Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 18 April 2015

Anwar Ibrahim

sumber :-

Anwar Ibrahim


[PETISYEN] Bantah Cukai Rakus! #GolonganSusahTertindas

Posted: 18 Apr 2015 04:34 PM PDT

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata cukai GST (Goods and Services Tax) tidak akan membebankan rakyat. Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan pula berkata, 500 barangan akan turun harga apabila GST dilaksanakan.

Namun sekarang, rakyat Malaysia sudah sedar bahawa semua itu tidak benar!?

GST adalah sejenis cukai rakus, bersifat regresif yang membebankan rakyat. Golongan yang paling terbeban adalah rakyat berpendapatan rendah, pesara, warga emas, pelajar dan golongan pertengahan yang terhimpit dengan Barang Naik.

Mengikut kajian, setiap keluarga dijangka terpaksa membayar paling kurang RM100 sebulan untuk cukai GST. Lapan puluh peratus keluarga di Malaysia berpendapatan kurang dari RM3,000, mereka inilah golongan yang paling teruk akan tertindas.

Benarlah seperti awalan hurufnya, GST membawa maksud, Golongan Susah Tertindas!

Kita bantah GST kerana, di dalam keadaan rakyat terhimpit dengan kenaikan harga barang, kerajaan pusat bermewah-mewahan gunakan duit rakyat membeli jet peribadi baru, salah urus tadbir ekonomi sehingga mengakibatkan hutang Negara mencapai 700 billion ringgit, ditambah dengan banyak skandal kewangan seperti 1MDB!

Malaysia cukup kaya, jika sumber negara diurus tadbir dengan betul dan amanah maka kerajaan tidak perlu laksanakan cukai GST yang jelas begitu membebankan rakyat.

Apa yang boleh kita lakukan? Jika kita terus berpeluk tubuh dan menyerah tanpa melakukan apa-apa, kita akan terus ditindas selama-lamanya. Golongan Susah Tertindas tanpa dibela. Kita lancarkan petisyen ini sebagai tanda permulaan membantah cukai rakus, GST. Tindakan susulan harus difikirkan bersama.

Never Surrender! Kita perjuangkan kebajikan diri kita di samping membela golongan susah. Tandatangan petisyen sekarang!

Pautan: Bantah GST!

0 ulasan:

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang