Pengikut

Nuffnang

Khamis, 30 Oktober 2014

Keadilan Cabang Rasah

sumber :-

Keadilan Cabang Rasah


Makluman Pemilihan & MATC Rasah 2014

Posted: 08 May 2014 11:48 PM PDT

MATC RASAH 2014
10 MEI 2014/SABTU
9:00-10:00 pagi
Lokasi: Pejabat MPN Negeri Sembilan,
Jalan Tuanku Antah, Seremban

PEMILIHAN CABANG & PUSAT
10 MEI 2014/SABTU
10:00 pagi - 5:00 petang
Lokasi: Pejabat MPN Negeri Sembilan,
Jalan Tuanku Antah, Seremban

Pemilihan Keadilan 2014: Calon-Calon Bagi Jawatan Utama Cabang Rasah

Posted: 08 May 2014 11:43 PM PDT

Berikut adalah senarai calon bagi jawatan-jawatan utama Cabang Rasah; 
Calon-calon Ketua Cabang:

MOHAMAD NAQUIB CARMEIL BIN ROSELI
No. Calon: 1TANGAM RAJU

No. Calon: 3Calon-calon Timbalan Ketua Cabang;                            

ARJUNAN MUNUSAMY (gambar)
No.Calon: 1


                                                        MATHURAIVERAN SINNATHAMBY
No.Calon: 3                                                                     

Sejarah Cabang Rasah: Mambau, cawangan terawal Keadilan Nasional di Rasah.

Posted: 24 Feb 2014 10:52 AM PST

Program Fakir Miskin Cabang Rasah pada hujung 2008 lalu.
 Lokasi di markas Ranting Mambau, Kampung Batu 3
Mungkin kebanyakan anggota baru Keadilan kini tidak begitu mengetahui sejarah awal parti ini ketika era Parti Keadilan Nasional (1999-2003) sebelum penggabungan Keadilan Nasional dan Parti Rakyat Malaysia membentuk Parti Keadilan Rakyat pada pertengahan 2003 dahulu.

Antara bahagian (kini cabang) yang aktif ketika itu adalah Rasah dan satu-satunya cawangan (kini ranting) yang ditubuhkan adalah Keadilan Nasional Cawangan Mambau. 

Jika mengikut maklumat daripada Pendaftar Pertubuhan, PKN cawangan Mambau telah diluluskan penubuhannya pada 11 Ogos 2001. Cawangan ini berpusat di Kampung Batu 3 Mambau telah digerakkan oleh beberapa aktivis parti era Reformasi seperti Salimin Kamjan, YB Chai Tong Chai, Rahim Omar Bin Nordin, Ustazah Siti Maimun, Nazri Jani (Pak Ngah Nazri), Aljufri Ramdan dan Marvin Madahvan.

Ustazah Siti Maimun (kanan)
Ketua Wanita Ranting Mambau
Malah pusat cawangan ini iaitu rumah kediaman saudara Rahim Omar Bin Nordin menjadi markas utama dan pejabat operasi bagi Keadilan Bahagian Rasah ketika itu. Malah pada tahun 2001 juga, Presiden Keadilan Nasional, Dr Wan Azizah Wan Ismail pernah hadir dalam satu program di sini.

Setelah pemansuhan cawangan yang diputuskan oleh Keadilan Pusat pada tahun 2004, penggerak-penggerak utama cawangan ini terus aktif dalam perjuangan parti. Setelah pindaan perlembagaan parti pada tahun 2009, istilah Bahagian dan Cawangan telah ditukar menjadi Cabang dan Ranting.

Selaras dengan pindaan tersebut, beberapa ranting ditubuhkan dan Ranting Mambau diaktifkan kembali namun tidak lagi perlu didaftarkan bawah Pendaftar Pertubuhan tetapi hanya berdaftar di bawah Cabang sahaja.

Ranting Mambau kini masih diketuai oleh saudara Rahim Omar Bin Nordin dengan Timbalan Ketua dipegang oleh Salimin Kamjan. Pusat operasi ranting ini juga masih kekal di markas kediaman saudara rahim Omar.

Ambang Pemilihan Keadilan 2014

Posted: 24 Feb 2014 10:10 AM PST

Parti Keadilan Rakyat sekali lagi akan menghadapi pemilihan organisasi pada bulan April 2014 ini.

Setelah pindaan perlembagaan yang diusulkan dalam Kongres Nasional Khas yang berlangsung pada penghujung November 2013 lalu dan seminggu kemudian diluluskan oleh Pendaftar Pertubuhan, Keadilan wajib menjalankan pemilihan parti sebelum pertengahan Mei 2014. Sepatutnya mengikut tempoh sebenarnya, pemilihan tersebut diadakan pada tahun 2013. Namun atas sebab berlakunya PRU-13 pada bulan Mei 2013 lalu, Keadilan telah meminta penangguhan yang telah dibenarkan oleh Pendaftar Pertubuhan.

Besar kemungkinan Mesyuarat Agung Tahunan Cabang (MATC) 2013 dan 2014 akan dijalankan serentak bersama Pemilihan 2014.

Pengumuman Awal 

Keadilan Cabang Rasah juga tidak terkecuali dalam proses demokrasi tersebut. Walaupun aura pemilihan masih belum masuk ke suasana yang sebenar tetapi di peringkat cabang Rasah telah ada pengumuman tidak rasmi oleh Timbalan Ketuanya iaitu saudara R.Tangam (gambar) yang akan bertanding bagi jawatan Ketua Cabang. 

Beliau dikhabarkan begitu yakin akan memenangi jawatan tersebut kerana setakat ini belum ada mana-mana individu daripada Rasah yang akan turut serta dalam perebutan itu. Malah ada desas-desus seorang anak muda yang disebut akan bertanding bagi jawatan itu. Namun begitu, beberapa orang lama dalam Cabang Rasah berpendapat peluang untuk mencabar Tangam kali ini agak sukar atas faktor beliau mempunyai jumlah pengikut ramai yang membolehkan beliau mencapai angka kemenangan.

Ketua Cabang Rasah sedia ada, Haji Muhammad Kamel Yasin dikatakan tidak akan mempertahankan jawatan ini kerana ingin menumpukan urusan perniagaan dan keluarga.
Mesyuarat Agung Tahunan Cabang Rasah 2012

Posted: 08 Oct 2012 08:54 PM PDT

Kepada semua anggota Cabang Rasah,

Mesyuarat Agung Tahunan Cabang (MATC) 2012 bagi Rasah akan diadakan seperti berikut;

Tarikh: 13 Oktober 2012 / Sabtu
Tempat: Bilik Mesyuarat, Pejabat MPN, Jalan Rahang, Seremban.
Masa: 3.00-6.00 petang.


Semua anggota cabang dijemput hadir.

Terima kasih.

Posted: 03 Jan 2012 12:41 AM PST

Memperbetulkan Persepsi Rambang

Posted: 23 Sep 2011 03:25 AM PDT

Ini sekadar nukilan ringkas sebagai memperbetulkan persepsi yang gemar digembar-gembur oleh individu-individu tertentu khususnya di Dun Labu.

Memang benar ada yang mengatakan Ketua Cabang Rasah, saudara Hj Muhammad Kamel Yassin berasal dari luar Labu. Namun, keluarga beliau telah menetap di Sendayan lebih daripada tiga puluh tahun di situ. Ketika itu, kawasan tersebut adalah sebahagian daripada kawasan DUN Labu.

Membicarakan persoalan anak jati, calon Keadilan pada PRU 1999 bagi Dun Labu juga bukan anak jati Labu. Beliau berasal dari Seri Menanti, Kuala Pilah.

Jika orang yang berhijrah dan menetap serta berkeluarga di sesebuah tempat melebihi 20 tahun sudah dikira penduduk jati walaupun tidak dilahirkan di tempat tersebut. Ada perbezaan yang jelas di sini iaitu anak jati (yang lahir di tempat tersebut) dan penduduk jati (yang datang berhijrah kemudian menetap dan berkeluarga lebih dari dua dekad).

Kembali dirujuk kepada persejarahan lama, asal nenek moyang kita juga berhijrah dari luar datang ke mari. Yang asal-asal penduduk di negeri ini adalah Orang-orang Asal yang juga disebut sebagai Orang Bukit.

Semoga nukilan ringkas ini dapat meluaskan perspektif kita berfikir.

Sekian.

Mengukuhkan Struktur Organisasi Parti seluruh Cabang Rasah

Posted: 24 Aug 2011 09:29 AM PDT

Komentar kali ini adalah berkenaan pentadbiran organisasi dalam cabang. Ia penting sebagai membuka perspektif anggota-anggota parti bahawa pengukuhan organisasi amat penting bagi meluaskan kekuatan parti tanpa bertumpu pada sesuatu kawasan.

Apakah perkara penting yang hendak dilontarkan di sini?

Kadangkala kontradiksi atau pertentangan pandangan mengecilkan perspektif berfikir. Keadaan itu berlaku dikalangan anggota-anggota parti kerana masing-masing punya pandangan dan kritis yang tersendiri pada sesuatu isu. Namun, harus diingat bahawa tidak semua pandangan itu mempunyai pengertian yang berguna lagi membina kepada organisasi.

Jika kita melihat kepada parti Umno sebagai contoh, antara kaedah mengukuhkan organisasinya adalah dengan menubuhkan dan mewujudkan banyak cawangan di sesuatu bahagian. Logik politiknya adalah memudahkan pengurusan pentadbiran kawasan-kawasan yang lebih spesifik dan lebih bersifat lokal. Kewujudan unit pertubuhan tersebut akan memudahkan organisasi terbabit memantau, menyelia dan menggerakkan program dan aktiviti politik.

Logiknya kepada Cabang Rasah pula, pengukuhan organisasi itu juga tidak harus tertumpu pada hanya kawasan yang ditandingi semasa pilihanraya. Parlimen Rasah secara keseluruhannya meliputi Dun Labu, Mambau, Rahang, Bukit Kepayang dan Senawang.

Apakah kerana parti tidak bertanding di kawasan-kawasan seperti Rahang, Mambau, Bukit Kepayang dan Senawang maka kawasan-kawasan ini tidak memerlukan penubuhan ranting-ranting? Mungkin pada masa-masa akan datang, keperluan untuk parti bertanding di kawasan-kawasan tersebut akan terjadi, maka kepentingan adanya unit organisasi parti iaitu ranting menjadi keutamaan sebagai penggerak. Mungkin pada masa akan datang PKR diberi ruang pula bertanding di Bukit Kepayang atau kembali semula ke Senawang.

Ini hanya sebahagian daripada kaedah pengukuhan organisasi peringkat cabang. Sekadar membuka perspektif antara anggota parti agar tidak disempitkan dengan pertentangan pandangan yang menghalang pertimbangan benar fikiran dan kematangan.

PKR komited menangi Dun Labu PRU-13

Posted: 10 Aug 2011 11:50 PM PDT(sekadar hiasan: pokok labu)


Satu-satunya dun yang ditandingi oleh PKR di Parlimen Rasah iaitu Labu dilihat antara kawasan dun yang berpotensi tinggi untuk dimenangi oleh PKR pada PRU-13 akan datang. Berdasarkan pada keputusan PRU-12 lalu, PKR Negeri Sembilan dilihat mampu memenangi enam lagi dun termasuk Labu iaitu Pertang, Juasseh, Pilah, Jeram Padang dan Linggi. Kawasan-kawasan ini telah dimenangi oleh BN dengan majoriti di bawah dua ribu undi.

Seandainya momentum sokongan pengundi Cina dan India kekal sebagaimana PRU tahun 2008 lalu disamping sokongan pengundi Melayu dapat ditingkat sehingga 51 peratus, enam dun tersebut termasuk Labu akan dimenangi oleh PKR. Jika andaian tersebut berlaku, kerusi-kerusi dun yang ditandingi Pas Negeri Sembilan seperti Lenggeng, Johol, Gemencheh, Senaling, Seri Menanti, Klawang dan Serting turut akan dimenangi oleh Pas.

PR hanya memerlukan lagi empat kerusi dun untuk membentuk kerajaan di Negeri Sembilan. Secara data, PKR mempunyai lagi enam dun untuk dimenangi dan PAS lagi tiga dun untuk dimenangi iaitu Lenggeng, Johol dan Klawang.

PKR hanya memerlukan anjakan 800 orang pemilih lagi untuk memenangi Labu sekiranya sokongan pada PRU 2008 kekal. PKR dijangka mampu mendapatkan anjakan tersebut berdasarkan prestasi pertandingannya di Labu.

Pada PRU 1999, PKR ketika itu dikenali sebagai KEADILAN telah bertanding di Labu telah berjaya melonjakkan sokongan pemilih (swing undi) sebanyak 25.21 peratus atau tambahan 1815 orang pemilih berbanding PRU 1995 yang mana calon Semangat 46 hanya mendapat 902 undi. Peralihan undi yang tinggi tersebut telah menyebabkan majoriti BN merosot daripada 5173 undi pada PRU 1995 kepada 1684 undi pada PRU 1999. Ketika itu, calon KEADILAN adalah saudara Norizam Yassin.

PRu 2004 pula, PAS telah diberi laluan untuk bertanding di Labu. Namun, BN telah berjaya meningkatkan kembali majoriti kemenangan iaitu 2673 undi. Walaupun kalah, PAS turut meningkatkan sokongan pemilih sebanyak 215 orang atau swing sebanyak 4.75 peratus. PAS turut menang di DM Kg Kondok.

Dun Labu boleh dianggap bukan lagi kubu kuat Umno-BN. Ia terbukti dalam PRU 2008 lalu setelah BN hanya mampu menang dengan majoriti hanya 1405 undi. Kali ini PKR kembali bertanding dengan calon anak tempatan Labu iaitu saudara Mohktar Ahmad. Seakan mengulangi prestasi PRU 1999, PKR telah melonjakkan sokongan pemilih dengan swing sebanyak 9.21 peratus atau tambahan 1474 orang pemilih kepada undi PKR.

Kesungguhan PKR untuk terus bertanding dan memenangi Dun Labu cukup tinggi. PRU-13 adalah peluang terbaik bagi PKR untuk merampas Labu dan seterusnya membantu memenangkan PR seluruh Negeri Sembilan bagi menawan negeri ini.

PKR Cabang Rasah cukup komited dalam usaha tersebut walaupun PAS turut menyatakan hasrat untuk bertanding pada PRU-13 nanti di Labu. Harus diingat sebagai fakta bahawa tidak wujud persoalan penggiliran di Labu. Secara data dan analisa menunjukkan PKR akan tetap komited untuk kekal bertanding di Labu kerana ia adalah kerusi berpotensi untuk dimenangi oleh PKR.

Segala pandangan, cadangan dan pendapat yang bernas serta penuh pertimbangan amat dialu-alukan. Mana-mana komen yang tidak membina, tiada sokongan fakta, hujahan lemah dan tidak bertimbangrasa akan dilupuskan.

PRU 13: Pertandingan banyak penjuru di Negeri Sembilan?

Posted: 01 Aug 2011 01:32 AM PDT

Tanpa perlu mukadimah berjela, dijangka pada PRU-13 akan datang akan berlaku pertandingan lebih daripada tiga penjuru di beberapa dun dan parlimen dalam Negeri Sembilan.


Parti Hak Asasi Manusia (HRP-Human Right Party) yang berteraskan kaum India dalam kenyataan laman web rasminya pada 22 Jun 2011 telah menyatakan akan bertanding di tujuh dun dan dua parlimen. Sasaran HRP jelas dengan bertumpu dan bertanding di kawasan-kawasan yang mempunyai peratus pemilih India yang tinggi.

Secara keseluruhan, dun-dun yang bakal ditandingi berasaskan tumpuan tersebut adalah Jeram Padang (37.99%), Nilai (22.57%), Senawang (23.84%), Rantau (27.51%), Port Dickson (28.83%), Repah (20.05%) dan Rahang (21.42%). Manakala dua kawasan parlimen tersebut adalah Telok Kemang (21.90%) dan Rasah (21.77%).


Adun Port Dickson, Ravi Munusamy

Turut dikhabar akan meletakkan calon dan bertanding di kawasan-kawasan ini adalah Parti Makkal Sakhti. Jika dilihat pada fokus parti-parti berasaskan kaum India ini, sasaran mereka adalah kawasan-kawasan dun yang diwakili dan disandang oleh wakil rakyat berbangsa India (melainkan Nilai dan Rantau). Kemungkinan yang bakal berlaku sekiranya kesemua parti tersebut nekad bertanding, sebagai contohnya di dun Port Dickson akan menyaksikan pertandingan sengit antara calon MIC, PKR, HRP, Makkal Sakhti dan mungkin satu-dua calon bebas.

Dun Port Dickson seakan bakal menjadi persaingan kredibiliti antara parti-parti berasaskan kaum India (kecuali PKR).


Adun Senawang, P.Gunasekaran

Kemungkinan situasi yang sama turut berlaku di dun Senawang bakal menyaksikan pertembungan antara DAP-MCA-HRP-Makkal Sakhti. Lima lagi dun iaitu Rahang, Nilai, Repah, Jeram Padang dan Rantau dijangka berlaku pertandingan tiga penjuru.

Adun Rahang, M.K. Arumugam

Seandainya pertembungan sebegini berlaku, dijangka akan berlaku pemecahan undi-undi pemilih India. Apakah mungkin terjadi kemenangan mana-mana parti khususnya di Port Dickson dalam kelebihan terkecil? Apakah mungkin berlaku calon bebas bukan India yang memenangi dun tersebut? Itu tidak mustahil untuk terjadi kerana dalam politik tiada istilah itu!

0 ulasan:

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang