Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 15 September 2012

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


KedahLanie.info: Perutusan Dato’ Seri Anwar Ibrahim Sempena Sambuta...

Posted: 15 Sep 2012 06:09 PM PDT

Kedahkini: TERKINI !!! Lagi Kejutan Di Sabah Sebentar Lagi

Posted: 15 Sep 2012 06:02 PM PDT

Kedahkini: TERKINI !!! Lagi Kejutan Di Sabah Sebentar Lagi: Antara nama-nama yang disebut-sebut bakal keluar adalah ahli parlimen Kalabakan, Abdul Ghapur Salleh serta bekas Ketua Menteri Sabah, Os...

Kedahkini: TERKINI! Bekas Ketua Umno-Tanjung Aru Dan Naib Pre...

Posted: 15 Sep 2012 05:55 PM PDT

Kedahkini: TERKINI! Bekas Ketua Umno-Tanjung Aru Dan Naib Pre...: TERKINI! Bekas Ketua Umno-APCO Tanjung Aru Dan Naib Presiden Perkasa Menyertai PKR Sambutan perayaan Hari Malaysia ke-49 Pakatan Rakyat b...

Harga Lantai bagi getah

Posted: 15 Sep 2012 05:50 PM PDT

Mesyuarat Jawatankuasa Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal di Felda Palong 10 semalam telah membuat postmortem Himpunan Orang Asal Pahang anjuran biro itu sebelum Ramadhan dan membuat keputusan bahawa Himpunan seumpama itu akan diadakan di Rompin, Pahang, di Negeri Johor, Selangor dan Negeri Sembilan kerana Himpunan itu menzahirkan natijah yang positif terhadap perjuangan Orang Asal.

Mesyuarat juga telah membincangkan masalah yang dihadapi oleh Orang Kampung akibat penurunan Harga Getah dari RM6.80 dan kini berada di tahap antara RM2.50 - RM2.90 se kilo.

Dengan harga yang sebegini rendah menghancurkan harapan orang-orang kampung sebagai penoreh getah untuk menjalani hidup sesuai dengan kos kehidupan masakini.

Orang-orang kampung yang memiliki kebun getah sendiri tetapi menyerahkan pokok-pokok getah untuk dipotong oleh orang lain mendapati bahawa pendapatan mereka antara RM2000.00 - RM3000.00 sebulan kini berpendapatan hanya antara RM800.00 hingga RM1000.00 sebulan.  Itu pun jika ada penoreh-penoreh getah yang masih mahu menoreh getah di kebunnya kerana penoreh-penoreh juga mendapati pendapatan antara RM800.00 - RM1000.00 sebulan jauh dari mencukupi untuk keperluan keluarga mereka.

Ramai juga dari kalangan pemilik-pemilik kebun getah yang telah membeli kereta baru semasa harga getah berada di paras RM6.80 sekilo.  Mereka dapat gunakan sebahagian daripada pendapatan mereka antara RM400.00 hingga RM700.00 untuk membayar ansuran kereta mereka.  Tetapi dengan harga getah yang rendah sekarang ini, mereka tidak lagi berupaya menjelaskan bayaran ansuran itu; dan kini ramai dari kalangan mereka mahu menjualkan kereta baru mereka kepada sesiapa yang sanggup menyambung bayaran ansuran di institusi-institusi kewangan berkenaan; dan keadaan ini juga dihadapi oleh penoreh-penoreh getah yang menoreh di kebun-kebun pemilik kebun.

Kehidupan orang kampung yang terlibat dengan getah di kampung-kampung, samada tuan tanah mahupun penoreh-penoreh, amatlah terjejas dan mendapati kos kehidupan yang tinggi sekarang ini amat menyukarkan mereka.

Menyedari akan hakikat ini Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal melalui Cabang-Cabangnya di seluruh Negara akan mengemukakan usul untuk dibentangkan didalam Kongres PKR akan datang dan memohon kepada Parti supaya usul ini dijadikan Usul Penting untuk didebatkan; Biro telah melantik Sdr Rebin Birham, Setiausaha Biro untuk menjadi penghujah utamanya.

Didalam pada itu harga sawit juga turut jatuh terutama sekali selepas penyerahan "durian runtuh" kepada peneroka-peneroka; sekali lagi harga sawit turut jatuh selepas penyerahan RM5000.00 itu kepada isteri-isteri peneroka dan pasti akan sekali lagi mengalami kejatuhan harga apabila "durian runtuh" ini diberikan kepada anak-anak peneroka nanti.

Biro Masyarakat Felda dan Orang Asal telah membincangkan secara terperinci akan harga yang sepatutnya dapat mempertahankan kehidupan sederhana orang-orang kampung; dan harga lantai yang dipersetujukan untuk harga getah adalah RM500.00 sekilo; harga lantai ini akan dijadikan tuntutan untuk keadilan orang-orang kampung.


Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Perutusan YB Dr Xavier Jayakumar Sempena Hari Malaysia

Posted: 15 Sep 2012 05:45 AM PDT

Salam sejahtera,

Empat puluh sembilan tahun yang lepas, Persekutuan Tanah Melayu telah bergabung dengan Sabah dan Sarawak demi mencapai sebuah impian yang sama demi berkongsi kejayaan dari segi pengagihan hak sama rata kepada semua rakyatnya yang berada samada di semenanjung ataupun di Sabah dan Sarawak.

Pada hari ini kita dapat lihat, impian dan harapan empat puluh sembilan tahun yang lepas masih belum dicapai. Diskriminasi dan pemusatan kuasa yang tidak adil hasil daripada politik sempit terus berlaku. Rakyat Malaysia walaupun telah bebas daripada penjajahan kuasa luar namun masih belum bebas sepenuhnya daripada penjajahan minda. Rakyat terutamanya di Sabah yang kaya dengan hasil semula jadinya masih lagi tidak mencapai taraf hidup yang sepatutnya.

Bersempena sambutan Hari Malaysia pada 16 September ini, saya mengajak rakyat Malaysia tidak kira samada yang berada di semenanjung ataupun Sabah dan Sarawak supaya beriltizam dan bertekad untuk membawa perubahan kepada negara yang kita cintai ini. Marilah kita menghidupkan kembali impian empat puluh sembilan tahun yang lepas dengan menjadikan negara ini bebas daripada diskriminasi, dapat menikmati sumber kekayaan serta kuasa di negara sendiri secara pengagihan yang lebih adil  dan bebas daripada sebarang bentuk penjajahan. Perubahan terletak pada tangan anda, ayuh rakyat Malaysia kita jadikan Malaysia ini sebuah negara yang lebih baik.

Selamat menyambut Hari Malaysia. YB DR XAVIER JAYAKUMAR
EXCO Kerajaan Negeri Selangor
ADUN Seri Andalas

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


[VIDEO] Perutusan Dato’ Seri Anwar Ibrahim Sempena Sambutan Hari Malaysia 2012

Posted: 15 Sep 2012 07:30 AM PDT

PERUTUSAN KHAS OLEH YB DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM SEMPENA SAMBUTAN HARI MALAYSIA 2012

Posted: 14 Sep 2012 08:53 PM PDT

PERUTUSAN KHAS OLEH YB DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM SEMPENA SAMBUTAN HARI MALAYSIA 2012


16 September 1963 merupakan tarikh keramat yang menyaksikan Sabah dan Sarawak beserta Persekutuan Tanah Melayu — yang merdeka sebelumnya pada 31 Ogos 1957 — membentuk sebuah negara bernama Malaysia. Bertitiktolak dari situ, semangat Federalisme yang dipersetujui bersama sewajarnya menjadi semakin utuh, kuat dan terus dihormati. 

Ini juga kesempatan untuk kita menyingkap lembaran sejarah, melakar dengan tinta emas pengorbanan para pejuang terdahulu sehingga pembentukan Malaysia. Kita bersyukur kerana berjaya mengekalkan keamanan dan bermulanya asas pembangunan negara. 

Namun yang dimusykilkan adalah bentuk kecuaian malah penyelewengan dari semangat kelahiran negara yang menjanjikan kesaksamaan dan keadilan. Masih ramai rakyat di Sabah dan Sarawak terpinggir daripada arus pembangunan negara. Rakyat Sabah, misalnya, dinafikan akses kepada fasiliti dan infrastruktur asas walaupun hampir setengah abad mencapai kemerdekaan melalui Malaysia pada tahun 1963.

Justeru, KEADILAN dan Pakatan Rakyat tuntas untuk memastikan keadilan dilaksanakan di setiap negeri dan sejajar dengan semangat Federalisme akan menjamin agihan ekonomi yang lebih adil dan seimbang.

Kini sudah tiba masanya untuk seluruh rakyat Malaysia dari Perlis hingga ke Sabah untuk bangkit dan melakukan perubahan. Bersama kita jayakan hasrat murni untuk melahirkan sebuah kerajaan yang adil dan saksama demi kebaikan rakyat seluruhnya.

Selamat Hari Malaysia!

ANWAR IBRAHIM

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


Rumah Terbuka Peringkat Parlimen Hulu Selangor ~16 Sept 2012 Ahad 5ptg - 10 mlm

Posted: 14 Sep 2012 04:10 AM PDT

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang