Pengikut

Nuffnang

Isnin, 6 Januari 2014

Suara Sri Andalas

sumber :-

Suara Sri Andalas


Stop Threatening the Stability of Our Nation for UMNO's Political Gain

Posted: 05 Jan 2014 11:06 PM PST

Noh Omar should stop threatening the peace and stability of our nation for UMNO's political gain. We understand the decree by the Sultan and are not questioning that, but the way in which action was taken by JAIS was wrong. There are many ways to slay a cat, and this could have been done amicably. 

JAIS could have called the necessary people to question them. They could have gathered enough evidence and referred to the Exco or their director before any action need to be taken. This is not the first time and if allowed to go on, then we risk creating unrest.

The state government must condemn method used by JAIS and take action on the personnel who authorized such action. JAIS is still under the jurisdiction of the MB & Exco.

To all peace loving people, we need to understand and compromise to have a better Malaysia and for this to happen will require sincere effort from everyone. We have lived in peace and harmony for 57 years, but once it is broken, it will take a long process to build it again.

YB Dr Xavier Jayakumar
ADUN Seri Andalas 

Mahkamah Rayuan Ketepi Pengharaman BERSIH 3.0

Posted: 05 Jan 2014 10:30 PM PST

Mahkamah Rayuan hari ini sebulat suara mengetepikan arahan Majistret Kuala Lumpur Zaki Asyraf yang mengharamkan perhimpunan BERSIH 3.0 pada 2012, bawah Seksyen 98 Kanun Acara Jenayah (KAJ).

Panel tiga anggota, diketuai oleh Hakim Datuk Linton Albert, mempertimbangkan perintah arahan itu sebagai cacat, ekoran rayuan oleh Timbalan Presiden PKR Azmin Ali (bawah) dan Ketua PKR Rembau Badrul Hisham Shaharin.

Hakim lain termasuk Datuk Seri Zakaria Sam dan Datuk Wong Dak Wah.

Azmin diwakili oleh Datuk CV Prabhakaran sementara bekas timbalan peguam cara negara Datuk Mohd Yusof Zainal Abiden, yang bersara dan memasuki sektor swasta, serta peguam Sankara Nair mewakili Badrul.

Azmin dan Badrul memfailkan rayuan tahun lepas untuk mengetepikan pendakwaan terhadap mereka bawah Akta Perhimpunan Aman (PAA) 2012 atas alasan arahan Zaki mengharamkan perhimpunan itu ultra vires kepada PPA.

Alasan lain dikemukakan, arahan majistret yang berkuat kuasa pada 30 Jan 2012 itu melebihi bidang kuasanya.

Sumber: MalaysiaKini

Ketika Rakyat Diminta Berjimat, Menteri Buat Parti Hari Jadi Mewah

Posted: 05 Jan 2014 10:00 PM PST

Beberapa menteri terus hidup dalam kemewahan ketika Putrajaya memotong bajet dan meminta rakyat mengetatkan tali pinggang mereka dan berjimat cermat dalam menghadapi kos hidup yang meningkat dan pengurangan subsidi tahun ini.

Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menganjurkan parti hari jadi yang "mewah" di sebuah hotel lima bintang dekat Kuala Lumpur semalam yang tetamunya mendakwa menjadi sambutan Tahun Baru.

Seorang lagi menteri telah membuat sambutan perkahwinan dua hari untuk anak beliau di satu lagi hotel lima bintang di ibu Kuala Lumpur bulan lepas, diserikan oleh kerabat diraja dan orang kenamaan dan telah dihiburkan oleh penyanyi wanita dari Indonesia.

Beberapa penulis blog pro-Umno pula  mempertikaikan keperluan Jabatan Perdana Menteri memiliki dua jet VIP selepas ia mendedahkan bahawa Putrajaya menghabiskan RM180 juta untuk mengekal dan mengendalikan jet kerajaan untuk perjalanan rasmi pada tahun 2012.

Tetapi majlis makan tengahari semalam yang diadakan selepas Putrajaya mengumumkan 11 langkah untuk mengurangkan perbelanjaan awam, yang melibatkan pemotongan untuk hiburan dan pengangkutan elaun menteri dan pegawai tinggi kerajaan selain daripada membekukan permintaan pengubahsuaian pejabat amat menjolok mata.

Menerima maklumat mengenai majlis makan tengahari itu, The Malaysian Insider telah melawat hotel terkenal itu di mana semua tetamu dan yang menyambut ulang tahun berpakaian merah sebagai tema parti itu.

Tetamu Ahmad Zahid memenuhi ruang makan di dewan tarian utama hotel ini manakala dia bercampur dengan mereka, termasuk beberapa pegawai kanan kerajaan yang telah dijemput melalui e-mel yang ditunjukkan kepada The Malaysian Insider.

Naib Presiden Umno ini tersenyum lebar sambil berjabat tangan dengan semua yang hadir selepas parti berakhir, sementara kereta-kereta mewah dengan pemandu berbaris di depan hotel, menyebabkan lalu lintas tersekat selepas dihentikan oleh Porsche Cayennes hitam dan Toyota Alphards yang diletakkan di tepi jalan.

The Malaysian Insider cuba untuk bercakap dengan Ahmad Zahid tetapi dihalang oleh pengawal peribadi beliau dan diminta untuk meninggalkan majlis atau diiring keluar.

Tidak diketahui siapakah yang membuat bayaran untuk parti Ahmad Zahid ini, ataupun kenapa tema merah dipilih, tetapi tetamu beliau berpakaian terbaik mereka dengan beg tangan berjenama dan totes di tangan.

Tetamu memberitahu The Malaysian Insider bahawa parti itu telah disambut untuk dua hari jadi, Ahmad Zahid dan cucu beliau yang jatuh pada hari yang sama tetapi juga menegaskan bahawa ia adalah sebuah parti Tahun Baru sebagaimana yang terpampang di latar belakang pentas.

Jemputan juga telah dihantar melalui e-mel pada hari Jumaat kepada pegawai Kementerian Dalam Negeri yang terpilih. E-mel yang bertajuk "Sambutan Hari Jadi Menteri Dalam Negeri", juga termasuk nota jemputan kepada menteri Kabinet dan ahli Majlis Tertinggi Umno.

Parti hari jadi mewah dan perkahwinan mewah anak perempuan menteri hatta kereta baru Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng datang pada ketika kebanyakan rakyat Malaysia merungut tentang kenaikan harga untuk elektrik, makanan, bahan api dan juga kos persekolahan.

Harga bahan api, gula dan tarif elektrik naik selepas Putrajaya memotong subsidi manakala tambang pengangkutan awam akan meningkat pada tahun ini. Cukai barangan dan perkhidmatan (GST) juga akan diperkenalkan pada tahun 2015.

Perbelanjaan kerajaan melonjak dengan bajet tahun ini sehingga RM264.2 bilion berbanding tahun lepas RM251.6 bilion di tengah-tengah kebimbangan bahawa Putrajaya tidak mengurangkan perbelanjaan walaupun meminta orang ramai untuk berbuat demikian.

Rakyat Malaysia juga mencemuh pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bahawa Putrajaya akan melaksanakan 11 langkah-langkah penjimatan untuk mengurangkan perbelanjaan pada tahun 2014.

Pakar ekonomi Najib, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Abdul Wahid Omar telah pun menasihatkan pengguna untuk berbelanja dengan bijak dan mencari alternatif.

Bekas pegawai bank itu berkata rakyat Malaysia perlu berjimat cermat dan hidup mengikut kemampuan mereka.

"Saya pergi ke pasar setiap minggu. Saya tahu bahawa harga barangan keperluan asas adalah tinggi, tetapi pengguna mempunyai pilihan dalam apa yang mereka membelanjakan wang mereka," beliau dipetik sebagai berkata dalam laporan berita.

Sumber: The Malaysian Insider

Isu Kebersihan di Hospital Kerajaan di Negeri Selangor

Posted: 03 Jan 2014 12:30 AM PST

KENYATAAN MEDIA

Media hari ini melaporkan bahawa kakitangan hospital terpaksa mengambil alih kerja-kerja mencuci tandas dan wad di kebanyakan hospital kecuali di hospital Serdang.

Dilaporkan hanya 13 orang dari 135 orang dihantar oleh Radicare untuk kerja pembersihan di hospital Klang.

Keadaan di beberapa hospital di Selangor sudah di tahap  'huru-hara' bukan sahaja disebabkan kebanjiran begitu ramai pesakit tetapi juga timbulnya masalah kebersihan dan kutipan sampah.

Perkara in telah dibawa kepada pengetahuan saya bahawa syarikat Radicare Sdn Bhd telah diberikan kontrak kerja-kerja pembersihan di semua hospital sejak 2014 telah mengurangkan tenaga kerjanya. Dari 120 orang, diberitakan ianya hanya tinggal 20 orang sahaja bekerja di setiap hospital. Ini menyebabkan terjejasnya kebersihan tandas dan persekitaran wad-wad di kebanyakan hospital di seluruh negeri Selangor.

Ini jelas menunjukkan bagaimana kontrak penswastaan yang telah diberikan kepada syarikat kroni telah mula menampakkan kesan negatif.

Hospital adalah tempat orang ramai mendapat rawatan perubatan dan bayangkan sekiranya tahap kebersihan tempat tumpuan orang ramai tidak dapat di jaga di sebabkan syarikat swasta tadi memotong tenaga kerjanya maka sudah tiba masanya pemberian kontrak tersebut dikaji semula.

Kesihatan rakyat merupakan keutamaan melebihi  keuntungan wang ringgit. Lantaran itu kita mengesa Kerajaan Persekutuan mengkaji semula semua kontrak yang diberikan kepada syarikat swasta oleh Kementerian Kesihatan Malaysia bagi menjimatkan kos dan agar perkhidmatan yang diberikan lebih efektif.

YB Dr. Xavier Jayakumar
Adun Seri Andalas

0 ulasan:

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang