsal Batu Maung, Yang Berhormat Tuan Haji Abdul Malik Kassim ADUN Batu Maung telah menyampaikan sumbangan sebanyak 100 helai baju t-shirt kepada Persatuan Belia Taman Seri Indah Batu Maung. Program itu telah diatur selaras dengan program futsal Pakatan Rakyat sempena Bolasepak Piala Dunia. Wakil dari Persatuan Belia Taman Seri Indah Sdr Zulkifli telah menerima baju t-shirt tersebut bagi pihak Persatuan.

ziarah kematian di Permatang Damar Laut

Posted: 27 Jun 2010 09:28 AM PDT

Pada 24 hb Jun 2010 jam 8.00pm, Yang Berhormat Tuan Haji Abdul Malik kassim ADUN Batu Maung telah menziarahi kematian seorang penduduk berbangsa tionghua. Beliau telah diiringi oleh Sdr Tan Ewe Keat AJK Cabang Keadilan Bayan Baru. Beliau baru sampai dari program di Kuala Lumpur dan terus bergegas ke rumah mendiang setelah mengetahui ada kematian di Permatang Damar Laut.

Program Penyerahan Sumbangan Pukat di Unit Nelayan Permatang Damar Laut

Posted: 27 Jun 2010 07:50 AM PDT


Penerima sedang menerima sumbangan pukat


Tidak mengira fahaman politik, penyokong tegar UMNO pun diberi sumbanganPenyokong tegar UMNOPenghulu Kawasan En Zailani, pengerusi JKKK Batu Maung dan Pengerusi JKKK Permatang Damar Laut turut sama dalam program tersebut.

Pada 24 hb Jun 2010 Jumaat bertempat di balai nelayan Unit Nelayan Permatang Damar Laut, Yang Berhormat Tuan Haji Abdul Malik Kassim ADUN Batu Maung telah menyerahkan sumbangan Pukat kepada 70 orang nelayan di kawasan Unit Nelayan Permatang Damar Laut. Program tersebut telah dihadiri sama oleh Penghulu Kawasan En Zailani, Pengerusi JKKK Permatang Damar Laut Tn Hj Saaroni Hassan , Pengerusi JKKK Batu Maung Tn Hj Yusoff Osmandan Pembantu Khas ADUN Batu Maung, Sdr Azrizal Tahir. Program bermula pada jam 6pm berakhir pada jam 6.40pm.

Nelayan yang hadir dan menerima sumbangan tersebut melahirkan rasa gembira diatas ingatan dan rasa perihatin ADUN Batu Maung terhadap nelayan di kawasan tersebut.

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Gelang Patah, Johor Darulta'zim


ULASAN PROGRAM KHIDMAT MASYARAKAT

Posted: 27 Jun 2010 05:12 AM PDT


Ucapan terima kasih kepada AJK PKR Cabang Gelang Patah yang hadir pada Program Khidmat Masyarakat yang diadakan pada siang tadi. Walaupun terpaksa mengorbankan masa hujung minggu, komitmen dan kesungguhan yang ditunjukkan cukup2 membanggakan. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Program di ketuai oleh Pemangku Ketua Cabang, Tn. Hj. Abdul Manan bin Othman. Program bermula pada jam 9.30 pagi dan berakhir kira2 jam 1.45 petang.
Seperti biasa, program PKR tidak lekang dari pemantauan pihak polis. Sejak awal program lagi Polis Cawangan Khas (SB) sibuk mendapatkan maklumat melalui seorang AJK kami dan ketika kami berkunjung ke salah sebuah rumah di Taman Ungku Tun Aminah, 2 anggota polis berpakaian seragam memantau pergerakan kami. Jika ini situasi yang kami terima, kami berjanji selepas ini pihak polis perlu lebih kerap memantau pergerakan kami disebabkan banyak program yang telah diatur sepanjang tahun ini.
Program ini juga dapat mempertemukan kembali bekas Ketua Wanita PKR Gelang Patah yang di kenali sebagai "Mak Tik", yang masih semangat bercakap soal perjuangan walaupun umurnya sudah mencecah umur 71 tahun. Beliau menasihatkan agar kempen menarik golongan muda diperhebatkan jika mahukan kemenangan pada masa akan datang. Beliau juga memberi pandangan agar program2 penerangan perlu lebih aktif bagi memperjelaskan sesuatu isu yang diputar belitkan oleh media2 pro kerajaan dan jangan bergantung kepada ceramah semata-mata. Risalah2 perlu diedarkan dan tidak perlu takut dengan tekanan dari mana2 pihak kerana itulah perjuangan yang perlukan keberanian, kebijaksanaan dan pengorbanan. Rasa tanggungjawab perlu ada disetiap AJK agar kekuatan organisasi dapat diterjemahkan. Itulah kata2 hikmat dari seorang pejuang yang berjuang sejak dari Umno diharamkan dan pernah menjadi pimpinan Semangat 46 bersama Datuk Aziz Sapian yang menjadi ADUN (BN) Nusajaya sekarang.
Saya selaku Ketua Saketeriat yang bertanggungjawab mengatur program tersebut akan menjadikan program ini sebagai program hujung minggu kerana inilah program yang mendekatkan parti dan rakyat. Setinggi-tinggi penghargaan kepada penyumbang2 bantuan terutama kepada Timbalan Ketua Cabang, Tn. Hj. Yusof Hassan serta sumbangan di kalangan AJK sendiri.
Kepada AJK yang terlibat dalam program tersebut seperti Tn.Hj Manan dan Isteri, Tn.Hj.Azhari dan Isteri, Pn.Asmah, Pn. Rafiah, En.Ramli Radam, En.Balah, En. Fadzil Hashim, En. Faizul Amir Baharuddin dan En. Saiful Karim Mansod, diucapkan setinggi penghargaan diatas komitmen yang diberikan. Insya-ALLAH, jika kita komited dan yakin akan perjuangan kita, kejayaan pasti akan menunggu kita kerana "benih yang kita semai pasti akan membuahkan hasil kelak...."
Berkerja dengan jujur kerana inilah tanggungjawab kita kepada masyarakat. Semoga ALLAH meredahi kerja amal kita.

Setiausaha
PKR/AMK Cabang Gelang Patah

Angkatan Muda Keadilan P.J Selatan

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan P.J Selatan


15 MP Keadilan

Posted: 27 Jun 2010 07:11 AM PDT

Ahli Parlimen PKR yang terbabit dengan rancangan menjatuhkan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim perlu mendedahkan identiti mereka."Tiada orang yang sempurna, mereka seharusnya bercakap dan tidak menyembunyikan diri.

laporan terhadap sekumpulan 15 ahli parlimen PKR yang dikaitkan dengan Naib Presiden Azmin Ali berkempen untuk menjatuhkan Khalid, yang mereka sifatkan bukan pasukan mereka dan tidak mencapai prestasi.

Azmin bagaimanapun, menafikan beliau menjadi ketua kepada kepada konspirasi itu. Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR, Datuk Zaid Ibrahim pula percaya Ketua Umum Datuk Seri Anwar Ibrahim seharusnya menyingkirkan 15 ahli parlimen berkenaan.

"Isu mengenai Khalid telah berlaku lebih setahun lalu. Dalam kongres parti presiden Datin Seri Dr Wan Azizah Ismail berkata Khalid tidak akan disingkirkan. "Jika seorang pemimpin atasan membuat keputusan, pemimpin lainnya akan mematuhinya,"

AMK PJS menyokong sepenuhnya pimpinan Tan Sri khalid Ibrahim sebagai MB Selangor serta Kami dari pimpinan AMK PJS angkur dengan keputusan MPP atas perlantikan sdr Azmin Ali sebagai Pengerusi MPN Selangor yang baru.

AMK Shah Alam

0 ulasan
sumber :-

AMK Shah Alam


40 orang je ker?? ini ulamak atau penyangak???

Posted: 26 Jun 2010 07:33 PM PDT

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Pakatan Rakyat Yakin Dapat Tawan N.Sembilan PRU Ke-13

Posted: 27 Jun 2010 09:48 AM PDT


Oleh Faizal Ezzany


SEREMBAN 27 Jun - Konvesyen Pakatan Rakyat yang julung kalinya diadakan di Negeri Sembilan merupakan satu wadah dalam usaha meningkatkan perhubungan antara parti di dalam gagasan itu serta memupuk semangat perjuangan tanpa batas sempadan bagi persediaan mengambil pentadbiran kerajaan negeri pada pilihan raya umum akan datang.


Pengerusi Majlis Pimpinan KEADILAN Negeri Sembilan, Datuk Kamarul Baharin Abbas dalam ucapan aluannya pada perasmian konvensyen berkata tujuan ia diadakan adalah untuk mengeratkan semangat perpaduan, setiakawan dan ukhwah antara pimpinan Pakatan Rakyat dan pemimpin akar umbi yang berbilang kaum.


"Mari kita lupakan apa jua perbezaan, kita bersatu di bawah satu pakatan yang mempunyai matlamat yang sama iaitu untuk mengubah arena politik dominasi kerajaan terkini yang masih dikuasai oleh satu kaum sahaja.


"Pakatan Rakyat Negeri Sembalan kini bertambah mantap, kesederhanaan sikap pemimpin setiap parti menjadi tunjang kepada keakraban dan ini memudahkan setiap perbincangan dan mencari titik persamaan.


"Dimana-mana program rakyat, ketiga-tiga pemimpin parti akan turun bersama berganding tangan bertemu dan menyelesaikan masalah rakyat. Oleh yang demikian tidak menghairankan di mana setiap parti di dalam Pakatan Rakyat kini menerima pertambahan anggota parti secara mendadak dan ini merupakan satu perkembangan yang amat membanggakan serta mencerminkan sokongan rakyat terhadap kepimpinan Pakatan Rakyat di Negeri Sembilan," kata beliau di hadapan lebih 300 perwakilan pagi tadi.


Beliau berasa yakin Pakatan Rakyat akan berjaya di dalam usaha untuk menawan mengambil alih kerajaan negeri Negeri Sembilan dan seterusnya melangkah ke Putrajaya pada pilihan raya umum nanti.


"Namun begitu, kita jangan alpa di dalam situasi sebegini pemimpin disemua parti dan peringkat harus bekerjasama dengan lebih erat lagi di dalam memenangi hati rakyat majmuk.


"Kita juga harus memastikan jentera parti sehingga ke peringkat akar umbi diperkukuhkan dan ini bukan sahaja dari segi meramaikan petugas bahkan perlu menyediakan sistem pengurusan yang baik serta sistem pentadbiran parti yang cekap," tegas Kamarul lagi.


Kamarul berharap gerak kerja pendaftaran pemilih baru dan jentera pilihan raya hendaklah diperhebatkan terutamanya kepada anggota parti yang masih belum mendaftar sebagai pengundi.


Beliau juga yakin konvesyen kali ini akan terus mendapat respons yang baik dari rakyat selain memastikan hayat politik Barisan Nasional adalah yang terakhir pada kali ini.

Konvensyen PR NS: Penggulungan

Posted: 27 Jun 2010 02:14 AM PDT

YB Dato' Kamarul Baharin Abbas merakam rasa terharu atas penganjuran konvensyen pertama Pakatan Rakyat Negeri Sembilan. Beliau meluahkan rasa kecewa kerana kebanyakan perwakilan tidak menunggu hingga konvensyen tamat. Beliau menegaskan perjuangan seharusnya dilakukan bersama dan bukan ditinggalkan separuh jalan kerana perjuangan dalam politik itu tidak pernah berhenti.
YB Dato' Kamarul memberi penjelasan berkenaan isu lompat oleh beberapa Ahli Parlimen daripada PKR. Beliau menegaskan kebanyakan anggota parti yang melompat keluar ini tidak melalui proses dalam parti.
Beliau turut menegaskan Pakatan Rakyat Negeri Sembilan masih utuh dan akan tetap utuh kerana tidak pernah sekalipun mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat Negeri Sembilan ditangguh atas alasan tidak cukup korum. Menurut Dato' Kamarul lagi, ia telah membuktikan keutuhan persefahaman PR Negeri Sembilan.YB Loke Siew Fook menyarankan PR NS memerlukan anjakan pradigma sebagai membentuk persefahaman yang merentasi tembok perkauman, disamping membentuk persediaan yang mantap ke arah berkerajaan. Beliau menegaskan bahawa PR Negeri Sembilan merupakan 'goverment in waiting'.
Beliau turut menekankan usaha bagi melipatgandakan pendaftaran pemilih baru sebagai gerakan perubahan di Negeri Sembilan pada masa akan datang. Hanya pemilih baru dan muda yang akan menjadi agen kepada perubahan.

Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, sdr Zulkefly Mohamad Omar menyatakan persefahaman bersama antara PAS dan DAP telah wujud lama tetapi tidak secara jelas sebagaimana sekarang.
Beliau turut menyarankan satu 'retreat' diadakan oleh pimpinan PR Negeri Sembilan agar setiap pandangan dan cadangan yang disampaikan oleh para pembahas dibawa dalam perbincangan untuk dijadikan manifesto PR Negeri Sembilan bagi menghadapi PRU akan datang.


Hindraf Negeri Sembilan sokong kepimpinan Dato' Kamarul

Posted: 27 Jun 2010 12:38 AM PDT


Ketua Hindraf Negeri Sembilan, sdr Aridass Velu (gambar) dalam sesi perbahasan Konvensyen Pakatan Rakyat Negeri Sembilan telah menyatakan sokongan beliau kepada kepimpinan YB Dato' Kamarul Baharin Abbas sebagai Pengerusi PKR negeri Sembilan.
Beliau turut menegaskan sokongan Hindraf tetap kepada Pakatan Rakyat dan sentiasa bersedia membantu jentera PR menghadapi pilihanraya. Beliau juga membidas Pengerusi BN, Najib Razak yang cuba memecah-belahkan undi kaum India melalui penubuhan Parti Makkal Sakthi. Aridass menyindir parti itu dengan menggelarnya sebagai 'Parti Makan Satay'.

Konvensyen PR NS: Pembentangan kertas kerja 3

Posted: 26 Jun 2010 09:57 PM PDT


12.55pm
Sesi pembentangan kertas kerja sosial & kemasyarakatan oleh Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, sdr Zulkefly Mohamad Omar.

Konvensyen PR NS: Pembentangan kertas kerja 2

Posted: 26 Jun 2010 09:28 PM PDT


12.25pm
Sesi pembentangan kertas kerja ekonomi oleh Pengerusi DAP Negeri Sembilan, YB Loke Siew Fook.

YB Loke menyatakan jika PR dapat memerintah Negeri Sembilan, pendapatan isi rumah kasar bulanan purata ditingkatkan. Menurut beliau lagi, pendapatan isi rumah rakyat negeri ini masih rendah daripada purata kebangsaan.
Beliau turut menyebut strategi pertumbuhan ekonomi iaitu;
-memacu pertumbuhan perkhidmatan sebagai penggerak utama ekonomi dengan mensasarkan menarik lebih ramai pekerja di Kuala Lumpur menetap di Negeri Sembilan.
-memantapkan sektor pembuatan dengan mementingkan industri berteknologi tinggi dan mempunyai nilai tambah yang tinggi.
-meningkatkan produktiviti pertanian dengan membuka lebih banyak ladang dan mengusahakan tanah terbiar khususnya di daerah luar bandar.

Konvensyen PR NS: Pembentangan Kertas Kerja 1

Posted: 26 Jun 2010 09:02 PM PDT


12.00pm:
Sesi pembentangan kertas kerja konvensyen telah dimulakan oleh Pengerusi PKR Negeri Sembilan, YB Dato' Kamarul Baharin Abbas. Beliau telah membentangkan kertas kerja politik yang bertajuk 'Merubah Negeri Sembilan Yang Gemilang'.

Kemuncak perasmian Konvensyen PR NS

Posted: 26 Jun 2010 08:17 PM PDT

Mereda tekanan....Lagenda blues negara, Ito menyampaikan lagu 'Angin Pendamai'Pelancaran Konvensyen PR NSSemasa di Konvensyen PR NS

Posted: 26 Jun 2010 07:41 PM PDT


10.40am: YB Azmin Ali menyampai ucapan perasmiannya.
Dalam ucapannya, YB Azmin menyatakan Negeri Sembilan adalah negeri yang ketiga mengadakan Konvensyen PR peringkat negeri selepas Perak dan Selangor. Beliau membayangkan Negeri Sembilan telah bersedia untuk berjuang merampas negeri ini daripada BN pada PRU akan datang sekaligus membentuk kerajaan negeri.
Beliau turut menyentuh isu tender terbuka yang diamalkan oleh Kerajaan Negeri Selangor sebagai suatu bentuk urus-tadbir yang lebih baik.

Semasa di Konvensyen PR NS

Posted: 26 Jun 2010 07:21 PM PDT

YB Salahudin Ayob sedang menyampaikan ucapan perasmiannya.

Dalam ucapannya beliau menegaskan Umno kini kian menjadi lebih rasist. Umno menjadi lebih kecewa setelah PAS berjaya mewujudkan Dewan Penyokong PAS. Umno kian ditolak oleh rakyat, kini sentiasa meracuni pemikiran orang-orang Melayu dengan isu-isu perkauman.

Sekitar Konvensyen PR NS

Posted: 26 Jun 2010 07:07 PM PDT

Pengerusi Sekreteriat Konvensyen, Sdr. Sabaruddin Mohd Yassim menyampai ucapan aluan

Tokoh veteran, Dr Chen Man Hin...ucapan perasmian pertama


Barisan pimpinan PR NS


YB M.Ravi & YB Aminuddin HarunPara perwakilan yang memenuhi setiap tempat dewan

Konvensyen pertama Pakatan Rakyat Negeri Sembilan telah dilangsungkan dengan jayanya pagi ini. Tepat jam 9.30 pagi acara telah dimulakan dengan nyanyian lagu Negaraku diikuti lagu negeri.
Konvensyen bertemakan 'Pakatan Menawan Negeri Sembilan' ini telah dimulakan oleh ucapan aluan Pengerusi Sekreteriat Konvensyen, Sdr Sabaruddin Mohd Yassim. Ucapan perasmian pertama dimulakan oleh Penasihat Seumur Hidup DAP, Dr. Chen Man Hin, diikuti oleh Naib Presiden PAS, YB Salahudin Ayob dan Naib Presiden PKR, YB Azmin Ali.
Sekitar 600 perwakilan yang terdiri daripada ketiga-tiga parti telah hadir memenuhi dewan konvensyen.Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang