Pengikut

Nuffnang

Selasa, 27 Mac 2012

Suara Sri Andalas

0 ulasan
sumber :-

Suara Sri Andalas


Pertambahan 316,000 Pengundi Baru Di Selangor Diragui

Posted: 27 Mar 2012 03:00 AM PDT

SHAH ALAM,27 MAC : Pertambahan jumlah pengundi baru yang amat mendadak di Selangor untuk Suku Ketiga 2011 berjumlah  316,788 berbanding daftar pemilih induk 2008 mengejutkan pimpinan Pakatan Rakyat di Selangor seraya menyeru pihak Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) memberi penjelasan secara professional berkenaan perkara itu segera.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kesihatan, Pekerja Ladang, Kemiskinan dan Kerajaan Prihatin, Dr Xavier Jayakumar berkata, trend pertambahan pengundi baru di Selangor ini menyamai apa yang berlaku di Terengganu apabila pentadbiran PAS ketika itu tumbang pada pilihanraya umum 2004 lepas.

"Jawapan pertambahan pengundi ini dijawab oleh Menteri yang bertanggungjawab semasa sidang sesi Parlimen baru-baru ini, persoalan kita ialah bagaimana pertambahan pengundi baru di Selangor boleh berlaku secara drastik," kata Dr Xavier dalam sidang media yang turut dihadiri oleh Adun-Adun Pakatan Rakyat Selangor di Dewan Annex Bangunan Sultan Abdul Aziz Shah di sini.

"Pakatan Rakyat merasa curiga dengan cara pendaftaran pengundi ini dilakukan, saya diberitahu ada 300 buah rumah yang setiap rumah mempunyai 100 pengundi untuk setiap rumah tersebut.

Jika Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim boleh dipindahkan tempat mengundi tanpa pengetahuan beliau, boleh bayangkan bagaimana dengan orang ramai yang dipindahkan nama tanpa pengetahuan," kata beliau.

Dr Xavier turut mendedahkan kewujudan Kad Pengenalan Hijau yang mempunyai tarikh luput yang pernah digunakan semasa pilihanraya di Sarawak.

" Kad Pengenalan ini digunakan sebagai dokumen sah yang membenarkan pemegang untuk mengundi semasa pilihanraya di Sarawak, apakah perkara ini akan juga berlaku di Semenanjung Malaysia,ini persoalan yang perlu SPR jawab," tegas beliau.

Sementara itu Adun Meru,Dr Rani Osman menggesa semua pihak mengambil serius isu pertambahan undi secara mendadak kerana dibimbangi wujudnya kemungkinan warga  asing menentukan masa depan negara dan bukannya pengundi warganegara Malaysia.

" Kalau kita lihat negara lain,suruhanjaya pilihanraya mereka diletakkan di bawah Parlimen,itu yang Pakatan Rakyat desak,tetapi sehingga sekarang SPR masih di bawah Jabatan Perdana Menteri," kata Dr Rani.

Dr Rani juga berkata sewajarnya SPR melaksanakan pendaftaran pengundi secara automatik ketika berumur 21 tahun secara menolak dakwaan wujudnya pengundi-pengundi daripada luar.

"Kita merasa sedih dengan kejadian wujudnya pengundi dari luar, kerana masa depan negara ditentukan oleh orang-orang asing,dan kita tahu bagaimana Mykad diberi kepada bukan warganegara, jadi saya harap perkara ini dipandang serius, " katanya.

Rekod Daftar Pemilih Terkini Suku Tahun Ketiga 2011 menunjukkan pertambahan pengundi baru di Sabak Bernam ialah 5,711, Sungai Besar 6,049 , Hulu Selangor 15,481, Tanjong Karang 4,307, Kuala Selangor 10,083, Selayang 16,189, Gombak 15,467, Ampang 9,467, Pandan 13,175, Hulu Langat 23,334, Serdang 23,748, Puchong 19,772, Kelana Jaya 13,714.

Manakala di Petaling Jaya Selatan berlaku pertambahan sebanyak 4,143, Petaling Jaya Utara 5,603, Subang 27,765, Shah Alam 15,417, Kapar 21,606, Klang 11,702, Kota Raja 22,256, Kuala Langat 17,172 dan di Sepang 14,627.


Sumber: Selangorku.com

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah

0 ulasan
sumber :-

The Spirit of Lubok Kawah/Semangat Lubok Kawah


Lawatan Kerja Biro Masyarakat Felda ke Sabah

Posted: 27 Mar 2012 07:46 AM PDT

Kami bertolak ke Sabah menuju Tawau pada 23hb Mac 2012 jam lebih kurang 7.20 pagi dan sementara menunggu penerbangan kami berehat dahulu di LCCT.

Penerbangan ke Tawau mengambil masa lebih kurang 3 jam lebih, dan setelah hampir 3 jam di perut kapal terbang, kaptain kapal mengumumkan ada sedikit kerosakan teknikal dan penerbangan terpaksa dilencung ke Kota Kinabalu.

Kami mendarat di Kota Kinabalu jam lebih kurang 10.30 pagi untuk membaiki kerosakan teknikal yang dikatakan kerosakan kepada sistem air-condition.

2 jam lebih kami berehat di lapangan terbang Kota Kinabalu dan akhirnya diberitahu bahawa kerja-kerja membaikpulih kerosakan teknikal telah selesai dilakukan dan kami dipinta memasuki pesawat semula.  Seorang kakitangan syarikat penerbangan itu memberitahu kami bahawa kerosakan kepada enjin kapal terbang itu telah diperbaiki.  Kerosakan enjin?  Yang diberitahu kepada kami adalah aircondition, bukan enjin.  Tetapi tentu kaptain kapal itu lebih mengetahui bagaimana untuk mengelakkan keadaan panik jika diberitahu kerosakan kepada enjin.

Syukurlah kami semuanya selamat.

Kami tiba di Lapangan Terbang Tawau jam menghampiri 1.40 petang; dari sana kami dibawa oleh petugas-petugas PKR yang menunggu kami di Airport ke sebuah Restoran Nasi Ayam di Bandar Tawau.  Selesai makan kami dibawa ke Pejabat PKR Cabang Tawau.  

Sedia menunggu disana adalah rakan-rakan pimpinan terdiri daripada Dato Kong Hong Min dan Sdr Ahmad Tamrin.  Dato Kong adalah Ketua PKR Cabang Tawau yang juga bertugas sebagai Pengarah Pilihanraya PKR Negeri Sabah, manakala Sdr Ahmad Tamrin adalah Pengerusi Majlis Pimpinan Negeri PKR Sabah.

Majlis itu disertai juga oleh YB Zuraida dan rombongan pimpinan Wanita PKR Pusat dan Sdr Shamsul Iskandar, Ketua AMK PKR Pusat. Majlis ceramah dan taklimat di PKR Cabang Tawau selesai jam lebihkurang 5.00 petang.

Dato Kong telah membawa kami ke Hotel penginapan kami.  Setelah selesai membersihkan diri, kami dibawa makan makanan Sea Food.

Jam 7.00 malam kami dibawa ke program ceramah di Kg Batu Dua Apas.  Dato Kong melahirkan perasaan terperanjat beliau kerana beliau hanya menjangkakan kehadiran tidak akan melebihi 50 orang.  Pada pilihanraya 2008 dulu, PKR tidak dapat menembusi kampong ini kerana kampong ini merupakan kampong UMNO tegar.Beliau terperanjat dengan kehadiran yang begitu ramai, penuh didalam Dewan dan penuh pula di luar Dewan; kaum wanita yang begitu ramai juga memberikan impression di luar dugaan.

Ceramah di Sabah bermula jam 7.30 malam dan berakhir 10.30 malam atau tidak lewat dari jam 11.00 malam, kalau lebih dari itu, ceramah itu akan hanya tinggal kerusi sahaja.

Selepas ceramah kami kembali ke Hotel, dan selepas solat jamak Isya-Maghrib, kami terus memejamkan mata, kerana pagi-pagi esuk, jam 4.00 pagi, kami terpaksa bangun, bersihkan diri, solat Suboh dan berlepas pula menuju Lahat Datu.

Suboh masuk pada jam 4.59 pagi.  Selepas solat Suboh kami menaiki 2 kenderaan pacu 4 roda menuju ke Lahat Datu.  Perjalanan itu mengambil masa lebih dari 2 jam.  Sesampai di Lahat Datu kami mengambil breakfast.  

Di Restoran itu beberapa rakan dari NGO yang melibatkan diri dengan perjuangan mempertahankan tanah NCR datang untuk minum pagi bersama-sama.  Dato Kong adalah ketua NGO tersebut.

Selesai breakfast kami terus pergi ke Pejabat PKR Cabang Silam, dan di sana kami diberitahu bahawa Sdr Johani, Ketua PKR Cabang Silam telah berlepas lebih awal ke Kg Tambisan.

Beliau terpaksa meninggalkan Lahat Datu lebih awal kerana berlaku masalah teknikal di tempat ceramah.  Dewan yang telah diluluskan kepada PKR mengadakan ceramah telah dibatalkan serta merta pagi itu, dan Johani terpaksa ke kampong tersebut untuk mendapatkan tempat ceramah gantian.

Di Pejabat PKR Silam, kami sempat mengambil gambar foto sebelum berangkat ke Kg Tambisan.


Perjalanan dari Lahat Datu ke Kg Tambisan mengambil masa lebih kurang 2 jam.  5 buah kenderaan pacuan 4 roda berkonvoi ke Kg Tambisan, oleh kerana jalan yang sangat buruk kami sampai di Kg Tambisan jam lebihkurang 12.00 tengah hari.

\Memandangkan masa yang sudah begitu suntuk maka hanya Dato Kong dan saya sahaja yang berceramah sebelum Dialog dan Sdr Ahmad Tamrin menutupkan Majlis.Selesai Majlis Dialog kami dihidangkan makan tengah hari.  Kg Tambisan adalah kampong dipinggir laut, dan disana dikatakan tempat ikan yang banyak, dan hidangan tengah hari itu adalah hidangan ikan bakar berbakar jenis.

Selesai di Tambisan, kami berkejar ke luar dari kampong itu kerana cuaca sudah begitu gelap dan jika hujan turun sudah pasti kenderaan kami tidak boleh keluar.

Kami sampai di Felda Cenderawasih jam lebihkurang 4.30 petang.  Setelah minum petang, kami dibawa ke sebuah rumah peneroka untuk Majlis Dialog disana.

Saya, Sdr Rebin, Sdr Zabidie dan Sdr Pak Jabit membuka luang dialog dengan masing-masing membicarakan isu-isu yang dihadapi oleh peneroka-peneroka Felda.  Peneroka-peneroka yang hadir itu adalah terdiri daripada peneroka-peneroka yang berani kerana peneroka di kawasan ini sekali-kali tidak dibenarkan menghadiri Majlis yang dianjurkan itu dengan pelbagai ugutan termasuk diugut akan dipecat dari rancangan Felda.

Selesai di Cenderawasih kami kembali semula ke Lahat Datu dan sampai di Pejabat PKR Cabang Silam lebihkurang jam 8.00 malam untuk menghadiri Majlis Taklimat dengan Jawatankuasa dan Jentera Pilihanraya PKR Cabang Silam.  Majlis selesai jam lebihkurang 10.00 malam.  Kami kemudian dibawa ke Hotel tempat penginapan kami.

Pada 25hb Mac 2012, rakan-rakan dari PKR Cabang Kalabakan bertanggungjawab untuk mengambil kami dari Lahat Datu ke Marotai.  Tetapi memandangkan bahawa perjalanan dari Tawau ke Lahat Datu mengambil masa dua jam, saya memberitahu Sdr Irianshah, Ketua PKR Cabang Kalabakan bahawa rombongan saya akan menaiki teksi sahaja dan bertemu dengan rakan-rakan dari Kalabakan di Tawau untuk pergi ke Marotai.

Di Kalabakan sepatutnya ceramah diadakan di Felda Umbas-Umbas, tetapi telah dihalang dengan begitu hebat oleh pengurusan Felda disana, bahkan Pegawai yang berkenaan mengatakan bahawa beliau boleh memberikan ceramah itu diadakan di dalam rancangan Felda tetapi beliau sendiri akan menanggung risiko samada ditukarkan jauh dari sana atau diberhentikan kerja.
Oleh itu ceramah dan Majlis Dialog yang sepatutnya diadakan di dalam rancangan Felda telah dibuat jauh dari kawasan rancangan Felda di sekolah pasti di Marotai.

Di Marotai saya dikehendaki membentangkan isu-isu yang menimpa peneroka-peneroka Felda dan Orang Asal, Orang Asal di Marotai menghadapi masalah mereka dihalau keluar dari ladang-ladang mereka dan rumah-rumah mereka dibakar.

Saya mengarahkan kepada mereka supaya membentuk satu Jawatankuasa Bertindak dan melalui Ketua Cabang Kalabakan menyerahkan kes mereka kepada Dato Kong untuk dibawa ke Mahkamah.

Selesai ceramah/dialog di Marotai, kami kembali ke Hotel penginapan dan pada jam 8.00 malam Sdr Irianshah, Ketua Cabang dan Tuan Haji Manis, Ketua Penerangan Cabang Kalabakan menjemput kami untuk makan malam - penutup program kami di Sabah dengan makanan Sea Food, Udang, Ketam, kerang dll.

Selesai sudah program kami di Sabah.  Yang tak dapat kami sempurnakan ialah pertemuan di Semporna yang dianjjurkan jam 10.00 pagi pada 26hb Mac 2012 kerana pada jam 10.00 pagi itu kami sudah berlepas ke Semenanjung, satu kesilapan pengaturan jadual, dan saya dikehendaki hadir sekali lagi untuk kawasan-kawasan Semporna dan Sandakan.

Anwar Ibrahim

0 ulasan
sumber :-

Anwar Ibrahim


Siri Jelajah Dato’ Seri Anwar Ibrahim Ke Kelantan

Posted: 27 Mar 2012 04:56 PM PDT

Demi Rakyat

30 Mac 2012 (Jumaat)

1) 2.30 ptg – Perasmian Pejabat Penyelia DUN Nenggiri

Lokasi : Hadapan Masjid Sungai Asap B, Gua Musang

2) 3.00 – 4.00 ptg – Perasmian Pejabat Penyelia DUN Paloh

Lokasi: Chiku 3, Gua Musang

3) 5.30 – 7.00 ptg – Ceramah Perdana 1

Lokasi: Pasar Borong Kuala Krai, Gucil

4) 9.00 – 12.00 mlm – Ceramah Perdana 2

Lokasi: Pantai Geting, Tumpat

Penceramah:
i. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
ii. YB Dato' Ahmad Yakub
iii. YB Zaki Ibrahim
iv. YBhg Professor Shahrum Ibrahim

5) 9.00 – 12.00 mlm – Ceramah Perdana 3

Lokasi: Padang Perdana, Kota Bahru

Penceramah:
i. YAB Tuan Guru Dato' Seri Nik Aziz Nik Mat
ii. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
iii. YB Dato' Wan Abdul Rahim Wan Abdullah
iv. YB Dato' Saifuddin Nasution

Sidang Media Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat

Posted: 27 Mar 2012 09:19 AM PDT

MAKLUMAN MEDIA
27hb mac 2012

SIDANG MEDIA MAJLIS PIMPINAN PAKATAN RAKYAT

Dimaklumkan bahawa satu sidang media akan diadakan selepas Mesyuarat
Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat.

Sidang media ini akan diadakan seperti berikut:

Tarikh : 28hb. Mac 2012 (Rabu)

Masa : 2:30 petang

Tempat : Bilik Mesyuarat, Pejabat Ketua Pembangkang

Tingkat 14, Bangunan Parlimen

Antara yang akan menghadiri sidang akhbar ini adalah YB Dato' Seri
Anwar Ibrahim, YB Dato'Seri Haji Abdul Hadi Awang, YB Lim Kit Siang
dan para Pimpinan Kanan Pakatan Rakyat.

Siri Jelajah Dato’ Seri Anwar Ibrahim ke Ulu Langat, Selangor

Posted: 27 Mar 2012 09:16 AM PDT

Demi Rakyat

29 Mac 2012 (Khamis)

1) 7.00 – 9.30 mlm – Solat dan Tazkirah Maghrib

Lokasi : Kediaman Dato' Seri Anwar Ibrahim, Bukit Segambut

2) 9.00- 12.00 mlm – Ceramah Perdana

Lokasi: Stadium Seksyen 15, Bandar Baru Bangi

3) Penceramah:
i. YB Dato' Seri Anwar Ibrahim
ii. YB Khalid Samad
iii. YB Tony Pua Kiam Wee
iv. YBhg Mazlan Aliman
v. YBhg Suhaimi Said

Azmin sifatkan Hasan ejen penyubur fitnah

Posted: 27 Mar 2012 06:27 AM PDT

Sinar Harian

Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali menganggap desakan bekas Exco Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Dr Hasan Mohamad Ali agar beliau menjawab lima isu yang dibangkitkan, hanya sebagai skrip fitnah lama yang diulang tayang sejak lebih satu dekad.

Katanya, sebagai seorang yang sering mendabik dada mengatakan beliau ada pengalaman luas dan berpendidikan tinggi, adalah amat malang apabila Hasan kini dilihat sanggup melutut dan mengutip tohmahan yang berupa fitnah yang begitu kejam dan keji untuk menyerangnya.

“Sekiranya Hasan seorang pemimpin yang berjiwa Islam dan mempunyai nilai-nilai kemelayuan, beliau sewajarnya menasihati mana-mana pihak yang membuat fitnah dan tohmahan supaya hentikan budaya fitnah ini.

“Tapi apa yang berlaku adalah sebaliknya. Hasan sendiri yang mengutip fitnah ini sebagai hujah balas terhadap saya.

“Ini adalah satu taktik politik untuk alihkan pandangan masyarakat daripada isu yang saya kemukakan secara berfakta dan berdokumen pada sidang Dewan Undangan Negeri baru-baru ini,” katanya kepada Sinar Harian.

Azmin turut menegaskan, beliau tidak pernah memilih untuk menyerang peribadi Hasan atau mengeluarkan fitnah, tetapi apa yang dibangkitkan adalah berasaskan angka dan dokumen dalam simpanan Kerajaan Negeri.

“Hasan yang selama ini melaung dan memperjuangkan Islam kini bergelumang dengan fitnah-fitnah keji yang ditaja Umno dan dijaja oleh individu yang menjadi agen fitnah,” katanya.

Mengulas mengenai isu keluarga termasuk DNA anaknya, Azmin berkata, pendiriannya sangat jelas dalam isu berkenaan.

“Saya memilih untuk membersihkan nama dan maruah keluarga saya melalui tindakan undang-undang di mahkamah dan kaedah perubatan. Mahkamah telah buat keputusan dalam kes berkenaan dan saya percaya Hasan tahu keputusan itu. Jadi, mengapa beliau masih meneruskan fitnah ini sedangkan mahkamah telah membersihkan nama saya, isteri dan anak saya.

“Saya tegaskan agenda beliau atas nama Melayu dan Islam adalah satu pembohongan kerana jelas Hasan kini diperkuda Umno dan Barisan Nasional. Dan amat malang apabila beliau gagal menjawab dakwaan-dakwaan saya secara khusus tetapi memilih nada-nada yang sama seperti dimainkan oleh Umno dalam jawapannya,” katanya.

Azmin berkata, sebagai contoh apabila isu Hasan membelanjakan wang yang banyak untuk mengubah suai pejabatnya, Hasan menjawab: “Ada orang yang belanja lebih besar dari saya”.

Bagi Azmin, jawapan itu adalah jawapan retorik yang selalu digunakan Umno dalam kes-kes yang membabitkan pemimpin mereka.

Ditanya mengenai dakwaan adiknya, Ummi Halfida seperti didakwa Hasan, Azmin berkata, be- liau memilih cara Islam untuk menyelesaikannya.

“Isu keluarga bukan untuk dipamer atau dijaja kepada umum. Apa juga perkara yang berbangkit dalam keluarga mesti diselesaikan cara Islam. Saya tidak memilih untuk mengaibkan keluarga di khalayak kerana ia ditegah Islam.

“Sebagai seorang motivator yang sering muncul menasihati umum dalam hal-hal kekeluargaan, Hasan sepatutnya tahu perkara ini dan jika benar perjuangan beliau masih berteraskan Islam, beliau perlu menasihatkan pembuat fitnah ini supaya menghentikannya dan bukannya menjadi ejen untuk menyuburkan fitnah Umno ini,” katanya.

Gwo-Burne for Kelana Jaya

0 ulasan
sumber :-

Gwo-Burne for Kelana Jaya


MENTERI: Pengundi Hantu Bukan Penjenayah

Posted: 12 Mar 2012 10:16 AM PDT

Soalan lisan di Dewan Rakyat bertarikh 13 Mac 2012 SOALAN: Tuan Gwo-Burne Loh [Kelana Jaya] minta MENTERI DALAM NEGERI menyatakan hasil siasatan pihak polis melalui polis SG WAY/002008/08 PADA 25 Februari 2008 berkenaan dengan pengundi hantu. JAWAPAN: Tuan Yang di-Pertua, Saya mengucapkan terima kasih kepada Ahli Yang Berhormat Kelana Jaya yang mengemukakan pertanyaan. Untuk makluman Ahli Yang Berhormat dan dewan yang [...]

Angkatan Muda Keadilan Bagan Datoh,Perak Darul Ridzuan

0 ulasan
sumber :-

Angkatan Muda Keadilan Bagan Datoh,Perak Darul Ridzuan


PILIHANRAYA KE 13 SEMAKIN HAMPIR.......

Posted: 27 Mar 2012 05:41 AM PDT


Malam tadi semua ahli Parlimen UBN telah berhimpun di Seri Perdana kediaman perdana menteri di Puterajaya bagi menghadiri majlis makan malam yang diadakan Najib Tun Razak. Majlis makan malam, malam tadi dikira anih kerana jarang dilakukan Najib ketika parlimen sedang berlangsung. Ghalibnya perdana meteri (Najib) mengadakan majlis makan malam sebaik saja selesai pembentangan Bajet di parlimen.


Kerana melanggar kebiasaan itu, majlis makan malam adalah pelik dan di luar kebiasaan. Justeru itu ada yang menyangka majlis makan malama pelik itu menanda perlimen penggal ke 12 sudah hendak dibubarkan.

Apa lagi seorang ahli parlimen yang turut hadir pada majlis itu menjelaskan, menurut Najib majlis makan malan tadi bukan apa-apa kecuali sebagai majlis perpisahan sesama kita.

"Apakah malan ini ada meting,?" tanya ahli parlimen berkenaan kepada Najib.

"Tak ada ia cuma majlis makan untuk perpisahan sesama kita sahaja," begitulah balas Najib bergurau. Ahli majlis berkenaan pulang sebaik selesai makan.

Majlis malam tadi dihadiri oleh hampir seluruh MP UBN... hanya beberapa orang yang tidak ada hadir yang berada di luar negeri. Bagai mana pun bekas PM Abdullah Badawi tidak hadir.

Ada yang menyifatkan majlis makan malam adalah majlis makan malam terakhir dengan perdana menteri dan menunjukkan bahawa selepas tidak ada majlis makan bersama perdana menteri dengan wakil rakyat.

Mungkin ada kebenaran pendapat beberapa pihak bahawa pilihan raya umum sudah hampir benar.

SAHIH:UMNO BN AKAN TERUSKAN GST SELEPAS PILIHANRAYA.....

Posted: 27 Mar 2012 05:24 AM PDT


Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Idris Jala berkata(gambar), beliau berharap kerajaan mampu melaksanakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) selepas pilihan raya umum dan mengajak Pakatan Rakyat bekerjasama dengan BN untuk memastikan kejayaan dasar itu.

"Harapnya (mereka setuju dilaksanakan selepas pilihan raya umum)... Saya percaya kedua-dua pihak BN dan Pakatan bekerjasama dalam perkara yang sangat penting kepada negara," katanya.


Beliau menjawab soalan sama ada kerajaan akan melaksanakan dasar kontroversi itu selepas pilihan raya umum akan datang, dalam majlis bersama anggota Institut Akauntan Awam Bertauliah Malaysia hari ini.

Walaupun pilihan raya dijangka berlangsung Mei atau Jun, Idris berkata beliau tidak menjangkakan GST akan diperkenalkan sebelum akhir tahun ini.

"Kamu kena tanya perdana menteri. Beliau menteri kewangan tetapi saya tidak rasa ia akan berlaku sekarang. Seperti saya pernah sebutkan, ia memerlukan masa yang panjang untuk dilaksanakan, sekurang-kurangnya setahun (daripada tarikh diumumkan)," katanya.

"Tetapi saya percaya terdapat banyak sebab untuk negara kita melaksanakannya. Ini menunjukkan kenapa 143 negara sudah melaksanakan GST.

CERITA BENAR DISEBALIK PENANGKAPAN YB UMNO(MELAKA) DI PUSAT HIBURAN

Posted: 27 Mar 2012 12:17 AM PDT


Maklumat yang diperolehi..YB kat Melaka yang kena cekup dalam serbuan di Pusat Hiburan Melaka Raya awal pagi semalam sebenarnya baru pulang dari solat tahajud di sebuah masjid.Ketika pulang, dan merasakan bertanggungjawab kerana baru dilantik sebagai Timbalan Hal Ehwal Agama Islam Melaka maka beliau singgah sebentar di pusat hiburan tersebut untuk menziarahi pengunjung dan bertanyakan khabar serta masalah pekerja di dalamnya..


Dua orang wanita yang mengapit beliau semasa minum,adalah wanita yang sedang ditarbiyyah oleh beliau,kerana beliau mengikut jejak langkah Al Syahid Hasan Al Bana yang berdakwah kedalam kelab malam di Mesir.


Jangan sangka buruk beb..tapi perangai ini memang habis-habis burukkk..sebenarnya inilah kesan daripada amalan "Kemoderetan Rasullullah" yang di amalkan oleh Pak Najib, apabila Ustazah Mashitah memberikan title tersebut kepada PM lalu dengan cepat dan pantas diamalkan pula oleh Yb yang kantoi ini..


Ops Tapis: YB antara 27 diperiksaBANDARAYA MELAKA - Seorang wakil rakyat antara 27 yang diperiksa dalam serbuan dilakukan sepasukan polis Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) negeri di sebuah pusat hiburan di Melaka Raya di sini, awal pagi semalam.

Wakil rakyat terbabit yang juga pelanggan di premis berkenaan diperiksa ketika serbuan Ops Tapis Pusat Hiburan oleh 14 anggota termasuk dua pegawai, diketuai Inspektor Risikan Operasi dan Tahanan JSJN negeri, Inspektor Mohd Hisham A Rahman, bermula jam 2.40 pagi.

Dalam serbuan itu, seorang ketua pelayan juga dilihat cuba meloloskan diri dengan berlari keluar menuju ke pusat hiburan bersebelahan sebelum dapat dikesan anggota polis, lalu menahannya di tangga premis terbabit.

Tanda tanya kenapa lelaki berusia 24 tahun itu melarikan diri terjawab apabila ujian sari­ngan urin didapati positif dadah jenis methaphetamin dan amphetamine (AMP).

Menurut sumber, enam wanita tempatan, dua wanita warga China dan seorang dari Indonesia turut diperiksa, sementara seorang lelaki ditahan di hadapan premis berkenaan selepas serbuan dilakukan.

"Seorang lelaki berusia 45 tahun ditahan di hadapan pintu premis tersebut selepas serbuan dilakukan dan hasil ujian urin, lelaki itu, tiga wanita dan lapan lelaki di dalam premis berkenaan didapati positif dadah," katanya.

Sementara itu, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik negeri, Superintendan Md Azmi Othman berkata, seramai 12 orang didapati positif dadah ketika pemeriksaan.

Menurutnya, kes disiasat mengikut Seksyen 12(2) Akta Dadah Berbahaya 1952 (pindaan 1983) dan Seksyen 15(1)(a) akta sama (pindaan 2003)

SAMM:HENTIKAN ISU ISRAEL,TUMPU ISU YANG MEMBEBANI RAKYAT....

Posted: 26 Mar 2012 11:47 PM PDT


Regim selama ini mendabik dada kononnya merekalah pejuang Palestin dengan menjadi penentang Israel nombor wahid. Malah sentiasa menjadikan isu hubungan Israel ini sebagai modal politik menyerang musuh politik mereka yang konon kompromi dengan Israel.

Sejak tiga tahun kebelakangan ini, SAMM tanpa jemu mendedahkan betapa hipokritnya regim dalam perkara ini. SAMM telah mendedahkan perbagai dokumen yang membuktikan memang wujud hubungan Malaysia membantu ekonomi Israel ini.

SAMM ingin mengucapkan terima kasih dan tahniah kepada beberapa ahli parlimen Malaysia seperti Er Teck Hwa (DAP, gambar kiri), wakil rakyat Bakri yang telah beberapa kali membawa pendedahan SAMM mengenai isu berkaitan hubungan dagang Malaysia membantu ekonomi Israel.

Selama ini regim cuba menipu rakyat dalam hubungan Malaysia Israel namun apabila Ahli Parlimen Bakri dengan sokongan beberapa ahli parlimen lain membawa beberapa dokumen yang dibekalkan oleh SAMM kepadanya untuk dibuktikan dalam parlimen Malaysia mengenai kewujudan hubungan dagang Malaysia Israel maka Menteri berkenaan terperangkap untuk mengakuinya. Cuma penjelasan dangkal Menteri dalam persidangan lepas menyebabkan Teck Hwa bangun beberapa kali sehinggalah diperintah keluar dewan.

Perlu ditegaskan hubungan dagang Malaysia membantu ekonomi Israel bukanlah kes terpencil apabila menurut laporan Kesatuan Eropah menyatakan dengan jelas Malaysia merupakan negara yang ke 15 menjadi rakan dagang bagi membantu ekonomi Israel.

Regim juga lepas tangan dengan hanya menyatakan perdagangan tersebut hanya libatkan syarikat asing yang beroperasi dalam negara Malaysia. Persoalanya ialah barangan tersebut tetap melalui pelabuhan dan Kastam Diraja serta perlu mendapat kelulusan Kementerian berkaitan dan kita mempunyai kuasa jika benar mahu menghalangnya.

Namun yang terbaru, bulan lepas SAMM telah mendedahkan bahawa ia bukanlah semata melibatkan syarikat asing dan peralatan elektronik semata-mata. Malaysia telah juga berurusan dagang melibatkan komoditi utama negara iaitu penghantaran produk sawit ke Israel bagi membantu ekonomi mereka.

Syarikat berpengkalan di Malaysia dan produk komoditi tempatan digunakan bagi membantu ekonomi Israel. Antaranya ialah IOI loaders Crocklaan Sdn Bhd yang merupakan anak syarikat IOI Group yang merupakan syarikat yang punya kaitan rapat dengan regim penguasa. Mewaholeo Industri Sdn Bhd pula mempunyai alamat perniagaan berdaftar di dalam negara. Walaupun mempunyai pegangan asing tetapi ia masih beroperasi sebagai sebuah syarikat tempatan. Ini hanya sebahagian dari banyak syarikat lain yang turut terlibat dalam penghantaran produk sawit tempatan bagi membantu ekonomi Israel.

Menurut laporan dalam laman web RSPO dalam perniagaan sawit IOI disebut dengan jelas punya rantaian perniagaan dengan Felda - Johor Builkers Sdn Bhd. Dengan jelas penghantaran syarikat IOI ini menurut dokumen rasmi kerajaan menyatakan penghantaran terus ke Israel dan untuk syarikat Israel.

Menurut beberapa carian lain pula penghantaran produk sawit Malaysia ke Israel bukan semata untuk pasaran tempatan Israel tetapi sebaliknya telah menjadikan Israel juga menjadi negara pengeluar produk hasil sawit yang diambil dari Malaysia dan diperniagakan semula.

Ternyata dengan pendedahan ini regim penguasa sudah tidak boleh mengelak lagi. Regim cuba menggambarkan kononnya merekalah pejuang sejati isu Israel dan Palesti namun dalam sisi lain regim penguasa inilah menjadi penerus dan pelindung hayat Israel.

Satu lagi pendedahan ialah mengenai beberapa syarikat tempatan (bukti ditunjukkan dalam sidang media) mempunyai sijil halal Israel (Kosher) seperti Jakim. Untuk mendapat sijil halal ini kakitangan (Rabbai) agensi Israel wajib datang dan membuat pemeriksaan kebersihan dan seumpamanya. Ini bermaksud negara secara sedar membenarkan kakitangan Kerajaan Israel beroperasi di Malaysia.

Kami juga punya bukti bergambar bagaimana hampir setiap kali barangan khususnya makanan untuk dibuat penghantaran pegawai kerajaan Israel pasti berada dalam negara bagi memastikan "keselamatan" dan taraf "halal" barangan tersebut.

Dalam negara terlalu banyak sangat isu seperti kenaikan harga, keselamatan (kes jenayah meningkat), beban pendidikan (pembiayaan pembelajaran) dan banyak lagi, namun kita sudah terlalu banyak menghabiskan masa membincangkan isu Israel-Palestin dan Malaysia ini yang sebenarnya masing-masing cuba menunjuk hero dengan memutar belit perbagai perkara. Ayuh kita letakkan noktah dalam isu ini. Israel negara haram, regim penguasa dicabar mengambil sikap berani.

Dengan ini SAMM menyarankan mana-mana ahli parlimen yang prihatin dalam isu Israel supaya membentangkan usul seperti di bawah:
Parlimen meluluskan usul tidak mengiktiraf kewujudan Israel dan menggubal satu undang-undang melarang sebarang bentuk hubungan termasuk hubungan dagang secara langsung mahupun tidak langsung dengan Israel. Undang-undang tersebut juga seharusnya terkandung larangan penggunaan pelabuhan atau sebarang kemudahan negara untuk sebarang bentuk kepentingan yang mempunyai kepentingan Israel.
Parlimen juga seharusnya meluluskan satu usul mengiktiraf HAMAS atau mana-mana parti politik yang dipilih oleh majoriti rakyat Palestin untuk mentadbir negara mereka.
SAMM juga mencabar semua ahli parlimen Barisan Nasional khususnya UMNO untuk sepakat menyokong usul tersebut. Jika tidak sahlah regim penguasa yang mempunyai jumlah majoriti dalam parlimen Malaysia cuma bersikap "munafik" dalam isu menentang Israel ini dan hanya menggunakan isu ini sebagai alat politik domestik semata-mata.
Related Posts with thumbnails for bloggerblogger widgets

''depa tabuh lebih'' Kadir terjun ke PR

Posted: 26 Mar 2012 11:22 PM PDT
SU Agung Umno minta saya keluar parti - Kadir

SERI KEMBANGAN, 26 Mac: Bekas Anggota Majlis Tertinggi Umno, Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir berkata antara faktor beliau keluar Umno kerana beliau menjadi sasaran terancang media arus perdana selepas menegur sikap Umno.

Ia ditambah lagi dengan kenyataan Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor minggu lalu yang mencabarnya keluar dari Umno selepas tidak selesa dengan kritikannya.

"Saya telah menjadi sasaran kritik yang begitu hebat oleh media massa arus perdana kepunyaan parti saya sendiri ketika itu. Jelas ia dibuat secara terancang dari pihak berkuasa.

"Ini diikuti pula oleh Setiausaha Agung Umno sendiri meminta saya keluar parti...hanya kerana itu. Maka saya keluarlah sebagai ahli Umno yang telah saya abdikan segala jiwa dan raga saya selama 56 tahun," katanya pada sidang media di pejabatnya di sini hari ini.

Alasan tersebut sebagai penjelasan kenapa beliau bertindak isytihar keluar Umno pada 19 Mac lalu.

Antara kritikannya kepada Umno sebelum ini, beliau mendakwa parti itu telah terpesong dari perjuangan asal berbanding sewaktu penubuhannya.

Veteran Umno itu juga mendakwa rasuah, pembaziran dan penyalahgunaan kuasa termasuk 'kronisma mega' secara berleluasa sedang berlaku dalam parti itu sehingga kekayaan negara hanya berlegar disekitar kelompok tertentu dan tidak sampai kepada rakyat.

Tambahnya, ada juga yang perlu membayar wang kepada rakan-rakan seperjuangan sendiri untuk mendapatkan tempat dalam parti termasuk jawatan tertinggi.

Abdul Kadir juga sebelum ini mendedahkan Umno menabur wang di kampung-kampung untuk beli undi pilihan raya dan menuntut tindakan 'hodoh dan jijik' itu dihentikan segera.

Bagaimanapun kritikan-kritikannya itu disifatkan oleh pemimpin Umno sebagai menghentam parti dan beliau kemudian menjadi mangsa serangan media arus perdana sehingga ada desakan agar beliau keluar Umno.

Aktif politik semula

Dalam pada itu beliau yang juga bekas menteri penerangan dan komunikasi, hari ini tetap mempertahankan segala dakwaannya terhadap Umno malah berkata ianya baik untuk dikaji.

Beliau juga menegaskan akan kembali semula untuk aktif dalam politik selepas lama bersara untuk menumpukan kepada perniagaannya sebelum ini.

"Dengan ini saya isytiharkan berhenti daripada bersara dan akan membawa perjuangan Umno (yang lama) di tempat yang lebih sesuai," katanya.

Ditanya sama ada akan menyertai mana-mana parti politik, Abdul Kadir berkata beliau setakat ini hanya mahu menumpukan kepada Angkatan Amanah Merdeka (Amanah) yang beliau kini sebagai timbalan presiden.

Namun katanya, ia bergantung kepada keadaan selepas ini.

"Ramai pemimpin Pakatan Rakyat kebetulan kawan-kawan saya pujuk saya, tapi saya buat keputusan sendiri.

"Buat masa ini dengan NGO (Amanah), perkara lain belum terfikir, tengok keadaan la. Kalau depa tabuh (serang) kuat sangat, kita terjun la", katanya sambil tersenyum. -HD

MEDIA Rakyat MALAYSIA

0 ulasan
sumber :-

Pimpinan

Angkatan Muda

Cabang