Pengikut

Nuffnang

Khamis, 17 Januari 2013

Suara Sri Andalas

sumber :-

Suara Sri Andalas


Konspirasi, Sabotaj Untuk Wujudkan Krisis Air Di Selangor

Posted: 17 Jan 2013 01:00 AM PST


PETALING JAYA: Kerajaan Selangor hari ini tidak menolak wujud unsur konspirasi melibatkan gangguan air ekoran kegagalan operasi di rumah pam Wangsa Maju pada Disember 29 lalu.

"Kecurigaan kita berdasarkan logik dan fakta bagaimana kelima-lima buah pam termasuk dua  buah pam tambahan di rumah pam Wangsa Maju tersebut rosak secara serentak," kata Exco kerajaan negeri Selangor, Dr Xavier Jayakumar.

Dalam pada satu kenyataan media, Dr Xavier berkata beliau juga mempertikaikan kenyataan Syabas bahawa mereka menjalankan perkhidmatan berkala terhadap pam-pam tersebut sedangkan buku log tersebut tidak ditemui.

"Kita juga sedang menunggu keputusan siasatan Jabatan Kimia terhadap sampel air Sungai Semenyih tersebut," tambah beliau."Apa yang jelas, apabila Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak membangkit isu air di Selangor, maka berlakulah gangguan air di beberapa kawasan di negeri ini.

"Kami kerajaan negeri tidak pasti sama-ada ianya berlaku secara kebetulan atau satu konspirasi yang telah dirancang oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab.," katanya.

Xavier juga berkata ekoran wujudnya unsur konspirasi dan sabotaj tersebut ekoran dua kejadian terdahulu , kerajaan negeri melalui Jawatankuasa Pemantauan Bekalan Air Negeri Selangor  sedang memantau secara dekat  operasi harian dua buah loji pembersih air yang besar di Sungai Kapar Indah dan Sungai Langat yang membekalkan hampir 60 peratus  bekalan air di Lembah Kelang.

Beliau juga menekan bahawa Pengerusi Puncak Niaga dan Syabas Tan Sri Rozali Ismail perlu bersikap lebih professional dan berhemah dalam urusan membekal air terawat kepada rakyat Selangor.

Letak jawatan seperti Dr Ani Arope

"Sebagai pengerusi sebuah syarikat yang tersenarai di bursa saham  menjadi tanggung jawab beliau untuk mempastikan rakyat Selangor mendapat perkhidmatan dan bekalan air yang berterusan tanpa sebarang gangguan," katanya.

Xavier menambah Rozali seharusnya memastikan bahawa semua pam air di rumah pam dan peralatan di loji-loji di bawah kendalian Syabas sentiasa diselenggara secara berkala bagi memastikan tidak berlakunya gangguan bekalan.

Menurut Xavier lagi, Rozali sepatutnya mempunyai keberanian mengambil tanggungjawab seperti dilakukan oleh Pengerusi Eksekutif TNB, Tan Sri Dr. Ani Arope meletakkan jawatan ekoran insiden  'bergelap 12 jam' , semasa  bekalan letrik terputus di seluruh negara  pada 3 Ogos 1996.

"Tetapi apa yang berlaku ialah Najib bukan sahaja tidak berani menegur Rozali di atas ketidakcekapan pengurusan Syabas sebaliknya mengatakan bahawa masaalah air di Selangor akan selesai sekiranya rakyat Selangor memilih BN dalam piliharaya umum akan datang."

"Jelas kepada kita bahawa kerajaan Najib mempertahankan kepentingan sebuah syarikat komersil yang berpaksikan keuntungan dan sebaliknya tidak menghormati kerajaan negeri yang dipilih oleh rakyat Selangor," tambahnya.

Ini jelas menunjukkan bahawa kerajaan persekutuan menjadikan rakyat Selangor sebagai tebusan (ransom) untuk merampas tampuk pentadbiran negeri.

Rata-rata rakyat Selangor diperingkat akar umbi mengetahui dan sedar bahawa Syabas 'dipergunakan' untuk mereka-cipta gangguan bekalan air demi kepentingan agenda politik pemimpin BN untuk merampas Selangor dari Pakatan Rakyat.

Sumber: FreeMalaysiaToday

Selangor Sedia Bantu Penduduk Tuntutan Mahkamah Daripada Syabas

Posted: 16 Jan 2013 01:15 AM PST


SHAH ALAM 16 JAN : Kerajaan Negeri sedia membantu penduduk di beberapa kawasan yang mengalami gangguan bekalan air untuk mengemukakan tuntutan mahkamah daripada Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas).

Kira-kira 500,000 penduduk di sekitar Kuala Lumpur, Gombak dan Ampang mengalami gangguan bekalan air sejak dua minggu akibat kegagalan pam di rumah pam Wangsa Maju.

Syabas juga didakwa cuai kerana kesemua lima pam termasuk dua pam dalam simpanan (standby pump) rosak dan keraguan timbul apabila dua pam yang jarang digunakan turut rosak menunjukkan syarikat konsesi air itu gagal menyelenggaranya dengan baik.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, Kerajaan Negeri akan menggunakan peruntukan daripada Geran Selangorku untuk membiayai penduduk yang ingin mengemukakan tuntutan daripada Syabas di mahkamah.


Katanya, penduduk berhak mengemukakan tuntutan di atas kegagalan Syabas menyediakan perkhidmatan yang sempurna kepada penduduk.

"Rakyat boleh memfailkan tuntutan di mahkamah dan Kerajaan Negeri akan membantu melalui Geran Selangorku untuk membela perkara-perkara yang tidak adil," katanya.

Abdul Khalid berkata demikian ketika menjawab pertanyaan pemberita di sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri hari ini.

Dalam pada itu, Abdul Khalid berkata Jawatankuasa Pemantauan Air Selangor yang dipengerusikan Datuk Mohamed Khusrin Munawi akan memantau operasi Syabas setiap hari terutamanya pelan tindakan dan pemulihan air syarikat itu.

Jawatankuasa tersebut juga telah meminta penjelasan daripada Syabas mengenai kegagalan rumah pam dan penyelesaian jangka pendek dan panjang gangguan itu.

Sumber: Selangorku

Selangor Sekat Capex Kerana Syabas Tak Tepati Perjanjian 2004

Posted: 16 Jan 2013 01:00 AM PST


SHAH ALAM 16 JAN: Kerajaan Negeri menyekat Perbelanjaan Modal (Capex) kerana Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) didakwa gagal mematuhi prosedur yang ditetapkan dalam Akta Perjanjian Penswastaan Air 2004.

Syarikat konsesi itu didakwa tidak menggunakan kaedah tender terbuka dalam perlantikan kontraktor untuk kerja-kerja penyelengaran dan membaikpulih sistem pengagihan air.

Sebaliknya dakwa Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim Syabas menggunakan kaedah pemberian terus yang mengikut Laporan Ketua Audit Negara, tidak digalakkan.

Abdul Khalid juga berkata Syabas gagal dalam usaha mengurangkan kadar air tidak berhasil (NRW) kepada 15 peratus seperti yang dipersetujui di dalam perjanjian penswastaan air 2004.


Kata Abdul Khalid, Kerajaan Negeri mempunyai hak untuk tidak meluluskan Capex kerana kerja pembaikpulih yang dilakukan Syabas adalah terhadap aset perkhidmatan air yang dimiliki Selangor.

Abdul Khalid berkata, permohonan dan penggunaan Capex mesti mengikut prosedur iaitu melalui proses tender terbuka dan bukannya pemberian terus kerana ianya melibatkan dana Kerajaan Negeri.

"Bagi sesetengah kes, Kerajaan Negeri sedia menggunakan dana negeri untuk Capex tetapi ia mestilah mengikut prosedur yang telah ditetapkan," katanya.

Katanya, Syabas turut dikritik oleh laporan Ketua Audit Negara kerana tidak melakukan proses tender terbuka dengan mengatakan ia bukanlah tindakan yang bijak untuk digunakan.

Abdul Khalid berkata demikian ketika menjawab pertanyaan pemberita ketika sidang media di Bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri hari ini.

Dalam pada itu, Abdul Khalid mendakwa Syabas gagal menyediakan pelan jangka pendek dan panjang bagi mengenalpasti kawasan yang mempunyai kadar NRW yang tinggi.

NRW adalah air yang hilang semasa proses pengagihan disebabkan terutamanya paip bocor atau dicuri.

Sehingga kini, Syabas masih gagal menurunkan tahap NRW daripada lebih 30 peratus kepada 15 peratus seperti perjanjian 2004 itu.

Sumber: Selangorku

Dahulu Rakyat Tolak Penjajahan British, Sekarang Rakyat Tolak Penjajahan Umno-BN

Posted: 15 Jan 2013 05:00 PM PST


BATANG LUPAR, 15 JAN : Rakyat Sarawak sekarang dilihat sudah bersedia menolak Umno-BN sebagaimana rakyat dahulu menolak penjajahan British suatu ketika dahulu bagi mencapai kemerdekaan.
Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, perkara itu bukan sangsi lagi berikutan sokongan yang diberikan rakyat Sarawak terhadap Pakatan Rakyat(PR) semakin meningkat pada masa kini.
Beliau berkata, sambutan yang menggalakkan terhadap PR membuktikan rakyat Sarawak bersedia melakukan perubahan.

"Sambutan yang baik diterima PR membuktikan rakyat bersedia mahukan perubahan. Dahulunya rakyat tolak penjajahan British, sekarang rakyat tolak penjajahan Umno-BN yang sudah mentadbir lebih 50 tahun," katanya selepas menghadiri program ceramah dan mesra rakyat di Kampung Maludam, di sini.PR yakin mampu mengambil alih tampuk pemerintahan di negeri Sarawak dari pimpinan Umno-BN dengan memenangi lebih banyak kerusi Parlimen dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) akan datang.

Program itu adalah bersempena lawatan kerja Menteri Besar Selangor ke beberapa daerah di Sarawak bagi mendekatkan diri kepada pengundi sebelum menjelangnya PRU-13 nanti.

Lawatan itu turut disertai Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar.

Sebagai rekod dalam Pilihan Raya Negeri Sarawak 2011 yang lalu PR memenangi 15 kerusi DUN. Kesemua kerusi di dimenangi DAP sebanyak 12 kerusi manakala PKR 3 kerusi.


Kalau Nak Maju Macam Selangor, Sarawak Harus Pilih Pakatan Rakyat

Posted: 14 Jan 2013 05:30 PM PST


SARATOK, 14 JAN : Rakyat Sarawak disarankan supaya memilih Pakatan Rakyat (PR) untuk mentadbir negara dalam Pilihan Raya Umum (PRU-13) akan datang supaya negeri mereka dapat mengecapi kemajuan seperti di Selangor.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, Selangor bukan hanya terkenal sebagai negeri maju, malah rakyatnya juga berpeluang menikmati hasil kekayaan negeri sejak PR memerintah.

Bermula dengan pemberian air percuma 20 metre padu, Abdul Khalid berkata, rakyat Selangor kini dapat merasai berbagai nikmat dari program di bawah agenda Merakyatkan Ekonomi Selangor (MES).


Malah jelasnya, simpanan tunai negeri juga kian meningkat kepada RM 2.5 bilion berbanding RM 400 juta semasa zaman pemerintahan Kerajaan UmNo-BN Selangor dahulu.

"Umno-BN kata negeri Selangor akan bangkrap kerana menggunakan rizab simpanan negeri untuk memberi air percuma dan pelbagai bantuan lain kepada rakyat.

"Sudah empat tahun kita laksanakan, tetapi negeri tidak bangkrap, malah hasil negeri terus meningkat.
"Kalau kita boleh laksanakan semua perkara ini di Selangor, mengapa tidak di Sarawak dan seluruh Malaysia?

"Jadi inilah masanya untuk rakyat membuat perubahan," katanya semasa menyampaikan ceramah di Pekan Saratok, malam tadi.

Ceramah itu turut disertai Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar dan Adun Krian, Ali Biju.

Tambahnya, PRU-13 adalah masa terbaik untuk rakyat menolak Kerajaan Umno-BN dan memberi peluang kepada PR mengambil alih tampuk pemerintahan dengan membawa pembaharuan.

"Rakyat akan menerima lebih banyak manfaat jika PR memerintah. Kita sudah tunjukkan di Selangor.


Rakyat Sarawak Akan Menerima Hak Tanah Sekiranya Pakatan Memerintah Nanti

Posted: 14 Jan 2013 05:00 PM PST


SARATOK, 14 JAN : Seperti di Selangor, rakyat Sarawak bakal menerima hak pemilikan tanah sekiranya Pakatan Rakyat (PR) diberi mandat untuk memerintah negara dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) akan datang.

Ini kerana menurut Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, Sarawak merupakan sebuah negeri yang kaya dan memiliki banyak hasil tanah, namun rakyat tidak diberi peluang untuk mengerjakannya.
"Walaupun Sarawak merupakan negeri yang kaya, namun rakyat tidak dapat merasai pembangunannya.

Salah satu tanggungjawab jika kita menang di Putrajaya, kita mesti tunjukkan bahawa rakyat Sarawak akan menerima hak pemilikan tanah dan diberikan tanah supaya mereka dapat memilikinya.


"Dengan cara itu bukan sahaja mereka memperoleh pendapatan, tetapi mereka juga akan dapat membangunkan keluarga dengan cara yang lebih baik," katanya semasa merasmikan Rumah Unding di Ulu Krian, di sini semalam.

Hadir sama, Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar serta Adun Krian, Ali Biju.

Rumah Unding yang memilki 20 unit (pintu) itu dibiayai sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri Selangor yang menghulurkan sebanyak RM 360,000 untuk membinanya.

Lebih 200 penduduk rumah panjang itu yang kehilangan kediaman setelah rumah mereka hangus dalam kebakaran dua tahun dahulu.

Dalam pada itu, Abdul Khalid turut menegaskan pembangunan yang baik merujuk kepada cara sesebuah kerajaan itu menurunkan kekayaan negara kepada semua rakyat.

"Dalam pembangunan negara, yang penting ialah bagaimana kita boleh turunkan kekayaan harta benda kepada rakyat kerana kalau negeri kaya tetapi rakyat miskin, maka pembangunan itu tidak betul.

"Saya harap inilah yang dapat Kerajaan Pakatan Rakyat usahakan jika berjaya mentadbir negara kelak," katanya lagi.


0 ulasan:

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang