Pengikut

Nuffnang

Khamis, 29 Ogos 2013

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Hebahan Media - Sumbangan Motosikal Roda Tiga Kepada OKU Oleh YB Dr Xavier Jayakumar

Posted: 29 Aug 2013 08:30 PM PDT

Kepada Semua Editor Media dan Wartawan

Sumbangan Motosikal Roda Tiga Kepada OKU Untuk Bantu Perniagaan

Adalah dimaklumkan bahawa YB Dr Xavier Jayakumar akan menyampaikan sumbangan motosikal roda tiga kepada seorang OKU (Orang Kelainan Upaya) bagi membantunya memula dan mempermudah urusan perniagaan hariannya.

Butiran adalah seperti berikut:

Tarikh: 30 Ogos 2013 (Jumaat)

Masa: 2.45 petang

Tempat: Pejabat Khidmat ADUN Seri Andalas, No. 15A, Jalan Mohd Tahir 8, Taman Sri Mewah 4, Off Jalan Sungai Jati, 41200 Klang, Telefon: 03-33734595

Semua wartawan media dijemput hadir untuk membuat liputan.

Perutusan YB Dr Xavier Jayakumar Sempena Sambutan Ulang Tahun Kemerdekaan Ke-56 dan Sambutan Hari Malaysia Ke-50

Posted: 29 Aug 2013 06:59 AM PDT

Salam sejahtera,
 
Selamat meraikan sambutan Ulang Tahun Kemerdekaan yang ke-56 dan juga sambutan Hari Malaysia yang ke-50.
 
Sambutan kemerdekaan bukan semata-mata perarakan dan melaungkan kemerdekaan malah yang penting adalah erti disebalik kemerdekaan itu sendiri. 

Telah lebih lima dekad kita meraikan kemerdekaan saban tahun, namun kemerdekaan bukan sahaja boleh diertikan sebagai bebas daripada sebarang bentuk penjajahan kuasa luar, malah rakyatnya mestilah bebas daripada sebarang penindasan dan pemerasan, bebas mengamalkan hak berdemokrasi, bebas beragama dan berbudaya, bebas memberi pendapat dan mengamalkan fahaman politik termasuk memilih pemimpin serta kerajaan yang diingini. Namun kebebasan ini mestilah berdasarkan etika, ajaran agama serta undang-undang.

Pada ketika kita meraikan sambutan ulang tahun kemerdekaan yang ke-56, kita dikejutkan setiap hari dengan berita-berita jenayah ragut, tembak dan bunuh. Apakah ertinya kemerdekaan sekiranya rakyat takut dan risau dengan kadar jenayah yang membelenggu ini. Kadar jenayah yang agak serius ini perlu ditangani dengan berhemat serta punca sebenar berlakunya perlu diteliti.

Di Malaysia dan Selangor khususnya, rakyat adalah majmuk dan berbilang kaum, kita harus terus memupuk perpaduan, mengelakkan diskriminasi dan menghormati antara satu sama lain. Saya percaya dengan menghargai antara satu sama lain barulah keharmonian sebenar dapat dinikmati bersama. 

Bersempena dengan ulang tahun kemerdekaan ini marilah kita beriltizam menolak sebarang bentuk penjajahan, penindasan dan ketidakadilan dan terus berusaha mengubah negara yang kita cintai ini kepada sebuah negara yang kita bangga dan gembira untuk wariskan kepada generasi kita yang akan datang.

Akhir kata, saya dan barisan kepimpinan Pakatan Rakyat, mengucapkan selamat menyambut Ulang Tahun Kemerdekaan yang ke-56 dan selamat merayakan Hari Malaysia yang ke-50 kepada seluruh rakyat Malaysia samada di Semenanjung mahupun Sabah dan Sarawak.

YB DR XAVIER JAYAKUMAR
Ahli Dewan Negeri Seri Andalas

Bharani Project 2013

Posted: 29 Aug 2013 03:00 AM PDT

Gambar sekitar program - Bharani Project 2013. YB Dr Xavier Jayakumar hadir pada 24 Ogos 2013. Program diadakan oleh Indian Cultural Society, Cyberjaya di SJKT Pulau Carey Barat sepanjang 23 hingga 25 Ogos 2013.

Check Your TNB Meter

Posted: 29 Aug 2013 02:45 AM PDT

Laporan Khas Selangorku melaporkan mengenai masalah rakyat yang dibebani dengan bil elektrik yang melambung tinggi sejak penukaran meter analog kepada digital yang didakwa masih banyak kelemahan sehingga membebankan penggunanya.

Tandatangan petisyen di http://www.checkyourtnbmeter.com

100 Hari Pakatan Rakyat Selangor

Posted: 29 Aug 2013 02:30 AM PDT

Pentadbiran Ikhlas 100 hari Kerajaan Pakatan Rakyat
100 hari pentadbiran masih terlalu singkat untuk melihat segala pencapaian namun Pakatan Rakyat Selangor efektif dengan mengorak beberapa agenda dari awal pemerintahan mereka untuk penggal kedua berbanding Barisan Nasional yang masih lagi seperti dulu yang hanya tahu mempertahankan kepentingan mereka.

KEADILAN Lancar Kempen Bantu Pengguna Tuntut Pampasan Syabas

Posted: 29 Aug 2013 02:15 AM PDT

Kegagalan Syarikat Bekalan Air Syabas (Syabas) menyelia dan menyelenggara rumah pam di Wangsa Maju sehingga menyebabkan gangguan bekalan air yang semakin meruncing di sekitar Selangor Timur (meliputi Parlimen Pandan, Ampang, Gombak, Wangsa Maju dan Setiawangsa) benar-benar mengecewakan rakyat dan tidak boleh diterima sama sekali. Selepas kejadian yang menyebabkan gangguan bekalan air selama tiga minggu dalam bulan Disember 2012, kegagalan yang sama berulang melibatkan rumah pam yang sama.

Rafizi RamliIni memburukkan lagi keadaan di seluruh Selangor apabila kawasan-kawasan lain seperti Puchong dan Kelana Jaya turut terjejas. Syabas seringkali hanya memberi kenyataan mudah menyalahkan kadar penggunaan air yang kian bertambah yang menyebabkan gangguan bekalan air di kawasan-kawasan terbabit.

Kegagalan Syabas untuk menyelia/menyenggara rumah pam Wangsa Maju dengan baik (untuk mengelakkan kerosakan yang berlaku dalam bulan Disember 2012 berulang) dan merancang untuk memastikan bekalan air sentiasa bertepatan dengan kadar penggunaan air semasa membayangkan kelemahan-kelemahan ketara dalam pengurusan dan operasi Syabas.

Sebagai pemegang konsesi yang memonopoli bekalan air di Lembah Klang, kelemahan-kelemahan ini tidak boleh diterima sama sekali oleh pengguna. Syabas mempunyai tanggungjawab untuk memperbaiki kelemahan-kelemahan ini dan selagi gangguan berterusan akibat kelemahan-kelemahan ini, perlulah memberi pampasan kepada pengguna yang terkesan dari gangguan bekalan air.

Oleh yang demikian, sebagai Ahli Parlimen di salah sebuah kawasan yang paling terkesan dengan gangguan bekalan ini, saya telah membuat keputusan untuk memfailkan seberapa banyak kes tuntutan terhadap Syabas di Tribunal Tuntutan Pengguna mengikut Akta Perlindungan Pengguna 1999.

Mengikut Seksyen 53, Akta Perlindungan Pengguna 1999, "Jika perkhidmatan dibekalkan kepada pengguna, maka hendaklah tersirat suatu gerenti bahawa perkhidmatan itu akan dijalankan dengan ketelitian dan kemahiran yang munasabah." Jika Syabas mempunyai ketelitian dan kemahiran yang munasabah, kelemahan-kelemahan yang menyebabkan gangguan bekalan air berulang telah lama dapat diatasi.

Pusat Khidmat Parlimen Pandan akan menghubungi seberapa banyak isirumah yang terjejas dengan gangguan bekalan air dan akan memfailkan kes terhadap SYABAS untuk menuntut pampasan di Tribunal Tuntutan Pengguna. Pengguna juga boleh mengisi sendiri maklumat di blog saya www.rafiziramli.com/tribunalpengguna. Saya mensasarkan sekurang-kurangnya 1,000 kes untuk difailkan terhadap Syabas bermula minggu depan.

Langkah untuk memaksa Syabas bertanggungjawab kepada rakyat perlu bermula dengan memastikan Syabas memberi pampasan kepada pengguna yang terjejas setiap kali ada gangguan bekalan air. Selagi tidak ada kempen tersusun untuk memaksa SYABAS memberi pampasan kepada rakyat, selagi itulah Syabas tidak menghiraukan kesusahan yang dihadapi rakyat setiap kali gangguan bekalan air berlaku.

Saya telah menghubungi YB Azmin Ali (Gombak), YB Zuraida Kamaruddin (Ampang), YB Dr Tan Kee Kwong (Wangsa Maju), YB Hannah Yeoh (Subang Jaya), YB Tiew Way Keng (Teratai), YB Iskandar Abdul Samad (Cempaka), YB Wong Chen (Kelana Jaya) dan YB Gobind Singh Deo (Puchong) untuk memulakan kempen tersusun memaksa Syabas memberikan pampasan kepada pengguna yang terjejas setiap kali ada gangguan bekalan air.

Saya juga telah menulis secara rasmi kepada Tan Sri Rozalli Ismail, Pengerusi Syabas untuk beliau turun sendiri ke Pandan menerangkan kepada penduduk sebab-sebab kegagalan Syabas membekalkan air dengan baik seperti yang diamanahkan mengikut perjanjian konsesi.
 
Rafizi Ramli
Pengarah Strategi KEADILAN
Ahli Parlimen Pandan

Rasuah, Hutang Jadi Punca Negara Alami Krisis Kewangan – Rafizi

Posted: 29 Aug 2013 02:00 AM PDT

 SHAH ALAM 29 OGOS : Krisis kewangan Asia pada 1997-1998 berulang jika kerajaan Pusat tidak mengambil langkah proaktif dalam menangani krisis itu lebih awal.

Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli berkata, kerajaan perlu memperbaiki mekanisme pembayaran hutang negara yang mencapai tahap kritikal.

Ia kerana, katanya, keadaan itu menyebabkan negara berdepan kesukaran apabila ekonomi dunia tidak mencapai pertumbuhan memberangsangkan.

"Jika berlaku gangguan dalam aliran tunai dunia dan ekonomi dunia, kerajaan hilang pilihan untuk menangani masalah itu," katanya ketika dihubungi TVSelangor.

Rafizi berkata, pelabur akan mula menjual dan mengeluarkan wang dari negara ini apabila mereka meragui kemampuan kerajaan dalam hala tuju ekonominya.

"Keadaan itu ada persamaan dengan krisis ekonomi pada 1997," katanya.

Beliau berkata, keadaan ekonomi negara ketika ini membimbangkan kerana Malaysia turut terheret dalam kegawatan ekonomi dunia berbanding Indonesia.

"Masalah di Malaysia ialah kerajaan Umno BN boros dan banyak rasuah dengan projek yang melibatkan komisen," kata beliau.

Rafizi berkata, kerajaan perlu mengelakkan pembaziran kewangan dalam perbelanjaan agar tidak perlu membuat pinjaman sehingga menambah hutang negara.

"Kita perlu memulakan dengan perang habis-habisan terhadap rasuah supaya kita boleh mengurangkan pembaziran," kata beliau.

Sebelum ini, nilai ringgit jatuh melebihi 7.0 peratus tahun ini, paling rendah berbanding tiga tahun lalu kepada 3.3 setiap dollar dan ia rekod terburuk di kalangan negara Asia lain.

Bank Negara juga menyemak semula unjuran pertumbuhan bagi seluruh 2013 kepada antara 4.5 dan 5.0 peratus daripada antara 5.0 peratus dan 6.0 peratus sebelum ini.

Agensi penarafan kredit dunia, Fitch Ratings baru-baru ini meletakkan Malaysia pada kedudukan negatif serta mempersoal langkah kerajaan yang mengabaikan reformasi kewangan.


Sumber: Selangorku

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

0 ulasan
sumber :-

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


Corrupt practice and human trafficking of Bangladeshi nationals into Malaysia.

Posted: 29 Aug 2013 08:33 PM PDT

30th August 2013

PRESS STATEMENT by Sivarasa Rasiah

Credible information that I have received recently showed a substantial level of human trafficking from Dhaka to KLIA done very openly and facilitated by alleged corrupt practice at the visa issuance section of the Malaysian High Commission in Dhaka and Immigration personnel  in KLIA.

Since March this year, six direct flights a day arrive from Dhaka at KLIA – two by MAS, one by Biman Bangladesh Airlines, one by Regent Airways and one by United Airways carrying 900-1000 passengers.  A seventh flight has just been approved for Malindo Air effective from 26 August 2013 adding another approximately 180 passengers. Taking into account indirect flights with other airlines ( Thai Airways through Bangkok, Sri Lanka Airways through Colombo) the number of passengers arriving daily from Dhaka is easily around 1000 per day. Most of them arrive bearing 30 day tourist visas issued at the Malaysian High Commission at Dhaka. 

Enforcement agencies here should have immediately red-flagged the fact that a country like Bangla Desh is purportedly sending 1000 tourists a day to Malaysia, bearing in that even India has only 3 daily flights arriving a day at KLIA.

The information I have received shows a Bangladeshi  company called Union Tours and Travel Limited playing a key role in this large number.  This company was appointed by MAS as its General Sales Agent  in the second half of 2012 and succeeded recently in March in getting MAS to increase its daily flights from the long-standing daily flight to two flights daily.  Union Tours was also recently appointed by the Malaysian High Commission as the latest addition to a list of 25 companies appointed and authorize to facilitate applications for visas to Malaysia ( called visa submitting agents) .
The information received shows that large numbers of tourist visas are issued daily at the Malaysian High Commission in Dhaka facilitated by Union Tours and Travel Ltd involving the use of false documentation and payment of large fees of up to 32,000 Taka ( about RT 1300 ) for each tourist visa.  The official fee payable for a visa is actually 20 RM ( about 500 Taka ) with a permissible service charge of up to 1000 Taka.   

The information suggests that corrupt payments are used to smooth the process of visa issuance at the High Commission and also to ensure that there are no problems at check-in in Dhaka. Similarly, Immigration personnel in KLIA do not hinder the entry of the approximately 1000 so-called Bangladeshi “tourists” who arrive daily at KLIA.

I am told it is obvious at plain sight that many of those who arrive do not look like tourists and are in actual fact migrant workers who are on a one-way trip into Malaysia to find work. This raises the inference of corrupt practice at the KLIA end.

I have therefore lodged a police report today at Balai Polis Tropicana in order that that the various agencies can initiate investigations. I have also forwarded some documents in respect of the facts stated above. I will also be forwarding the same documents  to the Malaysian Anti-Corruption Commission for their action.
I call upon the authorities to ensure a speedy and effective investigation.

To assist them, I have also given them the names and passport numbers of 5 Bangladeshi nationals who I am informed have obtained so-called “tourist” visas in the manner I have described above through Union Tours and Travel Limited. 
Such human trafficking makes victims of the migrant workers who will become undocumented and vulnerable to all forms of exploitation in Malaysia. Such acts are a serious crime.

These acts also deprive the Malaysian government of substantial revenue in the form of levies which are collected from workers who come in legally and documented properly.

A large unchecked flow of undocumented workers affects employment for locals in Malaysia and also raises social issues. Amongst the issues raised in the last general election campaign was the phenomenon of foreign workers being given blue IC’s and the right to vote.

I understand that such allegations of corrupt payments for tourist visas to Malaysia in Dhaka have been raised from time to time in the print media there.  I have also handed to the police today a copy of one example in 2009 where an article  dated 17the December 2009 in the daily SAMAKAL newspaper reports the allegation that an employee in the Malaysian High Commission collected 200 USD to issue a tourist visa.

Sivarasa Rasiah
Member of Parliament of Subang
Member of the Central Leadership Council of and Political Bureau of Parti Keadilan RakyatAnak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Kongsi Gelap Melayu pecahan dari Pekida

Posted: 29 Aug 2013 03:31 AM PDT


Kongsi Gelap Melayu pecahan dari Pekida
29 Ogos 2013

PUTRAJAYA - Ketua Setiausaha KDN, Datuk Seri Abdul Rahim Mohamad Radzi mendedahkan dua kumpulan kongsi gelap yang didalangi kaum Melayu adalah pecahan daripada persatuan Pekida Malaysia iaitu Double 7 ditubuhkan sejak November 2005 yang aktif di 28 kawasan seluruh Semenanjung dan mempunyai 1,053 ahli.

Kementerian Dalam Negeri (KDN) hari ini mendedahkan Geng 04 dan Geng 08 yang didalangi kaum India merupakan kumpulan kongsi gelap paling aktif dan bahaya daripada 49 kumpulan kongsi gelap di negara ini.

Ketua Setiausaha KDN, Datuk Seri Abdul Rahim Mohamad Radzi berkata, Geng 04 yang mempunyai 5,440 ahli di Kedah, Pulau Pinang, Johor dan Kuala Lumpur aktif dalam aktiviti pengedaran dadah, tarik kereta, jaga tempat meletak kereta, bouncer (penjaga kelab malam), pungut wang perlindungan dan melakukan jenayah menggunakan senjata api serta senjata tajam.

"Manakala Geng 08 ditubuhkan sejak tahun 1970-an mempunyai ahli seramai 4,423 aktif di Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang, Perak, Johor, Negeri Sembilan serta Melaka dan melakukan aktiviti yang sama," katanya dalam sidang akhbar semasa mengumumkan senarai nama 49 kumpulan kongsi gelap di negara ini di pejabatnya di sini.

Beliau berkata, kongsi gelap tersebut juga melakukan aktiviti yang mudah untuk memperolehi dana seperti perjudian, maksiat dan pelacuran.

- Bernama

Eksekutif wanita mati selepas dikelar dan disamun

Posted: 29 Aug 2013 03:29 AM PDT


Sharinawati Abu Bakar telah disamun dan diserang dengan parang oleh sekumpulan perompak semasa dia sedang meletak kereta di luar rumahnya di Ampang. Sharinawati telah meninggal dunia dalam perjalanan ke hospital.

As war on crime continues, robbers fatally slash airline executive
August 29, 2013

Armed robbers slashed an airline executive to death outside her Ampang house last night just as Putrajaya ramped up the war on crime after a recent spike in gun-related violence.

AirAsia X officer Shahrinawati Abu Bakar, 30, died on the way to hospital after armed robbers set upon her when she parked her car outside her house in Ampang, Kuala Lumpur.

"They slashed her with a parang," according to an AirAsia X email sighted by The Malaysian Insider.


Wanita pun dah berani menyamar sebagai polis bahagian jenayah berat

Posted: 28 Aug 2013 10:36 PM PDT


28 Ogos 2013 – Seorang wanita berusia 24 tahun telah ditahan semasa sekatan jalanraya di Bangsar, Ahad lalu pada jam 3 pagi. Wanita berkenaan berpakaian vest polis dengan kasut but menunggang motosikal Kawasaki KSR110 dengan nombor pendaftaran palsu.

Wanita tersebut memperkenalkan diri dari cawangan D9 bahagian jenayah berat IPK N.Sembilan dengan nombor pengenalan RF181291.

Wanita yang menyamar sebagai polis tersebut membawa bersama pisau sepanjang 10 inci dan buku nota dengan logo PDRM dalam begnya.

Pemilik kereta mewah kini jadi mangsa buruan penyamun

Posted: 28 Aug 2013 10:35 PM PDT


28 Ogos 2013 - Polis memburu lapan lelaki bagi membantu siasatan beberapa kes langgar belakang kenderaan mewah dan menyamun pemandunya di sekitar ibu negara sejak awal tahun ini.

Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Mohmad Salleh berkata, sepanjang tempoh itu pihaknya menerima 49 kes penjenayah menggunakan modus operandi melanggar belakang kenderaan sebelum menyamun pemandunya.

Katanya, kegiatan jenayah yang dilakukan pada lewat tengah malam sehingga awal pagi itu menyasarkan mangsa yang memandu kenderaan mewah berharga RM100,000 ke atas.

"Suspek yang bergerak secara berkumpulan semasa melakukan jenayah itu akan berpura-pura melanggar belakang kereta mangsa.

"Sebaik sahaja mangsa berhenti, suspek bersenjatakan parang akan merampas kunci, memaksanya menyerahkan barang-barang berharga dan melarikan kenderaan tersebut," katanya dalam sidang akhbar di Ibu Pejabat Polis Daerah Sentul hari ini.

Yang turut hadir Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Amar Singh Ishar Singh dan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah.

Mohmad berkata, hasil siasatan lanjut polis mengenal pasti lapan lelaki daripada dua kumpulan penjenayah yang terlibat dalam jenayah tersebut.


Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang