Pengikut

Nuffnang

Selasa, 13 November 2012

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Laman Rasmi: KUMPULAN HIJAU ANTI LYNAS MULA BERJALAN KAKI KE KL...

Posted: 13 Nov 2012 03:29 PM PST

Laman Rasmi: KUMPULAN HIJAU ANTI LYNAS MULA BERJALAN KAKI KE KL...: Seawal jam 07.00 pagi tadi, ribuan orang ramai telah berhimpun di Padang MPK 1, Kuantan bagi memberikan sokongan kepada Kumpulan HIJAU Anti...

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang

0 ulasan
sumber :-

R Sivarasa - Ahli Parlimen Subang


PEGUAM Scorpene ke Parlimen

Posted: 12 Nov 2012 11:39 PM PST

YB Sivarasa bersama YB Tian Chua telah memaklumkan kepada media tentang lawatan Peguam Suaram.

Pihak peguam telah menerima jemputan Ketua Pembangkang dan memberikan tarikh 22hb Nov untuk tiba di Malaysia.

Pihak peguam telah memohon agar pihak immigrasen akan membenarkan beliau masuk ke Malaysia dan bukan dihalang seperti dalam lawatannya dalam tahun 2011.

Justeru, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menulis kepada Menteri Keselamatan Dalam Negeri DS Hishamuddin untuk memberi kerjasamanya.

YB Sivarasa memaklumkan bahawa selepas menerima jaminan daripada pihak Menteri, jemputan akan dipanjangkan kepada semua Ahli Parlimen untuk menghadiri sessi taklimat bersama dengan peguam William Bourdon pada 22hb Nov ini.


Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-
Suara Sri Andalas

Suara Sri Andalas


DemiRakyat - Masa Anda Bertindak

Posted: 13 Nov 2012 07:22 PM PST


Kini tiba masa kita rakyat Malaysa bersatu demi negara yang tercinta, oleh rakyat, #DemiRakyat http://www.demirakyat.my


Janji Batalkan Projek Kondo Batu Caves Adalah Rasuah Politik Kata Pakatan

Posted: 13 Nov 2012 06:00 PM PST

KUALA LUMPUR, 13 Nov — Janji Perdana Menteri (PM), Datuk Seri Najib Razak untuk membatalkan projek pembinaan kondominium kontroversi di Batu Caves sekiranya Barisan Nasional (BN) menawan semula Selangor adalah rasuah politik kata pemimpin Pakatan Rakyat (PR) Selangor.Pemimpin PR juga membidas Najib sebagai tidak bertanggungjawab kerana menggunakan isu sensitif semata-mata untuk menarik pengundi kaum India."Ia adalah rasuah... Saya rasa adalah sesuatu yang pelik seorang PM berkata begitu," kata ahli ahli majlis mesyuarat kerajaan negeri (Exco) Selangor, Dr Xavier Jayakumar kepada The Malaysian Insider."Malahan dengan memberi ucapan kepada masyakat dikategorikan sebagai berpendapatan rendah secara demikian... ia sesuatu yang pelik."Mereka tidak memiliki jaminan daripada segi kesihatan, pendidikan dan perumahan seperti diketahui tetapi kamu memainkan janji seperti ini di depan mereka.

"Lebih baik beritahu mereka - kamu akan lebih teruk jika kamu tidak lakukan perkara ini (undi kepada BN) dan saya (PM) tidak kisah jika kamu tidak lakukannya," tambah beliau lagi.Hari ini sempena sambutan pesta cahaya Deepavali di Batu Caves, Najib telah membuat pengumuman bahawa kerajaan pimpinannya akan membatalkan projek pembinaan kondominium 29 tingkat berhampiran pusat keagamaan masyarakat Hindu di Batu Caves jika kembali memerintah Selangor selepas pilihan raya umum (PRU) ke-13.Jayakumar juga berkata ia sangat tidak adil dengan memberikan janji sedemikan terutamanya isu tersebut nyata sensitif kepada masyarakat India."Kami kerajaan Selangor tidak berkata jika kaum India mengundi kami, kami pasti akan membatalkan projek tersebut."Apa yang kami lakukan ialah kami berikan notis pemberhentian kerja dan jawatankuasa khas kami sedang melakukan siasatan di setiap sudut untuk menanganinya."Penghujungnya nanti kami akan pastikan perkara ini diselesaikan secara baik," kata Jayakumar.

Ahli parlimen Puchong (DAP), Gobind Singh Deo juga senada dengan rakannya itu dan menuduh Najib mengugut masyakat India Selangor dengan janjinya.

Beliau mendakwa kata-kata Najib itu sama dengan janji "awak tolong saya, saya tolong awak" kepada pengundi di Sibu semasa pilihan raya kecil 2010 lalu hingga mengundang kritikan yang meluas.

"Najib perlu berusaha selesaikan isu tersebut dan bukannya berjanji dengan bersyarat," kata beliau kepada The Malaysian Insider.Semasa ucapan saat akhir kepada pengundi Sibu pada Mei 2010 lalu, Najib mengumumkan peruntukan sebanyak RM5 juta untuk projek tambatan banjir di Sungai Rejang tapi dengan syarat pengundi memilih calon BN di situ iaitu Robert Lau Hui Yew."Saya mahu buat perjanjian dengan kamu. Bolehkah kita mencapai persetujuan bersama atau tidak? Sangat senang, kamu tolong saya dan saya tolong kamu," kata Najib tiga jam berakhir tempoh berkempen.Namun demikian, BN tetap tewas kepada calon daripada DAP iaitu pengerusi DAP Sarawak, Wong Ho Leng.Pada 30 Oktober lalu, kerajaan negeri Selangor memberikan arahan untuk menghentikan pembinaan kondominium 29 tingkat di Batu Caves serta melantik badan penyiasat bebas.Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim (gambar) berkata, kerajaan negeri memberi jaminan supaya masalah ini dapat diselesaikan secepat mungkin, mengakui bahawa arahan menghentikan projek ini menyebabkan pihak pemaju mengalami kerugian.

Projek kondominium Dolomite Park Avenue yang dibangunkan oleh Dolomite Properties Sdn Bhd, adalah isu sensitif kerana projek tersebut berhampiran dengan Batu Caves, tempat keagamaan penganut Hindu kira-kira 1.7 juta orang di kawasan bandar di Selangor.

Sumber: TheMalaysianInsider

Perutusan Deepavali oleh Dato Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail

Posted: 12 Nov 2012 06:00 PM PST

Bagi pihak Parti KEADILAN dan Pakatan Rakyat, saya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Deepavali kepada rakyat Malaysia yang merayakan hari ini, baik yang beragama Hindu, Sikh dan Jain. Deepavali, atau singkatannya Diwali, bermaksud 'sebarisan pelita' – suatu simbol kemenangan cahaya apabila berhadapan dengan kegelapan. Selari dengan semangat perayaan ini, ingin saya seru rakyat Malaysia untuk mengingati mereka yang sedang menghadapi 'kegelapan' dalam hidup masing-masing.

Apabila anda menyalakan pelita dipa bersama keluarga anda, harapan saya bahawa anda mengingati Puan Indra, yang masih menantikan keadilan untuk anaknya Kugan yang telah menjadi mangsa keganasan polis ketika dalam tahanan. Tatkala anda menjamu laddoo dan barfi, ingatlah ibu-ibu seperti Puan Suppama yang dinafikan bantuan kerajaan, malah tidak diizinkan mengisi borang e-kasih. Dikala kita menyambut hari perayaan ini sebagai rakyat Malaysia, masih terdapat ribuan penduduk berketurunan India yang masih tidak diiktiraf status kewarganegaraan mereka; antara ribuan ini, seramai 1,758 dari mereka telah membesar di rumah-rumah kebajikan yang dibiayai kerajaan, dan mereka kini tiada kerakyatan dan tiada dokumen pengenalan untuk membuktikan bahawa mereka rakyat asal Malaysia.

Deepavali dari segi spiritualnya meraikan cahaya – meraikan kebaikan yang wujud dalam hati setiap insan. Diwali merupakan suatu kemenangan atas segala kegelapan – baik yang lahir dari kejahilan dan prejudis, mahupun penganiayaan yang membabitkan seluruh masyarakat. Bersempena hari ini, ingin saya mengingatkan diri saya serta rakyat Malaysia bahawa perjalanan kita masih jauh, dan perjuangan kita terlalu hampir untuk kita pandang leka. Biarlah cahaya kemenangan itu bangkit semula, dan biarlah ia terus menerangi perjuangan kita rakyat Malaysia.
Deepavali Nalvazhthukal (தீபாவளி நல்வாழ்த்துகள்)

Dr Wan Azizah Wan Ismail
Presiden
Parti Keadilan Rakyat


On behalf of KEADILAN and Pakatan Rakyat, I would like to wish a Happy Deepavali to all Malaysians who celebrate this festive day, be you Hindu, Sikh or Jain. Deepavali, or in its shorter form Diwali,– the victory of enlightenment over darkness. In the spirit of today's celebration, I would like to call upon my fellow Malaysians to remember with me those who face their own darkness every day.

As you light dipa lamps with your family, spare a thought to Mrs Indra who still waits for justice for her late son Kugan, a victim of police violence. While you feast on laddoo and barfi, remember mothers such as Mrs Suppama who are denied government welfare, and even turned away from registration with the e-kasih system. As we celebrate today as Malaysians, let us remember the thousands of Malaysians of Indian ethnicity who are not recognised as citizens of this land; among them are 1,758 Malaysians who were raised in government-funded welfare homes, and who are now bereft without citizenship or any form of identification, despite being born and bred in this very country.

Deepavali, in its essence, is a spiritual celebration of light – celebrating the good which exists in every living soul. Diwali represents the victory of this light over every form of darkness – be they born out of ignorance and prejudice, or  be they deliberate injustices which involve the community at large. In the spirit of Deepavali, I would like to remind all Malaysians, myself first and foremost, that our journey still lies far ahead, and our struggles are too near for us to ignore, even during a celebration such as today. May the Light shine brighter than ever upon us, and may it be a guide in our constant journey towards the betterment of Malaysia.
Deepavali Nalvazhthukal (தீபாவளி நல்வாழ்த்துகள்)

Dr Wan Azizah Wan Ismail
President
Parti Keadilan Rakyat

AMK KEDAH

0 ulasan
sumber :-

AMK KEDAH


HAPPY DEEPAVALI

Posted: 13 Nov 2012 12:00 AM PST


AMK KEDAH mengucapkan HAPPY DEEPAVALI kepada seluruh masyarakat INDIA yang beragama HINDU di KEDAH dan MALAYSIA...

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Himpunan Raksasa Kebangkitan Rakyat -Kelantan 16 Nov 2012

Posted: 13 Nov 2012 11:15 AM PST

16 November 2012 (Jumaat)

8.30 – 12.00 malam

Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bahru, Kelantan

Pemidato:

i. YAB Tuan Guru Dato' Bentara Setia Nik Abdul Aziz Nik Mat

ii. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

iii. YB Tuan Guru Dato' Seri Haji Hadi Awang

iv. YB Lim Kit Siang

So Sue Me: DC Henchman of Kazakh Dictator Threatens HRF with Lawsuit

Posted: 13 Nov 2012 11:09 AM PST

From FORBES

By Thor Halvorssen

A specter haunts the president of Kazakhstan. It is what in the West we call dissent. The growing condemnation of his repressive government is turning increasingly international, revealing that Nursultan Nazarbayev is a dictator, not a democrat. And he is doing whatever he can to stop his critics. In the U.S., one of his servants, a Washington Beltway fixer of Bulgarian origin, has threatened to sue the Human Rights Foundation (HRF) if we don't shut up.

Alexander Mirtchev width=

Alexander Mirtchev, rent-seeking enabler of Kazakh dictator Nursultan Nazarbayev, has issued a "settlement letter" to HRF demanding he not be described as enriching himself serving the corrupt ruler.

Kazakhstan is exhibit A in what HRF calls the "post-modern dictatorship." The post-modern dictator doesn't use firing squads to eliminate opponents, or operate vast gulags. He is subtle in cultivating a climate of fear, allowing some degree of free speech and private property. His goal is to avoid comparisons with North Korea or Cuba and to pass muster as an "evolving democracy" that is "undergoing reforms." Post-modern dictators love the façade of elections—in Kazakhstan they are rigged from start to finish and recently provided Nazarbayev 95.5% of the vote. They often cooperate with the world's liberal democracies on major issues such as "the war on terror," all the while terrorizing their own people.

The post-modern dictator usually relies on significant natural resources (in Kazakhstan's case, mammoth oil and gas reserves) that Western companies readily exploit in return for silent complicity. His family and friends, of course, are free to travel to the West, own luxury apartments (Nazarbayev's family has bought multi-million dollar properties in New YorkMiami, and Switzerland), and make significant investments elsewhere. Just recently, Nazarbayev went to the Czech Republic offering $250 million in contracts to Czech companies. He was received by Václav Klaus who shamefully lavished praise on the Kazakh tyrant, while barring journalists from asking any questions.

The global support system for every post-modern dictator is a team of people in the capitals of the Western world who do their bidding and enrich themselves while peddling the idea that the dictatorship isn't so bad—and when it is bad they peddle the idea that things would be much worse under anyone else, usually some monster locked up in a political prison.

Vladimir Putin relies on former German Prime Minister Gerard Schroeder; Equatoguinean dictator Teodoro Obiang purchased the support of a civil rights foundation in the U.S. (the Leon H. Sullivan Foundation) to launder his reputation; the dictator of Angola bought himself Jimmy Carter's UN Ambassador, Andrew Young (a corrupt, self-styled heir to Martin Luther King); Hugo Chávez first had Jack Kemp and then went Hollywood when he bought Danny Glover for $18 million; and the tyrannies of Singapore and Saudi Arabia have too many servants in the West to list. Beyond the rosy language, post-modern dictatorships all feature heads of state who intend to rule for life, leading dominant statist governments with hardly any real checks on their power.

In the case of Kazakhstan, the president-for-life and his agents are listed as having hired several firms to do his bidding: BGR Public RelationsQorvis Communications,Global Options GroupAPCO Worldwide, and Policy Impact Communications. Beyond these PR mercenaries, post-modern dictators also use individuals who do not operate as lobbyists, but rather as advisors and fixers. Tony Blair recently sealed a Kazakh contract for $13 million, wherein the former British prime minister is expected to "help buff Nazarbayev's personal image internationally." He subsequently doubled the windfall. Prince Andrew was considerably cheaper—his payoff came in the form of a £3 million real estate overpayment for his old house.

In Washington, DC Nazarbayev has employed the well-connected Alexander Mirtchev, a member of the Atlantic Council's executive committeesenior scholar at the Wilson Center, and confidant to the former Singaporean dictator Lee Kuan Yew. According to a Wall Street Journal investigation, Mirtchev was paid millions to manage the enormous ill-gotten fortune of the Nazarbayev clan and help the dictator spy on opposition activists. In a separate investigation reported in The Wall Street Journal, the U.S. Justice Department and the Manhattan District Attorney suspected that Mirtchev laundered money for a crooked Russian oligarch. The investigations appear to have stopped and the media trail goes cold as of 2008. Officially, he is on Nazarbayev's payroll as a director of Kazakhstan's sovereign wealth fund. Despite copies of payments to Mirtchev his lawyers deny all of the negative publicity and claim a conspiracy to besmirch his good name.

On October 1, 2012, HRF received a request from two Kazakh dissidents: would HRF help them circulate a letter to the U.S. Congress detailing the crimes of Nazarbayev, especially with regard to his role in perpetrating the Zhanaozen Massacre on December 16, 2011. Inasmuch as Kazakhstan, Singapore, and Equatorial Guinea are part of HRF's new focus, we agreed to help them place the letter. HRF sponsored its publication in a high-circulation Washington newspaper read by most congressional staff members. Hours before publication we received a frantic call from a connection inside Kazakhstan:  Could we stop publication of the letter? At first we thought that the letter's strong language, accusing the dictator of numerous crimes and exhorting America's leadership to please hold Kazakhstan to a high standard, had caused the signatories trouble. "No!" we were told, "there is a quarrel among opposition and civil society leaders here because every major government critic wants to be added to the letter." As the late Václav Havel observed: when citizens make the bold decision to live in truth, totalitarian rule begins to crumble.

Several days later, the Kazakh Embassy circulated its pitiable response, declaring the Kazakh dissident letter "baseless," "biased," and "unfair," without providing any evidence to support their denials. On October 25, members of HRF's board received a veiled legal threat from Mirtchev, who was mentioned in the published letter. His lawyer insisted that HRF retract and remove the statement that Mirtchev had enriched himself by serving Nazarbayev. The "settlement letter" also instructed us to refrain from any repetition or republication of the allegations and apologize to Mirtchev.

When human rights defenders in Kazakhstan learned about the letter from Mirtchev's lawyer, they could hardly contain their excitement about the opportunity: "Really? In a U.S. judicial court? Could we come to the U.S. and testify about Mirtchev's crimes?" They warned: "There may not be enough room in the courtroom for those of us with something to say."

Fascism doesn't triumph without help, and it will try hard to silence those who expose its enablers.

We'll see Alexander Mirtchev in court.

@ThorHalvorssen is the founder and president of the New York–based Human Rights Foundation (@HRF).

Nurul Izzah Teraniaya

Posted: 13 Nov 2012 01:53 AM PST

Harakah
Oleh Subky Latif

NURUL Izzah telah teraniaya seperti bapanya Anwar Ibrahim.

Sama ada ucapannya tentang tiada paksaan dalam agama tersilap, keliru atau kurang jelas, maka dia telah dipelupuh hingga hampir mati oleh orang yang benci kepada anak beranak itu.

Saya mengambil sikap melayan Izzah sebagai mana-mana orang yang didakwa belum bersalah selagi mahkamah belum mendapatinya bersalah.

Sebagai manusia dia terdedah dengan segala macam kelemahan. Dia boleh melakukan kesilapan dan kekeliruan dan dia juga boleh jadi jahat.

Tetapi semua dikehendaki adil terhadap semua sebagaimana kita mahu semua adil terhadap kita.

Pertama dia bercakap tanpa teks. Walaupun ucapan itu dirakamkan tetapi ia tidak menghalang dia membuat kesilapan. Eloknya rakaman itu memungkinkan kita tahu kesilapan dan boleh dibetulkan.

Sesiapa saja yang berucap khusus yang bukan nabi mesti ada kata-kata tersasul dan kesilapan dan ada yang tidak jelas yang memerlukan penjelasan.

Misalnya seorang ustaz bercakap tentang Firaun dan Nabi Musa a.s. Dalam ucapannya itu dia terkata Nabi Musa itu kejam. Orang yang mendengarnya tahu cakapnya tidak betul. Biasanya orang tahu ustaz itu tersasul dan bukan itu yang dimaksudnya. Yang dia hendak kata kejam itu ialah Firaun, bukan Nabi Musa.

Jika ustaz itu sedar dia tersasul, dia akan betulkan. Jika dia tidak sedar, dia rasa dia betul. Kecualilah sepanjang ucapannya itu terus menerus dia kata nabi itu begitu. Yang itu bukan silap tetapi dia benar-benar jahat.

Apabila berlaku tersasul dan kekeliruan biasanya orang akan bertanya minta penjelasan. Jika yang bercakap tidak bermaksud seperti yang dicakapkannya, dia akan membetulkan kesilapannya dan menjelaskan apa yang kurang jelas.

Tok-tok guru pondok yang mengajar agama pun kadang-kadang tersasul. Maka itu dia minta murid-muridnya bertanya apa yang kurang jelas.

Saya yang terlatih sebagai wartawan, diminta bertanya kepada orang yang membuat kenyataan apabila ada perkara yang kurang jelas atau salah maksud itu. Tidaklah nanti kita membuat laporan yang tidak betul.

Tidaklah pemberita itu dikira salah lapor apabila dia melaporkan cakap yang salah cakap dari seseorang. Beritanya itu betul tetapi dia benar-benar pandir kerana dia tidak minta penjelasan dari orang yang bercakap.

Kekeliruan boleh berlaku bila-bila dan oleh sesiapa. Nabi SAW pernah membuat kenyataan yang mengelirukan seorang tua. Orang tua itu bertanya adalah dia boleh masuk syurga. Baginda menjawab, mana ada orang tua masuk syurga. Lalu menangislah orang tua itu. Nabi pun menjelaskan maksudnya betapa dalam syurga nanti semuanya muda-muda belaka. Orang tua seperti Nabi Nuh a.s. yang seribu tahun usianya, di syurga nanti jadi muda juga.

Jika pemberta dengar cakap Nabi seperti itu dan tidak minta penjelasan, dia buat berita seperti yang didengarnya, maka huru haralah sekalian orang tua.

Makhluk pertama melakukan maksiat ialah iblis apabila dia enggan sujud kepada Adam. Allah tanya dulu iblis menggapa dia begitu? Allah tidak terus laknat dia. Setelah dia jelaskan mengapa dia memusuhi Adam, maka barulah dia dilaknat.

Tetapi mungkin wartawan pandir itu hendak memberi rezeki kepada Izzah dengan membuat laporan begitu tanpa minta penjelasannya. Izzah lalu menyaman mereka. Jika nasib Izzah baik, dia menang saman dan dapat bayaran berjuta.

[KENYATAAN MEDIA] Isu Kenyataan YB Nurul Izzah Mengenai ‘Tiada Paksaan Dalam Agama’

Posted: 13 Nov 2012 01:10 AM PST

Petaling Jaya, Selangor, 13 November 2012.

"Wahai orang-orang yang beriman! jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini – Dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) – sehingga menjadikan kamu menyesali apa Yang kamu telah lakukan." (Al-Quran, Al-hujurat: 6).

Ayat di atas mengajar kita agar berhati-hati dalam menerima berita dari orang-orang fasik. Seorang Muslim Al Walid bin Uqbah bin Abi Mu'id diutuskan oleh Nabi Muhammad saw melakukan suatu tugasan ke Kampung Bani Mustaliq.  Al Walid menyangkakan mereka sudah murtad lalu segera pulang ke Madinah melaporkan kepada Baginda Nabi apa yang ditanggapinya. Hasilnya, baginda mengarahkan Khalid al Walid bersama anggota tenteranya bertindak terhadap kampung tersebut. Namun, selepas melakukan risikan, Khalid Al Walid mendapati bahawa mereka tidaklah murtad sebagaimana didakwa. Ini dilaporkan kepada Rasulullah. Diketika inilah ayat ini diturunkan sebagai teguran dan panduan buat orang beriman dalam menerima khabar berita dari orang fasik.

Media-media utama tertentu milik pemerintah UMNO dan Barisan Nasional  telahpun kerap didapati bersalah oleh mahkamah kerana melaporkan berita yang tidak tepat, berunsur  fitnah dan sengaja diputar belitkan.  Pemimpin-pemimpin organisasi berita ini sendiri mengesahkan bahawa harus diputarbelit sesuatu berita demi mendokong aspirasi parti yang menjadi pemiliknya.

KEADILAN melihat bahawa  serangan menggila terhadap Naib Presiden Parti YB Nurul Izzah,  yang sedang berlaku sekarang ini adalah langkah terbaru UMNO dalam percubaan mengembalikan sokongan dan kepercayaan rakyat yang semakin terhakis. Hampir kesemua pemimpin tertinggi mereka memberikan ulasan semborono 'bagaikan menunda najis yang hanyut'.  Media milik mereka dengan sengaja membentuk persepsi yang tidak betul mengenai apa yang dinyatakan oleh YB Nurul Izzah.  Kemudiannya, dengan sengaja pula komen-komen berdasarkan persepsi yang salah ini disebar dan dijajakan.

Amatlah jelas, UMNO sedang begitu tertekan dan desperado.  UMNO gagal menghakis  tanggapan buruk rakyat terhadap dirinya dalam pelbagai jenayah dan pengkhianatan terhadap rakyat dan Negara – penyelewengan SPR, NFC, Lynas, BERSIH, Kugan, Teo Beng Hock dan sebagainya.  Isu terbaru yang paling menekan adalah skandal RM40 juta yang melibatkan beberapa menteri kanan UMNO. Ia begitu hangat diperkatakan ketika ini. Disaat kritikal inilah, kenyataan YB Nurul Izzah yang diputarbelitkan itu dijadikan isu besar untuk mengalih perhatian rakyat.

Sesungguhnya, kenyataan spontan dan bersahaja YB Nurul Izzah pada majlis berkaitan adalah secara umum dan memang boleh mengundang pelbagai persepsi dan tafsiran.  Namun, kekeliruan yang timbul telahpun diperjelaskan sendiri oleh beliau kemudiannya dengan tegas dan jelas.  Peliknya, penjelasan lanjut itu dengan sengaja ditenggelamkan demi mengelakkan rakyat mengetahui hakikat dan apa sebenarya yang diperkatakan.

KEADILAN ingin menjelaskan bahawa, YB Nurul Izzah sendiri adalah seorang yang komited kepada agamanya – Islam.  Beliau merupakan antara pemimpin harapan generasi muda Negara, merentasi semua agama dan kaum.  Latarbelakang keluarga dan penampilan yang sederhana jelas menzahirkan ketrampilan diri yang berpaksikan jiwa yang tauhidiq pada Ilahi dan agama Islam yang syumul.

Sesungguhnya, seluruh lapisan kepimpinan KEADILAN dan Pakatan Rakyat sedang terus mara mengemudi kebangkitan rakyat demi masa depan Malaysia yang lebih gemilang.  Dengan kehendak Ilahi, tiada apa yang dapat menggugatnya, InsyaAllah.

Dr Muhammad Nur Manuty

Ketua Penerangan, PKR

13 November 2012    

 

Perutusan Khas Dato Seri Anwar Ibrahim Sempena Sambutan Deepavali

Posted: 13 Nov 2012 01:00 AM PST

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Passengers are now able to claim compensation for delayed flights of more than 3 hours

Posted: 13 Nov 2012 08:04 AM PST

Civil Aviation Authority of UK CAA Advice To Passengers Hit By Long Delays Date: 23 October 2012 A judgment today at the European Court means passengers will now be able to claim compensation from airlines for delayed flights in some situations. Following the judgement, the UK Civil Aviation Authority (CAA) is offering new advice to [...]

Aminuddin Harun

0 ulasan
sumber :-

Aminuddin Harun


Posted: 12 Nov 2012 08:18 PM PST


Pihak tentera sepatutnya bersikap berkecuali dan 'apolitical' serta tidak membenarkan premis mereka digunakan oleh parti politik.
SEREMBAN: PKR hari ini merasa pelik dengan tindakan Umno menggunakan kem tentera untuk satu program anjurannya dan kesal kenapa pihak tentera yang sepatutnya berkecuali dan 'apolitical' membenarkan premis mereka digunakan oleh parti politik.
Ahli Dewan Undangan Negeri Sikamat dari PKR, Aminuddin Harun dalam sidang akhbar tengahari tadi, mendedahkan kepada media sepucuk surat pekeliling yang dipercayai ditandatangani dan dikirimkan oleh Ketua Bahagian Umno Seremban, Datuk Ishak Ismail kepada semua penduduk Sikamat.
Beliau menjemput penduduk hadir ke 'Majlis Jamuan Mesra Rakyat bersama Warga Kem Sikamat' pada malam ini di Perkarangan Kem Rejimen Ke-4, Artileri DiRaja Malaysia, Sikamat (Kem Sikamat).
"Saya kesal kerana Umno dibenarkan mengadakan program dalam kem tentera itu sendiri. Surat jemputan mempunyai kepala surat (letter head) berlambang Umno.
"Apa yang mengejutkan Pegawai Pemerintah Kem Sikamat turut dijadualkan memberi ucapan pada program tersebut malam ini. Sikap kecuali 'apolitical' tentera sudah tidak ada lagi.
"Selain itu Ketua Umno Bahagian Seremban juga dijadualkan berucap. Bagi pihak PKR dan Pakatan Rakyat, saya amat risau dengan cara kempen dalam kem tentera. Sepatutnya tentera bersikap berkecuali.
"Saya mahu Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang turut dijadualkan berucap pada malam ini memberi penjelasan apakah parti politik dibenarkan menganjurkan program dalam kem tentera.
"Jika dibenarkan maka saya selaku ADUN di kawasan ini juga ingin mengadakan program mesra rakyat bersama warga Kem Sikamat dan semua penduduk Sikamat dalam perkarangan Kem Sikamat," kata Aminuddin dengan nada sinis.
Aminuddin juga mempersoalkan apakah kem tentera yang sepatutnya menjadi kawasan larangan boleh membenarkan orang awam hadir.
"Apakah rahsia dan keselamatan kem tentera tidak terdedah kepada umum? Saya harap Pegawai Pemerintah tentera memikirkan semula aspek ini," kata Aminuddin.

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


"Happy Deepavalli"...kepada yang beragama Hindu...

Posted: 12 Nov 2012 04:15 AM PST

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Parti Keadilan Rakyat Cabang Bukit Gantang, Perak


Selamat Hari Depavali

Posted: 12 Nov 2012 10:29 PM PST

Selamat hari Depavali, Semoga cahaya menerangi perjalanan hidup kita

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang