Pengikut

Nuffnang

Rabu, 20 Jun 2012

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Syabas Sabotaj Rakyat Selangor

Posted: 20 Jun 2012 01:40 AM PDT

Kenyataan Media
Syabas Sabotaj Rakyat Selangor
20 Jun 2012
Lanjutan kepada laporan The Star, atas tajuk "There is no shortage of water in Selangor, says Luas" bertarikh 19 Jun, 2012.

Kerajaan Negeri  mengesa Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) agar jangan terus bermain api dengan rakyat Selangor dengan menyebarkan kenyataan  tentang tahap penurunan paras air di empangan Semenyih dan Langat sejak Jumaat lalu.

Ekoran penafian Lembaga Urus Air Selangor (Luas), sebuah agensi kawal selia dan pengurusan air Negeri Selangor yang mengatakan bahawa simpanan air di kedua-dua empangan tersebut bukan sahaja mencukupi malahan 'melempah' (overflow).

Lantaran itu kita menyelar Syabas kerana memberikan kenyataan yang tidak bertanggungjawab.

Kita ingin mengingatkan Syabas agar jangan terus menakut-nakutkan rakyat Selangor dengan pengumuman-pengumuman gangguan air yang palsu sejak kebelakangan ini kerana Kerajaan Negeri Selangor sedang memantau 'tingkah laku' Syabas .

Kita menyeru Syabas jangan menakut-nakutkan rakyat Selangor akan  berlakunya krisis air supaya mereka bangkit menentang Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor.

Memandangkan air merupakan keperluan yang penting kepada rakyat Selangor, Kerajaan Selangor tidak teragak-agak untuk mengambil alih semua loji-loji air yang dikendalikan oleh Syabas atau Puncak Niaga bagi menjamin rakyat Selangor terus mendapat bekalan air yang mencukupi untuk keperluan harian mereka.

Kita juga bertanggungjawab kepada rakyat Selangor yang memilih kerajaan Pakatan Rakyat sedia ada agar mereka tidak terus 'diperas ugut' oleh Syabas dengan berita gangguan bekalan air sewenang-wenangnya.

Kerajaan Negeri ingin menegaskan bahawa Projek Langat 2 yang bernilai RM6 bilion adalah terlalu mahal untuk ditanggung oleh rakyat Selangor. 

Ianya menguntungkan 'Pelobi-pelobi' dikalangan pemimpin-pemimpin UMNO Selangor demi kepentingan syarikat-syarikat kroni yang mahukan projek ini diteruskan.   

Kita tidak mahu rakyat Selangor menanggung beban membayar harga air yang tinggi bagi menampung kos projek tersebut apabila ia siap kelak.

Kerajaan Negeri komitted untuk terus memberikan 20 meter padu air percuma kepada rakyat Selangor.

Kerajaan Negeri sedang menyediakan 500,000 risalah berkaitan isu air ini untuk diedarkan ke seluruh Negeri Selangor bagi menangkis segala tohmahan jahat oleh pihak-pihak tertentu berkaitan isu air di Negeri Selangor.

YB Dr. Xavier Jayakumar
EXCO Kerajaan Negeri Selangor

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Dialog Anak Muda Bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim #MeetAnwar Edisi Ke 6 Di Perak Darul Ridzuan

Posted: 20 Jun 2012 08:31 AM PDT

Program Dialog Anak Muda bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim atau lebih dikenali #MeetAnwar  anjuran Anwar Ibrahim Club (AIC) edisi-6 diadakan di Negeri Perak Darul Ridzuan. Detail acara adalah seperti berikut:

Tempat: Hotel Hill City, Ipoh Perak
Tarikh: 23 Jun 2012 (Sabtu)
Masa: 2.00 – 6.00 Petang

Tentatif Program


 2.00 ptg : Pendaftaran Peserta

3.00 ptg : Ucapan Pemimpin Muda bersama hadirin

i) Saudara Rafizi Ramli (Pengarah Strategi PKR)
ii) Saudari Siti Aishah (Srikandi PKR)

3.30 ptg : Program Dialog Anak Muda bersama Datuk Seri Anwar Ibrahim

6.00 ptg : Sesi Bedah Buku Anjuran #AICLibrary “Islam & Melayu: Martabat Ummah, Daulah Rakyat – Karya Dr Siddiq Fadzil”

Malam: Pada sebelah Malam pula, AIC Perak mengadakan program forum “Seni Sebagai Senjata Politik” menampilkan Sdr Hasmi Hashim, Sdr Najwan Halimi & Sdr Huzaimin.

 Klik Link tersebut dan sila isi Borang Pendafataran Online untuk RSVP tempat anda : http://aicmalaysia.blogspot.com/2012/06/pendaftaran-meetanwar6-perak.html

Bekas Penolong Gabenor Bank Negara diugut ejen BN – Saifuddin Nasution

Posted: 20 Jun 2012 01:00 AM PDT

 KeadilanDaily

Ahli Parlimen Machang, Datuk Saifuddin Nasution Ismail mendedahkan, bekas Penolong Gabenor Bank Negara, Datuk Abdul Murad Khalid telah diugut untuk membuat akuan bersumpah mengaitkan Anwar Ibrahim dengan tuduhan RM3 bilion.

"Murad ini kita tahu, dua tiga hari lepas telah didatangi oleh ejen-ejen kerajaan, ugut dia lagi…Kita tahu nama pegawai ini, ugut dia jangan sesekali membuat kenyataan penafian.

"Walaupun dia (Murad) telah mengunjungi Permatang Pauh (Anwar) ketika menerima rawatan di Munich dan minta maaf kerana dia telah dipaksa, keluarganya diugut…Kita tahu semuanya. Tapi tak mengapa, teruskan permainan," kata Saifuddin.

Beliau berkata demikian ketika memohon laluan semasa perbahasan oleh Ahli Parlimen Permatang Pauh di Parlimen hari ini.

"Saya minta izin kepada Permatang Pauh, terima kasih…Oleh kerana sebelah sana (Ahli Parlimen BN (MP BN)) tak berani bangun, maka saya bangun. Kerana ia cabaran terbuka," katanya selepas MP BN gagal berdiri apabila dicabar Anwar membangkitkan isu tersebut.

"Saya berpendapat, kita harus tunggu cabaran daripada Pekan (Datuk Seri Najib Razak) dan Pagoh (Tan Sri Muhyiddin Yassin) untuk kita dedahkan pula. Berani tak mereka membuat cabaran terbuka seperti ini? soal Saifuddin.

Terdahulu, Anwar yang juga Ketua Pembangkang mencabar MP BN berdiri membangkitkan isu tuduhan kononnya beliau menyorokkan RM3 bilion.

Berikutan kegagalan kesemua MP BN menyambut cabaran Anwar itu menyebabkan Saifuddin yang juga Setiausaha Agung KEADILAN menyambung hujah menangkis tuduhan tersebut dengan membacakan pengakuan bersumpah bekas Pengarah Siasatan Badan Pencegah Rasuah (BPR), kini Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Abdul Razak Idris.

Rakaman Perbahasan Dato Seri Anwar Ibrahim Di Parlimen,Cabar MP UMNO BN Isu Akaun 3 bilion

Posted: 20 Jun 2012 12:18 AM PDT

Are Subsidies For Rakyat Or Cronies

Posted: 20 Jun 2012 12:04 AM PDT

Malaysiakini

Opposition Leader Anwar Ibrahim is questioning whether the rising federal subsidies are for the benefit of the rakyat or for crony companies.

He pointed to the ever-increasing fuel, toll and sugar subsidies that have ballooned several times over in the latest supplementary budget.

“When you hear 'subsidy’ you think it is for the rakyat, but I would like to contend that it is for the cronies,” Anwar argued at a press conference in the Parliament lobby today.

Bajet Tambahan Najib : Peningkatan Subsidi Kepada Kroni

Posted: 19 Jun 2012 11:58 PM PDT

Harakah

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini menyelar peningkatan keterlaluan bayaran subsidi dalam bajet tambahan 2012 yang didakwa hanya untuk keuntungan syarikat kroni.

Beliau memberi contoh pertambahan subsidi bahan bakar sebanyak RM7.5 bilion lagi daripada bajet asal 2012 iaitu RM17 bilion.

Selain bahan bakar, subsidi untuk gula juga ditambah RM367 dari bajet asal RM200 juta menjadikan jumlah keseluruhannya RM567 juta.

“Kita nak tanya dan menteri harus jawab, siapa dapat manfaat langsung dari tambahan subsidi ini.

“Berapa untung Tradewinds (Corporation Bhd) syarikat Syed Mokhtar dalam subsidi gula ini,” soalnya.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan rang undang-undang perbekalan tambahan di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau juga mempersoal penambahan ke atas subsidi tol sebanyak RM343 juta lagi dari bajet asal RM446 juta.

“Sudah pastinya dalam kes ini keuntungannya kepada syarikat kroni itu keterlaluan.

“Rakyat nak tahu siapa nominee, bekas timbalan menteri mana, timbalan perdana menteri mana, bekas perdana menteri mana,” katanya.

Pakatan Rakyat Tawar Permit Teksi, Bukan Sekadar 4 Tayar

Posted: 19 Jun 2012 10:00 PM PDT

KeadilanDaily

SABAK BERNAM 20 Jun: Datuk Seri Anwar Ibrahim percaya pemandu teksi mampu menilai tawaran yang lebih baik untuk kehidupan mereka, antara permit dan empat tayar kereta.

“Kalau mahu empat tayar, sokong Umno. Mahu permit teksi, kamu sokong Pakatan Rakyat.  Insya-Allah,” kata Ketua Pembangkang itu.

Berucap depan lebih 2,000 rakyat di sini, Anwar menyifatkan sogokan  itu hanya taktik Umno BN untuk meraih undi pemandu teksi semata-mata.

“Apa beza dasar kita dengan dia (Umno) untuk bela pemandu teksi. Saya sudah umum berulang kali, siapa ada permit teksi, dia mesti bawa. Kalau tak bawa, kena bagi balik.

“Ada ketua Umno cawangan pegang 250 permit teksi. Bekas menteri ada 30 permit teksi. Ketua Pemuda Umno (bahagian) ada 15 permit teksi. Buat apa ini?

“Perniagaan besar kamu ambil, drebar teksi pun kamu ambil. Lepas itu, laung Hidup Melayu,” sindirnya dan disambut sorakan rakyat.

Anwar tidak teragak-agak memanggil semua pemilik permit teksi untuk diserah kepada pemandu apabila Pakatan menang pilihan raya umum ke-13.

“Kita panggil semua tan sri yang pegang banyak permit. Tanya jika mahu permit, mesti bawa teksi tapi boleh satu sahaja. Selebihnya, bagi balik. Tak sanggup bawa, bagi balik kepada drebar teksi.

“Tapi Umno jawab apa? Dia bagi empat tayar. Saya hendak tanya pemandu teksi, kamu nak permit teksi atau empat tayar?” katanya yang disambut sorakan menolak sogokan Umno BN itu.

Baru-baru ini, kerajaan Umno BN cuba menawan hati pemandu teksi dengan membuat sogokan empat tayar melalui program Teksi Rakyat 1Malaysia (TR1Ma).

Ia dibuat dengan menyogok baucar bernilai RM520 untuk ditukar dengan empat tayar tetapi pemandu teksi perlu keluar duit poket sendirti  jika harga melebihi had yang ditawar.

Tahniah Kepada Dr Muhammad Morsi Dan Rakyat Mesir

Posted: 19 Jun 2012 09:21 PM PDT

Pakatan Rakyat mengambil maklum tentang kejayaan yang dilakar calon Parti Pembebasan dan Keadilan (FJP), Dr. Muhammad Morsi menerusi peratusan undi melebihi 50 peratus di dalam keputusan Pilihanraya Mesir yang paling mutakhir. Kami juga bersama dalam mengucapkan tahniah kepada Dr. Muhammad Morsi yang dipilih majoriti rakyat Mesir dan menyaksikan sokongan menyeluruh kumpulan konservatif dan juga kelompok sekular atas nama demokrasi.

Keputusan ini dicatat oleh Parti FJP di dalam suasana tegang yang menyaksikan pengumuman Menteri Keadilan lantikan tentera Mesir yang mengumumkan darurat, justeru memberi kuasa penuh kepada Tentera Mesir sekaligus membubarkan parlimen.

Pun begitu, dokongan dan undi majoriti yang masih diraih Dr. Morsi membuktikan iltizam warga Mesir untuk memilih kerajaan demokratik, bukannya sebarang regim yang masih berada di dalam genggaman ketenteraan.

Pengumuman tentera Mesir juga tidak membantu kuasa parlimen Mesir untuk melakar deraf perlembagaan baru bagi Negara tersebut, yang akhirnya merampas kuasa serta hak yang termaktub dalam mana-mana Negara demokrasi.

Sehubungan dengan itu juga, KEADILAN, PAS dan DAP meminta pihak kerajaan Malaysia, Majlis Tertinggi Ketenteraan Mesir (SCAF) dan masyarakat antarabangsa secara keseluruhannya untuk menghormati keputusan majoriti rakyat Mesir dan tidak campur tangan demi memastikan ketenangan dan semangat demokrasi kekal bersinar di Mesir.

Nurul Izzah Anwar, Ahli Parlimen Lembah Pantai
Liew Chin Tong, Ahli Parlimen Bukit Bendera
Dr Dzulkefly Ahmad, Ahli Parlimen Kuala Selangor

——————

MEDIA STATEMENT FROM PAKATAN RAKYAT REPRESENTATIVES
20 June 2012
FOR IMMEDIATE RELEASE

Pakatan Rakyat wishes to congratulate Dr. Muhammad Morsi, the candidate representing the Freedom and Justice Party during Egypt's Presidential Elections by garnering more than 50 percent votes in the concluding round of an election that saw unified support both from the conservative as well as the secular groups in Egypt.

The results were obtained despite the tense situation that saw the Military appointed Justice Minister declare martial law, transferring Parliament's legislative powers to the military – which effectively holds the power to enforce law and order.

Such announcements by the Military are considered unnecessary intervention in assisting Egypt's successful democratic transition.

As such, we hope that the results of the recently concluded Presidential election would be fully supported not only by the Supreme Council of the Armed Forces, but also the Malaysian government and the world community at large. Plans by the political parties to convene parliament must be supported, as do their commitment towards the creation of a civil, democratic and constitutional state.

Nurul Izzah Anwar, MP for Lembah Pantai
Liew Chin Tong, MP for Bukit Bendera
Dr Dzulkefly Ahmad, MP for Kuala Selangor

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Questions Time 20-6-2012: The little Napoloens in Khazanah were at it again

Posted: 20 Jun 2012 11:08 AM PDT

Jawapan Lisan 20-6-2012 Y.B. TUAN WEE CHOO KEONG [WANGSA MAJU] minta MENTERI KEWANGAN menyatakan:- (a) jumlah pekerja Khazanah sebelum dan selepas Jun 2004 dan jumlah perhitungan terperinci kos gaji, bonus yang dibayar kepada semua pekerja bagi setiap tahun dari 2002 sehingga 2011, kesemua gaji tahunan keseluruhan termasuk ganjaran untuk setiap tahun dari 2003 hingga Jun [...]

MAS AGM tomorrow: Why Tan Sri Azman Yahya of SCOMI is not seeking re-election

Posted: 19 Jun 2012 06:50 PM PDT

After the MAS-AirAsia share swap, the brainchild of the little Napoleons in Khazanah Nasional Bhd, MAS will now hold its AGM on 21-6-2012 at 10:00 am, MAS Academy. There are twelve resolutions to be considered by the MAS shareholders during MAS AGM tomorrow.  Seven of the resolutions are for the re-elections of directors and they [...]

BULETIN RAKYAT

0 ulasan
sumber :-

BULETIN RAKYAT


TV IMPIAN UNTUK RAKYAT

Posted: 19 Jun 2012 01:56 PM PDT


KUALA LUMPUR: Rakyat negeri Selangor boleh mendapatkan dekoder TV Impian yang akan mula dijual pada Isnin minggu depan dengan harga RM499.

Menurut Penyelaras TV Impian Ir. Izham Hashim, TV Impian tidak mengenakan sebarang caj sampai bila-bila malah para pelanggan hanya membayar untuk harga dekoder sahaja.

"Yang penting kena sediakan internet untuk penyambungan. Apa yang lebih hebat siaran tidak akan ada sebarang gangguan. Kalah Astro," katanya kepada Harakahdaily. 

Apa yang lain dari yang lain mengenai TV Impian ini, Izham berkata sumber yang diperoleh adalah dari pelbagai sumber rakyat.

"Sebab itu kita namakan TV Impian, di belakang semua rakyat yang terlibat. TV ini sebagai platform untuk rakyat terlibat sama ada dari segi ide, gambar atau video," katanya.

Sebanyak lima saluran televisyen disediakan iaitu saluran satu akan memuatkan saluran berita dan ulasan, Saluran dua akan menyiarkan siri dokumentari seperti Lynas, Bersih, siasatan rakyat, saluran tiga lebih kepada ilmu pengetahuan seperti debat, ceramah kuliah Azhar Idrus, saluran berbentuk hiburan dan filem-filem yang sihat dan saluran lima lebih kepada aneka bahasa dan etnik Melayu, Cina, India, Iban dan Kadazan. 

Katanya, Kerajaan Selangor telah menempah 1000 unit dekoder untuk diagihkan di seluruh negeri itu. 

Bagaimanapun, katanya pusat operasi TV Impian adalah di alam maya dan lebih 30 sukarelawan di seluruh Malaysia akan terlibat dalam operasi saluran ini. 

TV ini diwujudkan bagi memberi peluang kepada rakyat Selangor untuk mendapat maklumat tepat yang tidak disiarkan media kerajaan. Bersaing untuk pilih pemimpin yang betul.

Justeru katanya orang ramai yang mahu mendapatkan dekoder TV Impian boleh berhubung dengan Isma Ali di talian 0192825716 atau emelkan kepadaimpiantv2012@gmail.com.

Terdahulu, Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang melancarkan stesen TV berasaskan internet dan sekaligus mengajak semua ahlinya bersaing untuk mengajak rakyat memilih pemimpin yang betul.

Pelancaran stesen TV Impian itu dibuat beliau di majlis penutup Himpunan Hijau Menuju Putrajaya 1 peringkat negeri Selangor.

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN

0 ulasan
sumber :-

PARTI KEADILAN RAKYAT NEGERI SEMBILAN


Akaun RM3 bilion: Anwar dedah akuan bersumpah bekas Pengarah Siasatan BPR

Posted: 20 Jun 2012 12:12 AM PDT


dipetik dari Keadilan Daily
KUALA LUMPUR 19 Jun: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendedahkan surat akuan bersumpah oleh bekas Pengarah Siasatan Badan Pencegah Rasuah (BPR), kini Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Abdul Razak Idris.
Surat akuan bertarikh 10 November 2009 yang dimuat naik dalam laman blog beliau semalam memaparkan bukti bahawa siasatan terhadapnya berhubung pertuduhan menyorok RM3 bilion dalam akaun asing dan mempunyai kaitan dengan kepentingan barat telah pun ditutup kerana tiada sebarang kes.

"Siasatan telah dijalankan oleh satu Cawangan di bawah penyeliaan saya di Ibu Pejabat BPR Malaysia.
"Siasatan dijalankan secara mendalam, menyeluruh dan teliti termasuk ke luar negara seperti Singapura dan United Kingdom.
"Siasatan itu menghasilkan tiada sebarang kes terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim atau sesiapa berhubung dengan Akuan Bersumpah tersebut dan saya mengarahkan siasatan itu ditutup," kata Abdul Razak dalam akuan tersebut.
Menurut akuan itu lagi, selaku Pengarah Siasatan BPR pada tahun 1999, Abdul Razak telah mengarahkan siasatan dijalankan di bawah Akta Pencegahan Rasuah 1997 ke atas akuan bersumpah oleh bekas Penolong Gabenor Bank Negara, Datuk Abdul Murad Khalid yang diterbitkan dalam akhbar-akhbar tempatan.
Bekas Pegawai Kanan BPR itu memberi keterangan akuan bersumpah itu dalam kes saman fitnah RM100 juta yang difailkan oleh Anwar terhadap News Straits Times Press (M) Bhd (NSTP) dan bekas Ketua Pengarang Kumpulannya, Datuk Abdullah Ahmad.
Anwar memfailkan saman itu pada 4 Julai 2003.
Artikel yang didakwa berunsur fitnah itu, disiarkan pada 2 Mac 2002.
Abdul Razak membuat kesimpulan bahawa dakwaan dalam akuan bersumpah itu adalah tidak berasas dan mengarahkan supaya siasatan ditutup.
Murad menandatangani akuan bersumpah itu pada 20 Oktober 1999 – kira-kira sebulan selepas Anwar ditahan selepas dipecat sebagai Timbalan Perdana Menteri pada awal September tahun berkenaan.
Abdul Razak kemudiannya membuat akuan bersumpahnya mengenai perkara itu dan mengemukakannya kepada mahkamah.
Dalam perkembangan sama, Abdul Murad semalam dilapor menegaskan sudah memberi keterangan kepada pihak berkuasa berhubung isu berkenaan.

Fitnah RM3 bilion: Ahli Parlimen BN menikus dicabar Anwar

Posted: 20 Jun 2012 12:11 AM PDT

dipetik dari Keadilan Daily


KUALA LUMPUR 20 Jun: Wakil-wakil rakyat Umno hanya berani membuat fitnah terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim melalui media dan 'serang hendap' tetapi menikus apabila dicabar secara berhadapan oleh Ketua Pembangkang itu di Parlimen.
Ketika membahas Rang Undang-undang Perbekalan Tambahan sebentar tadi, beliau diganggu oleh suara-suara dari beberapa Ahli Parlimen Barisan Nasional dengan jeritan "RM3 bilion, RM3 bilion!"
Anwar lantas memaklumkan Speaker untuk memberi laluan dan mencabar Ahli Parlimen BN itu membangkitkan isu RM3 bilion itu supaya beliau dapat menjawab di Parlimen.
"Sila-sila…Sila bangun Yang Berhormat. Bangkitkan isu ini. Saya cabar kepada Yang Berhormat semua," cabar Anwar.
Tetapi setelah dua kali diulang, tiada seorang pun berani bangun atau menyahut cabaran tersebut.
Anwar selanjutnya menjelaskan bahawa SPRM sendiri pada tahun 2009 (ketika itu BPR) menyatakan tuduhan itu tidak berasas berdasarkan pengakuan bersumpah bekas pengarah siasatan badan itu, Abdul Razak Idrus.
Akuan bersumpah itu dibuat setelah sepasukan pengawai BPR ke Singapura dan United Kingdom untuk menyiasat dakwaan tersebut.
Sebelum itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin juga bising mencabar Anwar mendedahkan akaun mengenai isu RM3 bilion tetapi membisu apabila Anwar mencabar Timbalan Perdana Menteri itu supaya sama-sama mendedah akaun.
Parlimen sekarang sedang membahas peruntukan tambahan RM13 bilion yang dipinta oleh pentadbiran Datuk Seri Najib Tun Razak.
Dari jumlah itu RM360 juta diperuntukan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang terpalit dengan penipuan daftar pemilih.
Anwar juga mengkritik pentadbiran Najib yang tidak cekap merancang dan mengendali ekonomi apabila unjuran defisit fiskal meningkat kepada 6.2 peratus berbanding 4.7 peratus semasa pembentangan belanjawan Oktober lepas.

Daftar sebelum akhir Jun layak mengundi jika PRU selepas Ogos

Posted: 20 Jun 2012 12:02 AM PDT

dipetik dari Malaysiakini.com


Kira-kira tiga juta rakyat Malaysia yang layak mengundi tetapi belum mendaftar sebagai pemilih, masih berpeluang mengundi sekiranya mendaftar sebelum 30 Jun ini, andai pilihan raya umum (PRU) ke-13 diadakan selepas Ogos.
    
Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata Jun adalah detik paling sesuai untuk mereka mendaftar sebelum senarai pemilih diwartakan pada Ogos depan.
    
"Bulan ini adalah bulan terakhir suku tahun 2/2012 dan selepas itu nama-nama tersebut akan dipamerkan pada bulan berikutnya iaitu Julai selama dua minggu. Jika tiada sebarang bantahan, senarai daftar pemilih berkenaan boleh
diwartakan," katanya kepada Bernama.

Dalam setahun ada empat suku tahun iaitu suku tahun pertama (Januari-Mac), suku kedua (April-Jun), suku ketiga (Julai-September) dan suku keempat (Oktober-Disember), kini SPR dalam proses menerima permohonan pendaftaran pemilih bagi suku tahun kedua.
    
Sehingga suku 1/2012, seramai 12.9 juta yang sudah mendaftar, daripada jumlah itu pengundi Melayu (6,782,990), Cina (3,871,277), India (938,946), bumiputera Sabah (618,277), bumiputera Sarawak (519,563), Orang Asli (69,510) dan lain-lain (11,2027).

Abdul Aziz berkata selain pendaftaran baru, bulan Jun juga penting kepada mereka yang telah mendaftar membuat semakan.

"Ia bagi membolehkan pemilih mengetahui sekiranya terdapat perubahan lokaliti, tempat mengundi atau sebarang kesilapan dan ketidaktepatan maklumat, jika semakan dibuat selepas Jun mungkin sudah terlewat," katanya.
    
Beliau berkata hanya pemilih sahaja boleh memohon menukar butir-butir mengenai diri masing-masing dalam Daftar Pemilih, SPR tidak dapat membetulkan apa-apa kesilapan yang berlaku tanpa pemilih itu sendiri memaklumkan kepada SPR mengikut peraturan dan prosedur ditetapkan.
    
"Tidak boleh beranggapan disebabkan telah mengundi di tempat sama sebanyak tiga kali sebelum ini, maka kita pun ambil mudah tidak mahu membuat semakan,  tidak boleh begitu adalah lebih baik buat semakan bukannya susah pun," katanya.

Bagi menggalakkan pemilih membuat semakan, kempen  bulan semakan  diadakan sejak 1 Jun lepas selama sebulan dan sehingga 11 Jun, hanya satu peratus sahaja iaitu kira-kira 138,216 pemilih telah berbuat demikian.
    
"Jumlah itu jika dibandingkan dengan jumlah pemilih berdaftar adalah terlalu kecil kerana jumlah pemilih berdaftar sehingga suku tahun 1/2012 adalah seramai 12.9 juta orang," katanya.
    
Abdul Aziz berkata diharapkan selepas ini lebih ramai yang akan mendaftar dan membuat semakan kerana pelbagai kaedah disediakan SPR untuk kemudahan orang ramai.
    
Semakan boleh dibuat melalui Call Centre di ibu pejabat SPR di Putrajaya di talian 03-8885 6565 ataupun menelefon ke pejabat-pejabat Pilihan Raya Negeri mulai 8.00 pagi hingga 5.00 petang, Isnin hingga Ahad tujuh (7) hari seminggu sepanjang bulan berkenaan.
    
Boleh juga dibuat menerusi Laman Sesawang SPR di  www.spr.gov.my dengan cara memasukkan nombor kad pengenalan dalam ruang semakan yang disediakan dan maklumat pendaftaran pemilih akan dipaparkan; Sistem Khidmat Pesanan Ringkas (SMS) dengan menaip SPRSEMAKNO.KAD PENGENALAN dan hantar ke 15888.
    
Semakan di kaunter SPR boleh dibuat di Ibu Pejabat SPR Putrajaya, ataupun di pejabat-pejabat Pilihan Raya Negeri dan dibuka pada hari Sabtu dan Ahad dari 8.00 pagi hingga 5.00 petang sepanjang bulan berkenaan.
    
- Bernama

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Ceramah Umum 26 Jun 2012 di Gemencheh

Posted: 19 Jun 2012 11:19 PM PDT

CERAMAH UMUM
Penceramah :
Ustaz Nasarudin Hassan Tantawi (Ketua Pemuda PAS Pusat)
Dato Arif Sabri (Bekas Ketua Penerangan UMNO Pekan)
Aishah (Bekas Artis/Penyanyi)
Tarikh : 26 Jun 2012, Selasa
Jam : 9 mlm
Tempat : No 11, Pkt 6 Felda Bukit Rokan, Gemencheh, N.Sembilan (rumah Raja Harman)

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

MEDIA Rakyat MALAYSIA


SALURAN TV IMPIAN UNTUK RAKYAT SELANGOR, MULAI ISNIN DEPAN !

Posted: 19 Jun 2012 01:52 PM PDT

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang