Pengikut

Nuffnang

Khamis, 25 Julai 2013

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Selangor Police Lost the Trees for the Forest

Posted: 25 Jul 2013 07:22 PM PDT

Crime Rate in Selangor Reducing?

What is the crime rate in Selangor? Reducing they say, but my office gets calls everyday. About crime in the area, and now the people have started to call my hand phone to complain about suspicious characters in their neighborhood. I resend them to the Chief Police Officer of Selangor but no reply.

Police Threaten Sedition Act on Those Who Spreads the Photos of 'Toilet Canteen'

Now he talks about sedition, I wonder what he would do if it was his own children. We must not tolerate this kind of school management, with Head Master deciding in such a callous way. He should explain and the Ministry of Education must be seen to take action.

No More EO Excuses

As to  Thevigan, you please pay attention to the crime rate in SELANGOR, no more excuses about the EO (Emergency Ordinance) being removed, instead use the police act which has wide range powers to curb crime in the state.

The people will use the media to highlight their problems, and people like Thevigan should not threaten them with sedition.

YB Dr Xavier Jayakumar
ADUN Seri Andalas
26th July 2013

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


BRAVO FELLICIA LING...!!!

Posted: 25 Jul 2013 12:26 AM PDT

Suatu hari saya menerima call daripada Ketua PAS Cawangan Felda Jengk 9 meminta saya mendapatkan seorang penceramah PKR dari luar sempena penubuhan Jawatankuasa PKR Ranting Felda Jengka 9.  Pada hari itu juga Sdr Mazlan Aliman sudah pun dijemput mewakili PAS untuk menerima masuk keahlian ANAK.

Semua pemimpin-pemimpin PKR yang biasanya mudah untuk hadir diatas jemputan yang mengejut seperti ini sudah mempunyai program yang diatur terlelbih awal.

Bukan semua penceramah mudah datang, apatah lagi jika dipanggil oleh PKR. Terlalu amat jarang ranting-ranting PKR menyediakan wang sebagai buah tangan menerima kehadiran penceramah-penceramah.  Pertamanya sumbangan seperti itu memang tidak digalakkan didalam PKR dan keduanya ranting-ranting PKR adalah baru ditubuhkan dan tidak mempunyai wang untuk disumbangkan.

Terdapat di masa-masa yang lampau seorang anak muda bernama CheGu'Bard yang begitu mudah untuk hadir cukup ringan tulang, mudah saja hadir, samada ranting-ranting itu membekal perbelanjaan minyak atau pun sebaliknya.

Semasa pemilihan PKR yang lalu beliau sudah semacam team-up dengan Datuk Zaid Ibrahim, sedangkan Kuala Krau pada waktu itu memberikan sokongan kepada Azmin Ali dan diperingkat AMK pula memberikan sokongan kepada CheGu'Bard. CheGu'Bard tidak menghantar sebarang wakil ke semasa pemilihan AMK itu, manakala Shamsul Iskandar diwakili oleh beberapa orang daripada AMK Pusat dan Negeri menyebabkan Shamsul Iskandar menang tipis di Kuala Krau.

Di peringkat Cabang, kami tidak memainkan apa-apa peranan kerana kami tidak mahu mencampuri urusan pemilihan AMK.  Biarlah AMK sendiri memutuskan pimpinannya sendiri.

Di peringkat itu CheGu'Bard masih mudah mahu datang ke Kuala Krau.  Tetapi apabila beliau mengambil sikap mengeluarkan kenyataan-kenyataan melalui akhbar-akbar termasuk Utusan Melayu mengikut jejak langkap Datuk Zaid, saya menegurnya supaya kita tidak gunakan media musuh untuk kempen didalam PKR.

Selepas itu saya dapati CheGu'Bard tidak lagi mesra dengan Kuala Krau.  Setiap call yang saya buat tidak dijawabnya dan kalau dia jawab pun dia akan mengatakan tarikh yang saya berikan itu adalah tidak sesuai dan apabila saya meminta beliau memberikan tarikh darinya maka setakat itu sajalah conversation akan berlaku antara saya dengan dia.

Kadqang-kadang saya memberikan kepada dia tarikh yang panjang berbulan-bulan untuk dia memberitahu samada beliau free atau tidak untuk hadir ceramah diatas jemputan Kuala Krau.  Terus tak berjawab, maka saya membuat satu konklusi bahawa CheGu'Bard sudah memutuskan hubungan dengan Kuala Krau.

Orang lain yang paling mudah hadir ke Kuala Krau adalah Rafizi Ramli, tetapi biasanya kami bertukar tarikh ceramah.  Saya jemput dan dia datang ke Kuala Krau, dan dia juga jemput dan saya datang ke Kemaman.  Pada waktu itu Rafizi diaturkan untuk bertanding di kawasan Parlimen Kemaman.

Saya nak ucapkan ribuan terima kasih kepada Ketua Putri PKR, Aishah Sheikh Ismail, yang acap datang ke Kuala Krau dan kadang-kadang dia datang dengan team Putrinya sehinggal membolehkan Kuala Krau mengadakan 2, 3 ceramah pada satu malam, kecuali ceramah yang kami aturkan untuk berbentuk besar-besaran.  Beliau cukup mudah menghadiri ceramah.

Para hadirin pula sangat senang dengan ceramah Aisah, mudah difahami, dan cukup bertenaga, shinggakan ada diantara penduduk Kuala Krau sentiasa memohon supaya Aishah sentiasa dipanggil ke Kuala Krau.  Tidaklah dapat Kuala Krau sempurnakan permintaan itu kerana Aishah sebagai pimpinan peringkat Pusat tidaklah dapat hadir begitu acap sehingga mengabaikan jemputan di tempat lain.

Ketua Wanita PKR Pusat juga adalah diantara pimpinan Pusat yang mudah hadir apabila dijemput dan ada keistimewaan lain yang ada pada beliau, setiap kali beliau hadir, beliau akan membwawa bekalan makanan untuk disumbangkan kepada ibu tunggal dan orang miskin.

Rodziah Ismail, Naib Ketua Wanita UMNO Pusat juga tidak kurang ringan tulang untuk hadir dan membuat sumbangan untuk ibu tunggal dan orang miskin.

Ahli-Ahli Exco Kerajaan Negeri Selangor yang mudah diundang ke Kuala Krau adalah Nik Nazmi, Shuhaimi Shafei, dan ADUN Amirudin serta tidak dilupakan Sdr Suhaimi penyelaras sebuah kawasan DUN, kalau tak silap ialah Port Kelang.

Seorang tokoh dari kesatuan sekerja yang sanggup menghadirkan diri ke Kuala Krau terkenal dengan laungan "Oh Dahsyat" cukup disenangi oleh penduduk Kuala Krau, dan semasa merasmikan perjumpaan Orang Asal Negeri Pahang di Kg Penderas mendapat jolokan sebagai pemangkin perjuangan Orang Asal setelah penceramah sebelumnya mengambil sikap yang negatif terhadap beberapa isu Orang Asal.

Nurrul Izzah Anwar, Ahli Parlimen Pantai juga dapat menghadirkan diri ke Kuala Krau.

Walaupun amat sukar didapati, sukar dihubungi, sukar menjawab talipon, sukar menjawab SMS, sekurang-kurangnya Kuala Krau berjaya membawa Azmin Ali dan Shaifuddin Nasution ke Kuala Krau, walaupun sekali, tetapi meninggalkan kesan yang baik.

Sebelum terlupa saya nak rakamkan juga kehadiran beberapa kali Sdr Cikgu Faris Musa yang acap kali hadir ke Kuala Krau.

Dan tak usah nafikan bahawa orang yang betul-betul mudah hadir ke Kuala Krau adalah Dato Fauzi Abdul Rahman, Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Pahang.

Maka untuk top kepada segala-galanya adalah FELLICIA LING, beliau adalah AJK Wanita PKR Pusat tetapi kedudukannya seolah-olah dikeluarkan dari jawatan itu.  Kuala Krau menerima arahan supaya tidak lagi berhubung dengan Fellicia Ling kerana kononya namanya sudah diketepikan oleh Wanita Pusat.

Kuala Krau tidaklah membeli cerita itu kerana setahu kami Fellicia Ling menant didalam pemilihan Jawatankuasa Wanita PKR Pusat dan orang yang menang tidak boleh dipecat melainkan berlaku semula pilihan peringkat pusat dan beliau tidk terpilih atau berlaku perletakan jawatan olehnya atau berlaku pemecatan terhadap keahliannya.  Semua perkara itu tidak berlaku dan oleh kerana itu jawatan yang disandang oleh Fellicia Ling adalah kekal.

Kembali kepada cerita kita, orang-orang PAS Jengka 9 semacam tidak puas hati kerana saya bawakan seorang penceramah kaum Cina di kawasan Felda yang seratus peratus berbangsa Melayu.  Jemputan sudah dibuat dan kehadiran Fellicia sudah berlaku.

Oleh kerana mereka tidak mengenali Fellicia, mereka pinta Fellicia memulakan ceramah mendahului Ketua PAS Cawangan.  Tetapi apabila mereka mendengar ucapan Fellicia dan mengetahui pula bahawa Fellicia lulus matapelajaran Syariah, dan dapat menerangkan isu peneroka dengan baik, barulah mereka berkata: "Patutlah Haji Suhaimi jemput dia ni!!!"

Fellicia memperkenalkan dirinya dengan cara yang sangat mudah.  "Apa Cina sepet ini buat kat rancangan Felda, apa ada kena mengena Cina sepet ini dengan peneroka-peneroka Felda,"dan setelah dia menerangkan lebih kurang sedikit latar belakang pendidikannya, dia memberikan ceramah yang betul-betul agresif sehingga terpesona peneroka-peneroka Felda Jengka 9 seolah-olah dipukau.

Maka orang-orang PAS Felda Jengka 9 mengundang Fellicia datang sekali lagi ke rancangan Felda itu.  Beliau akhirnya datang sekali lagi dengan Pak Jabit.

Fellicia adalah anak keturunan Perak, tetapi beliau dibesarkan dan mendapat didikan dari Kuantan, Pahang dan melanjutkan pelajaran dibidang undang-undang dari Universiti Malaya.  Oleh kerana hubungannya yang mesra dengan cabang-cabang PKR di Pahang, beliau ditawarkan untuk menjadi salah seorang pemimpin PKR Pahang oleh Dato Fauzi Abdul Rahman.

Fellicia bukan sahaja mudah hadir berceramah di Pahang, beliau juga mudah dipanggil untuk berceramah di seluruh Negara termasuk di Sabah dan Sarawak, usaha PKR Pahang untuk meletakkan beliau sebagai salah seorang calon untuk PKR Pahang tidak mendapat sokongan aktif dari PKR Pusat memandangkan ada orang kuat Wanita PKR Pusat yang memandang dingin terhadap beliau, satu sikap yang tidak menguntungkan parti.

Selepas itu, Fellicia dari masa ke masa datang ke Kuala Krau dan apabila dia datang kadang-kadang dengan menghadirkan diri hingga 2, 3 hari dengan mengadakan program bukan saja di Pekan Kuala Krau tetapi juga di kawasan-kawasan perkempungan tradisional Melayu dan kampung-kampung Orang Asal.

Beliau mempunyai idea yang begitu baik untuk orang-orang Asal dengan mengadakan pertandingan menganyam dan memberikan hadiah-hadiah istimewa kepada peserta-peserta dari nombor satu hingga sepuluh dan hadiah-hadiah sampingan kepada yang tidak berjaya.  Orang-orang Asal sekitar Kuala Krau cukup gembira dengan kemunculan Fellicia Ling.

Hubungan peribadi diantara keluarga saya dengan Fellicia cukup akrab dan semasa saya sakit ini pun beliau sentiasa menghantarkan salam-salam gembira kepada saya dan pada minggu lalu beliau datang untuk melawat saya di rumah saya di Temerloh tetapi oleh kerana pada masa itu saya berada di Shah Alam untuk perobatan tradisional maka tak dapatlah saya bertemu dengannya.

Pemimpin yang seumpama Fellicia ini sepatutnya berada didalam pimpinan parti dan dengan cara beliau menunjukkan sikap lemah lembut maka amat sesuai beliau dijadikan calon PKR di mana-mana tempat yang sesuai.

Sesetengah pimpinan MPP amat sukar untuk datang ke Kuala Krau.  Mereka dijemput dan diberikan tarikh untuk ceramah tetapi sampai ke pringkat yang ditetapkan mereka tidak dapat hadir, kadang dengan menalipon secara last minute dan kadang-kadang terus tidak menalipon langsung.

Fellicia mempunyai firma guaman yang sangat sibuk.  Kerjanya kebanyakannya adalah didalam bentuk conveyancing, dan terlibat pula dengan investor-investor dari luar negara tetapi dia sanggup meluangkan masa untuk kerja parti.,  Ada pimpinan parti yang kononnya terlibat 100% dengan politik kepartian, menjawab talipon pun amat sukar.

She is my choice, dan menjadi pilihan ribuan penyokong-penyokong PKR di seluruh negara.  Ketepikan orang seumpama ini ibarat mengenepikan intan berlian didalam parti.  Pucuk pimpinan kenalah berhati perut untuk kebaikan parti.

Anwar Ibrahim sudah mengadakan 4 ceramah di Kuala Krau.  Saya tidak pernah menjemput beliau tetapi beliau menawarkan diri untuk berceramah, dan ceramah Anwar adalah ceramah yang amat besar sehingga dihadiri oleh lebih 10,000 orang.

Semoga kepimpinan Anwar terus bersemarak didalam parti.

(...bersambung...)

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Isu Ketua Menteri Melaka, Lions Club dan Imam dari Palestin

Posted: 25 Jul 2013 01:55 AM PDT
Apakah ada kaitan Ketua Menteri Melaka terima pingat Lions Clubs International dengan kenyataan beliau yang tidak senang dengan kehadiran imam dari Mesir dan Palestin untuk memimpin solat Tarawih sepanjang Ramadan di Malaysia? Sedangkan ulama-ulama seperti Doktor Yusof Al-Qaradhawi, Doktor Ahmad Salibi, Sheikh Ali Jadul Haq, Fathi Yakan dan lain-lain lagi yang kesemuanya secara terbuka telah mengaitkan pertubuhan Lions Club antarabangsa dengan pertubuhan Zionis

KM Melaka terima pingat Lions Clubs International
25 Julai 2013 

MELAKA - Ketua Menteri Melaka Datuk Idris Haron hari ini menerima pingat 'Pemimpin Global dalam Khidmat Kemanusiaan' daripada Lions Clubs International atas sumbangannya membangunkan golongan belia di seluruh dunia. Presiden Lions Clubs International Barry J Palmer berkata Idris sebagai Presiden Perhimpunan Belia Sedunia adalah contoh pemimpin bagi belia di seluruh dunia.
   

Hukum Pembinaan Pusat Down Sindrom Oleh Lions Club Di Tanah Wakaf Atau Baitul Mal Kawalan Majlis Agama Islam Kelantan
24 Feb, 2011

4. Kerjasama yang ingin dibuat dengan Lions Club Malaysia dikuatiri akan membuka ruang kepada fitnah dan tohmahan daripada masyarakat Islam kerana setelah dibuat kajian tentang isu Lions Club Antarabangsa didapati terdapat banyak penulis daripada ulama-ulama timur tengah seperti Doktor Yusof Al-Qaradhawi, Doktor Ahmad Salibi, Sheikh Ali Jadul Haq, Fathi Yakan dan lain-lain lagi yang kesemuanya secara terbuka telah mengaitkan pertubuhan Lions Club antarabangsa dengan pertubuhan Zionis. Bahkan persidangan Majma' ai-Fiqhi kali pertama yang bertarikh 10 Ramadhan 1398H bertempat di Makkah A-Mukarramah telah membuat ketetapan bahawa pertubuhan Fremanson, Lions dan Rotary adalah pertubuhan yang bercanggah dengan prinsip Agama Islam.

6.  Sebagai jalan alternatif kepada Majlis Agama Islam Kelantan bagi melaksanakan program ini, disyorkan agar Majlis Agama Islam Kelantan sendiri mengepalai projek pembinaan pusat Down Sindrom di Negeri Kelantan dan peruntukkan untuk melaksanakan projek ini boleh diambil daripada wang zakat.


Kaji isu jemput imam Tarawih

25 Julai 2013 : Tindakan mengundang imam dari negara bergolak seperti Mesir dan Palestin untuk memimpin solat Tarawih sepanjang Ramadan di negara ini perlu dikaji semula, kata Ketua Menteri Melaka, Datuk Wira Idris Haron. Idris yang juga Pengerusi Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) meminta Othman meneliti setiap permohonan mengundang imam daripada negara terbabit pada masa akan datang. 

Kes kematian tahanan polis, dah jadi kes polis dengan polis pula

Posted: 24 Jul 2013 09:08 PM PDT
Kes yang pada awalnya melibatkan kematian tahanan polis kini bertambah rumit apabila sekarang ianya melibatkan dakwaan polis yang menganiaya polis pula. Apa sudah jadi dengan PDRM? Macam ni bertambah bimbang rakyat akan keselamatan mereka serta keyakinan mereka terhadap polis untuk mencegah jenayah.

Kes Dhamendran: Inspektor dakwa jadi mangsa akibat 'lindungi pihak tertentu'
25 Julai 2013
 
Suspek keempat kematian dalam tahanan N Dhamendran, Inspektor S Hare Krishnan, mendakwa tidak bersalah tetapi diheret ke dalam kes itu bagi 'melindungi pihak-pihak tertentu.'

Ia didedahkan dalam satu laporan polis Hare Krishnan pada 1 Jun, sembilan hari selepas kematian Dhamendran pada 21 Mei 21, dua minggu sebelum inspektor polis itu menyembunyikan diri.

Mengikut Malaysiakini, laporan itu menyebut Hare Krishnan tidak berada di lokap di Dang Wangi pada hari Darmendran meninggal dunia.

Inspektor itu berkata, ada arahan untuk memasukkan namanya dalam diari lokap, sesuatu yang didakwanya dilakukan tanpa pengetahuan dan kebenarannya.

Dia mendakwa semua catatan dirinya dalam diari lokap tidak benar dan dilakukan untuk mengaitkannya bagi melindungi pihak tertentu.

Mengikut Hare Krishnan, dia tidak pernah 'menyentuh atau memukul' Dharmendran pada hari itu, dan mendakwa dia tahu siapa yang 'memukulnya dan siapa yang berada di sana dan siapa yang tahu tentang hal itu.'

Imam dari Mesir, Palestin, Syria dan Libya akan mungkin akan diharamkan di Melaka?

Posted: 24 Jul 2013 07:00 PM PDT


Kaji isu jemput imam Tarawih

25 Julai 2013 : Tindakan mengundang imam dari negara bergolak seperti Mesir dan Palestin untuk memimpin solat Tarawih sepanjang Ramadan di negara ini perlu dikaji semula, kata Ketua Menteri Melaka, Datuk Wira Idris Haron. Idris yang juga Pengerusi Majlis Agama Islam Melaka (MAIM) meminta Othman meneliti setiap permohonan mengundang imam daripada negara terbabit pada masa akan datang.  

"Saya minta Datuk Wira Othman lihat dan kaji semula perkara ini. Pastikan tiada imam dari negara bergolak di Asia Barat seperti Mesir, Palestin, Syria dan Libya diundang ke negeri ini selepas ini (pada masa depan) kerana ia seolah-olah menunjukkan mereka mahu lari daripada masalah dalaman negara mereka ketika ini," katanya.
Dah masuk akhbar pun disuruh lapor ke Pejabat Agama?

Posted: 24 Jul 2013 06:59 PM PDT
Dah baca laporan begini di akhbar, disuruhnya ibu tunggal mualaf yang susah ini datang sendiri ke Pejabat Agama buat aduan ! Tak ada ke unit bergerak Jabatan Agama yang turun padang siasat sendiri? Kalau kutip zakat boleh turun padang, buka 7 hari seminggu, buat kaunter pandu lalu, ini dah keluar akhbar pun suruh datang lagi ke Pejabat Agama. Patutlah ajaran sesat semakin berkembang sekarang ini.

'Biarpun aku banyak dosa...'
25 Julai 2013
    
Seremban: "Saya akui jahil dan banyak dosa, tapi akidah saya masih utuh dan sama sekali tidak akan menyerahkan anak kepada pasangan bukan Islam, biarpun ada yang menawarkan RM30,000." Demikian kata seorang wanita mualaf mahu dikenali sebagai Rokiah, 30-an yang kini hidup terumbang-ambing dan serba kekurangan selepas diceraikan bekas suami, awal bulan lalu. Keadaan diburukkan lagi apabila janda beranak satu itu kini hamil anak luar nikah dan teman lelakinya pula enggan bertanggungjawab, malah memintanya menggugurkan kandungan.

"Walaupun saya mualaf dan banyak dibebani dosa silam, saya tetap akan berusaha menjaga anak saya dan tak mahu mereka keluar daripada Islam," katanya ketika ditemui Harian Metro.

Rokiah berkata, dia kini tidak mempunyai pekerjaan dan hidup menumpang di rumah kakak dan abang iparnya yang bukan beragama Islam bersama tiga anak mereka di Senawang, dekat sini.

"Saya kini menumpang di rumah kakak yang mempunyai tanggungan lain selain isi rumah di sini semua tidak bekerja," katanya sambil memberitahu tidak pernah membuat aduan kepada Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sembilan (JHEAINS) berhubung masalah dihadapinya.

Sementara itu, Pengarah JHEAINS Datuk Johani Hassan meminta mualaf terbabit segera membuat laporan.

"JHEAINS mempunyai unit saudara baru untuk membantu mualaf yang memerlukan maklumat dan bantuan.

"Jika dia (Rokiah) tidak membuat laporan, macam mana kita mahu hulurkan sumbangan dan membantunya," katanya.

Johani berkata, mana-mana saudara baru yang mempunyai masalah juga digalakkan merujuk kepada JHEAINS atau berkunjung ke Pusat Dakwah Islamiah Paroi, di sini, supaya boleh diberikan bantuan sewajarnya.


JANGAN LETAK BEG TANGAN ATAS TEMPAT DUDUK

Posted: 24 Jul 2013 06:57 PM PDT
Anak Ketua Polis Ampang Jaya disamun

25 Julai 2013 - Seorang ahli perniagaan wanita yang merupakan anak kepada Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin disamun ketika memberhentikan keretanya di persimpangan lampu isyarat berhampiran kilang Selangor Pewter, Setapak hari ini.

Kejadian berlaku pukul 10 pagi ketika mangsa yang berusia 34 tahun memandu kereta jenis Honda Civic. Dua lelaki yang menunggang motosikal berhenti di sebelah kiri kenderaan tersebut dan memecah tingkap sebelah penumpang hadapan.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah, Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur Asisten Komisioner Khairi Ahrasa berkata, suspek kemudian melarikan sebuah beg tangan milik mangsa yang diletakkan di atas tempat duduk.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang