Pengikut

Nuffnang

Khamis, 26 Julai 2012

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Rafizi Dakwa SYABAS Cuba Cipta Krisis Air

Posted: 26 Jul 2012 02:29 AM PDT

Pengarah strategi PKR Rafizi Ramli mendakwa pemegang konsesi air Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) menangguhkan bayaran kepada loji rawatan air antara enam hingga tujuh bulan, dengan tunggakan yang meningkat hingga RM2 bilion.

"Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd memungut wang daripada anda dan saya; ia memungut wang daripada keluarga kita, tetapi menyekat wang ini," kata Rafizi dalam satu forum di Subang Jaya pada malam tadi.

Beliau mendakwa SYABAS berusaha untuk mencipta satu krisis air dalam tindakan terdesak untuk membantu Umno merampas semula Selangor dalam pilihan raya akan datang.

Jika masalah ini berterusan, tambahnya, pengerusi eksekutif SYABAS Tan Sri Rozali Ismail terus menikmati gaya hidup "superstar" dengan gaji tahunan sebanyak RM5 juta, walaupun negeri itu mempunyai kadar air tak berhasil yang paling tinggi di negara ini.

"Jika Rozali mahu terus sekat bayaran kepada loji pemprosesan air untuk menghilangkan keupayaan mereka dan mencipta krisis air di Selangor, sekurang-kurangnnya dia boleh lepaskan (gaji) RM5 juta setahun.

"Setuju atau tidak?," soalnya yang disambut dengan jawapan "Ya" oleh para hadirin.

SYABAS merupakan salah satu daripada empat pemegang konsesi pembekal air di Selangor.

Sumber: Malaysiakini

Krisis Air : MTUC Serah Memo Minta SYABAS Jawab Sebelum 7 Ogos

Posted: 26 Jul 2012 02:25 AM PDT

KUALA LUMPUR 26 JULAI : Syabas diberi tempoh sehingga 7 Ogos ini bagi menjawab persoalan berhubung krisis air yang didakwa berlaku di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Sekiranya tiada jawapan dikemukakan syarikat konsesi air itu sehingga tempoh dinyatakan maka adalah jelas 'krisis air yang berlaku' hanyalah tidak benar dan retorik politik bagi kepentingan pihak tertentu.

Perkara ini dinyatakan Ahli Parlimen Klang, Charles Santiago ketika menghantar memorandum kepada Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) bersama Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) dan Gabungan Menentang Penswastaan Air (CAWP) di ibu pejabat syarikat itu di sini pagi tadi.

Beliau berkata, jawapan perlu diberikan berhubung perkara itu bagi mengelak sebarang implikasi negatif kepada orang ramai di Lembah Klang yang bimbang akan krisis tersebut.

"Kita menyerahkan memorandum kepada Syabas dengan menyenaraikaan tujuh isu yang perlu dijawab sebelum kita dapat mengatakan bahawa krisis air ini sebenarnya berlaku. Ketujuh-tujuh isu disenaraikan di sini di mana MTUC dan CAWP mengadakan perbincangan dengan golongan pakar serta ahli akademik yang mahir dalam isu air di mana memberikan kita beberapa panduan.

"Saya minta Syabas memberikan segala jawapan dan maklumat berkaitan malah saya juga meminta kerjasama Tan Sri Muhyiddin Yassin yang kini bertangungjawab dalam isu krisis air ini supaya mengarahkan Syabas melakukan sebelum 7 Ogos ini," katanya dalam sidang media.

Antara yang terlibat dalam penyerahan memorandum itu adalah Senator Syed Shahir Syed Mohamud; Setiausaha Kehormat MTUC, Abdul Halim Mansor dan Presiden Aliran, Sarajun Hoda Abdul Hassan.

Ketujuh-tujuh isu itu ialah pengaliran air mentah dari empangan dan stesen pengepaman ke dalam loji rawatan, bacaan meter aliran keluar air yang telah dirawat ke loji rawatan masing-masing bagi tempoh yang sama, bacaan meter aliran keluar air yang telah dirawat ke sistem pengagihan kepada pengguna melalui Syabas, buku log dan meter tentukur yang disahkan, bil-bil elektrik dari 1 Januari hingga 15 Julai tahun ini, penggunaan kimia bagi tempoh yang sama dan bil pembayaran Puncak Niaga Sdn Bhd kepada Syabas untuk air yang dijual bagi tempoh yang sama.

"Saya fikir dalam kes air di Selangor ia bukan lagi penswastaan tetapi kaedah pelanunan (piratisation)," katanya dengan merujuk Syabas hanya memberikan keuntungan kepada pihak tertentu yang berkepentingan.

Memorandum sama akan turut diserahkan kepada Kerajaan Pusat dan Kerajaan Selangor selepas ini.

Sumber: Selangorku

Kakitangan Awam Selangor Terima Bonus Raya Dan Simpanan Selangorku

Posted: 26 Jul 2012 02:23 AM PDT

SHAH ALAM, 26 JULAI : Kerajaan Selangor hari ini meluluskan pemberian bonus setengah bulan gaji atau sekurang-kurangnya RM500 kepada semua kakitangan awam Selangor bagi membuat persiapan menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Menteri Besar,Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata , Kerajaan Selangor juga memutuskan untuk memberi bonus tambahan dalam bentuk Simpanan Selangorku sebanyak RM200 kepada setiap kakitangan awam.

"Bagi yang beragama Islam, wang ini akan dimasukkan dalam Simpanan Tabung Haji manakala bukan beragama Islam akan diberikan dalam bentuk Sijil Simpanan Premium Bank Simpanan Nasional (BSN).

"Kedua-dua bonus ini akan dimasukkan dalam akaun kakitangan awam pada minggu hadapan.

Kerajaan Selangor memperuntukkan RM20 juta untuk pembayaran bonus dan bonus tambahan Simpanan Selangorku kepada kakitangan awam untuk tahun ini," kata Abdul Khalid dalam kenyataan medianya hari ini.

Abdul Khalid berkata dengan pemberian bonus ini dapat meringankan beban penjawat awam untuk membuat persediaan menyambut Hari Raya Aidilfitri.

"Pada masa sama, Kerajaan Selangor mahu menggalakkan kakitangan awam menabung demi masa depan," kata Abdul Khalid.


Sumber: Selangorku

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Kerusi UMNO akan kehilangan sebahagiannya, tetapi kerusi MCA dan Gerakan akan hilang kesemuanya!

Posted: 26 Jul 2012 12:24 AM PDT

Ramai pemerhati politik memikirkan bahawa Dato Seri Najib Tun Razak masih enggan membubarkan Parlimen kerana ketidakyakinan beliau bahawa Barisan Nasional dapat mempertahankan Putrajaya didalam PRU-13. Tetapi berapa ramaikah daripada mereka yang memikirkan bahawa Najib masih enggan menasihatkan Yang Di Pertuan Agung supaya membubarkan Parlimen oleh kerana ketidaksediaan parti-parti didalam Barisan Nasional berhadapan dengan PRU ini?

MCA dan Gerakan cukup gentar berhadapan dengan PRU kali ini kerana majoriti pengundi-pengundi bukan Melayu sudah pun membacakan TALQIN (bukan bermaksud dari segi agama) untuk MCA dan Gerakan, dan apabila PRU diadakan menandakan bahawa kedua-dua parti itu akan menjadi parti-parti yang hanya disebut didalam lipatan sejarah.  Tak usah sebutlah PPP, kerana semasa BN kuat pun, parti itu gagal menambat hati pengundi-pengundi.

Sebuah parti lagi yang akan menjadi korban didalam PRU akan datang ini adalah SUPP.  Di Sarawak, SUPP menjadi tunggak parti BN mewakili pengundi-pengundi Cina, tetapi dengan kedudukan hari ini, SUPP sudah kehilangan semua taringnya, dan hanya menunggu saat sahaja untuk dikuburkan.

Kekuatan BN kini hanya bergantung kepada UMNO dan PBB, tetapi dengan perkembangan mutakhir ini, UMNO akan kehilangan kerusi yang besar di Sabah dan digambarkan bahawa 60% daripada wakil-wakil rakyat BN akan kecundang di Sabah.  Manakala UMNO di Semenanjung masih boleh bertahan tetapi dengan kehilangan beberapa buah kerusi.

Sementara itu PBB tidak lagi dapat mempertahankan kemenangan 100% untuk BN di Sarawak, sebahagian, walaupun tidak besar dari kerusi-kerusi BN yang diwakili oleh PBB akan jatuh ke tangan pembangkang di Sarawak khususnya ke tangan Parti Keadilan Rakyat.

Semasa PRU 2008, BN di Semenanjung hanya berjaya mengutip undi popular sebanyak 49%, dan undi popular BN di Semenanjung didalam PRU akan datang ini diyakini akan menurun lebih bawah dari paras 40%.

Fixed deposit yang sentiasa dikaitkan dengan kekuatan BN di Sabah dan Sarawak tidak lagi dapat dipertahankan oleh BN.

Kebanyakan rakyat Sabah tidak yakin bahawa kedudukan BN di Semenanjung sebelum PRU-12 dulu dapat dihakis, dan mereka tidak mahu mengundi Pembangkang dibimbangkan mereka akan menjadi mangsa kepada Barisan Nasional didalam pemberian projek-projek pembangunan.  Tetapi apabila mereka sudah melihat bahawa pengundi-pengundi Semenanjung sudah pun mulai beralih rasa didalam PRU-12 dulu, kebimbangan mereka untuk memilih Pembangkang di Sabah tidak lagi dapat mereka pertahankan dan justeru itu mereka  bersedia untuk mengundi perubahan.

Di Sarawak pula penganalisis politik dengan mudah meletakkan bahawa Pakatan Rakyat boleh mengambil alih tidak kurang daripada 15 kerusi Parlimen.

Dengan perkembangan ini, Barisan Nasional tidak lagi dapat mempertahankan Putrajaya, dan dengan keyakinan rakyat Sabah dan Sarawak bahawa Barisan Nasional akan kecundang mempertahankan Putrajaya,
mereka akan lebih berani dan ghairah lagi memberikan sokongan kepada Pakatan Rakyat untuk menjadi Kerajaan Pusat.

Faktor-faktor inilah yang menyebabkan kenapa Najib masih berhati-hati untuk mengambil tindakan membubarkan Parlimen.

Bagaimana pun, beliau tidak boleh menangguhkan pembubaran kerana menjelang Mac 2013, tempoh Parlimen ini akan tamat, dan Najib terpaksa memilih tarikh yang sesuai untuk Barisan Nasional.  Tarikh yang paling sesuai adalah pada bulan September 2012.  Menjelang 2013, ekonomi dunia akan merudum dan keadaan itu tidak baik bagi BN.

Menurut maklumat tertentu, pihak Polis dan pihak Tentera sudah pun menjalani taklimat Pilihanraya, begitu juga tenaga-tenaga awam yang akan berkhidmat untuk SPR.  Maka tarikh yang sesuai untuk BN memanggil PRU baru ialah pada bulan September 2012.

Alhamdulillah, Pakatan Rakyat yang sudah menjangkakan PRU diadakan lebih awal pada tahun 2012, setentunya sudah berada didalam keadaan yang sangat bersedia menghadapi PRU ini.

Masalah yang dihadapi ialah berhubung dengan pengundi hantu dan pengundi-pengundi Mee Segera yang kini belum dapat dibuang daripada senarai pemilih, ratus ribuan mereka masihi mengotori senarai pemilih, dan keengganan SPR membersihkan senarai pengundi adalah suatu perkara yang sangat menjijikkan sistem Pilihanraya di Negara ini.

Annuar, berumur 2 tahun, berlatih ambil gambar foto

Posted: 25 Jul 2012 11:51 PM PDT

 Annuar ambil gambar adiknya, Helena, yang baru nak celik matanya dari tidur
 Gambar aki sedang mengagah-agah cucunya, Helena.
 Ini dah tentu cerita cartoon, Annuar memang minat betul dengan cerita kartun, dia boleh pasang cd dia sendiri
 Ini gambar basikal kakaknya, Aina, yang tumbang
 Helena sudah mulai sedar
 Helena dah sedar, celik betul matanya
 Dah nak tidur balik

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


THE END IS NEAR: Najib’s Rating Falls Again, Now Only 64%, While BN Plunges to 42%

Posted: 26 Jul 2012 03:09 PM PDT

Malaysia Chronicle

It looks like political rivals from the Pakatan Rakyat may be right about embattled Prime Minister Najib Razak being in a panic mode after seeing the latest internal surveys conducted by his party.

According to Pakatan leaders, these had shown a downhill slide in public support for Najib and his government, prompting him to hint of holding the 13th general election after the Hari Raya celebrations instead of waiting until early next year when the results of the Budget 2013, due to be tabled on Sept 28, filter through.

This appears to have been borne out by an independent survey released by the Merdeka Centre on Thursday that showed Najib’s rating falling another 1 percentage point in June to 64%. When compared to the 71% rating held by his predecessor Abdullah Badawi just prior to the 2008 general election, it becomes clear that Najib’s performance has been even more disastrous than thought.

No one to blame but himself for refusing to heed voters’ wishes

The Merdeka survey results also bolsters pundits’ predictions that the Pakatan led by Opposition Leader Anwar Ibrahim could snatch the federal government at the 13th general election, with Malaysians negatively weighing the prospect of another “5 damaging years” with the BN in charge.

It was also telling that in the same survey, Najib’s BN coalition plunged 6 percentage points to 42% in approval rating. The major drop in satisfaction came from the largest electorate – the Malay voters – and this should sound all alarm bells in the BN, which has ruled Malaysia since 1957.

“Now it becomes clear why suddenly Najib announced half-month bonus for civil servants and RM500 cash aid for pensioners even before Budget 2013 can be tabled. The overall allocation comes up to RM2.2bil. This is a massive sum and highly unusual to be announced outside of the Budget. It is also significant that payment will be made on August 9. All these point to GE-13 after Hari Raya,” PKR vice president Tian Chua told Malaysia Chronicle.

“Of course, Najib can still chicken out and use the Merdeka poll as an excuse to recapture the hearts and minds of the voters. But RM2.2bil is too massive a bullet to waste. Chances are high he will go through with GE-13 before the approval ratings for himself and BN plunge even further. He should not try to blame BN because BN is dominated by Umno and he is the president of Umno. Frankly, MCA, Gerakan and MIC were finished long ago. This latest BN plunge is due to Umno’s loss of ground with the Malays who are sickened by the corruption.”

Voters no longer believe in his reform pledges

The opinion survey conducted among voters in peninsular Malaysia showed that satisfaction with the prime minister's performance declined among Malay and Indian voters from 79 per cent to 75 per cent, and from 72 per cent to 69 per cent, respectively. But Najib's numbers among Chinese voters rose from 37 per cent in May to 42 per cent in June.

“The mixed views from the communities may likely be influenced by increased concerns over the state of the economy and, among Indian respondents, coupled with dissatisfaction over statements towards civil society activist Datuk Ambiga Sreenivasan,” Merdeka Center for Opinion Research said in a statement today.

“On the other hand, some respondents may have been well disposed towards the government's intention to replace the Sedition Act, recognition of the degrees awarded by Tunku Abdul Rahman college as well as easing anger over the response to last April's Bersih protests,” the country’s most respected polling centre said.

Cash aid and goodies galore

Najib’s approval ratings have been falling from the 60 to 70 per cent band over the past three surveys by Merdeka Center as speculation mounts that he will call snap elections this year before the BN mandate expires in April 2013. Even with 71% rating, Badawi received a drubbing at the 2008 ballot, losing control of 5 states and the BN’s customary two-thirds control of Parliament.

Under pressure, Najib has been forced to boost his flagging popularity with giveaways such as direct cash aids to lower-income households and reforms to repressive security laws. He also announced Malaysia's first national minimum wage at the end of April in another boost for poorer voters but the plan was slammed as “too little” by worker groups.

The Malaysian PM’s biggest blunder was his mishandling of the April 28 Bersih 3.0 rally for clean elections. More than 250,000 people turned up to support the rally but a panicky Najib ordered one of the the bloodiest police crackdowns in recent history.

Big drop for the BN due mostly to Umno

The Merdeka survey also showed gloomy results reflected for the BN government.

The survey showed voters' views of the government continued to decline with 42 per cent of respondents reporting that "they were happy with the government", a drop of six per cent compared to the survey conducted in the middle of May 2012.

The decline was particularly noticeable among Malay voters, where responses of those saying "happy" with the government declined from 65 per cent in May to 58 per cent in June 2012.

“In our view, the decline may have less to do with politics or how they perceive the prime minister but with how voters perceive the economy is performing and its effect on their livelihood,” Merdeka Center said.

The same survey found that concerns over economic issues, particularly cost of living and wages, were topmost on the minds of voters, at 39 per cent of them compared to 33 per cent in May 2012.

This is followed by concerns over crime and social problems at 12 per cent and political issues at eight per cent.

The survey found that rising concerns over the economy may have also dampened the national outlook with 54 per cent saying the country is headed on the right track compared to 58 per cent in April 2012.

The survey was carried out by the Merdeka Center between June 22 and 29 among 1,010 registered voters comprising 59 per cent Malay, 32 per cent Chinese and nine per cent Indian respondents who were interviewed by telephone in the poll.

SYABAS Cuba Cipta Krisis Air

Posted: 26 Jul 2012 02:51 AM PDT

Malaysiakini

Pengarah strategi PKR Rafizi Ramli mendakwa pemegang konsesi air Syarikat Bekalan Air Selangor (SYABAS) menangguhkan bayaran kepada loji rawatan air antara enam hingga tujuh bulan, dengan tunggakan yang meningkat hingga RM2 bilion.

“Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd memungut wang daripada anda dan saya; ia memungut wang daripada keluarga kita, tetapi menyekat wang ini,” kata Rafizi dalam satu forum di Subang Jaya pada malam tadi.

Beliau mendakwa SYABAS berusaha untuk mencipta satu krisis air dalam tindakan terdesak untuk membantu Umno merampas semula Selangor dalam pilihan raya akan datang.

Jika masalah ini berterusan, tambahnya, pengerusi eksekutif SYABAS Tan Sri Rozali Ismail terus menikmati gaya hidup “superstar” dengan gaji tahunan sebanyak RM5 juta, walaupun negeri itu mempunyai kadar air tak berhasil yang paling tinggi di negara ini.

“Jika Rozali mahu terus sekat bayaran kepada loji pemprosesan air untuk menghilangkan keupayaan mereka dan mencipta krisis air di Selangor, sekurang-kurangnnya dia boleh lepaskan (gaji) RM5 juta setahun.

“Setuju atau tidak?,” soalnya yang disambut dengan jawapan “Ya” oleh para hadirin.

SYABAS merupakan salah satu daripada empat pemegang konsesi pembekal air di Selangor.

14 Tahun Utusan Menabur Fitnah – Kebebasan Media?

Posted: 26 Jul 2012 01:21 AM PDT

KeadilanDaily

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, kebebasan media yang dimaksudkan Umno BN adalah akhbar yang dikuasai mereka bebas memfitnah parti Pembangkang setiap hari.

"Mereka (Umno BN) hentam, maki dan fitnah kita setiap hari, inikah dinamakan kebebasan media? " katanya.

Beliau mengulas kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin kononnya kerajaan tidak menyekat kebebasan media di negara ini dan sentiasa mewujudkan suasana kondusif bagi membolehkan media memainkan peranan dalam proses demokrasi.

Anwar berkata demikian di hadapan 3,000 hadirin pada Ceramah Merdeka Rakyat di Kampung Jalan Kebun, Shah Alam, 19 Julai lalu.

Menurut Ketua Umum KEADILAN itu, berikutan fitnah melampau Umno BN, beliau memutuskan menyaman akhbar kawalan parti itu, Utusan Malaysia.

"Peguam Utusan Malaysia kata ini bukan fitnah, ini hanya keterangan. Utusantiada maksud nak memfitah..Utusan tak pernah kata Anwar menyokong homoseksual.

"Saya kata sudah 14 tahun Utusan fitnah saya. Tidak ada langsung nilai akhlak yang baik untuk menjaga maruah orang.

"Langsung tiada perasaan untuk menolak makan duit haram tetapi memilih untuk menipu dan memfitnah setiap hari.

"Apa yang tidak fitnah? Kata saya ajen Israel,  Kristian kemudian Hindu…(hubungan) dengan lelaki, perempuan. Lepas ni dengan 'lembu' pula. Saya memilih untuk saman sebab sudah keterlaluan," katanya.

Anwar hadir ke Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur 18 Julai lalu sebagai saksi pertama kes saman fitnah beliau terhadapUtusanberkaitan isu memutar belit kenyataannya dalam wawancara BBC.

Tindakan itu ekoran akhbar tunggangan Umno itu mengatakan beliau menghalalkan homoseksual dalam terbitannya 17 Januari lalu.

Menurut Ahli Parlimen Permatang Pauh itu, beliau tidak pernah mendukung hubungan sejenis tetapi tidak bersetuju dengan undang-undang sedia ada kerana dianggap zalim.

"Bila ditanya BBC, selepas dibebaskan daripada tuduhan liwat apa pendapat kamu tentang hubungan sejenis? Saya jawab, sebagai orang Islam dan saya percaya orang bukan Islam di negara kita menerima kemuliaan institusi perkahwinan antara lelaki dan perempuan.

"Kita tidak mendukung hubungan sejenis. Cuma saya tidak bersetuju dengan undang-undang sedia ada kerana zalim. Tak 'bocor' dan tiada saksi pun dia boleh dakwa. Tapi tafsiran Umno dan Utusan Malaysia saya menyokong homoseksual," katanya.

‘Umno P.Pinang Dinasihat Jelaskan Tarikh Sebenar Tanah Melayu Kg.Terang Selesai Dijual’

Posted: 25 Jul 2012 11:16 PM PDT

Dari Faqar.blogspot

MAiSON Height Sdn. Bhd. dinasihat menjelaskan tarikh sebenar syarikat hartanah itu mendapat hak milik 9.362 ekar tanah Kampung Terang, Balik Pulau serta tarikh sebenar tanah pindah milik kepada pihak ketiga, iaitu Kay Pride Sdn. Bhd. dilakukan.

Abdul Halim
Nasihat Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Pulau Pinang, Datuk Abdul Halim Hussain itu ditujukan dua pemimpin utama Umno Pulau Pinang yang juga peneraju syarikat hartanah tersebut.

Mereka, Pengarah Urusan syarikat berkenaan merangkap Ketua Umno Bahagian Bukit Gelugor, Datuk Omar Faudzar dan Datuk Musa Sheikh Fadzir (Pengerusi syarikat berkenaan merangkap Timbalan Pengerusi Umno Pulau Pinang).

“Pemilik tanah (asal) dibayar 10 peratus pada 4 Oktober 2010 sahaja tetapi nama pemilik baru baru (Maison Height) didaftar pada 31 Januari (2010) apabila bayaran penuh kepada 31 Melayu selesai. Sesiapapun akan melakukan pindah milik apabila bayaran penuh diterima

“16 Mei (2012),9.362 ekar tanah milik Melayu itu dijual pula oleh Maison Height kepada Kay Pride dengan anggaran keuntungan kira-kira RM5 juta. Kita tak bangkit pun isu proses jual beli itu bermula pada 4 Oktober 2010 tetapi bila proses itu selesai dan bila pindah milik kepada pihak ketiga selesai,” ujar Abdul Halim di Pejabat Penyelaras Kawasan DUN (KADUN) Balik Pulau, Balik Pulau semalam.

Omar
Sehubungan itu, Omar dan Musa dinasihatkan supaya berhenti dari berdalih kononnya keuntungan hasil pindah milik tanah 31 Melayu sebanyak RM5 juta itu bukan dilakukan dalam masa kira-kira 4 bulan.

“Kita membangkitkan isu ini kerana kedua-dua mereka ini bukan orang biasa. Mereka ini tokoh politik dan pada masa yang sama pemaju yang selalu membangkitkan isu Bumiputera seperti Melayu teringgir (dan) tanah Melayu kononnya dirampas oleh Kerajaan Negeri (Pulau Pinang),” ujar beliau.

Terdahulu, Omar dan Musa menuduh Abdul Halim mengfitnah mereka berdua selepas rahsia jual beli tanah 31 Melayu dari Kampung Terang itu didedah kepada media.

Musa
Difahamkan, proses pindah milik tanah tersebut oleh 31 Melayu kepada Maison Height selesai pada 31 Januari lepas menelan kos RM8.5 juta.

Empat bulan kemudian, iaitu pada 16 Mei lepas, tanah tersebut dijual kepada Kay Pride dengan harga hampir RM13.5 juta dan mendapat untung kira-kira RM5 juta.

Selepas didedah proses pindah milik yang dikatakan kontroversi ini, Abdul Halim didesak melepaskan jawatan sebagai Speaker DUN Pulau Pinang serta meninggalkan arena politik.

Perkembangan terbaru ini sekaligus seakan menyerlahkan wajah sebenar pemimpin Umno Pulau Pinang sungguhpun pentadbiran Ketua Menteri, Y.A.B Tuan Lim Guan Eng acapkali digambarkan cuba meminggirkan Melayu di negeri berkenaan.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang