Pengikut

Nuffnang

Ahad, 9 September 2012

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


UMNO adalah parti reactionary...

Posted: 09 Sep 2012 06:43 AM PDT

"Reactionary".. ini jargon politik.  Kalau seseorang itu tidak belajar ilmu politik, tak mengetahui ideologi, tidak tahu apakah perjuangan kiri dan perjuangan kanan, tidak tahu membezakan politik yang progresif dengan politik yang konserbatif, maka perkataan "reactionary" ini tidak ada makna baginya.

Reactionary melambangkan dasar menentang politik untuk maju kehadapan, politik yang menentang kemajuan pemikiran dan pendirian, menentang reformasi politik, tetapi mempertahankan politik bebal yang takut kepada perubahan, dan takut mengambil langkah-langkah maju.

Di waktu ada tuntutan bahawa kaum pekerja perlu bebas dari penindasan dan diberikan hak bersuara dan memimpin; maka datanglah suara songsang mengatakan bahawa pekerja tidak ada hak untuk menentukan dasar dan arah tuju dibidang politik dan ekonomi.

Apabila didatangkan idea bahawa petani-petani harus bebas dari cengkaman tuan-tanah, maka datanglah suara songsang bahawa petani-petani tidak ada hak memiliki tanah dan tidak ada hak menentukan nasib mereka sendiri; petani dianggap golongan yang sentiasa perlu diletakkan dibawah ketiak tuan-tuan tanah.

Kalau diambil contoh politik yang lebih besar bahawa di ketika pekerja-pekerja menyatakan bahawa golongan productive forces mesti bebas daripada cengkaman kaum kapitalis, agar pekerja-pekerja dapat menikmati kehidupan yang lebih baik, pimpinan mereka diburu, ditangkap, dipenjara dan dibunuh.

Akhirnya apabila berlaku rebolusi sosial dimana pekerja-pekerja berkumpul dan memberontak menentang kebobrokan sistem sosial dimana golongan yang kecil menguasai golongan yang besar, dan walaupun tidak semua rebolusi itu mencetuskan perubahan sistem sosial seperti di Russia dan China, tetapi golongan majoriti itu berjaya menubuhkan kesatuan-kesatuan sekerja bagi memperjuangkan hak pekerja-pekerja dan berjaya mengujudkan Perjanjian diantara Pekerja dan Majikan dan memberikan hak kepada pekerja-pekerja untuk berpiket dan berdemonstrasi dan seterusnya melancarkan mogok kerana ketidakpuasan kerana ketiadaan keadilan terhadap mereka yang dilakukan oleh pihak Majikan.

Benar Majikan memiliki Modal, tetapi Majikan tidak lagi memiliki Insan Pekerja.

Terhadap semua perubahan-perubahan sosial ini kita dapati bahawa UMNO bersekongkol dengan golongan majikan dan mengadakan pelbagai sekatan termasuk di bidang undang-undang untuk menyekat kaum pekerja yang menuntut keadilan sosial.

Dalam bidang politik amat jelas apa yang dilakukan oleh UMNO bagi menindakkan demokrasi yang telus, luas dan adil.  Bahkan UMNO adalah sinonim dengan gerakan menentang perubahan, menentang keadilan dan menentang demokrasi tulen.

Memang benar bahawa UMNO itu adalah parti yang reactionary, dan akhir-akhir ini UMNO cuba mengekalkan kedudukan reactionarynya itu melalui tindakan-tindakan ekstrimisme yang melampau, menafikan keadilan dan demokrasi untuk rakyat.  Penggunaan undang-undang kolot seperti ISA dan undang-undang menongkong pekerja, demokrasi, mahasiswa, penulisan dan percetakan jelas mewakili tindakan reactionary yang tidak lagi sesuai dengan keperluan dan peredaran zaman.

Semakin kedudukan UMNO itu tercabar semakin teruk UMNO bersikap jahat dan sikap jahat ini sudah menghampiri kepada ideologi fasis, dan ideologi fasis bagi mempertahankan kejahatan dan kezaliman adalah sikap reactionary yang melampau.

Sejarah membuktikan bahawa lambat laun tenaga reactionary akan kalah dan dikalahkan oleh tengaga progresif, dan kebenaran ini menjadi semakin hampir kepada UMNO apabila Pakatan Rakyat sudah mencapai kekuatan untuk mengambil alih Negara walaupun dihalang dengan cara yang tidak berperi kemanusiaan.

Golongan reactionary pasti kalah dan dikalahkan oleh golongan progresif!


Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Xavier : Kerajaan Selangor Kekal Tolak Langat 2

Posted: 09 Sep 2012 04:04 PM PDT

SEMENYIH, 10 SEPT : Kerajaan Negeri berpendirian tegas tidak bersetuju dengan projek pembinaan loji air Langat 2 dan mahu penstrukturan semula air diselesaikan secara holistik.

Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar berkata Kerajaan negeri terus berpendirian begitu walaupun Kerajaan Pusat mahu meneruskan pembinaan Langat 2.

"Berhubung kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin bahawa Kerajaan Persekutuan akan mengeluarkan tender projek pembinaan logi air Langat 2, saya kira itu keputusan dibuat Kerajaan Persekutuan.

"Tetapi bagaimanapun akhirnya mereka perlu kembali merujuk kepada Kerajaan Negeri bagi meluluskannya," beliau berkata demikian kepada TVSelangor di sini semalam.

Dr Xavier mengulas kenyataan Muhyiddin bahawa Kerajaan Pusat akan mengeluarkan tender bagi pembinaan Langat 2 tanpa persetujuan Kerajaan Selangor.

Kerajaan Selangor telah dilaporkan sebagai tidak bersetuju dengan projek Langat 2 kerana kos projek itu, iaitu RM 6 bilion, akan ditanggung pengguna melalui kenaikan harga air.

Dr Xavier yang juga Adun Sri Andalas berkata, Kerajaan Negeri
akan terus mempertahankan hak rakyat Selangor daripada dikenakan tindakan pembayaran tarif air yang tinggi.

Sumber: Selangorku

Majlis Rumah Terbuka DUN Seri Andalas Meriah

Posted: 08 Sep 2012 02:00 AM PDT


Taman Seri Andalas, Klang, 8 September 2012 - Pejabat Khidmat DUN Seri Andalas telah mengadakan Majlis Rumah Terbuka DUN Seri Andalas pada hari ini.

Majlis telah diadakan di kawasan lapang tapak Rakan Muda bersebelahan stesyen minyak ESSO di Taman Seri Andalas dari jam 12 tengahari hingga jam 4 petang.

Orang ramai dari berbagai-bagai kaum dan peringkat umur telah berpusu-pusu hadir seawal jam 11.30 pagi.

Antara wakil rakyat yang turut hadir adalah YB Azmin Ali, YB Dr Siti Mariah Mahmud, YB Shuhaimi Shafiei, YB Yahya Shaari, YB Dr Rani, para pemimpin PKR, PAS dan DAP, Ahli-ahli Majlis PBT, Ketua-ketua kampung dan ketua-ketua komuniti setempat.

Selain dijamu pelbagai jenis juadah makanan dan minuman, orang ramai turut dihiburkan dengan persembahan artis serta telatah DJ Mansor yang menjadi pengacara majlis pada hari ini.


Pada majlis ini YB Dr Xavier Jayakumar telah menyampaikan sumbangan kepada surau-surau dan masjid-masjid di sekitar DUN Seri Andalas dan meraikan anak-anak yatim yang hadir.

Seperti kebiasaan majlis hari raya, duit raya telah diberikan kepada kanak-kanak dan warga emas yang hadir.

Selepas beratur panjang mendapatkan duit raya daripada YB Dr Xavier Jayakumar, kanak-kanak yang hadir beratur pula untuk mendapatkan belon daripada Bobo, badut yang memeriahkan suasana raya kali ini.

Selain beratur mendapatkan juadah makanan dan minuman, orang ramai turut beratur mendapatkan risalah-risalah program Kerajaan Negeri di kaunter yang dibuka.

Sebelum majlis berakhir, goodie bag telah diagihkan kepada orang ramai yang hadir dan sumbangan hamper telah diberikan.

YB Dr Xavier Jayakumar mengucapkan terima kasih kepada orang ramai yang hadir memeriahkan Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri DUN Seri Andalas dan mengucapkan terima kasih kepada para petugas dan sukarelawan yang menjayakan majlis ini.

Klik disini untuk lihat galeri gambar.

Skuad Denggi SMK Bandar Baru Ampang Bantu Mencegah Denggi

Posted: 07 Sep 2012 10:00 PM PDT

AMPANG, 8 SEPT: Seramai 30 orang pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Ampang dipilih untuk menyertai Skuad Denggi anjuran Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ).

Skuad tersebut bertanggungjawab dalam memastikan persekitaran sekolah sentiasa berada di dalam keadaan bersih supaya tidak menjadi tempat pembiakan nyamuk Aedes.

Pelajar-pelajar tersebut juga akan membantu MPAJ melakukan pemeriksaan rumah-rumah di tepi sekolah sebelum dan selepas waktu persekolahan kata Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr. Xavier Jayakumar.

Kawasan sekolah adalah lokasi pembiakan nyamuk Aedes yang tertinggi selepas rumah terbengkalai dan kawasan kilang.

"Kawasan sekolah penting kerana anak-anak kita akan pergi sekolah mulai jam 6.30 pagi sehingga 7.30 pagi dan pada waktu itulah nyamuk aedes aktif," katanya.

Guru sekolah Mogana Sudari berkata beliau menyambut baik langkah MPAJ bersama pihak sekolah bagi mempergiatkan aktiviti mencegah wabak ini.

"Saya setuju program yang ini dan ia harus diteruskan ke sekolah-sekolah yang lain," katanya ketika ditemui di majlis pelancaran program tersebut di Pangsapuri Seri Nilam, Bandar Baru Ampang di sini hari ini.

Pada majlis yang sama, Dr Xavier turut melancarkan Skuad Combi bagi penduduk Pangsapuri Seri Nilam.

Dr Xavier bekata terdapat 13 kes denggi dilaporkan bagi kawasan Ampang mulai Januari sehingga September 2012.

Turut hadir Timbalan Yang Dipertua MPAJ, Abdul Hamid Hussain.

Di samping itu, Dr Xavier berkata kerajaan negeri akan menerbitkan risalah denggi di dalam pelbagai bahasa bagi mendidik pekerja-pekerja asing tentang kepentingan menjaga kebersihan persekitaran dan mencegah pembiakan nyamuk aedes.

Exco Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar berkata, risalah tersebut akan diedarkan di kawasan-kawasan di mana pekerja asing menjadi penyewa.

"Kita faham di Selangor, pekerja-pekerjanya datang daripada pelbagai negara seperti Bangladesh, Myanmar dan Vietnam.

"Mereka tidak faham bahasa Malaysia dan sebab itu kita ambil inisiatif menerbitkan risalah ini sebagai pemberitahuan kepada mereka supaya menjaga kebersihan dan membuang sampah di tempat yang sepatutnya," katanya.

Sumber: Selangorku

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


 Anwar As  I Know Him From His Schooldays

Posted: 09 Sep 2012 01:24 AM PDT

DSAI              …..         ' I AM INDEBTED TO YOU, SIR
TEACHER    ….              'I AM  OBLIGED TO YOU ALL MY LIFE ,YB DSAI '
 
These   poignant words 'I am indebted to you, Sir   'from   an ex-student of   national   and      international refute and fame make me proud and happy. All  his   teachers at   MCKK   bear testimony to the fact that he had  always  expressed  his appreciation and gratitude to every teacher  for some new  knowledge gained or some new skills acquired or  even for  some ,little favours such as words of advice or  encouragement      .Even as a student at MCKK, he kept in touch with his   Primary School  teachers  thanking them for all they did for him  to make him  a better student –a better person . Here is an   interesting  incident that shows  the breed of  teachers of yesteryears as well as the character  of Anwar  as a pupil.…His  letter of thanks to his English language  teacher, Mr.Francis Ho  , was returned to him with the all his mistakes underlined in red . Anwar proudly showed this to the class  ,and promptly sent  back a new letter   with all the corrections made ,.of course ,with  an  additional ' Indebted ' note   attached  .   When  YB Anwar returned to   MCKK,  after decades,  as the Minister of Education, to officiate ' The Speech Day', 'the  non-teaching staff' were over-whelmed by his presence, .and tried  to keep their distance as a mark of respect for  their YAB.   Anwar went searching for them– houseboys, the cooks   ,the  sweepers–   put everyone at ease  by thanking them for looking after his welfare during his schooldays  In his own characteristic way ,he made everyone feel important when he declared to them ,''Kejayaan   saya adalah kejayaan   awak juga' The two outstanding attributes that set him apart from the rest of his peers   are his humility and his love for humanity
 
As a student in MCKK,   he was loved and respected not just by his peers but by all the teachers and non-teaching staff  as  well   .He was simple and humble in his ways and was always polite and courteous in his speech As a self-disciplined student ,he is one of the few,  if not the only one ,[during my 25 years in MCKK]  who  spent the entire college life without getting punished for   breaking any of the countless  stringent college  rules and regulations. He was  considered  a  Role Model for his peers  not just by the teachers but  by his peers as well .The teachers appointed him as a Prefect .His peers elected him unanimously as the Secretary-General of B.R. UGAMA,  ,a post which speaks  itself for the religious credentials of  the  holder. 

Any indication of   his ambition. ,for   eg  the choice of profession? Nothing !  However ,there  was more than enough evidence to  show   that    he was   deeply . disturbed with the prevailing social conditions -the  widening disparity  between the ''HAVES'' and 'HAVE-NOTS'',  as he termed them, This  disparity' was a recurrent  theme  in  his  'writings' and ''speeches.

[ In the early  1960's ,students at Form 3 Level in MCKK were not writing 'Guided Composition' but'' Free Essay's and even   detailed 'Reports' based on research  on political, economic and social problems both at local and international levels.  Anwar who had proved himself to be skilled orator /speaker from his first appearance on the stage within weeks of joining MCKK was by now a school debater . His tyle of presentation  spiced with subtle humour and  deeper meanings embedded in the words and expressions was too  persuasive for  any  opponent   to counter his  arguments.] 
 
 
Anwar   combined   both his '  writing   skills' and his 'speaking talents' to put forward his ideas ,first, among the classmates and schoolmates during the weekly society meetings, and ,later, to the many followers from other -schools in particular from other residential schools.'. He would provide valid and reliable  statistical   evidence based on  data collected  from educational  institutions, government .departments. and private sectors, to argue his case. He would  point out that   it was just NOT   the British but the 'ALLIANCE' that had failed miserably   to provide for   and protect the interests of  the' BUMIS—  group identified by  Anwar   as 'HAVE-NOTS '' In his' writings  and  speeches', he attacked the ESTABLISHMENT for  not being sensitive or responsive to  the needs of the' Bumis 'and continued to attack the ''new colonial    masters ''for their failure to remove or least reduce the disparity in income ,position  and status between   the'HAVES' and 'HAVE-NOTS'-   Many misunderstood his stand and labelled him as a 'racist'  but the mixed group of teachers at MCKK were well-aware that he was in fact fighting hard for  social justice, for  greater opportunities for  education and employment and a  fairer distribution of income for the' BUMIS '  He never  asked for' special privileges' .. He was confident that given equal opportunities the majority of the 'BUMIS' were equally  able and capable of competing successfully   with the 'NON-BUMIS' on their own   MERITS and in their own terms..

AUGUST 23 was a' Special Day' for my wife and me.  DSAI came to wish us the best of health .The last time I met  DSAI  was  13 years ago.  I   expected to see changes in him.  .It was the same old Anwar…joking and happy, recollecting  pleasant memories .of the past. There was no change in him- no bitterness about people or life.!  We said  farewell and as he departed ,.I realised he was still on  the  SAME OLD   MISSION —to fight for THE RIGHTS OF  ALL  THE 'HAVE NOTS'

Mr.Nadarajah

Anggota Polis Sahkan Pengawal Peribadi Anwar Tidak Acu Pistol

Posted: 09 Sep 2012 01:07 AM PDT

KeadilanDaily

Pengawal peribadi kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dikenali sebagai Jim, tidak mengacukan pistol kepada samseng Umno walaupun berdepan provokasi mereka.

Setiausaha Pengelola KEADILAN, Radin Shamsulkamar Radin Shamsudin, berkata Jim berusia lingkungan 30 tahun, ditahan selepas polis menerima lima aduan daripada Pemuda Umno Jasin.

"Seorang anggota polis yang melihat insiden itu juga menegaskan Jim tidak mengacukan pistol (ke arah samseng).  Jim dibebas selepas polis berpuas hati dengan rakaman video kejadian itu,"  katanya kepada Keadilan Daily ketika ditemui di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD)
Jasin, Melaka.

Jim ditahan polis berpakaian preman ketika cuba menyurai samseng umno yang mengerumuni bas Merdeka Rakyat untuk ke sambutan Aidil Fitri KEADILAN Cabang Jasin di Kampung Kelubi, Jasin.

Laporan edisi bahasa Mandarin NTV7 semalam menyebut, dua anggota polis bertindak ke atas pengawal peribadi Anwar dan kononnya, memaksa senjata api itu dimasukkan semula ke sarung.

Malah, Setiausaha Kerja Wanita Pusat, Maisuri Zainal pula berkata Jim hanya mengacah dengan mengeluarkan pistol sebagai langkah berjaga-jaga tapi muncungnya menghala ke tanah.

"Saya nampak beliau halakan pistol ke bawah…bukan acu (ke arah samseng)," katanya yang mengikuti program jelajah berkenaan, sambil menggayakan semula aksi itu.

Selain itu, Maisuri dan rakannya, Abdul Hadi Suhaimi juga yakin dapat mengecam wajah samseng Umno yang menyimbah cat ke bas Merdeka Rakyat, jika kawad cam dibuat.

Menyatakan sudah memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Jasin lewat malam 8 September lalu, beliau berkata, mereka nampak jelas insiden itu dari dalam bas, sebelum keluar merakam gambar dan video.

Laporan polis berhubung insiden itu sudah dibuat Radin Shamsulkamar pada jam 8.43 malam di balai polis sama.

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Jamuan Hari Raya dan Ceramah

Posted: 08 Sep 2012 04:02 PM PDT

JAMUAN HARI RAYA AIDILFITRI & CERAMAH PERDANA
Bersama : Ustaz Idris Ahmad, Shamsul Iskandar Md Akin & Zulkefly Mohd Omar dan Abby Abadi
Tarikh : 10 Sep 2012, Isnin
Masa : 8.50 mlm
Tempat : Markas PAS Cawangan Ampangan, Bt.3 Jln Kuala Pilah, Kg Gedung Lalang Lama, Ampangan, Seremban

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang