Pengikut

Nuffnang

Sabtu, 7 April 2012

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Anwar Ibrahim Yang Kami Kenali

Posted: 07 Apr 2012 06:26 AM PDT


Siri Jelajah Dato’ Seri Anwar Ibrahim Ke Pahang

Posted: 07 Apr 2012 05:04 AM PDT

Jom Bersih 3


8 April 2012 (Ahad)

9.00 – 12.00 Malam

Lokasi: Markaz PAS, Cegar Medang, Jalan Benus, Bentong

Penceramah:

i.                    YB Dato' Seri Anwar Ibrahim

ii.                  YBhg Dato' Fauzi Abd Rahman

iii.                YB Cheong Siew Onn

iv.               YBhg Dr Hamzah Jaafar

Wee Choo Keong

0 ulasan
sumber :-

Wee Choo Keong


Pick the Malaysians’ logo of MAS or new MAS logo of TRIO?

Posted: 07 Apr 2012 08:49 AM PDT

The enchanted “CIK SITI WAN KEMBANG” is synonymous with the home state of yours truly, KELANTAN. “Cik Siti Wan Kembang”lah tanah air ku, tetap di hati ku. “Cik Siti Wan Kembang” tanah tumpah dagah ku. Perasae ku begitu bangga, apatah lagi semaso kanak-kanak menjadi kebangae negara iaitu “WAU BULE”! Mengunake “WAU” itulah sebagai lambang pernebange negara [...]

PKR PENGKALAN HULU

0 ulasan
sumber :-

PKR PENGKALAN HULU


Anwar Ibrahim: Saya Lebih Senang Diperkudakan Oleh Rakyat Daripada UMNO Memperlembukan Rakyat

Posted: 07 Apr 2012 01:53 AM PDT

Anak Muda Kampung Nak Senang

0 ulasan
sumber :-

Anak Muda Kampung Nak Senang


Kenapa ADUN Paroi (PAS) dikatakan Bodoh, Bangang?

Posted: 06 Apr 2012 08:46 PM PDT

Terima kasih diucapkan kepada laman web Mykmu dan Tepak Bersulam kerana memberi respon pantas dengan mengatakan ADUN Paroi yang juga Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan sebagai bodoh dan bangang dalam isu kos RM 4.36 bilion PLKN boleh menaja 622,857 orang penuntut ijazah pertama di IPTA selama setahun.

Semoga ini akan membuka mata rakyat untuk meneliti banyak isu dan permasalahan rakyat yang dibangkitkan oleh ADUN Paroi sebelum ini antaranya isu pampasan tanah orang kampung di Rembau sebanyak RM 52,272 seekar untuk beberapa projek kerajaan sedangkan PKNS menawarkan untuk Projek Hospital Rembau pada harga RM958,320 seekar.


Begitu juga isu perumahan terbengkalai di Parlimen Rembau sejak tahun 2005. Isu janji kerajaan Barisan Nasional untuk membina kampus UiTM dan Landasan Kapal Terbang di Rembau pada tahun 2008.

Juga isu pembaziran apabila pelatih PLKN yang akan mula mendaftar pada 1 Mei 2012, ada diantaranya yang akan mendaftar di IPTA pada 27 Mei 2012. Begitu juga pembaziran modul khas untuk pelatih PLKN yang 8 peratus adalah buta huruf dan ada yang mempunyai masalah kegemukan.

Begitu juga dalam isu pemotongan elaun RM 1,500 setiap bulan yang diumumkan oleh Menteri Besar Negeri Sembilan. Juga pengorbanan 50 peratus elaun ADUN Paroi untuk kepentingan rakyat di DUN Paroi.

Semua isu-isu ini dihuraikan secara panjang lebar sebelum ini di bawah ini :

Kos pelatih PLKN lebih besar dari pinjaman PTPTN

Harakahdaily, 06 Apr 2012

SEREMBAN, 6 April: Demikian kata Pesuruhjaya PAS Negeri Sembilan, Taufek Abdul Ghani yang mengulas kenyataan kerajaan baru-baru ini. Beliau menambah sebanyak RM4.36 bilion telah dibelanjakan untuk PLKN sejak dilaksanakan. Jumlah RM4.36 bilion itu pula, katanya, boleh menampung kos pembiayaan pinjaman PTPTN untuk seramai 622,857 orang mahasiswa serta mahasiswi ijazah pertama di IPTA selama setahun. Selanjut di http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/9373-kos-pelatih-plkn-lebih-besar-dari-pinajaman-ptptn

Perumahan terbengkalai di Lubuk Cina, Rembau sejak tahun 2005. Selanjut di http://mohdtaufek.blogspot.com/2012/01/perumahan-terbengkalai-di-lubuk-cina.html

Kos tanah Hospital Rembau RM 42.64 juta

Laporan akhbar mengatakan PKNS tawarkan tanah untuk pembinaan Hospital Rembau pada harga RM 22 sekaki ( RM 2.39 juta sehektar). Laporan akhbar juga menyebut Hospital Rembau akan dibina atas tanah seluas 18 hektar. Jika semua tanah tersebut adalah milik PKNS, adakah kos tanah sahaja untuk Hospital Rembau ini mencecah sehingga RM 42.64 juta, sedangkan kos pembinaan hospital ialah RM 122.6 juta? Selanjut di http://mohdtaufek.blogspot.com/2012/04/kos-tanah-hospital-rembau-rm-4264-juta.html

Isu Pampasan Tanah DUN Kota dan DUN Chembong

PAS DUN Kota dan PAS DUN Chembong sekarang ini sedang mengumpulkan maklumat pampasan yang diperolehi oleh penduduk yang terlibat dengan projek Naik Taraf Jalan Chengkau – Astana Raja, Projek Bekalan Air dan Empangan di Titian Bintangor dan Projek Landasan Keretapi Berkembar. Menurut laporan akhbar ada diantara penduduk ini diberi pampasan cuma RM1.20 sekaki persegi atau RM 52,272.00 seekar sedangkan PKNS menawarkan kepada Kementerian Kesihatan untuk Projek Hospital Rembau pada harga RM 22.00 sekaki persegi atau RM958,320.00 seekar sedangkan masih banyak lagi tanah penduduk kampung di daerah Rembau ini. Isu Pampasan Tanah ini akan menjadi isu utama semasa pilihanraya umum nanti. Selanjut di http://mohdtaufek.blogspot.com/2012/03/isu-pampasan-tanah-dun-kota-dan-dun.html

Bukti pembaziran RM 4.36 bilion Program PLKN

Kerajaan membelanjakan sebanyak RM 4.36 bilion untuk melahirkan 629,052 orang graduan PLKN. Dengan RM 4.36 bilion juga kita sepatutnya boleh membiayai pengajian selama 4 tahun kepada 167,692 pelajar di IPTA tanpa perlu meminjam dari PTPTN.

Pada 1 Mei 2012 akan diadakan pengambilan pelatih PLKN Siri 9/2012. Akan tetapi pada 27 Mei 2012 ialah tarikh pendaftaran pelajar lepasan SPM ke IPTA untuk Program Pengajian Asasi. Bukankah ini satu pembaziran jika pelajar mendapat panggilan ke IPT jika menyertai PLKN akan hadir hanya selama 3 minggu untuk latihan PLKN.

Begitu juga dengan angka 8 peratus atau 6,667 pelatih PLKN yang buta huruf. Satu pembaziran untuk menyediakan satu modul khas kepada pelatih PLK yang buta huruf.

Satu lagi pembaziran ialah isu pelatih PLKN yang mempunyai masalah kegemukan atau obesiti, sehinggakan PLKN sekali lagi terpaksa mengadakan modul khas untuk para pelatih yang kegemukan. Selanjut di http://mohdtaufek.blogspot.com/2012/04/bukti-pembaziran-rm-436-bilion-program.html

MB N.Sembilan ulangi janji bina UiTM di Rembau selepas 4 tahun

Pada awal tahun 2008 Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan mengumumkan pembinaan sebuah lagi kampus Universiti Teknologi Mara (UiTM) di Rembau. Pada 31 Mac 2012 di DUN Kota, sekali lagi Datuk Seri Mohamad Hasan mengatakan Universiti Teknologi Mara (UiTM) cawangan Negeri Sembilan yang ketiga akan di bina di Rembau dan ia masih di peringkat awal cadangan. Selanjut di http://mohdtaufek.blogspot.com/2012/04/mb-nsembilan-ulangi-janji-bina-uitm-di.html

Landasan kapalterbang Rembau di Batu Hampar

Utusan Malaysia 21 Feb 2008 - Rembau akan terus membangun apabila kerajaan negeri bercadang untuk membina landasan pesawat kecil untuk kegunaan Kelab Penerbangan Awam Negeri Sembilan. Selanjut di http://mohdtaufek.blogspot.com/2012/03/landasan-kapalterbang-rembau-di-batu.html

ADUN Pakatan Rakyat N.Sembilan berkorban demi rakyat

Sebaik sahaja kerajaan BN hampir tumbang di Negeri Sembilan pada Pilihanraya Umum ke 12 pada tahun 2008, Datuk Seri Mohamad Hasan mengumumkan kerajaan negeri akan memotong elaun pengurusan pejabat ADUN sebanyak RM1,500. ADUN dari Pakatan Rakyat menggunakan elaun mereka sendiri untuk menampung kos pengurusan Pusat Khidmat Masyarakat di tempat mereka sendiri.

Walaupun Datuk Seri Mohamad Hasan mengumumkan untuk memotong elaun pengurusan pejabat ADUN, namun ADUN Paroi telah menyumbangkan50 peratus dari gajinya setiap bulan untuk digunakan untuk tabung rakyat Paroi. Selanjut di http://pasns.blogspot.com/2012/01/adun-pakatan-rakyat-nsembilan-berkorban.html

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!

0 ulasan
sumber :-

MOH...KITE LAWAN YEOP!!!


Sut Lengkap BERSIH 3.0 !!!

Posted: 07 Apr 2012 05:20 AM PDT

Video Panas Terkini!!! Bila PERKASA Mengamuk Dan Ganggu Majlis PKR Di Alor Setar

Posted: 06 Apr 2012 05:59 PM PDT

www.telokkemang.blogspot.com/

0 ulasan
sumber :-

www.telokkemang.blogspot.com/


SOALAN PARLIMEN BERKAITAN DAKWAAN RASUAH PEGAWAI KASTAM - SOALAN MP TELOK KEMANG

Posted: 06 Apr 2012 12:54 PM PDT

7. Dato' Kamarul Baharin Abbas (Telok Kemang) minta PERDANA MENTERI menyatakan :-

a. Perkembangan penyiasatan kes dakwaan rasuah yang melibatkan pegawai-pegawai Kastam Diraja Malaysia (KDRM) termasuk yang melibatkan arwah Ahmad Sarbaini Mohamed.


JAWAPAN : YB. DATO' SERI MOHAMED NAZRI BIN ABDUL AZIZ

Tuan Yang Di-Pertua,

Hasil daripada Ops 3B yang dilaksanakan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bersama beberapa agensi penguatkuasa lain, sebanyak 85 Kertas Siasatan telah dibuka yang melibatkan pegawai-pegawai Kastam Diraja Malaysia (KDRM) termasuk yang melibatkan arwah Ahmad Sarbaini Mohamed.

Daripada jumlah tersebut, sebanyak 23 Kertas Siasatan telah diperakukan oleh Timbalan Pendakwa Raya

untuk diambil tindakan tataterbit ke atas pegawai Kastam yang berkenaan, 2 kes disyorkan untuk dilucuthak dan 25 Kertas Siasatan masih dalam kajian. Sementara 7 Kertas Siasatan pula sedang diambil tindakan selepas menerima arahan lanjut daripada Timbalan Pandakwa Raya.

Selain itu satu Surat Nasihat juga diberi kepada Ketua Jabatan supaya memperbaiki dan mengambil langkah sewajarnya agar salah laku dan ketidakpatuhan peraturan tidak berulang.

Manakala sebanyak 27 Kertas Siasatan yang telah dikemukakan, pihak Timbalan Pendakwa Raya setelah meneliti kes-kes tersebut mendapati tidak cukup keterangan untuk meneruskan pendakwaan dan mengarahkan supaya ianya ditutup.

Sekian, terima kasih.

ANGKATAN MUDA keADILan CABANG PARIT SULONG

0 ulasan
sumber :-

ANGKATAN MUDA keADILan CABANG PARIT SULONG


MENJAWAP FITNAH TERHADAP AZMIN

Posted: 06 Apr 2012 08:29 AM PDT


Timbalan Presiden PKR Azmin Ali Azmin tidak perlu jawab fitnah yang dilemparkan daripada mana-mana pihak kerana ia skrip ulangan yang telah pun dipatahkan melalui laporan Badan Pencegahan Rasuah (BPR), laporan perubatan dan juga keputusan mahkamah.

Isu fitnah tentang saham RM8.5 juta itu muncul sejak tahun 1995 dan Azmin telah disiasat Badan Pencegah Rasuah (BPR) ketika itu atas tuduhan memiliki aset yang tidak setara dengan pendapatannya. Azmin bagaimanapun terbukti tidak bersalah kerana tiada tindakan susulan daripada siasatan itu.

"Penahanan Azmin pada 16 September 1998 untuk siasatan kes Datuk Seri Anwar yang dituduh menghalang siasatan dan melindungi Setiausaha Sulitnya (Azmin) daripada kesalahan pada 1995 juga telah membuktikan bahawa polis gagal menemui sebarang bukti kukuh.

"Tuduhan terhadap Datuk Seri Anwar itu juga telah digugurkan". Perkara ini turut diulas oleh Datuk Shafee Yahaya dalam biografinya "The Shafee Yahaya Story: Estate Boy to ACA Chief" di mukasurat 306 yang menjelaskan bahawa Azmin tidak bersalah.

"Fitnah inilah yang diulang oleh Pengerusi Yayasan Pembangunan India Malaysia, S.A Vickneswaran," kata kenyataan Pegawai Khas Azmin, Hilman Idham.
Mengenai tuduhan persoalan anak kandungnya, Azmin berserta isteri Shamsidar Taharin dan anaknya telah membuat ujian DNA dua kali, yang pertama di Institute of Science and Forensic Medicine, Singapura pada 2 Julai 1998 dan kemudiannya di Hospital Kuala Lumpur (HKL) pada 28 Julai 1998.

Kedua-dua ujian ini dibuat oleh Azmin demi membersihkan fitnah jahat terhadap isteri dan anak beliau biarpun dinasihatkan supaya tidak berbuat demikian oleh Raja Aziz Addruce, peguambela Anwar.

Ujian DNA

"Kedua-dua laporan ujian DNA tersebut telah mengesahkan bahawa Azmin dan Shamsidar adalah 'biological parent' kepada Farah Afifah ".

"Laporan daripada hospital di Singapura itu menyebut; "The results from all three genetic loci show that the donor of blood specimen marked 'X' (putative father) is the biological father of the donor of the blood specimen marked 'Y' (child)."

"Laporan DNA yang dibuat di Hospital Kuala Lumpur atas arahan Tan Sri Musa Hassan (Ketika itu Penolong Pesuruhjaya Polis Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman) juga menunjukkan keputusan yang sama," katanya.

Walau bagaimanapun menurut Hilman keputusan bertulis bagi ujian yang dibuat oleh Dr Zahari Noor dan Dr Dahlia tidak diserahkan kepada Azmin sehingga hari ini.


Namun, keputusan itu dipastikan melalui satu kenyataan akhbar yang dibuat oleh Ketua Polis Negara ketika itu, Tan Sri Rahim Noor yang mengesahkan penemuan DNA itu membuktikan Azmin adalah bapa kepada anak tersebut.

Katanya, melalui jalan undang-undang juga, Azmin telah membawa kes ini ke Mahkamah Seksyen Ampang dan pada Jun 2005, Datuk Khalid Jafri didapati bersalah di bawah Seksyen 8A(1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 kerana memfitnah Azmin dan keluarganya dalam buku '50 Dalil Mengapa Anwar Tidak Boleh Jadi PM'.

Hakim dalam hujahnya telah menjatuhkan hukuman penjara satu tahun kepada Khalid atas kesalahan yang sangat serius kerana melibatkan banyak pihak dan kesengsaraan akibat kesan psikologi yang terpaksa ditanggung sepanjang hayat oleh anak kecil Azmin.

"Maka Ummi Hafilda (Ali) , Datuk Dr Hasan Ali atau sesiapapun tidak boleh dipercayai kerana ia adalah skrip fitnah ulangan dan telah dipatahkan melalui laporan perubatan dan juga keputusan Mahkamah. Azmin tidak harus terperangkap dengan permainan politik ini," kata Hilman Idham.

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang