Pengikut

Nuffnang

Isnin, 6 Januari 2014

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Stop Threatening the Stability of Our Nation for UMNO's Political Gain

Posted: 05 Jan 2014 11:06 PM PST

Noh Omar should stop threatening the peace and stability of our nation for UMNO's political gain. We understand the decree by the Sultan and are not questioning that, but the way in which action was taken by JAIS was wrong. There are many ways to slay a cat, and this could have been done amicably. 

JAIS could have called the necessary people to question them. They could have gathered enough evidence and referred to the Exco or their director before any action need to be taken. This is not the first time and if allowed to go on, then we risk creating unrest.

The state government must condemn method used by JAIS and take action on the personnel who authorized such action. JAIS is still under the jurisdiction of the MB & Exco.

To all peace loving people, we need to understand and compromise to have a better Malaysia and for this to happen will require sincere effort from everyone. We have lived in peace and harmony for 57 years, but once it is broken, it will take a long process to build it again.

YB Dr Xavier Jayakumar
ADUN Seri Andalas 

Mahkamah Rayuan Ketepi Pengharaman BERSIH 3.0

Posted: 05 Jan 2014 10:30 PM PST

Mahkamah Rayuan hari ini sebulat suara mengetepikan arahan Majistret Kuala Lumpur Zaki Asyraf yang mengharamkan perhimpunan BERSIH 3.0 pada 2012, bawah Seksyen 98 Kanun Acara Jenayah (KAJ).

Panel tiga anggota, diketuai oleh Hakim Datuk Linton Albert, mempertimbangkan perintah arahan itu sebagai cacat, ekoran rayuan oleh Timbalan Presiden PKR Azmin Ali (bawah) dan Ketua PKR Rembau Badrul Hisham Shaharin.

Hakim lain termasuk Datuk Seri Zakaria Sam dan Datuk Wong Dak Wah.

Azmin diwakili oleh Datuk CV Prabhakaran sementara bekas timbalan peguam cara negara Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden, yang bersara dan memasuki sektor swasta, serta peguam Sankara Nair mewakili Badrul.

Azmin dan Badrul memfailkan rayuan tahun lepas untuk mengetepikan pendakwaan terhadap mereka bawah Akta Perhimpunan Aman (PAA) 2012 atas alasan arahan Zaki mengharamkan perhimpunan itu ultra vires kepada PPA.

Alasan lain dikemukakan, arahan majistret yang berkuat kuasa pada 30 Jan 2012 itu melebihi bidang kuasanya.

Sumber: MalaysiaKini

Ketika Rakyat Diminta Berjimat, Menteri Buat Parti Hari Jadi Mewah

Posted: 05 Jan 2014 10:00 PM PST

Beberapa menteri terus hidup dalam kemewahan ketika Putrajaya memotong bajet dan meminta rakyat mengetatkan tali pinggang mereka dan berjimat cermat dalam menghadapi kos hidup yang meningkat dan pengurangan subsidi tahun ini.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menganjurkan parti hari jadi yang "mewah" di sebuah hotel lima bintang dekat Kuala Lumpur semalam yang tetamunya mendakwa menjadi sambutan Tahun Baru.

Seorang lagi menteri telah membuat sambutan perkahwinan dua hari untuk anak beliau di satu lagi hotel lima bintang di ibu Kuala Lumpur bulan lepas, diserikan oleh kerabat diraja dan orang kenamaan dan telah dihiburkan oleh penyanyi wanita dari Indonesia.

Beberapa penulis blog pro-Umno pula  mempertikaikan keperluan Jabatan Perdana Menteri memiliki dua jet VIP selepas ia mendedahkan bahawa Putrajaya menghabiskan RM180 juta untuk mengekal dan mengendalikan jet kerajaan untuk perjalanan rasmi pada tahun 2012.

Tetapi majlis makan tengahari semalam yang diadakan selepas Putrajaya mengumumkan 11 langkah untuk mengurangkan perbelanjaan awam, yang melibatkan pemotongan untuk hiburan dan pengangkutan elaun menteri dan pegawai tinggi kerajaan selain daripada membekukan permintaan pengubahsuaian pejabat amat menjolok mata.

Menerima maklumat mengenai majlis makan tengahari itu, The Malaysian Insider telah melawat hotel terkenal itu di mana semua tetamu dan yang menyambut ulang tahun berpakaian merah sebagai tema parti itu.

Tetamu Ahmad Zahid memenuhi ruang makan di dewan tarian utama hotel ini manakala dia bercampur dengan mereka, termasuk beberapa pegawai kanan kerajaan yang telah dijemput melalui e-mel yang ditunjukkan kepada The Malaysian Insider.

Naib Presiden Umno ini tersenyum lebar sambil berjabat tangan dengan semua yang hadir selepas parti berakhir, sementara kereta-kereta mewah dengan pemandu berbaris di depan hotel, menyebabkan lalu lintas tersekat selepas dihentikan oleh Porsche Cayennes hitam dan Toyota Alphards yang diletakkan di tepi jalan.

The Malaysian Insider cuba untuk bercakap dengan Ahmad Zahid tetapi dihalang oleh pengawal peribadi beliau dan diminta untuk meninggalkan majlis atau diiring keluar.

Tidak diketahui siapakah yang membuat bayaran untuk parti Ahmad Zahid ini, ataupun kenapa tema merah dipilih, tetapi tetamu beliau berpakaian terbaik mereka dengan beg tangan berjenama dan totes di tangan.

Tetamu memberitahu The Malaysian Insider bahawa parti itu telah disambut untuk dua hari jadi, Ahmad Zahid dan cucu beliau yang jatuh pada hari yang sama tetapi juga menegaskan bahawa ia adalah sebuah parti Tahun Baru sebagaimana yang terpampang di latar belakang pentas.

Jemputan juga telah dihantar melalui e-mel pada hari Jumaat kepada pegawai Kementerian Dalam Negeri yang terpilih. E-mel yang bertajuk "Sambutan Hari Jadi Menteri Dalam Negeri", juga termasuk nota jemputan kepada menteri Kabinet dan ahli Majlis Tertinggi Umno.

Parti hari jadi mewah dan perkahwinan mewah anak perempuan menteri hatta kereta baru Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng datang pada ketika kebanyakan rakyat Malaysia merungut tentang kenaikan harga untuk elektrik, makanan, bahan api dan juga kos persekolahan.

Harga bahan api, gula dan tarif elektrik naik selepas Putrajaya memotong subsidi manakala tambang pengangkutan awam akan meningkat pada tahun ini. Cukai barangan dan perkhidmatan (GST) juga akan diperkenalkan pada tahun 2015.

Perbelanjaan kerajaan melonjak dengan bajet tahun ini sehingga RM264.2 bilion berbanding tahun lepas RM251.6 bilion di tengah-tengah kebimbangan bahawa Putrajaya tidak mengurangkan perbelanjaan walaupun meminta orang ramai untuk berbuat demikian.

Rakyat Malaysia juga mencemuh pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bahawa Putrajaya akan melaksanakan 11 langkah-langkah penjimatan untuk mengurangkan perbelanjaan pada tahun 2014.

Pakar ekonomi Najib, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Wahid Omar telah pun menasihatkan pengguna untuk berbelanja dengan bijak dan mencari alternatif.

Bekas pegawai bank itu berkata rakyat Malaysia perlu berjimat cermat dan hidup mengikut kemampuan mereka.

"Saya pergi ke pasar setiap minggu. Saya tahu bahawa harga barangan keperluan asas adalah tinggi, tetapi pengguna mempunyai pilihan dalam apa yang mereka membelanjakan wang mereka," beliau dipetik sebagai berkata dalam laporan berita.

Sumber: The Malaysian Insider

Isu Kebersihan di Hospital Kerajaan di Negeri Selangor

Posted: 03 Jan 2014 12:30 AM PST

KENYATAAN MEDIA

Media hari ini melaporkan bahawa kakitangan hospital terpaksa mengambil alih kerja-kerja mencuci tandas dan wad di kebanyakan hospital kecuali di hospital Serdang.

Dilaporkan hanya 13 orang dari 135 orang dihantar oleh Radicare untuk kerja pembersihan di hospital Klang.

Keadaan di beberapa hospital di Selangor sudah di tahap  'huru-hara' bukan sahaja disebabkan kebanjiran begitu ramai pesakit tetapi juga timbulnya masalah kebersihan dan kutipan sampah.

Perkara in telah dibawa kepada pengetahuan saya bahawa syarikat Radicare Sdn Bhd telah diberikan kontrak kerja-kerja pembersihan di semua hospital sejak 2014 telah mengurangkan tenaga kerjanya. Dari 120 orang, diberitakan ianya hanya tinggal 20 orang sahaja bekerja di setiap hospital. Ini menyebabkan terjejasnya kebersihan tandas dan persekitaran wad-wad di kebanyakan hospital di seluruh negeri Selangor.

Ini jelas menunjukkan bagaimana kontrak penswastaan yang telah diberikan kepada syarikat kroni telah mula menampakkan kesan negatif.

Hospital adalah tempat orang ramai mendapat rawatan perubatan dan bayangkan sekiranya tahap kebersihan tempat tumpuan orang ramai tidak dapat di jaga di sebabkan syarikat swasta tadi memotong tenaga kerjanya maka sudah tiba masanya pemberian kontrak tersebut dikaji semula.

Kesihatan rakyat merupakan keutamaan melebihi  keuntungan wang ringgit. Lantaran itu kita mengesa Kerajaan Persekutuan mengkaji semula semua kontrak yang diberikan kepada syarikat swasta oleh Kementerian Kesihatan Malaysia bagi menjimatkan kos dan agar perkhidmatan yang diberikan lebih efektif.

YB Dr. Xavier Jayakumar
Adun Seri Andalas

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Anwar: Kenapa Harussani diam ketika rakyat ditindas?

Posted: 06 Jan 2014 01:20 AM PST

Keadilan Daily

Ketua Umum KEADILAN, Datuk Seri Anwar Ibrahim mempersoalkan pendirian mufti Perak, Tan Seri Harussani Zakaria ketika rakyat Malaysia terbeban dengan pelbagai kenaikan harga barangan dan perkhidmatan.

"Bila orang kaya rompak, tindas rakyat, kamu diam. Rakyat yang tertindas di bawah, kamu cela. Kamu mewakili siapa sebenarnya? kata Anwar pada program pidato The Asian Renaissance di Centre for Reform Democracy & Social Initiatives, semalam.

"Ini tidak adil. Sepatutnya dengar dulu penjelasan daripada orang yang datang demonstrasi sebelum memutuskan hukuman," tegasnya.

Kata Anwar, Harussaini gopoh dan keterlaluan menuduh peserta himpunan membantah kenaikan harga barang pada malam tahun baru 2014 di Dataran Merdeka sebagai bughah dan dihalalkan darahnya untuk dibunuh.

"Walaupun ini pendapat peribadi mufti , tapi kena ingat. Pendapat ini keterlaluan.

"Masalah orang dicincang (dibunuh) di Mesir, di Syria berpunca daripada pendapat yang sebegitu. Memang bahaya," katanya.

Dalam masa sama, kata Anwar kenyataan akan mendatangkan persepsi negatif terhadap masyarakat bukan Islam..

"Nak jatuhkan hukum itu,dia patut rujuk kepada Jawatankuasa Majlis Fatwa dan ulama', bincang baik-baik, lebih-lebih lagi dalam isu bughah ini.

"Kita patut ambil sikap menyampaikan dengan baik, bukan menghukum. Isu ini menyebabka kekeliruan dikalangan umat dan kebencian dikalangan bukan Islam," ujarnya.

Return of the Basket Case

Posted: 05 Jan 2014 10:59 PM PST

Foreign Policy

On the eve of a fundamentally flawed election, Bangladesh teeters on the edge of the precipice.

Bangladesh rarely registers in the minds of most Americans, but U.S. policymakers would be well advised to devote some urgent attention to the country. As things stand now, general elections scheduled for Jan. 5 look virtually guaranteed to leave a trail of bitter division, wide-scale violence, and chaos in their wake. That’s a surefire recipe for disaster — especially in the world’s third most populous Muslim-majority nation.

Born of civil war in 1971, Bangladesh’s early history was plagued by cycles of political violence and heavy-handed military intervention. Secretary of State Henry Kissinger once derisively labeled it the “basket case” of South Asia. But while chronic instability continues to plague other poor countries, Bangladesh over the past 25 years has made remarkable progress in establishing civil government and democratic norms. One of the keys to its success was the creation of an institution known as the poll-time caretaker government — a neutral cabinet of technocrats seated 90 days before national elections with the sole purpose of ensuring a free and fair ballot. Under this system, Bangladesh witnessed multiple democratic transitions over two decades, while turning itself into a center of low-cost global manufacturing where living standards have steadily risen, infant mortality has fallen, and the status of women has improved dramatically.

Now, however, that progress has been put at great peril.

Kissinger’s basket case looks set to return.

Kissinger’s basket case looks set to return. The cause, not surprisingly, is politics — particularly, the aftermath of the unilateral decision in 2011 by Prime Minister Sheikh Hasina and her ruling Awami League (AL) party to abolish the caretaker government system from the Constitution. The reckless maneuver has created a violent impasse between the Awami League and its main political opposition about how to hold credible elections, prompting statements of concern in recent weeks from Washington, the European Union, the United Nations, even China – which almost never takes a position on the internal politics of other states.

Hasina has ignored the expressions of worry and refused to relinquish power to a neutral government to oversee the Jan. 5 elections. Instead, she formed an “all-party” election-time government in late November that is comprised mostly of members of her immediate past cabinet. AL losses in local elections since 2011 gave Hasina a strong incentive to retain control over the national ballot to ensure her party emerges victorious over more conservative and Islamist foes.

Fearing the AL will rig the 2014 vote, opposition parties have responded with huge protests. Ensuing clashes with security forces have triggered Bangladesh’s worst pre-election turmoil in almost two decades, leaving more than 100 protesters dead and the main opposition party’s leader under virtual house arrest. This past weekend, the government shut down transportation into Bangladesh’s capital and arrested hundreds, including senior opposition leaders, as part of a wider coordinated effort to block an opposition rally from being held.

Further stoking tensions, the government has orchestrated war crimes trials against leaders of Bangladesh’s main Islamist party and its allies for sins allegedly committed 40 years ago during the country’s founding. Seven opposition leaders have been sentenced to death or executed as part of a campaign that international observers have criticized for lacking due process. During the 1971 war of independence, heinous crimes were committed against the Bangladeshi people. Local collaborators should stand trial as is appropriate for any war criminal throughout the world, but not by a kangaroo court that makes a mockery of the judicial system. The precedent set by the lack of internationally acceptable judicial process in these trials means there is no telling what will come next in the AL government’s push against its political opponents.

The country’s largest opposition party, the Bangladesh National Party (BNP), has announced that it will boycott the elections. It has also rejected participation in the all-party interim government under Hasina’s control — condemning it as a wholly inadequate substitute for a caretaker government, designed with the sole purpose of providing political cover for the AL’s manipulation of the balloting.

Without the BNP’s participation, the elections are almost certain to be viewed as a sham, lacking all legitimacy. Indeed, a survey of Bangladeshis had projected an overwhelming defeat for the AL if elections were held freely with all parties participating. Instead, Bangladesh has now been treated to the farce of 154 candidates already being officially certified as victors because they’re running unopposed — securing an AL majority in the 300-seat parliament even before a single vote has been cast. Not surprisingly, in their own vote of no confidence, both the United States and the European Union have declined to send election observers.

 

This is a slow-motion train wreck that everyone can see coming.

This is a slow-motion train wreck that everyone can see coming. The democratic process is about to take a major hit in one of the world’s largest Muslim-majority countries, where poverty remains endemic and radical Islamists lurk in the wings to exploit any opportunities that may arise. A fuse has been lit — and if it’s allowed to go off it will almost certainly result in an explosion of ever-worsening protests, violence, and instability.

In an effort to avert the coming disaster, the United States, European Union, and United Nations have repeatedly encouraged the AL and BNP to engage in dialogue to resolve the crisis. Yet they have consistently stopped short of calling for the establishment of a neutral poll-time government — the only vehicle with a proven track record of ensuring sustainable elections. Officials in Washington may fear that voicing support for a caretaker government would be seen as an endorsement of the BNP, and could hurt relations with an AL-led government if it prevails. But this wait-and-see approach has forfeited significant international leverage to shape a peaceful, credible electoral process that is capable of garnering legitimacy both in Bangladesh and abroad.

Though very late in the game, it’s time for the international community to voice support for a clear and proven method for continuing Bangladesh’s democratic elections. The world must denounce the coming electoral travesty in Bangladesh and call for the immediate installation of a neutral poll-time government that can ensure free, fair, credible, and inclusive elections. Bangladeshis themselves are calling out for this: a survey shows that almost 80 percent of the public supports elections administered by the non-political caretaker system, far more than the 28 percent who planned to vote for the AL that rejected the neutral poll-time government.

Time is running dangerously short. But aggressive diplomacy, led by Washington, still stands a chance of avoiding the worst-case outcome and helping Bangladesh’s citizens salvage the legitimacy of a democratic process that they’ve struggled hard to achieve. Though success is by no means guaranteed, the alternative to trying appears grim, indeed. If ever there was a time to exhaust the capacity for preventive diplomacy, this is it. With so much of the rest of the Islamic world descending into turmoil, now is not the time to stand on the sidelines as one of the world’s largest Muslim countries slips inexorably into chaos.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Judi halal untuk golongan berpendapatan tinggi

Posted: 06 Jan 2014 05:24 AM PST


6 Jan 2014 - PDRM TUBUH SKUAD KHAS BANTERAS JUDI HARAM. Sebuah pasukan khas akan diwujudkan bagi membanteras kegiatan judi haram yang menjadikan golongan berpendapatan rendah sebagai sasaran utama oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berkata, pihaknya akan bekerjasama dengan pasukan tersebut dengan melibatkan keseluruhan peringkat iaitu balai polis, ibu pejabat polis daerah dan ibu pejabat polis kontinjen yang akan sama-sama turun padang.

Fatwa Pertukaran Cuti Hujung Minggu Dari Hari Jumaat Ke Hari Ahad

Posted: 05 Jan 2014 08:40 PM PST
Tindakan menjadikan Hari Ahad sebagai hari cuti mingguan adalah tindakan membesarkan hari tersebut sebagaimana penganut Kristian membesarkannya.

Dengan berbuat demikian kita telahpun mengikut jalan dan jejak langkah mereka. Sedangkan Rasulullah saw bersabda: "Sesiapa yang menyerupai atau mencontohi cara hidup sesuatu kaum (bukan Islam) maka dia tergolong dari kalangan mereka."

Islam tidak mewajibkan cuti pada mana-mana hari pun dalam seminggu, oleh kerana keadaan dan suasana masyarakat pada hari ini memerlukan cuti rehat dalam seminggu, maka bolehlah dipilih hari tertentu untuk dijadikan cuti mingguan, namun begitu, hari cuti tersebut tidak boleh mengikut kebiasaan masyarakat Kristian yang bercuti pada hari Ahad dan merupakan hari penganutnya pergi ke gereja.

Masyarakat Islam telah biasa dan sebati bercuti pada hari Jumaat dan menjadikannya sebagai hari bekerja menimbulkan banyak keburukan dan kesulitan seperti bagi pekerja kilang dan pelajar sekolah yang tidak dapat hadir ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat.

Kurang petugas jabatan kerajaan punca gangguan monyet liar tidak dapat dikawal

Posted: 05 Jan 2014 08:01 PM PST
6 Januari 2014

JASIN - Penduduk di beberapa kawasan di Dun Serkam, terutamanya di sekitar Serkam, Pulai dan Tedong, hidup dalam kebimbangan ekoran kemunculan hampir setiap hari, sejak lima tahun lalu, keluarga macaca (macaque) atau nama umumnya monyet ini.

Penduduk Kampung Sempang Timur, Sapiah Muhammad, 59, berkata, lebih 100 ekor monyet berkeliaran setiap hari tanpa mengira masa dan semakin aktif akhir-akhir ini.

"Malah, murid-murid juga sering diganggu dan dikejar sekumpulan monyet ketika pulang dari sekolah. Kita bimbang keselamatan anak-anak ini," katanya.

"Kita juga sudah ajukan perkara ini kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) negeri, namun kita dimaklumkan mereka kekurangan anggota untuk menangani masalah ini," katanya.

Cuti Ahad, Malaysia satu-satunya negara yang memeningkan para pelabur

Posted: 05 Jan 2014 06:23 PM PST
Tahukah kita hanya Malaysia satu-satunya negara di dunia ini yang wilayah atau negeri dalam sesebuah negara yang hari bekerja dalam seminggu tidak selaras. Tidak ada negara lain dalam dunia yang boleh mencontohi Malaysia dalam isu hari bekerja ini.

Untuk penganut agama Kristian hari Ahad ialah khusus "Hari Untuk Tuhan" atau "Lord's Day".

In some Christian traditions, Sunday is the "Lord's Day" and the day of rest and worship. In other Christian traditions, they recognize the solar calendar and their day of rest is from noon on Saturday to noon on Sunday

Pencuri lembu pun ambil langkah berjimat cermat

Posted: 05 Jan 2014 05:37 PM PST
Guna kereta sumbat empat ekor lembu lagi jimat dari guna lori.

Lembu pun jadi mangsa culik di Malaysia

Posted: 05 Jan 2014 05:21 PM PST
KULIM 5 Jan. 2014 - Cubaan dua lelaki untuk mencuri empat ekor lembu dengan cara membius sebelum menyumbat kesemua haiwan itu di dalam sebuah kereta semalam, tidak berjaya selepas kenderaan tersebut terpaksa ditinggalkan di Kampung Siam, Lunas di sini kerana rosak. Kesemua lembu itu disumbatkan di dalam kereta jenis Proton Wira berkenaan yang telah diubah suai di ruang tempat duduk penumpang belakang.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kulim, Deputi Supritendan Chin Su Song memberitahu, kejadian itu disedari seorang penternak di Sungai Lembu, Bukit Mertajam di sini kira-kira pukul 5 pagi selepas mendapati empat ekor haiwannya hilang.

"Kita sedang mengesan pemilik kenderaan berkenaan. Siasatan akan dijalankan di bawah Seksyen 379 Kanun Keseksaan," katanya.

Program Pelancaran Alternatif Riding Club (ARC) Negeri Sembilan

Posted: 05 Jan 2014 05:21 PM PST
Program Pelancaran Alternatif Riding Club (ARC) Negeri Sembilan
Tarikh : 11 Januari 2014 (Sabtu)
Lokasi : Seremban ke Nilai

Aturcara :
3.00 petang - RV 1 Berkumpul di Petronas Depan Terminal One Seremban.
5.00 petang - RV2 Pelancaran ARC di Dataran Nilai.
6.45 petang - RV3 Masjid Lama Jijan & BBQ

Kalau dilanggar, jangan berhenti, mesti lari untuk elak dirompak

Posted: 05 Jan 2014 03:36 PM PST


6 Jan 2014

Serdang: "Saya berjalan hampir dua kilometer dalam keadaan berlumuran darah untuk meminta bantuan selepas ditembak.

"Ketika itu saya hanya memikirkan keselamatan isteri yang dilarikan penjenayah terbabit bersama kereta," kata Nazaruddin Mat Ali@Ibrahim, 35.

Dia dan isteri menjadi mangsa samun langgar lari dua lelaki dan ditembak dari jarak dekat apabila cuba melawan penyamun terbabit ketika melalui Lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE) menghala Kajang, dekat sini, jam 12.15 tengah malam kelmarin.

Suspek dipercayai berusia 20-an bukan saja melarikan Honda Accord berwarna emas milik Nazaruddin, malah menculik isterinya, Alawiyah Harun, 36, yang berada dalam kenderaan itu sebelum memecut laju dari tempat kejadian.

Bagaimanapun, wanita terbabit terselamat dan tidak dicederakan walaupun dilarikan suspek kira-kira 12 kilometer sebelum dibebaskan selepas penjenayah merampas barang kemas, telefon bimbit dan wang tunai serta meninggalkannya di tepi jalan di Seksyen 4 Bandar Baru Bangi.

Berapa ramai pelatih wanita PLKN gagal ujian kehamilan?

Posted: 05 Jan 2014 03:22 PM PST


Berapa ramai pelatih PLKN pengambilan Januari 2014 gagal ujian kehamilan? Adakah kerajaan boleh memberi jaminan selepas ini tiada lagi kes buang bayi atau kes kehamilan di kem-kem PLKN?

Ujian kehamilan wajib bagi bakal pelatih PLKN
19 Ogos 2013

Semua pelatih wanita kini diwajibkan menjalani ujian kehamilan sebelum menyertai Program Latihan Khidmat Negara (PLKN), kata Ketua Pengarah Jabatan Latihan Khidmat Negara Datuk Abdul Hadi Awang Kechil. Menurut Kementerian Pertahanan, sejak PLKN dilaksanakan dari 2004 hingga kini, terdapat enam kes pelatih melahirkan bayi semasa menjalani program itu.

- Bernama

Setelah 10 tahun PLKN, apa hasilnya?

Posted: 05 Jan 2014 03:02 PM PST


Adakah lulusan PLKN mudah dapat kerja? Adakah lulusan PLKN mudah masuk IPTA? Adakah lulusan PLKN mudah dapat biasiswa? Adakah lulusan PLKN tidak perlu bayar pinjaman PTPTN? Adakah lulusan PLKN tidak terjebak dalam gejala sosial, dadah, zina, merempit, jenayah dan sebagainya?

Kerajaan telah membelanjakan sebanyak RM 4.36 bilion untuk melahirkan 629,052 pelatih PLKN. Dengan RM 4.36 bilion juga sepatutnya boleh menampung kos pembiayaan pinjaman PTPTN untuk pelajar ijazah pertama di IPTA selama setahun kepada seramai 670,769 orang mahasiswa serta mahasiswi.

Dapatkah sijil ISO mengatasi segala masalah di kem PLKN sebelum ini dengan kes gaduhnya, kes rusuhannya, kes buang bayinya? Adakah 90 peratus kem PLKN yang tidak ada sijil ISO tidak selamat?

Lagi berita kes gaduh, rusuhan, melahirkan anak luar nikah, keracunan makanan di PLKN di http://beritaplkn.blogspot.com

Operator PLKN diberi masa 6 bulan dapatkan ISO
5 Jan 2013

Semua operator Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) diberi tempoh enam bulan untuk mendapatkan pensijilan MS ISO 9001:2008 bagi membolehkan mereka terus menguruskan operasi di kem-kem PLKN seluruh negara. Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, pada masa ini hanya 10 peratus daripada operator yang sedang menguruskan 79 kem PLKN seluruh negara telah mempunyai sijil tersebut.Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang